Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Na most akkor vége

2007.05.06. 20:53 Gitár János

Hát ilyen katarzismentesen fejeződött be ez a katarzismentes Premiership-szezon. A Chelsea az Arsenal elleni meccs utolsó húsz percében - tíz emberrel - játszott úgy, ahogyan egy, az utolsó szalmaszálba kapaszkodó szupercsapatnak játszania kell, amikor a dicsőség kontra nagy büdös (szubjektíve) semmi a tét. Az első hetven percben csak Essien játszott úgy. Jutalomból fejelt is egy gólt, mire feltámadtak a többiek is az Arsenal ellen, mely a Wenger-korszak kezdete óta jubileumi ötszázharmincnyolcadik alkalommal mulasztotta el időben félhülyére verni az amúgy már padlót fogott ellenfelet. Feltámadott a Chelsea, de akkor már késő volt. És persze, nem játszott Drogba, nem játszott a szomorú szappanopera főszereplőjévé vált Sevcsenko, nem játszott a nyilatkozatokban kulcsemberré stilizált (amúgy valóban nem mindig haszontalan) Ballack és nem játszott szegény Robben sem. De az Arsenalban meg nem játszott Rosicky, Ljungberg, a lassan feledésbe merülő Van Persie, valamint és főleg Henry. Úgyhogy lehet nyafogni, de.

Az Arsenalnak talán a harmadik helyhez se lesz elég ez az egy pont, a MU meg ugye úgy lett bajnok, hogy nem lehetett őrjöngve ugrálni a lefújás pillanatában egymás nyakába. A BL-bukás így persze nekik azért kevésbé fáj (talán arra jó lesz, hogy C. Ronaldo kicsit elgondolkodjék rajta, tényleg ő-e az angol bajnokság legjobb játékosa) és a kupadöntőig nyitva marad a történelemkönyv. De az eredetileg a Győzelem Napjának elképzelt május 9-ei Chelsea-MU bajnokiból érdektelen edzőmeccs lesz (presztízs ide vagy oda, nehéz elképzelni, hogy tíz nappal az ugyancsak általuk játszandó FA-döntő előtt egy tét nélküli meccsen bármelyik menedzser bármit is kockáztasson), a pár hete álmodott tripla és kvadrupla pedig legfeljebb dupla lehet.

Szóval most nemigen van katarzis (a MU-drukkerek nyilván máshogy érzik), de ha visszagondolunk a szezon előttre: nagyjából biztosnak látszott, hogy a Chelsea begyűjti a sorozatban harmadik bajnokságot és úgy tűnt, csak valami emberfeletti teljesítménnyel lehet megelőzni őket, vagy tán azzal se. Ehhez képest rajtuk kitört a Real Madrid-szindróma (híres játékosok nagyon drágáért, tekintet nélkül arra, hogy illenek-e a csapatba vagy sem) és a második fordulóban Middlesbrough-ban lefoszlott róluk a legyőzhetetlenség mítosza. Minden szépen indult, Sevcsenko vezetést szerzett az elején, de aztán a Pogatetz nevű osztrák a 80. percben egyenlített, az utolsóban pedig Viduka is rúgott egyet. Mourinho akkor még más ember volt, a meccs után azt nyilatkozta: "nem érdemeltünk semmit".

A MU-nak - a milánói oktatástól eltekintve - parádés szezonja volt, a játék tempója és kombinációs gazgagsága a 99-es csapat csúcsteljesítményeit tudta felidézni. Ronaldo egyre hasznosabb lett (de ettől még nem a világ legjobbja), Saha, Vidic és Evra bemutatta, miért igazolta le őket Ferguson, Van der Sar pedig (ismét) azt, milyen sokat számít, ha egy csapatban kapus véd, nem pedig egy ugrándozó bohóc. De a döntő tényező, a dolog, ami miatt meg tudták nyerni ezt a bajnokságot mégiscsak az volt, hogy Ryan Giggs, szokásától eltérően, egyszer sem volt hosszasan sérült, vagyis végigjátszotta a szezont.

Sokféleképpen lehet definiálni azt a fogalmat, hogy "korunk legnagyobb futballistája". Ha például azt az embert keressük, aki a leghosszabb ideje játszik gyorsan, technikásan, fantáziadúsan és harcosan, tartós hullámvölgyek nélkül és még ráadásul sportszerűen is, akkor igen erős érvek szólnak amellett, hogy Ryan Giggs az elmúlt tizenöt év összesített legnagyobbja. Kilencedik bajnoki címéhez ezúton is gratulálunk.

