Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - 1950, Brazília

2009.08.02. 21:24 heinrich

A második világháború miatt a világbajnokságot nem rendezték meg 1938 óta; az 1942-re és az 1946-ra tervezett mindkét világbajnokságot törölték. A háború után a FIFA intenzíven dolgozott a torna mihamarabbi újraindítása érdekében, és elkezdték tervezni a világbajnokság helyszínének keresését is. A háború következményeként Európa nagy része elpusztult, a FIFA nehézségekkel küzdött, hogy találjon egy országot, amely érdeklődik az esemény megrendezése iránt, mivel sok kormány úgy vélte, a világ akkori helyzete nem kedvez a sportesemények rendezésének, ráadásul az erőforrások hiánya sem tette lehetővé a világbajnokság megszervezését. Egy ideig úgy tűnt, hogy az érdeklődés teljes hiányában el is marad az esemény, egészen addig, míg Brazília be nem jelentette rendezési szándékát a FIFA 1946-os kongresszusán, azzal a feltétellel, hogy a torna időpontját tegyék át 1950-re (eredetileg 1949-ben akarták lebonyolítani). Folytatódik a Rádió Q-val közösen indított vébétörténeti sorozatunk

A labdarúgás nemzetközi történésire – és így a világbajnokság küzdelmeire is - három dolog volt igen nagy hatással a negyvenes évek végén. A második világháború lezárását követő politikai változások, az olasz csapat supergai tragédiája és az angol válogatott színrelépése a VB mezőnyében.

Hazai állapotok a II. Világháború után
Magyarországot – vesztes országként – különböző nemzetközi szankciók sújtották, így nem indulhattunk a VB selejtezőkön, a keleti blokk országai közül erre egyedül Jugoszláviának volt lehetősége.

A világháború után a hazai foci helyzete előbb konszolidálódott, majd 1948-ban a sport teljes rendszerének átszervezésekor államosították a klubokat. A kommunista pártvezetés a legjobb játékosokat adminisztratív eszközökkel két csapatba – a Kispestből átkeresztelt Honvédba és az MTK-ba, illetve állandóan változó nevű jogutódjába – koncentrálta.

1950-ben állami döntés született a sport megreformálásáról, a Kispest a Honvédség csapata lett Honvéd néven, az Újpest a Belügyminisztériumé, az MTK Textilessé alakult át, a Ferencváros már korábban az ÉDOSZ-hoz került. A játékos-igazolásban döntő szerepet kapott a hatalmi tényező, így megerősödött a Honvéd (katonai behívókkal vonták magukhoz a jó játékosokat), az Újpest. A Fradi sorsa megpecsételődött: először Budai, majd Kocsis lett a Honvéd tagja, Hennit és Deákot az Újpest igazolta le, Czibor a Csepelhez menekült a katonai behívó elől.

Olaszország
1949. május 4-én a zsinórban négy bajnoki címet szerzett Torino éppen Lisszabonból tartott hazafelé, ahol a kapitány, Valentino Mazzola jó barátja, José Ferreira búcsúmeccsén vett részt a csapat. A nagy köd miatt a Fiat G-212-es nem tudott leszállni Torinóban, ezért Milánó felé fordult, de a pilóta rosszul tájékozódott, és a város fölé magasodó domb tetején álló Superga Bazilika oldalába vezette a gépet. A gépen utazó 31 játékos, edző és vezető életét vesztette, a balesetnek egyetlen túlélője sem volt. Köztük volt a csapat magyar edzője, Egri-Erbstein Ernő is, és a szintén magyar származású, de cseh színekben is futballozó Schubert Gyula. Ebben az időben az olasz válogatott gyakorlatilag egyet jelentett a Grande Torinóval.

A FIFA számára presztízskérdés volt hogy a kétszeres világbajnok és címvédő olasz válogatott kiutazzon Brazíliába, ezért még azt is vállalta, hogy megtéríti a csapat kiutazásának költségét. 

Brit részvétel
Az angolok (pontosabban a négy brit szövetség) 1928-ban léptek ki a FIFA-ból, mert vitájuk támadt a nemzetközi szövetséggel az un. broken time payment kifizetések miatt, amit az amatőr státuszú játékosoknak juttatott a klubjuk az edzések/meccsek miatt elvesztett munkaidő pótlására, egyfajta kompenzációként. 1946-ban azonban újra csatlakoztak, és első alkalommal a VB-re is leadták nevezésüket.  

Akkoriban példás szerénységgel Kings of Football – A Futball királyai néven futtatta magát az angol válogatott, aminek remek táptalajt szolgáltatott az is, hogy a VB előtt a brit válogatott hatot gurított Európa válogatottjának, a fogadási irodák mindössze 3-1-hez fizettek Stanley Matthewsék végső sikerére.

A britek külön selejtezőcsoportban döntöttek az indulásról; az Anglia, Észak-Írország, Skócia és Wales részvételével megrendezett  British Home Championship első két helyezettje utazhatott Brazíliába, bár a skótok előre jelezték, ők csak akkor indulnak, ha megnyerik a tornát. Nem így lett, az angolok Roy Bentley góljával legyőzték őket, ezért a skótok el sem utaztak.

Így tett az Indiai válogatott is, ám az ő indokuk még ennél is elképesztőbb volt. A FIFA nem engedélyezte számukra, hogy mezítláb játsszák a meccseiket, ők meg nem akartak durung csukákat húzni, inkább otthon maradtak. Mivel Törökország is visszakozott, a FIFA nagy kapkodva nekiállt, hogy feltöltse a létszámot, de a meghívott portugálokat nem érdekelte a dolog, a franciák pedig nem fogadták el, hogy a két csoportmeccsük helyszíne között 3.000 kilométeres távolság tátong.

Csoportok (13 résztvevő)

1. csoport – Brazil, Jugoszlávia, Svájc, Mexikó 
2. csoport – Spanyolország, Anglia, Chile, USA
3. csoport – Svédország, Olaszország, Paraguay (India visszalépett)
4. csoport – Uruguay, Bolívia (Törökország és Skócia visszalépett)

A csoportmeccsek különösebb meglepetés nélkül zajlottak. Uruguay kivégezte egyetlen ellenfelét (8-0), és mivel selejtezőt sem játszottak, egy könnyű meccsel kerültek a legjobb négy közé.

Az olaszok nem tudták kiheverni a tragédiát, gyakorlatilag egyetlen Bonipertivel felfegyverkezve megszorították ugyan a svédeket (3-2), de a skandinávok mentek a négybe.

