Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Valószínűleg vége - Összefoglaló, La Liga, 37. forduló

2007.06.10. 05:01 Bede Márton

Nagyjából nyolc évvel ezelőtt, 1999 május 26-án, amikor a Manchester United az utolsó másfél percben két gólt rúgva megfordította a Bayern München elleni BL-döntőt, nem én voltam az egyetlen, aki azt gondolta, ilyet soha többé az életben nem fog látni. 2007 június 9-én a Barcelona viszont még annál is nagyobb mutatványra volt képes, mint Sammy Kuffour és német harcostársai azon az estén – na hol? – a Camp Nouban. Harminc másodperc alatt négy három pontot, valamint egy komplett spanyol bajnoki címet vesztettek el.

Sok lehetséges forgatókönyve volt ennek a szombat estének, az utolsóelőtti spanyol fordulónak, de ami lett belőle, arra tényleg nem lehetett számítani. Az még elképzelhető lett volna, hogy a Real Madrid tálcán nyújtja át az első helyet a Barcelonának vagy a Sevillának, de hogy végül a Barça lesz olyan pozícióban, hogy mindent elcseszve gyakorlatilag a Madridnak ajándékozhassa a bajnoki címet, arra senki nem gondolt.


Végül a három éllovas egyaránt döntetlent játszott, és a hitét vesztett Sevilla unalmas mallorcai 0-0-ja ellenére ez a 37. kör bizonyult az egyébként is fordulatos bajnokság csúcspontjának. A főszereplők pedig, mint ebben a szezonban oly sokszor, megint Leo Messi és Ruud van Niestelrooy voltak, akik egyaránt két gólt szereztek ezen az estén. A holland csak tette a dolgát, befejelte majd bekotorta idei 24. és 25. gólját, ismételten bebizonyítva, hogy ennek az évezrednek messze ő a legjobb befejező csatárja. Az argentin viszont a karrierje szempontjából eddigi legfontosabb meccsét játszotta, amelynek eredményeként mostantól egy egészen más Messi fog focizni.

Az, hogy ő volt messze a csapata legjobbja, az első, kézzel szerzett gólja után már teljesen mindegy volt. A hasonlítgatásokat Maradonával és a jóisten kezével meghagyjuk a sportújságíróknak, mi inkább azt a költői kérdést tennénk csak fel, hogy vajon létezik-e olyan profi futballista, aki nem szerezne kézzel gólt, ha azzal csapatát segítené és biztos lenne benne, hogy a bíró nem fogja észrevenni. Messit eddig a Camp Nouban a közönség minden egyes tagja nem csak zseniként, hanem oltalmazandó kisfiúként is szerette, és elképesztő energiával fütyülte az ellenfél hátvédeit, ha hozzá mertek nyúlni a vékony csontú, a pályán kívül meglehetősen butuska sráchoz. Messi eddig nem az öltözőben a többiekkel pinás vicceket elsütő férfiként volt elkönyvelve, hanem a világ focijának csodagyerekeként, akit védeni kell ennek a mocskos sportnak minden sötét árnyától. Míg a csapattársak modellekkel tűntek fel az éjszakában, Messiről azt írta meg a katalán sportsajtó, hogy otthon, Rosarióban megismerkedett egy nagyon helyes, 14 éves kislánnyal. Nem viccelek. Ma viszont Messi úgy csalt, ahogy csak a legnagyobbak tudnak, és innentől kezdve az ártatlan kiskölyök imidzse már tarthatatlan lesz.

Ha ez a kézzel beütött gól végül elég lett volna ahhoz, hogy a Barcelona átvegye a vezetést a bajnokságban, madridi félről rendkívül szánalmas lett volna emiatt sírni. A Real Madrid volt az egyetlen csapat szombat este a meccsek kezdete előtt, amelynek a saját kezében volt a sorsa, az meg ne sírjon, aki nem képes nyerni. És éppen ezért Barcelonában is nevetséges most a Madrid másfél tonnás malacára hivatkozni. Mit akar a bajnokságban egy olyan csapat, amelyik nem képes megverni egy teljesen motiválatlan Espanyolt? Hogy merne utólag bárki másra mutogatni egy edző, aki védekező középpályás nélkül küldi pályára a csapatát, hogy annak az Ivan de la Peñának, aki másodpercek alatt gólpasszt tud adni, percei legyenek a legjobb megoldást választani? Aki azt az Oleguert cseréli be egy kulcsfontosságú meccsen, aki már számtalanszor bizonyította, hogy teljességgel alkalmatlan még Tamudo-szintű támadók semlegesítésére is, és akinek a rossz helyezkedése most is a második Espanyol-gólt eredményezte? Mit remél egy csapat, amelyik a második félidő első perceit leszámítva soha nem uralta a meccset, és sokadszorra bizonyította, hogy képtelen bevinni a végső ütést a megroggyant ellenfélnek? Amelyikből annyira kiveszett a csapatszellem, hogy az eltiltott Ronaldinho ki se ment a Camp Nouba megnézni a harcostársait?


Kétségtelen ugyanakkor, hogy a Madridnak elképesztő mázlija volt ezekben az utolsó fordulókban. Az utolsó pillanatban hozták a meccset a Recre és az Espanyol ellen is, és máig csókolhatják a Betis kezét, amiért az utolsó előtti percben kiegyenlített a Camp Nouban. Mindennek a tetejébe pedig itt volt a mai két meccs, a 89. percben a Barcelona három ponttal vezetette a bajnokságot, aztán harminc másodpercen belül elvesztett két pontot, a Madrid meg kikapart valahogy magának ugyanennyit egyet. Csak hát az a helyzet, hogy a foci az nem szerencsejáték, és akinek ennyiszer mázlija van (illetve a túloldalról nézve ekkora pechje), az alaposan rá is szolgál.

Amikor Aimar és Diego Milito csodálatos közös akciója végén a Zaragoza belőtte a második gólját, teljesen egyértelmű volt, hogy a Madrid itt még egy gólt szerezni fog. És szerzett volna többet is, ha egykori cserekapusuk, a Király Gábor mackóalsóját leszámítva a legrondább kapustalizmánban, rózsaszín rövidujjú mezében játszó César ki nem védi a szemüket is. Capello ugyan csapatot még mindig nem csinált ebből a furcsa keretből, amelynek egyik fele már a nyugdíjon, a másik pedig még a hátrahagyott Latin-Amerikán gondolkodik, viszont a játékosoknak mára sikerült magukat abba a különös lelkiállapotba hergelniük, amelyikben már csak nyerni tud a focista. Éppen a Barcelona játékosai nyilatkozták a tavalyi BL-döntő után, hogy hiába vezetett az Arsenal, ők őszintén egy pillanatra sem ijedtek meg, mert tudták, hogy nyerni fognak. Valami ilyesmi van most a Madriddal is, még az sem zavarta meg őket, hogy Beckham az utolsó tíz percre rásérült az egyébként is problémás bokájára, és onnantól kezdve csak csoszogni tudott a pályán.

