Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Bundesliga, 27. forduló - Gegen den modernen Fussball, tüntess a modern foci ellen

2008.04.08. 17:27 heinrich

Bundesliga csapatnak egyszerűen nem éri meg nemzetközi kupában indulni, mert tavaszra nagyobbat esnek, mint Foreman Ali ellen. Ha a sors kiismerhetetlen akarata mégis nemzetközi meccsekre kárhoztat, akkor fejvesztve essünk ki a BL csoportunkból, méghozzá utolsó helyen, hogy az UEFA-ban se kelljen kínlódnunk, mert aztán a HSV, a Werder (még ha most nyert is) és a Leverkusen sorsára jutunk, és kiszipolyoz a csitti-fitti, tavaszi hormontúltengéstől bepörgött falka, élükön a tavalyi nyolcmeccses nyerőszériájukat ismétlő svábokkal, és a tavaszi szezon királyával, a Wolfsburggal. A tusakodás hömpölygő habja egyedül a Bayern sziklavárát nem tudja megingatni, egyelőre baljós monstrumként magasodnak a mezőny fölé. Hét forduló, kilenc pont előny, ráadásul garancia a sikerre, hogy a Schalke lépett elő No.1 öldözővé.

Az a Schalke, aki masszivitásának köszönhetően egész jól viseli a dupla meneteket – ez mondjuk elsősorban droid lényükből fakad, meg abból, hogy gyakorlatilag csukott szemmel, egy zsákból is kihúzhatnánk a kezdőcsapatot – futni, ütközni mindegyik képes, tudáskülönbség alapján differenciálni pedig teljességgel hasztalan. Ezúttal Altintop volt a présgép kezelője, valahogy csak beszuszakoltak egyet, újra a kiesők közé szorítva a halászokat. (Schalke – Rostock 1-0)

A Bielefeld viszont mestere annak, hogy hogyan lehet a peremen imbolyogva elkerülni a fertőt, most is sikerült tönkretenniük a jóslatunk egy hosszabbításos góllal, a KSC meg ha nem vigyáz, még tízben sem lesz a végére. (Bielefeld – Karlsruher SC 1-0). Szintén csak az utolsó percek hoztak hozsannát és halleluját Dortmundban, ahol a Cafú demót nagyszerűen alakító Dede végül lebírta a szezon második nagyvadát. (Dortmund – Leverkusen 2-1).

A svábok formája előtt továbbra is értetlenül állunk, hiába láttunk tőlük hasonló finist tavaly. Most ráadásul úgy nyertek, mint talán egyszer sem a szezonban – korai góljukat tíz körömmel őrizvén az utolsó másodpercig. Ezt akkor tudjuk csak értékelni igazán, ha tudjuk, hogy a VfB védelem több gólt szorgoskodott össze, mint a kiesőhelyen álló Rostock. (Stuttgart – Hamburger SV 1-0). A Bayern is jól halad, hogy az utolsó mutatóban is megszerezzék a koronát, ez pedig a rúgott gólok oszlopa. Hétvégén tíz emberrel darálták be a szimpatikusan játszó Bochumot, akik képtelenek voltak a Maltritz vezetésével átjáróházat üzemeltető védelem hibáit szintre hozni, így az ikszre sem volt esély Azaouagh bődületes lökete után. A meccset elnézve egyébként megkockáztatjuk, bármilyen hülyén hangzik is: van Bommel ostobánál ostobább kiállítása jelentette a legbiztosabb győzelmet a bajoroknak, akik eztán méginkább szívták magukat, a Bochum meg lélekben lelottyadt az emberelőny tudatában. Érdekes volt megfigyelni, hogy a vendégek csk-ja és középső védője, Maltritz, hogyan lopja ki magát következetesen a négy védő vonalából, hogy aztán másfél méterrel belógva egy bajor csatár se maradhasson lesen. Jó hír a bőrgatyáknak, hogy Lahm nem távozik a Barcához, amire már csak azért is számítani lehetett, mert bevallottan Klinsi egyik kedvence. Egy fordulót még várunk vele, mielőtt döntő fölénnyel bajnoknak hirdetnénk a Bayernt, de aligha lesz másképp, még akkor sem, ha feltámadott vala a Werder. (Bayern – Bochum 3-1, Hertha – Werder 1-2)

A Cottbus viszont hihetetlen izgalmas meccsen izzadta ki a három pontot, és egészen a 14. helyig küzdötte magát, de ez nagy megnyugvást még nem jelenthet, hiszen innentől egészen a táblázat aljáig egy pont van minden helyezés között. Köszönhetően például annak, hogy a Nürnberg idegenben is lebírta a tavasszal minden istrángját szétszakító Frankfurtot, és akkor álljunk is meg egy pillanatra. (Duisburg – Cottbus 0-1, Frankfurt – Nürnberg 1-3)

Méghozzá pontosan húsz percre. Ennyi kellett ugyanis, hogy a vendégszektorból érkező rakéta és petárda förgeteg után újra folytatódjon az öltözőbe száműzött csapatok derbije, nagyban köszönhetően Michael Roth (a Nürnberg elnöke) könyörgésének, fenyegetőzésének, attól függően, hogy éppen ki volt a tárgyalópartner. Mindkét klub súlyos büntetésre számíthat, de szinte biztos, hogy további, hasonló jeleneteknek leszünk még szemtanúi.

