Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Copa América 2007, Venezuela

2007.06.24. 21:58 _benito

Na, akkor akik kiröhögték a pulit, azok most bűnbánó pofával klikkelnek és végignézik, ahogy a venezuelai nemzeti színekben pompázó C64-es grillcsirke gólt ollóz.


Kedves gyerekek, most pedig nyissátok ki az atlaszotokat és keressétek meg Venezuelát. Ott lesz Brazília fölött a tengerparton, de nem kell őket annyira irigyelni miatta, csak szart és spanyol conquistadorokat vetett ott partra a víz. A ma itt élő 26 millió ember felmenői 1499 óta tipikus dél-amerikai történelmet éltek át: az elnyomás, polgárháború, gazdasági instabilitás, véreskezű diktátorok és heti rendszerességgel végrehajtott puccsok mellett szinte alig maradt idejük megszeretni a focit.

Persze, azért ezen a kontinensen nem lehet nem szeretni ezt a játékot, úgyhogy annak ellenére, hogy az eddigi Copa Américák finoman fogalmazva nem a venezuelai futball dicsőségét zengik, roppant komoly összeget fordítottak az eseményre. Építettek, felújítottak, tereprendeztek, tették mindezt úgy, hogy információink szerint nem készült tízezer oldalas tanulmány sem, egyszerűen odaállt az esemény mögé az állam és öntötte gazdagon a lét az eseménybe. Hihetetlen, nem? Ehhez persze kell egy olyan futóbolond főnök, mint Hugo Chávez, de ez most lényegtelen.

A világ legrégebbi nemzetek közötti futballeseményét 1916-ban rendezték meg először, akkor Argentína saját függetlenségének centenáriumát ünnepelte (mi mással…?) egy meghívásos tornával, melyen Brazília, Chile és Uruguay vett rész. A venezuelai esemény a 42. Copa lesz, a 12 rajthoz álló csapat három csoportban küzd majd meg egymással, ezekből az első kettő és a két legjobb harmadik jut tovább. Nem szeretnénk senkit halálra rémiszteni, de aki van akkora fanatikus, hogy fennmarad, hogy élőben nézhesse a meccseket, az számoljon a közvetítést gründoló csatorna kommentátoraival és még súlyosabb meghívott szakértőivel.

Az esélyekről visszafogottan nyilatkozik minden érintett, annyiban azonban egyetértenek, hogy Venezuela története legjobb szereplésével fog előrukkolni: a rendező ország korábbi 13 részvétele során 7 döntetlen mellett mindössze egyszer tudott nyerni (nem Copát, meccset!), 45 lejátszott mérkőzésének gólkülönbsége pedig parádésnak mondható: -120. Láthatjuk tehát, hogy nem azért ítélték nekik a rendezés jogát, mert tőlük rettegnek a pampáktól az Andokig, de nem is ez számít, hiszen nyilván nem róluk fog szólni a torna, hanem szokás szerint a címvédő, hétszeres győztes brazilokról, a sorozatot 14 alkalommal megnyerő argentinokról, esetleg az ugyanennyiszer győztes Uruguayról. A FIFA kiemelési listáján valamilyen furcsa okból mindig előkelő helyen szereplő Mexikó mellett muszáj szót ejtenünk az USA válogatottjáról is, hiszen suttyomban a gringók is egész jól megtanultak focizni. A két meghívott válogatott egyébként az Arany Kupa döntőjében pont egymás ellen melegít vasárnap, mielőtt jövő héten a brazilok, illetve az argentinok ellen megkezdenék vendégszereplésüket.

