Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #22 Karimnak kinéz egy érem

2010.02.02. 00:30 OJ

"Monaco-siker, Kazim-gól, Girondins-égés...hát kell ennél több?" - dobta föl a játékszert egyik olvasónk, mintha legalábbis a fent említett eseménylánc felérne egy címlaplányokkal való élményfürdőzéssel. Nem állítjuk, hogy utóbbinak ne lennének előnyei, de utólag bevallhatjuk, távolról se volt ennyire élvgazdag a francia bajnokság 22. köre. A lényegről röviden: egy csodás gólnak köszönhetően az OM aranyügyileg gyakorlatilag elszállt, a Lyon szokás szerint mákolt, a brazil-koreai tandem rombolt - a Grenoble meg újfent kapott egy négyest az arcába.
 
 
2008 áprilisa óta, tehát közel két éve nem fordult elő, hogy a Bordeaux otthonában bajnokin ne essen egy árva gól sem - esett, csak lesről -, de  a fenti kérdésben megfogalmazottakkal ellentétben az égés/szégyen terminusok használatát mégse érezzük indokoltnak, noha a tabella végéről volt is való az ellenfél: a kicsit ráncbaszedett Boulogne kiérdemelte, hogy az alsóházi fogócskában némi előnyhöz jusson a címvédőtől csípett ponttal. Bár mögöttük mindenki nyert, Gourcufféket aligha veri a víz a történtek miatt, többek közt azért, mert egy másik újonc most (is) jószolgálatot tett és kivette az OM-et a képből. [Bordeaux-Boulogne 0-0] Most okoskodhatnánk persze, hogy a bejáratott támadósor a Niang-mentes idők után újra megbomlott azzal, hogy Brandao dermesztő búrájára nem lehetett a hétvégi viziten építkezni, felhozhatnánk a tényt, miszerint a Montpellier nem véletlenül tanyázik ott, ahol - mindkettő sablonos meglátásnak tűnik, ami pedig egyenlő azzal, hogy igazak is. A hazaiak egy zseniális mozdulatsorral vágtak vissza az őszi fiaskóért - sőt, Montano egymaga bepanírozhatta volna az egész marseille-i pereputtyot - és ha számottevően nem romlik a koncentráció, a védelmet cikcakkban meghülyítő Ait-Fana (egy korábbi posztban már méltattuk a tálentumát), a verés egyik kulcsfigurája első bajnoki évében érmet szerez. Az OM 12 pontos, majdhogynem megalázóan nagy hátrányban rituálisan lemondhat bárminemű, még létező vágyról, ami a trónváltást illeti. [Montpellier-OM 2-0]
 
Nem a túrákról szólt a hétvége: a forduló szóló idegenbeli sikerét a Toulouse aratta, míg hatan gólt se lőttek a messzi távolban. Machado remekbeszabott lövéssel alapozott, aztán Kazim Kazim rásegített. Vele kapcsolatban nem túl biztató meglátásokkal éltem a beharangban - persze semmi kapkodás - és hiába a gól-gólpassz így nyitásnak, úgy látszik, megint csak magamnak kerestem a bajt: mintha csak meghallotta volna, jött, hogy beégessen, így generációkra előre elvette az esélyét, hogy bárki a családból a prognóziskészítő kisiparos (értsd: jós) szakma mellett kössön ki. [Le Mans-Toulouse 1-3] A vendégörömök különversenybe a PSG is beszállt Erding korai gólja után, de mindössze a meccs kétharmadáig élt a remény, Sakho kiállításával előbb az alkalmi elbizakodottság illant el, a gyors fordítás (egy-egy pontrúgás, Gomis és Cris kabaréba illő találatai a Nancy-meccset idézik) meg végképp betette a kaput. Pedig hendikepből indult a Párizs: az ellenfélnél Vercoutre kezdett, akit csak az különböztet meg egy átlag enestéstől, hogy gyakrabban mutatkozik Lyon-mezben... [OL-PSG 2-1]
Ősszel egyik megnyerő produkcióra pakolták a másikat, a tél beköszönte óta viszont pontok helyett inkább csak jégbefagyott sportszárak kerültek a zsákba a Valenciennes-nél. Audel vezető gólját csak a szünetben sikerült feldolgoznia az idegenben ritka gyengén muzsikáló vendégeknek, a kavarodásból bevágott egyenlítő gól ennek megfelelően amilyen rút volt, olyan hasznos, pláne, hogy visszakínálni már nem sikerült, ebben most egyszerűen egy centivel se volt több. [Valenciennes-Sochaux 1-1] Lássuk az egynullákat: enyhe fölénybe próbálta tolni magát a vendéggárda a szünetről kijövet, lévén futottak a srácok az eredmény után Hadji vezető gólját követően - mindhiába. A meglepően rakoncátlan védekezésre építve többet is akaszthatott volna a Nancy, de ebben a verzióban is legalább olyan váratlan az általában stabil Lorient kudarca. [Nancy-Lorient 1-0] Payet megkopasztotta a kapufát és Bergessio gólját érvénytelenítették, tehát az auxerre-ieknek most is jutott egy kevés a mákosrétesből, de amit adnak, azzal élni kell. A St-Étienne maximum a megtévesztéssel próbál élni, de aligha kifizetődő, ha kéthavonta egyszer fogsort villantanak, amit aztán a nagy büdös semmi csak hosszú nyeretlenségi széria követ. Az Auxerre - kupákkal együtt - nyolcadik (!) egygólos győzelmét aratta Mignot góljával, aki a jubiláló Birsa (100. bajnoki) szögletét jutatta Janot hálójába. [Auxerre-St-Étienne 1-0] Visszatérőivel látszólag szűk, valójában biztos győzelmet gyűjtött a Lille, ami épp elég volt ahhoz, hogy a januári megrogyás ellenére (kupabukó két részletben) ne veszítsen pozíciót. Hazard góljához nemcsak a megboruló védelemre volt szükség, jól jött egy Chevrolet Gervinho is. Az északi csörte minőségi követelményei csak úgy teljesíthetők, ha van ellenfél, de a Lens most nagyon nem volt az. [Lille-Lens 1-0]
 
