Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Régi idők focija V. - A tökéletes játékos

2009.06.10. 06:00 heinrich

Orth Györggyel kapcsolatban értelmét veszíti a túlzás kifejezés, egyszerűen a labdarúgás ősanyagából vétetett. Sportszerű, ragyogó technikai képességű, taktikai sakkhúzásaira támaszkodó – fejjel és mindkét lábbal egyaránt bravúrosan játszó, kiforrott játékosként könyvelték el már tizennyolc éves korában. Amit ő produkált, az nem játék, hanem művészet. Orth mellett a többi játékos csak a keretét adta a kilencven percnek, míg a mester alkotott, játékával messze megelőzte korát. Zsák Károly, a Fogl-gát, Lóránt Gyula és Blum Zoltán után érkezik az NST oldtimer-válogatottjának jobbfedezete és egyben csapatkapitánya.

Az NST oldtimer-válogatott jobbfedezete:
Orth György (1901. április 30, Budapest – 1962. január 11, Portó)
Klubja(i): Vasas, MTK, Budai 33
Válogatottság: 30
Az év labdarúgója: 1918
Gólkirály: 1919-20 (28), 1920-21 (21) 1921-22 (26)
Vezető edző: Colo Colo, Bocskai SC, Messina, Pisa Calcio, Genoa, Nürnberg, Metz, Catania, Savona, Deportivo Guadalajara, Boca Juniors, Sporting Lisszabon, Porto
Szövetségi kapitány: Chile, Mexikó, Kolumbia, Peru

Gyerekkor
Angyalföldi gyerekként alapító tagja volt egy grundcsapatnak, az SKI-nek (Sport Kedvelő Ifjak egyesülete). Ez eddig frankó, csakhogy semmijük sem volt – igazi grundcsapatnak egyébként ez volt a legfőbb ismérve. Se pálya, se csuka, se bőrlabda. Klasszikus gittegylet.

Steiner, az Aradi utcai kávémérés tulajdonosa karolta fel ezt a grundcsapatot. Helyiséget adott nekik, a kalóriát és a prémiumot pedig tejeskávé és kalács formájában utalta ki. 
Az 1910-es évek elején, ez nem kis dolog volt, különösen Orth számára, akit anyja egyedült nevelt. Mosónő volt, apjáról nem sokat tudni.

A mecénás felbukkanása után a csapat Terézvárosi Sport Kör (TSK) néven futott tovább, első meccsüket az NSI-vel, a Nemzeti Sport Ifjakkal vívták, ami egy díjmérkőzés volt.
Itt meg is állunk egy pillanatra, hogy tisztázzunk pár kérdést, a magyarországi labdarúgás akkor képét illetően.

Tudni kell, hogy a század elején, még a legnagyobb sztárok is dolgoztak, szó sem volt fizetésekről, vagy profi klubokról, mindezt csak 1926-ban vezették be. Ettől függetlenül a labdarúgás hihetetlenül népszerű volt, minden kiskölök az utcán lógott reggeltől estig, és focizott. A grundcsapatok halálosan komolyan vették magukat. Volt elnök, jegyző, csapatkapitány, csábítgatták egymás játékosait. Kis túlzással Budapest mindegyik utcájára jutott egy-egy csapat, szakadatlanul ontották a tehetségeket.

Olyan tehetségeket, akik még talán életükben nem rúgtak igazi labdába, igazi csukával, bajnoki meccset is csak kevesen láttak közülük, a válogatottról nem is beszélve. Volt a kék, meg a zöld sportnapilap, azokból tájékozódtak. Furcsa, de ennek két hatalmas előnye is volt.
 
Az, aki a bátyjától örökölt, két számmal nagyobb, széttaposott bocskorban is nyomta a légstoppot, csukában röhögve oldotta meg a legfinomabb mozdulatokat is. A másik fontos dolog, hogy ezeknek a gyerekeknek nem volt kitől tanulniuk, mozdulataik, cseleik, összjátékuk mind ösztönösen fejlődött. Ebből a hihetetlen kompetitív közegből tényleg csak a legnagyobbak, a született zsenik tudtak kiemelkedni – a naponta vívott grundmeccsek akaratlanul is olyan profi versenyeztetést jelentettek számukra, amilyen azóta sem volt Magyarországon.

Tulajdonképpen a kiválasztási rendszer is zseniális volt, mind az egyszerűsége, mind a hatékonysága lenyűgöz. Az Ifjúsági Labdarúgó Szövetség (ILSZ-kattint!) és nagyobb klubok állandó díjmérkőzéseket szerveztek a grundcsapatoknak, ahol a győztes egy igazi futball labdát kapott. Nem volt kérdés, hogy mindenki szétszakította magát a pályán, könnyű volt kiszűrni a legnagyobb tehetségeket.

Egy ilyen meccsen mutatkozott be a TSK egy három-hármas döntetlennel, Orth mesterhármast hintett. A döntetlen ellenére, az ellenfél határozott kérésére a labdát Orthék kapták – ha nem ez a létező legnagyobb elismerés, akkor nem tudom mi. A meccset az ILSZ egyik tagja, Horváth János vezette, aki azonnal meghívta Orthot a szövetség válogatottjába, de végül nem játszhatott - mert mint kiderült - atletikus termete ellenére ekkor még csak 12 éves volt.
 
Két évvel később már polgári iskolába járt, és az Erzsébetvárosi Atlétikai Club (EAC) csapatának középcsatára lett. Az MTK ellen játszottak barátságos meccset, és az akkori legendás elnöknek, Brüll Alfrédnak is feltűnt Gyuri játéka, felírta a gyerek nevét egy noteszba.

A meccsen azonban ott volt Reiner Sándor, a Vasas jószemű intézője, aki hangyaszorgalommal látogatta az ifimeccseket és a grundokat. Ő már mindent tudott Orthról, de még családjáról is, és a meccs végén – csak hogy biztos legyen – a komplett EAC-ot átigazolta a Vasashoz, még azt is elintézte, hogy a klub olykor Orthnénál mosassa a mezeket.

Gyurit rövid időn belül kiemelték a társai közül, és 15 évesen az első csapatban léphetett pályára.

A mindig sportszerűen játszó fiúval azonban valami különös, eddig szokatlan dolog történt. Egymás után dancsolt, s egyszer utána is rúgott. A játékvezető húsz perc után kiállította.
Ifitársai körülvették az öltözőben, kérdően néztek rá.
- Fiúk, megmutattam, hogy nélkületek nem játszom, nem hagylak el titeket – hangzott a romantikus, grundbeli vérszerződést jelző felvilágosítás.


Azonban Luke Skywalkerhez hasonlóan, sorsát ő sem kerülhette el, végleg a Vasas felnőtt csapatához került.

Az edzéseket hangulatosan, valósággal élvezettel végezte, sőt sűrűn látogatta más klubcsapatok pályáit is. Sokszor időzött az MTK pályán, figyelte a játékosok mozgását, és a kék-fehérek angol edzőjének, Jimmy Hogannak módszereit. Edzések után órákig gyakorolt, csiszolta technikáját, szabadrúgásokat lődözött.

Őszinteségével, olvasmányaiból vett aforizmáival, jó kedélyével és alázatával lenyűgözte a környezetét. Kitűnő tanuló volt, érettségijére készülve már angolul és németül is jól beszélt. Nem dohányzott, csapattársaival nem járt az éjszakába.

Sorsa egy edzőmeccs után dőlt el végleg, amit a Brüll Alfréd vezette teljes MTK vezérkar is megtekintett. – Gyurikám, holnaptól kezdve az MTK-ban játszol. Beláttam, hogy jövődet ebben a nagy klubban biztosíthatod – mondta neki Reiner a gyors megbeszélés után.

Az ügylettel mindenki jól járt. Klubja kapott egy teljes garnitúra szerelést, és mivel akkoriban a Vasas pályagondokkal küzdöttek, az átigazolás fejében az MTK azt is megengedte nekik, hogy a Hungária körúton játszhassák a bajnoki meccseiket. Ezzel egyébként teljesült Orth egyik álma is, új csapatában Molnár György mellett játszhatott, akinek rajongott a játékáért; később életre szóló barátságot kötöttek, elválaszthatatlanok voltak.
A nagy szegénységben élő Orth-család is fellélegezhetett: az első világháború megpróbáltatásai során a jólétet jelentette a klub részéről rendszeresen juttatott liszt, cukor és néhány mázsa szén.

Az MTK-val nyolc bajnoki aranyat szerzett zsinórban (1917-24), háromszor volt gólkirály (1920-ban 28, 1921-ben 21, 1922-ben pedig 26 góllal), a válogatottban pedig egészen fiatalon, 16 évesen debütált. Sokoldalúságát jelzi, hogy húszéves korára minden poszton szerepelt; összességében pedig hússzor a középcsatár, öt alkalommal a középfedezet, háromszor a jobbösszekötő, kétszer a jobbfedezet, egy találkozón pedig a balfedezet posztján játszott, sőt a sérült Zsák helyett a kapuban is többször helytállt.

Amit Orth produkál, az már nem játék, hanem művészet
Rendkívül magas (187 cm körüli) termetével, arányos alkatával is feltűnő jelensége volt a pályának. Egyedülálló, kivételes tehetség volt. Mindkét lábbal és fejjel is maximálisan uralta a labdát. Tökéletesen átlátta a pályát, technikai képzettsége és hallatlanul elegáns játéksílusa, taktikai érzéke igazi karmesteri erényekkel párosult. Lassú, elegáns cselekből szempillantás alatt tudott viharos előretöréseket produkálni, ellenállhatatlanul cselezett és nagy erővel, gólveszélyesen lőtt. Hihetetlen ötletességgel, pillanatok alatt képes volt helyzeteket teremteni nemcsak önmaga, de társai számára is. Egy feltartóztathatatlan van Basten, egy ihletett formában játszó Zidane, egy csúcson lévő Beckenbauer egy személyben. (ő maga balfedezetet játszott legszívesebben). A csapat érdekén kívül más szempont nem létezett számára, mindig ott játszott, ahová állították. Elegáns, letisztult, könnyed futball volt az övé, mindig a legjobb, legegyszerűbb megoldást választotta.

Vele kapcsolatban olykor vitatták, hogy egy játékos vajon képes-e minden poszton a legmagasabb szinten játszani, de Kis Gyula szövetségi kapitánynak határozott véleménye volt a dologról.

De tud! Tud! Mindent tud! Még nem volt magyar játékos, aki így tudott volna futballozni! Nemcsak csatár, mint Schaffer vagy Schlosser, hanem ragyogó hátvéd is, jobb, mint Feldmann és ha kell fedezet is, jobb, mint Blum. Minden!

1924 - Az egyiptomi csapás
A párizsi olimpia Orth kedélyállapotára is kihatott. Az Egyiptomtól elszenvedett kínos vereség (0-3) után az addig ünnepelt játékosokat szétszedte a sajtó. Arról azonban nem írtak, hogy az MLSZ vezetősége nem engedte például, hogy az olimpiára vonattal utazó csapat jegyet váltson a hálókocsiba - Orthék a fapados III. osztályon zötykölődtek, Párizsban pedig egy harmadrangú panzióban kaptak szállást, ahol még szekrény sem volt a szobákban, és előfordult, hogy ketten aludtak egy ágyon, az étkezéseken pedig egyáltalán nem laktak jól - miközben a vezetők a legfényesebb szállodákban duhajkodtak.

Orth azonban gyorsan magára talált, még nagyobb elánnal focizott, mint előtte. Pályafutása csúcsán volt. 

1925
Csak így, Tandler. Így hívják azt a véres szájú mészárost, a világtörténelem legkorcsabb emésztőgödörásó pribékjét, aki tönkretette, szó szerint agyonrúgta Orth Györgyöt.

1925 szeptemberében az MTK Bécsben az Amateure-ök csapatával játszott barátságos mérkőzést. A II. félidő 35. percéig 2-2-re állt az eredmény, Orth játékával elkápráztatta a bécsi szakembereket is. A bécsi csapat kíméletlenségéről hírhedt balhátvédje, Tandler ekkor ráfutott Orthra és szétrúgta a támaszkodó láb térdkalácsát.

Fordulásból, kapásból akartam lőni a labdát, bal lábbal, amikor Tandler nagy erővel beletalpalt a támaszkodó lábamba, a térdemnél talált el. Égő fájdalmat éreztem, a többire nem emlékszem…


Az orvosi diagnózis: szilánkos törés, deformált térd, teljes térdficam, tokszalagszakadás.
A mérkőzés félbeszakadt, az MTK játékosai a földön fekve zokogtak.

Orth György pályafutása igazából 24 éves koráig tartott.

Felépült ugyan, a válogatottba is visszatért, de már nem volt a régi. A krónikák szerint még egyszer felragyogott csillaga, az 1927-es magyar-francia mérkőzésen, amelyet vezérletével 13-1-re nyert meg a magyar csapat. Briliáns Orth - zengték a lapok. Hiába. Orth visszavonult.

Jelentkezett a Bírói Testületnél, játékvezető szeretett volna lenni, mert úgy gondolta, egy tapasztalt futballista jobban vezetné a meccset, mint az a bíró, aki sohasem focizott. Elutasították. Ekkor kereste meg a Budai 33 FC, amelynek színeiben még megpróbálkozott a játékkal, de aztán 29 évesen be kellett látnia: nem megy tovább.
Érthetetlen módon Orthot sem volt klubja, sem a szövetség nem kérte fel, hogy segítse a szakmai munkát.

Én nem tréner akartam itthon lenni, hanem futballtanító… de… idehaza nincs szükség rám...

Így került Dél-Amerikába a szövetségen keresztül, Chile válogatottjával az 5. helyet szerezte meg az 1930-as világbajnokságon. Később megfordult Olaszországban is, volt a Messina, a Genoa és a Catania trénere, aztán a Boca Juniorshoz szerződtött, de dolgozott a mexikói és a perui válogatott szövetségi kapitányaként is.

Peruval csodákat művelt: 1957-ben az ő irányítása alatt győzték le először Argentínát, két évre rá, 1959-ben pedig Angliát is elverték (4-1).  

Orth 1961-ben a Porto edzője lett. Hazatérését tervezte, de erre már nem került sor. 1962. január 11-én minden idők legnagyobb magyar játékosa szívrohamban elhunyt.

(a dőlt betűvel szedett idézetek Fekete Pál: Orth és társai (Budapest, 1963) c. könyvéből származnak)

330 komment

Címkék: h oldtimer régi idők focija

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr921175961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tb 2009.06.10. 11:58:17

Végre, kösz :)
Akkor neki is állok olvasni!

Glory 2009.06.10. 12:14:18

szep volt. es miert csak heinrich dolgozik??

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.10. 12:17:40

Már nagyon vártam, ezt a cikket, következhet Cseh Matyi ;-).

kroos 2009.06.10. 12:22:52

Ehhez mit szólna Spéci hogy nem ö a csk?

kroos 2009.06.10. 12:34:28

Mindenképp kemény lesz a támadó szekció összeállitása.Braun val.szeg jobb szél, de belül a Schlosser,Sárosi,Schaffer hármas tünik befutónak...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.10. 12:40:18

@kroos: Cseh Matyit nem szabad kihagyni, nemcsak mert zseniális játékos volt, hanem azért, mert a bohém csibész magyar focistának a prototípusa. Utódjának nevezhetjük ebből a szempontból Nagymarosit, Czibort, sőt Puskást is, de Farkas Jancsit, Törőcsiket és Détárit szintén.

De kibicelhetünk mi itt, a döntés joga Heinrich kapitányé.

sporttárs 2009.06.10. 13:08:16

Sosem volt divat őt isteníteni, kultusza nincs, Puskáshoz képest az utókor szinte nem is ismeri. Pedig, valóban több helyen olvastam, legalább akkora, ha nem nagyobb játékosa volt korának, mint az Aranycsapat nagyjai a sajátjuknak.

Amit meg a korszak gyerekfocijáról, a grundokról és az azokon alapuló kiválasztásról, tehetségkutatásról, versenyeztetésről írsz, valóban a futball hajnalán és középkorában aratott magyar diadalok alapja. Kár, hogy azóta is csak sírunk ezek után, míg máshol létrehozták modern jelenkori megfelelőiket.

kroos 2009.06.10. 13:09:32

annyit még a 13-1-es meccsröl hogy Orth a mérkőzés másnapján egy napra fogházba vonult, mert párbajozott és ezt a vétséget így büntették.

kroos 2009.06.10. 13:10:30

@sporttárs: akik látták ezeket azok szerint Puskásnál volt 4-5 jobb csatár is.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.10. 13:12:16

@sporttárs: Én megintcsak nagypapámra tudok hivatkozni, aki szintén Orthot nevezte meg, mikor mindenidők legnagyobb játékosáról érdeklődtem nála.

fran7 2009.06.10. 13:57:46

Én már csak amiatt is gondolom, hogy mekkora talán a legnagyobb magyar játékos volt, ahogy a csapattársai reagáltak sérülésére. Nem tudom elképzelni egyetlen játékosról sem, hogy amikor így lerúgják, akkor a csapattársai sírnak és még utólag is meg akarják verni az osztrák senkiházit.. Pedig emlékszünk korunk legnagyobb játékosának a sérülésére, amikor Ronaldo kétszer is tönkrevágta a térdét, vagy Henke Larsson lábtörésére. S egy ilyyen játékos nem kellett Magyarországon seholse edzőnek. Vagy nagyon jól elvoltunk eresztve edzőkkel vagy már akkor is csak egy bizonyos szűk kör fért oda a kispadokra.
Kösz heinrich a cikket, már vártam, és várom a többit is.

t.o.d. 2009.06.10. 14:27:40

OFF
Lassan ott tartok, hogy ha az nst-n nincs új cikk, el van cseszve a napom. Kínomban tegnap az nso szubjektívet olvastam, a PL-ről szóló cikk annyira rossz, hogy olyat még nem láttam. Bocs.
ON

A régi dők focija miatt jó lenne, ha legalább 50 fős lenne egy focicsapat, hogy még jó sokáig tartson... Köszönöm, elképesztően hangulatos a cikk, ezen felül informatív, érdekes. Hála!

