Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Most légy okos! - a Copa del Rey döntője elé

2010.05.19. 20:11 Garcia bőrmester

A spanyol klubfutball idei utolsó jelentős eseménye következik, és ember legyen a talpán, aki sikeresen jósolja meg az Atlético Madrid és a Sevilla párharcának  kimenetelét. A bajnoki és az  európai kupaszezon során mindkét csapat bizonyította, hogy egy-egy fontos meccsre nagyon össze tudja szedni magát, és ma ez következik: egyetlen igazán fontos meccs. A folytatásban rövid felvezetés, kedvcsináló következik a szezonzáró spanyol rangadóhoz. Aki szereti a spanyol focit, joggal bízhat benne, hogy éles Sevillát és felpörgetett Atléticót láthat a képernyőn. Jó szórakozást!

Mindkét gárda letett valamit az asztalra idén, azon kívül, hogy Spanyolhonban csak ők ketten tudták megverni a Barcelonát. Az Atlético az EL-győzelmet, a Sevilla pedig a bajnoki negyedik helyezést, ami Bajnokok Ligája részvételre jogosítja. Szó sincs arról azonban, hogy két elégedett csapat nézne farkasszemet az esti döntőben. Ellenkezőleg. Ez a kupagyőzelem mindkét gárda számára sikeres szezonzárást jelentene, és ennek érdekében nem is kell mást tenniük, mint 90 vagy 120 percen át a legjobbjukat hozni, mert megéri. 

A kupa jelentőségét kinek-kinek szája íze szerint növeli vagy csökkenti a tény, hogy a két legnagyobb, idén korán búcsút vett a küzdelmektől. Az a csapat azonban, amelyik fellép ma a győzelmi pódiumra egyrészt hatalmas örömet szerez szurkolóinak, másrészt pedig ügyesen ragadja meg a kínálkozó lehetőséget. Egy kupadöntő ráadásul kiváló lehetőség arra is, hogy aki kevesebb meccset néz az adott ország bajnokságából, az is tájékozódjon arról, hogy ha egy meccsen igazi tét van, hogyan muzsikálnak a következő szezonban európai porondon is látható csapatok.

Atlético Madrid

Elhallgattak a vészjósló hangok, miután a csapat megnyerte az Európa Ligát. Mindenki duplázásról beszél és az Atlético hagyományainak újraélesztéséről. A gyászos bajnoki szezont már jótékony homály fedi és aranyszínű Forlán-parókában feszít Madrid piros-fehér felének apraja-nagyja. A szezon második fele tudatosságot feltételez az Atlético terveit illetően, ami ráadásul a szurkolókat is jókedvre derítheti a duplázás esetén. A bohóc védelem valamennyire megemberelte magát a tavasz végére és a nagy sztárok közül legalább egy hozta végre, amit elvárt tőle az igényes közönség és a szakvezetés. Forlán beindult és persze kellett hozzá a csapat, meg Agüero ügyeskedése is, de lényegében egyedül döntött el egy európai kupát.
Várható kezdő: De Gea - Ujfalusi, Perea, Dominguez, Antonio Lopez – Reyes, Assuncao, Tiago, Simao – Agüero, Forlán

Sevilla

Nagyjából ők is révbe értek a BL-hely kiharcolásával, így nagy szomorúságra az sem adna okot, ha ebben a szezonban „csak” ennyi jutna. Mekkora öröm lenne viszont, ha egy hullámvölgyek tarkította idény végén, egy kupát emelhetnének a magasba, közel 30 ezer szurkolójuk szeme láttára. Luis Fabiano nem játszhat sérülése miatt, Negredo viszont ott lehet a csapatban, így egy embertől eltekintve, lényegében a legerősebb kezdővel állhat fel az andalúz gárda. Nem érdemes egy lapon emlegetni ezt a Sevillát a trófeahalmozó alakulattal, mert valahogy kiveszett a tűz, ami Kanouté és Fabiano szemében pár éve láttunk, a kulcsjátékosok tompábbak lettek, de egy meccs erejéig, ami ráadásul egy kupagyőzelmet jelentene, össze tudják szedni magukat, ahogyan azt az Almeria elleni utolsó bajnoki is mutatja.
Várható kezdő: Palop – Konko, Squillaci, Escudé, Navarro – Navas, Zokora, Renato, Capel, Kanouté, Negredo

