Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Fehér és mozog

2007.05.01. 05:37 Bede Márton

A jövő hétvége Madrid-Sevillájáról már eddig is tudta mindenki, aki követi a spanyol bajnokságot, hogy sorsfordító lehet a végkifejlet szempontjából, a most szombati-vasárnapi események után viszont azon a meccsen egy még fontosabb kérdés is eldőlhet. A Real Madrid él?

Amióta Capello 2006 nyarán leült a teljesen szétesett Madrid kisapdjára, a csapat mind Spanyolország, mind a szélesebb futballszerető világ számára egyet jelentett a reménytelen unalommal és a csetléssel und botlással. Ronaldót sikerült teljesen elüldözni, Beckhamet csak félig, miközben a Bernabeu közönségének végig kellett szenvednie a Levante és a Recre elleni hazai vereségeket is. A Madrid hónapokon át áldhatta a jóistent, hogy sem a Sevilla, sem a Barcelona nem volt képes folyamatosan olyan teljesítményre a bajnokságban, amivel végleg leszakíthatták volna Emersont és Diarrát. Aztán hirtelen megváltoztak a dolgok, pontosabban megváltozni látszódnak, és a következő hétvégén a Madridnak meg kell mutatnia, hogy komolyan gondolja-e, amit gondol, nevezetesen hogy idén mégis szívesen megnyernék a spanyol bajnokságot.


Az, hogy Capello mégis tud valamit – és ráadásul azt a valamit nem csak Olaszországban képes bemutatni –, nem az Athletic Bilbao elleni magabiztos győzelem bizonyítja. A Madrid pont ugyanannyira verte meg a baszkokat, mint előző héten a Sevilla, és bár az Athleticnek talán sikerül elkerülnie történelme első kiesését, ez sajnos nem változtat a tényen, hogy ennél az egykor dicső csapatnál talán csak a Celtának könnyebb gólokat rúgni az idén. Beckham valóban legendájához méltóan kanyarította a beívelést az első gól előtt, de azért egyedül hagyni Sergio Ramost, a van Niestelrooy mögött legeredményesebb madridi játékost legalább akkora hiba volt, mint a hollandot hagyni kedvére fejelni a második gól előtt. A Madrid négy gólját hét kapura lövésből szerezte, ami egyrészt kiválóan szembeállítható a Sevilla elmúlt héten produkált kétszer ennyi próbálkozásával, másrészt remekül illusztrálja, hogy mi is jó ebben a csapatban, ha már a szórakoztatás nem az erősségük.

Capello tizenöt éves edzői pályafutása alatt egyetlen egyszer irányíthatott van Niestelrooyhoz hasonló képességű gólgyártó gépet, van Bastent a kilencvenes évek elején. Az akkori Milanra pedig ugye emlékszünk, különös tekintettel a veretlenül lejátszott 91/92-es szezonjukra. Ahhoz a fukar és sallangmentes focihoz, amit Capello csapatai mindig is műveltek, annyira passzol van Niestelrooy játéka, hogy a Madrid azt is megengedheti magának, hogy a csapat többi része ne működjön kiemelkedően. A holland jelenleg egyetlen gólra van attól, hogy pályafutása során negyedszer legyen gólkirály a harmadik különböző bajnokságban, a kétezres évek meghatározó gerdmüllere mögé pedig elég egy átlagos középpálya is, hiszen meccsenként három épkézláb labda azért innét is eljut hozzá, amit ő stabilan legalább másfél gólra vált be.

Két egymást követő győzelem után a Madrid pechére pont az idén tragikusan rossz eredményeket hozó Bernabeuban találkozik majd a Sevillával, az egyetlen spanyol csapattal, amely ellen nem feltétlenül elég Capello pipettával adagolt, halálosan hatékony focija. Az Espanyol ellen Juande Ramos csapata ismételten bebizonyította, hogy szívben és a futball akarásában az Everton ellen fordító Manchesterrel egy színvonalon mozognak. Ha a Madrid komolyan bajnok akar lenni, a Sevilla ellen be kell bizonyítania, hogy van Niestelrooy és a mögötte a hónapok előrehaladásával szépen összeérő Diarra-Emerson kettős, valamint a visszatérő és tiszteletkörét futó Beckham bár nagy csapatot még mindig nem alkotnak, de képesek hatékony fogaskerekei lenni Capello gépezetének. Ha kikapnak, csak matematikai esélyük marad a bajnoki címre, és döntetlen esetén is imádkozhatnának azért, hogy a Barcelona ne verje meg idegenben a Real Sociedadot.


Ez utóbbihoz egyébként olyan sok imára valószínűleg nincs is szükség, a Barcelona legutóbbi négy bajnoki meccsén egyetlen egy szabályos gólt szerzett, de azt sem ők, hanem a Mallorca védelme juttatta a saját kapujába. Vasárnap a Levante ellen Eto’o ugyan bepasszírozott egyet, ám lövése pillanatában az abba belepiszkáló Ronaldinho egyértelműen lesen volt. A Barça ismét bebizonyította, hogy gyakorlatilag végtelen számú helyzetet képes kihagyni, a Levante védői pedig megmutatták, hogy kell brutális és sunyi faltok kombinációjával hatékonyan megállítani Messi szlalomjait. Ha a Madrid meg tudja verni a Sevillát, a lendület bőven elég lehet a darabokra hulló Barcelona megelőzéséhez is. Capello egy darab ravasz digó.

