Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - 2002, Dél-Korea, Japán

2009.12.13. 15:57 nou san trafford

A futballtörténelem első  ázsiai világbajnokságáról szólva nemigen kezdhetnénk mással történetünket, mint egy bizonyos Jean-Marie Faustin Goedefroid de Havelange-zsal. Ha a „mi lett volna, ha?” történelmietlen kérdésén nem is tűnődünk el, annyit bizonyosan megállapíthatunk, hogy az egykori úszó- (1936, Berlin) és vízilabdázó (1952, Helsinki) olimpikon szerepét a futball globalizációjában nem lehet túlbecsülni. Igaz, a firnyákos brazil nem merő szívjóságból fordította figyelmét Afrika és Ázsia felé: egész elnökségét az addig pária-létüket a futballvilág perifériáján morzsoló szövetségek támogatására építette. Már megválasztását is annak köszönheti, hogy a FIFA „régi gárdájánál” jóval előbb felismerte a lehetőséget, amit a futball és a szervezet földrajzi terjeszkedése jelentett. Stanley Rous elnöksége alatt ugyanis, elsősorban az afrikai szövetségek mind elégedetlenebbé váltak az eurocentrikus szervezet lekezelő, gyarmatosító attitűdjével. Havelange pedig ezeknek a szövetségeseknek a segítségével 1974-ben elorozta a gyeplőt az ellustult európaiaktól, majd negyed évszázadig ki sem engedte azt a kezéből. Akármit is gondoljunk Havelange ellentmondásos örökségéről, az, hogy a 21. század első világbajnoksága Ázsiában kerülhetett megrendezésre, ennek az örökségnek az egyik legjelentősebb eleme volt. A Rádió Q-val közösen indított sorozatunk utolsó előtti része köszönt rád hajtás után.     

A két esélyes pályázó  közül Japán kezdetben egyértelmű favoritnak tűnt: a FIFA szponzorai között számos japán cég található, a rendkívül sikeres J-League mintaértékűnek számított a (futballügyileg!) fejlődőnek tekinthető országok számára, az ország nagysága és gazdasági ereje pedig piacként is szinte az USÁ-hoz hasonló fejlődési potenciállal kecsegtetett a focibizniszben utazók számára. Dél-Korea ezzel szemben jelentősebb futballmúltjára és a szöuli olimpia sikerére hivatkozhatott, illetve aduászként az Észak-Koreával közös rendezés került elő a pakliból: a FIFA rangján és elismerésén természetesen óriásit dobott volna, ha sikerül megvalósítani a két ország látványos együttműködését, amivel még az ENSZ is hiába próbálkozott. A koreaiak emellett kihasználták Havelange – autokratikus vezetési módszeréből fakadó – népszerűségvesztését is azzal, hogy az ellentábor, az új irányvonal jelöltjeként pozícionálták magukat.

Naivitás lenne persze azt gondolni, hogy az előbbieknél keményebb (értsd: anyagi) érvek felett átsiklottak volna a döntéshozók. Mindkét kandidáló ország grandiózus elkötelezettségeket vállalt, nyíltan elsősorban a labdarúgás globális fejlesztését célzó pénzalap formájában (a kevésbé nyílt ígéreteket, bizonyítékok hiányában borítsa a feledés jótékony homálya). Így aztán a váratlan, forradalmi megoldást, a közös rendezésről szóló döntést is olvashatjuk úgy, hogy a FIFA és szövetségei végül nem kívántak egyik kezükbe sem harapni.

A meglepő döntést követő  örömbe azonban hamar ellenérzések is vegyültek: a két ország történelmileg igencsak terhelt viszonya miatt nehéz volt elképzelni, hogy az együttműködés zökkenőmentes lehet. A közös lebonyolítás azonban összességében sikeresen, bár nem minden problémától és vitától mentesen valósult meg. Emlékezetes példa volt erre – a nyitómérkőzés és a döntő feletti marakodás mellett – a világbajnokság hivatalos nevéről folytatott, kissé abszurd vita, amelynek tétje az volt, hogy vajon – a francia elnevezést alapul véve – Dél Korea, vagy – az angol írásmód szerint – Japán neve kerüljön előre. Részben ezek a purparlék, részben pedig a két szervezőbizottság működéséből adódó párhuzamosságok és problémák aztán – a világbajnokság sikere ellenére – egy időre elvették a FIFA kedvét a közösködés engedélyezésétől, így – a jelenlegi álláspont szerint – a 2002-es nemcsak az első, de egyben az utolsó közös rendezésű világbajnokság is volt. (by AHB)
 

Magyar szereplés (_benito)

Bár a 2000-es Európa-bajnokság selejtezőit nem sikerült zajos sikerrel vennünk (sőt, néhány kifejezetten kellemetlen eredmény is kifutott, köztük a liechtensteini 0-0-lal), a szövetség vezetése is beláthatta, hogy száraz kenyérből és lókolbászból nehéz kontinentális reggelit rittyenteni, és megtartották Bicskei Bertalant. Ez már az az időszaka volt az életemnek, amikor utaztam is a válogatottal jobbra-balra, például a helyszínen láttam Horváth Feri győri ollóját Szaúd-Arábia ellen (sokáig a Góóóól! főcímében is szerepelt), vagy az izraeliek elleni meccset, és nagy reményekkel vonultam ki  hatvanezredmagammal a Puskásba, hogy életem meghatározó futballélményével gazdagodjak.

Bicskei válogatottját, sok korábbival ellentétben, igazán lehetett szeretni. Kevés volt benne az igazán szar arc, viszont tele volt olyanokkal, akiktől legalább jogosan el lehetett várni, hogy néha jól játsszanak. És néha ki is jött: Litvániát idegenben (szegény Fehér Miki nagy meccsén) nagyon megvertük, de aztán itthon már csak sovány döntetlenre futotta, Romániában pedig – hiába volt a meccs előtt óriási arcunk – óriási ruhát mértek ránk. Aztán következett a grúzok elleni parádé (Korsós Attila élete meccsén élete gólját somta a léc alá kapásból), és nem is álltunk annyira rosszul a csoportban, de aztán Grúziában alaposan elvertek, ami Bicskei állásába került. A románok ellen már Gelleivel kaptunk ki hazai pályán (elég simán sajnos), Olaszországban pedig már egy lemondó, semmire nem képes csapat veszített 1-0-ra, még ha a végén volt is Ferenczinek egy ziccere, amit hála az égnek kihagyott a nyomorult, így nem kellett további 20 meccsen át néznünk a válogatottban.  Visszautalnék heinrich kolléga kajszi-posztjára: Tököli például már alapember volt, ahogy Lendvai és Juhár Tamás is, de már feltűnt az importrománunk, Miriuta Lászi is. Szóval ez már a magyar futball legsötétebb időszaka, nem vitassuk.

További selejtezők (heinrich)

199 csapat nevezett a küzdelmekre, melynek során 29 vb részvételt érő helyet próbáltak megkaparintani, hiszen Japán és Dél-Korea helye rendező országként biztos volt, mellettük – utolsó alkalommal – a címvédő is automatikusan kvalifikálta magát a tornára. 1990 után újra az a helyzet állt elő, hogy minden korábbi vb-győztes ország kijutott, Uruguay, Olaszország, Németország, Brazília, Anglia, Argentína és Franciaország is képviseltette magát. 

A selejtezőkből az olasz, a spanyol, a horvát, a svéd, és a portugál válogatott veretlenül érkezett a vb-re, míg a német, szlovén, török, belga, ír ötös pótselejtező után landolt Ázsiában. Nagy hiányzónak mindössze a hollandokat és Jugoszláviát tekinthetjük. Első alkalommal járt vébén Szenegál, Szlovénia, Kína és Ecuador. Érdekesség, hogy mindössze kilenc helyen változott az 1998-as franciaországi torna mezőnye.

Csoportmeccsek 

A csoport
Dánia
Szenegál
Uruguay
Franciaország

A címvédő gallok a sérült Zizou és Pires nélkül szenesre égtek, óriás blama volt utolsóként, rúgott gól nélkül kiesni – még ha a kapufákat bőséggel termelték is. A csoport legnagyobb meccsét az utolsó fordulóban játszották. A Recobával, Forlánnal, Monteróval (vadállat I.) és Dario Silvávval (vadállat II.) felálló uruknak mindenképp győzniük kellett Szenegál ellen a továbbjutáshoz, de csak a bravúros egyenlítésre futotta, miközben Morales az utolsó másodpercekben ziccert hibázott.

B csoport
Spanyolország
Paraguay
Dél-Afrika
Szlovénia

A José Antonio Magic Circle Camacho vezette spanyoloknak semmiféle gondot nem okozott a szerény csoport, mindenkinek legalább hármat rúgva, könnyedén léptek tovább, míg Szlovénia hiába bravúrkodott a selejtezőn, rútul leszerepelt.

C csoport

Brazília
Törökország
Costa Rica
Kína

A Ronaldo-Rivaldo-Ronaldinho sorral operáló brazilok majdnem megjárták a törökök aranycsapatával szemben, melyben ez idő tájt Rüstü, Alpay, Hasan Sas, Hakan Sükür, Emre Belozoglu stb. játszott csúcsformában, helyzeteik alapján bőven nyerhettek volna. A brazilok csak a vége előtt kiharcolt tizenegyessel tudtak győzni, de hogy nagyon necces volt, azt az is bizonyítja, nem válogattak az eszközökben, ami az időhúzást illeti. Csúnya, csúnya Rivaldo.

D csoport
Dél-Korea
USA
Portugália
Lengyelország

A dél-koreai válogatott hosszú hónapokon keresztül együtt készült a vb-re, Hiddink erősítő programot, teljes étrendváltást és maximális mentális felkészítést vezényelt, így a pusztító zombihadsereggé váló Dél-Korea feldolgozta a csoportot, és megérdemelten jutott tovább. A csoport legjobb fociját az USA – Portugália meccs hozta, a zseléseket bő fél óra alatt bedarálta az amerikaiak fizikai hadviselése, három gólról pedig már képtelenek voltak felállni.

E csoport
Németország
Írország
Kamerun
Szaud-Arábia

Ismét egy öregedő, de persze elnyűhetetlen német csapat vette fel a küzdelmet. Az 1998-as vb Berti Vogts és egy generáció végét jelentette. Az új válogatott felépítése Erich Ribbeck feladata lett volna, ám a kétezres EB-n sikerült a tökutolsó helyet megcsípni egy valóban kemény, de nem megoldhatatlan csoportban - országos égés a javából. Mivel ez idő tájt Daum éppen kétpofára küldte a kokaint, a szövetség végül Völlert nevezte ki megváltónak.

Az utolsó körben rendezett Németország-Kamerun hirig történelmi szinten is megállta a helyét, 14 sárgát, és két kiállítást hozott, ráadásul a németek már a szünet előtt emberhátrányba kerültek Ramelow kiállítása miatt, de a Nationalelfet az ilyesmi nem szokta zavarba hozni, most is ágyelő lett az oroszlánokból.

F csoport
Svédország
Anglia
Argentína
Nigéria

A csoport kulcsmeccse természetesen a hosszú múltra visszatekintő angol-argentin volt. Négy évvel korábban Beckham buta kiállítása, és az azt követő tizenegyespárbaj az angolok búcsúját hozta. Most a lábfejsérülésből épp' csak felépülő David visszakapta a lehetőséget, és bár pocsékul rúgta az Owen által kiharcolt tizit, ez senkit nem érdekelt, a hülyegyerekből Anglia kapitánya lett, _"a végső győzelemre is mindig esélyes"_ argentinok pedig a csoportból sem jutottak tovább.

G csoport
Mexikó
Olaszország
Horvátország
Ecuador

Mindössze öt perc választotta el az olasz válogatottat a teljes megsemmisüléstől, de a végén bal-jobb mák-kombinációt bemutatva előbb a csereként beálló Del Piero egyenlíteni tudott a tét nélkül játszó mexikóiak ellen, majd a Vatikánt is bevetve kiimádkozták, hogy a fogalmatlan ecuadori csapat legyűrje a horvátokat az utolsó fordulóban.

H csoport
Japán
Belgium
Oroszország
Tunézia

A francia vébén elbukó, pontot sem szerző japók, most házigazdaként, és a koreaik szereplésének tükrében mindent elkövettek, hogy ne maradjanak szégyenben. Belgium ellen parádés utolsó harminc percet produkálva, az orosz és a tunéziai meccseken gólt sem kapva húzta be a csoportot.

Egyenes kiesés (_benito)

Nyolcaddöntők: Németország-Paraguay 1-0, Egyesül Államok-Mexikó 2-0, Spanyolország-Írország 1-1 (11-esekkel 3-2), Dél-Korea-Olaszország 2-1 (h.u.), Anglia-Dánia 3-0, Brazília-Belgium 2-0, Szenegál-Svédország 2-1 (h.u.), Törökország-Japán 1-0

A legjobb 16 között a szimpatikus német csapatot szimpatikus kapusa vette szimpatikus vállára, ami – tekintve, hogy a kieséses kör első ellenfele Paraguay volt – már eleve nem hízelgő annyira. Oliver Neuville az egyik legviccesebb fejű vb-játékos a 88. percben döntötte el a meccset, amelyen még azt is túlzás lenne állítanunk, hogy Németország komoly fölényben játszott volna. A kifejezetten jól teljesítő dánok durván megfizettek a világbajnokság legrosszabb félidejéért, Anglia 45 perc alatt három gombócot gyömöszölt le Dánia torkán. (Trivia: van az a rettenetesen rossz angol teasütemény, amihez falatonként negyven deci nyál kell, hogy le tudd nyelni. Na, az annyira vállalhatatlan, hogy az angolok úgy hívják, Danish). Sven-Göran Erikkson nevét belevette az angol himnuszba a rendszeresen visszafogott angol sajtó, amely már csak formalitásnak tekintette a világbajnokság hátralevő meccseit.

Szenegál lett Afrika új hőse, azt a Svédországot ütötték ki, amelyben éppen generációt váltottak: Ibrahimovic még a padon, Larsson meg vezetőgólt lőtt. A FIFA egyik rossz vicce, az Aranygól hála az égnek már csak rossz emlék, érthető módon Szenegálban jó szívvel emlékeznek rá. A spanyolok büntetőkig osztották egymást az írekkel, akik Robbie Keana 90. percben bepofozott góljával mentették ikszre a meccset. A kötélidegekkel rendelkező írek három 11-est is elrontottak, jómagam pedig elképedve néztem, hogy az ekkora mély szerelmem tárgyát képező Valerón is elrontja a büntetőjét. A 2002-es amerikai csapatról én ott és akkor elhittem, hogy valami megmozdult a köcsögsportok kontinensén. Na, nem Mexikó levadászása miatt, őket amúgy is el-elverték saját konföderációjuk meccsein, hanem inkább összeszedett, egészen futballra emlékeztető játékuk miatt. Brazíliát egy félidőn át lefocizták a belgák, és ha megadják Wilmots teljesen szabályos gólját, talán más lett volna a végeredmény. Mert így jött Ro és Ri, és lerendezték a meccset. Japán kevesebb pénzt invesztált a vb-rendezés Egyéb kategóriába eső költségvonzataiba, ezért kikapott a torna egyik legjobb európai csapatától, Törökországtól. Dél-Korea már sokkal gondosabb volt…

Negyeddöntők: Németország-Egyesült Államok 1-0, Dél-Korea-Spanyolország 0-0 (11-esekkel 5-3), Brazília-Anglia 2-1, Törökország-Szenegál 1-0

A koreaiak igazából nem is az olaszok elleni meccset csalatták el nagyon durván, hanem a negyeddöntőjüket, ahol Spanyolországnak megvolt az az előnye is az olaszokkal szemben, hogy nem adtak esélyt a hazaiaknak a gólszerzésre. Guus Hiddink arcképét elkezdték a helyi pénzekre nyomtatni, az államelnök kezét tördelve járult a holland mester elé, hogy méltóztatna-e elfogadni fele királyságát, és tetszőleges számú lányát. A baj csak az a dologgal, hogy a futball igazából Európa, és semmi más, ha pedig a legöregebb kontinens felhúzza az orrát, az jelentős botrányt kavar. Ha mondjuk Paraguayt és Szenegált verik ki ekkora irtóztató csalással, az ember megvonja a vállát, és maximum a bajsza alatt mormolja el, hogy egyébként sem volt helyük a legjobbak között, de így Európát innentől kezdve igazából nem érdekelte, mi történik a vb-n.

Illetve dehogynem, de már csak egy meccs erejéig: Anglia ugyanis elhitte, hogy most újra meglehet, és megint nem sokon múlt, hogy tényleg odaértek a végére. Az angolok azonban nem bírtak egyik legnagyobb átkukkal, vagyis  inkább futballképzésünk egyik nagy hiányosságával, aminek köszönhetően a poszt-Shilton korszakban egyetlen normális kapust sem bírtak kinevelni. Owen góljával még vezetni tudtak (Lucio, bruhaha), de Rivaldo egyenlítése után a pofátlanul fiatal Ronaldinho nagyon becsapta (?) Seamant, (brazil tolmácsolásban) így Anglia újra búcsúzott. A németek, és ezt talán még saját szurkolóik sem tagadják, a kutyát nem érdekelték, az amerikaiak ellen sem feltétlenül érdemeltek továbbjutást (Tarnatnak még kezeznie is szabad volt), de Ballack góljával bejutottak az elődöntőbe. Szenegálnak a masszív törökök jelentették a végállomást, Európa ázsiai fele örömmámorban úszott a vb-elődöntő előtt.

ElődöntőkNémetország-Dél-Korea 1-0, Brazília-Törökország 1-0

Németország zsinórban három 1-0-lal verekedte magát a döntőbe. Az ember a Németország-Dél-Korea elődöntőt nézve nem tudta, melyik ujjába harapjon: jussanak be a csalók, vagy az egy darabbal kapussal, és egy sereg arctalan robottal cséphadarózó németek? Talán a jobbik eset vált valóra azzal, hogy Ballack a hajrához közeledve a németeket bólintotta a döntőbe. A másik ágon a brazilok a torna során másodszor is egy góllal verték a törököket, és teljesen megérdemelten jutottak a döntőbe, bár Törökországnak is futott némi ijesztgetésre. Érmet aztán már nem csaltak oda a koreaiaknak, a törökök simán leverték őket a bronzmeccsen. A meccsről még annyit érdemes tudni, hogy Hakan Sükür a vb-k történetének leggyorsabb gólját szerezte 10,8 mp-cel a sípszó után. 

Döntő: Brazília-Németország 2-0

A döntő több szempontból is drámai volt. A németeket a döntőig cipelő Kahn bakijával a brazilok a második félidőben vezetést szereztek (a páncélmellényéről kipattanó labdát pofozta be a pályafutása leghülyébb hajával büntető Ronaldo), majd egy gyönyörű akció végén újra a Csodálatos Hód köszönt be, de ebben a gólban nagy szerepe van a labdaérintés nélkül gólpasszt adó Rivaldónak is. Ronaldónak aztán ujjgyakorlat a hosszúba belsőzni.

 

A brazilok nyilvánvalóan a világ legjobb csapatával jöttek, és teljesen megérdemelten nyerték meg a tornát. A kérdés az lehetett volna, hogy vajon az olaszok szét tudták volna-e védekezni őket, vagy a spanyolok flamencóval elnyomják-e a szambát. Az angolokban is benne lehetett volna, de őket végül nem a futballszerencse, hanem maga a későbbi győztes takarította el az útból. Voltak ennek a világbajnokságnak jó pillanatai (itt van egy nem rossz TOP10-összeállítás - igen, Ilhan Mansiz rainbow-ja, és Blanco blancócsele is benne van), de sokunknak ha eszébe jut a torna, egyből a szemforgató ázsiaiak ármánykodása ugrik be.

