Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Mester és tanítványa

2010.07.11. 15:30 heinrich

A világbajnokságon történetének két legsikeresebb még vébé cím nélküli csapat játszik a döntőben, Spanyolország vagy Hollandia személyében biztosan új világbajnokot avatnak. Összecsapásuk azért is érdekes, mert mindkét csapat történelmileg is látványos, technikás futballt játszik, Hollandia neve összeforrt a totális futballal és az átütő támadójátékkal. Néhány évvel ezelőtt viszont a nagy spanyol generáció letaszított Hollandiát az Európa legtechnikásabb csapat címért folytatott versenyben, jelenleg pedig brazilabbak a braziloknál.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a spanyol válogatott szinte megegyezik a Barcelonával (Paraguay ellen például 7 játékos volt a válogatottban), a katalán sztárklub viszont hosszú évtizedek óta komoly holland befolyás alatt áll: Rinus Michels, Johan Cruyff, Louis van Gaal és Frank Rijkaard összesen 22 évadot töltött a Barcelona élén 1971 óta.

Hollandia
Ami a támadójátékot illette Hollandia elmarad a vébé előtti elvárásoktól, de ezzel kapcsolatban két dolgot mindenképp meg kell említeni. A Van Basten-féle generáció sem nélkülözte a kőkemény védekezést és a középpályás verőlegényeket (R. Koeman és Jan Wouters neve a kulcs), 1988-as Eb-győzelmüket ennek is köszönhették.

A holland játék kulcsa mindig is a szabad területek megjátszásában rejlett. Ebből a szempontból tökéletes érthető, hogy Bert van Marwijk nem préseli az ellenfeleket a tizenhatosukra, hiszen ezzel saját maguk elől szívnák el a levegőt. Biztos védekezés, türelem, kivárás és gyors ellencsapások jellemzik az ő válogatottját.

A csapat esze Sneijder, aki ha játékban nem is nyújtott kiemelkedőt a vébén, góljaival egyelőre ő a hollandok Forlánja. Az ő példáján is látszik, a hollandok nagyon megtanultak nyerni, minden kapufa befelé pattan. Nem érdekli őket a világ szimpátiája, ezúttal győzni jöttek, nem szépen meghalni.

A védelem valószínűleg a már megszokott Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst összeállításban kezd majd. Elsősorban a jobb oldalon játszó fiatal Wieltől várható, hogy felfutásaival segítse a támadásokat, a többiek stabilan őrzik a területüket.
Előttük de Jong tisztogat, az ellenfél térfelére csak ritkán megy át, ez inkább van Bommel feladata. Sneijder mindenhol ott van, szervez, irányít és lő, Kuyt bejátssza az egész pályát, a csapat egyik leghasznosabb játékosa. Nem gyors, de okosan passzol, jól helyezkedik és kiemelkedő védőmunkát végez.

Van Persie és Robben külön kaszt. Ők nem az összjáték emberei, de nem is ez a dolguk. Ha labdát kapnak az azért van, hogy gólt szerezzenek, és ez a szerep jól is áll nekik, bár van Persie – Torreshez hasonlóan – egyelőre csak kínlódik a vébén. 

Spanyolország
A spanyol játékosokat gyerekkoruk óta az általuk tiki-takának nevezett stílusra képzik. Egyérintős passzok, sok mozgás, attraktív támadófutball, végtelen labdabiztosság. Ez utóbbi nagyon fontos eleme a játékuknak, hiszen sima labdatartással is hatékonyan tudnak védekezni. Hátulütője viszont, hogy a spanyolok általában a legközelebb álló társhoz passzolnak, ami lelassítja a játékukat, viszont mivel nem hajlandóak felemelni a labdát, a kockázat is minimális.

Puyol és Pique a világ egyik legjobb belső párosát alkotja, akik döntő gólokat is képesek szerzni. Capdevila a bal oldalon inkább az állandóságot képviseli, Ramos a támadásokhoz is fellép. Az Eb-csapathoz képest a védekező középpályás szerepkörébe Busquets került be. Őt sokan kritizálják, de játéka hihetetlenül hasznos, és alapvető feladatán kívül nem is vállalkozik semmire, így megbízható is, Németország ellen például az első 50 passzából 49 sikeres volt.

Xabi Alonso mélységből szervez, hihetetlenül pontos indításai vannak, míg Xavi – az európai futball elsőszámú metronómja – precíziós gépként teszi jobbra-balra a labdákat. Iniesta sem kisebb zseni nála, de az ő feladat már elsősorban a góllövés és a direkt gólpasszok kiosztása, a támadó-szekció csúcsa pedig most is Villa. A döntő egyik legnagyobb kérdése, hogy Torres kap-e újabb lehetőséget centerben, vagy ezúttal is Villa játszik majd középen és Pedro kerül a szélre. Mindkét lehetőség indokolt.

Villa ugyanis sokkal veszélyesebb, ha a bal oldalról indulhat, centerként sem Svájc, sem Németország ellen nem szerzett gólt. Pedro viszont jóval többet hozzá tud tenni a védekezéshez, az elődöntőben például több időt töltött a saját térfelén mint elöl. Ha Del Bosque bátran támadni akar, akkor nem tompítja Villa hatékonyságát, és Torres visszakerülhet a kezdőbe, viszont ha megint az letámadás és a biztosabb védekezés mellett dönt, akkor Pedro bennmaradhat a csapatban.

Spanyolország – Hollandia
Van Marwijk szorongatja a meccs kulcsát. Azért, mert Hollandia eddig mutatott taktikája szinte az öngyilkossággal ér fel. Mivel a hollandok legtöbb ellenfele gondolkodás nélkül beáll bekkelni, úgy nyertek maguknak mégis területet, hogy visszahúzódtak a középpályára és onnan indították a támadásaikat. A vébé összes csapata közül Hollandia passzolta a legtöbbet a saját térfelén, az átadások 53%-a ide korlátozódott.

Spanyolország egyik legveszélyesebb fegyvere viszont a letámadás, a németek ellen is ezzel nyerték meg a meccset, tehát ha a Hollandok nekiállnak passzolgatni a saját térfelükön, szinte biztosan kikapnak. A védelmüket nem tolhatják túlságosan messze a kaputól, hiszen a spanyolok így könnyen mögéjük tudnának kerülni, ezért Hollandia legnagyobb esélye a gyors, pontos hosszú indításokban rejlik. Sneijder mellett van Persie-nek és Kuytnek is aktívan részt kell venni a labdakihozatalokban. Érdemes a bal oldalon próbálkozni, hogy a spanyol játékosoknak minél messzebbre kelljen távolodni Robbentől.

