Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - 1986, Mexikó

2009.11.15. 18:57 heinrich

A rendezés jogát első körben Kolumbia nyerte, de a kokain alacsony világpiaci árára pénzügyi nehézségekre hivatkozva visszalépésre kényszerültek, és Mexikó – a torna történetében először – ellenszavazat nélkül ragadta magához a kezdeményezést. A VB sajnos így is veszélybe került, hiszen 1985 szeptemberében, mindössze nyolc hónappal a torna kezdete előtt borzalmas földrengés rázta meg az országot, amely húszezer ember életét követelte.   Azonban – a chilei tragédiához hasonlóan – most is felülkerekedett az emberek mérhetetlen futball iránti rajongása. Tovább után a tizenharmadik résszel folytatódik a RádióQ-val közösen indított VB-történeti sorozatunk, melynek éledező futball-öntudatunkkal már mi magunk is tanúi voltunk.


Selejtezők

121 csapat vetette magát a küzdelmekbe, hogy aztán bojkottok, sértődések és egyéb bénázások nélküli bombaerős mezőny jöjjön össze, gyakorlatilag egy nagycsapat sem maradt le. A rendezésre is pályázó Kanada, Dánia, valamint Irak első alkalommal vett részt a tornán.

Egy óriási hiányzó azonban mégis volt.

1985. szeptember 10-én Skócia egy-egyes döntetlen játszott Walesben, amivel gyakorlatilag kijutott a VB-re (Ausztráliával kellett pótselejtezőt játszaniuk). A csapat egyenlítését követően John 'Jock' Stein szívrohamot kapott, és még a stadionban életét vesztette. Jock Stein minden idők legnagyobb skót edzője volt.

A brit edzők közül elsőként sikerült klubcsapatával BEK-et nyernie (1967), 1966 és ’74 között zsinórban kilenc bajnokságot húzott be a Celtic-kel. Egy közepesnek mondott csapatot formált Európa egyik legjobbjává, zseniális managernek bizonyult, korábban sosem látott eszközöket alkalmazott a klubnál, ezért játékosai vallásos áhítattal tisztelték. A Celtic Park átépítésekor a B-közép szektorát hivatalosan is Jock Stein Stand-re keresztelték.
 
1986 – Mexikó
A torna kabalaállata a Pique névre hallgató jalapeno paprika-ember lett, Mracskó Mihályt meghazudtoló bajusszal, szinte kínálta magát, hogy államközi kapcsolatunk egy magasabb szintre lépjen – ki tudja, mi mindent vesztettünk azon az estén Irapuatóban.

Mérkőzések száma:    52
Gólok száma:            132
Gólátlag:                  2.54
Öngól:                     2 
Össz. nézőszám:        2.407.43 (átlag: 46.297)

A csapatokat hat darab négyfős csoportba sorsolták, ahonnan az első kettő mellett a négy legjobb harmadik is továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba, azaz újra változott a formátum, eltörölték a második csoportkör tébolyult intézményét.

Csoportmeccsek

A csoport
Argentína
Olaszország
Bulgária
Dél-Korea

Az argentinok viszonylag magabiztosan letudták a két kicsit, az olaszok ellen elég volt az iksz – akik őszintén szólva maguk sem bazíroztak többre, másra; a futball-minimalisták két döntetlennel, egy sovány, öngólos győzelemmel, plusz egyes gólaránnyal osontak tovább a csoportjukból.

B csoport
Mexikó
Paraguay
Belgium
Irak

A hazaiak – bizonyára a véletlenek csodás összjátéka folytán – igen szerény csoportellenfeleket kaptak, és a Hugo Sánchez fémjelezte csapat be is húzta a csoportot, de játékukon érződött, vérmes reményeik itt nem lehetnek.  Különösen úgy nem, hogy Hugól csak reklamálásban, és vadértelmetlen sárgák begyűjtésében járt élen.

C csoport
Szovjetunió
Franciaország
Magyarország
Kanada

Fel nem foghatom, miért az E csoportot címkézik örökké halálcsoportnak, mikor teljesen egyértelmű, hogy a miénk volt az. Döbbenetes, hogy papíron mi voltunk a legerősebbek, miközben a szovjeteknél hemzsegtek a klasszisok (Daszajev, az aranylabdás Bjelanov, Blohin, a fiatal Protaszov stb.) az Európa-bajnok franciák meg valószínűleg minden idők legjobb csapatát (saját szempontjukból) küldték a VB-re (Luis Fernandez, Platini, Giresse, Tigana, Rocheteau, Papin, Amoros).

Tragikomikus módon még innen, csirkeaprólékká aprítva is továbbjuthattunk volna, ha csak két góllal jobb a gólkülönbségünk, hiszen mi mínusz héttel zártunk, míg az uruk mínusz öttel mentek tovább, mint legrosszabb harmadik.

D csoport
Brazília
Spanyolország
Észak-Írország
Algéria

A torna egyik favoritjaként érkező brazilok gólt sem kapva hozták a csoportot, bár ehhez az is kellett, hogy a spanyolok elleni meccsen a spori elnézzen egy kapufát, amikor Michel lövése után egyértelműen a gólvonal mögé pattant a labda – ellenben kilenc perccel később megadta Socrates lesgólját.

E csoport
Dánia
NSZK
Uruguay
Skócia

Mondhatjuk, hogy Dánia parádés játékkal, minden meccsét megnyerve uralta a csoportot, Preben Elkjær Larsen és a fiatal M. Laudrup különösen sziporkázott.

Az uruguayi csapat is elemében volt, igaz, az ő esetükben ez a fékevesztett pusztítást jelenti. Sorsdöntő meccsüket a skótok ellen vívták, és egy pont is elég volt a továbbjutásukhoz. Nem bízták a véletlenre.

