Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Futball és a G14

2007.10.17. 02:36 heinrich

Merre halad ez a kapcsolat? Minden bizonnyal ez a második legutáltabb kérdés egy igazi férfi számára, rögtön a - Már megint meccset bámulsz? - azonnali agyérgörcsöt okozó felvetés után, így ezúton is felhívjuk minden kedves hölgyolvasónk figyelmét, hogy tartózkodjanak ezen öreg hiba elkövetésétől - persze, csak ha vérmes reményeket táplálnak kapcsolatukat illetően. Most azonban fenti kérdést egy másik aspektusból kívánjuk megvizsgálni.

Folyamatosan hallgatjuk az UEFA népbutító szónoklatát a klubok közti gazdasági olló szűkítéséről, de ehelyett azt látjuk, hogy a távolság egyre inkább szakadékká nyílik. El kell fogadnunk, hogy a futballsikerek száma mindig is egyenes arányban állt a befektetett pénzeszsákokkal. Maradjunk csak az e hasábokon már tárgyalt torinói példánál. Az Agnelli család ugye 1923-ban felvásárolta a Juventust és mit ad Isten, néhány évvel később öt scudettot nyertek zsinórban, mely a mai napig Serie A rekord. Ugye világos, hogy mire gondolunk? Az átlagosnál naivabb bajtársaink kedvéért tegyük még érthetőbbé a kérdést Puskás Öcsi azóta szállóigévé lett mondásával, mely szerint kis pénz, kis foci – nagy pénz, nagy foci. Nyugodtan javítsuk ki, ha tévedett, de tartunk tőle neki már az ötvenes években is igaza volt.

Tetszik nekünk, vagy sem, a futballpályák egyre inkább iparmágnások, oligarchák és szponzorok játszóterévé válnak. Mivel mi magunk csekély értelemmel bírunk, felütöttük az értelmező kéziszótárt és a szponzoráció címszó alatt a következőket találtuk: egy esemény, rendezvény, vagy intézmény, egyszeri vagy hosszú távú, folyamatos anyagi (…) támogatása konkrétan meghatározott, előre kikötött, a szponzor piaci pozícióit javító vagy erősítő, kölcsönös előnyöket biztosító megegyezés. Hm, kölcsönös érdekek – hát nem megható? Néhány könnycsepp elmorzsolása után, vegyük közelebbről szemügyre a jelenséget a Premier League tükrén keresztül és vizsgáljuk meg, hogyan profitált mindebből Didier Drogba.

Az első televíziós jogok csomagszerű értékesítése után £191 millió angol font ütötte a PL kasszáját (’92-97), ám ugyan ezekért a jogokért mindösszesen £2.7 milliárd fontot zsebeltek be a 2007-2010-s szezonra. Ne legyenek illúzióink. A pénznek nemhogy szaga van, de egyenesen bűzlik, azt pedig David Attenborough óta tudván tudjuk, hogy a cápáknak kiváló a szaglása. És a cápák meg is érkeztek hosszú, tömött sorban. Abramovics a Chelsea-ért, Usmanov és Farhad Moshiri  az Arsenalért, a Glazerek a MU-ért, Tom Hicks és George Gillett a Liverpoolért, Eggert Magnusson a West Hamért, Mike Ashley a Newcastle-ért, Mohamed Al-Fayed a Fulhamért, Randy Lerner a Villáért stb. Attól tartunk, rövidesen villogó neonbetűkkel jelenik meg a Barclays Premier League sziluettje fölött: Sold Out. Az utolsó három Bajnokok Ligája (persze már régen nem az, nyilván a kiscsapatok miatt…) kiírás döntőjében mindig volt angol klub, még a tulajdoni viszonyokat szigorúan szabályozó Bundesligából öt éve egy sem. Véletlen egybeesés? Aligha. Sokkal inkább a gazdasági jólét és a klubokba talicskaszám döntött pénz elkerülhetetlen manifesztációja. A futball milliárdos üzletággá vált, ennek szellemében az élni és élni hagyni szemléletet felváltotta a dögöljenek meg a kiscsapatok, a kizsigerelt játékosokra meg szarunk szemlélet. Meglehet, kizárólag nekünk jut eszünkbe az a kárhozatos gondolat, hogy szent futballunk egyre inkább elamerikanizálódik, de vajon tényleg nem több, mint abszurd, utópisztikus képzavar párhuzamot vonni az NFL (bármely amerikai sport behelyettesíthető) és az európai foci között? A tüneteket nehéz nem észrevenni.

Szokatlanul hosszú szerződések, egyre emelkedő jegyárak, átigazolási csomagok (pénz és játékosok együtt), franchise jogok, saját TV csatornák, masszívan növekvő statisztikai kimutatások, soktagú edzői stábok, elképesztő fizetések az irányítóknak, akikre olykor az egész csapat játéka épül. Ismerős? Van még tovább, mondjuk még.

Hány játékost láttunk, aki harminc évesen lemondta a válogatottságot és hány meg hány vitát láttunk klubok és nemzeti szövetségek között? A tulajdonosok vígan meglennének a különböző selejtezők és barátságos meccsek nélkül, számukra ez nem más, mint külön macera és potenciális sérülésforrás a drága pénzen vett sztárjaik számára. Pontosan ezért, a biztosítás fogalma előbb kerül majd be a futballszótárunkba, mint gondolnánk.  Ha szeretnénk okosabbak lenni a tárgykörben, forduljunk bátran az NBA-ben játszó európai sztárokhoz, mondjuk mindjárt Dirk Nowitzkihez, aki éveken keresztül képtelen volt játszani a német válogatottban, de akár Dávid Kornél példájával is előhozakodhatnánk. Ugyanez a kérdés a futballban is elő fog jönni, azaz ki fizeti a révészt? A nemzeti szövetségek? Ha-ha. Esetleg maga a FIFA? Muhaha. Mit tesz ilyen esetben az egyszeri iparmágnás? Megalakítja a G-14-et, amit igazából már most G-18-nak kellene hívnunk, de ők okosan megtartották az eredeti megnevezést. Látszólag ez csak az európai sztárcsapatok érdekvédelmi szervezete, de valójában egy bivalyerős lobby az UEFA és a FIFA ellenében. És még egy aprócska, de igen fontos kitétel: belépés csak meghívóval.

Mitől olyan bivalyerősek? A G-14 csapatai zsákjában keresendő 41 BEK/BL trófea a megszerezhető 51-ből, hét országban vannak jelen összesen nagyjából 250 bajnoki címmel, vagyis ezen csapatok nélkül elképzelhetetlen a bármikori labdarúgás. Bevallott céljuk, hogy rávegyék a FIFA-t, fizessenek kompenzációt a válogatott meccseken lesérülő játékosok után, sőt, a fizetésüket is ők folyósítsák ezen időszakokra. Ha gyorsan átgondoljuk magunkban, mennyire erős tárgyalási pozícióban vannak, nem csodálkozhatunk rajta, hogy szívfájdalom nélkül igen komoly pert akasztottak a FIFA nyakába – az ügyet jelenleg is tárgyalják. Ez persze csak a porhintéses kezdet. Egyelőre ugyan körömszakadásig tagadnak, de minden érintett számára egyértelmű, hogy a European Super League létrehozásán fáradoznak.

Említettük már, hogy a nagyszabású tervek szerint további tizenhat csapattal kívánják a ligát bővíteni? Fogadjunk néhány olajkútba, hogy ezek a csapatok főként Oroszországból és a Skandináv régióból kerülnek majd ki, a többiek pedig görög, török, ukrán, román – mondjuk tehát, hogy kelet-európai csapatok lesznek. Most akkor vessünk egy pillantást a Nyugati konferencia G-14 meglévő csapataira, és rakjuk össze a képzeletbeli puzzle darabkáit. A távlati cél a két, vagy több konferenciából álló Europen Super League (ESL) megalakítása, melynek egyetlen felügyeleti szerve a tagcsapatok képviselőiből összeálló bizottság, melynek minden egyes ligát illető jog a kezében van. Ez aztán valódi paradicsom a cápák számára, és az is rögtön világosabb, miért éri meg potom 660 millió fontot fizetni például a MU-ért, nemdebár? Ráadásul ezzel még egy problémát meg lehetne oldani és akkor kanyarodjunk vissza kicsit a PL-hez.

Szinte hihetetlen, de Didier Drogba (jut eszünkbe, vajon Elefántcsontpart miből fogja kifizetni az összes világsztár biztosítását?) tavaly hatvan meccsen lépett pályára a Chelsea színeiben, nem számítva persze a világbajnokságot, meg a selejtezőket, ám cserébe leginkább egy igen komoly sérülés jutott neki osztályrészül. Tulajdonképpen ez elmondható még Wayne Rooneyról, Henrik Larssonról (a tagnak gyakorlatilag magától tört el a sípcsontja), Ole Gunnar Solskjærról, Thierry Henryról vagy Michael Owenről. Ez persze a Skynál meg a többi társaságnál kutyát sem érdekel, ők lenyomták az összes bajnoki, liga meg egyéb meccset, részükről minden zsír. És amikor a játékosok már azt hitték, hogy hosszú szezon után édes a pihenés, durr, bunkósbot a fejükre – jöttek a kijózanító haknimeccsek a Távol-Keleten. Abrakadabra, így lesz a Selecaoból, Reálból, Chelsea-ből vagy a MU-ból Harlem Globetrotters. Izgatottan várjuk az első PL szezonnyitó meccset Kínából…  

És mi a helyzet a játékosok magánéletével? – kérdezhetné a laikus. Erről talán diskuráljunk Ronaldó feleségeivel, Maradona dílerével, vagy Deisler pszichológusával. Vannak az olyan ritka brandek, mint Beckham, akik ezt könnyedén viselik, és vannak mások, mint például a 46 tehetség kromoszómával született Ronaldinho, akinek a teljesítménye ijesztően zuhan, mióta kinevezték az első számú ügyeletes világsztárnak.