Ennek ellenére ez az este végül nem róluk szólt, hanem arról a Barcelonáról, amely képtelen volt megtartani egygólós előnyét, és ezzel az egész szezont önként kidobta a kukába. Az utolsó fordulóban ők Tarragonába mennek a Nástichoz, a Madrid pedig azt a Mallorcát fogadja, amelyik néhány éve rendszeresen megalázta őket, csak hát akkor még az az Eto’o is ott játszott, aki eldönthette volna az Espanyol elleni meccset, ha a sérülése óta sikerült volna újra megtalálnia a gólrúgó cipőjét. Nem elképzelhetetlen, hogy legyen még egy váratlan fordulat, de én a madridi önkormányzat helyében azért hagynám körbekerítve a Cibeles-kutat, ahol a csapat ünnepelni szokott, és amit már ma lezártak, hátha ebben a fordulóban lesz a bajnokavatás.

És hogy ne csak a túlfizetett primadonnákról legyen szó, említsük meg például szegény nyomi Atletit, amelyik ismét bebizonyította, hogy mindig a fontos pillanatokban tud hibázni, most például a Celtától kaptak ki otthon, hogy az UEFA-helyezésekről is lecsússzanak. Vagy éppen a Celtát, amely ezzel a győzelmével még mindig a bennmaradásról álmodhat, ha az utolsó fordulóban ők nyernek, az Athletic vagy a Betis pedig nem, akkor Sztojcskov mégis a mennybe megy. Mert mind az Athletic, mind a Betis kikapott most, az előbbi csak simán a Villarealtól az utóbbi viszont saját stadionjában öt góllal az Osasunától, volt is utána olyan szurkoló randalírozás, ami ilyenkor csak illik. Végül pedig a Real Sociedadnak már csak 0,01 százalék esélye van a bennmaradásra, idei egyetlen értékelhető játékosuk, Savio az utolsó percekben kihagyott egy tizenegyest, innét pedig már nincs visszaút.

61 komment

Címkék: spanyol összefoglaló messi la liga van nistelroy

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr8495965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ettumifilii 2007.06.10. 08:19:34

bocs, de most nem értelek veled egyet: sztem kezelni egy gólt egyszerűen csalás,nem zsenialítás, nem érdem....szabálytalan és kész....ráadásul hihetetlen sunyinak kell lenni hozzá és sztm ha ezen múlna, vagy múlt volna a real bajnoki címe...nem reklamálnának oktalanul...még ha nem is nagyon lehet mit tenni ezzel a helyzettel...azaz lehet: eltiltani Messit..elismerem h nagy játékos de most ezt érdemlei...sztem

Palee 2007.06.10. 08:43:52

Már megbocsáss jóember, de nem négy hanem három pontot vesztett a Barcelona, ugyanis a Madrid csak egy pontot kapart ki magának, nem kettőt, mivel döntetlenre mentette a meccset. Akkor lenne két pont, ha megnyerte volna a meccset az utolsó percben ami döntetlenre áll, és úgy jönne ki összesítésben a négy pont is... Kicsit szedd már össze magad egyébként mert kegyetlen slendrián és pontatlan vagy nem először.

Továbbá teljesen egyetértek az előttem szólóval.

Dean 2007.06.10. 08:44:34

A Barca három nagy hibájából kettő jött ki ezen a meccsen: a csatárok sz*r elhelyezése és az, hogy amint szert tesznek egy gólnyi előnyre, egyből elkezdenek lazítani. Pöckölgetik a labdát és várják a sípszót, gondolatban talán már az öltözőben vannak.
Gyász.
Ha Eto'o nem balszélen játszik (ahonnan egyetlen épkézláb passza sem volt, ugyanis NEM szélső), és ha nem állnak le 2-1-nél, 5 góllal verhették volna az Espanyolt.

Messi meg kezezett, hát istenem. Egy ezredmásodperce volt dönteni, így alakult. Ha leülhetett volna egy kávé mellé meditálgatni, hogy milyen hatása lesz ennek az ő megítélésre és karrierjére, talán nem tette volna meg. De ha jól emlékszem Nistelrooy barátunk is kezezett egy gólt pár fordulóval ezelőtt, szóval nem hiszem hogy ki kéne végezni Messi-t. Nem lesz ettől kedveltebb focista, de szerintem a helyében a játékosok 90%-a simán megtette volna. (Főleg abban a szituban, hogy vesztésre állnak a bajnokság legfontosabb meccsén.)

Egyébként Barca drukkerként is azt kell mondanom, amelyik csapat ennyiszer a kezében tartja a győzelmet, és mindig sikerül elcsesznie, nem is érdemli meg hogy bajnok legyen. (A Real sem érdemli meg, és talán a Sevilla sem. A fene se érti ezt :) Mindegy, akié lesz, az legalább megküzdött érte.)
A Barca egy hatlövetűvel a kezében két lépésről hatszor mellélőtt ennek az elefántnak :P

güell (törölt) 2007.06.10. 08:48:39

palee te meg nevetseges. ilyen kis hulyesegbe belekotni..

oleguert meg dobjak mar ki a picsaba, mert bar nem o az egyetlen gyenge lancszem, mar az ottletevel veszelyeztet.

Palee 2007.06.10. 09:16:38

Güell!

Vazze! Nem tud két egyjegyű számot összeadni vagy kivonni, úgy hogy mindegyik kisebb háromnál! Engem teljesen megtévesztett egyébként az elején, nem értettem mi a fene van? Hogy jött ki ennek a négy pont? Szerintem az a legkevesebb, hogy legalább az alapműveleteket el tudja végezni. De ez tényleg semmi azokhoz képest amekkorákat tévedni szokott.