José Batista mindössze ötvenhat másodperc után úgy érezte, megérett az idő, hogy jó példával járjon elöl, és amolyan tekintélyteremtő belépővel megkínálja Gordon Strachant – ez minden idők leggyorsabb kiállítását eredményezte. A masszív alapra aztán bátran építettek társai is, gyakorlatilag presztízskérdést csináltak abból, hogy ki tudja látványosabb módon földbe döngölni a hozzá legközelebb álló skótot. A meccset követően, az elmaradt továbbjutás miatt Alex Ferguson azonnal lemondott.

(a videón 03:20-tól kezdődik a vonatkozó rész)


Uruguay VB mérlege kilenc sárga és két piros lap, ami elsőre nem is tűnik súlyosnak, de ne felejtsük el, hogy akkoriban még nagyban ment a szabadrablás, holmi taktikai faultokért nem osztottak sárgát.

F csoport
Marokkó
Anglia
Lengyelország
Portugália

Orriási meglepetésre Marokkó végzett az élen, hiszen utolsó meccsükön kilapították a botrányok garmadájától szanaszét hullott portugál csapatot, másik két ellenfelüktől pedig gólt sem kaptak, igaz nem is rúgtak – így az afrikai futball történetében először jutottak tovább a csoportból.

Az angoloknak egy igen egyedi rekorddal sikerült gazdagítani a VB-k történetét, hiszen B. Robson vállsérülése (és lecserélése) után Ray Wilkins lett a csapatkapitány, aki viszont íziben kiállíttatta magát, minekutána a bíróhoz vágta a labdát, így aztán Peter Shiltonon, az utolsó angol kapuson kötött ki a csk-szalag.  Az angol továbbjutás egyébként csak az utolsó körben dőlt el, Lineker mesterhármasával zúzták a lengyeleket.
 
A csoportok első két helyezettje mellett Belgium, Lengyelország, Bulgária és Uruguay lépett tovább, utóbbi kettő példátlan módon úgy, hogy még meccset sem nyert a csoportban – Olaszországban azóta is példaértékűnek tekintik munkásságukat.  

Egyenes kiesés

A nyolcaddöntők közül három párosítás hozott kiemelkedő meccset.

A VB-re csak pótselejtezővel, Hollandia legyőzésével kijutó belgák, akik a csoportban sem alkottak maradandót, most hosszabbításos, fordulatoktól hemzsegő drámában, Scifo és Ceulemans vezetésével begyűrték az elvtársakat (2-2, hosszabbítás után 4-3). A már méltatott francia csapat rövidre zárta az olasz szereplést (2-0), Baresi hiába üldözte kilencven percen keresztül Platinit, mint ahogy a dánok szárnyalása is csak eddig tartott; hiába szereztek vezetést,  Emilio-el buitre-keselyű-Butragueño négyszer is lecsapott (1-5) – átmenetileg a torna favoritjai közé emelve a spanyolokat

A negyeddöntők
Az izgalmakról mindent elmond, hogy a négy meccsből három hosszabbítást hozott, mégis a negyedik lett talán minden idők legtöbbet idézett/vitatott meccse.

A sokak által VB-döntőnek várt brazil-francia összecsapás már itt összejött. A brazilok még gólt sem kaptak a tornán, ráadásul az előző fordulóban lehengerelték a lengyeleket. Az egyetlen kérdés az volt, hogy az öregedő sztárok, mint Zico(33), Falcão(33), Oscar(32) vagy Sócrates(32) hogy bírja a hőséget, a sorozatterhelést, illetve a folyamatos rugdalást – Zico például egy meccset sem tudott végigjátszani. Sócrates – a csapat agya – ugyan nem volt sérült, de naphosszat sört vedelt, amit két csomag szimfóniával kísért le.

Velük szemben a mágikus négyesre (carré magique - Platini, Alain Giresse, Luis Fernández, Jean Tigana) építő Európa-bajnok francia csapat, a zsinórban háromszoros aranylabdás és olasz gólkirály (1983, 84, 85) Platinivel a volánnál.

A végig pergő, nyílt támadójátékot hozó meccsen, a labdatartásra és a gyors beindulásokra alapozó brazilok Careca góljával megérdemelten szereztek vezetést, sőt a fiatal balszellő, Müller, a kapufát is megdöngette, mégis Platini egyenlített még a félidő előtt.

A fordulás után szintén az ő lövése súrolta  kapufát, válaszként Careca fejese csattant a lécen. Negyedórával a vége előtt, egy pazar kiugratást követően a brazilok tizenegyeshez jutottak, de Zico klasszikusan gyenge, kétlépéses büntetőjét Bats simán kiütötte. A hátralévő időben mindkét oldalon számos helyzet maradt ki – Bellone például a kapussal szemben állva rogyott össze a tizenhatoson belül – a tizenegyesek pedig a nagykönyv szerint zajlottak.

Socrates, mint csapata legjobbja, törvényszerűen kihagyta (igazából elflegmázta), de a túloldalon Platini is megrogyott, pont úgy lőtte fölé-mellé, mint később Baggio. A hibázó védő szerepében ezúttal Julio Cesart – a torna legjobb középhátvédjét, a Juve és a BVB legendás alakját – láthattuk, aki a jobb kapufára bikkantott – Franciaország jutott a négy közé.

A dánokat lebunkózó spanyolok a belgákat is a kapujukhoz szögelték a meccs zömében, de J. M. Pfaff fogott, mint a festék. Coulemans gólját épp csak ki bírták egyenlíteni az utolsó percekben, de a meccset eldönteni már képtelenek voltak, a tizenegyeseknél pedig újra Pfaff parádézott.

Ezzel el is érkeztünk a történelem egyik legellentmondásosabb meccséhez, és annak legvitatottabb öt percéhez.

