Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #2 Hajnalodik, gyerekek

2010.08.14. 10:00 OJ

Mi a közös a francia válogatottban és az ország legfaszább futballblogjában?

Új korszak hajnalát várja mindkettő. Konkrétan azt, hogy a látszat-ácsorgásból elsöprő dinamizmusba és szemmel alig követhető testcselek sorozatába csapjon át. Körvonalazódik egy izgalmas jövőkép, amihez - akárcsak Laurent Blanc - megkapjuk a szükséges bizalmat. Egyéb idegesítő kétértelműségek helyett a második fordulót harangozzuk: válogatott tapasztalatok és átigazolási hírek, aztán tipp+játék a tovább után.

Biztató vereség

Blanc prof tömeges újoncavatással indított, mint Bicskei anno '98-ban. A feleújonc keretből hat rögtön be is került a kezdőbe az oslói barátságoson, a szünet után aztán több húzóember is beszállt, hogy szuggerálja a támadásokat. A mostanában kacifántos napokat élő Ben Arfa nagyszerű lövéssel indította el Blanc-t a sikeres pályakezdés útján, de a két norvég válaszgóllal ekkor még nem számolhatott. A védekezési malőrök ellenére a védelemmel - főleg az összetételével - és az alkalmanként lendületes játékkal elégedett lehet a kapitány, tehát korántsem parasztvakító jelleggel építi cikkeit a legtöbb forrás egy biztató vereség benyomásai köré. [Norvégia-Franciaország 2-1]

 

Ruffier - Fanni, Rami, Méxes, Cissokho - Mvila (Cabaye, 74.), Sissoko (L.Diarra, 46.), Nzogbia (Ben Arfa, 46.), Nasri (Briand, 79.) - Rémy (Ménez, 46.), Hoarau (Benzema, 61.)

G.: Ben Arfa (48.)

 

A nagyok előtt az U21-esek is vereséget szenvedtek. Mombaerts csapatát a fürge belgák megijesztették, párszor megfutották, aztán csak legyűrték. Külön kitérnék a Pool történelmének egyik legmihasznább igazolására, Ngogra: tripla döbbenet számomra, hogy az árnyékékben (!) mozgolódó csapatkapitány (!!) volt a csapatból legveszélyesebb (!!!). Rajta kívül csak a második félidőre beálló st-étienne-i páros, Sako és Riviére hozott igazi lendületet. Bakary Sako egyenlítő gólját, akárcsak a hétvégén, most sem adták meg, míg a belgákban az utolsó percig benne volt egy csattanós kontra.

J. Carrasso - Yanga-Mbiwa, Ngoyi, Mangala, Tabanou - Gonalons, Nzonzi (Martin, 58.) - Biabiany (Riviére, 63.), Ngog, Ait-Fana (Sako, 46.) - Roux.

Rövid hírek

- Az utolsó negyedóráig várt az új brazil kapitány, hogy bedobja a lyoni Edersont, de az álom elé két perc után odakerült a rém- előtag is, a balszerencsés középpályást ugyanis sérülés miatt azonnal le is kellett hozni. Operációra szorul, így több hétre kiesik a munkából, többek közt a BL-idény elejéről is lemarad.

- A Nancy-betyár Youssouf Hadji tizenkét meccses eltiltását (bírólökdösés még tavalyról) elfelezték, így leghamarabb a hetedik körben lehet vele számolni.

- Először a liga történetében műfüvön rendeznek élvonalbeli bajnokit. Sőt, rögtön kettőt, hiszen a Lorient és a Nancy is debütáltatja a szintetikus borítást. A kluboktól nagyobb ráfordítást igényelt az új "gyepszőnyeg" kialakítása, de érvelésük egybehangzó: 1. még a műgyep is jobb a rossznál, 2. nem kell annyit halasztgatni a szar pályaviszonyok miatt.

- Hariszteaszról köztudomású, hogy többet vándorol, mint Odüsszesz, a francia bajnokságot viszont eddig elkerülte. Nagyot dobna az Arles bennmaradási esélyein a megszerzése, ne felejtsük, hogy az ilyenforma spílerek (Chamakh, Koller, Hoarau) kiválóan megélnek ezen a vidéken.

- Sokak fejébe (na nem itt az NST-n) beült az a torz gondolat, hogy akire nem ugrik tízmillás mancsokkal a Citeh, az nem is futballista. Ezek szerint se Sessegnon - a hírek szerint a West Ham nyújtózik érte - nem az, se Loic Rémy. Mégis fejlemény utóbbi játékos ügyében, hogy némi fáziskéséssel a Tottenham is bedobott úgy mutatóba egy csinos összeget, hátha beadja a derekát a nizzai klubvezetés. Most már be kell neki, tényleg.