Az pedig, hogy a focisták 90%-a ugyanúgy csalt volna mint messi tényleg igaz és elég szomorú. Ezért nem tud érdekelni már elég régóta a foci. A baj pedig az, hogy ezt a focivezetők elnézik. Eltiltanám egy évre messit aztán elgondolkodhatna egy kávé mellett, hogy legközelebb beleérjen-e vagy sem kézzel ilyen szituációban. Meg a többi hasonszőrű haverja is. És az, hogy egy ezredmásodperce volt dönteni és így döntött azt jelzi, hogy a vérében van a csalás. Neki is. Én nem így döntöttem volna. És ha lenne szándék és akarat a vezetőkben el tudnák érni, hogy ne ez legyen a standard. De hát az a gond, hogy ők is pont ugyanolyanok mint messi. Max. kap 3 meccses eltiltást aztán szevasz. Ha kap egyáltalán valamit...

Ronal-d'oh! 2007.06.10. 09:43:56

Videóbírót azonnal!!! Nem is értem, miért nem vezették be már 10 éve. Mi a hátránya? Semmi. Csak Isten keze nem segítene többé. Az meg azért kib*szás az argentinokkal szemben :)))

Nagy mákja van a Realnak is, meg a Barcanak is. Ha csak egyikük tudná azt hozni egy szezonon keresztül, ami a keretben van, akkor a másiknak esélye se lenne jelenlegi formájában. A Sevilla meg tuti 3. lenne. És most mi van? Még az is megeshetett volna, hogy a Sevilla az élre áll, ezzel viszont a cikk nem igazán foglalkozott, pedig ez egy soha vissza nem térő alkalom lett volna az andalúz csapatnak. A saját kezükben lenne most a sorsuk. Remélem ennek ellenére a nevető harmadik nyeri a bajnokságot :))

spajder 2007.06.10. 09:52:19

Barca szorkulóként izgatottan kapcsolgattam a két sportcsatorna adása közt és épp számolgattam, hogy mindkét meccsen 1-1 gól és szívás lesz, erre nem bejött :(
A két mérkőzésre és a két csapat hozzáállására a legjellemzőbb az volt, mikor a vége előtt pár perccel 2-1-nél a Zaragoza kontrázott és Rob Carlos szinte fénykorát idézően sprintelt és méterekről és szerelt szabályosan, míg a másik meccsen, ahogy Franknek volt pofája 2-1-nél Gudjohnsen helyett Motta-t becserélni. Egyéni hibák is nehezítették a Barca számára az évadot (pl az eddig kiváló képességűnek mutatkozó Marquez egyszerűen elfelejtett focizni), de FR szörnyű cseréi menthetetlenné teszik, mint edzőt. Lehet, hogy jól kijön a játékosokkal (már amelyikkel) - ellentétben Capelloval, aki szinte mindenkit ledarál - de taktikailag totál hülye és nem érzi a játék ritmusát.
Ennek az idénynek több mélypontja is volt (Getafe, Liverpool hazai, tegnapi Espanyol), ami több szezonra is elég lett volna.

spajder 2007.06.10. 09:54:25

Ja és Messi már más meccsen is megpróbálta ezt a kezezést, csak akkor észrevették. Nagyszerű focistának tartom, bár ez nem volt egy szimpatikus húzás.

sportos 2007.06.10. 09:59:56

Palee, vazze, gondolkodj már egy kicsit. más sportban nem csalnak? ááá, nem csak doppingolnak. bezeg amikor Maradona kezezte be a lasztit akkor mindenki el volt ájulva. ha ilyen alávaló csalóknak gondolod a focistákat akkor nézzél más sportot, és olvass más blogot.
szerintem igenis egyfajta zsenialitást feltételez az hogy képes volt így gólt szerezni, mert nem hiszem, hogy sokan vannak akik képesek erre! persze ettôl még szabálytalan.

Palee 2007.06.10. 10:14:02

sportos

Nektek beteg az agyatok? Egyrészt ha más sportágakban csalnak akkor az legitimizálja azt, hogy a fociban is csalnak? Tehát ha Gyurcsány lop akkor én is lophatok? Ha rendőrök megerőszakolnak nőket, akkor én is megerőszakolhatok nőket? Szerinted ez így működik? Te ha focizol, akkor szerinted megengedett, hogy kézzel is beleérj a labdába, ha mások nem látják és ezzel előnyt szerezz magadnak? Képes vagy csalni azért, hogy nyerjél? Mert sok ilyen ember van, nem tagadom, csak ne mondjuk, hogy ez a normális, ez a követendő és így kell élni. Ha megtehető akkor meg is kell tenni. Számomra ez nem elfogadható. Továbbá a többi sportban is csalnak. Igen. Tudom. Igaz. Ott is büntetnék, mint az állat. Cseh Lászlónak pl. teljesen elvette a kedvét, hogy az amerikaik pofátlanul doppingoltak büntetlenül. Így nincs is értelme sportolni. Egyre kevésbé is érdekel az egész sport. És ezt nagyon sajnálom... :(

lajospapu 2007.06.10. 10:18:45

Mákos a Real? Ezt a csalódott Barcelona drukkerek próbálják elhitetni.Egyszerűen jobb csapat és kész.

SWExile 2007.06.10. 10:57:49

Anno a Bayernt sajnáltam, na ná mivel nekik szurkoltam, de ezt a Barcát egyáltalán nem. Két évvel ezelőthöz képest már annyira nagyképűek és agyon sztárolltak lettek, hogy egyenesen megutáltam őket. Nekem tök mindegy, hogy a Real vagy a Sevilla nyer, csak ne a Barca. A Messi ártatlan kölyök imidzséhez meg annyit, hogy a pesti egy perc után kiállítás (ha jól emlékszem könyöklésért) hír nem jutott el Spanyolországba?

