Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Dail(y) Africa - Emberi tényezők

2010.07.14. 08:00 OJ

Most, hogy Iniesta lövésének híre a legeldugottabb halászfalvakba is eljutott, lassan ülepedni kezd a futballáradat méteres hordaléka. Azon túl, hogy rendszeresen naplóztak, csodáltak, ekéztek, az NST szerzői megpróbálják egyenként szétbontani és összerakni a világbajnokságot. Szembesülnek saját jóslataikkal, elmesélik, milyen benyomásokat szereztek és egyáltalán, mi minden foglalkoztatta őket az elmúlt egy hónapban.

A sorozatban elsőként annak a véleményét olvashatjátok, akinek a tanáriban rendszeresített meccsnézés közben volt ereje azon elmélkedni, miért nem lehet a vébé gólátlaga magasabb az érettségi átlagoknál.

 

Ahhoz bizony előbb még (jobban) le kéne butítani az érettségit - vagy eltörölni a lest. Hihetetlen egy hónap volt, különösen itt az NST-társulatban volt az. Pont ahogy válogatottakat a tornára, úgy kellett felépíteni egy-egy vébénapot, hogy se a munkahelyi érdek, se az esemény szentsége ne sérüljön - és még alkotni is lehessen egy kicsit. Érettségi szezon ellenére néhány kávéval sikerült feloldani a kettősséget, így mindkét szakmára jutott elég energia, abban pedig, hogy a tételekről olykor a brazilok támadójátékára vagy a szimpatikus chileiekre tevődött a hangsúly, én is szerepet vállaltam - főleg, hogy diákok és tanárkollégák már visszatérő olvasónak számítanak itt. A délelőtti kötelezők ellenére ezek már csak adminisztratív szempontból voltak munkanapok - inkább élvezetes, hömpölygő vébénapok voltak. Miféle sótlan fajta az, akinek az életét még csak minimálisan se mozgatja meg egy világbajnokság? Nehéz ezt abból a kis (kis?) halmazból nézni, amelyik már a megnyitó előtt egy héttel konkrétan meg van veszve.

Most jön a vébéjóslatokkal kapcsolatos (ön)szembesítés. Mind a csapatokkal, mind az egyéniségekkel alapvetően jól kalkuláltam. Ha csak a - Kultúrházban használt kifejezéssel élve - celebválogatottak dolgát nézzük, csak azok juthattak el messzire, akik képesek voltak feladni egy kis darabot magukból, hogy bekeverhessenek a játékukba valami mást is. Optimális esetben annak a kettőnek kellett volna a döntőt játszania, akik ezt sikerrel megvalósították, de már az elődöntőben összefutottak: a németek a játékosság, a spanyolok a racionálisabb futball felé tolódtak. Nem biztos, hogy játékosanyagtól, edzői munkától, szakmai háttértől függetlenítve lehet ezekről a dolgokról beszélni, de ha csak csupasz eredményekben gondolkozunk, megint látszik, melyik választás volt sikeresebb.

Szigorúbb vagyok a hollandokkal, mert ők is ide tartoznak, ahhoz, hogy győzzenek a döntőben, nem Robben pontossága kellett volna. A győzelmükhöz pont egy vereség hiányzott. Egy vébédöntőben megszakadó másfél-két éves veretlenség számomra csak azt példázza, hogy ha nem szembesítenek időben a saját hibáiddal, már csak akkor tanulhatsz belőlük, amikor késő, mert a másik már a győzelmének örül. Robbenék egyedül azt sajnálhatják, hogy nem akadt egy őket rendesen kielemző, a marhaságaikat kihasználni képes ellenfelük - közepes forma mellett, kibékülve a szerencsével sikerült is magukkal elhitetni, hogy győzhetnek.

Az alapfeltevésre visszatérve: ahol csak a kapitány személyisége (és fogalmatlansága) erőltette az alakváltást, egytől egyig bedőltek mind. Capello, Maradona, Dunga, Eriksson. A legutóbbi vébédöntős kapitányok, Lippi és Domenech nincsenek a listán. Bármikor írásba adom a bukását annak, akinél a gőg játszó csapattag lehet. Munkával, alázattal ezt a csapattagot ki lehet cselezni, fel lehet fűzni, le lehet radírozni, a szlovákok és a mexikóiak győztes meccsei ezért is állnak közelebb hozzám, mint bármi a két döntőstől.

Apropó, döntő. Szívesebben néztem volna meg csoportmeccsként, úgy talán trógerelésen kívül értékesebb pillanatok is megmaradtak volna. A nagy többséggel ellentétben nem neheztelek Webbre amiatt, hogy így alakult, inkább elszenvedőként tekintek rá, akit a tisztelt résztvevők hoztak kínos helyzetbe, hogy aztán számon kérték rajta azt, amiről ők maguk is pontosan tudták, hogy vébédöntőben nem fog megtörténni. Nevetséges dolog a spori hibáit számolni: a De Jong-karatén kívül szinte minden ítélete védhető - nem sok választja el a csalódást a csalózástól -, egyszerűen neki kell elvinni a balhét az előző hat meccsen ténykedő kollégái mulasztásaiért. Van Bommel a döntőhöz vezető hat meccsen egy (!) darab sárgára szolgált rá, csak ebből az egy bizarr tényből leszűrhető, milyen eséllyel fékezhette meg Webb az elkapatott hollandokat. Egy latin-amerikai bíró úgy verte volna szét három-négy pirossal a finálét, hogy Blatter is kiszédült volna a VIP-ből.

Persze most joggal gondolhatja azt bárki, hogy "ember, te miről beszélsz, meghívták a vébére fújni, nehogy már áldozat legyen". Lampard, Tévez és Edu góljai ismét bizonyítják, hogy az irányító elit a kiszolgáltatott játékvezetőkön - avagy az emberi tényezőn - veri el a port a saját tehetetlenségéért. Zavar a játék természetességének megtörése, a rugalmatlanság, az aprólékos műkorrektség, de úgy is megfoghatjuk, hogy a természetességből fakadó hibákat könnyebben fogadják el a meccshelyzet résztvevői. Nagyszerű változásokat már csak játékosok, egyéniségek szintjén lehet várni a világfutballban, én sem várok forradalmi áttörést, de elvárom ettől az álságosan konzervatív sportágtól, hogy megpróbálja önmagát jobbá és ezzel talán igazságosabbá tenni. Nem kell több hozzá, mint egy monitor, egy ellenőr és egy működő összeköttetés a vezetőbíróval - első körben ennyivel is kiegyeznék. Nem pártolom a videóbírózást - hívjuk inkább objektív segítségnek, amivel ki lehetne rántani a maradiságba ragadt játékot és érvényt lehetne szerezni egyes szabályoknak. Még csak az se kéne, hogy Johannesburgtól Jánkmajtisig mindenhol bevezessék a rendszert, noha szabályszerűség szempontjából nem tehetünk különbséget egy megyekettes bajnoki és a vébédöntő között.

A döntőre csak félig, más történésekre teljesen sikerült ráérezni. A házigazda kontinenst képviselő csapatok elhasalása bekövetkezett, ezzel párhuzamosan fel is villant előttük a minta: Ghána. Csak Asamoah Gyanék példája vezethet a negyeddöntőnél messzebbre fekete-afrikai válogatottat - utánpótlás terén is a ő kilátásaik a legmeggyőzőbbek. Dél-Afrika hatalmas erőket mozgósított, hogy elkerülje a szégyent, de saját árnyékát nem léphette át.  A Sasok és az Elefántok minimális lenyomatot hagyva távoztak, Kamerun és Algéria komolytalan honosítgatásokkal próbált csapatot építeni olyanokból, akik egy külföldi edzőtáborban húzták fel először a haza mezét, ahol - értsd: otthon - még tán sohasem jártak. Egy-egy félidőt, rövidebb periódusokat leszámítva az afrikai csapatok többsége valódi játékélményt nem jelentett. Ghána mellett egyetlen összeszedett, felépített válogatott létezik ma Afrikában: Egyiptom többre ment volna ebben a mezőnyben.

Ghána erőfeszítéseit nagyon becsülöm, de ami engem az elmúlt egy hónapban igazán megmozgatott, az arra eddig képtelen Helmutékat leszámítva Amerikából jött. Gyorsan kiépülő Uruguay- (továbbá Forlán- és Suárez-)szimpátiámat egy percig sem titkoltam, de Alexis Sánchezéket is sokra tartottam az elejétől és Bradleyék pragmatikus családi vállalkozása is sok örömöt szerzett, tovább építve azt a lassan évtizedes meggyőződésemet, hogy '94 után egyre közelebb jutunk egy újabb, másféle amerikai vb-döntőhöz. Paraguay arctalannak, Mexikó hullámzónak tűnt, de igazán egyikük sem okozott csalódást, amit rajtuk kívül - a döntősöket is beleszámolva - talán csak az új-zélandiakról mernék kijelenteni. A görögöket alulbecsültem, hiszen találtak két gólt is, nem lett szebb tőlük a kiesés. Az üstökösök mezőnyébe Müllert, Sánchezt, Suárezt, Hondát és Gervinhót neveztem, utóbbi maradt egyedül adós, melléjük robbant be Annan, Ayew, Maxi Pereira, Arevalo Ríos vagy Coentrao. Sneijdert gondoltam a vébé egyik központi figurájának, ami bejött, ahogy az Henry és Blanco búcsújáról írottak is. Még a végén kiderül, hogy nem vállaltam túl magam.

Ha már vállalások: élveztem az impulzusáradatot. Bár a hónapokon keresztül kígyózó történeti sorozatból kivontam magam, minden második leérettségiztetett diákra jutott egy vébéposzt. Az íráshoz sokszor a kommentátorok adták a töltényeket. Azt veszem észre magamon (ja, a kor), hogy a közvetítésekben elhangzó statisztika egyre jobban próbára teszi a tűrőképességemet, a nyelv és a felmerülő helyzetekre adott reakciók legalább annyira érdekelnek, mint régen. Fogalmazhatunk másképp is: a kommentálás stilisztikája sokszor jobban leköt, mint maguk az események. Tegyük fel, hogy a közvetítést az inspiráció egyik forrásának tekintjük: az a közvetítés, amiben előre látod a riporter észjárását, tudod, hogy fejezi be az elkezdett mondatait, ellenben nem ad az események puszta rögzítésén és minimál-kommentálásán túl semmit - na az a közvetítés egyszerűen rossz.

Az írás szempontjából engem jobban inspirál az a közeg, ahol a meccs hangja nem a hétszer lehasznált klisékkel és kövér statkupacokkal operál - lásd döntő -, hanem képes a nyelvet annak eszköz mivoltán túl, ötletesen használni, mondandóját az adott helyzethez formálni, és ebbe belefér a badar-fanyar szóviccektől a találó hasonlatokon át a személyesebb, reflektív hangvételig minden. Rengeteg gondolat, minta, analógia, aranyköpés, "riporterduma" gyűlt össze egy hónap alatt - de csak egy adott kommentátori kör meccsei alatt teltek a füzetlapok. Szeretem, ha a közvetítésben ott van az élmény, ha már ott van, a cserepad játékperc-elemzése helyett inkább azt ossza meg velem, ami a repülőtértől az újságosig, a szállodától a riporterállásig érte. Mivel azonban csak kétévente kerülnek képernyőre többhetes tornák, statisztikai alapon se lehet elkerülni a száraz, szikár, önismétlő közvetítéseket.  

A hiányolt személyességet pótolta a videoblog, a szerzőtársak tévés megjelenése pedig teljesen új irányba lökheti meg a sportblogok látogatottságát és a televíziónak az online közösségekkel való kapcsolatát. Nem kell kölni diploma vagy tíz enbéegyes szezon ahhoz, hogy valaki bebizonyítsa, érti-érzi ezt a sportágat és képes a lehasznált, belterjes szakembergárdát feledtetve összefüggő, értelmes, frappáns mondatokban reflektálni arra, amit lát. Bence és Henrik megtették.

239 komment

Címkék: több mint foci vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr182149746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montipájton 2010.07.14. 08:25:19

Szép összegzés. Várom a többiekét is.

ScuderiaFM 2010.07.14. 08:42:08

Tetszett a poszt, egy megjegyzés azonban engedtessék meg: ugyan tény, hogy a bírói teljesítmény gyalázatos volt a döntőig, de ez nem menti fel Webbet,és a FIFAt, megjósolható volt, h Webbnek tekintélye nem lesz, alkalmatlan egy VB döntőre, és nem is tudja majd ilyen kiélezett helyzetben a feleket kordában tartani, a meccs elején a lapok hiánya vezetett a hirighez. Hiányzik egy olyan bíró, mint Collina, aki fellépésével uralni tudja az ilyen meccseket.

r_magpie 2010.07.14. 08:46:36

A leszerepelt afrikai csapatok szerencsétlenkedését látva nekem is többször eszembe jutott Egyiptom. Nem mondom, hogy örök emlék lett volna a szereplésük, de sokkal jobbak pl. ennél a Kamerunnál és Algériánál (igen, a szudáni 0-1 ellenére is).

HosCincer 2010.07.14. 09:02:04

Pár gondolat az MTV (vagy csak úgy általánosságban a magyar foci) közvetítéshez:

1. Miért nem alkalmaznak a közvetítések alatt szakkommentátorokat, de olyanokat akik tényleg értenek hozzá és nem csak úgy gondolják (pl Zombori, brrrr...)? Lásd sport1 NFL meccseit.

2 A studióban meghívott szakértőnek általában nincs is ideje "szakérteni" plána ha rajta kívül még hárman ülnek a stúdióban és egy közülük olyan türhő barom mint Bognár Gyuri aki mindenkibe belefolytja a szót.

3 Azt kifelyezetten vérlázítónak tartom hogy a meghívott "sztárvendég színész úr" félidőben azon riheg-röhög, hogy a Dél-Afrikai játékosoknak milyen neve van (nyitómeccs).

4 Az TeleSport - NST közreműködést a vb alatt kifejezetten jó ötletnek és követendő példának tartom, csak nem biztos hogy ez a forma a legmegfelelőbb.

5 Bencének és Henriknek gratulálok.

robill760 2010.07.14. 09:15:37

Bence és Henrik szereplésével kapcsolatban. Eleinte még érezni lehetett Bognár Gyurin és Bánfin a lekezelő, vállveregető hozzáállást ("örülj neki, öcsi, hogy meghívtak, de azért ne téveszd el a házszámot, itt én vagyok a 'szakértő'"), aztán szép lassan rájöttek, hogy ezek a "nímandok" sokkal jobban beszélnek, kerülik a bődületes közhelyeket, és (velük ellentétben) olyan dolgokat mondanak, amik elsőre nem mindeni számára egyértelműek - tehát ők a valódi szakértők. A második csoportkör után már egyfajta óvatosságot éreztem a Bognárékon. Már nem dobálóztak az olyasféle ökörségekkel, minthogy "Donovan nem a helyén játszik", mert tudták, hogy Henrik vagy Bence tapintatosan helyreteszi őket, és kiderül, Bognár Gyurinak bizony halvány fingja sincs, Donovan hol szokott játszani.
Leginkább azonban azért vagyok hálás az MTV-nek, mert a legtöbb weblappal ellentétben az NST olvasásáért még fizetni is hajlandó lennék, és mivel a közszolgálatira hívott szakértők tiszteletdíja végeredményben az én adómból is megy, ezt most közvetve meg is tehettem :)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.14. 09:31:27

Nekem nem jött be összességében ez a vb.

Nehezen kaptam el a feelinget (délutáni meccsek - meló), aztán a gyenge játékvezetés is rátett egy lapáttal. mert akárhogy csűrjük, csavarjuk, 1 gól sokat ér a mai fociban (főleg az tudja aki focizik is). nem szeretem az "összességében megérdemelt győzelemeket" - német, argentin. Gólra játszák ezt a sportágat is. Annyira felgyorsult a játék, h a jelenlegi játékvezetés erre alkalmatlan. Én sem várok el nagy áttörést, de egy lépést igen (pl: gólbíró), s aztán jöhet a többi.

A holland kell egy vereség a győzelemhez résszel nem értek egyet. (Amúgy sem kaptak ki a döntőben sem - hivatalosan; s ezt csak zárójelben.) Azt mondtam, h kell gólokat kapni, mert aztán előbb-utóbb jön 1-1 vitatható tizi, 1-1 potya, 1-1 les gól, csak ezek mind egy meccsen, és akkor jön a balszerencsés kiesés. A hollandoknál ez nem jött be, eljutottak a döntőbe.

A döntőt összességében a spanyolok megérdemelten nyerték. :) a hihetetlenül gyenge játékvezetés miatt számomra élvezhetetlen volt az egyébként izgalmas találkozó. Robbenen múlt.

Amit láttam, hallottam Henrik és Bence tevékenységéről a stúdióban, ahhoz csak őszintén gratulálni tudok, sztem ez hatalmas siker. Remélem, lesz folytatás!

Az afrikai csapatok továbbra sem tudnak nagyot domborítani, sztem ez így is marad még elég sokáig, a nagy áttörésre Ázsiában hamarabb kerül sor.

Az a jó, hogy még lehet napokon, heteken, hónapokon át beszélni a vb-ről, elemezhetjük a franciákat, Maradonát, Dunga taktikáját, méltathatjuk Uruguayt, a német fiatalságot, beszélhetünk a lasztiról (ez sem tetszett), stb. De lassan ezeket majd átkötjük a bajnokságokra, az átigazolásokra. Vajon Özil hol fog kikötni?

Üdv, ymy

Tika_ 2010.07.14. 09:43:22

... és végül egy milyen érdemjegyet tudnál adni? :) Mert ez tényleg nagyon tanáros lett :)).

Ha már megemlítetted a sportblogok látogatottságát:
- szerintem korrektebb lett volna az MTV részéről, ha "blogger"-nek minősíti a srácokat, nem szurkolónak, vagy mit írtak
- vajon az itteni jelentős trollszaporulatban és a kommentek színvonalának zuhanásában ennek is szerepe volt? (vagy csak annak, amit előre jeleztetek, hogy kinnt lesztek a főoldalon, vb van, többen be fognak jönni, akik egyébként nem szoktak ide járni, és köztük sok lesz a hülye)

favicc 2010.07.14. 09:56:20

@Tika_:
Hegedűs Henrik fociblogger, Mártha Bence fociblogger

Nekem gyanús h így hívták őket...

