Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - 1966, Anglia (magyar szereplés)

2009.08.30. 19:26 heinrich

A magyar válogatott szempontjából az 1966-os VB igen hasonlóan alakult a chileihez. Megint a keletnémetekkel selejteztünk, és megint csak nyögvenyelősen bírtuk le őket (1-1, 3-2), mellettük Ausztriát vertük oda vissza (1-0, 3-0), hogy a világbajnokság C csoportjában találjuk magunkat Brazília, Portugália és Bulgária társaságában. Ahogy közelítünk a jelenhez, egyre több információ áll a mi rendelkezésünkre is, ezért az 1966-os angliai VB történéseiről két posztban számolunk be, első körben csak a magyar csapattal foglalkozunk a Rádió Q-val közös történeti sorozatunk keretében.

A magyar keret: Szentmihályi, Gelei, Géczi (kapusok), Káposzta, Mátrai, Sóvári, Mészöly, Sipos, Bene, Varga, Albert, Farkas, Rákosi, Fenyvesi, Mathesz, Nagy I. Molnár, Tichy, Szepesi, Ihász, Puskás, Nagy A. (mezőnyjátékosok)

Szövetségi kapitány: Baróti Lajos (pályaedző: Illovszky Rudolf)

A chilei VB után alapjaiban nem változott a magyar keret, viszont olyan fiatal tehetségek tűntek fel, mint Varga Zoltán vagy Bene Ferenc, ráadásul ezúttal számíthattunk a ’62-es torna előtt lesérülő Farkas Jancsira is. Ez volt a dolgok pozitív oldala. Kapusposzton viszont komoly kihívásokkal küzdöttünk (biztos az angolok közelsége miatt), a visszavonult Grosicsnak nem volt egyértelmű utóda, ami akkora problémát jelentett, hogy a megszokott 4-2-4-es felállásunkat 1-4-2-3-ra alakította át Baróti Lajos, egy plusz söprögetőt csempészve a védelembe. A masszív alap kialakítása viszont azzal az áldozattal járt, hogy a támadósorunkba a leggólerősebb játékosainkat kellett bezsúfolni, így a megszokott ferencvárosi belsőhármas (Varga-Albert-Rákosi) megbomlott, és helyettük a Bene-Albert-Farkas trió szerepelt. Kimaradt a válogatottban kevésbé gólerős Fenyvesi és Varga – utóbbi amúgy is köztudottan rossz viszonyban volt Alberttel, ráadásul a VB előtt meg is sérült. Komolyabb szerepet kapott viszont az MTK nagy munkabírású, ugyanakkor technikásan osztogató játékosa, Nagy István. A megerősített védelem Káposztára, Mészölyre, Mátraira és Siposra épült, melléjük került be ötödik embernek Sóvári vagy Szepesi.

Nem számítottunk a torna esélyesei közé, de azért a spanyolországi EB-n (akkor még Európai Nemzetek Kupája - 1964) elért harmadik hely, és az ugyanabban az évben rendezett tokiói olimpia megnyerése után egészséges tartással utazhattunk Angliába, támadósorunk félelmetes volt. Ösztönös zseniként Varga Zoli bármikor képes volt meccseket eldönteni, Albert közelített pályája csúcsa felé (egy évvel a VB után nyerte el az Aranylabdát), Bene Ferenc tizenkét góllal az olimpia gólkirálya volt, Farkas Jancsi később a világválogatottba is bekerült, és akkor még nem említettük a suhancok mellett öregnek tűnő, de még mindig csak harmincegy éves Tichyt, aki a padról bármikor bevethető volt.

Az első meccsünket Portugália ellen játszottuk, de katasztrofális kapusteljesítményünk miatt nem volt esélyünk a győzelemre (1-3). Szentmihályi előbb egy kifutásnál hibázott, majd kiejtett egy a játszótereken is gyengének számító lövést (angol sajtó), végleg demoralizálva az egyenlítés után feltámadni látszó csapatot. Kapusunkat annyira megviselték a történtek, hogy lelkibeteg lett, a VB-n nem is állt többet kapuba.