A brazil csoportban Svájc jó volt egy ikszre a hazaiak ellen, de igazából nem ők, hanem a két Csajkovszki (Zlatko, a Bayern München később edzője és Zeljko) testvérrel felálló jugók képviselték a minőségi futballt. A brazolok ellen vívott meccs (2-0) különlegessége, hogy Rajko Mitic (a délszlávok legendás csatára) közvetlenül a meccs előtt beverte a fejét egy gerendába, a nagyvonalú walesi spori (Griffiths) viszont berosált a száznegyvenezer nézőtől, és simán elkezdte a meccset, a tíz emberrel startoló jugók pedig három perc alatt kaptak is egyet.

Ezzel el is érkeztünk a világbajnokságok történetének legnagyobb meglepetéséhez, a valaha volt legarcpirítóbb égéshez, az Anglia-USA meccshez. A Billy Wright, Alf Ramsey vagy Stan Mortensen által fémjelzett angolok úgy mentek ki a meccsre, hogy egy mócsingot vernek a tejesemberekből, mosogatófiúkból és hentesekből verbuválódott bevándorlók csapatára. Szétlőtték a kapufákat, kilőtték az összes fotóst a kapu mögül, leszedték a reklámtáblákat, de gólt az úristennek nem bírtak szerezni, viszont Joseph Gaetjens egy kósza ellenakció végén betalált. Az egy-nullás vereségről szóló tudósításokat egyértelmű nyomdahibaként fogták fel Angliában, és tíz-nullás, illetve tíz-egyes végeredeményekkel jelentek meg másnap az angol lapok. Hogy szerencsétlen Walter Winterbottom mit érezhetett a meccs után, annak csak a mi máltai sólymunk a megmondhatója, az biztos, hogy a spanyolok is megrakták őket a nagy ijedségre, az angolok úgy estek ki, hogy egyedül Chile ellen tudtak gólt szerezni. A VB után egyébként az argentinok és az uruk is megborították a szereptévesztésben leledző angolokat, és a hat-háromra, meg a hét-egyes visszavágójára még gondolni sem mertek. 

A csoportmeccsek után nem egyenes kieséses rendszerben folytatódott a VB, hanem először és utoljára, egy második csoportot alkottak a továbbjutókból (Brazília, Spanyolország, Svédország, Uruguay).

A brazilok sziporkázó játékkal alázták meg Európát, a svédeknek hetet, a spanyoloknak hatot gurítottak, míg Uruguay csak senyvedett ellenük, így az utolsó meccs előtt – mely csak véletlenül lett egyben világbajnoki döntő is – a braziloknak egy döntetlen is elég lett volna a karneválhoz. Ahhoz a karneválhoz, amit egyébként sebtiben szerveztek, mindenki biztosra vette, hogy itt laposra lesznek verve a jó uruk is, elkészültek a névre szóló világbajnoki aranyérmek is, még az uruguayi szövetségi kapitány is arra bíztatta csapatát, hogy nagy erőkkel álljanak be bekkelni, ne szégyelljék a határba vagdosni a labdákat, mindegy, csak húzzák ki valahogy.

Nézeteit nem osztotta azonban Obdulio Varela, az uruguayi csapat kapitánya, aki a mester háta mögött lelkesítő szózatot intézett társaihoz, és óva intette őket a bekkeléstől, mert biztos volt benne, hogy ők is az európai csapatok sorsára jutnának. A védekezés az amatőröknek való, menjünk ki, játsszuk le – zárta szavait.
A brazilok azonban mégis megszerezték a vezetést a második félidő elején, de Varela újabb magánszámot vezetett elő. Hosszasan vittatta a brazilok gólját, Mohácsot, Mexikót és Dugovics Tituszt emlegetve lest reklamált, persze tökfeleslegesen. Hóna alá kapta a labdát, levágta a középkörbe és hátrasüvített társainak: itt az ideje, hogy megnyerjük a meccset.

Előbb a később (azért érthető, ugye) olasz válogatottá vedlett Schiaffino egyenlített, majd Ghiggia beadta a mattot is. A helyszínen lévő újságírók beszámolója szerint szürreális csend telepedett a Maracanára, százhetvenezer fizető néző és negyvenezer potyautas egyetlen pisszenés nélkül, súlyos, nyomasztó csendben ült a stadionban, a vereség öngyilkossági hullámot indított el az országban, a vesztes csapatot gyakorlatilag szétzavarták. Ezen a világbajnokságon kívül csak egyszer, 1958-ban (Svédország) fordult elő, hogy a házigazda döntőbe jutott, de nem nyerte meg azt.

Jules Rimet huszonöt éves elnökségének emlékére az addig Világkupa néven futó trófeát Jules Rimet kupára nevezték át, Uruguay már ezt tehette a vitrinbe – köszönhetően Dr. Ottorino Barassinek, aki a nácik elől saját otthonába, konkrétan az ágya alá menekítette a kupát, és ott őrizgette a háborús időkben.

A bronzmeccsen a svédek három-egyre verték a spanyolokat, ami talán abból a szempontból a legérdekesebb, hogy a VB előtt a későbbi Aranycsapat gerincét már bíró magyar válogatott Stockholmban kettő-kettes döntetlent játszott a svédekkel, a Budapesti visszavágón pedig egy sima ötöst vágtunk nekik.

1950, Brazília - Statisztikai adatok
Meccsek száma - 22
Gólok száma - 88
Gólátlag - 4,00
Kiállítások: -
Öngólok: -   
Összesített nézőszám - 1,337,000
Átlagos nézőszám - 60,773

151 komment

Címkék: h több mint foci vébé történelem válogatott történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr161283880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walmer 2009.08.04. 08:39:05

",,'66-os angol volt mindenidők leggyengébb világbajnok csapata"
ezzel egyetértek."

nem értem, hogy komoly emberek hogy mondhatnak ilyet. Mi van akkor az'54-es német válogatotal? Vagy a '78-as argentinnal? Vagy éppen a mostani olasszal? Ki ne találjuk már, hogy egy Bobby Charltonnal, Bobby Moore-ral, Peterssel, Bankssal felálló angol válogatott gyengébb volt a bennünket megvert németeknél, vagy a junta által iszonyatosan nyomott argentinoknál. A 2006-ban győztes olaszokról nem is beszélve.
Ilyen csak Hegyi alkoholtól elborult mákszemnyi angolgyűlölettől túlfűtött agyából pattanhatott ki.

kroos 2009.08.04. 08:51:29

@Walmer: az 54-ezés az jogos. A 2006-os Vb-röl meg kifejtettem már a véleményem.
De a 78-as csapat azért más.Ok hogy bunda volt az a Vb de ott voltak remek játékosok.
pl a világ akkori legjobb védelme.Filol tarantini pasarella.Ardilest te is ismerhetet a spoursböl stb..

sporttárs 2009.08.04. 08:52:39

@Walmer: Jó, de ha ezen a statisztikai alapon a spanyolok most a futball királyainak neveznék magukat, ahhoz azért lenne pár megjegyzésed, pedig ugye a mutatóik...
:)

Jó a poszt, és jó a videó, amelyről pontsan levehető, hogy már a "kőkorszakban" milyen hatalmas dolog volt egy focivébé-döntő. Győztesnek és vesztesnek ellentétes előjelű eufória.

sporttárs 2009.08.04. 08:55:23

Mellesleg ebből az uru-történetből, az esélytelenségből nyert világbajnoki döntővel meg a legendás szónoklatokkal, a kétszázezer nézővel és öngyilkosokkal hogyhogy nem gyártott még filmet Hollywood?
Ja, persze, mert nem amerikaiak csinálták. Bezzeg a miracle on ice, az igen. :))

kroos 2009.08.04. 09:00:36

@sporttárs: nem voltak esélytelenek,igenis jó csapatuk volt.

