Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Platini Öszödön

2007.05.16. 04:34 Bede Márton

Az, hogy a nemzetközi sportszervezetek csak egy kicsit korruptabbak és sötétebbek, mint egy közbeszerzési pályázat egy kelet-európai főváros metrójának megépítése előtt, eddig is közismert tény volt. Mint ahogy az is, hogy néhány műkorcsolya-pontozóbírót és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot leszámítva a különböző nemzetközi futballszervezetek jelentik azt a mélypontot, amit magukra adó maffiózók is csak bottal mernek megpiszkálni. Az viszont egészen új, hogy egy UEFA-elnök is beismerje, a választási program és a kormányprogram az két külön műfaj. (Urbán László, 1998.)

Michel Platini 2007 januárjában azzal tudta 27-23 arányban legyőzni Lennart Johanssont az európai focikirályságért, hogy a domináns nagyhatalmakkal szembemenve fűt-fát beígért minden lúzerszövetségnek Andorrától Magyarországig. Minket speciel nem győzött meg, hiszen nagyon okosan kitartottunk Johansson mellett, aminek a lengyel-ukrán EB-rendezés képében meg is lett az eredménye, a többi kispályással viszont simán meg tudta etetni ígéreteit.

Ezek az ígéretek mind egy téma körül forogtak: több hatalmat az elnyomott törpéknek! Platini például belengette, hogy ha őreá szavaznak, ő bizony véget vet a Bajnokok Ligája egyhangúságának, mert ott "túl sok az angol, spanyol, olasz és német csapat". És azt is, hogy az Európa Bajnokság résztvevőinek számát felemelhetik 16-ról 24-re, amivel még olyan országok válogatottjai előtt is felcsillant a kontinensbajnokság reménye, amelyek egyébként Máltát sem képesek megverni.

Az eheti France Footballnak nyilatkozva Platini azonban nagyjából minden ígéretét visszavonta, ráadásul figyelemre méltó pofátlansággal. "Öt éve még meg akartam reformálni a BL-t, de azóta sokakkal beszéltem és sok mindent megértettem, és teljesen megváltozott a véleményem" – mondta például, és ne lepődjön meg senki, ha ez a csodálatosan cinikus formula hamarosan közép-európai politikusok szájából köszön vissza. A francia most már csak egyfajta "kiegyensúlyozási tervről" beszél, amelyet hamarosan benyújt az UEFA mindenféle gittegyleteinek, és amely még csak ráncfelvarrást sem jelent majd a BL jelenlegi arculatán. És nem lesz 24 csapat sem az EB-n, mert az "érdektelenné tenné a kvalifikációs sorozatot", maradunk a 16-nál.

Miután kellően felháborodtunk Platini aljas erkölcstelenségén, jegyezzük azért meg, még mindig jobb így, hogy ő bizonyul gyáva, hazudós kukacnak, mint hogy tönkrevágta volna az európai klub- és válogatott-futballt. 24 csapatos EB? Na ne szórakozzunk már, 16 jó válogatott is alig van a kontinensen, pontosan emlékszünk a lettek szereplésére Portugáliában, és norvég-szlovén meccseket sem nagyon igénylünk. Ha még nyolcat hozzácsapnának ehhez a mezőnyhöz, akkor már bosnyák-izlandi csúcsrangadók is lennének.

A BL-helyek újraosztása bár egy fokkal ésszerűbbnek tűnik első blikkre, pont ugyanekkora marhaság. Ennek bizonyítása nagyon egyszerű. Figyeljük meg, hogy azok a kis- és középhatalmak, amelyek a reformok mellett érvelnek, és amelyek futballszerető közvéleménye támogatja is ezeket, valójában mit is szeretnének. Azt, hogy saját csapataik összemérhessék tudásukat a Milannal és a Manchesterrel. A csehek nem azt akarják, hogy a Rapid Wiennel játszhassanak BL-csoportmeccset, az osztrákok pedig nem azt, hogy a Mlada Boleslavval. Tehát még ők sem gondolják komolyan, hogy a jelenlegi rendszert fel kéne borítani, csak azt, hogy legyen szíves az ő stadionjukba is elmenni játszani a Barcelona és a Chelsea. Ebből pedig a független sportszakértő már le is vonhatja a következtetést: jó ez így, ahogy van.

Azért pedig különösen jól van, mert a jelenlegi 32 csapatos lebonyolítási rendszerbe valójában nem csak a nagy focinemzetek három vagy négy csapata fér be, hanem minden olyan európai együttes, amely igazából megérdemli. Vegyünk el egy helyet a spanyoloktól és adjuk a görögöknek, ami jövőre valami olyasmit jelentene, hogy a Valencia helyett az AEK Athén lenne ott a legjobbak között. Vagy az olaszok negyedik helyét, ami jó eséllyel a Milané lesz, adjuk oda a Sakhtar Donyecknek? A Dinamo Kijev képes magától bejutni a BL-be, és szívesebben nézzük őket a negyedik angollal, az Arsenallal meccselni, mint a helyükre pályázó SV Mattersburggal.

Platini visszatáncolásának persze van egy meglehetősen kellemetlen vonzata is a magyar foci szempontjából, nevezetesen hogy a büdös életben nem fogunk játszani Európa legjobbjaival. Teljesen reális, hogy egyetlen EB-re sem fogunk kijutni a következő néhány évtizedben, és egy BL-szereplés megcsípése is csak marginálisan valószínűbb. Nincs is nekünk ott semmi keresnivalónk, mint ahogy a Platini által most cserbenhagyott csapatoknak sem sok.

67 komment

Címkék: több mint foci platini focipolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr2276617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shony 2007.05.16. 08:01:14

Ahhhhhhhhhhhhh
mi a F***szt szoljak hozza?!

Ha Platini beteszi a labat Maorszagra akkor meg lesz B*****va
ez a minimum

rookielamer (törölt) 2007.05.16. 08:22:58

Peeersze...
Inkább jó magyar szokás szerint ki lesz nyalva a s*gge.
A mi "vezetőink" aztán gerincesek ám...

Héttörpe (törölt) 2007.05.16. 08:27:00

talán focizni kellene megtanulnunk. Ez az egyetlen reális megoldás. Nem kell Platinitől remélni a megváltást. Első lépésben Kistelekiéket és az összes élősködőt (Mészöly, Várhidi és társaik) elzavarni a büdös francba. Második lépésként szakembereket kell megbízni, akik nem magyarok. Itt sajnos már egy nemzedék sincs, aki elsődleges célul ne a maga zsebének teletömését tűzné ki. Az úgynevezett professzionális labdarúgókat hagyni kell, hadd játszadozzanak egymás között, persze, ha szereznek rá pénzt. A megoldást a beszüntetett Bozsik program jelentené. A tehetséges gyerekeket 10 éves korukban bentlakásos iskolába kell vinni, ahol szigorú edzésprogram szerint élnének és dolgoznának. A tanulásról se feledkezzünk meg, a legmagasabb színvonalat és számonkérést kell alkalmazni. A gyerekeket nem adjuk el külföldre, itthon kell megteremtenünk számukra a lehetőséget, hogy világszínvonalú focisták legyenek. Ja és Bede! Ez az Orbántorgyánosposzt igen szánalmas. Ez a blog a fociról szól, nem. Én is szidhatnám ezt a kretén gyurcsányt és bandáját, emlegethetném az őszödi "azutóbbi17évlegigazabbbeszédjevolt" beszédet, mégsem teszem. Hasonlóságot vonhatnék aközöttt, hogy az országot is és az MLSZ-t is puccsista irányítja, mégsem teszem. Megemlíthetném, hogy mind a kettő pojáca azonos sikereket ér el mind hazai, mind a nemzetközi területen, azaz nullát. De látod, ezt sem teszem. Mert ez a blog a fociról szól, nem???

gszlaszlo 2007.05.16. 08:55:11

Az Index legnagyobb tévedése eddig ez a blogindítás. Illetve nem is az a baj, hogy elindult, hanem, hogy ilyen írások olvashatók benne, ilyen "tehetségektől". Persze, persze mindegyik blog default-ból szerintemmel kezdődik, de akkor is elvárható lenne egyfajta színvonal. Mégsem Kovács Jenőke netnaplója ez, valamilyen ingyenes tárhelyen.