Brazília egyébként Ronaldinho és Kaká nevezésének elmulasztásával jelezte a világnak, hogy köszönik, de nem érdekli őket ilyen mélységekig az amúgy is rázósnak ígérkező címvédés. Annál is inkább, minthogy tavalyi döntőbeli ellenfelük, Argentína a legerősebb csapatával érkezik, aki él és mozog ott lesz (a Messi, Crespo, Tévez csatársor nem csak Ganxta Zolinak fog szép perceket szerezni), nem csoda, hogy mindenki őket tartja a favoritnak. Uruguay Recoba miatt feltétlen szimpátiára érdemes, a csoportjuk is gyenge (sem Bolívia hegylakói, sem a jó csatáraiban bízó Peru nem lesz ellenfél, Venezuela pedig egy ikszért földbe veri a seggét ellenük), velük könnyen összefuthatunk akár az elődöntőben is.

Chile és a vébén parádésan szereplő Ecuador elé azért odaér majd Brazília, sőt, Mexikó is, pedig az ecuadori edző kijelentette, hogy csapatát tartja a legnagyobb esélyesnek. Mivel nem kevésbé egyértelmű az utolsó csoport sem, ahol Argentína kicsontozza ellenfeleit, duplán igaz a mondás, hogy a kieséses szakaszban kezdődik el igazából egy esemény. Rimánkodjunk, hogy összefussanak egymással, akiknek össze kell, mert akkor lehetőségünk nyílik olyan futballélményre, mint például a legutóbbi döntő. A videót azoknak ajánljuk, akik elkötelezett hívei a dél-amerikai kommentátorok gólörömének.

20 komment

Címkék: válogatott copa américa

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr66105129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.06.25. 08:35:46

update!
az arany kupa döntőjében az amerikaiak 2-1re megverték mexikót.

Dean 2007.06.25. 09:06:10

Lehetetlen :)
Majd a Copa-n kiderül mit is tudnak valójában :)

Tibiajax 2007.06.25. 09:49:56

Jó a cikk benito, gratula. "..muszáj szót ejtenünk az USA válogatottjáról is, hiszen suttyomban a gringók is egész jól megtanultak focizni.." Ez tetszett a legjobban. :)

cooper (törölt) 2007.06.25. 12:38:10

Good! Valóban, ha "gringók" így folytatják, lassan egy új nagyágyúval kell számolni :) Minden adott hozzá.

dr. Wilbur Swain 2007.06.25. 12:41:05

Argentínók behúzzák ezt is, gondolom
a brazilok úgyis csak otthon nyernek Copát

sleepy 2007.06.25. 12:53:52

Hat nem tudom, jojo, brazilok, argentinok blabla. Szerintem arrafele sem akkora szam ez a Copa. Kepzeljuk csak el, egy EB-n elofordulhatna, hogy mondjuk Ballack vagy Henry azt mondja, hogy kapitany ur, en ezt inkabb most kihagynam ha nem gond, mert faradt vagyok, tudj hosszu ideny stb. Szerintem ott se reagaljak tul a dolgot. Nekem messzirol ugy tunik, hogy kb a Konfoderacios Kupa szintjen lehet a dolog respektje. De javitsatok ki ha tevedek. Apropo volt mar valaki szemelyesen egy Copa-n?

tb 2007.06.25. 13:43:10

ha a VB utáni évben lenne az EB, lehet, hogy lemondanák 1-2en: Kaká és Ronaldinho esetében így néz ki: 2005 július közepén végén elkezdődött a felkészülés a 2005/06-os idényre, amit végigjátszottak BL, bajnokság, alighogy vége lett, indultak a VB-re, aztán amikor annak is vége lett, kezdődött a felkészülés a 2006/07-es idényre, végignyomták bajnokság, BL, ha most elmennének a Copára, akkor szintén gyakorlatilag pihenés nélkül kezdődne a felkészülés a következő szezonra, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag 3 év folyamatos igénybevétel

ShanklyGates 2007.06.25. 15:09:38

Copa America = a nyári focipótlék, ha a Copacabana fövenyén rendeznék sörre, akkor is már jobban érdekelne. "...az számoljon a közvetítést gründoló csatorna kommentátoraival és még súlyosabb meghívott szakértőivel." Hogy micsoda!?? A gründolás szó egyetlen jelentéseként eddig az alapítást ismertem, az meg tök értelmetlen ebben a mondatban.