Az angol-argentin gyűlölködés kezdete az 1966-os VB negyeddöntőjéhez köthető. A Wembleyben játszott mérkőzés az argentinok keménykedését hozta, módszeresen aprították a hazaiakat. A hentesmunkában Antonio Rattin, a csapatkapitány járt az élen, akit a német bíró ki is állított. Az argentinok persze csalást, elfogultságot kiáltottak, Alf Ramsey meg egyszerűen leállatozta őket, miután a levonuló csapatkapitány látványosan beletörölte a lábát a királyi család tiszteletére leterített vörös szőnyegbe. A meccs feszültségét tovább fokozta az 1982-es falklandi háború. 

Az első félidő szolid argentin fölénnyel telt, Shiltonnak többször is bravúrral kellett védenie a leginkább Maradona megmozdulásai után kialakuló helyzeteknél, de a szünetig maradt a null-null.

Hat perccel a második félidő kezdete után, egy elhibázott kényszerítő és egy még rosszabb felszabadítási kísérlet után a labda látszólag ártalmatlanul hullott alá az égből, de Maradona megelőzte a nála húsz centivel magasabb Shiltont, és a kapuba ütötte a labdát. A tunéziai Ali Bin Nasser nem látott szabálytalanságot.

Maradona később elmondta, a gól után rá kellett szólnia csapattársaira, hogy végre ünnepelni kezdjék, hogy a bíró biztosan megadja a gólt, majd nagy okosan azt is kifejtette, hogy a gól kis részben az ő fejének, nagyobbik részt pedig Isten kezének köszönhető (un poco con la cabeza de Maradona y otro poco con la mano de Dios).

Alig öt perccel később érkezett az újabb argentin gól, melyet sokan az évszázad góljának, illetve az évszázad egyéni alakításának tartanak. Maradona az angol kaputól hatvan méterre kapta a labdát, majd megindult, és mintha hirdetőoszlopokat kerülgetne, elvitte a labdát Hodge, Beardsley, Butcher és Fenwick mellett, kicselezte Shilton és a kapuba gurított.

Habár a meccs előtt azt mondtuk, ennek semmi köze a háborúhoz, közben pontosan tudtuk, hogy az angolok sok jó argentin fiút öltek meg. Ez volt a mi bosszúnk – nyilatkozta a kettő-egyes siker után szintén Maradona, amit a korábbi válogatott Roberto Perfumo még azzal toldott meg: a VB-győzelem másodlagos volt számunkra, az angolokat akartuk leggyőzni, ez volt a legfontosabb.

Brazília – Franciaország 1-1, tizenegyesekkel 3-4
(gólszerző: Careca / Platini)
Mexikó – NSZK 0-0, tizenegyesekkel 1-4
Belgium – Spanyolország 1-1, tizenegyesekkel 5-4
(gólszerző: Ceulemans / Senor)
Argentína – Anglia 2-1
(gólszerző: Maradona (2) / Lineker)

Az elődöntők már jóval kisebb izgalmakat hoztak, az NSZK megette a franciákat, az összecsapás színvonala meg sem közelítette az 1982-es mérkőzést – Brehme és Völler góljaira nem érkezett válasz. Mint ahogy kipukkadtak a belgák is, igazából csak megnehezíteni tudták Maradona dolgát, aki egy újabb duplával a döntőbe cipelte közepes társait.

Döntő – 1986. június 29.

Azték stadion, 114.000 néző

Argentína - NSZK 3-2 (1-0)
Gólszerzők: Jose BROWN (ARG) 23, Jorge VALDANO (ARG) 55, Karl-Heinz RUMMENIGGE (FRG) 74, Rudi VOELLER (FRG) 80, Jorge BURRUCHAGA (ARG) 83
 
A meccs előtt – mint ahogy a világbajnokság során végig – minden szem Maradónára szegeződött, az övéhez fogható egyéni teljesítményt még nem látott a világ, az argentin válogatottat egymaga vitte be a döntőbe.

De ha volt csapat, amelyik képes lehetett megállítani, az a német. Beckenbauer sem sokat adott a külcsínre, telepakolta védekező beállítottságú játékosokkal a kezdőjét  (Briegel, Brehme, Förster, Eder, Berthold, Jakobs, Matthaus pedig követő emberfogással őrizte Maradónát).

Az első gól előtt éppen ő (L.M.) szabálytalankodott, a szöglettel felérő szabadrúgást követően pedig Brown szerezte meg a vezetést – miután Schumacher szörnyen mozdult ki kapujából. A gól után a németeknek is el kellett hagyni harcállásaikat, az első lehetőség Rummenigge előtt adódott, de Förster beadás után fölé lőtt. A félidő vége előtt Maradona tovább növelhette volna az előnyt, Burruchagával kényszerítőzött, majd laposan lőtt, de a labda Schumacherről először visszapattant Maradónára, onnan pedig a kapufa mellett pattogott ki. 

Szünetben váltott az NSZK, Allofs helyett Völler lépett pályára, és egyértelműen támadóbban léptek fel, de ez megbosszulta magát. Egy középpályás labdavesztés után gyorsan fordultak az argentinok, és a védők közt egyedül kilépő Valdano higgadtan a hosszúba gurított.

Újabb csere következett a németeknél, Magathot egy vérbeli csatár, a Bayern gólzsákja, Dieter Hoeness váltotta, és ismét bebizonyosodott, hogy a németek igazából kétgólos hátrányban kapnak vérszemet – két Brehme szögletet követőn hat perc alatt egyenlítettek Völler és Rummenigge találataival. 

Maradónának azonban erre is volt válasza, alig három perccel később elszakadt Matthaustól, Burruchaga elé tálalt, aki a kapuig gyalogolt a labdával. Maradona, Argentína világbajnok lett, a döntőben már a komplett csapat kitett magáért, nem csak a zseni villanásai döntöttek.

