Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Djalma Santos, forradalmár és időutazó

2008.02.27. 16:55 heinrich

1929. február 27-én látta meg a napvilágot a valaha élt egyik legnagyobb brazil védő, ami egyrészt pompás apropót szolgáltat, hogy ezúton is kiváló tisztelettel köszöntsük, másrészt megvizsgáljuk, hogy milyen hatást gyakorolt a világ futballjára Djalma Santos – Cafu, Roberto Carlos, Ashley Cole, vagy éppen Oleg Luzhny ősapja, a vonal mellett rohamozó, felfutó védő prototípusának megteremtője.

Djalma száraz és kemény volt, mint a vodka martinivel, ráadásul boldog vigyorral az arcán fogadta az ellenfél leggyorsabb támadójának őrzését is. E mellett igen gyakran vállalta a pontrúgások, tizenegyesek elvégzését is – egy brazil válogatottban! Mit egyben, rögtön négyben, hiszen az 1954 és ’66 között rendezésre került VB-ken mindannyiszor a csapat tagja volt, ő érte el először a százszoros brazil válogatottságot. Miért? Mert fejlett játékintelligenciájának köszönhetően ösztönösen ráérzett arra, hogy nem elég a jobbhátvédnek rendelt területen bóklászni és messziről figyelni a támadók küzdelmét, hanem második hullámban érkezve sistergős löketeket ereszthet meg a kipattanókból, visszagurításokból. Innen már csak egy lépés volt felismernie, hogy az akkor divatos 3-2-3-2 játékrendszer nagyjából hatvan méteres folyosót kínál előtte, amit (figyelem Vanczák, Szélesi!) nem volt rest következetesen bejátszani, így lett ő az első box-to-box (vonaltól-vonalig, ha jobban tetszik) szélsőhátvéd. Mivel akkoriban a védekező csatár gondolata is istenkáromlás volt, az lett a következmény, hogy az ellenfél fedezete karfiollá aszott fejjel, tüdőembóliát emlegetve kért cserét a hatvanadik percben. Igazán nagy kár, hogy erre sajnos nem volt még lehetőség…

Ez így első hangzásra talán nem tűnik akkora dolognak, mert a kor futballjában ez már alapvető elvárás egy bekktől - aztán mégis, sokszor hiába. De ha arra gondolunk, hogy mekkora szenzáció volt Beckenbauer újszerű centerhalf játéka (ami jóval közismertebb), és bekapcsolódása a támadásokba, akkor jobban megérthetjük, hogy mitől legendás Djalma Santos alakja. Azt meg már csak csendben tesszük hozzá, hogy Beckenbauer felfedezése húsz évvel később jött, ráadásul mára csak annyi maradt belőle, hogy a középső védők feljárogatnak a szögleteknél, Djalma játéka pedig a mai napig etalon.

1954 - Első VB szereplése nem sikerült fényesre, amiben a mi kezünk is benne van, hiszen a berni csata néven elhíresült bicskázás (három kiállítás, verekedés az öltözőfolyosón) során négy-kettes zakót húztunk a brazilokra, Djalma hiába is kent be nekünk egy tizit.


1958 – Második nekifutásra már a világbajnoki címet is begyűjtötte, bár a torna során egyedül a döntőben lépett pályára, mégpedig a házigazdák és a Fiorentina sztárja, Kurt Hamrin ellen. A meccset öt-kettőre simán lehozták, ő pedig a brazilok egyik legjobbja volt.


1962 – A VB idején már 33 éves, de visszaszerzi helyét a kezdők között, sőt élete formáját futja - a tournament legjobb bekkjének választják. A csapat szempontjából külön szerencse volt, hogy kiválóan megértették egymást Garrinchával, a ’62-es csapat kulcsfigurájával. Minden meccsen pályára lépett, a döntőben egy assziszttal járult hozzá a diadalhoz, bár kellett ehhez a cseh kapus, Schroiff napbanézése is.


1966 – Pályája zenitjén túl, talán okosabb lett volna kihagyni a VB-t, de persze utólag könnyen okos az ember. Vénségére megutáltattuk vele a focit és a Selecao bűnbakjaként térhetett haza.