sleepy 2007.06.26. 02:53:17

tb 2007.06.25. 13:43:10

Szerintem eleg jo penzt kapnak azert, hogy akar 3 evig is folyamatosan igenybe legyenek veve. Europaban csak akkor hagyhatnak ki komoly vagy akar komolytalan meccset (nem tornat, meccset) ha leserult. Szerintem egy ilyen keresert lehet, hogy a delikvens soha tobbe nem lephetne palyara a valogatottban Europaban. Jol van fiam ne gyere most, de akkor kesobb se. Szerintem a brazilok is megtehettek volna, a B csapat is elobb utobb lesz olyan mint az A, vegulis a brazilokrol beszelunk.
Egyebkent a Copa szinvonalarol nekem olyasmi sejteseim vannak, hogy hasonlo mint a Libertadores Kupa, ami hat valljuk be, Europabol nezve, nem egy nagy was ist das...

heizer 2007.06.26. 07:49:08

Arra hogy Európában mit tehet meg egy játékos, a legjobb példa a derék Totti Ferike, aki a vb után (ahol annyira nem fáradhatott el, lévén nem sok mindent csinált) lemondta a válogatottságot mégis szinte sírva könyörög neki mindenki hogy menjen már vissza.

Az a baj, hogy egyszerűen a válogatottnak nincs már akkora respektje, és ezt a játékosok és edzők is tudják, csak éppen a szurkolók nagyrésze és a FIFA vezetése erről nem hajlandó tudomásul venni.

Ha valami nem változik sürgősen akkor tíz éven belül meghal a válogatott foci - de erről már volt egy írás itt korábban.

heizer 2007.06.26. 08:01:52

Szerintem hiába keres valaki töméntelenül sok pénzt, attól még nem biztos hogy képes lesz mindig csúcsformában játszani.Vannak bizonyos fizikális és pszichés korlátok - és itt nem elsősorban arra gondolok, hogy Kaká nem bírná három éven át hetente kétszer lefutni azt a meccsenkénti 10-11 km-t. Hanem arra hogyha nincs lehetősége feltöltődni, akkor már nem fogja tudni megcsinálni azt a cselt amit amúgy tud, nem "lát" úgy a pályán, nem jönnek be a passzok, stb. És akkor meg sírás van, mert nem játszik bombaformában. Ez a másik rákfenéje a mai focinak.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.06.26. 08:58:00

a foci pont úgy része a szórakoztatóiparnak, mint a zene vagy a mozi, csak itt nem drogosok meg alkoholisták lesznek (vagy nem CSAK azok), hanem fizikailag készülnek ki. van az a pénz, amiért bevállalják és abban igazat kell adnom batigolnak, hogy ezt a válogatottak érzik majd meg.

azt viszont nem látom, hogy a nemzetek közötti foci haldokolna, egy vb még mindig nagyobb esemény, mint egy bl szezon. ez a copa américára nem vonatkozik, ezt tényleg nyűgnek érzik a legnagyobb sztárok, de ettől még láthatunk néhány jó meccset, ráadásul azért így is vannak nagy nevek. az argentínok pl egész jó csapattal jöttek. :)

heizer 2007.06.26. 09:54:26

Szerintem pedig baj lesz előbb - utóbb. Az igaz, hogy a nemzeti hevület miatt még mindig népszerűek a válogatott meccsek. Azonban aki nem vak, az észrevehette a tavalyi vb-n, hogy egy meccs nem volt akkora iramú, lelkes, hajtós mint mondjuk egy Gladbach-Hamburg meccs, és a egy meccs nem volt olyan szinvonalú, mint egy jó közepes BL mérkőzés, vagy egy átlag spanyol bajnoki.
Ez szerintem két dolognak tudható be: egyrészt nagyon le vannak terhelve, másrészt a nemzetek közötti tornákon óriási a tét - ami ugye legtöbbször agyonnyomja a focit.