Persze az ESL megalakulásával a meccsek száma is limitált lenne. Először is nem kell évről évre kvalifikációval vesződni, helyette ott a meghívó. Másodszor, nekik nem kell semmilyen más megmérettetésben részt venni, beleértve a nemzeti bajnokságokat is, ahol természetesen farmcsapatok játszanak majd az utánpótlás végett. Ilyen módon az üzleti sikerek elérése nem megy majd a játékosok képességeinek/egészségének rovására –  már szinte halljuk is az ostoba marketing dumát. Lehetetlennek hangzik? Ne felejtsük el, hiszen amúgy is alaposan belénk verték: amikor a multinacionális szponzorok, oligarchák és a világ legnépszerűbb játékának szentháromságáról beszélünk, a lehetetlen nem létezik.
 
Végezetül csak még egy dolog a la Colombo. Valószínűleg mindannyian emlékszünk, milyen hatással volt a futballra a belga Jean-Marc Bosman bírósági ügye 1995-ben. Tíz évvel később a G-14-ek a szintén belga Charleroi alkalmazásában álló Abdelmajid Oulmers sérülése után perelték be a FIFA-t, miután az nyolc hónapra kidőlt egy válogatott találkozó után. A történelem vajon megismétli önmagát?

62 komment

Címkék: chelsea belga h real madrid manchester united szakértelem több mint foci drogba permier league g14

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr49198778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbszig 2007.10.17. 07:36:47

Hát, a válogatott meccsekre szóló biztosítás nem is biztos, hogy olyan rossz ötlet. Különösen Afrikában...:

index.hu/sport/foci/togomali/

ApukadHUN 2007.10.17. 07:47:07

Egyértelmű, hogy a jövő útja az NBA és NHL mintájára épülő európai soccer league-ESL (már védetem is a nevet), csak egy lényeges különbséggel. Kinn az NBA irányítószerve például sokkal nagyobb hatáskörrel és beleszólással rendelkezik, itt meg ugye beleesünk abba a tipikusan európai hiába, hogy a tagok ezt is demokratikusan képzelik el. Pedig néha odaát van az igazság.
Azt sem látom, hogy például ki lenne az,aki adott esetben egy fizetési sapkát át tudna verni. Mert azt be kell látni, hogy a fizetések égig érnek előbb-utóbb.Ez meg azért rossz, mert egy idő után NHL-szintű leálláshoz (játékossztrájk?) vezethet.
Egyébként meg az UEFA nem szólhat egy szót sem, mert nem ő neveli a játékosokat, s igazából nem is nagyon akar tenni ellene - az NBA draftrendszere például bármilyen esélykiegyenlítő és remek is, sajnos nem bevezethető -, hogy a nagy klubok ne rabolják le a kicsiket. (ugye van a 14 éves argentín tehetség akit fél Spanyolország üldöz most)

heizer 2007.10.17. 08:42:31

Nem örülök neki ugyanis pontosan így látom én is a futball jövőjét, amit várhatóan majd csak egy lépés választ majd el a Forma-1 jelenlegi erkölcsi, sportetikai és stb. színvonalától.

A biztosítás az jó, csak belegondoltatok hogy mi őrült összeget kell majd ezért fizetni? A német szövetség 3 millányi Eurót adott a válogatott játékosainak meccsenként a kijutásért. Ez a 12 meccsre vonatkozóan nagyjából Ballack egyheti fizetésével egyenlő, de az átleg Bundesligá válogatott is megkeresi ezt az összeget max 3 hét alatt. Ami ugye legfeljebb 6 meccs a 12-vel szemben. Pedig szerintem a német szövetség nem tartozik a szegények közé.

A legfájóbb az egészben várhatóan a válogatott foci totális háttérbe szorulása, amire az emlegetett USA a legjobb példa, ahol igazából senkit nem érdekel hogy az egyetemi csapatokból összeválogatott kosár és hoki válogatott miként szerepel a soros világtornán mivel nagyságrendekkel színvonalasabb meccseket látnak az otthoni ligákban.

Szerintem már a tavalyi vb színvonala is ennek a trendnek az elős futára, hiszen jól látható volt hogy a legszínvonalasabb vb meccsek nagyjából egy közepes BL derbi színvonalát súrolták alulról, de az átlag PL-LL-Serie meccsek is fölötte voltak a vb átlagnak. Mindenesetre igazán trendet ebből a szempontból legfeljebb az EB után lehet felállítani ha ott is hasonlókat tapasztalunk majd.

Az biztos hogy az UEFA most áll a legközelebb ahhoz amit a legjobban el szeretne kerülni, s mivel egyrészt belőlük él, másrészt az egészet csak a klubok öncsonkításával lehetne visszafordítani (vö:tisztasági csomag) az ügy gyakorlatilag eldöntöttnek tekinthető.

Mindenesetre reménykedjünk, hogyha 2034 - ben a Bayern a vb döntőben megveri a Real-t legalább kimagasló szinvonalú focival teszi majd ezt.

ibagorib (törölt) 2007.10.17. 09:43:54

A trend egyértelmű, hogy ez sajnos-e vagy sem nem tudom, mindenesetre egy európai szuperliga nem biztos hogy azt jelentené, hogy a sztárcsapatoknak kevesebb meccset kell játszaniuk, gondoljunk csak az NBA-ra, ahol 2-3 naponta vannak meccsek, és a csapatok gyakorlatilag végig utazzák a szezont. Itt sem érdekes, hogy a játékos egészséges-e vagy sem, csak tud-e játszani vagy sem. Ezért telenyomják fájdalomcsillapítókkal és menj fel a pályára és játssz!
Gondoljunk csak az Utolsó cserkész című filmre, amelynek első jelenetében az egyik bekattant játékos a pályán lövi le az ellenfél játékosát, majd ennek a hátterét is megvilágítja később egy kiugrott sztár, azaz a nagy sorozatterhelés miatt egyre másra jönnek a sérülések és előbb enyhe, majd egyre erősebb fájdalomcsillapítókkal tud csak játszani, addig amíg függővé nem válik.
Abban pedig ne legyenek illúzióink, hogy a mágnások majd a játékosok egészségét féltve, mondjuk csak kevés csapatot fognak meghívni a Szuper Ligába, hogy kevés meccs legyen és a játékosok ne legyenek túterhelve.
Egy ilyen liga létrejötte esetén a szponzorok érdeke a minél több meccs, azaz borítékolható, hogy mondjuk Rooney egy perccel sem fog kevesebbet játszani mint a jelen rendszerben, még úgy is hogy nem játszanak a nemzeti válogatottakban.
Bár az utóbbi évek világversenyeit (EB, VB) elnézve ezek a sztárok vagy tényleg nem tudtak többet nyújtani az idény végén, vagy nagy magasságból lesz...ták a válogatottat és csak a nevüket adva alibiztek a pályán, tisztelet a kivételnek.

Hogy mindez milyen hatással fog járni az kérdéses, de a fizetési sapka bevezetése abszolút jó ötlet, mert a fizetések már most is irreális magasságokban vannak.

sh4d0w 2007.10.17. 09:56:01

batigol, az írásod közepén lévő megállapítás hibás. A klubcsapatok nem azért játszanak jobban és produkálnak szebbet a pályán, mint a válogatottak, mert háttérbe szorul a válogatott. A klubcsapatok azért teljesítenek jobban/szebbet, mert a játékosok az év 10-11 hónapjában együtt játszanak, míg a nemzeti 11-ek jó, ha évente összesen 2 hetet játszanak együtt.

Walmer 2007.10.17. 09:59:52

Azért ne sajnáljuk már annyira Drogbáékat. Tudtommal sem Abramovics, sem Glazer , sem Berlusconi nem áll mögöttük csőre töltött AK-47-el, hogy "focizz végig 60 meccset, különben...". Ha egy játékos heti 100ezer fontot, vagy többet keres, akkor viselje is el ennek az árnyoldalait is. Ha Ronaldinhonak olyan szar, hogy "kinevezték világsztárnak", menjen vissza Brazíliába mondjuk a Santoshoz a fizetése töredékéért és játsszon ott. Vagy menjen el a praguay-i másodosztályba levezetni. Tökre sajnálom, de tényleg. A lényeg: senkinek sem kötelező!!!
gabriel6712: Te úgy beszélsz az amerikai foci játékosairól, mintha azok elnyomott, akaratnélküli, tudatlan rabszolgák lennének, akiket sötétségben tartanak a dollármilliárdos tulajdonosok. Nem így van.
A fizetési sapkával viszont baromira egyet tudok érteni. Talán kiegyenlítené egy kicsit az európai futballviszonyokat, ha csak 2 világsztár lenne csapatonként. És még valami. Én tutira limitálnám a külföldiek számát mondjuk 5-re. Kész röhej, hogy az Arsenalban nincs angol, az Interben nincs olasz, a Barcában nagyítóval kell keresni a spanyol játékosokat.

FYM13 2007.10.17. 10:14:07

"Nem örülök neki ugyanis pontosan így látom én is a futball jövőjét, amit várhatóan majd csak egy lépés választ majd el a Forma-1 jelenlegi erkölcsi, sportetikai és stb. színvonalától."

ez a nem eléggé ismert múlt megszépítése c. téma. a F-1 mindig is tele volt azokkal a jelenségekkel, amiktől most te behánysz. csalás, kémkedés, egymással kibaszás, zsarolás. utána lehet nézni...

_benito · www.nst.blog.hu 2007.10.17. 10:23:10

a megállapítás tartalmával teljesen egyetértünk, de felszisszentünk, látva, hogy pont egy ellenpéldát hoztál fel (a többi stimmel!)