Taktika

Furcsa módon, egyik idei bajnokijuk sem tekinthető mérvadónak. Az őszi meccsen egy legjobbjait nélkülöző Sevilla szenvedett 2-1 arányú vereséget a Vicente Calderónban, míg a tavaszi utolsó fordulók egyikében a kupákra készülő Atlético Madrid második sora kapott ki 3-1-re Sevillában. Vendégként mindkét csapat egy csatárral és létszámában megerősített középpályával próbálkozott, kevés sikerrel. Az esti döntőn nyíltabb játékra és inkább a Sevilla fölényére számítunk, mert Zokora és Renato erősebbnek tűnik a Tiago-Assuncao belső kettősnél. Mivel elvileg mindkét csapat két szélsővel és két ékkel játszik, ezért döntő jelentősége lehet a pálya közepén vívott harcoknak, és hogy ezekből az általunk hatékonyabbnak tartott Navas-Capel szélsőpárosnak mennyi lehetősége lesz rávinni a labdát a közvetlen védelemre. Parázs meccset várunk, sok hibával és néhány szép megoldással. Fordulatok bőven jöhetnek, hiszen a védelmek nem szokták kapott gól nélkül lehozni a meccseket. Sevilla kupagyőzelmet várunk, hosszabbítás után 3-2.

Szolgálati közlemény

Az UEFA tájékoztatása értelmében a Villarreal (a bajnokság 7. helyezettje) semmiképpen sem indulhat jövőre az Európa Ligában. A Sevilla győzelme esetén a kupadöntő vesztese indulhatna, ha az nem az Atlético Madrid lenne, aki már kiharcolta az EL-helyet az európai kupa megnyerésével. A Sevilla a BL-selejtezőjében, míg az Atlético a címvédő jogán az EL csoportkörében kezdhet, selejtező nélkül. A spanyoloknak összesen hét helyük lehet és ez így elkelt. Más olvasatban: csak akkor lehetne a kupadöntő vesztese EL-selejtezős, ha az EL-t amúgy nem egy spanyol csapat nyerte volna és természetesen a győztes a BL-ben indul.

 

25 komment

Címkék: foci spanyol kupa sevilla rey del atletico copa

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr602016333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stiel 2010.05.19. 20:49:06

Tüzet várok én is mindkét csapattól, és egy jó meccset. Csatárokon sok múlhat, ez picit az Atlético mellett szól, de abszolút kétesélyes.

Stiel 2010.05.19. 20:50:47

Ja, és még annyi: a bajnokság az a két óriás terepe lett, mindenki másnak marad a kupa. Meg kell becsülni, ami jut (és egyébként sem olyan rossz az, na).

nem jut a lyon el messzire, ha nem figyel lionel m 2010.05.19. 20:58:21

Valaki írhatna hozzá jól működő streameket.

Henke 2010.05.19. 21:38:01

De jó, hogy a Barcelona nem jutott be a döntőbe, legalább tudok tanulni :D -holnap 8:00tól vizsga, na ... :////

Henke 2010.05.19. 21:42:34

Hát, Capel, téged senki sem kap el?

raja ram 2010.05.19. 22:18:19

Miután a Sevillát kirabolták és most megvették a Valencia legjobb játékosát, a 2010-2011-es spanyol bajnokságot már nem érdemes megtartani, csak a két classicót fogják lejátszani. Így a Real és a Barca felkészülhet a CL-re. A spanyol kupát pedig kisorsolják a többi csapat között.

horas 2010.05.19. 22:24:43

Mit kell tudni a Sevilla jelenlegi edzőjéről?

Stiel 2010.05.19. 23:34:33

Vége, Sevilla 2-0-ra nyert.

Zokora és Renato tényleg jók voltak, mégiscsak középpályán dőlt el a meccs. Atléticónak meg azért így sem kell szomorkodnia.

Orvenyhivo 2010.05.19. 23:52:39

Bah, nem láthattam a meccset - talán jobb is így. :)

Gratuláció a Sevillának!

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.05.20. 00:35:55

lol, sevilla rulzzz

stream mindenesetre: p2p4u.net
ezen ment az orrba szájba
ki lesz a helyi basszájba :)
mondjuk, az 5 perctől vezetés megnyugtatott, minden lökdösödésch, balhé, csak húzta az időt, de a második gól mindent vitt a 90 akárhányban :DD

www.youtube.com/watch?v=_ki2daAPp_k&feature=related

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.20. 13:30:18

Most látom csak ezt a posztot. Na akkor ide is: gratuláció a Sevillának, és különösen a két spanyol szélsőnek, akik eldöntötték a meccset!

Van abban valami megindító, amikor 100.000 (különböző klubszimpátiájú) ember néz egy meccset.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.20. 13:36:48

Még annyit, miután a posztot is elolvastam: elvileg indulhatott volna 8 spanyol csapat jövőre a nemzetközi kupákban; ehhez az kellett volna, hogy az Atlético döntőbe se jusson a Király Kupában. Hát ez nem jött össze.

