Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

NST David Beckham IQ- és futballkvíz - Megfejtések

2007.10.04. 09:51 _benito

Nehéz volt, tudjuk mi is… annál is inkább gratulálunk mindenkinek, aki megfejtést juttatott el hozzánk, függetlenül attól, hogy az első kérdésre azt a választ adta –e, hogy hangos szellentéssel, vagy komolyan vette meglehetősen gugli-igényes feladványainkat és rászánta azt a nem kevés időt, hogy megtalálja az összes furmányos kérdésünkre a választ. Nos, ilyen játékosunk nem akadt, de végül remek finiseléssel Laczkó Sándor nevű olvasónk csapott célba az első helyen mindössze egy hibás megfejtéssel, ami azért furcsa egy kicsit, mert egy nem különösebben nehéz kérdésünknek trafált mellé.

Természetesen változatlanul le vagyunk nyűgözve, köszönjük mindenkinek, hogy velünk játszott, most pedig lássuk a helyes válaszokat az NST David Beckham IQ- és futballkvíz szeptemberi kiadására.

1. Mielőtt 1878-ban először síphoz nyúltak volna a bírók, egy fehér zsebkendővel jelezték, hogy mondanivalójuk van a játékot illetően. Elfogadtuk azt is, ha valaki azt írta, hogy kiabáltak, mert erre is volt találat, de szerencsére többen tudták a jó megfejtést.
2. Robert Earnshaw lőtt mind a négy angol osztályban mesterhármast. (Sorrendben Ligue 2: Cardiff-Torquy, Ligue 1: Cardiff-Tranmere, Championship: Cardiff-Gillingham, Premiership: West Bromwich-Charlton)
3. Egy könnyű kérdés, Eidur Gudjohnsen váltotta a saját apját (Arnort) egy Izland-Észtország meccsen 1996-ban.
4. A Blackburn gólrekordjánál mi a BL történetében legrövidebb idő alatt szerzett mesterhármasra gondoltunk (Gary Newell a Rosenborg ellen kilenc perc alatt vágott hármat), de magunk sem voltunk felkészülve rá, hogy a Roverssel kapcsolatban ennyi rekordot zúdítotok a nyakunkba. Tommy Briggs például 7 gólt lőtt egy meccsen a Bristol ellen, de Billy Townsley és Jimmy Brown nevéhez is szép számmal fűződnek találatok. Megdöbbentünk, meghajolunk.
5. 1946-ban a Salgótarján 24-1 arányban győzte le az Érdet, forrásunk szerint a VSE a Vasutas Sport Egyesület rövidítése, de többen jelezték, hogy szerintük Városi lesz az, így csak a bányász stimmelne a definícióból. Ha így van, elnézést, de aki tudta, annak tök mindegy, aki meg emiatt nem, az hazudik és szégyellje magát.
6. A Sheffield Wednesday beceneve egyszerűen a rossz emlékű Hillsborough stadion elhelyezkedéséből adódik, az ugyanis OWLertonban található. Magunk sem tudtuk, hogy korábban ők is a Pengék becenévre hallgattak, míg egy játékos egy bagollyal lepte meg őket kabalaként.
7. Arra gondoltunk, hogy futballunk sanyarú helyzete miatt mindenki Puskásék környékén kezd el kutakodni, de nagyon kínálta magát Nyilas Elek büntetője is az Ajax ellen, be is ugrottak jó sokan, miközben mi elismerően bólogatva idéztük fel Juhász Roli nem egész egy évvel ezelőtt fejelt gólját a Milan ellen. (Még mielőtt kötözködni kezdenénk, a tárgyév, az természetesen futball tárgyév, a Gergely naptárat használják csak menstruációs kalendáriumnak a bátrak.)
8. Ozzy Aston Villa szurkesz, a stadiontól pár száz méterre született Astonban és ott is nőtt fel, gyerekkora óta a csapat szurkolójának vallja magát – csakúgy, mint Tolkien, vagy Tom Hanks.
9. A legtöbb öngól bámulatos rekordja a madagaszkári bajnokságban került felállításra és marad is örökkön örökké, efelől meg vagyunk győződve. A Stade Olympique l’Emryne – Ademas meccsen ugyanis a hazaiak 149 alkalommal vették be saját kapujukat ezzel tiltakozva az utolsó előtti fordulóban ellenük megítélt büntető ellen, mely edzőjük (Ratsimandresy Ratsaraka – köszi, Rexford) véleménye szerint a bajnoki címükbe került.
10. A brit derbik specialistájának neve Andrij Kanchelskis. Könnyű volt, de ilyen is kell…
11. Igen, Korányi Lajos a szóban forgó úr és valóban nem örömükben rendezték a koncertet a Zeneakadémián, hanem a Fradi a bevételből finanszírozta a játékos leigazolásának költségét. Testvére Korányi Desiré (korábban Dezső), éljenek soká a hülye nevű emberek!
12. Igen, ezt mindenki tudta, bár úgy sejtjük, senki nem nézegette végig az egész arcképcsarnokot. Szóval a Beatles Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band c. albumának borítóján Albert Stubbins, a Liverpool egykori középhátvédje látható, ami többek között azért furcsa, mert McCartney elkötelezett Everton-szurkoló hírében áll.
13. A kérdésben említett bajuszos kis seggfej egyébként majdnem felkerült a Beatles fenti albumának a borítójára is, végül aztán leszavazták a Führert, nem úgy Pécsett, ahol – bár nem tudjuk, valóban vezéri kvalitásokkal rendelkezett –e – de szintén szerepet kapott egy Führer, aki Vilmos is volt ráadásul (vagy Lajos?).
14. A Premiership első gólját Brian Deane (Sheffield) szerezte 1992. augusztus 15.-én, nem ugrott be senki, pedig nagyon bíztunk benne.
15. Bizony, nem is volt olyan régen 1998, amikor az AIK Stockholm csapata 26 meccsen 25 gólt lőve nyerte meg a svéd bajnokságot. Na, erre mondaná azt középiskolai testnevelő tanárom, hogy lemegy, oszt huszatgugú!
16. Az Arsenal, mint azt sokan tudtátok, valóban köszönetképpen mondott le a hazai mezválasztás jogáról a Nottingham Forest elleni meccseken, hiszen alapításukkor Robin Hoodék egy garnitúra mezzel támogatták az Ágyúsokat.
17. Igen, Juanito, Gauchito és Pique világbajnokságok kabalafigurái, ezt mi is csak amolyan megemlékezés félének szántuk a 70-es, 78-as és 86-os eseményekre.
18. Hát, ezzel sem sikerült kifognunk senkin, Solksjaer papa (Oyvind) norvég bajnoki címet szerzett birkózásban. Emlékezzünk egy perc csendes monitorra hunyorgással a méltatlanul visszavonult Babaarcú Bérgyilkosra.
19.  Helyszín Paraguay, a Sportivo Ameliano – General Caballero meccsen járunk, ahol egy játékvezetői ítélet annyira felpaprikázta a játékosokat, hogy perceken át tartó tömegverekedés vette kezdetét. Amikor sikerült szétválasztani a résztvevőket, a bíró szép akkurátusan mindenkit kiállított – két játékos kivételével. Hogy őket akkor már miért nem…?!
20. Nem számít, hogy Kilmarnock, vagy Celtic szurkolók dalolták a fenti nótát szegény Andy Goramnak, egyformán gonosz dolog gúnyt űzni a másik ember betegségéből, még akkor is, ha csak enyhe skizofréniáról van szó. A dal egyébként szállóigévé nemesült, Ian Black például szurkolói nótákról szóló könyvének mindjárt címéül is választotta.