A világbajnokság arca (heinrich)

Ronaldo Luis Nazário de Lima - O Fenômeno, a világbajnokságok történetének legeredményesebb csatárzsenije. De nemcsak góljai miatt lehet kedvelni. Láttuk már Bebetót, Romariót, Rait, Elbert és megannyi brazil klasszist. Viszont egyikük arcáról sem sugárzott ez a gyermeki öröm, a foci imádata, ez a könnyedség, játékosság, ötletesség, a nézőre is átragadó eufória. Mindennapos életkép volt, ahogy Ronaldo a felezővonalnál átveszi a labdát, testcsel-bringa-rakéta kombót villant, senki nem éri utol, felrúgni sem lehet, semmit sem lehet. Mindent tudott a gólszerzésről, a technikailag legnehezebb megoldásokat is mesterien, játszi könnyedséggel alkalmazta, ugyanakkor hanyagolta a parasztvakító trükközgetést, sőt zsenialitása gyakran épp’ az egyszerűségében rejlett. Átvette, bepasszolta, ha valaki útban volt, elfektette. A testcselek, súlypontáthelyezések nagymestere volt. Mi nem láttunk hozzá fogható brazil csatárt; játékát, minden labdaérintését élmény volt nézni, és rendelkezett egy varázslatos, csak a legnagyobbra rendelkező tulajdonsággal. Az ember minden labdaérintésénél feszülten emelkedett a fotelben, sosem lehetett tudni, mi fog történni a következő pillanatban – bár hogy középkezdés lesz a vége, az mindig sanszos volt. Imádtuk, imádjuk a dagi hódot, a világbajnokságok történetének legeredményesebb játékosát (15 vb gól, élő kommentárral az alábbi videón).  

306 komment

Címkék: összefoglaló szakértelem több mint foci válogatott válogatott történetek fwc tort

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr851594392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madbalee 2009.12.13. 17:58:41

Ez az a Vb ami sokáig a "legjobban nem szeretem" Vb lesz nekem.

rizla 2009.12.13. 18:10:29

eléggé rühellitek ezt a VB-t, az látszik az eddigiekhez képest hanyag cikkből. ez végülis érthető, de én a vacaksága ellenére is bírtam. hogy délelőtt voltak a meccsek, az kamaszként inkább egzotikus volt, mint idegesítő (nem kell munkába menni), a dél-koreaiak világraszóló csalása is inkább fűszerezte nekem az élvezeteket, semmint elrontotta volna, bár persze nem érdekeltek a sokat síró spanyolok, és olaszok (igazából a spanyolok a 2008-as EB-n voltak először igazán szimpatikusak, az előtte levő tornákon mindig volt bennük valami picsás), csak a brazilok, és ronaldo.
emlékezetes a franciák szopása, a portugálok beégése, rivaldo szögletzászlós színészkedése, ami az évtized legnagyobbja (még ő is röhögve idézi fel, a geci), ronaldinho (a gólpasszt is ő adta az angolok elleni meccsen, aztán kapott egy pirosat is), szegény knézy idegesítő elfogultsága (MINDIG a brazilok ellen szurkolt) és unalomig kiismert modorossága ("begyújtja a rakétákat!!"), a gecinagy, hipermodern stadionok, zömmel ferdeszemű nézők. az egésznek volt valami speciális, szürreális hangulata. hogy felkelsz reggel, és VB-t nézel. szóval a színvonal igazából annyira nem is érdekelt, győzött az igazság, győzött ronaldo, és kész.

egyébként remélem mindenki emlékszik, milyen hisztit vágott le hiddink csalást, és az uefát emlegetve, amikor iniesta kilőtte a chelsea-t a BL-ből. hippokrata faszfej.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.12.13. 18:12:02

Nagyon rákészültem erre a vb-re és valóban, az angolok kiesésétől kezdve egyszerűen nem érdekelt.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.12.13. 18:26:43

este elmondjuk majd jól a rádióban, hogy igazából az olaszok nem is pofázhatnak annyira, a spanyolokat szopatták halálra. az olaszok nem is a gólokat, inkább a kiállításokat kérhetik számon, mert legalább 2 ferdét le kellett volna zavarni a vérbe, olyan dolgokat csináltak.

érdekes, hogy az szóba sem került, hogy panucci élete legrosszabb meccsét játszotta. pedig de.

@rizla: OFF hipokrita ON

Irapuatótól Szuezig 2009.12.13. 18:37:00

"Első alkalommal fordult elő, hogy minden korábbi vb-győztes ország kijutott, Uruguay, Olaszország, Németország, Brazília, Anglia és Argentína is képviseltette magát. "

nekem sem tetszett, hogy a franciák nyertek 98-ban, de attól még itt a helyük ebben a felsorolásban. :)

Zigi 2009.12.13. 18:38:42

@madbalee: Na valszeg nem kell sokat várnod, mert a jövő évi is kb. ilyen lesz.

rizla 2009.12.13. 18:40:01

@Irapuatótól Szuezig: a franciáknak nem kellett kijutni, automatikusan voltak ott, szóval gondolom ezért nem szerepelnek a "kijutott világbajnokok" között

rizla 2009.12.13. 18:40:37

@Zigi: szerintem a 2006osnál csak jobb lehet. főleg lédererék nélkül.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.13. 18:42:19

@Irapuatótól Szuezig: "a címvédő is automatikusan kvalifikálta magát a tornára." - gondoltam ennyi megteszi, de a kedvedért beletettem.

Irapuatótól Szuezig 2009.12.13. 18:42:33

a vb tényleg elég felejtős, de azok közül a vb-döntők közül, amiket élőben láttam, nekem ez a kedvencem. sima németverés kahn-bakival ronaldo-duplával. egy ilyen döntővel 2010-ben is kiegyeznék. na jó, a változatosság kedvéért (és mert megérdemlik), most verjék a spanyolok a németeket. :)

smartdrive 2009.12.13. 18:45:32

"Ronaldo a világbajnok" (index.hu headline volt)

Irapuatótól Szuezig 2009.12.13. 18:46:46

@heinrich: oh, köszönöm. bár, most hogy felhívták rá a figyelmemet, tényleg jó volt az első verzió is. :)

Zigi 2009.12.13. 18:52:31

@rizla: Arra céloztam, hogy a FIFA-nal most is mindent el fognak követni, hogy legyen csapat a 4 között a rendező kontinensről is. Bár most talán nem kell olyan pofátlanul csalni, mint 2002-ben, mert Elefántcsontpart és Ghána is jobb, mint az akkori Korea.

rizla 2009.12.13. 18:56:40

@Zigi: szerintem meg felesleges ez a paranoiás hozzáállás, ezt már előzetesen is szajkózta mindenki, hogy na, dél-afrika biztos valami könnyű csoportot kap, erre szerintem simán övék a második legkeményebb. nem csal mindenki, mint dél-korea. azt meg végképp felesleges hangoztatni, hogy A FIFA a bűnös.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.12.13. 18:59:28

@_benito: Panucci bénázása nekem is nagyon-nagyon megmaradt. Magamban egy életre leírtam. Aztán pár éve visszaírta magát a jók, a nagyon jók közé.

Ő az olaszok Kuttora!

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2009.12.13. 19:14:40

@madbalee: Végülis, Inzaghi visszarántott, tommasi lesen volt, Totti feldobta magát.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.13. 19:19:13

@rizla: Én nem úgy emlékszem, mintha a Jenő a brazilok ellen drukkolt volna. www.youtube.com/watch?v=tIdzWBU4PE0

Sőt mikor ugyancsak az angolok ellen kiállították Ronaldinhot nagyon kiakadt. Valami ilyesm szakadt ki belőle: "Micsodaaa, piros lap! Ez kiállítja Ronaldinhot! Hát uram!".

Ami a vébét illeti. A csoportkör nagyon színvonalas volt: sok gól változatos meccsek, nagy fejreállások és még nagyobb bravúrok. Az az Uruguay- Szenegál például ott van életem tíz legjobb meccse között.

Még a negyeddöntők között is akadt jó meccs, például a svéd-szenegáli vagy a spanyol-ír. A koreai-olasz is izgalmas csata volt, de a hazaiak felé húzó játékvezetéstől itt nehéz eltekinteni, amely a negyeddöntőben csúcsosodott ki.

Ezenkívül még az angol-brazil meg a brunzmeccs hozott izgalmas jó focit és a németek döntőbeli veresége igazi flasht.

Szerintem a koreai csalás mellett azért emlékszünk szar vébéként erre, mert az egyenes kieséses körre kevés igazán izgalmas meccs maradt.

Alaptétel viszont, hogy még egy szar vébé is jó, úgyhogy jó volt ez is.

Harald hardrode 2009.12.13. 19:24:45

Látom Benitonak nagyon fáj, hogy a kis digoi szarok voltak ezen a VB-n. Tény, hogy a németek sokszor nem játszottak jól, de ennyire fikázni őket, bár tudom a megszokás nagy úr. A döntőről meg annyit, hogy volt ott 30-ról kapufa szabadból és nem a brazilok követték el. Nem volt az annyira sima döntő, a mostani EB döntő sokkal egyoldalúbb volt. Amúgy meg hiába sírnak a déliek, ha nem tudnak két gólt rúgni egy sárga védelemnek, meg egy méterről ziccert berúgni (asszem bobogol).

Labdarúgás a mindenem · http://labdarugas.cimpa.hu/ 2009.12.13. 19:39:20

Én az Egyesült Államokból néztem a 2002-es világbajnokságot. A mérkőzéseket éjszaka és kora reggel néztem. Számomra sok meglepetést hozott a Vb. Én például a Franciákat a négy közé vártam. Ez helyett a teljesítményűk igazán meglepett, csak úgy mint a törökök bronzérme és a koreaiak negyedik helye. De a bíráskodás is hagyott némi kívánni valót maga után. Összeségében egy érdekes világbajnokság volt.

nadivereb 2009.12.13. 20:17:26

Életem első olyan vb-je volt, amit az elejétől a végéig végignéztem. Nem tudom miért, de nekem a koreaiak gaztetteinél sokkal élesebben él az emlékeimben három meccs: a nyitó, ahol az előzőleg kiröhögött Szenegál konkrétan megalázta a francokat, az Olaszország-Mexikó, amivel párhuzamosan felvettem a Horvátország-Ecuador meccset, de az olaszok öröme miatt már nem volt kedvem megnézni (a horvátoknak szurkoltam és azóta utálom az olasz focit), valamint a brazil-angol, ahol Ronaldinho gólját hoszonkilencszer néztem vissza.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.13. 20:31:53

@Harald hardrode:

Nem tudnak két gólt rúgni??? Talán elfelejtetted volna, hogy a spanyolok HÁRMAT (méghozzá három teljesen szabályos gólt) lőttek Koreának?

Utólag nézve is nagy kár, hogy elmaradt a brazil-spanyol döntő. A brazilok ugyan veretlenül nyerték a vb-t, de teljesítményük egyáltalán nem volt egyenletesen lehengerlő. (Az általam látott világbajnokságok közül egyedül a '90-es volt az, amelyiket minden kétséget kizáróan a torna legjobb csapata nyerte.) Viszont volt 3 R-jük, és összességében nagy elégtétel, hogy Ronaldo (a futballtörténelem legzseniálisabb csatára) nem maradt vb-arany nélkül.

Ugyanakkor a futballtörténelem legnagyobb igazságtalansága, hogy egy olyan spanyol válogatott, mint a 2002-es (csak néhány név: Casillas, Raúl, Morientes, Puyol, Xavi, Joaquín, Valerón, Diego Tristán stb.) lényegében _esélyt sem kapott_, hogy bebizonyítsa: a világ legjobb csapata.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.13. 20:34:31

És Hierro, és Luis Enrique, és Mendieta...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.13. 20:37:17

@Csöncsön:

Akarom mondani: a futballtörténelem EGYIK legnagyobb igazságtalansága. Mert voltak még hasonlók, de ez a legnagyobbak egyike.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.13. 20:44:37

Szerintem itt nem Hiddink és Dél-Korea a hibás azért, hogy a gyökér bírók nekik fújtak. Fifa olyan játékvezetőket rendelt oda, akiknek nem volt gyakorlata és elbaszták. Szerintem kétségbeesett dolog csalást kiabálni.

A spanyol - koreai meccsen nekem az maradt meg nagyon, hogy Mendieta beállt és a kezdettől fogva pályán lévő koreai simán lefutotta a friss cserét.

Ha el akarták csalni Dél-Koreának a vb-t, akkor mért nem jutottak a döntőbe? Mért hagyták hogy kikapjanak a törököktől?

Sose szerettem a brazil válogatottat, de azt aláírom hogy Ronaldo megérdemelte ezt az aranyat. Nem örültem, hogy ők nyerték a döntőt, de jogos volt, hogy az ő nyakába aranyérem került. Innen is gratulálok neki :)

Nekem vmiért úgy rémlik, hogy Klose az összes gólját fejesből szerezte. Csak egy kis érdekességnek :)

Jövőhét után milyen posztokkal fog az NST a vbre készülni?

Titi120 2009.12.13. 20:54:05

A vébé legjobbja - a döntőn bemutatott potyája ellenére - Oliver Kahn volt, aki mást mond az rögvest kötesse ki az összes sportcsatornát otthonából, mert csak pénzkidobás.

Akit megemlíthettetek volna még az Cafu, aki három vébé - döntőn is játszott (ráadásul zsinórban), ebből kettőt győztesként, 2002-ben meg csékáként emelhette magasba a kupát.

Harald hardrode 2009.12.13. 20:55:49

@Csöncsön: maradjunk annyiban, hogy kettőt vettek el. És itt elsősroban az olaszokra gondoltam, hogy be kellett volna rúgni, na meg a spanyoloknak is volt egy rakat helyzetük. Tény, hogy jó csapatuk volt, de mindig megszívták. 2000-es EB-n még mentek valameddig, de a 2004-es EB-t nem lehetett a bíróra fogni. A foci legnagyobb igazságtalansága pedig egy 1999-es barcelonai est, de ez a kérdéskör nagyon szubjektív.

sundin 2009.12.13. 20:58:45

@Csöncsön:
Télleg, Csöncsön, melyik 3 eset volt ez? Ezt már máskor is tárgyaltuk, de mindig csak 2-ig jutottunk. Helguera fejese egy szabadrúgás után, valamint a Mór fejese Joaquín beadása után. Mi volt a 3.?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.13. 21:06:07

@Harald hardrode: @sundin:

Amint láthatjátok, az összefoglalókba általában kettőt se raknak be.

Én határozottan emlékszem mindháromra. Az első: leshatáron történő kiugratás, melyet leintenek, és a csatár még belövi (nem emlékszem már, ki volt). A második: az említett Helguera-fejes a szabadrúgás után (tíz visszajátszás után sem találhattunk semmiféle szabálytalanságot). A harmadik pedig a legemlékezetesebb, azt nem is említem.

De Faragó Ricsi hangja máig fülemben cseng: "Három teljesen szabályos gólt vettek el a spanyoloktól! Így nagyon nehéz nyerni."

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.13. 21:07:28

@Artsuhtaraz:
Időgépbe ülünk, egészen a 2034-es üzbég-kazah közös rendezésű tornáig, amikor is az üzbég válogatott kapitánya, Rivaldo az öltözőfolyosón vesztegeti meg az addigra függetlenedő Andalúzia játékvezetői hatosát, de mivel kitudódik a turpisság, így Barbados kapja meg a pontokat és feljavuló gólkülönbségnek köszönhetően az ötfős csoport harmadik helyére ugorva szabadkártyát kap - a fair-play díjas Észak-Koreával küzdhetnek a 2046-os torna rendezési jogáért.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.13. 21:08:00

Ja, és aki ezt nem érzi át, annak kívánom, hogy kedvenc csapatával történjen egyszer hasonló.

horas 2009.12.13. 21:10:32

Az olaszok a holland Eb-n is kapták az ívet.
Ott is teljesen jogtalanúl,ha jól emlékszem Zambrotta kilett szórva a meccs elején,meg kapták a tiziket is szépen sorba a hollandusok,és még így sem sikerült kiejteni az olaszokat,pedig fasza volt az a holland csapat is.

Beavix · http://elclasico.blog.hu 2009.12.13. 21:14:33

Szép post, nem kukacoskodás, de 90-ben is minden korábbi volágbajnok ott volt, hiszen a franciák akkor még nem voltak azok. A négy közé Itáliában csak korábbi világbajnok került, míg Brazília az argentinok, az uruk pedig a házigazdák által véreztek el. Tehát korábbi világbajnok ott csak korábbi világbajnok által vadászatott le. De ez mindegy is, csak a történeti hűség kedvéért.

rizla 2009.12.13. 21:14:51

@Csöncsön: ronaldonak már volt VB-aranya, akkor is, ha ott egy percet sem játszott. a spanyolok faszát felesleges túlszopni, volt más torna is a 2002esen kívül, ahol esélyesek voltak, és buktak, sőt, hát csak ilyen volt, szóval ne legyél annyira biztos benne, hogy brazil-spanyol döntő lett volna.

rizla 2009.12.13. 21:16:35

@Artsuhtaraz: jaj, persze, a fifa. és miért csak itt csaltak? miért csak a koreaiaknak? hiddink, és maga a csapat nem feltétlenül hibás, ez igaz, de akkor hiddink tagadta, hogy bármiféle előnyben részesítették volna őket a játékvezetők. aztán pár évvel később ő az első, aki fennhangon veri az asztalt, hogy micsoda galádság..

sundin 2009.12.13. 21:16:59

@Csöncsön:
Vagy 10 lest fújtak be, ami nem is volt les, talán egy ilyen végén lőtte a kapuba Mór a labdát, de azt elég erős 3. gólnak venni.

Még el nem felejtem, benito-nak egy hatalmas piros pont Valerón mesterért!

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.12.13. 21:19:16

Európán kívüli vébén menetrendszerű európai betli, egy török-dél kórea bronzmeccset jóhogy nem tudtunk már komolyan venni. A német-szaud 8-0 érdemelt volna talán egy sort, Egri Viktor szomorújátékval: "Gól. Klose megint." És a vébék történelmének legeslegeslegrosszabb meccse, a német-paraguay 1-0.

Az olaszok rinyáltak a legjobban a bírók miatt, és és a spanyolok ellen volt valóban a legarcátlanabb csalás, három szabályos spanyol gólt nem adott meg a lelkiismeretlen játékvezető.

Ekkor volt először online közvetítés az Indexen, és ekkor volt a legjobb. "Elkapjuk Sepp Blattert, és élete végéig Japán-Dél Kórea döntőt kell néznie". "Kiküldött tudósítónk jelenti, hogy a Fifa vezérkarát látta pénzeszsákokkal menekülni Észak-Kórea irányába". "Kiváló hangulatban, kutyagyrossal a kezemben baktatok a kommentátorállásba.", meg társai.

Ronal-d'oh! 2009.12.13. 21:20:50

Igazából Ronaldot én nem láttam csúcskorszakában, akkor még nem érdekelt annyira a foci, de Ronaldinho is azt nyújtotta legjobb szezonjaiban, amit heinrich írt.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.13. 21:31:25

@OJ:
Köszönöm, tanulságos népi bölcselet volt.