Szinte ugyanez igaz a védekezésre is, csak csapatként képesek megcsinálni a bravúrt. Óriási kockázat lenne, ha Sneijder nem segítené van Bommel és de Jong védekezését Xavi és Iniesta ellen, hiszen az várható, hogy Kuyt leginkább Ramos felfutásaival lesz elfoglalva. Éppen ezért meglepetés lenne, ha Sneijder összjátékban is villogni tudna, az viszont már nem, ha a BL-döntőhöz hasonlóan kiosztana egy-két meccslabdát.

Del Bosque feladata annyival könnyebb, hogy már játszottak egy ehhez hasonló meccset Németország ellen, alapjában véve az ő taktikájuk és felállásuk is megegyezik a holland csapatéval. A legnagyobb különbséget az jelenti majd, hogy a holland játékosok technikailag képzettebbek, így eredményesebben tudják kihozni a labdát a várható spanyol letámadások ellenére is, ráadásul egy az egyben is képesek megverni a spanyolokat.

Logikusnak tűnik feltételezni, hogy ezúttal is mellőzi majd Torrest, és nem vállalja azt a kockázatot, hogy Robben szabadon játsszon. Pedro támadásban is ügyes, emellett alázatos védőmunkára is képes, vissza tud zárni a holland szélsővel.

Pedro hátravont játéka miatt talán Villa is többet indulhat majd a bal oldalról és van der Wielnek már a hasonló felfogásban futballozó Robinho őrzése sem sikerült. A hollandok várhatóan nem tehetik meg azt sem, hogy a tizenhatosukon védekeznek, így tehát Villa akár középről is veszélyes lehet.

Mindkét csapat alapvető érdeke, hogy a kaputól minél távolabb állítsa meg az ellenfelet. ebben viszont a spanyolok jobbak, mint ahogy a nagyobb klasszis is az ő oldalukon áll, ráadásul a cserepadjuk is erősebb és taktikailag is nagyobb variációs lehetőségeket enged meg.

Ha Spanyolország hozni tudja a saját játékát, rá tud játszani erősségeire, akkor a hollandokon szinte csak a tökéletes helyzetkihasználás segíthet, viszont vannak olyan jók, hogy a németeknél sokkal több lehetőséget alakítsanak ki. Ennek ellenére a döntő esélyese Spanyolország. (Spanyolország - Hollandia 2-1)

(A taktikai ábrán a spanyol játékosok várható mozgásirányát sárgával, a hollandokét feketével jelöltük)

1121 komment

Címkék: h taktika vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr252144611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pimpalini 2010.07.12. 15:22:49

@slowmotion:

Értem én, dehát Honduras-t, meg mondjuk a kitámadó, szimpatikus Chile-t nem sorolom a veszélyes ellenfelek közé.

Persze Chile ellen mindenkinek jó volt az eredmény, ezért nem volt gála.
Persze elismerem, hogy a portugál bunkert nehéz feltörni (nekünk sem sikerült), s a Parák ellen sem volt egyszerű.
Dehát a világ legjobb csapata azért lőjön több gólt...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.12. 15:26:36

@csizsikpizsik:

Szerencsére nem az volt. Nagyon rosszat tenne a spanyol focinak, ha a végre megtalált egységet ilyen nacionalista baromkodásokkal ismét szétvernék.

A meccs három legfontosabb embere között ott volt egy kasztíliai spanyol (Casillas), egy Barcelonában játszó spanyol (Iniesta) és egy Angliában játszó katalán (Fabregas). Jó volt ez így.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.12. 15:27:44

@balu11: sör: "pillanatkép a következő szezonból"

madbalee 2010.07.12. 15:30:59

A tegnapi holland durvasághoz annyit, hogy van 1 tippem kivel készít hamarosan interjút _benito, a villáminterjú blogon ;)

Neil Blender 2010.07.12. 15:31:03

@vadkutya: szerintem mindenkinek talány hogy Cesc miért játszott ennyire keveset annak fényében hogy Xavi feleannyira volt formában mint az EB-n, ahol a vén fasz úgy lecserélte mint a huzat.

egyébként meggyőződésem, hogy ha Aragones az edző akkor Torres mellett Iniesta is csak a padot koptatta volna, mert amennyi helyzetet elpuskázott az innen magyarországról is vérforraló volt. Iszonyatosan nagy szerencséje volt tegnap is ez a győztes gól (sors jóértelmű iróniája), mert 0-0nál a második félidőben ha kapu előtt nem ennyira balfasz akkor több gólt is szerezhetett volna.

madbalee 2010.07.12. 15:34:54

@balu11: :)) Vazze Fabregas sörrel a kezében másik kezével a gatyában a kispadon ülve, olyan, mintha Al Bundy lenne fiatalon:)))))

vadkutya 2010.07.12. 15:37:40

@imici77: :DDDDD

@Neil Blender: Még Torres helyén is játszhatott volna, ennyit ő is "összecsatárkodott" volna...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.12. 15:38:47

@Csöncsön: azt irta Barca (Iniesta a halmaz tagja), nem azt hogy katalan (Iniesta nem tagja a halmaznak) es nem villogott inkabb poenkodott mar/meg felreszegen, de mindegy...

balu11 2010.07.12. 15:39:09

@madbalee: azaz!

a másiknak meg a címe - kis pontosítással, kiegészítéssel - máris egy potenciális Rorschach-megfejtés:

"Jó hír a magyar futballbarátoknak: a világbajnok spanyol válogatott mögött is Csányi Sándor áll."

dzzzzz 2010.07.12. 15:46:09

@Csöncsön: plusz Xabi Alonso baszk, Pedro és Silva pedig kanári-szigeteki

horas 2010.07.12. 15:53:20

Na ki lesz az aranylabdás Xavi vagy Sneijder?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.12. 15:56:24

@csizsikpizsik:

Teljesen oké, csak féltem ezt a csapatot. Külső erő nem verheti szét, de a belső széthúzás nagyon simán.

Orvenyhivo 2010.07.12. 15:59:21

@horas: Az isteni Diego Forlán! :)

Neil Blender 2010.07.12. 16:01:12

@vadkutya: az azért eléggé vad lett volna.

Alapvetően nem volt baj a spanyol kezdővel szerintem, ahogy az EB-n is inkább csereként játszott, igaz többet mint most. A rendszeres becserélést hiányolhatjuk, a sokszor indiszponált Xavi helyett, az öreg rozmár azonban így döntött, és szerintem az Arse fanok kivételével senkit nem érdekel nagyon a győzelem után.

Ha nem nyert volna VdB akkor biztos kikezdik ezért, így nem kell magyarázkodnia.