A VB sztárja(i)

Amíg az NSZK, Franciaország és Brazília is öregedő sztárjaikban bízott (Karl-Heinz Rummenigge, Michel Platini, Socrates), addig az egyenes kieséses szakaszban pályája csúcsára érő, még mindig fiatalnak számító Maradona learatott minden babért – ez a VB róla szólt, senki másról. Sem előtte, sem azóta nem fordult elő, hogy valaki egy személyben dominálni tudjon egy egész tornát - márpedig itt ez történt. Maradona öt gólt, öt gólpasszt, számtalan cselt, kényszerítőt, kiharcolt szabadrúgást mutatott fel a küzdelmek során, a társai közül mindössze Burruchaga, Valdano és Ruggeri teljesítménye emelhető ki, a VB-t szinte egymaga nyerte meg, s vált mindörökre a futball legendás alakjává, a valaha élt talán legnagyobb focistává. Sikereit azonban sosem tudta feldolgozni, viselkedésével folyamatosan szégyent hozott mezére, csapatára, a labdarúgásra. Csalás, kokain, dopping, kurvaanyázás – hogy csak a mérföldköveket említsük.

Kézzel szerzett gólja, és az azt követő Isten-keze handabanda nem más, mint orbitális, szándékos csalás, és annak arcpirító magyarázata.

1991-ben tizenöt hónapos felfüggesztést kapott, miután Nápolyban kétpofára tömte magába a kokaint, az 1994-es vébéről pedig szintén kiebrudalták, miután doppingoláson érték.

Ephedrin (efedrin): az egyik legnépszerűbb súlycsökkentést elősegítő tulajdonképpen a koffeinhez hasonló anyag. Az efedrin egy fenil-etilamin származék, mely szerkezetileg hasonló a szintetikus származékaihoz (amfetamin és metamfetamin). Az efedrint izgatószerként, étvágycsökkentőként, koncentrációt segítő anyagként, érösszehúzóként és alacsony vérnyomás kezelésére használják. Étvágycsökkentő hatású, ráadásul segítségével meglehetősen rövid idő alatt nagyobb mennyiségű kalória égethető el. Mivel emeli a szervezet hőmérsékletét, az anyagcsere működést is felgyorsítja és fokozza a légzőkapacitást.

Jelenleg szövetségi kapitányként rombolja tovább önmaga szobrát.

Trivia és szóbeszéd

  • Esterházy szerezte a VB leggyorsabb gólját (Kanada ellen), és ezért egy Doxa karóra volt a jutalma
  • Rummenigge az egyetlen játékos, aki csapatkapitányként két VB-döntőt is elveszített
  • A spanyol válogatott Ramón Calderé doppingtesztje pozitív lett az Észak-Írország elleni meccsen. A csapatorvos változatos magyarázatokkal állt elő, Calderé hol asztmás volt (ez ugye a mai napig ismerős fedősztori), hogy hasmenés kínozta, és a kiszáradás elkerülése végett kapott gyógyszeres kezelést. Akárhogy is, nem kapott eltiltást (érdekes módon a spanyol szövetséget azért megbüntették 25.000 svájci frankra), és kettőt is nyomott Algériának a következő meccsen.


A dopping a magyar csapat kapcsán is felmerült, mint a 0-6-os katasztrófa igazi oka. Állítólag az orvosi hátterünk nem állt a helyzet magaslatán, a gyógyszeres adagokat rosszul állították be, és az időzítéssel is problémák akadtak, a játékosok hánytak, ájuldoztak meccs előtt, alatt és után, a cseréket nem is Mezey határozta el, inkább azon múltak, hogy a csapatorvos kit tudott összedrótozni annyira, hogy pályára lépjen.

Alátámasztani persze semmivel sem tudjuk ezt az elméletet, ugyanakkor érdekes, hogy a beszámolók szerint (önéletrajzi könyvek) a német csapatot is folyamatosan tömték vitaminokkal és egyéb táplálékkiegészítőkkel, melyektől a csapattagok rendszeresen rosszul lettek – kivéve T. Schumachert, aki kategorikusan elutasított mindenféle orvosi kezelést (a VB ideje alatt is), az ő doppingja napi egy sör volt.

Egy másik közkeletű szóbeszéd szerint előre meg volt beszélve az iksz, de egy hónappal a VB előtt hirtelen Lobanovszkijt nevezték ki a szovjet csapat élére, aki viszont hallani sem akart döntetlenről – kár, hogy erről minket elfelejtett tájékoztatni. 

A torna hivatalos elismerései

Legjobb játékos
1. Diego Maradona
2. Harald Schumacher
3. Preben Elkjær-Larsen

Gólkirály

Gary Lineker – 6 gól

FAIR PLAY- díj
Brazília

69 komment

Címkék: történelem h válogatott történetek fwc tort

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr181525673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

váév építők (törölt) 2009.11.15. 21:02:07

mezey hibája volt, egyszerűen rossz felkészülés, semmi ereje nem volt a csapatnak, én állat még másnap délelőtt is egnéztem újra a 6-0-t.

nyomás, nyomás 2009.11.15. 22:04:39

most akkor az olaszoknál volt öngól vagy nálunk?

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.11.15. 22:23:18

Bangkokban is tudják, hogy Márádóná mejjjó Pele! (szóval jobb:))))

www.youtube.com/watch?v=RIUI9doG484

Nyomor kell ahhoz, hogy valaki annyit adjon a világnak mint ő, vagy Puskás!

Köszönjük az írást!

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.15. 22:27:20

@nyomás, nyomás: köszi, javítom. Automatikusan benyeltem egy statisztikai oldal hülyeségét, pedig a posztban mindkét öngól benne van.

mizrolist 2009.11.15. 22:34:31

Hm. Ha a tornán egy öngól esett, amit mi szereztünk (nyilván a 0-6-on Dajka), akkor az olaszok hogy jutottak tovább egy öngóllal megnyert meccsen?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.15. 22:34:45

Erről a vébéről nekem is vannak nagyon-nagyon-nagyon halvány emlékképeim (ötéves voltam). Mindenünnen az éjáéjáó, Mexikó hallatszott, minden tele volt zöld-fehér-piros sombrerókkal, nyaraltunk a családdal a Balatonnál, és a bátyáim már mehettek meccset nézni. Meg még ilyesmikre emlékszem abból a korból: "Vidi", "maradóna", "butragényó", "platini". Mármint ilyesmikről beszéltek a felnőttek körülöttem. Meg "a hatnulla".

