Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Afrika kupa - Ki az a Soufiane Alloudi?

2008.01.22. 03:11 heinrich

Pancho barátunk last minute felkérésének eleget téve soványmalac vágtában szelem át a nappalit, mintaszerű keresztezéssel érkezem a díványra és Nagy Tibi elismerő tekintetétől övezve még sípszó előtt ott vagyok a jurószporton. Az Atlasz Oroszlánjai vs. Namíbia Bátor Harcosai. Öt perc elteltével az oroszlánok még mindig oroszlánok, a Bátor harcosok viszont a csűr melletti szénakazalba bújó dezertőrökké szelídülnek. Ha egy dolgot kellene mondanom, amiért érdemes nézni az Afrika kupát, az feltétlenül a következő: mert itt olyan dolgokat látni, amit sehol máshol.

A tornán Kongó sajnos csak a lelátón képviselteti magát, valószínűleg mert kizárólag hangszeres tudással rendelkező szurkolók léphettek be a stadionba, ennek köszönhető a 323 néző és a szűnni nem akaró rezesbanda kakofóniája. A második percben máris európai pályán azért ritkán látható, grundfoci-szagú csetlés-botlás végén Marouane a kapufát találja el, majd a visszapattanót Alloudi elé teszi – máris egy-null. Három perccel később, európai pályán szintén (de más okból) ritkán előforduló átveszem, felpörgetem, kényszerítő, még egy emelés aztán begurítom gólt lő Alloudi. Namíbiát megkísérti a néhány évvel ezelőtti 6-8 gólos zakók emléke, de azonnal elhessegetik Brendell révén, aki csalfa, vak reményt csepegtet a szurkolók szemébe. Errefelé valahogy nem ismert a demoralizáló kezdés fogalma, a lelkesedés mindent visz, mint Kamaz a kereszteződésben. Ez persze olykor bántó is lehet, hiszen egy egyszerű taktikai fault a középpályán is minimum nyújtott lábbal kezdődik és vérontással végződik, de senki nem csinál belőle nagy ügyet, beleértve a bírósporit is.

Már-már reklamálni kezdek, hogy öt perce nem esett gól, mikor Alloudi, a címzetes főoroszlán megszerzi a torna első mesterhármasát a nem ügyetlen Sektioui beadásából, aki még a szünet előtt besúvaszt egy jogosnak mondható tizit is. Fordulás után Marokkó ellustult a nagy zabálástól, nem szívták magukat további góltermelés ügyén, de azért az afrikai labdarúgásból elengedhetetlen hajmeresztő kapuskifutás után berakták az ötödiket is. Számomra is megkezdődött a küzdelem, és jól szórakoztam a pénzemért. Cselek a végtelenségig, finom trükközések mellett kapitális tárgyi tévedések, pszeudó védelmek, blazírt bírók, sok gól…mi kell még? (Marokkó – Namíbia 5-1)

Engem is elkap a harci láz, sörös dobozokon verem a ritmust, a szünetben felteszem a Zumbáé-akkombaé refrénű klasszikust, jöhet a Nigéria-Elefántcsontpart! A második félidőben az orromból kieső velőscsont (ezt találtam) zajára riadok fel, tollforgómat megunt játékként dobom a sarokba. Sajnos túl sok itt az európai focin edződött sztár, a küzdő felek nem tudják eldönteni, ki van jobban befosva a másiktól. Sokat mond, hogy Kolo Touré az elefántok legveszélyesebb embere, a túloldalon Taiwo dönti romba a kapufát, a többi néma csend. Martins gúzsba kötve duplanelzonnal tálalva, Drogba betonba ágyazva valahol harminc méterre a kaputól, szakkommentátorainktól ellesett fordulattal élve a játék küzdőszelleme dominál (grrr#1), továbbá hatalmas taktikai harc folyik a pályán (grrr#2). A hatvanhatodik percben velem együtt Kalou is megébred, három védőt öt felé szalaszt és eldönti a meccset. A felszabadult időt arra használom fel, hogy petíciót fogalmazok Ki a német edzőkkel az afrikai futballból kezdettel. Semmi jó nem származhat a folyamatból. Csak kiölik az őszinte, gyermeki lelkesedést, rosszabb esetben tényleg megtanítják őket focizni és akkor nagy gondban leszünk, mi főokos európaiak. (Elefántcsontpart - Nigéria 1-0)

Mikor a Mali-Benin találkozó kezdetekor áthatolhatatlan sötétségbe burkolózik a pálya, már biztos vagyok benne, ez itt újra hamisítatlan Afrika kupa, de ahogy anno az MTK, most Benin jár pórul ezzel. Kanouté simán belő egy büntetőt, más nemigen történik, de levezetésnek nem volt rossz. (Mali - Benin 1-0)

Kényszeres fogadóink kedvéért még egy tipp a végére: magam is fontolgatom, hogy a malacpersely arányosított tartalmát minden meccsen felteszem a kettő, vagy több kiállítás/tizenegyes lesz a mérkőzésen opcióra, és elkezdem böngészni a Ghána felé tartó járatokat.