@Csöncsön:
A kedvenc csapatommal megtörtént, hogy kiesett a Premier ligából, aztán a második vonalban bejelentették, hogy csődbe jutottak. Aszittem a világ vége eljött és az se érdekelt, hogy az apokalipszis melyik lovasa fejez le.
Amikor az okoz örömöt számodra a fociban, hogy a csapatod szerencsére tud indulni a hamardik vonalban, akkor letojod, hogy csaltak-e a 2002-es vb-n a számodra amúgy sem szimpatikus csapatok kárára.

vanye 2009.12.13. 22:05:17

Azért az kimaradt a szórásból, hogy Kahn mellett ez a 2002-es német gárdát Ballack cipelte a hátán. (A linkelt videóból pedig kiderül, hogy a döntőbe jutást érő gólt biza rúgta, s nem fejelte...).
Amúgy nem ártana elszakadni már az olyan sztereotípiáktól, mint amilyen a 'német labdarúgás = gépi foci'-jellegű egyenlet is, mert ezen csak mosolyogni tud az ember. Hiszen pl. a tény, hogy kis hazánkban a macskazabálóknak valamivel többen szurkolnak, még nem jelenti azt, hogy az olasz foci maga lenne a vizuális orgazmus... És akkor még finoman fogalmaztam. Én anno 2001-ben kint voltam a centenáriumi magyar-németen. A retinámba égett a kép, ahogy Horváth Feri és Illés Béla pár méterről levegőben passzolgatnak egymásnak, s közben győznek a labda után nyúlni, a fránya laszti ugyanis valamiért baszik lábra érkezni. A németeknél pedig Linke és Bode 30-40 méterről is lábra adták egymásnak; csakúgy, mint Sepp Maier és Kahn. A kapusedző a tizenhatosnál állt, Kahn a gólvonalon, laposan passzoltak ugyan, de egyiknek sem kellett elmozdulnia onnan, ahol lecövekelt. Ennyit a germán technikai képzetlenség mantraként való emlegetéséről.
Amúgy grat. a cikkhez.

sporttárs 2009.12.13. 22:08:34

Nagyon köszi, benito, az olasz-koreai meccsről betett videót, jó ismét látni konkrétan, hogy nevetséges a sírás-rívás, amit a digók és szerelmeseik azóta is művelnek.
Az olasz csatárok és védők kimagaslóan pojáca teljesítménye nélkül Moreno mire ment volna?

Ez az olasz válogatott magának köszönheti a sorsát (olvassuk el a csoportmeccs fejezetet is), a koreaiak meg ezen a meccsen megérdemelték a győzelmet, ők kihozták magukból a maximumot.

sporttárs 2009.12.13. 22:11:07

Egyáltalán nem vot ez rossz vébé, a legjobb csapat nyerte, láttunk egy emlékezetes török válogatottat, nekem szimpik voltak az amcsik is és Korea sem csak a csalásokról marad meg, bár a spanyolokat sajnáltam. Ronaldo király volt, ha négy év késéssel is, de felülhetett a trónra, és már villant Ronaldinho is.

Egyedül a németek döntőig menetelése volt irreális, de hát ők a németek, erről az oladlukról ismerjük őket. Kahn finálébeli ténykedése volt a méltó jutalmuk. :))

sporttárs 2009.12.13. 22:21:56

Az megvolt, hogy a koreai gyerek majdnem olyan sorfal alatti szabadrúgás-gólt lőtt az olaszoknak, mint amilyen miatt évekkel később Ronaldinhonál ejakuláltak többen?
Biztos lefizette a sorfal tagjait, csak Buffon nem volt benne a buliban. :))

Ronaldinho megindulás-gólpassza sem csúnya az angolok ellen, meg persze Seaman arca a kapafogú gólja után.

Harald hardrode 2009.12.13. 22:23:16

@sporttárs: ha csak egy selejtezősorozatban lennének olyan szar játékosaink és akkora szerencsénk mint a németeknek.

sporttárs 2009.12.13. 22:25:38

A koreai-spanyol tényleg csúnya volt, de ha a 11-eseket jól lövik a spanyolok, kit érdekelne. És az olaszok elleni aranygólt sem lehet pénzért megrendezni...
Nyilván nem volt rossz a hazaiaknak a fújás általában, melyik vébén az?

Azt meg egyenesen nevetségesnek tartom, hogy a törökök azért verhették meg kizárólag Koreát, mert már bronzot nem akartak csalni nekik.

sporttárs 2009.12.13. 22:26:12

@Harald hardrode: Ja jó, ha mi vagyunk a mérce, akkor bárki lehet világbajnok.

Crouch 2009.12.13. 22:36:40

Egész kellemes Vb volt, jó volt nézni a szenegáliakat, törököket meg az amikat.

Nem nagyon sírtam amikor az olaszok meg a spanyolok kiestek, az egész dolog túl van lihegve, messze nem volt az akkora csalás mint amekkorának mondják, minden gólt már sípszó után vertek be, amikor a koreaiak már megálltak, mondjuk tény mi tény eléggé csalás szagú volt. Végülis kiesett két gyenge-közepes csapat és láttuk emiatt a vb tán legjobb meccsét, a koreai-törököt.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.13. 22:38:34

@rizla: "igazából a spanyolok a 2008-as EB-n voltak először igazán szimpatikusak, az előtte levő tornákon mindig volt bennük valami picsás)"

nah,ezzel en is pont ugyanigy vtam.
magarol a vb-rol: egyreszt kedvenc valogatottam hianya,masreszt a biroi csalasok miatt minmalisan sem hozott tuzbe. az altalam latott legszarabb vt vt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.13. 22:42:35

@Artsuhtaraz:

Elhiszem, hogy az, amiről te írsz, sokkal fájdalmasabb dolog. De sokkal kevésbé is igazságtalan. Igazából nem fáj, ami 2002-ben a vb-n történt (a koreai-spanyolon); de hihetetlen mértékben sérti az igazságérzetemet.

@rizla:

Az elődöntő már biztos lett volna, vagyis minimum csúcsbeállítás a spanyol vébészereplésben.

@sporttárs:

Igazából pont a mezőny legjobbja, Joaquín, hagyta ki. Jellemző módon.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.13. 22:44:25

@ferenck:

2008-ig lúzerek voltak (ráadásul eléggé kódoltan). De a lúzerség mindig szimpatikusabb, mint az ún. "győztes mentalitás". Úgy értem, semlegesként.

rizla 2009.12.13. 22:51:37

@Csöncsön: miért szimpatikusabb semlegesként az amit spanyolország csinált? leülsz egy csapat NEVE miatt a tv elé, arra vársz, hogy elkápráztatnak, igazolják a hírüket, és legalább néha-néha, évtizedenként egyszer elérnek valamit, aminek tapsolni lehet, erre amit kapsz a sorsdöntő pillanatokban, az gyenge játék, kishitűség, beszariság, beégés, kudarc.

és mi az az "ún." győztes mentalitás? komolyan a legfontosabb dolgot akarod most kigyúlni a sportban?

Vul-Kahn 2009.12.13. 22:51:50

Frings volt aki kezezett, nem Tarnat. (Tanne ott se volt ezen a vb-n.) Amúgy Kahn azon az USA elleni meccsen volt a legzseniálisabb, egyedül Donovannak legalább 6 ziccerét védte.
Scholl nagyon hiányzott, és a döntőben Ballack...(ez csúnyán ki lett felejtve a posztból).
Meglehetett volna a döntő is, a gólig jól (legalábbis egyenrangúan) játszott a Mannschaft, sajnos viszont amikor azt látták, hogy legjobbjuk is tud hibázni, hiába németek, összeomlottak. A brazilok meg felszabadultak, és teljesen megérdemelten nyerték meg a vb-t, bár a belga meccsük nekik is irgalmatlan mákolás volt, simán éghettek volna 3mal a szünetben.
De az a Ro-Ri-Ro-trió parádés volt tényleg, Cafuval, R. Carlosszal, egy akkor csúcsformában lévő Lucioval és Gilberto Silvával, bár minden világversenyen ennyire jó helyre kerülne a trófea...

giacinto 2009.12.13. 22:56:06

@nekedX: Ja, csak Ronaldo kb 3-szor annyi meccset döntött el mint dinho...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.13. 22:56:52

@rizla:

A "győztes" azt jelenti: célfutball. Akárhogy is, de nyerni, akár egyetlen épkézláb, élményt okozó támadást sem vezetve, de a végén bemákolni egy gólt.

A "lúzer": az, aki az élményt adja, cserébe veszít. (Pl. spanyolok: majdnem mindig látványos játékot nyújtva, sok gólt lőve estek ki a vébéken, legalábbis az általam látott ötön mindenképp.)

Mondom, _semlegesként_ az utóbbi mindig szimpatikusabb. Más kérdés, hogy az ember ritkán semleges, ha futballmeccset néz, és nem élményt akar, hanem győzelmet.

giacinto 2009.12.13. 23:01:00

spanyolokhoz: ez volt az a torna amikor nagy dilemmában volt a szövkap, hogy a Valenciára vagy a Deporra építse a csapatot? (lehet hogy az már 2000ben volt)

Lojzi_ 2009.12.13. 23:01:44

Nem volt az annyira rossz német csapat, mint amennyire sokan beállítják.
Csupa olyan játékos, akik rengeteg tapasztalattal rendelkeznek és mindent tudnak erről a játékról: pontosan passzoló, jó technikájú, erős fizikumú és harcos arcok. Szerintem Ziege, Ramelow, Jeremies, Linke, Hamman, Frings, Schneider mind ez a kategória.
Egyik sem nevezhető agyonhájpolt világsztárnak, de azért azon sem kell meglepődni, hogy egy akkor csúcsformában lévő Kahn, Ballack párossal kiegészülve és persze csapatként (ami mindig is jellemezte a németeket) rendkívül messzire jutottak.
Az igazi gyenge pont - és a németektől teljességgel szokatlan dolog - az volt, hogy ez a csapat inkább hátul volt erős. Ott viszont nem kicsit. Nagyon.
A döntőig egyetlen gólt kaptak, méghozzá a hosszabbításban az írek ellen. Lehet mondani, hogy könnyű ágon voltak, meg Korea ellen jó bírót kaptak, de ugyanakkor baromi nehéz kijelenteni, hogy az olasz, vagy a spanyol csapat ellen Kahn és az előtte lévő masszív védelem nem húzta volna le ugyanúgy a rolót, mint a többi meccsen.

Sajnos Klinsmann, Völler, Rummenigge, Müller vagy Rahn szintű csatár-ász nem volt épp a németeknél (ezzel hülye lennék vitatkozni; azóta sincs), ezért a sok gólokat nem volt aki szállítsa (szegény szaudiakat most hagyjuk ebből ki).

Tehát a brilliáns támadófocit a névsor átböngészése után értelmes ember nem várta, de ennek ellenére nem volt okos ötlet ellenük fogadni. Hátul jók voltak, ha meg felívelték a lasztit, akkor a Luftwaffe többnyire valahogy megoldotta. :o)))

Lojzi_ 2009.12.13. 23:08:37

@Vul-Kahn: Deisler sem lehetett ott. De attól függetlenül, hogy Scholl és Deisler a középpályát látványosabbá tehették volna, azért valami csatárféle még kellett volna oda.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.13. 23:09:00

@Csöncsön: szimpatikus luzerek igazabol a hollandok vtak a vb-k torteneteben. ok dontoket meg elodontot buktak el luzerseg miatt. spanyolok - ha tetszik,ha nem - vb-szinten eddig nem szamitottak nagycsapatnak,csak outsidernek. a valogatottjuk csak par eve naon komoly tenyezo a vilag futballjaban,addig altalaban nehezen legyozheto,de vegsofokon kellemes ellenfel vt barkinek a 16 vagy a 8 kozott.es ezt egyaltalan nem neveznem vilagraszolo luzersegnek.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.13. 23:12:19

meg annyit,h ezen a vb-n "szerettem bele" ronaldinhoba.

madbalee 2009.12.13. 23:13:48

1 Trivia ami szerintem kimaradt: Ballack ezüstéve volt. minden fronton ezüstöt szerzett ebben az évben. BL/Bundás Liga/Kupa/VB

Azt hiszem 2008-ban is hasonló sikerült neki, bár nem tudom a Cselszki hányadik volt tavaly a bajnokságban. ;)

Lojzi_ 2009.12.13. 23:14:39

@Csöncsön: érdekes meglátás.

Kicsit viszont aláássa az a statisztika, hogy a németek jóval több, mint kétszer annyi gólt lőttek a VB-ken eddig, mint a spanyolok és a három győzelem mellé azért volt még négy ezüst is. Akkor ők most "sok gólt lövő lúzerek" vagy "a végén bemákolt egyetlen gólokról" van szó?

madbalee 2009.12.13. 23:15:52

Ümit Davala sérója is pariban volt azon a VB-n szerintem a Dagiéval:))))))

Vul-Kahn 2009.12.13. 23:19:57

@Lojzi_: Valóban, Basti Fantasti is hiányzott, de az ő helyén Schneider végülis egész jó volt, inkább valóban, amit mondasz, a csatárhiány volt a probléma.
Az azelőtti kommentedet meg akár én is írhattam volna, csak lusta voltam hozzá. :) Pontosan erről volt itt szó. (Mondjuk Ramelowt meg Linkét nem mondanám "jó technikájúnak", de annyi :) Amúgy Metzelder volt még abszolút csúcsformában ezen a vb-n, ezt feltétlenül meg kell említeni. Ja, és mivel jobbhátvéd nem igazán volt, ezért hol 3 védővel, hol pedig Fringsszel jobbhátvédben játszott a csapat.

rizla 2009.12.13. 23:22:30

@Csöncsön: "A "győztes" azt jelenti: célfutball. Akárhogy is, de nyerni, akár egyetlen épkézláb, élményt okozó támadást sem vezetve, de a végén bemákolni egy gólt."

ja, mint a 2008as spanyol csapat? mint a barcelona? vagy szerinted ilyenek voltak az olaszok 2006ban? vagy a németek, akik még komolyan vehetőek voltak? vagy a brazilok 2002ben? franciák 2000? franciák 98, na ezen már vitatkozhatunk.
a játék és a mentalitás két külön dolog, te félelmetesen demagóg mentalitással egybemosod. mintha nem lehetne jól ÉS győztes mentalitással futballozni. mintha nem lehetne szarul ÉS lúzerként focizni.

"A "lúzer": az, aki az élményt adja, cserébe veszít"

jaj bazmeg, mert azért estek ki a spanyolok, mert szépen játszottak!!! úristen, nem szakad le a plafon? de most komolyan. akkor hogy a picsába nyertek 2008ban?

neked a futball ilyen nagyon nagyon leegyszerűsített jó és a rossz harca. elég uncsi.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.13. 23:26:35

@Csöncsön:
Értelek, kicsit demagóg voltam. (igazságról meg furcsa dolog beszélni, vmikor úgy érzi az ember az igazságtalan a sors részéről, hogy kimarad egy ziccer) Én valahogy akkor se tudom ezt az egészet kollektív csalásnak és összeesküvésnek nézni.
Ez személyes vélemény, meg naivitás. Nyílvánvaló hogy neked jobban fáj, mert a spanyoloknak szurkoltál.

@madbalee:
Elődöntőn a kézfogásoknál össze is mosolyogtak és puszipajtások voltak.

Lojzi_ 2009.12.13. 23:26:43

@Vul-Kahn: Az tény, hogy 2002-ben a németeknek több sebből vérzett a keretük, komoly hiányposztjaik voltak.
Az már más kérdés, hogy az-e a nagyobb szó, ha valaki egy sztároktól hemzsegő tökéletes kerettel végigveri a mezőnyt, vagy az, hogy a nyilvánvaló problémák ellenére ér el jó eredményt.

Én azt mondtam mindig is, hogy azért a németek jó szájízzel térhettek haza az utolsó két VB-ről (utóbbiról képletesen értem a hazatérést.)

Remélem azért lassan-lassan el lehet majd felejteni a Klose-Podolski párost (főleg a második felét). Azt sem bánnám, ha például Gomez óriási szezonja lenne az első ok erre... :o)))

rizla 2009.12.13. 23:30:22

@ferenck: na ez hatalmas mellébeszélés. 2000-ben 4 csapatból 3 spanyol volt a BL elődöntőiben!!! miről beszélünk? európa egyik legerősebb játékoskerete volt az övék 2000-ben, 2002-ben, 2004-ben, és 2006-ban is, az ez előtti időszakról inkább nem nyilatkozom ennyire magabiztosan.
outsider, bruhaha. minek ez? ne adjuk már csöncsön alá a lovat.

Titi120 2009.12.13. 23:32:11

@Lojzi_:
Ahogy mondod, a csatár poszt igazi achilles - sarka volt annak a Nationalelfnek. Klose akkoriban csak bontogatta még a szárnyait a Kaiserslauternben (csoportmeccseken legalább fejelgette a gólokat szépen), de a helyzet komolyságát mutatja, hogy a 34 éves Bierhoffot is ki kellett vinni Asamoah és Neuville mellett. Arról nem beszélve, hogy sokáig még Paulo Rink is versenyben volt a kerettagságért ...

Viszont a világ legjobb kapusának teljesítménye mellett ami még megragadt bennem, az Ballack játéka volt, extraklasszis produkció, majd közvetlen a torna után mintha kicserélték volna, teljesen megváltozott a játékának a stílusa is, nem csak a minősége.

Vul-Kahn 2009.12.13. 23:36:47

@Titi120: "a helyzet komolyságát mutatja, hogy a 34 éves Bierhoffot is ki kellett vinni Asamoah és Neuville mellett."

Az még semmi, ott volt az a Jancker is, aki a 2001/2002es szezont 0 góllal abszolválta. :)
Ha Cacau már akkor is német állampolgár lett volna, vszleg ott is lett volna a vb-n, mert abban a szezonban egész jól játszott a Nürnbergben. Az lett volna még az igazán durva. :)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.13. 23:37:29

@Lojzi_: @Titi120: nem akarok alkalmatlankodni, de ha a német csatárokról beszéltek, akkor tudok ajánlani egy egész jó írást a témában :)

Vul-Kahn 2009.12.13. 23:42:14

Sőt akkoriban még emlékeim szerint Olaf Marschall is aktív volt. És ott volt még az aranylábú Thomas Brdaric is. Martin Maxot sem szabad ám elfelejteni (ő talán társgólkirály is volt abban a vb előtti szezonban, de Völler a kora miatt mégis kihagyta).
Ilyen vetélytársak között egy Alex Zickler nem is értem, hogy nem került be, vszleg sérült volt ő is, már nem emléxem.
Hejj, aranygeneráció volt ez, nem vitás. :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.13. 23:44:49

@madbalee: Mármint, hogy Ballack első ezüst éve, mert 2008-ban már a Chelseaval megismételte a bravúrt. Na ő a nemszimpatikus lúzer.

"Ziege, Ramelow, Jeremies, Linke, Hamman, Frings, Schneider" - ezek a nevek írják körül számomra a német focista prototípusát. Azt a 2002-es brigádot azért masszívan lehetett utálni.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.13. 23:46:38

@rizla: marpedig valogatott - es nem klubcsapat - szinten spanyolorszag full outsider vt: sok jo jatekos csapat nelkul. egy futballtorteneti parhuzammal elve: az angol klubok 1977 es 85 kozott ledozeroltak europat,valogatottjuk megsem vt tenyezo az akkori vilagversenyeken.

rizla 2009.12.13. 23:47:36

@ferenck: "sok jo jatekos csapat nelkul. "

értem. tehát az, hogy a legjobb játékosanyagból nem tudnak összehozni egy jó csapatot, az nem lúzerség. összehozni egy jó csapatot jó játékosokból, bejutni a VB-döntőbe, és veszíteni, az lúzerség. naná.