Utólag persze (a kilencvenes vébéről) már több játékosra is emlékszem, pl. a két belgára (Scifo, Ceulemans), meg persze Völler, Lineker stb. stb. Úgy beszéltek utána erről a 86-os világbajnokságról, mint "az utolsó jó VB-ről", amit én mindig is igazságtalannak éreztem. A '90-es is jó volt, és azt ráadásul láttam is!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.15. 23:49:51

Na a lezsírozott döntetlen sztoriról még nem is hallottam, te honnan?

rizla 2009.11.16. 00:46:21

szerintem kicsit igazságtalan még mindig platiniékat emlegetni a legjobb francia csapatként. zidane-ék felülmúlták őket eredményességben, nemdebár?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.16. 00:56:18

@rizla: Ez meg szintén generációs dolog. Mindenkinek a gyerekkori. Bár szerintem a '98-as világbajnok csapatnál - ha az eredménytől eltekintünk - jobb volt a'86-os, a 2000-esnél már nem biztos. A vicces az, hogy nevek alapján és az évközi formák alapján a 2002-es francia válogatott jóval erősebbnek tűnt a'98-asnál és a 2006-osnál, aztán mégis rúgott gól nélkül oldalogtak haza Ázsiából.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.16. 01:58:35

Nagyon faszán összeszedett írás ez. Mégis fölmerült bennem eg kérdés. Heinrich, tény, hogy megadtad Mardonának, ami ezért a vébéért jár neki. A fejcsóválással sincs bajom, amit az "isten keze" sztoriért eleresztettél. Arra viszont kiváncsi volnék, hogy miért tartottad olyan fontosnak, hogy későbbi kokainozást meg a nyolc évvel későbbi vébéhez tartozó efedrin ügyet is idekeverd?

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.16. 03:07:53

@popp: miért maradt volna ki? Ez is ő volt, meg az is. Focistának isten, embernek nulla, így teljes kép.

Azazello007 2009.11.16. 03:26:01

A 'Dirty Rotten Scandals' összes darabját ajánlom mindenkinek; elképesztő, mik történtek...

bag 2009.11.16. 06:36:45

Kérem vki linkelje be a Keselyű mesternégyesét!
Köszönöm!

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.11.16. 06:51:26

Köszi az írást, tudtam, hogy ha valahol az életben megtalálom majd a skót-uruguay nyíltszíni bicskázás felvételeit, az ez a blog lesz:)

szferi 2009.11.16. 08:22:12

Off: ne haragudj heinrich, de az efedrin kurvára nem hasonlít a koffeinhez, semmilyen szempontból sem. Ettől függetlenül szerintem ez lett az eddigi legjobb vébés cikk!!!

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.16. 10:07:38

@szferi: nem vagyok gyógyszerész, így jobbára a guglira támaszkodtam a témában, a gugli meg több helyen is ezt mondja, de ha van valami pontosabb linked, akkor ne habozz :)

sporttárs 2009.11.16. 10:39:28

Most akkor én lemeradtam a 82-es vébé nem magyar részét tárgyaló posztról? Vagy mi?

Amúgy meg, Heinrich, szerintem a 86-os vébé kapcsán kurvára nem tartozik hozzá Maradonához, hogy emberként milyen volt, pláne tíz-húsz évvel később. De az írás ettől még persze jó. :)

sporttárs 2009.11.16. 10:40:53

A francia válogatot 1984-ben Európa-bajnok lett, az azért eredmény, szerintem pl. az volt a legjobb francia csapat.

szferi 2009.11.16. 10:46:49

@heinrich: csak a "tulajdonképpen hasonló"-t kellett volba kihagyni

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.16. 10:55:31

@szferi: parancsolj :)

@sporttárs: meglehet, de sajnos nem bírtam magamban tartani :) egyébként már a Barcánál töltött időszak sem arról árulkodott, hogy emberileg rendben lenne, szóval nem kellett 10-20 évet várni, h ez kiderüljön.

sporttárs 2009.11.16. 10:57:01

Az meg, hogy a kezezős gól orbitális, szándékos csalás, nagyon szép erkölcsös duma, majd tessék minden Dombi Tibi műesésénél is előadni, vagy Németh Krisztiánnál, hogy reálisabbak legyünk.

Hogy legenda lett belőle, nem a véltlen műve, egy zseni zseniális helyzetfelismerése, bár kétségtelenül
pofátlan (ámbár nem gyenge :) ) szöveggel megtoldva. Csodálom, hogy az nst futballra oly fogékony szerője nem ismerte fel, ez volt az a vb, ahol Maradona mindent megtehetett, és ezt nem pejoratíve írom. Mert tényleg ő volt az Isten.

És mennyivel szimpibb a behemót angol kapust megfricskázva kézzel pöcizni fölötte, mint manapság szopjatok le tartalmú üzeneteket kommunikálni. A kettő között az alapvető különbség nemcsak a stílusban van, hanem, hogy ma ezt minden alap nélkül teszi az edzőnek gyenge Maradona - akkor meg bármit, érted, bármit megtehetett. :)
(Mellesleg a pályán mindig higgadt maradt, pedig a világ összes bérgyilkosa rugdosta hosszú éveken át. Tessék úgy venni a kezezést, mint ezek pofánröhögését, nekem szimpibb, mint Zidane reakciója Materazzinak...)

sporttárs 2009.11.16. 10:58:43

@heinrich: De most komolyan, a 82-es vébét kitárgyaltátok? És a 86-os magyar fejezete?