Öcsi bácsit meg nagy kultusz övezte, de főleg az Aranycsapat miatt. Nagy focista volt, de Puskást Orthtal összehasonlítani kb olyan, mint Maradonát Messivel, vagy Eusebiót Cével. Rengeteget változott a foci kettejük között, nem lehet tudni, hogy Orth mit nyújtott volna az ötvenes években, valószínűleg nem ugyanazt, mint a húszasokban, és persze fordítva.

kroos 2009.06.10. 15:00:23

@t.o.d.: Maradona csak gyorsabb volt jobban lött,kreativabb volt,sokkal izmosabb volt mint messi.

t.o.d. 2009.06.10. 15:14:35

@kroos: nyilván emlékszel a Maradona angolok ellen szólógóljára. Ha az most lenne, és nem '86-ban, Carrick a felezővonalnál úgy rúgná agyon, hogy a fal adná a másikat.

A nyolcvanas években (pláne a hatvanas, ötvenes, a huszasokról nem is beszélve) egy futballista ösztönösen volt futballista, ha istenáldotta tehetség volt, meg egy kicsit szerencsés, lett belőle Maradona, Pelé, Kocsis, netán Sáros dr. De ma már a futballista először ötéves kora óta tudatosan készül focistának, nem rongy-, vagy teniszlabdával focizik (sőt azzal nem is tud), van egy kötelező alap, amit mindenki tud, 10-12 km-t futni meccsenként, betartani az étrendet, az edzéstervet. Mostanra nem is nagyon létezik a mondjuk Törőcsik-szinten kicsapongó focista. Kár, mert ezek így már nem emberek, gépek.
Aztán barátunkat vagy leigazolja egy gigaklub, vagy megmarad a mezőny átlagában. Mikor tudná pl a Napoli megtartani most Messit?

Szóval szerintem nem tudni, hogy Maradona nagyobb játékos volt-e, mint most Messi (egyébként szerintem nem), és erre nem is létezik objektív mérőszám.

t.o.d. 2009.06.10. 15:15:15

Sárosi dr, persze.

t.o.d. 2009.06.10. 15:18:41

Apropó régi idők focija:
általános iskolás koromban egyszer kaptam egy könyvet Apámtól Sárosi dr-ról "Üllői úti kapufák" címmel (nagy szó, apám vérhonvédos volt, én is az lennék, ha érdekelne az, ami itthon folyik), ez a poszt-sorozat arra könyvre emlékeztet hangulatában.
Ismeri valaki a művet?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.10. 15:22:09

@kroos: azért én nem mennék bele különböző korok focistáinak összehasonlításába. Általában mindenki a gyerekkorának hőseit tartja legnagyobbnak: a nagy fater Orthot, az eggyel későbbi generáció Sárosi Gyurkát, apám Puskást és Tichyt, a későbbi korosztály Pelét és Albertet, az utána következők Cruiffot, Beckenbauer, Nyílt és Törőt, én Maradonát és Dömét, az utánunk következők a dagi Ronaldot és Zidane-t, a maiak Ronaldinhot, Kakát, Cét és Messit. Így megy ez.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.10. 15:25:01

Ja még annyit, hogy ugyan Puskás volt az aranycsapat kirakat embere, de azért a szurkolók szemében nem volt egyértelmű a prinmátusa, hiszen sokan Kocsist tartották a legnek.

Walmer 2009.06.10. 15:30:39

@kroos: Maradona több klasszissal volt jobb Messinél. Értelmetlen az összehasonlításuk. Nem ugyanaz a kategória.

Walmer 2009.06.10. 15:34:51

@popp: Túl azon, hogy az Aranycsapat két klikkjét is ők vezették (régi fradisták - honvédosok)
Grosics mondta Bocsáknak a "Grosics-villa titka" című riportkönyvben, hogy 1954 után egy közös csapativászaton olyan dolgokat vágtak egymás fejéhez (ti. Puskás és Kocsis), aminek már nem sok köze volt a futballhoz.

Walmer 2009.06.10. 15:35:59

@Walmer: Az elveszített vébé döntő kapcsán...

Walmer 2009.06.10. 15:39:39

@t.o.d.: "nyilván emlékszel a Maradona angolok ellen szólógóljára. Ha az most lenne, és nem '86-ban, Carrick a felezővonalnál úgy rúgná agyon, hogy a fal adná a másikat."

Azért azt nehogy kitaláljuk, hogy csak a 2000-es években kezdték aprítani a menőket.
Atleticó - Barca az az emlékezetes tömegverekedéssel a '80-as években volt, csak hogy kapcsolódjak maradonához.
Tardelli a 79-80-as KEK szezonban rúgta agyon O'Learyt, Pelét a '62-es vébén készítették ki, Puskást 54-ben rúgta szét Liebrich és még sorolhatnám.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.10. 15:43:22

@Walmer: @t.o.d.:
1) Messi kb ugyanazt megcsinálta. A vízcsapból is az folyt, h lemásolta Dundiegót
2) a 90-es vb-n már a nézőknek is kiírták, h mennyi szabálytalanságot követtek el egyesek ellen. maradona vmi brutális előnnyel vezette azt a listát már a brazilok ellen.

kroos 2009.06.10. 15:48:16

@t.o.d.: ebben a videoban mindkét dologra választ kapsz.
www.youtube.com/watch?v=b3shGm6uunc&feature=related
(carrick-lol)

t.o.d. 2009.06.10. 15:49:26

@Walmer: nem, nem erról beszélek, a fenti cikk is bizonyítja, hogy a rugdosás nem új keletű. Az viszont igen, hogy a divatos kifejezéssel "taktikai szabálytalanság" (szinte) lehetetlenné tesz egy ilyen 6-8 emberes szólót, mint a '86-os argentin-angolon volt. Labdavesztésnél már gyakorlatilag a csatárnak kötelessége "vagy a labda, vagy a baba" alapon megakadályozni, hogy meginduljon vki, és netán szólóba kezdjen. Nem véletlenül hozták azt a szabályt, hogy a taktikai falt rögtön sárga kell legyen.

BK 2009.06.10. 15:50:21

@t.o.d.: "Ha az most lenne, és nem '86-ban, Carrick a felezővonalnál úgy rúgná agyon, hogy a fal adná a másikat." - mondjuk pont Carricket nem szerencsés emlegetni, mert mintha az MU középpályája és védelme nem tudott volna mit kezdeni két hete az egyet gondoló Iniestaval 15 méteren keresztül... :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.10. 15:51:03

@Walmer: Egy Athletic (!)- Barcára gondolsz ugyebár.

@pote: Azért egy spanyol kupa negyeddöntő és egy vébé-negyeddöntő egész más kávéház.

kroos 2009.06.10. 15:53:35

@t.o.d.: Maradona egy kibaszott zseni volt.
Messinek meg kitünö képeségei vannak, de nem zseni.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.10. 15:53:37

@popp:
ezt Csöncsönnek címezd :)
kben: persze

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.10. 15:54:20

@Walmer: A '84-es Athletic (!)-Barcára gondolsz ugyebár.

@pote: Azért egy Király Kupa negyeddöntő és egy vébé-negyeddöntő egész más kávéház.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.10. 15:56:06

@popp:
majdnem jól idézted magad :)

t.o.d. 2009.06.10. 15:56:15

@kroos: mire ad választ a videó?
Egy percig nem vitatom: Maradona óriási focista volt, mint ahogy Messi is az. De most is tartom, hogy egy angol válogatott kaliberű csapat ellen a második csele után eltakarítaná valaki. Egyébként nekem pont Maradona gyerekkorom bálványa, szóval nem gondolom, hogy elfogult lennék Messivel.

kroos 2009.06.10. 15:58:24

@t.o.d.: arra hogy nem is szólozott és mégis eltakaritották+mekkora gólokat lött.

t.o.d. 2009.06.10. 16:00:09

@BK: jó, ez igaz... :-) De nyilván azért ilyen szar MU-ra legalább annyira nem számított senki, mint ilyen jó Barcára. De a 80 méteres szóló még ez ellen a MU ellen se jöhetett volna össze az Isteni Diegonak! :-)

BK 2009.06.10. 16:00:10

@kroos: Maradona annyi idősen igazolt csak Európába, amennyi most Messi. adjunk még neki időt! :)

t.o.d. 2009.06.10. 16:03:40

@BK: hát ez az! Nem is lesz a csúcson 30 éves koráig! Nem a tehetsége miatt, hanem mert tenyésztették, buta szerekkel tömik ötéves kora óta. Maradona legalább 30 évesen kezdte a szereket... :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.10. 16:04:34

@pote: eh, megint basszázik a blog.hu.

BK 2009.06.10. 16:04:45

@t.o.d.: amúgy egyetértek veled, mert ilyet ma már tényleg csak a Numancia ellen lehet megcsinálni. hogy azért -e, mert Maradona kivételes é ma nincs párja, vagy azért, mert más lett a foci, azt nem tudom. csak Carrickre cuppantam rá. szerintem azóta is csodálkoznak szerencsétlenek, hogy valahogy Iniesta nem akart beleütközni egyikükbe sem. (mert ebben sokkal több volt Iniesta zsenije, mint a MU-balfaszság, de msot már tényleg messzire tértem ki. :) )

t.o.d. 2009.06.10. 16:05:01

Ez tetszik: Orth György poszt kommentjei közt Maradona kontra Messi vita. Ez hogy? :-)

BK 2009.06.10. 16:08:38

@t.o.d.: azért ezt kit tudja, én bízom benne, hogy legalább ezt a szintet hozza vagy 32-33 éves koráig. ha valami fenyegeti, az esetleg a Kluivert-effektus.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.10. 16:08:39

@t.o.d.: 25 évesen ;-), de ő még edzés nélkül is jó volt. Na, ez ma már nem megy, lásd Ronáldócska példáját.

t.o.d. 2009.06.10. 16:10:48

@BK: Maradona kivételes tehetség volt, de ma ezt még ő sem tudná megcsinálni. :-)

A másikhoz: a MU-nak volt ott min csodálkoznia. Pl, hogy Messi hogy fejelt gólt Ferdinand "mellől"...

kroos 2009.06.10. 16:11:36

@popp: Róla csak hallkan mert benito kirak.
ö egy megnemértett zseni.
és nem egy lusta alkesz.:)

t.o.d. 2009.06.10. 16:12:01

@popp: a pontos évszámra nem emlékeztem... ;-)

Walmer 2009.06.10. 16:22:14

@pote: Ki ellen? Milyen meccsen? Mi volt a tét? nyert-e vb-t? Játszott-e még döntőt? Nyert-e bajnokságot egy se előtte, se utána csapattal?

Walmer 2009.06.10. 16:25:54

@popp: Taníts még popp;-)

t.o.d. 2009.06.10. 16:26:41

@kroos: :-) meddő. nem tudná. :-)

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.10. 16:27:39

@Walmer:
héjjjj
én nem kampányoltam egyik mellett sem, sőt!
csak csitítani akartam a vitát.

relax ;)

kroos 2009.06.10. 16:30:36

csak azt nézd meg milyen társai vannak messinek,henry eto xavi....
diego meg egyedül nyerte a meccseket.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.10. 16:32:04

@Walmer: Majd mondd egy bilbaói baszk gyereknek, hogy Atletico Bilbao, olyan taslit kapsz, hogy attól koldulsz ;-).

Artie 2009.06.10. 16:32:39

www.magyarfutball.hu/hu/merkozes/1196

Ha '25-ben abbahagyta a játékot, akkor hogy rúgott hat gólt a franciáknak?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.10. 16:33:54

@kroos: Igaz, nem hinném, hogy Messi bajnokot csinálna egy olasz középcsapatból. Aztán persze '89-re már megjött Alemao és Careca, valamint Carnevale is.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.10. 16:34:28

szavazzatok

itt meg Orthot éltessétek tovább!

kroos 2009.06.10. 16:36:44

@pote: Ez Kb olyan ki a jobb Puskás vagy Détári.....

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.10. 16:37:36

@kroos: nem én vitatkoztam róla :)

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.10. 16:45:15

urak, ez a poszt sokkal többet ér annál, hogy szétoffoljátok holmi argentinokkal.

Salsa · http://gondolatimunkafazis.blog.hu/ 2009.06.10. 16:57:24

Annyi kiegészítést hozzátennék, hogy a bécsi Amateure-ök egy évvel később nevet változtattak. azóta FK Austria Wien néven szerepelnek.

balu11 2009.06.10. 17:02:48

köszi a posztot, méltó a sorozathoz, és a szereplőihez is! örülök, hogy nem felejtődött el!

(csak halkan jegyzem meg, hogy régebben ugyebár szokás volt A- és B-válogatottat is kiállítani, úgyhogy akár lehet 22 részes is 11 helyett a sorozat... :))

danesdzsu2 2009.06.10. 17:03:22

@popp: Tekintve, hogy eredetileg Athletico-nak hívták a csapatot, talán nem...:)

t.o.d. 2009.06.10. 17:03:32

@_benito: Orthhoz képest kétballábas senkiházi mind! ;-)
De télleg, igazad van, csak hát ilyen ez a blogműfaj soxor szül ilyen helyzeteket, meg még cifrábbakat is.

@kroos: "ki a jobb Puskás vagy Détári" No ez azért nem kérdés...

danesdzsu2 2009.06.10. 17:05:23

@Artie: "Orth György pályafutása igazából 24 éves koráig tartott.

Felépült ugyan, a válogatottba is visszatért, de már nem volt a régi. A krónikák szerint még egyszer felragyogott csillaga, az 1927-es magyar-francia mérkőzésen, amelyet vezérletével 13-1-re nyert meg a magyar csapat. Briliáns Orth - zengték a lapok. Hiába. Orth visszavonult. "

Olvass figyelmesen.

Salsa · http://gondolatimunkafazis.blog.hu/ 2009.06.10. 17:11:32

@danesdzsu2: csakhogy ez nem igaz. a klubot Athletic Club néven alapították, ma is ez a neve. a Franco rendszer kötelezte a csapatot (mint minden klubot Spanyolországban), hogy spanyolosítsa a nevét.

Salsa · http://gondolatimunkafazis.blog.hu/ 2009.06.10. 17:12:41

...ezért hívták egy ideig Atléticónak. (ez kimaradt)

Salsa · http://gondolatimunkafazis.blog.hu/ 2009.06.10. 17:14:55

Egyébként az valami végtelenül szomorú, hogy azokat a játékosokat, akik ebben a sorozatban szerepelnek sosem láthattuk játszani. Puskásékról legalább vannak felvételek, róluk viszont semmi. csak a legendárium.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.10. 17:15:30

@danesdzsu2: De nem egészen! A bilbaói klubot, mint annyi másikat szerte Európában, angolok alapították, méghozzá Athletic Bilbao néven. Aztán Franco idején az angol neveket spanyolosítani kellett, így lett egy ideig Athletico a baszkok büszkesége.

Lucius Flavius Arrianus 2009.06.10. 17:21:30

Édesapám 1955-56-ban - két alkalommal - játszott a magyar B-válogatottban, a pécsi Dózsából. Szerinte a legjobb futballista, aki ellen pályára lépett, az a salgótarjáni Szojka Ferenc volt. Abban az időben 3-4, egyforma erejű válogatott is kitelt az NB I-ből.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.10. 17:44:44

@kroos:

Maradona egy kibaszott zseni volt.
Messi egy kibaszott zseni.

Ezért jelent többet nekem.

Maradona olyasmiket tudott, amit senki más a világon soha.
Messi olyasmiket tud, amit senki más a világon soha.

Ezért jelent többet nekem.

No de ez tényleg OFF. Gratula újfent a poszthoz!

Annyit azért én is hozzátennék, hogy a "minden idők legnagyobb magyar játékosa" címmel én is óvatosabb volnék, pláne ha olyanokról van szó, akiket nem láthattunk élőben játszani.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.10. 18:02:20

(Még a szavazáshoz egy kis OFF. Egy ilyen szavazáson persze szinte semmi esélye Messinek a győzelemre, két okból. Maradona sokak gyerekkori kedvence volt, Messi tehetne akármit, ezt az élményt nem tudná pótolni. A másik ok pedig, hogy Maradona ma már "semleges", nincsenek és nem is lehetnek ellendrukkerei. Messinek viszont nagyon is lehetnek, és vannak is.)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.06.10. 18:17:54

@Csöncsön: Milyen kár, hogy ezt a kiemelt fontosságú kérdést nem lehet objektíven eldönteni.

Azzal kapcsolódnék be a remek vitába, hogy szerintem meg 42.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.10. 18:25:48

@heinrich:

Miért, melyik kérdést lehet OBJEKTÍVEN eldönteni?
;-)

(Csak védekeztem a várható Maradona-siker miatt.)

Egyébként ha nem írogatnál olyan provokatív mondatokat, hogy Orth György jobb volt, mint Puskás, akkor talán ez a vita sem robbant volna ki. :-)

Crouch 2009.06.10. 18:29:55

Nagyon jó irás, szeretem a régi idők fociját, kár hogy erről mi már csak olvasni tudunk.

rattenfanger 2009.06.10. 18:33:50

Maradona már olyan Messi távol jár régi önmagától.

Hatványpatkány 2009.06.10. 18:49:51

Nagyon örülök, hogy vannak ilyen írások, amik visszaemlékeznek általunk soha nem láthatott, de az elmondások szerint zseniális, még az Aranycsapat előtt brillírozó focistákról: Schaffer, Schlosser, Orth, Zsák, Zsengellér, Sárosi, Cseh, Titkos, Kohut, Deák, Szusza -- és bocs, ha kihagytam jópárat a megannyi legendából így hirtelen.
Respect nekik és a blog írójának is.

kroos 2009.06.10. 19:37:01

@Csöncsön: óriási szerencséd van hogy nem akarok itt többet offolni.
De nem felejtek nyugi.(attól hogy valaki gyors még nem lesz kreativ vagy zseni.a Te véleményed meg nálam amugy is nullát ér,föleg hogy annak is örülsz hogy a spanyolok megdöntötték az aranycsapat rekordját)

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.06.10. 20:15:52

@Lucius Flavius Arrianus:

ho-hó, akkor biztos játszott '55-ben a Spurs ellen is! van valami infód arról a meccsről esetleg?

luis garcia 2009.06.10. 20:23:23

@Csöncsön: sajnos Messinek köze nincs a kibaszott zseni címhez. Maradonával egy napon sem lehet említeni egyenlőre. Maradona a futballélet egyik legnagyobb alakja, míg Messikétől egyenlőre csak a Jonas Brothersre (is) izguló tinilánykák, és a hozzád hasonló elvakult , szemellenzős alakok bugyija nedvesedik csak...