Titi120 2009.12.13. 23:53:30

@mocsing:
Ismerjük. ;)

@Vul-Kahn:
Brdaricnál felnevettem. :D

Jól emlékszem, hogy Scholl ezidőtájt egy ritka fertelmes arcszőrzettel nyomta egy rövid ideig ? Emlékszem, hogy egy felkészülési meccsen megláttam, és nem ismertem fel, azt hittem valami újabb csoda iránit igazoltunk Hashemian mellé. :)

Lojzi_ 2009.12.13. 23:55:21

@popp: Már úgy vártam, hogy írjál végre valami értelmeset. (Továbbra is várok persze...)
Van a kalapban 7 név. 7 játékos, akik egész más háttérrel, adottságokkal, attitüddel, karrierrel, stb., stb. rendelkeznek erre beböfögöd, hogy őket aztán hűde lehet utálni. Gondolom azért mert németek. Vagy a frizujuk nem tetszett?
Gratulálok.

Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy a 7 névből talán ha 3-hoz tudsz arcot kötni (Ziege köztük van, őt nehéz ebből a szempontból elfelejteni)...

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.13. 23:57:43

@popp: hogy ballackot utálja valaki, meg effenberget és kahnt (bár utóbbit általában az irigység táplálta), azt megértem, de a te listádon lévő emberekben miafaszt lehet utálni a rettenetesen intelligens hozzáállásról tanúskodó nemzetiséget zsigerből gyűlölésen kívül, az rejtély nekem.

egyébként jeremies-szel esett meg a nagy eset, hogy városon belül váltott klubot, majd volt csapata ellen két gólt lőtt, de a korábbi szurkolók felállva tapsolták. mindez persze OFF volt, a lényeg, h minden német egy paraszt robot.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.14. 00:02:57

@rizla: figy,ha megnezed a 2000es bl-elodontok resztvevoinek keretet,naon sok spanyolt nem fogsz talalni bennuk. a 2000-es eb legjobb 4 csapatanak erosebb kerete vt.
luzersegen 11es rugasok miatti folyamatos kiesest (lehetoleg elodontoben v esetleg azert ugy elbukni a dontot),utolso percbeli kapufakat,kulcsjatekosok artalmatlan helyzetben valo leseruleset meg hasonlo nem feltetlenul szakmai,hanem inkabb szerencsetenyezoket ertek. az,h vki sok jo jatekosbol keptelen osszehozni 1 csapatot nem luzerseg,hanem edzoi pancserseg,azaz kokemenyen szakmai tenyezo. spanyol valogatott leszerepleseibe egyebkent regebben a hagyomanyosan remek barca-real kapcsolat is bejatszott,meg vt oan idoszak is,h elvaras vt,h az osszes autonom tartomany,nepcsoport (baszkok,katalanok,galiciaiak,andaluzok stb.) kepviselve legyenek,teljesen fuggetlenul attol,h esetleg pont nem vt valogatott szintu andaluz focista.

Strigo 2009.12.14. 00:12:41

Remek az írás Ronaldoról, szinte szóról szóra én is ezt éreztem vele kapcsolatban.

Harald hardrode 2009.12.14. 00:27:33

@sporttárs: ebbe ne menjünk bele, mert az, hogy elvi alapon ítéljük meg a bajnoki címet, az kicsit erős. Amúgy meg kis hazánkban divat a brazilokat szeretni a krautokat meg szídni. A spanyolokhoz meg annyit, hogy az íreket is csak tizikkel verték, szóval nem tudom mire az a nagy felháborodás, hogy akkor ők mennyire megérdemelték volna a döntőt.

Harald hardrode 2009.12.14. 00:41:16

@popp: szerintem meg piás toni és társa az ágyúsok kapusa írja le legjobban az angol játékosokat. Bénák és vedelnek, ja Gazzát ki ne hagyjam. A franciák meg mind csigát zabálnak és kézilabdát játszanak. Csak egy valamit mondj meg. Schneiderben mit lehet utálni? Hogy elrontotta a Wembly avatóját? Vagy mégis mi a péklapátot.

Mala Suerte 2009.12.14. 01:29:24

Hát ja. Nem volt ez rossz vébé, Ballack és Kahn óriásit játszottak egy elég gyenge csapat élén, Anglia pedig még Végh Zolival is jobban járt volna.

Egyébként Maldini pár hónapja azt nyilatkozta, hogy ha egy meccset újrajátszatna pályafutása 25 évéből, akkor az nem a 2000-es Eb-döntő, hanem a 2002-es Korea elleni negyeddöntő lenne.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 07:21:38

@Harald hardrode: Ez olyan mintha azt kérdeznéd, hogy mit lehet utálni a kelkáposzta főzeléken. Segítek: az ízét!

montipájton 2009.12.14. 07:56:47

Jó vb volt, Ronaldo elfoglalta jól megérdemelt helyét a világ tetején.

A koreaiaknak egyáltalán nem volt rossz a csapatuk, az olaszoknál pl. semmivel sem produkáltak kevesebbet a csoportkörben, a digók megint csak mázlival jutottak egyáltalán tovább, úgyhogy fogjuk fel igazságosnak, ami aztán velük történt - amúgy sem voltak jobbak azon a meccsen Hiddinkéknél.
A spanyolok ellenben tényleg csúnyán megjárták, de ott is inkább az igazságérzet miatt háborogtam, nem a spanyolok miatt, mert a remek csoportkör után már az ír meccset majdnem elszórakozták.

Végül a legjobb nyert, úgyhogy semmi gáz.))

Lojzi_ 2009.12.14. 08:31:40

@popp: Schneider ízét miért utálosd?
Egyáltalán minek kóstoltad meg???

Walmer 2009.12.14. 09:04:59

@rizla: Amíg élek nem fogom megérteni, hogy jön ide az, hogy Hiddink hogyan, mennyire volt felháborodva a Chelsea - barca után.
Min2 mecss (spanyol-korea, Chelsea.Barca) ordas csalás volt, a vesztes tábor joggal volt kiakadva.

madbalee 2009.12.14. 09:06:05

@Artsuhtaraz: :)) igen.A két haj virtuóz az említett elődöntőről:

arsiv.ntvmsnbc.com/news/234895.jpg

madbalee 2009.12.14. 09:13:47

@Lojzi_: Nem tudom poppnak mi baja a fent említettekkel, nekem az hogy se színük, se bűzük.(Illetve Jens barátunk bénázásai, öngóljai jutnak most eszembe) Ezért nem sajnálom, hogy a mostani Nationalelf nem ilyenekből áll.
A Te általad említett embereket meg tényleg jó lenne látni újra a pályán, mert üde színfoltot hoztak a pályákra. Effe egy igazi egyéniség volt, míg Ballack nagyot játszott akkoriban a Leverkusenben. Kahn pedig Kahn, még ha nekem Toldo, Buffon, Canizares szimpibb, akkor is Oli kellett ahhoz az időkhöz.

madbalee 2009.12.14. 09:16:30

@matthe07: Azért szerintem a 94-es döntő is megfordulna a fejében.;) Sajnálom, hogy 2006-ban nem volt ott. Ő megérdemelte volna az aranyat. (pár csapattársa helyett)

madbalee 2009.12.14. 09:17:18

@popp: Pontosan megfogalmaztad a lényeget;)

madbalee 2009.12.14. 09:20:15

@montipájton: Olaszfanként a spanyolokat sokkal jobban sajnáltam Korea ellen kiesni. Amúgy Trapp csapata tényleg nem azt mutatta ott, mint amit mutathatott volna. Akkor voltak sokan a csúcson (körül) közülük, mégis ilyen küszködő sértődött banda képét mutatták.

caralho voador 2009.12.14. 09:39:55

@Harald hardrode: persze, volt német kapufa a döntőben, ugyanakkor ne feledd, a brazilok már az első félidőben minimum három gólt rúghattak volna egészen nyugodtan. Ronaldo 2 ziccere, plusz Kléberson kapufája, stb. Attól, hogy a németek messze itt játszottak legjobban a vébén, még teljesen megérdemelten nyertek a brazilok. Iszonyatosan gyenge német csapat volt ez (ilyen arcokkal, mint Bode vagy Asamoah), egyedül Kahn juttatta őket a döntőbe. Pl. a négy évvel későbbi alakulatuk, ami csak bronzérmes lett, ezerszer jobb futballt játszott.
Nem olvastam végig az összes kommentet, de úgy érzem, méltatlanul kevés szó esik Costa Ricáról. Eszméletlenül jó focit játszottak. A későbbi bronzos (és szintén szuper) törököket a csoportban simán ütniük kellett volna a helyzetek alapján, ehelyett kapaszkodniuk kellett az ikszért. Aztán a brazilokkal is mekkora meccset játszottak mán :)
A spanyolokat én is sajnáltam, de ne feledjük, Camacho faszsága is benne volt a kiesésben. Egyszerűen képtelen volt azt a támadó potenciált kihozni a csapatból, ami benne volt. Sőt, állandóan lehozta a csatárait, és kp-okat tett be helyettük. (ha jól emlékszem szily egy korabeli szakkomentárjára: Camacho két újabb kapus becserélését tervezi)
Szerintem fasza kis vébé volt (a négy évvel későbbi borzadály fényében mindenképp), a brazilok teljesen megérdemelten nyertek. Remélem, jövőre összejön egy brazil-spanyol döntő, azt hiszem, az lenne a foci csúcsa.

drosiii 2009.12.14. 09:41:27

@Csöncsön: visszaadták azt a barcának tavaly :((

Vicces, hogy egyik esetben egyértelmű csalásról beszélsz, másiknál meg bírói tévedésről..

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.14. 09:47:29

@drosiii: mert az teljesen más volt, mert csöncsön a világ azon feléhez tartozik, akik szerint abidal nem ért hozzá drogba lábához, tehát oda is tévedett, csalás nem lehetett, és a tizik sem úgy voltak, mert az piqué válla volt, csak a könyökénél hordja, milliószor lejátszottuk vele, ne erőlködj

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.14. 09:50:09

@mocsing: anelka volt, nem drogba, mindegy

Lojzi_ 2009.12.14. 09:52:08

@madbalee: Az mondjuk elfogadható, hogy valaki a zseni szint alatt nem barátkozik focistákkal, hiába csupaszív és felkészült vízhordó is az illető. (Mondjuk én ezt sem értem, mert a respect azért szerintem mindeképpen jár annak, aki keményen odateszi magát a szakmájáőban, legyen az orvos, mérnök, szalagmunkás, vagy focista.)

De hogy valaki hogy tud szívből gyűlölni egy általa színtelen-szagtalannak tartott embert azt nem értem....
Főleg olyanokat, akik egyébként emberileg is a kellemesek közé tartoznak.

Szerintem itt sokkal inkább a nemzetiség miatti gyűlöletről van szó, ami bizonyos emberek esetében sajnos valós probléma. Szánalmas.

Shikaka 2009.12.14. 09:52:55

@popp: "Ziege, Ramelow, Jeremies, Linke, Hamman, Frings, Schneider" - ezek a nevek írják körül számomra a német focista prototípusát. Azt a 2002-es brigádot azért masszívan lehetett utálni.

Közel sem vagyok német rajongó, de ez azért erős.

Hamman és Linke kifejezetten szimpatikus, szerény profiként maradt meg, Ramelow és Schneider pedig a Leverkusennel megsüvegelendő produkciót nyújtott ebben az időben.
Különösen Schneider volt szimpi, bár tény, hogy nálam mindig kapnak egy pirospontot azok, akik aktuális állástól függetlenül hajtanak végig minden meccsen.

robill760 2009.12.14. 09:59:56

nekem ez a 2002-es VB legnagyobb pillanata:
www.youtube.com/watch?v=zNAnvtUnofs

Lojzi_ 2009.12.14. 10:03:16

@robill760: Ez a Denilson ez kevésbé volt szerintem focista, mint bármelyik lesajnált német szürke egér.
A labdával jól bánik, de ezzel inkább a cirkuszban kellett volna fellépnie, nem egy csapatsportban, ahol néha passzolni is kellene.

caralho voador 2009.12.14. 10:03:52

@robill760: tényleg. Hatalmas jelenet volt!

drosiii 2009.12.14. 10:04:21

@mocsing: hát mostanában nagyon nincs időm olvasgatni itt.. csak ezen megakadt a szemem..
há lassú víz partot mos. előb-utóbb csak sikerül alakítani rajta valamit :)) (már giggset is kezdi elismerni szóval remény mindig van)

volt felháborodás abból, hogy a bayern tovább mert menni torinoban vagy kezdenek normális irányba terelődni a dolgok?

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.14. 10:10:53

@drosiii: egy szavunk nem lehet az itteni juve-kompániára _ez ügyben_, mindegyikük (legalábbis aki megszólalt) elismeréssel adózott a bajorok javára látott osztálykülönbségnek és ha bukóra állítod melletted lévő ablakot, talán hallod, ahogy a hősök terén lánc-lánc-eszterláncot járva együtt ordítják: fer-ra-ra, ta-ka-rodj!

lassú víz partot mos, de csöncsönt aligha :)

nem akarok off-tengert, pláne a vb-posztban, de mi volt giggs-szel? kiderült, h szarabb, mint iniesta? :) azért a walesit nem elismerni elég kemény, jelentsen bármit is ez.

drosiii 2009.12.14. 10:14:03

@drosiii: Jut eszembe.. Mikor volt utoljára ilyen BL év, hogy olasz,angol,spanyol,francia csapat is esett ki BL csoportból?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.12.14. 10:16:35

A Vb legemlékezetesebb pillanata amikor a spanyolok kizúgtak én pedig eldobtam a kezemben szorongatott, üres félliteres pillepalackot káromkodva és az a földön megpattanva bevert (!pár dekás műanyagpalack!) egy olyan Tiffany vagy mifranc módon festett ajtóüveget...Sokba került hogy a franc egye meg...

rattenfanger 2009.12.14. 10:17:59

"Az angolok azonban nem bírtak egyik legnagyobb átkukkal, vagyis inkább futballképzésünk egyik nagy hiányosságával, aminek köszönhetően a poszt-Shilton korszakban egyetlen normális kapust sem bírtak kinevelni. "

Ja, a másik nagy hiányosságuk meg a kreativitással függ össze. Meg mindennel ami futball játékos és nézhető oldalát érinti.
Na de, hogy akár oda is érhettek volna a végén? Persze, csak sok csapatot ki kellett volna zárni.

A VB kellemes meglepetése Törökország és USA volt, valamint az aktuális afrikai berobbanó csapat Szenegál.
Dél-Korea irgalmatlan és pofátlan nyomása meg azért olyan fájó a világnak, mert most nem nagycsapat volt a tolt házigizda és így már vérlázító a csalás egyből.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.14. 10:52:07

@rattenfanger:
Azért ez az angol válogatott siralmasabb volt annál, hogy csak a kapuspusztot emeljük ki.
Danny Mills, Vassel, Keown, Dyer, Heskey, Sinclair, Southgate. Sajnos az itt alkotott teljesítménye révén Fowler is ebbe a kategóriába tartozott ezen a vbn.
Ez a névsor pedig így siralmas :)

Az se tett jót, hogy vb előtt gyöngyszemű Duscher kedvesen összekoccolta Beckham lábát, ha nem a vb előtt tanul meg újra járni a srác, akkor talán focizni is tudott volna.
A legnagyobb tényező pedig Sven volt, sose értem, hogy egyáltalán a Lazio kispadjára hogy tudott leülni.
Hozzáteszem, hogy nekik szurkoltam és talán Sheringham(!) és Owen játékát találom így utólag visszagondolva elfogadhatónak.

Neil Blender 2009.12.14. 10:58:43

Az emlitett Spanyolorszag - Delkorea mecsen en falhoz vagtam 2 sorosuveget ill szettortem egy szeket....

Pedig otthon voltam =) Mai napig nem ertem hogy lehetett egy ennyire nyilvanvalo es pofatlan csalast meguszni. Hiddink remek edzo, de ha meghallom hogy neki tulajdonitjak Korea remek vb szerepleset akkor rohognom kell. Mar az olaszok ellen ki kellett volna esni a csapatanak, Spanyolorszag ellen meg volt pofajuk unnepelni...

Sittre kellett volna vagni az egesz szovetseget + a csalo birokat. CSak Byron Moreno neve jut eszembe ki is volt a spanyolok elleni meccsen a spori?

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.14. 11:03:56

Most jut eszembe, arról nem hangzott el semmi, hogy Dél-Koreai aranygól szerzőjét Ahn Jung-Hwant a vb után a Perugia elnöke elzavarta. Megmondta neki, hogy nem játszhat a csapatban többet, mert ahhoz ki kéne cserélni az elnök szívét.
("I have no intention of paying a salary to someone who has ruined Italian football.")

Költői kérdés: mi a túrót kellett volna a csóringer fodbalistának csinálni? Mellélőni? Öngólt véteni?

Az aranylábú koreai profizmusát hűen tükrözi, hogy 2006 januárjában a Blackburn próbajártékra hívta, de ő nem jelent meg egyszer sem. Egyik ízben azért mert a szülinapja volt, innen is gratulálok neki :)
Ha minden igaz, ő a vb-ek legtöbb gólt elérő ázsiai játékos. 3 találatot jegyez.

Flankerr 2009.12.14. 11:06:35

Nekem a vb egyik legnagyobb élménye (mivel szinte az összes meccset végignéztem) a Matuz-Egry-Szántó kommentátor hármas feltűnése és rendkívül szórakoztató stílusa jelentette, a szüleim eleinte nem értették, miért röhögök fel hangosan olykor meccsnézés közben..:)

sundin 2009.12.14. 11:07:03

@Artsuhtaraz:
Már az ominózus meccs után rögtön elzavarták a jó Ahn-t, volt is belőle balhé.

Neil Blender 2009.12.14. 11:09:56

@Flankerr: hat azert Matuz-t szorakoztatonak nevezni eros tulzas... :)

@Artsuhtaraz: teenyleg... Hogy szaradna el a szive. Mindig is kivancsi lettem volna hogy akkor a spanyolok elerhettek volna e valamit, leven a del koreaiakon siman tulleptek (volna). Ott vettek el Raul utolso eselyet hogy valogatott szinten is nyerjen vmit.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.14. 11:15:44

@Flankerr:
Én Matuzon aludtam el legtöbbször. A legendás Hertha - Barca ködös meccs, ahol nem történik semmi a pályán csak fehérség és a kommentátornak kéne valamit produkálni...

@Neil Blender:
Ahhoz a meccshez még hozzátartozik a 2 partjelző is, akik beintették a "lest", a "faultot", meg hogy kivitte Juaquin.

Assistant Referee 1
Ali TOMUSANGE (UGA)
Assistant Referee 2
Michael RAGOONATH (TRI)

címükkel sajnos nem tudok szolgálni :)
(A bivalyerős honi bajnokságukban váltak ők is Puhl Sanyi szintű világklasszis bíróvá. Mert azért az ugandai nb1-ben ember legyen a talpán aki tudja olyan gyorsan kapkodni a fejét, hogy le ne maradjon semmiről.)

rattenfanger 2009.12.14. 11:15:53

@Flankerr: Matiz és Sancho? Bocs, de nincs túl magasan az a bizonyos léc nálad :)

caralho voador 2009.12.14. 11:18:32

Nekem a vb egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor a döntő első félidejében Kahn x-edik bravúrja után szegény Knézy nagy dérrel-dúrral közölte, hogy most már nincs mese, bármi történjék, Kahn a meccs hőse. Jól megmondta...

