Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

16

2007.08.05. 18:53 Gitár János

Na hát ez a Community Shield-meccs (= angol szuperkupa), ez érdekes volt. És ha nem is sokkal, de jobb, mint a kb. két és fél hónappal ezelőtti FA-döntő ugyane csapatok között. Az eleje elég visszafogott volt, a vége ideges és szétesett, de a közepe azért húzós, izgalmas.

Kifejezetten idióta összeállításban kezdett mindkét csapat. A Manchesterben hat olyan játékos, aki a munkaköri leírása szerint hátvéd (ami, érdekes adalék, megegyezik a hátvédek számával abban a magyar válogatottban, amit Mészöly Kálmán a 82-es vb-n pályára küldött Argentína ellen). A Chelsea-ben cserében egyetlen csatár se (Drogba és Sevcsenko állítólag egyaránt megsérült az utolsó edzésen). Mint az a televíziós kommentárban el is hangzott, nyilván egyik csapat se fog soha az életben ugyanilyen összeállításban játszani (illetve a Chelsea kispadján egy meccsen két kapus ücsörögni), úgyhogy a látottak meg az eredmény alig is indikatívak az előttünk álló bajnoki szezonra nézve. Egy pár dolog azért így is kiderült. Lássuk.

  • Maloudával nagyon jól járt a Chelsea. Hogy remek játékos, azt minimum a vb óta tudtuk, de nagyon illik is - és kell is - ebbe a csapatba a tempójával, taktikai fegyelmezettségével, vállalkozókedvével, a győzelem-vagy-halál mentalitással. Az első félidőben végig ő volt a Chelsea legagilisabb embere, a szünet előtt egészen kiváló gólt lőtt egyéni akcióból (Van der Sar alapvetően nem is gonoszságból szállt bele, hanem mert teljesen máshova várta a labdát és az embert is). Ramon Calderon helyében ma délután óta bíznék komolyan abban, hogy el tudom hozni Robbent a Madridba.
  • Claudio Pizarro kezdheti böngészni a Ligakupa versenykiírását. Legfeljebb abban a sorozatban fog szóhoz jutni. Jó lenne, ha nem lenne igazam, mert egyszer régen, még brémai korában, komoly valakinek ígérkezett - és lehetne őneki ez egy új kezdet. De igazam lesz.
  • Az egykor az angol futball nagy ígéreteként reklámozott Glen Johnson a portsmouthi kölcsönben sem lett megbízhatóbb bekk, mint volt. Látszik, hogy ügyes, de minden pillanatban benne van a kapitális, meccsdöntő hiba lehetősége a játékában.
  • Michael Essien is tud nem olyan jól játszani. (Rosszul azért nem hiszem.)
  • Az az Alex próbálja mielőbb átverekedni magát a brit határőrökön, mert egyelőre úgy látszik, a Chelsea-ben továbbra sincs megoldás arra a problémára, ha a két szuperklasszis középhátvéd közül az egyik valamiért nem játszik. Ben Haim egyelőre ugyanaz, mint Boulakhrouz: nem elég gyors, nem elég jól helyezkedik, viszont ezt kompenzálandó hajlamos az olyan, kemény jellegű megmozdulásokra, amiket más típusú meccseken esetleg lefújnak majd a bírók.
  • A MU is tud olyan gólt lőni, mint amilyet a FA-döntőn a Chelsea-től kapott. Háromszög, futás, beadás, kapáslövés; nagyon szép volt, Patrice Evra, gratulálunk. (A gólszerző Giggsnek is, de hát őt már méltattuk e hasábokon.)
  • Wes Brown és Rio Ferdinand, ha már nem is a régiek, néha még képesek felvillantani valamit abból a lenyűgöző kabaré-tehetségből, ami párosukat egykor jellemezte.
  • Wright-Phillips gyors, technikás, lelkes játékos, aki továbbra is tízből kilencszer (vagy tízszer) eggyel több cselt csinál, mint kéne.
  • Wayne Rooney ennek a játéknak kivételes zsenije. Imádkozzunk együtt, hogy végignézhessük, amint a következő bő tíz évben, hogy is mondjam, szárba szökken a tehetsége.
  • A tizenegyest érdemes sarokra rúgni, különben a magas holland bácsi kiüti a labdát.

