Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Búcsú a fehérektől - avagy egy el sem kezdődött korszak véget ért

2008.03.09. 13:00 pancho_sanza

„csak három cserelehetősége volt Schusternek. Meg nagy szerencséje, hogy Casillas és Nistelrooy az ő csapatában játszik. Az összes többi játékos most írhat egy papírt, hogy az év végi prémiumuk felét felajánlják a kapusnak és a holland csatárnak. Ha ugyan lesz prémium…"

NST, 2008-01-14 22:00


A spanyol csapatok hányattatásáról szóló bejegyzésünk után olvasóink felvetették, hogy nem adja meg a választ arra, pontosan miért is nem a pireneusi félsziget nagyobb országából érkező gárdák éve az idei attól függetlenül, hogy még mindkét kupában talpon maradt egy-egy reprezentánsuk. Pedig a válasz ott volt a sorok között: mert egyszerűen gyengék. Természetesen lehet a szurkoló egyéni tragédiájaként megjelenő kiesést külső körülményekkel, sérülésekkel, bíróval, taktikával magyarázni, azonban teljesen felesleges, mert egyrészt világraszóló csalásról egyik esetben sem beszélhetünk, másrészt a végzetet beteljesítő csapatok egyike sem tartozott a verhetetlen kategóriába. Ráadásul tegnap este elbúcsúzott a listavezető - és otthonában eddig korlátlan úrnak tűnő - királyi gárda is, ami még egyszerűbbé teszi dolgunkat: mit várjon az ember a komplett bajnoki mezőnytől, ha a kárára rekordokat döntögető, és szinte hibátlan Real Madrid sem volt képes túllépni első valamirevaló riválisán, de legfőképpen saját árnyékán. Az okok közül a gyengeség kívánkozik első helyre.

A mérkőzés utáni beszélgetések során felmerült egy érdekes kérdés: mekkora játékerőt képviselnek az olaszok. Volt aki szerint a Róma erős, és ezt általános igazságként erre a mérkőzésre is vonatkozik. Volt olyan, aki azt mondta, hogy Tottiék ezzel a játékkal ismét a felszalámizás sorsára jutottak volna Manchesterben. A bejegyzés szempontjából azonban lényegtelen a Róma ereje, mert ha valaki végső győzelemről beszél, minden útjába kerülő ellenfelén túl kell lépnie, különösen akkor, ha az aktuális rivális láthatóan azt a zseniális – és az erős csapatok sajátjaként egyáltalán nem nevezhető - taktikát választotta, amit Bozsik Péter Zalaegerszege Manchesterben. Az egygólos előny tekintetében ez mindenképpen érthető, s az vesse az első követ a vendégekre, aki nem hasonlóképpen cselekedett volna annak ismeretében, hogy a Real Madrid az utóbbi időben nem a támadójátékával hívte fel magára a figyelmet. Ez sokkal inkább Robinho sajátja volt, aki legalább ernyőt tartott az egész csapat kilátástalan teljesítménye fölé. Persze nem létezik akkora ernyő, amely alól ne látszanának ki a Real Madrid játékosainak gyarlóságai.

A Raúl utáni időkben méltó helyre kerül majd a kapitányi karszalag, ugyanis Iker Casillasnál nehéz jobb és több magabiztosságot sugárzó kapust találni. Azt, hogy emberileg alkalmas a feladatra teljes mértékben bizonyítja, hogy az előtte szerencsétlenkedő csapattársaival való viszonya még nem fajult tettlegességig. Pedig rájuk férne egy kiadósabb verés alaposabb fejmosás, hiszen a tegnap este látott négy védő mindegyikét megkérdeznénk arról, hogy pontosan milyen megfontolásokból kezdett el futballozni, ugyanis a labda lábbal való terelgetéséhez láthatóan nem sok közük volt. Természetesen mondhatjuk, hogy Pepe sérülésből tért vissza, ezért volt láthatóan formán kívül. Michel Salgado már öreg és lassú, de legalább akart. Cannavaro ollózott egy szépet és levette a pályáról - a játszani nem nagyon akaró - Tottit. Heinze gyakran segítette a támadásokat, még akkor is, ha minden próbálkozása egy iszonyat rossz és értelmetlen beadással fejeződött be, míg a labdakezelési kísérletei után csak elvétve pattant a labda két méternél alacsonyabbra. Ezek a mentségek. Lehet válogatni és bizonygatni, hogy nem is olyan gyenge a Madrid. Akinek még sikerül elhinnie, hogy itt kérem a jövő csapata épülget, annak rögtön meg is mutatjuk, hogy a védelem mellett létezik egy másik visszahúzó tényező, amit egyszóval úgy fejezhetünk ki: a középpálya.

Diarra és Gago. A két szűrő középpályás. A tavaly elzavart Fabio Capellot nem tartjuk rossz edzőnek, azonban ha negatív színben akarjuk feltüntetni, mindössze azt kell megemlítenünk, hogy három játékost kért második madridi regnálása kezdetén. Diarra, Diarra és Diarra. Azt hiszem, aki idén látja futballozni a mali játékost, valószínűleg csak két dologra kíváncsi: kérése megfogalmazása előtt milyen gombát nyomott az öreg Fabio, és főleg mennyit. Társa a Redondo utódnak kikiáltott, és valamelyik kommentelőnk vagy szerzőnk által Lampardhoz hasonlított Gago, akiről csak nehezen tudjuk elképzelni, hogy valaha úgy fog passzolni, mint Madridban legendának számító honfitársa, vagy úgy lőne kapura, mint az angol középpályás. Persze „földön fekve labdaszerzésben világklasszis, de emellett illene legalább 30 százalékos hatékonysággal megjátszania a labdákat. Ez talán nem nagy elvárás egy embertől, aki azt a mezt viseli, amelyikben sportigazgatója végső győzelmet jelentő gólt lőtt tíz évvel ezelőtt. Természetesen a játékért elsősorban nem Gago, hanem sokkal inkább Guti lett volna felelős. Az örök ígéret. Emberemlékezet óta a Real Madrid mezét viselheti, aminek köszönhetően trófeák terén nem áll rosszul, azonban mindez nagyon nem így lenne, ha rajta múlott volna. Eddig minden edzője szembesült vele, hogy ő az a játékos, aki sorozatosan nem képes jól játszani, az meg kiszámíthatatlan, hogy mikor jön el az a ritka nap, amikor ellenállhatatlanul törnek ki belőle a jobbnál jobb passzok és megoldások. A tegnap nem ilyen volt, hanem olyan, amikor kiszámítható átadásai egy medicinlabda sebességével száguldottak csapattársai felé. Valószínűleg az utolsó komoly BL mérkőzését játszotta, amelynek hajrájában még egy taktikai lerántás kivitelezése is gondot jelentett neki.

A Madrid legerősebb ütőkártyájaként emlegették Robinhot, aki azonnal meg is szűnt annak lenni, amikor kiderült, hogy ezen a mérkőzésen mindössze pár másodperc erejéig hagyja el egyszerre a saját térfelét több vendégjátékos is. Terület nélkül pedig nem szerez gólt a brazil, de ő látszólag szeretné legalább egyszer - nemcsak a klubházban - megfogni a serleget, mialatt csapat- és honfitársa, az Arsenal tartalékcsapatában már majdnem hasznos kiegészítőembernek bizonyuló Baptista ennek nem sok jelét adta. Ugyanis főleg abban jeleskedett, hogy megmutassa, hova és milyen ütemben kellett volna kapnia a labdát. Persze néha nem tudtuk, hogy mihez kezdett volna a játékszerrel, ha pont lábra érkezik, de nem is tőle vártuk a megoldást. Hanem Raúltól. Mindig tőle. Az elmúlt 14 évben ritka volt az a sorsdöntő mérkőzés, amikor a szurkolók lelkük mélyén nem a kapitánytól várták a megoldást. Pedig megszámlálhatatlan világsztárral játszott együtt. Most azonban semmi esélye nem volt, szerencséjére legalább a partjelző megkegyelmezett neki, s egy jókora lesgóllal szépített valamit az eredményen, de ez az egyetlen árva  találat roppant kevés egy csapattól, amelyik Real Madrid néven fut ki a pályára. Természetesen voltak hiányzók, de a mostani keretet figyelembe véve nem mondhatjuk, hogy nem a lehető legjobb összeállításban küldte ki csapatát a pályára a német edző. Azonban hajtani, küzdeni, pontosan passzolni, és legfőképpen gólt lőni nem tud játékosai helyett az önként behúzódó ellenfél ellen.

A találkozó tökéletesen illeszkedik az elmúlt időszak mérkőzéseinek sorába. Ugyanaz a teljesítmény, ugyanazok a hibák jönnek elő időről-időre, s ezekre jelenleg nincs megoldása senkinek. Nyugodtan lehet abba a tévhitbe ringatni magát a klubvezetésnek, egyszerű szurkolónak, játékosnak, hogy a bajnokságban még van öt pont előny, azonban az európai kupákból sorban kihulló spanyol csapatok megkérdőjelezik a mostani bajnoki mezőny erejét. Ráadásul úgy tűnik, hogy a Mallorca elleni kupakudarc, a Zaragoza és a Levante elleni bajnokik egyenes előzményei voltak az elmúlt időszak madridi vereségeinek, így ilyen szempontból nem váratlan a Roma továbbjutása sem. Azonban a mostani csapat egyik legnagyobb bűne mégsem a kiesés ténye, hanem az, hogy ezt egy ilyen határtalanul gyenge teljesítménnyel követték el, így meggyalázva klub múltját. Mert esett már ki a Real Madrid a Monaco, vagy éppen a Bayern München ellen is, de a mutatott teljesítmény, vagy az ellenfél hagyományai miatt ez nem számított akkora kudarcnak, mint a mostani. Természetesen mindig van következő szezon, amikor lehet orvosolni a hibákat, de az igazi gyógyír az lenne, ha klubvezetés felismerné, hogy legalább egy olyan mértékű bevásárlásra és újrakezdésre van szükség, mint amikor Suker, Mijatovic, Illgner, Seedorf és Roberto Carlos együtt kerültek a kosárba, s nem sokkal később Panucci követte őket. Ez esetben talán nem a Real Madrid lesz az a csapat, amelyik arra hivatott, hogy egy jó napot szerezzen aktuális ellenfelének. Legyen az a Mallorca, a Betis, a Getafe vagy éppen a Roma.

87 komment

Címkék: spanyol szakértelem több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr30368990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ramon Serrano 2008.03.09. 13:55:50

Jo a poszt, nagyreszt egyet is ertek a leirtakkal, de a vegkovetkeztetes eleg sulyos a madridra nezve: ugynais, ha jol emlekszem, mar tavaly nyaron is kicsereltek a fel csapatot, meghozza nem is keves penzert.
Tehat itt elsosorban a szakmai koncepcioval, illetve annak hianyaval lehet magyarazni a dolgokat. Adott egy kozeppalya, ami tele van robotolo jatokosokkal, de kreativ megmozdulast kevesen kepesek csinalni. Robben azon kivul, hogy fut, nem sokat mutatott, nem beszelve arrol, hogy allandoan serult. Fel ev utan be lehet vallani, hogy Schnejider leigazolasa egy oriasi tevedes volt arra a posztra, ahova szantak. Meccseken keresztul csak mezonyben dolgozik, nem lehet tamadasvezetest rabizni. A vedekezo kozeppalyas poszt nem megoldott. En meg bizom Gagoban, de ot talan kolcson kellene adni egy kisebb csapatnak, mert egyelore nagyon bizonytalan.
A vedelemrol nem huznam le a vizes lepedot: Ramos, Pepe es Heinze azert eleg jok. Kanna-t mar tavaly nyaron ki kellett volna vagni a francba, Metzelder pedig egy remek vedo, ha eppen nem serult - de mindig az.
Erdekes modon a csatarsorra van iden a legkevesebb panasz, Raul hosszu ido utan ujra formaban, es Nistelrooy-jal remekul megertik egymast. Ami hianyzik, az a masodik vonal. Ha valamelyikuk kiesik, akkor annyi.
Jo kerdes az edzo szemelye... Schuster nem tunik rossznak, de a jatekosokat az o kivansagara hoztak (persze siman el tudom kepzelni, hogy nem - es akkor nagy gondok vannak).
Mijatovic-csal kapcsolatban meg.. haaat, inkabb nem mondok semmit.

bigchange 2008.03.09. 14:01:34

Én elég sok Real-meccset láttam az elmúlt egy évben, de Gagónak eddig még nem volt jó megoldása (bár azt hiszem lőtt már gólt is, meg adott néhány alibipasszt oldalra meg hátra). Nem is értem: nem látták játszani, mielőtt megvették? Hokibottal lő, fehér bottal passzol. Nem érti, hol van. Olyan mintha krikettezne vagy teniszezne, folyton félúton van. Egyébként pedig ez a kulcsposzt: az utolérhetetlen Redondo eladása után ott volt még nekik Makelele (illetve Cambiassót sem kellett volna eladni, mint azt a mellékelt ábra mutatja), de a fantasztikus Claude távozása óta a Madrid folyamatosan a rossz végén van annak a bizonyos szerszámnak. Megoldás: Aquilani-De Rossi páros, bár magam ellen beszélek (Forza Roma), inkább vegyék meg a Fabregas-Flamini duót.