CaBeL 2010.07.14. 10:04:17

@Tika_: én úgy emlékszem, bloggerezték őket :)

"Egy latin-amerikai bíró úgy verte volna szét három-négy pirossal a finálét, hogy Blatter is kiszédült volna a VIP-ből. "

Ezen én is lefordultam a székről! Aranyköpések közt a helye :))

mickeyknox 2010.07.14. 10:08:25

csatlakozva ymyhez, engem sem kapott el most annyira a vb-láz, bár nem a délutáni meccsek miatt (az máskor is volt már így, és mindig megoldottam), hanem az egészen extrém fos első két csoportkör miatt. hiába jöttek utána jó meccsek (és azok valóban jók voltak), belefáradtam. lehet, hogy öregszem? :) + a döntő sem volt túl szórakoztató.

a bírók feletti nyavalygás részben érthető, de az hogy mindenki most jön rá, hogy húbazmeg de felgyorsult a játék, köll a videóbíró, szerintem nevetséges, évközben sokkal gyorsabb és jóval több meccs megy klubszinten, minimum ennyi súlyos bírói tévedéssel. kell az, meg lesz is (hála a szabotőr munkatársnak, aki kirakta a lassítást a kivetítőre).

szóval jó volt, szép volt, de remélem a következő (és a '12-es eb) jobb lesz!!!

CaBeL 2010.07.14. 10:10:52

@Tika_: én úgy emlékszem, bloggerezték őket :)

"Egy latin-amerikai bíró úgy verte volna szét három-négy pirossal a finálét, hogy Blatter is kiszédült volna a VIP-ből. "

Ezen én is lefordultam a székről! Aranyköpések közt a helye :))

nils_h 2010.07.14. 10:10:54

@Tika_: @mocsing: azt meg tudjátok mondani, hogy a vb alatt mennyiről mennyire nőtt a kommentelők száma? Mármint az új hozzászólókra gondolok, nem arra, hogy pl horas a szokásos napi 50-ről felment 240-re :)

balu11 2010.07.14. 10:15:49

jól hangzik a dél-amerikai bíró, meg a 4-5 piros szöveg, csak (sztem) pont nem igaz, ezt a meccset meg lehetett volna fogni, akár egy pirossal (/gypors egymás utánban dupla sárgával) az elején

nem kellett volna eljutni oda, hogy már Iniesta is törleszt

igenis nagyon komoly felelőssége van a meccsen elharapódzó durvaságban a sporinak (nem menteni akarom a játékosokat, vagy a hollandokat!!!)

egyébként jó kis poszt, várom a többit

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.14. 10:16:14

@robill760: Na igen, szembeötlő volt eleinte a flegma, lekezelő stílus, a srácok mégis igen intelligensen tűrték, az első hét után meg egész szép kis respektet vívtak már ki maguknak. És ők még fel tudtak venni egy normális cipőt is, ha már a stúdióbeszélgetésnél látszik a lábbeli is...
Az utolsó bekezdésre egy óriási ámen jár, szerintem remek út a szakértő, amatőr blogok elterjedése a sok szenny megfékezése elleni harcban. (ld. Képes Sport és hasonlók)

CaBeL 2010.07.14. 10:19:54

Tényleg az NST az egyetlen blog, ahol még ha 600 komment van is végigolvasom mindet. Csak így tovább fiúk! Ámen +1.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.14. 10:21:08

@balu11: egyetértek, mint egy kezdő, úgy vezette ezt a meccset.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.14. 10:26:06

@CaBeL: En ezen a blogon az elejetol fogva kb. egy kommentet se hagytam ki, meg arra is kepes voltam hogy heti/2heti/tobbheti nettelenseg utan egeszbe olvassak el mindent, hosszu orak alatt.
Na errol a VB alatt errol leszoktam, a ki-tud-nagyobbat-rugni-az-eppen-jatszo-csapatba es a ki-tud-nagyobb-f...sagot-leirni jatek elvette a kedvemet.

De a blogbejegyzesekert ezer koszonet, sot, a nemet kollegaknak forditottam nem egyet es nekik is tetszett..

balu11 2010.07.14. 10:34:53

@csizsikpizsik: szinte ugyanez van velem is!

néhány hónappal a kezdet után találtam ide, azóta csak a VB-posztok kommentjeit nem olvastam végig (azért majdnem mindet elkezdtem, de általában volt egy pont, hogy na, most elég, köszi)

nyilván az Index-címlap, MTV, ... miatt hígul a társaság, meg ez nem is feltétlen baj (sőt, bizonyos szempontból előny)

csak jó lenne, ha azért beállna megint normál (akár megnövekedett számú, de szinte trolltalan) "ügymenet"

(((Loki-BL poszt nem lesz, egyébként? Nem emlékszem, h tavaly mikortól követtétek a "hajdúságiakat"...)))

CaBeL 2010.07.14. 10:42:04

@balu11: Majd ha bejutnak a BL-be, azért az még messze van :) Persze szurkolok nekik.

exeaxe 2010.07.14. 11:04:51

Ha már emberi tényező: nemhogy a videóbíró, de még az "objektív segítség" is elég meredek dolog. Nem is lesz belőle semmi, max. az emberi tényező ember által történő befolyásolása. (gólbíró, akármi) A kevésbé felfújt hibák között tömegével találhatunk teljesen egyértelmű helyzetekben hozott szubjektív ítéleteket - ezt a szubjektivitást áttolni egy másik, de ugyanolyan szintre teljesen szükségtelen.

montipájton 2010.07.14. 11:07:59

Óriási volt megint látni, sőt, ilyen méretekben most először, micsoda közösségi élmény tud lenni a Föld másik felén rendezett torna, itt, Magyarországon. A kivetítős placcokon zsúfolódva többezer ember között jobban éreztem olykor magam, mint bármelyik hazai stadionban, a hangulat minimum kétszer jobb volt és még az egymás iránti tolerancia is új erőt kapott a fociélménytől. A döntőben egymás mellett óbégatott spanyol és holland szimpatizáns, késő éjszakai majális fílingben - mindez Magyarországon, futballmeccsen, minimum reveláció.)))

Négy év múlva minden tekintetben fel lesz adva a lecke, bárki közvetít és bárhogyan, mert az időeltolódás sajna sok hasonló kezdeményezést haza fog vágni. De azért megoldja valahogy a szurkoló, nem félek. ))

smartdrive 2010.07.14. 11:10:20

most már kezd felfordulni a gyomrom ettől a van Bommel-fikázástól

Roy Keane bezzeg kemény és férfias volt. ráadásul ő egy percig nem volt jó játékos a keménységén felül

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.07.14. 11:12:28

@nils_h: én pontos számot nem tudok, de ha tudnék, se biztos, hogy a statisztika nyilvános adat

montipájton 2010.07.14. 11:14:05

Henrik és Bence befutottak, legközelebb már celebként aposztrofálják őket a stúdióban.))))

Komolyabban: kalap le, skacok, ebbe az egyáltalán nem annyira könnyű műfajba gyorsan belejöttetek, a saját stílust, saját hangot hamar megtaláltátok és felvállaltátok, márpedig a képernyőn csak egy bűn van: ha nem jön át az egyéniség. A tietek átjött (a különbségek is, ez a lényeg!), a viták jók voltak, kellettek, a szakértőkről meg lehet mondani ezt-azt, de a magukét ők is hozzátették mindehhez!
Az MTV vb-műsorának komoly pozitív szakmai visszhangja volt, és ebben szerintem nagy szerepe volt a blogkultúra bevonásának.

Arról nem beszélve, hogy Henrik az elemzős mániájával megteremtette a HIÁNYPÓTLÓ műfajt a magyar sportsajtóban, nagy kösz az Indexnek, hogy teret ad neki. Remélem, folyt. köv., minden értelemben.

montipájton 2010.07.14. 11:14:44

@smartdrive: Van Bommelnél pár arasszal azért jobb volt, gyomrod ide vagy oda.

Táposvödör 2010.07.14. 11:16:56

Én egy kicsit úgy voltam vele, hogy néha félve léptem fel az oldalra kommenteket olvasni, mert sok volt az olyan hozzászólás aminek a célja csak az indulat és a mások megbántása volt. Nem is érdekel már hogy ki kinek szurkol, kicsit kiégtem. Úgy sem tarja senki tiszteletben hogy én kinek szurkolok, és hogy objektíven látom e dolgot vagy sem. Lényeg az volt hogy ha te másnak szurkolsz akkor dögölj meg. Szerintem itthon ezért nincs pl. normális szurkolói társasága a válogatottnak. Nagy a differencia, sok a "túlokos" agyoniskolázott ember. Kb olyanok vagyunk mint a Maradona amikor nem akart szóba állni a Müller-gyerekkel mert labdaszedő fiúnak nézte( ennyire készült fel az ellenfélből). Nem tiszteljül egymást.Pááá.........

zsakfos 2010.07.14. 11:17:25

Általában nagyon tetszenek az írásaid OJ, de ezzel sok helyen nem értek egyet.
1. A hollandok győzelméhez nem egy korábbi vereség hiányzott. Ez a csapat kihozta magából a maximumot,-elég közepesen játszva is- néhol szerencsével,de eljutott egy vb döntőbe. Ott vannak a világ 4 legjobb csapata között ( nálam spanyol, brazil, német, holland) és minden bizonnyal 2 majd 4 év múlva jobbak lesznek ( a feltörekvő új generáció sokkal jobb mint a kiöregedő). Ha olvastad a nyilatkozatokat-ellentétben pl. azzal amit az EB-n nyomtak-tisztában voltak, hogy hol a helyük( a meccs előtt is!) és a meccs után is mindenki elismerte a spanyolok győzelmének a jogosságát, és hogy övék a jobb csapat.
"Sikerült is magukkal elhitetni, hogy győzhetnek." Na most komolyan, ha nem hiszel abban, hogy győzhetsz -egy kimondottan jobb ellenféllel szemben is- ne is menj föl a pályára (egy vb döntőbe meg pláne ne).
2. Az, hogy a döntő sajnálatos módon idáig fajulhatott -nálam ilyen sorrendben-a FIFA, Webb és a csapatoka felelősök. Blatter maszatol össze vissza,a labdarúgás hagyományaira hivatkozik, miközben iszonyatosan felgyorsult a játék, és leginkább szegény játékvezetők járnak ezzel legrosszabbul, mert rájuk húzzák a vízes lepedőt minden egyes hiba után. Hatalmas pénzek forognak, nagy a tét, valamit változtatni kell a játékvezetők segítése érdekében, mert ez így egyszerűen nem mehet tovább! Reform kell!
Nem lettem volna Webb helyében az biztos, mert nagyon nagy nyomás nehezedett rá,de totál alkalmatlan volt a feladatra. A játékosok nem szentek, egy megye II.-es szomszédvárak rangadóján hatalmas a feszültség, akkor mit várunk egy vb döntőtől. A játékvezető azért van ott, hogy kordában tartsa őket, és betartassa a szabályokat mérlegelés nélkül, mert késöbb saját dolgát nehezíti meg. Ha a 35. percven piros lap De Jongnak akkor piros lap.
Ezen kívül minden ítélete védhető? Ne már...Az utóbbi idők leggyengébb bíráskodása volt ( nem egy lest nézett el mint Rosettiék..) amit láttam. Soroljam? De Jong piros, van Bommel sokadik szabálytalanság után piros, Puyol 2. sárga után piros, Iniesta törlesztés min. sárga ( megjegyzem a partjelző 3 méterre állt), Heitinga első sárgája kamu, Sneijder sz.rúgása után kirúgás, a gól előtt Elia elleni szabálytalanság, tekintéllyel a reklamálós sárgák megelőzhetőek lettek volna, előnyszabály nem alkalmazása, rossz helyezkedések ( 3x ért labdába...). Kicsit úgy éreztem mintha magában sem bízott volna, hogy alkalmas erre a feladatra.
"Van Bommel a döntőhöz vezető hat meccsen egy (!) darab sárgára szolgált rá, csak ebből az egy bizarr tényből leszűrhető, milyen eséllyel fékezhette meg Webb az elkapatott hollandokat. Egy latin-amerikai bíró úgy verte volna szét három-négy pirossal a finálét, hogy Blatter is kiszédült volna a VIP-ből. "
Van Bommelnek a csoportmeccseken egyáltalán nem játszott durván, inkább az utolsó háromra hegyezzük ki a lapok elmaradását, mert az közelebb áll az igazsághoz. Ha következetes és tekintélyesebb Webb sztem megfoghatta volna a meccset, mert a csapatok ált. visszafogják magukat, ha látják, hogy jv. nem vevő a játékhoz való felfogásukhoz ( szabálytalanságok, szimulálások, reklamálások).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 11:19:13

@csizsikpizsik: @balu11:

Sajnos egyet kell értenem. Kivételesen sok primitív komment terhelte meg a vb idején ezt a blogot [aki nem hiszi, nézzen át a "Spanyolország vs Elit Alakulat poszt tegnap délutáni hozzászólásaihoz].

Ezzel együtt nagyon jó volt összekötni a vébénézést az NST-vel. Ezúton is köszönet a posztokért és az értelmes kommentekért!

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.07.14. 11:27:58

@Tika_: Érdemjegy? Négyest, megfelel? :)
@zsakfos : Webb, mint alkalmatlan személy? Nem hinném. Egyedül Rosetti lett volna alkalmasabb, de ő kiesett a körből korábban.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.14. 11:36:16

@balu11: @Csöncsön: engem rohadtul lehangolt, regen itt a focirol volt szo, arrol hogy mi volt a palyan, mit tett az edzo, pici oltas, nagy dumak.
Most meg dogoljon meg mindenki, lehangolo...ja, meg hogy Iniesta/Xavi/Pique buzi.
(Erre csak annyit hogy gyerekkoromban unokatesom Motley Cruet hallgatott es a haverjai buziztak, mert buzik zenejet favorizalja, bezzeg ok igazi ferfias zenet, Judas Priestet tolnak.
Nem tudom, mintha nem a Motley frontembere vallott volna azota, szoval...)

szferi 2010.07.14. 11:41:59

Sok mindennel nem értek egyet.

Szerintem dunga nem szerepelt le, összerakott egy tökéletesen működő, taktikus, fegyelmezett csapatot. egy emberen ment el a vb-jük, és itt követte el az egyetlen hibát, hogy ha már kezdette a szerencsétlen felipe melot, legalább lehozta volna az öngól után.

a kommentátor beszéljen a fociról: arról ami a pályán, vagy a csapatok körül történik én se szeretem mikor statisztikákat darál vagy bulvárhíreket nyom valaki perceken keresztül, de amikor csak azzal foglalkozik, hogy el tudja sütni az előregyártott idióta szóvicceket, az ugyanolyan semmitmondó.

a szlovákok egy hihetetlen lélektelen, motiválatlan, ráadásul nem is jó csapat képét mutatták három meccsen keresztül, olaszország még őket is alulmúlta, ettől vérszemet kaptak, de ezért nem érdemelnek ekkora dícséretet.

paraguay az egy forlánt leszámítva karakteresebb csapat volt uruguaynál, mindkettő pozitív meglepetés.

Bence és Henrik nagyon jó volt, kár, hogy az mtv következetesen ragaszkodott az esti meccseken a megmondóember + hülyeszínész (focihoz legalábbis) kombinációhoz a stúdióban.

slowmotion 2010.07.14. 11:54:00

"Egy latin-amerikai bíró úgy verte volna szét három-négy pirossal a finálét, hogy Blatter is kiszédült volna a VIP-ből."
a vessző utáni fél mondat nagyon odabasz, az előtte levővel nem tudok egyetérteni.

konkrétan pont az olaszok jártak úgy (színészkedés ide vagy oda), hogy konkrétan két latin-amerikai bírót kaptak az első két meccsükön.
foci gyilkolása mellett, személyes szimpátiákat szőnyeg alá söpörve az első meccsükön konkrétan úgy a negyedik perctől emberelőnyben kellett volna játszaniuk (amikor Montolivo sípcsontjába szemből belelépett valamelyik para), meg azért az új-zélandiak is inkább aussie rules football-t játszottak olykor.

a két bíró konkrétan egy mexikói és egy guatemalai volt, a két ellenfélnek kiosztott lapok száma: 1+3.

szóval szerintem egy latin-amerikai bíró Webb-hez képest pont leszarta volna a keménységet, náluk a De Jong-féle fogásra esetleg nagyon szigorúan megítélnek egy sárgát.

ycool 2010.07.14. 11:54:51

OFF

sportgeza.hu/sport/marodiaklistaja/2010/07/14/mark_van_bommel_a_futball_mocska/

van Bommel egy nagyon jo szürö jatekos, ö nem azert van a palyan, hogy szeressek, hanem azert, hogy ne tudjon az ellenfel letamadni, es elönybe kerülni. Neki az a feladata, hogy minden eszközzel akadalyozza meg az ellenfel tamadasait.
nem egy halas szerepkör, rengeteg szabalytalansaggal jar, hiszen nem lehet mindig mindenhova idöben odaerni, de mivel az a kötelessege, hogy ne menjenek el mellette.. ezert ö megoldja, ahogy tudja..

nem akarom a van Bommel f@szat sz*pni.. de aki a cikket irta, egy elfogult, szüklatokörü idiota..

