Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Hol a világbajnok?

2008.06.23. 12:03 _benito

Az olasz válogatott az ég adta világon senkinek nem fog hiányozni, még nekünk sem, akik egyébként feltétel nélkül szurkolunk nekik. Egy olyan drukkert, aki még akkor is kiáll a csapata mellett, amikor az nemhogy rászolgál a szimpátiára, de tűzzel-vassal tesz meg mindent, hogy az összes Olaszországról szóló sztereotípiát érvek százával támogassa meg, azonban mindenki másnál inkább megillet a jog, hogy zsémbeskedjen, kritizáljon, adott esetben utálkozzon is egy sort. Hajtás után megkíséreljük megmagyarázni a magyarázhatatlant, és megvédeni a védhetetlent.

Az olasz válogatottért szorítók számára ez az Eb egy rémálom volt. Kezdve a hollandok elleni megalázó vereséggel, mely során – legyen ez bármilyen hihetetlen, statisztikák bizonyítják, hogy – az olaszoknak ugyanannyi helyzetük volt, mint ellenfelüknek, csak az Eb kudarc elsőszámú felelőse (Donadoniról később), Luca Toni képtelen volt élni a lehetőségeivel. A Bayern csatárának nem csak annyi a bűne, hogy kerékkötőként hátráltatta csapatát, hanem edzőjével egyetemben egy, az olasz válogatottra egyáltalán nem jellemző, tőle tökéletesen idegen játékot kezdett erőltetni.

Az olaszoknak egészen egyszerűen semmiféle támadójátékuk nem volt. Rettenetes volt látni, hogy az esélytelen kiscsapatoktól ellopott taktikát erőltetve a tizenhatoson belül rendszerint két védő szorításában őrlődő, az összjátékban tökéletesen hasznavehetetlen gólem fejére ívelgetett labdák jelentették a világbajnoki címvédő támadásainak velejét. Vagy Olaszország valóban esélytelen kiscsapat volt, amely továbbvánszorgott a csoportjából, mert világklasszis kapusa sorsdöntő pillanatban megfogott egy büntetőt? Ha a spanyolok elleni negyeddöntőt nézzük, a válasz egyértelműen igen!

Mert amit Olaszország művelt tegnap este, az nem volt több, mint amit mondjuk egy idáig ordas mázlival eljutó Románia művelt volna. A csapat játéka ugyanis nem arról szólt, hogy bármit is kezdjen a labdával az ellenfél tizenhatosán belül, hanem arról, hogy kilenc emberrel megszállták a saját térfelüket, és kinyírták ellenfelük játékát, így adva értelmet Donadoni mérkőzés előtti nyilatkozatának, miszerint "a saját erősségeinkre akarunk építeni." De valóban ez Olaszország egyetlen erőssége? Ez volna az, amiért olyan sokan szeretjük az olasz focit? Valóban ez volt az egyetlen lehetséges út annak elkerülésére, hogy a spanyol válogatott úgy keresztülrohanjon rajtuk, ahogy az igencsak valószínűnek tűnt a két csapat korábban látott meccseiből kiindulva?


És a válasz sajnos megint csak igen. Talán emlékeznek még rá sokan, hogy az NST szerzői egymásra licitálva berzenkedtek a Glasgow Rangers UEFA-menetelését látva, és ellentmondást nem tűrően gyalázták a porba Walter Smith-t, amiért csapata metsző kegyetlenséggel pusztította a nézőket a képernyők elől. Ez az olasz válogatott semmiben nem különbözött a Glasgow Rangerstől, pontosan annyira volt képes, mint a skót csapat az UEFA-kupában: sajátja nem lévén, minden energiáját az ellenfél játékának kinyírására összpontosíthatta – és ahogy tegnap is láthattuk, ezt kis híján újra eredményesen tette. Mert hogy múlhatott volna ennél kevesebben, hogy Olaszország elődöntőbe jusson? Ja, igen, úgy, hogy az idén már kétszer is fontos büntetőt hibázó De Rossit nem engedi lőni Donadoni, miközben a pályán van Del Piero.

A védelem, amúgy olaszosan, igazából az első mérkőzés után (amikor is Donadoni rohadt okosan kihagyta Grossót) nem teljesített rosszul, Zambrotta is valamelyest magára talált a jobbszélen, középen pedig Chiellini – akivel kapcsolatban meg kell követnünk sokakat, hiszen mi nem tartottuk olyan sokra, mint amit az Eb-n csapata legjobbjaként teljesített – remekül játszott, tegnap mindjárt az egész mezőny legjobbja volt, míg Panuccival kapcsolatban még hagyján, hogy már nem ő a jövő, de hogy a jelen sem feltétlenül, azt számos hibájával jelezte. A védekezésre koncentráló játékba azonban belefért hátul néhány hiba, hiszen a nagy létszámú középpályás védőknek köszönhetően mindig érkezett valaki, aki segített, ennek azonban napnál világosabb következménye volt az erőtlen, gyakorlatilag nem is létező támadójáték elképesztően silány volta.

Mert az olasz középpálya Pirlo nélkül egy kalap szart ér, és ezt a megállapítást még akkor is tartjuk, ha Pirlo az első két meccsén pont olyan gyalázatos teljesítményt nyújtott, mint szezonja jelentős részében a Milanban. Franciaország ellen már jöttek azok az ütempasszok, amik miatt az olasz válogatott sikeres tudott lenni két éve, Spanyolország ellen azonban nem játszhatott, erre Donadoni fogta magát, és telefosott gatyáját az égre lobogtatva kihagyta azt a Camoranesit a kezdőjéből, aki valamelyest talán pótolhatta volna Pirlót. Ehhez rögtön tegyük hozzá, hogy a dél-amerikai importszélső középen általában a felét sem hozza, mint amit a vonal mellett, főleg Senna szorításában, ez azonban nem változtat azon, hogy az ő beállásáig az olaszoknak helyzetük sem igen akadt.