VGL 2008.03.09. 14:05:41

Gutival kapcsolatban nekem is ez a véleményem, kedves pancho. A középpályára meg olyan labdaszerzők kellenének, mint pl. Gattuso, vagy Cambiasso, akik képesek megszűrni az ellenfél támadásait, segítve a védelmet, és ha előre kell passzolni, az sem gond. A szélső védők sem segítik úgy a támadásokat, mint az elvárható lenne, így nyomás alatt tartani az ellenfelet nem lehet (bár Marcelot meg kell dícsérni, az Espanyol ellen jól nyomta).
Viszont aki látta a tegnap esti szenvedését a csapatnak, az nem is lepődik meg a szerdai búcsún.

bigchange 2008.03.09. 14:23:18

A wikipedia szerint nem lőtt gólt a Realban Gago (egész karrierje során eddig összesen egyet, még a Bocában), mondjuk nem is ez lenne a feladata, de ha már a feladatát nem oldja meg, akkor legalább gólokat lőhetne. Én ilyen gyenge játékost még nem láttam ezen a szinten játszani. Elbasztam az életemet, talán mégiscsak elég a szorgalom és a szerencse?:))

caralho voador 2008.03.09. 14:28:13

Nem csinálnék edzőkérdést a dologból, egyszerű a helyzet: a Realnál évek óta valami óriási gond a menedzsmenttel, a játékosok kezelésével. Először sikeresen eladtak minden védekezni tudó embert, és összevásároltak egy csomó előrejátékban jó galaktikust, aztán persze nem is nyertek semmit 4 évig. Ezzel a kerettel ugyan megoldható lett volna a "lőj többet, mint amennyit kapsz" elképzelés, de a játékosok feltűnő motiválatlansága miatt merő szenvedés lett az egész.
Az edzők jöttek-mentek, de nem változott semmi. Calderón érkezésével elkezdtek nagyjából posztokra igazolni, de hogyan?! A kivásárolhatatlan sztárok korát éljük, de azért mindig bepróbálkoznak egy-ketőnél, hátha sikerül (Kaká, CéRon, satubbi). Meglepő módon nem jön össze. Így végül vesznek egy valag pénzért olyan embereket, akiket a klubjuk elenged, mert: nem olyan szintűek (pl. Heinze), többet sérültek, mint nem (Metzelder, Robben), vagy tehetségesnek tűnnek, de ki tudja, lesz-e belőlük valami valaha (Gago, Higuaín - a válasz nem). Mit is tettek nyáron? Elengedték Reyest, aki oké, nem a világ legjobb szélsője, és megvették Robbent, döbbenetes mennyiségű léért. Ha bárkit megkérdeznek, megmondta volna, ugyanaz lesz vele, mint a Cselziben: 2 meccs, sérülés, min. 2 hónap pihenő. Aztán: megsérült RvN, s rögtön kiderült, rajta kívül nincs center a csapatban, aki, ha mást nem is csinál, legalább leköt néhány védőt. Egy Real-szintű csapatban ez röhej. Nyáron megvették Saviolát, de minek? Mára iderült, csak a Barca gyengítéséért. A védelem? Elengedik Cicinhót, aztán meg előfordul, hogy egy sorsdöntő meccsen (Roma) Salgadoval kell kiállni. Nevetséges. Nem a szakmaiság diktál itt, hanem a pénz, az érdekek, és ki tudja még mi. Közben pedig dermesztő a dilettantizmus. 8 pont előny, gyorsan életfogytig szerződések, fizetésemelések, hallelujázás, 2 hét múlva meg pofáraesés és teljes csőd.
ui: Gutival kapcsolatban sajnos igazat szól a post, de én akkor is imádom. (a játékát persze, nem velem kapták le ;)) Kár hogy tényleg kb. minden 3. meccse jó. És még valami a végére: vajon milyen csapat lehet az, ahol a közmegegyezés szerinti egyik kiemelkedően legjobb játékos (Ramos) valószínűleg világranglista-vezető az idióta módon begyűjtött fölösleges lapok tekintetében...
Azért Hajrá REAL!

2008.03.09. 14:33:40

Na azért nem szeretem a madridot. Zsinórban 2. bajnoki elsőségük felé robognak és megy a nyafogás, hatalmas gödörről beszélnek csak mert 6éve nem nyertek bl-t . Nem voltak kiesés közelében, de mégcsak a középmezőnyben sem jártak a bajnokságban .Még mindig magasan a legerdményesebb klub, ha a 2 legfontosabb(bajnoki, bl) kupát vesszük figyelembe, a bl-ben is messzelemaradva a többiek.
Miért ennyire evidens, hogy a madridnak mindig, mindenhol, mindenki ellen jól kell szerepelnie?

drdugo 2008.03.09. 14:36:46

Nem kellett volna Capellot elküldeni. Ezt a csapatot Don Fabio minimum BL elődöntőbe vitte volna. Nem lett volna szép játék az igaz, de vhogy berugdalta volna a csapatot a 4 közé az hétszentség.
A '90-es évek közepén is ő szedte össze a csapatot. '96-ban asszem hatodik vagy hetedik helyen végzett a Real, romokban volt a csapat.
Jött Capello és azonnal megnyerték a ligát, úgy, hogy ha jól emlékszem végig vezették a bajnokságot.
A '98-as BL győzelem is Capello hagyatéka, Heynckes egy kész, győzelemre született gárdát vehetett át.
Tavaly ugyanezt megcsinálta, de a dilettáns madridi vezetőségnek semmi sem jó, és elzavarták Don Fabiot.
Schusterrel pár hónapig ment a szekér, Calderon rögtön kikiáltotta edzőzseninek, de mostanra kitisztult a kép: Schuster lóf*sz a Realhoz.
Azt amit a Getaféval előtte véghezvitt, most Laudrup is megcsinálja, sőt most még talán jobbak Ladruppal, mint Suszterrel. Nem tudom mit látott meg benne Calderon...
Na meg az igazolások... Pepe 30 millióért??? 8-10-et ér maximum. A Portosok szerintem röhögtek a markukban, hogy ennyiért el tudták sózni, az évszázad üzlete lehetett ez nekik.
30 millióból két minőségi embert vehettek volna.

bigchange 2008.03.09. 14:43:30

Gagóért 20 guriga? Az szerintem makacsabb.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.09. 14:45:20

Én az alapkiindulással nem értek egyet, vagyis azzal, hogy a Roma gyenge csapat volna. Szerintem már tavaly is nagyon erős volt, és ha kicsit jobb kapusa van, és nem akar nyerni Manchasterben, már akkor is akár BL-döntőig juthatott volna. Most meg még erősebbek.

Az persze igaz, hogy aki nyerni akar, annak mindenkit le kell győznie; de a BL-ben soha nem lehet borítékolni a végső győzelmet, senkinek.

A bajnokik eredménye (ld. clásico, AtMa elleni meccsek, Valencia és Villarreal elleni 5-ösök stb.) magukért beszélnek. Schuster méltó utódja - Capellónak. :-)

bigchange 2008.03.09. 14:48:17

A Roma ellen nem szégyen kiesni:))

Keelhaul 2008.03.09. 14:48:48

Rendben van a post, de

ha visszaemlékeztek a tavalyi Madrid kudarcra a BL-ben, sikerült egy az egyben lemásolni. Schuster 4 darab belső középpályással küldte fel a csapatot: Gago, Diarra, Baptista, Guti. Egyik se gyors gyerek. Marad Robinho és Raúl, Raúl kb egy traktor, Robinhonak pedig persze hogy nem nyílik területe, ha nincs mozgás.

Ezek után Gago, Baptista és Guti passzairól el lehet mondani: nehéz ha nincs kinek.

Uff

Keelhaul 2008.03.09. 14:50:07

Ja tavaly Capello megcsinálta a lehetetlent: 3 vkpt küldött fel Emerson, Diarra és Gago személyében, aztán 27. percben ráeszmélt hogy talán Guti kéne, de addigra eldőlt a meccs.

Itt nem egyéni teljesítmények, hanem kollektív betli volt (az egész február hónapban)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.09. 14:52:30

Kicsit hosszú leszek, aki nem ér rá görgessen tovább.

Pancho, szépen összeszedted a kommentekben elszórt gondolataidat, abban egyetértünk, hogy Gago egy fos, de Cannavaro-Ramos páros igen is jó. Az pedig, hogy Róma nem akart átlépni a félpályán egyszerűen nem igaz! Figyelmedbe ajánlanám ,hogy kapuralövési arány -ha jól emlékszem -14-9 (10-5) volt a farkasok javára!

Addig nem lesz nemzetközileg ütős csapat (most is az, de gondolkozzunk madridi léptékben) a Bernabeuban, míg nem lesz türelem. Míg a csapat szurkolói egy-két rosszabb évet sem tudnak elviselni. Addig a vezetők is össze-vissza kapkodnak. Hiába hoznak Cicinhokat, Marcelokat, ha nincs türelmük kivárni míg fölveszik a ritmust és hozzászoknak a madridi nyomáshoz. Hagyni kellett volna például Capellot, de ha már nem hagyták, akkor a hullámvölgy ellenére ki kell tartani Schuster mellett. A kapkodás következménye egy iszonyatos játékos keringő, mire beilleszkedne valaki a csapatba, addigra elküldik.

Ezenkívül nem ártana jobban bánni a klub ikonikus embereivel. Hiba volt például a lelkét a pályára tevő Morientest kiutálni, de mondhatnám Ivan Helguerát is, aki ugyan hátvédnek fos volt, de védekező középpályásnak még most is jobb lenne, mint Gago, hogy Figot ne is említsem. Kibasznak egy ősmadridista sikeredzőt (Vicente Del Bosque), két Bl és két bajnokság után, mert egyik évben sem jött össze a duplázás (az elkényeztetett óvodás hülyegyerek, más szóval madridista mentalitás netovábbja).

Most egyébként éppen jó sansza van a Madridnak a bajnoki címre, ami egy új csapat alapjainak lerakásánál nem is rossz. Szerintem Schuster a Casillas-Cannavaro-Ramos-Guti (nem írnám le csak azért, mert De Rossival szemben csatát vesztett) -Robinho-Raul-RvN tengelyre nyugottan építkezhet, még négy-öt játékost kell megtalálni egy igazi nagy csapathoz. Addig viszont ne fikázzuk a drága AS Romát, sokkal inkább szurkoljunk neki a továbbiakban.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.03.09. 14:54:58

Kivancsi vagyok a reagalasokra...
Az en eszreveteleim:
-az idei evben vmi nem stimmel a sapnyol bajnoksagban, a gyengelkedo Real es Barca toronymagasan ott van az elso 2 helyen, mi ennek az oka?
-nagyon eredmenycentrikus vilagban elunk, ezert, ha
1.:iden pl az Arsenal nem nyer semmit, akkor elo lehet-e allni a "majd jovore" mondattal? (ha a Milan tovabbjutott volna mi lenne most...)
2.:kiesik az Inter a Pool ellen, akkor egy hasonlo cikk dukal?
3.: a barca nem er oda ismet valahova es folyamatosan ilyen gyengen jatszik, akkor az edozorl egy poszt, hogy mennyit ert a jatekohoz attol fuggetlenul, h BL-t nyert, mert vmi ott sincs rendben?
4.: ha a Chelsea nem nyer iden, akkor Murinnyo erdemei felertekoldnek?