Salvor_ 2010.07.12. 16:03:05

Ertelmetlen dolog azon vitatkozni, hogy Puyol eseten hibazott-e a biro. Az elso felidoben legalabb ket hollandot ki kellett volna allitania a bironak. Ez utan teljesen mas lett volna a jatek kepe, nem lett volna ilyen Puyol-eset. A spanyol-nemet utan irtam, hogy ott a sapnyoloknak kedvezett, hogy nagyon sportszeru volt a meccs (ebbol is latszik, hogy a sapnyolok alapvetoen sportszeruek - akarcsak a nemetek-, ellentetben a hollandokkal), es a hollandok nagyon sokat fognak szabalytalankodni ellenuk, hogy megakadalyozzak a labda jaratasat. A hollandok az egesz vb-n alttomosak voltak. A dontoben is egyertelmuen arra mentek ra, hogy a biro ugysem mer kiallitani senkit egybol, barmilyen durva szabalytalansag eseten sem, mert nem akarja o eldonteni a meccset. Meglepodtek volna, ha az elso durva, alattomos, szandekos szabalytalansag utan azonnal kiallitotta volna a hollandot.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.12. 16:07:01

@Csöncsön: Van azoknak eszuk, nyugi. Az elmult ket evbol leeshetett a legtompabbnak is, amig szethuztunk mehettunk strandolni a csoportmeccsek utan, most hogy osszeraktuk amink van aranyak potyognak hol konnyebben, hol nehezebben :))

balu11 2010.07.12. 16:07:23

@horas: mindenesetre érdekesebb meccs lesz, mint a kicsit uncsi Messi-C párharc

Sneijder, Xavi, Iniesta, de akár Schweini, Müller és Forlán is esélyes, ha a csapataik eredményeit, és az ő hozzáadott értékeiket nézzük

Forlán nem döntőzött idén a két legkomolyabb kupában, de ne felejtsük, hogy a VB-n is az újságírók szavazták meg őt a többiek előtt legjobbnak

valószínűleg azért az Aranylabdához nyerni kell BL-t vagy VB-t, szóval Sneijder, Xavi, Iniestára szűkíteném le a versenyt

Neil Blender 2010.07.12. 16:10:26

@balu11: Forlan nyert egy EL-t kb egyedül a végén az ATMA-nak.

Semmiképp nem venném ki őt az esélyesek közül de azért meglepetés lenne ha nem spanyol vagy Sneijder nyerne.

Én a hollandra voksolok, a "fontos" kategoriakban mindben nyert iden kiveve VB. klubszinten viszont minden + "tarsgolkiralya" lett a vbnek + dontot jatszott. ezzel sztem veri a spanyol jelölteket.

balu11 2010.07.12. 16:10:32

@Neil Blender: pláne, hogy az ő általa azért mégiscsak beállított Fabregas adta gólpasszt (és a spanyol támadások is sokkal gyakrabban jutottak el a kapu közvetlen közeléig a beállítása után - sztem egyébként ez az, amiben esetleg Xavi és Iniesta előtt jár: valahogy ő közelebb hozza az akciókat a kapuhoz, vagy inkább gyakrabban hozza közelebb, hamarabb megunja a középpályás tili-tolit)

vadkutya 2010.07.12. 16:10:38

@Neil Blender: Valóban, helyzetkomikum volt.

Engem annyira nem zavar (max nem értem),h nem játszott többet, sőt. Legalább pihentebb lesz a szezonra, ennek természetesen akkor fogok örülni felhőtlenül, ha nálunk kezdi meg a következőt. Ha nem így történik, akkor tőlem padozhat Poroszlón is...

Salvor_ 2010.07.12. 16:14:50

A hosszabbitas elso felidejeben, amikor mar Fabregas is a palyan volt, gyakorlatilag minden spanyol tamadas eletveszelyes volt. Ez volt a meccs legjobb szakasza. Ha jobb a spanyolok helyzetkihasznalasa, tobb gollal is nyerhettek vola. A foci szegyene lett volna, ha hollandia nyer - ahogy Egri Viktor mondta a tv-ben. Eddig nem szerettem a spanyolokat (igaz, az EB-donton nagyon tetszettek), de amit a nemetek elleni meccsen produkaltak, olyat meg nem lattam. Azota spanyol fan vagyok Az volt a legjobb meccs, szerintem.

balu11 2010.07.12. 16:16:33

@Neil Blender: én is rá teszek, de kifejezetten örülnék Forlán esetleges meglepetés-győzelmének is (vagy akár dobogós helyezésének)

persze egy Xavi/Iniesta elsőség is teljesen megérdemelt lenne

sokan fikázzák ezt az évet, szezont (mocskos Inter, büdösparaszt hollandok, antifoci van megint, teúristen...), de abból, hogy min. 4 jelölt van reaálisan az Aranylabdára (és akkor még az ezüstös-bronzos németeket nem is említettük), azért látszik, hogy nem feltétlenül kell kongatni a vészharangokat

(ráadásul a legnagyobb esélyes a mocskos Inter + büdösparaszt hollandok klasszikus, már-már elfeledett poszton játszó 10ese...)

vadkutya 2010.07.12. 16:16:51

OFF

Nincs tv-m, mármint adás benne, évek óta, elvből, de azért az mégiscsak durva,h most Figo helyett rányomták Öcsi bácsit a Szentkirályira. Előbb nem jutott eszükbe??? :S

ON

Neil Blender 2010.07.12. 16:18:46

@balu11: en spanyol fankent pofaztam vegig a VB-t hogy XAvi es Ini iszonyatosan tehetetlenek a kapu elott. Az osszes meccsen tobb 10 olyan szitu volt amikor siman ra kellett volna loni a labdat ehelyett korompassz, csel stb lett belole. Fabregas ilyen szemponbol jobb volt valoban mikor jatszott de mivel keveset jatszott ezert nagy hatást nem gyakorolt a csapatra.

@vadkutya: Engem sem zavart, csak akkor mikor XAvi a sokadik helyzetet tötyörögte el és látszott hogy elfáradt. A csoportmeccsek alatt volt bőven ilyen, de mondhatnám pl a Paraguay elleni meccset is. Ja es sztem, ezt a szezont meg nalatok lehuzza, de mar most eloszerzodik vele a Barca 2011-12re. Xavi akkor már 32 lesz, akkor lesz itt az ideje hogy erkezzen a katalanokhoz Fabregas, ebben az evben csak megbontana a harmoniat mert kit fog Guardiola a padra ultetni???

vadkutya 2010.07.12. 16:23:02

@Neil Blender: Ütőkártyának nem volt rossz Cesc, általában amint pályára lépett, láthatóan veszélyesebb volt a játék a 16os előtt, ahol rendszerint elfogy a tudomány a spanyolokból, mármint az idei a vb nekem ez tükrözte. Mindenesetre szar lehet VdB.nek lenni... :)

Neil Blender 2010.07.12. 16:24:32

@vadkutya: Figo nagyobb sztár mint Öcsi bácsi jelen pillanatban magyarországon sztem, de mindenképp ismertebb.