De Rossira nem lehet panasz, az viszont újfent az olasz válogatott (és persze a Serie A) kritikája, hogy Ambrosini pótolhatatlannak tűnik, pedig pályája csúcsán sem volt egy kimondott világklasszis, Gattuso hiányával csak jól jártak, és ez még akkor is igaz, ha Aquilani szinte láthatatlan volt – szerintünk megbuherálta valahogy a lépésmérőjét. Ettől a középpályától egész egyszerűen elvárhatatlan volt, hogy akár csak egy percre beszorítson bárkit is, vagy fölényt harcoljon ki a középpályán, ez pedig nem a játékosok hibája, hanem az edzőjüké.

Donadoni valóban kényszerpályán mozgott, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne felelős az olaszok csúfos bukásáért – mert ne tagadjuk, ez az Eb bizony nem több egy óriási pofonnál, mely talán még idejében jött. A rosszul összeválogatott keret egyből meg is adta az alaphangot, hiszen mindenféle előrelátás nélkülözött Donadoni részéről a ki tudja mi a francnak kirángatott hat csatár, ha egyszer tudta, hogy Toni helye megkérdőjelezhetetlen (számára). Borriello semmit, Quagliarella szinte semmit, Del Piero pedig keveset – igaz, azt elég rosszul – játszott, miközben Pirlo kiesésével nem maradt bevethető támadó középpályása, és ezáltal esélye a normális játékra. Ha másnak nem, az ilyen esetekre gondolva biztonsági tartaléknak elvihette volna a firenzei Montolivót, vagy a rutinos, de remek szezont produkáló bergamói Donit, vagy a pármai különítmény (Cigarini, Dessena, Gasbaroni, Morfeo) bármelyik tagját.

Perrotta feladata a Romában az ellenfél térfelén történő labdaszerzések kivitelezése, így az ő pályára küldése is hatalmas baklövés, hiszen az olasz válogatott taktikájában szemlátomást nem szerepelt, hogy a labdát az ellenfél térfelére viszi, ne adj’ Isten ott is tartja. A Donadoni által kezdeményezett 4-4-1-1 pont annyira volt elég, amennyit láttunk tőle, aztán Camoranesi pályára küldésével valamelyest javult a helyzet, de ha Chiellini nem élete játékát nyújtja tegnap, az olasz válogatottat kitömik a spanyolok, mint Xántus János az elejtett kafferbivalyt. Donadoni megcsinálta a kötelezőt, megtett mindent, amit a könyvekben olvasott: két különböző típusú csatárával próbált helyzetbe kerülni, a szélen felfutó hátvédeknek középre tömörülő középpályával próbált helyet csinálni, és az olasz hagyományoknak megfelelően játéka alapjának a fedezetsor labdaszerzéseit szánta. Csak hiányoztak belőle a Lippire jellemző zseniális húzások, azok a megérzések, melyek a mostaninál nem sokkal erősebb olasz válogatottat Vb-döntőbe vezették.

Fáj, de meg kell értenünk: ettől a csapattól ennyire futotta, tulajdonképpen szép (a tegnapi meccsel kapcsolatban a jelző furcsának hathat és az is) eredmény az is, hogy sikerült egészen a büntetőkig nyirbálni a spanyolok játékát, ahol aztán beteljesült minden futballszerető szurkoló vágya, és kiesett Olaszország. (Magával a tizenegyes-párbajjal nem szeretnénk foglalkozni, egy meglátásunk van csak: csak a képességeiben tökéletesen bízó, magabiztos játékosok merik megemelni a büntetőt, amit valahogy úgy kell elvégezni, ahogy azt Camoranesi tette. A többi csak azon múlik, hogy a Casillas, vagy Buffon szintű világklasszisok eltalálják-e az irányt. Most a spanyol többször találta el, ennyi döntött és kész.)

Donadoninak mennie kell, és a játékosok egy részétől is meg kell válnia a helyét átvevő kapitánynak. Panucci, Materazzi, Gattuso és Ambrosini mellett még a Vb előtt magától fog távozni Cannavaro így szinte az egész Il muro di Berlinónak búcsút lehet inteni. A De Rossi, Aquilani, Pirlo tengelyben azonban még mindig nagyon sok van, melléjük kell majd megtalálni a megfelelő játékosokat, akik újra olyan magasságokba emelhetik az olasz focit, ahol megérdemelt helye van, hiszen a rengeteg fanyalgó mind csak azt felejti el, hogy egyszerre ésszel és szenvedéllyel játszani a Squadra Azzura tud csak igazából. Még akkor is, ha pont ez a két dolog hiányzott belőlük az Eb-n.

226 komment

Címkék: összefoglaló szakértelem válogatott eb 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr30534968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calcio_di_rigore 2008.06.24. 00:21:07

Egyébként aki az utóbbi év(ek) olasz rangadóit nézi, az tényleg csak mérhetetlen frusztráltságából adódóan beszél bekkelős (sic!) olasz fociról.

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 00:26:47

@calcio

Mostanában akadnak jó meccsek, és szívesen meg is néztem egy-egy Inter-bajnokit idén, de azért amikor sok olasz focit néztem (kb. 2001-2004), akkor az 1-1 volt a slágereredmény rangadókon, ha jól emlékszem.

Asidotus 2008.06.24. 00:33:00

Bazzeg, én is a 80-as években köteleztem el magam a Juventus és az olasz válogatott mellet! Segítség, olyan leszek, mint a Bochkor!
(Szerencsére ilyenkor skandináv death/black metallal kúrálom magam.)

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 00:34:41

Nűnű,
a legnagyobb vicc, hogy az igazán menő arcok már olasz, amerikai és hasonló nemzetiségű black metal zkrokat nyomatnak:)))

calcio_di_rigore 2008.06.24. 00:38:40

Inter-bajnokit... ez egyre rosszabb.:)))

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 00:43:20

Amúgy:
"Catenaccio er vekket til liv igjen" - vagyis "A Catenacciót újra életre keltették", így idézi az Aftenposten a Corriere della Serát...

