Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Serie A, 14. forduló - Hol vannak az ellenfelek?!

2007.12.03. 10:25 _benito

Szétszakadt az eleje, ahelyett, hogy összetömörült volna. Hiába viselkedett kifejezetten jól az üveggömb, az igazán lényeges kérdéseknek mellényúltunk, mint Fazekas Robi a cerkának, így már csak a Roma üldözi látótávolságon belülről az Intert. Azt az Intert, mely fittyet hányva rá, hogy megverettük Firenzében, úgy hozta el a liláktól a három pontot, hogy meg sem izzadt. Közelebb jártunk a helyes megfejtéshez Milánó másik csapatát illetően, hiszen a Milan volt olyan gyenge, hogy kikapjon otthon az agilis Juvétól, ám a zebráktól rettenetesen hiányzott Camoranesi, így maradt a gólnélküli döntetlen, amivel már az Öreg Hölgy is öt pontra csoszog a Nerazzuritól. A Samp és az Atalanta zárkózott fel az élmezőny mögé, miután mindkét csapat szőnyegbombázást tartott soros ellenfele kárára, a hátsó traktus pedig négy tízpontos csapattal úgy összeállt, mint korpakúra utáni széklet. Kaká átvette a csecsebecsét és közölte a milánói szurkeszekkel, hogy a városban öregszik meg. Hejj, hányszor hallottunk már ilyesmit, valahogy Kakának mégis elhisszük, hogy így is lesz. Serie A, 14. forduló a hajtás után.

A Milan ebben a szezonban még nem nyert meccset a San Siróban és nyolc pont hátrányból várta hétvégi ellenfelét, mely ugyan a közvetlen élmezőny tagja, de idegenben messze nem nyújtja azt a teljesítményt, amivel otthonában általában szétkapkodja ellenfeleit. Össze is jött a fenti mondatból következő döntetlen, de talán nem vádol minket senki elfogultsággal, ha azt mondjuk, a Juve közelebb állt a győzelemhez. Az első félidőben Treze kétszer került ígéretes helyzetbe, egyszer még a kapufát is eltalálta, miközben a Milan néhány megingásból tudott veszélyeztetni (Gila, Seedorf-apó és Pirlo járt közel a megfejtéshez) a jó iramú, rohanós meccsen. Vicces módon a legnagyobb helyzet pont Szalihamidzics előtt adódott, aki óriási védést csalt ki Didából, emiatt talán át is kellett gondolnunk azt a kijelentésünket, hogy a Juve-győzelem és a döntetlen között pont egy Camoranesinyi differencia mutatkozott. A kesergés azonban elmaradt, hiszen a meccs vége már egyértelműen a Milané volt, de ez nem az a szezon, amikor a fél órát kapó Maldini a léc alá vágja a győztes gólt a lefújást előtt – pedig nem tévesztett sokat. Dida és Buffon remekül hozták le a rangadót, ha pedig a meccs után az öltözőkben a kapusok hátát veregeti mindenki, akkor alapfokú futball-előképzettség is elegendő ahhoz, hogy megállapítsuk, igazságos döntetlen született. (Milan-Juventus 0-0)

