Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Régi idők focija VI. - Minden kapuk romba döntője

2010.01.12. 13:30 heinrich

Ki ne látna adekvát példaképet abban a feltartóztathatatlan középcsatárban, akit Európa legnagyszerűbb csapata próbál minden áron megszerezni, bejáratos a Moulin Rouge öltözőjébe, szabadidejében pedig AVH-s tiszteket pofoz le? A csatársorhoz érkezett a régi idők álomcsapatát bemutató sorozatunk, lássuk, mit tudunk eddig. A kapuban egy szent őrült kezeli a rolót, előtte a nagy magánzó söpröget, jobbra-balra áthatolhatatlan gátakat emeltünk. A középpályát egy aggályos gonddal strázsáló árnyék, és a labdarúgás művésze felügyeli. A centralizmus jegyében most középről folytatjuk az építkezést és kiosztjuk a klasszikus középcsatárnak járó kilences mezt.

Az NST oldtimer-válogatott középcsatára: Deák Bamba Ferenc (1922. január 16, Budapest – 1998. április 18, Budapest)
Klubja(i): Szentlőrinci AC (SZAC), FTC, Újpesti Dózsa, VM Egyetértés, Bp. Spartacus, Siófok, VM Egyetértés
Válogatottság: 20 (29 gól)
Gólkirály: 1945-46 (66 gól), 1946-47 (48) 1948-49 (59)
(az Évszázad gólkirálya – 1997, München)
Magyar bajnok: 1948-49

Gyerekkor
Deák Ferenc a IX. kerületben a Viola utcában született, később játszott mind a Fradiban, mind a Dózsában – bár utóbbiban kényszer alatt nyögött.



Hatan voltak testvérek, ő – hogy a család helyzetét segítse – péklegénynek állt, amiből két roppant kézzelfogható előnye is származott. Egyrészt mindig jutott betevő kenyér otthonra, másrészt a pékség a SZAC pálya tőszomszédságában állt, kézenfekvő volt, hogy tizenhárom éves korában a grundokról ide igazoljon – bár kezdetben kapusként próbálkozott. Egészen egy évig, mikor is – a legenda szerint – Bozsik bátyja úgy somta fejbe egy sistergős lökettel, hogy szülei nyomban eltiltották a focitól a félájult Bambát.

Újrafelfedezése Berkessy Elemérnek köszönhető (ő ugyanaz a Berkessy, aki sikertelenül próbálta megmenteni Tóth Potya Istvánt és Kertész Gézát a nyilasterror alatt), aki egy tehetségkutatón nem a jelentkezők közül, hanem a kapu mögött reménytelenül ácsorgók bandájából szúrta ki Bambát, aki a célt tévesztett labdákat úgy tette vissza a pályára, hogy öröm volt nézni. A szülőket azzal győzte meg, hogy megígérte, középcsatárt farag a srácból, nem kell aggódni, hogy lebombázzák a fejét.

Deák Ferenc hét évig maradt a SZAC játékosa, ez idő alatt 72 meccsen 128 gólt suhintott, úgy látszik, röstellte volna, ha gól-mutatója nem haladja meg meccsei számát, és ehhez makacsul ragaszkodott is pályafutása során. Innen – már igazi sztárként – a Fradihoz szerződött.

Ferencváros (1947-50)
A klubtól egy kétszintes házat kapott az aláírásért, melyre jó részt a szurkolók adták össze a pénzt – igaz, csak egy évig élvezhette a Nefelejcs utcai házat, utána államosították.


Első tétmérkőzése: 1947.08.30.
Győri ETO – Ferencváros: 3-1, NB1

FTC: Csikós – Rudas, Kispéter, Kiss Gyula – Korányi J., Lakat – Mike, Horváth Ö., Deák I., Sárosi, Deák II.

A kitűnő csatár 1947-től három éven keresztül lőtte a gólokat a Fradi színeiben, a három év alatt 111 mérkőzésen 155 gólt szerzett.