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 00:44:59

Nem azért INTERNAZIONALE, mert az a külföldiek számára is fogyasztható?:)))

Azazello007 2008.06.24. 01:03:49

Ha a zenei orientáció kicsit is befolyásolna bárkit is fociügyben, akkor csakis az izlandiaknak szurkolnék a Sigur Rós és a Múm miatt:-))))))))))))))))

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 01:25:18

Én az izlandiaknak egyébként is szurkolok, gyönyörű az országuk és érdekes a kultúra meg a nyelv:)

Zenei alapon: Egyesült Államok, Anglia, Norvégia

delp 2008.06.24. 06:36:16

ennyi idiótát, jeeez! A cikk korrekt, ellenben a hozzászólások nagyrésze szánalmas, (tisztelet a kivételnek). Lehet hogy Gigi nem a legjobb tizenegyesölő, de azért megfogta Mutuét, illetve a spanyolok ellen is védett egyet, de persze ez kurva gyenge, miért nem fogott hármat.

Az eb-n elővezetett produkció rettenetes volt, de ez nem az olasz foci bűne és főként semmi köze a vb-győzelemhez, hanem a balfasz donadonié. Érthetetlen amit csinált, ez nem tapasztalatlanság, se nem pech, hanem a teljes ostobaság, amatőrség és érzéketlenség. 8-2-es hadrendben felküldeni a csapatot, feladni a támadást, miközben a spanyolok egyetlen sebezhető pontja a védekezés (megjegyzem be is voltak szarva a hispánok az elején, jelzi a sok rugdosódás).

Ilyen felállással még kontrázni sem lehet, Cassanót daráltatja a balszélen a csúcsformás Ramossal, ahelyett, hogy free role szervezhetett volna, elviszi Boriellót és nem játszatja, viszont otthon hagyja a szenzációs formában lévő Pippót, felcserél, mikor a középpálya már lépni sem tud, viszont labdaszerzőt nem tud cserélni, mert mindet kezdette, ejjjjhhh, én ennél aljább edzői teljesítményt világversenyen még nemigen láttam, az olaszoknál megaztán semmiképpen, úgyhogy kicsit méltatlanak érzem egyetlen elmebeteg ámokfutása miatt rögvest nekiesni a talján focinak, meg rangersezni teliszájjal.

Remélem jön Lippi, de őszintén szólva tőlem akár jöhetne Glázer Róbert is, csak ez a szerencsétlen, beszari félkegyelmű takarodjon akárhova.

bakító 2008.06.24. 07:39:27

Örömmel olvasom, hogy még egy olasz drukkernél is kihúzta a gyufát ez a szar szemét játék, amit az olaszok előadtak. Viszont:
Azt kell hogy mondjam, hogy nem idegen tőlük. Nem mondom hogy mindig, de elég rendszeresen, lényegesen többször mint bármely más komoly válogatott. És lényegsen többször ahhoz, hogy ne alakuljun ki az emberben egy ellenszenv. Erről viszont csak és kizárólag ők tehetnek.
Nem nagyon értem Donadoni ilyetén kegyetlen alázását, hiszen eleve úgy mentek neki ennek a meccsnek, hogy 0-0 lesz, vagy ha mázlink van,akkor bepattan valahogy. Donadoni jól mérte fel az erőviszonyokat, szétnézett a saját és a spanyol támadópotenciál közt, és rájött hogy kár volna ezt erőltetni. Gyakorlatilag bejött amit akartak. Pirlo nagybácsi biztos hogy kurva intelligens játékos, de ha védekezésről van szó, akkor fizikuma és gyorsasága nem elegendő. Ha játszik lehet hogy más lett volna a meccs, de sokkal jobb eséllyel kaptak volna gólt. Ha pedig az első gól a spanyoloké, akkor utána mészárszék.

Viszont sokkal nagyobb csalódás a spanyolok játéka. Tele volt a gatyájuk az egész meccs alatt. Ennyire nem bíznak a saját védelmükben? Ha Fabregas ennyi alibi passzot nyomna el az Arsenalban, akkor Wenger leüvöltené a fejét. Ezzel együtt még neki voltak legalább a játék beindítására tett kísérletei, de Cazorla, Xavi és Iniesta, hát nem is értem...
Talán most áttört valami pszichikai gát és sokkal felszabadultabban fognak játszani, mert ez így a ruszkik ellen kevés lesz.

kroos 2008.06.24. 07:56:31

pedig az olazsok ugyan azt játszották mint két éve csak most nem volt szerencséjük+akkor a 4be kerülésért ukrajnát meg ausztráliát kellet megverni!

drani 2008.06.24. 09:27:50

barnetta, az olaszok nem ugyanazt játszották mint két éve. Mert akkor játszottak, most csak szenvedtek.

kroos 2008.06.24. 10:02:22

ugy értettem hogy ugyan abban a taktikai hadrendben,és majdnem ugyanazokkal.most is megverték volna az ukránokat,meg az auszikat,de a spanyolokat akkor sem.

drani 2008.06.24. 10:40:04

hát ebben nem értünk egyet.

daneeka 2008.06.24. 10:40:51

Szerintem is Donadoni sara ez a gyenge szereplés. Már a selejtezőkön is ilyen gyenge játékot nyomtak, ráadásul kb Matthaus szinten változott a keret. Egyszerűen nem alakult ki összeszokott csapat. Bár belekezdett a fiatalításba (rengeteg fiatalt kipróbált), az EB-n mégse merte szerepeltetni őket. Nem épített senkit be a korábban általa irányított U21-es csapatból. Chiellinit (aki Buffon mellett a legjobb volt) is csak kényszerből tette be. Aquilaninak semmi önbizalma nem volt, mert nem merte játszatni.

A "szar szemét játék" dumával nem értek egyet. Ezen az EB-n tényleg nézhetetlen volt a játékuk, de pl 2006-ban amikor 11-en voltak a pályán, akkor gyönyörűen játszottak. Ugyanez elmondható 2000-ről is, amikor iskoláztak mindenkit. Egyértelműen az edzőtől függ, hogy "szar szemét játékot" játszanak-e vagy sem, mert a játékosállomány kiváló. (u21-es tornák, és a klub-eredmények is ezt mutatják.)