24 komment

Címkék: afrika videó összefoglaló afrika kupa

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr66306712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbszig 2008.01.22. 05:48:52

Hááát... Az első meccs még élvezhető volt, köszönhetően annak, hogy namíb védelem gyakorlatilag a meccs folyamán nem létezett, a marokkóiaknak meg az egyik félidőben volt kedvük focizni. A második meccs nem volt évezhető, tényleg olyan volt, mint egy unalmas BL-meccs, tele sztárokkal, akik semmit sem csináltak végig. A harmadik meccs pedig nem hogy nem élvezhető, hanem egyenesen kritikán aluli volt...

szferi 2008.01.22. 07:29:12

Nem értek egyet, a mali-benin jó volt, kár hogy kimaradtak a helyzetek, a végén az alatt a benini öt perc alatt meg több érdekeset láttam, mint gyakran egy egész BL meccs összefoglalón.
Marokkó meccsét nem tudom megítélni, mert csak a második félidőt láttam, az pedig szenvedés volt, ütemérzék nélkül rugdosó, fejetlenül játszó namíbokkal és unatkozva passzolgató marokkóval.
Ha elefántcsontpart vagy nigéria ilyen játékkal nyeri a tornát- amire minden esély megvan-, akkor nagyon csalódott leszek.

tb 2008.01.22. 09:49:45

nem ilyen játékkal fogják megnyerni
a későbbi győztesek, döntősök nem a csoportmeccseken villognak, nemcsak Afrikában, hanem sehol sem

mickeyknox 2008.01.22. 09:52:32

nigéria-elefántcsontpart nagyon rossz volt. kár volt behűteni a söröket....

shinigami 2008.01.22. 09:54:40

megkerdezhetem h ti hol nezitek a meccseket?

tb 2008.01.22. 10:01:29

sosem kár behűteni a sört, szerintem...
annyira meg nem volt rossz, kicsit lassú volt, kicsit torna eleji, de Kalou góljáért már megérte megnézni

shinigami: én az eurosporton

the real 2008.01.22. 10:02:43

Eurosporton. Bár én csak egy félidőt láttam, és leginkább annyit szűrtem le, hogy az Elefántok kapusa igencsak megfelelt az afrikai hálóőrökkel kapcsolatos sztereotípiáknak...

badblood 2008.01.22. 10:14:08

(Szerintem) érdekesség:
Kicsit magas a fű a pályákon. Nem egyszer úgy lelassul a labda egy passz után, mintha pocsolyába gurult volna...

Malcolm 2008.01.22. 11:16:04

A fű az tényleg nagyon nagy,a labda is félig elmerül.
A mecsek egyenlőre nem rosszak,bár a Nigéria-Elefántcsontpart meccstől többet vártam.Kalou gólja gyönyörű volt.

szferi 2008.01.22. 12:19:46

Tb, nem arra gondoltam, hogy egyéni villanások lesznek/voltak-e vagy sem, hanem az agyontaktizált játékra. Mintha egy görög-oroszt néztem volna, vagy valami hasonlót.
A fű pedig csak accrában volt magas, sekondiban nem, kíváncsi vagyok a másik két stadionra is.

pegyike 2008.01.22. 12:49:54

A palyak minosege eleg pocsek de a jatek nem olyan rossz egy kicsit almosan kezdodott a torna de szerintem lessz ez sokkal jobb is. Kalou golja gyonyoru volt(europai szintu)

Tábornok 2008.01.22. 13:38:10

nekem tetszik, még az elenfántok vs sasok is tetszettek, mert kb. ezt vártam
ghánai Muntari gólja meg no comment..........