_benito · www.nst.blog.hu 2007.06.10. 11:12:45

valami eltörött a barcelonában tavasszal, a R-E-M hármas ha össze is állt, olyan sem volt, hogy ketten jó napot fogtak volna ki, nemhogy mindhárman. azon kívül (és erről kevesebb szó esik valamiért) mögöttük deco egész szezonban elég erőtlen volt. hihetetlen balszerencséjük is volt, de mivel ezt senki nem befolyásolhatja, maradjunk annyiban, hogy a közhely általában igaz: a jó csapatnak van szerencséje. a barca pedig nem volt jó csapat 2007-ben...

messi kezezését én magam sem tudom elfogadni, ez egyszerűen csalás, (céronaldó remek ellenpont: miért jobb, ha valaki dobálja magát a tizenhatoson belül, mintha kézzel szerez gólt?), bár azzal a meglátással egyetértek, hogy ezzel a zseniális kisfiú imidzs a múlté, már csak azt kell megvárnunk, hogy végleg a legnagyobbak közé soroljuk, hogy megtaposson valakit :)

ezzel együtt ezt a bajnokságot nem megnyeri valaki, hanem elveszíti a barcelona, viszont ha messi fejlődése töretlen marad és nem sérül meg komolyabban, jövőre teljesen mindegy, kit hoz és enged el a barca, sétagaloppban fognak győzni minden szintéren, messi pedig aranylabdás lesz.

palee, nyilván sokkal egyszerűbb világgá kürtölni, hogy valaki mekkora segg, hogy még összeadni sem tud, mint egyszerűen tudomásul venni a tényt, hogy hajnali 5kor az ember agya bizony már hajlamos kihagyni.

Romanes eunt domus 2007.06.10. 11:31:23

Két észrevételem volna Messi góljához:
1. A fölpattanó labdát először fejjel akarta a kapuba tenni, de nem érte el. Most nem tudom, hogy tudatosan vagy reflexszerűen ütött a labdába, de teljesen mind1, ha belefejel, akkor is gól, így viszont lehet károgni a Madrid híveinek.
2. Van 3, feketébe öltözött, síppal-zászlóval szaladgáló egyén, akiknek az a feladatuk, hogy az ilyen eseteket észrevegyék. Hogy is szól a mondás:
"Csak az a csaló, aki lebukik!"
Messi nem bukott le, és szabálytalan gólt szerzett, ez tény, de ebben ugyanakkora szerepe van a fent említett 3 személynek is.

Hozzátenném, hogy két fordulóval a vége előtt, amikor már lélegzetet se lehet hiba nélkül venni, én is beütöttem volna kézzel, ha úgy alakul, sőt, szerintem bárki más is így tett volna. Most felejtsük el azt, hogy "tiszta erkölcs" meg "romlik a világ". Vazze, győzni jöttem, nem erkölcstanra...

Még egy megjegyzés: Ha a Madrid lesz a bajnok, akkor két héten belül mindenki el fogja felejteni ezt az esetet

sportos 2007.06.10. 11:59:47

Palee 10:14kor

nem olvastad mi az utolsó mondatom? Persze ha más csal nem azt jelenti, hogy nekem is lehet/kell, és attól még nem lesz legális ha én csalok. (azért mert Orbán hazudik, még nem jelenti azt, hogy Gyurcsány is hazudhat - de ne politizáljunk)

Bede Márton 2007.06.10. 12:19:52

Palee, tok igazad van, tenyleg harom pont. Ezt meg en is ossze tudtam volna adni, csak sajnos olyasmi tortent, amit soha nem szabad: kritika nelkul megbiztam a spanyol sportsajtoban, es valamelyik meg errol ordibalt hajnalban. Eszembe sem jutott ujraszamolni, pedig hat tenyleg kiszurja a szemet.

Viszont most huzzunk egy vonalat, aki innentol kezdve leirja magyar politikusok nevet, azt azonnal kimoderalom.

Bede Márton 2007.06.10. 12:21:10

SWExile, a magyar meccsen tortent kiallitas siman befert a kissrac imidzsebe, hogy annyira akart a kis bolond, azt sem tudta, mit szabad es mit nem szabad csinalni.

maradonas 2007.06.10. 12:40:16

"teljességgel alkalmatlan még Tamudo-szintű támadók semlegesítésére is"- a cikkedből ezt a részt nem tudom hova tenni drága bede. Talán ügyetlen a csatár, nem üti meg a "sztárok" mércéjét? Persze, ha mondjuk a Chelsea-ben nyomná, egyből nem Tökszivel tennéd egy kalap alá.
Ha a Barcának lenne legalább egy Tamudója, már rég nem lenne téma a bajnoki cím. Csakhogy elfogynak a katalán gyerekek, elfogy a szív, a joga bonita meg kevés a bajnoki címhez úgy látszik.
A mai focinak épp az a baja, hogy egyre kevesebb Raul Tamudója van. Számomra ő több mint egy jó csatár: vezéregyéniség, élő legenda már most is.
Mehetett volna ő is úgymont "nagy csapatba", helyette maradt az Espanolban és maradt példakép minden Espanol drukkernek, meg nekünk fociszerető idealistáknak is.

Messiről meg mit mondhat egy elfogult argentin szurkoló: idén kicsiben lemásolta mindazt, amit a Legnagyobb '86-ban az angolok ellen.

bagolyka 2007.06.10. 13:08:18

Messi számomra most lett igazán nagy. Ha valaki meg meri tenni azt, hogy kézzel beleér(szerintem Messi tudta mit kockáztat) egy X érdekében az nem egy egyszerű kisfiú, hanem egy nagyszívű profi(!!!).
Azok az álszent fa**ok, akik ezért eltiltanák, elmehetnek a fenébe. Kell ennyi kis huncutság a fociba. A bíró&co. meg nem látta, így nem is volt semmi...
Biztos vagyok, hogy hasonló helyzetben(elég összetett) még Kaka is megprobálta volna a kézzel bepöckölést, annak ellenére, hogy ő a becsület mintaképe.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.06.10. 13:25:15

egy másik aspektusból: a barca nyári igazolásai név és poszt szerint tökéletesek voltak, egy jó bekk és söprű kellett nekik, tehát thuram és zambrotta két hibátlan vétel volt.

csakhogy egyikük sem hozta töredékét sem annak, amit tud, főleg thuram volt látványosan gyenge, tamudo a második góljánál róla vált le bántóan könnyedén.

azt meg csak a vakok várták, hogy majd a lepkevadász kiszedi, valaki mondja már meg, miért nem képes a barcelona tisztességes kapust szerezni magának?!

Dean 2007.06.10. 15:57:51

Nem Messi-t kéne eltiltani egy évre, mert azzal a világ egyik legnagyobb tehetségét vennéd le a pályáról. Inkább le kéne vonni néhány pontot a Barca-tól, majd leszoktatnák ők a saját játékosaikat a kezezésről. Persze ez minden klubra igaz.

Hja, Rijkaard szerintem h*gyagyú. Biztos vagyok benne, hogy az ő kifejezett utasítása volt az egész szezonon keresztül húzódó töketlenkedés. A Barca híres labdatartásának 80%-a annyi, hogy a saját 16-osuk előtt passzolgatnak. Aztán ha vezetnek egyetlen góllal, máris "tartalékolnak a következő meccsre". Szégyen ez a tavalyi BL-győztestől. Rijkaard menjen a levesbe.