panu 2007.05.16. 08:56:58

Azért annak van értelme, hogy a BL legyen BL... mármint elméleti szinten van értelme... akkor nem a spanyolok negyedik helyét osztanák ki nekünk, hanem minden bajnokságból tényleg a bajnok vegyen részt... a mostani lényegében a bújtatott mi vagyunk a nagycsapatok bajnoksága... ha meg véletlen bejút egy "lúzer" csapat is, az szerencsésen kaszálhat egy nagyot... a jelenlegi lebonyolítási rendszerben az a lényeg, hgy a kicsik ne jussanak pénzhez... persze úgy is lehet nézni, hogy ha a saját bajnokságukból nem tudják eltartani magukat, akkor ne a nagyok elől vegyék el a pénzt... csak akkor ne hívják BL-nek, mert semmi köze ehhez a névhez az egésznek...

primula27 2007.05.16. 08:57:25

Hello.Bár csak egy csaj vagyok, akinek a focihoz kb. annyi köze van, hogy a pasijával rendszeresen veszekszik a távirányítón, azért Platinivel kapcsolatban van véleményem.
Az egy dolog, hogy a magyar foci (többek között) kritikán aluli, és egy dolog, hogy a jelenlegi felállás jó, ahogy van az EB-ben...De! Azt azért gusztustalannak tartom, hogy valaki átlátszó, nyálas igéretekkel megválasztatja magát, majd a nyílt színen pálfordulást visz véghez, és ezt van képe fel is vállalni, sőt még legyünk hálásak , hogy ilyen bazi jó fej.... Jó, tudom, hogy ez zajlik az élet sok más területén is (pl. ugye a politika), de pont az lenne a lényeg, hogy ezt a sok korrumpálható szemetet kisöpörjék. Platini egy gyík! Vagy csak egyszerűen: francia. De velünk szemben már jóval korábban is az volt, mikor egyértelműen kijelentette mo-i látogatásakor (még tavaly asszem), hogy esélyünk sincs EB rendezésre..Az már más kérdés, hogy mi voltunk olyan barmok, hogy nekimentünk a dolognak mégis.

panu 2007.05.16. 08:59:56

A másik probléma itthon, hogy az a téma, hogy ki az MLSZ-nek az elnöke... kicsit adni kéne néhány évet ezeknek, aztán kiderül, hogy mit csinálnak... még mélyebbre tunkolni a magyar focit már nem nagyon lehet, szal hagyjunk már vkit dolgozni is... ha meg megszedik magukat, mármint a mi vezetőink, akkor tegyék, csak legyenek ott a korrupció fellegvárában is, ha már az UEFA-FIFA az... ennyit megér... vagy felejtsük el a profi sportot úgy ahogy van

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2007.05.16. 09:08:07

Egyetértek, Héttörpe.

A kommented politizáló részével nem, mert nem tudom hova tenni, de ez nyilván az én tájékozatlanságom. De ez a blog a fociról szól!:-)

És a cikk végkövetkeztetése nagyon ott van.

Devil Inside 2007.05.16. 09:29:08

Azt azért tegyük hozzá, hogy a "nagy" bajnokságok "nagy" csapatainak pont azért van pénze a legmenőbb játékosok megvásárlására, mert a BL-ben hülyére keresik magukat. Egyszóval: amíg egy közép-kelet európai kiscsapat nem jut be a BL csoportkörébe, addig nincs esélye annyi pénzt keresni, hogy olyan játékosokat vegyen, akikkel bejuthatna a BL csoportkörébe.
(Max. mázlival, hogy a 3. selejtező körben nem az Arsenalt, nem a Brémát, de mégcsak nem is a Sakhtar Donecket kapja ellenfelül, hanem egy másik szerencsétlen balf@sz csapatot...)

Tengertánc (törölt) 2007.05.16. 09:39:28

Abszolút egyet értek azzal, hogy Platini egy gerinctelen alak DE nekünk nem egy UEFA vezértől kellene várnunk azt, hogy eljussunk arra a szintre, hogy akár válogatott, akár klub szinten eljussunk valahová. Héttörpének egyben igaza van, gyerekek, majd, ha megtanulunk - újra - focizni, akkor lesz miért kinyitnunk a szánkat. De amíg nem tudunk mást csinálni, mint az 5000 évvel ezelőtti 6-3-al verni a mellünk, addig nekünk kurvára semmi keresnivalónk EB, BL stb. ügyben.

Az Eb rendezés ügye egy szép elgondolás volt, csak én úgy érzem, hogy ez leginkább Gyárfás Tamás saját úri passziója.

Pala 2007.05.16. 09:39:38

Azért Platini fényévekre van az "őszödivé" válástól. Ehhez még nagyon sokat kell gyúrnia a francia mesternek: először is a hatalmat csalással, párdon: trükkök százaival kellene megszereznie, majd miután lebukik (nem pedig beismeri a dolgot, ugyebár!), erőszakkal veresse szét azokat, akik ellene vannak.

Lond · http://lond.blog.hu 2007.05.16. 09:40:40

panu:
Igen, elvileg lehetne indítani egy igazi BL-t, csak azt jóval kevesebben néznék. Pl. 90%, hogy a jövő évi BL győztese a Manchester-Inter-Lyon-spanyolbajnok (BARÇA - bárcsak :) négyesből kerülne ki. Míg a jelenlegi rendszerben az sem számítana hatalmas meglepetésnek, hogy ha a Valencia vagy az Arsenal vagy a Liverpool odajutna a döntőbe, mint ahogy idén vagy tavaly vagy pár éve odajutott. És ez mindenkinek sokkal jobb :)

jerk_off 2007.05.16. 09:54:13

ezt az urbános nol cikket nem tudtam beemelni... hogy a pélóba jött ez most ide?
oké, a többi logikus. tanuljunk egy kis alázatot (ami nem a seggluk nyálazását jelenti), és ha az összejön, akkor a focink is jobb lesz. ez amúgy utópisztikus, mert itthon az a szó, hogy alázat, kvázi ismeretlen jelentéstartalommal bír...

Azazello007 2007.05.16. 09:54:18

Ez nem egyszerűen Platini hibája, mindig is tudtuk, hoy a nemzetközi futball hatalmi pozícióban lévő emberei nem mások, mint begyöpösödött, szenilis vénemberek, vagy olyan fiatalok, akik az ő s*ggüket nyalják.

A 24 csapatos EB mondjuk tényleg baromság lett volna, ugyanúgy, ahogy anno a két csoportkör volt pár évig a BL-ben. Az EB mindig színvonalasabb a VB-nél, ezt akarják tönkretenni?

Nekünk meg szerintem nem oszt, nem szoroz, ki az elnök, talán nem arra kéne apellálni, hogy "hadd rendezzünk má' EB-t, akkor legalább kijutunk.".

Nem?

a nagy levin 2007.05.16. 09:55:05

Eleg egyertelmu, hogy kik diktaljak a felteteleket. Akkor meg miert csodalkozunk? Az egyetlen lehetoseg a magyar foci szamara, hogy 1) komoly utanpotlas programokba kezd magan- es kozpenzbol (utobbi azert legyen korlatozott es szigoru feltetelekhez kotott); 2)betuszkol idonkent egy-egy klubcsapatot a BL-be meg az UEFA csoportkorbe. Amig befektetok nem latnak uzleti lehetosegek a fociban, addig persze nem lesz fejlodes. Csuka-fogta roka, roka-fogta csuka.

cockney 2007.05.16. 09:55:17

Devilnél az igazság. külösen igaz ez az olasz és francia csapatokra, a hazai bajnokság alig jelent bevételt, ha nem jutsz be a BL-be akkor az az éved egy kissebb anyagi csőd. persze ez se a Milan-t meg az Intert sujtja, hanem az olyan csapatokat mint a Fio vagy a Lazio, Roma,... mert ha nincs a BL pénz, nem tudnak (vagy csak hitelre) olyan játékosokat megfizetni, akik felvehetik a versenyt a milaninterjuve hármassal, és beindul a csődspirál.