@Walmer: Guttmann Béla mondta hogy tragédia lenne ha Anglia lenne a világbajnok.

sporttárs 2009.08.04. 09:03:14

@Walmer: Te vagy az angol futball Csöncsönje, remélem azért nem sértődsz meg nagyon. :))

Mindenesetre élvezet olvasni kívülállóként ezeket a brutál pengeváltásokat, nevezzük inkább hentesbárdnak. Jó a stíl, de az tényleg feltűnő, hogy az olaszok mire verik a nyálukat a 30-as évekkel, bezzeg az angolok joggal nevezték magukat királyoknak - szintén akkoriban... :))

Szerintem apró erőfeszítésekkel kb minden világbajnokság győzteséről be lehet bizonyítani, hogy alapjában fogja be a pofáját. És mindenki szar.
Talán csak a hetvenes brazilok nem, bár ki tudja.

:)))

kroos 2009.08.04. 09:11:15

@sporttárs: AZ 58-as brazil csapat legalább annyira jó vol.

sporttárs 2009.08.04. 09:14:34

@Walmer: Ezzel egyetértek, az angoloknak kiváló játékosaik voltak akkor, nem érdemtelenül nyertek, még ha "véletlenül" hazai pályán is.
Mondom, minden világbajnokba bele lehet kötni, hiszen előtte-utána kikapott valakitől, na ugye. De hát nem a világ legjobbjának kell lenni, hanem a világbajnokságon kell nyerni.

(Nem említetted a '86-os argentin csapatot, amely a játékosok képességei alapján messze nem volt világverő, de az egyetlen kivétel elég volt egy világbajnoki címhez. Mert az az egy mindenki fölött volt. Talán ilyen se volt előtte és utána sem...)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 09:33:45

@sporttárs: Az uruguayiak valószínűleg csináltak (producer a helyi Andy Vajna), de a dél-amerikai kis ország filművészete kevésbé ismert minálunk. Persze az uruk közül sem sokan ismerik a Szabadság, szerelem című magyar filmeposzt.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 09:37:32

@kroos: A futbal szimpátia meg az általános gyűlölet, csak pont agyú Újpest vs Fradi és egy szélsőséges ultrák fejében létezik.

Az íreket például kifejezetten kedvelem, de a focijukat nem.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 09:44:49

@Walmer: Lehet komoly emberezni, de annak megítélése is szubjektív melyik volt aleggyengébb világbajnok, szerintem ez, szerited az. Nem mondtam,hogy érdemtelenül nyertek az angolok '66-ban, meg azt sem, hogy nem voltak klasszisaik.

kroos 2009.08.04. 09:50:12

@popp: Végletekben csak egy Sith beszél

Walmer 2009.08.04. 10:16:22

@sporttárs: Az angolok joggal nevezték magukat királyoknak 1950-ben, mert előtte 4 évig volt olyan mérlegük, amilyen. A "ki a kalapszar" vitában mondtam azt, hogy az 1934/38-as világbajnokságot megnyerő olaszoktól ne essünk már hasra, mert akkor az volt, ami.... A XXI. sz-ból mondom ezt. A 2 vh. után modom ezt. Ha 1941-ben írnék, nyilván az olaszokat tartanám az egyik legjobb csapatnak. nyilván 1950-ben egy 23-3-4-es rekord az komoly volt. A legjobb a világon. Ma a spanyolok mondhatnák, hogy ők a futball királyai. És csikorogna ugyan a fogam, de nem tudnék ellent mondani, ugyanis az angolokat is 2szer leverték.

Walmer 2009.08.04. 10:17:59

@sporttárs: A'86-os argentin csapatot azért nem említettem ( pedig gondoltam, hogy beteszem őket is), mert ahol egy Maradona játszott azt a csapatot egyszerűen nem lehet gyengének tekinteni, ráadásul az argentinok 4 év múlva is döntőztek.

Walmer 2009.08.04. 10:21:51

@sporttárs: "Te vagy az angol futball Csöncsönje, remélem azért nem sértődsz meg nagyon. :))"

Nem, de itt most tévedsz.

Csöncsön: Minden az NST-n megjelent posthoz hozzászólok, lehetőleg úgy, hogy fényezzem a spanyolokat/Barcelonat, fikázzam az angolokat/valamelyik angol klubcsapatot vagy játékost a post témájától függetlenül.

Walmer: Minden angolokat említő posthoz hozzászól. magas tárgyi tudásánál, kikezdhetetlen logikájánál talán csak objektivitása nagyobb;-)

Walmer 2009.08.04. 10:22:38

@popp: nem is veled vitáztam, hanem az általad beengedett H.I. szellemével;-)

Walmer 2009.08.04. 10:26:51

@kroos: " Guttmann Béla mondta hogy tragédia lenne ha Anglia lenne a világbajnok. "

valóban? Czibor meg Kocsis meg azt mondták '61-ben, hogy tragédia lenne, ha a Benfica nyerne.

Két különbséget is észrevehetsz. Az egyik, hogy a benfica ennek ellenére nyert, az angolok nem, a másik, meg az, hogy Kocsisék mondatának volt relevanciája, Guttmannénak meg nem.

Walmer 2009.08.04. 10:37:02

@kroos: "De a 78-as csapat azért más.Ok hogy bunda volt az a Vb de ott voltak remek játékosok."

remek játékosok minden vb csapatban voltak. De Bobby Charltonok, Beckenbauerek, meg Pelék, csak az igazán nagyokban.
Az a '78-es argentin csapat nem ilyen volt. Még Kempes volt a legnagyobb isten, de hol volt ő az igazán nagyokhoz képest. Ardiles sem volt rossz, meg Fillol, de hát rájuk sem nagyon emléxik az egyszeri futballszurkoló. Az az argentin csapat semmi különös nem volt.

sporttárs 2009.08.04. 11:14:40

@Walmer: Én ennél objektívebb önmeghatározást még nem olvastam. Még a szépség hiányzik belőle, de azt csak fotóval fogadnám el.
Magadnál csak Csöncsönt jellemzed találóbban.

