Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

El Clásicó - Élve eltemetve

2010.04.11. 03:12 heinrich

A Barcelonát két alaptulajdonság jellemzi: a labdabirtoklás, és a letámadás. Ez a kettő persze szorosan összefügg. Labda nélkül borzalmas csapat vagyunk, tulajdonképpen katasztrofális. Éppen ezért, nekünk mindig szükségünk van a labdára – mondta Guardiola a BL-döntő után, és hogy mire is gondolt tulajdonképpen, azt csak ebben a szezonban láthatjuk igazán. Az El Clásicó azelőtt véget ért, hogy igazán elkezdődhetett volna.

A legnagyobb különbség az Arsenal és a Barca között nem is a labdatartásban és a játékkészségben mutatkozott meg, hanem a labdák visszaszerzésében. Az Arsenal kárán tanulva, Pellegrini nem arra apellált, hogy majd ők túljátsszák a Barcelonát, hanem arra, hogy a Gago-Alonso-Marcelo hármas elég mozgékony, és elég agresszív is ahhoz, hogy a térfélre érkező labdás játékost azonnal körbevegye, és még a kaputól 40-50m-re letámadja, megállítsa. A baj az, hogy a rendszert tökéletesen uraló Barca is csak hatvan-hetven percig tudja megtenni mindezt, a Madridnak meg bő húsz perc adatott.

Ennek az volt az elsődleges oka, hogy a Barca szokás szerint plusz embereket csempészett a középpályára azzal, hogy gyakorlatilag igazi csatár nélkül, két visszavont árnyékékkel operált, a Real négy védője meg az események valós frontvonalától távol (a piros körön kívül állva), tétlenül szemlélte az eseményeket, csak Arbeloa ragadtatta magát eseti követő emberfogásra Messivel szemben. Megtehették volna, hogy feljebb tolódnak, de a Barca ellen egész meccsen lesreállítással próbálkozni, szabad tereket hagyni egyszerűen nem lehet, tizenötször fogják kikényszerítőzni.

Ettől aztán marhára lelassult a meccs, mert a háromtagú szögesdrót-akadály azért megtette a magáét, a mögöttük felhúzott négyes védelmi falnak pedig nem lehetett erővel nekimenni. Pedro gyengébb összjátéka szintén hátráltatta a dolgot, számtalan Barca-támadás akadt el rajta, de Xavi szokásos csippentéseinek egyike eljutott a most már menetrendszerűen mélységből induló Messiig, és a BL-döntőhöz hasonlóan az első helyzetüket kihasználták. Ezen a ponton a meccs átmenetileg véget is ért, a pályán lévő rendszer kizárólag a kontrajátékot tette lehetővé.

A Barcelona támadójátékáról már volt szó, pedig a védekezésük is legalább annyira ki van találva. A letámadásnak három alapvető fajtája van (ezekről később), ezek közül Guardiola az egészpályás vagy másképp teljes letámadást kedveli. Ennek három fő ismérve van: 1) már az ellenfél védelmét megtámadják 2) egy ember a labdát támadja, a többiek a passzsávokat zárják le 3) az egész csapat egységes, összehangolt mozgással tesz mindent, úgy hogy a belső védők és a középcsatár (egyszerűbben az alakzat első és utolsó embere) között mindössze 25-30 méteres távolság van. A képletet tovább egyszerűsítve azt kapjuk, hogy egy 40 méter széles és 25 méter hosszú területet véd 10 ember. Lelkileg is mocskos frusztráló, hogy az ellenfél alig várja, hogy végre labdához jusson, és amikor ez bekövetkezik, akkor a Barca a támadásoknál is dinamikusabb erőket mozgósít annak mielőbbi visszaszerzésére.

Tegnap egyébként még annyit csiszolt a rendszeren a Barca, hogy a képen szürkével jelölt négyzetet teljesen szabadon hagyták, viszont csúnyán körbezárták – nem mintha Gagótól és a bebetonozott bekket játszó Sergio Ramostól nagy veszélyben lett volna. Marcelo és CéRonaldo viszont megkapta a Barcelona legerősebb védelmi egységét (Busquets, Alves, Puyol, Pique). Gyakorlatilag helyzetbe sem tudtak kerülni, nem számítva Alonso fejesét (egy darab pontrúgás).

Végjáték
Guti beállítás még hozhatott volna eredmény (4-2-2-2; itt újra láttunk egy kis focit), a Madrid egyetlen reális esélye amúgy is az egyéni villanásokban rejlett (Guti-Cé párosra korlátozódott a lehetőségek tárháza), de a Vaart – Raul cserével végképp beállt az agyhalál. Innentől kezdve ugyanis hatra bővült a pályán feleslegesen álldogáló Real-játékosok száma: 4 védő + Raul + Higany/Benzema. Percekre sikerült nyomás alá helyezni a Barcát, a védelem mögé kerülni pedig talán egyszer sem. A hazaiak tulajdonképpen értékelhető támadás nélkül tudták le a meccset, igaz, sima helyzete a Barcának sem volt túl sok, de ziccerük több is. - Xavi adott három-négy gólpasszt. Ebből kettőt belőttek, és ez minden, ami az El Clasicón történt.

???
A kérdőjelek arra vonatkoznak, vajon hogyan lehet legyőzni a Barcát. Jelenleg szerintem kétféleképpen: sehogy és dehogy. Gyári beállítások mellett legalábbis biztos nem. Kiállítás, tizenegyes, kapusbaki, mindenképp olyan játékszituáció, ami az átlagos meccsfolyamtól eltér. 

A rendszer egyetlen gyenge pontja maga a stílus, a Barca ugyanis sokszor a legvégsőkig kivár és kockáztat, mielőtt elbikázná a labdát – pedig olykor ez lenne a legjobb megoldás. Egyre gyakoribb kép, hogy előbb veszik be – a lábbal egyébként nem 100%-os – Valdest a játékba, minthogy felemeljék a labdát. Ha kell, ilyenkor a két középső védő szinte az alapvonalig húzódik vissza > abszolút kispályás/futsalos megoldás, precíziós labdakihozatallal. Viszont a csapatban azért nem mindenki Xavi meg Iniesta, de adott pillanatban még tőlük is elpattanhat egy labda, nézhetik csapattársnak a bírót stb., szóval egy-két balul sikerült labdakihozatal, rendezetlen középpályás labdavesztés okozhatja a Barcelona vesztét, és akkor még mindig rimánkodni kell, hogy aznap épp pocsék legyen a helyzetkihasználásuk. Ha jól nézem, a bajnokságban utoljára 2009. októberben, a Valencia elleni idegenbeli meccsen fordult elő, hogy a Barca nem szerzett gólt, a BL-ben két ilyen meccs volt (Inter&Rubin Kazan).