HA feltételeznénk, hogy szakértő és tisztességes emberek vezetik a magyar futballt, és klubokat (persze sajnos nem), akkor a BL főtábla egy magyar csapatnak a felzárkozást jelentené egy magyar csapatnak európához. a főtábláért járó pénz +3 teltházas meccs elit klubok ellen + a megnövekedett reklámérték. ezzel el lehetne kezdeni felépíteni egy ukrán vagy török szintet.

persze ilyen közegben és vezetőkkel ez csak álom marad. a magyar focit már megölték, ezen nincs is mit reménykedni vagy ötleteket kitalálni.

maybach 2007.05.16. 09:56:05

Platini egy hernyó, de ettől függetlenül a magyar sportdiplomácia is egy rakás szamóca úgy ahogy van. Csak halkan kérdem, mit keres egy Mészőly a delegációban?
A BL pedig üzlet. Ki kiváncsi a kis csapatokra?
Az meg, hogy a világ, én is, a legjobbakat lesi, természetes. De ha lenne, igazán a saját focistáinkat szeretném. Csak hát kit?

omgwtf 2007.05.16. 10:03:56

Tényleg, miért Bajnokok ligája? :)
Vannak olyan csapatok, akik a büdöséletben nem voltak bajnokok, és mégis indulnak, (tudomisén, Osasuna) sőt vannak akik elég szépen szerepelnek, miközben csak a legráncosabb drukkerek emlékeznek bajnoki címre (pl. Lille '54-ben volt utoljára bajnok).

Héttörpe (törölt) 2007.05.16. 10:07:05

Imiface, a politizáló rész a kommentemből a cikkben található postra vonatkozott. Szerintem is teljesen felesleges ilyeneket berakni ide.

a nagy levin 2007.05.16. 10:15:11

Itt kezdodik a gond. Nincs egy szeretheto magyar focista. Nem jut az eszembe. Na jo, esetleg Gera Zoli, de ezen sokat kellett gondolkodnom es o is a masodosztalyban jatszik (mar amikor, ugye). azetr remelem, feljutnak a premier league-be.
Kulonben erdemes lenne azon is legondolkodni, mi tortent volna, ha veletlenul a 86-os vb csapatunk kicsit jobban szerepel. Annyit mi is ki tudtunk volna hozni magunkbol, mint a belgak, akik ugye elodontoig jutottak. A Mezey-fele csapat barmikor agyonverte volna belgiumot 86-ban, bar ugye mindenki azt gondolta, a szovjetekkel is minimum pariban vagyunk. Valojaban titkos eselyesei voltunk a vb-nek es ha nincs a 6-0 es csak a nyolcvanas evek vegeig kihuzzuk, amikor az uzleti alapu foci megteremtesenel jottek volna a befektetok, stb... (igy csak annyira futotta, hogy egy Kovacs kalman, Kiprich meg Detari meg el tudott szerzodni kulfoldre). Ez mar csak felesleges "mi lett volna" ha tipusu filozas, de mutatja, a siker es a bukas kozott egy keskeny mezsgye van csak. (meg rengeteg penz). Kulonben egy osszehasonlito elemzest megerne pl a cseh-magyar kulonbsegek felterkepezese. mi az, ami ott jobban mukodik? mi a sikeres kozep-europai futball zaloga? (nem hiszem, hogy a szlav lelek a titka...)

vernarancs 2007.05.16. 10:16:08

Platini egy sz@r alak. Fuggetlenul attol, hogy milyen a magyar futball. Itt most konkretan rola volt szo es arol, hogy mit mondott annak erdekben, hogy megvalasszak es mit mond most. Egy gerinctelen francia csigazabalo. En mar akkor sem birtam amikor meg focizott. Nem ketseges, hogy olyan korrupt mint allat es mar zsebre is tette ot valamelyik lobby.

ISAP 2007.05.16. 10:35:18

Válogatott szinten nincs sokkal lemaradva Ukrajna, Horvátország, Lengyelország, Görögország a "nagy focinemzetektől". Az, hogy klubszinten mégis, szerintem annak a következménye, hogy a játékosok elmennek onnan, mert nyugaton több pénzt kapnak, mert azoknak több pénzük van, illetve a hazájából sose lesz normális nemzetközi szereplése. Viszont, ha a BL valóban csak a bajnokok versenye lenne, akkor bejuthatnának Ukrajna, Horvátország, Lengyelország, Görögország bajnokai is, ezáltal kapnának pénzt, és nemzetközi szereplést, így a saját játékosaik ott maradhatnának, amivel jó klubcsapataik lennének.

Amióta a BL-be a spanyolok, olaszok, németek, angolok, franciák tömegével juthatnak be, azóta a többi ország klubjainak színvonala rettenetesen csökkent. Bele lehet gondolni, hogy 91-ben nyert a Crvena Zvezda, 95-ben nyolc közé jutott a Hajduk Split, és ezek színvonalas csapatok voltak. De ha belegondolunk, a 95-96-os Ferencváros is sokkal jobb volt bármely mostani magyar csapatnál.

Egyébként az is elgondolkodtató helyzet, amikor angol csapat játszik, és csak 3 angol játékosuk van a pályán. Akkor mitől "nagy focinemzet" pl az angol, ha attól van jó csapatuk, mert összevásárolták a világból?

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2007.05.16. 10:51:21

Sajnos a mieinken az sem segít, ha valamelyik szerencsétlen csapatunk bejut a BL-be. Lásd Fradi '95-ben: akkor kezdett csakigazán szétzuhannak a klub - több pénzből ugyebár többet is lehet lopni. Másik meg: ha lenne is pénz, ki a franc akarna a Fradiba, Újpestbe, Debrecenbe stb. igazolni? Még a Dinamo Kijev sem tud igazi sztárt venni, mert a kutya sem akar Kijevben focizni, pedig ott van pénz, kb. a komplett magyar labdarúgást megvennék mellényzsebből.
Platini meg egy békaevő francia gyökér, de ez egy kicsit sem újdonság.

gentry 2007.05.16. 11:03:30

Most komolyan, érdekel ebben az országban a foci még valakit?

Nádasi Balázs 2007.05.16. 11:07:11

Ugyanmár, Platini tehetséges politikus. Ennyi elég. Az, hogy mondott ezt-azt... ilyen a politika! Nem kell mindent elhinni. Ennél sokkal durvább volt a FIDE-elnökválasztás, amikor Kirszan Iljumzsinov digitális sakkórákkal megvette a csóringer nemzetek szavazatait. Nem vagyok meggyőződve arról sem, hogy Kisteleki vagy Várhidi korrupt lenne vagy élősködő -- Mészöly az max., de ő is csak egyszerű ősbunkónak látszik, noha nem ismerem személyesen, így nem tudnám jól megítélni őt. Ha a fociból eltűnne a pénz, akkor derülne ki, hogy ki az, aki szívből csinálja -- könnyen lehet, hogy Mészöly még akkor is ott lenne! Persze ugyanolyan ősbunkóként.

Mindenesetre, a magam részéről teljes mértékben támogatnám, hogy a foci mint olyan megszűnjön Magyarországon :D És nem értem, hogy képes sok ezer ember meccsre járni. Az a pénz, ami focira megy, az menjen más sportra! Illetve legyen foci Mo-n, mert nagyszerű sport, sok tízezren művelik, node!!! Ne menjen már oda az állami támogatás. Menjen a vívásra, cselgáncsra, kosárra, kézire, úszásra, vízilabdára és a sakkra :)

csehmatyi 2007.05.16. 11:47:16

-szakacs-: ha nem tetszik a blog, akkor ne olvasd és akkor nem kell kommentálnod sem!

gyz 2007.05.16. 11:50:21

a szerzővel ellentétben én igenis szívesebben látnám egyszer-egyszer teszem azt az austria Wient vagy a Slavia Prahát, mint 3 milliószor a cselzi-reál-barca-mu-t.

röhej, hogy arra sincs esélyük kiscsapatoknak, hogy egy-egy világraszóló bravúrt véghezvigyenek, mert már a rájuk kényszerített selejtezők felőrlik őket.

én még emlékszem Everton-Rapid KEK-döntőre, vagy Steaua-Barca BEK-döntőre, sőt, Vidi-Real UEFA-döntőre is.

A BL igenis a bajnokok küzdelme kéne, hogy legyen.
Nemcsak a foci színvonala a fontos. Egy AZ-Werder már pusztán azért érdekesebb volt számomra, hogy lássam, milyen az élet a Ronaldinnyó-Ronaldó-Bekem-Drogba univerzumon kívül.