Utolsó tétmérkőzése: 1950.05.28.

Textiles (MTK) – ÉDOSZ (FTC) 6-1
FTC: Henni – Kéri, Kispéter, Szabó I. Ferenc – Lakat, Dékány – Budai, Kocsis S., Deák I., Mészáros J., Czibor

(A meccs érdekessége, hogy számozott mezekben játszottak a csapatok, ami ritkaság volt a század közepén, de 1950-től az MLSZ kötelezővé tette.)

Senki ne gondolja, hogy ez abban az időben szinte elvárás volt egy csatártól, erre a teljesítményre egész Európában felfigyeltek. Többek között a legendás, minden idők egyik legnagyobb csapatának tekinthető Grande Torino is, mely mind válogatott, mind klubszinten uralta a negyvenes évek olasz labdarúgását. Na, ők úgy gondolták, nem cirmóznak itt ezzel a magyarral, küldtek neki egy kitöltetlen csekket, hogy bátran kanyarintson oda pár nullát, az lesz a fizetése (más források 150.000 dolláros átigazolási díjról írnak). Óriási szerencse, hogy nem fogadta el az ajánlatot, hiszen így elkerülte a supergai-katasztrófát.

Maradt tehát Magyarországon, de nem a Fradiban.

A botrány
1950-ben, a siófoki ÉDOSZ üdülő bárjában* éppen a Fradi indulót** dudorászta fényes jókedvvel, ami igencsak ellenjavalt*** volt az idő tájt, és nem vívta ki a két jelenlévő, mérsékelten muzikális AVH-s tiszt csodálatát. – Kuss! – gorombította le Bambát egyikük.

Deák a pulthoz fáradt, kirendelt két kisfröccsöt, majd a tisztek arcába löttyintette, és lezúzott egy-egy maflás is, csak hogy további nyomatékot kölcsönözzön álláspontjának. Súlyos hiba volt.

Az esetet követően csak úgy kerülhette el a börtönt, hogy a Fradiból a Dózsához szerződött (Döntse el, Deák, hogy börtönbe akar menni, vagy Újpestre! – Csáki Sándor, a Belügyminisztérium sajtófőnöke, a Dózsa egyik vezetője), de mivel az AVH nem sietett közhírré tenni, hogy két emberüket is lepofozta Siófokon, sőt az alku része volt Deák titoktartási fogadalma, a szurkolók árulónak tartották eligazolása után, Gerébnek bélyegezték. 

Mindennek a tetejébe Sebes Gusztáv – az akkoriban formálódó Aranycsapat szövetségi kapitánya – politikailag megbízhatatlannak nyilvánította. Ellentétük sosem rendeződött, ez az oka, hogy mindössze húszszoros válogatott lett Bamba (húsz válogatott mérkőzése közül tizenötön lőtt, illetve fejelt gólt!), aki lemaradt az 1952-es olimpiai győzelemről, és a londoni hat-háromról is. Nehezen emésztette…

Az élvonalbeli játékot Újpesten fejezte be 1954-ben.

Amikor láthatatlan hőseinkről írtunk, a kapusról, aki a gólt is védte, az átjátszhatatlan védőkről, kiismerhetetlen összekötőkről és a kaput romba döntő, feltartóztathatatlan középcsatárokról, természetesen Deák Bamba jelent meg lelki szemeink előtt.

Nagyszerű testfelépítés, erőteljes, magas termet, széles váll, pont ahogy egy szép szál rendőr főhadnagyot elképzel az ember. Gyorsaságban csak a gyakorlatilag sprinternek számító, száz méteren 11.0-körül tudó Rudas konkurálhatott vele, de lövőerőben nem volt ellenfele. Deák Bambával kapcsolatban eredendő puhányság lenne a totyakosnak ható gólzsák kifejezést használni, csakis nagy hatótávolságú gólágyúnak aposztrofálhatjuk, egyszemélyes, gépesített lövészdandárként vonult fel az ellenfél tizenhatosához, minden idegszálával kapura törő középcsatár volt.

