Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Régi idők focija III. - Fogl, Hoover, Asszuáni

2009.01.29. 14:06 heinrich

Lóránt csapatba állításával a tér-idő kontinuum csapdájába kerültünk, lévén a század első harmadában még nem létezett a középhátvéd kifejezés*. Ezen anomália miatt most nem egy-egy klasszikus szélsőhátvéddel erősödik az Oldtimer válogatottunk, hanem két bekkel: Fogl II Károllyal és Fogl III Józseffel, akik a minden körülmények között légmentesen záró, átjátszhatatlan Fogl-gátat alkották. Most ne afféle hurkagátat képzeljünk magunk elé, mint a Hoover vagy az Asszuáni, itt öt szilaj támadó hömpölygő árja csapódott góléhesen, vérben forgó szemekkel a falba, és öt támadó hullott a mélybe csüggedten, leforrázva, habját veszítve. Mindebből az is kiderült, hogy az Oldtimer válogatottunkat szubjektív okok miatt 3-2-5-ös rendszerben szerepeltetjük.

Fogl II (Fogoly II) Károly (1895 - 1969)
Klubjai: Újpesti Törekvés Sportegyesület (UTSE), Újpesti TE, Újpest FC
Válogatottság: 50 (1918-1929)
Az év labdarúgója: 1920

Fogl III (Fogoly III) József (1897 - 1971)
Klubjai: UTSE, UTE, Újpest FC
Válogatottság: 37 (1920-1930)

(a megkülönböztető jelzésekre azért volt szükség, mert mind az öt Fogl testvér az UTSE-ben, majd 1914-től az UTE-ban focizott)

Egy adott korszakra jellemző képet sztereotípiák garmadájának felsorakoztatásával a legkönnyebb alkotni, mi is ezt tesszük. Annál is inkább, mert Karcsi – a Fogl-gát főnöke – maga volt a szittya bekk megtestesült sztereotípiája.

Képzeljünk el egy nyers, paraszti erőtől duzzadó szikár tímármestert, akinek kimagasló fizikai adottságai szikrázó keménységgel, páratlan munkabírással, elnyűhetetlen harci morállal és csapatkapitányi karszalaggal párosulnak. E mellett Fogl II mindkét lábbal kiválóan rúgott, jól fejelt és gyorsasága is imponáló volt, híre már az öltözőfolyosón tekintélyt parancsolt, az ellenfél csak azt kereste, merre van itt a vészkijárat.

Fogl II eredetileg jobbszélsőnek indult, ám az UTE egy brutálisra sikeredett játéka alkalmával öt játékosukat állította ki a spori, Karcsinak vissza kellett lépni a védelembe és azonnal ott is ragadt.

Nemcsak bekknek, de csapatkapitánynak is kiváló volt, válogatott mezben pedig képtelen volt gyengén játszani. Határozott, mindenkit magával ragadó személyisége nagy hatással volt a társakra is, Karcsi csapatai körömszakadtukig küzdöttek. Szinte minden korhű forrás kiemeli vezéri képességeit, ami leginkább az Utánam, fiúk! és nem az Előre, gyerekek! felfogásban tükröződött.

Ötven válogatott meccsén két gólt szerzett, ami elsőre nem egy lenyűgöző adat, de ebbe bele kell kalkulálnunk azt is, hogy az ellenfél térfelén felbukkanó bekk gyakorlatilag elképzelhetetlen volt akkoriban. Mégis előfordult, hogy egy olyan válogatottban, amiben Orth, Braun és Schlosser is szerepelt, Fogl Karcsinak engedtek át egy-egy szabadrúgást (ez kb. olyan, mintha Beckham, Pirlo és Ronaldinho helyett Maldini vállalkozhatna), - igaz, az ő felségterülete a kígyótérre korlátozódott. Karesz letette a labdát, majd 10-15 méteres vágta után elemi csapást küldött kapura.

Mindemellett Karcsinak volt egy szuperhős skillje: a magyar futball mondaköre egy esetről sem emlékezik meg, mikor bárki is visszamosolygott volna Karcsira parolázás közben. Pusztító kézfogását könnybe lábadt szemek és csatakiáltás-szerű felvonyítások követték. A timsótól és a mindennapi, kőkemény munkától szikkadtra cserzett vasmarka abroncsként szorult az ellenfél jobb sorsra érdemes csapatkapitányának kezére, de egy-egy ítéletet, remek játékvezetést is szívesen köszönt meg kézfogással.