Az Inter az Empoli otthonában sem arathatott volna simább győzelmet, mint amilyennel kivégezte a Fiorentinát a Franchiban. Azt kell látnunk, hogy Ibrahimovics nem egyszerűen zseniális, de levetkőzte a szerb vér által diktált patkánykodásait is és szép lassan olyan vezérévé vált csapatának, amit hiába vártak tőle anno Torinóban. Ráadásul az Inter minden poszton bombaerős, Cambiasso hihetetlen, amit idén játszik, Julio Cesar az egyébként is masszív védelem mögött rendszerint előhúz a kalapból néhány bravúrt, amikor kell, ezen felül azt is látnunk kell, hogy kulcsemberek sora dőlt ki a kék-feketék soraiból, ők mégis zökkenőmentesen alázzák humusszá ellenfeleiket. A Fiorentina ellen ráadásul még csak olyan nagy erőbedobásra sem volt szükség, a lilák ugyanis igencsak lépést tévesztettek az elmúlt három hétben, a Kuzmanovics-Liverani-Semioli hármas képtelen hatékonyan segíteni a csatárokat, Donadel pedig minden valószínűség szerint a legügyetlenebb középpályás szerte a Serie A-ban, így hiába állt át a szünet után Prandelli a 4-4-1-1-ről 4-2-3-1 formációra, az Internek erre is volt válasza. További rossz hír az Inter vágtázását irigykedve nézőknek, hogy tíz perccel a vége előtt a pályára csámpázott Materazzi is, de valahogy úgy tűnik, egy reaktivált Bánfi Jánossal a védelem középén is nehéz lenne megverni őket. (Fiorentina-Inter 0-2)

Spalletti felfigyelt rá, hogy az Udinese általában megnyeri a nagycsapatok elleni meccseit, de legalábbis nem kap ki, és nem hagyta, hogy csapata egy legyintéssel elintézze az északi Bianconerik látogatását. Érkezett is a vezetés, Juan góljának pont másfél percig örülhetett az Olimpico közönsége, amikor Quagliarella egyenlített. Lecsorgott majdnem fél óra, Spalletti már a padon ücsörgő (végül pályára egyelőre nem küldött) Totti felé nézegetett, amikor egy másik nagy visszatérő, Taddei a kapuba segített egy a lábai között bohókásan megjáratott labdát. Az első félidőben tovább erősítette támadósorát a Roma, hiszen pályára lépett Panucci is (Cassetti sérült meg), ez a meccs azonban az NST szája íze szerint alakult, így a veterán jobbhátvéd most nem érkezett parádés ütemben egy beadásra. Érkezett viszont a hajrára fordulva Pinzi, aki negyedóra alatt pörgette fel magát olyan hőmérsékletűre, hogy megkísérelte kettőbe hasítani Juant. A hátvéd egyben maradt, az Udinese viszont tovább soványodott, hiszen a kiállítás miatt addig váfánkúlózott Dossena, hogy őt is lezavarta Saccani sporttárs. Ennek ellenére Floro Flores még a végén majdnem ki is egyenlített, de az aznap jobbik arcát mutató Doni (no, azért a gólban benne volt) védett, a Roma pedig immár pontelőnnyel második. (Roma-Udinese 2-1)

Pedig Guidolin már el is felejtette, milyen rohadt kemény a Palermo kispadja… erre jött a Catania (hálátlan feladat derbivel nyitni, főleg idegenben) és előzékenyen előbb beleverte szegény mester popóját a padba, majd inkább megfogta az alkalmatosságot és addig ütötte vele a mester fejét, míg az zokogva nem könyörgött kegyelemért. Két gombóccal a torkukban fordultak és egészen a második félidő közepéig kellett várni a felcsillanó reményre, melyet a becserélt Caserta gólja jelentett, ám sajnos az esemény annyira megérintette a Brescianót váltó fedezetet, hogy három perccel később kiállíttatta magát (jogoooos!), ezzel pedig el is dőlt a meccs, az uruguay-i Martinez csodagólja már nem osztott, nem szorzott. A meccs után Colantuono egy olajfaágakból megformázott lófaszt küldött ajándékba volt munkaadójának (Catania-Palermo 3-1)
Valamiért a sehova sem számító gólok mindig rohadt nagyra sikerednek, így volt ez Bergamóban is, ahol az Atalanta módszeresen fecnikre szedte a Napolit, amikor érkezett Sosa és bődületes becsületgólt ragasztott a léc alá. A hazaiak úgy rúgtak ötöt, hogy legnagyobb ászuk, Zampagna a Del Nerivel folytatott vita (hülyegyerek, rendőrrel, tanárral szemben nem lehet igazad!) miatt kikerült a keretből. Hiányát Floccari és Doni tette semmissé még az első félidőben, az Atalanta ezzel hatodik és már csak három pontra vannak a megtorpanó Fiorentina mögött, a Napoli pedig jövő héten a Parma ellen engesztelheti ki szurkolóit. (Atalanta-Napoli 5-1)