Mákos a Real? Hát, ha nem könyörgi vissza a csapatba Beckhamet a közvélemény, most valószínűleg azért harcolnának hogy egyáltalán indulhassanak a BL-ben. Persze most a véghajrában küzdenek, mint a sakálok, és ez tulajdonképpen a legkevésbé sem nevezhető szerencsének. Néhány primadonnából mostanra Capello keményen dolgozó iparost faragott, és ezzel lenyomják a töketlenkedő Barca-t, ahol még most is néhány primadonnán van a hangsúly. De hogy a Real "jobb csapat", mint a Barca?! Túrót.

A Barca-nál most egy lényeges dolog van: az erőtlen, motiválatlan Deco helyére kell szerezni egy olyan focistát, aki szívvel-lélekkel tud küzdeni. Egy amolyan második Puyol-t, vagy úgy is mondhatnám, egy katalán Gattuso-t :))) Kell valaki aki nem hagyja leülni a sztárokat pihengetni meccs közben.
Egyébként szerintem idén látványosan kijött ez a dolog az eu topligákban: hiába tehetséges valaki, vagy akár világsztár, motiváció nélkül sz*rt sem ér. A Real, a Chelsea, a Barca, meg még egy féltucat csapat jól bevásárolt nagy nevekből, akik aztán nem mutattak semmit. És a szezon "nagy győztese" az a Milan, ami tele van hűséges, szorgalmas emberekkel, mint pl. Gattuso, Maldini, Inzaghi, Pirlo, stb. Ezek (ma már) nem számítanak első vonalbeli világsztároknak, mégis tudtak úgy küzdeni, hogy az BL-t ért. A Ronaldinho-k és C. Ronaldo-k meg simán elvéreztek az összes arany cipőjükkel, labdájukkal és egyéb díjaikkal.

Benito, mi bajod Viktor Valdezzel?! Tegnap még elmondhatta, hogy a legkevesebb gólt kapta a bajnoki szezonban, pedig az előtte álló védelmet is mindig szidod... Pl. Thuram-ot, aki tényleg szar. De Zambrotta szerintem ott volt a szeren, és tegnap is jobban járt volna a Barca, ha nem Eto'o játszik baloldali középpályást, hanem Zambrotta.

Lond · http://lond.blog.hu 2007.06.10. 16:26:40

palee: nem voltál még soha abban a helyzetben, hogy egy kis csalással sokkal kerülj előre az életben? mert látszik hogy nagyon nem látod át ezt a sportolói szituációt, amiben Messi volt tegnap, és amiben mindenki volt már aki sportolt, hogy egy kis simlivel szerzel golt v ilyenek. és elhiheted hogy ha bejön örülsz neki, ha meg nem probálod meg, szarul érzed magad utána. ez benne van.

stealthespirit 2007.06.10. 16:58:38

Ne vitatkozzatok, inkább katt ide:

Clcik here if you are brave enough!
www.spiritaker.atw.hu/lelek.php?nyelv=eng&id=17338

_benito · www.nst.blog.hu 2007.06.10. 17:30:35

dean! valdez egy közepes képességű kapus, egy barca-szintű csapatnak kiegyensúlyozottan teljesítő, évente max 1-2 potyát kapó kapusra lenne szüksége. ez nem valdez, az biztos.

thuram és zambrotta egész éves teljesítményére értettem, amit írtam. a barca kevés kapott gólja pedig nem a védelemnek köszönhető, hanem annak, hogy nincs az ellenfélnél a labda.

a rijkaarddal kapcsolatban leírt gondolataiddal teljesen egyetértek, de még inkább a beckham-real feltámadás párhuzamoddal. capello letérdelhet elé a kút közepén és szeretheti!

cooper (törölt) 2007.06.10. 18:28:42

Videjóbiró márpedig nem kell. Pont azért, hogy legyenek ilyen gólok! Ez a foci, 22 játékos+3 bíró! Ezért a világ legjobb játéka, hánem? Messikkel, kik újbeggyel bepöccentik, 10 évbe egyszer, kiélezett szituban.
S valóban, 3 feltámadás volt ebben a szezonban: Beckham, REAL, (+Milan). Cappello talán Piszkos Fred, jól felhúzta B.-t, aztán visszarakta, mintegy megszégyenítve önmagát. A Barca pedig tele van jóllakott mindentmegnyert emberekkel, kissé leeresztettek, mondhatni majd minden meccsen :).

ber_sta_emi 2007.06.10. 19:11:12

Nem akarom elkiabálni, de azért az mindig szép dolog, amikor az ember csalódott barca drukkert lát. Illetve általa írt cikket olvas.

ktn 2007.06.10. 20:24:40

egész jó cikk volt, grat.

most csak egy lekezelő mondatba tudok belekötni:)) "Tamudo szintjével" kapcsolatban: Maradonas, nagyon örülök annak, amit Tamudóról írtál (klubhűség, idealizmus etc.), megelőztél vele.

egy kis stat tamudóról az elmúlt nyolc bajnoki évben:

év: bajnoki meccszám - gól
2000: 34 - 10
2000: 30 - 11
2000: 35 - 17
2000: 29 - 10
2000: 31 - 19
2000: 30 - 11
2000: 29 - 10
2000: 30 - 14

konklúzió: az elmúlt 8 évben mindig legalább 10 bajnoki gólig eljutott... azért megnézném, hány ilyen csatár van még európában.

rowi 2007.06.10. 20:24:54

"Csak hát az a helyzet, hogy a foci az nem szerencsejáték, és akinek ennyiszer mázlija van (illetve a túloldalról nézve ekkora pechje), az alaposan rá is szolgál."

és

"Mákos a Real? Ezt a csalódott Barcelona drukkerek próbálják elhitetni.Egyszerűen jobb csapat és kész."

én csak azt szeretném, ha Chelsea meccset néztek jövőre, akkor ilyesmik jussanak az eszetekbe:DD nem úgy mint idén...
egyébként szép volt Real, sztem meg érdemlik

csehmatyi 2007.06.10. 20:46:34

A cikk jó volt, szerencsére általában bede spanyoltudása folytán sok extra információhoz jutunk, amiket nem feltétlen hoz le a Ringier igazán felkészült sportnapilapja.