SamS 2009.06.10. 20:47:32

Majd ha Messi átlagos csapattársakkal nyer egy vébét Argentínának, akkor szóba jöhet az összehasonlítás, addig nem.

sporttárs 2009.06.10. 21:40:47

@Csöncsön: Messi semmi olyat nem tud, amit Maradona ne tudott volna. Ettől még zseni - ez is mutatja, mekkora zseni volt Diego.

Sajnos Orthékat, Puskásékat, megannyi legendát nem láthattam játszani, ezért lesz örökre meghatározó, amit mégis. És az, ahogy egy tömör tűzgolyó egészen hihetetlen módon, egy világbajnokság minden egyes mérkőzésén elképesztő futballt bemutatva, amikor nem sporttörténelmi, azóta szarrá nézett gólokat lőve (mert kicsit, csúnyát véletlenül sem!), akkor gólpasszokat adva (nézzétek meg, a döntőben hogy játszotta meg Burruchagát!) győzelemre vezeti amúgy nem világklasszisokból álló csapatát - ez bizony az egyik legnagyobb legenada, amit életemben láttam.

Mellesleg mindenki rá vadászott, már négy évvel korábban őt rúgta agyon Gentile, de '86-ban nem lehetett vele mit kezdeni. Taktikailag, mentálisan, akaratban is ott volt a csúcson.

Hihetetlenül jó lenne még egyszer ilyesmit látni, ha Messitől, hát Messitől. De nem hiszem én azt. Ha mégis, kalaplengetés. (Csak szólok: egy-két szólógól, pár jó meccs nem ér. Itt vébét kell nyerni, minden meccsen remekelni, ikonná válni. Pelé és Maradona várja a következőt.)

Na. Ennyit Orthról. :))

sporttárs 2009.06.10. 21:45:14

Persze, azt simán aláírom, hogy Messi példaképnek alkalmasabb, hisz ő egy jó fiú.
Ezért jobb viszont Maradona legendának. :))

(A Barcában hihetetlen módon idén nemcsak a zseniális futballisták jöttek össze, de ráadásul mindegyik szimpi is, semmi arc, csak alázat, mosoly, élvezet.
Milyen kellemesen fogja elrondítani az összképet Zlatan, itt volt az ideje. :))) )

kroos 2009.06.10. 21:55:46

Na én akkor se szállok le az összehasonlitásokról.
Ha a legjobb futbalista kell akkor lehet Orth volt az de csatárként Schaffer biztosan jobb volt.
Orth univerzális volt,ezzel nyügözött le mindenkit.
Na meg olyan dolgokkal is hogy 6 nyelven beszélt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.10. 22:24:11

@kroos:

Nem örültem neki (ezt nem tudom, miből veszed); de minden sorozat megdől egyszer. És ha már megdőlt az Aranycsapat rekordja, akkor annak viszont örülök és örültem, hogy egy szimpatikus és tiszteletreméltó csapat döntötte meg.

Az én szememben a Te véleményednek nincs hitele, mert általában csak gyűlölködsz, és el se olvasod, amit írnak neked.

@sporttárs:

Persze, egyelőre még messze nem ért el annyit Messi, mint Maradona. De a zsenialitásán ez nem változtat. (Bár ebben, úgy látom, egyetértünk.)

Vul-Kahn 2009.06.10. 22:30:23

"minden idők legnagyobb magyar játékosa"

Nagyon örülök, hogy nem csak én gondolom úgy, hogy nem Puskás volt a legnagyobb. Bár én az Aranycsapat előtti idők focijában nem vagyok annyira tájékozott (így Orthról sem volt eddig olyan hűdesok információm), de azt gondolom, hogy még az Aranycsapatban sem ő volt a legjobb, miért ne lehetett volna akkor korábban egy nagyobb magyar játékos.
Személyes kedvencem a régi időkből egyébként Schlosser (azok a görbe lábak, Istenem, azokon még állni is bravúr...), remélem helyet szorítasz majd neki.
Amúgy kösz heinrich, hogy a BuLi mellett erre a sorozatra is szakítasz időt és energiát, nagyon jók a cikkek.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.10. 22:54:18

@Vul-Kahn: "nem csak én gondolom úgy, hogy nem Puskás volt a legnagyobb"

Eszem megáll az ilyen véleményektől. Te láttad játszani (élőben, nem három-négy régi összefoglalóban) ezeket a játékosokat? Láttad Puskás és Orth összes meccsét, vagy legalább több száz meccsüket?

Ha már szóba jött Messi: én Puskást olyan játékosnak képzelem el, amilyen mostanság Messi lehet. Villámgyors, ördöngösen cselez, fantasztikus ritmusváltásokra képes, akinek mozgását nem bírják lekövetni. De mindez csak elképzelés, mert pár tucat videó és néhány megemlékezés alapján nem beszélhetek hitelesen és magabiztosan erről.

Messit össze tudom hasonlítani mondjuk Cével (vagy Maradonával), mert mindkettőnek több száz meccsét láttam. De Orthról egyértelműen kinyilvánítani, hogy jobb volt, mint Puskás? Ez mi? Ez szerintem semmi egyéb, mint legendaképzés.

Mintha arról nyilatkoznánk, hogy kinek az orosza szebb, Dosztojevszkijé vagy Tolsztojé, miközben mindkettőt csak fordításokban olvastuk...

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.10. 23:01:28

nem szeretek csöncsönnel egyetérteni, kifejezetten nyugtalanító érzés, de most muszáj.

az egy dolog, hogy könyveket olvasunk róluk, amiben esetleg sok ember leírta, hogy kit kinél mennyivel látott jobbnak, de nekünk is megítélni leírás alapján tréfásan hat.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.10. 23:03:45

@mocsing:

Pedig én jól érzem magam, amikor egyetértek magammal, elhiheted. :-)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.10. 23:11:28

@Csöncsön: na, mondjuk ebben biztos voltam :)

Vul-Kahn 2009.06.10. 23:15:10

@Csöncsön: Egy szóval nem írtam, hogy Orth jobb volt, mint Puskás. Azt írtam, hogy nem Puskás a legnagyobb magyar futballista. Szerinted ezt nem lehet kijelenteni. Akkor azt ki lehet, hogy ő volt a legnagyobb?
Nekem csak azzal van bajom, h ha azt mondom egy külföldinek, h magyar foci, akkor az első szava h Puskás. Miért? Más is megérdemelné a hasonló szintű istenítést.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.10. 23:18:29

@Vul-Kahn: "azzal van bajom, h ha azt mondom egy külföldinek, h magyar foci, akkor az első szava h Puskás. Miért? Más is megérdemelné"

ez innen már annak a kérdése, hogy ki mit hol mikor és hányszor ért el, azaz kinek lett nagyobb kultusza külföldön, továbbá ki alkalmas alkatilag legendának. Puskásnál minden stimmelt.

YNWA · http://majmedence.blog.hu/ 2009.06.10. 23:28:19

nemtom mit vitatkoztok itt, hogy ki a legjobb, ez egyértelmű

Torghelle Sanyiiiiiiiiiiii

Strigo 2009.06.10. 23:39:48

@Csöncsön: "én Puskást olyan játékosnak képzelem el, amilyen mostanság Messi lehet"

Kezdesz önmagad paródiájává válni.

Strigo 2009.06.10. 23:50:34

Két kérdés, az egyik OFF

Tudja valaki, mi történt a "világtörténelem legkorcsabb emésztőgödörásó pribékjével", aki szétrúgta Orthot? Nyilván semmilyen büntetés nem ér fel egy zseni pályafutásának kettétörésével, de csak nem úszta meg büntetlenül a dolgot.

A másik kérdés, hogy miért nem játszott a válogatott most barátságos meccset/meccseket? Hivatalos FIFA-játéknap volt szombaton is, ma is. Már olyan jók vagyunk, hogy gyakorolni sem kell? Esetleg valami újabb Kisteleki-húzás, hogy megfosszon pár ezer embert az örömtől, hogy láthassák a csapatot mondjuk Győrben, vagy Fehérváron, Észtország vagy mittudomén Bosznia ellen?

Walmer 2009.06.11. 08:23:28

@Csöncsön: Majd ha Messi egyedül nyer egy vébét, meg játszik utána egy vébé döntőt, akkor esetleg elgondolkozhatunk azon, hogy maradonával egy szövegkörnyezetben említsük. De egyelőre Messi a válogatottban egy nulla. zseninek pedig olyanokat szokás nevezni, mint Einstein, Paganini, Mozart, Jordan, Gretzky, maradona, Pele, ORTH(!!!!!), Puskás, esetleg Galaschek Peti. Messi az utóbbit megközelíti, az előbbiekkel egy lapon említeni is vicc.
A fociban Maradonát egyetlen emberhez lehet mérni és az Pele.

Walmer 2009.06.11. 08:28:40

@Strigo a divatdrukker: csatlakozom, azzal az apró kiegészítéssel, hogy már egy ideje azzá vált...

kroos 2009.06.11. 08:47:53

@mocsing: ,,kinek lett nagyobb kultusza külföldön,"
Igen. Olvastam néhány nemzetközi játékvezetö véleményét.Akik látták játszani azok szerint Orth volt a legjobb a VILÁGON!!!.
Aztán a késöbbieknél Sárosi Gyurka.Majd Bozsik.
Puskás volt a legjobb,ez szerintem igy van,csak a többiek nem a Reálban játszottak.(Bozsik,Hidegkuti,Csikar, majd Albert,Mészöly) Vagy mi nem tudunk róluk.pl. Kubala miatt kellett felépiteni a Nou Camp-ot.
Czibor is félisten volt csak kezelhetetlen.
Szóval szerintem Puskás volt a legnagyobb csak épp a többieket értékelik picit alul.

kroos 2009.06.11. 08:50:28

,,én Puskást olyan játékosnak képzelem el, amilyen mostanság Messi lehet"
ez az év lol-ja.
Puskás pl. soha nem helyezett egyetlen lövést sem.Mindig eröböl lött.(és nagyon pontosan)
Kivéve, a 11-est.Ott elküldte a kapust és a másik sarokba guritott.
Ekkor mindig bekiabált neki Di stefano-kakaot bele Pancho!!!

tb 2009.06.11. 08:58:42

szerintem az a vicc, hogy egy pályafutása elején járó játékost akartok összehasonlítani egy pályafutását már rég befejező, legendává nemesült játékossal, akinek a nem túl sok, de azért létező gyengébb meccseit már rég elfelejtette mindenki...
Mégis mikor kellett volna Messinek egyedül világbajnoki címre vezetnie Argentínát? Maradonának 26 évesen sikerült ez, addig Messinek van még ha jól számolom 5 éve, majd 2014ben lehet esetleg rajta számon kérni ezt. Olimpiát, korosztályos VB-n már vezette győzelemre a csapatát... Nem mondom, hogy jobb lesz, de egy 21 éves játékost összehasonlítani Maradonával az elég nagy hülyeség, majd 15 év múlva össze lehet vetni őket, ha Messi tényleg olyan sikeres pályafutást fut be

kroos 2009.06.11. 09:00:34

ezt ajánlom mindenkinek.
port.hu/az_isteni_diego_el_camino_de_san_diego/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=10250539&i_where=1&i_where_tv=1
Nem hiába vallás a Maradonizmus dél amerikában.
=vallás,templommal,papokkal,hivekkel szó szerint).

tb 2009.06.11. 09:02:29

Ami ennél is nagyobb viccesebb, hogy próbáljátok eldönteni, hogy ki volt jobb, Puskás vagy Orth, esetleg valaki más, amikor Orthot egyáltalán nem láttátok Puskást meg maximum olyan szar felvételeken, ahol még a labdát is alig látni

kroos 2009.06.11. 09:06:12

@tb: nem tudom ki akarta eldönteni.
mások nyilatkozatait és véleményét irtam le,akik látták öket.

Walmer 2009.06.11. 09:11:42

@tb: Olimpián, korosztályos vébén. Na ne röhögtess már. Hol van egy olimpia, meg akármilyen U-s vébé egy fenőtt focivébéhez képest.
Bácsi Sanyinak meg volt egy qrva jó szezonja az Újpesttel.
Egyébként Maradona is volt U-20 vébé győztes, aranylabdás.

Walmer 2009.06.11. 09:15:47

A Maradona/Messi összehasonlításra mondott kroos kítűnő analógiát a Puskás/Détárival.
Egyik esetben sem kérdés ki volt a jobb.

Az meg kő hülyeség, amit Csöncsön írt, hogy azért látjuk jobbnak Maradonát, mert gyerekkori emlékek, meg a múlt megszépít, stb.
Rooney például szerintem jobb játékos már most, mint Lineker volt és ugyanez elmondható Lampardról is ha összevetjuk, mondjuk Bryan Robsonnal.

tb 2009.06.11. 09:17:00

@kroos: az a helyzet, akik látták Orthot játszani sajnos ezt nem állapíthatják meg, hogy ő volt e a legjobb, mert nagyon kevés játékost láthattak játszani
Értelmetlen ez az egész vita, főleg egy ilyen cikk kapcsán, teljesen felesleges ezt úgy beállítani, mintha lenne bármiféle Puskás-Orth ellentét, mind a ketten kurva nagyok voltak, ennyi bőven elég

tb 2009.06.11. 09:18:59

@Walmer: sehol, de egyelőre ott tud nyerni ahol az életkora alapján elindul
azt azért te sem róhatod fel neki, hogy 18 évesen nem nyert az argentinoknak VB-t, vagy ezzel már ki is esett a nagy játékosok közül?

kroos 2009.06.11. 09:20:16

@tb: most arról én nem tehetek hogy egy német biro (akinek nem tudom a nevét)
aki látta játszani Orthot meg Puskást is ezt mondta.

tb 2009.06.11. 09:21:12

@kroos: valami okod csak volt rá, hogy leírtad mások véleményét... ettől különböző véleményeket is leírhattál volna ennyi erővel

kroos 2009.06.11. 09:22:53

@tb: Volt még egy ilyen kutyaütö jósolgató, összehasonlitó aki ezen a véleményen volt.
Ugy hivták Guttmann Béla.

sporttárs 2009.06.11. 09:34:17

Tökigaza van annak, aki szerint nevetséges olyan játékosok között rangsort felállítani (már persze tudva, hogy mindannyian óriási futballisták voltak), akiket senki nem látott közülünk focizni. Ebben a vitában egyszerűen nem lehetnek érvek.

Sőt, ha belegondolunk akár még mai, nap mint nap látott játékosok között sem könnyű, érzelmek és szimpátiák döntenek, persze ettől még mindenki bőszen hajtogathatja a magáét. Messi jobb vagy C. Ronaldo? Mi dönt? Az, hogy mit nyernek? Ahhoz a csapatnak több köze van. Hogy mit hogyan csinálnak? Ugyan ki lát valós különbséget? Van egy szint, ami fölött serintem tényleg csak szívvel lehet ebben a kérdésben dönteni, nem ésszel.
Igaz, ez a szint a zsenik szintje, ott meg felesleges is rangsorolni.

Én is úgy tartom, hogy korszakot meghatározó, egyszemélyben a győzelmet garantáló, egyéni és csapatjátékosként is felülmúlhatatlan zsenije Pelé és Maradona személyében volt a világ futballjának - de tény, hogy egy mai huszonegy éves játékoson nem lehet számonkérni, ha még nem érte el, amit ők. Majd tíz év múlva. Bár akkor még mindig ott lesz, hogy mennyit változott a foci ennyi idő alatt...

(Érdekes amúgy, nyugdíjas korú szomszédom, aki nyilván kisgyerek volt az Aranycsapat iejében, és nem láthatta őket személyesen, azt mondta a múltkor, ő Czibort képzeli pont olyannak az elmondások alapján, mint Messi.)

kroos 2009.06.11. 09:49:14

@sporttárs: ,Czibort képzeli pont olyannak az elmondások alapján, mint Messi"-talált süllyedt.

Walmer 2009.06.11. 10:02:43

@tb: a nagy játékosok közül nem esett ki. Nagyszerű játékos. De Maradona teljesen más dimenzió.

Walmer 2009.06.11. 10:06:17

A szavazáshoz: a '80-as évek, kilencvenes évek eleje focija, meg napjaink focija között azért nincs szakadéknyi különbség. Nem arról megy a vita, hogy ki volt a jobb, Leonidas, vagy Messi.

t.o.d. 2009.06.11. 10:09:00

@sporttárs: Pelé és Maradona előtt is voltak ekkor a egyéniségek, nyertek is ezt/azt, szépen is fociztak, de a mozgókép elterjedtségének hiánya miatt nem láthatta senki. Elmesélve meg nem olyan...

A Maradona utáni korszaknak volt azért még egy óriási vezéregyénisége, aki emberként is csak az utolsó időkben mutatott ellenszenves allűröket. Szintén egy nem túl extra csapattal lett világ- és európabajnok, ráadásul mindent megnyert klubszinten is, ami megnyerhető, és rúgott is néhány felejthetetlen gólt, mégsem neveztük nevén. Félreértés ne essék, soosem drukkoltam a franciáknak, vagy a Realnak, sőt sosem volt a kedvenc focistám se, de Zidane az Zidane, és legenda a javából!