(az igazsag vagy nalam van :), vagy köztem es a cikk között feluton… ;)

Tika_ 2010.07.14. 11:57:58

@favicc: @mocsing: @Zsoca87: @CaBeL: OKs, elhiszem. A napközben dolgozó fajtába tartozom, így kevés alkalmam volt heinrich-et és benitot figyelni, de amikor igen, akkor még szurkolók voltak. Később ezek szerint javítottak, ez korrekt.
@robill760: Viszont amit láttam, abba a blog fura urai kb. negyedannyi szakmaiságot vittek bele, mint itt a blogon.
@nils_h: Nyilván ez költői kérdés volt :). Azt érzékeltem, hogy nem a megszokott ismerős közeg volt, hanem új arcok pörögtek. (horas flood-ja meg tényleg durva :))

Nem értek egyet a Webb-et támadókkal; Van Bommel a 21., Van Damme a 27. percben kapott sárgát. Ha pirosat kaptak volna, akkor azok, akik most azon hörögnek, hogy gyenge volt a játékvezetés, most azon hörögnének 5-szörösen / 5-ször ennyien, hogy a spanyoloknak fújt, vb-döntőben túl szigorú volt, stb.
Ez pont az, amit OJ írt: a bírók lehetetlen helyzetben vannak (lásd Rosetti), akármit csinálnak, ők a hibásak.
OFF
Értem, hogy itt ugyanaz van kicsiben, ami a fejlett világban nagyban: háborút akarunk vívni áldozatok nélkül, rendőri intézkedést várunk erőszak nélkül, biztonsági őr intézkedést eszköz nélkül. Csak ez nem működik. A T/1 szándékos, mert nem is feltétlen a "vezetőkkel" van a baj. Úgy értem, ha Webb kioszt 3 pirosat, Blatternek nyilván nem ez lett volna önmagában a baja, hanem a nézettség, a vélemények, stb. A kibaszott média fújta volna fel, kérődzött volna rajta hosszan, és ezért hörögtek volna az emberek. Én az ő hibás szerepértelmezésükben, célmeghatározásukban látom a problémát.

ON
Azokat viszont őszintén irigylem, akik minden kommentet el tudnak olvasni. Szerintem kurva sok van, képtelenség mindet (ezért támogatom mindig a bloggerek összefoglalóit). Mondjuk az utóbbi néhány hétben meg se próbáltam, mert tényleg csak erről @csizsikpizsik: szólt a nagy része.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.14. 12:04:21

@Tika_: mindenkinek válaszolsz, nekem meg nem?:) (nem kérdeztelek, de akkor is:))

exeaxe 2010.07.14. 12:04:53

@OJ:
"Az írás szempontjából engem jobban inspirál az a közeg, ahol a meccs hangja nem a hétszer lehasznált klisékkel és kövér statkupacokkal operál "

Az egész, kommentálásra vonatkozó bekezdéshez: focit már nem csak a szakértő férfiközönség néz. Számottevő (enyhén szólva) az "eventlátogató" réteg, akinek el kell adni az eseményt, és ehhez el kell látni olyan információkkal is, amik révén (felületes, egyszerű) agyával egyáltalán valamiféle fogalmat tud alkotni arról, mi is ez az egész, azon túl, hogy egymilliárd ember vonaglik rajta. Tehát, informatívnak kell lennie - és mellette trendinek, lazának, és lehetőleg könnyen fogyaszthatónak. (Ahogy te is írtad - mint egy amerikai vígjáték; a poén előtt két perccel tudod már, mi következik). Ezeknek a követelményeknek megfelel a statisztika, megfelel a klisékre és szóviccekre épülő közvetítés.
A szakmajmoknak [:)] ott a látvány, és a stúdióműsor - egyelőre.
Természetesen változtatásért ordít az egész - remélhetőleg ez mihamar be is következik

drani 2010.07.14. 12:07:19

@slowmotion: elég konkrétan fogalmazol :)

montipájton 2010.07.14. 12:10:26

@szferi: A Dungáról és brazilokról írottakkal egyetértek, sajnáltam, hogy lemondott. A braziloknál mindig nagy a hájp a szövkap körül, most volt egy, aki nem az újságíróknak, hanem a saját koncepciójának megfelelően rakta össze a csapatot, működött is, a brazilok a spanyolok mellett magasan a torna legerősebb csapatát adták, elcseszték egy meccsüket, ahogy más nagy (brazil, magyar stb.) válogatottal is előfordul. A spanyolok megköszönhetik nekik is a polip mellett.))

Ezzel együtt a következő 4 év nagy kérdése, lesz-e világklasszis felhozatal Brazíliában, mert ha nem, otthon se okvetlenül nyernek. Az igazi európai topcsapatokban jelenleg szinte csak védő játszik tőlük, nézzük meg, hova kellenek a többiek. Ha Kaká már nem lesz többé a régi és nem jön egy új Ronaldo/Ronaldinho, 4 év múlva is max. a Dunga-féle hatékony csapatjátékban bízhatnak.

balu11 2010.07.14. 12:10:41

@csizsikpizsik: hasonlóképp'

viszont - bár még csak most lett vége a VBnek - látom már a visszatérés lehetőségét a "klasszik" NST-hez, meg azért van pár új arc, akik normálisan tolják

a Csöncsön által említett tegnapi poszt kommentjei is szerintem teljesen rendben voltak (én még élveztem is az eszmecserét), amíg el nem kezdett megint arról folyni a vita, h ki német, meg ki nem

engem ez a "németezés" akaszt ki teljesen... komolyan mondom, indítani kellene egy NST alblogot: "Etnikai kérdések a fotball"-ban, aztán oda lehetne járni négerezni, töröközni, arabozni, ..., akinek arra van igénye - de ez már hót unalmas, ráadásul szinte nincs olyan mondás, ami nem értékítélet lenne, hanem hozzátenne vmi érdekes adalékot, felvetne vmi új kérdést, ...

(egyébként a buzizásnak sem örülök, azt is le lehetne már zárni - igen, Iniesta/Xavi/Pique buzik, és akkor mi van? :) és ha már németezünk, Lahm is, Jogi még kérdéses, de várható egy comingout... :)))

szóval én abszolút bízom abban, hogy jó irányba mennek majd a dolgok itt, és kikopik, aki nem idevaló

((egy érdekes példa: a tegnapi ESP-világvál. poszthoz kb. 5-6szor kommentelték be Svájcot - korábban, ha jól emlékszem, elég ritkák voltak az ilyen ismétlések, mert általában elolvassuk a megelőző kommenteket is - nálam ez is azt támasztja alá, hogy sokan csak beesnek, és beszólnak egyet, esetleg maradnak kicsit kötekedni

bocs, ha valakit "eltaláltam", nem néztem meg, h kik írták Svájcot, és abszolút no offense!!! csak szemet szúrt))

nordsee 2010.07.14. 12:10:42

Pont a latin-bíró témakörben: egyszer Bence ült bent Sallóival, és _benito bemondta a kártyafétises latin sporira vonatkozó _közismert_ axiómát, Sallói pedig sűrű plafonnézéssel firtatta az összefüggést. A következő alkalommal már ő élt ezzel a fordulattal, ráadásul az egész félidei szakértését erre a momentumra alapozva.
Egyszóval le a kalappal a bloggerek előtt. Sikerült eljutni oda, hogy Bognár már gyakran élt a "de majd Henrik ezt úgyis elmondja" betéttel. El is mondta, jól.
Grat.

Árpádka 2010.07.14. 12:12:55

1. afrikai csapat csak akkora hátszéllel meg mázlival juthat elődöntőbe mint Dél-Korea. És lássuk jelenleg nincs olyan afrikai csapat ami felvehetné a versenyt bármelyik európai vagy dél-amerikai csapattal. Viszont Mexikó és az USA ott lehet 10 éven belül a szűk élvonalban ( nekem ők voltak a kellemes meglepetés).
2.Hollandiának nagy pechje volt ha Robben belövi legalább az egyik ziccerét most arról áradoznánk, hogy a hollandok megtanultak nyerni( sajnos csunyán) összeségében legalább anyira megérdemelték a Vb címet mint a spanyolok. Az döntött, hogy nem voltak olyan szintű cseréik mint a spanyoloknak Fabregas>VDV véleményem szerint .
3.Nekem nagyon tetszett Uruguay játéka ha egy kicsit bátrabbak verték a volna a franciákat is.Paraguay nem valahogy színtelen szagtalan volt a játékuk ellentétben Chilével akik rossz ágra kerültek.
4. Csalódás: A franciák és az olaszok mellet Svájc azt hittem hogy a spanyolok legyőzése után szárnyakat kapnak. Nem tudom mi történt velük a Honduras elleni meccsen motiválatlannak tűntek.
5. Nekem nagyon tetszett Arevalo Riós, Perez és Fucile játéka. Perez feje kb a 10 percben úgy nézett ki mintha 120 percet játszott volna.Ghána ellen és mégis végig bírta megdöbbentő.
6.Komentátorok: engem Bánfi melléfogásai,balfaszságai mellet(pl: Ita-Nzl. SVN-USA). A celebek zavarnak most egy Vb melett ami a legnézetebb sport esemény a világon miért kell balfacánokat behívni mér csak Kiszel Tünde és Zimány Linda hiányzott onnan
ja igen és a legszarabb kommentátor nálam Faragó volt, nagyon nem bírom az arcot ( mondjuk itt asszem egyedül vagyok vele)

Goyo 2010.07.14. 12:13:01

@szferi: Felipe Melo öngóljáról leginkább Júlio César tehetett. Üvöltenie kellett volna, és mindent eltakarítani az útjából. Egyiket sem tette meg.
Én nem látok összefüggést a szerencsétlen öngól és a pillanatnyi elmezavar között.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 12:13:51

"nem sok választja el a csalódást a csalózástól" - ó de finom és pontos sarokőpassz.

Szerintem jó vébé volt és @mickeyknox: rosszul emlékszik csak az elsőkör volt pocsék. A másodikban már voltak igen jó meccsek, mint a dán-kamerun, a brazil-elefánt, a francia-mexikó, az usa-szlovén stb. Az egyenes kiesés után meg nagyon bejött az uru-korea, a ghána-usa, a spanyol-pori, az brazil-holland, az uru-ghána, jó volt mindkét elődöntő, a harmadik helyért, de én a döntőt is élveztem.

Nálam is Forlan a vébé játékosa. Csak azért nem Ayew, Suarez Müller vébé felfedezettje, mert őket az u20-asról és a bl-ből, a bundásból meg az erediviseből már ismertem. Viszont most tűnt föl nekem a Contrao gyerek.

A foci jelenállása szerint mindenképpen a spanyolokat illeti a vébé trófea, de remélem négy év múlva braziliából szaggatják el az argentinok heinrich nagyörömére.

A tévé közvetítések is fogyaszthatóak voltak, a végére még Bánfi Jani is belejött (vagy megszoktam). A négy évvel ezelőtti RTL Klub borzalomnál nagyságrendekkel volt jobb, ezért jár a gratula a stábnak, remélem nem omlik rájuk az MTV.

Nekem ugyan kicsit sok volt a fanyalgás, meg a kicsit naív, kicsit romnantikus 'igazi, élvezhető, szép' foci hiányolás a műsorok alatt, szerintem ez nem segíti a nézőt az eligazodásban, meg kicsit igazságtalan is, de tudom, hogy ez ízlés és hözzáállás kérdése.

Amúgy a sokat szidott Egri és a két Somos közvetítését nem volt bajom, egy-két jó beszólásuk is akadt. Érdekes, hogy nekem több problémám van a többség által elfogadottabb Gundellel meg Faragóval. Az nst-s srácok jók voltak. Az azért jelent valamit, hogy a felkent szakértő urak a második csoportkörre már Henriket kérdezték.

Árpádka 2010.07.14. 12:16:07

@ycool: nagyon elfogult a cikk, idén a Vb-n kivül ( Bl. Bundás) nem is voltak alattomos durvaságai( Mondjuk ebben bizots nagy szerepe van LvGnek is)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.14. 12:23:41

@balu11: biztos a VB utan indultak el a lovas- es felfedezotaborok a Balcsi mellett :))))

Tika_ 2010.07.14. 12:23:43

@ycool: Muhaha, mindig ilyen gyorsan bizonyosodjon be, hogy igazam van :)).
Joó Gábor a magyar sportújságírás legalja, egy igazi szenzációhajhász féreg, ezt már többször megállapítottuk.
Ettől még ebbe a cikkébe nehéz belekötni.
„Neki az a feladata, hogy minden eszközzel akadalyozza meg az ellenfel tamadasait.”
Tévedés. Az igazság tőled kurva messze van. A futball is olyan, mint az Élve fogd el társasjáték, vagy a gazdaság működése: vannak szabályok, és azok keretei között lehet bármit (elvileg – aztán a gyakorlat, mint látjuk, ettől azért el tud térni…). Tehát neki az a feladata, hogy megakadályozza – a szabályok által definiált keretek között. Értem, hogy kibaszott hatékony az Utolsó cserkészben látott módszer, mert akit lelövök a faszba egy pisztollyal, az garantáltan nem fog akadályozni a góllövésben, csak szerencsére a foci nem ilyen.
Tehát, NEM, nem lehet a fociban x méterről lábra menni, taposni, stb. Ez EGYETLEN JÁTÉKOSNAK SEM feladata. Aki ilyet tesz, az nem focizik, következésképp nincs helye a pályán. Pont. (várja szeretettel pl. Zilai Sándor, pl. K1-ben szabadabban lehet a győzelemre törekedni :))

@imici77: Még akartam is írni, hogy balu11, imici77, a Webb-es rész direkt nem nektek válasz, mert sokan megfogalmazták ezt az utóbbi napokban. De akkor, kérlek: nekem a döntő a holland mészárlás miatt volt élvezhetetlen, a bírói inkompetenciát egyáltalán nem éreztem. Nyilván te meg fordítva látod :).

@balu11: "engem ez a "németezés" akaszt ki teljesen... komolyan mondom, indítani kellene egy NST alblogot: "Etnikai kérdések a fotball"-ban, aztán oda lehetne járni négerezni, töröközni, arabozni, ..., akinek arra van igénye - de ez már hót unalmas, ráadásul szinte nincs olyan mondás, ami nem értékítélet lenne, hanem hozzátenne vmi érdekes adalékot, felvetne vmi új kérdést, ..."
szerintem ezzel túlegyszerűsíted

Árpádka 2010.07.14. 12:28:04

a bírókhoz: Abban egyet értek OJ-vel hogy lényegében akármit csinálnak ők a hibásak. De amiket benéztek ezen a Vb-n az már néha vérlázító volt. Webb szerintem jól vezette a döntőt meg akarta fogni a meccset ( első 30 perc5 sárga). De túl nőttek rajta az események és fura lett volna valakit a a 30. percben kiállítani és azzal eldönteni egy VB döntőt. :)

balu11 2010.07.14. 12:28:40

@popp: ritkán szoktam ilyet, de ezzel most bekezdésről bekezdésre egyet értek (kivéve, h 4 év múlva inkább vágjanak vissza a hollandok a spanyoloknak a döntőben, úgy, h 0 lapot kapnak közben)

kis kiegészítés a kommentátorokhoz: Egri általában elfogult, Somosok annyira szürkék, hogy félelmetes (többször blancoferi ugrott be róluk), Gundi több alkalommal is helyes névvel illette a játékost, akit a kamera mutatott, Ricsi meg minden meccset el akart adni, mint a történelem legjobbja - nagyon nem tetszett egyikőjük sem, DE összességében még mindig egy klasszissal a 4 évvel ezelőtti RTLes ámokfutás felett volt (sajna, nem volt nehéz megugrani a Verebes és Léderer által kb. a bokájuknál tartott lécet)

egyébként:
- igen, az első körön kívül jó meccsek voltak!
- igen, Forlán, és Coentrao!
- igen, a spanyolok!
- ld. fent
- igen, zavart a sok sírás a "szép fociért"!
- ld. fent

@Árpádka: "5. Nekem nagyon tetszett Arevalo Riós, Perez és Fucile játéka." + Lugano

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.07.14. 12:36:01

@exeaxe:
Igen, ez így jó is lenne, csak épp amit kifogásolok, nem trendi, nem fogyasztható (a statisztika nem bulvár), egyszerűen csak felesleges. Attól mennyivel lehet több fogalmam a játékról, ha tudom, Villát hányszor cserélték le?
@szferi:
"amikor csak azzal foglalkozik, hogy el tudja sütni az előregyártott idióta szóvicceket, az ugyanolyan semmitmondó"
Persze. Nem arról van szó, hogy szeretjük-e a szóvicceket orrba-szájba nyomató riportereket vagy nem.

Árpádka 2010.07.14. 12:38:39

@rajaram: nekem ezekkel az összehasonlításokkal az a bajom hogy egy kalap alá veszi a 30-as meg a mostani Vb-t pedig hát tudjuk hogy van különbség. Én személy szerint két csoportra osztanám a Vb-ket: 34-70 illetve 74-mostanáig. Én a mai foci megjelenését a Cruyff féle Ajax és holland válogatott megjelenésétől számolom. Persze ez relatív ( meg nem is vagyok az a nagy sporttörténész) :)
Off
Lehet ennél mélyebbre sülyedni?www.nemzetisport.hu/nso_hirek/labdarugas-benin-megelozte-magyarorszagot-a-vilagranglistan-2037040

balu11 2010.07.14. 12:43:33

@Tika_: nyilván leegyszerűsítem, mikor kb. 2-3ezres komment-áradatra szeretnék utalni másfél mondatban

és, OK, tudom, hogy nem csak a kirekesztésről, és a xenofóbiáról szól ez az egész, de:
1 - ne gondoljuk, hogy nem a xenofóbia az alapja (egyébként miért lenne egyáltalán kérdés, hogy mit keresnek ezek a csúnya nemnémet nevűek a német csapatban...?)
2 - azzal sem értesz egyet, hogy
"szinte nincs olyan mondás, ami nem értékítélet lenne, hanem hozzátenne vmi érdekes adalékot, felvetne vmi új kérdést, ..." ??