:)))

(Amióta egy érvemet felhasználtad egy Bedével folytatott vitádban és erről még értesítettél is, nem tudok rád haragudni. De gondolom, az az érv is kevés volt. :)) )

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.04. 11:46:23

@Walmer: :-DDD

Visszatérve az '50-es vébéhez, kroos-szal ellentétben én úgy tudom, hogy volt katasztrófa már a döntő napján is. Sok brazil szurkoló egyszerűen leugrált a Maracana tetejéről.

kroos 2009.08.04. 12:09:00

@Walmer: akkor ott ki volt a legjobb?
,,Ardiles sem volt rossz, meg Fillol, de hát rájuk sem nagyon emléxik az egyszeri futballszurkoló."
Meg francisco Marinhora sem pedig 5ször jobb volt mint Roberto Carlos.
Ez hülye érv bocs.

Walmer 2009.08.04. 12:24:23

@kroos: Roberto carlos??? Hány szász jobb balhátvédet soroljak Roberto Carlosnál? ha azt írod jobb volt, mint maldini, akkor lenne miről beszélnünk. Na de így??

halareaal 2009.08.04. 12:26:49

@Walmer: ez utóbbi kommented nagyon lol. Roberto Carlos a legnagyobbak közt van

Walmer 2009.08.04. 12:54:52

@halareaal: Mint balhátvéd? ne röhögtess.

krysal 2009.08.04. 12:55:46

@Walmer: @halareaal:

VAn azért benne valami, Roberto Carlos posztja nem balhátvéd volt - Ő Robarto Carlos poszton játszott (meg is látszott néha a védekezésünkön, mondjuk a támadásainkon is....)

spangol 2009.08.04. 13:04:03

@Walmer: @halareaal: @krysal: Roberto Carlos egy alsó középkategóriás balhátvéd volt, ha megnéznénk a +/- mutatóit, mint hokiban van, érdekes számokat kapnánk. Életében nem szerelt le senkit.

montipájton 2009.08.04. 13:46:37

@spangol: Ja, ha meg kosárlabda statisztikát néznénk, életében nem szedett lepattanót. Marha releváns érv.
Roberto Carlos extraklasszis focista volt, olyan atletikus képességekkel, amikről csak álmodozik a futballisták döntő többsége. Emellet a labda se zavarta, cselezni, lőni, futni tudott, ja, fejelni nem annyira. Tényleg nem egy Szélesi Zoli, na.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 13:56:14

@kroos: Azt azért bírom, hogy születésed előtti játékosokról - sőt a foci hőskoráról - úgy beszélsz, mintha akkoris olyan értő szemmel nézted volna, mint manapság. Esetleg donnely (fel)földije vagy, bizonyos McLoad?

Ha viszont nem, akkor meg nem kell elhinni a népszerű táncdal szövegíró Vándor Kálmán minden szavát ;-), szeretett túlozni az öreg.

(A kedvencem az volt tőle, amikor jópár évvel a koreai-japán közös vébé után, egy oldalas cikket arra futatott ki a Sport Pluszban, hogy megérdemelne már Ázsia végre egy foci vébét, ha már bazi jó Olimpiákat is rendeztek :-D.)

De vegyük a konkrét kijelentésedet, azért nemcsak az dönti el, hogy ki a jobb játékos, hogy ki a tehetségesebb, hanem az is, hogy mekkora karriert épít, milyen hosszú ideig hozza ugyanazt a magas szintet. Mindezek alapján én R. Carlost Francisco Marinho elé helyezném, még akkor is, ha az utóbbit csak vébé összefoglalókban láttam focizni.

@Walmer: @krysal: Valahova csak be kell sorolni szegény Roberto Carlost is. Ha meg nem azt nézzük, hogy klasszikusan mit várunk egy balhátvédtől, hanem azt, hogy ki mennyi hasznot hajt csapatának, akkor nyugodtan emlegethetjük a legnagyobb balbunyekek között a brazilt is.

krysal 2009.08.04. 13:59:01

@spangol: ezek szerint mondjuk Evra és Carlos között klassziskülönbség van előbbi javára? Vagy csak Ashley Cole-t említsem? De még Maxwell is a balhátvéd mintapéldánya RC-hoz képest...?

Hajj. Láttad te őt játszani?

Szerintem vegyél be egy bogyót, és feküdj le inkább aludni...

krysal 2009.08.04. 14:06:32

@popp: HA engem kérdeztek, szerintem az egyik legnagyobb a valaha élt balbunyekek közül... Punktum.

kroos 2009.08.04. 14:09:53

@popp: csak az egy más kor volt fiu.Ne kérd már számon Marinhon hogy nem játszott a Reálban.Pelé sem ne feletsd el.
Akkor az ö karrierja is gyengébb mint Carlosé?

szferi 2009.08.04. 14:12:16

@montipájton: "a labda se zavarta" - ja, meg sokszor ő se nagyon zavarta meg a labdát, lásd pl. a dánok elleni ollózását. amellett hogy jó nagyot bele bír baszni a labdába, és futott mint egy őrült, mint hátvéd nem sok mindent csinált. viszont abból (a nem túl sokból) amit tudott, kihozta a maximumot.

Walmer 2009.08.04. 14:15:27

@popp: Carlos mennyi hasznot hajtott aktuális csapatainak? Hogy méred le? Védőként egy nulla volt. Amit tudott: Futni mint a nyúl, aztán csukott szemmel beleszállni ezerrel a támadóba. Nála ez volt ugyanis a szerelés. Ja meg lőtt akkorát, mint egy vaddisznó. A tournoi De France-on rúgott gólja után minden szabadot ő lőtt a Realban, érdekes lenne kiszámolni hány %-ban mentek ezek be. Mint nagy Real utáló mindig örültem, mikor ő lőtt Figo, vagy Zidane helyett: Külsővel, csukott szemmel, izomból.

Balhátvédként a valaha volt leggyengébb brazil, baloldali középpályásként talán tett hozzá valamit a csapathoz.

kroos 2009.08.04. 14:20:48

@popp: egy kurva bundesliga meccset nem néztél még végig és ugy basztatod öket,.Nem tudom melyk a rosszabb.
Az hogy én nem éltem még 50-ben vagy az hogy te az elöitéleteidböl élsz.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 14:23:06

@kroos: Először is, ha Marinhot és Carlost hasonlítgatjuk ne gyere Pelével. Ő azért a foci történetében egyedülálló módon nyert három vébét, ezek közül kettőn ő volt a legjobb. Emellet rúgott vagy 950 gólt klubmeccsken, meg nyert egy pár hazai trófeát és Libertadorest a Santossal.