Walmer 2009.06.11. 10:10:13

Komolyan mondom épp ésszel nehezen felfogható, hogy valaki úgy vélekedjen, maradonához Pelén kívül bárki is hasonlítható.
Érdekes, a világban többé-kevésbé konszenzus van a tekintetben, hogy Jordan volt a világ valaha létezett legnagyobb kosarasa. Pedig ott is van választék bőven, mégsem jönnek olyanokkal, hogy két kort nem lehet összehasonlítani. Jégkorongban Gretzky esetében ugyanez a helyzet.

tb 2009.06.11. 10:17:08

@Walmer: A kosárlabda számokkal jobban mérhető sport (statisztikák stb...)
Ronaldo (nem a cristiano) szerintem mérhető hozzájuk
Az hogy Messi mérhető e, az egyszerűen nem lehet téma, tizenegykét év múlva térjünk erre a kérdésre vissza, addig értelmetlen erről beszélni

t.o.d. 2009.06.11. 10:24:21

@tb: hát, ha a statisztikákat nézzük, Will Chamberlain dobott 100 pontot egy meccsen, Jordan nem. És mégis: senki nem vitatja: Jordan idejében annyival gyorsabb volt már a játék és keményebb a védekezés, hogy egy játékos nem bírt annyit pályán lenni, hogy 100 pontot dobjon.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.11. 10:25:51

@Walmer:
pont, h b.szakodnak manapság Kobe-val meg James-szel is
(és még ZsebeFeri is ott van, csak nem volt oylan jó sajtója :))

sztem sem kérdés, csak vhogy próbáltam erről az értelmetlen vitáról a figyelmet visszaterelni Orthra.
nem nagyon sikerült :(

de niro 2009.06.11. 10:30:34

Szerintem Maradonához és Peléhez Zidane és Ronaldo (the real one of course) mérhető, én például nem tudom elképzelni, hogy lesz még valaki a világtörténelemben, aki úgy tud majd focizni, mint közülük akárki. Ők földönkívüliek!!

tb 2009.06.11. 10:32:30

@t.o.d.: Wilt Chamberlainnek még ennek ellenére sem volt nagyobb a pontátlaga Jordanénál

Walmer 2009.06.11. 10:32:32

@t.o.d.: Will egyébként Wilt;-) Egyébként Bryant dobott egy meccsen 82 pontot, ami ugye Jordan utáni kor, Jordan meg soha nem dobott ennyit egy meccsen. Mégis, senki sem vitatja, hogy Jordan jobb Bryantnél és bárki másnál.

kroos 2009.06.11. 10:35:35

emlékszetek mikor a portugálokkal játszottunk idegenben, és Bicskei kitalálta hogy összezavarjuk öket, igy Egressy 2-sel játszott csatárt?
nem jött be....

Walmer 2009.06.11. 10:36:46

@de niro: Különbség: Zidane mellett ott volt Deschamps, Desailly, Trezeguet, Henry, Blanc. Ronaldo melletti játékosokat nem is említem. Maradona mellettieket sem, csak ellentétes okokból.
Jellemzően az ő társai közül talán Burruchaga, Valdano, Canigga, Goicoechea voltak a legismertebbek, legjobbak. nem mondom, hogy kutyaütők voltak, de hogy Deschamps szint alatt legalább kettővel, az is biztos.

t.o.d. 2009.06.11. 10:37:30

@Walmer: Azért a futball nevű csodálatos játék átlag 15 évente kitermelt egy hatalmas Zsenit. Pelé, Maradona és Zidane szerintem ennek a letéteményesei, Messinek vagy Cének meg van rá esélye, hogy ők legyenek a következők, fiatalok még. Nem akarom Pelét Maradonához, vagy Maradonát Zidanehoz hasonlítani, különböző okok miatt, de a maguk idejében egyeduralkodóként voltak a világ legjobbjai, és legendává lettek. Maradona legendaságát, még a durva drogozása se tudta csorbítani. Maradona isteni mivoltával egyetértek, ráadásul nemzeti hovatartozása okán a három közül ő az egyetlen, aki közel állhat a szívemhez, tekintve, hogy se a franciáknak se a braziloknak nem drukkoltam soha, de mégis azt mondom: Zidane megérdemli az egy lapon említést.

t.o.d. 2009.06.11. 10:38:28

@Walmer: jogos, elírtam, köszi.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.11. 10:40:04

Nem értem, miért kell lehülyézni azt, akinek ellenvéleménye van. Abszolút egyetértek tb-vel. Itt a kérdés nem az volt, hogy ért-e már el annyit Messi, mint Maradona, hiszen nyilván nem. Hanem hogy megvan-e benne a potenciál (más szóval: zsenialitás). Lehet, hogy nem tudja valóra váltani a reményeket, de az számomra nyilvánvaló, hogy Maradona óta ő az az argentin focista, akinek erre a legtöbb esélye van. És ne feledjük: még csak 21 éves (!).

Czibor-Puskás-Messi kérdéshez: nyilván az egész mai Barcelona a régi idők fociját idézi. Vagyis az egykori aranycsapat-tagok közül valószínűleg bármelyik kapcsán érezhetünk úgy, hogy "de hisz ez olyan, mint..." @kroos: -nak mondom (bár úgysem olvassa el, ő nem olyan), hogy sokszor Messi is erőből lő. Nem tudom, látta-e az Osasuna elleni gólját, melyet 22-ről akasztott a hosszúba, olyan bivalyerővel, hogy a kapusnak bevitte a kezét. Vagyis tudom, hogy nem látta.

Pelé-Maradona-Jordan vonalhoz: nyilván szükség van legendákra. De én, aki a '86-os vébét csak videókon láttam, a magam legendáját Ronaldoban (az igaziban!) találtam meg. Én nála nagyobbat eddig még nem láttam futballpályán. Messinek esélye van rá, hogy fölülmúlja.

t.o.d. 2009.06.11. 10:40:23

@Walmer: meg Pumpido a kapuban! :-)

Walmer 2009.06.11. 10:40:40

@pote: Baszakodni azért baszakodtak, hogy hypolják az esetleges cavs-lakers döntőt. Az, hogy a cavs nem jutott túl a magicen ékesen bizonyította Jordan primátusát. Bryant meg még viccnek is rossz Jordan mellett. csak egy adalék: Jordan mind a 6 gyűrűjénél saját maga volt az MVP is. Bryant 3-nál meg Shaq. Miről is beszélünk?

Viszont ha már zsebe, akkor ne feledkezzünk meg berkics laciról, Tyubinról, lekarauszkaszról, Lukosziuszról és Abeljanov messzeföldön híres horgairól sem;-)

Glory 2009.06.11. 10:41:43

off: mu elfogadta a real 80 milliofontos ajanlatat ronaldoert. mar csak a jatekoson mulik hogy megy-e.

kroos 2009.06.11. 10:43:38

ami nektek zidane meg ronaldo az nekem maradona meg van basten....
ennyi.

t.o.d. 2009.06.11. 10:45:19

Hát azért Deschamps, Desailly és Blanc közül egyik sem volt a közepesnél jobb focista (illetve Desailly igen, még a Milanban rég), szerintem Treze se nagy durranás. Igen, Henry, ő az, de őt meg ellensúlyozta Barthez vagy Llama balfaszsága. A többiek meg, mint Wiltord, Lizarazu, Sagnol, Petit említésre se érdemesek.

Walmer 2009.06.11. 10:46:33

@Csöncsön: Abban találod meg a legendáidat, akiben akarod. Arról nincs vita, hogy a te saját legendád Ronaldo. Azt sem vitatja senki, hogy Messi világklasszis futballista. De Maradonához nem mérhető. Én láttam őt játszani és azóta soha senki úgy. Pedig én aztán utáltam őt, mint a szart, márcsak az angoloknak "lőtt" rohadt csaló gólja miatt is. Egyedül nyert egy vébét basszus.

Walmer 2009.06.11. 10:47:09

@Glory: Ez jó hír, bazmeg!!!!!!!!!

Walmer 2009.06.11. 10:50:01

@t.o.d.: Deschamps, Blanc, Desailly közepes focisták??? Ember, te magadnál vagy? Deschamps, aki nélkül a BL döntőket játszó Juve elképzelhetetlen volt? Blanc és Thuram benne volt a kor 10 legjobb védőjében. Az egy cefet erős francia csapat volt. VB győzelem, EB győzelem in a row.

Glory 2009.06.11. 10:50:22

@Walmer: so so. hat vki kell helyette. sok fugg attol hogy ki lesz az a vki. remelem nem egy brazil vagy ilyesmi, de pl ribery nem jon. pedig en neki orulnek.

t.o.d. 2009.06.11. 10:51:09

@Glory: az a benyomásom, hogy Villa, Kaká és Cé elkövette a karrierderékbatörés bűnét. Nem tudom, az utóbbi időben kinek jött be sztárként a Realba igazolni Zidaneon kívül. Kinek nem: Figo, Ronaldo, Robinho, Beckham, Owen, Woodgate, Robben, Van der Vaart. Ostobaság.

Lencse. 2009.06.11. 10:55:23

@Glory: Szerintem Robbie Keane. :)

@t.o.d.: Figoval azért vitatkoznék. Ő még elég korán ment oda. Az utolsó három pedig nem olyan nagy sztár.

Glory 2009.06.11. 10:55:36

@t.o.d.: hogy oszinte legyek remelem is hogy a real meg europa ligas helyen sem fog vegezni. ronaldo meg remelem lo 1 golt egesz szezonban. nem akarok itt rosszindulatoskodni, de amit a real muvel tenyleg vicc.
-mi vagyunk a legjobb legnagyobb csapat.
-adjatok 1 milliard eurot mindenki itt fog jatszani aki szamit.
pff

de niro 2009.06.11. 10:55:41

@Walmer: Nem is erről van szó, a francia válogatott tényleg erős volt, főleg az EB-győztes csapat, de ettől függetlenül amit Zidane tudott erről a játékról... Azok a passzok, azok a cselek, káprázatos gólok, nem is érdemes ragozni, nem is lehet, ő is félisten volt.

De lehet Maradona az egész személyiségével, az egész kultusszal, ami köré épült, még nagyobb legenda. Ezt nem is lehet elvitatni, én is imádom őt. (És épp ezért tartok tőle, hogy szöv. kap.-ként lerombolja a nimbuszát.)

tb 2009.06.11. 10:56:37

@kroos: ami neked van Basten és Maradona az nekem Rossi és Rummenigge :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.11. 10:57:00

@Walmer:

Nem mérhető. Persze. Még.

A "ki a legjobb", "ki volt a legjobb" kérdésekre adott válaszok nincsenek kőbe vésve. Nincs objektív mérce. Ezekről mindig vitatkozni fogunk.

És ez így van jól.

Glory 2009.06.11. 10:57:53

@Lencse.: vicc vicc de en azert nem dobnam vissza a rkeanet. fergie kihozna belole amit a pincer nem tudott :). en szeretem robbie keanet

t.o.d. 2009.06.11. 11:01:15

@Walmer: emlékszel, mit művelt Blanc és Barthez a MU-ban? Burruchaga, Valdano, Caniggia, Goicoetchea (hogy kell ezt írni?), és Pumpido a kapuban :-) azért nem voltak olyan ócska nevek, hogy ha őket közepesnek nevezzük, akkor ne tehetnénk meg ezt Deschamps-pal. Sem tőle, sem attól a Juvétól nem voltam elájulva, bár a szar meccsüknek az Ajax elleni döntőben azért örültem. Mindegy, szerintem Zidane egyénisége nyerte meg a franciáknak a VB-t és az EB-t, nem a csapat volt olyan qrvajó.

t.o.d. 2009.06.11. 11:02:41

@tb: német játékost akkor sem említünka legjobbak között, ha az Beckenbauer, vagy KH Rumenigge. Ez szabály. :-)

Lencse. 2009.06.11. 11:02:41

@Glory: Lehetne rá költeni vagy 50 millert. :D

Csak hogy állást foglaljak, jelentem, hogy 96 óta nézek focit, és 2 ember van, akinek a nevétől párásodik a szemem, és némán dobálom a keresztet: Kahn és Zidane. Effe és Bergkamp is elég közel van ehhez a státuszhoz.

t.o.d. 2009.06.11. 11:04:35

@Glory: én is remélem, vér gáz ez a nagybevásárlás most megint.

t.o.d. 2009.06.11. 11:06:04

@de niro: ha Maradona az eddigi ténykedésével nem rombolta le a nimbuszát, már nem fogja. Nagy hülyeséget a segítők úgysem engednek neki csinálni... :-) Bár monnyuk Bolíviában 6-ot kapni nem akármi.

tb 2009.06.11. 11:07:39

@t.o.d.: akkoriban nem nagyon foglalkoztam még ideológiai kérdésekkel :)

t.o.d. 2009.06.11. 11:09:36

@Lencse.: Kahn, Effenberg? Te csak valami Bayern-fan lehetsz. ;-) Nem bántásból, de azért ennek a két embernek nem sok köze volt a világelithez. Klub- és válogatottlegenda volt mind a kettő, de ennyi.

t.o.d. 2009.06.11. 11:10:13

@tb: így érthető. :-)

Walmer 2009.06.11. 11:10:28

@t.o.d.: igazat szóltál. részemről sem kakáért, sem Cé-ért, sem Villáért nem kár

Lencse. 2009.06.11. 11:17:38

@t.o.d.: Eff nyilván személyes kedvenc, de hogy Kahnnak nem volt köze a világelithez?? Ezt azért gondold át.

shinigami 2009.06.11. 11:20:08

@t.o.d.:
figo, ronaldo csak nyert 1 bl-t
woodgate allandoan serult volt ami nem feltetlenul a real hibaja, owennel kerdeses lehet a dolog de akkor ott volt raul, morientes es ronaldo is ebbol raul ugye szent tehen, ronaldo meg siman jobb jatekos
van der vaart meg amit itt mutatott az messze nem real szint, robbenrol meg nem monanam h elcseszte a karrierjet egyreszt mert eleg fiatal masreszt mert kapott most jatekoscimbiket

Walmer 2009.06.11. 11:23:13

@t.o.d.: nézzük meg hol játszottak ezek a nagy spílerek:
Burruchaga - Fc. Nantes ( a '80-as években is jegyzetlen európai szinten)
Valdano - Real zaragoza, majd Real madrid, a madriddal UEFA győztes
Goycoechea: egyetlen komoly tornája, csak Argentínában védett, összesen nem volt 200 meccse a klubjaiban
Canigga: egy klubnál sem tudott gyökeret verni, nagyrészt olasz futottak még csapatokban, ill. rangers, Dundee-ben, Benficában nyomta. Argentínában meg River, Boca. A világot sehol nem váltotta meg

Deschamps: Marseille, Juventus, Chelsea, 103szor a francia válogatottban, 2szeres BL győztes két klubbal, FA kupa győztes, francia, olasz bajnok
Blanc: utolsó 3 klubja: marseille, inter, MU
97szeres francia válogatott

Zongorázni lehet a különbséget

t.o.d. 2009.06.11. 11:37:29

@Lencse.: Kahn előtt abban az időben:
Buffon, Toldo, Casillas, Canizares csak Európa-szinten. És li szorította ki a válogatottból? Lehmann. Hm...

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.06.11. 11:44:41

@t.o.d.: Amikor Kahn csúcson volt, a felsoroltak közül max Buffon-t lehetett mellé tenni, Casillas még fiatal volt, a többiek meg említést sem érdemelnek mellette. Lehmann pedig életében nem szorította volna ki, ha szigorúan szakmai szempontokat néz Löw.

de niro 2009.06.11. 11:44:44

@t.o.d.: Igen, talán Bilardo (ugye Maradona kapitánya '86-ban) elég lesz a blama elkerüléséhez. Meg nyilván azt soha nem fogja lerombolni, amit focistaként elért, de mégis, valahogy szeretünk hinni az ilyen legendák sérthetetlenségében, és most éppen ez kérdőjeleződik meg.

@shinigami: Ronaldo nem nyert soha BL-t (sajnos).

de niro 2009.06.11. 11:46:43

@Lencse.: Azért ahhoz komoly perverzió kell, hogy valakinek Kahn nevének hallatára párásodjon a szeme:)

Titi120 2009.06.11. 11:51:30

@t.o.d.:
Nem beszélve Király Gabiról, mi ?

Én kapust akkorát produkálni, mint amekkorát Kahn nyújtott a 2002-es vébén egészen a döntőig, még nem láttam.

MUfanatic 2009.06.11. 11:52:51

Utálom Kahn-t, de Schmeichel, VDS, és Buffon mellett a legjobb kapus, akit élőben valaha láttam védeni!

tb 2009.06.11. 11:58:59

@Walmer: megint nem lehet rendesen összehasonlítani, amíg a 80as években max 3 külföldi játszhatott egy csapatban, a 90es évek 2. felétől már EU útlevéllel rendelkezők közül bárki
Francescoliról senki nem mondhatja, hogy nem volt nagy játékos, mégsem szerepelt pl európai élcsapatokban (a Marseille akkor még nem volt az)

t.o.d. 2009.06.11. 12:02:33

@heinrich: Kahn jó kapus volt. Igaz. De nagyon nagy lepkék egész sora fűződik a nevéhez. Ráadásul a rivális kortársak közül tényleg kifelejtettem VDS-t és Schmeichelt. Azt a döntést viszont én sem értettem, hogy Lehmann hogy kerülhetett Kahn helyett a kapuba.

t.o.d. 2009.06.11. 12:04:31

@Titi120: Király Gabi, ja! :-) Na ő is nagy lepkeKirály! :-)

@MUfanatic: amúgy szégyen-gyalázat, hogy MU-fanként hogy felejthettem ki pont Schmeichelt és VDS-t... :-(

Walmer 2009.06.11. 12:04:50

@tb: Francescoli ügyes gyerek, de azért ki ne találjuk már, hogy korszakának meghatározó futballsitája volt. Aki klasszis volt, az abban az időben is tudott jó csapatban szerepelni. És a jó itt most relatív. pl. Napoli csak akkor volt jó, mikor Maradona ott játszott. Előtte, utána néma csönd.