Az Internek lehet esélye, ha az Eto’o – Balotelli (gyors és agresszív) párossal meg tudják oldani a szélső-védekezést a középpályán, de igen nagy a kockázata, hogy a rendszerrel járó két szűrő (4-2-3-1) és a nem túl fiatal, és még kevésbé fordulékony védelem ezt kibírja. Az egymeccses döntőben ez könnyebben összejöhetne, de oda-visszavágó alapon vasfegyelem, tökéletes egyensúly, koncentráció és gyilkos helyzetkihasználás kellene – mindez viszont éppen a Barcelona sajátja. 

226 komment

Címkék: h taktika

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr731911065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BENIARRIVO · http://forzaitalia.blog.hu 2010.04.11. 15:44:20

Röviden a meccsről:

valahogy ezúttal nekem elmaradt a "Classico" fílingem, nem tudom miért;

kiváló és megérdemelt eredmény született!;

többen megemlítették Pique-t, hogy milyen nagyszerű kis védő: nos igen, de sztem tegnap az első félidőben nagyon gyengén játszott: rosszul helyezkedett többször, rossz ütem lépett fel a támadók mellé, stb, aztán a 2. félidőre jelentősen feljavult, és tényleg kiváló játékos lesz belőle, már most is az egyik legjobb védő a csapatban;

szerintem Puyol tegnap jobb volt;

páran itt egy quasi egyszemélyes Messi-csapatról tettek említést: javaslom, hogy aki nem néz rendszeresen Barca meccset, az ne próbáljon meg ilyen kőegyszerű megállapításokat tenni, mert könnyen hülyeséget mondhat, azért persze többen megemlítették Xavi nevét a témában: ha ő nincs, nincs Barca, nincs tegnap sem 4-5 totális gólpassz, megjegyzem Messinek tegnap emlékeim szerint nagyjából egy egyéni akciója, megindulása sem járt sikerrel, ha nincs Xavi (mint ahogy ezer más esetben is!!!), nincs győzelem;

a bajnokság még nincs meg, sokkal nehezebb a Barca sorsolása, mint a Realé;

Puhl Sanyit pedig, korábbi érdemei abszolút elismerése mellett, el kellene már zavarni a vérbe.

rizla 2010.04.11. 15:48:49

@BENIARRIVO: mondjuk messi tegnap mást játszott, mint szokott, középcsatárként nem volt területe, levegője, hogy egyéni akciókat indítson. ez a poszt a barcelonában ma leginkább a kőtörésről szól. persze így is jó volt, mert kurva gyors, és technikás (xavi gólpassza neki fantasztikus, de nem tudom hányan oldották volna ezt meg így, a levétellel máris egy irányváltás), de pont most elővenni azt, hogy egyemberes csapat, elég vicces.

a madrid meg többet bukhat ezen a meccsen, mint a bajnokság. előttem ott van a kép, hogy leigazolták ribery-t, meg még két spílert, de már július közepe van, és még mindig nincs edző.. full káosz.

Lojzi_ 2010.04.11. 16:46:56

@rizla: Nekem konkrétan semmilyen prekoncepcióm nincs a Barcelonával kapcsolatban, ha az nem számít annak, hogy minden stílusnak és taktikának létezik egy, de inkább több ellenszere, amit megfelelő játékosállománnyal alkalmazva legyőzhető az adott csapat.
Én azt is elismerem, ha ez fontos, vagy számít, hogy korszakos csapat a Barcelona. Guardiola edzői kvalitásaival kapcsolatban több a kétségem, de ezen csak az idő segíthet, meg az, ha esetleg gyengébb játékosállománnyal is kell majd dolgoznia (csak nem lesz 35 évig Barca edző...).

2010.04.11. 18:36:54

A sajtó szerint Valdano megy és manager edző rendszer lesz Madridban, de akkor hogy szól majd bele Perez a játékosvásárlásba?
Ha meg Mourinho-t megszerzik, akkor hagyni fogja az elnök, hogy ő döntsön a játékosokról?
Érdekes rendszer lesz, az biztos!

horas 2010.04.11. 18:39:39

@heinrich: Csávókám nagyon ott van a cikk.
Pont ezt beszélgettem tesómmal,hogy senki ne beszél róla de a Barca hihetelenül jól védekezik is.Annyira egységes csapat,annyira jól kivan találva a rendszer,hogy szinte Xavi-t és MEssi leszámítva bárki játszhat a csapatban.Amúgy ez a letámadás és az ellenéfél játékának csirájában való megfojtása amúgy a Benítez-éra csúcsán volt volt a Liverpool-ra jellemző ők csinálták ezt az egész pályás letámadást.Ezzel lehet a legjobban összezavarni egy csapat játékát....Persze a rizikója is megvan,egy -egy veszttt párharc utána létszám főlények miatt,de hiábra sok esetben tudja kényszeríteni az ellenfelet....

Domingo 2010.04.11. 18:40:20

@Hadrian77: Na, még a végén futballcsapatot alapít a Real Madrid a kosárszakosztály mellé.

horas 2010.04.11. 18:43:16

Má rleírtam szásszor leírom még egyszer,amíg Ronaldo szélen játszik Higuain meg középen amíg elöbbi dolgozik utóbbi alá addig ez lesz....

2010.04.11. 18:49:55

@Rico1: jelenleg a kosarasok sincsenek előbbre.

Domingo 2010.04.11. 18:51:21

@Hadrian77: Ja, hát őket is megruházta a Barca.

2010.04.11. 18:56:51

@Rico1: még jó, hogy kézilabda csapat nincs Madridban:)

horas 2010.04.11. 19:23:25

Tavaly a Barca-t megverte a Chelsea nem is kicsit,azt azért ne felejtsük el.A kérdőjelekre reagálva.

horas 2010.04.11. 19:29:49

@Lojzi_: Igen Guardiola ott van mindenképp,de ezt mondjuk a Real keretével ezt nem tudná megcsinálni.

Amúgy Heinrich fatertól szinte követelek,egy mi lehet a gond a Real Madrid-dal ehez hasonló szakmázós posztot.

rizla 2010.04.11. 19:44:12

@Lojzi_: a korszakos csapatozás engem őszintén szólva hidegen hagy, de guardiola munkáját szeretném ha jobban elismernék szélesebb körben is. mert dícsérik, dícsérik, de mindenki hozzáteszi, hogy DE.. de ha gyengébb játékosai lennének ..de ha nem lenne szerencséje, stb. szerintem ez nem fair, hihetetlen jó érzékkel nyúl nem csak a játékosokhoz, de a taktikához is, és mindig ki tud találni valamit, ami érdekes, új, és működik. hogy emellett vasfegyelem van, és a nyert kupák mennyiségéhez képest hihetetlen motiváció, meg összetartás, az persze mindennek az alapja, de nem csak egy jó pedagógus pep.

halareaal 2010.04.11. 19:46:20

@horas: Ronaldo nem dolgozik Higuain keze alá, nézz meg egy Real-meccset.

rizla 2010.04.11. 19:46:25

@Hadrian77: " és manager edző rendszer lesz Madridban, de akkor hogy szól majd bele Perez a játékosvásárlásba?"