Mindazonáltal nem lenne méltó, ha egy ilyen gidabőrbe bújt vén mirelit kecske záróképpel fejeznénk be az emlékezést, így Pelé soraival búcsúzunk:

Ő (Djalma Santos) volt a legjobb nyugtató, amivel életemben találkoztam. Ha láttam, hogy megindul a labdás tag felé, már helyezkedtem is az indításra, mert tudtam, aki el tudná mellette vinni, az a mi csapatunkban játszik...

Zrika és tiszteletadás kettő az egyben. 

25 komment

Címkék: brazil videó h több mint foci santos djalma

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr2356868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pote · http://nst.blog.hu/ 2008.02.27. 17:40:09

R.Carlos helyett nem lehetne Cafu???
koszi :)

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.02.27. 17:52:34

Salamoni kecske-káposzta döntés született :D

Ha arra gondolsz, hogy R. Carlos, mint VÉDŐ, nem volt a legnagyobbak egyike, akkor tökéletesen egyetértünk.

pote · http://nst.blog.hu/ 2008.02.27. 18:07:45

koszi,
nagyon szepen fogalmaztad meg, amit en csak csillagokkal tudnek leirni :)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.02.27. 18:08:26

"Djalma Santos – Cafu, Roberto Carlos, Ashley Cole, vagy éppen Oleg Luzhny ősapja..." - az mi Sallai Sanyikánkat is bevehetnétek a vonulatba, ha már Luzsnij eszetekbe jutott.

halareaal 2008.02.27. 18:59:34

Ashley Cole nem 1 kategória az előtte említettekkel. Maicon viszont lehet, hogy az lesz.

Rezgrof 2008.02.27. 19:07:23

Háát, mostanában nem, de az Arsenalban ott volt.

fingfelelős 2008.02.27. 19:29:35

Ashley Cole és Cafú nem egy kategória. Cafó rágózva és méla undorral az arcán nyert 2 vébét és játszott x+1 krva nagy meccset.

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.02.27. 20:12:43

Nem pont ez volt a poszt lényege, csak mint 'típus' került bele a felsorolásba.

Ráadásul senki nem mondta, hogy egyenlőség jel van a felsoroltak között, még ráadásabbul ha Cafu cimkét ragasztunk egy kategóriára, akkor vajon rajta kívül ki fog beletartozni?

Legráadásabbul Luznyij aztán főleg nem nyert semmit, mégis a 90-es évek egyik legjobb hátvédje volt világszinten is.

pote · http://nst.blog.hu/ 2008.02.27. 20:59:46

ez a poszt tenyleg nem errol szolt,
es asszem en b.sztam el az iranyat!
bocsi, mea culpa...

halareaal 2008.02.27. 21:49:02

egyébként érdekes kérdés, hogy R. Carlos védőként klasszis-e vagy sem. sztem pont az emeli az átlag fölé a szélsőhátvédeket, amit a cikk taglal. az igaz, hogy emiatt nem a kifejezett védőjátékára emlékszünk (ami azért ígyis messze átlagon felüli a becsúszásaival, gyorsaságával és technikájával), de nemis lógott ki védekezésben a legjobb szélsők közül sem. az, hogy a helyén terület nyílik, minden ilyen típusú játékosra igaz. én legalábbis nem sok télleg klasszis szélsővédőt tudnék mondani, akire nem jellemző ez a plusz, talán csak J.Zanetti és esetleg Abidal.
felfutó középső védőkből pedig van még néhány, pl a braziloknál Juan és Lucio, de nagy néha Terry, Ferdinand és Nesta is elszánja magát egy rohamra.

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.02.27. 22:06:36

R. Carlost nem lehet(ett) nem szeretni és nekem nem is azzal volt a gondom, hogy terület maradt a helyén, oda egyszerűen ki/vissza kell lépni valakinek.

De pl a franciák elleni VB döntőn két gólban is benne volt, meg szintén ellenük a német VB-n a tökét vakarta Henry gólja előtt, szóval mindent 100%-ra tudott, csak éppen a legklasszikusabb védőfeladatokkal akadtak gondjai.