Persze lehet, h nem olvastam éppen az értelmes, előrevivő, józan vita részt... Akkor igazíts útba, lécci, mert érdekelne! (komolyan)

döntő-bíró: nem fordítva látom, sőt nem is raknám sorrendbe a bűnösöket, mint zsakfos (fifa-webb-játékosok). Mindenkinek megvolt a maga feladata, amit a hollnadok meglehetősen sportszerűtlenül próbáltak megoldani, a spanyolok pedig egy idő után nem nagyon akartak lemaradni ebben a műfajban. Webb pedig igenis megelőzhette volna, h ez elburjánozzon (neki ez volt a feladata - nem a nézettség növelés, ...), főleg, h tényleg ő a világ (egyik) legjobb sporija - összehasonlításként: 94-ben egy hasonlóan feszült, és góltalan (-> nem "szabadul fel" egyik csapat sem) döntőn, a nem éppen hamupipőke olaszokkal a pályán Puhl 2-2 sárgát osztott ki, és teljesen uralta az indulatokat

Webb szar volt, erélytelen, rengeteg komoly hibával (ez egy %nyit sem menti a játékosokat, különösen a hollandok egyetlen sportszerűtlenségét sem)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 12:43:48

@montipájton: Biztos lesz brazil világklasszis, Pato például, vagy ott a tizenhét éves kölyök Neimar, de szerintem Robinho karrierje is új lendületet vesz a vébé után és Diego is beindulhat. Amellet szerintem tucatjávak vannak tehetséges kölykök, akiket még nem is látunk.

@Árpádka: "ja igen és a legszarabb kommentátor nálam Faragó volt, nagyon nem bírom az arcot ( mondjuk itt asszem egyedül vagyok vele)" - én sem bírom.

horas 2010.07.14. 12:44:14

Ahogy már mondtam szászor számomra nem volt kellő mennyiségű minőségi csapat ezen a VB-n hiányoztak az igazán nagy csörték.
Ami igazán emlékeztes maradt számomra az Lampard megnem adott gólja,egy igazi nagy összecsapás nélkül lement ez a VB-n!
A brazil-holland-on úgy éreztem magam mint akit megloptak,a spanyol-német meg túl sima volt jó meccsnek.Ennyit a rangadókról.

Az EB-re nagyon várok egy erősebb francia,angol,olasz válogatottat úgy már sokkal másabb lesz.

mickeyknox 2010.07.14. 12:45:27

@popp: lehet, hogy összemosódnak a dolgok, és valószínűleg az ízlésünk is különbözik :) nyilván volt 1-2 jó meccs a 3. körig is, de ritka volt mint a fehér holló (hozzáteszem, szerintem.)
viszont az egyenes kieséses szakaszban szinte az összes meccs tetszett, volt egy pár igazi "epic" csata is (az uruk meccsei voltak a legszórakoztatóbbak, a ghana elleni all-time kedvenc lesz). a döntő meg olyan, amilyen:).
el tudok képzelni azért ennél jobb vb-t.... (nem feltétlenül ebben a lebonyolítási rendszerben, némi szűkítés ráférne a mundiálra, pl 24 csapatos forma. igaz, akkor tuti sose kerülünk ki (így sem))

mickeyknox 2010.07.14. 12:48:03

@Árpádka: @popp: faragú ricsi hangjától és visításától agyfaszt kapok, rettentő.

rajaram 2010.07.14. 12:49:14

@Árpádka: Cramer kitér erre a cikkben. 85 éves, csak az első VB-ről nincs saját élménye. Abban mindenki egyetért (én is), hogy a legjobb csapat a 70-es brazil volt. Sajnos ezen a VB-n mi már nem lehettünk ott, pedig fantasztikus válogatottunk volt és egy teljesen elmebeteg sportvezetés. 70.től már csak vegetált a magyar foci. Az Ajax-szal egyetértek. Soha nem lesz többet ilyen csapat. Cruyff, Neeskens,Rep és a többiek - zseniálisak voltak.

slowmotion 2010.07.14. 12:49:56

@drani: hát igen. ebéd előtt már csak ilyen szűkített szókincsű kommentre futja, mert az idegszálaim túlnyomó részét konkrétan a közelgő tápolás köti le :)

montipájton 2010.07.14. 12:53:41

@popp: A vátesz szóljon belőled, én azok közé a sznobok közé tartozom, akiknek egy jó brazil csapat kell a jó vb-hez. (Igen, idén is jók voltak ők is és a vb is. ))) )

rajaram 2010.07.14. 12:53:48

@popp: ...Biztos lesz brazil világklasszis, Pato például,

Én nem látom ilyen rózsásan a brazil foci helyzetét. Pato engem nem győzött meg és a brazil bajnokságban sem láttam egy nagy tehetséget sem. A foci jelenlegi fejlődését figyelve az az érzésem, hogy ma már nem nagyon lehet a Copacabanáról az élvonalba jutni. Más irányt vettek a dolgok. Persze kár érte.

r_magpie 2010.07.14. 12:55:18

@balu11: "és ha már németezünk, Lahm is, Jogi még kérdéses, de várható egy comingout... :)))"

tök lényegtelen, de coming-out ide vagy oda, szerintem Lahm és Jogi sem kérdésesek

montipájton 2010.07.14. 12:55:27

@horas: "A brazil-holland-on úgy éreztem magam mint akit megloptak,a spanyol-német meg túl sima volt jó meccsnek.Ennyit a rangadókról."

Hibátlan fogalmazás.

kroos 2010.07.14. 12:55:43

,,szinte minden ítélete védhető,,

Ramos feltartasa , a szoglet helyett kirugas, Robben visszahuzasa, iniesta torlesztese meg a tomenytelen mueses....stb..

megerdemeltek a gyozelmet a spanyolok, de az tulzas hogy Webb nem kellett hozza...

montipájton 2010.07.14. 12:58:26

Ami viszont mindenképpen új és a következő világversenyek nagy dramaturgiai töltete, az az "Egy gyűrű mindenek felett" szitu, amire nem nagyon volt példa, amióta meccseket nézek. Konkrétan: minden arról fog szólni, hogy képes-e bárki legyőzni egyetlen csapatot, a spanyolt. Érdekes ízeket fog adni mindez már a 2012-es Eb-nek is.

Árpádka 2010.07.14. 13:01:47

@montipájton: Ezzel azért megvárnám a selejtezők végét. Jók a spanyolok de előbb vagy utóbb meg fognak jelenni a bomlás jelei. És kifut egy genreáció:)

exeaxe 2010.07.14. 13:03:56

@OJ:
"Attól mennyivel lehet több fogalmam a játékról, ha tudom, Villát hányszor cserélték le?"

Semennyivel. És semmiféle információ nem tesz hozzáértővé. Épp ezért "kell" a statisztika: egzakt, mindenki számára ugyanazt jelenti, könnyen értelmezhető, és a bennfenntesség jóleső érzésével tölt el - nem az a lényeg, hogy szakérts, hanem az, hogy fel tudd fogni az infót, és meg tudj szólalni a témában. A statisztikai által betonbiztos alapra építheted a véleményed (pl. Müller 5/5, biztos vágott volna egyet a spanyoloknak is :), stb.)

Szörnyű

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 13:06:04

@Árpádka: "nekem ezekkel az összehasonlításokkal az a bajom hogy egy kalap alá veszi a 30-as meg a mostani Vb-t pedig hát tudjuk hogy van különbség." - úgy van, nem is kicsi.

@mickeyknox: Különösen az NFL meccseken rettenetes, főleg amikor az egyetértő közönsége előtt neki áll rendes focit filázni.

horas 2010.07.14. 13:07:17

Nem hiszem,hogy a braziloknak probléma lenne a felhozatalal.Maicon és Alves hol volt az elöző VB-idején?
Pato potenciális világklasszis.
Anderson,Diego,Silva,Ramires is mind szép karrier elött állnak.Diego símán képes lehet egy Sneijder-éhez hasonló szezonra,és bármelyik bokorból előbukkanhat egy új Rivaldo vagy Ronaldinho,és a mostani keretből bőven van aki még egy jó pár évig ezen a szinten tud játszani.

Én inkább annak tartom angyobb valószinűségét,hogy ebből a super sexy német csapat,nem igazán lesz ennél sokal jobb.

szferi 2010.07.14. 13:07:48

@OJ: nyilván fontos, hogy egy riporter pontosan, szabatosan tudja magát kifejezni, emellett az sem árt ha van stílusa. De mind a statisztikák bedarálása, mind a jobb-rosszabb szóviccek azt az érzetet keltik bennem, hogy az illető nem akar vagy nem tud konkrétumot, értékelést, valami lényegit mondani a meccsről. az addig oké, hogy nem lehet 90 percig elemezni, meg el kell szórakoztatni Xmillió embert aki csak négyévente ül le focit nézni, de pont ezért próbálhatnák megértetni velük, hogy mi is történik a pályán.

balu11 2010.07.14. 13:11:29

@r_magpie: csak tréfa volt, valóban teljesen lényegtelen a téma

@kroos: megérdemelték a spanyolok a győzelmet, és nem, nem kellett hozzá Webb (ezt meglehetősen elvetemült holland-szurkerként mondom)

nem azzal van a baj, hogy a spanyolokat nyomta, hanem, hogy annyi rossz ítélete volt, ami semmilyen meccshez nem méltó, nem hogy egy VB-döntőhöz - ennyi tévedésnél (mind2 oldalra) el sem lehet, dönteni, hogy melyik csapatnak "kedvezett" + egy szót sem szólhattak volna a hollandok, ha kb. a 60. perctől kettős emberhátrányban lettek volna (hozzátéve, hogy ezt azért túlzásnak tartottam volna), valamint az általad említett hollandok kárára való tévedések nagy része már a 2. félidőben, vagy a hosszabbításban történt

az maximum enyhítő de semmiképpen nem mentő körülmény lehet, hogy a csapatok megnehezítették a dolgát

Sztem:
- a spanyolok megérdemelten nyertek, saját erejükből (plusz persze holland hibákból, dehát ez a sport már csak ilyen, ha az ellenfél nem hibázik, nehéz nyerni...)
- Webb szörnyen bíráskodott
- a hollandok az elejétől, a spanyolok egy idő után meglehetősen sportszerűtlenül játszottak, aminek elharapódzásában erősen benne van a játékvezető teljesen összezavarodott, határozatlan, következetlen ténykedése
- egy igazán tökös, és jó szemű spori működése mellett a kezdeti holland keménykedés megrendszabályozható lett volna, a meccs élvezetesenn, sportszerűbb keretek között folytathatódott volna - nem mondom, k_rvanagy teljesítmény lett volna bármelyik sípostól, de hát ez egy Vb-döntő volt, kérem szépen, ott csak az ténykedjen, és csak úgy, hogy megfeleljen az esemény szintjének

nemkisfocifan 2010.07.14. 13:11:38

A "szakértő" vendégekkel kapcsolatban megjegyezném, hogy Kemény Dénes szereplése a döntő alatt maga volt a felüdülés. Több értelmes dolgot mondott, mint az összes többi okos az elmúlt hónapban. Persze azt is tudom, hogy nagyon kevés ilyen kaliberü ember van ma a magyar sportban.

Árpádka 2010.07.14. 13:12:13

@horas: A németekben kis mázlival így is benne volt a 4. Vb cím,:)
A brazilokat meg nem kell félteni 2014-re összeraknak egy nagyon jó csapatott ebben biztos vagyok.

szferi 2010.07.14. 13:13:11

@szferi: egyszóval, magasabb a színvonal mint pár éve, de a lényeg még mindig sokszor elveszlik az irreleváns információk meg a szórakoztatni akarás mellett.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.14. 13:14:08

@kocsmanaplo:
mindenféle poén nélkül,
simán el tudnám képzelni közt.elnöknek...

99 óta még nem volt olyan nyilatkozata/megnyílvánulása, amivel nem értettem volna egyet

nemkisfocifan 2010.07.14. 13:16:02

@pote:
lehet nem véletlenül olyan sikeres :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 13:16:03

@montipájton: De 2014-ben mr csak a múlt és a hazai vébé miatt is már Brazília lesz az 'egygyűrű".

@horas: "Én inkább annak tartom nagyobb valószinűségét,hogy ebből a super sexy német csapat,nem igazán lesz ennél sokal jobb." -hasonló véleményen vagyok, mégha pimpalini megint érkezik is pároslábbal.

@szferi: Utolsó mondatoddal mondasz valamit, de ehelyett inkább szajkózzák a többség sztereotípiáit, már tisztelet a kivételnek.

pimpalini 2010.07.14. 13:16:26

@kocsmanaplo:

Csak helyesbítenék: "... nagyon kevés ilyen kaliberű ember van ma Magyarországon..."

Egyénként tudja valaki kinek a "vazallusa" az a Mártha Bence? Engem idegesített.

Árpádka 2010.07.14. 13:18:12

@pote: @kocsmanaplo: Érdekes módon a férfi vízilabda válogatott körül nincsenek nagy balhék meg megsértődések valyon miért?

balu11 2010.07.14. 13:18:56

@pote: hááát, kb. 2-3 hónapja láttam a sporttv-ben, és Nagy Laci válogatott-keringője kapcsán olyanokat mondott, hogy nem is hittem, hogy ezt tényleg ő adja elő, és nem egy félrészeg Urbánflóri... sajna nem emlékszem pontosan, de mind a stílusa, mind a tartalom közelebb volt az útszélihez, mint az átlag magyar TV-s megszólalóhoz

(mondjuk azért is lepett meg, mert _tőle_ különösen váratlan volt, szóval alapvetően én is bírom a csókát - csak tenne már le valami komoly, értékelhető eredményt az asztalra...)

Árpádka 2010.07.14. 13:20:19

@balu11: 3 olimpiai arany nem elég? :D

nemkisfocifan 2010.07.14. 13:21:36

@balu11: zseniális az utolsó mondatod :D

Laciii 2010.07.14. 13:22:32

@ycool:
OFF
"nem akarom a van Bommel f@szat sz*pni.. de aki a cikket irta, egy elfogult, szüklatokörü idiota.."
Megnéztem, naná, hogy Joó Gábor volt az elkövető, még szerencse, hogy nem F1ről írt, ha meglátom a nevét már nem is olvasom tovább.

Amikor a címlapon a kép alatt ott volt, hogy Forlán lett a vbn a gólkirály azért nem fogadtam volna, hogy ő írta, mert úriember biztosra nem fogad :)

Kíváncsi vagyok kinek a kije, hogy még mindig ott van.

balu11 2010.07.14. 13:22:47

@pimpalini: nemtom, de ha be akarsz neki szólni, jó helyen jársz...

Goyo 2010.07.14. 13:32:23

@kroos: ez így egy csöppet egyoldalú.

nordsee 2010.07.14. 13:32:25

@pimpalini: Te is a VB egyeneskiesésben kapcsolódtál be a blog életébe, életem? :)))

mickeyknox 2010.07.14. 13:37:11

@popp: egyszer szerettem volna megérteni, mifenéért szeretik az emberek azt a sportot, ezért leültem egy sport1 közvetítést megnézni, de ricsike miatt abba kellett hagynom :)
@pimpalini: a nap kommentje, asszem :)))))))))))))) ha idegesít, többé ne olvass olasz posztokat:D

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.14. 13:38:21

@montipájton: Azért 2 év alatt nagyot tud fordulni a világ, elég csak a 2000-2002-es intervallumra visszatekinteni.Ráadásul Puyolt foglalkoztatja a lant-letétel, én őszintén szólva pedig nem tudok egy méltó utódot sem mondani. (Albiol édeskevés lesz egy hasonló teljesítmény leutánzásához). Márpedig a spanyol védőpárosnak igen nagy szerepe volt ebben a vb-címben, Robben-helyzetek ide vagy oda.

Neil Blender 2010.07.14. 13:39:21

@nordsee: sztem már évek óta itt van csendben...

egyszerűen csak KEMÉNY vazze :)

pimpalini 2010.07.14. 13:40:56

@popp:

Köszönöm, hogy gondoltál rám, de nem van Bommelként nevelkedtem, bár az is igaz, hogy a virtuális térben is keményen oda lehet lépni...:)

Amúgy nem zavar, Te/Ti ezt gondoljátok. 4 éve is sokan, 8 éve talán kicsit kevesebben gondolkodtak így, továbbá gondolkodtak brazilban, kék-sárga bárányfelhőket látva az égen, hatalmasra fújt rózsaszín Ronaldinho- és Ronaldo-cselekkel színezett léggömböket eregetve.
Már pár évtizede hozzászoktam, hogy ez a fajta "előrelátás" sajnos permanens divat, mely korábban ugyan bosszantott, de ma már csak legyintek.
Mert ugye vannak "alapigazságok", melyeket ezen a VB-n sem sikerült "megcáfolni":
1. Ha van szép játék, az csak brazil lehet.
2. Ha vannak tehetséges és ügyes fiatal játékosok, azok csakis a Copacaban homokjában építették homokszöcskéiket fiatalon, s Pelé bácsi arcképével díszített alsónadrágban hajtották álomra fejüket valamelyik rioi nyomornegyedben.
3. A brazilok sosem érdemlik meg, ha kiesnek.
4. A brazilok mindig megérdemlik, ha nyernek, mert ha nem is aratnak gólzáporos győzelmet, játékban "tönkreverték" az ellenfelet.
5. A brazilok mindig esélyesek.
6. Ha egy brazil csapat VB-t nyer, megérdemelt a sikere, s alapból jár neki a "korszakos" jelző, mert brazil.
7. Ha valaki más nyer VB-t, nem érdemelte meg, mert nem játszott a brazilokkal (s ekkor jön a "mi lett volna ha..."), ha mégis, s győzött ellenük, akkor mákja volt (mert a brazilok magukat verték meg, elfogult volt a bíró, lejtett a pálya, hideg volt, a brok fáradtak voltak, a győztes doppingolt, a brokik edzője tehetségtelen, mert nem vitte kis XY-t, Z-t, Q-t, stb...)
8. Ha egy brazil cselt csinál, orgazmusközeli állapotban kell ordibálni, hogy ilyet még nem láttunk, kötelező a fantasztikus, gyönyörő, továbbá szamba szavak sűrű használata. Ha egy német/holland/argentin teszi ugyanezt, illik megjegyezni, hogy az illető öncélú játékos, nem csapatember, de legalábbis elsült a kapanyél, bár a legjobb az ha észre sem vesszük.
9. Ha egy csapat csúnyán nyer, csak nyer, akkor illik fanyalogni és szidalmazni. Ha ezt a brokik teszik, nyilván taktikai győzelemről beszélhetünk, mely a magasabb rendű tudás megnyilvánulásának következménye volt, s mindenképp meg kell jegyeznünk, hogy annyit adtak ki magukból, amennyi a győzelemhez okvetlenül kellett...
10. Bármelyik brazil játékos alapból a posztján a legjobb, ha nem, akkor is minimum benne van a legjobb háromban. Még akkor is, ha szertáros, vagy gyúró az illető.
11. A brazilok sosem játszanak unalmas meccset.
12. A brazilok sosem sportszerűtlenek, ha mégis, az azért volt, mert az ellenfél kikényszerítette belőlük eme dicstelen viselkedést.
13. A brazilok tudnak veszíteni.
14. A brokik (brazilok) sportszerűen elismerik, ha jobb volt az ellenfél.