A forduló rangadójával kapcsolatban említettük, hogy mindkét kapus hibátlan teljesítményt nyújtott, a Siena-Lazio meccsen viszont a két cerberus kapitális hibája hozta össze a senkinek nem jó ikszet. Történt, hogy előbb Manninger adott előzékeny gólpasszt Pandevnek, majd a rómaiak kapitánya, Ballotta szerencsétlenkedett egy sort könnyű gólt lövetve Maccaronéval. A hazaiak kapusa még egyszer veszélyeztetett, de Firmani az üres kapu fölé bombázott, így a Siena is korrektnek érezte, hogy elhibázza utolsó lehetőségét, aminek köszönhetően összejött a mindenki által várt, de senki által nem remélt 1-1. (Siena-Lazio 1-1)
Malesani debütálása nem sikerült valami fényesre az Empoli kispadján, a Parma (melynél három évet töltött a mester az ezredforduló környékén) Paci góljával legyőzte csapatát, mely így maradt az utolsó helyen. Az igazi teszt jövő héten várható, akkor ugyanis a Cagliari látogat majd hozzájuk, ha őket sem sikerül megverni, akkor lesz igazán nagy a baj. A Parmát ez nem zavarja, győzelmével öt pontra távolodott a kiesőzónától. (Parma-Empoli 1-0)

A Samp Bellucci remeklésének köszönhetően lepofozta a Regginát és választ kaptunk a kérdésünkre is, hogy mi a helyzet Cassanóval, aki a kezdőben kapott helyet. Gólt ugyan nem szerzett, de agilisan mozgott, amire igencsak szüksége volt csapatának, hiszen egy másik csatár, Montella hónapokra kidőlt. Ha nem is hónapokra, de egy meccsre valószínűleg a Reggina is elveszíti egy fontos emberét, Ulivieri ugyanis egy büntetőt kért számon a játékvezetőn nem megfelelő stílusban, amiért Tagliavento elzavarta a kispadról. A biztos hiányzó pedig Lanzaro lesz, akinek 75 perc elég volt két sárga összegyűjtéséhez, pedig jövő héten jön a Milan! A Sampdoria jó sorozatot produkál, kell is a jó forma, mert ők meg Udinébe mennek. (Sampdoria-Reggina 3-0)
A Cagliari és a Livorno megosztozott a pontokon, ami a hazaiaknak rosszabb hír, hiszen a vendégek nemhogy magukra találtak az elmúlt 5 fordulóban, de számukra már csak rossz emlék a kiesőzóna, míg Szardínia büszkesége a megszerzett egy ponttal ugyan kettőt is előrelépett, de az utolsó helyről indulva még ez sem ér kutyagumit sem. Tetszenének elkezdeni talán gólokat szerezni… (Cagliari-Livorno 0-0)
A Toro és a Genoa kifejezetten jó meccset játszott egymással, a hazaiak sokkal közelebb álltak a győzelemhez, de Recoba Hannibal Lecter maszkja nem bizonyult elég ijesztőnek ahhoz, hogy Scarpi kapuját egynél többször bevegyék. A második félidő elején gyors gólváltásba bonyolódtak a felek, de innentől kezdve már a legnagyobb helyzetek is kimaradtak, így maradt a döntetlen. Pedig a Torinónak igencsak nem jött volna rosszul egy győzelem, mert a következő körben az Interhez látogatnak. Alvaro, neked aztán van miért bosszút állnod! (Torino-Genoa 1-1)