Azt is elfogadom, hogy más korszak volt a Marinhoé, de az is alapvetés, hogy nehéz különböző korok játékosait összehasonlítani. Ehhez képest ideköpsz egy sarkos tényállítást, miszerint Marinho pontosan ötször volt jobb mint Carlos, hát lol.

Én viszont tartom, hogy Carlos volt jobb, mint Marinho.

krysal 2009.08.04. 14:26:43

@Walmer: "csukott szemmel beleszállni ezerrel a támadóba"... ezt úgy értsük, hogy az a tipikus, Mátrix szerű szabálytalan egyed volt?? ASD LOL

"Mint nagy Real utáló" Hjaaa, ezt mondd, ember, ha ezzel kezded, végig se olvaslak. VAlahogy szánni tudom csak azt az embert, aki egy ilyen extraklasszisról nyilatkozik lesajnálóan, önigazolásként azt is latba véve, hogy az utált csapatban játszik...

kroos 2009.08.04. 14:28:17

@popp: TUDOM..BEKEM MEG RONALDO A LEGJOBB ELÖTTÜK NEM IS VOLT FOCI!!!!!!!!!!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 14:42:24

@Walmer: Már az is haszon, hogy a legtöbb ellenfél, jobboldali futójának/jobbszélsőjének fölőrölte az erejét, hogy arra figyeljen, nehogy meglóduljon R.Carlos a szélen. Érted, sokszor inkább az ellenfél támadójának kellett figyelnie a védekezésre, mint neki. Plusz szezononként lőtt 5-10 gólt - köztük elég fontosakat - és adott ugyanannyi gólpasszt. Ráadásul a rövid passzos kényszerítős összjátékba is bevehető volt, valamint egy az egyben sem volt éppen gyenge. A gyorsaságát te is említetted.

@kroos: Srác, na épp ezért bárorkodtam megjegyezni ezt, mert te mindig a pofámba vágod az előítéleteimet - sajnos vannak, mit tagadjam -, meg azt, hogy úgy nyilatkozom, hogy nem nézek bundás meccset. Csak tavaly több Bundesliga meccset láttam, mint ahány meccset te Francisco Marinho szereplésével, ebben biztos vagyok.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 14:45:17

@kroos: Megint direkt belemagyarázol a szövegembe sületlenségeket jó szokásod szerint. Szóval szerintem, megint kezdünk átcsúszni abba tartományba, amit itt mindenki un, úgyhogy fejezzük be.

Walmer 2009.08.04. 14:45:30

@krysal: Bírom az olyan figurákat, aki a NIKE reklámokból, meg youtube videókból ítél meg játékosokat.

Mátrix alattomos szarházi, Carlos csak egyszerűen nem tud szerelni, viszont kellően hülye volt ahhoz, hogy ennek ellenére próbálgassa.

Extraklasszis..... Persze. Bánjál nagyobb tisztelettel az ilyen szavakkal.

kroos 2009.08.04. 14:46:32

@popp: Egyezzünk meg abban hogy csak arról kommentelhetünk amit élöben láttunk.
Bár igy a vb postok értelmüket vesztik....
(Ha meg nem akkor csak arra tudunk támaszkodni amit a youtube nyujt meg amit olvastunk.
Ha meg szarul érzed magad mert nem tudsz hozzászólni akkor rajta kezdél el utánanézni dolgoknak.Sose késö.

Walmer 2009.08.04. 14:48:33

@popp: Persze. nyilván nem volt egy Pintér Attila, de azért ne őt hozzuk már fel példának, mint klasszis balbekk. Egyes okostónik meg már extraklasszist csináltak belőle...

Walmer 2009.08.04. 14:49:19

@popp: Bevallom, engem szórakoztat. Folytassátok!!;-)

krysal 2009.08.04. 14:55:03

@Walmer: Áhem, ez tetszetős öngól, Carlosnak már az Interben bírtam a játékát, és örömódákat zengtem, mikor hozzánk igazolt. Aztán kis kivétellel majd az összes meccsét saját szemmel láttam.

Sőt, ha azt hiszed, hogy igenis sűrűn tudott szerelni, az azért van mert a fent említett fórumokat előszeretettel használod te magad is. Az ok, amiért regeteg gólt kaptunk róla, az az, hogy unos-untalan fentmaradt a támadásokkal. Annyit volt elől, hogy a mostani támadóinkból a sokat emlegetett Vdv, Sneijder páros tutira megirigyelné.

Igen, Extraklasszis, nagy E-vel. Kevés hozzá fogható balbekket lehet emlegetni. És mondd már meg, kit tudsz emlegetni oly sokat az utóbbi 15-20évből, aki olyan egyértelműen jobb volt nála minden tekintetben?

"Okostóni"? Hehe, akkor valszeg a fél világ az...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 14:58:32

@kroos: Nem kell ebben megegyezni, mindenki arról kommentel, amiről akar. Sőt én elismerem és tisztelem a focitörténelmi tudásodat és rajongásodat. Érdekesek is a témába vágó kiegészítő megjegyzéseid. De néha túlzásba esel és úgy osztasz, mintha debreceni Duncan McLoadként ott lettél volna.

Hadd jegyezem már meg, ha orbitális túlzásnak tartom, hogy - a kortársak és főleg Hegyi Iván által valóban istenített - Francisco Marinhot ötször jobb játékosnak nevezed R. Carlosnál.

krysal 2009.08.04. 15:03:19

@krysal: pontosítás : ha nem hiszed. Oppárézimi.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 15:03:49

@Walmer: Én is az okostónik közé tartozom, pedig nincs különösebb érzelmi kötődésem se a brazi válogatotthoz, se a Real Madridhoz.

England win The Ashes! 2009.08.04. 15:04:09

Ha már szóba került, hogy melyik csapat volt a leggyengébb világbajnok, méltatlanul elfeledkeztünk az 1982-es Squadra Azzurra-ról.

kroos 2009.08.04. 15:04:43

@popp: Kicsit mellé is fogátál most mert Brazil balbakk témában igazán otthon vagyok.
Marinho csak a 4. számu balbekk volt,képzeld milyen volt az elsö.
Brazilia a balhátvédek országa.Carlos csak 1 volt a sok közül. Ha meg ilyen ,,5-ször jobb" elszólásokat komolyan veszel az a te bajod.
Szerintem rajtad kivül senki más.
És van jegyem a holnapi meccsre!!!!!!!!!!JUHHUUUUUU
Hajrá Loki.!!!!!
igy leszarom mi adja mi nem.

kroos 2009.08.04. 15:06:04

@Dr Jozef Vengloš: az az egyik kedvenc csapatom....

krysal 2009.08.04. 15:08:25

@kroos: helyettem is üvölts, jó?