Egyelőre ennyi, bár lehetne még ragozni.
Lényeg, hogy nem akarok Don Quijote-ként harcolni a sztereotípiák modern lovaginái, szélmalmai ellen, az idő úgyis lerombolja, vagy betömi azokat...

Neil Blender 2010.07.14. 13:41:52

@KoppányiG: Albiol azért még fiatal és fejlődhet. Tény nem egy Piqué féle védőzseni, de Marchenanál mindenképp klasszisokkal jobb.

Aki nézett Reál meccset idén (tavaly?) az azért tudhatja, hogy konstans jó teljesítményre képes. Hosszútávon, Piquével együtt szerintem jók lesznek, mert Charlie a mennybe ment most, de tényleg egy klasszissal lejjebb játszik mint pár éve.

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.14. 13:46:07

@Neil Blender: Tekintve, hogy nincs Madrid-meccs, amit kihagynék,ezzel a konstans jó teljesítménnyel vitatkoznék. :)
A Matától kapott bőrön pedig percekig fetrengtem...

Neil Blender 2010.07.14. 13:49:03

@KoppányiG: nem kíváló, jó. Én nem vártam tőle ennyit az első évében, Pepe sérülése miatt főszereplő lett idén, jövőre mindenképp jobb lesz szerintem ez borítékolható.

Matától kapott bőr pedig nem hiszem hogy releváns lenne a jövője szempontjából, edzésen Ronaldinho is tudja még az összes cselét, meccsen már kevésbé villog.

Mindenesetre én nem féltem, szerintem be fog illeszkedni a csapatba, ha nem fog jobb ember feltűnni.

slowmotion 2010.07.14. 13:50:35

@mickeyknox: igen, ez valami ördögi kör amúgy.
ha leülsz a magyar közvetítés elé, hogy megértsd a játékot, akkor kell a magyar nyelvű magyarázat, DE felidegesít Ricsi hangja.
a megoldás nyilván az lenne ilyenkor, ha külföldi adókat néznél akár műholdról, akár stream-ről, de azok meg nem magyar nyelven beszélnek természetesen, szóval az se jó.

pedig alapvetően nem rossz játék, csak nem mindegy, milyen az első élményed ezzel kapcsolatban...

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.14. 13:51:04

@OJ: Egri Viktor és a "Skrtelt nem hívják cselkirálynak a háta mögött" - szúrás mindent vitt, 5 percre el is kapcsoltam ijedtemben. (Remélem jól idéztem és tényleg ő mondta :))

jazs 2010.07.14. 13:53:58

Jó poszt. Amivel nem értek egyet, bár nagyon "divatos" vélemény, hogy a brazilok menetelése Dungán ment el. Korábban azért nyert két komoly sorozatot ezzel a csapattal, és azért jelenleg a braziloknak nincsenek olyan formában lévő klasszisaik, hogy bármilyen összeállításban gyengébb meccs nélkül lehozzanak egy ilyen tornát.
Azon lehet vitatkozni, hogy az egyenlítő gól után Dunga nem esik annyira pánikba, mint a pályán a játékosai, akkor az átragadhatott volna-e a csapatra.Ezzel együtt is inkább mondanám azt, hogy most rosszul jött ki nekik a lépés, mint, hogy ez egy gyenge csapat, mert szerintem az egyik legjobb csapat volt a VB-n, a Hollandoknál minden esetre semmivel sem rosszabb. De ha a neveket nézzük se.

Bognárákon meg azt vettem észre, hogy amikor az NST-sek a stúdióban voltak majdhogynem veszélyben érezték a territóriumukat.Mindig valami okosabbat akartak mondani, megmutatni, hogy ők mekkora szakemberek. Kicsit ellenszenves is volt nekem, ahogy kapartak, és nem egyszer elég támadó, kioktató stílusban reagáltak.
Ez bóknak is tekinthető az NST felé, hisz az ember csak azzal viselkedik így, akiben valódi riválist lát :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 13:54:15

@pimpalini: Na szépen leírtad a brazil komplexusodat, de ehhez a monológhoz nekem nincs sok közöm. És hogy jön ez az egész a németek jövőbeni esélyeihez?

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.07.14. 13:54:48

@Neil Blender: Persze, az a bohóckodás csak hab a tortán, mindenesetre legyen neked igazad a jövőben. Én kicsit pesszimistább vagyok vele kapcsolatban.

horas 2010.07.14. 14:01:21

@Árpádka:
Milyen kis mázlira gondolsz?
Mondjuk ha nem a javukra tévednek feltehetően ennek a VB-nek a szimbolúmává váló itélettel?
Vagy mondjuk van egy épkézláb labda kihozataluk a spanyolok ellen?
@imici77: Denilson-t nem véletelenül nem mondtam,tudod nagyon jól.

pimpalini 2010.07.14. 14:03:43

@popp:

Sajnálom, ha nem voltam világos. Ez nem komplexus, mert ha az, akkor magam is mondhatom ugyanezt, a fentebb valaki által "sznobizmusnak" titulált brazilvárásra.
A következőt látom.
Szóval:

1. Azt mondjátok (páran), hogy a brazilok frankók lesznek, mert...
Eközben viszont azt is, hogy:
2. A németek nem tudnak többet, s 4 év múlva sem tudhatnak, mert...

Vagyis alapból előítéletek mentén megy a gondolkodás, mert valamibe belenéztek, beleláttok dolgokat mert brazil, a másikba meg nem, mert német/holland/stb...

Ezért jött ez elő...

No meg kis szurka volt, a korábbi - a spanyol mellett a brazil csapat emelkedett ki a mezőnyből - gondolatra...:)

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 14:04:41

@popp: Szerinted, az utóbbi 15-1 évben, mikor volt a németeknek jobb csapatuk a mostaninál, amiben még esetleg fejlődési potneciál is volt.

Árpádka 2010.07.14. 14:04:52

@horas: Ne már nehogy kihozd hogy Anglia vagy Argentína lejátszotta őket a pályáról:)
Jó ott Lampard meg nem adott gólja, de ott is jobbak voltak a németek.
A spanyolok meg egy szöglet fejes góllal verték őket. És ha 10 perccel korábban Kroos lövése bemegy akkor mivan?

jazs 2010.07.14. 14:06:33

@pimpalini:
Vicces volt. Erre a VB-re levetítve én hozzátenném, hogy bár a brazilok nem játszottak szépen, de csúnyán sem. Nekem a brazil csapat egy kicsit színtelen, de hatékony, jól összerakott gépezet volt, ahol azért a többségnek megvan a kellő technikai tudása a szép játékhoz is.
Jelenleg a legjobb csapatuk szerintem játékosállomány szempontjából nem tartozik a világelitbe, de nekik van a legnagyobb merítési lehetőségük. Akár 4-5 olyan csapatot is ki tudnának állítani, ami képes lenne egy VB-n közepes teljesítményt nyújtani.

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2010.07.14. 14:08:07

Kommentátorok:
Somosékról nem igazán tudok rosszat mondani, igaz jót sem. A szürkébbnél is szürkébbek voltak.
Egri: Poénkezdeményeitől a falra mászok, ráadásul elfogult is (lásd.: olasz-új zéland) A szlovákia-Hollandia meccsen ráadásul annyi ökörséget és szar viccet mondott, hogy azt hittem rányitom az ablakot a tv-re.
Gundel: Nem ismeri fel a játékosokat, semmit nem tud az aktualitásokról. még gólhelyzetben is a statisztikákat bújja. Remek chilei támadás közben sorban olvassa fel, hogy ki hány centi a svájci védelemben. Mentőben is ütném. Mind közül a legrosszabb és megkapta a döntőt.
Takarodjon vissza bőröndöket nyitogatni!
Faragó:Oltári nagy baromságokat tud összehordani, a bulvár hírekkel együtt és tényleg minden meccset el akar adni nekünk mint legjobbat. (talán ez a legkisebb baj)
Visszasírom az öreg Knézyt akinek "csak" magyar meccset nem lett volna szabad közvetíteni, így sajnos egy VB-n simán jó volt és lehetne most is.

horas 2010.07.14. 14:09:02

@Árpádka:
És ha 3 percben Villa belővi Pedro passzát akkor mi van,meg Villa eléri Iniesta kereszt labdáját...még egy pár helyzet volt...

Kroos helyzete meg abból állt,Podolsko ad hoc jelleggel belőtte középre,pont jött Kroos nagy helyzet volt tény,de negyhogy már ezzel megakarjuk veretni a végig támadó és domináló spanyolokat a végig bekkelő és teljesen fogalmatlan németekkel.

Ha nem Muslera véd akkor talán a harmadik hely sincs meg,ugyhogy hagyjuk ezt a "kis mázli" faktor mert öleg nagy túlzás.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 14:10:19

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien: Nem igen, de ebből nem következik az, hogy nyernek is bármit.

@pimpalini: A braziloknak mióta az eszemet tudom nem volt lyukas generációja, ráadásul hazai pályán rendezik a vébé és ez a tény szerintem, alapból esélyesebbé teszi őket a németeknél, akár mekkora fejlődési potenciál van a friccekben.

Árpádka 2010.07.14. 14:12:44

@horas: Ja akkor németek csak a szokásos mázlival elvergődtek a 4 be LOL
persze a bronzmeccs is német helyzettel indult de tök mind1. Ez a német csapat jobb mint a 08, a spanyol meg szarabb. Volt egy gól különbség de a mázlit arra értetem hogy a spanyolokat verték volna a szokásos mázlival.

horas 2010.07.14. 14:18:05

Most tegyük fel,hogy Özil meg Müller télleg akkora hatlamas világklasszis lesz mint amire itt sokan számítanak.
Ki lesz a csatár braziliában?
Kießling?
Gomez?
Kurányi?
Egyszer vicc,második,hogy a csapat nagy részét akkor is európai szinten közepes játékosok fogják alkotni,Podolski,Khedira,Mertesacker,Trochowski és így tovább,nem tartok én attól a hatlamas germán dominanciától....

Most lényegében ott vagyunk,hogy ez a német csapat lőtt kétszer két kontra gólt egy tragikusan védekező angol és Maradona íránytotta argentín csapatnak,ezért lesz ez a német csapat Eb meg Vb esélyes 2 és 4 év múlva...Mert ezen kívül semmi extrát nem mutattak valljuk be.

horas 2010.07.14. 14:21:20

@Árpádka:
Lehet,hogy ez a német csapat jobb mint két éve és az is lehet,hogy a spanyol viszont szarabb,de az viszont biztos,hogy símább meccs volt mind az Eb-döntő.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.14. 14:22:40

@Kettészakad a pálya középen jön fel a víz: Faragonal kihagytad hogy fejhangon visitozik: gol!!! ha a labda 30 meterrel a kapu elott/felett/mellett megpillanthato :)

slowmotion 2010.07.14. 14:23:48

@Árpádka: önmagában az, hogy egy csapat jobban játszik, még nem jelenti azt, hogy tovább is jut.
én sem tartom valószínűnek azt, hogy ne a németek jutottak volna tovább, de akár az angolok is találhattak volna egy gólt, amíg a németek rúgnak mondjuk három kapufát.
vagy szerinted a svájci-spanyolon a svájciak annyival jobban játszottak?

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 14:24:09

@horas: Teljesen egyetértek veled, ugyanakkor azt is megértem, hogy egy német fan Bundesliga meccseket és utánpótlás tornák sikerein örömködve másképp látja, sőt érzi ebben a csapatban a jövő Wundermanchaftját. Győzködhetjük őket órákig, ahogy ők is minket, de csak egy eldurvuló veszekedés jöhet ki belőle. Úgy is meglátjuk majd kinek lesz igaza.

pimpalini 2010.07.14. 14:24:32

@popp:

A hazai pálya tényleg sokat fog jelenteni. Fogok is tartani tőle, majd négy év múlva, mert sajnos a mai sportpolitikai helyzetben ez felér két 22 éves Ronaldo-szintű csatár teljesítményével.

A merítési lehetőséggel is egyet tudok érteni, de mindez nem garancia a sikerre (a kedvenc példám az 1950-es URU siker a Maracana-ban...:D). Mivel ugye 150 millió emberrel szemben pl. Kínában 1,6 milliárd él, s a kínai foci sehol sincs. Persze tudom, hagyományok, stb... meg focikultúra. Rendben is van. De ha csak a nagy számok határoznák meg a sikert, akkor pl. Hollandia, Uruguay oda sem érhetett volna.
De ha akarod - mint már fentebb írtam - aláírom, hogy a brokiknak több esélyük van, mint a németeknek, vagy másnak. Legyen.

Ettől még nem tetszik a "brazilvárás" jelensége, de gondolom az én pofám sem tetszik sokaknak, így tökmindegy...:) Majd meglátjuk.

Árpádka 2010.07.14. 14:25:49

@horas: És a spanyoloknál ki lesz a vezér Villa 32 lesz Xavi 34. Torressel meg ki tudja mi lesz. Az olaszoknál még tragikomikusabb a helyzet. Az angol utánpótlás most éledezik. Kießling nem olyan szar mint sokan gondolják lásd csel a helyzete ellőtt . Gomezzel fejben vannak gondok. Kurányi szerintem is vicc.
Kőzépszerü játékos volt a spanyoloknál is : Capdevilla, Ha Khedira középszerü akkor Busquets is.
Trohe csere Mertesacker helyére meg jöhet Höwedes vagy Badstuber aki nem balhátvéd hanem középhátvéd. Puyol helyére kit tesznek be a spanyolok?

pimpalini 2010.07.14. 14:26:47

@popp:

Azzal meg nem értek egyet, hogy nem volt lyukas generációjuk, de nem akarok vitázni. Csak megjegyeztem. Nekem jobban tetszenek a homokóra alakú nők, Neked meg lehet, hogy a vékonykák. Ízlésen felesleges vitázni...:)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 14:28:07

"olaszoknál még tragikomikusabb a helyzet." - jó csapatuk lesz nekik, hamarabb, mint gondolnád.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.14. 14:28:47

MLS: Thierry Henry a New York Red Bullban folytatja pályafutását

Árpádka 2010.07.14. 14:29:14

@slowmotion: nem de a német-angolon a német volt a jobb és az esetek többségében a jobb csapat nyer
@horas: Bécsben még helyzetük se volt a németeknek
@popp: Valóbban ez csak LEHET a Wundermanschaft de Európában nekik van a legjobb utánpótlásuk

pimpalini 2010.07.14. 14:29:18

@horas:

Ne haragudj, de az ilyen mondatokkal nem tudlak komoly "szakértőnek" tekinteni:

".Mert ezen kívül semmi extrát nem mutattak valljuk be. "

Nem nézem a Bundásligát, mert a kötsög digitévé vette meg, nem is vagyok bundásfan.

De akkor szerinted melyik csapat mutatott be extrákat? Nem gondolod, hogy kissé elfogult vagy?

mann 2010.07.14. 14:29:41

Egri humortalan és elfogult. Ha kedvencei félpályánál passzolnak egyet oldalra rendszerint transzba esik. Nincs nála lejjebb. Még akkor sem, ha minden közvetítésben Ricsi visít 90+ percen keresztül.

bz249 2010.07.14. 14:30:24

@horas: lehet, hogy jobb nem lesz, ennyit viszont varhatoan tudni fognak. A vilag legstabilabb valogatottjarol van szo ugyanis, amelyik 12 alkalommal jutott vb elodontobe 17-bol.

Raadasul viszonylag tudatosan epitik be a fiatalokat (2006-ra Lahm es Svejni most Ozil, Muller), szoval szinte biztos, hogy a tuz kozeleben lesznek. Hogy nyernek-e az mar egy masik kerdes, az elsosorban a szerencsen mulik.

De a jovo meghatarozo europai valogatottjai kozott lesznek a spanyolok es a hollandok mellett. A franciak a jatekosanyag alapjan szinten visszaterhetnek, de nekik nagyon melyrol kellene visszajonni es varhatoan nagytakaritast kell tartani naluk. Az meg akar el is huzodhat.

Olaszok, angolok szerintem egyelore felejtosek.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.14. 14:35:21

@imici77: koszonunk mindent Henry (es neked is joistenem, hogy ez is bekovetkezett)

HosCincer 2010.07.14. 14:36:20

@horas: csak egy észrevétel: két honapja még azt se tudta a világ ki az a Müller vagy Özil. Lehet (egyáltalán nem biztos) hogy az eb-n, vb-n feltűnik még két vagy három ilyen kaliberű játékos és velük is sikeres lesz a német válogatott.

egyébként @popp:-nak van igaza, teljesen parttalan vita, majad meglátjuk

balu11 2010.07.14. 14:37:56

Azért látom sokan megbírkóznak itt azzal a nagyon nem egyszerű feladattal, hogy ezután a VB után fikázzák a német csapatot...

Én sem vagyok német-drukker (sőt nemrég még kifejezetten utáltam őket), de el kell ismerni, hogy mind játékban, mind eredményben többet hoztak ki ebből a VB-ből, mint arra számítani lehetett. Ráadásul megérdemelten! (Aki meg Lampard góljával jön, és azt állítja, hogy azzal együtt nem nyertek volna a németek, az nagyon angol-fan / nagyon német-gyűlölő - alapjáraton egyik sem probléma egyébként).