A portugált a mai fiatalok, anyukák, apukák is tudják hova tenni, Puskás meg csak egy név, akiről mindenki tudja hogy a világon bárki ismeri de "megfogni", tudni hogy ki volt ő, vagy ki is ő már nehezebb.

Az egyik haverom mondta (aki reklámszakember, legalábbis annak mondja magát), hogy mekkora ziccert hagynak ki a vizes cégek hiszen MO a vizes sportokban nagy király, mégsincs kampány arra hogy mittomén Janics Natasa Szenrkiályiban evez, vagy Kiss Gergely Szentkirályiban vizipólózik otthon.

ON

horas 2010.07.12. 16:24:43

Sneijder mellett több érv van.
Xavi nem volt olyan jó idén mint szokott lenni,de mégis csak VB-t nyert
Iniesta-t szezonja is kevés lesz.
Forlán-ra nincs reális sansz,de én is örülnék,ha a 3-ban ott lenne.
Sneijder-Xavi akinek reális esélye van az aranylabdára.Egy gondolattal Sneijder fele billen szerintem.

bz249 2010.07.12. 16:24:53

@Neil Blender: azért egy 2015-ig szóló élő szerződés Londonban és a játékosok bérére felvett hitel az nem feltétlen jó ómen a Barca számára.

Neil Blender 2010.07.12. 16:25:18

@vadkutya: ja, 59 évesen én is többet várok magamtól mint szaros 2 BL győzelem, meg VB győzelem ilyesmik... :)

slowmotion 2010.07.12. 16:25:57

@vadkutya: hát ez azért van, mert biztos VDB tudta, hogy ennyit fog tudni hasznosan játszani, és már a döntőre tartalékolta, mint aduászt :)

balu11 2010.07.12. 16:27:28

@Salvor_: egy ilyen VB után különösen érdekes (és persze tökéletesen szubjektív továbbra is), hogy melyik volt a legjobb meccs, nálam több is van, a szerint, hogy a "legjobb"nak mely aspektusát helyezzük előtérbe

bronzmeccs: leglátványosabb
ghána-uru: legizgalmasabb, őrület volt
német-argentín: legmeglepőbb, két nagy csapat eltalálhatatlan kimenetelű, sok gólos derbije

korábban, még a VB előtt írtam, hogy az általam elsőként részletesen követett '94-es VB óta, majd' minden EB-n, VB-n a hollandok tolták a leglátványosabb, legjobb meccset (sztem!) - holland szurkolóként bizony engem is zavar, hogy ennek most a közelében sem jártak

de sebaj, v. Bommel is kiöregszik egyszer, RvP úgyis sérült lesz legközelebb (nem kívánom neki, de a statisztikája szerint vlószínűbb, h igen, mint hogy nem), de Jong helyett lesz jobb (meg ő nem ekkora állat általában, biztos a jó Bommel kihozza belőle is a szunnyadó anyagyilkost), egy Robben meg elfér

viszont az ő szerepüket erre a VB-re egyértelműen a németek és az uruk vették át, jó volt nézni mindkettejük játékát, nem is tudtam volna elképzelni, hogy a bronzmeccsen 3-nál kevesebb gól legyen

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.12. 16:27:50

@Neil Blender: siman kell kozeppalyas a Barcaba es szerintem abszolut megoldhato kis atalakitassal Cesc csapatba kerulese.

Dr Keynes 2010.07.12. 16:32:48

@dino vercotti:
És hány olyan görög meccsre emlékszel, amikor a görögök olyan nyomást gyakoroltak az ellenfélre, hogy csak az volt a kérdés, mikor lesz gól? Hányszor rúgták szét a görögök irányítóját, vagy álltak be bekkelni ellenük 10 emberrel félelmükben? Na ez azért komoly különbség.

slowmotion 2010.07.12. 16:32:58

@Neil Blender: Cesc-et csak akkor lenne értelme most elvinni (akkor viszont lenne), ha a Barca úgy alakítaná ki a keretét, hogy rotáció esetén is csupa világklasszis játszhasson a pályán, tehát pl hogy ne állhasson elő az a helyzet, mint idén, hogy Iniesta megsérült, és - hangsúlyozottan ismét csak szerintem - nem sikerült megfelelően pótolni.

csak hát ugye erre bazírozni elég drága szórakozás, meg ugye az sem elképzelhetetlen, hogy ketten is sérültek legyenek egyszerre...

vadkutya 2010.07.12. 16:34:37

@Neil Blender: Igen, ezt a vizes témát már mi, marketingeseknek mondott naplopók is fejtegettük, természetesen csak elméletben. Azzal is maximálisan egyetértek,h Figo nagyobb reklámérték, éppen ezért (vagy emiatt sem) értem,h miért most nyomták rá Puskást, vagyis minek hatására? Lejárt Figo itteni szerződése?

slowmotion 2010.07.12. 16:41:18

@Dr Keynes: csúnyán is lehet nyerni. a görögök sem kényszítettek senkit, hogy támadjanak ellenük.
mondjuk két defenzív csapat mérkőzése tényleg különös (de nem szerethető) színfolt lett volna, az biztos.

de a meccseiket attól még megnyerték.

balu11 2010.07.12. 16:41:30

@Dr Keynes: a gól miatt - azért az nagyon sokat nyom a latban

de egyébként ezen és a Lahm/Ramos-on hezitáltam a legtöbbet

Neil Blender 2010.07.12. 16:56:20

@vadkutya: gondolom. Es azt is gondolom hogy Figo szerintuk bevallt ezert maradtak a focinal. Es ugye magyarorszagon meg mindig Puskas a legnagyobb nev... Jo meg is ertem hogy nem Torghellet, vagy Husztit rakjak oda...

Neil Blender 2010.07.12. 17:03:29

@balu11: az a vicces hogy en egy holland cégnél dolgozom, nem kis kárörömmel kérdeztem a kollégákat hogy hogy tetszett a meccs.

A normálisabbja simán reálisnak tartja az eredményt, és többen meg is jegyezték hogy szerencsés volt hogy döntőt játszanak mert De Jong és Bommel már az első félidőben alapjáraton ki volt állítva mindenkinél...

Amúgy továbbra is tartom hogy az általad említett támadófoci hiánya, és a helyette érkező "lerugunkmindenkitköcsögök" mentalitás miatt volna ennyire támadva ez a csapat, főleg a pártatlanok fordultak el a csapattól...