Ilyenek a zsenik, kicsire nem adnak :D

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.02.27. 22:07:46

Egyébként meg be kellene vezetni, hogy rohamozó centerhalf gólja kettőt ér.

halareaal 2008.02.27. 22:11:21

ez igaz:). bár sztem Henry góljánál még a Ribéryvel való versenyfutásokat pihente ki (amiket amúgy többségében még nyerni tdott, ha jól emlékszem). nekem az ragadt meg nagyon, amikor egy Dortmund elleni bl csoport meccsen néhány éve épp rohant vissza felszabadítani és lendületből ugorva fejpárbajt nyert a kapu előtt Koller ellen:))

rizla 2008.02.28. 04:46:59

szerintem a következő nagy crack ezen a poszton evra.

the real 2008.02.28. 08:45:24

Nagyon köszi a két magyar-brazil videót, sosem láttam még őket!
R.Carlossal kapcsolatban én is úgy gondolom, mint Heinrich: a klasszikus védőfeladatokkal akadtak gondjai, de dinamizmusa, mentalitása még csupán a védekezést tekintve is a többiek felé emelte.

neeskens 2008.02.28. 10:14:43

Itt Beckenbauer kapcsán eszembe jutott, hogy a széleken manapság szinte minden csapat próbálkozik a felfutó hátvédekkel.
Ugyanakkor,amióta eltűnt a söprögető,beállós felosztás és átvette a helyét a két belső hátvéd,azóta szinte nincsenek magas játékintelligenciájú,támadásokat segíteni tudó belső hátvédek.Utoljára talán Mattheus volt ilyen a Bayernél.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.02.28. 10:40:11

Neeskens, ez valahol természetes. A mai két belső védős rendszerben Mattheus, vagy Sammer szerintem nem állná meg a helyét a hátsósorban. Ugye németek játszották legtovább ezt a két emberfogó belógó söprögetős fölállást, amelyben ha söprű nem lép be a támadásba egy ember mínuszba kerülnek. A több támadó feladat miatt kerültek a hátvéd sorba olyan korábban írányítóközéppályásként működő tagok, mint Beckenbauer, Sammer vagy Mattheus. Akik összeszedték a lecsorgó lasztikat, majd beléptek a támadásba és irányítani kezdtek, képesek voltak hosszú indításokra, belmentek kényszerítőkbe, stb. Egyébként Cannavaro, Nesta vagy Lució, azért ellentmond a megállapításodnak.

kroos 2008.02.28. 10:55:23

,, az akkor divatos 3-2-3-2 játékrendszer nagyjából hatvan méteres folyosót kínál előtte"
4-2-4-et játszott az a csapat,a balhátvéd N.Santos volt.Középen Bellini,és Orlando.

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.02.28. 11:36:20

Nem a saját játékrendszerükre értettem, hanem az ellenfelekére.

Az, hogy mekkora területem van, leginkább tőlük függ, mert saját csapattárs viszonylag ritkán keresztez ki a felfutó védőre.

Hartog 2008.02.28. 12:39:02

Ashley Cole nálam abszolút belefér ebbe a kategóriába, de az utódja, Gael Clichy is lehet éppenséggel a "következő nagy crack"

rizla 2008.02.28. 22:00:07

ja hát igen, clichy, ő szerelem első látásra. a színesbőrű francia játékosok a modern futball csúcsalkotásai.

Rexfelugyelo · http://rexfelugyelo.blog.hu 2008.02.28. 22:36:44

Sergio Ramos - ha a válogatottban jobbhátvéd akkor ott, ha a Reálban jobbhátvéd akkor ott, ha a Realban középhátvéd akkor ott játssza az intelligens, támadást is segíteni képes védőt.

rexford 2008.02.28. 22:52:00

Rizla, ez a líraiság már-már Lakattét idézi.

r_magpie 2008.02.29. 10:56:33

és Stefan Reuter!
vele kapcsolatban elsőre mindig az a jelenet ugrik be, amikor a '96-os eb-n az emberét a kispadok előtti technikai zónákon átgázolva futotta le, mert csak ott tudta megkerülni. pedig akkor már nem volt fiatalember.


grat, jók az ilyen cikkek egyébként, majd legyen még

danesdzsu2 2008.03.02. 00:01:58

R- Carlosról mindig az ugrik, be amit valamelyik játékostársa nyilatkozott róla: Szinte minden poszton a világ legjobb játékosai között van, kivéve a balhátvédét.

:D
süti beállítások módosítása