"Barcában nagyítóval kell keresni a spanyol játékosokat."

nagyító nélkül xavi, iniesta, puyol, krkics, oleguer, valdéz, ebből 4 stabil kezdő.

heizer 2007.10.17. 10:39:08

Nem vontam ok-okozati kapcsolatot a válogatott háttérbe szorítása és a válogatott meccseken mutatott foci miatt, noha nyílván minél inkább háttérbe szorul annál szarabb. Régen a vb a foci csúcsa volt, ma már a BL az, sőt a 3 elitliga is egyre inkább. És régen is többet játszottak a klubokban mint a válogatottban, csak akkor egy egy csapat még nem 2 komplett világválogatottal állt fel. Nem sírom vissza azt az időt amikor csak négy évente lehetett ilyen focit látni, csak sajnálom hogy a klubfoci ilyen irányú átalakulása önkéntelenül is háttérbe szorítja a válogatottakat.

Off:Az F-1 et kábé azóta nem tartom sportnak és hányok tőle mióta az eszemet tudom. Egy szóval sem állítom hogy régen jobb volt mert már akkor is szar volt.

On: egyébként mindig is azt mondtam hogy a játékosok egészségért és tulhajszoltsága ellen maguk a játékosok tehetnék a legtöbbet, ha volna normális érdekvédelmi szervezetük. De nincs mer a pénz elhomályosítja a tisztánlátásukat, aztán ha nem megy nekik akkor meg panaszkodnak a túlhajszoltságra. lásd Walmer .

Walmer 2007.10.17. 10:47:59

_benito: Igazad van

heizer 2007.10.17. 10:54:47

Egyébként volnának itt még megoldási javaslatok szép számmal de mindenképpen valamelyik vagy mindkét oldal önkorlátozásával kellene hogy járjon.
Egyrészt lehetne az - ami már volt egy korábbi NST postban - hogy a válogatott tornákat lehetne ligarendszerűen rendezni megspórolva a selejtezőket (lásd még hoki meg Davis kupa). Nyílván a 150 futottak még fifa tag erősen ellenezné.
Én is valami ilyesmi felé hajlanék, olyan szerkezetben, hogy a klubszezon tartson szept-áprilisig a válogatott meg máj-aug között. Viszont minden szezonra - a kluboknak és a válogatottaknak is - külön kellene szerződnie a játékosokkal, és mondjuk a válogatott kereteket is bekorlátoznák 30 főben. Akinél lesérül a focista az állja a cehhet - hogy milyen fizetéssel az a szerződő felek gondja. Így Drogbaék-nak is elég lehetne az a pénz (??) amit a klubszezonban megkeresnek és ne a csontszegény válogatottjukon akarjanak meggazdagodni, vagy annak kelljen állnia egy évig a Chelsea szintű fizetést. Fifa meg a tornáinak bevételéből segítse a szegény országok pénzéhes klasszisait.

Ja és ha lesérül a focista ne járjon már neki ugyanaz a pénz mint ha hetetnte kétszer játszana! A táppénz is csak 60 %.

Mondjuk én meg tartanám a kétéves torna rendszert, az egyik nyáron lennének a selejtezők a másikon a torna. Ami akkor esetleg lehetn többmeccses is.

Olyan jó amikor mi magyarok akarjuk megváltani a világfutballt!!!::))

pitbaccardi 2007.10.17. 10:59:40

legyen több csel, meg távolról kapuralövés!

Walmer 2007.10.17. 11:08:57

batigol:
"Olyan jó amikor mi magyarok akarjuk megváltani a világfutballt!!!::)) "
Miért ne? Pofázni még mindig mi tudunk róla a legjobban:-)

nasteey 2007.10.17. 11:10:15

Ez egy nagyon jó post, grat érte!

(Barcás kommentnél, még jó hogy ültem...:D aztán végülis javítva lett)

off: a F1-ből el kellene zavarni Börni bácsit, kezdetnek megfelelne.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2007.10.17. 11:11:22

Ebből diplomáztam, meg voltam már ilyen témájú konferencián is. Ha van rá igény, írhatok pár bekezdésben róla a cikk alapján. Persze feleslegesen nem szeretek dolgozni, szóljatok, ha kellene.

rhynn84@gmail.com

Frigo 2007.10.17. 11:12:43

Utálok ezekbe a dolgokba belegondolni... :(

Lond · http://lond.blog.hu 2007.10.17. 11:16:45

És a Barca szerintem pont hogy példa lehetne, hiszen bár az idén is egy csomó pénzt elköltöttek, ott vannak a fiatal, saját nevelésű játékosok (Bojan, Giovani, Marc Crosas), sőt Messi is Barca nevelés. Ráadásul ami Barcelonában a legfontosabb, a fentebb benito által felsoroltak (Xavi, Iniesta, Puyol, Oleguer, Valdez) mind saját nevelésű KATALÁN játékosok. És azért az igazán globalista bajnokság az angol, Olaszországban és Spanyolországban a kiscsapatok inkább vesznek olasz és spanyol gyenbgébb játékosokat, mint mali, togói meg trinidadi,stb válogatottakat (érdemes elolvasni Vitray - szerintem nem annyira jó, de érdekes - cikkét, itt a link:
www.hu.eurosport.com/football/sport_sto1341816.shtml

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2007.10.17. 11:18:35

Iniesta asszem nem katalán,. de 11 éves kora óta Barcás.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.10.17. 11:26:22

és hamarosan hazatér fabregas is :)

rizla 2007.10.17. 11:29:11

"Tudtommal sem Abramovics, sem Glazer , sem Berlusconi nem áll mögöttük csőre töltött AK-47-el, hogy "focizz végig 60 meccset, különben...". Ha egy játékos heti 100ezer fontot, vagy többet keres, akkor viselje is el ennek az árnyoldalait is."

micsoda baromság ez, atyaég. persze, nem állnak ott csőre töltött fegyverrel, de ha a legmagasabb szinten akarnak focizni (vagyis a saját szintjükön), akkor nem mondhatják azt, hogy bocs abra/glazer, én ezt meg ezt a meccset nem vállalom, mert úgy basznák ki őket, hogy a lábuk sem érné a földet. és hiába keres ronaldinho egy hét alatt annyit, mint mi itt összesen 10 év alatt, ettől még az emberi teljesítőképesség határai nála is végesek, nem beszélve a pszichés okokról. attól, hogy valaki 100millió eurót keres, még nem várható el tőle, hogy supermanné váljon. játékosként pedig nem sokat tehet.
ez egy, kettő: egy épkézláb fociszerető embert kell, hogy érdekeljen, hogy a sportág csillagai hosszú időkig ragyognak fényesen a horinzonton, mint anno puskás, pelé, cruyff, vagy pedig az eltúlzott elvárások, és nyomás totálisan kizsigerelik őket, és már 27 éves korukra kiégnek.
itt nem arról van szó, hogy ronaldinho, vagy lampard sírnak, hogy miért kell ennyi meccset játszani, hanem arról, hogy érezhetően romlik a játékuk színvonala a meccsek végtelen mennyiségétől, és ez nem tesz jót a sportágnak. ma olyan a közeg a modern fociban, hogy maradona-kaliberű mítoszok, és legendák megszületését jó eséllyel tönkreteszi. és ez nagyon nem jó a nézőknek.

ManThatFollowsHell (törölt) · murderholes.blog.hu 2007.10.17. 11:32:05

A külföldiek számának limitálását már régen meghaladtuk, Európai Unió, meg stb., de egyébként is kivitelezhetetlen.
Pl.: 1) a Celtic FC ízig-vérig ír csapat, attól az apróságtól eltekintve, hogy Skóciában van a klub. Majd minden ír gyereknek, aki focini kezd az az álma, hogy a Celtic-ben játszhasson majd egyszer. Az lenne a megoldás, hogy költözzenek át mondjuk Dublinba, és egy még szarabb bajnokságban játsszanak, vagy írek ne játszhassanak ott, csak skótók? Akkor a szurkolótáboruk nem repülne értük át hétvégente a szomszéd szigetről, mert kit érdekel pár felföldről összetoborzott favágó?

2) Mint azt mindenki jól tudja, a Liverpool FC első mérkőzésére 11 skót játékossal állt ki, tehát ha Anglia történetének legsikeresebb klubcsapata már a kezdetek kezdetén angolok nélkül állt fel, ugyan kit izgathat, hogy az Arsenal, vagy a Chelsea összeállításában nincs angol, ha tök jól játszanak? A szurkolókat biztosan nem, mellesleg Londonban kb. majd' minden ötödik ember fehér...

ibagorib (törölt) 2007.10.17. 11:37:13

Kedves Walmer!

Nem akartam azt a látszatot kelteni, hogy az amerikai futballisták, vagy más sportolók akarat nélküli bábok lennének, de az tény, hogy azért a baromi sok pénzért igencsak követelnek tőlük. Nem véletlen, hogy sérülten is játszanak mert kimondva-kimondatlanul ott van a háttérben, hogyha nem játszol akkor hozunk a helyedra valaki mást, és lehet, hogy mire játszanál már nem férsz be. Ez a veszély csak kivételesen nagy játékosokat nem fenyeget, akik azért valljuk be nem minden csapatban vannak tucatjával, vö. mindenki pótolható.
Egy a lényeg a pénz az úr ebben a világban, és ezek a sztárok igencsak nagy lábon élnek ahhoz, hogyha mondjuk nem játszanak, vagy kirúgják őket, akkor mindjárt éhen akarnak halni.