 

11 komment

Címkék: chelsea angol összefoglaló manchester united premiership arsenal giggs

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr4471782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vénólánzsahleF 2007.05.06. 22:39:23

hazabeszélek, de az általad felsorolt értékek alapján maldini simán egálban van giggs-el.

gratula a unitednak.

Shogun 2007.05.07. 02:54:23

Először is grat MUTD a bajnoksághoz, és Giggsnek az eredményeihez! Nem rossz, de sztem Maldini a jobb, indok hasonló!
FORZA MILAN(since 1990 :) )
ui:remélem nem fog senkit zavarni, h bemásoltam a Capitano eredményeit :)
Serie A: 1988, 1992, 1993, 1994, 1996, 1999, 2004.
Coppa Italia: 2003.
Italian Super Cup: 1988, 1992, 1993, 1994, 2005.
European Cup/Champions League: 1989, 1990, 1994, 2003.
European Supercup: 1989, 1990, 1994, 2003
World Club Cup: 1989, 1990.
1990 FIFA World Cup: Third place.
1994 FIFA World Cup: Runner-up.

mook 2007.05.07. 13:06:26

Ferguson, Rooney és Hargreaves egyaránt Scholes szezonteljesítményét magasztalta a hetekben.
mookie

güell (törölt) 2007.05.07. 13:18:23

maldini miota gyors es technikas? lehet, h valaha az volt, de hogy mar nem, az tuti.

Titi120 2007.05.07. 14:10:20

Az egész jegyzettel 100%-ig egyetértettem egészen az utolsó bekezdésekig.
Nincs bajom Giggs-el, de hogy manapság ő lenne az MU legmeghatározóbb tagja, hát minimum véleményes, de sztem inkább hamis állítás.
Ugyan végigjátszott nem akármilyen szinten egy igen nehéz szezont, de max azt lehet mondani hogy nem lógott ki a csapatból, de messze van már virágkorától, amikor még olyan látványos cselsorozatokat produkált meccsenként, amelyek még Ronaldo is csak ritkán.
Lassan sztem ideje lesz Fergusonnak nézni vkit a helyére, mert max 2 szezon, ami még benne van, de azokban se lesz már kulcsember, mintb ahogy idén se rajta állt vagy bukott az MU produkciója.

Shogun 2007.05.07. 14:27:57

Igaz két külön csapatban(bajnokságban) és a pálya különböző pontjain játszanak , így nem könnyű az összehasonlítás, de amennyire egy védő technikás lehet(-ett) Maldini az volt/van(szerelés, labdakihozatal, játékos "levétele" a gyepről.) 38 évesen meg nem várható el, h túl gyors legyen vki, sztem.
abban bízok, h meg lesz az 5. BL serlege, mert megérdemli, és a 2005-ös döntő, elfogultságból is mondom, liverpooli szemszögből, igen szerencsésre sikeredett (főleg a vitatható 11es, és az abból kipattanó, + játszottak vagy 6 percet, és a juve/chelsea elleni meccseik is, hááááát, na mind1 ezt most hagyjuk) remélem a MILAN nyer!!!

vénólánzsahleF 2007.05.07. 15:36:43

güell:

lehet h maldini gyorsasága má nem a régi, de azt pont a technikával pótolja. még mindíg nagyon kevesen tudnak olyan tisztán szerelni mint ő.

güell (törölt) 2007.05.07. 16:09:12

marmint amikor meg el tud menni a palyaig? bizonyara. :D

na de nem akarom itt fikazni, jo jatekos volt, de az utobbi 2 evben mar vegetal. 22-23 meccset jatszik evente.

Beyonder 2007.05.07. 18:14:53

nem lehetne ezt vmi olasz-topikban idézni? itt most nem a Hajszelé-ország focija a téma.

Giggs meg jó volt, de már nem a régi. A MU-ből 1 embert sem lehet idén kiemelni, együtt voltak azok, amik.

Ateszka2 2007.05.07. 20:02:39

egyértelműen a manchesteri középpálya diada ez a szezon, mindegyikük csúcsformában focizott, és itt gondolok a nagy hármas mellett a tavaszra beilleszkedő Carrickre, valamint Parkra és Fletcherre is. csatársorból csak Rooney említésre méltó, ilyen stabil védelemre (márha nem voltak sérültek) meg én magam nem emlékszem. Giggs és Maldini meg az én szememben egyenlők, bármelyiküknek járt volna egyszer egy aranylabda. ők legalább alázatos sztárok, nem jóllakott primadonnák...
süti beállítások módosítása