Asidotus 2008.06.24. 10:41:47

Számomra szánalmas, aki csak annak a csapatnak tud drukkolni, aki szépen játszik, és eredményesen. Lehet szidni az olaszokat, most teljesen meg is érdemlik, de az igazi drukker attól igazi, hogy ilyenkor is a csapat mellett áll. És nem adja el a sálát, Juventus mezét, stb. mert éppen szarul játszanak a kedvencei.

Boxi_911 2008.06.24. 11:20:51

Lényeg a lényeg ezen többet nem kell filózni, sztem már túl lett beszélve a dolog (lásd kb 4-500 komment)!

Inkább kapitány a naplónak folytatást léccccííííí!!!!

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 11:24:28

Az előző VB alatt ugyanúgy ment a fika, mert a digók ugyanúgy 8 emberrel álltak hátul és előrevágott labdákkal próbálták megzavarni a támadás miatt rendezetlen védelmet, csak akkor (a negyeddöntőktől) 1-2 alkalommal sikerült összeszednie az 1-2 szem támadónak a felrúgott labdát. Aztán a VB győzelem elhomályosította a kritikákat, mert egy győzelmet nem kell megmagyarázni. De a szar foci attól még szar foci.

Azazello007 2008.06.24. 11:42:33

index.hu/kultur/media/eb567/

Ó, a kedves, mindig oly racionálisan (és monetárisan:-)))) gondolkozó Index...

Lehet, hogy az m1 nem hoz akkora nyereséget, sőt, még szegény adófizetők zsebéből is kiveszi egy sör(...) árát, de ha én mégegyszer meglátom az RTL-t világversenyt közvetíteni, szétreklámozott himnuszokkal, hát lerúgom a tévét a helyéről:-)

calcio_di_rigore 2008.06.24. 11:49:35

"Az előző VB alatt ugyanúgy ment a fika"

Szar lehetett. Feldolgoztad már?

bakító 2008.06.24. 11:53:35

"Számomra szánalmas, aki csak annak a csapatnak tud drukkolni, aki szépen játszik, és eredményesen."

Nünü, szurkolót sose minősíts! Én sem tartom szánalmasnak azt, aki az olaszoknak szurkol, bár felfoghatatlan hogy miért teszi ezt. A játékukat lehet minősíteni, azzal nincs semmi gond.

daneeka: elfogultak vagyunk, csak éppen ellentétes előjellel. Nem nagyon rémlik nekem, hogy mikor játszottak ezek "gyönyörűen". Ennél jobban bizonyára, de hogy gyönyörűen hááát...

Van egy két mélyütés amit nehezen feled az ember, pl. BL döntő (Milan-Juve) kibekkelt válogatott meccsek stb., és ezt nem ellensúlyozza, hogy 5 évenként egyszer brillírozik egy olasz csapat.

megmondó 2008.06.24. 12:12:14

nünü: az sokkal szánalmasabb amikor valaki T/1-ben beszél egy olyan válogatottról/csapatról amihez kurvára semmi köze. azért szurkolok a szépen játszó csapatoknak, mert focit akarok nézni, a magyarok meg nincsenek kint.

dr. orter 2008.06.24. 12:16:41

nünüke, lehet, hogy szánalmasnak tartod, de az emberek többsége bizony a szép és a jó focit élvezi, és akkor lelkesedik, ha ilyet lát...

delp 2008.06.24. 12:20:34

egyszerűen hülyeség, hogy ugyanígy játszottak, meg álltak fel a VB-n. Lippi mindig három kifejezetten támadó játékossal kezdett, vagy egy irányítóval és két csatárral, vagy két támadóközéppályással és egy csatárral (Totti, Pippo, Del Piero, Camoranesi, Toni közül válogatva) + Pirlo. Emellett nem játszott elősöprűvel, nem állt be a saját térfélre és a csatár nem a kezdőkörben próbált meg zavarni, mint előörs.

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 12:38:26

Most nézegettem az olaszok védekezőjátékát a spanyolok ellen:

Tényleg érdekes és mesteri, ahogyan a vonal mellett labdát kapó támadójátékos egy 3 emberből álló védekező vonallal áll szembe. Ez a 16-os vonalánál 5 ember mélységű, előtte 5-7 méterrel 3 ember mélységű, a térfél közepén pedig egy emberként a csúcsban elhelyezkedő játékossal bezáródó asszimmetrikus phalanxot jelent. Ez tényleg phalanx, egyéni megoldással, rövid passzal áttörni lehetetlen. Szinte a nullára redukálja az egyéni védekező hiba lehetőségét.
(Ezzel szemben a spanyolok kevert védekezést alkalmaztak, amiben rögtön zavar támad, ha elcsúszik, vagy hibázik egy védő.)
Igen ám, de ehhez az kell, hogy 9 ember részt vegyen szigorúan visszazárva a védekezésben (adott esetben az egyetlen igazi kreatív, Cassano jelenti az 5 ember mélységű oszlop szélső tagját) és nincs az a csapat, amely e mellett a védőmunka mellett energiát tudna fordítani támadásépítésre. Viszont feltörni lehetetlen. Eredmény: 0-0 és szar meccs. Mesteri védőmunka, ez a Catenacciónál is sokkal durvább szisztéma.

Ezzel nem akartam állást foglalni. Azt megteszik a semleges szurkolók, akik nem bírják nézni.
Legközelebb olasz meccset úgy fogok nézni, hogy leülök jegyzetelni, vázlatokat rajzolgatni, nem pedig sörözni, és akkor tényleg élvezhető:)))

kroos 2008.06.24. 12:46:20

DELP TE MIRÖL BESZÉLSZ????????????,
a világbajnok alapfelállása a buffon,zamb,canna,matrix,grosso,gattuso,pirlo,perrota,camoranesi,totti,toni

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 12:57:38

barnetta, ő az argentín gecit támadónak számohlja...:)

kroos 2008.06.24. 13:07:31

ja gattuso meg az irányitó

GrandeCapitano (törölt) 2008.06.24. 13:09:48

Olvastam a reakciókat, érdekes, amiket írtok (mondjuk hogy egyesek miért sértegetnek másokat, azt nem értem).