33 komment

Címkék: olasz videó összefoglaló serie a

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr55250475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FYM13 2007.12.03. 10:54:32

kezdem elhinni,h végre azt az Intert látom, amire nagyon-nagyon sok éve várok. ünnepélyesen visszavonom azt a szintén régi követelésem, h Mancinit zavarják el. nem mondom,h zsebben a bajnokság, de tényleg hihetetlenül könnyedén intézték el a Fiorentinát. Ibra most tényleg nagyon kinőheti magát és megfelelők a társak: gyakorlatilag bárki játszik az Interben, jól megy neki. és úgy tűnik,h Ibra és Cruz nagyon érzik egymást.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.12.03. 10:55:43

sajnos így van, hogy szülnének tarajos sült.

szabika 2007.12.03. 12:13:43

Nem látom azt a csapatot, amelyik el tudná páholni ezt az Intert.... Egy újabb Grande Inter?

bigchange 2007.12.03. 12:16:38

Ibra félig bosnyák, félig horvát, nem pedig szerb. Amúgy meg svéd. A szerbezésért pedig komoly büntetést érdemelnél!

Gabez 2007.12.03. 12:25:39

"Azt kell látnunk, hogy Ibrahimovics nem egyszerűen zseniális, de levetkőzte a szerb vér által diktált patkánykodásait is" - bosnyák ás horvát felmenői vannak, szal ez egy vérig sértés volt...

Mint látom az előttem szóló is megjegyezte.

Azért a Roma ebben a fordulóban kihasználta a mákfaktort, szó se róla, amilyen gólokat rúgtak...persze ettől függetlenül ők a jobb csapat.

Gabez 2007.12.03. 12:28:07

Ja és Jimenez nem mozgott rosszul, talán lehet belőle vki...ebben az évben kiderül.

Count Adyn 2007.12.03. 12:38:44

Ez van, az Interé a legjobb keret idén is, ha a Juve télen nem vásárol be valami durva arcot(kat), akkor lehet küzdeni a második helyért.

drdugo 2007.12.03. 13:09:43

Sajnos mocskosul jo ez az Inter, és ráadásul mindig minden össze is jön nekik. Az olyan meccsek, amiken a Roma, Juve, Milan, stb... pontokat luzerkednek el, az Internek valahogy mindig 3 ponttal jönnek le. Pedig keret alapján sztem semmmivel sem jobbak a fenti triónál, és Mancini sem egy kimondott géniusz. Szedett-vedett zsoldoshadsereg, és mégis... Ne legyen má' megint egy olyan 'csapat' a bajnok, aminek a keretében 2 olasz van....
Remélem tavasszal nagyon komolyan elkezd focizni a Milan, és a Juve, Roma tengely is tartja a lépést.

Milan - Juvérol én még kiemelném Nesta, illetve Chiellini extraklasszis játékát. Nesta hihetetlen eleganciával irányította a védelmet, hiba nélkül játszott, mindig ott volt, ahol kellett, emellett sarkazgatások, cselsorozatok több rátámadó Juvéssal szemben, stb... Chiellini pedig amolyan Materazzi 2, kőkemény, szemtelen, sallangmentes, ahogy kell. Még Gattuso is tiszteli, ahogy elnéztem :D

Sajnos igazságos döntetlen volt, rossz volt nézni, hogy míg a Juve 3-4 húzásból átjött a 16osunkig, ha akart, nekünk ehhez kb 5 perc totyogás és tiltitoli kellett. És amikor Ranieri behozza Palladinot, és Marchionnit, akkor mi a szélsőhátvédeinket tudjuk frissíteni többek között egy 40 éves Maldinivel.

Flankerr 2007.12.03. 13:12:48

Gyerekek, ezek a szokepek zsenialisak..:) (paddal vert edzo, stb..:) Emiatt szeretem olvasni a beszamolokat, meg ha a meccseket nem is latom.. Csak igy tovabb!