- Kevés bíró mondhatja el magáról, hogy életre szóló hatást gyakorolt egy játékos pályafutására. Lannoy, a brazil-ormány vébémeccs köcsögsporija például olyan kedvesen mosolygott Luis Fabianóra - miközben a fél világ örjöngött, lényegtelen -, hogy a sevillai barbár komolyan eltöprengett a Marseille-be költözésen. Az idén kifejezetten spúr OM-es delegáció valószínűleg tárgyalóasztalhoz se ült volna, ha nem lenne meg a bolt fedezete (valakinek az eladásával), ergo Niang vagy Ben Arfa dolgának ügyében is szorít az idő.

Hétvégi jóslatok

Arles-Lens 1-0  Még pár ilyen győzelem és oroszlánbarlanggá alakul a héten válogatott játékost (Meriem) szerződtető Arles pályája.

Brest-Auxerre 0-1  Nem lesz nagy beJelentés: marad és - először az idén - a Brestet szanálja.

Lorient-Nice 2-0  A narancssárgák otthona tavaly se volt könnyű terep, mondjuk a Nizzának még a sajátja se az.

Monaco-Montpellier 1-0  Rémi Gaillard kedvencei tavaly nagyon kikaptak a Laliban, most szűk egygólos verzióban ugyan, de szintén a hazaiak aratnak majd. Éreztetni kell a héten Liége-ből szerződtetett Dieumerci Mbokanival, hogy jó helyre került - igaz, egy Belgiumból áthozott négymeccses eltiltás miatt még egy darabig nyugodtan foglalkozhat a beilleszkedéssel.

Nancy-Rennes 1-2   Pabloék egy komoly skillje maradt meg bennem tavalyról: saját nézőik előtt képesek voltak rendre botrányosan szarul játszani.

St-Étienne-Sochaux 2-0  Az előző posztban - tehát kicsivel a szabványosnak vett féltáv előtt - elhessegettük a kiesés gondolatát, most jöhetnek a bizonyítékok, hogy legyen némi hitelünk.

Valenciennes-OM 2-2   Mintha Luis Fabiano érkezésének híre a Valenciennes-t turbózná fel inkább.

Bordeaux-Toulouse 2-0   Ha a ligahonlap statisztikái helytállóak, győzelemmel ünnepelheti 2100. élvonalbeli fellépését a Bordeaux, ennél többet pedig csak két csapat tud felmutatni. Gourcuff  állítólag csak a lelátóról csatlakozhat az ujjongókhoz, a vendégektől Gignac - tehát a teljes támadósor - hiányzik.

Caen-Lyon 1-0  Címvédő után aspiránst húzhat kapuvasra a Caen és amennyiben ez így lesz, akkor az őszire kalkulált bravúrmennyiséget már el is lőtték. De igazuk van, így kell ezt.

Lille-PSG 2-1  Olyanok a hazaiak, mint egy kávéfüggő munkaerő: lassan ébred, reggeli gyanánt lefőz és legurít egy négyszemélyest, de aztán pörög, mint a villanyóra.

Játék  

Előtte egy idézet: "A Saint-Étienne-ben játszottunk együtt a 2006-2007-es szezonban, ő akkor már két éve futballozott zöld-fehérben, hatalmas tehetség volt, a Bordeaux-ban szerzett bajnoki címet érő gólt, több nagycsapat is szerette volna szerződtetni, aztán két éve úgy döntött, eligazol Katarba." (Marek Heinz, a Ferencvároche csatára - forrás: NS, július 30.)

Kiről van szó? A megoldásokat a ligue1.nst@gmail.com címen várjuk.

Kihívni ugyan csak az első helyes megfejtőt fogom, de a többiek se tartsák magukban meglátásaikat.

***

UPDATE

Már meg is érkezett a helyes megfejtés (Pascal Feindouno) - a megfejtő, karmapolice tippjei a következők:

 

Arles-Lens 0-0, Brest-Auxerre 0-1, Lorient-Nice 0-0, Monaco-Montpellier 1-0, Nancy-Rennes 1-1, St-Étienne-Sochaux 2-0, Valenciennes-OM 1-2, Bordeaux-Toulouse 3-0, Caen-Lyon 0-2, Lille-PSG 2-2


 

Heticsapat

A múlthetinél jóval húzósabb feladványok ellenére is bízom a megérzéseimben.

 

25 komment

Címkék: francia videó bordeaux lyon válogatott marseille tippverseny ligue 1 beharang

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr942219266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeme közé, laposan! 2010.08.14. 10:06:54

Reggelre nem lehetett volna vmi egyszerűbb fejtörőt?

Everred 2010.08.14. 10:15:01

Srácok, az rendben van, hogy nagy változások lesznek, meg el vagytok foglalva, de ha OJ meg tudja írni immár a sokadik francia posztot az új szezon kapcsán, akkor valaki igazán megtehetne annyit, hogy kitesz egy PL-posztot, azzal, hogy nesztek, írjatok ide - több nem is kell bele, csak ennyi. És akkor csámcsoghatnánk - ma indul a bajnokság, és az NST-n max. az átigazolásos posztokat offolhatjuk szét...