ne viccelj, akkor fog csak beleszólni igazán. érzésem szerint valdano volt az, aki a földön tartotta eddig, mert jó szakember, jó sportvezető, és ezekben a kérdésekben perez átadta neki a stafétát. ha ezek után őt basszák ki, az lesz csak igazán szar a madridnak szerintem.

rizla 2010.04.11. 19:47:55

@horas: "Persze a rizikója is megvan,egy -egy veszttt párharc utána létszám főlények miatt"

na, ezért tökéletes ez a játék ehhez a kerethez, mert még a védők is iszonyú jók az egy-egyezésben.

rizla 2010.04.11. 19:52:05

@horas: szerintem az túlzás, hogy megverte, inkább megfojtotta, de saját magával is kiszúrt így, mert gyakorlatilag tizenegyesekre játszottak. persze drogba ettől még belőhette volna a ziccereit, meg kaphattak volna egy büntetőt, de ugyanígy elmaradhatott volna abidal teljesen jogtalan piroslapja is, meg essien nem mindig lövi be a falu tulsó végéről (bár másoknál gyakrabban). de ezt már kitárgyaltuk elégszer. mindenesetre azon a meccsen guardiola tényleg tanácstalan volt, de nem hiszem, hogy fair dolog ezt folyton felhozni, és ezzel az egy dologgal bizonygatni, hogy nem nagy edző..

horas 2010.04.11. 20:11:50

@halareaal: Gratulálok látom a lényeget megint sikerült felfognod...
@rizla: NEm mondtam,hogy nem nagy edző,ez a te frusztrációd.Miért ne lenne fair?Mert neked nem tetszik?Elsők között voltam aki írta,hogy a Barca forradalmi.

Azon a meccsen a Chelsea legyőzte a Barcelona-t minden értelemben.Ennyi.

2010.04.11. 20:24:56

@rizla: azt írják nincs jóban Mourinho-val, bár lehet hogy ő meg rendet tenne Perez fejében is.

robill760 2010.04.11. 20:26:23

@Rico1: Henry tudását és tavaly lőtt góljait nem akarom megkérdőjelezni, de hol van ő már attól az elegáns félistentől, aki egyedül vitte a hátán az Arsenalt?

horas 2010.04.11. 20:27:00

@_Maverick:Mourinho látványosan fogalmatlan volt a csoportkörbeli nou camp-os meccsen.Az Inter-nek sansza nem volt azon a meccsen.Jó lenne ha kitalálna valamit,de én nem várok csodát.

horas 2010.04.11. 20:29:00

@rizla: Meg kicsit kisajátítom a stílusod és megmondó ember leszek.
Tudod mi a nem fair?
Hogy tavaly döntőzött a Barcelona.
Az,édesapa.

avenger13 2010.04.11. 20:44:30

@Hadrian77: amíg a pénzcsap perez kezében van, addig azt hiába menedzser edző, jöhet bárki, akár a specia one is, az igazolásoknál nem lehet perezt megkerülni.

én fenntartom továbbra is azt, hogy pellegrinit el kell küldeni. minden elismerésem, hogy vállalta a feladatot, de nagyon nem vágom, hogy miért erőlteti minden meccsen tökugyanazt a játékot, ami csak a kisebb csapatok lehengerlésére elég. nincsenek taktikai variációk, ahogy heinrich is írta, középen robotoltak előre, és megszívták. voltak helyzeteik, amiket nem rúgtak be és a kaput eltaláló lövéseknél, ha valdes nem mozdul meg, akkor is minden kipattant volna róla.

2010.04.11. 20:51:01

@avenger13: Pellegrini elküldésével én is egyet értek, ebből a keretből többet ki lehetne hozni. Megmérettetett és könnyűnek találtatott.
Persze Perezt nem lehet megkerülni, de lesz-e egyensúly az ő elképzelései és az edzőé között?

MSammer6 2010.04.11. 21:41:58

Sztem a Barcelonát úgy lehet megverni, ha nem adja oda nekik az ellenfél a labdát. Kb. 20-20 perc labdakergetés után azért megnézném őket...

rizla 2010.04.11. 22:03:30

@horas: : DDDDDDDDD

"NEm mondtam,hogy nem nagy edző,ez a te frusztrációd."

nem neked szólt egyébként, csak úgy általában, de már nagyon beleélted magad, csak így tovább

giacinto 2010.04.11. 22:09:41

@Csöncsön:
"b) nem akarta kijátszani a kártyáit."

tetszik ez az álláspontod és nagyon remélem hogy van benne vmi.

egyébként ég és föld az Inter játéka mondjuk a csoportkör és a tavasz között. lehet hogy kellett ennyi idő az 5-6 új játékosnak.

giacinto 2010.04.11. 22:11:48

@Csöncsön:
"b) nem akarta kijátszani a kártyáit."

tetszik ez az álláspontod és nagyon remélem hogy van benne vmi.

egyébként ég és föld az Inter játéka mondjuk a csoportkör és a tavasz között. lehet hogy kellett ennyi idő az 5-6 új játékosnak.

horas 2010.04.11. 22:11:57

@rizla: Ennél okosabbnak tüntél eddig...ez nagyon olcsó lett...

rizla 2010.04.11. 23:09:32

@horas: de mi? értsd meg, nem neked szólt, ha félreérthető volt, bocs.

avenger13 2010.04.12. 00:06:10

@giacinto: szerintem nem a nem akarta kijátszani a kártyáit a helyes megfejtés, hanem amit írtál. ég és föld a játék. nagyon nagy mester josé, ez tény, de meg lennék lepődve, ha a rubin és a kijev elleni x is inkább ennek lenne betudható. nem akarta megnyerni a csoportot, mert mennyivel jobb a chelseat kiütni, mint mondjuk a moszkvaiakat helyből. :D nincs ebben semmi misztikus, sikerült megtalálnia a megfelelő játékot a csapathoz.

az inter nagyon összeszedte magát a tavaszra és bár a bl menetelés a a bajnokság kárára mehet, azért meg tudom érteni az aggódást a barcelonai részről.

szeme közé, laposan! 2010.04.12. 10:59:33

Könnybe lábadt a szemem, olyan szép elemzés volt... lehet még ilyet? Mondjuk egy Juve meccsről?:):) Úgyis jön a derbi dellllla italia!

2010.04.12. 11:14:24

Hőha, Capello újra edzőjelölt Madridban!

_Colos · http://keseiversek.blog.hu 2010.04.12. 11:21:35

Nagyon jó írás! Kicsit olvastam volna arról is, hogy mi a véleményetek a második félidei szerkezeti átalakításról Pep részéről, de így is rendkívül alapos!

Mourinho már nem a király 2010.04.12. 11:22:21

@Hadrian77: ha 3-adszor is idejönne azt már nem tudom hogyan lehetne jellemezni: vicces, fura, bolond?
De ilyen nem lesz.

2010.04.12. 11:49:19

@Anthony (kick-ass): elvileg visszavonul a vb után, de meglátjuk!