Pályafutását edzőként is folytatta, amiben valószínűleg nagy szerepe volt a gazdasági válság miatt csődbe jutott tímárműhely elvesztésének is. A bolgár válogatottat ugyan nem tudta kijuttatni az 1934-es VB-re, de egy évvel később a Sportklub Sofiával bajnoki címet nyert. Edzősködött a román Juventus Bukarestnél, hazatérése után az első osztályba vezette a Győri ETO-t, a II. világháború előtt és után pedig a Warta Poznan kispadján ült, 1947-ben meg is nyerték a lengyel bajnokságot.

Fogl Jóska pályafutása szinte egybeforrt bátyjáéval, mind klubszinten, mind a válogatottban egymás oldalán küzdöttek egy évtizeden keresztül (~1920-30).
 

(balról: Fogl II, Opata, Fogl III)


Pedig Jóska is szélsőként kezdte, de az újpesti Vranák (balhátvéd) visszavonulása után Karcsi azt javasolta a vezetőségnek, hogy az öccsét inkább húzzák vissza őmellé, majd szépen elrendezik a dolgokat hátul. Tökéletesen kiegészítették egymást, érezték a másik minden rezdülését. Karcsi feladata a rombolás volt, Jóska pedig az apróbb szilánkokat sepergette el, minden bizonnyal a csúcsformában lévő Nesta-Cannavaro párost kell magunk elé képzelni.

Bátyjától eltérően ő igyekezett együttműködni fedezetével és a hetven méteres felszabadítások helyett kereste az összjáték lehetőségét, hosszú, pontos labdáival hatékonyan segítette akár a csatártársakat is.

Pontosan tudták, ők az utolsó védelmi vonal és ennek megfelelően játszottak. Minden mozdulatukat a határozottság, a keménység jellemezte, élő ember olyat nem látott, hogy a Fogl-gát visszahúzza a lábát vagy meghátrált egy ütközés elől, leküzdhetetlen szívóságuk és akaraterejük vasbeton alapot teremtett a klubjuknál és a válogatottban is, ahol szolgáltak Zsák Karcsi, majd 1925 után Weinhardt és Aknai alatt is.

A pályafutása végére Jóska magára maradt (lévén ő a fiatalabb), de rácáfolt azokra, akik csak Karcsi oldalbordájaként tekintettek rá. Képes volt átvenni a főnök szerepét olyan társak mellett is mint Dudás Gyula (kortárs vélemény: a legszebben játszó magyar hátvéd), Mándi Gyula (k.v.: a tempóérzék világbajnoka), vagy Korányi (Kronenberger) Lajos, aki pedig híres volt életveszélyes hazaadásairól és könnyelmű megoldásairól, nem unatkozott mellette az ember.

Korányi később tagja lett az 1938-as VB ezüstérmes csapatnak is, a Fogl-gát szerepét pedig a Korányi Lajos (leginkább FTC) – Bíró Sándor (leginkább Hungária) kettős vette át a válogatottban, akiket ezennel hivatalosan is az Oldtimer válogatott tartalékjai közé jelölünk.

Mindketten kifogástalan rúgótechnikával, páratlan gyorsasággal és kitűnő helyezkedési érzékkel rendelkeztek. Európa egyik legjobb párosát alkották, bár nagyszerű képességeik tudatában hajlottak a könnyelmű, kockázatos megoldások felé, irtóztak a gondolattól, hogy taccsra vagdossák a labdákat és olthatatlan vágyat éreztek a csatárjáték iránt. Minden bizonnyal élmény lehetett nézni a Dani Alves – Roberto Carlos taktikai fegyelmével megáldott védelmi vonalunk játékát.
 

---------------------------------------------------


* = A futball 11 játékosából eredetileg mindnek megvolt a maga jól körülhatárolható feladata, szerepköre, amelytől a korai korszakban nem is igen tértek el a pályán. A foci hőskorában gyakorlatilag három vonalon helyezkedtek el az alapfelállásnál a csapatok: a kapus előtt két hátvéd takarított, ők voltak ugye a bekkek. Előttük a három fedezet, vagy más néven half, akik a mai védekező középpályások ősei és a legelső sorban játszott öt csatár: a jobbszélső, a jobbösszekötő, a középcsatár (center), a balösszekötő és a balszélső, vagyis 2-3-5-ös rendszer uralkodott, amit felfoghatunk akár 5+5-nek is a gyakorlatban. Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy eloszlassunk egy tévhitet is: a centerhalf nem középhátvéd, mint ahogy manapság olykor használjuk, hanem az irányító középpályás őse.