_benito · www.nst.blog.hu 2007.12.03. 13:20:34

drdugo, ne add fel, idén még van egy fontos feladatotok, ha nem tévedek!!! egyébként korrekt, pont így láttam én is.

flankerr, köszönjük, igyekszünk.

ibrától bocs, de most komolyan. mivel mikor utoljára járt otthon, az még egy ország volt, nem hiszem, hogy olyan marhára megsértődne rajta, de ha idejönn hozzám durrogni miattam, megígérem, hogy meghívom egy velős pacalra - és csak aztán töröm el a lábát.

Nedved11 2007.12.03. 13:55:11

Nem tudom, biztos volt már róla szó, de azért megkérdezem _benito te kit látnál szivesebben a csapatban, Nocerino-t vagy Tiago-t?

Gabez 2007.12.03. 14:04:07

ibra téma: 1. papíron volt csak egy ország, nem véletlenül lőtték egymást agyon 2. akkor sem szerbia volt a neve

visszatérve a focira: "Pedig keret alapján sztem semmmivel sem jobbak a fenti triónál..."

azért ez nem teljesen így van...lásd pl Milan kerete, a 40 éves Maldinivel, bonareval vagy gorküffel...

Mancini nem géniusz, de Ranieri, Ancelotti az lenne? nem valószínű...és mindhárom másik csapatban is rengeteg a zsoldos

Azonkívül Mancini jól lekezeli Ibra kétségkívül idióta temészetét, ezt még Capello se tudta.

Ráadásul a kékfekete szedettvedett zsoldossereg a legösszeszedettebb jelenleg (láad tegnap), akkor hol van a többi tőle? ;)

bacity · http://kacat.blog.hu 2007.12.03. 14:07:49

Grande Inter? ? ? - tavaly a Roma mindig elverte és a május messze van még :-

Gabez 2007.12.03. 14:18:39

Mindig?

20/09/06 Roma 0 - 1 Inter (H. Crespo, 44)

Tény, hogy a tavaszi visszavágón a Roma nyert (18/04/07 Inter 1- 3 Roma), de ez egyetlen bajnoki, amin az Inter vereséget szenvedett 2006. áprilisa óta (30/04/06 Empoli 1 - 0 Inter), azaz több, mint másfél éve...

mickeyknox 2007.12.03. 14:22:15

az inter most kurva jó, és punktum. :-) lehet, hogy majd jön a hullámvölgy, de most nem hiszem hogy a roma megverné...

_benito · www.nst.blog.hu 2007.12.03. 14:28:46

"_benito te kit látnál szivesebben a csapatban, Nocerino-t vagy Tiago-t?"

én gerrardot.
tiagóról az volt a pletyka, hogy először az alapozást nem bírta, aztán nem volt hajlandó a jobbszélen játszani, amikor camoranesi megsérült, úgyhogy már csapatot kerestek neki, amikor kibékült ranierivel

tiago nem igazi szűrő, nocerinóval (hiába a juve egyik leggyengébb pontja) stabilabb a kp, de nem vitás, hogy egy jó tiagót szívesebben néznék ott. arról nem is beszélve, hogy mivel már nem valami gyors, én behúznám középre nedvedet is.
egy kis régi idők focija... :)

Csörszike 2007.12.03. 14:47:51

az ibrahimovic nemzetiségén vitatkozóknak, nem kioktatóan, csak szerényen megjegyzendően:

olyn, h bosnyák, nincs. olyan , mint a belga. Bosznia-H. népességét etnikailag kétfelé, kulturálisan háromfelé oszthatjuk: horvátok és szerbek a két etnikum, a bosnyákok "csak" kulturális entitás, tekintve,h etnikailag főleg szerbek, akik muzulmán vallásúak. ezért is utálják őket annyira a szerbek, mert a saját áruló nemzettársaikat látják bennük, akik a Balkán-fsz. több, mint 400 éves török uralma alatt behódolva a megszállóknak, felvették az iszlám hitet, szerb szempontbóltehát "kollaboránsok".

drdugo 2007.12.03. 14:50:51

"lásd pl Milan kerete, a 40 éves Maldinivel, bonareval vagy gorküffel..."