fél off
remélem a mostanában üllésező mlsz luzerek is nézik, s elgondolkoznak, hogy azon kevesek közé tartozunk a foci világában, akik egykor feljutottak a csucsra, s képesek voltak visszaesni a béka segge alá.
Még a "fekete" kontinensen is sikerült idővel normális, sőt annál sokkal jobb labdarúgást létrehozni, még ott is ahol néha közben lövöldöznek.
Kicsit nagyobb elánnal játszó elefántok, a ghánai brigád képesek lehetnek elkapni bármelyik csapatot a világon, hiába van 2008 ez nem semmi.
S ma jönnek még a Fáraók meg az untamed lions.

pegyike 2008.01.22. 13:59:35

az biztos hogy volna mit tanulnia az mlsz-nek nem tudom mikor fogjuk elerni az afrikai szintet sajnos nalunk a mentalitas es az anyagiak a problema. pl. camerunnal vagy szenegalnal es a tobbi csapanal nem a penzert rugjak a bort hanem nekik dicsoseg hogy a nemzeti szinekbenben jatszhatnak nemugy mint a mieink (tisztelet a kivetel)

szferi 2008.01.22. 14:55:03

"volna mit tanulnia az mlsz-nek"
Van. A jobb csapatoknál nem a hazai szuperbajnokságban edződött kontárok irányítják a válogatottakat. Ez csak nekem tűnt fel? :)

nadivereb 2008.01.22. 16:46:59

badblood: igazad van! Én még a nyitómeccsen vettem észre, hogy gyakorlatilag nem lehet laposan lőni, mert lelassul. Először azt hittem, csak fellocsolták a pályát vagy eső volt, de aztán rájöttem, hogy magas a fű. Lehet, hogy ez is afféle csel, a ghánaiak már hetek óta ilyen magas fűben edzenek vagy ilyesmi.

szbszig 2008.01.22. 18:57:01

Tanítják focizni a kameruniakat...

pegyike 2008.01.22. 19:02:24

az oroszlanok az elso felido alapjan a magyar valogatott szintjet hoztak siralmas jatekot mutatnak es ha nem tudnak folporogni hatalmas zakoba futhatnak. az egyiptomiak verszemet kaptak es nem hiszem hogy lealnanak. most nem hiszem hogy a palya minosegevel van baj

crouchy 2008.01.22. 19:16:17

hát ez a bíro ezen az egyiptom kamerunon alaposan szétfújja a meccset..

pegyike 2008.01.22. 19:53:22

ez a kameruni kapus hat ez valami katasztrofa ket kapurarugas kb. 25 meterrol es ket gol. iszonyatosan gyenge a kamerun vedelme kivetel rigobert song o meg megprobalta visszatartani az egyiptomi tamadasokatde a tobbi vedo tiszta atjarohaz. szegyen kamerunnak

szbszig 2008.01.22. 21:23:29

Na, én most, ezen a meccsen érzem igazán azt a jó értelemben vett afrikai hangulatot. Két egyáltalán nem túl jó képességű csapat, de lelkesek, mennek előre becsülettel mindketten, és néha még egy-két szép megmozdulás is kicsúszik. Nekem szimpatikus eddig mindkét csapat.

nadivereb 2008.01.23. 00:27:21

Én mostantól zambiának és Beninnek szurkolok.

Asidotus 2008.01.23. 03:03:45

Szerintem az Afrika kupa tipikusan mutatja, hogy a hiba nem az MLSZ készülékében van. Nem hiszem el, hogy az afrikai szövetségek olyan nagyon jól működnének, csak mivel messze vannak, mi nem látjuk azokat a problémákat, amikkel ők nap mint nap megküzdenek (pl. pénztelenség, törzsi ellentétek). Csakhogy az afrikai gyerekek focizni akarnak, ők és a szüleik ezt kitörési lehetőségnek tartják, emiatt van miből meríteni. Enélkül meg nem megy. A focihoz játékosok kellenek, a jó focihoz meg jó játékosok. Ez ilyen egyszerű. Nálunk senki sem akar komolyan focizni, emiatt az a pár, aki mégis, annak sem kell megerőlettnie magát, hogy fejlődjön, teljesítsen.
Amúgy megy az Egyiptom- Kamerun meccs nagon jó volt, köszönhetően a fáraóknak, ez a csapat, ezzel a játékkal a 2006-os vébén jól mutatott volna.

BruceWayne 2008.01.26. 21:06:47

az előbb mutatták az első hét 10 legszebb gólját. máshol egy tejes szezonban nem rúgnak ekkora böhöm nagy gólokat, egyik gyönyörűbb volt mint a másik, tudnak tüzelni ezek a fijúk, plusz volt egy akkora felhőfejes hogy csak lestem

+ nagyon szép színesek a mezek.
süti beállítások módosítása