Felesleges vitazni, hogy ki mennyit kolt jatekosokra, hisz a Realnak van mibol, mert megteremtettek a ra valot - lasd Becksbol mennyi penzt sajtoltak ki, Abramovics is annyit aldoz egy Sevaert amennyit akar...

En ugy erzem, hogy egy csapat, egy bajnoksag nem lehet allandoan a top-on, csak bevasarlassal nem lehet megoldani ezeket a gondokat, nemzetkozileg hatalmas a mezony, ki van zarva szerintem, h egy csapat egy evben sok aranyat besoporjon, mert egyszeruen vagy otthon, vagy a nemzetkozi kupaban csak elkapjak oket, egymast...Lasd, h a BL fordulok elott ki mennyit pihentet peldaul...

En mostantol orult hajtast varok el 1-1 bajnoki aranyert, 1-1 BL trofeaert, es lassan kezdhetjuk ezeket nagyon-nagyon megbecsulni, mert duplazasok, triplazasok eve ezennel lejart, ezt legjobban a tegnapi FA kupa eredmenyei mutatjak meg.

Most a spanyol bajnoksag hullamvolgyben van, de ha ujra lesz 4-5 olyan csapat, akivel lehet a bajnoksagban komolyan szamolni es vegig odateszik magukat, akkor majd jonnek a nemzetkozi eredmenyek is. 2 csapat nagyon keves. Ujra fel kell nonie az Atleticonak, Sevillanak, Valencianak, vagy ujaknak betorniuk, mint pl a Sarga tengeralattjaroknak...(akar az angoloknal a Tottenhamnek, Evertonnak, MUCitynek)

Udv, ymy

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.09. 14:57:41

Teljesen egyetértek Popp-pal.

Szerintem különben csoda, hogy ilyen idegbajos légkörben egyáltalán bármit is el tud érni egy csapat.

Nem szeretem az angol focit, de abban nagyon tiszteletre méltóak, hogy megadják a türelmet a csapatépítésre, és nem jönnek három vesztes meccs után rögtön azzal, hogy igazából itt mindig minden szar.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.03.09. 15:03:18

A kiesés nem szégyen. Sőt az a realitás, tekintve, hogy a rövidke BL történelmet elkerülték a korszakos uralkodások, így nagyon kiemelkedő győztest azóta nem nagyon láttunk mióta nem csak a győztesek indulhatnak. Így aztán maga a csapat ereje önmagában nem dönt el semmit, ehhez kell egy kis szerencse, jó sorsolás, meg még jópár tényező.
Az viszont elkeserítő, amit a Real mutatott. A Roma ereje lehet akár nagy is, ezt majd az idő eldönti, hogy pontosan mekkora, viszont amennyiben a fehér mezben szaladgáló játékosokban a Real Madridot vélted felfedezni, akkor nagyon nagyot tévedsz. Persze lehet úgy látni, hogy ők voltak a nagy Real Madrid és nagy szó, hogy sikerült föléjük kerekedni.
De lehet úgyis látni, hogy volt tucatnyi játékos, akiket beötöztettek fehérbe.
De én úgy látom, hogy a Madridnak még szerencséje is volt azáltal, hogy nem az Arsenallal vagy a Manchester Uniteddel kellett játszania. Sőt ezzel a teljesítménnyel minden továbbjutó és a kieaső csapatok nagy része is kiütötte volna őket.
Nem is csodálom, hogy a közönség nem tapsolt és csendben volt, mert a huszadik perctől én is csak csendben figyeltem az eseményeket.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.09. 15:04:44

A spanyol bajnoksághoz egy észrevétel:

A (Milan-verő) Celticet simán kiverő Barcelona 4-2-re kikap az Atlético Madridtól, amely egy hét múlva veszít a már-már kiesőjelölt Zaragozával szemben, amely utóbbi amúgy lefocizta a pályáról a Barcát.

Szerintem iszonyú kiegyensúlyozott a spanyol mezőny.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.03.09. 15:07:51

Csöncsön
pont errol szoktunk beszelgetni a baratokkal, h e spanyol bajnoksag emiatt gyenge vagy eppen kiegyensulyozott..izlesek es pofonok.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.09. 15:10:51

Gyenge vagy erős? Szerintem érdekes!

A két nagy mellé tényleg bárki odafuthat az élre. A Zaragoza szerintem semmivel sem gyengébb csapat, mint az épp harmadik Villarreal. Csak nem jön ki neki a lépés. Nemzetközileg most ugyanez történt, ennek ellenére a Getafe akár még UEFA-győztes is lehet. Minden benne van.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.09. 15:15:15

pancho, azt az ordas foci közhelyet még nem hallottad , hogy minden csapat annyit játszik, amennyit a hagynak neki? Lehet, hogy egy nyíltabban játszó csapat ellen továbbjutnak, abban viszont biztos vagyok, hogy több esélyük lett volna, mint a Roma ellen.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.03.09. 15:21:38

Eddig mindig megvoltak a spanyol bajnokság fellegvárai, ahonnan mindenki (mondom mindenki) vereséggel, két büdös nagy pofonnal és összezsugorodott herékkel távozott. Mint például Tavaly Sevillából. Vagy Valenciából (az Arsenal kedvenc kiesőhelye volt egy időben, meg mindenkié aki arra járt). Azelőtt La Corunából (Milan) és Bilbaóból. De Vigoban is nehéz volt ám nyerni (ugye Juventus), sőt a Real Sociedad is majdnem bajnok lett, míg a Depornak és a Valenciának sikerült is. Itt mindenhol jó és eredményes csapatok voltak. Szerintem a felsorolt helyszínek miatt és az itt kötelezően elhullajtott pontoknak köszönhetően volt erős a spanyol bajnokság. aztán idén nincs ilyen helyszín. Nincs olyan spanyol stadion, amelynek gondolatától is felállna a szőr bármelyik európai csapat szurkolói hátán. (Mondd, hogy Nou Camp, de már az is veszített a nimbuszból)
Persze attól, hogy következetlenül körbeverik egymást a csapatok, még a magyar bajnokság sem erős.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.09. 15:26:37

Hát, Zaragozában eddig csak két csapat nyert, a Nou Campban és a Bernabeuban egy-egy, a Ramón Sánchez Pisjuánban három, Santanderben kettő.

A nemzetközi kupákban is hozták a hazai meccseket a csapatok. Sevillában idén is kapott ki pl. az Arsenal. Nem értem, mire ez a hiszti.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.03.09. 15:31:49

Azért az Arosz Szaliniki és a Fenerbahce szurkolóinak hátán nem áll fel a hátán a szőr:)
Ezek már olyanok, mint a Riazor és a Mestalla pokla voltak.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.09. 15:39:31

A Riazorban is nyert 5-0-ra pl. a Monaco annak idején.

Én mondjuk egy magyar csapatot féltenék a Romaredába küldeni, hátha nem ússza meg négy alatt. :-)

rexter 2008.03.09. 16:00:25

nem rossz elemzés, de szerintem egyértelműen és sokkal hangsúlyosabban Raul lóg ki borzasztóan már a csapatból, a ő a fék a Real Trabantjában. Minden tiszteletem és reszpektem az övé, de amellett h szerencsére néha legalabb betalal, de borzasztó az összjatekban, sokszor negyed órakig labdába sem ér, lassu és körülményes. A real legégetőbb gondja nyáron egy, de inkább kettő kurvajó méregdrága csatárt venni, és egy olyan edzőt találni végre akinek van arca Rault kispadozni, vagy legalabb lecserélni 70 perc kibaszott semmittevés után.

argentin#21 2008.03.09. 16:00:54

A Zaragoza - Villarreal osszehasonlitassal kapcsolatosan szerintem ha megvizsgaljuk a jatekoskeretet, akkor a Zaragoza sokkal jobbnak bizonyul. es megis.

A Real pedig miert nem alkalmazza az evekig bevalt gyemant felallitast 1 becsuletes vkp-al 2 bena helyett? Es meg ezekutan az Inter meg akarja venni Diarrat? Mondjuk Vieira helyett oke.

anti-nst.blog.hu 2008.03.09. 16:15:53

Ez az "írás" ugyanolyan szánalmas, mint az, aki írta.
Te SzancsóPanza!
Egyszer arról írj már cikket, hogy a "spanyol bajnokságot korlátalnul uraló, rekordokat döngető" reálmadridodnak hány meccset csaltak idén össze a bírók.
A Drukkerkocsmában van erről egy topic, amiről nyilván te is tudsz, csak az ilyenekről rendszeresen kussolsz.
Szánalmas vagy, akárcsak ez a madridista blog.

bigchange 2008.03.09. 16:17:45

rexter! Amellett, hogy nyilván rossz a tévéd, láttál már te Real-meccset? Raúl az első perctől az utolsóig hajt, küzd, akar, biztat. Igazi vezér. Mellesleg most lépte át 200-as küszöböt a spanyol bajnoki gólok tekintetében, ő lőtte a BL történetében a legtöbb gólt, pedig még nincs 31 éves sem.

halareaal 2008.03.09. 16:25:58

aki azt kérdezi, mért ennyire szar(?) a Real az csak olvassa el ballábas kommentjét.
hasonlítsuk össze szigorúan csak nagy nimbuszú klubokkal:ha egy Milan szar, akkor az UEFÁban játszanak (2002 pl), kikapnak a Deportól BL nyolcaddöntőben 4-0ra, vagy épp a Fioval tepernek a 4.helyért a bajnokságban. egy Real meg szar, ha nem nyer bajnokságot (2005,2006), amikor a 2.hely simán biztos, csak épp van egy hihettelen erejű Barca a mezőnyben. a MU vagy a Bayern ha szarok, kiesnek a csoportkörből (Lille és Benfica miatt), vagy eleve be sem jutnak a BLbe. ha a Real szar, akkor a nyolcaddöntőben esik erős ellenfelektől.
ezek után csoda, ha egy Gago be van szarva? ha meg az egyetlen kiútnak tűnő igazolások jönnek, rögtön ellenszenvessé válik a klub a sok pénz miatt.
pancho, 2 fő kérdésem lenne:
-akkorsem kezdődött el semmilyen korszak, ha a Real esetleg (4 teljesen sikertelen év után) 2 bajnokságot nyer zsinórban?
-ha a Real netán meg találná nyerni a la ligát (amire minden esélye magvan), akkor azt komolyan betudhatjuk a spanyol csapatok elképesztő gyengeségének?
még annyit szeretnék, hogy nemtom direkt-e, de teljesen ignorálod (mint ahogy mások is) a párharc első meccsét. hiába a tartalákos csapat, egy Románál gyengébb/balszerencsésebb csapat ellen már az első meccsen eldőlt volna a továbbjutás. ezt c sak ahhoz az elmélethez mondom, miszerint a Fener kiütötte volna a Madridot.

egyébként én sem vok elégedett a Madriddal, főleg merrt a BLt szeretem nézni a leginkább, de nehogy már akkora pánikot csináljunk 4-5 meccs miatt, mint 1-2 éve.

a csapatba pedig 4 játékos kell maximum, 2 középső középpályás, egy csatár és egy jobbszélső. ha ezek klasszsok, akkor mehet a levesbe Diarra, Higuain, Saviola, Baptista meg aki még akar.

halareaal 2008.03.09. 16:27:23

az anti nst-t meg szimplán moderáljuk ki, ne húzza magát fel senki ezen a vicceskedvű őrültön