Pont rossz példák. Talán Maldini jogos. De Bonera pl az egyik legjobb olasz védő, (mindig megbízható, univerzális, jobb-baloldalon, és kozépen is lehet használni) csak Carlo gerontofiliája miatt nem kap annyi lehetőséget, mint amennyit megérdemelne. Az idei szezonban akárhányszor játszott, mindig jó volt. Én pl inkább őt raknám be Nesta mellé középre, mint Kaladzét, vagy Maldinit.
Gourcuff pedig egy zseni, csak még érnie kell kicsit.

calcio_di_rigore 2007.12.03. 16:01:14

drdugo, egyetértek. Nestáról eddig is tudtuk, hogy extraklasszis. Chiellini üstökösként lépett elő a legtehetségesebb olasz középhátvéd kategória trónjára. A Nesta, Cannavaro, Materazzi utáni generáció méltó utódja lehet. Kellett már nagyon, mert Barzagli -szerintem- nem az a szint.

bigchange 2007.12.03. 16:33:32

Csörszike, ezt az okosságot azért egy bosnyáknak (vagy egy szerbnek) ne vezesd elő, mert nem biztos, hogy meghív egy piára!
Amúgy köszönjük a "komoly" és "mélyreható" történeti elemzést! Egyébként történész vagyok (és nem hallgató...), "nem kioktatóan".

szferi 2007.12.03. 17:20:17

"csak" kulturális entitás, tekintve,h etnikailag főleg szerbek, akik muzulmán vallásúak
akkor kulturális, vagy vallási?

Belgák? Olyan tényleg nincs, két nép, két vallás, két nyelv, két kultúra. Minek jösz elő velük, ha utána veszettül bizonygatod a bosnyákok kulturális és vallási elkülönülését a szerbektől???

Csak szerényen megjegyzendően, hogy a logikai ellentmondásokat is lásd

giacinto 2007.12.03. 20:09:18

az utóbbi másfél évben 7 inter-roma összecsapásból 4et az inter 3at a roma nyert, szóval túlzás azt állitani h a roma állandóan megveri az intert... na meg ott a bajnokságban összeszedett 22 pont hátrány is, ami idén nem lesz annyi, ellentétben egy másik riválissal, akik a tavalyi rekord lemaradást idén tovább akarják növelni :D eddig fordulónként 1 pontnál tartanak, mármint lemaradásban. nem gyenge. GRANDE INTER!

giacinto 2007.12.03. 20:27:21

egyébként nagy gratuláció benitonak, nem gondoltam volna h valaha is ilyen hangnemben ir majd legnagyobb kedvencéről, milánó első számú csapatáról :) kezded megkedvelni, ezek az első jelek, mondjuk meg tudom érteni :)

AndrásPéter7 2007.12.03. 20:28:32

Egyébként meg szerintem minden elemében Ancellotti jobb edző mancininél!

Asidotus 2007.12.03. 21:54:37

Forza Juve!
Szerintem az Internek idén egyetlen ellenfele van, a Manchester United. Ahonl nem találkoznak velük, ott megnyerik a kiírást. Minden poszton klasszisok, cserére is, és kellően megtűzdelve világklasszisokkal. Szerintem sem zseni Mancini, évek óta roppant erős kerettel rendelkezik, de eredmény nem volt. A tavalyi nem igazán számít, pontlevonással demoralizált Milan, kizárt Juve, így nem A a Serie. Idén az, és a vetélytársak nincsenek egy szinten vele.
A Bl-t az Intenek kell megnyernie. Már nagyon merérdemelne a klub egy igazán nagy siker, és ha nem ők vagy a MU nyer, akkor, az nem is igazi.
FORZA JUVE!