Dr Keynes 2010.07.12. 17:04:48

@slowmotion: Ezel semmi gond, meg is érdemelték, csak az összehasonlítás sántít. Nem jó helyre címeztem ugyan, de fentebb valaki legörögözte a spanyolokat: nem volt ugyanaz. :)

Dr Keynes 2010.07.12. 17:06:27

@vadkutya:
Nem dolgozom ugyan ott, így nem tudom világosan a marketingcélokat, de Figo nem csak híresember, hanem a nemzetközi színvonal kifejezése is: Puskás, Janics, vagy a vízilabdázók nem kommunikálnak ilyesmit. Szóval szerintem ilyesmivel lehetne indokolni. Más kérdés, hogy szükség van-e erre, vagy jó-e ez az irány.

nb · http://fersml.blog.hu 2010.07.12. 17:07:18

Máshogy alakult volna talán, ha a FerSML progi tudja a 4-2-3-1 formációt és persze a holland szakvezetés olvassa a postomat:

fersml.blog.hu/2010/07/12/lemossuk_a_gyalazatot_1

bz249 2010.07.12. 17:11:27

@Dr Keynes: nem a spanyolok inkább a hagyományos német robotfocit vitték a tökélyig. A lehető leghosszabb ideig ott tartották a labdát az ellenfél kapuja előtt, ahol a kiváló egyéni képességű csatároknak már csak egy vagy kettő jó megmozdulásra volt szükségük a gólszerzéshez.

Elítélni nem lehet őket, mert éppen Messi példája mutatja, hogy a világ legjobb játékosát is le lehet venni a pályáról, ha van elég ideje és tere a védőknek reagálni. A mostani, szervezett fociban négy jó passzt vagy cselt (jó passz/csel= olyan ami fokozza a gól esélyét... szóval nem hátul adogatás, hanem tényleg gólratörő megmozdulás) már nem lehet megcsinálni. Még a világ legjobbjának sem. Ezért aztán a csapatnak az a dolga, hogy a lehető legnagyobb mértékben megnövelje az egyéni zsenialitás megnyilvánulásának az esélyét.

A spanyol csapat ezt tökéletesen játszotta, de attól ez még világronda robotfoci.

Neil Blender 2010.07.12. 17:14:31

@Dr Keynes: de a termék alapvetően Magyarországon van ezzel reklámozva (Puskást mindenki ismeri elismeri de szerintem Németországban, vagy Ausztriábanugyanugy leszarjak mint reklamalak, mint tennek azt mondjuk Janiccsal).

Nem mellesleg Janics, a vizilabdások mik ha nem vilagszinvonal??

Mondjuk Magyarországon teljesen rendben van hogy egy 60 évvel ezelőtti csellel reklámoznak egy divatosnak, frissnek, up to datenek szánt terméket...

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.12. 17:20:23

@Neil Blender: Ehhez a Figós dologhoz csak annyit, hogy bárminemű terméket könnyebben el lehet adni egy élő, fiatal sztárral, mint Öcsi bácsival. Igaz, szerintem nála nagyobb országimázs a világon nincs, mégsem megfogható. Sajnos nem tud már egy sajtótájékoztatón villogni, mint Figo, nem tud nyilatkozni, hogy betárolt egy rekesz szentkirályival karácsonyra, ahogy Luis tette. Ezért is tartom visszásnak, hogy Öcsi bácsit tették rá. Hasonlóan ordenáré a dolog, mint a Madrid elleni haknimeccs és az abból származó jövedelemvita.

Neil Blender 2010.07.12. 17:21:13

@bz249: hagyományos német robotfoci??? LOL baszki ezt sem hallottam még a spanyolokra.

A foci és igazából minden sport arról szól hogy egy csapat kiemeli az erősségeit és alapvetően az határozza meg a taktikát. A spanyolok a tilitoliban, a cselekben, a sokpasszos, kombinativ játékban a legjobbak ergo ezt játszák. Most őszintén mit vártál tőlük? Hogy vihargyorsan kontráznak? Hogy beívelésekkel keresik a magas támadókat (lol)?

Amúgy mindenki azt felejti el, hogy a spanyoloknak volt meccsenként 4-6 ziccere, vagy 90%os helyzete. Ha Torres nem ennyire impotens, ha Iniesta és Xavi határozottabb a kapu előtt, ha Villa belő még 2-3 ziccert, ha Llorrente befejeli azt a 2 ziccerét ami volt (asszem Chile ellen), akkor a gólarány is megváltozik, és többgólos spanyol sikereknek örülhettünk volna.

Igen a spanyolok, borzalmasan használták ki a helyzeteiket, de kialakították őket. Könyörgöm ők lőttek a legtöbbet kapura (CR pedig nem is itt játszik). Nagyon kísértették a sorsot, hiszen a sok kihagyott helyzet meg szokta bosszulni magát, ez nem történt meg de azért megmosolyogtató, hogy robot-defenziv-védekező-bunkerfocinak titulálják a spanyol csapat játékát.

bz249 2010.07.12. 17:25:48

@Neil Blender: egyáltalán nem volt defenzív- védekező- vagy bunkerfoci, amit a spanyolok játszottak.

De kombinatív se... vártak a meccsen és ugyanabban az ütemben nyomták a játékot és fizikailag illetve szellemileg felőrölték az ellenfelet.

Ezt csinálta a hőskorban a német csapat. Robotfoci.

Neil Blender 2010.07.12. 17:30:15

@slowmotion: ???

@bz249: hát ha a robotfoci az, hogy "kiválasztok" egy stilust amiben jó vagyok, azt a tökélyre fejlesztem és ha nem indokolt ragaszkodom is hozzá, akkor valóban robotfoci. De ennyi erővel minden olyan csapat aki egy határozott taktikával játszik és azon nem változtat vagy nem tud változtatni robotfocinak minősül...

nyilván spanyol szemüvegben de én kombinativnak voltam képes látni a játékot helyenként, főleg a németek ellen. A döntő pedig mindig is döntő lesz, óriási teherrel a játékosokon,edzőkön, az a legritkább esetben szól az önfeledt támadófociról.

bz249 2010.07.12. 17:43:43

@Neil Blender: lehet, hogy később más lesz a spanyol játék, viszont ezen a vb-n szerintem egyértelműen az ellenfél kifárasztására gyúrtak és vártak arra, hogy valaki majd egyszer csak megoldja. Mivel sikeres taktika volt ezért nyilván érdemes volt ezt játszaniuk.

