Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Dail(y) Africa - Halálcsoportosítás az A-soknál?

2010.06.12. 08:40 donnelly

Noha sokan az esti meccset várták nagyobb érdeklődéssel, gyorsan kiderült, hogy nem feltétlenül az a két csapat hiányozna a csoport radikális átstruktúrálása esetén. És az is kiderült, hogy az ázsiai játékvezetők meglepően jól felkészültek, valamint, hogy Rejtő Jenő már az uruk két VB-címe között magyarította a Bafana Bafana kifejezést. Mindez, plusz egy kis csoportelemzés a túloldalon, ahol még Rorschach-al is felfrissülhet a játékoskeretek bemagolásába belefáradt eminens.

Mexikó nem az angolok elleni felkészülési meccs és nem is meze miatt lett a torna Knight Ridere. Már évekkel ezelőtt szóltak arról szakmai előrejelzések, hogy 2010-ben (nagyon) nagyot menetelhetnek a tequilások, de ebből sokat nem mutattak az első körben sőt, a hazaiak elleni teljesítményük alapján igen túlzónak tűnhetnek a fenti jóslatok. Szép dolog, hogy láthatjuk még játszani Blancót, aki egy legenda, de az a csapat, amelynek őrá van szüksége, az nem nagyon fog menetelni sehova. Az öreg labdáinak még mindig szeme van, de 2010-ben már egy csapat sem bír el olyan embert, még szituációs játékosként sem, aki megáll az ellenfél térfelének közepén, és onnan osztogatja a zsugát.

A mejicói játékosok fél óra elteltével kapták meg az elgyengüléshez szükséges vuvuzela-dózist - Dél-Afrika ekkor vette át a kezdeményezést -, majd egy órát követően immunissá váltak, és magukhoz tértek. Persze a vendéglátók még így is majdnem behúzták a győzelmet a végén, és az már néhány szépen megrajzolt kontrájukból látszik, hogy amennyiben konföderációs formában futballoznak, nem feltétlenül lesz szükségük bírói segítségre a továbbjutáshoz. Igaz, nagyon nehéz megítélni bármiféle esélyt egy olyan csapat ellen, amely kiváló játékosokból áll, de gyakorlatilag semmiféle játékot nem játszik. Dél-Afrikának, vagy Mexikónak mennyi esélye lenne az alkalomra összetrombitált világválogatott ellen? Na ugye. Ebből kifolyólag gólzáporos meccseket szeretnénk látni a franciák további találkozóin.

Domenechnek nincs terve. A franciák viszont abban sem bízhatnak, hogy a srácok majd megdumálnak valami okosságot, hiszen a támadásokért felelős kerettagok gyakorlatilag mind egoista pöcsök. Az egyetlen esélyük, a játékosok fizikai és technikai felkészültségéből adódóan, hogy improvizálnak, szólóznak, önzőznek, és ha egy társnak pont megfelelően támad kedve mozogni, akkor talán róla, vagy esetleg egy védőről bepattanhat a bőr a kapuba. Ez az Anelka beadja saját magának-képletű játék csak arra való, hogy egy C-liszensszel rendelkező hobbiedző röhögve találjon ki ellene valami pofátlanul egyszerű védekező sémát. Grundfoci.

Uruguay talán túl óvatos volt, talán túlbecsülték a franciákat, talán mehettek volna a győzelemért. Persze az első körben papíron a legerősebb ellenféllel szemben nem nagyon lehet más célja egy ilyen típusú csapatnak, mint hogy ne kapjon ki. A védekező feladatot maximálisan megoldották a francia szurkolók és a semleges nézők legnagyobb bánatára, de a következő fordulókban mindenképp szükség lesz a támadó játékukra is, és kíváncsian várjuk, milyen az. Még ezek babakékbe öltözött futballgyilkosok is izgalmasabb látványt nyújtanak, mint az a francia válogatott, amelynek megjegyzem, nem is kéne itt lennie. (A képen Ribéry csak elpöcköl egy angyalt, vagy ez egy újabb epizód a Ribéry vadászik ciklusból, és itt még dobócsillagot is bevet Pérez ellen?)

A NAP GÓLJA
Nincs nehéz dolgunk, a nyitómeccs legjobbja, Siphiwe Tshabalala akkorát ágyúzott az azték Reina kapujának bal felsőjébe, hogy majd a torkomon akadt a sörbundában kirántott hal. Marquez higgadt megoldása, melyet FIFA-játékokat idézően valószerűtlen mozdulattal hajtott végre, nem kelhet bürökre birokra a hazaiak balszélsőjének bombájával.

VÁRHIDI MÁGNESTÁBLÁJÁN A HELYE
Oscar Tabarez demonstrálta, hogy a pályára rajzolt 3-4-3 az nem feltétlenül valami zseniális cruyffi támadójátékot jelent, hanem valójában a katanaccsó egy dél-amerikai változata.