Ha nem tudják emelni a válogatott meccsek szinvonalát, akkor pár évig még ellensúlyozni fogja a visszaesést a nemzeti hevület, de hosszabb távon baj lesz - és ezt a szurkolók fogják bánni a legjobban.

Remélem hogy az argentínok végre nyernek is valamit, ha mást nem ezt a Copát. :)

tb 2007.06.26. 11:13:23

szerintem nem kéne lenézni sem a Copát sem a Libertadores kupát ilyen "innen Európából nézve" dumákkal, ebből csak az látszik, hogy fogalmad sincs a dél-amerikai fociról, persze szervezetlenebbek az ottani tornák a dél-amerikai emberek mentalitásából is következően, és jóval kevesebb a pénz ott, mint Európában (de eddig mintha az lett volna a baj, hogy a nagy pénz miatt nem jutnak szóhoz a kisebb csapatok Európában) de az ottani embereknek ezek nagyon fontos tornák és azért mert néhány brazil lemondja a részvételt még nem von le semmit a rangjából

heizer 2007.06.26. 11:38:56

Úgy van ahogy tb mondja.

Mellesleg ki is nyerte a legutóbbi Világkupát (vagy klub-világbajnokságot)?

sleepy 2007.06.26. 13:19:59

A vilag akarmelyik sarkarol nezve, a Libertadores kupa meccsek, olyanok mint Mracsko volt a Csank valogatottban, lassu, darabos. Nem szambazos sracok jatszanak, nincsenek cselek, iram se nagyon. Jojo, olykor lehet nezni a pankraciot, mikor a ket kispad egymasnak megy, de szerintem egy szimpla angol masodosztalyu bajnoki magasabb szinvonalu mint egy Lib Kupa meccs. Bar lehet hogy csak a sportcsatorna vett meg szarmeccseket..., de nem hiszem, hogy csak ez lenne a hiba.

szbszig 2007.06.26. 21:28:33

Hát, nem tudom. Ha a vébé kezdődne éjszaka, akkor tutira megoldanám, hogy élőben lássam a meccseket a holnap reggeli vizsga ellenére, valamint dacára annak, hogy már megint az a SportKlub közvetíti, amelyik nincs hozzám bevezetve. De mivel csak Copa, ezért azt hiszem, inkább tanulok...

Bár egy netes tévét azért belőttem, hátha...

etxxhun 2007.06.27. 10:12:33

Nesze neked, Uruguay!

SolidSnake 2007.06.27. 12:39:55

Még csak most ébredezem, de érdemes volt fent maradni, jó és izgalmas meccseket láttam. Bár azt hittem, a másodikat nem fogom ébren kibírni, de amikor a murugya kommentátor közölte, hogy "egyébként Venezuelában diktatúra van", akkor felment bennem az ideg, jobbat tett, mint két kávé :-)
A SportKlub megfejtő emberein is érződik, hogy mi, európaiak mennyire lenézzük a retkes dél-amerikai focit, pedig magyar ember jobb, ha pont focinál és politikánál marad kussban, mindkét területen az utolsók között vagyunk a világranglistán...
(Mellesleg nem ártana felismerni a játékosokat, meg konzultálni spanyolul tudó emberrel, mert valami rettenetesen ejtik ki a neveket.)

neeskens 2007.06.27. 12:49:21

szerintem a Copa-nak is nagyobb respektje lenne,ha 4 évenként rendeznék.Valószínűleg arra már a sztárok is elmennének,Pl.abban az évben lenne,mint európában az EB és mondjuk akkor kezdődnének a Copa csoportmeccei,amikor az EB-n már kieséses szakasz van.Ráadásul a sorozat lehetne egyben selejtező a VB-re.Meg úgyis vannak meghívott csapatok,miért nem lehetne az egész kontinensre kiterjeszteni,selejtezőkkel és pl.az első négy/nyolc csapat automatikus VB résztvevő,a többiek meg selejteznek.Így kevesebb meccs lenne,de arra tuti hazamennének a sztárok is.
süti beállítások módosítása