Lond · http://lond.blog.hu 2007.10.17. 11:48:03

Jogos, Iniesta nem katalán, csak 12 éves kora óta a Barca játékosa, mint pl Bojan Krkić Perez (ő sem spanyol), Giovani Dos Santos (ő sem mexikói), vagy Messi (ő viszont argentin :)

Walmer 2007.10.17. 13:10:51

rizla,
Már megbocsáss, de butaságokat írsz.
"ha a legmagasabb szinten akarnak focizni ". Ja . ha egy ügyvéd a legmagasabb szinten akar ügyvédkedni, akkor éjt nappallá téve kell dolgoznia egy ügyön, ha egy szobafestő a legmagasabb szinten akar szobafesteni, akkor nincs vasárnap, meg húsvét amíg be nem fejezi a melót, mert aki megbízta és egy csomó pénzt fizet neki, majd keres olyat, aki megcsinálja, stb. Tudomásul kell venni, hogy a legmagasabb szint évi 60-80 meccs. Baseballban meg csak az alapszakasz több, mint 160 meccs!! Jégkorong, kosár 82. Az 1975-ös Leeds Utd-nek, a Bayern elleni BEK döntő már a 70 valahanyadik meccse volt, stb.
ManthatFollowshell,
azért ne keverjük már a Gizikét a gőzekével. Egy walesi, skót angol között nincs olyan különbség, mint egy spanyol meg egy angol között. Ugye tudod, hogy olimpián is csak Nagy-Britannia van?
" Celtic FC ízig-vérig ír csapat, attól az apróságtól eltekintve, hogy Skóciában van a klub." Ezt azért ne nagyon hangoztasd Glasgowban. Akkor a Barca meg magyar klub (bocs _benito), mert majd' minden magyar kiskölyök ott akar játszani.

Walmer 2007.10.17. 13:12:30

Ja, és mert Messi 8 hónaposan már a Barcában játszott, még azért argentin. De a többiekért ekszkűz.-)

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2007.10.17. 13:12:33

fabregas ne jöjjön. választhatott, elment. ennyi.

Rezgrof 2007.10.17. 13:19:31

"Egy walesi, skót angol között nincs olyan különbség, mint egy spanyol meg egy angol között. Ugye tudod, hogy olimpián is csak Nagy-Britannia van?"

ez nagyon nem így van... még annyi közük sincs egymáshoz, mint anno a jugo országok népeinek.

de ez egy fociblog, úgyhogy koncentráljunk inkább a labdára, ne a kelták és az angolszászok eredetére. de annyit, hogy a celtic valóban katolikus csapat, ettől viszont nem lesz ír...

fabregas meg jöjjön csak, mondjuk mindjárt jövőre. választhatott a barca padja és az arsenal között, akkor így döntött, sztem nem is bánja, de egy barca szurkesz sem bánná, ha mondjuk jövőre visszajönne. én biztos nem :)

Walmer 2007.10.17. 13:23:19

Rezgrof,
angolszászok, kelták.. Mi van?????

ApukadHUN 2007.10.17. 13:24:44

Gonosz klubok, azt várják a szerencsétlen játékosoktól, hogy jó sok meccset játszanak, s jó sok pénzt fizetnek ezért.
Tudjátok ki az a sportoló, aki a legtöbb pénzt kereste, annak ellenére, hogy egy csapatsportágban tevékenykedett?
Na azért kapott ő olyan sok lóvét, mert ő minden kurva meccsén Michael Jordan volt és nem sírt, hogy David Stern kitalálta játszunk bemutató meccset Tokióban és Európában. Meg nem hallottuk tőle: minek mennék én olimpiára?
Nem akarom összemérni az NBA terhelését az európai klubfutballéval, de az biztos, hogy ott kinn mindenképpen le kell nyomni 82 meccset az alapszakaszban, aztán meg kezdődik a rázósabb rész, ahol Jordan mindig az utolsó dobásig jelen volt. uk.youtube.com/watch?v=-WULyz1-OQc
Az már nem a mi hibánk, hogy egyes sztárocskák a sok meccsre fogják a szarabb formát, vagy éppen nem bírják elviselni a felhajtást maguk körül.
Mert van a futballban is példa rá, hogy lehet sok meccset egy évben jól és sok futással lejátszani (Roberto Carlos 2002).
Meg akadnak évtizedes pályafutások is viszonlyag stabil és magas szinten. (Seedorf)
Kedves rizla!
Én sajnos nem tudok játékost sajnálni, mert ha nem tetszik neki a sok meccs, meg túl nagy a nyomás, akkor a Mcdonalds vagy a Tesco kapui tárva nyitva állnak még egy Ronaldinho előtt is...

Rezgrof 2007.10.17. 13:30:35

a brit szigetek lakói közül az angolok angolszászok (anglo-saxon), a többiek meg kelták mind egy szálig. nyelv, vallás, kultúra, minden tök más. na, téma lezárva. :)

Walmer 2007.10.17. 13:45:56

Azt tudom, de ennek itt a témához vajmi kevés köze van. én arról beszéltem, hogy nem ugyanaz a kategória, ha a 'Pool vesz egy Morientest, vagy leigazolja Ian Rusht, vagy Kenny Dalglisht. Pont:-)

Walmer 2007.10.17. 13:47:10

ApukadHUN,
Végre valaki!!!!!!!

ibagorib (törölt) 2007.10.17. 14:00:59

Nos én sem a játékosokat akarom sajnálni azért mert baromi sok pénzt keresnek, hanem azt mondom, hogy a pénz irányítja az egész iparágat. mert ez iparág és már régen nem sport.
Aztán, hogy a pénz az egyes sportolókat hogyan befolyásolja, akár emberileg, akár teljesítményileg az már egy teljesen más kérdés.

Seedorf de sok más hasonló kvalitású és mentalitású játékos előtt valóban le a kalappal.

tb 2007.10.17. 14:06:23

"Baseballban meg csak az alapszakasz több, mint 160 meccs!"

azért az nem ugyanaz! baseballban, az igazán nagy terhelésnek kitett játékosok, a dobók, azokon belül is a kezdő dobók, csak 30-33 meccset játszanak egy-egy szezonban az alapszakaszban, meg még néhányat a rájátszásban, már aki.. a mezőnyjátékosok messze nincsenek kitéve akkora terhelésnek mint egy focista pl. Nem azt mondom, hogy nem fárasztó, mert az, nyilván, de szerintem felesleges dobálózni ezekkel a számokkal, minden sportban más és más az a határ, amit el lehet viselni

Walmer 2007.10.17. 14:30:36

tb,
nyilván, de a 160 akkor is 160 és nem 60. Jégkorong meg 82 és ott legalább akkora, ha nem nagyobb a terhelés. Csak azt próbáltam ezzel érzékeltetni, hogy fölösleges sírni, mert profi sportoló, tudta mit vállal. Arról nem is beszélve, hogy ezek a sztárok eléggé kiakadnak azon, ha le kell ülniük a padra, vagy ne adj' isten fel a lelátóra.

crouchy 2007.10.17. 17:45:47

nekem ez még azér egy kicsit ködös..

crouchy 2007.10.17. 17:48:05

nasteey elzavarni berniet?:D:D:D lol. ővé az egész f1. ki üldözné el?

Rezgrof 2007.10.17. 17:53:04

ApukadHUN&Walmer!

1) Miért, a foci nem csapatsportág?
2) Azért amikor néha kicsit meggyömöszölik az embert a palánk alatt, az nem pont ugyan az a kategória, mint félpercenként 20-30 méteres sprinteket nyomni 12km-ig, miközben bármikor fennáll a veszélye, hogy Materazzi páros lábbal kirúg a salakra, és a fociban ezerszer több a testi kontaktus
3) A világ egyik valaha volt legnagyobb géniuszának példájával nem hiszem, hogy egy egész sportágat érintő kérdésre választ lehet adni
4) Kosárban mintha folyamatos cserékkel játszanának a csapatok, fociban nem nagyon ülhetsz le 5-10 percre pihizni, nincs időkérés, büntetőzéssel egybekötött seggvakarás
5) Persze, ott a tesco, de te fogsz a legjobban sírni, hogy nincsenek kiemelkedő egyéniségek a fociban, mert minden sztárt bezúz a gépezet pikk-pakk
6) Seedorf a pályafutása nagy részét azért még nem ebben a világban töltötte, egyébként meg örülüjhünk ha vannak szerencsés kivételek
7) 2002 pont öt évvel ezelőtt volt, és egy balhatvédet nem hasonlítanék csatárhoz/irányítóhoz
8) A jelenség nem a "sztárocskákat" érinti, hiszen nem Vincze Ottóról szól a cikk, hanem egy világméretű változásról, ami nem kimondottan szolgálja a sportolók/sportág érdekeit
9) Jordannak is jót tett a taposómalom, mindössze kétszer rángatta bíróságra a felesége...
10) Henrik Larsson minden kurva meccsén Henrik Larsson volt, 100 évesen visszament a nevelő egyesületéhez, de nyilván a túl sok nyavajgás okozta a fáradásos sípcsonttörését

ApukadHUN 2007.10.17. 20:41:57

beleírtam, hogy "nem akarom összemérni az NBA terhelését az európai klubfutballéval", de amikor vannak olyanok, akik az amerikai prémium ligák irányában sejtik a szeretett sportáguk jövőjét, akkor talán nem teljesenelítélhető példát hozni onnan.
Jordan említése - beismerem - tényleg hatásvadász dolog volt, de valahol jogos. (egyébként ő igenis nagyon sokat játszott és tényleg mindig hihetetlen színvonalon. 38 min per game karrier átlag, 41 min per game playoff karrier átlag
www.nba.com/history/players/jordan_stats.html
)
De tényleg ne hasonlítsuk össze a két sportágat ilyen szempontból.