Tudnivaló, hogy a szezon közben már réges-régen megjelentek a "Gegen den modernen Fussball" (A modern futball ellen) feliratú tiltakozó transzparensek, elsősorban a Bayern Südkurve fanatikusainak köszönhetően, és ha nem is futótűzként, de a jelenség, ami a németországi futball elkommerszializálódása ellen irányul, a többi pályára is átterjedt. A stadionok nevének eladása, az emelkedő jegyárak, a fehér pólós hirdetőtáblává degradált szurkolók ellen. A vérbeli drukkerek harca ez, a tömött bukszájú, betanított nézőket kívánó klubok, méginkább sponzorok ellen. A Bundesliga többek között azért is van bizonyos szempontból lemaradva a három nagy liga mögött, mert Németországban a klubok 51%-nak a klub saját tulajdonában kell állnia – így nyilván a tejhatalomhoz szokott pénzemberek nem tolonganak, hogy BL (egyáltalán bármilyen) sikerekre valós sansszal induló csapatokat építsenek, helyesebben vásároljanak, hiszen erről van szó.

Ám ahogy a Bundesliga szép lassan kikúrálta legendás betegségeit (pl.: söprögetős rendszer, középkori klubmodellek, külföldi sztároktól/edzőktől való óckodás), úgy ennek a folyamatnak sem látjuk más lezárását. A DFL&DFB nem véletlenül tornázta fel 6,5 millióra a pártoló tagok számát, nem véletlenül árasztják el Közép-Kelet Európát, Ázsiát, de még Amerikát is közvetítésekkel. Állandóak a különböző akciók, fair-play szerveződések, folyamatosan zakatol a kőkemény marketing gépezet, egyre-másra bukkannak fel a japán/amerikai játékosok a ligában. Egy-két év és feloldják a tulajdonviszonyokat szabályozó korlátozásokat, és Németország gazdasági potenciálját, valamint velükszületett versengési kényszerüket elnézve az ország toronymagasan legnépszerűbb, és legnagyobb hagyományokkal bíró sportága biztosan feldolgozásra kerül. A topcsapatokban már most is csak mutatóban találunk németeket, de egy-két üdítő kivételtől eltekintve, csak másodvonalas (dán, belga, török, holland, ex-jugoszláv, zsengébb brazil) játékosoktól hemzseg a liga. Persze, ez csak pénzkérdés, egy tollvonással megváltoztatható és akkor bizony közvetlen a PL mögé zárkózhat fel a Bundesliga, hasonló hagyományokkal, hasonló mentalitással, hasonlóan erős és népszerű másodosztállyal.

19 komment

Címkék: német bundesliga h összefoglaló bayern münchen werder bremen schalke

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr100417054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Basti. · http://borgatya.hu/ 2008.04.08. 19:02:32

Áldja meg a sors Weiner kezét! ...hogy felszabadította a csapatot van Bommel alól! :) Hátha Klinsi végleg elfelejti a hollandust, mert már nagyon nem bírom szegénykét....
*****

Ami ezt a "gegen den modernen Fußball"-t illeti álljon már meg a díszmenet! Mi van ott vazze?? tán Magyarország??! Az egy dolog, hogy nálunk a szurkolói társadalom """színe, java""""( értsd Bííí-közíp) mondja meg, hogy kit-mikor és milyen színűt gazoljanak a csapatok, de hogy már ott is?? Azér' remélem a németek nem süllyednek odáig, hogy az ilyen önjelölt szurkolói csoportosulások zsarolásainak engedjenek. (ha jól emléxem Hoenessék már kibaszták egyszer őket a stadionból...mire ezel barmok megfenyegették őket, de Uliék szerencsére magasról tettek rájuk)
Részemről a Schikeria is bekäphätja a transzparenseivel együtt....mert a Bayern nem csak kizárólagosan az ő csapatuk....+ én meg jó focit szeretnék látni a CSAPATOMTÓL!!!