Tika_ 2010.04.12. 12:14:19

@Lojzi_: A neked szóló komment valóban erős volt, bocsánat. Azért húztam fel magam, mert a kérdésfeltevés rossz, ezért nem lehet rá jó választ adni. Már megbocsáss, de ostoba kérdés. Ugyanis még amennyiben a világ legjobb csapatának is tekintjük a Barcát – ez azért jelenleg nagyjából nem tűnik nagy túlzásnak –, akkor sincs arról szó, hogy MINDIG, MINDEN meccsükön VÉGIG jobbak, mint az ellenfél. Ez értelemszerűen azért azt jelentené, hogy MINDIG nyernek. Ezt szerintem senki nem hiszi. Ilyen nem is volt a focitörténelemben (a modernben biztos). (Értelme sem lenne; tök ellentétes lenne a sporttal.)
Szerencsére tehát ilyen nincs, részben a foci jellegéből adódóan nem is lehet, mert a külső tényezőknek (itt nem a bírói hibákra gondolok, hanem minden másra) hatalmas szerepe van. Másrészt a Barca játékosok sem gépek, lehet rossz napjuk, stb.
Most már nekem is beugrott Csöncsön kommentjére, hogy ez volt az a meccs, ami után a Barca gyak. összes itteni aktív szurkolója leírta, hogy hatalmas volt az arc. A Stuttgart meg élete meccsét játszotta.
Ennyi, nem kell ezt túlmisztifikálni.
Tehát szerintem rohadtul nem taktikáról szólt, kár ezzel félrevinni a témát. Hogyan? Úgy, hogy a sztárok nem tették oda magukat :vállatvon:.

@papercut: Tessék, itt egy újabb rossz kérdés. Tipikusan a „Rubin Kazany a világ legjobb csapata, hiszen megverte a Barcát” felvetés. Nem, nem elgondolkodtató. Te azért olvasd el Garcia posztját; nem egy közönséges meccs volt ez a clásico nevű! (no offense)

@heinrich: Eto amúgy miért nem minősült centernek? No offense, csak tényleg kíváncsi vagyok, és azt látom, hogy te sokkal jobban vágod az ilyen témákat, mint pl. én, ezért kérdezem.

@touristique: Azért tegyük hozzá, te még a hype-ra se figyeltél… Azt Garcia sem állította, hogy semleges szurkolónak is hűdejó lesz.

@Republik of Mancunia: Mondjuk ahogy olvastam, az nst többség szerint C3kR79 és Kaká nem férnek el egy csapatban.

@popp: „a Barca talált egy gólt” (a BL döntőben)
Ezen azért jót röhögtem

@Dr Jozef Vengloš: miért lehetne ezzel rövidre zárni?

@rizla: Szívesen küldök egy listát az igazi idiótákról, hogy neked ne kelljen végigszenvedned magad minden marhán, akin én már igen :(

@BENIARRIVO: Szvsz Puhl és Nyilasi még a legjobb szakértői páros, n örülök, ha ők vannak. Annyi a trükk, hogy Puhlra csak akkor kell figyelni, ha a játékvezetésről beszél.

@horas: Mivel ez a hsz-em kikerült, újra leírom: én a Realos részt pancho-tól várom! Természetesen NEM elemzést, Léda tojásaitól elindulva, csak 1-2 vitriolos bekezdést – mondjuk a spanyol összefoglalóba. Újra kiemelném, hogy „a biztos azért volt a pályán, mert jó a középkezdésnél pénzfeldobásban” és „a partjelzővel való versenyfutással égette magát” poénokon még mindig röhögök :D.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.04.12. 12:27:35

@Tika_: center alatt azt értem, aki a tizenhatoson belül üt-vág, tör-zúz, nem lehet fizikailag elnyomni, még estében is a kapu felé kotorja, jól fejel, lekészíti a labdákat lövésre, megtartja a labdát háttal a kapunak, büntetőt erőszakol ki és maximum egy cselt tud bemutatni, hogy lövőhelyzetbe kerüljön, jól fedezi a labdát > elsősorban statikus, pozícionális játékhoz jó (Pizarrro, Toni, Gila, Amauri, Cardozo, Gomez, Heskey, Torghelle :D)

Eto'o ugyan képes erre, de vétek beszorítani a tizenhatoson belülre, játékának alapeleme a dinamizmus, jóval sokoldalúbb, mint hogy centerkedjen - ő igazi kilences, lendületből egyből a kaput támadó középcsatár. Gyors, jól cselez, használható az összjátékban, erősen és pontosan lő.

Nézd meg mit csinált tavaly a Chelsea ellen, riadtan pislogott a húsdarálóban, Stamford Bridgen sztem nem volt labdaérintése. Egyszerűen gyenge a fizikuma, hogy centert játsszon, bár sztem az Internél brutálisan sokat erősödött az izomzata.

Tika_ 2010.04.12. 12:32:39

@heinrich: No-no…
OFF
Tudtam, hogy valaki ez be fogja nézni :). Nyilván ez nem szerepjáték fórum, viszont épp ezért kis ismeretterjesztés: az kétségtelen, hogy Tolkien, aki az orkokat és goblinokat kitalálta, még nem választotta őket élesen szét, összefoglalóan a sötétség teremtményeinek hívta őket. A troll és az ork viszont soha nem volt ugyanaz. Nagy bajban is lenne a legtöbb világ, ahol orkok léteznek, ha ezek trollok lennének :).
ON
Ejnye, heinrich. Olyan vagy, mint a magyar politikai elit :). Van egy jelenség, amiről mindenki tud, viszont ahelyett, hogy erre próbálnának megoldást találni, szalonképtelennek minősítik, aki ki meri mondani.
Tehát rosszindulatúan beszólogatni (akkor nem írom le a szót, még hasonlót sem, ha neked fáj) lehet, de azt kimondani, hogy valaki ezt csinálja, már nem??
Ja, bocs...

@horas: Igen, jóóól van, okosan mondod. A Föld pedig lapos, és a Nap körülötte kering :))

R-l@nch 2010.04.12. 12:32:43

@rizla: Igen, most fog igazán PErez viszgázni. Ha most elkezd kapkodni és kivágni mindenkit, aki neki nem tetszik, jövőre ismét totál bukta

R-l@nch 2010.04.12. 12:39:28

Amúgy sztem Ribéry nem fog jönni Madridba. Sokkal inkább a Barcelona-t érzem befutónak.
Az elmúlt hetekben meg több pletyka is arról írt, hogy Silva lesz a fő célpontja a Realnak. Aztán persze majd meglátjuk!

halareaal 2010.04.12. 15:45:50

@horas: azt írtad, Ronaldo Higuain keze alá dolgozik. ez egy nagy faszság, amit már nemtom hanyadszorra ismételsz el, attól h gúnyolódni próbálsz még nem lesz igazad.