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.14. 11:30:24

@caralho voador: brazil-spanyol döntő biztosan nem lesz, a sorsolás miatt nem is lehet, már korábban találkoznak.

madbalee 2009.12.14. 11:34:52

@heinrich: Akkor korábban ez esetben majd korábban odaadják a kupát valamelyiknek!!:))))

sundin 2009.12.14. 11:37:38

Simán lehet spanyol-brazil döntő, ha csoportgyőztesek lesznek.

caralho voador 2009.12.14. 11:39:22

@sundin: szerintem is. Ha az előbb belinkelt index cikk helyesen írja az egyenes kieséses szakaszt.

Everred 2009.12.14. 11:47:37

@Artsuhtaraz: a 2002-es világbajnokságon Owen nem alkotott nagyot, kiharcolt egy tizenegyest meg rúgott egy gólt. A védelem volt nagyon kemény: Ferdinand és Campbell elképesztő hatékonysággal működtek és Ashley Cole is óriásit focizott, még az egyébként teljesen középfos Mills is megbízható volt.

Az megint más kérdés, hogy Erikssonnak, Keeganhez hasonlóan, fogalma sem volt róla, mit kezdjen Scholesszal, így aztán amolyan iparosnak használta a középpálya közepén... Scholes meg nem az az ember, aki vitatkozik az edzővel vagy eltér az utasításoktól, így meg nem csoda, hogy hiányzott a kreativitás abból a csapatból. Sexy Sven megpróbált behátrálni a világbajnoki döntőbe, csak hát a brazilok jóformán helyzet nélkül rúgtak kettőt és az, hogy az angoloknak emberelőnyben kapuralövésük sem volt, nem csak a keret erejét tükrözte, hanem elsősorban a kapitány úr totális tanácstalanságát.

madbalee 2009.12.14. 11:55:44

@popp: Te meg éhes voltál, és enni kellett valamit aznap is:)))

Lojzi_ 2009.12.14. 12:11:18

@popp: Az igazi baj az, hogy Veled nem először fordul elő, hogy pusztán nemzetiségi alapon kezdesz fröcskölődni. Nem kedvelem ezt Benned.

madbalee 2009.12.14. 12:13:40

@Lojzi_: jobb lenne, ha pusztán klubhoz tartozás miatt?

Mourinho már nem a király 2009.12.14. 12:15:24

Nekem is úgy maradt meg ez a döntő, hogy nem volt ott 3-0-ás különbség a brazilok javára, tudásban lehet, de a játék alapján nem. A németeknek ott volt a kapufa, meg több helyzet is, simán mehettek volna 2-vel, és onnan már lehet nem vesztik el.
Irónikus, hogy pont az addig remeklő Kahn bakkizott, bár mondhatjuk azt is, hogy a meccs Kahn és Ronaldo között dőlt el, és hát Roni jobb volt :)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 12:16:15

@Flankerr: Szántó nem volt, de Faragó igen.

@Lojzi_: Ha már szánalmasozol: a kedvenc focicsapatunkhoz negatívan hozzáálló embereket látatlanban le xenofóbozni, kábé olyan mint csípőből lekomcsizni vagy lenácizni a vitapartnert.

Everred 2009.12.14. 12:29:34

@Anthony - awkward silence: tényleg nem volt 3-0-ás különbség, ezért lett csak 2-0 a vége :-) annyi meg összességében játékban is volt a két csapat között, bár tény, a németek a döntőben végre értékelhető labdarúgást mutattak fel.

Romanes eunt domus 2009.12.14. 12:33:07

A Vb hivatalos nótája meg sincs említve, pedig maga az isteni Vangelis szerezte:
www.youtube.com/watch?v=pcbGxT7nG60&feature=fvw

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 12:33:15

@Lojzi_: Szerintem te a kedvenc csapatod iránti ellenszenvemet nem szereted és azt magyarázod félre.

Hogy ha te német válogatottat és a bundesliga csapatokat preferálod azt nem nemzetiségi alapon teszed?

Azt nem vagytok képesek megérteni kroos-szal: lehet, hogy szívesebben söröznék Linkével vagy Schneiderrel, mint De Rossival és Tottival. A szurkolás viszont egészen más szféra. Ott egy preferencia rendeszer alapján az abból fakadó érzelmeket sem palástolva vörösödik az ember feje.

Amúgy ezer meg egy érvet föltudnék sorolni a német focival szemben, mintha bele is mentünk már volna ilyemibe. Ezeket ti nehezen tudjátok elfogadni nyilván. De a kelkáposztás kommentemben sugaltam, ízléseken és pofonokon baromság vitatkozni.

Lojzi_ 2009.12.14. 12:36:16

@popp: Esetleg egy komplett német csapatot csípőből lenácizni?
(De gyorsan felejtesz...)

Romanes eunt domus 2009.12.14. 12:37:15

Érdekesség, hogy az akkori dél-amerikai selejtezősorozatot az argentin válogatott csillogva-villogva, a brazilokat asszem oda-vissza megcsapva nyerte meg, a szambások meg sorra váltogatták a szövkapokat (Emerson Leao meg Luxemburgo neve rémlik), az utolsó fordulók előtt félő volt, hgy a brazilok ki se jutnak a VB-re. Végül kijutottak, az eredmény meg mindkét válogatott szempontjából ismert.

A délutáni időpontok miatt a német-ír csoportmeccset a számítógépteremben néztük, és a 90. percben akkora ünneplést csapott a 6. osztály (sry a német fanoktól :D), hogy az igazgató majdnem kiosztott mindenkinek egy intőt :D

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.14. 12:41:15

@rizla:

Arra a csapatra, amelyik gyenge, és gyengén is futballozik, ennek következtében kiesik, nem azt mondjuk, hogy lúzer, hanem azt, hogy rossz (esetleg: szar, fos stb.) csapat.

Lúzer az, amelyik erős, sokra hivatott, de a siker kapujában elbukik.

Fölhívnám figyelmedet, hogy évtizedeken át pl. a brazil válogatott is lúzer volt (sokaknak valószínűleg pont ezen időszak, a '70-es, '80-as évek miatt szimpatikusak), mint ahogy kedvenc klubod/klubunk, az FC Barcelona a BEK-ben egészen 1992-ig egy kifejezetten és tipikusan lúzer csapat volt, majdhogynem a par excellence lúzer csapat.

Csodálkozom, hogy nem vagy Real Madrid, Bayern München vagy német válogatott szurkoló. :-)

Az, hogy a szemet gyönyörködtető játék és az eredményesség egyes _kivételes_ esetekben egybeesik, mint például a mostani Barcelona esetében, nos ez, szerencsés véletlen, és nem is jelez mást, mint hogy a mostani Barcában valóban egyesültek a világegyetem összes pozitív energiái, semmi többet. :-)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.14. 12:41:26

@caralho voador: @sundin: @madbalee: ööö, hát erre rosszul emlékeztem, sorry.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.14. 12:45:20

@Lojzi_:

Valóban, az utóbbi évtizedben a német is egy lúzercsapattá vált.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 12:46:20

@Lojzi_:Persze nem náciztam le komplett csapatot, csak Kahn és Effenberg tipische kinézetén próbáltam viccelődni, belátom ízetlenül. (De könnyen ferdítesz...)

Viszont szerintem ehelyen befejezhetnénk, Úgy sem tudom meggyőzni az igen tisztelt Bayernista kompániát, hogy nem az általános német gyűlöletem táplálja Bayern és Nationalelf iránti utálatomat..

És ha azt mondtam, hogy 2002-es csapat még masszívan utálható volt, el kell, hogy ismerjem, hogy a 2006-os már nem. Ettől függetlenül azért nem fogok soha német csapatnak szurkolni, még a Lazio ellen sem.

rattenfanger 2009.12.14. 12:50:26

@balinhosa: Pont úgy bukdácsoltak a selejtezőkben brazilok mint mst az argentínok. Remélem most is ez lesz a forgatókönyv, azaz az argentínok lefociznak mindenkit és besöprik a 3. aranyat :)
(De ha mégsem ők akkor valami új név kerüljön a kupára.)

Lojzi_ 2009.12.14. 12:51:46

@popp: Az hogy valaki ellenszenves az egy dolog. Hogy olyan játékosokat szólsz le, akik sem a pályán, sem azonkívül nem adtak rá okot, az már egy másik dolog.

A Te okfejtésed alapján nekem fröcsögve kellene gyűlölnöm teszemazt Maldinit, vagy Messit, mert sosem szurkoltam sem az olaszok, sem az argentín válogatottnak, sőt gyakran egyenesen ellenük?

Remélem abból nem lesz később semmi bajom, hogy nem írok a fentiekről hetenete valami baromságot bicskanyitogató stílusban.

Az én világomban a szurkolás megfér a korrektséggel és az ellenfél tisztelésével, elismerésével.

Egyébként meg egyetlen Bundesliga csapatot preferálok, nem az összeset és a német válogatott is elsősorban azért érdekel, mert ott játszanak relative nagy számban a kedvenc klubom játékosai.
Nincs igazán szó nemzetiségi szelektálásról, bár az tény, hogy a németek mentalítása és örökös győzniakarása nekem meglehetősen szimpatikus.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.14. 12:54:51

@rattenfanger:

Ámen. :-)

(Van is egy tippem arra az "új névre".)

rattenfanger 2009.12.14. 12:57:51

@Csöncsön: Nekem is van tippem azaz reményem. Nigéria :)

Lojzi_ 2009.12.14. 13:00:37

@popp: Áruld már el nekem szívem, hogy Schneideren pl. konkrétan mit tudsz utálni. Azonkívül, hogy német?
Mit tett az a jóember, hogy wodoo-babát kell hozzá gyártanod?

Sportszerű, nem is rossz képességű, szerény, szorgalmas, igazi csapatjátékos fickó, aki kirivó szabálytalanság nélkül játszotta végig a karrierjét, magánéleti balhéja sem volt és világéletében vállalható frizurát hordott. Akkor?

Integető hajbókoló lufiember 2009.12.14. 13:01:05

Ez az a VB, ahol a legszimpatikusabb arcok között ott volt Ballack. Vagyis, miket írok, Ballack. De, jól írtam, Ballack.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 13:07:06

@Lojzi_: "Ziege, Ramelow, Jeremies, Linke, Hamman, Frings, Schneider" - ezekről volt szó, akik harcos iparos emberek, de keveset tudnak fölmutatni abból a fejta szellemességből és fantáziából, amit szeretek a fociban, ennek ellenére általában nyertek, mikor rendszerint ellenük drukkoltam, ez már csak elég ok az utálkozásra.

Amúgy ellenszenvem ellenére elismerem én Kahn, Effenberg, Sammer, Mattheus vagy az általam legjobban utált Andy Möller tudását is. Sőt Baslert, Klinsmannt és Schollt - ha eltekintettem a mezüktől ;-) - még bírtam is.

Anyway, Denilson jelenete a törökök ellen tényleg nagyon ott volt. Scolari meg arra használta amire kell, A hetvenedik percben megmondta neki: menj be fiam és tartsd meg a zsugát, az ellenfél térfelén cselezhetsz kedvedre, azt úgyis annyira szereted.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.14. 13:08:47

@Lojzi_:

Miért kell megmagyarázni egy utálatot? Plául Vul-Kahn kolléga egyszer azt írta, hogy ő nem szereti David Villát, amin én igencsak meglepődtem, elvégre minden fönti, általad Schneiderhez csatolt jellemző igaz rá. De eszembe sem jutott volna, hogy ne fogadjam el. Ha nem szereti, hát nem szereti. Az ő dolga.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 13:12:30

@Lojzi_: Megint visszajutunk a miért utálom a kelkáposzta főzeléket kérdéshez. Lehet érveket hozni, de fölösleges. A fociszurkolás nem a racionális szféra, számomra semmiképp

rattenfanger 2009.12.14. 13:13:45

@popp: Frings és Schneider azért tud valamit a játékról is.
A többi meg simán védekező játékos, nem játszaniuk kell hanem elrontani más játékát. Vagy másol az ütközők is labdaművészek?

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.14. 13:14:45

@Csöncsön: megint összekevertek dolgokat. popp utál minden német focistát, mert német. sőt, talán még a menedzsereket is, de hoenesst biztosan, assauerről még nem hallottam nyilatkozni, de neki még szivarszagú is lehet a lehelete, ami legalább tizedolyan undorító dolog, mint németnek lenni, pedig az aztán.

lehet utálni teréz anyát is, mert csak!, de minden apácát ne már, csak azért mert apáca. persze meg lehet magyarázni, h ha nekem nem tetszik az a buzi kendő a fején, akkor hadd utáljam, csak hát erre lojzi már használt egy nagyon ideillő szót.

Lojzi_ 2009.12.14. 13:18:04

@popp: Tekintve, hogy nagy részük védő (or vkp), elvileg nem is kell nekik annyi kreativítás.
Schneider beceneve meg a "Fehér Brazil" volt, csak szólok.
Fringsnek meg pl. mókás kis lövőkéje van ám.

Ezek szerint pl. Gattusot sem tartod sokra, mert harcos, iparos ember, de keveset tud fölmutatni abból a fajta szellemességből és fantáziából, amit szeretsz a fociban (Hogy csak egyet mondjak, de biztos Rómában is találnék ilyeneket, mert ezek nélkül nem lehet játszani ezt a játékot. Kellenek hozzá, nincs mese. És minden csapatban vannak ilyenek, akik valaha arattak akár egy meccsen is győzelmet.)

"ennek ellenére általában nyertek, mikor rendszerint ellenük drukkoltam, ez már csak elég ok az utálkozásra."
És miért is drukkoltál ellenük, amikor először láttad őket? Mert németek?
Mi volt előbb a tyúk, vagy a tojás?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 13:19:07

@Lojzi_: A föntebb sorolt arcokat inkább együttesen utálom és nincsen racionális magyarázatom hozzá. A foci általam szerethető aspektusai alapján semmi keresnivalójuk nem volt nagy trófeák környékén és mégis ott ólálkodtak.

Everred 2009.12.14. 13:22:36

@mocsing: Hoenesst ki szereti, most őszintén? :-) Az egyik legellenszenvesebb ember az európai labdarúgásban, legalábbis nekem.

De hogy Schneideren mit lehet utálni, az számomra is nagy rejtély.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.14. 13:23:22

@mocsing:

Most mondta, hogy Klinsit például bírta.

Egyébként én egyáltalán nem azonosulok popp német-utálatával, de megértem őt. Idegesítő lehet látni, hogy a jobbak elől közepes iparosok elhappolják a címeket.

Szerintem viszont azt kéne látnia, hogy a német foci utolsó húsz éves történetére egyáltalán nem jellemző már, ami talán a '70-es években még jellemző volt.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 13:23:37

@rattenfanger: Szeretem ha az ütköző nemcsak ütközni tud, nézd,De Rossit, Essient, Lass Diarrát, Tourét, hol vannak hozzájuk képest a törő-zúzó Ramelow-ét. Vissza is kérdezhetnék, hogy mit lehet szeretni Carsten Ramelowban, de nem teszem: kinek a pap, kinek a papné.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 13:27:58

@mocsing: Olvasde végig akommentjeimet és ne csúsztass és forgasd ki a szavaimat a jószokásod szerént, ha kérhetném.. Egyébként igazad van, Németh Kirisztiánt is utálom ;-).

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.14. 13:30:40

@Everred: én bírom :)

Schneider megtestesíti azt,amit a sportember jelent, nagy s-sel. minden vonatkozásában rokonszenves volt, jobban sajnáltam az elbukott BL-döntőnél, mint ballackot. schneiderre nem lehetett haragudni, ha gólt lőtt vki a beadásából a Bayernnek, a legkedvencebb nem bajor futballistám volt.

@Csöncsön: aha, szerintem hitelesebb, ha nem utál vki csípőből nemzetiséget, ahol vannak kivételek, akiket nem, hanem vannak kedvenc futballisták, meg a többi, akik közt vannak kivételek, mert vmiért ellenszenvesek.

aki szerint Schneider közepes iparos, az szarjon ki egy sünkolóniát, aztán egye meg és szarja ki újból.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 13:39:27

@Lojzi_: Nem mondom én, hogy rossz játékosok voltak ezek, de a "fehér brazil" tán egy csöppnyi túlzás.

Na részemről befejeztem ezt a témát, parttalan. Az azért vicces, hogy mocsing koma miközben háborog nemet játéksokkal kapcsolatos érzések miatt, böven címkézget, a szép lassan megácsolt erkölcsi piedesztáljáról, hát egészségére.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.14. 13:43:55

@popp: senki nem háborog semmin, legfeljebb leírom a primitív szemellenződ szánalmasságát. nincs itt sehol semmilyen piedesztál, sem erkölcsi, sem egyéb. végképp nem címkéztem meg senkit.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.12.14. 13:44:42

Számomra Schneider volt az egyetlen igazán szerethető focista a németektől az elmúlt tíz-tizenöt évben. Aki nem érti, miért lehet(ett) kedvelni Schneidert, kérdezzen meg egy olyat, akinek Jeremies volt a kedvence. :)

Neil Blender 2009.12.14. 13:49:38

@popp: ne hagyjatok abba. 10 perce vigyorgok miota olvasom ezt a "magasroptu" eszmecseret. De tenyleg.

MB13_fan 2009.12.14. 13:57:45

Jó kis német csapat focizott ezen a VB-n.. :)
Az első meccsükön szétkapták a szaúdiakat,
mint az elromlott zsebórát.. :) [ezuton szeretnem
megkerni Egri cigany Viktort, hogy ha lehet,
tobbet ne kozvetitsen meccset, amelyiken nemetek
jatszanak, koszi] Klose második
brutális fejesgólja minden pénzt megért..
[mindjárt itt szeretném megkérdezni, hogy nincs-e
meg valakinek az a bizonyos Németország vs Ausztria
meccs, amelyet 6:2-re megnyertek a németek? Ezen
a meccsen sérült meg szegény Deisler, es itt
rúgott/fejelt Klose 3-at, ha jól emlékszem; a 3. gól
tartozott a "nem semmi" kategóriába.. Akinek
megvan a meccs-összefoglaló {heinrich, neked
biztos megvan!}, lécci küldje el]
Az első forduló után már nyilvánvalóvá vált,
hogy az esélyesség terhe nélküli Németország
többre hivatott ezen a tornán, mint, ahogy
elvárták volna tőle.. Aztán jött az írek
elleni döntetlen, majd egy elég necces meccs
Kamerun ellen.. Ha ott kikaptak volna, akkor
búcsúztak volna.. Utána egy olasz edzővel
felálló Paraguay következett, és talán
nem a németek szemére kell vetni, hogy
a meccs olyan volt amilyen.. Nem értem, hogy
a cikkben a németek miért nem érdemeltek
volna továbbjutást a meglehetősen durván
játszó amerikaiak ellen.. Amiatt a kezezés
miatt? Nevetséges. Vagy, mert a Donovan
gyerek nem tudta belőni a ziccereit?
Aztán jött Dél-Kórea.. szegény Ballack..
talán el kellett volna engednie azt
a dél-kóreai akciót.. Bár az is hozzátartozik
az igazsághoz, hogy véleményem szerint
a döntőben a helyén játszó Jeremies egész
jól játszott.. szóval nem lehet erre fogni
a döntőben elszenvedett vereséget..
Szóval a németek most is megmutatták, hogy
akár egy lesajnált kerettel, amelyikben még
maguk a németek se nagyon hittek, is lehet
jó eredményt elérni.. Ballack ekkor vált
igazi világsztárrá, es nem tudom elképzelni,
hogy mi lesz a német válogatottal, ha már
ő nem fog játszani.. Völler papa húzásai
végig bejöttek, mondjuk Jancker-nek szerintem
semmi keresnivalója nem lett volna a tornán,
és talán Bierhoff kaphatott volna több lehetőséget..
Csak ennyit szerettem volna.. :)

Titi120 2009.12.14. 13:59:42

"Idegesítő lehet látni, hogy a jobbak elől közepes iparosok elhappolják a címeket."