Mondjuk azért bízom benne, hogy van más lehetőség is a szervezett védelmek ellen, mint ez a gyömöszölés (bár egyelőre nem látszik, hogy mi... a hollandok válasza még unalmasabb volt, a németek meg egyszerűen nem bírtak mit kezdeni Ghánával, a brazilok meg nem igazán játszottak jó védelem ellen).

vizsla_ 2010.07.12. 17:53:55

én csak azt várom már az ellenszenves spanyol tilitoli futball ellen, hogy Mourinho csinál valamit a Real-ban

valszeg az lesz a célja, hogy Guardiola-t kirúgassa:D, ami nem lesz nehéz, elég ha esetleg a Real bajnokságot nyer, a Barca meg a BL-ben sem nyer, már lesznek fehér zsepik a lelátón, és ha ezt esetleg egymást követő 2 évben meg tudja csinálni, akkor meg főleg...

ahogy láttuk idén, Mourinho-nak nem nagyon kell félnie már a Valencia-tól, Sevila-tól meg ilyenektől, Tenerife, Xerez meg hasonló bohócokat még ő is 5 gólokkal ütteti meg, pedig védekező felfogású edző alapvetően, elég lesz a 2 classicora kitalálni valamit, és a Barca-t meg tudja fojtani, az biztos, bemutatta már...

persze a Real közönsége is megéri a pénzét, valszeg Mourinho-nak is belengetik a fehér taknyos zsepit, de Perez nem rúgja ki, mert azzal feladná az esélyét, hogy a BL-ben elérjen vmit a Real, és ne mindig a 16 között essen ki szégyenletesen

viszont ezzel Guardiola-t és a Barca-t meg lehet fingatni, amit nincs Real-os, aki ne akarna...

csak az olaszok állnának kicsit talpra, és az angolokkal együtt véget lehetne vetni a ronda tiki-taki focinak a BL-ben egy időre, az Inter is bemutatta idén, hogy mit kell csinálni, meg korábban mások is

Mourinh Real-jára várok a BL-ben, főleg ha összekerülne a Barca-val

slowmotion 2010.07.12. 17:56:50

@Neil Blender: márhogy a holland cég
ha publikus

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.12. 18:04:58

@vizsla_: Forradalmi változások lesznek, az hétfasz. José magasról tojik majd a látványos játék követelményére, inkább rúgják ki, de az eredménycentrikusságot a világért nem adná fel.

GGG77 2010.07.12. 18:58:02

Lúzerválogatott, ahogy én látom:

Green - Cannavaro, Chiellini, Evra, Johnson - Pirlo, Lampard, Ribéry, Melo - Rooney, Iaquinta

Edző: Domenech

vadkutya 2010.07.12. 19:10:50

@Neil Blender: Lipcseinek sztem jól állt volna a kék kantáros a szalag mellett. Tény,h vele a tahóságon túl nagyon semmit nem lehet eladni, de itt most a hitelességről van szó... :)

Dr Keynes 2010.07.12. 19:12:47

@Neil Blender: Igen a termék Magyarországon van, na és?! Azt akarja mondani: NEMZETKÖZI vagyok! NAGY SZÁM vagyok (És lássuk be a labdarúgó világsztár némileg erősebb brand, mint a kajakos)! Nemzetközi világsiker! Janics akármekkora, de hazai. Mást jelent. (Ld. még például névadás: Westel, Budmil - de Pannon GSM)

Ráadásul, ha Janicsot (vízilabdást, akárkit) leszerződteted a reklámhoz arról nem ír a sajtó, nem kezdenek el róla beszélni, nem értetlenkednek, és főleg: nem hozzák fel még a kampány lejárta után is mindenféle blogokban.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.12. 19:14:30

@vizsla_: igazad van baratom. en a mai napig visszasirom pl. a juve-milan/mu-chelsea bl dontot mint a foci aranybetus unnepet...

vadkutya 2010.07.12. 19:25:15

@vizsla_: "ellenszenves spanyol tilitoli futball"

"az lesz a célja, hogy Guardiola-t kirúgassa"

"csak az olaszok állnának kicsit talpra, és az angolokkal együtt véget lehetne vetni a ronda tiki-taki focinak"

QUE?

chrisred 2010.07.12. 19:38:19

@vizsla_: Bizony, Mourinho a rokonszenves és közönségbarát "egyperces kapuskirúgások" taktikával bealázta ezt az undorító tili-toli focit. :)

sh4d0w 2010.07.12. 19:48:58

Heinrich, király az elemzésed a zindexen, kár, hogy itt nincs még kint. Az utolsó két mondattal pedig 100%-ban egyetértek, bemutatták a vb során, hogy bárkinél jobbak 1 góllal, még akkor is, ha fordítani kell az eredményen. Olasz- és Milan-drukket létemre be kell vallanom, nagyon szimpi ez a spanyol csapat. Utánpótlás-nevelésben sz olaszok példát vehetnek róluk, legfőképpen a Barcáról, amely ennek a válogatottnak a gerincét adja.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.12. 19:58:41

@sh4d0w:

Egyetértek. Nagyon jó Henrik elemzése. A cikk végére betett összegzés az egyenes kieséses szakasz meccseiről az Eb-n és a vb-n pedig elképesztő.

A "kevés gólt lőttek" kritikához: a spanyol válogatott ennél kevesebb gólt utoljára a '90-es vébén lőtt (igen, a 8 még '98-ban is megvolt...). De nem hiszem, hogy bárki elcserélné ezt a szereplést bármelyik korábbira.

Korszakos csapat, kockázat nélkül kimondható.

horas 2010.07.12. 19:58:53

@csizsikpizsik: MU-Chelsea teljesen rendben volt.
Volt két gól számtalan helyzet,kapufák kiállítás dráma a tizenegyesknél...

vadkutya 2010.07.12. 20:00:52

@sh4d0w: Tényleg az a "legviccesebb" a spanyolok vb győzelmében,h pont ekkor nyilvánítják alkotmányellenesnek Katalónia autonómia-statútumát...

rajaram 2010.07.12. 20:12:02

@vizsla_: Mourinho simán meg fogja nyerni a spanyol bajnokságot. Számára ez csak egy ujjgyakorlat lesz. Sokat nem kell érte tenni, mert a spanyol bajnokság a vicckategória fogalmába tartozik. Egy dolga van, az el classico ::))) 6 pontjából min. 5-öt kell szerezni. Ennyi. A többi meccset le se kellene játszani.

sporttárs 2010.07.12. 20:17:17

@Belpo: Akkor kérdezd meg tőle, ki volt a kapus és mi lett volna a döntő eredménye nélküle. (Szerintem egy barcelonai sem volt igazán jó formában a vébén, illetve mondjuk Busquets.)