@horas: Özilben és Müllerben valóban benne van, hogy világsztárok lesznek 4 év múlva, de hogy nagyon jó, meghatározó focisták, az gyakorlatilag biztos. Ráadásul a német csapatot egyébként is huszon1-2 éves srácok alkotják, akikben benne van, hogy fejlődnek, és simán 4 év alatt top20 lehet a saját posztján Khedira, Badstuber, Kroos, de benne van a potenciál pl. Marinban, Jansenben is (benne talán már több is). Lahm és Schweini már most klasszis, és Mertesackerrel együtt (aki még azért nem az) nagyjából ők hárman is csak 30-31 lesznek Brazíliában. Ez így 10 mezőnyjátékos (Neuer is rendben van, pláne 4 év +rutinnal), erre már bőven lehet építeni, ráadásul nem sokan öregszenek ki a mostaniak közül, és azok közül is kb. csak Friedrich és (a VB-)Klose helyettesítése okozhat gondot (mondjuk Friedrichre rögtön ott van Badstuber).

(nem említettem még Podolskit, Boatenget pl., illetve, hogy - tudtommal - a következő generáció sem nevezhető tehetségtelennek)

nem hiszem, hogy a spanyolokon kívül bármelyik csapat a jelen pillanatban nyugodtabban várhatja a következő B-t, mint a németek

(Mindemellett egyet értek azzal, hogy a brazilokkal nem lesz gond. Ahogyan @popp: írta, egyszerűen elképzelhetetlen egy lyukas generáció, és igazából ezen a VB-n sem buktak akkorát, mint az olaszok, franciák, angolok, vagy akár az argentínok. A hazai rendezés meg nyilván pluszt jelent mindenben - pl. a felkészülésben is. Szóval nagyon nekik sem aggódniuk.)

slowmotion 2010.07.14. 14:40:59

@mann: de az még közel nem annyira durva, mikor a kétezer-akárhányas Super Bowl-közvetítés első 15 másodpercét szinkronban vonyították végig a kollégájával, amikor valamelyik csikágói spíler (ok, Hester) a kezdőrúgást vitte vissza TD-ra.

ok, a focivébé döntőjén sem szoktak középkezdés utáni második labdaérintésből gólt rúgni, na de akkor is illene legalább némiképp disztingválni...

egyébként nekem a legnagyobb halálom az, amikor a magyar kommentátorok megpróbálják felvenni a latin stílust, és a gól után két lélegzetből három percig üvöltenek. meg a Runáldinnyu-Korincsiánsz-Grémiu-mialófasz kiejtés, még az se gyere be. nagyon.

elektronik (törölt) 2010.07.14. 14:43:56

miért tűntek el az nst-sek a stúdióból?

slowmotion 2010.07.14. 14:49:57

@balu11: ez az angol fan-németgyűlölő szerintem hanyagolható.
mindenki megegyezik abban, hogy a németek jobban játszottak, de azt így megmondani, hogy BIZTOSAN a németek jutottak volna tovább, ez minimum felelőtlen kijelentés. sokszor lerágott csont, de az, hogy az angolok a semmiből egyenlítettek volna (gyakorlatilag helyzet nélkül, két perc alatt, 10 perccel a félidő vége előtt) - na az akár alapjaiban írhatta volna át azt a forgatókönyvet, mint amit végül láttunk.
viszont így tényleg a jobbik csapat ment tovább, ebben szerintem egyetértünk. még ha ez nekem fáj, akkor is :)

horas 2010.07.14. 14:52:35

@pimpalini: Uruguay példáúl ugyanaddig ment mint a német csapat,mégsem olvasok ilyeneket,hogyha nem Muslera a kapus akkor döntőznek meg kis mázlival,meg majd braziliában még jobbak lesznek meg így meg úgy...

Senki nem mutatott igazán extra-kat és a németeken kívűl nincs is egy csapatnak már meg ágyazva,hogy aztán ők lesznek nemtom kik....

@Árpádka: Torres,Iniesta,Silva,Mata,Fabregas.
A támadó szekció és a középpálya egyben meg is van.
A védelemben Piqué és Albiol,Navarro van Capdevila szintjén.Ramos szintén fiatal.
Amúgy a spanyolokkal nem kell számolni,ők megnyertek mindent magasról tenni fognak az Eb-re végképp,de szerintem a VB-re is.

Össz véleményem,hogy a németeknek kíválóan jött ez az alacsony színvonalú Vb ahogy Urugauy-nak sincs keresni valója a legjobb 4 között és a hollandok sem a világ második legerősebb válogatottja...
Hiányoznak az igazán erős válogatottak,egy átlagos VB-n a spanyol csapat jelenlegi erősségi szintjén még szokott lenni min 3-4 csapat,most voltak a brazilok és ennyi,utánuk egy nagy szakadék és jönnek a németek,hollandok,urugauy,ghána,paraguay...

pimpalini 2010.07.14. 14:52:58

@horas:

2002.
Kahn - Linke, Ramelow, Metzelder - Frings, Jeremies (Asamoah), Schneider, Hamann, Bode (Ziege) - Neuville, Klose (Bierhoff)

Kéretik elmondani, ki volt ebben a csapatban klasszis, nemcsak ezen a meccsen, vagy a tornán, hanem úgy általában a klubfutballban.
A BL-2. Bayer Leverkusen adott a keretbe sok focistát (Ballack, Ramelow, Schneider, Neuville, s a sérülten otthon maradó Nowotny is ott lett volna a VB-n).

Hol látszott a VB után a következő évek nagy - legalábbis eredményes (EB 2. VB 3. ) - csapata?
Természetesen a futballsznobok akkor is temették őket, s világra szóló szerencsét emlegettek. MEg Kahn zsenialitását.

2006.
Kahn/Lehman - Lahm/Friedrich, Novotny/Mertesacker, Metzelder, Jansen - Schneider, Kehl/Ballack, Frings, Schweinsteiger/Borowski, Klose, Podolski

Ezt a csapatot is mindenki szapulta, még maguk a németek is. Ennek ellenére bizonyítottak, pedig alig-alig akadt köztük felkapott sztár. De volt játékuk, sokszor látványos, s csapategységük.
S persze a VB után megint csak "hihetetlen" volt sokak számára a 4 év múlva elvárható siker. S persze az, hogy találnak tehetséges játékosokat.

A válaszom "röviden" ez a középcsatár problémádra. Müller egy éve még a harmadosztályban koptatta a mezét. Most meg 8 találattal első a kanadai táblázaton. Figyelem: nem egy brazil (bár ugye ott könnyebb, mert sok a sztár, meg a merítési lehetőség is adott...:D)

A németek gyakorlatilag sztárok nélkül érnek el olyan teljesítményt, melyre mások sztárokkal sem képesek. Most ráadásul vannak sztárgyanús focistáik, s még utánpótlásuk is.

A baj amúgy az, hogy eszméletlen magas lóról nézitek le a német focit, s azokat is, akik ezzel szembeszállnak ("bundesligafanoknak hiába mondod..." jellegű szólások), no meg a csendes német szurkolókat is, persze lelketek rajta, de azért a tényeket illene észre venni, ha már olyan nagy fociszakértőnek hiszitek magatokat.

Miközben kb. az a faék bonyolultságú program dübörög az agyatokban, hogy az a foci, amit a sztárok csinálnak...:D

Árpádka 2010.07.14. 14:53:28

@csizsikpizsik: :)
Balalckhoz én nagyon tisztelem a mert lehet hogy egy v Bommel szintü vadparaszt de a pályán a lelkét is kiteszi. Most ,hogy 34-éves eljárt felette az idő. És ezt nehezen tudja megemészteni 2002től 2006ig Kahn mellett ő volt az egyetlen olyan német játékos akit jegyeztek is a világon. Most itt az új generáció és úgy látszik a csapaton belül is elvesztette a szerepét nem csak a pályán ( Schweini, Lahm). Pedig nem érdemelné meg de ezzel a sérüléssel meg a kórával nem hiszem hogy beleférne a csapatba2012-ben

Árpádka 2010.07.14. 14:55:24

@horas: Spanyolokkal kapcsolatosan egyetértek a többire csak legyintek lásd@pimpalini:

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 14:56:17

@rajaram:

Vannak benne nagyon érdekes dolgok. Egyelőre csak átfutottam, de már most meglep, hogy a 2002-es brazil csapatot minden idők második legrosszabb vb-győztesének titulálja (Ronaldostul, Rivaldostul, Ronaldinhostul).

Tény, hogy az a vb nagyon nehezen értékelhető a botrányos játékvezetés miatt. Akkor leginkább Gandhur miatt maradt el a brazil-spanyol döntő...

horas 2010.07.14. 14:59:40

@pimpalini:
2002-es VB egy nagy csalás volt.
Hazai rendezésű VB-n ha a csapat nem Dél-Afrika szintű és nem csalják őket mint Korea általában mindenki jobban szerepel.
Igen a németek sztárok nélkül érnek el különböző eredményeket,ez igaz.
De nekeme gyszerűen az a véleményem,hogy ez a német csapat semmivel sem kivételesebb mint a többi.Volt 3 jó(ausztrál,angol,argentín) meccsük meg 2 szar 2 gyenge(szerbia,spanyol,ghána,uruguay) ezen a VB lássuk tisztán.

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 15:02:24

A németek esetében nem arról van szó, hogy Übermannschaft lesz belőle 4 év múlva, hanem ahogyan fejlődött az utóbbi 6 évben. A 2006-os csapat eredményénél még sokat számított a hazai pálya 2008-ban főleg a lendület(és Ballack) vitte őket a döntőbe. 2010-ben pedig Löw a játékosok minőségére alapozta már taktikáját, úgy hogy a két első számú kapust vesztett fél év alatt és védekező középpályás poszton is 2(Ballack,Weste)+1(Träsch)-et. A spanyolok sajnos 100% -ot nyújtottak az alapvetően jobb csapatukkal, ami német menetelés végét jelentette. De az utolsó 3 világversenyen a legjobb 4 között volt a német, ha csak ezt nézzük, akkor már nem olyan nagy elvárás legközelebb is al egjobb 4 közé jutni.:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 15:08:18

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien:

Nem akarlak elkeseríteni, de nagyon-nagyon távol volt ez a spanyol csapat attól, hogy 100%-ot nyújtson. Konkrétan ennél szinte csak jobban tudnak focizni, és fognak is.

bz249 2010.07.14. 15:09:07

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien: Rolfes nem a serult vedekezo kozeppalyasok sorat gyarapitotta?

Strigo 2010.07.14. 15:10:08

A Webb-bekezdéssel maximálisan egyetértek, nagyon nehéz dolga volt a döntőn. Ő is nyilatkozta, hogy az a két óra rémálom volt számára. Így utólag örülök, hogy nem Kassai vezette. Majd 4 év múlva.

pimpalini 2010.07.14. 15:12:39

@horas:

"Össz véleményem,hogy a németeknek kíválóan jött ez az alacsony színvonalú Vb ahogy Urugauy-nak sincs keresni valója a legjobb 4 között és a hollandok sem a világ második legerősebb válogatottja...
Hiányoznak az igazán erős válogatottak,egy átlagos VB-n a spanyol csapat jelenlegi erősségi szintjén még szokott lenni min 3-4 csapat,most voltak a brazilok és ennyi,utánuk egy nagy szakadék és jönnek a németek,hollandok,urugauy,ghána,paraguay...
"

Egyre kevésbé tudlak komolyan venni.
Láttál már teniszt? Szerinted Roger Federer miatt a Wimbledoni torna évekig alacsony színvonalú volt? Visszaolvasod te amit írsz? Egyáltalán komolyan gondolod ezt? Mi neked a magas színvonal? Ki szerinted a világ 4 legjobb csapata? S ki volt 2006-ban? Vagy 2002-ben?????
Mi méri meg a nemzeti tizenegyeket, ha nem a világbajnokság? Uruguay nem jó, mikor megveri azt a Ghánát, amely U20-as világbajnok, s kiveri az USA válogatottját, amely talán egyedül volt képes megráncigálni a legjobb csapat bajszát (Konföderációs kupa)?

"Volt 3 jó(ausztrál,angol,argentín) meccsük meg 2 szar 2 gyenge(szerbia,spanyol,ghána,uruguay) ezen a VB lássuk tisztán. "

Főleg ezek után érzem úgy, hogy nem lehet komolyan venni Téged. Aki Uruguay-t szar csapatnak titulálja, és a bronzmeccset szar meccsnek, az nézzen inkább birkózást, azzal a lénnyel nem érdemes vitázni.

pimpalini 2010.07.14. 15:14:50

@bz249:

De igen, s a Leverkusen és a Budesliga egyik meghatározó játékosa volt. Továbbá olyan fiatal, hogy akár beférhet neki még 2-3 VB is.

értelmetlen_nevű 2010.07.14. 15:18:03

@horas: milyen alacsony színvonalú vb? Nevezz már meg az előző pár VB-ről "min 3-4 olyan csapatot", akik a mostani spanyol válogatott szintjén vannak. Tényleg érdekelne...

bz249 2010.07.14. 15:18:04

@pimpalini: annyira azert nem fiatal (29 eves), de egy eb meg siman es egy vb is benne lehet.

Csak o is valogatott lett volna, ha nem serul ki teljesen az a csapatresz.

balu11 2010.07.14. 15:21:12

@slowmotion: OK, jogos, nem kellett volna így fogalmaznom - a lényeg amit a végén írsz (és korrekt is)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 15:22:45

A spanyolokhoz egy megfigyelés, amely mély nyomot hagyott bennem.

A Spanyolország-Svájc meccset Del Bosque halálos nyugalommal nézte végig, a meccs utáni nyilatkozatában sem lehetett pániknak még nyomát sem érzékelni. Nem is nagyon tudtam mire vélni ezt a nyugalmat, hiszen a vereséggel elég nagy bajba került a spanyol válogatott; onnantól kezdve már nem a saját kezében volt a sorsa, hogy elkerülje a nyolcaddöntőben Brazíliát. Del Bosque mégis kedélyesen nyilatkozott, és nyugodt volt.

Aztán Honduras ellen, amikor negyedóra után már megvolt a vezetés, és futószalagon alakította ki a gólhelyzeteket a spanyol válogatott, ez teljesen megváltozott. Del Bosque arcára kiült a rémület és a gond. Ez legalább annyira meglepett, mint a kezdeti nyugalma.

Utólag aztán rájöttem, hogy mi volt mindennek az oka. Torres. Del Bosque tudta a Svájc elleni meccsen, hogy nincs semmi gond a csapatjátékkal, előbb-utóbb majd bemennek a helyzetek, mindig nem lehet pechje egy csapatnak. De amikor azt látta, hogy Torres milyen reménytelen formában van, akkor eszébe juthatott, hogy center nélkül ezt a vébét nagyon-nagyon nehezen lehet csak megnyerni. Torres-szel egyébként valószínűleg nem is sikerült volna. A portugálok és a paraguayiak ellen is a legjobb ütemben és a legjobb emberre cserélte le; az elődöntőben és döntőben pedig már nem is kockáztatott vele.

Egy jó Torres-szel ez a vébégyőzelem sokkal-sokkal simább lett volna.

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 15:23:11

@Csöncsön: De igen (a helyzet kihasználásuk sose lesz 100%-os). Azt a játékot erőltették a német csapatra, amit ők akartak és pont a német csapat erősségét a gyors labdakihozatalt akadályozták meg és így csak ritkán lehettek veszélyesek a spanyol kapura. Ennél jobban, mint most, nem fognak a németek ellen sohasem játszani. (Több gólt rúghatnak, de jobban nem fognak ellenük játszani)
@bz249: Igaz(szürke kis bundás játékos nem csoda, hogy kihagytam):)

Harald hardrode 2010.07.14. 15:27:33

off

sportgeza.hu/sport/marodiaklistaja/2010/07/14/mark_van_bommel_a_futball_mocska/

-ez azért egy kicsit erős. Nem azt mondom, hogy egy angyal, de az idei BM-s szezonjában alig szabálytalankodott, meg durvult és Schweini féle mélységi irányító volt, igaz többet lépett fel labdáért. Emellett a lapos erős lövéseit megtartotta (Real, Fio). De hát SG-n csodálkozni.
@horas: van abban valami amit mondasz, de ha valaki annyira erős (Brazilia), akkor miért noymták meg a self destruction gombot? Egy kupát nem a legerősebb, hanem a legjobb (az aktuális forma, szerencse) csapat nyer meg, ezen kár fanyalogni, ez igaz a minél tovább állva maradókra is. Meg tudom érteni, hogy neked a klub futball jobban tetszik, mert ott hosszabb távon nagyobb az esélye, hogy kijön, hogy ki az erősebb és nem az aktuálisan jobb csapat.

balu11 2010.07.14. 15:30:55

@Csöncsön: az utolsó mondatotdhoz hasonló jellegű beszólások nyitogatják szerintem (!) a bicskát sokak zsebében

A spanyoloknak legalább volt lehetőségük hasonló képességűre lecserélni Torrest!

Ilyeneket én is mondhatok, hogy egy jó középcsatárral (mindegy, h RvP vagy Hunti) a hollandok VB-t nyernek.

A lényeg, hogy mivel Pedro igazán jól szállt be, egyáltalán nem biztos, hogy igaz az állításod, ami egyébként tényleg iszonyú gőgösen hangzik.

(sejtem, h nem annak szántad, meg nem is tartalak egy rátarti valakinek, de annak hangzik, az tuti)

mickeyknox 2010.07.14. 15:32:01

@Harald hardrode: a joó gábor írta cikkeket nem szabad elolvasni, csak ha alacsony a vérnyomásod, vagy egyszerűen dühöngeni vágysz. ez van.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.14. 15:34:37

@balu11: az Arsenal egy jó Torressel már 2x BL győztes lenne, simán. :)

bz249 2010.07.14. 15:36:01

@imici77: na de akkor mire menne a Liverpool egy rossz Torres-szel?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 15:37:07

@balu11:

Torres olyan helyzeteket hagyott ki, és olyan pocsék megoldásai voltak, hogy az tőle (!) egészen hihetetlen volt. Ne feledjük el, hogy a világ egyik (ha nem a) legjobb befejező csatáráról beszélünk, akinek normális esetben szinte helyzet sem kell a gólhoz.