13 komment

Címkék: videó spanyol összefoglaló real madrid la liga capello van nistelroy

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr5765561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rowi 2007.05.01. 10:11:29

az tény hogy a lövés pillanatában a védő már az alapvonalon túl van és Ronaldinho az utolsó ember, de ezt lesre befújni olyan mérhetetlen rosszindulat lett volna a bíró részéről, hogy még...

Keelhaul 2007.05.01. 10:48:29

Ád 1) Beckham egyelőre eltiltott. (Valszeg fellebbezni fog a Madrid)
Ád 2) Azért a madridi középpályára az 'átlagos' jelzőt nehezen lehetne illeszteni, a Sevillának egy fikarcnyival sem jobb a középpályája. (Jó tudom, Navas tök jó játékos.)
Ha valaki mondjuk megnézte az összes idén lejátszott Madrid meccset, akkor tudja, hogy nem, ez a bajnokság nem a középpályán ment el. Nistelrooy az első félévben közelében nem volt a mostani teljesítményének, viszont Diarra és Guti is igen jól játszottak, periódusonként, pl. a Barca ellen. A probléma ott volt (amit Capello egyedül a Bilbao ellen követett el), hogy 1 azaz 1 db lőtt gól után rendre beállt a csapat védekezni, és ebből simán gólt kapott. Ha nem, akkor mák kontragólból született egy válasz, és akkor (és csak akkor) sikerült is zsebre vágni a meccset.

Ennyi.

jerk_off 2007.05.01. 11:19:34

ráadásul sztem ronaldinho csak kapálózott mint egy pókfocista, de nem ért hozzá.

güell (törölt) 2007.05.01. 12:05:23

hogy lenne ez les, amikor meg tudom ugy allitani a felvetelt (pl a 11. mp eleje), hogy etoo mar reg elrugta a labdat, kb az 5osnel van, a vedo pedig 2 labbal a vonal elott?

güell (törölt) 2007.05.01. 12:08:40

ja es chevanton golja milyen aranyos mar..

csiva66 2007.05.01. 12:46:30

real 2-1-re nyer, a barca 1-1-t (vagy valamilyen döntetlent játszik) és a madrid átveszi a vezetést, és már szerintem nem adja ki a kezéből, sajnos :(

Finn Gott 2007.05.01. 14:47:16

Én sem végeztem játékvezetői tanfolyamot, de itt mintha néhányan alapvető dolgokkal nem lennének tisztában. A leshelyzethez annyi kell, hogy az ellenfélnek ne legyen legalább két játékosa a támadó előtt, a labda elrugásának pillanatában. Ez praktikusan általában a kapus és egy mezőnyjátékos, de nem feltétlenül! Mivel a kapus kivetődött, Ronaldinho mögött csak egy védő maradt, aki befutott a gólvonalra. Teljesen mindegy, hogy kifutott a pályáról, vagy nem! Mivel egyedül van, ez egyértelmű leshelyzet.
Ekkor jön be a kérdés, hogy tétlen volt-e, vagy nem. A les akkor tétlen, ha a játékos, aki leshelyzetben van, meg sem kisérel játékba avatkozni, mert ha csak rámozdul a labdára, de nem ér hozzá, akkor is megzavarja a védőket. Szerintem mivel Ronaldinho rámozdult a labdára, lest kellett volna itélni, de ezzel már lehet vitatkozni. Az viszont tuti, hogy leshelyzet volt.

Paul Newman Jr. 2007.05.01. 15:45:43

...lövése pillanatában az abba belepiszkáló Ronaldinho egyértelműen NEEEEM volt lesen.

Kissé mintha arra lenni kihegyezve a cikk, hogy hogyan lehetne mégiscsak valahogy bajnok a Reál, pedig a válasz egyszerű és rövid. Sehogy.

drogosmacska 2007.05.01. 18:41:22

Finn Gottnál a pont, a többiek csakugyan nincsenek teljesen tisztában a lesszabállyal. Azaz a leshelyzet tuti, a vétlen les megítélése meg ízlés kérdése.

A bajnok meg az lesz, aki a legtöbb pontot szerzi (hehe, hogy én milyen okos vagyok), és teljesen felesleges arról vitatkozni, hogy megérdemli-e - a focit sem szépségre hanem gólokra játsszák...

güell (törölt) 2007.05.01. 20:01:09

49. mp: az egyik vedo tul van mar ronaldinhon, a masik meg egyvonalban fekszik vele. sztem megvan a 2 jatekos.

krysal 2007.05.07. 14:21:29

Hümm-hümm. Akkor most komolyan gondolják? Kedves szerkesztők. Nézegetve a korábbi tippeiteket, szívesen ajánlanék a jósnőségtől elütő karriert. Ééés, már alig várom, hogy hogyan is minősítitek a tegnap esti Madrid-Sevillát... Izgi lesz, hogyan is tudtok lehúzni egy újabb bőrt erről a témáról......

Gó, fiúk, Gó. Úgy hallom, temetőőrből nagy kereslet van mostanság...
süti beállítások módosítása