Asidotus 2008.03.09. 16:34:34

Popp!
Az általad felsorolt játékosokból álló tengellyel egy baj van. Cannavaro 34, Guti és Nistelrooy 31 és Raul is 30 éves múlt. Rájuk már nem lehet építeni. Még jók, de sokáig már nem lesznek azok. És a legfőbb gond nem is az abszolut életkorukkal van, hanem az irdatlan mennyiségű topszezon lélek- és testölő évei.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.03.09. 16:37:47

jo az elemzes pancho,kulonosen azert,mert egy madridista ilyen (sot,egy kicsit tulzottan is) onkritikusan ir a csapatarol. engem egyebkent a tegnapi real jobban "megijesztett",mint a szerdai. ez meg a capello-ev sokat biralt brusztolasan is tultett: gorcsos erolkodes vt,nem kis szerencsevel (es luzerseggel espanol reszrol),ami aztan koszonoviszonyban sem allt a suszter altal szezonkezdeskor beigert joga bonitoval. eleve minden real-meccsnek ugy allok neki,h a real ellenfelenek szurkolok,de ez a tegnapi "latvany" meg engem is elszomoritott... koncepcio nelkuliseg, erolkodes,esetlegesseg. elismerem,h 3 nap szunet nem sok,lelki sokk utan kellett felallnia a csapatnak,sok a serult,stb.
amugy drdugoval ertek egyet: don fabioval teljesen mas lenne. tudom,vele is kiestek a bl-ben 16 kozott. de ha hagytak volna,es ugyanugy igazolhatott vna,mint a cipesz,valoszinuleg elorebb tartanatok nemzetkozi szinten.
persze erre lehet ugy reagalni,h a real meg igy is a barca elott all,de a (futball)vilag egesze - meg a spanyole is - valszeg tulmutat a real-barca ellenteten. ezzel egyutt ugy erzem,h bajnokok lesztek,vigasztaljon ez. de azert meg ne ird le azt az 1 szem spanyol (katalan) csapatot a bl-ben es a szinten 1 szem spanyolt az uefa-kupaban. akkor is ennyire temetned a spanyol klubfocit,ha ok jatszanak a szuperkupa-dontot augusztus vegen?

habitang · www.nst.blog.hu 2008.03.09. 16:38:11

halareal

nem moderálunk, mindenkinek joga van tudni, hogy vannak akkora barmok, akik képesek harminc-negyven másodpercet pazarolni egy ilyen nick regelésére.

halareaal 2008.03.09. 16:42:41

ok habitang, csak amikor már a nickből tudjuk, mi fog következni, akkor gondoltam kivételt tehetnénk. demár így is túltárgyaltam a dolgot.

krysal 2008.03.09. 16:46:27

Gago gyenge. Ok. De emlékszik valaki Cambiasso játékára Madridban? Sírtam, ha megláttam, hogy a kezdőben kap helyet. Aztán elment, és hosszú ideig az Interben sem volt komoly szerepe - mostanra viszont beérett. Ehhez pedig mondjuk kellett az, hogy x éven keresztül (ha már ilyen értelmetlenül magas mércével mérünk) a híg kutyasz*r szintén játszon, de legalább megtanulta a leckét. Lehet tényleg kellene az a Flamini gyerek, akinek az ezt megelőző években szinte momentuma is alig volt.

Ramos idegbeteg. Ok. Tavaly meg Canna kapta tán Európában a legtöbb büntit. Anno Samuel is eljátszotta ugyanezt - most az Inter betonvalagának a ránctalan szépsége.

Raul lassú, és kikopott. Ok. Igaz, hogy SOHA a büdös életben nem szabadna egy csatáros rendszerben játszatni, de mégis megteszik. A másik, hogy idén EDDIG több gólt lőtt, mint tavaly-tavalyelőtt-és azelőtt - együtt.

Nem képesek jó helyre passzolni? Ok, tény. Bár ez a Rómát dícséri, mert TÖKÉLETESEN levédtek MINDEN területet, eredményesen játszották azt, amit kellett (mely játékot, ha a madrid produkálná, nem tennék ki az ablakba - bár volt néhány meccs idén is, amit így nyertünk meg, de az a fintogóknak annyi, mint fing a szélben, jó adag fostalicska. Sebaj!)

"Így aztán maga a csapat ereje önmagában nem dönt el semmit, ehhez kell egy kis szerencse, jó sorsolás, meg még jópár tényező." Öööö. Ok. Jó pár tényező. Mondjuk a sérültek, némi adag balszerencse, fomabeli visszaesések, etc.Bár ne tűnjön fel, hogy ez jelenti a foci minimum 50 (ha nem több) %-át. Sebaj.

"30 millióból két minőségi embert vehettek volna." No, ugyan kit? Kérem a felsorolást, melyik az az eszement csapat, aki a csapatának oszlopát "csakúgyból", zsebpénzért átengedi.

Elengedték Reyest, és egy Robbent hoztak a helyére. Ok, mekkora eszement probléma. Hétről hétre bizonyítja a matracos alakulatnál is, mennyire kell sajnálnunk...

Guti, az örök ígéret. Ok. Fordítsuk magyarra: egy béna hülyegyerek, aki mellette a Liga legtöbb gólpasszt adó játékosa (jelzem, itt játszik Ronaldinho, Messi, Xavi, MaxiR, Deco, Simao, Vicente, Joaquin, etc, etc, etc.) Nem egy Zidane, az stimmt. De Zizou sem döntött el egymaga meccseket zsinórban (nem mellesleg ott játszott madridban akkor is,mikor 4 éven keresztül nem nyertek semmit - pedig olyan játszótársai voltak, mint Ronaldo, Carlos, Owen, Figo, Robinho......a sor bátran folytatható - és hozzátenném, hogy Nekem személy szerint Ő volt a Special One).

"esett már ki a Real Madrid a Monaco, vagy éppen a Bayern München ellen is, de a mutatott teljesítmény, vagy az ellenfél hagyományai miatt ez nem számított akkora kudarcnak, mint a mostani".
Ok. Tehát nem volt akkora szégyen az AKKORI Monaco ellen kiesni? Nem tudom, ki hogy van vele, én a Föld alá süllyedtem szégyenemben, mikor a hátrányban lévő Madrid még a 80. percben is azzal volt elfoglalva, hogy magát szórakoztassa, mint akinek eszébe sem jut, hogy kieshez. Aztán maradt a pislogás. (Ugyanitt egy kérdés: Mennyivel volt erősebb az a Monaco vagy Bayern, mint Ez a Róma????)

"akiket a klubjuk elenged, mert: nem olyan szintűek (pl. Heinze)" - Ok. Ez ugyanaz a Heinze, aki a ManUtd-ben a szurkolók kedvence volt, és egyben a PL egyik legjobb ballbekkje? (Bár lehet vitatkozni a mostani formályán...)

"nem az Arsenallal vagy a Manchester Uniteddel kellett játszania." Ok. Azzal a manUtd-el, akit tegnap obiztatott be a Pompey egy épp olyan taktikával, mint a Római volt? Vagy az az Arsenal, akit a ManUtd-Tottenham duó rommávert az egyenes kiesésben? Hol itt erre a bizonyíték?

Nem értem tejesen a siránkozást. Engem is felháborít, hogy MEGINT kizúgtunk, de a visszhangja nekem már kicsit sok, pedig nem vagyok túl érzékeny lelkületű. Szép dolog a maximalizmus (egyébként nem biztos...), de fociban azért reálisan kell belőni az elvárásokat... Még akkor is, ha a Real Madridról van szó...

habitang · www.nst.blog.hu 2008.03.09. 16:48:49

halareal

szerintem is túltárgyaltuk..:) és persze én sem úgy értettem, hogy soha nem moderálunk, mert igen, de ez egy mintapéldány, egy hozzászólásának itt a helye.:)

argentin#21 2008.03.09. 17:01:48

azert Cambiasso nem volt epp olyan alacsony szinten a Realban ,mint most Gago,akivel ugyannem lenne baj,de valoban kisebb csapathoz melto, nem lehet egy ekkora csapatot egy ilyen jatekosra epiteni , vagy ha mar megtettek, akkor ne csodalkozzon senki,h meg nem tokeletes a jateka.Itt inkabb Diarra a csalodas.

kavics30 2008.03.09. 17:07:21

Barca szurkolóként nem értem, hogy mi a baj a reallal? simán vezetik a bajnokságot és igaz, hogy kiestek a bl-ből, mert jobb volt az ellenfél, de ha megnézzük a 16 csapatot, akkor szerintem senki senki ellen nem mehetett tutira. az eredmények ismeretében meg pláne...

krysal 2008.03.09. 17:13:43

Szerintem viszont Gago-Cambiasso madridi mutatványa eddig forma-forma. Ráadásnak! Nézzzétek meg, hány évesek, akiket pellengérre állítotok! Gago 86os születésű, Marcelo 88as, Robinho 84es, Sneijder szintén, Higuain 87es, Robben 84es... Nekik még mindíg rengeteg idejük van a fejlődésre, és szilárdan állítom, hogy fognak is! Nem szabadna olyan hibákat elkövetni, hogy alábecsüljük a képességeiket. Igaz, még nem nőttek fel igazán ahhoz a feladathoz, hogy a habfehér mezt viseljék (mert mondjon bárki bármit, megtiszteltetés mellett bénító mázsás súly is), de ahhoz, hogy ne csak nagy ígéretek, de nagy befektetések is legyenek, kell egy kis idő.

Vagy csináljuk úgy, mint a Milan? Vagy a galaktikus érát kívánjátok vissza?

kukonyalori 2008.03.09. 17:46:18

Én a spanyol csapatok gyengélkedéséről ejtenék egy pár szót.
Nem lehet mindig 3-4 csapattal a legjobb 8-ban lenni. És mi van ha a Barca (bár remélem a Roma fogja) megnyeri a bl-t, a Getafe meg az Uefát. a válogatott meg az eb-t. Ezek simán benne vannak.
De ha csak az Eb-t nyernék meg már az is egy káprázatos év lenne Spanyolországnak.
Azért, mert van egy gyengébb szezon a nemzetközi kupában nem kell leszarozni az egész mezőnyt.

IronRock 2008.03.09. 18:09:52

Nagyon jó elemzés, grat, pancho. ahogy az elmúlt időszakban olvasgattam a kommenteket, kb a többségnek ez a véleménye (nekem is a Real mostani teljesítményéről.) Én nem kívánom vissza a galaktikus érát, mert az többet ártott a Real-nak mint használt. Ugyanakkor én azt látom, hogy bár sokan felvetik a mostani pályára lépő játékosok felelősségét - jogosan - az edzőéről elfeledkeznek. Pancho jól leírta, hogy mi a baj a Madrid csapatrészeiben, ugyanakkor kb mostanra kezd kiderülni, hogy Schuster még nem Real-szintű edző. Nem csak az, hogy alapvetően elbaszta a taktikát a Roma ellen, hanem hogy mentálisan nem képes a csapatot motiválni, koncentrálttá tenni. Capello-nál ilyen nem fordult elő, ha hátrányban is voltak, mindig tudtak újítani, mintha elhizzék volna hogy nyerhetnek, hogy nincs még lefutva ez a meccs, pedig az alapemberek már tavaly is ugyanezek voltak: Raul, Robinho, van Nilstelrooy, Ramos, Cannavaro, Diarra, Higuain, stb...
Ezzel szemben most azt érzem a Real-ban, hogy amikor nem szép játékkal, de megverték a Zaragoza-t, Levante-t stb, akkor nem azért nyertek mert csapatként jobbak voltak, hanem mert volt olyan sztárjuk - RvN, Robinho amíg nem sérültek meg - aki eldöntötte a meccseket. És most hogy jöttek sorra a pofonok, Schuster semmit nem tudott kitalálni, semmit nem csinált, hogy a következő meccsen már másik Real-t láthasson a közönség. Lehet erre azt mondani, hogy azokból tudott válogatni akik éppen játszhattak, de Capello-nál se mindig az ideális csapat tudott kezdeni, mégis tudtak úgy hajtani és küzdeni hátrányban is, hogy jó volt nézni. Ez az amit igazán hiányolok a Real-ból, hogy nincs meg a megszakadás, a küzdeni tudás. És ebben Schuster-nek is nem kevés felelőssége van, mert egyrész mentálisan motiválnia kell tudni a játékosokat, másrészt képesnek kell lennie jó kézzel belenyúlni a meccsbe, ha a szükség úgy hozza. Ergo: Schuster nem érett még ahhoz, hogy a Real edzője legyen...talán sose nem is lesz az, de a felelősség nem csak a játékosoké, hanem az edzőé is.