Sportsmail: Fordított eredmény született, a magyar csapat játékban magasan felülmúlta ellenfelét. Ha a kihagyott helyzetek alapján a futballban lenne büntetőtörvény, akkor Albertet halálra kelleni ítélni.

Mi hiányzik ilyenkor egy padlót fogó, bosszús, csalódott csapatnak? Az előző két VB-t magasan nyerő brazilok, nyilván. Baróti kicsit megkeverte a csapatot, a kapuban Gelei kezdett, és bekerült Mathesz Imre és Szepesi Gusztáv is. A Goodison Parkban 57ezer szakértő néző előtt a huszonkét éves Bene úgy kezdte a meccset, hogy halomra döntötte a brazil védőket, és két perc után megszereztük a vezetést. Tostao egy lepattanó begyilkolásával ugyan még egyenlített, de a második félidőben fergeteges lendülettel és szellemességgel Bene, Albert és Farkas nevetségessé tette a világbajnokot (3-1; amúgy 4-1 lett volna, de egy zseniális gólunkat lecsalták)

Egy adat, hogy kézzelfoghatóbb képet kapjunk a bemutatott játékunkról: a torna előtt 100:1-hoz lehetett fogadni a magyarok VB-győzelmére, a meccs után ez 10:1-re módosult. (A teljes objektivitáshoz annyit tegyünk hozzá, hogy sem Pelé, sem a hivatalos helyettesének számító Amarildo nem játszott ellenünk, csak egy nyamvadt Gerson, Jairzinho, Tostao, Garrincha fogatot bírtak kiállítani)

Az utolsó csoportmeccsen megint a bolgárok jöttek (’62-ben is játszottunk velük), és bár számukra semmi tétje nem volt a meccsnek, csak akadozó játékkal tudtunk nyerni (3-1).

Újabb hasonlóság a chilei VB-hez, a csoportmeccsek után megkaptuk az általunk leginkább preferált szovjet csapatot. Hogy miért pont velük szerettünk volna játszani, az számomra némileg rejtély, hiszen az elmúlt tíz évben egyszer sem tudtunk nyerni ellenük. Mindenesetre az ő játékukat legalább ismertük.

A meccset Sunderlandben játszották, a beszámolók szerint fárasztó, kényelmetlen vonatozás után érkeztünk meg a városba – miközben a csapat számára kirendelt buszon mindössze néhány újságíró utazott. Az eredetileg tervezett szállásunkat sem tudtuk elfoglalni, mert a VB-ről óriási meglepetésre kieső olaszok stoppolták a szobáinkat, nem mertek hazautazni, és három nappal meghosszabbították az angliai tartózkodásukat, hogy a népharag némileg elüljön. Emiatt kényszerültünk egy zajos, belvárosi szállodába.

Barótinak sem volt könnyű dolga, a stabil kezdők kisebb-nagyobb sérülésekkel kínlódtak, viszont igen kockázatos lépésnek tűnt megbontani a csapatot a friss erő kedvéért, és ezt a lépést a kapitány nem is vállalta fel.

A négy évvel korábbi eseményekhez hasonlóan estünk ki. Gelei mindkét bekapott gólunknál hatalmasat hibázott, Bene szépítő gólja után pedig visszaköszönt a csehszlovákok elleni rémálom. Pontatlan befejezések, Rákosi abszolút ziccerben lőtt luftja, elkeseredett, ám eredménytelen magyar nyomás. Játékunkból hiányzott a dinamika, a szellemesség, a pontosság.

Ha a magyarok kapuját Jasin védi, minden bizonnyal megnyerik a világbajnokságot – összegeztek az angol lapok.