Különben is, uruguayi játákos utoljára az 50-es években volt jó;-)

kroos 2009.06.11. 12:05:20

nem tudom ki emlékszik a 2001 es bayern-mubayern reál meccsekre.
az sokmindenre választ ad.

kroos 2009.06.11. 12:06:27

@Walmer: aki aztán olasz lett?
,,Don"
Juan Sciaffiono?

t.o.d. 2009.06.11. 12:07:06

@Glory: ez gondolom, azért fake. ENNYIRE azért csak nem buzi. Amint nem lesz MU-játékos, én is vastagabban köpködöm majd, de biztos, hogy a MU nagyon sokat köszönhet neki (és persze fordítva). Jó volna helyette Ribéry.

kroos 2009.06.11. 12:08:35

Ruben Sosa is jó volt azért.

drosiii 2009.06.11. 12:12:04

@t.o.d.: Hát most akár még Milanoban is kivárhatnak, hogy érkezik-e ajánlat a MU pénziből. Ugye azért Ronaldo eladásából futná a Ribery-Ibra-Villa 3asból kettőre is.

oberon007 2009.06.11. 12:12:21

off
fent vannak az oldalon a hivatalos orvosis államvizsga eredmények!
www.zarovizsga.hu
on

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.11. 12:39:19

Kahn nem volt soha a világelitben :)))))))))

néha azért komoly dolgokat lehet errefelé olvasni

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.11. 12:40:50

@kroos: én emlékszem :) bár azt nem mondtam volna meg, h kik ellen, de... hogy is lehetne elfelejteni? :)

luis garcia 2009.06.11. 12:52:21

hihetetlen amit a Madrid csinál. előbb 65, aztán 80 millió? teljesen felborítják az egyensúlyt az erőben.
kicsit olyan érzésem van, mint a Keresztapában a régivágású donoknak lehetett, mikor megjöttek a kábítószerrel kereskedő új arcok :)
viszont ha a manure továbbra is olyan ügyesen igazol mint eddig (Reservatov, Nani, Anderson, Hargreaves), akkor csak örülni lehet. eltűnik a PL buzija, és gyengül a bajnok.

tb 2009.06.11. 12:56:11

@Walmer: lehet, hogy nem róla szólt elsősorban az a korszak, de a kilencvenes évek közepe óta fele olyan ügyes gyerekek is az Interben, Juveban, Chelseaben, MU stb nagy csapatokban játszhatnak

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.11. 13:04:48

@oberon007:
innen is üdvözöljük Prof. Dr. de Chatel Rudolfot

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.11. 13:08:21

Na azt például sohasem gondoltam volna, hogy az anglomán Walmer szaki kard-ki-kard megy Maradonáért. Azt meg alig várom , hogy Csöncsön publikálja eposzát Messiről, a jelzők már összejöttek, még szortírozni is lehet ;-). Maradona és Van Basten tekintetében kroosszal értek egyet, de Dömét is melléjük sorolom.

Mindenesetre a vitát olvasva Minarik Ede nyomán azt mondhatom, hogy nektek az Orth Gyuri nem Gyuri. Ja és glorynak még halkan, hogy Cé pedig nem Ronaldo, ez a név a dagié.

nils_h 2009.06.11. 13:10:38

@luis garcia: @pote: ez igaz, gec? szinte el sem tudom képzelni a pl hsz-eket ronaldo-fikázás nélkül. Mi lesz így velünk Pöte?

Ferguson 2009.06.11. 13:11:22

@luis garcia: "viszont ha a manure továbbra is olyan ügyesen igazol mint eddig (Reservatov, Nani, Anderson, Hargreaves), akkor csak örülni lehet" - már ne haragudj, de miről beszélsz? Berbatov k jó játékos, ezt jövőre bizonyítania is fogja, gólokat fog lőni és előkészítőként is remekelni fog. Nani bizonyíthat, mert több játéklehetőséget fog látni, meglátjuk tud-e élni vele, de ő kb. ugyanolyan játékos, mint cé volt pár éve, azaz van benne potenciál. Anderson is kibaxott jó, több játéklehetőség kell neki, amit jövőre meg is fog kapni. Teher alatt nő a pálma, idén a rotáció és a sérülése miatt néha háttérbe szorult, de egy fiatal, tehetséges brazil válogatottról beszélünk, akinek voltak már nagyon jó meccsei a united-ben. Hargreaves is jó lesz, csak győzzük kivárni, h visszatérjen. A Főnöknek nem is kell elköltenie a 95 millió eurót, vesz 1-2 embert a hiányposztokra, a fiatalok pedig csak jobbak lesznek.

A helyedben inkább reszketnék, h a MU neh jövőre is elkenje a PL száját... :)

(ezzel persze nem akarom azt sugallni, h cé elvesztése semmiség, mert nem az...)

Go MU!

kroos 2009.06.11. 13:16:12

@popp: Dömét ls Kiput is és Marcit is.És persze Nyil.

nils_h 2009.06.11. 13:16:57

@Ferguson: A MUnak így rengeteg pénze lesz. sztem megvehetnék egy fél évre Robbie Keane-t :)

luis garcia 2009.06.11. 13:23:37

@Ferguson: hát, valszeg több mu meccset láttál idén mint én, meg ha Neked/Nektek megfelel az említett kvartett teljesítménye, akkor egy szót sem szólok. csak pl a Liverpoolban ugyan ezt a teljesítményt a Kuyt,Lucas,Alonso,Mascherano négyes simán tudja hozni, és ők ugye sokkal kevesebbe kerültek. csak védem kicsit a mi játékospolitikánkat is :)
attól kicsit félek egyébként, hogy jövőre is a mu lesz a bajnok, az Arsenal nem hiszem hogy a végéig kitart, a Liverpool keretét sem biztos hogy erősíteni fogja a klub adóssága, Ancelotti meg fogalmam sincs hogy mit tud kihozni a Chelseaből.

én a helyedben amúgy örülnék hogy elment céroni, mert egy unszimpatikus, aljas, színészkedő kis ****. ráadásul ennyi pénzért hülyeség lenne nem elengedni. most már te is bevallhatod hogy utálod :))

Walmer 2009.06.11. 13:29:07

@popp: Látod popp, ez is mutatja mennyire az objektivitás embere vagyok;-)
A klasszist, a teljesítményt mindig is- néha fogcsikorgatva ugyan, de - elismertem, elismerem és el fogom ismerni.

United82 2009.06.11. 13:32:40

Azért arra kíváncsi leszek hogy a Realban ki fogja azt a "piszkos" munkát elvégezni Ronaldo helyett amit a Unitedben Rooney és Tevez összehozott neki hogy legyen területe és ne keljen védekeznie. Mert tavaly mikor mindketten kezdők voltak Ronaldo termelt 40et, idén általában csak Rooney kezdett így "csak" 26ot lőtt. A Portugál válogatottban nincsenek ilyen "munkás" csatártársak, nem is megy neki. a kérdés..a Realban ki lesz az ? Kaka? Raul ? Robben ? D Villa ? na persze:)

Walmer 2009.06.11. 13:34:44

@luis garcia: Erről van szó. 80 millió fontért bárkit el kell adni. Cé ráadásul egy köcsög. Pont megfelel neki az egyébként is köcsögökkel teli spanyol bajnokság.

Nani szerintem is zsákutca volt, Anderson annyi pénzért zsákutca, hargreaves a világ egyik legjobb labdaszerzője LENNE, ha nem lenne sérült állandóan.

Ebből a 80 milkából két klasszist és egy qrva jó spílert lehet venni és még marad is pár penny.

luis garcia 2009.06.11. 13:35:46

@Rooney82: és miért nem bírja megtanulni a real a leckét, hogy normális védekező kp nélkül kitörölhetik a seggüket Kakával is meg cével is...

Walmer 2009.06.11. 13:36:12

@Rooney82: Szerintem Rault hátrarakják a középpályára. Olyan rakkolós labdaszerző lesz majd, mint makalele volt;-)

United82 2009.06.11. 13:41:11

@luis garcia:
ebből a 80millió fontból megvehették volna a Silva,Villa,Alonso 3ast, előrébb lennének., De ők tudják. És végülis...így mi vehetünk 3 olyan kaliberű játékost:)

80millió font meg 80 millió font...."3db" Rooney ára:)

halareaal 2009.06.11. 13:45:03

@luis garcia: szerencsére van normális védekező kp a csapatban. de valszeg még jön is, ugyh ezzel nem lesz gond. egyébként kétségtelen, h a valenciai kontingens kivásárlásával előrébb lennénk, mint Ronaldoval, dehát sebaj. mindenesetre a MU legjobbját vesztette el, kiváncsi vok Ferguson mit lép.

luis garcia 2009.06.11. 13:52:04

@halareaal: normális? ok, diarra belefér a normális kategóriába. de hogy a posztjukon a real védői és védekező középpályásai közel nem olyan jók, mint a támadók, az biztos. talán az egy ramos kivételével.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.11. 13:52:24

@Walmer: 1. Örülök, hogy ragadós az általam mutatott jó példa ;-).
2. Tisztelem, becsülöm Raúlt, de ő nem az Orth Gyuri, sőt neki sem Gyuri.

Ronal-d'oh! 2009.06.11. 13:59:16

igazán lehetne valami realos-perezes-kakás-cronis post, mert úgy kell összevadászni a világ legjobb futballját komolyan érintő témákra érkező kommenteket.

szerintem.

t.o.d. 2009.06.11. 13:59:39

@Ferguson: MU fanként mondom:
-Berbatov lesz nagyon jó a köv szezonban, szerintem.
-Anderson már most is jó, de mi az, hogy 0 gólt lőtt, mióta a MU-ban van?!
-Hargreaves király, csak egyszer játsszon már 2-nél több meccset egyhuzamban
-Nani. Nos Nani egy szar, egy melléfogás, hónapokon keresztül figyeltem a játékát, gyakorlatilag nics jó megmozdulása. Szerintem egy vasat nem lehetne érte kapni a piacon, és kifizettünk érte asszem 17 millió fontot. Jóvan, volt már ilyen azért...

A 80 millából Ribéry kellene, csak hogy ha már elment egy amúgy ellenszenves, de zseniális futballista, akkor jöjjön helyette egy másik ilyen, aki viszont legalább csúnya is. :-) Ibra, Villa nem kell, tartsuk meg Tévezt.

halareaal 2009.06.11. 14:05:37

@luis garcia: igen, közel nem olyan jók, mint az érkezők, Ramos (és Casillas) kivételével. nem hiszem h ez önmagában nagy kritika volna. Lassana Diarra az eddig mutatott játéka alapján már a jövő szezonban simán kinőheti magát a világ egyik legjobb vkpjává. ott van még csak a jelenlegi keretben erre a posztra a visszatérő M.Diarra és De la Red, utóbbiból ha elmúlik a szívproblémája szintén nemzetközi szinten meghatározó játékos válhat. a középsővédő posztra meg eddig van Pepe, Metzelder és Garay, akik ugyan nem a világ legjobbjaihoz tartoznak, de csak jelez vmit h nem gyenge válogatottakban alapemberek. ráadásul Garayból v akár Pepéből még szintén bármi lehet. csak a balhátvéd poszt nagyon lyukas. szal már most sokkal jobb a helyzet, mint Makelele eladása után volt, és ehhez állitólag még jön 1-2 védekező játékos.

t.o.d. 2009.06.11. 14:06:55

@halareaal: ki van normális védekező kp? Diarra? Szerintem elzavarják most, ahogy a Realt ismerem. De majd Guti játszik olyat, végülis mindegy, hogy hol szar... De hallottam azt is, hogy ő is elmegy, ráadásul Dél-Amerikába. Megint olyan lesz ez a Real, mint az Owen-korszakban volt, hogy a sztárposztokra egymás sarkát tapossák majd a túlfizetett világsztárok, a vízhordó típusú játékosokra meg nem marad lóvé, és elmennek, mint Makelele.

sporttárs 2009.06.11. 14:07:51

@Walmer: De, vitatja. Nincsenek kinyilatkoztatások nem mérhető dolgokban.
A többség, a nagy tönnség szerint lehet valaki a legjobb, miét ne lehetne másnak más a véleménye?

És aki mondjuk hat évvel ezelőtt azzal jött volna, hogy nem Sampras a valaha volt legnagyobb, hanem ez a fiatal gyerek, ez a Federer még nála is tökéletesebb játékos, nem röhögted volna ki? És nem az eredményekről beszélek, hanem a képességekről.
A legnagyobbak legnagyobbak maradnak. Sokszor így, többes számban. (Egyébként meg semmi értelme a vitának, annyira szubjektív, már persze ha Torghellét nem vesszük bele. :)) )

Ferguson 2009.06.11. 14:08:23

@luis garcia: "csak pl a Liverpoolban ugyan ezt a teljesítményt a Kuyt,Lucas,Alonso,Mascherano négyes simán tudja hozni, és ők ugye sokkal kevesebbe kerültek. csak védem kicsit a mi játékospolitikánkat is :)" - nem ez a lényeg, legalábbis számomra nem, hanem az, h a berbatov, hargreaves, anderson, nani négyesben sokkal több potenciál van, mint a pool említett játékosaiban, szerintem... :)

Walmer 2009.06.11. 14:14:21

@sporttárs: Jó, akkor mondjuk azt, hogy többségi konszenzus van Jordan tekintetében.

halareaal 2009.06.11. 14:44:16

@t.o.d.: és ezt mire alapozod? Perez legnagyobb baklövése Makelele elengedése volt, igen, a legtöbben emiatt kritizálták. Perez most bizonyitani szeretne, visszahozni a Madridot az elitbe. épp ezért, amikor mindenki Diarráról áradozik, a korábbiak figyelembe vételével valszeg ő lesz az utsó ember, akit elküldene. ha meg mágis akkor megveszi a helyére Essient vagy vkit.

t.o.d. 2009.06.11. 14:51:46

@halareaal: ha megveszi Essient, akkor nem szóltam. A Makelele-posztról ő jogosan szorította ki Makelelét. :-) De Diarra azért nem egy Essien.

Walmer 2009.06.11. 15:17:47

@halareaal:
"akkor megveszi a helyére Essient vagy vkit"
Na, arra azért befizetnék. Valszeg előbb kapja meg Orthot, Beckenbauert meg Puskást csomagban, masnival átkötve, minthogy Essient elengedje a Chelsea.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.11. 15:31:54

@Walmer:

Perez szemlátomást őrült, szerintem bárkit meg tud szerezni, akit meg akar. Remélem azért, a Barca világklasszisai meg sem fordulnak a fejében. Vagy ha igen, akkor Laporta egyszerűen sarkára áll. Messi, Xavi és Iniesta nem eladók, és kész. Soha, senkinek.

Egyébként ha csak annyit ér el Perez, mint első elnöksége idején (két BL + egy bajnokság), akkor vicces lesz újraolvasni itt néhány kommentet. (De akkor is, ha annyit se ér el, mint Ramón Calderón.)

Vul-Kahn 2009.06.11. 15:46:33

@t.o.d.: ,,Kahnnak nem volt köze a világelithez"

Gyerekek, hova süllyedünk? Korszakának legjobb kapusa, ehhez egyszerűen nem férhet kétség.
Ha már Maradonáról említettétek, hogy egyedül nyert VB-t (szerintem is így volt), akkor elmondhatjuk, hogy Kahn járt ehhez rajta kívül a legközelebb.

halareaal 2009.06.11. 15:50:10

@Walmer: a tiszteletbeli katalán, Barca-csapatkapitány Figo vagy épp az angol bajnokság legjobb játékosa után sztem pedig inkább ujjgyakorlat lenne Perez számára.

Diarra valóban nem egy Essien márcsak stílusa miatt sem, de ahhoz viszont minden adottsága megvan, hogy egy Makelele legyen belőle. sőt sztem félig már az. amúgy Essien nem szorította ki Makelelét soha, max együtt játszottak. mármint amikor Makelele még komolyan tolta. így hogy kiöregedett, nyilván már meg sem közelíti Essient, de valszeg akkor is hazaigazolt volna levezetni, ha niincs a ghánai.

halareaal 2009.06.11. 15:55:10

@Vul-Kahn: aztán végül ehelyett elúszott rajta. persze zseniálisan védett addig azis igaz. egyébként sztem Zidane állt még közel ehhez, de nem feltétlen 98ban amikor a franciák amúgyis hihetetlen erősek voltak, hanem 2006ban, amikor ugyan volt még 2-3 nagy teljesítmény (Ribéry, Vieira, Thuram), de magasan kiemelkedett a csapatból gyak. az összes egyenes kieséses meccsen.

kroos 2009.06.11. 15:58:35

@halareaal: Melyk Diarraról is van szó?
Amugy azt mondják még hogy 62-ben Garrincha is kiemelkedett a társai közül...öt szokták még igy emlegetni...

kroos 2009.06.11. 16:01:47

@halareaal: látom te is nagy Perezes lettél.
Pedig te voltál a nagy csapatépités/fiatalitás zászlóvivöje.
Én a zokniaimat szoktam igy cserélni mint te az elveidet.
Krysal pl. egy 7-0-ás siker után is mondta hogy ,,ez nem az igazi" és visszasirta a galaktikusokat,meg bernabeui eszme.Persze ettöl is hányok de legalább konzekvens saját magához.

Strigo 2009.06.11. 16:02:49

Céronaldónak nem adok fél évet, és valami tahó spanyol (dél-amerikai) hátvéd eltöri a lábát. Ne így legyen, mert azt a csapatot, ahol együtt játszik Kaká és Cé, csak öröm lehet nézni. Még akkor is, ha az a Real. Nehogy ők vegyék meg Ribéryt is. Már látom is magam előtt a támadóhármast. A jó, a rossz és a csúf :)

Vul-Kahn 2009.06.11. 16:09:38

@halareaal: így van, szerintem is elég gyenge lett volna az a csapat Zidane nélkül Bár a védelmük azért elég bika volt, előttük Makelele meg Vieira, de elöl Zidane nélkül alig rúgtak volna gólt.
A 2002-es német csapat viszont vmi félelmetesen gyenge volt (mondom ezt óriási németfanként), Kahnon és Ballackon kívül gyakorlatilag nem volt olyan játékos, akit gyomorgörcs nélkül be lehetett tenni a csapatba. Persze a sorsolás is könnyű volt, meg Ballack azért tényleg nagyot játszott (hiányzott is nagyon a döntőben), de ha megnyerték volna a németek, szerintem simán lehetne mondani, hogy Kahn egyedül nyerte meg.

kroos 2009.06.11. 16:14:24

@Vul-Kahn: jajj ahogy bode futotta a balszélt...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.06.11. 16:17:25

@Csöncsön: Perez nem nyert két BL-t. Michel Salgado apósa nyert kettőt. A galaktikus vásárolgatás nem csapatépítés volt, hanem szórakozás. Akkor volt csapat, volt edző, így Perez szinte csak elbarmolhatta.

Most nincs csapat, nincs edző és nincs épkézláb játékos sem. Lehetne körülbelül 50-60 játékost igazolni, akik legalább annyit tudnának, mint a mostaniak, így gyakorlatilag nincs felelősség az elnökön. Választott egy edzőt, akinek a tapasztalata egyedül nagyobb, mint a többi kupaindulóé összesen. Megvett két aranylabdást, behúzta a természetes igazolást (Negredo), akar még venni pár játékost. Közben felépült három elég jó játékosa.