Messi-t nem kell bántani, azért mert megpróbálja valahogyan kapuba ügyeskedni a labdát. Vegye észre a bíró, vagy a partjelző, és akkor nincsen rajta vita.

A Real győzelembe vetett hitéről írt bede-rész teljesen igaz, mennek, mint a távirat, pedig csapatként nem lehet ezt a garnitúrát egy lapon említeni a Barca-val (bár ez idén csak elméleti síkon volt igaz, a Barca idén nem focizott jól). Még a Beckham-et sem tudom tiszta szívből gyűlölni, pedig keményen próbálom.

Annyi minden történt mostanában, hogy az utolsó forduló ereményeire sem mernék fogadni, bár szerintem a Real lesz a befutó, amely azért meglepő, mert a mai csapat olyan messze van Del Bosque egykori csapatától, mint a mai magyar válogatott mondjuk az 1978-astól (azt már láttam élőben).

Amúgy meg a három csapat közül a Sevillának szurkolok, bár hiába. Az lenne az igazi, ha a Sevilla, Zaragoza, Valencia, stb. hosszú távon meg tudná közelíteni a két nagyot!

darkopancsev 2007.06.10. 21:02:46

A cikk jó, ezt leszögezem. A sevillaról kevés szó esett, pedig elk.....ák, nem kicsit, nagyon. Nem hitték szerintem, hogy a 2 másik csapat még fog hibázni. Ha egy gólt beizzadtak volna tegnap...!!
Egyébként Ruud vanGól 1 gólra van a -mára joggal teljesen elfeledett - aranycipőtől, Totti van előtte, utoljára H. Sanchez nyerte meg a REaltól ezt a címet.
A Madrid elnöke meg több, mint szeretné, ha Beckham maradna.
Végül: messze nem dőlt el minden, de az igen, hogy a Sevilla nem lesz bajnok, sajnos (mondom ezt real szurkolóként). Persze hol vannak ezek az izgalmak attól, hogy legyőzi-e a fradi a baktalörántházát a jövő heti utolsó fordulóban .... :-)

lajospapu 2007.06.10. 21:17:56

Nem lehet hogy Bede nem csippázza egy hangyányit a világ legjobb csapatát?

lajospapu 2007.06.10. 21:20:03

"Mákos a Real? Hát, ha nem könyörgi vissza a csapatba Beckhamet a közvélemény, most valószínűleg azért harcolnának hogy egyáltalán indulhassanak a BL-ben. Persze most a véghajrában küzdenek, mint a sakálok, és ez tulajdonképpen a legkevésbé sem nevezhető szerencsének. Néhány primadonnából mostanra Capello keményen dolgozó iparost faragott, és ezzel lenyomják a töketlenkedő Barca-t, ahol még most is néhány primadonnán van a hangsúly. De hogy a Real "jobb csapat", mint a Barca?! Túrót."

Jaj dehogynem jobb.2 évig a barca volt a jobb,ez ennyi volt.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.06.10. 21:29:55

lajosapu, legjobb tudomásom szerint bede igenis csipázza a világ legjobb csapatát, sőt, a kedvence ;)

darkopancsev 2007.06.10. 21:31:39

ezexerint fradi drukker .... :-)

Bede Márton 2007.06.10. 21:37:04

Tamudoval kapcsolatban. Hiaba lett epp a tegnapi ket goljaval az Espanyol tortenetenek legeredmenyesebb csatarja, en nem szeretem az olyan jatekosokat, akik megmaradnak kakasnak a sajat kenyelmes kis szemetdombjukon, ahelyett, hogy igyekeznenek eggyel feljebb lepni. Ez nem klubhuseg, hanem lustasag. (Es igen, tudom, hogy egyszer majdnem elment a Rangersbe.) A kepessegei sem olyan kiemelkedok szerintem. De la Pena igazi crack, ahogy a spanyol mondja, o viszont nem az. David Villa klasszis, Tamudo nem.
Valamint Tamudo az egyebkent is szineszi nagysagokkal teli spanyol bajnoksag talan legnagyobb muesoje, ugyhogy ez meg minusz tiz pont neki.

Bede Márton 2007.06.10. 21:38:59

Darko, ha a Sevilla tegnap nyert volna es harmas pontegyenloseg lenne az elen, az a Madridnak kedvezne. Az mas kerdes, hogy ebben az esetben a Barcelona siman kicseszhetett volna a Madriddal ugy, hogy ikszel a Nasticcal, mert egymas elleni eredmenyek alapjan a Sevilla a Madrid ele kerult volna, ha mindketten nyernek az utolso forduloban.

darkopancsev 2007.06.10. 21:50:36

Világos, de hogy igy alakul, azt nem tudhatta a sevilla, le kellett volna nyomnia a kutyauto mallorcat. Lehet, hogy olyasmi lesz, mint a depor volt a 90es évek közepén, állati jól összerakott csapat, de még arra is képesek voltak hogy utolso meccs utolso percében kihagyott 11essel bukják el a bajnoki cimet. Aztán utána azért egyszer megnyerték. Hátha a sevilla is képes erre még. Tamudo pedig a katalán illésbéla..bélának is jó volt a hungária körúti királyság, omló vakolatú öltözövel... ez egy beállítódás, nem kell kritizálni, van ilyen. Klubhűségnek is lehet hívni. Még régebbről eszembe jut Pásztor, nagy spíler volt békéscsabán, éveken át könyörögtek neki pesti csapatok, úgy rémlik nem ment (csak később öregen külföldre).

Dean 2007.06.10. 21:52:45

Valdez valószínűleg nincs a világ 10 legjobb kapusa között, de azért csak megnyerte vele a BL-t a Barca. Szóval a "közepes képességű" egy kicsit erős.
Szerintem kár is lenne mást szerződtetni a helyére egy rakat pénzért, nem kizárt hogy úgy járnának vele, mint Rüstüvel :)))

BastilleBilbao 2007.06.10. 22:51:14

És lőn az utolsó forduló, amikor is istenke anyira szereti a baszk futball-t, hogy áldását adá a San Maméz népére s bedarálják a katalán Levantét szeretett és kevésbé tehetséges játékosai - nem úgy, mint sokkal ügyesebb messik és beckhamek. Ugyanakkor óriási haragját bocsátá a vigoiakra és Abbondanzierit keblén melengeti. És mivel a Sevilla-t kedveli a jóisten, így a Betist le se sz*rja....
....hát áldassék az úr neve!

güell (törölt) 2007.06.10. 23:03:35

"legyőzi-e a fradi a baktalörántházát a jövő heti utolsó fordulóban ...."
ezen nem fog mulni a vegeredmeny, hehe

maradonas 2007.06.10. 23:32:15

Bede és Darko!