halareaal 2008.03.09. 21:27:03

pedig IronRock, ha megnézed a tavalyi évet, a helyzet sokkal jobb mint akkor. a csapat erősebb, és ezt a 2 hónapot leszámítva bizony szebben is játszik. az alapemberek pedig nem ugyanazok, talán csak Casillas, Ramos és RvN. Robinho és Raul messze nem voltak olyan meghatározóak, mint most. Diarra pedig idén nem olyan fontos láncszem (hál'istennek). Higuain? én amellett vok, h egyelőre ne fikázzuk ész nélkül a Realt egy -eddig- ilyen jó bajnoki szezon után. Schuszter meg , mint már mondtam jobb csapatot épített, mint Capello, kb ugyanolyan feltételek mellett. egyébként meg tavaly Münchenben egész meccsen hátrányban volt a Real, mégis csak az utsó 10 percben kezdett ekl nyomni, mint most. akkor hol volt a nagy Capello-motiváció? sok szerepe volt a sikerben, ez ok, de nem több, mint a játékosoknak és a Barca gyenge hajrájának. viszont ígéretes alapokat nem nagyon hagyott hátra, csak magas elvárásokat és kétkedő szurkolókat. mert mi lenne az amire építkezhetett Schuszter? a játékrendszer, amivel a kiscsapatokat is csak vért izzadva tudtuk megverni? Ramos, Casillas, Nistelrooy, ezek voltak az alapok. idén Nistelrroy messze nem olyan jó, a Real mégis jobb, Casillast meg nyilván nem Capello építette be a csapatba. azt meg a legkönnyebb ráfogni, hogy ő biztos elődöntőig vitte volna a csapatot. mint tavaly?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.09. 22:28:55

Ha a Barca nem kapja össze magát az utolsó fél órában, akkor megint eldőltnek tűnik a spanyol bajnokság, méghozzá a pancho által halálba savazott Real Margit javára.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.09. 22:32:34

Na hívó szavamra ki is egynlített a Barca.

krysal 2008.03.09. 22:39:18

ennek mondjuk én nem örülök... De ha csak egy picit is igaza van panchonak, akkor a 8 pont sem jelent(ett volna) mennyországot...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.09. 22:49:09

Megint vezet a Villareal Tomasson góljával.

IronRock 2008.03.09. 22:51:33

halaareal, pedig szerintem nem ez a helyzet....a csapat ugyan eredményesebb volt kb egy hónappal ezezlőttig, de nem játszott szebben. Schuster nem épített jobb csapatot mint Capello. A BL-ben tavaly ilyenkor nem mutatkozott meg Capello motivációja, ez igaz. De amikor a Barca-t üldözték, olyan se nagyon volt, hogy hátrányból kaptak volna ki! És most, amikor tetemes előnyük volt a bajnokságban, és semmi mást nem kellett volna tenni csak ezt megtartani, erre nem voltak képesek! Erre mondom én, hogy Schuster nem képes kellően motiválni mentálisan a játékosokat, és taktikailag jól belenyúlni a meccsbe, ha szükséges. Nem képes olyan embert bevetni a kispadról és motiválni, aki képes lehet eldönteni a meccset. Capello alig pár játékost hozhatott magával a Juve-ból, a többiek adottak voltak, míg Schuster azt igazolhatott akit akart, mégse jött be egyik sem. Hogy Capello magas elvárásokat hagyott hátra....hát még jó hogy, ő aztán tudja, hogy lehet bajnokcsapatot faragni!! van Nilstelrooy nyakába meg nem kéne varrni az idei szereplést, eddig is sokszor húzta ki a Real-t a szarból amíg egészséges volt, a sérülésről nem ő tehet. És van mellette Raul meg Robinho...a gond az, hogy a többiek a középpályán meg a védelemben nem képesek felnőni a feladathoz...amíg a védelem és a középpálya jó részét le nem cserélik, addig ez a helyzet nem is fog változni...

krysal 2008.03.09. 22:51:55

Öööö. Most az a rész jönne, hogy látványosan örömködök? Nanem, azt azért nem. Mondjuk úgy, volt már ennyi a különbség, és elolvadt hirtelen.
Inkább várjuk ki a végét.

Azért kíváncsi lennék naseey reakciójára, ha a tegnapi egyenlítő góltól felszaladt a vércukra...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.09. 22:59:56

És végen visszafújt egy szabályos gólt a rigó, les miatt.

krysal 2008.03.09. 23:07:24

unk csak, IronRock, ezek szerint az a maroknyi Juvés, akit hozott Capello, bevált tavaly?
Az a Cannavaro, aki élete legszarabb formájában játszott? Vagy Emerson? Esetleg Reyes? Vagy Diarra (aki szó, mi szó, most sem fényes)?
Kábé csak Nistelrooy igazolása jött be, de azt tudjuk, ha van Nistelrooy, van gól (ehh, még egy mekkora közhely).
Abban kiegyezhetünk, hogy kellene egy Diego (Fabregas? Kaká?) a csapatba, de nem hulladék érkezett most sem...
A nagy feltámadás (ami Tény, hogy nagyban Capellónak köszönhető) meg nem lett volna elég, ha nem zuhan meg látványosan a Barca. Produkált Luxemburgóval is nagy hajrát a Real, csak akkor tartotta a frontot a katalán gárda.

És most komolyan, ha a mostani válság, akkor a Capello-féle karácsonyi ajándék mi volt? (Madrid-Recre, a végeredmény annyira arcpirító, ide se írom...)

Asidotus 2008.03.09. 23:24:46

Szerintem egy Real Madridank (és AC Milannak) nem ifjú titánokkal kellene kisérleteznie, hanem kiérlelt zsenikkel. Krysal 84-88 között született játékosokkal példálózik, de hát nekik még nem a Realban van a helyük. Két év múlva lehetséges, még most nem.
Csakhogy Crespo, Figo, Zidane átiaigazolásakor (2000-2001) elszaladt a ló a kasszával. Majd sok csapat megpróbálkozott a megfizethetetlen sztárok helyett a fiatal tehetségekkel, de az a fránya paci megint eliramodott a pénzeszsákkal, és ki tudja milyen képességű (legfeljebb Wenger, dehát ő csak egy van) gyerekekért kisebb országok éves költségvetését utalják át. Már megint irreális az átigazolási piac!
Nézzük meg a legfőbb rivális (személyes kedvenc spanyolországi csapatomat) Barcelonát. Eto'o 23 évesen igazolt a Barcához, előtte két év alatt 77 meccsen 40 gól a Mallorcában. Deco Bl-győztes és a Bl legjobb játékosa, Ronaldinho is világbajnok volt. És egéz Európa előttük térdelt, mert az eredmények mellett a jó játék is megvolt (vagy azért jöttek az erdmények?) Erre mostanában már ők is jönnek a gyerekekkel, mint Bojan meg a Dos Santos, de könyörgöm, ott a Mallorca, majd ott megtanulnak focizni, még nem Barca szintű sztárok! Messi 20 évesen a Barca megváltója. Ki hol tartott 20 évesen?
Lassan egy U21 sztárcsapat lesz.
Ballábas!
"Miért ennyire evidens, hogy a madridnak mindig, mindenhol, mindenki ellen jól kell szerepelnie?" Mert Real Madrid. 9 BEK, 30 spanyol bajnokság. Ennyi. Ilyen egyszerű. Aki ezt nem látja, az nem ismeri di Stefano, Puskás, Zidane, Hugo Sanchez, Raymond Kopa csapatát. Egy igaz Barcás csak ilyet kívánhat, a mait nem dicsőség leverni, viszont kikapni tőlük igazi szégyen.

IronRock 2008.03.09. 23:34:10

krysal, ha gondolod, hozhatok párhuzamot régebbről is...2004 márciusa, amikor a Real 7 ponttal vezette a bajnokságot, és onnantól kezdve egyetlen bajnokit nem volt képes nyerni, néha 1-2 döntetlen összejött...a vége az lett, hogy azért is meg kellett izzadniuk, hogy bajnoki 4.-ikként a BL-ben indulhassanak...és a Valencia lett a bajnok, és az addig lesajnált Barca is simán beelőzte őket....na számomra az a pár hét volt igazán arcpirító!!! Tény ami tény...Del Bosque óta csak Capello volt az, aki a Real-ból tényleg sikeres csapatot tudott faragni...őt megint elküldték, és most meg lehet nézni, hogy akaratban és küzdeni tudásban hol tart a Real... Az meg hogy a Barca látványosan megzuhant tavaly, kevés köze volt a Real-nak...és akkor ők üldözték a katalánokat, nem fordítva. Capello-nak sokkal kevesebb lehetősége volt annak idején válogatni hogy kiket vagyenek meg, mint Schuster-nek, akinek szinte mindenkit megszereztek akit akart, mégse ért el jobb eredményt mint Capello. Ergo: Schuster nem Real-szintű edző, mert az általa vett játékosokból se volt képes egy ütőképes és motivált Real-t összerakni. És remélem még egyszer nem kell megérnem azt, ami 2004-ben ilyenkor volt, hogy a Real vezette a bajnokságot és onnantól sorozatos kudarc, mert kipukkadt a lufi....

krysal 2008.03.09. 23:38:49

Crespo mikor igazolt madridba? Átaludtam volna egy évet?

Nünü, a Fél ku**a világ azért gyűlölte meg a Real Madridot, mert Perez folytatta (újraélesztette) Don Santiago Bernabeu átigazolási "taktikáját" (ugyanez a mai futballzsargonban:megalománia). Most lehülyézik, mert nagy tehetségeket igazolnak. (Jelzem, akinek még van szeme a dologhoz, az Fergie)

Amúgy az általad felsorolt sztárok (kiérlelt zsenik) még mindíg a Nou Campban játszanak - akkor hogy lehet, hogy mégis az "odanemvaló" kisgyerekekkel felálló Madrid vezet immár 8 ponttal??

"di Stefano, Puskás, Zidane, Hugo Sanchez, Raymond Kopa csapatát. Egy igaz Barcás csak ilyet kívánhat, a mait nem dicsőség leverni, viszont kikapni tőlük igazi szégyen." Kackac? Láttad a Rómaiak arcán a sugárzó boldogságot. Ekkor tény megverni a madridot...

krysal 2008.03.09. 23:50:14

IronRock, ne is mondd...! Az az év Perez marhaságán ment el. Eladta Makelelét, és nem marad a posztjára normális védekező kp (Guti abban az évben szűrt... Vicc). Ráadásnak a cserepad hossza meg sem közelítette a mostanit...
El Bajusz elküldése volt a Madrid történetének (egyik) legrosszabb húzása, ebben sem vitatkoznék. De!
Az a Barca nem egy lesajnált Barca volt, addigra rázódott össze a gépezet, és jött ki, mi van a csapatban. Viszont az előzéshez ez is kevés lett volna, ha nincs egy tucat kifacsart sztár, akit nem tudtak egy-egy rosszabb periódusában megfelelően pótolni.
Azt viszont nem értem, miért volt kevesebb lehetősége Capellónak az igazolásra. Hozta a Juve-garnitúrát úgy alle (tényleg, csoda, hogy Zebinát otthagyta... pff. Viszont jött a friss aranylabdás Cannavaro, etc), kért csatért, kapott egy Nistelrooyt. Kért szélsőt, kapott egy Reyest... Etc. Szerintem ez az igazolás kicit döcög, nem?

Trek · http://rapidreszeg.blog.hu 2008.03.10. 00:00:48

Én ezer éve Real Madrid szurkoló vagyok, de ezzel a postal 100%ban egyetértek Panchoval. Itt az ideje egy komoly váltásnak és ezt ideje lenne hogy észrevegye a vezetőség is. Mijatovic helyett se ártana találni egy igazi sportigazgatót.