Akadt, aki még annyira sem volt partiban. Legjobbja épp a luandai döntőre készült, de a Rennes Asamoah Gyan nélkül is úgy szétszedte az épülgetni látszó Grenoble-t, mint munkások a pécsi főteret, csak abban állítólag van valami koncepció. Szeptemberben is négyszer nyelt a GF, ergo az őszi négyes után stílusos a téli-tavaszi is. Marveaux a kupa után itt is duplázott és ha tovább marad a pályán, a harmadikkal meg is alázhatta volna a végére emberhátrányba kerülő alpesieket, de erre - és a hétvégi gólcsúcsra - már nem került sor. [Rennes-Grenoble 4-0] A gólcsúcs persze nem a fiatal rennes-i góllövőn múlt, hanem a a liga legeredményesebb párosán. Három támadót engedett el, egyet meg hozott a padra a Monaco, a támadósorban ennek ellenére nyoma sincs a szűkösségnek: a szomszédokat Park és Nené testületileg intézték el, a Nizza elsőkézből tapasztalhatta, milyen fenemód idegesítő, amikor ezek ketten érzik a focit. A piros-feketék két hónapja egy árva meccset se hoztak, ehhez képest képtelenek a 16. helynél lejjebb csúszni, ez csak úgy lehetséges, hogy alattuk is sportot űznek a botladozásból. Volt némi kergetőzés is, szóra sem érdemes. [Monaco-Nice 3-2]

 
***
 
 
 

Góltermés kérdésében a huszonhármas tipp ütősnek bizonyult - majd megleptem magam egy melbakockával munkába menet -, sajnos csak versenyen kívül ment a dolog. Olvasóink közül legközelebb pampito járt az igazsághoz, így bátran jelentkezhet a következő tipposzloppal a már ismert mailcímen, amikor esedékessé válik.

4 komment

Címkék: francia videó beszámoló összefoglaló tippverseny ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr131721636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montipájton 2010.02.02. 07:51:16

Heinrich, remélem figyeled a Montpellier-t! ))))

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.02.02. 10:49:50

@montipájton: na, előkerültek az első divatdrukkerek ;-)

Jelzem, mi is most hoztunk el egy pontot a bajnokcsapattól, harcra fel, fiúk, érzem, miénk a győzelem. Aki a kiesésről beszél, kérdez, felel, vagy bármiképp is a vár megadását akarja, halál fia legyen! :)

Peter Wiggin 2010.02.02. 11:22:56

"a Rennes Asamoah Gyan nélkül is úgy szétszedte az épülgetni látszó Grenoble-t, mint munkások a pécsi főteret, csak abban állítólag van valami koncepció"

Én, mint "pécsi munkás" kikérem magamnak a koncepció feltételezését. Még a földmérés fázisában sem voltak kidolgozott tervek, és a jelek szerint újra felszedik a lerakott járólapokat. Egyébként jó poszt, mindig öröm olvasni!:)

mantegna 2010.02.02. 12:24:53

Addig OK, hogy a Bajnokság meglehet. 6 pont elég kell legyen, de az Olimpiasok is legyenek meg. Remélem a Bordeaux négy között lesz. (Titokban meg azt, hogy winner)