Azér' ennyire tényleg nem kellene Tamudot lehúzni! [Főleg ez a bélás párhuzam durva:) ]
Mit jelent az, hogy feljebb lépni? Van tíz-húsz elit csapat, és aki odakerül, az a topfocista, a klasszis. Amikor Maradona a Napoliba ment, akkor ő "lejjebb" lépett?
Nem az a lényeg, hogy Tamudo nem mert elmenni, hanem éppen az, hogy mert maradni!l Többek közt ezért lett egy igazi Arc a pályán. Legalább össze lehet kötni a nevét egy csapattal, nem értem miért baj ez? Érdekes, minden edzőnél játszik és gólokat is lő, talán mégis tud valamit ebből a játékból...Lehet, hogy nagy műeső, meg Villa jobb szabadrúgáslövő etc., de fontos meccsen hozza magát, és ez a lényeg. (Például a nagy Ronaldinho ebben az egyben tanulhatna tőle...)
Egy kis csapat relative nagy játékosa sokszor többet ér, mint egy nagy csapat sok klasszisa. Ugyanis őbelőle lesz a "legenda".
Szóval ne szóljátok már ennyire le! Tegnap este mégiscsak eldöntötte a bajnokságot:)

darkopancsev 2007.06.11. 00:35:26

Rendben, az illés-tamudo párhuzam visszavonva, elvégre béla nemcsak gólokat lőtt, hanem szervezett is...én nem éreztem, hogy cikiztem volna, azt írtam, hogy van ilyen típus, aki marad.
Tamudo jó kis spíler, az espanyol sokat köszönhet neki, de tény, nem tudjuk meg, mire lett volna képes pl. a Fradiban...
azért a a maradona-napoli párhuzam erős, pl. maradona miatt is, meg mert utána a napoli bajnok lett és uefa kupa győztes (igaz, ez utóbbi az espanyol is majdnem, de két uefa kupa közötti különbséget ha zongorázni tudnám..)

Ronal-d'oh! 2007.06.11. 06:58:11

BastilleBilbao: ámen!

maradonas 2007.06.11. 08:26:22

Darko!

Oksa, amit írtál: én csak jelezni szerettem volna, hogy vannak olyan idealisták is, mint például én, akik egy katalán rangadót nemcsak az úgymond sztárok miatt néznek.
Persze, hogy Maradona más kaliber: a példámmal csak azt az egyoldalú logikát - nem Te írtad - kívántam firkálni, hogy az a klasszis, aki egyre "márkásabb" gárdába húz.(Példáidnál maradva: nálunk lisztes is így hitte, de az igazi király béla lett - aki egyébként tényleg jobb lisztesnél, minden tekintetben.)

neeskens 2007.06.11. 11:05:14

Én a Real meccset néztem,Messi gólját csak később láttam.Való igaz,hogy nem játszik szépen a Real,igaz,hogy mákjuk van,sőt én még nem is szerettem soha őket.A második félidőben aztán valahogy mégis elkezdtem nekik szurkolni.Amellett,hogy egyik kedvencem Aimar fantsztikus mit csinált,Szóval hihetetlen akarással játszott a Madrid,nagyszrűen küzdöttek.Szerintem ezért megérdemlik,hogy bajnokok legyenek.

mikipeti 2007.06.11. 11:27:09

Rég volt ilyen gyenge a spanyol bajnokság. Nem néztem utána hány ponttal nyertek az utóbbi években a csapatok, de nem is ez a lényeg, inkább a színvonal. Izgalmakban persze nincs hiány és a bajnok mindig megérdemli a kupát. Az a szép a fociban (mint a többi sportban is), hogy motiváció nélkül nem lehet járszani. Nem lehet elvárni a Barca játékosaitól, hogy egy BL-, és egy bajnoki győzelem után felszántsák a pályát. A Real viszont ezt teszi mostanában, ami nagyon szimpatikus és kissé szokatlan egy ilyen karakterű csapatnál.

A Barcat pedig minden fronton lehet támadni: össze-vissza szaladgáló védők, fásult kreatív emberek, edző nélkül maradt edző.

A Real-t pedig tán azok is megszerették, de legalább is becsülik, akik eddig ellendrukkerek voltak.

A többiek meg valamiért (szinte) mindig kipukkadnak a végére, pedig most lehetett volna esély nevető harmadikként célba érni.

McLane 2007.06.11. 14:00:37

Rijkaard nem egyértelműen rossz edző. Jó érzékkel szerez játékosokat, nem az a sztenderd köcsög, mint a Chelsea, Bayern, Milán és Real Madrid vezetői (bár nyilván az edzők mellett a klubigazgatók is vastagon sárosak), akik nem hiányposztokra igazolnak, hanem lefölözik a hazai játékospiacot, tucatjával szedik a szabadon igazolható "sztárokat" (akiket később persze nem játszatnak), és marketing szempontból veszik az ázsiai focistákat.
Ehhez képest Rijkaard egész kulturált edző, csupán CSERÉLNI NEM TUD. És ez nem az elmúlt hetek tanulsága. Amikor a 2000-es hollandiai EB-n az olaszok elleni elődöntőben 0:0-nál emberelőnyben lecserélte Bergkampot Winterre (értsd: az ő [F.R.] 34 éves haverjára), akkor kellett volna eltiltani a támadófutballt preferáló csapatoktól. (Diósgyőrött kevesebbért is lincseltek már.)

d3vnull 2007.06.11. 14:22:07

Bagolyka : "Azok az álszent fa**ok, akik ezért eltiltanák, elmehetnek a fenébe. Kell ennyi kis huncutság a fociba. A bíró&co. meg nem látta, így nem is volt semmi..."