Lényeg a lényeg: bár én is az olasz válogatottnak szurkoltam, ez a csapat nem érdemelt továbbjutást. Rosszul összerakott, szedett-vedett banda volt a csapat, mintha nem is lenne szövetségi kapitányuk. A spanyolok elleni csapatösszeállítás a hab volt a tortán. Aquilani a jobb oldalon, felívelt labdák Toninak továbbra is. Utóbbi különösen szánalmas, nekem egy olasz válogatott ne ívelgessen 40 méterre az alapvonaltól.

Tonin látszott az egész tornán, hogy nincs formában, ki kellett volna venni a csapatból és 2 mozgékony támadóval játszani.

Ismerjük be: megérdemelt a kiesés, a nyolcnál tovább nem mehetett ez a csapat Donadonival. Remélem, hogy megy a kapitány és jön egy tapasztalt edző a helyére.

kroos 2008.06.24. 13:10:25

csak az ausztrálok ellen jött egy ajándék 11-es(grosso is elismerte),most meg nem.ennyi a különbség.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.06.24. 13:21:43

aggressivgullfisk: Lőni kellett volna ellene. Többet és pontosabban. Ennyi. Cselezni, kényszerítőre várni butaság volt, mert ha sikerült az első, akkor is két ember maradt még.

Egyébként volt egy pillanat a második félidőben, amikor viszonylag korán (közel e félpályához) megszerezték a labdát az olasz középpályások és az előremenetel helyett háromból ketten visszarendeződtek. Üres terekkel maguk előtt.

Egyébként nem sokkal gyengébbek a két évvel ezelőtti önmaguknál, csak azzal a 25 méterrel, amennyivel előrébb tudtak védekezni a világbajnokságon.

Meg aztán Toninak nagyjából annyi keresnivalója volt a pályán, mint Kollernak a törökök ellen, a második félidőben. Egy lendületes csatár talán szerencsésebb lett volna.

GrandeCapitano (törölt) 2008.06.24. 13:24:11

barnetta: soha nem mondta Grosso, hogy műesés volt. Mások sokan mondták, ő soha.

Lencse. 2008.06.24. 13:57:21

morphine 2008.06.23. 12:56:29
Hm. Jól látom, hogy az ebé előtt vitatott döntéseket hozó szövkap négyes eredményei tehát:

- Domenech egyes, leülhet
- Donadoni egyes, leülhet
- v Basten hármas, legközelebb ne csak ezt az egy tételt tanulja meg fiam.
- Aragones, eddig nem rossz. Lássuk oroszból is készült-e?
---------

Én Van Bastent szeretném picit pozitívabban értékelni, szerintem nagyon jól felkészült, eminensként válaszolta meg a kérdéseket, eredeti gondolatai is voltak a kifejtésben, csak éppen elfelejtette megfordítani a lapot, és üresen hagyott 3 feladatot. Legközelebb jobban kell figyelni.

halareaal 2008.06.24. 14:05:53

azért bármennyire is védekeztek az olaszok, nem volt ez olyan áttörhetetlen, a spanyolok tudásuk alatt játszottak félve. nem osztom azt a véleményt, hogy ezt kellett tenniük, mert inkább egy szar meccs, minth megint hallgathassák évekig, h milyebn lúzerek, még akkorse, ha Casillas megnyerte a párbajt. sztem pont h ezen a meccsen lúzerek voltak, neki kellett volna menniük sokkal jobban, ennek a kontrára képtelen válogatottnak, vagy vmilyen módon érvényesíteni a 2 csapat közt lévő (jelenleg nem kicsi) különbséget. csak ehhez mondjuk kelettek volna szélső játékosok a középen tömörülő olaszokkal szemben. (Silva mondjuk ott volt, őis játszott a legjobban kb). az átlövések ugyanúgy jó fegyver lett volna, de akkor mi a faszért Iniesta meg Senna játszik, Xabi Alonso tele lődözte volna Buffon kapuját.
nah, a hszem konklúziója az akarna lenni, hogy eddig az egyéniségek és a játékosok képességei miatt menetel a spanyol csapat, de Aragones egy szar edző, aki kurva bénán rakja össze a csapatot.

kroos 2008.06.24. 14:09:30

ahoyg Falcao mondta:,,a futbal nem egzakt tudomány,ki és bepattanó labdák összesége"
pl,bl,döntö ha terry nem csuszik meg.
vagy ha pepe fél méterröl befejeli....
ha lefujják ballack lökését...
köszhely de ezek mögött nem dolgos munkaórákvannak.(jobb lenne azt hinni).

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 14:13:18

Lencse:)))

ibra83: lehet, hogy olyan volt, mintha szövkap nélkül mentek volna ki, de az a szomorú, hogy igen aprólékosan megszervezett játékot (védekezést) gyakoroltak be és valósítottak meg, és ki is hozták az egészből a maximumot, csak a kishítű hozzáállás ennyire alacsonyra tette a lécet.

pancho_sanza: igen, Senna, Silva és Fabregas mellé Xabi Alonso kellett volna, a két centert verekedni, lekészíteni felküldeni és lövöldözni. Egyébként a labdás középső középpályás előtt min. 3-an helyezkedtek blokkolásra készen, ezért (és a fentebb általam leírtak miatt) a széleken való játék helyett középen lehetett volna még jobban tömöríteni az ellenfelet és így egy-egy lecsorgó labdával a szélső védők talán a védelmek mögé kerülhettek volna...