szferi 2009.11.16. 10:59:42

@heinrich: azért nem kellett volna :) Nagyon-nagyon jó a Koemanos cikk is, írhatnál még párat, ha már megcsókolt a múzsa :)

kroos 2009.11.16. 11:01:23

@heinrich: Szerintem egy ilyen rövid interjuban nehéz megváltani a világot. De a Fellainis rész kifejezetten jó, meg pl. M'bia-18 évesen válogatott, de nálunk Némethet nem lehet behívni. Nálunk 23 évesen valaki fiatal tehetség, mig akár a Standardban is ennyi idösen már tul van 2 profi szerzödésen.Tény hogy van egyfajta arrogancia a mondandójában, de az is tény amit már irtam, hogy nem nekünk szól.Hanem akik szerint a 16 pont nagy elörelépés. Nem keserit el a Belgák elleni meccs, az sokkal jobban hogy itthon a svédek meg a portugálok ellen helyzetünk is alig volt.A légiosokkal kapcsolatban meg megint csak 100%-ban igaza van.
Ok, ezeket már mi is leírtuk itt, többször is.Meg nem spanyol viasz.

tb 2009.11.16. 11:09:23

@sporttárs: "Mellesleg a pályán mindig higgadt maradt"

azért ez nem teljesen igaz:
www.youtube.com/watch?v=vefHf4Z2lnY

ahogy ez sem (a cikkből):
"A csoportok első két helyezettje mellett Belgium, Lengyelország, Bulgária és Uruguay lépett tovább, utóbbi kettő példátlan módon úgy, hogy még meccset sem nyert a csoportban"

az túlzás, hogy példátlan, az olaszok 4 évvel korábban is nyert meccs nélkül jutottak a legjobb 12 közé

egyébként ez még tényleg hiányzik a 82-es VB, ahogy szerintem a 66-osról is csak a magyar szereplés volt

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.16. 11:09:28

@sporttárs: a 86-os magyar fejezet itt van alattunk kettővel, 82-vel kapcsolatban igazad van, de pöte pótolni fogja.

Egyébként miért gondolod, hogy a többi, szándékos csalás láttán nem cöccögök hangosan?

Hét évesen láttam isten kezét, el sem tudtam képzelni, hogy lehet egy ilyen gólnak örülni, sőt már azt sem értettem, hogy juthatott egyáltalán eszébe kézzel beütni. Szóval foci ügyben azóta is gyerekesen fair-play vagyok.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.16. 11:11:35

@tb: nem szó szerint értettem, csak azt akartam kifejezni kb, hogy _hallatlan_ módon, de valóban félreérthető.

kroos 2009.11.16. 11:11:46

,,, Scifo és Ceulemans vezetésével begyűrték az elvtársakat (2-2, hosszabbítás után 4-3)."
amit mindenképp tudni kell
2 tiszta lesgólt adott meg nekik Fredriksson,Lobanovszki örjöngött teljes joggal.
Hátha tudta volna hogy 90-ben az argentinok ellen szintén Fredriksson szintén két lesgólt ad az ellenfélnek+Maradona kézzel ment a gólvonalon ellenük?????????

tb 2009.11.16. 11:19:20

@kroos: az egyik nem les volt, 90-ben hanem Troglio ráugrott a labdára és kézzel megfogta, ennek ellenére mehetett tovább, ebből lett a gól. Les azért sem lehetett, mert az orosz védő passzolta hátra a labdát Troglio kezezése után

kroos 2009.11.16. 11:22:31

@tb: köszi,
akkor Maradona nem ezen a meccsen mentet kézzel a gólvonalról?
Mindenesetre ez a Fredriksson elintézte a ruszkikat 2 Vb-n is.

tb 2009.11.16. 11:27:35

@kroos: de, az is azon a meccsen volt, 86-ban bejött a kézilabda, 90-ben már erre építettek :)
Azon a meccsen tört el Pumpido lába, és az előtt a helyzet előtt állt be Goycoechea, talán Gulyás volt a riporter, aki dicsérte, a cserekapust, az ismétlésben lehetett látni, hogy a cserekapus messze volt a labdától, Maradona ütötte ki

sporttárs 2009.11.16. 11:27:54

Azért néhány érdekesség, emlék még a vb-ről:

Az NSZK Marokkót csak utolsó percekben lőt góllal verte ki, azon a meccsen saját emlékeim szerint a futballtörténet egyik legnagyobb kapusbravúrját láttam a marokkói hálóőr előadásában, Rummenigge kárára.
Aztán a németek 11-esekkel ütötték el Mexikót a következő körben, miután a házigazdák inkább imádkoztak rúgás helyett. Végül a dajcsok kiröhögték a négy évvel korábbi horrorisztikus elődöntőért bosszút kiáltó franciákat, és persze megint ők nyertek.
Kijárt már nekik egy Maradona a döntőben. :))

A brazil-francia drámája valóban Zicóé volt, aki csereként, még "hidegen" hagyta ki a 11-est a rendes játékidőben, bezzeg a párbajban belőtte... A franciák egyik büntetője után a kapufáról a brazil kapus hátára pattant a labda, onnan a kapuba, hiába tiltakoztak a dél-amerikaiak, hogy akkor ez igazából nem gól... :)

Maradona az angolok ellen az évszázad gólját lőtte valóban, szinte elsikkadt mellette, hogy a belgák ellen majdnem ugyanolyat lőtt az elődöntőben. :)

A döntőben a németek zöldben játszottak, ezért szegény germánhívő haverom az argentinok harmadik góljánál reflexszerűen ünnepelni kezdett, mert a gyengébb minőségű színes tévén (építőtáborban voltunk éppen...) annyit látott, hogy a világos felső, fekete nadrág gólt rúgott. :))

sporttárs 2009.11.16. 11:31:11

@sporttárs: Zaki volt az említett marokkói kapus, itt látható az a bravúr (is), meg a németek gólja, szerzője Lothar...
www.youtube.com/watch?v=_fvagnoIbpg

tb 2009.11.16. 11:38:16

@sporttárs: Még érdekesség a VB-ről, hogy az irakiak a Mexikó vagy Belgium elleni meccsen (már nem emlékszem) egy szögletet adtak be és az egyik játékosuk kapura fejelt, amiből gól lett, de a bíró közben lefújta a félidőt, így érvénytelenítette a gólt...