Két kép él róla a fejemben. 1) Bamba megkapja a labdát, majd igazítás nélkül a kapuba zúdít 2) Bamba megkapja a labdát, egy horkantással szétszórja a tarkóján gyülekező védőket, majd igazítás nélkül a kapuba zúdít. Kis gól nem gól, gyenge lövés nem lövés.

Deák a pályán kívül is klasszikus középcsatár-erényeket csillogtatott. Céltudatos, határozott léptekkel közlekedett a Moulin Rouge táncosnőinek öltözőjében, minden megjátszható labdára beindult, sokszor látták olyan rajongott színésznők társaságában is, amilyen Tolnai Klári.

Szeretett táncolni, remek hangja volt, éttermekben, presszókban a Lehoznám néked a csillagokat is az égből c. ismert melódiájával bódította a hölgyközönséget. Kedvelte a finom ételeket, a pacalt pompásan készítette, a resztelt májért a világ végére is elment volna, és az olaszrizlingből készült kisfröccsöt sem vetette meg.

Pályája végeztével is muszáj volt eltartania családját, a belügyhöz került, szolgált Kádár János biztonsági embereként is, miközben a VM Egyetértésben, és a Bp. Spartacusban vezetett le. Ekkor fordult elő, hogy a nézők cikizni kezdték az öreget, aki első felindulásában a félpályáról zuhintott gólt, majd kisvártatva még egyet - ugyanonnan.

Az évszázad gólkirálya
1997-ben az IFFHS-gálán Münchenben találkozott Puskással. Öcsi odaszólt neki:

-    Mi van, miért ekkora a pocakod, oda dugtad a labdát?
-    Az hagyján, de ha jó látom, neked meg egy demizsont sikerült becsempészned.


Halála után két évvel megkapta a Magyar Örökség díját (2000).

_________________________________________________________

* - egyes források szerint egy helyi étteremben

** - Fradi induló

Hajrá Fradi, hajrá Fradi,
Hajrá fiúk, mert fő a győzelem,
Száz kisleány, egy gólra vár,
Száz csókot ád majd a győztes meccs után,
Hajrá Fradi, hajrá Fradi,
Hajrá fiúk, csak tovább!
Süvít a labda, a hálóba balra,
Hajrá, hajrá, F T C.
Fradi, a szívünk zöld-fehér, sok dicsőt mesél,
Tizenegy bátor sportoló, száguld mint a szél.
Sok-sok ezer szurkoló, mind győzelmet remél,
Fradinak újra győzni kell, csak ez lehet a cél!

*** = A hatalom ekkortájt torpedózta meg a reakciós FTC-t. Budai II-t és Kocsist átvezényelték a Honvédba, Czibor kiügyeskedte magának, hogy Csepelre kerüljön, Henni Géza és Deák pedig Újpestre kényszerült. Rendszeresen lázít a népi demokráciák és a Szovjetunió ellen, erkölcstelen, züllött, anyagias – írták a kor talán legnagyobb kapusáról, Deák bűne pedig az említett bokszgála volt.

34 komment

Címkék: h oldtimer régi idők focija

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr301666242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

YNWA · http://majmedence.blog.hu/ 2010.01.12. 13:55:38

fantasztikus poszt!

ez a sorozat még az amúgyis magas színvonalú NST-ből is kiemelkedik, go on! :)

Weah_ 2010.01.12. 14:14:46

kitűnő írás, grt!

fran7 2010.01.12. 14:42:23

Egyszer állítólag egy meccsen négy gólt lőtt, de az újságban azt írták róla, hogy Deák ezen a meccsen nem csinált semmit csak lőtt négy gólt. Felhívta az újságírót, s afelől érdeklődött, mit kellett volna még tennie.
Mesélték róla, hogy vagy közvetlenül a meccs előtt vagy szünetben mindig megivott egy felest, Én konzervatív gondolkodású vagyok, de a maiak is inkább ezt tennék, mint a tippmix eredményeken filóznának.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.12. 14:50:54

Köszönjük heinrich! Köszönjük Deák Bamba!