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 14:15:19

Egyébként ennyire provokatív volt az olaszok játéka, mindenkit gondolkodóba ejt, hogy mit lehetett volna ellene, még akkor is, ha nem bizonyult győztes taktikának:)

BruceWayne 2008.06.24. 14:33:23

amúgy minden juvés rokker

Azazello007 2008.06.24. 14:34:14

barnetta: pont ezért szép a foci. Ha mindent előre ki lehetne számítani és minden játékos udvarias, tisztességes, tökéletes önuralmú robot lenne, nem ez lenne a világ legnépeszerűbb sportja. A hibáktól lesz igazán szép.

calcio_di_rigore 2008.06.24. 14:38:35

A helyzet az, hogy Camo-nak volt a legnagyobb gólszerzési lehetősége, és ha Toni nem rúgja el a labdát Grosso előtt, a spanyolok annak rendje és módja szerint mehettek volna haza. Az utóbbi évek egyik leggyengébb olasz válogatottjának is minden esélye megvolt arra, hogy kiverje az agyonhájpolt spanyolokat.

Na jó, mostantól csak a Juve, kezdődhetne már a szezon.:)

kroos 2008.06.24. 14:41:01

Igen,de én arra céloztam,hogy a spanyolok elleni meccset is megnyerhették volna akármilyen szarul játszottak.+a vb-n is kieshettek volna már a 8 között.nem biztos hogy pl egy donadonira rá lehet fogni mindent,igazán huzos huzása az chiello-panucci kettös volt hátul.az meg bejött.ne gondoljátok hogy pippo-val ez meg lett volna.

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 14:46:55

Nera: a "rokker" az vmi szitokszó? Mert az én falumban (Bp Belváros-Lipótváros) ilyet nem használnak:)

kroos 2008.06.24. 14:47:10

de ha ugy értékesitenék a helyzeteiket mint pl a németek(4-böl3) akkor ugyanugy lehetne térdelni az olasz válogatott elött mint ahogy most térdelnek egyessek a német elött.

BruceWayne 2008.06.24. 14:47:50

calcio azért ez nem ilyen egyszerű, bár tény hogy a spanyolok is maguk alatt nyújtottak, de azért az olasz győzelem igen csak távolinak tűnt az egész meccs folyamán

kroos 2008.06.24. 14:48:27

de ha a németek kiestek volna akkor mindenki köpködne hogy hogy lehet ilyen szar gépfocival kiesni(teljes joggal)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.24. 14:48:43

@Azazello007:

A 11:47-es hozzászólásoddal tökéletesen egyetértek. Tudom, hogy az index jobb szeretné, ha az RTL Klub közvetítené az Eb-t, de aki kicsit is szereti a focit, az azt a csatornát soha többé nem engedné világversenyek közelébe. Ez az én véleményem.

BruceWayne 2008.06.24. 14:50:04

agressiv: akkor metálos :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.24. 14:52:25

@halareaal:

Nyugodtan leírhatod a nickem, ha velem vitatkozol. :-)

Én továbbra is tartom, hogy ha a spanyolok "jobban nekimennek" az olaszoknak, akkor azok kihasználják lyukasabb védelmet, találnak egy gólt, és lehozzák a meccset 1-0-val.

Tök mindegy, hogy most a spanyol csapat egyénileg sokkal jobb az olasznál.

Láttál te már olyat, hogy amikor egy olasz csapat (klubcsapat vagy válogatott, mindegy) 0-0-ra játszott, akkor azt nem sikerült neki elérnie? Én még soha.

BruceWayne 2008.06.24. 14:53:00

az indexes cikk hülyeség.

barnetta: a németek azért többet tettek a továbbjutásért mint az olaszok, ezzel együtt én sem ájultam el tőlük

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 14:57:37

barnetta,
a németek legalább gépiesen támadnak, gépiesen lőnek gólokat, tehát gépiesen építenek, nem rombolnak.

BruceWayne 2008.06.24. 14:59:03

agressiv: te mondtad hogy szitokszó

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 15:00:19

Hol, mikor? Én kérdeztem, mert stilisztikai alkalmazása általad erre utalt...:)

kroos 2008.06.24. 15:06:40

,,németek legalább gépiesen támadnak," nem baj hogy a félpályát nem lépték át?
egy olasz -német lett volna az igazi.......99% hogy elalszok rajta,
1% hogy átkapcsolok a barátok közt-re.

BruceWayne 2008.06.24. 15:09:54

barnetta akkor inkább a 2 and a half menre kapcsolj :-)

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 15:27:28

Én azt a meccset néztem, amelyiken rúgtak három gólt...

kroos 2008.06.24. 15:50:53

,,Redondo Caniggia Batistuta ez a lényeg gyerekek"

nem pedig hogy 11-en beállunk a kapunk elé azt várva mikor lesz 1 szabadrugás amit a kapu elé lehetne tolni......

kroos 2008.06.24. 15:51:41

N° 1 Détári az ns szombati számában,,Ballack mesterien teremtette meg magának a helyzetet"

pillez54 2008.06.24. 16:44:14

ennyit erről, hogy valakit az első meccs után egyből győztesnek kiálltanak ki. lásd potugália és hollandia

daneeka 2008.06.24. 18:28:16

bakító: Elfogultak vagyunk bizony! A gyönörű szócskát az akkori átlaghoz viszonyítva értettem. Például a holland-portugál meccshez képest gyönyörű játékot hozott a német-olasz.
Amúgy a 2003-as BL-döntőt hadd védjem meg azzal, hogy szerintem a Liverpool-Chelsea is legalább annyira gusztustalan volt. Akárcsak a MU barcelonai szereplése.

daneeka 2008.06.24. 18:42:13

Jah, amúgy mikor Gigi alól kigurult a labda, és a kapufáról kipattant, akkor rögtön eszembe jutott az öreg mondás: Jó kapus kapufáig véd.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.06.24. 19:01:24

Pont olyan volt, mint a Pagliuca eset a 94-es VB döntőjében.

madbalee 2008.06.24. 19:10:56

Nekem is Pagliuca jutott eszembe rögtön. Most is előttem van az arca, ahogy felnézett a labdát szorítva

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2008.06.24. 19:33:23

Vicces, hogy valakinek "barnetta" névvel semmi alaptudása nincs a német focival kapcsolatban.