Asidotus 2008.03.10. 00:01:56

Crepo sosewm igazolt a Madridba, csak Perez elnök azért adott Figoért 56 millió dollárt, mert Crespot 55 millió dolláráért vette meg a Lazio, és azt akarta, hogy madridi legyen a világ legdrágább játékosa.
(Fergusonnal maximálisan egyet értek, plusz Ramos mester.)
Miért a Madrid vezet? Mert ma 2 évnél nincs több egy játékosban. Kinyírják, mint az ovisok a papírkutyát. Tendencia, hogy miután megkapja valaki az Aranylabdát, drasztikusan visszaesik a produkciója. Amikor az általam felsorolt sztárok a Barcához kerültek, mindent megnyertek, ami számított, és jól játszottak. Valami hasonlót várunk a Realtól, amit a Barca 2004-2006 közötti két szezonban produkált.
Persze, egy Bl nyolcaddöntő mindig öröm, az ellenféltől függetlenül...
Az átigazolásokról. Nem azt várom el, hogy csúcson lévő szupersztárokat vegyenek, mint Perez aranylabdás mániája, de pl Robbi Carlos név volt, nem galaktikus, mikor Madridba ment, de mégiscsak az Intertől jött.
Ehhez kell a zsenialitás, hogy ki az, a megvehető játékosok közül, aki a posztján a legjobb. Ha fel tudnám sorolni, én is ülhetnék a kispadon.

krysal 2008.03.10. 00:08:14

Mijatovic dolgában egyetértünk, mikor felröppent a hír, hogy ő lesz a sportigazgató, a rosszullét fogott el... Nem hiszem, hogy 2 év után kifingana egy játékos (hacsak a média ki nem csinálja...), de az Aranylabda-teóriával egyetértek.
Viszont valamit nem értek. Anno a Zidane-Figo-Raul háromszög is elképesztő dolgokra volt képes, mégis mindenki a Barca 2 évével jön. Nagyszerűen (hovatovább bombasztikusan) játszottak, ez tény, de a többit sem kell elfelejteni.
Ráadásnak a támadó foci halálát láthatjuk épp. Nem a szemet gyönyörködtető megmozdulások számítanak, hanem a brusztolás, és az erőfoci. Na, meg a taktika.
Hjaj. Higyjétek el, én is visszasírom a "Lőjünk többet, mint amennyit kapunk"-érát...

IronRock 2008.03.10. 00:17:47

krysal, ezzel nem vagy egyedül, csak tényleg lőjünk többet, mint amennyit kapunk! Egyébként Capello nem hozta a teljes Juve garnitúrát....csak Cannavaro és Emerson jött vele, meg Diarra-t akarta, van Nilstelrooy-t tőle függetlenül vették meg. (meg talán Reyes-t is, ebben nem vagyok biztos.) Reyes tavaly megnyerte a Real-nak a bajnokságot, az utolsó fordulóban. Van Nilstelrooy gólkirály lett, első spanyol szezonjában. Ami a Zidane-Figo-Raul háromszöget illeti...ők is csak akkor tudtak zseniálisan játszani, ha hagyták őket...ha megfojtotta őket az ellenfél védelme, többnyire csak szenvedtek, csak csak felvillanásokara futotta az erejükből, amivel nem lehet mindig meccseket nyerni....néha lehet, de tartósan nem. A Barca-ban akkor az volt a nagy, hogy mindenkinek jól ment, és mellette voltak olyan játékosok akik le tudták venni a sztárok válláról a terhet. A Real-ban ez a Perez-érában nem volt meg, mert hiába a galaktikusok, ha közülük egyik se tud védekezni, és annak sajnos meg is volt az ára...a mostani csapat kreativitásban persze nem ér fel az akkorival, ezt nem is várja el senki...de azt igen, hogy megszakadjanak a Real-ért, ha már egyszer a csapatban játszanak! És ez az, ami most hiányzik....

krysal 2008.03.10. 00:24:52

Jó, teljesen értem,, mire gondolsz. Viszont például tegnap azt láttam, hogy a lélekben megroggyant gárda (van fogalmad, mit kaphatott az egész hóbelebanc a Róma elleni kudarcért?) ment, böcsülettel. Igaz, rengeteg hibával, de az Espanyol ellen az atyaúristennek is nehéz. Egyébként Capello hozni akarta volna Buffont is, csak lebeszélték, mondván nehogy már egy Casillas a padon ücsörögjön (mondjuk ezzel egyetértettem...Még ha picivel tán jobb is Buffa ((bár ez sem biztos)), azért Casillas az Casillas.) Tartásból nálam egy örös alát kaptak, mert hátrányból képesek voltak fordítani. Ellenpélda: ugyanerre a Barca ma nem volt képes.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.10. 00:39:44

Jaja, még a riporter is többször elmondta: a kimerítő nemzetközi kupakör után minden érintett eleve halványabb. Pláne egy ilyen kudarc után. Szerintem kimondott bravúr volt az Espanyol legyőzése.

Ami meg még eszembe jutott, halareaal jól mondja, a római meccs sokkal inkább a Realnak állt. Az ottani első húsz perc után el sem tudtam volna képzelni, hogy nem a Real Madrid nyeri idén a BL-t.

krysal 2008.03.10. 00:46:07

hát, azért a szerencsés Real/Raul gól után még sztem kár volt ilyeneket gondolni... Féltem az első pillanattól kezdve, mikor megtudtam, ki az ellenfél...

2008.03.10. 09:54:45

"Tartásból nálam egy ötös alát kaptak, mert hátrányból képesek voltak fordítani. Ellenpélda: ugyanerre a Barca ma nem volt képes."
Fordítani valóban nem volt képes, de hajtottak a játéksok annyira mint a madridiak, sőt még azt sem lehet mondani, hogy rosszul játszottak volna. Ráadásul szerintem azért a Villarreal most jobb, mint az álkatlánok.

Véé 2008.03.10. 11:27:47

Igen, igazatok van egy csomó dologban, de szerintem egyrészt Gago néha igen jól játszik, sokat szerel és adott már olyan gólpasszokat hogy még. Ugyanakkor a jellemző az sajnos nem ez, hanem hogy megszerzi a labdát és rögrön el is szórja. Vagy hogy idiótamód helyezkedik és gól lesz belőle. Pepe meccsről meccsre kiválóan játszik, most hétvégén is volt egy olyan elegáns szerelése hogy elaléltam. De tényleg nincs második vonal, rengeteg a sérült és nincsenek minőségi cserék. Aprópénzért vagy ingyen elengedtek olyan játékosokat akik azért jól jönnének, pl. Owen, Cassano (aki mondjuk félőrült, de legalább tud gólt lőni, nem úgy mint a megbízhatóan béna Higuain), és még lehetne sorolni, Cambiasso, Solari, meg a fél Inter.
Raúlt meg vissza kéne vonultatni, most, nem csinál soha semmit, számomra teljesen érthetetlen hogy lőtt ennyi gólt idén.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2008.03.10. 11:31:13

hajtas vt,csak otlet nem. sajnos a real nem tud oan rosszul jatszani,h ne nyerje meg ezt a bajnoksagot. ket rangado,ket barca-vereseg. a vedelem megint nem allt a helyzet magaslatan. reszemrol nem a mult heten betlizo puyolt hianyolom,hanem az elso celtic meccs ota serult marquezt. innentol legalabb nem kell izgulnom a liga miatt. csapatnak is a bl-re es a kupara kene csak koncentralnia. mas kerdes,h a tegnapi es az atletico ellen mutatott produkcio maximum a schalke es a fener ellen lenne eleg. bizzunk benne,h egyreszt felszivjak magukat,masreszt a 8 kozott e ket csapat vmeiket kapjak. egyebkent valszeg messivel is ugyanez lett vna az eredmeny,szal nem hinnem,h az o hianyan mult. gratula a realnak a bajnoksaghoz. ok legalabb a rangadokat hozzak,mi meg azokat bukjuk. ezert lesznek bajnokok.

mickeyknox 2008.03.10. 11:33:56

azér', mert jó játékos... nem kellene állandóan raúlt csesztetni.

IronRock 2008.03.10. 11:48:01

ferenck, buktával dicsérjük a napot! :-) Egyrészt nincs még vége, másrészt ha van Nilstelrooy nem tér vissza és nem lendül formába, nehezen lesz meg a bajnoki cím is...Ugyanez igaz Robinho-ra is, Raul egymaga meg kb ennyire képes. Ugyanis nem elég nem kapni gólt, kéne is lőni, és nem úgy esetlegesen, ahogy a Real mostanában teszi. Megint nem volt sok kreativitás a támadójátékban, arról nem is beszélve hogy a védelem ismét összehozott egy röhejes gólt...A Real talán azért fogja megnyerni a bajnokságot, mert a 3 fronton is leterhelt Barca nem fogja bírni a végét....

Notes 2008.03.10. 14:04:05

Szerintem a legtöbb probléma a Madrid véfelmével van. És enm csak ebben a szezonban, hanem évek óta.
Egy ideig ugye egyáltalán nem is foglalkoztak a hátsó alakzattal. A Perez érában az volt a hozzáállás, hogy Roberto Carlos, Salgado, Helguera és Hierro megoldja ezt a témát, majd elöl a világsztárok úgy is egyel többet termelnek mint amennyit kapunk. Hát ez már eleve rossz indulási alap volt.

Roberto Carlos remek futballista, csak éppen nem védő. Hogy ezt a karrierje során nem sikerült keresztülvernie az éppen aktuális edzőjén bizony sok galibát okozott. Ő remekül lőtt, és kedélyesen elsarkazgattak Zidane-al elől, de utánna a helyén támadt lyukba sok labdát bejátszottak az erősebb ellenfelek. Ilyenkor őrült módon tepert vissza és sokszor elszállt mint a győzelmi zászló. Remek szélső lehetett volna belőle, de védőnak max közepes. Közepes védők meg a belga másodosztályba kellenek, nem RM-ba...

Hierro. Nem sok szót vesztegetnék. Elmegy, de az utolsó két szezonja inkább lidércnyomás volt.

Michel Salgado. Testfelépítéséből adódó hiányosságait durvaságba átcsapó agresszivitással igyekszik pótolni. Nem RM szintű játékos.

Aztán mikor végre rájöttek, hogy kéne néhány minőségi védőjátékos elkezdtek bevált neveket igazolni. De valahogy ennek sem lett jó vége, mert úgy tűnik a máshol remekül beváló játékosokat a Realban átok sujtja.

Walter Samuel. A Fal. Igen ez volt a beceneve Itáliában. Ha Őt megvesszük, nagy baj nem lehet, gondolták a RM-nál. Hát...a falból hamar átjáróház lett. Szegény argentín kicsit egyedül is volt ott a védelem közepén. A sok szenvedés után szépen visszament csizamországba.

Woodgate. Akiről már leigazolásakor is tudni lehetett, hogy igen sérülékeny. Nem is játszott sokat a Madridban. Rengeteget volt sérült. Telán az első meccse volt a legemlékezetesebb. Egy öngól és egy kiállítás. Ennyi elég is lett. Visszament oda ahonnan jött.

Cannavaro. Hát Ő már tényleg a megváltó kell, hogy legyen. Elvégre aranylabdás, vagy mi...?! Jelentsen ez bármit... Ráadásul a már-már idegesítően jól védekező olasz válogatott tagja. Ő kell a Madridnak! Sajnos hamar kiderült, hogy az olasz reménység még a közepes RM védelemből is kilóg lassúságával. Fordulási trempója egy csuklós buszéval vetekszik, ellenben rendszeresen beragad, az ellenfél leshatáron kóricáló csatárainak legnagyobb örömére. különleges tulajdonságai közé tartozik még, hogy a labda róla valahogy mindig az ellenfélhez pattan. De erről biztosan nem Ő tehet.

Heinze. A nagy riválistól megszerezni egy olyan védőt akit argentin létére az év játékosának választottak Angliában a MU szurkolói? Ez csak jó bolt lehet. Persze folytatva a hagyományoka Ő is sérülésekkel tarkítja ibériai karrierjét. Ellenben amikor játszik olyan érhetetlen megoldásokat produkál mint a legutóbb a Róma elleni meccsen amikor fejelés helyett inkább a lehajolást választotta a vendégek góljánál. Persze ez még egészen nézhető megmozdulás volt a szerte-szét repülő beadásaihoz képest, amikkel még egy önérzetesebb ificsapatból is eltanácsolnák.

Pepe. Természetesen jó ideig sérült volt, ez ugye már nem is meglepetés. Most már itt van nekünk. 30 millió euró nem kis pénz, ennyiért minőséget vár az ember. Van ütemérzéke ami egy védőnél hasznos dolog, de ennyi pénzért 3 jó védőjátékost is lehet venni. A Porto poénból bemondott rá 30 millát a madridiak meg kifizették a Portugálok most jót röhögnek a markukban. Már látom ahogyan két év múlva kiköt az Interben.