A legkomolyabb tanulsága azonban az volt a meccsnek, hogy: egy nyilvánvalóan nagyságrenddel szervezettebb, jobb taktikai és lelkiállapotban levő, helyenként céltudatos és szép támadásokat építő Manchester nem volt képes jól elverni ezt az össze-vissza Chelsea-t, amelyikbe Mourinho a végén - nyilvánvalóan balhéból - olyan embereket cserélt be, akiknek minden bizonnyal a nevét se tudja. Durva szezon következik.

(Ez volt a MU tizenhatodik Charity Shieldje, ezzel pont eggyel megelőzték a Liverpoolt)

30 komment

Címkék: chelsea angol manchester united essien mourinho calderón giggs malouda evra

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr35132938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2007.08.05. 20:13:03

Van der Sar egy igazi tóthiván!

rexford 2007.08.05. 21:11:30

Jó cikk. Brávó, Johnny! Én viszont még mindig nem tudom átlépni azt a vonalat, hogy Rooney-t extraklasszisnak, és ne marketingjátékosnak tartsam (ugyanez igaz Lampardra, Gerrardra, R. Ferdinandra is).

ApukadHUN 2007.08.06. 08:23:31

18-19-20 éves játékosok nem szoktak olyan éretten játszani, mint Rooney abban a korban. Az a srác egy zseni, de tényleg.

Frigo 2007.08.06. 11:25:21

Ha manager lennék és lenne pénzem, az első játékos, akit meg akarnék venni, az Rooney. Hajt az utolsó percig, nem ad fel soha semmit, nincs elveszett labda. Technikás, gyors és remekül lát a pályán. Ha nem is vérbeli befejezőcsatár, de kitünő előkészítő. Nem öncélú, mint pl. C. Ronaldo, a csapat érdeke az első, nem az, hogy ő lője a gólokat.

d3vnull 2007.08.06. 11:32:11

Valószínű most azok a körök jönnek, hogy mennyire jó a man utd, és mennyire isten Giggs meg Ronaldo meg satöbbi, egy dolog miatt viszont én mégis azt gondolom, hogy tökös csapat a Chelsea (ez az állítás magánvélemény, nem vitatéma) : a Man utd nem bírt a játékidőben ezzel a szedett-vedett, idegen felállásban , összeszokatlanul játszó, sok kulcsembert nélkülöző Chelsea-val. Tudom, a Man UTD is sokakat nélkülözött. De a posztokra ott voltak az emberek, míg a kékeknél nem. A büntetőpárbajt rendre elbasszuk mindig, bár ennyire talán még sosem sikerült :( Úgyhogy amikor lefújták a meccset már kb. tudtam mi fog jönni :) Van Der Saar remek kapus.

Malouda über, nagyon örülök, hogy jött. Már régóta nagyon szimpatikus a játéka, még a VB-n tűnt fel nekem. Pizzaro-ból semmit sem lehetett látni, Ben Haim meg nem tett rám túl nagy benyomást. kicsit izgultam vajon összehoz-e egy tizenegyest a man utd-nek.

Viszont ki kell jelentenem : bár továbbra is féregnek tartom céronáldó-t a játéka sokat javult. Nem a technikájára gondolok, hanem a csapatszellemre, a mindenáron-faszagyerek cselezgetésére, a gerinctelen játékra. Ezen a meccsen teljesen jól és odaillően játszott és semmi okot nem adott arra, hogy utálják az emberek.

Rexford : Azért egy marketingjátékos lehet, hogy nem vállalná (önként), hogy meg nem gyógyult lábujjtöréssel végigjátssza a meccset mint Lampard.