Nem baj, amúgy, csak egy csöppet abszurd...

Mintha valaki Terry Gilliam nicknéven azt mondaná, hogy az angol humor nem is vicces...

Lencse. 2008.06.24. 19:57:23

Hm, Barnetta azért igen büszke lenne erre a párhuzamra. :)

slowmotion 2008.06.24. 20:18:07

madbalee: jó a videó, csak az a vicces feliratozás ne lett volna, semmit nem értettem belőle. :(
akkor most nem vagyok sikeres ember? :DDDDD

slowmotion 2008.06.24. 20:19:01

mér', ki az a Terry Gilliam? :DDD

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 21:21:56

Mondjuk inkább Terry Jones, mert Gilliam amerikai:P

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 21:23:35

Végiggondoltam, mégis jó a Gilliam:DDD

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 21:29:40

Amúgy Terry Gilliamből simán kinézek egy ilyen kijelentést....D

danesdzsu2 2008.06.24. 21:33:17

Aggresive: Tranquillo meg svájci:)

Lencse. 2008.06.24. 21:37:02

"Amúgy Terry Gilliamből simán kinézek egy ilyen kijelentést....D " - bazze, ugyanezt akartam írni. :D

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.24. 21:41:54

danes, igen közben rájöttem, írtam is...

halareaal 2008.06.24. 21:57:31

Csöncsön

én nem láttam az olasz csapatban semmilyen támadópotenciált. ígyis odakeveredtek a kapu elé vagy 2x, de az ilyen ellen meg nem lehet védekezni. ha a 11esek után kiestek volna a spanyolok, kb a hajamat tépném, hogy ilyen erős csapattal ilyen beszari játékot játszottak, és nem szórták meg az olaszokat, akik szemmel láthatóan a büntetőkben bíztak, ahol majd kijön a spanyolok átka. ezt a meccset így simán megnyerhették volna a digók, sőt, csak így nyerhették volna meg, és a spanyolok sztem "megadták" nekik az esélyt, ahelyett h nyertek volna 3-0ra. de persze azis lehet, h Casillas miatt ők is 11esekre játszottak.
mindenesetre örüljünk, h továbbmentek, sztem innen már meg is fogják nyerni.

Azazello007 2008.06.25. 00:46:00

Ha már Monty Python és futball:

youtube.com/watch?v=ur5fGSBsfq8

Minden idők egyik legjobb jelenete.

kroos 2008.06.25. 08:24:30

Pizzaro:
,,várjunk csak? Mi is a foci célja??? Talán a ... ööö. a gól? Tényleg.
Ki is lőtt többet? Ja, a németek, akkor nincs miről beszélnünk..."
1,a hangvétel elég gyerekesre sikerült
2,többszöt kétségbe vontad hogy mennyit érthetek a bundeslig-ához,most én kérdezném,hogy lehet ilyet irni 99-es bl döntö után??????????????????????????????????????????

kroos 2008.06.25. 08:25:15

(egy német fan-nak).persze csak ha emlékszel arra a meccsre.

bacity · http://kacat.blog.hu 2008.06.25. 11:32:57

ráerőltette, egy skót kiscsapat stílusát az olasz válogatottra. borzalmas volt.
donadoninak, le kell mondania!

BruceWayne 2008.06.25. 11:36:17

ki se kellett volna nevezni.... de az olasz keret is úgy összességében gyenge, érik a generációváltás...

kroos 2008.06.25. 11:42:10

nem-nem csak vissza kell hozni Tottit.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.25. 11:54:14

@halareaal:

Én akkor téptem volna a hajam, ha megint pont úgy esnek ki, ahogy két éve.

Iker Casillas amúgy még akár aranylabdás is lehetne, nem? (Mindenesetre úgy tűnik, ma ő a világ legjobb kapusa.)

drdugo 2008.06.25. 12:08:17

már most az eb-n meg kellett volna kezdeni a generáciováltást. ezt az eredményt egy fiatalitott csapat is elérte volna, így meg csak égették magukat a nagyok.
nem tottira van szüksége már az olasz válogatottnak.
bár ha megnézzük az olasz olimpiai keretet, sajnos nem sok olyan játékost találunk benne, akire azt mondhatnánk, h igen ebből a srácból biztosan világklasszis lesz.
giuseppe rossirol nem tud valaki valamit? az olimpiai keretben sincs benne... :(

kroos 2008.06.25. 12:14:00

akkor valaki totti mezben...

2008.06.25. 13:20:08

Na höjj má' hova a csincsilla pézsmába késik a Német-Török elődöntő béharangozója?

Lencse. 2008.06.25. 13:45:11

Kéne eléggé, mert itt lassan már Ambrosininek is aranylabdát osztunk kínunkban.

Lencse. 2008.06.25. 14:06:18

Erről a megtizedelődött török csapatról amúgy eszembe jut a 96-os győztes német válogatott. Ők is elég neccesen tudtak kiállni a döntőre, nyomtattak Kahn-nak mezőnyjátékos mezt, és az UEFA külön engedélyével behívták a nyaralásból Jens Todt-ot. (Mekkora fazon volt!)
Végül is a meccsre nagyjából sikerült összefoltozni a játékosokat, és simán ment minden.

kroos 2008.06.25. 14:49:05

Az angliai Eurón a csehek ellen Kohler szenvedett térdsérülést, néhány nappal később pedig Bsler bokája mondta fel a szolgálatot.
A második csoportmeccsen Babbel (Kohler helyettese) sárgult be, az ő helyettese, Reuter pedig a bokáját fájlalta. A helyébe lépő Strunzot kiállították, a horvátok elleni negyeddöntő 399. percében aztán Klinsmann sérült meg. Csatártársának, Bobicnak a válla fordult ki, Helmer pedig az angolok elleni meccsen sérült meg, a térdét fájlalta.
Ugyanazon meccs utolsó percében Freund mehet haza szalagszakadás miatt, Möller és Reuter ugyanakkor az eltiltását tölti a döntő ideje alatt.
Berti Vogts 11 mezőnyjátékosa mellett 3 kapusra számíthat, így Köpke helyettesei, Kahn és Reck is mezőnyjátékosoknak járó - névre szóló - mezt kapnak.
A német szövetség akkor az UEFA-hoz fordult, hogy behívhasson két játékost, és a szövetség - nagy meglepetésre - helyt adott a kérésnek, és ugyanezt lehetővé teszi a másik döntősnek, Csehországnak, igaz, ők nem éltek ezzel a lehetőséggel.
A török szövetség eddig nem kérte, hogy úgynevezett "joker-játékost" hívhasson be..."