Ezek után képzeljük el milyen rekordokat döntögethetne szerencsétlen Casillas ha mondjuk egy Chelsea szintű védelem futkározne előtte...

2008.03.10. 14:37:39

Azért ha beesne Murinnyó, tudná, hogy lehetne ebből a garnitúrából ütős csapatot építeni.
Itt a következő években az a csapat visz mindent, aki leszerződteti edzőnek.

T.F.E. 2008.03.10. 15:16:57

Notes:
Te lehet, hogy nem láttad a Barcelona elleni, vagy a hétvégi, Espanyol elleni Real Madrid meccset?
Pepe mindkettőn a mezőny legjobb játékosa volt. A sérülése után visszatérve a Recre és a Roma ellen bizonytalan volt, de most már kezd visszatalálni eredeti formájához.
Ha kevesebbet lesz sérült, hamarosan a világ legjobb középhátvédjei között fogják emlegetni (már az sokatmondó, hogy a portugál válogatottba rögtön beteszik, ha egészséges). Szerintem megérte a 30 millió eurót, sőt, alkalmi vétel volt!

Cannavaroval kapcsolatban sem értünk egyet: a tavalyi idényben nem tudta azt játszani, amire képes, de idén sok meccsen jól teljesített, ráadásul, nem sérülékeny, és végig tartotta a frontok, miközben mellette mindig más védekezett középen.

Schusternek igaza van abban, hogy ha mindenki formában van, a Sergio Ramos - Pepe - Cannavaro - Heinze védelem az egyik legjobb (ha nem a legjobb) Európában.
Idén viszont mindössze egyszer tudtak összeállni.

sporttárs 2008.03.10. 15:40:18

Érdekes azért, hogy a galaktikus bevásárlások iején épeszű embnernek eszébe nem jutott volna az állomány minőségébe belekötni, oszt 2002 után teljes galaktikus fényben ragyogva nem nyert semmit a Real, egészen a csúnyácska filozófiával meccselő mesterember, Capello célfutballjáig.
Figo, Zidane, Ronaldo, Beckham, Raul húzta trófea nélkül öt szezonon át....
Szóval, én nem találok egyértelmű okot vagy receptet, miért is jó/rossz a Real stratégiája.

Azzal persze egyetértve, hogy nyilván nemcsak futballszakmai érdekek mozognak itt.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.10. 16:23:49

Mourinho nagycsapatoknál volt edző, de azért a Barca és a Real vagy a Milan más tészta mint a Porto vagy a Cselszkij. Portoban nem várta tőle senki sem a Bl-, sem az UEFA győzelmet, a londoni kékekkel meg 30 év után lett bajnok. Madridban és Barcelonában viszont szinte elvárás a győzelem minden fronton, szurkolók meg nem elégszenek a sikerrel onmagában, de a látványos játékot is követelik. Ilyen szituba azért még nem keveredett a Special One.

luqe 2008.03.10. 16:44:49

Azért Baptistánál ezt az arsenál tartalékcsapatos dolgot meggondolnám... egyrészt én sosem bírtam az arsenált. Gyakorlatilag afrikai csapat. Ami mondjuk angliában elfogadott, azt Madridban nem lehet megtenni. Elvárás, hogy a csapat közel fele (vagy legalább a fele) spanyol legyen. Szóval Baptista... azért voltak ott jó meccsei. A mostani ágyúsokkal már egyáltalán nem tudok azonosulni, régebben még meg-meg néztem őket, de ez a jelenlegi koncepció (hogy a cikkből lopjak szót) nevetséges. Egy hagyománytalan, nívó nélküli csapat született. Akik tehetségesek, meg minden, de ha jól érzem az utóbbi években ők sem brillíroznak. Vannak a csapat felépítésében még kérdőjelek...

A meccshez annyit tennék hozzá, hogy borzasztó ideges voltam a csapatra a teljesítménye miatt. Talán az egyetlen olyan időpontot kapta el a BL szakasz amikor a Madrid a legsebezhetőbb. Fejből tudnék 30 olyan időpontot, amikor ha lejátszák ezeket a meccseket, magasan a Madrid jut tovább. Ez van. A jelenlegi csapat pedig tényleg csalódás. Diarrát ki kellene csapni, helyére jöjjön Diego. A vkp.-nak elég Gago, vagy ha ő sem akkor jöjjön Malouda vagy valami fürge néger. Más probléma meg nincs a kerettel. Metzelder, Robben és Sneijder ne legyen annyit sérült és kész a csapat. Csak az utóbbi uszkve 10 meccsen kétszer ugyanaz a csapat nem tudott kiállni, és nem edzői szeszély miatt. Bonyolult dolog ez... Persze, magyarázkodás, de aki sosem focizott életében (nem a grundra gondolok...) annak úgysem lehet elmogyorózni :)

T.F.E. 2008.03.10. 17:08:05

luqe:
A felvetéseddel, hogy Diarrát el kell küldeni, és a helyére jöjjön Diego, két gond van:
1. Diego nem vkp., hanem irányító, tehát ha jönne, akkor Guti helyére.
2. Ha Diarrát anélkül adják el, hogy nem veszik meg a helyére pl. Essient, akkor a Real Madrid újra belelép ugyanabba a folyóba, amikor megszabadultak Makelelétől....

Egyébként Diarra az Espanyol ellen végre újra jól focizott, ha ő nem segíti ki számtalanszor Torrest, nem győz a Madrid.

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2008.03.10. 17:35:34

luqe:

Az Arsenal afrikai csapat című kijelentés azért enyhén túlzásnak érzem.
Két stabil afrikai kezdő van, plussz egy agyatlan állat, meg egy rakás szerencsétlenség.

Baptista meg nem tudott átállni a (elnézést a spanyol futball hívőitől, én így gondolom) a lötyögős fociról az igazi játékra.

montipájton 2008.03.10. 19:34:06

Nem értek egyet Pancho fikázó cikkével, még ha érte haragszik is, nem ellene...

Zavar, sőt dühít, hogy "ősmadridisták" is finnyázva fikkangatják a Capello-féle csapatot, azt a tavaszt, amikor a Real Madrid királyi módra küzdött, harcolt, hazai pályán rendre 3-4 gólokat lőve nyert és az agyonsztárolt, "ah, ah" hangsúlyozással emlegetett Barcelonát simán lehajrázva bajnok lett.
Persze, nem játszott zidanosan, meg figósan. Ja, hálistennek, azért lett bajnok.

Pancho tavaly ilyenkor is - emlékezetem szerint - kozmikus kontextusba helyezve temette a Realt, aztán, aztán.

Idén a szarabb meccsek után mindig elmondja, hogy szar a csapat és szarok a játékosok, a Real pedig közben oda-vissza gyalázza a Villarealt és az Atléticót, idegenben oktatja a Valenciát, a Barcát leradírozza a Camp Nouban.
Igen, ezek mellett pedig olykor szenved a bajnokságban, kiesett a BL-ből (ha fordított a sorsolása a Barcával, most fordított lenne ez is) - de hát hogy is van az, hogy csak a mérleg EGYIK serpenyőjéba nyalunk bele, kedves Pancho?

Az igazolásokról meg: jaj, be könnyű megmondani frankón, hogy vásároljon egyszerre 5 klasszist a Madrid. A Barcelona nyáron bevásárol rendesen, vitathatatlan világsztárokat a meglévők mellé. Meg is nyerhetik még a bajnokságot és a BL-t is, de ugye senki nem mondja, hogy meggyőzőbb a teljesítményük...?

Vagy jöjjön megint a galaktikus éra? No comment.

Senki sem lesz azonnal világsztár, kedves Pancho. veled ellentétben Pepét, Drenthét, Sneijdert, Marcellót, Gagót simán el tudom képzelni a jövő nagy játékosának. Nem nyernek azonnal ideigazolásuk után trófeákat a Madridnak, de hát ki nyerne?

Változtatás azért kell, egy extralasszis nem ártana, aki köré építeni lehet a játékot, mondjuk kaká. És előre egy csatár. Drogba vagy Benzema. És a BL-ben most már egyszer tovább KELL jutni a 16-nál, mert ha valami, akkor ez valóban méltatlan szereplés egy Realhoz.

De én azért sem fogom előre eltemetni a bajnokságot nyolc pont előnnyel vezető csapatot.

sokféleképpen lehet szeretni egy együttest, hiába.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.03.10. 21:01:40

A tavaly tavaszi véleményemet nagyon nehéz lenne felhántorgatni, de alapvetően pont annyivel jobban szerettem, mint amennyivel Beckham nagyobb formátumú játékos, mint Baptista, s Roberto Carlos is jobb mint Marcelo. Ami nem biztos, csak Carlosnak jobban elnéz az ember dolgokat.
Miután a Madridról mindenki mindent tud, így igazából fölösleges is elmondanom, hogy a Madrid igazolási, avagy vételi és eladási stratégiája az egyik legszívtelenebb a világon. Az utóbbi 15 évben ugyanolyan könnyen vettek embereket, mint amilyen könnyen megszabadultak tőlük még akkor is, ha azok sokat tettek a múltban a csapatért.
Gyakorlatilag szívfájdalom nélkül megvált a vezetés olyan emberektől is, akikben volt még potenciál. Redondo, Laudrup ( a 98-as vb-n is láttuk mire lett volna még képes), Seedorf, Luis Enrique, Panucci, Morientes hogy csak azokat említsem, akikből még ki lehetett volna sajtolni egy-két jó mérkőzést. Sok esetben a távozás méltatlan volt a játékos kvalitásaihoz és érdemeihez képest (Seedorf és Redondo, Morientes akik simán szerettek volna maradni). Őket sajnáltam. Viszont a serpenyő másik oldalán mindig valós erősítések érkeztek a csapathoz.
Az Illgner - Panucci, Hierro, Sanchis, R. Carlos- Karembeau, Seedorf, Redondo, Raúl - Mijatovic, Suker BL győztes sorból két év alatt a következő csapatot sikerült csinálniuk:
Casillas - Salgado, Karanka, Helguera, Ivan Campo, R. Carlos - Redondo, Mcmanaman, Raúl - Anelka, Morientes
Ez is megnyerte a BL-t. Biztos jobb lett volna éveket várni, meg csapatot építgetni, de igazából ez nem volt pálya sohasem Madridban.
Ezért aztán újabb két év múlva ismét egy új csapat nyert BL-t.
Casillas (Cesar) - Salgado, Helguera, Hierro, R. Carlos - Figo, Makelele, Zidane, Solari - Raúl, Morientes

A csapatok játékában és teljesítményében nem sok közös volt, ráadásul egyik csapat sem volt nagy trófeahalmozó, sőt a vagy bajnokság, vagy BL címszó alatt a 2000-es csapt ötödik lett a hazai pontvadászatban. Elvárás sem volt, hogy mindent nyerjenek meg, ugyanúgy, ahogy a 99-es és a 2001-es BL kiesés se nagyon érdekelt senkit Madridban, mert mint a fenti példa is bizonyítja, folyamatosan jöttek mentek a játékosok. Mondom JÁTÉKOSOK és döntő többségében nem a jövő tehetségei. Természetesen ezzel az is együttjárt, hogy voltak félresikerült igazolások nagy számmal. Elég, ha csak Flaviora, Zé Robertora, Cambiassora, Celadesre, Anelkára gondolni, de eltörpültek az olyan jó üzletek mellett, mint amilyen Mcmanaman volt (ingyen), Solari, Zidane, Suker, Mijatovic, R.Carlos (szinte ingyen), Seedorf, Figo, Makelele, Panucci és Salgado (A Redondo cseles estén Giggs volt az ellenfele, s a madridi rúgatott Keanne-nel gólt a saját kapujába) voltak.
Az, hogy a Madrid nem jut tovább a BL-ben valójában nem igazi probléma. Az már inkább, hogy régen már bizonyított játékosok megvásárlásával próbálkoztak és a nagy számok törvénye alapján majdnem mindig bejött nekik. Most sehol nem igazán bizonyított játékosokkal (tisztelet a ritka kivételnek) próbálnak sikert elérni, ami nem igazán működik. Akkor sem, ha vezetik a bajnokságot, mert nincs benne ráció.
Madrid szurkolóként két dolog volt biztos: ha idén nem nyeri meg a Real a BL-t, a kiesés pillanatában biztos vagy benne (ez tényleg nem reménykedés - azt meghagyjuk más csapatok szurkolóinak), hogy jövőre a csapatodé lesz a serleg , még akkor is, ha végül nem így történik.
Most csak abban vagyok biztos, hogy jövőre biztos nem a Realé lesz a serleg. Még akkor is, ha nem ez történik. S ez az, ami nagyon gáz.