(A bejegyzés elkészítése során felhasználtuk a Footballtop21.com weboldal bizonyos tartalmi elemeit. Fényképek: footballtop21.com, wikipédia)

26 komment

Címkék: h oldtimer régi idők focija

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr53910234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kroos 2009.01.29. 14:44:18

Örülök hogy megfogadtad a tanácsomat Heinrich:)

Oarbeaskoa 2009.01.29. 14:57:48

mégegyszer minden köszönet minden egyes cikkért, ebből a sorozatból, heinrich

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.29. 18:29:24

Tetszik ez az öt csatáros felállás!

De ha a bal- és jobbösszekötőt picit hátrébb vonjuk, a két szélsőt pedig nagyon hátulra, akkor majdnem ugyanott tartunk, mint a 4-4-2-nél.

Talán az lehetett a fő különbség, hogy igazándiból nem csalinkázott hátra, aki elöl volt.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.01.29. 18:53:41

@Csöncsön: de nem ám :) A negyvenes évek végéig mindenki állt a helyén, mint a vízilabdában, a helyváltoztatások miatt gyorsult fel mocskosul a játék.

Ebben az aranycsapat hozta az áttörést, Czibor pl balszélső létére a pálya bármely pontján feltűnhetett, ami teljesen készületlenül érte az ellenfeleket, de Hidegkuti játéka is forradalmi volt. Ezt egyszerűen soha-senki nem csinálta még előttünk.

bög 2009.01.29. 18:58:42

egész kiváló ez a sorozat heinrich!

redcard · http://redcard.tumblr.com/ 2009.01.29. 21:26:17

pompás cikkek, látom magam előtt az egészet, nagyon jó, hogy elfér egy ilyen itt

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.01.29. 21:33:50

@redcard: hát, ha ez nem a világ legjobb futballja, akkor nem tudom mi az :)

mann 2009.01.29. 22:56:15

kösz heinrich!
nagyon jó írások és élvezet őket olvasni

Asidotus 2009.01.29. 23:26:39

Na, ez a taktikai rajz már nagyon kellett nekem!
Köszi!

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.29. 23:40:37

És amibe kommentátoraink is belegabalyodnak:

A fedezetek, halfok - angolul halfback
és a bekkek - angolul fullback

A 2-3-5-ös rendszerben két bekk első számú feladata a szélsők lefogása (a középfedezet, az ötös számú játékos fogta a centert, ez a poszt kulcsfontosságú volt), és később ezekből a pozíciókból lettek a szélsőhátvédek, ezért nevezik őket ma fullbacknek, és ezért a 2-es, illetve 3-as szám.

Egy, vagy két half visszavonásával jött létre a három,illetve a négyvédős rendszer, ezért nevezzük a középső védőt ma centerhalfnak.

kroos 2009.01.30. 06:44:43

Igen.kulcsfontosságú volt bizony mert nem csak a védekezés volt a feladata hanem az irányitás is.
Nálunk Turay csinálta ezt császári szinten.Az olaszoknál 34-ben Monti(30-ban is argentina szineiben,korábban az Uruguayi Andrade volt itt a menö.

kroos 2009.01.30. 06:48:25

@Csöncsön: Igazad van.Ezért nincs értelme a számháborunak,Mert pl a 74-es holland csapat papiron 4-3-3-at játszott de ott aztán tényleg mindenki mindenhol....
+ezért mondom hogy a 4-2-3-1 nem is uj találmány.
két szélsö,egy befejezöcstár,egy árnyékék..tiszta 4-2-4.Amit mi találtunk ki.
+De!Azért nem minden csapat igy játszott ám akkoriban.
Pl Svácj a catenaccio ösét kitalálva a ,,svájci retesz" amelynek az egész világon a csodájára jártak.
Ott volt mozgás,nem a kor sematikus játékát követték.

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2009.01.30. 15:44:27

És az a 38-as magyar csapat kb. önmagában megérne egy posztot. Jól emlékszem, hogy kb. Sárosi dr. volt az utolsó, aki vb döntőben ollózós gólt szerzett?