Salvatore Bonanno 2010.01.12. 14:51:37

Heinrich, ez pazar volt, köszi!

montipájton 2010.01.12. 14:54:49

@fran7: Nézd, a maiak közül is sok tud inni, pofozkodni és átigazolni, úgyhogy már csak a góllövésben és focitudásban kell Deák nyomába érniük. )))

bög 2010.01.12. 16:33:26

mikor kicsi voltam, már akkor is 20-30 éves, focitémájú könyveket bújtam. Ez a csávó meg a másfeles meccsenkénti gólátlaga még ezekből is kiemelkedett. Nem akármilyen csatár lehetett a Bamba.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.12. 16:33:51

Szép játék heinrch, ezt fölvarrtad a felsőbe!

"Hajrá Fradi" között éneklendő egy galambom nótát egyébként Magyari Imre cigányprímás szerzte, akiről még Regős Bendegúz is megemlékezik az Indul a bakterházban.

www.youtube.com/watch?v=jiV1sqro_yY&feature=related

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.12. 16:35:25

@popp: Na a belinkelt verzióban nincs galambom, de a gyerekkoromban a gyömrői kocsmában hallott verzióban van.

Amúgy: Hajrá Honvéd!

solitaire 2010.01.12. 17:12:41

FTC 1948/49: Minden idők legjobb magyar klubcsapata (szvsz)

omegaman 2010.01.12. 17:51:57

Nagyszerű írás köszönjük. Nagyon örülök ezeknek az írásoknak, mert a sajtóban ezekről a labdarúgókról kevesebbet lehet olvasni. Deák Ferenc a Nemzet Bombázója kár, hogy keveset szerepelt a válogatottban. Minden idők legjobb magyar centere volt.

mándy 2010.01.12. 18:05:38

jó ezekről az időkről, ezekről az emberekről olvasni. mai ésszel felfoghatatlan, hogy mekkora zsenik voltak.

Mr.AT 2010.01.12. 18:08:31

Qrva yo cikk, tényleg, le a kalappal.

"Két kép él róla a fejemben. 1) Bamba megkapja a labdát, majd igazítás nélkül a kapuba zúdít 2) Bamba megkapja a labdát, egy horkantással szétszórja a tarkóján gyülekező védőket, majd igazítás nélkül a kapuba zúdít. Kis gól nem gól, gyenge lövés nem lövés."

Ez meg külön pont.

Iustizmord 2010.01.12. 19:31:33

@fran7: "Deák négy gólján kívül semmit sem csinált ", azt hiszem ez a kb 90%-os pontosságú idézet.

mizrolist 2010.01.12. 20:16:41

@fran7: hmm, ezt a sztorit Guttmann Béláról hallottam, Zsáknak lőtt 3 góllal :)

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.01.12. 20:27:35

@fran7: @mizrolist: Nekem is Deákkal kapcsolatban rémlik a négy gól, meg egy másik történet is.

Talán Barcs Sándor (akkori MLSZ elnök) kérdezte Sebestől, mikor behívta Bambát a válogatottba:

- Sebes elvtárs, mit akar ettől a Deáktól, hisz' nem tud az mást, csak gólt rúgni.

sh4d0w 2010.01.12. 20:32:41

Köszi a posztot, eddig ez a legemlékezetesebb, közvetlenül ezután jön nálam a rangsorban a Fogl-gát.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.12. 20:34:27

Amikor még igazi emberek igazi focit játszottak...

Iustizmord 2010.01.12. 21:31:53

@heinrich: a kollégámnak mondogatt a anno a fociedzőjük: ha van olyan aki szart se csinál csak minden meccsen lő egy gólt azt felmenti az edzés alól.