Mindenki jön itt Makelelével. Basszus a félkegyelmű Gago kétszeres bajnok, nem azért áll a bál, mert nincs eredmény, hanem mert már sokan látják, hogy ez a pár játékos, aki fehér mezben próbált szaladgálni elég messze van még a kivénhedt Beckhamtől és Roberto Carlostól is. S ez nem azon múlik, hogy nyertek két bajnokságot, hiszen megnyerték volna az angollal és a brazillal is ezeket a bajnokságokat. ( ja hogy az elsőt még velük nyerték...) A probléma az, hogy a mostani keretben gyakorlatilag nincs potenciál. A hollandok olyan korban vannak, hogy már nincs feljebb, az argentinokban még lehetett bízni, de az is elmúlt hamar.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.11. 16:23:44

Itt is Perez, az olasz posztban is Perez - tényleg jöhetne már az átigazolásos cikk. Mindenesetre nem irigylem Pellegrinit, mert ha az összevásárolt csapat nem áll össze már az ősszel, tehát nem állnak az élen, akkor már 2010-et sem éli meg a madridi padon. Türelem szerintem nem lesz eredmény kell már jövőre! Orth Gyurinak való feladvány ez, nem egy Pellegrininek ;-).

t.o.d. 2009.06.11. 16:26:28

@Vul-Kahn: nem kell szükségszerűen egy véleményen lennünk, de nem érzem, hogy bárhova süllyedtem volna, csak azért, mert a rendszeres lepkéi okán óriási bravúrjai dacára sem gondolom, hogy Oli a világ legjobb kapusainak egyike lett volna. Ebből a szempontból tökmindegy, hogy szerettem-e. Az meg szvsz a mezőnyt és a német csapatot minősítette, hogy Kahn kis híján tornát nyert nekik. Amúgy a Dagi Roni góljában a döntőn csúnyán benne volt.

De félreértés ne essék: nem akarom Kahnt alázni, mert a német futball sehol sem lett volna nélküle az utóbbi időben.

t.o.d. 2009.06.11. 16:32:24

@Strigo a divatdrukker: Hát azért úgy volt, hogy a Kaká-Ronaldinho-Pato triót is öröm lesz nézni, helyette csak kínlódás volt... De legyen igazad, játsszanak szép focit.
Ettől függetlenül szerintem gáz, hogy valaki gondol egyet, és összeharácsolja a sztárokat, okádékra keresi magát a reklámszerződéseikkel, a foci meg nem is elsődleges szempont (lsd pl Beckham, semmi helye nem volt a Realban, de soha olyan jó boltot nem csináltak), nekem ez a hányás.
És MU-fanként nem örülnék, ha a MU-nál pl ez menne

t.o.d. 2009.06.11. 16:34:11

@Vul-Kahn: dehogynem volt: Dieter Eilts :-)))

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.11. 16:40:46

@t.o.d.: Inkább a sorosolásuk volt nagyon könnyű, tekintve, hogy a koreaiak kicsalták az águkról az olaszokat és spanyolokat. A tizenhat közt tán Parguay-jal játszottak, aztán USA, Korea és az első igazán komoly csapattól a braziloktól ki is kaptak. Az viszont valóban német csapatot minősítette, hogy ilyen (a tradíciók alapján jóval gyengébb) ellenfelek ellen is Oli kellett a döntőbe jutáshoz (akitől Morientes vagy Totti talán nem fosta volna úgy össze magát, mint az amerikai vagy koreai csatárok). Na 2002-es vébé például egy újabb adalék a "mázlista németek" sztereotípiához.

Szóval a vébényerő Maradona csodához hasonlítani a teuton 2002-es teljesítményét azért enyhe túlzás.

Vul-Kahn 2009.06.11. 16:41:43

@t.o.d.: ,,rendszeres lepkéi" ?????
Volt egy a VB-döntőn, meg az a Roberto Carlos szabadrúgás.

Az az érzésem, hogy te nem sokat láttad őt játszani. Mert én bizony láttam/látom Buffont, Casillast rengetegszer, és így mondom, hogy maximum vitaalapok. Azt még meg is értem, ha őket vki szubjektivitása miatt Kahn elé helyezi, de te jöttél a bohóc Canizaressel, meg azzal a van der Sar-ral, aki a legjobb kapuséveiben egy Fulhamben dekkolt 4 v 5 szezont. És mindezt megkoronáztad ezzel a ,,Kahnnak köze nem volt a világelithez" mondattal. Ne haragudj, de ez igenis színvonaltalan.

Strigo 2009.06.11. 16:41:58

@t.o.d.: Abban biztos vagyok, hogy Fergie ezt a 80 millió fontot jó helyre fogja költeni. Marad Tevez, jöhet Ribéry és Valencia, én ennek a verziónak örülnék a legjobban.

Vul-Kahn 2009.06.11. 16:44:23

@t.o.d.: Ő akkor már nagyon messze volt. A 96-os EB volt az utolsó nagy tornája. Azon a poszton 2002-ben Ramelow tanár úr tevékenykedett :-) Na meg Hamann, aki azért nem volt rossz.

poolfanati 2009.06.11. 16:45:38

itt lehet szétoffolni a posztot és cé távozásáról dumálni?:D

t.o.d. 2009.06.11. 16:45:40

@pancho_sanza: na ja. van most egy Pellegrini, volt ez a szegény szerencsétlen Ramos, azelőtt Schuster, de nem tudom, hogy hol vannak ezek Del Bosque tudásához, taktikai érzékéhez. Nem is tudom, ki kellene ezeknek, mert ha valami mocskos nehéz lesz, hát ezt a Los Galacticos II-t motiválni trenírozni, és a giga-elvárásoknak megfelelni. Ráadásul úgy, hogy van egy Barca, amelyik tényleg bazira egyben van (bár nagyon jó Barcát láttunk már egy párszor látványosan összeomlani...). Nem volt jó Ramos, pedig ha nem is szépen, de a Barca-meccsig eredményesen nyomta ezzel a hitvány kerettel is. Pellegrini mitől lesz jobb? Ő is egy spanyol kiscsapattól jön, nem tudja, micsoda nyomás tud lenni egy ilyen csapat edzőjén. Ja, hogy Dél-Amerikában megszokhatta? Dehogy... Ennek a csapatnak minimum bajnokságot kell nyernie, vagy jól megverni a Barcát, és hazavinni a BL-serleget, hogy csak a minimum elvárásokat mondjam, pedig ezek egyike sem biztos, de még csak valószerűnek sem mondanám.

Vul-Kahn 2009.06.11. 16:50:55

@popp: Azért a csoportban a németek simán verték a mai (vagy inkább 2006-os) Elefántcsontparttal kb hasonló erősségű Kamerunt.
Azt pedig továbbra is tartom, hogy a koreaiak az olaszok elleni meccset nem csalással nyerték. Épp tegnap néztem meg annak a meccsnek az összefoglalóját, az egyetlen vitatható eset a Totti-féle a hosszabbításban. Először én is úgy gondoltam, hogy egyértelmű 11-es, aztán megnéztem vagy 5ször, és látszik, hogy a srác a labdát rúgja el. A kiállítás így is erős persze, de nem azon múlt. Sokkal inkább az általad oly sokszor istenített Panucci balfaszkodásán.

poolfanati 2009.06.11. 17:00:59

@poolfanati: hát a hallgatásokat beleegyezésnek veszem. :D

szegény kakának nem tartott sokáig a rekordja...
azt hiszem már mindenki nagyon várja következő EL CLASSICÓT, én asszem már kezdem hűteni a söröket. :D
amúgy nem értem hogy saf mért nem adta el tavaly cét. akkor még 100 millát kapott volna, most meg "csak" 80-at. végülis mindegy, kiváncsi vagyok hogy megy e hozzájuk ribery, a bayernnek piszok nehéz dolga lesz megtartani.
asszem még benzema is menni fog...
hát egy rooney-benzema csatárduó azért nem semmi!
és ugye ebből a pénzből még tevezt is megvehetik.


továbbá remélem hogy pereznek elfogyott a pénze(tudom paradoxon...:)) és leszáll végre xaibi alonsóról.
habár szerintem vele nagyon jól járna a real, kéne egy kis stabilitás nekik.

Everred 2009.06.11. 17:01:12

@Vul-Kahn: igen, ez érdekes, hogy mindig az olaszok sírnak a legjobban Korea 2002-es dolgai kapcsán, pedig a spanyolokkal sokkal rondábban elbántak a bírók a negyeddöntőben.

t.o.d. 2009.06.11. 17:01:22

@Vul-Kahn: de azért lehet, hogy mégiscsak sokat láttam őt játszani, viszont az is lehet, hogy nem vagyok német- és Bayern-drukker, ezért nem látom rózsaszínben Kahnt és az ő teljesítményét.

Canizares egy időben a rendszeresen akkorákat játszott (lsd Valencia BL-menetelések, bajnoki cím), hogy szerintem akár Casillas bérelt helyére is igényt tarthatott volna a válogatottban. Toldónak meg ajánlom figyelmedbe a 2000-es (?) EB-n a hollandok és a franciák elleni tevékenységét úgy, hogy a pályára lépés reménye nélkül utazott az EB-re.

VDS? Ő még most is a világ egyik legjobb kapusa, és már az Ajaxban is az volt. A juvés időszak nem jött be neki valahogy, aztán jött Buffon, és kikötött a Fulhamben. De a MU-nál ismét helyére került, a PL jelenlegi legjobb kapusa cím csak Cech miatt nem fixre az övé. Mindez 39 évesen.

És akkor Schmeichelről nem is szóltunk, aki sok mindenféle legjobb kapus díj tulajdonosa volt azidőtájt.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.11. 17:03:30

@popp: "2002-es vébé például egy újabb adalék a "mázlista németek" sztereotípiához."

hihetetlen, hogy bármikor képes vagy újrakezdeni ezt erről a faszságról, amely különösen olasz-szimpatizánsként annyira bicskanyitogató, h mindjárt kifejelem az ablakot

t.o.d. 2009.06.11. 17:04:14

@poolfanati: épp a Pool-fanoktól akartam kérdezni, hogy nem féltitek XAlonsót? Ő nagyon kéne a Realnak, ráadásul spanyol, ami meg külön előny lenne nekik, amikor senki nem beszél a keretből európai spanyolt... :-)

t.o.d. 2009.06.11. 17:05:03

@mocsing: mindkettő mákos bagázs (a németek egy kicsit jobban) :-)))

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.11. 17:05:29

@pancho_sanza:

Bocsánat, valóban, egy BL és két bajnokság.

Igazából arra akartam utalni, hogy egyikfajta arrogancia sem tetszik. Az sem, hogy most akkor majd az új Real Madrid csuklóból megnyer mindent (hangsúly azon, hogy csuklóból); és az sem, amit pl. Walmer képvisel, hogy az összes odaigazoló játékosnak kettétört a pályafutása, és hogy különben is, minden spanyol köcsög.

Én (Barca- és spanyol szemszögből nézve) alapjában örülök, hogy Perez belecsapott a lecsóba. Nagyon érdekes lesz a bajnokság, lehet végre nagyon (ellen)drukkolni, megnézni, mire képes egymás mellett a jó, a rossz és a csúf, szóval izgi lesz. Angliából ismét Spanyolországba helyeződik át az európai futball centruma.

Annyit azért hozzáfűznék, hogy a Real rémgyenge hollandjai Európában elsőként kvalifikálták magukat a világbajnokságra, és csoportjukban eddig 100%-osak.

Everred 2009.06.11. 17:06:43

@t.o.d.: most elvileg Villa a következő lépés, előbb-utóbb csak lesz náluk is valami limit, mégsem költhetnek egymilliárdot.

t.o.d. 2009.06.11. 17:07:19

@Everred: szerintem mindkét esetben ki kellett volna esnie Koreának egy korrekt bíráskodással, de a spanyol meccs, az minden határon túlment. Üvöltöttem a tv előtt kínomban, és Korea ellen a németeknek drukkoltam (ez csak a románok ellen elképzelhető különben)... :-)))

t.o.d. 2009.06.11. 17:09:23

@Everred: jó, de XA ára úgy kb 25 milla fontban. Azt, ha úgy döntenek, kipattintják a kávépénzből. :-(

Everred 2009.06.11. 17:10:11

@Csöncsön: kurva gyenge az a holland csoport, éppúgy nem alkalmas értékmérőnek, mint az angolok sikersorozata Kazahsztán, Fehéroroszország és Andorra ellen.

Everred 2009.06.11. 17:10:58

@t.o.d.: nekem nem fog hiányozni Alonso, bevallom őszintén. Kár, hogy Torres olyan ostobán klubhűnek tűnik :-)

t.o.d. 2009.06.11. 17:11:35

@Csöncsön: azért az európai foci centruma nem vándorol, csak mert cé meg kaká arrébb tette a seggét. Cé helyére jön Ribéry, megvesszük Benzemát, oszt jöhet Európa... :-)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.06.11. 17:13:20

@t.o.d.: én nem örülök különösen Pellegrininek, de annak, igen, hogy ilyen hamar bejelentették. Nyilvánvaló, hogy nem ő volt az A terv, de például most nem futottak üres köröket Ancelotti, Wenger és Mourinho kedvéért. Taktikailag nagyjából a 4-4-2-től a 4-4-1-1-ig tart a repertoárja, ha nem számítjuk a veszett fejsze nyele szituációkat. Volt idő, amikor Riquelmét rá tudta venni a játékra is, tehát valamennyire edzett. Ilyen szempontból semleges választás. Inkább racionális.
Nem is az újakkal lesz baja, mert az első időben mindenki bizonyítani akar majd. Mármint Kaká, C. Ronaldo és Villa érkezésével nem az történik, hogy megjött a sztár és innentől minden róla szól, hanem ezek a játékosok jogosan tisztelhetik a másikat futballtudás alapján is. Riberynek már csak azért örülnék, mert ő állítólag nagyon szeret viccelődni és az nem ártana majd a feszültebb pillanatokban.
Az igazi probléma az olyan előjogokkal van, amelyek nem a focitudásról szólnak. Konkrétan az idei szezon után még a házi gólkirály, Higuaín is érezheti, hogy neki előjogai lennének minden új játékossal szemben, hogy Raúlról és a "nemkezdésbe" állandóan belesérülő Gutiról ne is beszéljünk. Na ezt kell majd okosan kezelnie Pellegrininek.

kroos 2009.06.11. 17:15:35

@t.o.d.: kibaszottul inkompetens vagy a focihoz.@popp: az nem zavart hogy az olaszok a kökemény ukránokat és a gránit durva ausztrálokat kapták!!!
Az usa,paraguay és dél-korea is erösenn volt ezeknél.

t.o.d. 2009.06.11. 17:15:56

@Everred: így van. Semmit se tudunk, hogy erősek-e a hollandok. Nézd meg az előző EB-t. 3 meccs után mindenki odaadta nekik a címet, aztán Arshavinék a szuszt is kiverték belőlük, már RVN egyenlítése is csodaszámba ment.

Azt lehet tudni, hogy spanyolok együtt vannak, meg ott vannak önbizalomban, de ez se garancia semmire. Nem is tudom, európai csapat esélyesként mikor szerepelt utoljára jól egy vb-n. Az olaszok is a calciopoli után nyertek, amikor végképp senki se gondolta volna.

t.o.d. 2009.06.11. 17:18:44

@kroos: vajon ezt a tuskóságot mire írtad? legalább idézetet betehetnél, ha már ilyet írsz. ha hülyeséget írtam, meg majd korrigálok. bazmeg.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.11. 17:19:39

@Everred:

Ez teljesen igaz. De azért árnyalja a képet a rémgyenge hollandokról.

@t.o.d.:

Örömmel olvastam, hogy üvöltöttél a spanyolok elleni csalás miatt. Fölveszlek a "szimpatikus MU-szurkerek" listámra!
:-)

kroos 2009.06.11. 17:20:01

@Csöncsön: ,,egyikfajta arrogancia sem tetszik."
DDD És az a fajta amit te képviselsz?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.11. 17:22:08

@kroos:

Szerinted én hol voltam arrogáns? Komolyan kérdezlek.

t.o.d. 2009.06.11. 17:22:21

@Csöncsön: Hidd el, a 99%-unk szimpatikus. :-)))

Vul-Kahn 2009.06.11. 17:22:41

@t.o.d.: Azért játszott vds hosszú évekig a Fulhamben, mert ő lett volna a legjobb? Ne vicceljünk már! ,,A juvés időszak nem jött be neki valahogy" Hát, pedig ott is csak labdákat lőnek a kapura, úgy tudom.
Canizares meg minél többször kerül szóba, annál jobban röhögök. Lássuk csak: a Realban nem volt képes kiszorítani az öreg, és fiatalon sem a legnagyobbak közé tartozó Illgnert, 1-2 éve meg Valenciában szerződést bontottak vele, mert még 2.számú kapusnak se kellett. Meg más csapatnak se, ezért vissza is vonult idény közben.
Schmeichel: való igaz, ő jó volt, de nem sorolnám egy kategóriába Kahnnal. Mást ne mondjak a 99es BL-döntőn is csak közelről nézte a két kapufánkat, Basler góljában meg nyakig benne van a sorfal felállításától egészen addig, hogy a kapu általa védendő részébe került a labda. Pályafutása végefelé pedig az Aston Villában égette szénné magát.
Toldo: szóra sem érdemes
Buffon és Casillas gyenge vitaalapnak elmennek, de Kahn volt a legnagyobb.

kroos 2009.06.11. 17:23:19

@t.o.d.: nem ér annyit.
Kahn végül is csak 3.szor volt a világ legjobb kapusa.
ezek után a nem volt az elit tagja" kifejezésed komolytalanná teszi az összes többit...

kroos 2009.06.11. 17:24:09

@Csöncsön: elmúlt 2 év.
komolyan válaszoltam.

drosiii 2009.06.11. 17:26:15

@Csöncsön: Van még bárki is a listádon tod mellett? :D

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.11. 17:27:29

@t.o.d.:

Mondjuk vértahónak tényleg csak Strigo-t nevezném.
:-)

No de ez OFF. Miről is volt szó?... Szóval Orth György...