Walmer 2009.08.04. 15:08:29

@krysal: Persze, már az Interben. meg még a palmeirasban is láttad. Meg saját szemeddel mind a 300akárhány meccsét a realban.
Ezzel a szöveggel a napköziben biztos menő vagy.

Jobb balbekket mondjak nála? Titus Bramble és Mario Melchiot. Remélem többet nem kell.

Walmer 2009.08.04. 15:11:55

@Dr Jozef Vengloš: Bevallom, gondolkodtam rajtuk is, de aztán elvetettem. Egyrészt mert azért megvertek egy qrva jó brazíliát, meg egy Európa -bajnok NSZK-t, másrészt meg azért voltak abban a csapatban korszakos egyéniségek is. És itt most nem a pünkösdi király Rossira gondolok.

balu11 2009.08.04. 15:13:05

lehetne csinálni a riporteres EB (VB?) mintájára nst-s "ki a jobb játékos?" VB-t

1-2 párosítás már adott: Cé-Messi, Marinho-R.Carlos, Beckham-bárki (esetleg Donovan), ...

holnapra meg tényleg hajrá Loki! (remélem kocsmában, max stream...)

krysal 2009.08.04. 15:15:51

@Walmer: Igen, az Interben. A palmeirasban nem. Mint írtam, kis kivétellel (értsd: a kedvenc csapatom meccseit mindíg nézem, ha lérhető tv adó adja ((újabban stream is alkalmas)), ha épp nem zabál fel egy cápa, vagyok kórházban, etc Te nem így szokad? Vagy napközis vagy, és mint ilyen, hihetetlen a megjegyzés?). Azzal, hogy egy nso-s 16 éves szintű kisgyereknek képzelsz, még nem kell annak lennem, igaz?

NApközi. háh..

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 15:16:55

@kroos: Ha túloztál az ötször jobbal,és akkor rendben. Amúgy képzeld azzal én is tisztában vagyok, hogy a brazil szélsőhátvédek külön klasszist képviseltek mindig is és játékuk egy nagyon szép és különleges színe ennek a sportágnak. Csak azt nem értem, hogy mi alapján rakod erősorrendbe ezeket a klasszisokat, főleg ilyen magabiztosan. A korabeli krónikások, esetleg Hegyi vagy Vándor leírásai alapján?

Figyelj, ahogy már egy korábbi posztban megpendítettem, szerintem általában mindenkinek a saját gyerek és fiatalkorának a klasszisai a legnagyobbak. Nekem például ha balhátvéd, akkor Maldini vagy R. Carlos. A korábbi nagyokat csak összefoglalókban láttam vagy könyvekben és az interneten olvastam róluk. Ez alapján meg nem mernék megfellebbezhetetlen ítéletet mondani.

kroos 2009.08.04. 15:18:02

@balu11: Zico-Hidegkuti.
Szép kis viták lennének.@Walmer: had kérdezzem már meg hogy te élöben láttad a 82-es Vb-t.?

Walmer 2009.08.04. 15:21:31

@popp: Ez a megjegyzésed bassza a csőrömet, de nagyon:

"ha balhátvéd, akkor Maldini vagy R. Carlos"

Maldinit (egy védőlegendát) és Carlost (Paolohoz képest egy bohóc) egy mondatban, ráadásul ilyen kontextusban....

Ez az aljasság minősített esete.

kroos 2009.08.04. 15:26:00

@popp: ez egy hosszu történet,.Nyilván nem lehet összehasonlitani öket de a régi dolgok misztikuma az legyözhetetlen.
Hegyi-nek vannak jó idevonatkozó irásai akár tetszik akár nem.Vándor Kálmi meg olyan elfogultan ir mint ahogy mi kommentelünk.Ezért kell több forrást olvasni.
Bár rengeteg van, és az élet meg rövid.De meg kell próbálni.
Nekem az örökös kedvencem az Döme.Balbekkben meg Kereszturi Bandi.

Walmer 2009.08.04. 15:30:28

@kroos: Igen. Apám katonai attasé volt Spanyolországban és arra a meccsre szerzett jegyet, amelyikre akartam. Sajnos a döntőt nem láttam, mert az öreg belekeveredett egy kormányellenes puccskísérletbe és ennek pont a döntő napján kellett kiderülnie. Emléxem, akkor jutottunk át Andorrába, mikor Breitner belőtte a szépítő gólt és még Dr. Socratest, meg Juniort is láttuk, amint egy kocsmában egy -egy pernod mellet azon vitáznak, hogy ki volt minden idők legjobb balbekkje.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 15:34:48

@Walmer: Mindent vállalok bíró úr ;-)!

kroos 2009.08.04. 15:38:28

@Walmer: csak mert ha nem láttad akkor mi a picsát okoskodsz itt ilyen magabiztossággal?
jól mondom popp?

Walmer 2009.08.04. 15:38:49

@popp: Látod, nekem azért az sem egészen kóser, hogy mennyiben lehet Hegyit a 60-as, 70-es éveket tekintve krónikásnak nevezni. Hol nézett ő brazil focit? A szlovák kettőn? vagy rendszeresen járt Sao paolóba meccset nézni? Mert az, hogy mondjuk '78-ban kb 5 meccsen látta a brazilokat, az semmi. Ezzel az erővel mondhatnám, hogy paolo Rossinál nem hordott hátán a Föld jobb csatárt mert láttam, hogy '82-ben egyedül veri meg a brazilokat.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.08.04. 15:39:08

Marinhoról idáig nem is hallottam, Roberto Carlos viszont kétségtelenül kora legjobb balhátvédje volt. Még akkor is, ha voltak hibái, szívproblémákkal küszködőknek nem volt ajánlatos nézni. Az már más kérdés, hogy gyakorlatilag nem volt konkurenciája, de ez hadd ne legyen az ő sara.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 15:43:14

@kroos: Hegyi focitörténelmi tárgyú írásai - ha lehántjuk róluk a közismert brazil mániájából fakadó túlzásait -, tényleg rendben vannak.

Nekem Maradona és Döme és azért én Péter Zolit is Kereszturi elé helyezném, hát még Varga Jóskát.