Mr.AT 2010.04.12. 16:08:37

@heinrich: Ezek alapján Eto'o akkor ugye nem center, hanem "tipikus kilences". De akkor hányas a klasszikus center? :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.12. 16:15:32

@Tika_: "Ugyanis még amennyiben a világ legjobb csapatának is tekintjük a Barcát – ez azért jelenleg nagyjából nem tűnik nagy túlzásnak –, akkor sincs arról szó, hogy MINDIG, MINDEN meccsükön VÉGIG jobbak, mint az ellenfél. Ez értelemszerűen azért azt jelentené, hogy MINDIG nyernek. Ezt szerintem senki nem hiszi. Ilyen nem is volt a focitörténelemben (a modernben biztos). (Értelme sem lenne; tök ellentétes lenne a sporttal.)"

Hogy is szoktad írni?

+1

rizla 2010.04.12. 16:35:57

www.youtube.com/watch?v=QovGDqo9ecA&aia=true

a videón látszik, hogy messi elcsúszott, nem volt tizi az elején. azért másért is érdemes megnézni

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.04.12. 16:41:05

kiderült, hogy én egy tipikus 9es és 10es überfasza keveréke vagyok, de ha kell, magamra öltöm az 1es mezt is :)

Mr.AT 2010.04.12. 16:46:24

@imici77: A 9es és 10es posznak egyetlen legitimált überfasza keveréke van, barátom, és őt úgy hívják, hogy Alessandro Del Piero. :-)

vadkutya 2010.04.12. 16:53:20

@Mr.AT: Pontosan, a jó Alex... :)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.04.12. 16:54:23

@vadkutya: dobj most egy email címet ide, de iziben :)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.04.12. 16:55:11

@Mr.AT: @vadkutya: ahogy kopik alex tudása, úgy megy a juve is egyre lejjebb és lejjebb... azt elismerem, h a szabikat jobban lövi, de mást nem :)

rizla 2010.04.12. 16:57:20

@R-l@nch: "A háttérben közben zajlik egyfajta kötélhúzás Florentino Perez elnök és Jorge Valdano általános igazgató között. Utóbbi már két esetben, a harmadosztályú Alcorcon ellen a Király Kupában elszenvedett 0-4, és a Lyon elleni BL-búcsú után is megvédte Pellegrinit az azonnali kirúgástól."

ez megvolt? na, ha ezek után kidobja valdanot... vicces lesz majd

Mr.AT 2010.04.12. 17:00:19

@imici77: Hát te, ha a labdát is úgy fedezed, meg éppúgy tudsz balra és jobbra is indulni a bokacselekből, mint Alex, akkor szorítok neked egy helyet a szokásos keddi öregfiúk bajnokságunkban... :-) De azért kétkedek kicsit, if you don't mind...

vadkutya 2010.04.12. 17:03:06

@imici77: Persze,h szétspammeljenek. :) De írtam a Tiedre...

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.04.12. 17:03:50

@Mr.AT: volt egy bajnokság, ahol több gólt lőttem, mint Kuntics. Komolyan. Van még kérdés? :) jah, esős időben jobb vagyok, mert alacsonyan van a súlypontom :) nekem csak 1 kérdésem van: menniy a kalóriapénz? :)

Mr.AT 2010.04.12. 17:08:16

@imici77: És milyen sportág volt ez? Csocsó? :-)

Amúgy a gólok száma még nem bizonyíték semmire, Carsten Jancker is volt házi gólkirály a Bayernnél. :-)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.04.12. 17:18:15

@Mr.AT: figyi, nyomhatjuk szerencsejátékban is :) majd kihagyom a ziccert és dől a lé... úgy tudom, nálatok ez szokás :)

vadkutya 2010.04.12. 17:25:58

@imici77: @Mr.AT: "esős időben jobb vagyok"

Ezt adom, ébenfekete gyerekként Imi 8 éves koráig élvezhette a sok esőt. Pontosan addig, míg Wenger egy kitaposott kozáksapkával a fején át nem vágta magát az utolsó haraszton is,h elrángassa az erdő gyomrából vmi középszerű szerződésajánlattal... :D

poolfanati 2010.04.12. 18:08:55

www.origo.hu/sport/focivilag/20100412-rafa-benitezre-szavaztak-a-real-madrid-szurkoloi.html

ehhez mit szóltok kedves real szurkolók? én mindenképpen támogatom, ha megveszitek akkor nem kéne milliókat fizetni a kirúgásáért és rafa is örülhetne mert megkapná azt a kurva sok pénzt pereztől amit a mi tulajainktól mindig kért:D egy gutiért is odaadnánk:D

horas 2010.04.12. 18:11:17

@halareaal: Ronaldo az oldalsó alapvonal körül játszik,Higuain pedig a kapuval szemben.
Igazad van,a játéknak az a lényege,hogy a labdát a kapuelőteréből,kapuval szembeni poziciókból juttassuk ki szélre...

horas 2010.04.12. 18:23:07

@heinrich: Nem tudom az erősödés részét annyira nem érzem.Viszont valamilyen szinten Eto'o is statikus,mert ő inkább a lövcselekből induló hirtelen irányváltásokkal jó,de azokat is csak egy emberrel szemben,ahogy lövő helyzetbe kerül.

Az Inter-nél hátrébb játszik,több a védekező feladata,viszont nincsenek is halomra feltüzött játékosok utáni szólói,és előkészítésben sem az igazi,Milito jobb nála az egy az egyekben és az előkészítésben is.A baj,hogy mindenketten befejező csatárok,de Milito kiszorította Eto'o abból a posztról,mert Eto'o-nak az asszimiláódás tovább tartott,de meggyőzödésem,hogy befejezőként legalább annyira eredményes lenne mint Milito.Eto'o valamennyire mindenképp statikus nem véletelen,hogy Pandev és Milito sokkal jobban megértik egymást,mert Eto'o ebből a szempontból kicsit egyoldalú,de semmiképp nem mondanám,hogy Eto'o nem jó.

Mást játszik és tisztelet neki,hogy full sztárként beáll a sorba eltünik a mezőnyen és gurizik a széleken sokszor igen sokat,és ha nincs is sok gólja idén van közte nem egy kulcsfontosságú.

horas 2010.04.12. 18:33:50

@Mr.AT: Amúgy még akit részben ide lehetne sorolni az Ibrahimovic,ő is egyfajta hibrid.Mert testalkatra tipikus center,de iszonyat jó előkészítésben is.Nekem nagy szívfájdalmam,hogy az Adriano befejező csatár és Ibrahimovic mint árnyékékszerű duó sosem tudott azon a szinten összeállni amire hivatottak lehettek volna.
(MErt ugye Adriano akkor már messze el volt zűlve a fénykorától.)