Lojzi_ 2008.04.08. 19:56:16

Minden éremnek két oldala van.
A jelenlegi színvonalat, ha úgy tetszik versenyképességet csak akkor lehet tartani, ha van pénz. A Bayern mérlege a szezon elején 35 millió euro felett volt, amitől mindenki hasra esett a Bundesligában.
Az angolok meg nyilván jókat röhögtek a németeken, hogy a csapatok mérlege egy-két kivétellel 0 és 5 millió közé esett, amiért a szigetországban védőt szokás venni. Persze csak padra.
A másik oldal viszont az, hogy míg a Bayern egy-két jó igazolással 7-10 kiváló német labdarúgót tud kiállítani, akik nemzetközileg is klasszisok, addig a PL, a Serie A és a Primera Division sztárcsapatairól ugyanez nem mindig mondható el. És ezt, mint szurkoló utálom.
Meg az állandó keringő is taszít. A BL-ben a nyolc között alig látni új csapatot és új játékosokat. Ugyanazok az arcok, csak más klubokkal évről évre.
Én maximálisan híve vagyok a tulajdonviszonyok felszabadításának Németországban, de annak is, hogy saját nevelésű játékosokból kelljen legalább 5-6, de inkább 8 a kezdőbe. Ha nincs négy BL negyeddöntős csapatra való angol tehetség, akkor bíz' kapják be, és essenek ki a csoportból is az angol sztárklubok; orosz privatizációs milliárdok, olajsejkek és amerikai nagybácsik ellenére.
Valamint jó lenne ha a Bajnokok Ligája a Bajnokoké lehetne. Meg esetleg a kupagyőzteseké. A többieké meg legyen az UEFA. Jamaica a jamaicaiaké.

Lojzi_ 2008.04.08. 20:00:59

Egyébiránt, ha ilyen jól megy egy szűrő játékossal a játék, akkor meg lehetne próbálni a Getafe ellen egy gyémántot két csatárral.
Szűrjön nyugodtan Bommel, vagy Ottl, de elöl legyen ott Schweini a két szélén meg Ribery és Kroos, de emlékeim szerint Zé is képes befelé húzni a szélről indulva....
Ezzel a felálással és tetszőleges két csatárral a keretből nem sokáig lenne az idegenben lőt gól előnye a spanyoloknál.

2008.04.08. 23:03:38

Basti :"Azér' remélem a németek nem süllyednek odáig, hogy az ilyen önjelölt szurkolói csoportosulások zsarolásainak engedjenek. (ha jól emléxem Hoenessék már kibaszták egyszer őket a stadionból...mire ezel barmok megfenyegették őket, de Uliék szerencsére magasról tettek rájuk)
Részemről a Schikeria is bekäphätja a transzparenseivel együtt...."

Öreg.. te nagyon nem vagy képben...

Bite Yer Legs 2008.04.08. 23:06:45

Azért a Guardiant tüntessétek már fel forrásként az ilyen mondatoknál: "Ám ahogy a Bundesliga szép lassan kikúrálta legendás betegségeit (pl.: söprögetős rendszer, középkori klubmodellek, külföldi sztároktól/edzőktől való óckodás), úgy ennek a folyamatnak sem látjuk más lezárását."

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.04.08. 23:16:01

Ehhez mondjuk nem kell Guardian cikk, hogy valaki tudja (mert elég nyilvánvaló), ráadásul ott más megközelítésből vizsgálja Raphael, akit egyébként bevallottan és köztudottan olvasunk. És nemcsak a Guardianben.

Ja, az eredményeket a bundesliga.de oldalról vettük, a meccseket pedig a Sportklubon néztük, olvassuk az összes offside blogot, soccerlenst, oniont, sniffinget, bundesbagot és minden harmadik poszthoz van saját gondolatunk is. Most jobb?

Bite Yer Legs 2008.04.08. 23:35:26

Nem kell túlreagálni, az az egy mondat elég egyedi volt ahhoz, hogy minimum egy namechecket megérdemelt volna, de tényleg mindegy.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.04.08. 23:38:20

Lojzi, a Seria A-ban az Interen kívül még nagycsapatoknak is van 3-4, ha nem több olasz alapembere, a kiscsapatok meg tele vannak tényleg nagyon jó olasz játékosokkal (asszem még a bajoroknak is jutott egy gólkirály), ezért is ők a világbajnokok.

Lojzi_ 2008.04.09. 06:51:11

popp:
A 3-4 az nem 6-8 és a legritkább esetben saját nevelés (nagycsapatoknál).
De annyiban igazad van, hogy könnyebb lenne olaszt találni egy olasz-olasz BL meccsen, mint tegnap angolt.

horvath 2008.04.09. 13:31:33

Már értem, hogy miért nem a MiZo lett a Schalke szponzora ...

Basti. · http://borgatya.hu/ 2008.04.09. 13:50:34

Isarsturm 2008.04.08. 23:03:38

plíz akkor helyez képbe! de gyorsan..

btw: Legyen így legyen úgy, én speciel nem szeretném ha Bayernben mind a 11 poszton Lell szintű echte bajorok rúgnák a bőrt!!