Alexandrpato 2009.01.30. 18:24:24

Először is hadd gratuláljak én is a cikkhez, és úgy egyáltalán az egész sorozathoz.
Valamint hozzáfűznék egy saját kis élményt Foglékkal kapcsolatban.
Középiskolás lévén, amikor csak tehetjük tesi órán focizunk. Még első évben a nevezte el a tanárunk két botlábú annál inkább termetes srácot, akik együtt voltak sokszor és főleg a védelem tagjai voltak, (hiszen termetüknél fogva nem sokat szaladgáltak, ám pont emiatt voltak átjátszhatatlanok) Fogl gátnak, végre többet megtudtam róluk, köszi.

kroos 2009.01.31. 11:07:28

A 38-as vb döntöre ki kellene azért majd térnünk.Szervesen kapcsolodik ehhez a témához....
pl hogy miért kellett változtatni az elödöbtöben gyöztes csapaton az 5-1 es gyözelem után?
Miért került ki csapatbol korányi és turay akik akkor a világ legjoibbjai voltak a posztjaikon.És ott van még Kohut.és toldi szintén...miért kellett a döntöre felforgatni a csapatot?????????

kroos 2009.01.31. 11:13:39

Néhány lapvélemény a döntö után.
Berliner Zeitung: az atléták legyözték a zsonglöröket
Podelni List Prága: a futballban nem elég a müvészet tökélye,szükséges a küzdeni tudás
De Telegraaf:
a magyarok szép kombinativ futballt játszottak de nélkülözték az olaszok gyorsaságát tervszerüségét.
,,Magyarország müvészi Olaszország pontos.
Sas a döntö után
,,Utolsók lettünk a döntöben"

BruceWayne 2009.02.03. 14:09:56

OFF.
a legnagyobb világjárók. Anelka és Vieri sehol :-)

www.nemzetisport.hu/egyebfoci/egy-kapus-
24-klub-13-orszag-6-zona-a-futball-legnagyobb-vilagjaroi-219894.html

gabute 2009.03.05. 23:38:33

ragyogó cikk! Köszönet érte, és gratula a szerzőknek!

Kíváncsi vagyok a csatársorra!

Tippem szerint: Braun, Zsengellér, Sárosi, Orth, Titkos

medco 2009.08.26. 10:03:40

Azért a Rumbold "runci"-t nem kellene kihagyni. A század elején daliás termetével meghatározó volt a védelemben. És ott volt még Bíró Sándor a Hungáriából a 30-as években.

medco 2009.08.26. 10:18:54

Az én válogatottam a század első feléből:
Zsák - Rumbold, Bíró - Orth, Bukovi, Lázár - Braun, Takács II, Schaffer, Schlosser, Borbás

kroos 2009.08.26. 12:38:24

@medco: AZ enyém

Zsák-Foglgát-Orth-Turay-Blum
Braun-Schaffer-Schlosser-Konrád II-Kohut

medco 2009.08.27. 12:04:18

@kroos: Ilyen összeállításban soha nem szerepelt ez a belsőhármas, és szerintem nem is tudott volna olyan jól játszani, mint a szokásos Konrád II - Schaffer - Schlosser felállásban. Egyébként az szubjektív, hogy a Fogl-gát vagy Rumbold, Bíró - az is, hogy Bukovi vagy Turay, Borbás vagy Kohut.

medco 2009.08.27. 12:06:06

Minden tiszteletem Blum Zolié, de szerintem Lázár más kategória volt - a "tanár Úr"

medco 2009.08.27. 12:07:36

A kis Taki gólerősebb volt, de a "Csámi" jobb szervező.

medco 2009.08.27. 14:45:21

@heinrich: Nálunk Pataki Mihály volt az első, aki meghonosította a WM rendszert a Ferencvárosnál, és több bajnokságot is nyertek így a 40-es években. Polgár "Drumi"-t visszavonták a védelembe. Az Aranycsapat a totális labdarúgás előfutára volt, Mindenki változtatta a helyét. A zseniális az volt, hogy üresbe adták a labdát, és mindíg megtalálták a társat.

medco 2009.08.27. 17:26:41

@kroos: Hegyi Iván írja, hogy a döntő előtt bement Dietz Károlyhoz Vittorio Pozzo két másik emberrel...Ezután hagyta ki Dietz Toldit, és tiltakozásul nem játszott ezután Turay és Korányi sem. A változtatással Schaffer edző sem értett egyet.
süti beállítások módosítása