sporttárs 2010.07.12. 20:17:48

@Csöncsön: Jaj. Kezdődik a korszakozás. :)))

sporttárs 2010.07.12. 20:21:41

@sh4d0w: A spanyol csapat abszolút Heinrichnek való, mert bár a gyakorlatban messzebb volt attól, amit sokan belelátnak., ellenben nagyszerűen elemezhető!! :))

Én nem értek egyet azokkal, akik szerint teljesen mellékes, hogy egygőlos, zömükben unalmas meccseken nyertek, persze nekik mindegy. Érdekes, hogy mindenki azzal jön, mennyire korszakos, támadó és precíz játékot játszanak, de ugyanezek szerint teljesen természetes, hogy nem tudnak mit kezdeni a szemét védekező ellenfelekkel. Hát, ha egy csapat korszakos, tele van zsenivel és ráadásul mindezt támadó felfogásban, az elég érdekes, ha a védekező ellenfelekkel ennyire megy.

bz249 2010.07.12. 20:24:21

@sporttárs: végülis világ- és Európa-bajnokok, mindkettőt meggyőző játékkal érték el.

Ugyanakkor azért már látszanak a korlátaik is, merthát az 1-0 az nem életbiztosítás. Három egyenes kieséses meccsükön is tiszta ziccerbe kerültek az ellenfeleik, de kihagyták. Ha valaki majd berúgja, akkor nehezedik a mutatvány. Márpedig valaki majd be fogja rúgni.

sporttárs 2010.07.12. 20:27:47

Egyébként kár, hogy nem Henrik volt benn tegnap a stúdióban, biztos lett volna, aki vitatkozik vele. :) Én csak ennyiben, mivel ő a szakíró: hogy a spanyolok mindenkinél jobbak egy góllal, az igen szépen hangzik, kár hogy a vébén se volt igaz. De ha lehetséges, hogy egy csapatnál csak elméleti lehetőségnek tekintsük, ami amúgy megtörténik vele (kikap), akkor no comment.

Adriano87 2010.07.12. 20:27:49

@sporttárs:

7 meccsen rúgtak 8 gólt. 2002 brazil csapat volt szerintem korszakos 7 győzelemmel és 18 rúgott góllal.

sporttárs 2010.07.12. 20:29:25

@bz249: Svájc berúgta, az amcsik tavaly berúgták, kikaptak az újítani képtelen spanyolok. Nem értem, miért kell erről lehetetlenként beszélni.

sporttárs 2010.07.12. 20:31:05

@Adriano87: Azt írta ma valamelyik brazil lap: Isten hozott benneteket a nagyok klubjában. :) Zseniális,: kellően tiszteletteljes és magasztos - és benne van, kik az igazi nagyok már régen. :)

Adriano87 2010.07.12. 20:33:11

nekem a a spanyolok játéka nem tetszett ezen a vb-n .akkor játszottak a legjobban amikor kikaptak.reméljük 80 év múlva jutnak be újra a spanyolok vb döntőbe .tegyük azt is hozzá hogy a brazilok,olaszok,franciák árnyékuk voltak önmaguknak.gyakorlatilag nem volt ellenfele a spanyoloknak.

horas 2010.07.12. 20:33:47

Most a spanyolok ezt jól kitalálták,nyílván van ellenszere és hibapontja ennek a taktikának is,de lássuk be perpillanat nem nagyon tud rá reagálni a futball világ,idővel biztos fog tudni,de egyelőre nem.
Mindenkinek fel kell adnia az identitását ellenük.

Adriano87 2010.07.12. 20:35:29

Argentína is vicc volt ezen a vb-n. egyetlen üde színfolt a vb-n a németek játéka volt.gyenge színvonalú vb volt ez szerintem.

bz249 2010.07.12. 20:36:09

@sporttárs: nagyjából az a szitu, hogy egy spanyol-épkézláb csapat meccsen

lesz 5-6 spanyol gólhelyzet
a másik csapatnak lesz 1-3

A spanyol támadók (általában) egyénileg jobbak és nagyobb arányban vált(hat)ják gólra a helyzeteiket. Igaz az ellenfélnek általában nagyobb helyzetei vannak. Nagyjából ebből kell főzni.

Ezalapján többnyire a spanyolok fognak nyerni akárki ellen. Csak kérdés, hogy ez a többnyire elég-e.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.12. 20:52:58

@sporttárs: "Érdekes, hogy mindenki azzal jön, mennyire korszakos, támadó és precíz játékot játszanak, de ugyanezek szerint teljesen természetes, hogy nem tudnak mit kezdeni a szemét védekező ellenfelekkel."

Szerintem tudtak, megverték mindent ;-)

A spanyolok nem a vébén hozták a csúcsformájukat, tehát még ennél is tudnak jobban játszani, ami ijesztő. Ha berugdossák a helyzeteik felét - hiszen nem arról van szó, hogy ne lenne nekik elég - akkor iszonyatos alázás lett volna a vébén.

Így csak simán megnyerték, egy ellenfelüknek sem volt valós esélye.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.12. 20:57:01

@heinrich: "egy ellenfelüknek sem volt valós esélye. "

ujujujuj...

horas 2010.07.12. 20:58:20

@bz249:
Én úgy gondolom,hogy jelenlegi Spanyol válogatott színvonalán csak a brazil csapat van.
Argentína jelenlegi globális játékos állománya símán van olyan jó mint a spanyoloké,egy jó edzővel ők símán parti ellefelek lehettek volna,ahogy brazilok valószinüleg azok lettek volna.
És úgy gondolom,hogy a Franciák mindenképp egy jó edzővel szintén veszélyesek lehettek volna bárkire és az olaszok is a látványos utánpótlási űrrel együtt is kitudnának rakni egy komoly csapatot.

A spanyolok a játék írányításával dominálnak,de egyértleműen megvannak a hiba pontja ennek a taktikának is,és egyéni megoldásokkal lehet operálni ellenük is,lásd Inter.Most nem volt egy a spanyol válogatott szintjén lévő csapat és azon belül a kiugró egyéni teljesítmények,pedig úgy érzem lehetett volna olyan válogatott aki képes erre,jól is alakultak a spanyoloknak a dolgok,de ezt kár lenne elvitatni egyértelműen ők most a plafon.

Messi88 2010.07.12. 20:59:42

@sporttárs: @rajaram:
szerintem sürgősen át kéne értékelnetek az elképzeléseiteket a valós erőviszonyoknak megfelelően. Elképesztő, hogy mindenbe beleköttök, ha a spanyolokról, vagy a Barcáról van szó.
pl."Mourinho simán meg fogja nyerni a spanyol bajnokságot. Számára ez csak egy ujjgyakorlat lesz."
legalább egy olyasmit, hogy szerintem elképzelhető, vagy vmi ilyesmit :)
vagy:
"Svájc berúgta, az amcsik tavaly berúgták, kikaptak az újítani képtelen spanyolok."
mondj egy csapatot, amelyik sohasem kapott ki...
elképesztőek vagytok, le kéne venni a szemellenzőt.