Nem mondtam, hogy Henrik Larsson nem nagy játékos (sőt!), s egyszerűen hihetelen sérülést szenvedett, de egy amerikai típusú liga pont arról szól, hogy ha például valamelyik klasszis támadó lesérül vagy formán kívülre kerül (tök mindegy milyen okból), akkor beugrásra kész egy Kanoute, Drogba, Sevcsenko, Henrik Larsson, Totti meg még sorolhatnánk azokat a remek képeségű játékosokat, akik most nem lennének tűzközelben. (mert a csapatuk nincs benn a körben) Például Raúlnak nem lenne lehetősége évekig vegetálni mint most, hanem kurva hamar kikerülne még a keretből is. Ami lehet, hogy Istánkáromlásnak tűnik, mert a hagyományok, meg a klubhűség... De az üzleti sport világában a pénz beszél a játékos meg eldöntheti, hogy jól és odaadón játszik vagy -körön kívül - ugat. A szurkoló meg nagyon hamar meg fogja szeretni az új kedvencet, mint ahogyan vannak nagy Barcelona szurkolók is, akik már eladnák Ronaldinho-t, pedig 2 éve ez még elképzelhetetlen lett volna. S egy amerikai típusú ligában vagy egy közvetlen riválishoz kerül (mert egyszerűen mindenki az) és kap még egy esélyt (harmadikat már nem fog), vagy valamelyik régi, hagyományos ligába, de az gyakorlatilag nem sokkal jobb mint a Tesco.

Csörszike 2007.10.17. 20:56:30

Kdves Focibarátok!

Először is Rezgroféknak: a Celtic igenis ír csapat, ugyanis a Glasgowban dolgozó, katolikus ír, azaz mai szóhsználattal "vendégmunkás" hajógyári munkások csapata. Az elmúlt 100 évben természetesen felhígult a szurkolótábor, ahogyan a Fradinak sem svábok, és az MTK-nak sem csak zsidók szurkolnak már. de ettől függetlenül, szurkolóik szociológiai karakterét jellemezve mondhatjuk rájuk, h sváb, zsidó, vagy ír csapat. Amennyiben nem hiszel nekem, és bizonyítékot szeretnél, írj bátran, és nekiállok megkeresni a tanulmányt.
Másodszor: a post létjogosultságával egyetértek, én sem tudom már annyira élvezni a globalizált futballt, mint tudtam a régit, valamint amennyire gondoltam, h élvezni fogom a BL-t, mikor létrehozták. Egyszerűen elegem van az évi 6 Chelsea-L'pollból. mert unom. és sem liverpooli, sem nyugat-londoni nem vagyok. Nem is értem, h hogyan tudjátok olyan elszántan és tüzesen isteníteni/védeni választott csapataitokat (Barca, Real, ManU, stb.). nem érzitek ezt szánalmasnak? a barcelonai, madridi, manchesteri szurkolókhoz képest indigis max. másodrendűek lehettek. nem kell majmolni őket. szurkolni igazán csak a saját országod valamely csapatának lehet, egy olyan csapatnak, ami a magyar társadalom, kultúra, népesség egy szeletét szimbolizálja. mert ezek a jelentéstartalmak állandóak. mit lehet szeretni egy ManU-on? a szineit? a stadionját? tőled 2000 kmre van...a játékosait? jövőre már lehet, h egyik sem játszik majd ott...ugyanolyanok lesztek, mint a postban is érintett kínaiak. sem rokonuk, sem ismerősük, sem boldog ősük senkinek. egyszerűen megvették őket kilóra egy Pak-dzsi-szunggal, meg li tiével, meg ki tudja kivel. ostoba robotok. mi nem válhatunk azzá, mert van saját futballkultúránk. ha manapság nem is élvezhető a magyar futball, azért mi "Futballnemzet" vagyunk. nem köpöm magamat és Puskásékat azzal szemen, hogy a Barcának szurkolok. mert olyan nincs is. önámítás.a barca szaik mindannyiotokra. van neki elég tajvani meg kinai szurkolója. a Honvédnak, a Fradinak, meg a Fehérvárnak pedig szüksége van ránk.
kedvelni persze lehet külföldieket is, de az csak árnyéka a szurkolásnak.
A Bosman-szabályt pedig egyértelműen el kellene törölni. Blatter tárgyal is az Únió Bizottságával arról, hogy a futballistákat "vegyék ki" a szabad munkaerőáramlás úniós szabadságának keretei közül.
Most tényleg, tegye fel a kezét, akit nem idegesít az arsenal kezdőcsapata! nemhoigy angol, de már fehér sincs benne...Nick Hornby nem is jár már ki. mert egyszerűen nem tudaj magáénak érezni a csapatot, amely ugyanazt a mezt viseli, mint a Dixon-Keown-Adams-Winterburn védőnégyes, mégis teljesen más. és vadidegen. egy arab légitársaságról elnevezett, bár valóban gyönyörű stadionban. a patinás Highbury helyett, amiből egyébként lakóparkot csináltak.
Nem vesszük észre, h szép lassan kezdik letólni a torkunkon az amerikai, műízű, uniformizált vattacukrot? vagy bud lightot?
Minden csapatba max három külföldi, a saját nevelésű focistákat pedig játszatni kell. mondjuk minden meccsen kettőt. akkor talán a magyar utánpótlást (és teszem hozzá a németet, meg angolt-mert ezek is veszélyben vannak) nem tenné tönkre a sok kiégett, olcsó, szar szerb, román, ukrán, meg mindenféle afrikai légiós.

asztalavisztababy 2007.10.17. 21:51:16

Csorszike, kb miota olvasom a blogot (az elso napoktol kezdve...) ez volt a legjobb hozzaszolas...gratu!!!

rizla 2007.10.17. 22:00:15

"Nick Hornby nem is jár már ki. mert egyszerűen nem tudaj magáénak érezni a csapatot, amely ugyanazt a mezt viseli, mint a Dixon-Keown-Adams-Winterburn védőnégyes, mégis teljesen más"

ez nem igaz, hogy nem jár ki, honnan veszed?
itt el lehet olvasni a véleményét: www.penguin.co.uk/static/cs/uk/0/minisites/nickhornby/faq/index.html

ApukadHUN 2007.10.17. 22:39:22

Az, hogy a világ változik az telsesen természetes. A futball és közege része a világnak és ugyanúgy haladnia kell valamilyen irányban.A post szerzője az amerikai elit ligákhoz hasonlóan látja a futball legfelsőbb kategóriájának jövőjét, amiben sok igaza van. Én konkrétan pár elég fontos részletet még nem érzek tisztázottnak, de az irány az teljesen korrekt. (utánpótlás, draftrendszer, kivűl rekedő csapatok és országok, válogatottak)
Persze tudjuk, hogy olyan értékek, mint a klubhűség kihalóban vannak, mert a játékosok nagyrésze igazi zsoldosként viselkedik. A csupa idegenlégióssal kiálló csapatok képe abszolút nem futurisztikus. Az, hogy afrikai és kelet európai játékosok árasztják el a nívósabb bajnokságokat, az teljesen korrekt. De sajnos ez a jövő és vagy bele kell törődni, vagy lehet duzzogva más jellegű sportokért rajongani (NHL, NFL, NBA). Mert ott eleve nem is voltak ilyen értékek. (a kérdéseket megelőzendő, NFL, NBA: a gyereket a középiskola neveli, onnan megy főiskolára, ahol például elsőévesek nem is játszhatnak az igazi csapatban, majd ha végzett megy a draftra, ok tudom, hogy olyan sztárok esetében mint Kobe meg James kivételt tettek, de nagy átlagban nem is tudják a gyerekek 22 éves korukig, hogy melyik város melyik csapatában fognak játszani)
Mi magyarok például tökre tudatos példát mutatunk abban, hogy patinás és remek stadionokhoz illik ragaszkodni. (puskás stadion)
Megmondom őszintén, hogy mindig képmutatónak éreztem, amikor 2007-ben, online, nagy monitor előtt, két Mcchicken menű lenyomása és egy multiplex mozielőadás (Hollywood) végigülése után, qrva nagy plazmatévével a háttérben és Eminemet (Zeppelint, Hendrixet, Prince-t, Madonnát michael Jacksont and so on) hallgatva szidjuk az amerikai kultúra egyik legjobb termékét: a vattacukrot! (amerikai egyébként?)

darkopancsev 2007.10.17. 23:43:55

A cikk nem rossz, érint fontos dolgokat de azért bulvárosra sikerült, túl hangzatos. A legfontosabb ok, miért nem lesz foci NBA, amiért Europa nem egyenlő az USAval. Azért az egészen más francia, stb. mezben hajtani örjöngő honfitársak előtt pl egy EB selejtezőn, mint játszani az orlandoban kiknek is ? ja, az orlandoiaknak. Nem ugyanaz és ezért nem fog soha eltűnni a VB, EB jelentősége. Én azért azt látom, hogy egy VB győzelem vagy jó szereplés egy akármennyire milliárdos játékosnak fontosabb mint a BL.
Én a leírt viziónal esélyesebbnek látom, hogy:
1. Az UEFA és a FIFA tényleg megpróbál megtenni mindent, akár az EU támogatásával is, a mostani folyamatok ellen. Nem, nem sportemberi nagyságuk miatt, hanem saját pozícióik és fontosságuk megőrzése miatt. Ide tartozhat a légiósok számának korlátozása, kisebb, pl keleti országok csapatai indulhassanak BL főtáblán, stb.
2. Ha gazdasági szempontból nézzük, a mostani trend könnyen bukásokhoz is vezethet. Egyszerűen nincs ennyi pénz a fociban, amennyi ezeket a fizetéseket kitermeli hosszú távon. Naivitás azt gondolni, hogy csak azért, mert valakik öntik a pénzt valamibe, az biztos hasznot is hoz. Majd amikor az emberek nem akarják megnézni a 28. chelseabarcelonat a tévében, akkor fog ez elkezdődni. Mégpedig megint csak azért mert ez itt Európa: itt van nemzeti kötődés, vannak hagyományok és - az EU példáján látszik - vannak jelentős érdekellentétek, ami miatt soha nem fog NBA, NHL szerű fegyelemmel működni semmi.


"A tulajdonosok vígan meglennének a különböző selejtezők és barátságos meccsek nélkül"

De az egyes országok lakói, mint fentebb írtam, nem lennének meg, márpedig ők egyben nézők és fogyasztók is.