AMIRE EMLÉKEZNI FOGUNK
Nagyon érdekes volt, amikor Nicolas Anelka levitte a labdát a szélre, majd beadta hét égszínkékmezes közé oda, ahová neki kellett volna érkeznie, viszont mivel a torna első gólját (és az ünnepélyes megnyitót) némi kulturális ízesítővel támogatták meg a Fijugg, valószínűleg ez a kép marad meg bennünk a 2010-es mundial első napjáról:

39 komment

Címkék: d vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr942075402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronal-d'oh! 2010.06.12. 09:11:02

Csak a második meccset láttam sajnos (vagy sajnos láttam a második meccset?), ami társaságban pont jó volt, de egyébként teljesen szörnyű, felejtésre méltó.

vadkutya 2010.06.12. 09:11:38

"Anelka levitte a labdát a szélre, majd beadta hét égszínkékmezes közé oda, ahová neki kellett volna érkeznie"

Ezt én sem tudtam felfogni,h miért így történik. Grat a posztért...

madbalee 2010.06.12. 09:14:29

A vuvuzela nagy kihívás lesz ezen a VB-n.(Nekem legalábbis)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.06.12. 09:25:31

A fransziák legutóbbi meccseinek menetére alapozva kijelenthető, hogy aktuális tudásuk kb. 80%-át bemutatták. Mexikó számomra eddig csalódás, ez a hét robot + két tilitolizó + Franco/Blanco/bárki felállás remélhetőleg csak az első meccsen nézett ki ennyire darabosan.

Rexfelugyelo · http://rexfelugyelo.blog.hu 2010.06.12. 09:30:21

Arra volt jó a tegnapi két meccs, hogy egyrészt elkezdődjön végra a vébé, másrészt szinte 100%-ig biztos legyek abban, hogy a mai három meccs bármelyike jobb lesz náluk. Valószínűleg még a görög-koreai is.
Forlan azért eldönthette volna az egyszem 16-oson belüli lövésével, de hát nem tette...

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.06.12. 09:33:23

Nagyon jó cikk. Dél-Afrika kellemes meglepetés, és szerintem meg is van a VB legszebb gólja.

Ronal-d'oh! 2010.06.12. 09:38:19

@Szigi.: pfff. Elég szar vébénk lesz, ha ez lesz a legszebb gól.

gezabá (törölt) 2010.06.12. 09:48:34

franciák tudnak többet is? hiányzott drogba anelka mellől (a reflexek, ugye, biztos neki szánta azt a labdát).

díszbohóc 2010.06.12. 09:51:04

Egyértelmű, hogy Ribery pinát pöcköl

gezabá (törölt) 2010.06.12. 09:52:45

mehiko-sud-africa jó volt. mehiko viszont támadóival nem ér oda sehova. még jó, hogy a védőik kicsit izmosabbak. lehet olyan, hogy hóttunalmas halálcsoport? (ez azért az első meccs miatt igazságtalan lenne...)

Zolte 2010.06.12. 09:52:53

Nekem nagyon tetszett a nap gólja, deja vu érzésem volt annál a gólpassznál (Dzsudzsák kapott ilyet asszem Air-Sancitól a hollandok ellen). Mehíkót sajnops nem láttam, de a gallék játéka herélt mosómedve volt. Gourcuff szegény még mindig sokkos, Anelka fogalmatlan, Ribéry a gyerekkorból átemelt dackorszakát éli, Domenech meg egy idióta. Ez a gall 11 nem is csapat, azt sem tudják a játékosok, hogy van e rajtuk kívül még valaki Fro-ból. Egyetlen dolog miatt nem kapnak citromdíjat: nem kaptak egy jó kis alázós gólt + Domenech nem az EB-n látott undorító zakójában bohóckodott (bár mindent elmond, hogy egy kiállításnak úgy örült, mintha gólt lőttek volna). Az uruk megcsinálták, amit kellett. Sajnos nem vették észre, hogy az ellenfél falábát már egy szikra is begyújtja, csak kettővel több jó passz kellett volna támadásonként.

sztividzsi 2010.06.12. 10:00:42

a tegnap esti mecccs a legeslegjobb volt h barátokkal nézd. nem maradtál le semmiről amikor éppen a haverokkal dumáltál.