... érdekes lenne egy lista a magyar nemzetiségű szövetségi kapitányokról. Ez a Chilével ötödik hely a vébén lehet, hogy e téren is csúcsot jelent (ráadásul egy mérhető kategóriában).

Strigo 2009.06.11. 17:28:12

@Vul-Kahn: "a 99es BL-döntőn is csak közelről nézte a két kapufánkat"

Oli meg a két gólt, az elsőnél biztosan épp az előrehúzódó Schmeichelre figyelt :)

Vul-Kahn 2009.06.11. 17:30:36

@Strigo a divatdrukker: Ja, csak Kahnnak azt a két gólt közelről korták be, míg Schmeichelt átemelték.

t.o.d. 2009.06.11. 17:30:42

@kroos: és csak mert én nem tartom Kahnt akkora qrvanagy kapusnak, mint te, már inkompetens vagyok? és te beszélsz bárki másnak arroganciáról?! hát mittudomén. ez nem az én fogyatékosságom.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.11. 17:31:17

@kroos:

Hihetetlen vagy.

Mindenkit lebunkózol, mindenkivel gyűlölködsz, aki egy apró részletkérdésben is nem ért veled egyet, aztán eljátszod az erkölcsi ítész szerepét.

Ne vedd bántásnak, mert én már megszoktalak így, és összességében kedvellek.

Vul-Kahn 2009.06.11. 17:31:24

@Vul-Kahn: *kotorták

Everred 2009.06.11. 17:31:32

@Vul-Kahn: azért Jancker kapufájánál ne mondd már nekem, hogy a világ bármely kapusa tehetett volna bármit is :-)

Strigo 2009.06.11. 17:33:23

@Csöncsön: "Mondjuk vértahónak tényleg csak Strigo-t nevezném.
:-)"

Aki Puskást hasonlítja Messihez (még csak nem is fordítva), attól ezt bóknak veszem. De ennek asszem már végképp nincs helye itt, tényleg csak a megszólítottság jogán szóltam hozzá.

kroos 2009.06.11. 17:33:37

@t.o.d.: akkor mond meg hogy 99 és 2002 között ki volt jobb Kahnnál!!!!!
és ne gyere az egy tornás toldoval
canisaressel aki nem tud vetödni meg vds-el aki kiejti a juvét a Blböl!!!

t.o.d. 2009.06.11. 17:34:17

@Vul-Kahn: a '99-es Bl döntőt a MU ugyanúgy elbalfaszkodta egy szerintem nálánál gyengébb formában lévő csapat ellen, mint a tavalyit, de mákkal mindkettőt behúztuk. Abban a döntőben, meg a Cselzi elleneiben se érdemeltünk győzelmet, de én azért tudtam nekik örülni. Monnyuk ha az ideit is megnyerjük ezzel a játékkal, lehet, már szégyelltem volna kicsit... :-)

kroos 2009.06.11. 17:35:12

@Csöncsön: én viszont sosem fogom megszokni ,,az egyetlen szimpatikus csapatot a világon" szöveget.

Vul-Kahn 2009.06.11. 17:40:30

@Everred: Igaz. Én inkább a Scholl-féle emelésre gondoltam, ott aztán lett volna ideje csinálni vmit (meg esetleg nem kint állni az ötösön tök indokolatlanul).
1 szó mint 100, Kahnnal én csak Sepp Maiert, Grosicsot és Lev Jasint említeném egy lapon, a nagyon véresszájú antifanoktól még elfogadom Buffon, Casillas vagy nagyon visítva Zoff nevét. Schmeichelét nem.

t.o.d. 2009.06.11. 17:41:33

@kroos:
Buffon a Wikipedián (csak hátha ő kompetens)
Egyéni díjak
* FIFA 100
* Yasin díj: 2006
* 2006 FIFA World Cup All-Star Team
* UEFA Euro 2008 Team of the Tournament
* Serie A legjobb kapusa: 1999, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006
* Serie A második legjobb kapusa: 1997, 1998
* Bravo-díj: 1999
* UEFA Bajnokok Ligája legjobb játékosa: 2003
* UEFA Klubfutball-díj (legjobb kapus): 2003
* IFFHS Világ legjobb kapusa: 2003, 2004, 2006, 2007
* FiFPro Az év kapusa: 2006, 2007
* UEFA Év csapata: 2003, 2004, 2006
Casillas
Egyéni Díjai és elismerései [szerkesztés]
* spanyol Bravo Trófea: 2000
* spanyol Zamora-díj: 2007-2008
* EU IFFHS Világ legjobb kapusa: 2002

De veled nem óhajtok vitatkozni. Én még nem szoktalak meg, mint Csöncsön.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.11. 17:42:32

@Strigo a divatdrukker:

Én legalább (veled ellentétben) őszinte vagyok, és csak arról beszélek, amit láttam, tudok, tapasztaltam. De ez tényleg OFF.

@kroos:

Az jó, mert ilyen szöveget én sohasem prezentáltam. Ez csak a te víziód. De ez is OFF.

t.o.d. 2009.06.11. 17:43:12

@Vul-Kahn: oké, mondom, nem baj, ha nem értünk egyet, de a kultúra az akkoris kultúra. Ez nyilván nem neked szól.

Vul-Kahn 2009.06.11. 17:43:14

@t.o.d.: na ez korrekt, de ne tereld a témát. Kahn jobb kapus volt, mint Schmeichel. Erről volt itten nagyba' szó :-)

kroos 2009.06.11. 17:45:35

@t.o.d.: mintha irtam volna hogy 99 és 2002 között?

t.o.d. 2009.06.11. 17:46:30

@t.o.d.: egyébként ha Kahnt valamiért ki kell emelnem, az a csapatkapitányként való ténykedése. Képes volt fanatizálni magát és a játékostársait, de... na mindegy nem írok semmit, csak magamat ismételném, az meg felesleges.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.11. 17:50:58

@Vul-Kahn: A tizi nem volt egyértelmű de azért második sárgát adni ekkora tétnél így belenyúlva meccsbe erős egy cseppet, ebben tehát egyetértünk.

A helyzetek összefoglalójából nem is jön le milyen ordenáré csalás volt. Az történt ugyanis, hogy a koreaiak már a mezőnyben durva faultokkal állították meg az olasz támadásokat (olyanokkal amelyeket a PL-ben is lefújnak), de jó Byron (szegény, jó Lord) Morenonek jobb dolga is volt, minthogy szájába vegye a sípot, esetleg ki is állítsa valamelyik kis harcművészt, de kiállíthatott volna mindjárt hármat is Totti helyett. A dél-amerikai sporiról később kiderült, hogy hazájában is rendszeresen vezetett el meccseket pénzért, paripáért.

Hogy ne csak levegőbe bsezéljek találtam is egy kedves videót a nyolcad- és negyeddöntőről nézd csak: www.youtube.com/watch?v=A_Gm1DnBjS0&feature=channel_page

Még mindig tartod, hogy nem volt csalás? Mert én nagyon fölbasztam magam így hét év távlatából is! Ez az igazi csalás, mert azért tizenegyeseket meg leseket el lehet nézni, de 15 durva faultot már nehezen.

Ezt a videót megnézve én többet nem vagyok hajlandó ajnározni Hiddinket. A nagy mágus mindig az adott játékosokhoz szabja a taktikát? Hát bassza meg! A koreaiaknak jól kitalálta: fussatok mint az állat kergessétek őket és ha mégis elmennek mellettetek drága fiaim, akkor rúgjatok beléjük egy ki-betoszott kurva nagyot, ha kell törjétek ketté a geciket (László Csaba rulez), nem fújja le, úgysem fújja le, meg van beszélve.

És ez a csávó volt képes a Chelsea-Barcára azt mondani, hogy ennyiere elvezetett meccset még nem látott.

Azért az is kiderül a cuccból, hogy Totti micsoda pazar játékos volt fénykorában csak szabálytalanul lehetett megállítani. Azért is kár ezért az elcsalt meccsért, mert ez lehetett volna Francesco nagy vébéje.

Na ezt jól kiírtam magamból!

Everred 2009.06.11. 17:51:22

@Vul-Kahn: szerintem nem volt jobb :-) Mindkettő világklasszis volt a pályafutása csúcsán: Kahn talán egy fokkal kiegyensúlyozottabb volt, Schmeichel valamicskével valószínűtlenebb védésekre volt képes.

t.o.d. 2009.06.11. 17:51:26

@Vul-Kahn: objektíven hogy lehet eldönteni, hogy kinek van igaza? Valszeg, ha Kahn a MUban védett volna, vagy ha a Bayernnek drukkolnék, nem vitatkoznánk. De ezek egyike sem igaz. Marad az, hogy én tiszteletben tartom a te véleményedet e tárgykörben, te meg rájössz, hogy nekem van igazam! :-)))

kroos 2009.06.11. 17:51:49

Én nem veszem be ezt az objektiv/szubjektiv szöveget.Szerintem vannak azért határok.
Ki a jobb cé vagy messi? tudja a tököm.
De aki azt mondja hogy pl. pelé szar volt az nem szubijektiv hanem hülye.
És akármennyire is utálja valaki a Bayern-t az egyszerüen nem igaz hogy Kahn-nak ,,nem sok köze volt a világelithez""-.

t.o.d. 2009.06.11. 17:53:45

@popp: akarsz még róla beszélni? :-)

t.o.d. 2009.06.11. 17:59:11

@kroos: Ha ezt írtad volna az előbb, nem is lett volna semmi baj. De nem ezt írtad. Helyette (nem csak szerintem) tahó voltál. Ha azt akarod, hogy mindenki egyetértsen veled, akkor irkálj otthon a wordbe kommenteket, és dícsérd meg néha a saját tisztánlátásodat, hozzáértésedet, kompetenciádat. De ha blogolsz, nem számíthatsz arra, hogy mindenki azt gondolja, amit te. Remélem segítettem eligazodni a nagy csúnya internetben neked.

Vul-Kahn 2009.06.11. 18:20:16

@popp: A koreai-olasz és a koreai-spanyol meccsen is csalt a bíró szerintem is. De az olaszok nem (csak) ezért estek ki, ők igenis voltak annyira szarok, hogy azt mondjam, igazából nem is játszottak jobban a koreaiaknál.
A spanyol meccs más tészta, én azt emlegetném egy lapon a Chelsea-Barcával. Az egyiken szabályos gólokat, a másikon egyértelmű 11-eseket vett el a bíró a csapatoktól. Nem arról volt szó, hogy volt ,,15" (nagyobb számot már nem volt képed beírni, mi?) alattomos fault a középpályán.

kroos 2009.06.11. 18:27:41

@t.o.d.: még most sem sikerült válaszolnod ki volt jobb Kahnnál 99 és 2002 között.
De legalább 5 öt irj mert csak ugy ülhet a
nem sok köze volt a világelithez-bemondásod.
Egyébként Effe lett a 2001-es Bl Mvp-je.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.11. 18:33:20

@popp: @Vul-Kahn:

Fülemben van, sosem felejtem el Faragó szövegét: "Abszolúte nem volt kint! Három, teljesen szabályos gólt nem adtak meg a spanyoloknak! Így nagyon nehéz nyerni."

És mindhárom vitathatatlan volt, nem úgy, mint a Chelsea-Barca meccs "11-esei", melyek közül talán egy volt olyan, amit nehezen lehet vitatni (bár nekem persze sikerült). És ott mezőnyben is egyértelműen a spanyolok ellen fújt a bíró, és nem volt annyi színészkedés sem, mint a Stamford Bridge-en.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.11. 18:34:40

@mocsing: @kroos (olvasd végig;-): Az a hihetetlen, hogy ennyire ugrotok még mindig, toni barátunk ráadásul roppant tahó módon. És még én keltek gyűlöletet, eh. Gerenda és szálka, szakikám.

Egyébként mielőtt felhorkanátok átgondolhatnátok mit jelent a sztereotípia szó, amelyet nem véletlenül használtam: www.idegen-szavak.hu/keres/sztereot%C3%ADpia .

Volt mázlijuk az olaszoknak is 2006-ban, mikor tagadtam ezt. (És igen ha annak van szerencséje, akinek drukkolok az nem zavar. Ezt a szurkolói kettősmércét nézzétek el nekem).

De a jó sorsoláshoz, meg kellett nyerni egy erős csoportot az EB-bronzos csehek, Nedveddel, Rosickyvel, Poborskyval, Kollerrel, a masszív amerikaiak és az Essiennel és Muntarival fölálló Ghána ellen. Kellett persze franciák csoportbeli balfaszkodása is, de velük végül így is találkoztak. Nem mindegy, hogy a negyedöntőben vagy a döntőben verik meg őket ;-) (Ez tán nem ugyanakkora mértékű mázli - kétségtelenül az -, mint két kicsalt - papíron jobb - lehetséges ellenfél).

Az is mázli volt, hogy a spori megette Grosso alakítását, egyébként az vesse Fabiora az első követ, aki nem ezt csinálta volna hasonló szituban. De csalásról csak az olaszokkal szemben durván elfogultak beszélhetnek, mert az amúgy jelentős sutyerák Materazzit jogtalanul állította ki a rigó. Megjegyzem, a döntőben a franciák vezető gólját jelentő tizenegyes is igencsak véleményes volt. A tizenegyes párbaj megnyeréséhez is kell szerencse, de ez a fajta mázli meg volt a németeknek is 2006-ban.

Na a magam részéről be is fejezem ezt az off-sort, remélem eloszlattam a félreértéseket ;-).

Everred 2009.06.11. 18:37:25

@Csöncsön: három? Én csak kettőre emlékszem: a beadás, ami kábé egy méterre volt az alapvonaltól, de lefújták, hogy kinn volt, meg a beívelt szabadrúgás utáni, amikor valami sosemlátott szabálytalanságot lefújt a kiváló spori. Mi volt a harmadik?

kroos 2009.06.11. 18:40:56

@popp: ,,az nem zavart hogy az olaszok a kökemény ukránokat és a gránit durva ausztrálokat kapták!!!
Az usa,paraguay és dél-korea is erösenn volt ezeknél. "
ez nem tudom miért volt tahó.
Ismerhetnél ha akarok tényleg tudok tahó lenni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.11. 18:41:43

@Everred:

Én határozottan úgy emlékszem, hogy három volt (főleg Faragó mondatára emlékszem így határozottan). Szerintem a harmadik egy kiugratás, amit beintettek lesnek, és utólag még ellőtte a spanyol csatár. De ha kettő volt, az is vérlázító. Mert mindkettő egyértelműen arról szólt: itt Korea nem kaphat ki, és ha gólveszély van, azonnal meg kell akadályozni. Szó sem volt arról, hogy elnézett volna valamit a spori.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.11. 18:47:52

@popp: én a magam részéről el se kezdeném magyarázni, mi a vicces abban, amikor jössz egy akármikori vb/eb sorsolásával/bírójával/kapufájával és elmondod, h mázlista németek.

ha meg sztereotípia (jé, ilyen szó is van?), akkor talán nem kéne folyamatosan kardoskodni helyessége mellett, nemde?

nem tudom elhinni, h ilyenkor komolyan veszed magadat és sajnos még dolgoznod kell, h el tudjam hinni.

mindenesetre köszönöm a linket a sztereotípia szóról, ismét bővült a szókincsem.

szakikám.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.11. 18:56:23

@Vul-Kahn: Na erre még reagálok.

Úgy azért nehéz jól játszani, ha támadásba lendülök egyből lefaultolnak és a bíró nem fúj. Totti eseteinél ha nincs fault gólhelyzetet csinálhatott volna a Grande Capitano amekkora lendülettel megindult. Ha meg befújja az úgy tizenöt nyilvánvaló faultot, az tizenöt rögzített helyzetet jelentett volna az olaszoknak a pálya különböző pontjairól, egyik-másik még gólhelyzetet is, ehelyett a koreaik hozhatták föl a labdát a földön fekvő lefaultolt játékos miatt létszám fölénybe kerülve.

Abban viszont nincs vita közöttünk, hogy a spanyolok elleni nagyobb csalás volt, mert ott nem adott meg legalább két szabályos gólt sem a mezőnybeli csalás mellett az egyiptomi Gandhur..

Ezt a két meccset viszont nagyon nem említeném egy lapon a Chelsea-Barcával, ott csak az egyik volt egyértelmű tizi, a másik három meg véleményes, hogy Abidal jogtalan kiálításáról vagy a Chelsea megtorlatlanul hagyott mezőnybeli faultgynús eseteiről ne is beszéljek. Övrebo egyszerűen balfasz volt, míg Byron Moreno és Gandhur egyértelműen csaltak.

kroos 2009.06.11. 18:59:51

@mocsing: a poén az hogy elöbb vulkahn is elemezte az egy szar válogatott volt.(ramelow,bierhoff,bode).
De nem tudom mit kellett volna csinálniuk.
Talán beadni egy kérvényt a fifának hogy ,,uraim nem játszhatunk a döntőn mert könnyű volt az águnk."
Nem vitatom hogy megérdemelték-e az olaszok mert lehet mást is megvertek volna ha nem az ukránokat vagy az ausztrálokat kapják.Ebböl kiindulni hülyeség, azt kell megverni aki jön.

kroos 2009.06.11. 19:03:11

@kroos: ( arról nem beszélve hogy akik itt mákosoznak azok az elödöntöben a németeknek szurkoltak akkor.)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.11. 19:04:19

@popp: Ez a véleményem a németek 2002-es meneteléséről, ha már szóba került elmondtam (tudod, olyan, mint a segglyuk). Ez az akármikor meg kicsit erős talán, az utóbbi időben vissza is fogom, magam, így másról sem szólnak német poszt kommentjei, minthogy kit kéne leigazolnia, meg megtartania a Bayernnek ;-). A német focit meg nem fogom a kedvetekért megszeretni, sorry.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.11. 19:14:45

@kroos: "azt kell megverni aki jön." -ez igaz, de ha mondjuk francia helyett ukrán jön vagy spanyol vagy olasz helyett koreai az azért szerencse vagy nem? És az is tény, hogy bár legyőzhették volna a spanyolt vagy az olaszt is, jóval kevesebb esélyük lett volna, mint Korea ellen.