Amikor Carlos hátáról bepattant az tényleg érdekes volt, azóta sem tudom, hogy ez szabályos volt e vagy nem

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.16. 11:40:12

@tb: azt nem tudom, h akkor szabályos volt-e, mostani szabályok szerint biztosan nem.

tb 2009.11.16. 11:43:34

@heinrich: szerintem már akkor sem volt szabályos, bár erre nem mernék megesküdni

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.11.16. 11:56:06

@heinrich: @tb: most mi miatt szabálytalan? mármint valaki nem tudja, hogyan szól a szabály? ha elérte a kapufa vonalát a labda, akkor onnan ha visszafele jön, akkor már játékon kívül vagyunk? jó, nyilván nem így :)) de ez a lényege?

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.11.16. 12:03:10

@mocsing: igen, tkp erről van szó. Lényegében nincs különbség, hogy a kapus által védett labdát bikázom be, vagy a kapufáról visszapattanó veri hátba, mindkettő szabálytalan.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.11.16. 12:29:17

@sporttárs:
azzal én vagyok adós,
tényleg csak be kell bejezni (ergo szerkeszteni), de minden elé került
a héten pótolni akarom (ígérni azért sem fogok :)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.16. 12:29:54

@heinrich: @sporttárs: sporinál a pont, ráadásul ebben a sorozatban is lesz még két vébé, ahol Maradona így vagy úgy szintén meghatározó szerepet játszott, ott szintén elsüthetnéd ezeket az infókat. Amúgy amikor nagy művészek legnagyobb műveit olvasod/nézed/hallgatod, akkor eszedbe jut, hogy mivel üthették ezek magukat és hogy viselkedtek a magánéletükben?

kroos 2009.11.16. 12:42:48

@popp: Egyetértek.Bár szerinte Heinrich a 98-as postban is megoldja majd hogy legyen benne valami Maradona gyalázás:)

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.11.16. 12:44:32

@popp:
"Amúgy amikor nagy művészek legnagyobb műveit olvasod/nézed/hallgatod, akkor eszedbe jut, hogy mivel üthették ezek magukat és hogy viselkedtek a magánéletükben?"

van amikor jó tudni, van mikor nagyon nem...
sok zseni egy elviselhetetlen f@sz (volt) az életben: Michelangelóról sok jót nem lehetett hallani, a sixtusi kápolnát is csak a pénzért pingálta ki, miközben összerogysz a freskó alatt a hatástól
Mozart se volt egy erkölcscsősz,
és folytatható, persze, sportolókkal is
(pl.: ZsebeFeri se állt sokat az észosztásnál, Berkicset állandóan meg "kell" menteni)

én mostanság újra Tarkovszkij naplóját olvasom, nagyon izgi belelátni a mindennapokba, és ott azért találkozott a zseni az emberrel...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.16. 12:56:27

@pote: "sok zseni egy elviselhetetlen f@sz (volt) az életben"

Igen, írók, költők között is lehetne hosszan sorolni a példákat Villontól Tolsztojon át József Attiláig, és tovább.

szferi 2009.11.16. 13:09:34

@pote: "a sixtusi kápolnát is csak a pénzért pingálta ki" - ez nem igaz, egyáltalán nem akarta megcsinálni, mert szobrásznak érezte magát, a pápa kényszerítette. pénzt nem adott rá eleget, azt elvitték a pápai állam háborúi. Viszont Ha már elkezdte, rengeteget küzdött azért, hogy befejezhesse. az anyagi problémák mellett rengeteg kritikát kapott (mind művészi, mint vallási jellegűt), az új pápa pedig eleinte nem támogatta a munkáját.

szferi 2009.11.16. 13:13:19

a legelviselhetetlenebb zseni címre nekem beethoven az első számú jelöltem.

ZenZo 2009.11.16. 13:27:29

és akkor mit mondjunk Vasarely-re, akinek még a művei is rémesek??? :)

drdugo 2009.11.16. 13:43:32

Maradona az Isten!

egyébként a sztárok, Valdano, Burruchaga mellett azért egy elég masszív csapat volt. Például a Jézus Krisztusra hajazó Sergio Daniel Batistáról általában kevés szó esik, pedig óriási futballista volt. De a többiek ugyanúgy. Brown, Cuciuffo (bírtam ahogy Vitray 'Kucsuffó'-zta : D), Giusti, Hector Enrique, Olarticoechea, stb... Az igaz hogy Maradonához képest szürke eminenciás volt mindenki, de nem volt gyenge pont a csapatban. Ha reálisan nézzük, e válogatott volt az utolsó, amelyik úgy nyert vb-t, hogy valóban a legjobb csapat is volt a tornán. Sosem értettem egyet azzal a sokat emlegetett közhellyel h ez egy közepes brigád volt.

tb 2009.11.16. 13:54:04

@mocsing: Mind Beethoven, mind Tarkovszkij (pote, kösz a tippet, lehet, hogy beszerzem a könyvet), mind Michalengelo nagy tisztelője vagyok, de egy pillanatra visszatérnék a 86os VB-re, pontosabban Bellone tizenegyesére, úgy néz ki, hogy mégiscsak szabályos volt a gól, és ha jól értelmezem, akkor most is az. Pontosabban 86-ban még nem volt egyértelmű a szabály, de az 1987-es kongresszuson pontosítottak, az alapján szabályos. Legalábbis, ha jól értem, csak konyhanyelven beszélem az angolt, de nekem ezekből ez jött le:
www.wfms.org/Other/Football/FIFA/law14.html

www.corshamref.org.uk/newsletter/news06jul.htm

ez utóbbiban több minden is van, a "THE MADRID RULE - what is it?" résznél van az, ami a témához tartozik

méregvera 2009.11.16. 14:20:35

@kroos: Fredriksonnak és magának Fredriknek is fel kellett volna helyezni egy kaktuszokkal ékesített forró hajsütő vasat az ánuszrózsájába ha a KGB tényleg olyan hatékonyan működött, ahogy sírtak miatta.
A mieinket állítólag nem a rosszul prorciózott dopping (tészta) vágta tönkre, hanem a meccsidőpontokban (délben) tartott spártai keménységű edzések. A ruszkik csak este kilenc után mentek ki egy-egy átmozgatásra, a többieket nem tudom, de biztos nem voltak olyan hülyék, mint mi.

tb 2009.11.16. 14:39:39

@méregvera: azért elég "hatékonyan" működött ettől függetlenül...

reader613 2009.11.16. 14:58:59

@heinrich: Szerintem szabályos volt a kapus hátáról visszapattanó tizi. Akkor is az volt és most is az.