Jövőre sok sikert mindkét csapatnak a nemzetközi hadszíntéren!

Mérgező Hulladék 2010.05.20. 14:00:04

@Csöncsön: így utólag még egyszerűbb azt mondani, hogy elég lett volna, ha Rodri nem rúg gólt a 94. percben.
Megnéztem megint, mit írnak az EL szabályzatában: "if the UEFA Cup titleholder does not qualify for either the UEFA Champions League or UEFA Europa League through its domestic competitions, its participation in the UEFA Europa League is not at the expense of the contingent of its association" Mondjuk ez az idei szezonra vonatkozott, elképzelhető, hogy változtattak rajta - de nem hiszem.

gotanfun 2010.05.20. 15:12:03

LOLOLO LOLO LOLOLOLO LO!!!!!!!!! VAMOS MI SEVILLA, VAMOS CAMPEON!

estaticos01.marca.com/imagenes/2010/05/20/futbol/copa_rey/1274304672_extras_portadilla_0.jpg

Garcia, kössz a posztot!

@Csöncsön: most tértem magamhoz. :-) Quique Sánchez Flores-nek nem emgy a Sevilla ellen, pl. a Pizjuanban egyszer sem tudott minket megverni. Most (óriási hangulatban) lehetősége lett volna rá, de ha picivel is, jobbak voltunk az Atletinel. Persze nem a legjobb CdR döntők egyike volt, de engem ez most aligha érdekel. :-) Végül pedig, igazad lett: mindenki nyert valamit idén. ;-) Capel mekkora gólt lőtt már!? Életemben nem láttam még tőle ilyen löketet. Itt vannak videók meg képek az ünneplésről:

sevillistas.orgullodenervion.com/video/2251459:Video:65301

Gracias Rojablancos!!!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.20. 15:33:50

@gotanfun:

Valami hihetetlen lehetett a hangulat, pont ezért viszont egy hatalmas maflás jár a Sport2-nek, mert kevertek be atmoszférahangot a stadionból; Horváth Feri úgy közvetíthetett, mintha valami megye2-es meccset adnának.

Pedig talán nem tévedek (?), ha azt mondom, Spanyolország két legfanatikusabb szurkolótábora is versenyzett tegnap egymással.

Maga a meccs nem volt nagy szám semlegesként, tipikus döntő, sok feszültség, kevés játék, de ez a hangulat... valahogy azt éreztem, hogy ha valaki rá akarna gyújtani, és bekapcsolna egy öngyújtót, berobbanna a szikrától a stadion.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.20. 15:34:54

jav.: mert _alig_ kevertek be atmoszférahangot a stadionból

gotanfun 2010.05.20. 15:51:30

@Csöncsön: "Pedig talán nem tévedek (?), ha azt mondom, Spanyolország két legfanatikusabb szurkolótábora is versenyzett tegnap egymással."

Igen. Az Atleti és a Sevilla tábora a kemény mag kemény magja Spanyolországban. :-) Vannak fent a YouTube-on 10 perces összefoglalók, ahol nincs lekeverve az atmoszféra. Fer meg. :-))

gotanfun 2010.05.20. 15:54:22

@gotanfun: Fer=FERI. Szegénykém, nagy élmény lehetett neki a közvetítés. De megérdemli, mert amit idén Atleti és Sevilla meccsen művelt... mindegy, mindig is egy pöcs volt.

szmrmszrzt 2010.05.22. 14:30:42

aki a sporttv-n blancoferivel hajlandó végignézni egy meccset, az kurvára ne sápítozzon, nem érdemel ugyanis többet az élettől. ;)
sajnálatos, hogy a sevilla ilyen gyáva játékkal elvitte a kupát.
legközelebb majd a szövetség is meggondolja, hogy kinek ad indulási jogot a sorozatban, akkor talán nem kell új serleget készíttetniük. ezt ugyanis már nem kapják vissza del nidotól és kalapos rokonaitól. maximum nyakláncok, gyűrűk, fogak formájában.
a sportszerűség úgy diktálja, hogy gratulálni kell a győzteseknek. uraim, le a KALAPPAL!

siempre atleti

szmrmszrzt 2010.05.23. 04:44:07

a villanypásztor feltűnik?

gotanfun 2010.05.23. 17:08:21

@szmrmszrzt: ha ebben a stadionban megvered a Barcat, majd ugyanott CdR győzelmet ünnepelsz egy madridi csapat ellen, szted? ;-)

szmrmszrzt 2010.05.23. 20:14:16

barcelona elleni győzelem - azért ez nem olyan nagy szám. őket egy inter nevű csapat is megverte nemrég az elcsalt meccsek országából...
süti beállítások módosítása