Csörszike 2007.12.04. 01:40:48

Kedves szferi!

véleményem szerint a vallás a kultúra része. ebben az esetben pedig szerintem nincs logikai ellentmondás...
bigchange: komolyan, és rosszindut nélkül: ha rosszul tudom, légyszives cáfold meg! lehet, h nem tudom jól, de akkor szeretnék tanulni. az élet egy hosszú tanulási folyamat:-)
hosszú és mélyreható elemzést meg nyilván nem lehet adni 3 sorban...

Gabez 2007.12.04. 09:22:16

A Barcelona-t továbbra sem szabad elfelejteni a BL kapcsán. Bármikor elkaphatják a fonalat, és olyankor elég nehéz megállítani őket. Más kérdés, hogy ott a morál nagyon sz@rnak tűnik, míg az Internél jelenleg egészen jó - az pedig sokat számít. Csak hát tavaszig nagyon sok van hátra...

h492019 2007.12.04. 15:44:52

az milyen szép volt már mikor a 60. perc magassággában egy Fery-bravúr után a fél vendégcsapat (beleértve Ibrát is) végigpacsizott a kapussal :) gyönyörű jelenet volt a "bunkó" interesektől és a "patkány" Ibrahimovictól

Nedved11 2007.12.04. 19:14:30

Köszi a válaszod _benito.

ktn 2007.12.05. 01:46:37

h492019:
azért úgy könnyű sportszerűsködni, ha extrafaszán játszunk és minden bejön (elismerem: hónapok óta). de mi van akkor, ha szívásra áll az inter? sajnos többnyire kiállítások, balhék (lásd tavalyról a bayern és a valencia meccset, most csak ez jutott eszembe). giccsesnek érzem értékelésed:)

drdugo
megelőzött, chiellini és nesta tényleg ultracsúcs volt. emlékeztek a meccs végére: mikor nesta már szinte elvesztette, majd visszaszerezte becsúszva, nagy nehezen. na, itt a védők 99,9 százaléka elrúgja, amerre áll ijedtében. ő meg ilyen thriller után csinált két testcselt és elindított egy támadást:) mondjuk chiellini balhátvédként szerintem egy nagy rakás szerencsétlenség volt...

de aztán rögtön vitába szállnék drdugóval. gourcuff szerinted tényleg klasszis? szerintem még egy cd-t se töltenek ki az emlékezetes pillanatai, nemhogy egy dvd-t. engem spec. idegesít, önző és nem lát a pályán. csak a labdát, amit állandóan figyel cselezés közben:)

vitatkoznék a barzaglit kritizálókkal. én akkor se félek, ha ő az egyik hátsó kék. de én én vagyok, a másik százmillió meg mind ő.

zambrotta 2007.12.05. 12:38:15

Ibrahimovics nemzetiségéről:

Kedves Csörszike! Ezt bírtad írni, többek között:

"az ibrahimovic nemzetiségén vitatkozóknak, nem kioktatóan, csak szerényen megjegyzendően:
olyn, h bosnyák, nincs. olyan , mint a belga... bosnyákok "csak" kulturális entitás"

Hát ezt nagyon rosszul tudod. Van olyan, hogy bosnyák. Nem olyan mint a belga. Nem csak kulturális entitás.

A bosnyákok az önálló nemzetiség minden kritériumával bírnak.

1. Van országuk: Ezt Bosznia-Hercegovinának hívják. Ez a szövetségi ország három további autonóm területre bomlik: Ebből az egyikben ők laknak, külön törvényhozásuk és kormányzatuk van, akárcsak a Hercegovinai horvátoknak és a Srpska Republica néven futó boszniai szerbeknek. Tehát az országban mások is laknak, viszont a bosnyákság az alkotmány szerint államalkotó nemzet.