Ha a kapus beleér a lövésbe háromszor, de beejti maga mögé, az gól.

Ha a jobb kapufáról átpattan a bal kapufára és bemegy, az is gól.

Akkor nem látom, miért ne lenne gól, ha a kapus is és a kapufa is beleér, bármilyen sorrendben.

Egyetlen megkötés, hogy a rúgó játékos nem érhet bele még egyszer, természetesen.

tb 2009.11.16. 15:24:52

@reader613: két hozzászólással feljebb belinkeltem a szabályt, és valóban szabályos
az indoklás az, hogy akárhogy pattog, a rúgó játékos csak egyszer adott energiát a labdának

tb 2009.11.16. 15:28:18

@reader613: és mi van akkor, ha az a valószínűtlen eset következik be, hogy a bíróról vagy rúgó játékos kapusáról pattan be, akik szintén a 16oson belül állnak?

reader613 2009.11.16. 15:31:08

@tb: igazad van, valóban leírtad, elkerülte a figyelmemet.

Úgy tudom, hogy

- a rúgó játékos kapusa nem állhat a tizenhatoson belül
- ha mégis "róla pattanna be", az nem ér, ő nem érhet labdához (bár kétségtelenül vicces lenne)
- a bíró ellenben a pálya tartozéka, akárcsak a szögletzászló. Jóllehet az is elég bizarr lenne.

harveypekar 2009.11.16. 16:06:00

Argentínába szakadt rokonom mondta Maradonáról tört magyarsággal: jó játékos, de rossz ember.

Ettől függetlenül örülök, hogy most ő a szöv. kap., mert sokkal színesebb lesz a vb általa. Ugyanezért érdemes szurkolni a franciák kijutásának is, Domenech-en is jókat lehet majd röhögni (bár jobban belegondolva Trap sem kevésbé bohókás).

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.11.16. 16:54:21

@heinrich: ,,Focistának isten, embernek nulla,..."

Bocs, hogy szőrözök, de én így írnám: Focistának isten, embernek gyenge!

Egyébként már tegnap este elolvastam az egész posztot, és nagyon tetszett!

Zigi 2009.11.16. 19:03:26

"Kérem valaki linkelje be a Keselyű mesternégyesét."

www.youtube.com/watch?v=p8IazaDDZXw

sporttárs 2009.11.16. 21:00:43

@Csöncsön: Roppantul érdekelne, milyen forrás alapján tartod Villont egy "elviselhetetlen fasznak". :))

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.16. 21:13:12

@sporttárs:

Írókról, költőkről általában elég felületesek a Wikipédia magyar nyelvű oldalai, de most Villonnal kapcsolatban kellemes meglepetés ért. Ha már így egyből forrást kérsz számon rajtam, íme:

hu.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_Villon

Ha a legendának csak csírája is igaz, akkor Villon bizony kora Maradonája volt. :-)

tb 2009.11.16. 21:42:29

@popp: Úgy látszik, hogy még egy Deportivo drukker is szentként tiszteli...

Egyébként elég furcsa helyzet: Diego Maradona az olasz strandfoci válogatottban épp most játszik Argentína ellen az Eurosport2-n (bár valószínüleg felvételről megy)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.16. 21:48:59

@tb: Diego Maradona jr. egész pontosan.

tb 2009.11.16. 21:58:20

@popp: egész pontosan igen, de akkor is furcsa

hmikey 2009.11.17. 11:51:22

pöte: Csatlakozom szferihez, az akkori pápák nem voltak épp szent emberek, még ha annak is kellett volna lenniük. Michelangelo-t évekig kb. fogvatartották, és hülyére szívatták. Persze egy magának való fószer volt, de nem éppen egy hedonista, nagyarcú szerzet, mint Maradona :)

IronRock 2009.11.17. 18:03:45

Jó kis cikk, gratula. Maradona arról az "Isten keze" gólról nem is olyan rég (pár éve) az alábbit nyilatkozta, mikor két évtizeddel később Shilton még mindig felvetette neki: "Peter, ha egy világbajnoki negyeddöntőben neked kapura lőnek egy labdát, és az a kapufáról a gólvonal mögé pattan először, aztán fogod meg, a bíró pedig tovább-ot int, te mennél oda a bíróhoz bizonygatni, hogy ez bizony gól volt, holott te vagy talán az egyetlen aki tudta hogy tényleg bent volt-e a labda???" Pontosan nem emlékszem a szövegre, de nagyjából valami ilyesmi volt, és mellé vigyorgott kajánul. Ez azután volt, hogy végre két évtized után elismerte hogy azt a bizonyos gólt kézzel szerezte....
A Magyar-Szovjet meccset meg most nem állnék neki taglalni, sajnos 8 évesen volt "szerencsém" élőben végignézni, írtam is itt róla, stb. Csak nemrég hallottam a meccsel kapcsolatban egy már akkori viccet, hogy mi lett volna, ha megverjük a szovjeteket, és jött volna a távirat Moszkvából: "Gratulálunk a győzelemhez. Stop. Kőolaj stop. Földgáz stop."
süti beállítások módosítása