Walmer 2009.08.04. 15:45:39

@JClayton:Olvass vissza. Már rég megegyeztünk abban, hogy szar volt.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.08.04. 15:47:56

@Walmer: @popp: Maldini védekezni tudott úgy, ahogy nagyon kevesen, RC meg támadni. más kérdés, hogy elvileg védők voltak.

nekem pl A Balhátvéd Lizarazu. nem adott be úgy meccsenként 10szer az ellenfél alapvonalától és nem volt olyan ballökete 30-ról, mint Carlosnak és nem helyezkedett úgy 20 éven át, mint Prof. Paolo, de nagyon sokat tudott mindkettejük tudásából. meg is nyert mindent, amit védőjátékosnak reális (aranylabdát nyilván nem).

pl ha választhatnék a virtuális csapatomba balbekket, előbb kéne a csúcsformában lévő Liza, mint a csúcsformában lévő RC. Maldininál már gondolkodóba esnék (nyilván taktika-függő is). de hogy védőnek _komplettebb_ volt, mint Carlos, az számomra egyértelmű.

kroos 2009.08.04. 15:47:56

Persze a legjobb ezen a poszton Lantos Miska volt.
Kitünöen fejelt.Gyors volt. Kitünöen tugott mindkét lábbal.
Igazából bárhol bevethetö lett volna, csak épp balbekk hiány volt.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 15:49:09

@kroos: Ne magyrázz félre, kérlek!

@Walmer: Hegyi munkáiban hivatkozik forrásokra és egy ilyen igényű történeti munkához csak beszerzett archív felvételeket. Azért régóta benne van ebben focitudósító körben, csak vannak kapcsolatai a szlovák kettőn túl is.

kroos 2009.08.04. 15:51:37

@popp: Hegyi régen nem volt ennyire majom.Kb csak azóta kurvult el igy miota szakért a sport tv.-n.Az én balbekkem andi brehme.

Walmer 2009.08.04. 15:57:57

@popp: Értem mit akarsz mondani, de ha erről a Fernando Magradoangóról, vagy kiről beszerzett mondjuk 3 archív felvételt és akkor már sokat mondok, akkor mi van? És akkor a többi spílerről mennyit? Ugyanott vagyunk. Látta 3 meccsét. Totális forráshiány van ilyen értelemben, mert
ad 1. Nagyon nehezen fellelhetőek az archív felvételek
ad 2. Időigényes a megtekintésük
ad3. Abban az időben nem volt minden meccsről tévéközvetítés
ad4. brazíliában meg pláne nem

Tipikusan a túl sokat markol, de keveset fog esete.
Ja és biztos beszél vagy 3 nyelven. ha valóban, akkor respekt.

Walmer 2009.08.04. 16:00:18

@kroos: De. Már régóta egy majom. Apám a Népszabit járatta annak idején és már akkor szembesültem hogy mennyire képtelen egy minimális objektivitást a cikkeibe csempészni.

kroos 2009.08.04. 16:02:11

@Walmer: mikor még attasé votl?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.04. 16:08:51

@Walmer: "Totális forráshiány van ilyen értelemben"

Teljesen egyetértek, és ez mindannyiunkra igaz.

Pont ezért érthetetlen, amikor valaki (mint kroos) egy ilyen vitában annyira kiakad.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 16:09:13

@Walmer: Ebben is van, de ha brazilokról ír egy könyvet, akkor csak megtalálja azokat a forásokat, szakírókat, akikben megbízik és akikre bátran hivatkozik.

Nyilván ismerem Hegyit, kritikával olvasom, de ezek a történeti munkái jól összedettnek tűnnek. Még akkoris ha csak az 1966-os angol válogatottal kapcsolatos értékítéletével kapcsolatban értek vele egyet százszázalékosan ;-).

halareaal 2009.08.04. 16:09:55

@Walmer: azért sztem te is érzed, mennyire komolytalan vagy. R. Carlos, mint nem klasszis futballista... ez télleg nagyon durván üt.

amúgy meg akik szerint semmit sem tudott védekezni, azok vagy a fanatikus ellendrukkerek, vagy 1xüen nem látták eleget játszani. lefutni eleve senki sem tudta, a becsúszásai pedig lehet, h többször embert értek, de ált inkább zseniálisak voltak. nem emlékszem másra, aki olyan gyakorisággal tudott pontosan szerelni legalább 3-4 méterről becsúszva, mint R. Carlos. Carlos csak a legjobb, támadásban keveset mutató balbekkekhez (pl Maldini) védekezett gyengében, egyébként bőven az átlag felett volt ebben is. az viszont igaz, h az előrejátéka tette klasszissá, korának egyik legjobb baloldali játékosává.

Walmer 2009.08.04. 16:31:36

@halareaal: védőként nem klasszis. Ő tudott legjobban támadni a védők közül. Ez tény. De ettől ne legyen már klasszis balbekk, védekezni ugyanis nem nagyon tudott.

Walmer 2009.08.04. 16:32:35

@popp: Qrvára vicces gyerek vagy;-)

halareaal 2009.08.04. 16:39:21

@Walmer: de ha egyszer azon a poszton játszik, akkor nincs mit tenni. a 98as vbn is ha jól emlékszem, nem a legjobb szélső kpályásnak választották, hanem a legjobb szélsővédőnek.

England win The Ashes! 2009.08.04. 17:55:58

@Walmer: Akkor kire gondolsz, mint korszakos egyéniségre? Gentilére? Hááát? Mondjuk igaz. Tardelli? Altobelli? Cabrini? Na neee! Jók voltak, de nem korszakos egyéniségek. Massaro? Baresi? Bergomi? Nem ott és akkoriban voltak azok, amik, illetve nem 1982-ben játszották azt, ami ma a nevükről beugrik. Marad Zoff. Kegyetlen jó kapus volt, de elsősorban az tette nemzetközi legendává, hogy 40 évesen nyert aranyat.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 18:12:01

@Dr Jozef Vengloš: Na meg Gaetano Scirea, Bruno Conti és igen Cabrini, Tardelli. Az sem igaz ám, hogy Rossi egy vébés játékos lett volna, sőt ő is klasszis volt.

Még annyit, hogy azon a vébén nem a milanista Baresi volt ott, hanem az interes bátyó Giuseppe. A sors fintora, hogy Franco sokkal nagyobb játékos volt, mégis Giuseppe a világbajnok

madbalee 2009.08.04. 18:54:21

@popp: Baresi is ott volt, csak nem játszott. Ő az egyetlen akinek mind a 3 féla VB érem megvan. Azt hiszem A 74-es, vagy a 78-as VB-től kezdve. Az egész VB keret kap érmeket.

madbalee 2009.08.04. 19:03:49

Visszatérve az 1950-es VB-hez egy két adalék még az olaszok rossz szerepléséhez:

A már sokat említett supergai tragédia miatt újra kellett építeni az egész válogatottat. nagyjából 1 év alatt. De ez az egy év nem volt elég sem egy világklasszis csapat újjáélesztéséhez, sem pedig a tragédia emlékének megemésztéséhez, így a csapat repülő helyett hajóval tette meg Braziliába az utat. A hajón nem lehetett rendesen edzéseket tartani, és az út két hétig tartott. Valamint állítólag a labdák is elfogytak (mindet elnyelte az óceán :) ) Állítólag ping-ponggal, kártyával telt az út maradék része. Boniperti kivételével az össze s játékos rosszul lett a hánykolódástól.
Nem lehetett valami szívderítő látvány 1 ilyen csapat amikor partra szálltak szerintem. Az első meccse előtt mellesleg megesett velük az ami velünk 54-ben a döntő előtt, vagyis a szállodájukban előző éjjel óriási ünnepség volt, ahol a csapat nagy része egy darabig bulizott.