A mai szupercsapat-dömpingről mindig a svéd gyerekvers jut eszembe, amelyikben a srác bélyeget gyűjtött, aztán valaki hozott neki egy egész zsákkal, s ettől egyből elvette a kedvét a bélyeggyűjtéstől.

frompearly 2007.05.16. 12:17:43

Meg kéne már tanulni focizni és nem másokban(most:Platini) keresni a hibákat...Kéne egy profi (nem tolvaj ,Kisteleki and Co.)vezetőség akinek nem az a célja ,hogy degeszre tömjék a zsebüket ,hanem a profi utánpótlás kinevelése ,dehát hol?kellenek sportlétesítmények ahol a fiatalok sportolni tudnak , profi körülmények között ...próbáljuk legalább elérni a svéd ötöd osztály szintjét ...Dehát ehhez azért állami "beavatkozás" kellene (népjólét ,stb) de erre semmi esélyt nem látok..:/ azért Hajrá Magyarok!

outsider 2007.05.16. 12:26:19

Amíg ilyen tudatlan birkák vagyunk, addig foci nem lesz. Észre sem veszitek ahogy kilopják alólatok. Csak tessék nézni a hírtévét meg a napkeltét abból árad a sok okosság, ami már jól eltött az agyatokat. Ez egy következmények nélküli kis pocsolya-ország és a lakói teszik azzá. Tessék gerincet növeszti és elküldeni az összes vezetőt a francba és amatőr szintről újraépíteni mindent. Hát nem látszik hogy már nincs mit veszíteni???!!!

kzgy 2007.05.16. 12:49:12

Most komolyan, Gentry, te is itt kommentezel! Valószínűleg még mindig egy-két millió embert érdekel a foci az országban.

kissiú 2007.05.16. 12:58:31

Jómagam is megnéznék szívesen egy Partizan-Eindhoven BL meccset, vagy egy Norvégia - Szlovénia Európa-bajnokit. A médiasztárok nálam nem jönnek be.
Más. Lettország szvsz. egyáltalán nem szerepelt le az EB-n, sokakat meglepett az újoncként bemutatott teljesítményük. A németek csak kínkeservesen verték meg őket, utólag elismerve, hogy 2-3 büntetőt nem adtak meg Lettországnak. Ha ugyanezt egy nagy csapattal csinálják, x év múlva is habzó szájjal emlegetik a csalást (ld. Korea-Olaszo.) Hajrá Magyarország!

bugris 2007.05.16. 13:25:21

Úgy érzem, ez a „BL nagy gazdagodást jelent a kluboknak” téma kicsit el lett torzítva.
Először is a nagycsapatoknak az UEFA-tól kapott BL-díjak aprópénzek. A szponzoroktól, merchandising- és jegybevételekből kaszálnak annyit a BL-ben is, amiről nyilván nem is álmodhatna egy Molde, vagy Teplice.
Másodszor, ha csak a bajnokok indulhatnának, a sorozat kb a negyeddöntőktől lenne érdekes. És akkor ugye kevesebb néző, kisebb kasza. Éppen annak köszönhetik a bevételeiket a BL-be bejutó kisebb csapatok, hogy ott vannak az angol meg olasz 3.-4. helyezettek.

És tisztességet a választás kapcsán a hazai sportvezetőknek is illene tanulniuk. Mert ugye Johanssonra tettek, de miután Platini nyert, képesek voltak nyilvánosan azt hazudni, hogy mégis rá szavaztak. Aztán meg csodálkoztak a cardiffi 0-án.

ktn 2007.05.16. 13:57:57

csalódás volt nekem ez a cikk. a nemzeti sportot meg egy csomó más netlapot éppen azért nem olvasok, mert a tőlünk lévő keletre (vagy bármerre, csak gyengébbnke tekintett) országokat állandóan lebecsülik - mintha lenne mire büszkének lennünk...

erre most itt bosnyákozás meg izlandozás... engem speciel legalább annyira érdekelne egy bosnyák-izlandi eb-meccs, mint az újabb és újabb holland-francia. arról már nem is beszélve, hogy a huszadik chelsea-barcelonánál engem is jobban mozgatna egy salzburg-barcelona meccs.

a lettek védelmében (kissfiúnak): olyannyira nem égtek le az eb-n, hogy a németekkel 0-0-t játszottak (vagyis nem kaptak ki) - sőt még egy elmaradt 11-es is rémlik, amit ők nem kaptak meg...

histar 2007.05.16. 14:29:32

A programot megígérni és be nem tartani, ez már Horn Gyula óta ismert itt Abszurdisztánban, Fletó csak leporolta és újra felhasználta. Akkor azt hittük ez csak nálunk eshet meg. Aztán jött a NOB (Salt Lake City "bőkezűségei"), a FIFA (Blatter Afrikában), és itt az UEFA (Lengyel-Ukrán két jó barát, együtt ***** Platini f*****).
A foci üzlet. A tőkének pedig nincs sem szaga sem becsülete. Oda megy, ahol kamat van. És onnan nem szívesen jön el. Sőt maradásra bír mindenkit.
Következésképp ha mi nem vagyunk nagy piac (nem vagyuk) akkor ide nem jön. Mér tenné? Ha ma itthon 30-40ezer ember menne minden meccsre, és a TV előtt ülne még kb 1millió meccsek idején, akkor nekünk is lenne min 1 de inkább 2 helyünk a BL-ben a főtáblán. Mert ide megéri jönni, itt VESZIK a focit.
Platini "beszéltem pár emberrel" értsd: meggyőztek a szponzorok és a nagy klubbok, hogy ne merjek hozzányúlni semmihez, én pedig nem fogok mert a markukban vagyok. Ők fizették a kampányomat, és ha nem jó amit csinálok, félretolnak, mint egy üres poharat.

Teendő: amint a pénz fantáziát lát a magyar fociban (és itt most nem az ingatlanpanamákra gondolok), egyből ott leszünk ahol a csekket töltik ki.
Volt erre sansz: a Fradinál 95-96 ban, milyen látványos volt amikor valaki tudott egy Ajax elleni jegyet szerezni (tömeg hátán jött ki), azt be lehetett mutatni a TVben, hogy milyen népszerű is a labdarúgás. Csak aztán valaki megkérdezte, kik ezek hogy ennyi dohányt leakasszanak rúlunk (1 győzelem 2 döntetlen +TV közvetítés) egyből rasszisták lettünk, mert a tőkeének nem volt elég a piac.

Szerintem a ember ritkán hazudik csak úgy. Valamilyen érdek mindíg áll mögötte. Kívétel ez alól a politikus, aki akkor hazudik, ha mozog a szája :))

Szurkoló 2007.05.16. 15:06:17

Sajnálatos módon rossz a focihoz való hozzáállása mind a cikk írójának, mind sok embernek itt Magyarországon. A foci nem más, mint pénz, pénz, pénz, azaz üzlet. BUSINESS (igen, angolul). Nem politikához kell hasonlítani, hanem az olajpolitikához.
A kis közép-európai piac miatt nem szavaztak az Eb pályázatra sem. Platini azért mert régen tudott focizni, nem tudom, hogy miért lenne jó most üzletembernek. Ezért is tart ott a maygar foci, ahol tart, mivel ex-futballisták irányítanak mindenhol, akik a sok fejeléstől elbutultak, és nem végeztek el közgazdasági egyetemet. (tisztelet a kivételnek)
A kis országok focija pedig akkor lesz jó, ha ugyanakkora piacot tudnak maguk mögé állítani, mint egy nagy országbeli klub. Ezt a nemzeti bajnokságokkal nem lehet elérni, amikor egy 2 milliós város cirka 5-7 elsőosztályú klubot ad egy országnak. Egyedüli megoldásnak azt látom, hogy nem nemzeti bajnokságokat kell indítani, hanem régióbelieket, pl Ausztria -Mo.-Szlovákia klubjai egy közös ligában vesznek részt. Az első osztályban csak a régió legjobb 20 csapata szerepelhetne, jelen állás szerint sajnos Mo. max 2 csapatot adna a foci színvonalát elnézve. Megvalósításnak el tudnám képzelni a sapnyol liga felépítése alapján (1div, 2A, 2b1division...). A 2B divíziók lehetnének már nemzetiek. És akkor a bl-ben tényleg nagy közép- kelet-európai klubbok indulnának el, nem pedig üzletileg kis senki csapatok, mint a Debrecen (hajrá Loki).
Idő kérdése hogy belássák ezt a kis országok, de nincs más út, ha sikert akarnak elérni mind klubszinten, mind futball üzletben.