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.04.09. 14:01:07

nem belefolyva a vitátokba, de Lell szintjével mondjuk a világon semmi baj nincs (a posztján), sőt. kérdezd meg pl Sagnolt...

Ramon Serrano 2008.04.09. 14:51:19

Azert a helyzet nem ilyen egyszeru. Igen, elvileg a Bundesliga lehetne a PL konkurenciaja, de egyszer mar voltak ilyen tervek a 90-es evek vegen, es dugaba dolt.
Az a nagy budos helyzet, hogy amig az angolok orommel es dalolva fizetnek a Sky-nak a fociert, addig ez a nemetekrol bizony nem mondhato el. Ugye Kirch kezdett el anno rengeteg penzt fizetni a kozvetitesekert, de amig ott a Sportschau az Ard-n addig nem sokan tertek at fizetos tv-re. Azt most nem tudom, hogy ez torvenyben eloirt dolog-e (kotelezo tajekoztatas vagy ilyesmi), de amig azt nem valtoztatjak meg, addig gazdagek sem jonnek, mert nem lesz aki fizessen a kozvetitesekert, es igy nincs nagy bevetel sem. Marpedig a PL-nek is az a legfobb vonzereje.
Nem tudom, hogy itt hangzott-e el, hogy ezert is probaljak kulfoldon nepszerusiteni a Bundesligat, hatha onnan jon penz.

Persze fociorult milliardosok mindig vannak (Moratti a legjobb pelda), de nem hiszem, hogy a nemetek rajuk hajtananak.

Basti. · http://borgatya.hu/ 2008.04.09. 18:10:06

mocsing

nincs nekem semmi gondom Lell-lel. lelkes, mindenütt ott van, a támadásokhoz is szépen felér, de néha olyan hibákat csinál, hoigy azért emég engem is leküldenének a grudnon :))

Amúgy szerintem Sagnol egy-két klasszissl jobb nála (csak éppen most sz@rformában van..nem kicsit)

Basti. · http://borgatya.hu/ 2008.04.09. 18:12:37

....legalább annyira rossz formában, mint én mostanában a helyesírás terén :DD

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.04.09. 18:15:04

Sagnol mehet a Juvéba, ahogy eredetileg is tervezte. A Bayern csak mocskosul megszopatta azzal, hogy rávették a szerződéshosszabbításra, hogy pénzüknél legyenek eladáskor, pedig sima ügy volt, h Lell fog játszani - fiatalabb is, német is.

Klubelnökként amúgy így kell gondolkodni, de ettől még nem lesz szimpatikusabb.

Basti. · http://borgatya.hu/ 2008.04.09. 18:34:47

ha jól tudom Willyyy arra hajt, hogy ő legyen a csk ha(?) Kahn nyugdíjba vonul jövőre! Legalábbis ezt mondotta janurában az össznépi összeborulás kísérte szerződéshosszabítás alklamával!

Bár...azóta lehet, hogy változott a helyzet :) Sőt ha azt nézem, hogy a jansen-lahm-lell hármas mellett ő csak egy "csigaevő" :D , s hogy a a floridai fenegyerek a Bayernnél fogja folytatni a "nationalelf" projektet, én sem lepődnék meg annyira ha netán nyáron mégis dobbantana! (..pedig én nagyon csíptem régen a játékát..hiányolom is nagyon)

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.04.09. 18:51:58

az van, h már a Juvenak se kell, sztem senki nem szívesen igazol 8 hónapos lábadozás után a szintjére visszatérni képtelen jáékost, még ha volt is olyan idő, amikor a posztján az első háromban volt.

Sagnol csak jobb volt, mint Lell, ez már jelen időben sem igaz, nem hogy jövőbe (az üveggömb mondta)

Lojzi_ 2008.04.09. 19:53:29

Lell pofátlanul fiatal és meglehetősen tapasztalatlan. Szerintem jót tesz neki, hogy ül mögötte a padon egy Sagnol, mert segít 120%-os teljesítményt nyújtani a 94. percben is...
Klinsi szerintem még Monaco-ban felszedett egy kis francia nyelvtudást és ott van VanBuyten (aki észak-francia) és Ribery is, így nem annyira idegen közeg a Bayern a csigaevéshez.
Arról nem is beszélve, hogy kezdeni a Juvénél is csak az fog, aki csúcsformában van. Ha csúcsformába kerül, akkor viszont kár eligazolnia, mert lehet csk Münchenben is.
A különbség annyi, hogy Münchenben még emlékeznek az érdemeire és két szar hónap után nem adják kölcsön a Leccének.
süti beállítások módosítása