halareaal 2010.04.12. 19:30:48

@horas: egyrészt Ronaldo gyakran húzódik be középre, sokszor Higuain mellett játszik. másrészt pedig Cé nem Messi, ő bizony jóval jobb szélről indulva, mint klasszikus csatár poszton. amúgyis ő egy-egyezik a legjobban a csapatban, kíváncsi vok h a clasicon ki teremtett volna veszélyhezeteket, ha nem ő. egyébként védekezni nem nagyon védekezik, csak alkalmanként, a mozgásából jól látszik, h kb kötetlenül játszhat, arra mozog amerre akar.
de ez igazából csak arra válasz, h Cé egyáltalán nem vonalszélsőt játszik, inkább vmi hasonlót, mint a MUban (egyébként centerként valszeg jóval gyengébb lenne, mint szabadon mozgó támadóként, a portugál válogatottban is mindig tök súlytalan volt, amikor a csapat élére küldték).
szóval ha a posztján lehet is vitatkozni, azzal hogy Higuaint nem ő szolgálja ki, azzal nem. egyrészt meg lehet nézni Cé hány gólpasszt adott neki, talán 2t egész szezonban, másrészt pedig messze Cé próbálkozik a legtöbbet a csapatból, ő leginkább senkit sem szolgál ki. az meg egyenesen nevetséges, h Cé tudatosan bárki keze alá játszana. a MUban sztem legalább annyit készített elő (nem csak a konkrét gólpasszokra gondolok, hanem úgy ált a támadásokra), de inkább többet, pedig ott ugye bevallottan rá épült minden.

horas 2010.04.12. 19:37:09

Én úgy gondolom míg C nem lesz ugyanúgy előre tolva mint az Mu-ban,hanem szélsőt játszi vagy szélsőszerűséget az kvalitásaival elég nagy luxus,szerintem egyértelműen neki kéne ott játszani mert jobb mint Higuain,sőt nem is nagyon van aki C-nél jobb mint csatár.Én ezt gondolom,én pazarlásnak érzem,azt a 3 labdát is amit C-ad Higuain-nak...

halareaal 2010.04.12. 20:22:19

a MUban ugyanúgy "szélsőszerűséget játszott", ami abban merült ki kb, hogy szabadon mozoghatott elöl. lehet hogy itt nem játszanak a keze alá, de ugyanúgy fel van tolva előre. egyébként igen valószínű, h a 2008as szezon volt élete szezonja, bajnoki+bl címre vezette csapatát, 42 gólt lőtt, ahhoz kár viszonyítani. az sztem nonszensz, hogy most azért gyengébb, mert ott van mellette Higuain vagy bárki más. a MUban is volt Rooney, sőt mellette Tevez is. és az most Cé teljesítményének szempontjából mindegy, hogy ők brusztolósabb csatárok, mert a portugál itt ugyanúgy nem védekezik.
egyébként sejtelmem sincs azt miből gondolod, h Cé előretolt csatárnak jobb lenne, mint annak, amit eddigi karrierje során játszott. a MUban sem Higuain posztjáról lőtte a gólokat.

horas 2010.04.12. 20:33:03

@halareaal: Abból gondolom,hogy Rooney balszélső volt Tevez meg a középpályán egy ilyen kullancs szerű valami aki mindenkit letámadott meg zavaróreépükléseket csinált ,ugyan azt amit Park most.

C egyértelműen csatárt/centert játszott az MU-ban az utolsó évében.Nem 40 gólt várok tőle évente,csak mondtam,hogy a Real eredményesebb lehetne,ha C-re lenne felhúzva a támadások befejezése és nem Higuain-ra.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.12. 22:21:21

@horas: Ne viccelj már, Higauín jobb, mint Rooney.

rizla 2010.04.12. 22:52:37

@horas: ezt tökéletesen jól látod.

rizla 2010.04.12. 23:00:31

@halareaal: cé valójában nem gyengébb, a csapata húz belőle kevesebb hasznot (már ha azt nézzük, hogy már csak egy trófeát nyerhet a madrid, és arra is kevesebb esélye van, mint a riválisnak).

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.04.12. 23:30:44

@rizla: @horas: ebben nem vagyok biztos, inkább csak a BL-re mondanám. De azt akkor sem látom, hogy ki húzná fel a támadásokat Cé-re.

Tika_ 2010.04.13. 09:33:03

@rizla: azt kiabálják Messinek, hogy dögöljön meg?

Henke 2010.04.13. 09:59:05

@Tika_: .....ööööö igen....

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.13. 10:01:51

@heinrich: Fletcher, Carrick, Park vagy Wayne "balszélső" Rooney.

retard 2010.04.13. 10:02:58

Érdekes nekem határozottan helyzetnek tűnt, amikor Vaart egyedül nézett szembe Valdes-zel. Akadt azért pár helyzetecske még a Madrid előtt ezen az ordító zicceren túl is.
Nyilván másik csapatnak szurkoltunk . Ettől eltekintve szórakoztató írás, gratula.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.13. 10:14:00

@halareaal: Mert az Mu-ban nem volt posztja Higauínnak, sőt senki nem sétálgatott komoly meccsen a Ronaldo meg a kapu között, Főleg nem olyan, aki 20 meccsen két kibaszott gólt vert a BL-ben. Ennyi erővel Capdevilla is játszhatott volna centert a Madridban, bár igazságtalan vagyok, mert Capdevilla tudja mi az a BL elődöntő, meg a legyőzni a Milant.
Ronaldo hat BL meccsen hét gólt lőtt, miközben Higuaín hat komoly idei meccsén (Milan, Lyon, Barcelona) hétszer ért labdába összesen. Bár azokat se tette volna inkább.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.13. 11:28:39

Hehe, és hány gólt lőtt Cé azon a hat komoly meccsen?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.13. 11:29:58

Még jobb kérdés: hány gólt lőtt Cé _életében_ a Barcelonának?

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.13. 12:20:24

@Csöncsön: a srác hétszer ért labdába, gyakorlatilag olyan mintha a pályán sem lett volna. Az ellenfelek még arra sem méltatják, hogy érdemben foglakozzanak vele. A Barca ellen Valdes dolga volt, hogy figyeljen rá. Elszaladgál ott a védők között, majd a félidőben lecserélik. Minden esetben, kivétel nélkül, már-már sajnálom, amilyen szomorú tekintettel szokott lejönni. És ezt nem most kezdte, hanem már tavaly, a Juve ellen. Azért idegesítő, mert gyakorlatilag egy folyamatos emberhátrány körülbelül két éve. C legalább bevert egy gólt a Lyonnak annak ellenére, hogy szélső és három védőt kap rendesen, de ez a gyerek kurvára nem szokott labdába se érni és ha véletlenül mégis, inkább azt se tenné. Egy olyan csatárt, aki ellen még szabálytalankodni se kell. Csak ott elszaladgál és még Puyol is lefutja könnyedén.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.13. 12:44:04

@pancho_sanza:

Én azt láttam, hogy a Clásicon kb. ugyanannyi veszélyt jelentett Higuaín a Barca kapujára, mint Cé. A Lyon ellen pár centiméteren múlt, hogy gólt lőtt. Nem azon, hogy nem tudott helyzetbe kerülni/lefutották stb.