2. Van nyelvük. A nagy délszláv "nyelv-katyvasz" egyik dialektusát beszélik. Igaz, ez meglehetősen közel áll a szerbhez, de a horváthoz is, akárcsak a szerb és a horvát egymáshoz. Mint ahogy a szerbet és a horvátot is elismerjük külön nyelvnek (akár milyen viccesnek is tűnt még ez 15 éve), úgy a bosnyákkal is ezt kell tennünk. Pláne, hogy ezek a különbségek évről évre nőnek, köszönhetően a tudatos "nyelvpolitikának" (ott van ilyen). Még nincs magyar-bosnyák szótár, de pár éve még magyar-horvát sem volt. A lényeg, hogy a bosnyákok saját nyelvként tekintenek a sajátjukra, és az az ország egyik hivatalos nyelve.

3.Vannak e nemzetnek tagjai. Bosznia-Hercegovina lakosságának kb. 50%-a, az elmúlt évek népszámlálási adatai alapján bosnyákként identifikálja magát.

4. És a mi a legfontosabb: van összetartozás tudatuk. Ennek elemei a következőek:
- egy területen laknak,
- egy nyelvet (dialektust) beszélnek,
- összeköti öket a közös múlt, a saját történelmük
- (pl: kiváltságok az oszmán hódítás időszakában és a 90-es évek tragikus eseményei,
- Mozlim vallásúak, szemben a katolikus horvátokkal és a görög-keleti (ortodox) vallású szerbekkel. Persze ez csak nagy vonalakban igaz, hiszen nem minden boszniai mozlim bosnyák,(ilyenek például a történelmi Szandzsák területének boszniai csücskében élő mozlimok), illetve nem minden bosnyák mozlim (vannak közöttük ateisták, és kis számban keresztények is).
- a neveik szerint is különböznek (pl: Ibrahimovics, Salihamidzsics, Izetbegovics stb.)
- a többi néptől eltérő szokásaik, kultúrájuk, habitusuk van, bár ezek az eltérések csak "közelről" látszanak.

Összefoglalva. A bosnyákok nemzetté válása a 80-as években kezdődött, roppant sebességgel zajlott és lényegéban lezártnak tekinthető. Ehhez, groteszk módon jelentősen hozzájárult a '92-'95 közötti ellenük írányuló népírtás, ami nagyon erős összetartozást alakított ki közöttük. (A macedónoknak pl. kb. 100 év kellett ehhez).

A bosnyák szó jelentésmódosuláson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Míg korábban két jelentése volt: Bosznia területéről való, vagy boszniai mozlim, mára egy nemzetet hívunk így többnyire. Hiszen sem a hercegovinai horvátok, a boszniai szerbek pedig pláne nem tartják bosnyáknak magukat. Igaz ez a magyar köznyelvben még nem mindig jelenik meg, pl: azt mondjuk, hogy legyőztük a bosnyákokat 1-0-ra, stb. Azt kellene mondani, hogy Bosznia-Hercegovina válogatottja, de hát ez hosszú ugye.

A Belgiumban három államalkotó nép van: vallon, flamand és német. Belga nép nincs, viszont a belgiumiakat néha belgáknak hívjuk. BiH-ban is 3 államalkotó nép van csak az egyiket bosnyáknak hívják, innen a keveredés.

Ajánlott olvasmány: Juhász József: Volt egyszer egy Jugoszlávia

Kedves Csörszike! Nem baj, ha valamit nem tudsz. Akkor van baj, ha nem tudod, mégis úgy teszel mintha tudnád.

Hogy Ibri miként azonosítja magát (Bosnyák? Horvát? Svéd? Netán szamojéd?) , azt nem tudom amúgy, de nekem nem hiányzik!

Forza Juve!!!

Gabez 2007.12.06. 13:12:31

Semmi post a tegnapi meccsekről?

Igaz, lassan már a jóslatok következnek...pl. Inter - Torino 0-1, Recoba? ;)

_benito · www.nst.blog.hu 2007.12.06. 13:44:28

1-3 (recoba 3), hogy pontos legyek. :)
süti beállítások módosítása