bög 2008.06.25. 15:04:12

23-as keretek vannak az EB-n? mert akkor a törökök most 14-en vannak még:) az elég vékonynak tűnik, főleg, ha vhogy továbbjutnak.

kroos 2008.06.25. 15:17:23

és abbol kettö kapus

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.06.25. 15:37:08

azbennvolt.blog.hu/2008/06/23/vegzet_kontra_turkiye_az_elodontok_ele_i

Negyeddöntők után, elődöntők elé. A törökök a Gondviselő kezében, aki Nihat-mezben lapogatja Terim vállát, szemben velük a leszutykozott, mégis eredményes németek. Tolga sanszáról, az ostobaság szobráról (aka Scolari) és egyéb apróságokról. Meccs előtti konklúziónk: ebből szar meccs bizony nem lehet.

kroos 2008.06.25. 15:52:30

már megint kezded???ez az oldal focirol szol,miért nem mégy át a krucinfora?

Heinrich · www.nst.blog.hu 2008.06.25. 16:01:28

Ambrosini aranylabdájától megrettenve ímhol a poszt :)

BruceWayne 2008.06.25. 16:13:31

nem én linkelgetek ilyen oldalakat :-D

ASRM 2008.06.26. 16:46:12

Kicsit későn, de néhány reakció:
Donadoni persze hibás, de nem annyira. Pontosan a védelem volt ennek válogatottnak a leggyengébb része és ebből következően a bajok forrása.Ezt a védelmet Lippi sem merte volna jobban magára hagyni egy "spanyol szinten" támadó csapattal szemben, de ez maga után vonta azt, hogy a középpálya előre nem működött. Szerintem Pirloval se lett volna sokkal jobb a helyzet. Jobb olasz védők meg jelenleg nem nagyon vannak.
Az olaszok persze megérdemelték a sorsukat, de szerintem a két csapat közül egyértelműen a spanyol volt az, amelyik csalódást okozott, ha azt nézzük, hogy korábban hogy tudtak játszani. Az előrejátékban ugyanolyan beszarik voltak mint az olaszok, a különbség annyi volt, hogy rendelkeznek néhány extra kreatív támadóval, akik bármire képesek, de ők ugyanúgy nem lettek megtámogatva, nem merték játszani az, amit korábban. Ha merték volna, akkor kiderült volna, hogy tudják-e, de erre nem került sor.
Mindenkiben az utolsó meccs marad meg, pedig az olaszok a négy meccsből kettőn (2. és 3.) egészen elfogadható teljesítményt nyújtottak, a spanyolok elleni teljesítményük pedig a fentiek miatt nincs reális szinten kezelve. Valahogy a spanyoloknak nem rótta fel senki azokat, amiket az olaszoknak.
Összességében szerintem Donadoni elég sokat kihozott ebből a csapatból, a támadósor kezelésében tényleg töketlen volt, ez róható fel neki, de ezzel a védősorral eleve nem volt könnyű dolga abban a közegben, ahol a védelemből kiindulva szokás támadójátékban is kimagasló csapatokat felépíteni.

calcio_di_rigore 2008.06.26. 20:20:16

Nah, Lippi a kapitány, jöhet a duplázás két év múlva.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.06.27. 21:58:40

Bocsesz, hogy nem olvastam el az összes kommentet, de...
1. Én, akkor is nekük szurkoltam, szurkolok és fogok szurkolni, ha beálltak védekezni, meg ha védekezni fiognak és visszafogottam játszottak és fognak játszani. Szerintem nem úgy van, hogy annak nem szurkolunk, aki nem játszik szépen.
2. 3 bírói tévedés sújtotta őket: Panucci-szitu, Toni meg nem adott gól, meg román tizenegyes (utóbbi szerencse következmények nékül). Szerintem, sokkal kisebb dolgokon is buknak dógok.
3. Donadoni talán legkomolyabb hibája, hogy Quagliarella, meg Boriello kivitele nem védhető, miközben játékosokat nem tudott helyettesíteni, ott volt két egyáltalán nem használt ember.
4. Soha nem akartam megérteni, és most sem tudom, hogy miért kell annyira ragaszkodni formán kívüli játékosokhoz (Perrotta, Gattuso, Materazzi, róluk már az eb előtt kiderült).
5. Tonit, sajnos nem cserélhette le, mert rá építette az egész bajnokságot. Lehet, ha bejön neki valami, akkor teljesen másképp alakul minden. Pl. A Grosso felé szálló labdába, ha nem tud belematatni, akkor úgy érvel ma a világ, hogy: a formán kívüli, zseniális bajern-középpályás, megértve, hogy nem sikerül semmi, okosan elengedte a labdát, és Grosso bevágta. Óriási húzás volt Donadoni részéről, hogy pályán hagyta, hiszen magára húzott ez a nemtomhovávaló ferde torony két embert, és szabadon játszhattak a nem létező talján támadók.

Legfontosabb számomra: Akkor is szurkolhatunk valakinek, ha az nem játszik szépen, meg teszem fel csak rombol! Ez nem az élet minden területén igaz, ugyí?

GGG77 2008.06.29. 18:50:04

"az olasz középpálya Pirlo nélkül egy kalap szart ér"

Gattuso nélkül is.
Toni pedig nem válogatott szintű játékos. Ha Inzaghi ott lett volna az olaszok ma döntőt játszanának. Minél nagyobb a tét, annál biztosabb, hogy Pippo gólt rúg.
süti beállítások módosítása