Az valóban érdekes (bár szerintem pszichológiai kérdés), hogy miért hagyja ki nagy meccseken azokat a helyzeteket, amelyeket kiscsapatok ellen csukott szemmel is belő.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.13. 13:15:51

@Csöncsön: Persze, de ugyanazt a veszélyt úgy jelentették, hogy C. nagyjából 50-szer ért labdába, miközben 2-en hárman fogták, miközben Higauínon ember sem volt. nem tudom milyen helyzetekre gondolsz. A bajnokságban olyan gólokat nyom, amiben másodpercek vannak. Másodpercek. Nem pszichológia, hanem egyszerűen miközben 10 métert szalad előrenyújtott kézzel a Valencia ellen, miközben MArcelo teszi neki a zsugát, vagy amikor megáll a Guti passzal és a védők még akkor sem indulnak, vagy mikor két védő között hozzá pattan vissza a labda. Másodpercek vannak azokban a gólokban és az esetek nagy részében pontatlanság is. Na ilyet nem csinálhat a Milan meg a Juventus ellen.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.13. 13:24:49

de ott volt az a piurett is a múltkor. Érted, mint Sebestyén Juli úgy úgy nyomta a védősor előtt keresztbe. elhiszem, hogy a Bilbao védőit ez megzavarja, de hát ezért kapnak sima négyeseket belga meg Bundesliga középcsapatok ellen.

Tika_ 2010.04.13. 13:44:59

@pancho_sanza: én tényleg nagyon szívesen olvasnék tőled vitriolos 2 bekezdést a rangadóról a spanyol összefoglalóban (nekem ez is új volt, úh q jót röhögtem rajta: (Gutiról) „Volt a Real Madridnak olyan elnöke, aki konkrétan egy soha be nem érő köcsögnek nevezte, akinek csak a pofája jár.”), de ezt a Higanyozást itt légyszi ne. Egyrészt lehet, hogy nem volt élete meccse, de másik x embert is meg lehetne találni; Higany legalább tartja a lépést a góllövőlistán a minden jónak elmondott Messivel, aki élete leggólerősebb szezonját futja. Másrészt ez itt offtopic; a Barca taktikájáról volt szó, nem a spanyol kiscsapatok és a nemzetközi topcsapatok védői közti különbségről – ami egyébként megint kb. kék az ég típusú dolog. Hát igen, az Almería meg a Getafe középső védői nem olyan jók, mint Thiago Silva (Milan) vagy Chiellini (Juve), akik a legjobbak között vannak a világon. Hát, ja. A fene megenné, ha nem így lenne.

@Henke: Hasonló jókat kívánok nekik… Megint: pont Messit megtalálni, mikor semmi okot nem adott rá :fejétcsóvál:.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.13. 14:24:20

@pancho_sanza:

Mind a Lyon, mind a Barca ellen volt olyan helyzete, ahol már semmi máson nem múlt a gól, csak azon, hogy jól eltalálja a labdát. Nem a kivitelezés gyorsaságán, nem azon, hogy le tudta-e futni a védőt, csak egy mozdulaton.

Higuaín egyébként egy kifejezetten gyors és pontos játékos. Remélem, eladja a Madrid, és új csapatát (mely mondjuk a Sevilla lesz) BL négybe viszi, mint Robben vagy Sneijder.

rizla 2010.04.13. 14:45:09

iniesta lesérült, egy hónap, ezzel a szezonjának nagyjából vége is. csodálatos.

R-l@nch 2010.04.13. 14:57:36

Imádom olvasni pancho beteges Higuain utálatát! Van még ember szerintetek e Földön, akit jobban rühell nála???

Henke 2010.04.13. 15:33:23

@rizla: nem most tért vissza nagy csinnadrattával a Madrid ellen? Ez már nem az első sérülése a szezonban! Nem lesz ennek így jó vége... :/ kezd túl gyakori lenni.

@Tika_: hát erre én sem nagyon tudok mit mondani...

mondjuk én azt nem értem, amikor van olyan 16-17 éves játékos egyáltalán, aki elgondolkozik azon hogy a Reálba menjen... ezt meg én nem értem :D

@R-l@nch: már kezdem komolyan remélni, hogy nincs... :/

rizla 2010.04.13. 16:03:02

@Henke: nem volt az nagy csinnadratta és már a múlt héten visszatért. de ez eleve csak egy rövidebb, két hetes sérülés volt.

Henke 2010.04.13. 16:08:36

@rizla: de idén már nem az első sérülése volt az sem

horas 2010.04.13. 17:41:30

@heinrich: Káká-nak kéne,de mivel ez valamiért nem nagyon megy,azért szerintem a Marcelo,VDV,Granero,Lass,Guti,Alonso társaságból lehetne egy olyan kombinációt összehozni akik képesek lennének őt helyzetbe hozni.

Nálam Lass egyértelműen feljebb játszana Alonso és melette a másik Diarra mélységben C mögött Kaká kicsivel mögötte Lass,Granero posztja lenne pedig az amit lehetne rotálni Guti,Gago,Marcelo trióval.

....Alonso...M.Diarra
Lass...............Granero
..........Kaká
.......Ronaldo

Valami ilyesmi....

Vaader 2010.04.13. 18:24:51

@horas: Ezzel a felállással csak az a baj, hogy a két Diarra meccsenként kb. kétszer passzol előre (tudom, hogy ez sztereotípia, de attól még igaz), Graneronál mostanában sír a labda, Ronaldo előtt pedig nem lenne elég terület, így pedig megfojtanák a védők. Szvsz elég halott öltet lenne ez a támadósor.

horas 2010.04.13. 18:45:56

@Vaader: Nemtudom,Lass azért ügyes gyerek és Granero se rossz,hogy ki milyen formában van az más kérdés..máshol is vannak előre tolt egy szem ékek az Mu-ban valami hasonlót játszott C.
A felállásból látszik,hogy elég olaszos szal ilyen labdatartásos hirtelen tempóváltásokra épülne...
elmélet ehhez én kevés vagyok,talán Lass és Granero psoztján kicsit kreatívabb ügyesebb játékosokkal lenne igazán döfi.De egy jó alá dolgozással,és szervezett középpályával egy Kaká C.Ronaldo támadó duó elég kellene,hogy legyen a világ minden csapata ellen...

horas 2010.04.13. 18:51:39

@horas: Kulcs kérdés lenne,hogy Lass vagy Granero posztján lenne egy Seedorf szerű játékos akivel Kaká tudna összejátszani,tud szervezni önmagában és a védekezésből is kitudja venni a részét,egy igazi klasszis,ilyen perpillanat nincs.
Abban a formájában sem rossz a Real amiben most játszik,jövőre a BArca után szerintem mindenképp az egyik elgdominánsabb csapat lesznek európában.az apró vadhajtásokat levagdosni mindenki a helyére kerül gyilkos lesz,igazából Lyon se úgy ejtette ki őket,hogy jobbak lettek volna a franciák....sőt

halareaal 2010.04.14. 00:46:54

@horas: de az idei szezonban legalább annyi támadás van kihegyezve Cére, mint Higuainra. Higuain egyszerűen többet lő be (itt mondjuk felvetődik a kérdés, hogy valóban hatékonyabb lenne-e a cspat ha Cé fejezné be az akciókat). egyébként nem azt mondom, h Cé menjen ki szélre Higuain miatt, hanem azt, hogy elférnek mindketten. ha ketten vannak simán jobb a csapat, mint ha Higuain helyett mondjuk Granero lófrálna a középpályán, vagy 4 vkpval tolnánk. amúgy ha szted annyival jobb lenne az felállás, akkor igenis kénytelen lennél elvárni Cétől legalább 40 gólt.