United82 2010.06.12. 10:02:12

ez a csoport lehet olyan lesz mint a 94es norvég,olasz,ír,mexikó ahol mindenkinek ugyanannyi pontja volt. Egyik csapat sem volt meggyőző, sőt...
A Dél-Afrika-Mexikó meccsen, az aztékok jobban kezdtek, de aztán a dél-afrikaiak feltámadtak és ha kicsit jobban koncentrálnak...Mexikó nagy csalódás volt..de mégiscsak a házigazda otthonában kezdték a vb-t..
Az esti meccs nagyon ótvar volt. Uruguay nem mert, a franciák meg ennyit tudnak, nem is értem Domenechet, de sose fogom, Várhidi Peti jobban összerakja ezt a csapatot mint Domenech...de szerintem én is....
köv mecccsek...Dél-Afrika-Uruguay...hát..mindkét csapat az első meccsén a beállunk és gyors kontra játékot akarta játszani, most egyszerre nem fog menni...hazai pálya Dél-Afrika mellett van, de ha valaki felnő Forlan mellé...egy újabb X?:)
Francia-MExikó, Ha mexikó sokat fogja birtokolni a labdát akkor a franciáknak több esélyük lesz, mert ha van területe Riberynek akkor van olyan klasszis hogy eldöntse...de nagyon nem szeretném ezt....de Mexikóban sem látok semmi olyat amivel esetleg nyerhetnének....ez is X lesz?:)

Vicces csoport ez.....legalábbis eddig...

Zolte 2010.06.12. 10:07:09

Van egy sanda gyanúm, hogy itt vagy undorító módon jutnak tovább a csapatok, vagy egyszer valaki félrehívja Sepp apót, hogy ugyan, osszák már el a két továbbjutást érő helyet, más csoportok közt, mi itt elzsugázgatunk, bulizunk, pihizünk, aztán hazamegyünk az első adandó alkalommal arab/néger/latin kiskorú csajokat prütykölni. Ha ennyire fáj játszani (esti meccsre utalva), akkor inkább szavazzák be az NST kupa döntőseit, azok még örülnének is. :D

nordsee 2010.06.12. 10:33:26

@díszbohóc: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Majdnem behugyozam, kösz! Adekvát komment, a tegnapi esemény(telenség)hez.

nordsee 2010.06.12. 10:36:57

@donnelly:
A bürök (Conium maculatum) a kaporhoz hasonló, de annál nagyobb, fehér virágú, az ernyősök családjába tartozó, kétnyári növény. Magassága 100–120 cm vagy ...
hu.wikipedia.org/wiki/Bürök
És akkor bürökrE. :))

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.12. 10:39:53

@nordsee: Nemtom mi ez a kifejezés, ezt úgy alkottam valószínűleg, kösz hogy felhívtad rá a figyelmemet!:)

BruceWayne 2010.06.12. 10:54:46

Ó neee, hetek uán fellépek sportingbetre hogy fogadjak valamire, erre mit látok:

ÚJ! Vince Ottó Videó naponta!

XD

Shikaka 2010.06.12. 11:00:28

Abban reménykedtem, hogy vuvuzela csak afrikai csapat meccsén lesz.

Hát hol van a sok idegenből jött drukker, akik át sem veszik ezt a sz.rt a kapunál? :(

Mr.AT 2010.06.12. 11:06:38

@Shikaka: Szvsz ha egy 60 ezres stadionban már 4-5 ezren fújják ezt a sz*rt, az már akkora hanghatás, mint ha mind a 60 ezren fújnák - legalábbis szignifikáns különbség biztos nincs.

4-5 ezer hazai drukker meg biztos lesz minden meccsen. Ők fújják, mi meg szívunk.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.12. 11:07:51

Tetszik ez a fekete-fehér képes "újságstílus"! Retrofíling.

Blancoról az jutott eszembe, hogy kb. ilyen lenne, ha beállna játszani most Buzánszky Jenő bácsi.

A fransziáktól pontosan azt (a semmit) vártam, amit hoztak is. Érdekes, nagyon kiegyensúlyozott csoport; lehetetlenség megmondani, hogy ki lesz a befutó. Én is elképzelhetőnek tartom, amit @Rooney82: ír: a '94-es olasz-norvég-ír-mexikói (vagy a '90-es angol-holland-ír-egyiptomi) csoport kopírját.

montipájton 2010.06.12. 11:16:51

@Csöncsön: Én is erre hajlanék, ha nem jutna eszembe, hogy 4 éve a frankok pontosan egy ugyanilyen szar 0-0-val kezdtek, aztán.

Dél-Afrika ellen pl. még mindig elég lehet a brutál rutin egy röfögős győzelemhez, Mexikóról meg nem tudom eldönteni, képes lesz-e igazán megfingatni őket a tegnap látott helyzetkihasználással (+ nem is lesz annyi helyzetük).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.12. 11:25:00

@montipájton: "4 éve a frankok pontosan egy ugyanilyen szar 0-0-val kezdtek, aztán."