"Mitől olyan bivalyerősek? A G-14 csapatai zsákjában keresendő 41 BEK/BL trófea a megszerezhető 51-ből"

Tehát attól erősek presztizsben is, mert nyertek sok UEFA által rendezett tornát....Vajon a G-14 Cup is hasonló presztizzsel bírna-e, érdekelné-e az embereket, hogy vajon az Arsenal lesz idén a G-14 Champion ? Egy idő után aligha, a foci - pl. klubszeretet - az emberek tudatába az évtizedek alatt megélt események hatására alakult ki, sőt az át nem élt, de könyvekből hallomásból tradiciók alapján szerzett info alapján is. Ezért marad mindig is fontos, ki nyeri a VB-t, EB-t, nemzeti bajnokságot.

Egyébként csörszike mond valamit, egy árnyalattal azért naivabb az ő általa vázolt világ, Amit a szurkolótáborról ír, az pl igaz lehet, de van itt egy fontos dolog: az arsenal szurkolókat azért nem zavarja, hogy nincs egy angol sem a csapatban, mivel nem ezek a szurkolók - szó szerint és társadalmilag is - már nem azok a szurkolók. Ma a foci egy jómódú elit sportjává kezd válni, 100 euros meccsjegy árakkal + ugyebár muszáj megvenni azt az 50 euros zidane mezt is. Jómódüak, de többnyire nem sokat értenek abból, amit látnak, mivel "a foci - pl. klubszeretet - az emberek tudatába az évtizedek alatt megélt események hatására alakult ki, sőt az át nem élt, de könyvekből hallomásból tradiciók alapján szerzett info alapján is."


,

Rezgrof 2007.10.18. 00:34:23

A gond az, hogy hiába az európai kultúra, meg hagyományok, ha egyszer nem eu-i pénzemberek kezében vannak a klubok. A világesemények elértéktelenedése nem volt kérdés egyébként, ez valószínűleg sosem fog megtörténni.

" Egyszerűen nincs ennyi pénz a fociban, amennyi ezeket a fizetéseket kitermeli hosszú távon. Naivitás azt gondolni, hogy csak azért, mert valakik öntik a pénzt valamibe, az biztos hasznot is hoz. Majd amikor az emberek nem akarják megnézni a 28. chelseabarcelonat a tévében, akkor fog ez elkezdődni."

Nincs ennyi pénz??? Na ez az igazi naivitás.Beckham mikor a realhoz ment 8 hónap alatt kitermelte a fizuját és az átigazolási díjat is. Ha valóban lenne ESL, akkor a PL-ért fizettett 2,7 milliárd font, ami ugye kb 1000milliárd forint, akkor a G csapatok mennyit kaszálnának? Plusz ott vannak még a nagyon proud official sponsorok (amit már nem a FIFA 'nyúlna le'), merchandize, mezfelület stb. Itt nagyon gyorsan felfoghatatlan számokat kapunk, amihez képest szó szerint aprópénz a játékosok fizetése.

Szintén naivitás azt hinni, hogy ezek az emberek véletlenül lettek millerek, és hogy nem tudják pontosan, miért költenek ennyit csapatokra és játékosokra. Nem mecénások ezek, hanem üzletemberek.

Az nfl-ben sincs hetente New England - Indiana, itt sem lenne 27 chelsea-barca.

Az viszont tény, a magyar csapatok mellől nagyon hiányoznak a szurkolók. Például én is, bár a válogatott meccs még szent dolog, klubszinten... De ha én azt látom, hogy a játékosok magasról hugggyoznak az eredményre, alibiznek a pályán, ugyan az a 8 edző kering lassan 20 éve ide-oda, dilettáns tolvajok az mlsz elnökök (Laczko Mihály, Benkő Caola László, Kovács Kábelgyár Attila, Bozoky, Kisteleki - siralomház), akkor nincs értelme kimenni, én már ezerszer szarrá fagytam/áztam/csalódtam magam, majd ha itt lesznek a legapróbb jelek, majd ujra ott leszek. Én beérném annyival, hogy a játékosok futnak, küzdenek és meg akarják nyerni a meccset. Nagy kérés?

Az tényleg nagyon fontos lenne, hogy a sok huszadrangú itt játszó idegenlégiós elkotródjon, játszanak csak a magyar fiatalok

halareaal 2007.10.18. 01:04:25

Sztem van 1 nagyon alapvető különbség a futball és az emlitett amerikai sportok között. Ez pedig az, h bármennyire is tért hódít mondjuk az amcsi foci v a kosár már Európában is, az a világ mégis csak egy zárt világ a focihoz képest. Egyrészt a foci ismert és közkedvelt mostmár az egész világon, Európában, Dél-Amerikában és AFrikában talán abszolút élen jár, és Ázsiát is kezdi meghódítani, még mondjuk az nflről, az nhlről nagyon nehezen tudom elképzelni, h valaha is betörne utóbbi 3kontinensre. Ezzel azt akarom mondani, h amerikában meglehetett csinálni ezt amit a cikk jövőként kivetít a focira is, de sztem ez a futballal egyszerüen nem müködne, mégpedig azért nem mert ahhoz tul átfogó dolog. KOnkrét érvként ilyeneket tudnék mondani, mint pl ki tudna elképzelni egy Brazíliát, Argentinát vagy akár Magyarországot nemzeti csapat nélkül? Mert nem hinném, h a brazilok mondjuk belemennének a válogatott meccsek vagy a vb elvesztésébe, márpedig a világfutbalnak ők igencsak szerves részét képzik. Vagy máshonnan nézve: ez a G-14 v akárhány csapatos dolog is max rövidtávon valósulhat meg. mégpedig azért, mert több milliárdos pénzember van mint pl vagy serie a csapat. Egy nagyon szélsőséges példa: mi lesz akkor, ha az esl szupermenekből álló csapatai 30 év mulva felfigyenek arra, h a kínai nemzeti bajnokásgban 30 hozzájuk hasonló képességü csapat van? felvásárolájk a kínai bajnokságot? vhogy én nem tudom elképzelni h a futballban kialakulhasson egy ilyen meghívásos zárt liga, egyszerüen mert mindig lesznek ujabb és ujabb tehetségek akik már nem fognak egyszerüen beférni ebbe a körbe. Ha létrejönne ez az esl, sztem az történne, h a sztárcsapatok és játékosok helyét mások vennék át, mások játszanának a válogatottban, de mondjuk az olasz bajnokság soha nem szünne meglétezni. Aztán előbb utóbb a g-14nek be kéne látnia, h már nem magaslik ki a viláűg mezőnyéből. Ennek sztem semi értelme nem lenne csak óriási károkat okozna a jelenlegi példaképek, tradíciók elvesztése.

halareaal 2007.10.18. 01:17:38

Egyébként meg a válogatottak nem fognak háttérbe szorulni, sztem soha. Az meg h a bl lenne a mai foci csúcsa, egyszerüen nem igaz. Ezt azért gondolhatjuk így, mert ma már sokkal jobban eladják a fcoit a nézőknek, akik mindig ujabb és ujabb meccseket akarnak látni, a bl pedig erre azért alkalmas, mert évente, és nem 4évente van. Viszont a világ legnézettebb sproteseménye mégiscsak a foci vb. Az megh a játékosokat nem érdekelné a válogatottt sztem megint nem igaz. Ezt sokan azér mondják, mert az előzetesen verhetetlennek tartott Ronaldinho, Ronaldo, Kaká, Adriano, Robinho, stb brazilválogatott simán kiesett. Én az utóbbi pár évben nem láttam a blben olyan hangulatu meccset vagy olyan akarást, mint a holland-portugál vagy a német-olasz. Az pedig hogy egy spanyolország vagy portugália megszenved az eb kijutásért, azért van mer a futball fejlődik mindenhol, az elmaradottabb területeken szükségszerüen gyorsabban ezért a csapatok közti különbségek gyorsan csökkennek. És egyébként előbb utóbb ez az erőkiegyenlítődés meg kell h kezdődjön klubszinten is ha máshogy nem hát pénz segítségével (sahtar doneck, fenerbahcse, psv, vagy ugye ami a chelseavel megtörtént, az történhetett volna a charltonnal is akár .)

rizla 2007.10.18. 04:55:57

"klubhűség kihalóban vannak, mert a játékosok nagyrésze igazi zsoldosként viselkedik"

ez nem igaz, ma is megvannak a klubhűség szimbólumai, mindig is meglesznek. zsoldosból pedig régen is volt épp elég, annyi volt a különbség, hogy mondjuk az angol 1. osztályban walesiek, meg írek voltak még max, de ugyanúgy vándoroltak ide-oda a játékosok csapatról csapatra. az miért volt jobb? mert legalább brittek voltak?

szenator 2007.10.18. 09:20:52

Erdekes poszt, sajnos lehet, hogy ez lesz a realitas.
Termeszetesen sokmindenben kulonbozik az amerikai es az europai mentalitas, d ez nem jelenti azt, hogy egy hasonlo (amerikai) latasmod nem termelodik-e ki Europaban is. Mert mondjuk a klasszikus drukkernek mast jelent egy-egy meccs, erzelmeket, sokszor utalatot a masik csapat ellen, stb. A rivalis varos csapataval, rivalis orszag csapataval osszecsapni mas, mint egy NHL-meccs. Amerikaban tudtommal nem is szurkolnak, ott csak zabalni es nezelodni mennek ki a meccsekre, nem olyan tulfutottek a meccsek, mint nalunk.
A kerdes csak az, hogy ha letrejonne egy ilyen szuperizeliga, akkor az ettol fokozatos elfordulo hagyomanyos drukkerek helyett nem lenne-e eleg um. amerikai tipusu nezo. Mert ha igen, akkor targytalan hagyomanyokrol traktalni, mert a tulaj szamara mindegy, hogy egy fanatikus Arsenal-drukker veszi az x euros jegyet, vagy egy lilaba oltozott divatbolond, akinek nem jelent semmit sem a klubhuseg (azt se tudja, mi az). A mezt pedig ha divatbol, hobortbol veszi, nem pedig klubhusegbol, ugyanugy mindegy, csak fizesse meg.
Sajnos ez van.