A már méltatott csatáraink mellett Mészöly Kálmán világszínvonalú játékát kell kiemelnünk. Sérült vállal, összeszorított fogakkal harcolta végig a VB-t, és a legreménytelenebb pillanatokban sem adta fel, de a szovjetek ellen sajnos az ő előretörései sem hoztak gólt, pedig korábban kétszer is betalált a tornán.

A bírók közül kiemelkedett Zsolt István teljesítménye. Egyedül fiatalsága akadályozta meg, hogy döntőt vezessen, mert ebben a korban az volt a szokás, hogy azt egy éppen visszavonuló nagyságra bízzák, márpedig Dienst pont ilyen volt.

Йожеф Йожефович Сабо
Na, ő nem más mint a magyar Szabó József, aki a Dinamo Kijev játékosaként, edzőjeként, majd az ukrán válogatott második legsikeresebb szövetségi kapitányaként (16gy-12d-6v), végül a Kijev alelnökeként szerzett magának világhírt.

A válogatottban évekig helye volt a szovjet középpályán, élete legnehezebb pillanata a '66-os vb-n volt, amikor a magyarokkal került szembe. Nem fogadtak barátként, megkaptam a kellő mértékű leszidást, pedig nem én tehettem róla, hogy nem Alberték mögött játszottam. (a teljes interjú itt olvasható, VB sorozatunk korábbi darabjai pedig itt)
 

29 komment · 1 trackback

Címkék: magyar h vébé történelem válogatott történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr951349067

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A csapat, amelyet (még) sosem vertünk meg 2009.09.07. 12:31:19

Kezdjünk egy találós kérdéssel. Mi a közös Ausztráliában, Chilében, Peruban, Szaúd-Arábiában, Szlovákiában, és Portugáliában? Mindegyik ország. Stimmt, ezt a kezdő wikipedia-felhasználó is kinyomozza. Nincs közte afrikai. Nem lehetne valamive...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papp Sanyi 2009.08.30. 20:26:47

Kicsit unalmas, hogy mindig minden kudarcot a szállodára fogunk.. A poszt jó!

Feech 2009.08.30. 20:52:37

Grosicsot nem tartom kimondottan jó kapusnak, de hogy utána még nála is jóval gyengébbek kerültek a kapunkba, az számomra felfoghatatlan.
Nem volt ebben az időban kapusképzés Magyarországon?
Vagy mindig a legszarabb mezőnyjátékost zavarták be a kapuba?

Crouch 2009.08.30. 20:56:44

Szálloda+kapus+spori+fontos meccsen kihagyott ziccerek=valamiért sose jött össze a nagy siker.

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2009.08.30. 21:56:04

S tészta még nem is volt, pedig az mindent vitt volna kifogásban!

tb 2009.08.30. 22:21:55

"Egy adat, hogy kézzelfoghatóbb képet kapjunk a bemutatott játékunkról: a torna előtt 1:100-hoz lehetett fogadni a magyarok VB-győzelmére, a meccs után ez 1:10-re módosult"

gondolom 100:1-hezt és 10:1-hezt akartatok írni
a 1:100-hoz az 1,01-nek felel meg decimális oddsokkal, az 1:10 pedig 1,1nek, ezzel szemben gondolom 101-ről esett 11-re

Zetek 2009.08.31. 06:28:30

Tényleg érthetetlen, hogy tíz évvel 56 után magyarok miért az oroszokat akarták megverni.

kroos 2009.08.31. 07:18:29

@Feech: ,,Nem volt ebben az időban kapusképzés Magyarországon?"
Dehogynem.
Már 58 után is met akkor és 62-ben voltak gólok amiben Grosics benne volt.
Igazából ekkor irta valami külföldi ujságiró hogy
,,ha Jasin védene a magyar válogatottban akkor világbajnok lehetne"

füredi (törölt) 2009.08.31. 07:59:40

@kroos:
Már 62-ben sem Grosicsnak kellett volna védenie, és akkor 66-ban már rutinos kapus mehetett volna.