Na, pont ez az a felfogás amiért a pl. portugál válogatottat középpályától előre kompletten leköpném legszívesebben. Veled semmi gond, mert nézőként simán elfogadom a véleményed, de amikor ez már hivatalból megy az nagyon gáz szvsz. Mivel akkor a bíró megadta, ezzel már nincs mit tenni sajna, és kész. Nem ez az első eset, hogy ilyen volt. százszor jobban kiakadok a céronáldó féle bicskanyitogató kamuzáson.

loremipsum 2007.06.11. 14:34:05

bagolyka 2007.06.10. 13:08:18 - teljesen igazad van. és a kisfiús, ártatlan zseni imidzs ettől még megmarad. sőt. ez az igazi zsenialitás: mindent, de tényleg mindent elkövetni, hogy nyerjen a csapatom. még akkor is, ha a vak is látta, hogy szabálytalan, kivéve a háromhülyét. a bunkó sztárfocisták nem a pályán veszítik el ezt az imidzset, hanem meccs után a kokain-kurva partikon

r_magpie 2007.06.11. 14:53:09

Öt fordulóval ezelőtt még senki nem érdemelt bajnokságot, most sem nagyon, de ha a hajrát nézzük, a Real sokkal inkább megérdemli, mint a Barca. Viszont csakis emiatt a szétdúromapályátdeakkorisegyenlítek-hozzáállás miatt. Ez volt a különbség.

A Sevillát meg nem értem.
Meg ezt az egymás elleni eredmény-szabályt sem.

Ronal-d'oh! 2007.06.11. 15:36:27

Ryan Giggs szarrá nyerte magát a MU-val, mégis hajt a további sikerekre... Egyszerűen nincs a Barcanal egy olyan ember, aki leordítja a többiek haját, ha nem dolgoznak.

d3vnull 2007.06.11. 17:53:07

Pedig Eto'o-nak csak kicsit kéne belehúznia, mert ő nagyon szívesen leordítja az emberek haját. Ő persze ebből a szempontból védve van mert neki nincs.

BastilleBilbao 2007.06.11. 19:27:11

elkönyveltük, hogy a real nyeri a bajnokságot, hogy a barca szar és hogy a sevilla nem tudott élni a lehetőséggel. azt is hogy egy rakás kiváló játékos erkölcstelen, szégyenteljes és primadonna.
kicsit kezdjünk el izgulni az alsó házban, mert kétségtelen izgalmak várnak ránk, főleg hogy egy győzelem ér meglepetésként minket emitt, lenn. akár még cikkecskét is szánhatnának ide ennek ürügyén.
kérdem én hol vannak a vigoi rettenthetetlen szurkolótábor és levantei katalán öntudat. meg aztán én is egyedül érzem magam....

rexford 2007.06.11. 21:13:24

tisztelt BB, másodszor mondod katalánnak a levantét, de a levante valenciai csapat, valencia tartományból. hajrá bilbao!

rexford 2007.06.11. 21:15:46

a real bajnok lesz, de ha a nagytakarítás nem folytatódik, szart se ér az egész.

BastilleBilbao 2007.06.11. 21:55:14

köszi rexford. nem is tom miért mondtam barcelonainak, talán mert közel esik a két tartomány....ez olyan, mikor már nemtom melyik eb-n megboldogult k. jenő bá alfonzot nem volt hajlandó a nevén szólítani, hanem makacsul ragaszkodott az alfredo névhez...

lajospapu 2007.06.17. 00:16:53

"de hogy végül a Barça lesz olyan pozícióban, hogy mindent elcseszve gyakorlatilag a Madridnak ajándékozhassa a bajnoki címet, arra senki nem gondolt."

Dehogynem.Letűnt a Barca sikerkorszaka.Ennyi volt.2 év és vége ugy néz ki.A Real pedig visszalép az élre.Ez csak idő kérdése volt.

lajospapu 2007.06.17. 00:18:54

"Kétségtelen ugyanakkor, hogy a Madridnak elképesztő mázlija volt ezekben az utolsó fordulókban. Az utolsó pillanatban hozták a meccset a Recre és az Espanyol ellen is, és máig csókolhatják a Betis kezét, amiért az utolsó előtti percben kiegyenlített a Camp Nouban."

Meg hányszor nem volt az elmult években...hujjjujuj

lajospapu 2007.06.21. 07:49:00

"Mákos a Real? Hát, ha nem könyörgi vissza a csapatba Beckhamet a közvélemény, most valószínűleg azért harcolnának hogy egyáltalán indulhassanak a BL-ben. Persze most a véghajrában küzdenek, mint a sakálok, és ez tulajdonképpen a legkevésbé sem nevezhető szerencsének. Néhány primadonnából mostanra Capello keményen dolgozó iparost faragott, és ezzel lenyomják a töketlenkedő Barca-t, ahol még most is néhány primadonnán van a hangsúly. De hogy a Real "jobb csapat", mint a Barca?! Túrót."

Na ez jó.Méghogy nem volt jobb? Az el clasicón esélyük sem volt az "iparosok" ellen,de ez az iparos meg munkás gúnynév a szokásos Real érdem kisebbitésre szolgál.Ha ennyi a siker titka hogy keményen kell dolgozni akkor miért nem nyerte a ligát pl a Recre? Ők keményen dolgoznak,iparosok ám...persze ne lesznek,mert messze nem ezen mult.Azon hogy ki volt jobb fizikai,taktikai állapotban.Ki verte meg a másikat,kinek volt jobb a védelme,kinél lett gólkirály......stb....elkell fogadni bármennyire is fájó: Letűnt a Barca nagy 2 éves sikerkorszaka,ujra a Real a bajnok.

Dean 2007.06.23. 10:12:35

Hogyismondjam, van olyan statisztika, amiben jobb a Real, van olyan amiben jobb a Barca. Nem ettől lesz egyik csapat jobb mint a másik. (Számomra az a jobb csapat amelyik szebb focit játszik.)
Ha ki tudod számolni, hogy 38 forduló alatt mit jelent a 19-cel jobb gólkülönbség, kicsit halkabban fogod majd emlegetni az egymás ellen játszott meccsek eredményeit.
Egyébként viszont igen, leáldozott a Barca "nagy" 2 éves siker"sorozata", mivel ott még nem sikerült megnevelni a primadonnákat, mint Madridban.
Az iparost meg nem gúnynévként használtam, végülis - na most mondd - én is észrevettem, hogy megnyerték a bajnokságot. Korábban is kifejtettem már, hogy a foci iránti alázat és szorgalom (meg a klubhűség) szerintem igencsak fontosak. Ahogy a spanyol bajnokság mutatta, olykor fontosabbak mint a (színtisztán értelmezett) tehetség.

Dean 2007.06.23. 10:14:33

[szolgálati közlemény: firefox alól nem megy a kommentezés, kérjük tegyenek valamit ezügyben az illetékesek]
süti beállítások módosítása