Walmer 2007.10.18. 09:53:26

Csörszike,
ilyen erővel akkor a Boston Celtics egy ír kosárcsapat, Montréal francia város, a Boca Juniorsnak az olasz, a Penarolnak az angol ligában kellene játszania, meg még lehetne sorolni a többi hülyeséget. Az Arsenal és külföldi játékosok kapcsán viszont maximálisan egyetértek.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2007.10.19. 01:29:21

Csorszike!
Miattad regisztraltam:)
Ezert pontosabban: "szurkolni igazán csak a saját országod valamely csapatának lehet, egy olyan csapatnak, ami a magyar társadalom, kultúra, népesség egy szeletét szimbolizálja. mert ezek a jelentéstartalmak állandóak."

Uhum, akkor csak magyar irok konyveit olvasod? magyar zeneszamokat hallgatsz? magyar rendezok altal rendezett es magyar szineszek altal jatszott szindarabot nezel meg a szinhazban? Moziban filmeket?

Ha mar a Fradit hoztad fel egyik peldanak, akkor epp ma igazoltak egy angol jatekost, lengyel a kapus, Nyodo meg szuletett IX. keruleti, nem?
Miert szurkoljak magyar csapatnak? Maradnal a Fradinal, mert a Fradi-szurker epp kihuhogja a sajat elobb emlitett jatekosat? mert lassan vicc ami a Fradiban megy evek ota? van penz, nincs penz, van befekteto, nincs befekteto, tralalala. Amugy kinek koszonhetik az egyetlen egy BL-es szereplest, ki lotte ott a golt? Egy magyar srac, ugye (csak epp ics-re vegyodik a neve veletlenul)? Aztan az edzot meg elzavartak, mert 8 kopasz kitett egy transzparenst, hogy "Novak, takarodj!"...Vagy mondhtanam a Dozsa vaduz elleni edzobuktato meccset...Vissztaerve a Fradira, jogtalanul kizartak, az MLSZ, ami a magyar labdarugasert felelos, az elmult evtizedben nem hozott egyetlen egy normalis dontest sem, ami a mi, magyar labdarugasunk erdekeit szolgalna.
Tehat van itt egy nagy csoda, amit magyar labdarugasnak nevezunk, es olykor 1-1 meccsre kimegy 243 nezo is, es novembertol aprilisig nincs bajnoksag es Maltan elgyapulnak minket, mint allat, es akkor az MLSZ meg boldog es hajracsakigytovabb...

Ha erdekel, h miert fordultam el a madjar focitol, akkor ezaz. Becsapjak a szurkereket, nincs rend es nincsen kovetkezmenye semminek. Nincs kovetkezetesseg a honi labdarugasban. Csak azert, mert magyar vagyok, ne nezzem verbeforgo szemmel egy PL meccset, az ev 10. Pool-Cselszki meccset?
Amugy, erdemes lenne kimenned egyszer pl az uj Emirates-be es osszehasonlitani az ottani korulmenyeket es szurkolasi magatartast pl. a Lokinal talalhato nagyerdoben latottaknal. Mindkettoben volt mar szerencsem. Az egyik helyen szurkolas van, a nezo szorakoztatasa, kiszolgalasa a cel, mig a masiknal talan ay ellenfel jatekosanak legbecstelenitobb szidalmazasa.
Biztos tudnal ellenpeldakat is mondani, hogy az angolok anyaznak, csak epp jonehany meccset (eloben is) vegigkovetve talan ertheto, hogy miert aldozunk penzt 1-1 kulfoldi meccsert. Most az jutott eszembe, amikor a Lipicait Pecsen kockacukorral dobaltak tv-s meccsen....Bocs, ha ez nem erdekel hosszu tavon.

Amugy meg a 2000km tavolsag kb annyit jelent, hogy naponta tobbszor frissul a kulfoldi csapat honalapja, mint a hazai kedvencek honlapja. Mindent megtudhatsz roluk, ki serult, miert serult, kik jatszanak a tarcsi meccsen. ha eloben nem kozvetiti a tv, akkor is online kozvetites van szoveges uzemmodban a honalpon. Regisztralhatsz, szavazhatsz a honap jatekosara, videokat tolthetsz le, rendelhetsz bmilyen targyat, zoknit, polot, paplant...
Ha itthon nem tudsz kimenni a meccsekre, vagy nem akarsz, akkor semmi infod nincs, gondolom a neten nem tudod eloben kovetni a merkozeseket.

Szoval, annak, hogy vki kulfoldi csapatnak szurkol, annak van oka. Sokan -koztuk en is - elfordultam a magyar focitol. A 14 eves tesom nem fogom kivinni egy magyar-roman valogatott meccsre, inkabb elviszem Londonba akarmilyen meccsre.

Az, meg egy masik sosszenet, hogy az Arsenalban van-e angol...Meg, hogy feher-e a borszine...Haaaat, foleg az utobbit inkabb nem kommentalom, mert ez alapjan megitelni embert es csapatot szerintem nem tul szerencses. "Enri" - katalanok igy mondjak - fekete, francia, 9 evet huzott le az Arsenalban. Ahogy volt egy zold-feher futballmagyar, akkor talan Ot lehetne futballangolnak is nevezni, ugye? Es talan ebbe a kategoriaba belefer Bergkamp is nagyduzzogva. Es pont az Arsenalra jellemzo, hogy 1-1 jatekost hosszu tavon alkalmaznak. De ez igaz szinte az osszes angol klubra. Es ha mar Arsenal, akkor ugye nem nezzuk azt sem, hogy Wenger szinte kolyokkent veszi Oket meg es farag beloluk jatekosokat. 2-3-4-5 evet eljatszanak tarcsiban, fa kupakban, utanpotlasban, aztan belepnek a felnott keretbe es akkor jon az "angolozas", pedig jo par evet mar ott toltott.

A masik amiert haragszom a magar focira. Edzok. Most egy Magus mit keres meg a Vacban? Csank hol nem volt meg edzo? van 30 edzonk, akik cserelik egymast. Amig Ok jelen vannak, addig ez a garancia a magyar futbal fel nem emelkedesere. Csank legutobbi varazslasa Kecskemeten. 0-2-nel nem cserel, nem valtoztat a taktikan; a kiallitas utan sem, nem nyul bele a meccsbe. Aztan meg csodalkozik, h mi szurkerek csodalkozunk, hogy meg a magyar labdarugasban jelen van....0-2-nel talan meg kellene fegyelmezni a jatekosokat, taktikailag huzni vmit, de nem...semmi...

Szoval, lehet unni a 10. Cselszki-Pool meccset Karacsony masnapjan bejglivel a hasadban, es minden informacioval a monitorodon, vagy kint a feher londonban (feher a diszites, feketek az emberek); vagy azon gondolkozni, hogy mikor lesz mar marcius, hogy lathassam Lipicait birot anyazni vagy eppen kurtot csinalni a kezebol...Vagy azon gondolkozni, hogy ha a Fradit kizartak, es kiderult, h ez nem jogos, akkor most mi a szitu a Bundasliga egyik legjobbjaval es az MLSZ-szel, szov kapitany kozott...

Tehat, akkor sajna RVP megserult, 1 honapot ki kell hagynia legalabb, es tovabbi infok a klub honlapjan olvashatok:) Azert ha elmesz nyaron ausztriaba, akkor meg beszelgethetsz is a jatekosokkal...Angolul vagy franciaul :)

Udvozletem, imi

ui: most latom, h a magyar ekezetek is kimaradtak, angol a billentyuzetem, bocs:))))

pote · http://nst.blog.hu/ 2007.10.19. 03:22:27

hat egy picit bepoccent imici77,
de sok mindenben igaza van!
en utoljara Fradi-Debrecenen voltam magyar bajonoki meccen, amikor a Fradi lett a bajnok (az Ujpest meg az MTK-val bohockodott a Nepstadionban majdnem 10ezer nezo elott),
elotte pedig egy Haladas-MTK-n kb 5 evvvel azelott!
most meg kinn tanulok angolt Manchesterben,
es szinte minden szabadidomet azzal toltom , h jegyet szerezzek minel tobb PL meccsre, es minel tobb csapatot lassak azalatt, amig kinn vok!

remelem erted a kulonbseget Csorszike!!!
pedig egy jegybol eves berletet lehetne venni otthon!

erre az angliai futball-kozegre lehet fanyalogni!
...otthonrol!
es lehet h csak a penzrol szol, mert azert a 92-es valtas csak errol szolt,
de azert a nep is kap cirkuszt!!!
es millllen jo lenne, ha oktober 23-a elott nalunk is az lenne a tema, h melyik rangadot jatsszak eppen a bajnoksagban (itt Villa-MU, Everton-Pool, jo lenne ket hazai gyozelem:), es nem az, h az Opera kornyeken lakok csak rendori kiserettel terhetnek nyugovora!!!
... es hogy csak egy oroszok elleni izraeli gyozelem eseten juthatunk ki az EBre!
(na mert letargia az most van!!!)

meg valami:
"Most tényleg, tegye fel a kezét, akit nem idegesít az arsenal kezdőcsapata! nemhoigy angol, de már fehér sincs benne"
meddig tartsam fenn???
ittam par guiness-t, vagyis sokaig birom:-)
szanalmas, h ilyet vki le tud irni...
mellesleg,
a Barca mellett, csak az Arsenal az, aki tetszetos futballal szorakoztat az utobbi 10 evben (pedig nem szeretem oket, nemugy a masikat)
a masik meg, h kinottek a Highbury-t!
gondolom, Te a mi csodalatos Nepstadionunkat is orokre megtartanad!