Erről a VB-ről tényleg lehetne 1 filmet forgatni. Az Indiaiak nevetséges visszalépésétől kezdve az olaszok utazás közben tengerbe rúgott labdáin át a döntőig tele van hihetetlen storykkal ez a világverseny

England win The Ashes! 2009.08.04. 19:08:24

@popp: A sors fintora olyannyira kegyetlen, hogy Franco Baresi ott volt, a bátyus meg nem. :-) Ha jól tudom. Giuseppe 1986-ban nyomult, az öcsi meg igazán 1990-ben és 1994-ben.

Ettől függetlenül, szerintem, hangsúlyozom: szerintem ez a csapat gyengébb volt, mint az 1966-os angol.

kroos 2009.08.04. 19:10:39

szerintem csak Franco volt ott 82-ben a Vb-n.Giuseppe 86-ban volt ott.

kroos 2009.08.04. 19:21:40

@Dr Jozef Vengloš:
Kénytelen vagyok beleszólni ebbe, pedig popp-ot fogom segiteni.(ezt ne olvasd el brada)
A 82-es iszonyatosan jó csapat volt.A világ valaha volt egyik legjobb védelme.Zoff hiába 40 volt iszonyat erö volt még benne.Claudio ,,a hentes és mészáros gyilkológép "Gentille volt az egyetlen ember aki meg tudta fogni Maradonát.Cabrini meg Schirea olyanok voltak a Juvéban mint Canna meg Thuram.Colovatti a modern beállóst testesitette meg,iszonyat sokat futott amellett hogy egy/egyben annyit védekezett mint pl. gentille.
Ö hüséges maradt a Milanhoz a 2. osztályban is.
Tardelli egy zseni volt.Hihetetlen mozgás,+helyzetfelismerés.Néha a fiatal Riverát láttam benne.Oriali a két tüdejü annyit futott mint nedved+di liviox3.Ekkor ö volt talán a legjobb védekezö kp.Antognoni volt az agy.Madárcsontú volt de ö mozgatta a csapatot.Minden amit Tardellinél irtam rá is igaz.A fioban késöbb egy baggio nevü ifivel pótolták.
Conti a világ valaha volt egyik legjobb szélsöje.Rossi meg a kibaszott higanynmozgásával átvert mindenkit.Hihetetlenül univerzális csatár volt.
És akkor még a pad.Beppe Bergomi,Franco Baresi,Alessandro Altobelli a nagy inter tehetség,Franco Causio maga a megtestesült rutin és bölcsesség, Pietro Vierchowod és Giampiero Marini aki maga volt a megtestesült alázat.
Jó volt az a csapat na.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 19:34:17

@Dr Jozef Vengloš: @kroos: Igazatok van, Franco volt ott, még ha ne játszott egy percet sem.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.04. 19:45:25

@kroos: És akkor még olyan kimaradókat nem is említettünk, mint az egy évvel későbbi bajnok Roma nagy Capitanoja Agostino Di Bartolomei, a kétszeres gólkirály Roberto Pruzzo és az éppen sérült, de már bizonyító ifjonc Carlo Ancelotti, hogy csa rómaiakat említsek.

England win The Ashes! 2009.08.04. 23:59:57

@kroos: @popp: Uraim! Nem úgy értettem, hogy a játékosok a derék házőrző ebeket verték, nem, szó nincs erről. De a keret egy része inkább a 70-es évek közepe-vége táján volt a topon, kisebb részük később. Gondolom Baresiről vagy Bergomiról nektek sem az 1982-es vb ugrik be, ellenben mondjuk Kaiser Franz-ról 1974, Charltonékról 1966, Maradonáról '86 (és a kezezés (na jó, meg az a nagy szóló)) stb.
Ha pl. olyan hatalommal ruháznának fel bármelyikünket, hogy megváltoztathatjuk a vb-k végkimenetelét egy időgéppel és egy varázspálcával, gondolom Ti is, akárcsak én, ebbe a vb-be is "beavatkoznátok".

popp · http://koncertblog.com/ 2009.08.05. 00:35:58

@Dr Jozef Vengloš: Azért Bergomi tizennyolc évesen hetyke kis bajuszával igen fontos szerepet játszott, a második vagy harmadik meccsen megsérült Collovati helyén kezdőként.

Egyébként meg vb-címnél nincs magasabb csúcs a fociban. Amúgy Juvés brigád a legnagyobb nemzetközi klubsikereit is a vébé után érte el KEK (1984), BEK (1985)

kroos 2009.08.05. 07:52:30

@Dr Jozef Vengloš: Én lehet beavatkoznék..a másik kedvencem ugyanis a 82-es brazil csapat.
Az a brazil-olasz volt minden idök egyik legnagyobb meccse.
,,zico,socrates,falcao,cerezo,"-aranynégyes.
Bergominak a dönöben volt nagy szerepe mert Antognonit gyengének találtál a német gladiátorok ellen is játszott Beppe de a középpályán.
Graziani hamar megsérült,helyette jött Altobelli,akit meg Causio váltott ami szerintem nagyon szép gesztus volt Bearzottól hogy a pályán lehetett az öreg a döntöben.

kroos 2009.08.05. 07:53:14

@popp: szerintem Collovati nem sérült meg,végig nyomta a Vb-t.Beppe taktikai okokból játszott.
Azt hiszem.

madbalee 2009.08.05. 10:14:51

"Ezzel el is érkeztünk a világbajnokságok történetének legnagyobb meglepetéséhez, a valaha volt legarcpirítóbb égéshez, az Anglia-USA meccshez."

Nekem valahogy a 66-os olasz vereség Észak-Koreától nagyobb cuminak hat. Összevetve, azzal is, hogy Chile és Szovjetunió volt még abban a csoportban amiből Itália legjobbjai nem jutottak tovább. Ebben a csapatban pedig olyan nevek is játszottak, mint Rivera, Fachetti, Mazzola.

madbalee 2009.08.05. 11:22:29

@popp: Megnézhetem, de sajna a hétvégéig nem férek hozzá ahhoz a könyvemhez amiben keresgélnék.
süti beállítások módosítása