Szerintem (!) egyértelmű, hogy ő volt az a játékos, aki [és ezt nem bántásból írom; tudom, hogy műtötték] a leginkább alulmúlta magát ezen a vébén.

Harald hardrode 2010.07.14. 15:38:35

@mickeyknox: tudom, hogy egy fasz és már sokszor volt erről szó itt a blogon is, de a tegnapi pofátlan nyúlás után azért mégis csak sok, hogy egy ekkora szart dugnak le az olvasó torkán. Nem azt mondom, hogy MBV nem szolgált rá a hírére, de ez mégis csak sok.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.14. 15:38:54

ha egyszer összeáll a messi-torres duó, akkor...

exeaxe 2010.07.14. 15:39:39

@Csöncsön:
nem meglepő reakció
Piké rövid láncon, a bekkelő ellenfél nem Torres lieblingje, ráadásul formán kívül is van, gólszerzésre maradt Villa + a pontrúgás figurái

bárki ideges lett volna

pimpalini 2010.07.14. 15:40:38

@bz249:

Igazad van.
De a lényeg egyértelmű. A németek úgy építettek várat, hogy a művelet előtt az építőanyag minimum negyede különböző okok miatt eltűnt...

zsakfos 2010.07.14. 15:40:40

@bz249: @balu11:
Én meglepődnék ha a következő EB-t nem a spanyol, német, holland trió uralná.
A németeknél 2 játékos eshet ki -életkor alapján-Klose és Friedrich, a spanyoloknál Puyol és Capdevilla, a hollandoknál van Bronkhorst és van Bommel. Mindhárom csapatnál van kivel pótolni őket, a legjobbak, a mag pedig együtt marad. Elég könnyűnek ígérkező csoportba kerültek mind3an a selejtezőkön, így lesz lehetőségük a kísérletezgetésre is.
Az olaszoknál, angoloknál azért nagy bajok vannak -hosszabb távon is-, nehezebb csoportjuk is van, a franciáknak is új csapatot kell építenük ( elsősorban morálisan), ez azért másfél év alatt nem lesz könnyű.
A következő vb-re nehéz azért jósolni, mert 4 év alatt bárki felépíthet egy nagyon jó csapatot, de a mostani vb érmesek bőven előnyben vannak a többi európai riválissal szemben, hisz a korábban említett pár név mellett csak 1-2 ember fog kiöregedni, nem utolsósorban pedig nagy a merítési lehetőségük, mert a spanyol, német, holland utánpótlás-nevelés a legjobb most Európában.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 15:44:59

@exeaxe:

A Poolban elég sokszor törte fel Torres kb. egyedül a bekkelő ellenfél védelmét. Ehhez képest itt tiszta gólhelyzeteket is elpocsékolt.

Del Bosque nyilván arra építette a taktikát, hogy a játéknak ezzel az elemével egyszerűen nem LEHET gond. És pont ezzel lett végül a legtöbb.

exeaxe 2010.07.14. 15:46:26

@HosCincer:
"Michael Becker a vébé előtt adott interjúban kifogásolta, hogy túl sok homoszexuális játékos van a német válogatottban. "

Becker teherbírásához képest, vagy hogyan _túl sok_?

pimpalini 2010.07.14. 15:46:41

@Csöncsön:

Valahogy sosem éreztem Torres-t a világ egyik legjobb befejező csatárának. El is mondom miért (nem a spanyolfikázás mondatja velem):
1. Annak idején az Atletico-ban is felemás teljesítményt nyújtott. Voltak jó meccsei, de sokszor hibázott. Általában a Barca ellen nyomta jó, de pl. a Real ellen már nem ment neki. Nem célom kritizálni a spanyol bajnokságot, de...
...2. Angliában a Liverpool-ban már nem tudta hozni azt a teljesítményt sem, mint korábban otthon. Tudom, sokat volt sérült, de nálam azért egy Drogba, Rooney, Higuain, Eto'o, magasabb szintet képvisel. Szerintem a srác túl van sztárolva, s teljesítményét a csapat (válogatott) többi egyénisége és korszakos játékosa húzza fel. Valahol azt tartom, hogy a spanyol nemzeti tizenegy egyik sebezhető pontja ő. S nemcsak a VB-s teljesítménye miatt.
(bár hozhatnék párhuzamot is a joggal jelentkező sérülés-kifogás cáfolására: 2002. Ronaldo és Rivaldo szinte végiglábadozta az évet, aztán a VB-n meg alkottak némi maradandót...:))

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 15:48:02

@pimpalini: Azért van abban valami, amit horas ír, volt két fantasztikus meccse a németeknek, az angolok és az argentinok skalpja, akkor is magáért beszélne, ha nem ekkora különbséggel szerzik meg azokat. Na de a spanyolok teljesen gúzsba kötötték őket, jellemző, hogy abba az egy Kroos helyzetbe kapaszkodtok. Az uruguayiak meg hetven percen keresztül egy nyílt meccsen fociztak jobban a németeknél, akik a bronzot kis túlzással Fernando Muslerának köszönhették.

Mr.AT 2010.07.14. 15:51:47

@robill760: +1 Bognár Gyurin, a mindenhol ott sertepertélő szakértőn, aki egy jelenlegi külföldi klubcsapat kezdőjét nem tudná felsorolni, még 80%os pontossággal sem, szerencsére én is éreztem ezt a "jééé" megilletődöttséget egy idő után. Ráfért.

@nils_h: "mennyire nőtt a kommentelők száma? Mármint az új hozzászólókra gondolok, nem arra, hogy pl horas a szokásos napi 50-ről felment 240-re :)"
LOL +1

@popp: "jó csapatuk lesz nekik, hamarabb, mint gondolnád."
+1

Mindenkivel nagyon meg vagyok elégedve, a cikkel is. :)

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 15:52:42

@HosCincer: Én olvastam az eredeti cikket és ez a magyar fordítás tele van ferdítésekkel és pontatlanságokkal.

Ha már megint ez a téma:Villa-n láttam az egyik interjú során két gyémánt? fülbevalót, azért ezt még a buzik is kikérnék maguknak.:)

Mr.AT 2010.07.14. 15:53:03

"Két hónap kényszerpihenő vár Fernando Torresre. A világbajnok spanyol támadó a hollandok elleni vb-döntőben combizomszakadást szenvedett. //t-zones"

mickeyknox 2010.07.14. 15:54:49

@pimpalini: "Angliában a Liverpool-ban már nem tudta hozni azt a teljesítményt sem, mint korábban otthon."
szerintem ez nem egészen így van, a liverpoolban sokat fejlődött torres, ez különösen a 2008-as eb-n látszódott igazán. agresszívabb és erőteljesebb lett, jobb helyzetkihasználással.

HosCincer 2010.07.14. 15:59:06

@popp: az német kiritika vagy uru dícséret, hogy a bronz meccset a két kapus közti különbség döntötte el (eldöntése izlés szerint)?

exeaxe 2010.07.14. 15:59:18

@Csöncsön:
igen, de mégsem
a Pool esetében ritka a tiki-taka miatti túlbekkelés, ellenben ott gyakrabban használnak olyan konzervnyitót, mint az átlövés

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 16:01:32

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien: Én leszarom, hogy mit hablatyol M. Becker, de azt is, hogy valóban játszanak-e melegek a német válogatottban és azt is, hogy Jogi Löw meleg-e vagy sem. De nem tudom miért kell az efféle pletykákat személyes támadásnak venni és David Villa füllbevalóival visszavágni.

balu11 2010.07.14. 16:01:51

@Csöncsön: azért a műtétet, kihagyást nem lehet figyelmen kívül hagyni, és ezeket belekalkulálva azért az utolsó mondatod erősen vitatható (Rooney, Messi, C, RvP, Gerrard, Lampard, Terry, Ribery, Evra, ... elég nagy a versengés a "címre")

de persze ez sem túl sokra vezető okoskodás, sok-sok szubjektív elemmel

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.14. 16:03:23

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien: kb. vegtelen a sor akin gyemant-ketgyemant fulbevalo van a fociban, Villa egy a sok kozul, de tokmindegy, buza mert a Barca trikot felvette, tudom...lassan nem is ertem hogy a Barca meccseken miert a labdatarto Barca.fiuk fele es nem el toluk fut a sok garantaltan hetero ellenfel...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 16:03:43

@HosCincer: Inkább az Uruk dicsérete, meg még annyi, hogy fogható ez a kétségtelenül jó német csapat.

pimpalini 2010.07.14. 16:04:20

@HosCincer:

A baj az, hogy nem mondanak neveket, bár az is igaz, hogy következtetni lehet...:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 16:04:56

@pimpalini:

???

Ezt a kommentedet, vagyis azt a részét, hogy "a Liverpool-ban már nem tudta hozni azt a teljesítményt sem, mint korábban otthon", egyszerűen nem tudom mire vélni.

Torres gólmutatója az Atléticoban: 214/82
A Liverpoolban: 79/56

slowmotion 2010.07.14. 16:09:17

@pimpalini: persze, lehetne biztos jobb is. no de azért a meccsenként 0.7 gólja (gyengébb szezonokat beleszámolva) szerintem nem is olyan szörnyű, még akkor is, ha a Pool tele van _világsztárokkal_.
nekem pl pont megfelel, csak lenne egy értelmes helyettese...

slowmotion 2010.07.14. 16:12:22

@slowmotion: *bajnoki meccseken. (@Csöncsön:-é ugyanez, csak totálban kifejezve)

Everred 2010.07.14. 16:12:44

@pimpalini: meg ne sértődj, de ez nettó hülyeség, Torres gólátlaga a Liverpoolban zseniális, és nagyjából bárki ellen tud gólt lőni, bármennyire is irritáló az egész ember. Egyedül a sérülékenysége az, ami komoly probléma vele, az viszont elég nagy baj. Különösen, hogy rengeteg az izomsérülése, azok meg nem múlnak el csak úgy, végigkísérik az embert... Michael Owen vagy Louis Saha sokat tudna erről mesélni.

slowmotion 2010.07.14. 16:16:28

@Csöncsön: hát mert ha most látványosan nem ment neki, akkor nyilván az elmúlt két szezonban is rettenetes teljesítményt kellett nyújtania.

ennyiből felhozhatta volna Messit is, mert ő meg nem rúgott gólt a vébén, pedig mindenki tőle várta, hogy akár még a gólkirályi címért is versenyben legyen.
nyilván ocsmány szezont futott idén.a Barcában, azért nem talált be argentín mezben.
(szarkazmus OFF)

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 16:16:50

@popp: Csak neked a Villa rész vicc volt, nem tudom , hogy buzi-e, de mindegy is . Milyen visszavágás?
@csizsikpizsik: SZERINTEM szörnyű, de ettől még lehet jó játékos és ember is.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.14. 16:17:07

@Everred:

Ezt az "irritáló"-t még nem hallottam róla.

Mondjuk megértem, hogy egy MU-snak irritáló. :-))

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.14. 16:28:30

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien: nem a fejet kell nezegetni es azt hogy lujisvuton kistaskaval vonul a ferrarija fele, hanem azt hogy hany golt lo es mit tesz a csapatert.

chrisred 2010.07.14. 16:30:15

@Csöncsön: Most már kimondható, rettentő nagy hiba volt, hogy kikényszerítette a szereplését a világbajnokságon. Csak azon csodálkozom, hogy a spanyoloknál senki nem volt, aki odaállt volna elé, és megmondja, nem viszünk ki, mert nem vagy játékra alkalmas állapotban. Persze, 54-ben Puskásnak se merte senki ezt mondani a döntő előtt, de azért Torres messze nem az a spanyoloknak, mint Puskás volt akkoriban a magyar válogatottnak.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.14. 16:32:05

@Csöncsön: engem is irrital, pont ugy mint Sergio Ramos, mert a csajom ertuk van oda - egy Barcas csaja keressen Barcas focistat ha rajongani akar, nemde?:)))))

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 16:37:36

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien: Ja, jó bocs!

@chrisred: Mondjuk Puskás sérülten is vert kettőt a döntőn (az egyiket ugye tévesen fújták vissza). Persze más idők, más dalai voltak azok.

slowmotion 2010.07.14. 16:40:48

@popp: hát ha Torrest előbb hozzák be :DDDD

(akkor hamarabb sérül meg)

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 16:40:48

Úgy látom nem érted, mit akartam a magyar cikkel kapcsolatosan írni:
Az eredeti Spiegeles cikkben a Beckeri kirohanást úgy állítja be az író, hogy ez a buzizás egy védekező mechanizmus, mert eljárt felette(és Ballack) az idő. Erre egy jó példa, hogy az egyik új tagra rákérdezve az "félbuzinak" hívja. Ilyen kifejezés nincs a németben, legalábbis a szexuális orientáltságot illetően, ezzel csak azt akarja mondani, hogy ő se a régi iskola képviselője. A magyar cikk itt a biszexuális szót használja, de német cikk nem. Mindegy csak azt akartam mindani, hogy spiegeles cikkben nem a szexuális orintáltság firtatása a lényeg.

pimpalini 2010.07.14. 16:51:49

@Csöncsön: @Everred: @slowmotion:

Elismerem, ezt benéztem. Az érvet visszavonom. Ettől függetlenül nem érzem rajta azt a pluszt, ami miatt a világ legjobb csatárai között kellene számon tartanom.
Valahogy mindig az Atletico-s meccsei jutnak eszembe. Amúgy mint arccal, nincs vele bajom.

Persze a jövőben igazolhatja világklasszisát.

pimpalini 2010.07.14. 16:57:41

@Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien:

Arról beszélsz, hogy a "buzi" szó a német változatban inkább a játékstílust jelöli, a finomkodást, stb, mintsem a szexuális hovatartozást?

Amúgy a homoszexualitáshoz hozzá is akartam szólni, mert állítólag Guti is eléggé "forró", ennek ellenére a pályán viszonylag kemény tud lenni...

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 16:58:07

@popp: Ok.
@csizsikpizsik: Igaz, de szerintem akkor is kislányos, lehet, hogy túl konzervatív vagyok.

pimpalini 2010.07.14. 17:03:31

@slowmotion:

Nem a vébé miatt kritizáltam Torres-t. Csupán nem tartom a világ legjobb, vagy egyik legjobb csatárának. Ennyi. S nem a mostanság divatos spanyolfikázás, vagy a CR-hez hasonló ellenszenv miatt.

Pl. Forlán bebizonyította - legalábbis spanyolhonban - hogy sokkal jobb tud lenni nála (az Atletico-ban is, és amikor még a Villarreal-ban tolta, akkor is).

pimpalini 2010.07.14. 17:10:38

@popp:

A meccs után elismertem, hogy jobbak voltak a spanyolok, s le is írtam miben. Nem kapaszkodtam semmibe sem.
Azért az eléggé érdekes nézőpont, hogy az URUK 70 percig jobban focáztak a németeknél...
NEm így láttam, de biztos azért, mert elfogult vagyok...:)
Mint ahogy azt sem éreztem a meccsen, hogy szar, vagy esetleg az urukon azt, hogy "harmatgyenge" csapat.

De bízom Horas-ban, hogy egyszer majd elmagyarázza milyen szempontok szerint dönti el magában ki tartozik a világ legjobb csapatai közé, le is írja ezeket, s objektíven leellenőrizhető adatok alapján megindokolja miért is. Hja igen, s értekezhetne a színvonalas válogatott fociról is, ha már ez a VB alacsony gyenge volt...

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 17:12:18

@pimpalini: Nem egészen, egyrészt igaz az amit írsz, hogy németben használják hasonló helyzetekben, de én inkább arra akrtam felhívnia figyelmet, hogy az eredeti cikk kicsit másról szólt. A magyar cikkben azt írják, hogy van egy biszexuális a német cikkben a sok buzi mellett rákérdez a cikk írója, hogy az új kerettag is az-e, erre Becker azt mondja, hogy félbuzi(Halbschwul) és nem azt hogy bisexuell, tehát egyértelműen a játékstílusával van gondja és nem a szexuálisorientágával.
Elnézést a többiektől a téma részemről lezárva.

slowmotion 2010.07.14. 17:41:12

@pimpalini: hát ha Te mondod, akkor biztosan.
én meg ilyeneken nem fogok gondolkozni, mert:
1, nem egyszerre fociztak az Atleticoban, ergo teljesen biztos összehasonlítási alapunk nincs, főleg mert ez azt is jelenti, hogy
2, a csapat sem volt tök ugyanaz körülöttük. sőt, még azt is ki merem jelenteni, hogy
3, még a La Liga erőviszonyai sem biztos, hogy változatlanok voltak.

azt adom, hogy Forlánnak a 08-09-es szezonja minimum félelmetesre sikerült, meg hogy idén se volt gyenge, csak mondjuk tényleg lehet némi különbség a 2000-07-es és a 2007-10-es feltételek között, nem?

sh4d0w 2010.07.14. 17:45:26

Egy apróság a játékvezetői ténykedéshez és a videobíróhoz.