Azért sem értem miért pattantatok, mert minden eredményhez kell némi szerencsi, hogy én is bedobjak egy frázist.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.11. 19:15:59

@popp: senkinek semmi gondja nem volt soha azzal, ha konkrét eseményről vki elmondta a véleményét, akár mázlistának is beállítva akárkit, még vitatkozni is lehet róla, érvelni, ilyenek. ezzel szemben a "mázlista németek" unacceptable, a mindenkori minimum alatt lévő szint.

ha meg nyilvánvaló baromságok összessége, azaz jelen esetben sztereotípia, talán le lehetne szakadni róla, különösen, ha te is tudod, hogy az. de ez csak javaslat.

és senki nem kérte, h szeress meg bármit is, ez nem tudom, hogy jött ide.

(az "akármikor" meg "akármikori" volt és az eb/vb-re vonatkozott)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.11. 19:27:17

@mocsing: leszakadok, de ti is olvashatjátok a szövegeimet kicsit jobb indulattal, a sztereotípia szó azt jelenti amit, értsétek hát úgy. És szerintem ha kérdezősködsz a környezetedben meglátod, majd, hogy ráerősített a németekkel kapcsolatos sztereotípiára az a vébé a focit felületesebben figyelők szemében, még ha ti szándékomtól függetlenül provokációnak is vettétek, és jól félreértettétek ezt a ténymegállapításomat.

Peace!

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.06.11. 19:38:36

@popp: jóindulatban nincs hiány, hidd el nekem. és tényleg a lehető legbékésebben mondom, hogy a focit felületese(bbe)n figyelők véleményére egy szó van: indifferens.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.11. 19:57:07

@mocsing: túltárgyaltuk, túlságosan is.

wladyslawsky (törölt) 2009.06.11. 20:10:08

@Vul-Kahn: igazad van,Kahn éveken keresztül simán "A" legjobb volt, a vonalon szerintem a futballtörténelem legjobbja
Borzasztóan sajnáltam a 2002-es VB döntőn, azt a német válogatottat ő vitte a hátán a döntőbe,megérdemelte volna a világbajnoki címet (+ 2. kapusként az Aranylabdát, mert akkor 100% hogy ő kapja)

t.o.d. 2009.06.11. 20:23:36

@kroos: már válaszoltam. Az nem felelt meg.
De ha gondolod:
-Buffon
-Toldo
-Casillas
-Canizares
-Van der Sar
Egyetérteni nem kell. Nem érdekel.

halareaal 2009.06.11. 22:38:33

@kroos:

márcsak nevetni tudok rajtad, megint összevissza beszélsz. emlékszem erre, azon sértődtél meg, amikor kijelentettem h a Real épített egy fiatal, új csapatot. ezt nem voltál képes feldolgozni már akkor sem, látom most újra előjött.
egyébként h válaszoljak, ugyanannyira vok Perezpárti, mint régen. annak örülök, h felváltotta Claderont és Mijatovicot, annak is, h idehozta Kakát. annak pedig nem örülnék, ha mondjuk elzavarná teszem azt Casillast, vagy vkit aki hiába határozza meg a csapatot, nem maradhat, mert nem tetszik Pereznek. valamint annak sem örülnék, ha kikukázná az egész csapatot, köztük azokat, akik sokat tettek a Madridért az elmúlt 3 évben. mindenesetre az tény, h eddig Perez csak erősített a Madridon, így örülök h visszajött.

kroos 2009.06.12. 07:18:53

@t.o.d.: Ezmekkor...

Buffon 10 éve nem volt jobb, nagyon jó volt de akkor még nem volt jobb.
Toldonak egyedül a 2000-es eb jött össze azonkivül semmi.Aztán egy brazil kiszoritotta és már padozik évek óta.
Casillas 99 -és 2002 között jobb volt mint Kahn?
a 2002-es Bl döntöben nem is kezdett ha jól emlékszem.Ö még akkor nagyon fiatal volt.
Canizares akit a madridból Ilgner szoritott ki,és a válogatottból volt amikor Molina,?
És Van der saar aki ebben az idöben épp a Juvéban volt ahonnan páros lábbar rugták ki mert miatta estek ki a csoportból annyit bakizott????
Ez már nem szubjektivitás hanem hülyeség.
Kahn 3 szor volt a világ legjobb kapusa,2-szer 3. az aranylabda szavazásaon.A 2002-es vb Mvp-je.
Nem kell beismerni hogy ö volt ekkor a legjobb de a ,,sose volt köze a világelithez"-az tulzás.
Vagy ennyi ember téved?

kroos 2009.06.12. 07:27:02

@halareaal: most meg Perez párti?
alakul..
DDDD
Te fiatalitás párti voltál...csakhát az nem jött be.
Ez olyan mint ha elöször lönél aztán rajzolnád meg a célkeresztet.
Ami bejön olyan párti vagy.
Csak ismételni tudom magam.Amikor a Reál 7-0 ra verte azt hiszem a villareált-Hegyi Iván csóválta a fejét hogy ez nem az a madrid amit ö szeret.Ö tényleg Perez párti.
Krysal aki állandóan visszasirja Bernabeut és csak jó képet vágott a hollandokhoz, ö tényleg Perez párti.
Te meg azért vagy Reál drukker mert felütöttél egy könyvet és abban az állt hogy a Reál nyerte a legtöbb Bek-ket.Igy nekik szurkolsz ideologia és (mint bebizonyosult) elvek nélkül.
Ami nem baj, és engem nem zavar,.Söt!! Néha kifejezetten szórakoztat.

halareaal 2009.06.12. 08:37:44

@kroos: te szerencsétlen, mond már meg mért szurkolok a kdvenc csapatomnak... igen, valószínű, hogy könyvből válaszottam csapatot...LOL. 1x már kifejtettem korábban, hogy bármi lesz a köv. szezonokban én egyáltalán nem bánom ezt a 2-3 évet, hiszen a csapat eredményes volt, helyenként óriási meccseket játszott úgy h közben mindenki lesajnálta őket. hogy hol voltam fiatalítás párti, azt nem tudom, csupán hangoztattam, hogy régen az volt az emberek baja, amit Perez csinál, utána meg az, hogy fiatalítottak. nemtom mért kéne a kardomba dőlnöm azért mert hozzánkigazolnak páran a világ legjobb játékosai közül. ettől még a Zidaneal és Ronaldoval felálló Madridot legalább annyira szerettem. egyébként pedig nem Perez elnöksége alatt lettem Real szurkoló

ugyanakkor megjegyzem, egyrészt valszeg nemtod mit jelent az elv szó, másrészt ha te olyan kurva következetes lennél, nemis értem mért örültél a Bayern tavalyelőtti Madrid-szerű nagybevásárlásának. és még te prédikálsz nekem ideológiákról, lol.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.06.12. 08:43:00

kaksi előtt morózusabb vagyok, nem lenne jó, ha moderálással kellene kezdenem a napot. különösen, hogy egyikőtök sem a poszthoz szól hozzá.

kroos 2009.06.12. 08:50:51

@halareaal: egyálltalán nem örültem a nagybevásárlásnak és a 30 millás gomeztöl is hányingerem van-
az meg hogy most letagadod amit eddig irkáltál szánalmas.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.06.12. 08:53:01

@kroos: @halareaal:
ha szerencsétek van, akkor már megvolt a kávé, és gyorsan jön kulabácsi a csepeli bérceknél.

halareaal 2009.06.12. 09:01:25

@kroos: semmi olyat nem tagadtam le, amit korábban írtam. köztudott rólad h összevissza kijelentesz mindent, ferdítesz a kommenteken, stb. ezen gondolkodj el, vagy inkább próbáld meg újra elolvasni amit írtam.
Gomeznek persze h nem örültél, hiszen nem jó játékos, Villa alig fog többe kerülni. na az viszont vicces, hogy most már úgy állítod be, nem örültél mondjuk Ribéry érkezésének, akik nélkül gyrészt nemtom hol lennétek, másrészt folyamatosan azon sírsz h "nektek csak egy Ribéryre futotta". egyébként akér örültél, akár nem, nem úgy vettem észre h elpártolnál a Bayerntől emiatt, mint ahogy Gomez csodás leigazolása se fog eltántorítani gondolom. ugyh nem értem, szted nekem mért kéne ezt tennem. úgy látom te semmivel sem szurkolsz ideológiaibb alapokon mint én... de azért persze irkálod a hülyeségeidet az elvekről meg hasonlókról.

halareaal 2009.06.12. 09:04:06

@_benito: azért nem sokkal maradunk el az orvosi államvizsgáktól vagy Jordan pályafutásától, ami az offot illeti.

kroos 2009.06.12. 09:09:10

@halareaal: persze hogy nem pártolok el.nem erröl van szó.
Hegyi Iván se pártolt el pedig nem birta ezt a csapatot.
Csak egyszerüen nem értem és kész.Körmödszakattáig védted a fiatalitást most meg benyögöd hogy Perez párti vagy....

halareaal 2009.06.12. 09:26:18

@kroos: itt lesz a probléma. azt írtam, ugyanannyira vok Perez-párti mint régen. ez kb azt jelenti, hogy ugyan nem hiszem h ez a legeredményesebb és legjobb politika amit folytat, de nemtok nem örülni pl Kaká leigazolásának, mert egyértelműen erősödik vele a csapat. a fiatalításnak pedig örültem, mert nagy potenciál volt a csapatban, és végülis az tény h 3 év alatt nyertek 2 bajnoki címet, míg ez a galaktikusoknak 6 év alatt sikerült. az azonban tény h túlságosan eltolódott az egyensúly, elsősorban a tavalyi átig szezonban, amikor senkivel nem erősített a csapat, viszont eladták a legjobb játékost Robinhot. a mostani szezon után meg egyértelműen nem lehet folytatni komolyabb igazolások nélkül, így bár kedveltem azt a csapatot is, örülök h klasszisokat igazolunk. egyébként pedig a fiatalítás a Realnál nem úgy zajlott h saját nevelések árasztották el a klubot, hanem már őket is ngy árakon igazoltuk, úgyh a 2 nem is feltétlen ütné egymást, bár Perez nem a feltörekvő tehetségek híve. azt még hangsúlyozom h a legkevésbé sem azt akarom h történjen, mint pancho, hogy a jelenlegi fiatal játékosokat, akiket mi robbantottunk be a köztudatba (najó nm mindet), úgymint Higuain, Marcelo, Sneijder, Robben, Lass, De la Red elküldjék a francba mondván ők is részesei voltak ennek a kudarcnak, hanem sztem nekik is kell legyen helye az új csapatban. az azonban igaz, h fiatalítás ide, fiatalítás oda, semmi kifgsáom sincs az ellen h Guti helyett Kaká irányítson, vagy Ronaldo mögött Sneijder csak padozzon.

halareaal 2009.06.12. 09:37:50

"Ami bejön olyan párti vagy" egyébként ez így végülis igaz, ugyanis akkor örülök, ha a csapat a lehető legjobb. nem azért szurkolok, hogy csak fiatalokat vagy csak aranylabdásokat vegyenek, hanem a Real Madridnak úgy általában. ezért védtem a csapatot pl panchoval szemben, mert hülyeségnek tartom azt h egy bizonyos mennyiségű trófea után már nem az számít h bajnok lesz-e a csapat. sztem ugyanis de, a tavalyi szezon mérlege, 2s győzelem a Barca ellen, ebből az egyik egy 4-1, és sima bajnoki győzelem nekem többet ér mintha a BLben továbbjutunk és csalk 11esekkel esünk ki a Liverpool ellen. mostanra azonban megérett a változtatás, tény.

kroos 2009.06.12. 13:14:26

Az igaz hogy az Aranycsapat 4 éves gyözelmi sorozatát,ketté vágta egy moszkva-Budapest meccs ami válogatott meccsnek minösitettek mostanában?

t.o.d. 2009.06.12. 16:51:43

@kroos: én nem állítom, hogy én vagyok a foci legnagyobb guruja, de neked nem fura, hogy neked mindenki szánalmas, hülye, inkompetens, vagy épp arrogáns?!

Nem akarok díjak kurátoraival vitába szállni, de talán itt tudják egy páran, ha te nem is, hogy egy legjobb játékos-díj, egy aranylabda, vagy egy mvp nem szükségszerűen a legjobb, legkiegyensúlyozottabb teljesítménynek szól (persze van, hogy egybeesik) Idén valszeg nem Giggs volt a legjobb PL-játékos, sőt soha még csak az öt legjobb középpályás között sem volt, de ki vitatkozna azzal, hogy letolt 800 meccset a MUban, és megérdemli? Vagy: Qwen szerinted mikor volt aranylabdás szintű focista? Jó volt, de azért nem ennyire, valamiért mégis ő kapta.

Szólhat egy díj mondjuk pl annak, hogy valaki karizmatikus egyéniség a pályán, feltűnően vezéregyéniség, stb. Na, Kahn pl ilyen volt mindig. Viszont véleményem szerint kapusként nem nyújtott kimagaslót, és hibázott óriásakat (mivel alapvetően nem Kahn fikázására szeretném szánni az időt, nem kezdtem gyűjtésbe a jutyubon ezt alátámasztandó), ellentétben mondjuk Canizaressel, akinek az egyetlen peche Casillas volt (aztán a Szőke Koeman), vagy Toldoval, akit azért nem "egy brazil", hanem Julio Cesar szorított ki a kapuból, aki azért nem egy Dida, vagy Taffarel. VDS így 39 évesen döntötte meg a clínsít percek számát a PL-ben, ami azért derék, no (és ahogy VDSen ment el BL meccs, úgy Kahnon is VB döntő). Buffon meg Casillas pedig ugye nem magyarázandó külön (a Casillas-féle BL döntő kihagyás pedig téma volt, de végül nem történt meg teljesen, mert úgy rémlik, csereként bejött, és megnyerte a BL-t a Madridnak).

De megint mondom, leszarom, hogy egyetértesz-e, egyszerűen nem látom értelmét veled vitázni, mert ha te nem vagy képes tiszteletben tartani más véleményét, akkor más minek foglalkozzon a tiéddel. Innen pedig nincs értelme a vitának.

kroos 2009.06.12. 17:44:38

@t.o.d.: Pont z a lényeg.Owen nem érdemelt aranylabdát de azt mondani rá hogy semmi köze az elithez hülyeség.
És hogy ha ezredjére is jössz Casillasal akkor tényleg hagyjuk.
Mivel 4-szer irtam hogy 99-2002-ig terjed időszakra gondolok.
Lehet utálni Kahnt de azt állitani hogy semmi köze az elithez inkompetenciára, utal a Futball inden területén.
És ez nem szubjektivitás kérdése.
Nem tudom mióta kommentelsz itt de nem leszel hosszú életű ilyen tudás szintel.
Tudod ez nem az nso.
És akkor ujra!!! 3-szor volt a világ legjobb kapusa,lehet tévedtek mindannyiszor de az elit része volt.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.06.12. 22:22:09

@kroos: Az a három év valóban az övé volt és kétségtelenül az elithez tartozott e három év előtt is, de utána is. Abban viszont t.o.d-dal értek egyet, hogy voltak/vannak jobb kapusok nála a kortársak között is. Reflexei és Zrínyi-féle kirohanásai páratlanok voltak, de lábbak példáuél nem ütötte meg egy modern klasszis kapustól elvárható szintet.

kroos 2009.06.13. 07:47:36

Csöncsönnek meg akit érdekel.
Utánanéztem a dolognak.
Erröl a meccsröl van szó.
www.magyarfutball.hu/hu/merkozes/1390
Ez egy Moszkva-Magyarország meccs volt és mint ilyen nem ismerte el a Fifa válogatott mecsként.De!
A játékosok kaptak válogatottságot a fellépésért.
Ezt az ellentmondást kiküszöbölvén utólog a Fifa hivatalos meccsnek minösitette.Igy a spanyolok nem a mi veretlenségi rekordunkat döntötték meg.Hanem a 90-es évek brazil csapatáét.
(Azt hiszem ez volt az egyetlen meccs ahol Bozsik együtt játszhatott a hozzás hasonlóan szenzácios Kovács l-el).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.13. 12:28:14

@kroos:

Köszi, ez tényleg érdekes. Ha a FIFA hivatalos meccsnek tartja, akkor szerintem az is volt.

Ezek szerint jelenleg így állunk:

Brazília: 35 meccs
Aranycsapat: 33 meccs
Spanyolország: 32 meccs
Spanyolország/Argentína/Franciaország: 31 meccs

kroos 2009.06.13. 12:31:44

@Csöncsön: szerintem nem.Nekünk igy csak 22 van.:(

de az kurvaélet hogy mi egy fk moszkva csapat ellen álltunk ki.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.13. 12:41:23

@kroos:

Ja, bocsánat, elnéztem, hiszen kikaptunk, vagyis nekünk az lenne jó, ha a FIFA nem számolná el hivatalos meccsnek.

Ráadásul gól- és egyéb statisztikákat is javítana, ha nem volna az.

kroos 2009.06.15. 15:49:02

@Csöncsön: egy dolog még legalább van amiben feljödni kell Messinek.
www.pixter.hu/video?id=12743

kroos 2009.06.20. 11:02:25

nb1.quaestor.hu/popupindex.php?itemid=77508
az utolso 2 percet halgassátok meg.
a 6-3 elötti taktikai émegbeszélés-
óriási!!!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.20. 11:13:41

@kroos:

Tény. De Messi is lőtt már gól(oka)t szabadrúgásból.

Egyébként mit szólsz, hogy a szavazásban végül csak kijött döntetlenre a Maradona-Messi párharc? :-)

kroos 2009.06.20. 11:30:06

Ebben a videóban elhangzik 1-2 érdekes mondat.
pl.
,,60 éve minden csapatban volt egy messi.Most csak 1 van."
-Puskástól hogy mire lenne képes ma az aranycsapat
,,el se tudnák venni tölünk a labdát"

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.20. 11:45:44

@kroos:

Én láttam azt a műsort, tényleg nagyon érdekes volt.

Fölteszem, az Aranycsapat ma a 16-oson belül passzolgatna, gólig, és mindenki azzal jönne, hogy semmit se ér ez. Majd ha összekerülnek egy komoly ellenféllel...

medco 2009.08.31. 12:43:18

Heinrichnek üzenem, hogy Orth nyolc zsinórban megnyert bajnoksági sorozata 1918-25-ig tartott, mert csak 1917 őszén került be az MTK első csapatába.
süti beállítások módosítása