Ez esetben felmerül a kérdés, hogy ha a közepes iparosok rendszerint elhappolják a címeket a jobbaknak véltek elöl, akkor ne talán nem az van -e, hogy mégse a jobbaknak véltek a jobbak ...

acdcisti 2009.12.14. 14:02:43

@popp: friss pletyka (kicker, szóval van valóságalapja): Kurányi megy hozzátok. Talán már a télen.
Kibaszottul örülnék. Nem kéne nézzem többet a pofáját a Bundesligában, s a te kedvenc csapatod megkapná a "legszimpatikusabb" német játékost.

Jó ez a blog, de néha az őrületbe tud kergetni ez az általános németgyűlölet. Ha kivételesen meg nincs gyűlölködés akkor sikerül nagyszerűen minden egyes pozitivumot, szép megmozdulást elhallgatni róluk. Igyekszem átugrani ezeket a részeket, de nem mindig sikerül.
De Te, popp, tényleg nagyon megérdemelnél egy Kurányit. ;)

Kicsit off volt, elnézést. De ha már a németekről vitatkoztatok...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 14:05:24

@acdcisti: Hallottam már ezt, hát kurvára nem örülnék. Maximum arra volna jó, hogy a Juve játékosokat megtévesszük vele és neki passzoljanak Amauri helyet.

Titi120 2009.12.14. 14:12:17

@popp:
Egyszer - egyszer dönthet a szerencse, hosszú távon csak a rossz vesztesek kifogása.

madbalee 2009.12.14. 14:13:58

@MB13_fan: "Bierhoff kaphatott volna több lehetőséget.." :))) ezen sokat mosolyogtam

Harald hardrode 2009.12.14. 14:14:03

csöncsön: jah mostanában buknak döntőt a németet, de odáig elmennek, azt a mentalitást meg, amivel a bronzmeccsen szétkapták a luzitánokat vagy 2 év múlva a negyeddöntőben ismét őket, na azt lehet szeretni. Csak annyit az iparos-sztár kérdéskörhöz, hogy Messi Puyol-Pique-Keita nélkül is ilyen sikeres lenne? Amúgy Franz féle csapat olyan volt, mint a mostani spanyol. Jó játékkal sikeres, kérdés, hogy a spanyolok mit alkotnak a VB-n.
caraloh: a brazilok a mutatott játék alapján is jobbak voltak a döntőben. Én csak azt szerettem volna jelezni, hogy a cikk végére már úgy értünk el, hogy ez a picsa szar német válogatott végre megkapta a megérdemelt pofont. Arról már nem szólt a fáma, hogy egyes esetekben igen szépen és jól fociztak a döntőben. Sokkal jobban mint Bécsben.
popp: válogatottat utálni lehet, teljesen racionális, de csak azért mindenkit utálni mert ott játszik. Ez mondjuk már tényleg ízlés dolga, de irracionális

rattenfanger 2009.12.14. 14:16:15

@popp: Amint Toureék is hasonló VB sikereket érnek el, rögtön meggyöznek majd arról, hogy vannak olyan jók ebben a szakmában mint Fringsék.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 14:17:49

@Harald hardrode: Szépen és jól? :-) Mondj egy ilyen meccset az egyenes kieséses szakaszból.

MB13_fan 2009.12.14. 14:21:15

@madbalee: vicceset írtam? :) netán valami bajod van Bierhoffal? Jancker helyén bármikor játszhatott volna (szerencsére Jancker se kapott túl sok lehetőséget, a kieséses szakaszban már egyáltalán nem játszott)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 14:27:31

@rattenfanger: Szerencsére De Rossi már nyert egy vébét, Frings viszont nem. Amúgy mindjárt kiderül, hogy a 2002-es német válogatott egy szépen focizó über alles csapat volt. Hát nem, igen mázlis sorosolással jutottak a döntőbe, ahol játéktudás alapján semmi keresni valójuk nem volt, ugyanúgy mint '86-ban, de ellenkezőleg, mint 1990-ben.

Mondjuk egy afrikai játékos kvalitásait a vébételjesítmény alapján összehasonlítani egy németével nem túl korrekt, de viccnek jó. Amúgy nem lepődnék meg, ha Elefántcsontpart előrébb végezne jövőre, mint a németek.

Harald hardrode 2009.12.14. 14:33:55

o popp, neked az fáj, hogy a szigetlakók mindig szopóágra kerülnek, ha a németek szembe jönnek egyenes kieséses meccsen. Az egyetlen ilyen esetben felmutatott győzelmük pedig igencsak érdekes körülmények között született 66-ban.
Én azon se fogok meglepődni, ha megint büntetőt rúgnak az angolok , esetleg pont a fritzek ellen.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 14:36:07

@Harald hardrode: '70-ben volt egy angol-német negyeddöntő, a németek 3-2-re nyertek 0-2-ről. Te a '66-os vébédöntőre gondolhatsz, amikor azzal a vonalon pattanó labdával csak visszakapták a német válogatott Puskás '54-es már megadott, de les miatt mégis visszafújt gólját. Nem sajnálom őket.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 14:37:26

@Harald hardrode: Összetévesztesz valakivel, én szarok a szigetlakókra. Ha nem a németekkel játszanak nem is igen szurkolok nekik.

MB13_fan 2009.12.14. 14:38:26

@popp: jaj, megint az a szerencse.. asszem az olaszoknak se kell a szomszédba menni érte.. hosszú évek óta összemákolt selejtezőmeccsek (rendre 1:0, 2:0, 2:1-es eredményekkel Andorra, San Marino és hasonlók ellen).. amikor kiesnek az olaszok egy tornáról idő előtt, akkor a foci szabályait akarják módosítani.. merthát hogy lehet az, hogy ők kiesnek, hiszen 3 csoportmeccsből az utolsó meccsen azért valamit mutattak.. Tudod popp, az a nagy különbség a német és az olasz foci között, hogy a németek az ellenfelet hibára kényszerítik, míg az olaszok megvárják míg az ellenfél hibázik.. a németek támadnak, az olaszok védekeznek.. a németek nyerni akarnak, az olaszoknak mindegy, csak veszíteni nem akarnak.. a németeknek nagyon nem fekszik az olasz stílus, az olaszoknak semmi más nem fekszik, csak a német.. Ekkora kontraszt-különbség 2 különböző nemzet válogatottja között nincs, mint a német-olasz között.. Mindezt figyelembe véve, az olaszok aránylag jól állnak, ugyanis 4 vb címük van (ebből kettő mondjuk abból az időből, amire már talán maguk sem emlékeznek).. Meg lehet nézni egy meccset, ahol a németek játszanak, és az ellenfél is játszni akar.. azt lehet nézni.. míg az olasz meccsek csak akkor nézhetők, ha van partner, aki támad, ők meg vígan védekeznek.. Ha neked ez teccik, akkor nézd az olasz meccseket! Egészségedre!

Harald hardrode 2009.12.14. 14:39:04

@popp: pont arra gondoltam. 70. percben lehozták Bobbyt és onanntól Franz papa varázsolt. Itt a kért egy meccsed, ott meg a másik a 66-os. Nem kértem, hogy sajnáld őket. Annyit mondtál, hogy írjak olyan meccset, ahol szépen és jól. Franciák ellen 86 is ilyen volt, meg 82 is. És ha jól emlékszem, akkor a 84-es EB-n az olaszokat rakták meg jó és szép játékkal hazai környezetben.

rattenfanger 2009.12.14. 14:39:11

@popp: Én imádom az afrikai futbalt ellenben a némettel. Viszont kérlek magyarázd már meg, még is mi alapján lehet még valaki jobb mint az eredményei alapján? Mondjuk az alapján, hogy milyen jól főz vagy milyen kedvesen mosolyog? Vagy valaki megtíltja a jobb játékosokból álló brigádoknak, hogy csapatként jól szuperáljanak? Ha egy csapatsportban valaki nem tud csapattagként "működni", akkor az nem jó játékos.
És remélem én is, hogy az elefántok előrébb végeznek. (De legfőképp Nigéria végezzen az élen és akkor jó kedvem lesz :) )

Harald hardrode 2009.12.14. 14:41:33

@popp: ne haragudj, de a digókat sem bírom, szóval mehet tovább a szájkarate :-D
Azt viszont elismerem, hogy a macskások jobbak voltak 82-ben. Ennyi kell, hogy objektív látszata legyen a vitának.

Strigo 2009.12.14. 14:44:29

@Harald hardrode: "azt a mentalitást meg, amivel a bronzmeccsen szétkapták a luzitánokat vagy 2 év múlva a negyeddöntőben ismét őket, na azt lehet szeretni"

A tavalyi Eb-n nem úgy győztek, hogy Ballack két kézzel ellökte a védőjét, aztán gólt fejelt? Na ezt aztán lehet szeretni.

Walmer 2009.12.14. 14:51:18

@Harald hardrode: azért ne hasonlítsunk már egy beckenbauer-féle csapatot (klinsmann, Litbarski, Matthaeus, Kohler, Buchwald, Völler, Brehme, Augenthaler, stb) a mostani spanyol válogatotthoz.
Az a csapat 11 világklasszisból állt, csapatként pedig valami eszelősek voltak.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 14:53:27

@rattenfanger: Mondjuk a kluberedmények alapján, mert ugye a válogatott társak adottak, míg ha jó vagy lépdelhetsz a klub ranglépcsőn. Ráadásul az elefántok 2006-ban jutottak ki először, míg a németek ha kétszer hiányoztak összesen. A klub sikereek tekintetében meg máris túlszárnyalta Fringset Yaya Touré.

Walmer 2009.12.14. 14:55:54

@popp:
"Hát nem, igen mázlis sorosolással jutottak a döntőbe, ahol játéktudás alapján semmi keresni valójuk nem volt, ugyanúgy mint '86-ban"

És ugyanúgy mint '54-ben, meg '82-ben...
Jó ég!! Te hiszed amit írsz?? Vébé döntőkről beszélünk, ember.
Én sem szeretem a németeket, de ezek a faszok '54-ben nyertek, 66-ban döntőztek, '70-ben elődöntő, '74-ben nyertek, '82-ben döntő, '86-ban döntő, '90-ben nyertek, 2002-ben döntő, 2006-ban elődöntő. Ki ne találjuk már, hogy mákosok.

Walmer 2009.12.14. 14:57:45

@Harald hardrode: Ajaj, ez nagyon mellé ment.
Popp meg az angolok???????????

luqe 2009.12.14. 15:02:29

Érdekes volt újra felidézni. Igazából nekem is az nyugtatta meg a lelkem, hogy nyert Ronaldo, vagyis a brazilok. Emlékszem a 98-as vb-re, szörnyű élmény volt. Zidane megérdemelte azt a meccset, de a másik szemem sírt. Petit góljánál pedig már nagyon sajnáltam a brazilokat. Amikor pedig Ronaldoról kiderült később, hogy mik történtek a döntő előtti este, egyenesen kötelezőnek éreztem, hogy 4 év múlva visszatérjen és megtegye, amit meg kell.

A spanyolok pedig a 2000-es eb után ahogy kikiáltott pancserek lettek, azért ezen a vb-n többre voltak hivatottak. Joaquin is kb. akkor volt utoljára jó, mielőtt szánalmas lett.

A németek: ja, lehet hogy egy munkáscsapat volt (melyik német nem az?), de ők még úgy-ahogy (nem Neuville-re gondolok) németek voltak. Már a 2006-os vb meg 2008-as eb is fejfogós volt, de hogy mi lesz 2010-ben... a gyúró talán még Friedrich lesz...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 15:05:18

@Walmer: Na válasszuk szét aa dolgokat. Először is hiszem amit írok. A mázlis sorsolás most kizárólag az aktuális, 2002-es tornára vonatkozott. Parguay, USA, Korea elég könnyű útnak tűnik az egyenes kiesésesben.

Azt csak hozzátettem, hogy szerintem '86-ban sem érdemeltek döntőt játéktudásuk alapján. 1966-ban, 1974-ben és 1990-ben viszont mindenképpen.

Azt sem vontam kétségbe, hogy Németország a vébék történetének egyik legeredményesebb résztvevője, amelyik az elődöntőig majdnem mindig eljut. Sokszor megvan hozzá a játéktudásuk, sokszor meg akarattal, fegyelmezettséggel és néha szerencsével pótolják a hiányzó tudást. Mondom, szerintem.

rattenfanger 2009.12.14. 15:09:13

@popp: OK., 1-2 posztonkénti összehasonlításnál ez lehet, hogy igaz Mármint az, hogy nem a győztes csapat játékosa a jobb. De a 11-ből tuti több a jobb játékos posztonként lebontva, véletlenek nincsenek. És a modern fociban a legfontosabb poszt talán a védekező kp. itt dőlnek el a meccsek, ezért megkockáztatom azok a tornákon a jól szereplő csapatok akiknél ez a poszt leginkább rendben van. Ráadásul az afrikai csapatok sajna pont ezeken a posztokon (meg a kapusokon) szoktak nagyot bukni.

rowi 2009.12.14. 15:10:10

ez volt az a vb ami a koreaiakon kívül nekem arról marad emlékezetes, hogy a délelőtti meccseknek hála az érettségin több alkalommal fogadtunk írásbelin a "kiadjabeelőbb" kérdéskörben.
a matekra emlékszem, ott 1 óra körüli idővel már csak középmezőny voltam...mondjuk az is igaz, hogy a tanár utána 2 hétig kereste a 60 pontomat a 80ból, de végül megtalálta:D

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.14. 15:12:18

@Harald hardrode: @Walmer:

Én kedveltem azt a '90-es német válogatottat, kifejezetten jó focit nyomtak, tele valóban világklasszis futballistával. Szóval ez nem nekem jött.

Walmer figyelmét ugyanakkor fölhívnám arra, hogy a mostani spanyol válogatott is legalább 11 világklasszisból áll, és az, hogy utolsó 43 meccsükből egyetlen egyet vesztettek el, és 39-et megnyertek, az egész futballtörténelemben párját ritkító teljesítmény, és csak az Aranycsapatéhoz mérhető. Ettől még simán lehet persze, hogy leégnek a vébén. De az, hogy ne lehetne őket (játékosállományban) a '90-es német válogatotthoz hasonlítani, szimpla hülyeség.

Mala Suerte 2009.12.14. 15:13:35

@Strigo a divatdrukker: Mert aztán a portugálok sokkal jobban játszottak azon a meccsen, nem? Nekem nincs bajom a fritzekkel (sőt, bírom hogy a nagy tornákon (szinte) mindig összekapják magukat) de megértem, ha sokan utálják őket, egy valamit azonban el kell ismerni: a (jelenkori) portugál tetűválogatottnál így is 100000-szer szimpatikusabbak...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 15:14:33

@rattenfanger: Hiába vagy a legjobb védekező középpályás, ha a társaid olyanok, hogy a vébére sem kerültök ki.

Az utóbbi években egyébként úgy tűnik, hogy épp vkp poszton tűnik föl a legtöbb jó afriakai: Yaya Toure, Essien, Muntari Sissoko és még sorolhatnám.

neeskens 2009.12.14. 15:16:37

Mondjuk a digók ellen szerintem látványosabb volt a csalás. Nem adtak meg egy nyilvánvaló tizenegyest, benéztek egy lesgólt, ráadásul egész meccsen gyakorlatilag következmény nélkül rugdoshatták az olasz támadókat.

Én élőben, vb-n addig nem láttam ilyen nyilvánvaló csalást.

neeskens 2009.12.14. 15:18:46

Amúgy Ronaldos írással én is egyetértek, elképesztő belegondolni meddig juthatott volna ilyen komoly sérülések nélkül.

MB13_fan 2009.12.14. 15:20:47

@neeskens: talán pont attól alkotott Ronaldo olyan nagyot, mert rápihent a fontos meccsekre.. :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.14. 15:22:48

@mocsing:

Kíváncsi vagyok az általad kedvelt spanyol labdarúgók listájára. ;-)

(Heinrichtől pedig egy argentinos listát kérnék szépen.)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 15:24:06

@MB13_fan: Fölsoroltad az összes sztereotípiát vagy maradt még. Oké, akkor vegyük a legutóbbi vébé elődöntőt, ahol szépen megfordult az általad fölfestett kép. Az olaszok négy csatárral rohamoztak a hosszabbításban a németek ellen, mert nem akarták a tizikre hagyni, tartva a német adatbanktól

Ami szerintem az olasz foci mellett szól a némettel szemben, az a fantázia.

MB13_fan 2009.12.14. 15:30:51

@popp: na, nem.. a németek nem voltak hajlandók beállni védekezni, bár pozitív előjelekkel várhatták volna a büntetőpárbajt.. szóval nehogy már az olaszokat dícsérjük! a hosszabbításban szétszakadt a pálya, mindkét csapat ész nélkül támadott, az olaszok jöttek ki jól a dologból (megjegyzem: a meccs képe alapján megérdemelten).. Viszont kár, hogy manapság lehet úgy világbajnokságot nyerni, hogy az egész tornán 1 jó meccse van egy csapatnak.. :(

p.s.: sztereotípia - maradt még.. a németek focizni akarnak, az olaszok meg mindent megtesznek azért, hogy az ellenfél ne focizhasson.. :)))

Walmer 2009.12.14. 15:32:16

@popp: csak zárójelben, a '66-os vébére már az is csoda volt, hogy kijutottak. Ettől persze a vébén jók voltak.Egyébként a németek 2002-ben leverték Koreát. Ez két másik csapatnak nem sikerült. És nem kell jönni a csalásokkal.
Egyszerűen nem engedtek gólt lőni nekik.

A sorsolásuk valóban szerencsés volt, de Koreával pl. azért játszottak, mert azok leverték azt a másik két csapatot. Az Usa-val meg azért, mert azok meg a portugálokat.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.14. 15:33:47

@Csöncsön: ez most zsákutca sztem, mert kifejezetten semmi bajom a spanyolokkal. akkor már inkább olaszt lehetne nehezebb szerezni, de ott inkább általában közömbösek a játékosok (vannak persze üdítő kivételek, lásd materazzi) és mint mutatott produkció antipatikus az olasz futball. de hogy emiatt utáljam zambrottát, meg ambrosinit... amúgy pirlot mindig is bírtam olyan eleganciával volt képes vkp posztról irányítani és nem az az örökké hálistenkedő típus (igen, mint pl luca toni, aki képes meccsről meccsre megismételni azt, amitől agyfaszt kapok, azaz a kifogásolt bírói döntés miatt való reklamálást széttett karokkal, amikor még játékban van a labda, akár tőle 3 méterre is).

meg különben is ott van a nagy és megismételhetetlen Ruggiero Rizzitelli :)

Walmer 2009.12.14. 15:35:33

@Csöncsön: majd ha nyernek annyit, mint az a csapat, akkor hasonlítgathatsz. Illetve most is, csak értelme nincs.
Az, hogy barátságos meccsen leverjük Nicaraguát, meg egy Mikiegértornán Dél-Afrikát, vagy ki a szart, az semmi. Mondom ezt akkor is, ha atz angolokat is megverték barátságos meccsen. mondom ezt akkor is, ha jobb csapatuk van, mint az angoloknak.
De a beckenbauer-féle német válogatott egy más minőség volt.

rattenfanger 2009.12.14. 15:35:57

@popp: Ez nem csak afrikai ügy, egyre "menőbb" ez a poszt illetve már csapatonként egyre több kp. kap ilyen szerepkört. Digók és a Cselszki pl. csak ilyeneket alkalmaz ;)

Neil Blender 2009.12.14. 15:37:24

sztem mind az olasz mind a nemet csapat leginkabb vallalhatatlan focit jatszik... De ez pont ezert jo, marmint hogy ennyire elternek a velemenyek.