8 komment

Címkék: kvíz db szakértelem

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr70185470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pitemeister 2007.10.04. 10:42:11

Páva lett volna, ha az ígérethez híven tényleg csak pénteken kerül fel a megfejtés. Már csak két kérdésem állt (helyes) válasz nélkül. Ennyi erővel dolgozhattam is volna egész héten.

p.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.10.04. 10:53:05

bocs, pite, de holnap felmegy másik 3 post zsinórban, ezért inkább kilőttem ma, mert már így is három nappal túl vagyunk a megfejtési határidőn.

októberben új kvíz, új remények, sőt, komoly nyeremény, ha minden igaz!

r_magpie 2007.10.04. 12:14:26

nagy ócc, nagy nyeremény, de kicsi a sansz
kis ócc, kis nyeremény, de szinte biztos!!!

crouchy 2007.10.04. 18:39:37

r_magpie: ez itt nem a reklám helye

darkopancsev 2007.10.05. 20:43:38

azon gondolkodtam, hány olyan kérdés volt, aminek megfejtéséhez egy focimeccset soha meg nem néző, ahhoz nem értő, de gyorskezu google huszár(nő) is elég lett volna ..azért volt 1-2, ami nem ilyen volt. Mindegy.

the real 2007.10.08. 13:07:04

Az 5. kérdéshez: minthogy Érd sokáig a "Közép-Európa legnagyobb falva" címet is viselte (és 1979-ben kapták meg a városi rangot), nehezen tudom elképzelni, hogy Városi SE néven alapították focicsapatukat.

crouchy 2007.10.08. 21:10:46

miérne real? ezel is sugallni akarták hogy köhöm köhöm van itt nekünk egy VÁROSI sport klubunk, és húde nagyok is wagyunk közben, valamit már kéne csinálni..

the real 2007.10.09. 09:17:42

Persze, hát nincs kizárva (régen pl. mezőváros volt), de azért kevéssé valószínű. Meg amikor alapíthatták a klubot, még csak olyan nagyon sokan sem élhettek ott, a városias jelleg hiányáról nem is beszélve... Mindegy, a lényegen nem sokat változtat.
süti beállítások módosítása