El Grapadura 2007.08.06. 11:48:42

Aaah, Rooney. Egy tequila-tól megrészegült mexikói cementmunkás lenyomja mind fociban, mind káromkodásban.

heizer 2007.08.06. 13:37:10

d3vnull: teljesen egyetértek Veled. Én az előző szezonban, amikor ugye csapnivaló játékot produkáltak sokak szerint, nagyon megszerettem a Chelseat, ugyanis minden megpróbáltatás ellenére, végig képesek voltak minden sorozatban a végjátékig menni, és jónéhány esetben a sírból hozták vissza az esélyeiket. És ha az MU elleni áprilisi meccset nem halasztják el, másképp is lehetett volna. A tegnapi meccs után pedig tényleg le a kalappal előttük. Ez ellen az MU ellen tényleg szép eredmény, főleg támadók nélkül.
Annyit nem értek, hogy a Malouda helyén a Robben egyáltalán nem rossz - ha éppen nem sérült vagy hisztis. Mért nem a másik oldalra vettek valakit, mert SWP-vel tényleg ez a baj amit a szerző mond.
A Mourinho meg amennyire jó edző a mezőnyben annyira balfék amikor a 11es rúgókat kell kiválasztani! A meccs végén mondtam a nejemnek, csak nehogy a Pizarro-W.Philips-Lampard hármasból valaki tizenegyest rúgjon mert biztos kihagyják. Hát igazam lett...

Nekem olyan érzésem van hogy az idén inkább MU-Pool párharc lesz a bajnoki címért. A Chelsea a BL-t akarja majd...

Egyébként a zsidó srác annyira nem tűnt nekem kutyaütőnek mint Boulahrouz. Persze még akármi is lehet belőle, elvégre ha bíró jobban figyel (vagy van videóbíró ugye...) akkor meg lett volna az MU tizije.

Chelseafan17 2007.08.06. 13:38:20

Kiváncsi lennék hogy alakult volna a meccs, ha mind két csapat rendes összeállitásban játszott volna...Malouda tényleg nagy vétel volt ő megmer indulni támadószellemű játékos remélem sokra viszi itt
a Chelseaben.Ezeket a 11-eseket nem is értem..Egy Lampard szintű játékosnak bekéne lőnie!!Nem baj,majd a bajnokságban,meg a BL-ben megmutatjuk ki a legjobb!!!GO CHELSEA!!!

Noked-Lee 2007.08.06. 14:02:39

hát hogy alakult volna? akkor is nyer a mu. a chelsea sosem lesz egy Csapat.

Noked-Lee 2007.08.06. 14:03:54

lampard meg már az eb-n is kihagyta a büntetőt, szóval csak hozta a formáját.

d3vnull 2007.08.06. 14:04:30

Fene tudja gyerekek, Lampard be szokta lőni a 11-eseket. Ha meccs közben van. Ha büntetőpárbaj van már automatikusan kapcsolom ki a telefonom és nyúlok a cigarettásdobozért, mert biztosra veszem, hogy elbasszák.

Azért vették Malouda-t mert egyrészt tényleg marhára illik ide, másrészt Drogba külön kérése volt (amit ugye normál esetben le kell szarni, de az jót tesz a csapatnak ha megérti egymást két ember a pályán ők meg játszottak már együtt franciaországban). Azonkívül Robben a másik oldalon is simán bevethető. SWP az előző mezőnyben számomra a tipikus mit-keres-itt ember volt, de most valahogy nagyon látom rajta, hogy iszonyúan hajt, akar, satöbbi. Most azt mondom lehet belőle valami itt.

Én azt mondom egyébként, hogy a Chelsea ugyanannyira esélyes a bajnoki címre mint az utd vagy a pool, de én azt prognosztizálom, hogy az idei év legveszélyesebb csapata a Liverpool lesz, nagyon beerősítettek. Na mindegy, én azért true-blue de vak nem vagyok :)

heizer 2007.08.06. 14:05:22

A tizenegyespárbaj nagyon nem a játékos kaliberjén múlik, hanem a pillanatnyi fizikai és idegállapotán. Így aztán rengeteg nagy játékos hibázott már büntetőpárbajban - olyanok is akik meccsen nem szoktak vele lacafacázni. Sevcsenko, F de Boer, Beckham, Roby Baggio, vagy a kedvencem akin eddig csak egy BL meg egy vb cím úszott el aktuális csapatának: Trezeguet.

d3vnull 2007.08.06. 14:06:06

Sagramor : Köszönjük az építő hozzászólást, elmondtad, köszönhetsz, mehetsz.

heizer 2007.08.06. 14:11:10

Az eb-n belőtte, a Liverpool ellen is belőtte, a vb-n kihagyta, meg most is. Az elős kettőn jól, illetve elfogadhatóan játszott az utóbbiakon szarul. Ez van...