Ui.: egy gazdasági példa: EU létrejötte ugyanezen okkora vezethető vissza.

bugris 2007.05.16. 16:03:27

Szurkoló, na hát eleget hallani ezt a kis piac vagyunk, ezért nem szavaztak ránk dolgot, de azért ne üljünk fel minden hülye magyarázatnak. A szponzorok nem a rendezőknek, meg a helyszínre látogatóknak, hanem a tévénézőknek reklámoznak.
Amúgy abban igazad van, hogy sok a csapat. Ez egy vicc, tud valaki még egy hasonló országot, ennyi igazolt labdarúgóval, ahol 16 csapatos profi elsőosztály van?

vajon 2007.05.16. 16:28:07

"Azt azért tegyük hozzá, hogy a "nagy" bajnokságok "nagy" csapatainak pont azért van pénze a legmenőbb játékosok megvásárlására, mert a BL-ben hülyére keresik magukat."

vagy azért, mert negyvenezren járnak a meccsekre, nem kétezren, 30-50-100 eurós jegyekkel, nem 10 eurósokkal, és mert argentínától japánig veszik a merchandise-t

csehmatyi 2007.05.16. 18:19:37

Rengeteg pénzt lehet keresni a BL-ben, de az igazán gazdag csapatok bevételeiben messze nem a legfontosabb tétel.

Alapvetően a három legfontosabb tétel:
- a jegybevételek
- média (elsősorban TV)-deal-ek (jogdíjak)
- egyéb kereskedelmi bevételek (merchandising, szponzori bevételek, stadion egyéb célú bevételei, stb.)
Általában országtól függően eltérő a különböző tételek aránya az összbevételeken belül (pl. Angliában lényegesen magasabb a jegybevételek aránya, mint a többi "nagy" fociországban, Olaszországban arányaiban nagyon magas a TV-jogdíj)

Nem állítom, hogy bármelyik csapatnak ne jönne jól a BL-lóvé, de emlékezetem szerint az itt szerezhető max. pénz szezononként (és csapatonként) 20 M EURO körül van (az is kb. egy-két csapat részére, a többi arányosan kevesebbet kap az elért eredmények függvényében), a 10 legnagyobb bevételű labdarúgóklub átlagbevétele jóval 200 M EURO felett van, tehát nem a BL-bevételek az igazán döntőek. Ugyanakkor a BL-siker generálja a legerősebben a többi lehetséges bevételt is, vagyis közvetve óriási a hatása a klub gazdálkodására.

Természetesen minél kisebb egy csapat, annál fontosabb számára pénzügyileg a sikeres BL-szereplés, s ha gyakran jól szerepel, a BL-sikerek hozadékaként előbb-utóbb nagycsapat lesz belőle (pl. Valencia, Lyon) ...

Nálunk ezzel szemben egy (sajnos csak elvi) BL-részvétel évekre behozhatatlan anyagi előnybe juttatná a klubot (normál esetben, kivéve Fradi).

gyz 2007.05.16. 18:20:53

a 16 csapatos nb1 még csak hagyján, de az aztán tényleg unikum, hogy a másodosztályban 32 csapat legyen, ráadásul kettéosztva, mert olyan hatalmas ám ez az ország.

ha egy csapat nem képes elutazni 2 hetente max 2-300 km-t, akkor legyen amatőr, és induljon a körzeti szinten.

10 csapatos nb1 max. 18-as nb2, aztán lejjeb meg amatőr nb3, régiókra bontva. az első osztályban valódi versenyre kényszeríteni a csapatokat, amelyben bárki könnyedén a kiesés szélére juthat, nem lötyöghet el 2-3 meccset zsinórban. lásd Ausztria, ahol nem sokkal magasabb a színvonal, viszont sokkal több az izgalom, ezért néző is sokkal több van.
ez lenne az alap, aztán lehetne elkezdeni építkezni, szakmailag fejlődni, fiatalokra építeni stb

persze amíg nálunk 1 Ft kilopható pénz is van a fociban, addig nem nagyon lesz senkinek az érdeke a drasztikus csökkentés

gyz 2007.05.16. 18:29:29

ami a pénzt illeti: a legcsóróbb osztrák első osztályú csapat költségvetése 4 M Euro.

nálunk a Debrecené kb. 750 M Ft, ami messze több, mint bármely más magyar csapaté.

szerintem ha lenne egy rendezett bajnokságunk, nem színvonalas, de izgalmas, a mostaninál több nézővel, akkor igenis megfontolandó befektetés lenne Mo-n egy Fradi/Újpest/Loki szponzorálása.

Nk-i szinten bagóért, kb 5 M euróért össze lehetne hozni egy BL csoportkörre esélyes csapatot. ha meg bejutna, az ottani pénzből szépen el lehetne kezdeni tovább építkezni.

szerintem a bajnokságot azért kell haladéktalanul átszervezni, mert ha arra várunk, hogy beérjenek a "tehetséges fiataljaink", lehúzhatjuk a rolót. be lehet vinni a nézőt a stadionba cselzi-szintű foci nélkül is.

bugris 2007.05.16. 19:41:39

Csehmatyi, jól mondod, a BL-ben sikeres csapatok is max tizenvalahány millát kapnak az UEFA-tól, miközben a nagycsapatok egyetlen hazai meccsükön 2-4 millió eurót tudnak hozni, csupán a jegybevételekből. És nem is ez a legnagyobb bevételi forrásuk. A síró-rívó kiscsapatok is csak a nagyok farvizén tudnak kaszálni. És persze nem azok sírnak, akiknek jó eséllyel összejön a BL szereplés, mert ők is annak örülnek, ha a az angol 4.-el játszhatnak, és nem például a macedón bajnokkal. Addig fontos minden kiscsapatnak az efféle átalakítás, amíg kívül vannak. Aztán már ők is inkább az Arsenallal meg a Lazioval meccselnének, nem a Lokival, vagy a Salzburggal.

bugris 2007.05.16. 23:15:27

Osztán meg kiscspat ide, nagycsapat oda, nem emlékszem a Liverpool-Alaves óta ilyen izgalmas UEFA Kupa döntőre.

bugris 2007.05.16. 23:44:13

UEFA Kupa
Hát, látjátok, a Primera Division legutóbbi 5.-ik és 15.-ik csapata vívott egy felejthetetlen döntőt. És bizony jó volt. Pedig én is csak azt nem tudom felejteni, amikor Disztl Péter kivédte Albiston tizenegyesét. Sosem felejtem, amikor gyerekként csókolgattam a tv-képernyőn a szakállas kapust. Hát, hol vagyunk már ettől.

bugris 2007.05.16. 23:46:49

Ja, és "Gömöri, hova lőtted kis Gömöri!" meg szállóige lett.

bugris 2007.05.17. 00:43:04

És most, (bár tudom jópáran elküldenek ezért a búsba), emlékezzünk meg a mérkőzésről, (UEFA-Kupa elődöntő), amikor Csuhay a 88. percben a döntőbe lőtte a csapatot.

És azztán jött az UEFA-Kupa döntő:
Majd huszonkét évvel ezelőtt, Májer 86. percben szerzett fejesgóljával a Videoton legyőzte a Real Madridot a Bernabeuban. Összesítésben persze 1:3 oda, de ki nem sírna egy ilyen erdményt most vissza.

Pityesz 2007.05.17. 10:26:35

...és a Bernabeu közönsége felállva tapsolta meg a Vidi játékosokat !!!

darkopancsev 2007.05.17. 11:07:48

Hallatlanul kínos ez a cikk az nsf-tól, még a nemzetisportba sem való.
ktn es gyz tökéletesen összefoglalta a lényeget, ezért csak azt kérdezném, hogy lehet bajnokok ligájának hivni, ha nem is bajnokok indulnak ?
Persze, akármilyen lebonyolitás, magyar csapatnak nem sok esélye van bejutni, de miért is ne játszhatna a sok nagypofájú nyugati csapat pl. a sparta prágával, zvezdával (a nick nevem talán nem véletlen...), steauaval, oroszokkal, ukránokkal ? Hadd idézzek néhány eredményt a közelmúltból:
Bayer Leverkusen-CSKA Sofia 0-1 0-1
Steaua Bucuresti-RC Lens 4-0
Rapid Bucuresti-Hamburger SV 2-0 1-3 *3-3x
A két évvel ezelőtti uefa kupa döntőről ne is beszéljünk, ugyebár. Na, a cikkíró szerint nincs szükség az ilyen meccsekre, legyen minden évben 6 db kickandrush chelsea-liverpool.
Egyébként lehet, hogy érdekesebb lenne egy-egy keletnyugat derbi, mint egy BL csoportkör harmadik meccse, Lazio-Osasuna 10 000 néző, már minden eldőlt..dögunalom.
Az persze más, ha a gazdag klubok létrehoznának egy saját tornát, csak azt ne a volt BEK utódjaként, ne az UEFA-n keresztül.