Ronal-d'oh! 2008.03.10. 21:08:54

Srácok, nagyon igazatok volt! Nem a Real az erős, hanem a spanyol bajnokság, úgy ahogy van, gyenge. A Madridnál meg igen is szarok a játékosok, fele ennyi pénzből kétszer ennyit ki lehetett volna hozni. Érdekes, a Bayern 70 millából tudott igazi klasszisokat venni...

rexter 2008.03.10. 21:17:38

nekedX meg a többiek, szerintem a spanyol bajnokság a legerősebb továbbra is. a legjobb játékosok és a legszebb foci itt van.

más. valaki beszolt h láttam e idén Real mecset, hogy Rault merem fikázni. Igen láttam, kb. az összeset, ezert merem ezt tenni. Érthetetlen hogy egész meccsen sokszor SEMMIT nem csinál, lassu mint egy kombánj, mégse soha még csak le sem cserélik. Sürgősen kell a helyére találni vkit, vagy Ruud - Babpista csatrsorral, esetleg Hiquainnal probalkozni.

ZenZo 2008.03.10. 22:51:55

Na most egy fél nap alatt végig olvastam amiket ide leíratott általatok az élet. Nehéz helyzetben vagyok, kicsit kibicnek érzem magam, lévén Chelsea szurker. De legalább talán mint kívülálló mondhatok véleményt.
Alapvetően a nagy kérdés, probléma, vagy nevezzük bárminek, vita tárgyának, igazából kevesen néztétek olyan távaltból, mint kellene, páran azért felhozták: eredményes kontra szép foci. Lehet ezt játékosoknál, edzőknél, taktikánál kezdeni, de fentről kell. Igazából mi is ezzel küzdünk, tehát amolyan JM vs. Grant vita ez nálatok is. (A mi balf*szkodásunkról nem itt) Persze a spanyol bajnokság alapjaiban mást követel, főleg egy Real szurkoló, mert a múltnak is meg kell felelni. De fel kell tenni a kérdést, mi a fontos: már ugye a Realnal is látszott, hogy úgy nehéz, ha felküldünk 10 támadót a pályára. Én ugyan nem értettem a Capellotól való gyors megválást, de a németet nem hibáztatnám semmiért: ő azt (próbálja) csinálni, amit elvártak tőle: ne libegjenek a fehér zsebkendők. Nehéz úgy, hogy nem követem rendszerint a la ligat, max eredmény szinten, de Capello sosem volt híres a szép focijáról, mert inkább a bunkerfoci, de valahogy mindig képes nyerni. Schusterről meg lényegében nem sok mindent lehetett tudni. De alapvető tézis, hogy minden edző akkor tud sikeres lenni és amellett még (akár attraktív) focit is játszatni, ha hagyják dolgozni. Na meg persze ha van egy csapattengely, akire lehet alapozni. És hát az, hogy egy játékos adott csapatában remekel, az nemhogy nem zárja ki, egyenesen oda vezet, hogy ha bekerül egy Real szintű gárdába, az formahanyatlás. Egy csapatból, ahol rá épült a játék, bekerülni egy gárdába, ahol csak egy a sok közül, nehéz, főleg úgy, hogy az elvárások hatalmasok. Csak hogy kicsit haza tekintsek, már az elRealosodással kezdtek ki minket is, mert semmi pénzt nem sajnálva hoztunk el neveket a Chelseabe, abban a reményben, hogy majd ők megváltják a világot. És alapvetően sem Seva, sem Ballack, sem előtte Essien vagy Drogba nem voltak kifejezetten rosszak az első évükben, de hát az elvárások felének sem tudtak megfelelni. Sőt, Drogba kifejezetten sz*r volt első évében - ezért is nem tudják sokan még most sem elfogadni a saját szurkolóink közt. Csak fetrengett, színészkedett, reklamált. Csak kapott időt, meg Josét, aki felismerte, hogy bizony simogatni kell Drogs buksiját, és akkor nem lesz baj, hát tavaly be is bizonyította, hogy tud ő harminc fölött lőni egy szezonban. Csakhát Abra is türelmetlen ember, és hiába a klub legeredményesebb edzője kifejezetten rövid idő alatt JM (popp: 50 év után lett bajnok), nem lett BL, nincs szép játék, menni kell. De hát mi még csak alibizünk a nagyok világában, egy Realnál ennyi idő mostanában nincs. A regnáló spanyol bajnok most, ebben a formájában is olyan csapat, akitől mindenki tart, mert ez a gárda is lényegében csak saját magát tudja megverni. A fél világon át tudnának gázolni félgőzzel úgy, hogy egy-két fehér mezes botrányos teljesítményt hoz le. A BL meg teljesen más, mint egy bajnokság, ott két meccsen dől el minden, és bizony mindig megy a "pályán kívüli számolgatás", és alapvetően is a két csapat aznapi formáján múlik az eredmény, ki mennyit aludt, milyen napot fog ki. Botlani mindig, mindenki fog. Nincs olyan csapat, akit ne lehetne megállítani, mostanában már ritka a "nagy menetelés", mint az Arsenal pár évvel ezelőttije, amihez kellett azért pár olyan ember, mint Bergkamp, aki akkoriban alulról súrolta a God kategóriát, de akkor is kellett hozzá egy nem sokkal, de kicsit gyengébb ManU, stb. De igen, alapvetően a győzelemhez két dolog kell: gólt lőni, ez az első, aztán pedig ugye kevesebbet kapni, mint lőttünk. És bár mint mondtam, a Real így is félelmetes ellenfél, azért nem ártana (még)egy csatár, akinek még a seggéről is bepattan a labda, egy stabil szűrő, és egy picit biztosabb védelem. Ha stabil egy csapat közepe, arra lehet építeni. Mivel alapvetően a mieinkkel tudok példálozni, a Terry-Carvalho páros egy világszinten is stabil páros, mégis sikerült kiegészíteni egy Alexszel. Előttük ott van Makelele, aki a posztján világklasszis, mégis találtunk egy Essient mellé. Lampard-Ballack, és elöl Drogba. A csapat közepe stabil, és régóta együtt van (Cech-et meg sem említettem). Csak valahogy az első bajnoki szezon óta nem sikerül a megfelelő kiegészítő embereket megtalálni.

montipájton 2008.03.11. 09:08:46

Pancho, sok mindenben azért egyezik a véleményünk, az igazolásokkal kapcsolatban pedig alighanem a Mijatovicot kell majd egyszer elővenni, mert játékostranszfer címén történő pénzlenyúlás biztosan létezik a legnagyobb kluboknál is, nemcsak a magyarországi maffiózók közt.

De tartom, hogy a fiatalok közül többen lehetnek még meghatározó kalsszisok, nem tudom, Redondo megvátotta-e a világot első realos szezonjában, Raúlról vagy Roberto Carlosról nem beszélve...

montipájton 2008.03.11. 09:12:00

Ja, és Karankát azért már ne sírjuk vissza, Karembeut sem kéne. Solari? Nem emlékszem, mikor alkotott igazán maradandót. Tucatjátékosok voltak egy jó csapatban. (Ami azt illeti, én Sukertől sem voltam soha elájulva, kivéve a 98-as vb-t. Jó kis csatár volt, de azért nem világklasszis, szerintem.)

2008.03.11. 09:35:20

Amikor a szezon elején ment a szekér, mindenki el volt ájulva a csapattól és jósolták a sikereket. Nagyot fordult a világ pár hét alatt.

A Liverpool és a Milán sorozatban ott vannak a Bl legjobbjai között, de a bajnokságban csak kullognak az élboly után, az Inter utcahosszal nyeri a bajnokságot, de a BL-ben semmi.
Mi is akkor a sikerek fokmérője?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.11. 12:26:00

pancho, ez alapján érdekes dolog lehet Real drukkernek lenni, szoktatok ti egyáltalán örülni? "vagy bajnokság, vagy BL címszó alatt a 2000-es csapat ötödik lett a hazai pontvadászatban." - aztán egy szép napon Del Bosquét azért küldték el, mert nem tudott duplázni, Capellot detto. Figyelj, nagyon sok csapat indul hasonló célokkal, mint a Madrid, ebből az is következik , hogy nem mindig az elkényeztett fehéreknek esik le a Bl trófea. 32 év böjt után '98 és 2002-től öt évig gazdag volt a karácsony Madridban, most újra hét szűkebb esztendő köszönött rátok, úgy persze , hogy a Real Madriddal most is számolni kell (: vagy leszámolni, ahogy dicsőséges római farkasok tették :), így megy ez!

T.F.E. 2008.03.11. 14:12:50

rexter:
"szerintem a spanyol bajnokság a legerősebb továbbra is. a legjobb játékosok és a legszebb foci itt van."

A szubjektív kategóriát ne keverd az objektívvel.

Azt, hogy hol vannak a legjobb játékosok, és hol a legszebb a foci, mindenki a saját szája íze szerint ítélheti meg (de azért tavaly Kaká kapta az Aranylabdát, idén pedig C. Ronaldo vagy Fabregas a legnagyobb esélyes szerintem - de sok függ a BL eredménytől és az Európa-bajnokságtól).

Viszont azt, hogy melyik a legerősebb bajnokság, objektíven meg lehet itélni, a nemzetközi kupaszereplésből. (BL, UEFA)
Öt évre visszatekintve még a spanyol bajnokság a legerősebb, de 2 éves viszonylatban elvitathatatlan az angol csapatok dominanciája.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.03.11. 17:19:15

T.F.E.: Azért az UEFA-kupában most nagyot koppanhatnak az angol csapatok. Messze még a vége a szezonnak.

tgabee2 2008.03.11. 19:59:27

Több dologhoz szólnék hozzá, ömlesztve:

- 'Miért nem vesznek 30millás játékos helyett két 15millásat?' Mert ha a Real a kérő hirtelen mindenkinek felmegy az ára. Mivel mindenki tudja hogy minden pénzt megadnak, ha akarnak valamit. A múltkori átigazolási szezonban is arcpirító áron kínálták nekik a játékosokat, lásd Robben vagy Pepe esetét.

- Raúl: Énsem értem, hogy aki nézi a Real meccseket annak hogy merülhet fel Raúl neve az elűzendők közt. Ő a kapitány, mindenki benne bízik, ő a csapat lelke akár látványosan focizik akár nem.Meg aztán ki játszana a helyén? Higuain? Saviola? Nemár.

- Nyavajgás: Abszolúte nem értem miért két állapot van mindíg: vagy fanyalog mindenki vagy ajnározza a Realt. Én 88 óta nekik szurkolok, és soha eszembe nem jutott hogy más csapatnak szurkoljak csak mert a Madridnak nem megy. Könnyű divatszurkolónak lenni, mert akkor mindíg nyer a 'csapatod', csak nem okoz olyan örömet. El kéne fogadni, hogy a Real nem a világválogatott, nem mindíg nekik kell top formát mutatni. Azt érzem hogy ha nincs az a baj, ha van akkor az meg kevés. Mármint eredmény.

- A Cipész és a zseniális taktikai húzások: tudvalevő, hogy Schuster nagyon ritkán szól bele a taktikába, az Manuel Ruiz reszortja. Jól megfigyelhető, hogy amikor pl. beáll egy játékos, csere előtt Schuster csak pár szót szól hozzá, Ruiz az, aki a kis táblácskán magyaráz neki ezerrel a taktikáról. Schuster inkább egy kapocs a különböző segédedzők (taktikai, erőnléti, stb) és a csapat között.

T.F.E. 2008.03.12. 13:31:15

Csöncsön:
3 angol csapat így is eljutott az UEFA kupában a legjobb 16 közé, míg a spanyolok és olaszok mindössze 1-1 csapattal képviseltetik itt magukat (Getafe, Fiorentina).
süti beállítások módosítása