Frigo 2007.08.06. 14:49:46

Lampard egy rendkívüli játékos, csak a válogatottba ne tegyék be, mert ott nem kap fizetést és ez látszik is a teljesítményén. Üde fehér színfolt a Mészöly bácsi által bizonyára favorizált londoniaknál. De azért ő is csak "sztár" a maga pénzéhes allűrjeivel együtt. Szerintem igenis bajnokesélyes ez a kék csapat. De most ez az MU időszaka! ;)
A Liverpool-tól nem merek túl sokat várni, hiszen már évek óta nagyon erős a keretük, és mindenki sokat várt tőlük évről-évre a bajnokságban, de nem tettek eleget az elvárásoknak.

rizla 2007.08.06. 18:25:13

lampard nem csak az eb-n, de a vb-n is kihagyta a büntetőjét. most is fogadtam volna AKÁRMIBEN, hogy elbassza. nem nagyon képes rá, hogy fazont, tartást adjon a csapatának, ha a chelsea begörcsöl, akkor ő is. mondjuk ez kicsit olyan tyúk vagy tojás probléma, mert ki tudja, ha lampard jobb, akkor talán a chelsea is jobb lett volna.

"ne marketingjátékosnak tartsam (ugyanez igaz Lampardra, Gerrardra, R. Ferdinandra is"

ez teljesen nevetséges. lampardot sosem bírtam, de el kell ismerni, hogy jó játékos, középpályásként elképesztő mennyiségű gólt szokott termelni. gerrard igazi vezér, ha ő jó, a liverpool is jó, és nagyon úgy néz ki (a felkészülési meccs alapján), hogy idén ez a képlet beigazolódik, ellenben a tavalyi elkúrt szezonjával. rio ferdinandnak tényleg nevetséges hibái vannak néha, de mégiscsak egy bajnokcsapat alapköve volt vidic-csel együtt. rooney meg rooney, szerintem idén lesz a nagy kiugrása klubszinten, ha nem sérül le.

rizla 2007.08.06. 18:26:32

én is úgy emlékeztem, hogy kihagytam az eb-n, de ha batigol szerint belőtte, akkor ok

sleepy 2007.08.07. 01:42:52

"rengeteg nagy játékos hibázott már büntetőpárbajban - olyanok is akik meccsen nem szoktak vele lacafacázni... F de Boer" - Na o pont kihagyta a meccsen is. Sot meg kacsintott is meg mosolygott elotte, annyira biztos volt magaban, majd ugyanoda lotte ahonnan Toldo a meccs alatt kiszedte, es a kapus persze megint kiutotte. Akkor kezdtem el gondolkodni, hogy erdemes-e a hollandoknak drukkolni, ha meg az olaszoknal is balfaszabbul lovik a 11-est (jo, tudom, a vb, de az kivetel, ami a szabalyt erositi)

rexford 2007.08.07. 08:17:35

Rizla, igazad van:

Lampard: "jó játékos", de szerintem nem extraklasszis (engem Luis Enriquére és David Plattre emlékeztet, ők is jók voltak, sok gólt lőttek)

Gerrard: "HA ő jó, a liverpool is jó, és nagyon ÚGY NÉZ KI (a felkészülési meccs alapján), hogy idén ez a képlet beigazolódik."

Ferdinand: "tényleg nevetséges hibái vannak néha". A néhával nem értek egyet.

Rooney: "szerintem idén LESZ a nagy kiugrása klubszinten, ha nem sérül le."

Az a baj, hogy a sajtó úgy beszél róluk, mintha a világ legjobb játékosai lennének, de a posztjukon nincsenek a 3-4 legjobb között (talán Terry igen). Egy fokkal se jobbak, mint a 90-es válogatottban Platt, Gascoigne, Waddle vagy Lineker, akiknek az a VB-4. hely volt a csúcsteljesítményük (és az angol válogatotté is 66 óta).