Meg azt sem értem, hogy miért is baj, hogy "Figyeljük meg, hogy azok a kis- és középhatalmak, amelyek a reformok mellett érvelnek, és amelyek futballszerető közvéleménye támogatja is ezeket, valójában mit is szeretnének. Azt, hogy saját csapataik összemérhessék tudásukat a Milannal és a Manchesterrel. " Mi ezzel a gond ? Ez a kérdés a BL előtt fel sem merült, akkor összemérték, győzött a jobb, kész.

ApukadHUN 2007.05.17. 11:13:17

a Real évente 160 millió euro-t kap a bajnoki közvetítéseinek jogaiért, meg kapot 18 milliót az UEFA-tól.
Egyébként meg lehet sírni, hogy kiscsapatokat akarunk látni, ami néha biztos nagyon jó lenne, de ha megnézzük a BL mostani legjobb nyolc csapatát:
Bayern
AC Milan
Valencia
Chelsea
Liverpool FC
PSV Eindhoven
Manchester United
Roma

ha jól számolom ezekből 3 volt bajnok (Chelsea, PSV, Bayern) előző évben.

Nézzük meg a legjobb 16-ot
Lille
Real Madrid
Barcelona
Inter
Porto
Arsenal
Celtic
Lyon

Még 4 (Celtic, Lyon, Barcelona, Porto) és fél (Inter, mert a Juventus volt az igazi) bajnok.

Szerintem szegényebb lenne a focivilág egy "csak bajnokos és címvédős" BEK-ben.

Lehet helyettesítgetni jobbra, meg balra, de aki csak bajnokokból álló BL-t szeretne az jövőre ne nézzen meg egy olyan BL meccset sem, ahol a következő csapatok valamelyike játszik majd:
Chelsea, Liverpool Arsenal, Barcelona (Real Madrid), Valencia, Sevilla, Milan Roma, Ajax, Schalke, Werder Bremen, (csoda folytán Stuttgart).

Szerintetek, mi lenne ha ezeket a csapatokat a hagyományoknak megfelelően ráengednék az UEFA kupára? Lehetne választani egy Chelsea-Barcelona UEFA kupa mecs meg egy Celtic-Porto BL csúcsrangadó között... Mert az UEFA kupában ez csak egy átlag meccs lenne a BL-ben meg várva várt rangadó...

Igazságtalan lenne a bajnokcsapatokkal szemben, ha egy UEFA kupás induló több pénzt kapna a tévéközvetítésekből.

gyz 2007.05.17. 11:35:47

"Lehet helyettesítgetni jobbra, meg balra, de aki csak bajnokokból álló BL-t szeretne az jövőre ne nézzen meg egy olyan BL meccset sem, ahol a következő csapatok valamelyike játszik majd"


oké, én már most sem nézem. lehet, hogy csak én vagyok kevésbé fociőrült, de el nem tudom képzelni, hogy érdekelhet valakit állandóan ugyanaz az öt-tíz csapat. a foci nem olyan, mint a komolyzene, hogy egy művet a legjobb csak a legszuperebb zenekarok előadásában meghallgatni. pont az esetleges kiszámíthatatlansága a szép. hogy mondjuk egy Sparta Praha egy meccsen meglepi a Barcelonát. Attól még a Barca klasszisokkal jobb csapat.
Vagy hogy az ember szimplán megtudja, milyen focisták alkotják a horvát bajnokot.

A BEK, KEK UEFA-kupa idején is gyakran előfordult, hogy a két "kisebb" sorozatban komolyabb csapatok csaptak össze, jobb mérkőzésen.
Akkor aki akarja, azt nézi.

A tévéközvetítésekből meg most is a 10 legnépszerűbb csapat kapja a legtöbb pénzt, akkor is azt kapná.

bugris 2007.05.17. 12:18:47

"el nem tudom képzelni, hogy érdekelhet valakit állandóan ugyanaz az öt-tíz csapat"

Pedig a legtutibb meccsek éppen az évente kétszer játszott, Real-Barca, vagy Roma-Lazio féle derbik.

darkopancsev 2007.05.17. 12:20:39

Egyébként meg lehet sírni, hogy kiscsapatokat akarunk látni

Nem érted a lényegét: ez nem sírás, hanem a sport alapelve. Induljon aki jogosult, és győzzön a jobbik. Miből gondolod, hogy a Zvezda "kisebb" csapat, mint a Lens....Nem kellene félni attól, hogy kiderüljön. Lehet, hogy tényleg az, a sport erről szól(t régebben), nem arról hogy összevissza irányitott sorsolással meg kiemelgetésekkel ugyanaz a 15 csapat legyen mindig ott.


Lehet helyettesítgetni jobbra, meg balra, de aki csak bajnokokból álló BL-t szeretne az jövőre ne nézzen meg egy olyan BL meccset sem, ahol a következő csapatok valamelyike játszik majd:
Chelsea, Liverpool Arsenal, Barcelona (Real Madrid), Valencia, Sevilla, Milan Roma, Ajax, Schalke, Werder Bremen, (csoda folytán Stuttgart).

A magam részéről én azt hiszem, kihagyom a schalkearsenalt, vagy az "n-dik" roma-ajaxot, főleg, ha csoportkör 3. meccs, tét nélküli gurigázás...


Szerintetek, mi lenne ha ezeket a csapatokat a hagyományoknak megfelelően ráengednék az UEFA kupára?

LEhet, hogy sokkoló, de esetleg visszaállna az uefa kupa régi tekintélye


Igazságtalan lenne a bajnokcsapatokkal szemben, ha egy UEFA kupás induló több pénzt kapna a tévéközvetítésekből.

Nem értem, mi az igazságtalan ebben: többen nézik, több pénzt kap, a bajnokcsapat meg tegyen róla, hogy őt is nézzék.
Egyébként meg - persze tudom, ez korral is jár... - én kapásból megmondom, hogy ki nyerte a KEK-et 85ben de hogy 2 éve mi volt a BL elődöntő....az most a 28. chelseabarcelona volt-e vagy a 33. milanajax...nem tudom.

Hogy mondak valami jót is az nsf-ről: az EB létszám nem emelésében igaza van, még a 16 is sok szerintem is. lehetne 4 db 3 csapatos csoport, elsők mennek elődöntőbe.

bugris 2007.05.17. 12:24:10

"Induljon aki jogosult, és győzzön a jobbik."

Páran megfeledkeztek arról az apróságról, hogy minden bajnokcsapat indulhat a BL-ben. Igaz, nem rögtön a csoportkörben, de a "jobbik" igenis odakerül.

darkopancsev 2007.05.17. 12:31:05

Páran megfeledkeztek arról az apróságról, hogy minden bajnokcsapat indulhat a BL-ben.


de rengeteg nem bajnokcsapat is...Tudom, hogy vannak érdekek is, én azt tartanám fairnek, ha a legjobb bajnokságokból 2 indulhatna, a fennmaradó helyekre meg automatikusan bejutna az utánuk következő legjobb országok bajnokai, és fent lenne tartva x hely a selejtezőkből feljutóknak. De persze még ott sem lenne semmi keresnivalója az angol bajnokság 4. helyezettjének.

gyz 2007.05.17. 13:18:26

bugris

nem feledkezünk meg róla, korábban ezt írtam hogy szerényen magamat idézzem:)):

"röhej, hogy arra sincs esélyük kiscsapatoknak, hogy egy-egy világraszóló bravúrt véghezvigyenek, mert már a rájuk kényszerített selejtezők felőrlik őket."

nézd, a korábbi rendszerben is egyértelmű volt, hogy az angol vagy spanyol UEFA-induló jobb játékerőt képvisel, mint a lengyel bajnok. de ma szinte teljesen kizárják a lehetőségét, hogy mondjuk egy Steaua-Barca döntő legyen. Pedig 20 éve sem voltak egyenlőek a feltételek.
aminek nincs köze a sporthoz, az engem kevéssé érdekel. ennek már nincs sok.