Varelse 2009.08.31. 08:02:04

Hmm... Édesapámtól hallottam a korszak egyik viccét:
A magyar futballcsapat nagy meccset játszik a baráti Szovjetunió válogatottjával, és végül győz. Hamarosan meg is érkezik Moszkvából a gratuláló távirat, a következő szöveggel:
GRATULAALUNK A GYOEZELEMHEZ. STOP. SZEEP MECCS VOLT. STOP. OLAJ ES GAAZ STOP.
:) Persze nem állítom, hogy bármi köze lett volna a dologhoz, de édesapám szerint a szovjetek ellen általában valahogy nem ment a játék, akármilyen jó volt is a magyar csapat.

kroos 2009.08.31. 08:03:35

@kroos: közben látom ez a posztban is le van irva...

kroos 2009.08.31. 08:14:11

Igazából nekem a csodálatos gólok meg cseleken kivül Baroti zsenialitása jön ki.Tudta nagyon jól hogy a kapusaink gyengék,ezért kihagyta pl. Tichyt meg Vargát és egy szuper védelmet rakott össze.
Mátrai sepregetett, elötte Mészöly meg Sipos embertfogtak.
Káposzta meg Szepesi olyan embereket vettek le a pályáról mint garincha meg jairzinho.
Igazából még Nagy Pista beállitása volt jó huzás,aki a brazilok ellen sérülés miatt nem játszott.A csapat legjobbja szerintem nem Albert volt hanem Bene.
Szenzáciosan játszott minden meccsen.Rajta nem mulott semmi.
Ez volt talán az egyetlen alkalom hogy egy picit ki tudtunk lépni az aranycsapat árnyékából.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.31. 09:57:16

@kroos:

Azért is érdekes csapat volt, mert minden sztárjátékosunk más klubból érkezett, jelezve az akkori magyar bajnokság kivételes erejét.

Mészöly, Farkas: Vasas
Mátrai, Albert: Fradi
Bene: Újpest
Tichy: Honvéd

Erre az időszakra esnek a magyar klubfutball legnagyobb sikerei is.

kroos 2009.08.31. 10:16:08

@Csöncsön: ujpest=4
ftc=6
vasas=6
a 22 -böl. az ujpest sikerei inkább a 70-es évekre tehetök.
a honvédból csak Sipos játszott.És Nagy az Mtk-ból.
Ö nagyon alul van értékelve azt hiszem pedig nagyon jó játékos volt.

poolfanati 2009.08.31. 11:56:17

off
németh csereként bemutatkozva az aek athénban gólpaszt adott és remekül játszott, csak a csatártársán múlt hogy nem 3 gólpassz lett az 1 helyett.
www.origo.hu/sport/magyarfoci/20090831-nemeth-krisztian-kotenyt-adott-es-sarkazott-az-aekben.html

nézzétek meg a videót is!

poolfanati 2009.08.31. 12:16:03

www.origo.hu/teve/20090831-feszultseg-az-mlsz-es-az-rtl-klub-kozt.html

lehet hogy az rtl nem adja élőben a meccset a buzi berényiék miatt...

daneeka 2009.08.31. 12:51:59

Pont tegnap adták valamelyik rádióban Szepesi György kommentárjával Farkas brazilok ellen szerzett gólját. :)
Jah, és ki volt az a Puskás ebben a keretben?

kroos 2009.08.31. 12:56:21

@daneeka: Puskás Lajos a Vasas játékosa.