Messi88 2010.07.12. 21:01:28

@horas: ezzel meg teljesen egyet tudok érteni.
Tényleg szívesen megnéznék egy brazil-spanyolt, szerintem jelenleg az lenne a válogatott-futball csúcsa.

horas 2010.07.12. 21:01:38

Viszont nem jött be a lúzer faktor amit én emlegettem,annál sokkal jobb voltez a spanyol csapat,hogy valaki probára tett volna őket,ezért baromi kár,hogy kiestek a brazilok.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.12. 21:05:21

@vadkutya: nem veletlen hogy katalan zaszloval rohangalt Puyol es Xavi az eremosztas utan...

SamS 2010.07.12. 21:08:53

@heinrich: "egy ellenfelüknek sem volt valós esélye"

Cccccc. Robbennek tegnap nem volt esélye berúgni 2 ziccerből egyet? Nem volt esélye elesni, amikor Puyol utánaugrott? Paraguaynak nem volt valós esélye berúgni a büntetőt?

Valami természetfeletti erő irányítja ezt a csapatot, hogy senkinek nincs valós esélye ellenük?

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.07.12. 21:14:01

@SamS: én arra gondolok, hogy ezek a példák olyan lehetőségek, melyeket az ellenfél nem tudott megragadni. Azért, mert nagyon kevésszer kerülnek helyzetbe a spanyolok ellen.

A meccs képét tekintve mindig a spanyolok akarata érvényesül, a döntőben is több nagy helyzetük volt, mint a hollandoknak, de ezekről általában megfelejtkeznek a szurkolók, őket csak a gólok érdeklik.

Egy jó és egy közepesen jó formában lévő spanyol válogatott között csak a helyzetkihasználásban látszik a különbség. Nagyon megvernek valakit, vagy csak kicsit.

Nekem sosem volt a kedvenceim között ez a déli stílus, de el kell ismerni, hogy mindenkinél jobbak.

bz249 2010.07.12. 21:16:22

@horas: természetesen a spanyol válogatott volt a legerősebb a vb-n és bárkire rá tudta kényszeríteni az akaratát egyszerűen a fizikai és mentális fölénye miatt. A holland csapat (amelyik játékosállományát és taktikai felkészültsét tekintve top5) egy meglehetősen durva játékkal kb. 60 percig tudott partiban lenni velük.

Ugyanakkor a spanyolok szerintem nem látványosan voltak jobbak az ellenfélnél. Többet birtokolták a labdát, több helyzetet alakítottak ki, de nem nagyságrendi különbség volt. A releváns statisztikák

Spanyol-portugál

Kapura lövés: 19-9
Kaput eltaláló: 10-3
Szöglet: 6-3

Spanyol-paraguayi

Kapura lövés: 16-9
Kaput eltaláló lövés: 6-4
Szöglet: 7-1

Spanyol-német

Kapura lövés 13-5
Kaput eltaláló lövés 5-2
Szöglet 7-6

Spanyol-holland

Kapura lövés 18-13
Kaput eltaláló lövés 6-5
Szöglet 8-6

Fölény, de nem megsemmisítő fölény. Ilyen statisztikák mellett még nem garantált a győzelem, bár valószínű. Ha bajnokság rendszerben játszanak, akkor egyértelműen a spanyolok nyernek. A nagy tornák azonban kuparendszerűek, ott a tutibiztos győzelemhez ennél nagyobb fölény kell.

chrisred 2010.07.12. 21:33:11

@bz249: Milyen fizikai fölénye volt a spanyol csapatnak? A legtöbb mérkőzésükön jelentős súly- és magasságbeli hátrányban voltak. Pontosan ez volt az egyik oka annak, hogy nem tudták a jelentős mezőnyfölényüket több gólra váltani. A kapu elé betömörülő ellenfelek egyszerűen a túlsúlyuknál fogva ledarálták az odaérkező spanyol támadókat. A németek elleni góltól eltekintve számukra a szögletek vagy a beívelések semmi előnyt nem jelentettek a magasságbeli hátrány miatt, általában nem is próbálkoztak közvetlenül a kapu elé lőtt labdákkal.

bz249 2010.07.12. 21:38:07

@chrisred: akkor kondifölény* bánom én...a lényeg, hogy a spanyolok később fáradtak el, mint az ellenfeleik.

*ebben persze benne van, hogy a védőnek több munkát kell végeznie, mert a támadó irányítja a játékot (ez persze legyen a védekező baja)

Neil Blender 2010.07.12. 22:09:48

@slowmotion: Holland szállítócég magyar lányánál dolgozom nothing toxic :)

@heinrich: +1, leírtad amit én is pampogok kb a csoportmeccs óta. Az egy dolog hogy kidolgozzák a helyzeteket a másik ha berúgják. A helyzetek igy ugy is megvoltak!

Dr Keynes 2010.07.13. 10:16:06

@bz249:
És most ehhez add hozzá, hogy Pedro, Iniesta, Xavi, Torres egy az egyben kiugorva is még egy cselt vagy passzot választ, vagyis nem kerül be a lövési statisztikába. Ha a spanyoloknak szólna valaki, hogy gólra megy a játék, akkor még nagyobb különbséget mutatna a lövési statisztika. :)))
Érdekes lenne megnézni a lövések átlagos távolságát a kaputól.

danesdzsu2 2010.07.13. 10:54:34

@Stiel: Nem szégyen beismerni, hogy igazam volt, azért nem vitattad. Sok sikert a továbbiakban, ha nem írok, ne válaszolj:).

kroos 2010.07.13. 12:43:49

,,tévedései nem befolyásolták a győztes kilétét,,

:))))) persze a Chelsea Barca meccsen a 3 11-est ellensulyozta az a 6 mezonybeli tevedes:)))

lószerafin 2010.07.13. 20:44:21

@kroos: Három? HÁÁÁROM? Legalább 5. De inkább 6.

pimpalini 2010.07.13. 23:34:00

@Adriano87:

Hihi!:)

Costa Rica, Kína, Törökország, Belgium, Anglia, Törökország, Németország.

Az idei német csapat 16 gólt lőtt a következő ellenfeleknek:

Ausztrália, Szerbia, Ghána, Anglia, Argentína, Spanyolország, Uruguay.

Nem mindegy, azért emelkedek ki a tornasorból mert magas vagyok, vagy mert mindenki guggol...
süti beállítások módosítása