az olimpiát sem nézem már. számtalan dolog miatt, de az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor, amikor arról kezdtek értekezni, hogy elejét kell venni annak, hogy az ilyen mit-tudom-én-milyen-szigeteki úszók ne "járathassák le" a verseny színvonalát. Igaz, hogy ő az országa legjobbja, de mégse indulhasson. Nincs több Eddie, a sas sem, fontosabb, hogy a világ legjobb doppinglaborjaiban felturbózott terminátorok csodás küzdelmeit nézzük.



tb 2007.05.17. 15:12:25

nem elsősorban a lebonyolítási rend miatt nincs egy Steaua vagy egy Zvezda a BL döntő közelében, abban az időben nem nagyon igazoltak külföldre, sem román sem jugoszláv csapatokból, egyrészt ugye nem is nagyon lehetett, másrészt meg limitálva volt az egy csapatban szerepeltethető külföldiek száma, ezért tényleg csak a legjobbak igazolhattak egy igazán nagy csapathoz, a keleti blokk vezető csapatai pedig felvásárolták az ország legjobb játékosait, a Steaua gyakorlatilag román válogatott volt, ha ma egy román válogatott elindulna valamelyik csapat színeiben a BL-ben, ha nem is feltétlenül nyerné meg, meghatározó tagja lenne a mezőnynek, csakhát arra esély sincs, hogy otthon tartsák a legjobb játokosokat, de erről nem a BL tehet

gyz 2007.05.17. 16:27:36

tb,

persze ez is nagyon igaz, szívem szerint ki is vonnám az UEFÁt az uniós szabályok alól, hogy továbbra se lehessen három idegenlégiósnál több egy csapatban, de:

a lényeg elsősorban nem az, hogy mindenképpen döntőbe jusson vmelyik keleti csapat, hanem hogy egyáltalán ott legyen. Kupa a nemzeti bajnokságok győztesei számára.
az olimpiáról sem azért hiányolom a pápua birkózót, mert tőle számítok mesteri akciókra, hanem mert így lenne sportszerű és érdekesebb (de mindenképpen változatosabb) is.



darkopancsev 2007.05.17. 21:07:09

És azztán jött az UEFA-Kupa döntő:
Majd huszonkét évvel ezelőtt, Májer 86. percben szerzett fejesgóljával a Videoton legyőzte a Real Madridot a Bernabeuban. Összesítésben persze 1:3 oda, de ki nem sírna egy ilyen erdményt most vissza.

Szia Bugris
Májer rúgta azt a gólt, nem fejelte. Utána pár perccel fejelt egy gólt, amit les miatt nem adtak meg. Ezt a részt azóta sem láttam (a többi megvan DVDn, a teljes menetelés) de akkor nem tünt lesnek, emlékszem, volt néhány másodperc, amikor bevillant, hogy itt megint csoda történhet es 3-3ra hozzuk, de aztán nem adták meg.
És végül, kapcsolódva a mai témához: akkor az uefa kupa elődöntőjébe ez a 4 csapat jutott: videoton, zeljeznicar, inter, real madrid. Ugye ma már elképzelhetetlen, hogy ez a 4 bejusson és az is !!!, hogy a sorsolás real-inter, zeljo-vidi meccset hozzon. Egyebkent ne feledjuk, a zeljo akkori edzoje, ivica osim késobb nyugaton is elég komoly karriert futott be.

gyz 2007.05.17. 21:54:42

a real-vidirő egy majd' 4 perces összefoglaló van a youtube-on, az éremátadással együtt. én is nemrég mentettem le

el cid 2007.05.18. 09:51:45

Nem hiszem, hogy szegényebb lenne a világ ha csak a bajnokok szerepelnének a BL-ben, mert ne feledjük, van egy UEFA-kupa is, aminek az ázsiója a magasba szállhatna, ha az elitligák 2-4. helyezettjei szerepelnének benne.
A BL-nek pedig hihetetlen presztízse lehetne a kontinensen, azaz akik most azt szajkózzák, hogy pl. inkább egy Premier Liga győzelem mint 5 BL (jellemzően azok mondják akik nem kerültek döntőbe...) azok elhallgatnának.
Továbbá én sem értem miért ne lehetne elképzelni egy Valencia - Wisla Krakkó vagy MTK - Arsenal mérkőzést?? Olyan nagy baj lenne, ha végre emberek mennének a stadionokba? Persze, kevesebbet ér a tévéközvetítése mint egy Real Madrid - Juventusnak, de az adott térséget lázban tartaná egy darabig és esetleg még fejlődne is a klub. A BL közvetítése pedig talán még többet érne, ami kompenzálna valamit a fentiekből.

ApukadHUN 2007.05.18. 10:47:52

S miért lenne jó egy Valencia - Wisla Krakkó vagy egy Valencia - MTK meccs? Szerinted lenne valós esélye a Krakkónak vagy az MTK-nak? Egy olyan meccs lenne, amelyet nem venne komolyan a Valencia vagy az Arsenal? Tudom az a jó benne, hogy kimehetnénk a Népstadionba és megnézhetnénk, hogy David Villa fut 1500 métert, ha játszik, David Silva ki sem mozdul a kezdőkörből és nyer valamelyik csapat 1:0-ra, ami igazából mindegy, mert Valenciában úgyis 5:0 lesz, 3000 néző előtt, ami valljuk be anyagi csőd a Valencia számára.
Ha ennyire szeretjük a kiscsapatokat, akkor ne az Arsenallal meg a Valenciával példálózunk, hanem azon, hogy mekkora állat derni lenne egy Vardar Skopje - MTK, meg a Rapid Wien - Wisla Krakkow.
Ki lehet menni majd a BL vagy Uefa kupa selejtezőjének első (vagy második) fordulójára és lehet ábrándozni, hogy igen ezt akarjuk a BL-ből.
Mert aki "csak bajnokcsapatos BL"-re fogad, az lényegében a Rabotnicski- Debrecen párharcra szavaz, csak nem az első selejtező körben, hanem a nyolcaddöntőben, tavasszal.
Azért kíváncsi vagyok hányan lesznek ott megnézni az előselejtezőn az MTK-t azok közül, akik most kiscsapatos BL-t szeretnének.
Uraim itt a lehetőség megnézni a várva várt csúcsmeccset, amelyért csorog a nyálunk a "ne 4 spanyol, meg ne 4 angol és 4 négy olasz, hanem csak egy mindenhonnan" rendszerben.

bugris 2007.05.18. 10:57:00

darkopancsev, köszi a kiegészítést! És igen akkor még rendesen sorsolt az UEFA. Két dologgal lehet tönkrevágni frankón egy kupasorozatot, az oda-visszavágókkal, meg a kiemeléses sorsolással. (Lásd, FA Cup például milyen izgalmas elejétől a végéig.) Mennyivel jobbak lennének az európai kupák őszei is irányított sorsolás nélkül. És ez megadhatná a kisebb csapatoknak is a lehetőséget, hogy egy szerencsésebb sorsolással messzebbre jussanak.
A 'legyenek csak bajnokok a BL-ben vitához' még annyit, mára már 50 európai ország van, és ígen felhígult a mezőny. Nem lenne mélységesen igazságtalan egyformán kezelni az angol, vagy a spanyol bajnokságot a macedónnal meg a kazahhal? (Meg a magyarral, pláne.)

el cid 2007.05.18. 11:49:45

ApukadHun, miért a Valencia oldaláról közelíted meg a kérdést? Miért nem az MTK-éról (ha már a példánál maradunk)? Azaz hogy talán lökést adna a rengeteg kallódó, céltalan gyereknek (esetleg példaképet) akik láthatnák mondjuk David Villát, és akikből 10-20 év múlva akár világsztár is válhatna. Ki tudja? Most kiről vegyenek példát? Dragónerről, aki itthon is kutyaütő vagy Ronaldinhoról akit talán az életben nem látnak élőben? Arról nem is beszélve, hogy a játékosoknak is óriási tapasztalatszerzési lehetőség lehetne egy ilyen meccs, ráadásul, optimális esetben akár évente.
Ha mindent az eredeti állapotában hagyunk, akkor ne is nevezzenek a kelet-európai országok, hozzanak létre egy saját kupa sorozatot, és redukálják le az erőfeszítésüket arra, mert a nyugatira esélyük sincs...
Igazságtalan lenne az angol vagy olasz klubokat a litván vagy lett bajnokhoz küldeni? Miért? A Dinamo Kijev 9-10 évvel ezelőtti remek szereplése előtt a nyugatnak milyen képe volt az ukrán hírességről? Remek múlttal rendelkező, ám azóta lepusztult csóró kis kelet-európai klubocska akihez mi a francnak kell menni fagyoskodni? A választ tudjuk.
Azóta a világ megismerte Shevchenko nevét aki, - ha nem szárnyal a Dinamo - talán sosem került volna a Milanhoz. Ritka az ilyen sikersztori, de attól még precedensértékű.