Szóval egy kicsit "overrated" spílerek ők, na.

heizer 2007.08.07. 08:28:07

index.hu/sport/focieb2004/online?main&mid=24

mondom hogy Lampard belőtte az EB-n!

Igaz hogy F. de Boer az EB elődöntőn kettőt is elrontott de egyébként ő volt a standard tizenegyesrúgó, vagyis azért a meccseken általában belőtte.

Wegaz Doegdah · http://mdah.blog.hu 2007.08.07. 08:43:27

Drogba gólja nemgyengén volt laza:)
Murinhonak megérte anno Drogba fektetni a pénzét:D

heizer 2007.08.07. 08:51:58

Wegaz, Drogba nem játszott vasárnap!!

drani 2007.08.07. 09:06:15

attól volt laza a gól!

d3vnull 2007.08.07. 10:11:04

Loool! És azt láttátok Zola mekkorát lőtt? :)

drani 2007.08.07. 11:00:24

ja, csak kár hogy a Vialli lecserélte

d3vnull 2007.08.07. 11:10:11

Ha már offolunk :
Drága NST! Ideges leszek, ha nem lesz cikk a tegnapi német kupa meccsről (Bayern München - Burghausen). Egyszerűen beszarás volt a meccs, Riemann kapus pedig egycsapásra megismertette a nevét rengeteg emberrel. Hihetetlen tehetség szerintem 19 évesen. Egymagában szétalázta a Bayern-t főleg, hogy negyedikként odaállt büntetőt rúgni és Kahn felett be is rúgta. Hihetetlen volt. A harmadosztályú dávid a sztárokkal kiálló Góliát ellen majdnem felül maradt.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.08.07. 13:54:23

drága d3vnull, néztük mi is és elragadtatottan tapsikoltunk, de nem merünk írni róla, mert nem ismerjük a közeget, meg egyébként sem értünk hozzá, úgyhogy ezúttal megtartjuk magunknak azt a véleményünket, hogy a kiscsávó tényleg óriási tehetségnek tűnt (kahn meg szokás szerint előembernek).

egyébként ha írnánk, akkor többek között kiemelnék, hogy ribéry milyen alázattal játszott. nekünk nagyon tetszik, hgoy valaki ilyen komolyan veszi a munkáját, akárki is az ellenfél. schultz levi sem volt rossz, kár a tizenegyesért...

meg biztos leírnánk azt is, hogy a bayern legjobb rúgótechnikájú játékosa röhejes módon az egyszerre bal -és jobbhátvéd, lahm.

de nem írjuk... :)

d3vnull 2007.08.07. 14:35:05

Nem mindegy nektek? Úgyis mindig megkapjátok, hogy minek írtok ha nem értetek hozzá :):):)

Ribéry szerintem is jó volt. Pedig alapjában véve ő egy önző játékos (szerintem, tehát magánvélemény), itt viszont passzolt, hajtott, töttörö.

kasper 2007.08.07. 22:24:46

nem erzem ugy, hogy a pool kerete iden annyira megerosodott volna. torres a velemenyem szerint egy nagy igeret marad, es ezen a szinten meg is reked. benitez nyilvan elfogult vele kapcsolatban.

a keret mar tavaly is eros volt, megis tobb mint 20 ponttal lemaradtak a bajnoki cimrol. iden is chelsea-manu kettos kozott dol el, az utobbiak javara. a keplet meg egyszerubb lenne, ha rooney melle meg erkezne valaki elore. mondjuk tevez.

a bayern meg szerintem iden oriasit fog egni, egyedul a sebhelyesarcuban bizhatnak a bajorok. ribery zsenialis, elkepeszto a felkeszulesi meccseken mit csinalt, de amig ottl meg lell ul a kispadon nem tudom mire szamitanak. de legalabb a bena pizarro lelepett :)

d3vnull 2007.08.08. 13:19:21

"de legalabb a bena pizarro lelepett :)"
Ja, hozzánk :) Helyette inkább Malouda-ban bízom. Ha összeszoknak Lampard-al és Drogbával félelmetes lesz szerintem.
süti beállítások módosítása