Sipos Mátrai ezzel együtt 3 vb-n játszottak.
H ajól tudom ez egyedi magyar rekord.Bár Nyil befoghatta volna öket...

kroos 2009.08.31. 16:01:35

21 komment ehhez a posthoz ,....
kurva gyengék vagyunk...:(

_KingJack_ 2009.08.31. 16:06:12

@kroos: én speciel baromira örülnék, ha az én blogomban lenne egy 21 kommentes poszt:D
Persze az másról szól... talán ezért is:D

medco 2009.08.31. 17:08:01

@Varelse: Mi van akkor, ha pártvonalon ki volt adva, hogy nem verhetjük meg az oroszokat. Akkor, mindenesetre ez volt a közhangulat. Baróti rögtön a meccs után le is mondott. Rákosi pedig nem rúgta be a 80. percben a gólvonalról az egyenlítést...Nekem akkor úgy tűnt, enerváltan játszottunk 0:2-ig, utána a régi formában lőttünk egy gólt, de az egyenlítés nem akart összejönni. Bundagyanús meccs

kroos 2009.08.31. 17:29:06

az oroszokat amugy se tudtuk megverni csak ritkán, és elötte zsinorban 2-szer eb döntöt játszottak.
szóval nem volt az rossz csapat-...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.31. 18:11:07

Más sportágakban is megfigyelhető (mondjuk főleg kézilabdában), hogy a magyar válogatott "hozzáigazítja" játékát az ellenfeléhez, magyarán: erősebb csapat ellen jobban játszik. Ennek simán lehettek '66-ban is pszichés okai. Nem tudtak úgy fölpörögni, koncentrálni az oroszok ellen, mint Brazília ellen.

solitaire 2009.08.31. 18:12:58

Azt gondolom, ha 66-ban van csere, akkor továbbjutunk a ruszkik ellen. Nem volt irányítónk. Nagy engem nem nyűgözött le, Albertet Voronin végig követte, még a mi 16-osunkra is. Egy Varga jól jött volna. Végig nyomtunk, de igazából Rákosi és Mészöly lehetőségén kívül nagy helyzet nem volt, illetve volt egy nagy Sipos szabadrúgás amit Jasin szépen védett. Az oroszok kontráztak a korán rúgott gól után, szerencsére Mátrai még akkor is hihetetlen gyors volt. A második gól nem Geleié volt, egy védő csúsztatta az orosz elé labdát akinek csak az üres kaput kelett eltalálni.
Ez az a válogatott volt, ahol nem volt jó kapus, jó volt a védelem (bár Káposzta és Szepesi azért nem volt klasszis), közepes középpálya és kiváló csatársor.

kroos 2009.08.31. 20:09:12

@solitaire: igy van nem voltak világklasszisok de ugy játszottak.Ha csak 1 meccs erejéig is...Káposzta és Szepesi .Ide tartozna még Sóvári is.
Igazából amiben jobbak voltak az az erönlét.Hihetetlenül atletikusak és dinamikusak voltak.

zebaek 2009.09.01. 20:43:06

Annyit tennek hozza, h az en nagynenem szemelyesen volt jelen a Brazil-Magyaron, es o mondta, h azert is voltak arra a meccsre felspanolva a sracok, mert Puskas meglatogatta oket a meccs elott. (azt tudni kell h Puskas szokasa volt, h ha barmilyen magyar csapat jatszott a vasfuggonyon tul, akkor o vett repjegyet, es odarepult).
Amugy nagynenemnek esze agaban se volt koszos iparvarosokba (Manchester) menni, foleg nem focit nezni, de abban az idoben ugye ugy 1-3 evente lehetett nyugatra utazni, de az utazasi irodaban nem mondtak meg indulasig a programot, nehogy valaki megszervezze elore a dobbantast... Igy amikor 66-ban befizetett az angol utra, szemei elott lebegett London, Shakespeare, stb, es csak kinn derult ki, h ez VB-s ut lesz...
Annyit mondott meg, h szunetben megkerdezte, h mit skandal folyamatosan az angol kozonseg, mert o kb annyit ertett talan h 'Elbört', de nem vette h az mi. Mondtak, h az Albert. O volt uis a sztar, es az angolok nekunk szurkoltak vegig
süti beállítások módosítása