ApukadHUN 2007.05.18. 12:21:32

A cikk legerősebb pontja, az amikor a szerző arról ír, hogy a kiscsapatok nem a MLada Boleslavval akranak játszani, hanem a Valenciával meg a Chelseavel, szóval csak jöjjön hozzánk a Chelsea, meg a Barcelona és milyen jó lesz nekünk. Tehát nem a rendszerrel van a probléma, csak azzal, hogy ők nem tudnak egy csoportba kerülni egyszerre a Chelsea-vel a Barcelonával meg a Werder Bremennel. Mert az igazából Te is azt szeretnéd, ha ez a 3 csapt idejönne és lennének példaképek a gyerekek előtt.
Amiről Te yrsz, hogy Arsenal meg Valencia, olyan nincs, mert az igazságosság jegyében UGYANANNYI csapatnak kell indulnia Albániából mint Spanyolországból, irányított sorsolás nélkül (lényegében ez a csak bajnokos BL lényege - mindenhonnan csak egy).
Szóval egyszerűen nem lenne MTK - Valencia, mert a VADUZ ugyanúgy kinyomná az MTK-t a kupából mint most, csak jelenleg ezt az előselejtező előselejtezőjében teszi júniusban, mikor a nagyok még pihennek, az egyenlő elvek alapján decemberben tenné ezt meg a kupa 3. fordulójában, mikor már mindkét csapat nehezen legyűrte a az aktuális kazah, grúz, vagy lett indulót.
Akkor is az lenne, hogy jaj csak az angol (spanyol vagy olasz) bajnok nyomjon ki minket és ne olyan csapat, amelyikből nem tudok sokat kaszálni, mert 5000 nézőt érdekel a meccs.
Szóval MTK szemszögéből az rendben van, hogy mi legyünk ott, de rajtunk kivűl csak minimum Arsenal meg Valencia szintű csapatok.
A Dinamo Kijev a mostani rendszerben is tudott elődöntőt játszani (2001-ben talán), a Szpartak Moszkva tudott UEFA kupát nyerni, tehát azért oda lehet kerülni.
A Rosenborg állandó szereplője volt a BL-nek egy időben.
Volt itt a Manchester egyszer és milyen sok példaképe lett a gyerekeknek (Koplárovics Béla).

el cid 2007.05.18. 12:51:20

Hmm, kimondtad a gyenge pontját a dolognak; "egyszer". Ha egyszer találsz az utcán 100ezer forintot az nem jelenti azt hogy attól a perctől örök optimista leszel, de ha valaki megtanít pénzt keresni, azzal talán előrébb juthatsz. Tulajdonképpen meg lehet nézni, Zalaegerszegen milyen futball-láz alakult ki azokban az időkben, csak sajnos a MU elment, a ZTE meg visszasüllyedt a magyar középszerűségbe. De valamit megmozgatott.
Vagy nézd meg a Lokit, az egész ország együtt ünnepelte őket amikor a horvátokat idegenben kitömték, azaz valamit megmozgatott akkor is.
Szerintem pontosan ezekre az inputokra lenne szüksége a magyar focinak, és az azt szerető embereknek, csak rendszeresen, nem emberöltőként kétszer-háromszor.
Utólag tudom, rossz volt az MTK-s példa, könnyen reflektáltál rá, (amikor bajnokok lettek akkor voltak kinnt 3000-en...) de akkor inkább a Fradit vagy a Lokit mondom, akik, ha jól menne a csapatnak, akár20ezer embert is ki tudnának vinni, ami azért ebben a csöppnyi oszágban már valami.

Számomra az elbukott rendezésben nem is a bukás volt az észbontó, mert a magyar hozzászokhatott már, hogy kutyába se vesznek, hanem hogy még mindig nem értjük meg, ide nem Mészölyök kellenek, meg székesfehérvári polgármester a nejével, hanem vért ivó diplomaták, akik ha kell, pofátlanul megkennek akárkit. A hab a tortán a Szőke szikla elérzékenyülése volt a reptéren, miszerint: "mi ebbe a lelkünket adtuk, értsétek már meg!"... hmm, szerintem ez az alap,ha már valami hülye téged is kiküldött, és azt kellene bizonygatni, mit tudsz ezen felül...
Platini meg...? A magyar tudhatná már, hogy franciában nem szabad bízni.

tb 2007.05.18. 14:07:14

el cid:
"Tulajdonképpen meg lehet nézni, Zalaegerszegen milyen futball-láz alakult ki azokban az időkben, csak sajnos a MU elment, a ZTE meg visszasüllyedt a magyar középszerűségbe. De valamit megmozgatott.
Vagy nézd meg a Lokit, az egész ország együtt ünnepelte őket amikor a horvátokat idegenben kitömték, azaz valamit megmozgatott akkor is.
Szerintem pontosan ezekre az inputokra lenne szüksége a magyar focinak, és az azt szerető embereknek, csak rendszeresen, nem emberöltőként kétszer-háromszor."

ez így van, de mit bizonyít ez? ahol a magyar csapatok elvéreznek általában a BL selejtezőn, ott csak az országuk bajnokai vannak, azokat kéne megverni, aztán akkor jönnének az inputot adó nagycsapatok. Nem azért nem kerülnek a húsosfazék közelébe a magyar csapatok, mert Angliából még a negyedik is elindulhat, ha nem indulhatnának többen országonként egynél, akkor is kellene selejtezőt játszani, és ugyanúgy kiesne a magyar bajnok a wales-i meg macedón bajnok ellen.
még mindig jobb a helyzet, mint az amerikai major ligákban, oda aztán tényleg lehetetlen bekerülni outsiderként, igaz sok tekintetben megvan az előnye annak is (utánpótlás képzés felépítése, draftrendszer stb)

darkopancsev 2007.05.18. 21:48:20

Sajnos nem mi vagyunk az uefa vezetoi, de a valenciamtk felvetés megint csak félreértés: amit irtam is: mondjuk 32 csapatos BL fotabla, ebbol 10 csapat olasz, francia, angol, spanyol, német (2 csapattal), a kovetkezo 10 a rangsorban kovetkezo 10 orszag 1 csapattal (nem neztem meg a listát, de holland, belga, stb de ide már talán beférne az orosz, ukran esetleg cseh bajnok) a maradek 12 meg selejtezon dolne el, ahol a tobbi bajnok indulna. Szerintem szinesebb, erdekesebb lenne.

Egyebkent volt már Valencia-MTK meccs, 1962ben VVK elodöntő:
Valencia-MTK 3-0 7-3

A dontoben a Kocsissal felálló barcát is hulyére verték (6-2)

cockney 2007.05.19. 16:31:35

szerintem meg az lenne a legegyszerűbb és legigazságosabb, ha a kiemeléses rendszert változtatnák meg. és a selejtezőben nem az lenne, hogy a jó csak szart kaphat a szar meg csak jót, hanem a kiscsapatoknak a kiscsapatos kalapból huznának, az angol negyedik meg mondjuk a holland másodikat vagy az olasz harmadikat kapná. mondjuk dvsc-salzburg, arsenal-ajax.

sokkal igazságosabb, mint egy debrecen-arsenal, ajax-salzburg. a loki meg a salzburg jobban jár, hiszen egyrészt egyik sem esélytelen, másrészt a 8 meg 20 ezres (utobbi nem tom mekkora pontosan) stadionok igy is megtelnének. persze a másik páros tiltakozna (és ez toronymagasan erősebb lobbierő), hiszen ez azt jelentené hogy az egyik nagy csapat biztosan nem indul a BL-ben.

az meg hülyeség, hogy a loki inkább a barcelonát választaná az izlandi bajnok helyett, hiszen egy teltházas népstadionos loki-barca bevétele sehol nincs ahoz az egymilliárdhoz, ami a főtábláért jár + a 3 nivós meccs bevétele. ez csak a mostani rendszerben vigasz, hogy hamár úgyis kiesünk, legalább olyan ellen essünk ki aki telt házat csinál.

ez az egész persze elvi dolog, hiszen a mostani állapotokban egy osztrák vagy szlovák bajnok is komoly kihívás egy magyar bajnoknak...
süti beállítások módosítása