Komolyan mondom nehez perceket lehetne szerezni nekem ha valasztanom kene melyik valogatott meccset nezzem meg ha nem vbrol van szo. Ott MINDEN meccset meg kell nezni.

neeskens 2009.12.14. 15:37:53

@mocsing: Toni egy benga fasz én is utálom.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 15:37:56

Amúgy vicces, hogy az olasz meccs után, Hiddink nagyvonalúan nyilatkozta, hogy az olaszok mindig hisztiznek. Valamelyik újságíró a pofájába vághatta volna ezt, amikor a Chelsea-Barca után ő kezdett hisztizni.

Amúgy továbbra is mondom, hogy tévúton jár aki, Övrebőt Morenohoz vagy Gandhurhoz hasonlítja. Talán több döntő esetben hibázott Övrebö a Barca javára, de a mezőnyben nem látszott, hogy a Barcának fújna, sőt inkább az Angliában megszokott stílusban fújt, ami nem kedvezett a Barcának. Ezzel szemben dél-amerikai és az egyiptomi a legdurvább koreai szabálytalanságokat, melyek előtt éppen indulhatott az ellen, sem fújták le. Így a kis koreaiak rudosódhattak kedvükre. Gondoljunk csak bele, hogy mennyit számít egy meccsen, hogy tizenöt kapuratörés vagy jogos az ellenfél térfelén elvégezhető szabi helyett, mindig az ellenfél viheti tovább a labdát, úgy hogy egy emberünk még a földön is maradt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.14. 15:38:38

@mocsing:

Oké, elfogadom, hogy zsákutca. Csak arra próbáltam fölhívni a figyelmet, hogy az általánosító "őket nem szeretem" mentalitás a fociszurkolásban teljesen általános dolog, nem Popp találta ki. Mindenkinek megvan a dilije ez ügyben.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.14. 15:40:59

@neeskens: én nem utálom, sőt, egészen különleges hálával tartozom neki a getafe-nak fejelt góljáért még mindig, életem egyik legnagyobb ordítása követte :)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 15:41:06

@mocsing: Aki a Romában és a Bayernben is megfordult.

Lojzi_ 2009.12.14. 15:41:25

@mocsing: @Csöncsön: Az olasz stílust (fetrengés, időhúzás, pofázás, stb.) kedvelem valamennyi közül a legkevésbé (popp kedvéért: nem az olasz embereket, vagy akár bármelyik játékost, csak azért mert olasz), de a Mancini-Vialli féle Sampdoria pl. nagy kedvencem volt és attól sem rázott ki a hideg, amikor valamelyik évben szóba került Gattuso neve a Bayernnél.

Sőt szerintem Toni és a Bayern is jó kombó volt együtt, én sajnálom, hogy vége.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.14. 15:43:05

@Walmer:

Még egyszer:

43 meccs, 39 gy., 3 d. 1 v.

Megverték a németeket, olaszokat, franciákat, argentinokat, angolokat, úgy nyertek Eb-t, hogy az egész tornán két gólt kaptak (egyet a B-csapatukkal), és 12-t lőttek, öt győzelemmel és egy döntetlennel, egyértelműen a nehezebb ágról döntőbe jutva. A VB-selejtezőkön 100%-os teljesítménnyel jutottak tovább.

Jellemző, hogy elmegy a válogatott egyik kiegészítő embere Liverpoolból, és összeomlik a Pool csapatjátéka. Szóval ez a "más minőség" szöveg elég értelmezhetetlen. Az tény, hogy nem nyertek (még?) annyit, mint Matthäusék.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 15:43:44

@Walmer: Valószínúleg Uwe Bein, Klaus Augenthaler vagy Guido Buchwald is világklasszis volt. Jelzem egy címe már van a spanyoloknak, amit a nagy Kaiser csapatából csak páran értek el, ez pedig az EB.

Walmer 2009.12.14. 15:44:00

@popp:
" Sokszor megvan hozzá a játéktudásuk, sokszor meg akarattal, fegyelmezettséggel és néha szerencsével pótolják a hiányzó tudást"

na ez is milyen már. Akarattal nem lehet megverni egy sokkal jobb csapatot. Akarattal nem lehet 1-3-ról felállni minden idők egyik legjobb francia válogatottja ellen. 1986-ban nem érdemeltek döntőt? Továbbmentek a halálcsoportból, aztán leverték az angolokat, lengyeleket, portugálokat előző marokkót, aztán a házigizdát, aztán az eb győztes franciákat.
Ki érdemelt volna döntőt? ja, tudom. Biztos a brazilok. Kár hogy ők már negyeddöntőben kiestek.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.14. 15:44:12

@popp: így van, és még torinóban is tudta, melyik oldalt kell választani. okos fiú volt ő.

Walmer 2009.12.14. 15:47:28

@Csöncsön: Te egy kétszeres vb döntős eb. elődöntős csapatot hasonlítgatsz össze egy olyan spanyol válogatottal, amelyik veretlenül nyerte a selejtezőcsoprtját, ahol a bosnyák válogatott volt a legerősebb elllenfele és barátságos meccsek tucatjait nyerte meg.
Mégegyszer. 2 VB-döntő (abból az egyik nyert) egymás után.

Elmélkedj ezen.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.14. 15:49:39

@Csöncsön: szerintem az a dili védhető, h csapatokat és válogatottakat rühellek, de azok minden tagját nem. ahogy fordítva már pl mindenki elfogadja, hogy saját csapatban lévőt lehet nem szeretni. különösen, hogy klubot választhatok, hazát, válogatottat nem, mert az a kézilabda.

ki hitte volna, hogy valaha még egyszer leírom a dili szót.

Walmer 2009.12.14. 15:50:47

@popp: valóban a kaiser csapata 3 világversenyből sajna csak kettőn volt döntős. pechükre ez pont a vébé volt. Az eb-n sajna ott volt Hollandia. 92-ben csak a döntői jutott el a csapat (nem a kaiseré) és csak '96-ban tudták megnyerni azt.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 15:51:30

@Lojzi_: Istenem, csak mocsing és a te gondolataidbanm utálom én en bloc a német embereket. Ezt az állítást akárhányszor is írjátok le még, egyszer és mindenkorra visszautasítom. Kábé ugyanúgy vagyok németekkel, mint ti az olaszokkal, csak más fogalmakat használunk. Mikor azt írom, hogy utálok egy-egy játékost azt nem úgy kell értelmezni, mint amikor személyes ismerősömet utálom. Egy fajta játékstíilus és játék mentalitást utálok bennük. Amúgy nekem bejön az olaszos teatralitás is, a németek futballkultúrája viszont antipatikus.

Mala Suerte 2009.12.14. 15:51:36

@Csöncsön: @Walmer:
Jövőre sokminden kiderül majd, többek között az is, hogy jogos-e ez a mostani igen erős spanyol-hype, szerintem egyébként nem az és egy eléggé túlértékelt csapatról van szó, de a vébé majd megadja rá a választ. Legalábbis számomra.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 15:53:27

@Walmer: Na az a '88-as holland csapat például jobb is volt, mint a Kaiseré.

Walmer 2009.12.14. 15:55:17

@popp: párdon gráciát. Azon a meccsen. Mert ugye játszottak egyet Olaszországban is 2 évvel később.

rattenfanger 2009.12.14. 15:58:04

@matthe07: Én meg fosok tőle, hogy abból a harmatosan gyér csoportból nagyon messzire fognak jutni. Főleg ha a kapitányuk rehabilitálja Sennát.
De remélem Don Diego addigra összekapja magát és a csapatát és végre újra ők jönnek.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 15:59:49

@Walmer: Szerintem jobb csapat volt az a holland válogatott, bár az utolsó NSZK-brigád isnagyon jó volt és összeségében eredményesebb is. Mondjuk ha holland és a német generáció játékosainak klubsikereit is belekeverjük a pakliba, akkor már nem biztos. (ez csak megjegyzés volt, mielőtt szokásos stílusodban rákérdezel, hogy mi köze a klub sikereknek a válogatotthoz.)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 16:04:19

@rattenfanger: Az igazság az, hogy brazilok ugyanennyire bukdácsoltak a 2002 előtti selejtezőn. És egyáltalán nem brazil csapatot tartották a nagy esélyesnek a vébé előtt, hanem a selejtezőben száguldozó argentínokat vagy a négy évvel korábbinál sokkal erősebb kerettel érkező címvédő franciákat, igaz utóbbiaknál jelentősen bezavart Zizou sérülése. A sorofintora, hogy eza két csapa már selejtezőkből kiesett, a franciák például rúgott gól nélkül.

rattenfanger 2009.12.14. 16:06:00

@popp: Viszon a 88-as hollandoktól az egy egyszeri kiugró teljesítmény volt, ráadásul nem is az a makulátlan fajta mindenkit megverő tornagyőzelem volt.

rattenfanger 2009.12.14. 16:08:02

@popp: Pont ezért merek reménykedni a 2010-es argentín győzelemben. Persze mint már mondtam első nálam a Szuper Sasok :)

madbalee 2009.12.14. 16:09:24

@popp: A franciáknak volt 3 aktuális gólkirálya is a csapatban. az a csapat nagyon ki volt hajtva a VB előtti szezonban. Elfogyott a töltényük a csatároknak nyárra.

Walmer 2009.12.14. 16:15:23

@popp: németfocigyűlöleted tényleg határtalan. Ami nem baj, de azért szerintem adjuk meg istennek ami az istené, a császárnak meg ami a császáré.

rizla 2009.12.14. 16:18:10

@matthe07: "szerintem egyébként nem az és egy eléggé túlértékelt csapatról van szó, de a vébé majd megadja rá a választ."

te jó ég, ez mi?

: DDDDDDDDDD

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 16:19:23

@madbalee: Ugyanez igaz az argentínokra is, akkoriban a komplett keretük európai élcsapatokban játszott. Ehhezképest viszont a braziloknál Rivaldo is sokat volt sérült 2002 tavaszán. Ronaldo egész évben nem játszott sokat, Ronaldinho meg az egy pötynyit gyengébb francia bajnokságból jött. Lehet, hogy ezen is múlott.

2006-ban viszont olyan csapatok játszottak négy között, melyek legjobbjai komoly kiképzést kaptak a klubszezonban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.12.14. 16:30:27

@Walmer: Csak azért, mert a gyermekkoromról van szó! :))

Szerintem a franciák ellen ezért fordítottak. Szóval, tényleg nem csak az akarat kellett hozzá! :((((

www.youtube.com/watch?v=3byTNRoxujo

Der Beste 2009.12.14. 16:45:27

A sors néha igazságot szolgáltat.
Ez történt 2002-ben Ronaldo-val.
Mindemellett Kahn-t s Ballack-ot nagyon sajnáltam.

rattenfanger 2009.12.14. 16:47:12

@popp: Véleményem szerint például a 2004-es görög EB-győzelemben is ez játszott közre (a félelmetesen precíz taktika mellett)
A görögök sztárjai európai középcsapatoknál játszottak vagy padoztak. Nem voltak a végletekig kifacsarva, viszont tisztességes edzésmunka volt mögöttük.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.14. 16:53:18

@rattenfanger:
"görögök sztárjai"

ez önmagában vicces kifejezés, olyan mint a magyar foci, német humor, angol konyha :)

madbalee 2009.12.14. 17:00:37

@Artsuhtaraz: Meg Zagorakis 5. helye az aranylabda szavazáson :)

rattenfanger 2009.12.14. 17:15:53

@Artsuhtaraz: OK. van benne némi ellentmondás, de szeretnék olyan szar válogatottat ami csak kb. minden harmadik nagy versenyről marad le.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.14. 17:42:47

@madbalee:
Tökéletesen illik a sorba :)

@rattenfanger:
Az egy dolog hogy ott vannak minden 3. világversenyen. Na de milyen játékkal? :) Az a nem mindegy.
Bár remélem kevés olyan ember van, aki szívesebben látta volna Cristiánót győzedelmeskedni mint a görög kátánáccsót.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 17:43:53

@madbalee: Azért az európabajnok csapatból már illett valakit berakni az ötbe. Akkor meg már tényleg Zagorakisz,sokkal inkább mint Hariszteász Nikopolidisz vagy Dellasz (bár Traianos épp Roma játékos volt akkoriban, padozott serényen).

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 17:51:51

@Artsuhtaraz: De Figo vagy Rui Costa (az a gól az angolok ellen www.youtube.com/watch?v=jZoS4EspR-4 !) nagyon megérdemelte volna. Az a 2004-es csapat még kuffára nem Cristiano Ronaldoról szólt.

rattenfanger 2009.12.14. 17:56:39

@Artsuhtaraz: Az a katanaccsó minden szembejövő ellenfelet legyalult egy szem csoportmeccset kivéve. Krisztináékat kétszer. Nem minden harmadikon vannak kint, minden harmadikról maradnak le. Nem huszonX évente mint mi. Leszarnám a játékunk szépségét ha kijutnánk végre. És lenne egy ilyen kapitányunk.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.14. 17:59:15

@popp:

Na 1 ember, van több jelentkező? :)

Engem már akkor is ingerelt a mentalitása és a stílusa. Szerintem akkor is a csapata meghatározó tagja volt. Szerzett fontos gólokat azon az eb-n.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.14. 18:02:43

@rattenfanger:
Aláírom, oké, igazad van.
De annak a csapatnak az összes tagja fényévekre volt a "sztár" elfuserált jelzőjének kiérdemlésétől. Középszerű játékosok voltak, csapategység győzött ott. Ennyit akartam megjegyezni, kicsit irónikusan, élcelődve.

rattenfanger 2009.12.14. 18:04:11

@Artsuhtaraz: Szám szerint 2db gólt szerzett, egyet 0-2 nél a görögök ellen, ez egy valóban fontos szépségtapasz volt.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.14. 18:15:40

@Walmer: a 88as eb es a 90es vb kozott a hollandok meg a nemetek jatszottak ket vb-selejtezot is,az egyik 0-0 vt,a masik 1-1. azert pont rolad nem felteteleztem,h ezt nem tudod...

reszemrol ugy vagyok a nemetekkel,h se a valogatottat,se a klubjaikat nem szeretem,viszont a jatekosokkal az egadta vilagon semmi bajom. naluk is vtak/vannak ellenszenvesek es szimpatikusak is,mint mindenhol,viszont becsulom bennuk,h sose hisztiznek,emelt fovel viselik el a veresegeket,es az oket sujto biroi tevedeseket. mondom mindezt ugy,h sok borsot tortek kedvenc valogatottam orra ala.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 18:16:55

@rattenfanger: Az a csapat még a 2000-es maradványaiból épült, Cé mint a jövő nagy reménysége került be, de Figo, Deco és Rui is jobb/fontosabb játékosok voltak nála akkor még. Arra csapatra jóval előbb mondanám ,hogy Figoék, mint azt, hogy Cristianoék.

rattenfanger 2009.12.14. 18:18:12

@Artsuhtaraz: Átlagos képességű iparosok voltak, átlag feletti csapategységgel és az egyik legjobb szöv. kapitánnyal az élükön. Elfogadnám örömmel az elkövetkezendő 10 évre ha ilyet tudnánk felmutatni.

rizla 2009.12.14. 18:20:20

@Artsuhtaraz: szerintem leginkább az évszázados mák győzött ott. de tényleg. a csehek pl tucatnyi óriási helyzetet hagytak ki a görögök ellen, hihetetlen volt. nem vitatom a csapategység, és a taktika fontosságát, de valójában az nem jól működő taktika, hogy az ellenfél lejátszik minket a pályáról, mégis mi győzünk 1-0ra. az szerencse, leginkább. hogy ott voltak, hogy nyertek a nyitómeccsen, hogy bejutottak az egyenes kieséses szakaszba, az bőven elég lett volna a csapategység diadalának, az még reális lett volna.

rattenfanger 2009.12.14. 18:20:49

@popp: Én nem ezt írtam?
Elnézést ha nem jött át az irónia.

rizla 2009.12.14. 18:22:01

@popp: rettenetesen irritáló volt már akkor ronaldo, nem értettem, hogy miért kell épp ezt a nevet viselnie a mezén, miközben a játéka igazából messze van a zseniétől. persze ügyes gyerek volt, meg minden, de ha valaki azt mondja nekem, hogy aranylabdás lesz, 42 gólt rúg egy idény alatt, kiröhögöm. még most is nehezen hiszem el.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 18:31:51

@rizla: Épp ez az, én sem gondoltam volna akkor, hogy így kinövi magát. Tehetséges gyerek volt, de nagyon távol volt még a mostani önmagától. Az is igaz, hogy feltűnő jelenség volt már, akkor is de játékban még messze nem ő fingotta a passzát szelet az aranygeneráció pengéi és az épp akkor talán csúcsformáját futó, a Portoval Bl-t nyerő Deco mellett.

Mondjuk így belegondolva, lehet, hogy sok lett volna a portugál focinak egy Bl és egy EB győzelem ugyanazon a nyáron.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.14. 18:32:17

@rattenfanger:
Én is, igazad van.

@rizla:
Igazad van. Cseheknek szurkoltam akkor is, 96ban is. Sose érem meg már, hogy látom Nedvedet eb-t nyerni. Megnyomorított a sors. Köcsög "Bírhóf" meg a görögök hibája.

rizla 2009.12.14. 18:34:59

@popp: "Tehetséges gyerek volt, de nagyon távol volt még a mostani önmagától."

hát, SAF teremtette meg. tehetségesebb azóta sem lett :(

Titi120 2009.12.14. 18:40:23

@rizla:
Szerintem CR ezzel a névadással saját magát szúrta tökön, mert a közönség Ronaldo név hallatán még mindig a brazilra asszociál elsőként legtöbbször, aki a portugálra gondol az szinte mindig kirakja a Cristiano vagy a Cé kereszt illetve becenevet elé. És bizony visszavonulása után ez még inkább így lesz majd.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 18:43:00

@rizla: Mégis az a portugál válogatott az akkori és a mai Cé közötti különbség dacára is sokkal jobb volt, mint a mostani. Amúgy az is érdekes, hogy miként lesz a 2000-es EB közönség kedvenc nemzeti csapatából a világ egyik legjobban utált valogatottja nem egész egy évtized leforgása alatt.

rizla 2009.12.14. 18:44:43

@Titi120: jó, azért arról nem tehet szegény, hogy így nevezték el a szülei. ez van, szerették reagant, mi sem természetesebb egy zöldfoki szigeteki családnál.

rizla 2009.12.14. 18:46:20

@popp: akkor még komolyabban vehető csatárnak számított pauleta vagy nuno gomes (najó, az előbbi legalábbis), illetve volt irányítójuk több is, figo, deco, rui costa. ebből maradt a középső, aki amúgy a 2008as EB-n zseni volt, teljesen meglepett a játéka. de már ő sem az igazi.

rizla 2009.12.14. 18:47:49

nani és quaresma amúgy csak visszafejlődtek az elmúlt 2 évben: DDDD

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 19:02:34

Na de a teringettét akkor is Cé Ronaldoról beszélünk, amikor az igaziról kéne. Én bizony elvinném a dagit Dél-Afrikába ha Dungának lennék. Csatár poszton azért nincs túlkínálat a braziloknál, ha Dunga öt támadót visz Ronaldonak mindenképpen ott a helye.

montipájton 2009.12.14. 19:39:23

@Walmer: A tények kedvéért: az a valóban remek NSZK 90-ben a nyolcaddöntőtől az aranyéremig egyetlen akciógólt se tudott lőni. Szóval, tényleg jó csapat volt, de a vb-k történetében úgy 10 jobb biztosan akadt náluk. A mostani spanyol is jobb, más kérdés, hogy ezt még bizonyítaniuk kell a vb-n is. Legalábbis előtted.))