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.14. 10:17:55

@Everred:
Biztos forrásból tudom, hogy mindjárt lesz PL-poszt.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.08.14. 10:27:11

szomorú az, ami az angol posztokkal (nem) történik :(

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.08.14. 10:32:29

@imici77: @Everred: az a szomorú, hogy OJ megint összedobott egy kibaszott jó francia posztot, és azt kell olvasgatnia, hogy "mikor lesz már PL poszt?". Inkább írjatok levelet pötének, aki amúgy komoly bejegyzéssel készül.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.08.14. 10:34:10

@imici77:
az a szomorú, hogy az Arsenal megint sehol sem lesz ;)

Everred 2010.08.14. 10:39:01

@donnelly: egyrészt az ember manapság már nem lehet biztos benne, hogy ki írja az angol posztot, meg hogy írja-e egyáltalán... másrészt meg korábban kértük más posztnál is, semmi reakció nem volt, gondoltam, hátha most...

Nem akarok tovább offolni, természetesen itt a francia fociról kéne írni, ami, hiába ír OJ remekül (tényleg, nem nyalok), engem nem hoz nagyon lázba, szóval el is tűntem :-)

gibson 2010.08.14. 11:26:37

Szegény OJ ezt úgy tűnik minden évben megkapja, tavaly én reklamáltam ugyanígy, ugyanitt, év elején, mint Everred, csak nem PL -, hanem spanyol posztokat követelve... :)

nasteey 2010.08.14. 11:54:40

A játékra érkezett már megfejtés? Nekem van egy tippem, de kommentben nem akarom elküldeni, meg igazából emailben sem, mert úgysem értek a francia focihoz. Viszont majdnem biztos vagyok a megoldásban, és elsőre ráhibáztam... a Saint-Étienne-ről két név ugrik be egyből, Gomis az egyik, őt kizártam, a másikra rákeresve viszont meglepődve tapasztaltam, hogy játszott a Bordeaux-ban, a Saint-Étienne-ben, most pedig Katarban tolja. :)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.14. 13:16:30

@nasteey: Akkor jóra gondoltál, de már van megfejtés, frissítettem a posztot azóta.

nasteey 2010.08.14. 16:00:35

Ja, rá gondoltam. Anno még olyanokat is olvastam róla, hogy a gyengélkedő Deco helyett jó lenne a Barcába. :D

RolloJuve 2010.08.14. 19:48:11

Húha, elég érdekesen tippeltetek mind a ketten, én meg bosszankodok, mert későn vettem észre, hogy kinn a poszt.

Domingo 2010.08.14. 21:23:17

Az OM-mel mi a franc van?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.14. 22:48:35

@Domingo:
Én arra vagyok inkább kíváncsi, hogy mi lesz. Most, hogy Niang hivatalosan is a Feneré.

[fakultatív káromkodás helye]

Integető hajbókoló lufiember 2010.08.14. 22:58:13

@OJ:
Mellé kiveszed HBA-t és Brandao sírva fakad, mint árva gyerek a kapualjban. A klubvezetésre meg legalább ezer tucat miatyánk és mea culpát, de rögtön.

_norbi · http://www.liverpoolfc.tv/ 2010.08.15. 12:48:02

Jöhetne már Fabiano + egy olyan Sessegnon-féle...

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.08.15. 12:52:03

@_norbi:
L'Équipe-infók szerint Berbatov, Pavljucsenko, Rémy, Valdez a kalapban.

Domingo 2010.08.15. 15:29:14

@OJ: Niangot többre tartom, mint ezt a négyet együttvéve. Bár most, hogy feladta az OM-et a Fenerért, ezt át kellene gondolnom. A vezetőség azt mondta, hogy pár nappal a szezon kezdete előtt nem kívánnak megválni a liga legjobb támadójától, mivel kevés idő van arra, hogy helyettest találjanak. Csak kisírta... Remélem úgy engedték el, hogy már van elképzelés a pótlásáról, ugyanis Brandao kurva kevés lesz elsőszámú támadónak.

_norbi · http://www.liverpoolfc.tv/ 2010.08.15. 19:00:20

Otthon a Bordeaux, idegenben a Lyon... Érdekes bajnokság lesz, az biztos...

Domingo 2010.08.15. 19:59:49

@_norbi: Valami nincs rendjén. Caen hármat vág a Lyonnak és Gomisnak kell vállalhatatlanból kínossá polírozni az eredményt?

_norbi · http://www.liverpoolfc.tv/ 2010.08.16. 00:14:20

@Domingo: Feje tetejére állt ez a frencsájz bajnokság. :)

Integető hajbókoló lufiember 2010.08.16. 11:02:11

Akármennyire is szeretjük ezt a bajnokságot, azért a klubokból hiányzik az a fajta stabilitás, amitől nem dől össze a ház egy félreértett nyilatkozat után.
süti beállítások módosítása