Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Bajban a Corinthians

2007.09.24. 21:26 bohus

Az nst pontos és fajsúlyos elemzéseinek hála a brazil bajnokságban a hétvégére a csapatok összeszedték magukat. Két remek mérkőzést tekintettem meg. A változatosság kedvéért ismét a címvédő Sao Paulot kísérhettük figyelemmel. Valószínűleg mindenki látta már a Sao Paulot játszani. Az egész olyan, mintha nyolc fekete Ballack lenne a pályán, plusz a kiváló Rogério kapus és a nem csak a nevéért kedvencem Dagoberto. Az SPFC magabiztos játékkal a Figueirense (13.) ellen már az első félidőben eldöntötte a mérkőzést.

A végig fölényben játszó SPFC támadói közül a 14. percben Borges gyönyörű esernyőcselt mutatott be, majd lőtt kapura, amit a kapus még hárított, de a szögletből Alex Silva három méter magasra felugorva a hosszúba bólintott. Ezután Leandro következett egy káprázatos megoldással, a kiugratott játékos lövőcsellel a védőjét kétszer egymás után is elfektette, és elfektette a kapust is, majd jobb külsővel a hálóba passzolta a labdát. Ezután láthattunk még egy saopauloi kapufát valamint egy lesgólt is, de a bajnokcsapatnak már csak arra kellett törekednie, hogy santa catarinai ellenfelét ne engedje ki a szorításból.

A Palmeiras is viszonylag könnyedén lépett túl a válságban lévő Corinthianson. A két saopauloi csapat eddig négyszer-négyszer nyerte meg a bajnokságot, a Corinthians az utóbbi tíz évben (2005-ben legutóbb) háromszor. De hol van ma már Mascherano és legfőképpen Tevez.

A gyönyörű sárga-zöld összeállításban pályára lépő Palmeiras ellen a Corinthians kapusa, Felipe, hihetetlen védéseket produkálva sem tudta ponthoz juttatni csapatát, és sajnos a gólban is nyakig benne volt. Egy baloldali szabadrúgás után a beívelt labdát Nen odafejelte, ahonnan a kapus éppen elmozdult.

A Corinthiansnak a ponthoz (pontokhoz) az is kellene, hogy a csapat gólt tudjon szerezni. Ez most sem sikerült, mert a Corinthiansnak nincs épkézláb támadója. Bolívia futballsztárja, Juan Carlos Arce egészen egyszerűen kínos, amilyen gyenge és buta játékos. Finazzi évekig (évtizedekig) magabiztosan értékesítette a helyzeteket, úgy tűnik azonban az idén elfáradt (eddig hét gól). Látszik rajta, menne ő, de 34 évesként már nem viszik a lábai.

A Corinthians taktikája mégis majdnem bejött. Úgy fogalmaznék, hogy a Corinthians uralta a mérkőzést azokban a percekben, amikor a Palmeiras ezt hagyta. A kieső pozícióba került csapat néhány játékosa az erős koncentrációt kevésbé bírta, és hatalmasakat hibázott, legfőképpen Iran, akiről mindjárt lesz még szó. A Corinthias szerencséjére a Palmeiras a hibákat nem tudta gólra váltani. A Palmeiras ugyan szépen játszott, és komoly helyzetekig is eljutottak, de a balszélső Valmir rengeteget önzőzött. Nem húznám le azonban a húszéves fiatalt, mert káprázatos cseleket mutatott be védőivel (Irannal) szemben. Az egyetlen gól a Palmeirasnak az ötödik, a Corinthiansnak a 17. helyet jelentette.

Szegény Neguette, a Paraná védője az Atletico Paranaense ellen kifogott egy olyan napot, amikor minden rajta múlott. Előbb mellel öngólt szerzett, majd az egyenlítő gólt is ő fejelte, hogy aztán az utolsó gólt az ő hibája után szerezze az ellenfél.

A Vasco da Gama feltámadását a Cruzeiro ellen Romarioval együtt akartam megnézni, de ő nem ért rá, ezért kihagytam a meccset. A statisztika kedvéért ezonban jegyezzük fel: a Cruzeiro Rioban 2:0 arányban nyert, így továbbra is másodikként - kilenc pont távolságból - követi a Sao Paulot.

10 komment

Címkék: brazil romario

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr9176010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbszig 2007.09.25. 07:40:35

Én tényleg nem akarok kötözködni, de azért ez a "saopauloi" már egy kicsit túlzás...

szferi 2007.09.25. 07:48:56

Inkább a Premier League - ről írjatok!!!

bohus 2007.09.25. 15:12:23

szferi: nem az én asztalom, de ha jól látom, a kérésed már teljesült is.

r_magpie 2007.09.26. 12:27:35

Egyszer valaki vehetné a fáradtságot, és elmagyarázhatná (érthetően) a brazil bajnokság(ok) rendszerét. Vagy adjatok egy linket.

Azért nem mertem soha követni az ottani dolgokat, mert akkora dzsumbuj, hogy csak na.

szferi 2007.09.26. 15:00:50

Köszönöm szépen, és elnézésedet kérem. A brazil bajnoksággal az a gondom, hogy európából nem oly könnyű nyomon követni, a kisebb csapatok erejét szinte lehetetlen felmérni, és egyébként is, hol lehet ilyen meccseket nézni???

tb 2007.09.26. 15:24:26

r_magpie:
a lényeg
vannak az állami bajnokságok, felépítése hagyományos, európaihoz hasonló több osztály van államonkánt más-más, attól függ mekkora az állam, hány csapat van. Ez tart kb januártól-áprilisig
aztán van a nemzeti bajnokság, aminek 3 osztálya van, aki az A-t megnyeri az a bajnok, az utolsó 4 kiesik a B osztályba, onnan az első 4 feljut az A-ba, eddig szintén semmi extra. Az utolsó 4 viszont nem a C osztályba esik ki, hanem kiesik a nemzeti bajnokságból, mert ott azok indulhatnak, akik az állami bajnokságokban a nemzeti A és B osztályok tagjait leszámítva a legjobban szerepeltek. Természetesen, ha valaki kiesik a nemzeti B-ből, de az állami bajnokságban jól szerepel, az indulhat a C-ben. a nemzeti bajnokság áprilistól decemberig tart, közben azoknak a csapatoknak, akik nem tagjai a nemzeti bajnokságnak külön kisebb bajnokságokat írnak ki, és azt hiszem innen is be lehet jutni a C osztályba

hát elég bonyolult, de azért remélem követhető volt

r_magpie 2007.09.26. 16:31:57

köszi, így már tisztább!!

kicsit hasonlít a legendás szegedi jate-bajnokságra:)

bohus 2007.09.26. 16:36:56

Szferi: pl Brazíliában, és otthon mintha a sportklub is közvetítette volna a bajnoki meccseket. a kisebb csapatok azok itt is kisebb csapatok. igyekszem a legnagyobbakról írni.
tb: köszönet és hála, ezt csak az tudja így elmagyarázni, aki kitalálta :)

rexford 2007.09.26. 17:10:15

r_magpie, elcsukló ujjakkal kérdezem: vajon van még Jate-bajnokság, amióta nincs Ady-tér?

szferi 2007.09.26. 21:28:03

hmmm... a válasz jó! Majd adj egy tippet, hogy melyik meccsre lenne érdemes leugranom! :) A cikked tetszett, mert bár semmit sem tudok a brazil klubfociról, azért kell az egzotikum. Több youtube-os hivatkozás jó lenne, így jobban képben lenné(n)k, az Atletico Paranaense - Paraná összefoglaló parádés volt!
süti beállítások módosítása