... aztán ugyanolyan semmitmondó játékkal folytatták, csak sajnos [tudom, tudom, erről sokaknak más a véleménye, mármint hogy sajnos-e :-)] akkor volt egy Zidane-juk. Most ki fogja megmenteni őket?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.06.12. 11:27:23

@Csöncsön:
Ez a "felelősség" most háromfelé oszlik: Ribéry, Gourcuff, Henry. Meg azt se felejtsük el, hogy akkor azért volt középpálya.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.12. 11:27:52

@Csöncsön: Attól az embertől a brazilok ellen minden idők egyik legnagyobb teljesítményét láthattuk. Az egyik legnagyobb futballélményem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.12. 11:36:10

@donnelly:

Ugyanakkor rémes igazságtalanság volt, hogy az a nulla fantáziájú csapat egyetlen ember fantasztikus teljesítménye miatt döntőt játszhatott. Még szerencse, hogy legalább győzni nem tudtak.

[Uhh, ezt leírva most nem kerülhetem el a '86-os vébére vonatkozó viszontválaszokat...] :-)

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.12. 11:42:50

@Csöncsön: Ribéry is jól kavargatott, ez máris 2.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.12. 11:50:33

@donnelly:

Akkor se volt az egy élvezhető csapatjátékot bemutató csapat. Elhiszem, hogy a '80-as években csodálatosak voltak a franciák, de azóta a francia meccsek 90%-a, amit láttam, ugyanarról szólt, amiről a tegnapi: ötlettelen gyömöszölgetés, unalom, kóros fantáziahiány.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.12. 11:52:25

@Csöncsön: Nem érdekelnek "a francia meccsek". Zidane a normális emberek Messije.

Titi120 2010.06.12. 11:53:54

@donnelly:
"Zidane a normális emberek Messije. "

LOL :DDD

Count Adyn 2010.06.12. 12:13:43

Az mekkora jelenet volt mikor Henry kezezést reklamált?:)

balu11 2010.06.12. 12:14:13

@donnelly: 10/10! :)))

Egyébként a nyitónapon pályára lépett cirka 50-60 sportemberből a dél-afrikai "Csabin" kívül kizárólag az üzbég és a japán sporik érdemelnek említést.

HIbátlanul fújt talán mindkettő, max az első meccsen lehetett volna esetleg egy korábbi sárgával megfogni a hazai keménykedést.

Még nem tudom eldönteni, hogy örüljek-e, hogy a kevésbé ismert sporik ilyen megbízhatók, vagy 4 csapat gyengélkedése miatt tűnik csak ki, hogy jól fújtak...

Mindegy, VB van, ami k_rvajó, és ma 6 csapatnak adatik meg, hogy bemutassanak egy kis focit!

exeaxe 2010.06.12. 12:16:47

Domenekk nyilatkozott, szerinte az utolsó passzok nem sikerültek, ez volt a baj

Valaki befűzhetné neki a filmet rendesen, ő visszafelé nézte, az tuti

horas 2010.06.12. 12:24:47

A franciák anyniban nyújtotak nekem meglepetést,hogy mezőnyben jobbak mint amire számítottam.

Gondolkodtam Ribéry-t középre kéne rakni,mondja a riporter,hogy Domenech kiprobálta azt is,nem ment,akkor jöttem rá amit alapban is tudtam,hogy semmi jelentősége kihol játszik,ha nincs koncepció és az bizonyosan nincs.
Diaby,tudtam,hogy neki kulcs szerepe lesz a középpályán,nemcsak a labdaszerzéseknél,hanem képes az egy-az-egyekre ezáltal mezőny főlényeket kialakítani és az Arsenal-ban kapott annyit a kombínációs játékról,hogy egy-egy remek szabott passzt kitudjon vitelezni,ha jól emlékszem,pont egy több ember ellen is emgnyert párharc után adta a meccs labdát Govou-nak ki elől Anelka ugye lesen elvette a labdát...

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2010.06.12. 12:31:52

ki kell mondanom, amit eddig kiváló kollégáimra való tekintettel magamban tartottam: Ribery a jelenkor futballjának messze-messze legtúlértékeltebb játékosa.

ZenZo 2010.06.12. 14:15:55

No igen, voltak itt jó kis jelenetek tegnap (Henry kezezés reklamálása mindenképp priceless :) ), a dél afrikaiak nem is olyan rosszak, mehikó tegnap rémes volt, a franciák pont azt hozták, amit vártam tőlük...

Amit viszont meg kell jegyezni - nem tudom, tegnap volt e erről szó, nem volt időm átolvasni az ezer közeli kommenthegyet - a királyi tv eddig kitesz magáért. Jó, oké, a stúdióban a lyány nem okos, de a kép és meccs közbeni hanganyagba (ti kommentátor) mindössze annyiban lehet belekötni, hogy az első meccsen kicsit korábban jött a hang, mint a kép.

Ahogy arról volt szó, jó kis VB lesz ez, reméljük ennél jóval jobb meccsekkel.
süti beállítások módosítása