@pancho_sanza: a bajnokságban meg sokkal jobb Higuain a góllövésben. nem csak Cénél, hanem Villánál, Ibrahimovicnál, Agueroéknál, egyedül Messinél nem. pedig ugyanolyan védelmek ellen játszanak. azzal nyilván nem lehet magyarázni ezt, h mindenki csak Higuaint tömi labdával, mert nem így van, a Madridnak van a legtöbb gólja és gólszerzője is. senki sem tiltja meg hogy Cé kötetlenül játszva 2x annyit vágjon mint Higuain, főleg h ő lövi a szabadokat és a 11eseket.
az általad említett fontos meccseken Cé lőtt szélről egy köténygólt Llorisnak, nevetséges potya volt ahhoz képest, amilyeneket védett 2x Higuain ellen (aki amúgy az egyik, ha nem a legveszélyesebb játékosunk volt a párhatc során, miközben pl Kaká teljesen használhatatlan volt végig). amit meg Higu elbaszott a Lyon ellen, azt Cé a Camp Nouban.

nyilván jobb lenne a csapat mondjuk Torressel, vagy ha Cé és Kaká életük formáját játszaná, nem lenne rá szükség, de pont őt elővenni pont a mai Madrid szereplése miatt nevetséges. Cé és Albiol mellett a szezon legjobb játékosa, kb 5-6 poszt van csak a kezdőben, ahol hamarabb kéne változtatni mint nála.

R-l@nch 2010.04.15. 12:09:07

@horas: Jókat írsz! Elvileg erre a posztra érkezett Xabi Alonso, mint aki képes védekezni és kreativitást belevinni a csapatba. Na most idén úgy áll a dolog, hogy Xabi a védők előtt játszik, a kaputól 10 kilométerre, egy igazán jó passza nem volt, kapuralövése még annyi se, pedig a Pool-ban ő volt a középpálya esze. Nálunk hoz egy jó átlagot védekezésben és sanyi is.
Pellegrini Granero-val játszatja azt, amit te is írsz, de ő meg az idény eleji jó teljesítmény után idén alig volt értékelhető meccse, sajnos!

drogosmacska 2010.04.15. 14:19:51

@horas: igen, pont egy Seedorf hiányzik ebből a Madridból, de szerintem Xabi soha nem lesz az a poszt, mert azért annyira fent ő a Poolban sem játszott. Granero ügyes, de nem hinném, hogy valaha eljutna arra a szintre, a többiek meg tényleg kevesek előre játékba, max Lassnak vannak néha villanásai. Viszont a sokat emlegetett Ribery / Silva kettős bármelyik tagja már közelebb járhat a megfejtéshez.

horas 2010.04.15. 17:34:25

@drogosmacska: @halareaal: @R-l@nch:
Megmondom öszintén,én Milan-os középpályában gondolkodom:rombusz vagy a karácsonyfában Real-al kapcsolatban,ha már részint Kaká-tól várjuk a megváltást (teljes jogosan) és azért mert szerintem a többiek egész egszerűen zavarják.

Ott lenne a kapcsolódási pont,Alonso-val aki egy Pirlo szerű szerepet tudna játszani.(Valószinüleg azért nem úgy játszik mint a Liverpool-ban,mert az egy rettenetesen gépies csapat volt,tudta,hogy ki melyik pillanatban merrefog bemozdulni,befutni.)

A további problémák nálam a Real középpályáján,(meg talán az egész keretében),hogy jó játékos-szerűségek vannak,nem kiforrott egyéniségek.
Ilyen:Lass,Granero,Marcelo,Gago,Higuain,Benzema van aki meg már nem az:Raúl.

Többjük képes egy-egy (akár több) remek meccsre,klasszis megmozdulásokra,de ugyanakor alapvető hibákat is vétenek,hullámzóak,úgymond pszichésen terhelhetetlenek,utóbbira nagyon jó példa Higuain(örök kétely,dilemma tárgya) és Benzema(beilleszkedési gondokkal küzd, látványosan elbizonytalanodott),gyakorlatilag a támadó szekció.

Visszatérve a középpályára Kaká-nak nincs érdemben társa (Seedorf),aki alá dolgozna,akivel tudna összejátszani,kombínálni.
C-től ne várjunk semmi ilyesmit ő egy megalomániás támadó,aki maga akarja megoldani a dolgait,és ő túl jó ahhoz (főleg ebben a mai Real-ban),hogy előkészítsen,beadjon és így tovább.Ha lenne egy Rooney,Drogba,Torres,Ibrahimovic belül akkor adom,(de még talán úgy se),de azért Higuain megosztoságát félretéve,télleg szórja a gólokat tehetséges,de még mindig csak C-cipőjét viheti esetleg,én így gondolom.

horas 2010.04.15. 17:42:23

Seedorf szerű posztra szerintem ideális lenne:
Fabregas,Silva,Mata,Ríbéry,Sneijder(!) talán Gerrard,(de nála fenn ál a veszély,hogy ugyanúgy oltanák egymást Kaká-val).

horas 2010.04.15. 18:02:33

Részben baj az is a Real-al,hogy az összes sztárjátékosuk akiket most vettek,mind az elöző csapataik játékrendszerének kritériumai és sajátosságai miatt voltak olyanok amilyenek.
(C-MU,Kaká-Milan,Alonso-Liverpool)
Bekerültek egy másik játékrendszerbe,ami eléggé kiforratlan,kezdetleges,képlékeny,akadozó.Alapvetőprobléma,lehet ez is,hogy egész egyzerűen nem ízlik neki a csapatjátéka,hiába játszik a saját posztján,vagy valami ahhoz hasonlón.

drogosmacska 2010.04.16. 10:09:41

@horas: látod, nekem is pont a karácsonyfa ugrott be a classico után, mint lehetőség. az egyetlen komoly probléma amit látok, az (az említett hiányposzton kívül), hogy ki fogja a higuain-benzema kettőst padoztatni.

az említett nevekkel egyébként nagyjából egyetértek, Mata szerintem azért ehhez (még) kevés lenne, a legjobb meg talán Cesc, de őt elhozni alighanem esélytelen. Sneijder is jó lett volna, sajnáltam is, mikor eladtuk, nagy kedvence volt, annak ellenére is, hogy igazán soha nem jött ki belőle minden Madridban.

drogosmacska 2010.04.16. 10:15:03

@horas: mondjuk a Silva / Ribery kettős egyike meg szinte tuti, hogy jön (én személy szerint Silvát preferálnám), de tényleg ott látom megint a problémát, hogy túl sok lesz a nagy név (vagy a Higuain :D) elől, és majd Perez megint be akar nyomni mindenkit a kezdőbe, mikor egy ilyen felálláshoz pont hogy tér kell elöl.
süti beállítások módosítása