Tisztán látszik, hogy a mai felgyorsult futballhoz a jelenlegi játékvezetési rendszer már nem alkalmas. Sajnos a jv-rendszer reformációjának késleltetése egyre tágabbá nyitja ezt az ollót és egyre kevésbé lesz alkalmas a mérkőzések szabályos keretek közötti tartására. Persze, értem én az ódzkodást, hiszen videobíró alkalmazásával nem lehet tisztára mosni pénzeket a szerencsejátékon keresztül, de hosszú távon ez mindenképpen alááshatja a futball népszerűségét.

ycool 2010.07.14. 17:57:19

@Laciii: Én nem tudtam, hogy ki az a Joo Gabor, de valamelyest megnyugtat, hogy ti már ismeritek, es egy címeres baromnak tartjátok. Mindenesetre eléggé érdekesen ír... Arschloch

nordsee 2010.07.14. 18:28:50

@pimpalini: Hanyagold már Torrest, kérlek, pláne süt rólad, hogy a Poolt csak maximum a BL-ben láttad játszani. Nyugodt lehetsz benne, hogy top 5 csatár. (méghogy Higuain, bazdmeg!!!)
Hogy valami fogalmad legyen, az idei góljai, mikor többet volt sérült, mint egészséges.
www.youtube.com/watch?v=_ISMzZbF34w&feature=related

Asidotus 2010.07.14. 18:49:06

Nos, nekem több olyan hölgyismerősöm is van, aki ezt a vébét követte. Nem minden meccset, de eseményt csinált az esti meccsekből, másnap meg beszélgettünk róla. Szóval, ez egy jó vébé volt, nem az 1970-es, de jó. A meccsek jó időpontban voltak, ennél alkalmasabban nem lehet megoldani ennyi mérkőzést.
Heinrichnek és Benitonak gratulálok, egy új szintet hoztak a hazai tévés meccsekbe. Az ő helyzetük azért is speciális, mert ők olyan szakértők, akiket a közönség egy része szeretne a tévében látni. Nem akarok megbántani senkit sem, de Puhl Sanyin és Nyilasin kívül nem tudnék ilyet mondani.

pimpalini 2010.07.14. 18:53:57

@slowmotion:

Lehetséges, sőt. Ezért tettem hozzá a Villarreal-t, ahol ugye akkor lett gólkirály, amikor egy bizonyos Eto-o is versenyben volt a Barca-ban.

Vagyis adott Torres az Atletico-ban és mellette Forlán a Villarrealban. Így lett volna pontos az összehasonlítás. Persze más csapat volt a kettő ez is tény. De nem annyira, mintha Real/Barca és a többiek közötti különbséget nézzük.
Na meg persze az is igaz, hogy a két játékos között némi életkorbeli különbség is fellelhető, s tulajdonképpen Torresnek még van ideje húzósabb szezont produkálni Diego-nál.

@nordsee:
Kösz a linket (bazzmeg!!!:D) de ettől még tartom amit írtam. Higuainról is összeállítható lenne egy olyan videó, ahol elég szép gólokat termel (nem olyanokat, mint a VB-n). Persze más közeg, más liga. Ez igaz. Bizonyára a Pool-ban kicsit nehezebb, mint egy Madridban.
Egyébként ha már BL. Azért egy topcsatárnak (legjobb 5 a világon, ugye...:)) nem illett volna jobb teljesítményt nyújtani ott? Bocs, de nem én hoztam fel...

A PL-ben pl. Defoe is villogott, Rooney is (ő azért a BL-ben is odapakolta magát). Egyébként meg a kedvenc ánglis csapatom a Pool, mielőtt még MU-fan lennék...:)

horas 2010.07.14. 19:00:08

@értelmetlen_nevű: Na:
a 2006-os VB-n a brazilok a franciák az olaszok és szerintem az argentínok (is ide tartoztak) is sokkal erősebbek voltak mint most,ezek a csapatok körülbelül a jelenlegi spanyol válogatott szintjét képviselték és volt egy nagyon erős és a hazi pályá swungjától fütőtt házi gazda német válogatott.
Most volt egy spanyol válogatott ami fennt felsorolt első 3 csapat szintjén volt.

horas 2010.07.14. 19:03:57

@horas:
Szóval az argentín csapat végig vezetett a házi gazda németek ellen majd az edző elcserélte magát...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.14. 19:04:28

@pimpalini: Értelmetlenek ezek az összehasonlítások, mert Angliában meg Torres a jobb. Persze ez érthető is mert Forlán angliában ment, kölyökként, Terres meg Spanyolországban volt az és mindketten éretebb játékosként váltottak bajnokságot.

Amúgy az Atletiben nem is kifejezetten befejező csatárt játszott Fernando, hanem árnyékéket, aki nemcsak befejezett, de osztogaott is. Ráadásul tizenhét évesen lett kezdő, El Ninonak becézték akkoriban. Úgy játszott mint egy szupertehetséges tinédzser, kiegyensúlyozatlan volt a teljesítménye. Egyik meccsen olyat rakott, hogy előtte térdelt a Vicente Calderon, máskor meg észre sem lehetett venni.

nordsee 2010.07.14. 19:11:16

@pimpalini: A BL-ben az idei év nem volt mérvadó, az állapota miatt, de tavaly nem maradt adós. Illet volna akár a VB-n is jobban termelnie persze, nekem fájt a legjobban, hogy mégse. De te a poolos tevékenységére alapoztad a verdiktedet.
Ha figyeltél az a video nem a "szép gólok" összevágása, hanem időrendben a "sima" góljai az utolsó szezonból.

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2010.07.14. 19:16:05

@horas: Tehát VdB szerencséjére nem cserélte el magát, mert akkor a németek nyernek(jutnak tovább). Nem hiszem, hogy bármilyen cserével érdemben gyengíteni lehetett volna ezt spanyol válogatottat.(Torres nem ér:))

pimpalini 2010.07.14. 19:19:51

@popp:

Nyilván itt is felesleges a vita, igazad van, mert mindenkinek van egy top 5 csatár listája, mint ahogy top 5 film/színész/zenekar/kakaóstekercs/csalántea-márka/autó/nő is. Mindenkinek más.

Aláírom azt is, hogy El Nino-ként belefér a szeszélyes teljesítmény, persze akár eszembe juthatna Bojan is, de tudom, nem állandó ember, más csapat, más taktika, stb...
No meg azzal is tisztában vagyok, hogy Forlán megbukott a PL-ben.

@nordsee:
Amúgy a sérülés nyilván egy olyan dolog, ami miatt igazad van abban, hogy a teljesítményét nehéz értékelni. Ráadásul a Pool-t szét is szedték, s idén is valszeg gyengülni fog.

Ettől függetlenül kívánom, hogy legyen igazatok, s a fiú hozza a formáját, mert akkor Pool rajongóként örülni fogok...:) (ha nem igazol el...)

sporttárs 2010.07.14. 22:13:37

OJ, amit a posztban a döntő bíráskodásáról írtál, azért max. respekt, én is pontosan így gondolom.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.14. 22:17:43

"top 5"

Nick Hornby: Pop, csajos, satöbbi

Fernando Torres (törölt) 2010.07.14. 22:46:49

Na ne fikázzátok, oké, a 79/56 magáért beszél. Meg amúgy is, nem akármilyen az az 56 gól, mindegyik kellemes a szemnek. >:) Az egy dolog, h nem jött ki a lépés a vb-n, ez nem csak Torresnek nem jött ki, hanem sok más "sztár"-nak. Az aranyérem azért megvan. :P

rizla 2010.07.15. 03:45:02

@pimpalini: "Angliában a Liverpool-ban már nem tudta hozni azt a teljesítményt sem, mint korábban otthon."

na ezért szar egy vb. hirtelen MINDENKI kurva jól tud mindent. persze most forlan az isten olyanoknak is, akik évek óta a nevét nem írták le egy fórumon (mert ugye a spanyol bajnokság egy nagy nulla), torres meg egy túlértékelt senkiházi ficsúr, csak mert a visszatérése utáni első 6-7 meccsét (mert nem volt ez 8 komplett meccs, hiába lépett pályára annyin azóta) roppant kellemetlen ellenfelek ellen kellett lenyomnia, a legmagasabb tétért persze, rajta meg egy egész világ szeme, hogy a térdműtétje után egy csapásra legyen a régi. még a felkészülési meccsek közül is csak a legutolsón játszott, akkor is már valami 4-0nál állt be.
ezzel nem a teljesítményét védem, mert az nulla volt bizony, csakhogy ettől ő még semmivel sem lesz kisebb játékos. még CR-t is meg akarom védeni, pedig őt aztán nem sok minden hátráltatta, de tény, hogy kurva régóta nem megy neki a válogatottban, most rádöbbentek az emberek, mert végre láttak pár meccset, és hirtelen egyből ő is milyen szar játékos (henrik posztja alatt ott van pl, hogy hülyeség berakni egy képzeletbeli álomcsapatba, nemár..).

chrisred 2010.07.15. 05:58:47

@popp: Torres és Forlan pont ugyanannyi idős volt, amikor Angliába igazolt. A legfőbb különbség, hogy Ferguson akkoriban Nistelrooy-ra építette a támadójátékot, Forlannak csak kiegészítő, kisegítő szerep jutott. C. Ronaldo is akkor kezdte el szórni a gólokat, amikor a holland eligazolt Manchesterből.

chrisred 2010.07.15. 06:28:16

@pimpalini: Gyakorlatilag úgy tekinthető, hogy a tavalyi BL kimaradt neki, mert csak a két első csoportmérkőzést játszotta le az októberi sérüléséig. Azután egészen a januári műtétig toldozott-foldozott állapotban próbálták játékban tartani, szinte minden meccs előtt az utolsó pillanatban dőlt el, hogy egyáltalán képes-e a pályára lépni. A spanyol válogatott szakemberei már akkor jelezték, hogy Torrest mindenképpen meg kell műteni, hogy a VB ideje alatt játékra alkalmas legyen.

Ez így utólag súlyos hibának és felelőtlenségnek tűnik a Liverpool részéről, de akkoriban hihetetlen sérüléshullám söpört át a kereten. A csapat jövője szempontjából létfontosságú BL helyért viszont harcolni kellett.

mickeyknox 2010.07.15. 08:25:43

@chrisred: emlékszem, volt bobo vierinek egy olyan szezonja az interben, hogy egyszerűen nem tudott gólt lőni, csak kb. minden 20. próbálkozásra, pedig már mindenki alájátszott, de akkor sem jött össze, és görcsölésbe fordult az egész.
nagyjából forlán is így járt a mu-ban, hiába drukkoltam neki nagyon :) (na nem a mu-nak, csak forlánnak). amikor spanyolországba került, helyrebillent a világ rendje, és szórta a gólokat rendesen (278/145).

nordsee 2010.07.15. 08:46:41

@mickeyknox: Forlán tehetséges játékos volt, de nem volt "tinisztár", mint Fernando (vagy Messi, CR, Rooney stb). Későn, de biztosan érő. Nagy sportember.

mickeyknox 2010.07.15. 09:25:25

@nordsee: így van, nem tudnék egyetlen irritáló tulajdonságát sem felsorolni. nem "sztár", hanem egy nagy játékos, nagy sportember.

andrush 2010.07.15. 10:17:00

Csak én emlékszek úgy, hogy négy éve is azt hallottam a németekről, hogy nagy jövő előtt áll a csapatuk? Akkor Lahm volt a nagy felfedezett, ha jól emlékszem, meg a Klose-Poldi duó. De előrelépni azért azóta sem tudtak, viszont izgulniuk sem kell, hogy visszasüllyednek a 2000 és 2004 vb szintjére.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.15. 10:47:27

@andrush: Jól, sőt 2008-ban még inkább mondták. Ilyeneket is hallottunk, hog 2006-ban bronz, 2008-ban ezüst, 2010-ben arany.

MB13_fan 2010.07.15. 11:57:06

@popp: én egy ilyen olasz-teljesítmény után nem nagyon szívóznék a németeken, hogy mit mondtak, mit reméltek.....

MB13_fan 2010.07.15. 12:01:33

@popp: jobban tennéd -- mert szerintem már minden németekkel szimpatizálónak meg az értelmes elfogulatlan szurkolóknak is megy az agyára itt az NST-n -- ha a németekhez már nem szólnál hozzá, mert csak a gunyoros káröröm jön le belőle..

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.15. 12:06:31

@MB13_fan: Nem szívózom, csak megállapítom, hogy optimista fajta.

kroos 2010.07.15. 16:37:04

Nos...talan igaz hogy a csalodott drukkerek probalnak belekapaszkodni Webbe, de az is tulzas hogy azon az aron is tulmisztifikaljuk a spanyolokat, hogy Webbet vedjuk.
Talan szerepe lehet ebben a bajnoksagok kozotti kulombozo biroi mentalitasoknak is. Iniesta akarhanyszor dobalja magat Barca meccsen mindig lefujak neki, miert ne tenne a VB-n? Jo pelda erre Klose nevetseges kiallitasa is. Az hogy egy csatar visszatamad resetet nyomot szegeny spanyol sporira:) 6 meterrol kovetni a csatart azt lehet, mast nem.
Persze most konnyu a spanyol diadalrol irni. Nagyon konnyo. Mintsem tenyleg belegondolni hogy mennyi biroi hiba kellett ehhez a gyozelemhez.Marwijk felepitett egy jo csapatot, egy jo taktikaval, es szinte minden ugy tortent ahogy o akarta. Fenthagyta meg az atomfaradt Robbent meg Vanpersiet is 11-est rugni.
Mindenki szereti a happy endet, es a vilagnak most ezt a spanyol gyozelem jelenti. Szoval meltosagteljesen hallgassunk Webbrol, es unnepeljuk a vilagbajnokot.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.15. 17:25:11

@kroos:

Nem hiszem, hogy rajtad kívül van még ember (ha csak nem teljesen elfogult), aki szerint a döntőn Webb a spanyoloknak fújt volna. Legalább két egyértelmű piros lapot úszott meg Hollandia, és a favágó stílus fölötti szemhunyás is a hollandoknak kedvezett.

pimpalini 2010.07.15. 18:03:07

@rizla:

1. Na most először is nem tehetek arról, hogy melléültél a toalettnek, s felment benned a pumpa... Legközelebb légyszíves legalább annyira figyelj erre a rutinszerű mozdulatra, mint mások kommentjeinek értelmes olvasására.

Ugyanis az első bekezdésben írtakra tulajdonképpen felesleges is reagálni, mert egyrészt nem szar a VB, másrészt meg senki sem mondta, hogy FT senkiházi ficsúr.
Továbbá honnét a jó édes felmenőd formás ülepéből tudod azt, mennyiszer és mikor, no meg mióta írtam le fórumokon Forlán nevét?:)
Azt el tudod képzelni, hogy van olyan ember, aki nemcsak kommentelése kezdetekor kezdett futballt nézni?:) Tudod, olyanok, akik mondjuk a spanyol bajnokságban éveken keresztül látták Diego-t a Villarreal-ban, s az Atletico-ban is...:)

El kellene felejteni a tipikusan magyaros szélsőségekben gondolkodást. Tudod én megállapítottam, hogy szerintem FT nincs benne a világ legjobb 5 csatárát tartalmazó halmazban, mivel előttem valaki a világ legjobbjának, vagy minimum a legjobb ötbe tartozó csatárnak titulálta. Ez azért nem ugyanaz, mint amit Te írtál.:)

2. CR. Mármost a VB álomcsapata a VB-n jó teljesítményt nyújtó - még egyszer, hogy tiszta legyen: a világbajnokságon jól szereplő, csapatukban meghatározó teljesítményt nyújtó - játékosokat tartalmazza. Nincs benne sem múlt, sem jövő. Sem szép szemek, sem borotvált mellkas. Sem rózsaszín borotva, sem 10 másodperc alatt lefutott 100 méteres táv. Sem szoláriumozott bőr, sem az idényben rúgott 47 gól.
CR a VB-n egy nagy rakás szar volt. Tehát semmi helye a VB álomcsapatában. Még a 27. cserepadon sem. Még egyszer: nem általában szar, általában maximum mérhetetlenül antipatikus a bukaresti parlament méretű arcával.

Ettől még vannak kvalitásai, s eredményei, de azokat egy év végi összesítés alkalmával kell figyelembe venni, s nem most.

@chrisred:

Igazad van, ez az éve gyakorlatilag ráment a sérüléseit követő rehabilitációra. Sajnos még most sem látható pontosan, mikor lesz teljesen egészséges.
A Pool szempontjai is érthetőek, hisz nekik (is) létkérdés volt a BL, s egy kemény pénzekbe kerülő játékosnak egyszerűen akkor is muszáj játszania, ha épp hogy csak lábra tud állni.

A spanyolok szerencséjére végülis nem múlt semmi sem Torresen.

rizla 2010.07.15. 18:05:40

@pimpalini: torresről tényszerűen hatalmas sületlenséget írtál, ahogy arra mások is reagáltak. a komment további része - így például a forlanos rész - általánosságban beszél, nem neked szól konkrétan. csak amit mondtál, az jó példa. hasraütésszerűen kitalálod, hogy torres liverpoolban gyenge. egy barlangban éltél netalán? torres ficsúrozása nyilvánvalóan a részemről volt direkt költői túlzás.

Paul polip 2010.07.16. 00:06:52

"Még csak az se kéne, hogy Johannesburgtól Jánkmajtisig mindenhol bevezessék a rendszert, noha szabályszerűség szempontjából nem tehetünk különbséget egy megyekettes bajnoki és a vébédöntő között."

Érdekes, hogy azt a dumát milyen sokan beveszik, én a megye II-ben most sem látok fejhallgatót a bíró fején és nincs 4. bíró sem.

kroos 2010.07.19. 17:29:28

@Csöncsön: Persze hogy elfogult vagyok, egy blogon kommentelek, ki az aki itt nem elfogult? Ezert van az hogy a focirol beszelgetunk mert ezt a sportot lehet a legtobb fele szempontbol interpretalni. Ezert van hogy nem a 100 meteres sikfutasrol van 1000 komment. Ott lenne pl 3. Te leirnad hogy Usain Bolt a leggyorsabb, Popp hogy-de Powel fut a legszebben, en meg hogy de tyson gay a legvaganyabb.
Ezert vagyunk itt. Mert elfogultak vagyunk...

horas 2010.07.19. 17:37:06

@pimpalini:
Arra azért kiváncsi lennék,hogyha Torres nincs ott a világ 5 legjobb csatára között akkor ki van ott?

Minarik Ede bácsi 2010.07.20. 17:17:43

@balu11: Szeretnék csatlakozni. Na nem hozzád, hanem amit Csöncsön írt, mert az csak narancssárga szemüvegen át tűnhet gőgösnek. Sosem fogjuk megtudni, hogy ezen a VB-n Brazília és Argentína ellen mire ment volna Spanyolország akár Torres-szel, akár Torres nélkül. Így h a németek és a németalföldiek kiverték a két legjobb dél-amerikait, valószínűsíthető volt, h a spanyolok Torres nélkül is behúzzák a VB-t.
süti beállítások módosítása