Harald hardrode 2009.12.14. 20:07:51

@montipájton: nyolcaddöntőben rúgtak akciógólt, amúgy meg nem tök mindegy, hogy szöglet vagy szabad. Mit nem adnék azért, ha olyan csapatom lenne, hogy egyetlen egy akció gólt sem rúg, de minden második szögletből bólint egyet. Így érvelni szerintem hülyeség, de mondom szerintem nem ez mutatja egy csapat erejét.

madbalee 2009.12.14. 20:13:18

Visszakanyarodva a VB előtt a japán válogatott erősebbnek tűnt. Őket én a legjobb 8 közé vártam. Lehet a koreai meccsek miatt is, de ők sokkal szimpatikusabb együttes hatását keltették.
Nakata akkor a Serie A-ban folyamatosan játszott. Sőt azt hiszem a Roma-val bajnok is lett.

madbalee 2009.12.14. 20:17:30

Ja meg szerintem az a brazil sárga fehér szerelés volt a legbénább amit a selecao valaha viselt.
A kék gatyó az igazán helyénvaló Ronaldoéknak!

halareaal 2009.12.14. 20:37:52

@popp: ráadásul ha Ronaldo kerettag, és a brazilok érmet nyernek (amire azért nagyobb az esély, minthogy nem, persze ki tudja), akkor 4 különböző vbről lesz érme. nemtom ilyen volt-e már vkivel, de sztem a jövőben nem nagyon lesz.

sporttárs 2009.12.14. 20:59:34

@popp: Olyan, hogy szerencse, ekkora távlatban nézve nincs. Önbizalom, erő, tardíció, ilyenek vannak.
Egyébként meg mindenki azt lát meg amit akar: a csoportmeccsek alapján a 82-es olasz válogatottról előbb bizonyítom be, hogy semmi keresnivalója nem lett volna a döntőben, mint te a 2002-es németről a kieséses szakasz alapján. Ugyan mi alapján előrébb való egyik a másiknál? Ezen az általatok csalózva emlegetett vébén az olaszoknak egy jó meccse nem volt, de azóta is a bírót köpköditek a Korea elleni miatt.

A németek megverték Koreát.
(Ettől függetlenül a döntőt szinte kizárólag Kahnnak köszönhették, de hát a kapus is a csapat része.)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.14. 22:03:06

@matthe07:

"ez a barca a premier league-ben bizony a bl-t [netán uefa kupát] érő helyezésért küzdene..."

Te írtad volt. Ez a mostani kommented sem sikerült színvonalasabbra, de mostantól drukkolok neked.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 22:31:09

@sporttárs: Persze, hogy szubjektív annak a megítélése, hogy ki mit érdemelt meg és mit nem. A puszta tények meg az annalesekben szerepelnek.

Azért a '82-es vébén az olaszok megverték a nagyesélyes brazilokat és az európabajnok nszk-t. Kahnék viszont a döntőig - nem lebecsülve Parguay, az USA és Korea eredményét) nem találkozott olyan ellenféllel, amely valós eséllyel pályázott a trófeára. Ezt az argentinok és a franciák maguknak köszönhetik, de az olaszok és a spanyolok joggal káromolhatják a magasságos FIFA-t.

Aztán az egyenesági ellenfeleket elnézve az sem túl hízelgő, hogy a kapusnak köszönhették a meccseket, még ha az is a csapattagja.

Aztán ha összehasonlítjuk a 2002-es német csapatot a korábbi döntős csapataikkal, akkor finoman szólva is erősen középszerűnek tűnik.

rattenfanger 2009.12.14. 22:49:58

Az a szikár tény, hogy a futbalban nincsenek érdemek alapján odaítélt trófeák, érmek. Nyerni kell.
Tök mind1, hogy milyen ellenfelek során át jut valaki a döntőig, a lényeg, hogy elverte aki az útjába került. Nem verhet meg olyan csapatokat senki aki ellen nem játszik, ez szintén tény.
A digókat kiverte a játékvezető, ez is tény. Meg az is, hogy Mexikó 2 meccs alatt már továbbment a csoportból, ezért egyenlíthetett ellenük a totál impotensen játszó olasz csapat.
Véleményem szerint a sors kicsit igazságos volt, amit ajándékba kaptak az olaszok a csoportmeccsek végén azt visszavette a játékvezető képében korea ellen. Mexikót is megbüntette a sors az USA által az alibizése miatt.
(Egyébként megfigyelhető tendencia, aki 2 forduló után már továbblépve leadja az utolsó csoportmeccsét azt rondán nyakonvágja a sors egy zakóval és nem jut sokáig.)

bitadani 2009.12.14. 23:23:32

@popp: hallod, és ha elvállalja, a kis komcsik simán lehozzák kapott gól nélkül a vb-t :))

a nyolc selejtezőjükön ötöt kaptak, és bennük a félelem, hogy egy rossz mozdulat, és agyonlövik őket a pálya szélén.

(btw egyetlen nem ázsiában - hanem svájcban - játszó légiósuk van.)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.14. 23:31:48

@bitadani: Azt hogy engedték ki Svájcba? Vagy ő őrzi a pártvezetők kimentett vagyonkáit?

bitadani 2009.12.15. 00:02:53

@popp: nem tudom, de utánaolvasok, valóban érdekes. egy húszéves srácról van szó, meglepne, ha csak a tehetsége miatt jöhetett volna át, ez elég nagy kiváltságnak tűnik. de lehet, hogy csak szerencséje volt, japánba és dél-koreába már engedik igazolni őket, úgyhogy nem kizárt, hogy akár európába is, ha valaki felfigyel egyikükre.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.15. 00:39:03

@halareaal: Szerintem megérné Dungának elvinni, legalábbis rám nagyon nagy doppingszerként hatna, hogy én lehetek a világtörténelmben a második ember, aki 3-szer lett világbajnok. Pelé mellé odaülni a trónra...

halareaal 2009.12.15. 00:39:07

@rattenfanger: "Véleményem szerint a sors kicsit igazságos volt, amit ajándékba kaptak az olaszok a csoportmeccsek végén azt visszavette a játékvezető képében korea ellen."

ezt azért te sem gondolhatod komolyan, bár nem sajnáltam őket túlságosan, azért tény h az olaszok ellen már a csoportmeccseken is csaltak. a horvátok szinte biztosan nem verték meg volna őket, ha nem érvénytelenítik a góljaikat csak úgy (Vierié vitathatatlanul szabályos volt, de Inzaghié is bőven megadható). és Mexikó ellen sem csak azt az egy gólt szerezték, bár csak azt adták meg nekik. ettől függetlenül annak az olasz válogatottnak bőven jobban kellett volna szerepelnie, dehát azért így elég nehéz. a németek sem biztos h továbbmentek volna, ha Ballack gólját érvénytelenítik (meg azokat, amiket esetleg utána szereztek volna), és 11es párbajra kerül sor.

zsakfos 2009.12.15. 00:46:40

@bitadani:
Nem a nagyvezír unokája?:) Ha jól tudom Kim Dzsong Il egyik fia is Svájcban tanult, persze inkognitóban. Asszem lábas volt a fedőnveve:)

halareaal 2009.12.15. 00:48:31

@halareaal: persze nem biztos h csalás volt az, lehet h csak hülye volt a bíró/partjelző. mindenesetre mindent lehet mondani csak azt nem, h a sors csak úgy ajándékba adta volna nekik a továbbjutást. az lett volna szeégyen ha 3-4 egyértelmű v vitatható, ám vágül mindannyiszor meg nem adott góllal kiejtik őket a bírók.

Mala Suerte 2009.12.15. 04:09:24

@Csöncsön:

Kösz, nem vagyok valami aktív, de a nagy számok törvénye alapján pár éven belül csak becsúszik majd egy, ami neked is tetszik.

Egyébként anno a BL elődöntő-beli unfair bíráskodás miatti elkeseredettség beszélt belőlem meg az, hogy a PL-ben jóval nagyobb a fizikai igénybevétel és jóval kisebb az élboly és az alsóház közti különbség, mint a La Ligában, de ebbe ne menjünk bele, mert tudom, hogy nagy vesszőparipád, amúgy nyilván túloztam, ráadásul valószínűleg soha nem kapjuk meg rá a választ, hogy miért küzdene a Barça az angol bajnokságban.

Arra viszont igen, hogy a sokak által toronymagas esélyesnek kikiáltott Selección (aminek 2008 nyara óta nem sok "komoly" mérkőzése volt [egyik mondjuk lehetne az, amiben kikaptak az amiktól]) tétmeccsen mire megy egy Brazília, egy Anglia, egy Hollandia vagy akár csak egy 100%-os Ballackkal felálló Nationalelf vagy egy megtáltosodott afrikai válogatott ellen. Szerintem nem jutnak a 4 közé, persze ilyet könnyebb mondani, mint a fordítottját. A csoportjuk mindenesetre jóindulattal sem nevezhető halálcsoportnak, bár ilyenkor nincsenek lefutott meccsek (mint ahogy szerintem - néhány kivételtől eltekintve - meg nem érdemelt győzelmek sem).

Részemről ennyi, vagyis húzok vissza tanulni.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.15. 04:53:18

@bitadani: Éppen elég viszontagságos és rossz életük lehet úgy mindent egybevetve, legalább ne komcsizza le őket senki. Gondolom, hasonló általánosítás Puskáséknak se tetszett volna.

Walmer 2009.12.15. 08:21:49

@montipájton: keversz valamit. Én nem a joga bonitoról beszéltem. hanem a csapatról, a klasszisról. Az a jó csapat, amelyik eredményes. lehet itt szívek csapatáról, meg mindenki kedvenceiről beszélni, ezek csak eufemizmusok a vesztesre. A jó csapat nyer. A kurva jó csapat meg sokat nyer. Ez volt az NSZK. A spanyolok ettől akárhogy is fáj neked nagyon messze vannak. lehet hogy majd döntőig mennek a köv. 2 vébén és akkor hidd el én leszek az első, aki fejet hajt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.15. 12:34:23

@matthe07:

Na ez végre egy normális komment volt, köszi.

Nem hiszem, hogy "sokan" toronymagas esélyesnek kiáltanák ki a spanyolokat. Én sem. Egyet mondok csak: az utóbbi három éves teljesítményük tényleg csak az Aranycsapatéhoz mérhető pusztán a számokat tekintve. Vagyis mindenféleképpen ott vannak az esélyesek között, szerintem ezt te sem tagadhatod. Európát egyszer már mindenesetre végigverték.

Őszintén szólva eléggé féltem őket. A csoportból nyilván simán tovább mennek, de utána lehet, hogy már egyből Brazília vár majd rájuk. (Jobb esetben Portugália / Elefántcsontpart.) Ezen a meccsen simán el lehet csúszni majd, és ha tovább is mennek, (feltehetően) jön a hatalmas mumus: Olaszország. Szóval szerintem is "benne van a pakliban", hogy négy közé sem jutnak.

Amiben nagyon bízom: szerintem kiemelkedően a spanyoloké a legerősebb játékosállomány. Ezek a futballisták a világ két legerősebb bajnokságában edződnek hétről hétre, rengeteg kiélezett BL-meccsen vannak túl, abszolút a legjobb korban vannak, és az edzőjük is "minden hájjal megkent" rutinos róka. Szóval elvileg biztosan meg tudják oldani. Hogy gyakorlatban is-e, az majd jövő nyáron derül ki.

Walmer 2009.12.15. 13:01:47

@Csöncsön:
Be kell valjam csöncsön, meggyőztél.
Az adatid, az abból levont pengeéles következtetéseid és az ezeket összefogó vaslogika előtt -tetszik, nem tetszik- meg kell hajolnom.

Komolyan mondom, ha holnap kiderülne, hogy mégis teknősbékák tartják a hátukon a Földet, akkor sem lepődnék meg annyira, mint majd a nyáron, ha ne adj' isten nem a spanyolok nyerik a vébét.

A kommented középső részét egyébként szerintem a rosszabbik éned írta, ezért nem is vettem figyelembe. De egy áment azért mondok rá. Hátha...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.15. 13:07:11

@Walmer:

Emlékszel az Aranylabda top30 mezőnyére? Csak hogy egy újabb adattal zargassalak. :-)

carlodicanio 2009.12.15. 16:02:17

pár emlékezetes momentum
- az aktuális szépen meghaló csapat a CONCACAF zónából most is nagyot játszott
- japán-orosz meccsen a kommentátor: "a fehérek dobnak, mutatja a játékvezető" (az oroszok fehér mezben tolták)
- elbaszott aranygól szabály
- 1. válogatott meccsem az olaszok ellen a selejtezőben :)

bitadani 2009.12.15. 16:45:00

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: egy országban, ahol évente százezrek halnak éhen, valószínűleg a japán meg a dél-koreai ligában játszó válogatott focistáknak van a legkevésbé viszontagságos életük. ettől persze nem lesznek kommunisták.

(bár, a diplomata unokatesóm nem régen jött haza onnan, és elmondása szerint még a rákosi-rendszerhez se fogható az ideológiai szigor. a felnőtt lakosság jelentékeny hányadának az a dolga, hogy évi tíz hónapon át készüljön kim dzsong il méltó megünneplésére, és ennek érdekében napi több órás gyakorlatozás van számukra előírva. )

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.15. 17:02:29

@bitadani: Ami Észak-Koreában folyik, az semmihez sem fogható jelenleg. Az a szerencsétlenségük, hogy nincs olajuk, így nem fogja őket senki sem megszabadítani a borzalmaktól. Nyilván a focistáknak könnyebb lehet az életük, én csak arra céloztam, hogy az a jelző nem volt valami szép.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.15. 17:15:36

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Mondjuk az 1958-as a svédországi '56-os emigránsok kifütyülték a Kádár országából érkező válogatottat (pedig a Nagy Imre kivégzés napjára már ki is estünk). Nyilván az sem a csapat játékosainak szólt, magának Kádárnak címezték.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.15. 19:42:18

@popp: Igen, és az sem volt szép dolog. Én a magam részéről nagyon kíváncsi vagyok az észak-koreai válogatottra, és meglepetést szimatolok.

madbalee 2009.12.15. 20:09:44

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Ne várj tőlük nagy dolgokat. A csoportjukban szerintem mindenki lemossa őket. (Brazilia, Portugália, Elefántcsontpart trióval kell majd harcolniuk) ;)

madbalee 2009.12.15. 20:18:27

@bitadani: vagy azon a svájci légióson keresztül fizetik majd le a FIFA-t;) (na jó ez azért viccnek durva)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.15. 20:21:20

@madbalee: Nem kerültek szerencsés csoportba, az biztos, és a meglepetés alatt persze nem is a továbbjutást értem, csak azt, hogy ráfázhatnak azok a csapatok, amelyek lebecsülik őket. Anno Angliában is meglepő eredményeket futottak, persze az most irreális lenne. Kíváncsi leszek rájuk.

madbalee 2009.12.15. 20:30:20

Azért azóta jóval kifinomultabb lett a labdarúgás. Akkor ott 66-ban a csoportmecseken megleőztek 1 színtelen szagtalan Chile-t, meg egy supergai tragédiától még mindig szenvedő olaszokat. mondjuk a 3-0-ás vezetés eusebioék ellen nem volt kispályás dolog.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.15. 20:37:11

@madbalee: Persze, nem is gondolok én hasonló eredményre, csak egyfajta megérzés ez, hogy alábecsülik őket sokan. Aztán meglehet, hogy majd kiderül, tévedtem. :)

bitadani 2009.12.16. 16:33:20

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: a legnehezebb csoportban vannak, de azt, hogy a portugálok nem verik meg őket, és ezzel kiesnek, én is simán el tudom képzelni.

bitadani 2009.12.16. 16:34:20

(de lehet, hogy a dél-koreaiak csoportja egy fokkal ennél is nehezebb.)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.16. 17:29:39

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: A KNDK-soknak Legalább olyan nehéz lenne pontot szerezniük a vébén, mint a Lokinak lett volna BL-ben. Brazília, Portugália és Elefántcsontpart egyszerűen nem veheti félvállról a É-Korea meccset, mert amelyik pontot veszít ellenük nagy hátrányba kerül.

smartdrive 2009.12.19. 22:43:07

@Csöncsön: hahaha

az argentin névsort láttad?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.19. 22:48:52

@smartdrive:

Milyen argentin névsort? (Nem értem, mire utal a kérdés.)

smartdrive 2009.12.19. 22:53:15

@rizla: ja, csak a Barcát Rivaldo, Figo és Kluivert röpítette, a Valenciát meg Claudio López és Kily (Mendieta mellett)

smartdrive 2009.12.19. 22:56:38

@Csöncsön: (...) "Casillas, Raúl, Morientes, Puyol, Xavi, Joaquín, Valerón, Diego Tristán stb. (...) : a világ legjobb csapata.

az argentin keret sokkal erősebb volt

smartdrive 2009.12.19. 23:02:03

@matthe07: a VB-döntőre meg ki emlékszik már, mi? vagy az argentinok elleni meccsre 90-ből. netán a Pool elleni Bl-döntőre

Maldini tkp. egy lúzer volt

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.19. 23:02:31

@smartdrive:

Na így már értem. :-) Nem azt állítottam, hogy a világ legjobb csapata, hanem azt, hogy esélyük sem volt ennek bizonyítására. Való igaz, hogy az argentin keret sem volt gyenge (hogy "sokkal erősebb" lett volna, azt nem állítanám, szerintem nagyjából egyforma erősségű volt a két keret), de nekik a saját kezükben volt a sorsuk. Le kellett volna győzniük Angliát vagy legalább a svédeket.

smartdrive 2009.12.19. 23:42:01

@Csöncsön: ez igaz, de én nem erre a részére reagáltam

smartdrive 2009.12.19. 23:56:05

@Csöncsön: de amúgy végigzongorázhatjuk a két keretet. a spanyoloknál nem volt Zanetti-Samuel-Ayala -Sorín szintű hátvédsor, középpályán mondjuk egyforma erősek voltak (Simeone-Verón vs. Mendieta-Valerón, Xavi meg még sehol nem volt), elöl meg volt a két szem Raúl-Morientes szemben a Batistuta-Crespo-Ortega hármassal

ha az az argentin csapat csúcsformában lett volna, akkor csak az olaszok hátvédsorából, a franciák középpályásaiból és a brazil csatárokból összerakott csapat verte volna meg őket
süti beállítások módosítása