na picit en is bepoccentem,
de gondolom, szombaton 3orakor, amikor elkezdodik a City-B'ham meccs, akkor k-ra leszarom, h Csorszike miket irogatott!
es talan nem fogom szegyellni magam, h lelkesedem egy Elano es egy Petrov nevu zsoldos jatekaert!

udv,
ha savanyu a gyolo, akkor ne egyel belole!!!

p.

gibson 2007.10.19. 10:07:33

csörszike, te a forma-1-ben is a baumgartner zsoltinak drukkoltál akkor gondolom... és amikor kiderült, hogy egy tehetségtelen fasz, és nem tud annyi pénzt összeszedni, hogy még egy évet elszerencsétlenkedhessen a minardinál? akkor nem néztél többet forma-1-et? vagy továbbemgyek, nem nézel semmilyen sportot, amit/ahol nem magyarok játszanak? akkor pl. a vb/eb is hidegen hagy gondolom. mert ha már nézed az ilyesmit, mert mondjuk szereted a focit (különben mit keresnél itt az NST-n, ugye), akkor már drukkolsz is valakinek, ha van egy kis eszed. ha nincs, próbáld ki egyszer, megígérem, izgalmasabb lesz sokkal.
a másodrendű szurkolókról szóló eszemfuttatásod pedig hatalmas baromság, látszik, hogy még nem nagyon volták külföldön meccseken. ott a másik országból jött drukkereket nem hogy másodrendűnek tekintik, de szinte még jobban is szeretik, mint a hazaiakat. nekem is jól esne, ha lenne olyan magyar csapat, akinek a mecseire monjduk bulgáriából is eljön drukkolni néhány bolgár fanatikus. hozzánk madridban sokan odajöttek beszélgetni, amikor meghallották, hogy magyarul beszélünk, sőt, egy csapat helyi real fanatikus meg is hívott meccs után inni valamelyik közeli krimóba, miután összehaverkodtunk velük (ahové végül nem mentünk el, de ez most nem lényeg).
amúgy, szerinted a ManU-nak, Barcelonának és a többi nagy klubnak miből van pénze? abból a párszázezer manchesteri fanatikusból? egy el classícót csak madridiak és katalánok néznek talán? azért adják le 150 különböző országban, különböző nyelven?
egy dologban igazad van, a túlzottan fanatikus rajongás egy külüföldi klubért valóban elég röhejes tud lenni, de szerintem az elvakult fradi és MTK fanatikusok is ugyanolyan szánalmasak, ez nem függ attól, hogy mo-i vagy külföldi csapatnak szurkolsz-e.
aki szereti a focit, az járjon külfödre meccsekre, lehet, hogy nem olcsó, de ott legalább kap is valamit a pénzéért.

doktor.dikhed 2007.10.19. 10:25:15

Ja, én is egyetértek azzal, hogy nem kell annyira sajnálni a játékosokat. Ha magas szintű fizetést kapsz, magas szinten is kell teljesítened. Ha tetszik a szponzoroktól kapott lóvé és a reklámszerződések, akkor szokj hozzá, hogy állandóan a rivaldafényben vagy és a magánéleted sem titok. Ha elzárkózol, a kutyának se kellesz.

Régen a jó játékos technikás volt, aztán változott a világ. Nem volt elég pár jó csel és lövés, hanem kellett a fizikális felkészültség is, különben elnyomtak. Manapság már bírni kell a média felől érkező nyomást is. Ha ez pl Ronaldinhonak nem megy, akkor - és most hiába ordít fel mindenki - nem elég jó futballista (egyébként meg előbb-utóbb megszokja szerintem, csak a technikás, kreatív játékosoknál gyakoribbak a hullámvölgyek, meg ő magasra is rakta a mércét a korábbi teljesítményével).

Azért ez a szuperliga ijesztő. Most egy bl rangadóra izgalommal készül az ember, mert gyakran két csapat hosszú évekig nem találkozik egymással. A szuperligában meg évente lehet kétszer is játszanának. Mintha minden évben vb lenne. Nem tűnne olyan nagy számnak.

Walmer 2007.10.19. 11:02:01

had védjem meg egy picikét csörszikét:-) Az tényleg elég gáz, hogy az arsenalban nincs angiol. Ez elvileg angol csapat. És pote lehet hogy téged ez nem zavar, de Angliában van egy pár figura akit igen. Pl. Trevor (bocs, Sir Trevor) Brooking, vagy látogass el a BBC sports-ra és találhatsz érdekes cikkeket. Ha már vagy olyan mázlista, hogy kint lehetsz....-) Ráadásul Blatter is kapacitálja a légiósok limitálását. Azt tudtad, hogy a PL mostani első fordulójában a játékosok 37%-a volt csak angol? Azért ez húzós. És hiogy ez kit érdekel? Hát az angolokat, főleg most, az oroszok elleni bukta után. Aki igazán nagy Arsenal rajongó volt (márpedig én az voltam) az ezt a csapatot nem tudja szeretni. De ez csak az én véleményem.

the real 2007.10.19. 13:14:58

Csorszike, inkább Bould legyen Keown helyén :)
Amúgy én is szívesen látnék több angolt a csapatban. Nem kell túl sok, mondjuk 4-5.
És nagyon örülök, hogy megszületett ez a post.

pote · http://nst.blog.hu/ 2007.10.19. 13:43:48

Walmer,
irtam, h nem vok Arsenal-rajongo, de a focijuk nagyon szep!
es tobbek kozott azert nem vok a rajongojuk, mert nincs angol meghatarozo jatekosuk!
de nem idegesit, mert ezek a szabalyok, es ok a szabalyadta lehetoseggel elnek!
(de nem lehet, h nincs annyi jo angol focista, h jusson minden nagy klubba???)

(kben a United sem szimpi, mert ott meg minden csak a penzrol szol, mar neha nevetseges szinten!)

es tenyleg nagyot szivnak ezzel az angolok! aminek persze nem orulok, mert pont azon gondolkodtam, h az EB-t meg itt nezem!
a mai Times-ban is az altalad emlitettek boncolgatjak, kulon kiterve arra, h a meghatarozo csapatoknal nincs angol menedzser...

es ha van is valami igazsag Csorszike mondandojaban,
a stilusa akkor is "under the nivo"...

p.

Walmer 2007.10.19. 17:02:55

pote,
ez igaz. Annak amúgy örülök, hogy neked sem a szíved csücske az Arsenal:-)

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2007.10.19. 19:23:01

Én Arsenal szurkolónak vallom magam, igen szurkolónak mert vannak néhányan akik maximum szimpatizánsnak nevezik azt aki még soha a büdös életbe nem ült kint élőben a csapata meccsén. Még Ausztriába sem volt szerencsém kijutni akkor mikor ott edzőtáboroztak. Na de a lényeg. van akit zavar hogy tényleg 2(!!) Angol van a felnőtt keretben. Engem Pl nem, ugyanannyira szerettem a Keown-nt mint most Touret. Nem számít hogy milyen a bőrszíne és a nemzetisége! Meg hogy most rendkívül kevés az Angol egy PL csapatban az annak köszönhető hogy az Angol játékosok többségét nagyon is túlértékelik és eggyes klubboknak ez nem éri meg és inkább vesznek egy Afrikai, egy Francia vagy akár egy Kongói fiatalt mert ő is tud annyit mint egy túlértékelt angol( pl: D.Bent) erre megint csak az Arsenal példáját tudom felhozni, mert ők igenis ezt az elvet követik. Hallani olyat is hogy nem is igazi angol klubb már... Mégis szinte az eggyetlen olyan első osztályú klubb mely Angol kézben van és nincs rászorulva egy Amerikai vagy Orosz milliárdosra.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2007.10.19. 23:59:07

Sracok!

Azt gondoljatok, hogy az angolom esetleg azert nem lesznek ott az EB-n, mert keves angol jatszik a PL-ben?

Azert sztem erdemes megnezni, hogy kik alkotjak a valogatottat, hol es mennyit jatszanak ...

Osszehasonlitva mondjuk a spanyolokkal, nemetekkel, csehekkel, franciakkal. Ugy gondolom, hogy ezen egyuttesek jatekosai ebben az evben, beleertve a nyari felkeszulest kb ugyanannyi meccset jatszottak, ugyanolyan szinvonalon...

Ha meg azt nezem, hogy az angol jatekosok nagyon sok olyan tetmeccset jatszanak, ahol a szinvonal igen magas, akkor nem hiszem, hogy az angol jatekosok szamaval kell magyarazni a kieses fiaskojat.

Ha meg az a baj, hogy sok kulfoldi jatszik a PL-ben (es sok a kulfoldi szakember) es le vannak terhelve a jatekosok ebben a bajnoksagban, akkor azok valogatottja hogyan kepes abszolvalni a selejtezot?
Erre parhuzamos pelda a magyar jegkorong. Amikor jottek a kulfoldi edzok es kulfoldi jatekosok, akkor fellendult a honi korong. Es sorozatban jonnek az eredmenyek.
Ugyanez jelen van a fefi kezilabdankban is, ne? A kubaiak jovetelevel es kulfoldi edzokkel ha nem is lett jelentosen jobb a valogatottunk, mint korabban volt, de egyelore tudjuk tartani a lepest a vilaggal, bar egyre nehezebben. A noknel ugyanezt latom ebben a spotagban.

En mindenesetre masban keresnem az angol kieses, kudarcok okat.

imi

heizer 2007.10.20. 08:47:07

Hát csorszike mellé lőttél mert ahhoz képest hogy te a magyar klubok iránti rajongásra bíztatsz, itt mindenki azon kesereg hogy az Arsenalban nincs angol!

Egyébként a post nem erről szól, és a mai futball eliparosodásának egyik legkisebb hibája a Bosman-szabály, szerintem. Ettől még nem kéne arra tartania amerre.
süti beállítások módosítása