Iustizmord 2010.01.12. 21:32:54

@Artsuhtaraz: gazi fövön igazi bőrrel, igazi fa kapuval, 3,60-a kenyér, 10 fillár a zsemlye, hja...

amúgy emlékeztek még az ún. 10 filléres és 20 filléres rajzlapra? :o)))

Der Beste 2010.01.12. 21:38:06

Kiváló poszt, köszönet érte.

medco 2010.01.12. 22:38:02

Nagyszerű írás, külön köszönet a Régi idők focija folytatásért. Egy apró megjegyzés: A mellékelt hátrahúzós fotó szerintem Kocsis Sanyit mutatja.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.12. 23:49:34

@Iustizmord: Én a két forintos gombóc fagyinál kezdtem.

A cikk hatására ma este a csocsóban centerből lőtt kopogós góljaimat Deák Bamba felkiáltással ünnepeltem!

szempontpuska 2010.01.12. 23:57:19

csatlakozom a gratulálók sorához!
Remek munka!

jed 2010.01.13. 10:13:37

szintén gratula!
az ollózós képen nem Kocka van? rémlik (talán) a Bocsák-könyvből

Labdarúgás a mindenem · http://labdarugas.cimpa.hu/ 2010.01.13. 10:19:20

Deák egy igazi sztár volt! A három gólkirályi címből az 1945-46-os értékét növeli, hogy 36 bajnokin szerezte a 66 gólt. Az 1948-49-es szezonban elért gólátlaga pedig még jobbra sikerült, 30 mérkőzésen 59 gól, majdnem kétgólos átlag mérkőzésenként!
Hogy az írásról is szóljak: Nagyon jó kis összefoglaló, bemutatja a játékos egész pályáját, olvasmányos, ha osztályozni kéne, akkor 5-ös.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.01.13. 10:49:11

@jed: @medco: én is gondolkodtam rajta, valóban inkább Kocka-forma, de a forrás szerint Bamba.

Nem tudom, a régi időkben néha nehéz kiigazodni.

vargamma 2010.01.13. 11:00:05

az ominózus jelenetnél kisfröccsöt (1dl/1dl) adott az ÁVH-oknak, vagy maflást (fél liter/fél liter)?
:-D

amúgy tényleg gratula a poszthoz.

el sastre 2010.01.13. 11:04:36

hatalmas gratuláció az íráshoz!!!!
ezt a részt vártam legjobban, mivel gyerekkoromban olvastam róla egy könyvet - A Bamba - címmel.
ennek a sorozatnak köszönhető, hogy ma már teljesen más szemmel nézem azt a képet sportcsarnokunk falán, melyen orth györgy edz kisvárosunk pályáján 1927-ben mint tettem ezt akárcsak 1 évvel ezelőtt....

kelta 2010.01.13. 12:49:04

Kurva jó poszt Grat!

jed 2010.01.13. 18:09:52

@heinrich: látom, azért lecserélted :)
ha nem kummantotta volna el haver a Kocsis és Czibort, nem kérdeztem volna.

balu11 2010.01.14. 16:13:28

nagyon jó a poszt, hűen az eddigiekhez

félOFF:
(asszem ide illik leginkább)
index.hu/tech/2010/01/14/nyerje_meg_az_aranycsapatnak_a_berni_dontot/

ON

christvhu 2010.01.15. 17:14:35

olyan, mint a többi....
FANTASZTIKUS!!!
Köszi heinrich, mega respect!!!
(csak ne hagyd abba!)

Kaján Halász 2010.01.16. 06:57:29

Deák egy tévéinterjúban -kb 15 éve- azt is elmondta, hogy a sok góljához kellett két olyan társ, mint a SZAC-ban Bircsák és Ulicska. Különben nekem úgy tűnt, hogy ezt a klubját szerette a legjobban.
És megemlítendő róla az a sztori is, hogy egyszer Henni sérülése miatt a kapuba kellett állnia, és kifogott egy tizenegyest.
süti beállítások módosítása