Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A véges javak megszerzésére irányuló töretlen kívánság

2010.01.08. 22:10 heinrich

Bár még négy év van hátra a 2014-es világbajnokságig, valószínűnek látszik, hogy a pénzügyi átláthatóság (vagy inkább átláthatatlanság) terén a brazíliai esemény sem lesz sokkal különb a dél-afrikainál. A DPA hírügynökség értesülései szerint a kormányzat most készül az összköltségvetés karcsúsítására, ami érzékenyen érintheti a vb-büdzsét is – mintegy 725 millió eurót készülnek elvonni a szervezőktől.

Ha Ukrajnában nem sikerül behozni az előkészületek során tapasztalt lemaradásokat és nem pótolják a házigazdák azokat a hiányosságokat, melyekre Michel Platini, az UEFA elnöke többször felhívta a figyelmet, akkor előfordulhat, hogy az ukránoktól részben vagy teljesen elveszik a rendezési jogot.

A FIFA svájci elnöke, Sepp Blatter nem győződött meg arról, hogy minden rendben lesz, ezért – némileg talán óvatlanul – kibökte, hogy a tárgyalások eredményt hoztak, és már létezik az úgynevezett B terv, ha esetleg Dél-Afrika valamilyen oknál fogva nem lenne képes a 2009-es Konföderációs Kupáig az összes feltételnek eleget tenni. A kijelentés után azonnal találgatni kezdett mindenki, hogy ki lehet a befutó, de erről több információ nem szivárgott ki.

Feltehetően lázadó fegyveresek támadták meg pénteken a togói futballválogatott csapatbuszát Angolában. Emmanuel Adebayor és társai a szomszédos kongói edzőtáborukból érkeztek a Cabinda nevű tartományába, ahol lázadók az elszakadásért küzdenek. Lőttek ránk, mint a kutyákra. Gépfegyverrel. - számolt be a történtekről a csatár Thomas Dossevi.

 

 

Nem lehet a futballt gyorsabban játszani, mint ahogy.

(Puskás Ferenc arról, hogy miért nem szereti igazán a modern futballt)

74 komment

Címkék: gyász h több mint foci jobb labdarúgásért alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr981657864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Der Beste 2010.01.08. 22:38:05

Szeretnék hinni benne, hogy sehol sem lesz gond, s a labdarúgás mindenhol ünnepet teremt maga körül.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.01.08. 22:55:15

Hát az biztos, hogy most libasorban jönnek a próbatételek és sajnos lesz olyan hely, ahol minden igyekezet ellenére beüt majd a botrány és/vagy a tragédia.

Ronal-d'oh! 2010.01.08. 23:18:59

Asszem utána lesz egy olyan pár év, hogy Anglia-vb, Németország-Eb...

Titi120 2010.01.08. 23:54:28

Nem vagyok egy nagy Afrika - szakértő, de Dél - Afrika és Angola között azért csak van különbség.

Emlékezhetünk, hogy amikor a Dakar Rally még nem költözött át Dél - Amerikába, akkor is rendszerint voltak hasonló esetek Észak - Afrika ezen részén.

Reméljük a legjobbakat ...

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.09. 00:13:55

@Titi120:
Angola annyira délen van, hogy csak Namíbia választja el Dél-Afrikától.

Shikaka 2010.01.09. 01:39:59

@Artsuhtaraz: De azért van ami mégis más, pl. hogy Angolában 2002ben ért véget egy polgárháború, Dél-Afrikában meg jóval régebben (ami nem is a gyémántos-kalasnyikovlengetős fajta volt)

Woland 2010.01.09. 02:29:12

@Shikaka:

sot, a cabindaiaknak szerintem meg nem is szoltak hogy vege a polgarhaborunak. nagy riziko volt oda is meccseket szervezni, viszont az sem lett volna optimalis ha eppen oket hagyjak ki a kupabol. nem irigylem sem a szervezoket, sem a resztvevoket. (na, jo azert a resztvevoket egy kicsit meg igy is : )

ezek utan gondolom (remelem) katonai kiseretet kap minden csapatbusz. Togo alighanem igy is megy haza az elso geppel.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2010.01.09. 02:59:58

Respect heinrich! Kiváló post, és sokat mögé lehet gondolni, nincs túlmagyarázva, szeretem az ilyesmit.:)

váév építők (törölt) 2010.01.09. 06:41:15

a dél-afrikai helyzetről annyit, hogy amióta a fekák átvették a hatalmat, azóta borzasztó a közbiztonság, és nem csak a fehérek vannak veszélyben...
ha van ismerősötök, aki járt már dél-afrikában, akkor kérdezzétek meg, hogy milyen tanácsokkal látják el a turistákat a hotelekben.
Fokvárosban is csak kisérővel ellátott túristabuszokkal lehet közlekedni és akkor még szerencse, ha nem korruptak a kisérők, mert akkor bekísérik a buszt egy jó sötét sikátorba...
persze nem akarok elrettenteni senkit egy dél-afrikai kirándulástól, csak érzékeltetetem, hogy az is Afrika.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2010.01.09. 07:10:25

@váév építők: Érdekes. Pár hónapja találkoztam ideát egy dél-afrikai csere diáklánnyal, aki Johannesburgban él. Ő meg azt mondta - és a statisztikák nyilván nem támasztják alá ezt -, hogy egyáltalán nem olyan rossz a helyzet, csak tudni kell, merre ne menjen az ember. Van 1-2 rossz kerület, és ennyi, ő nem érzi magát veszélyben, pedig átlagos helyen lakik. Érdekes, meg is lepődtem.

Alighanem helybéliként más, a nyugatiaknak pl. Budapest és kelet-Európa pokoli veszélyesnek tűnik, holott Pesten a belvárosban nem igazán félnék éjszaka, LA belvárosban viszont még nappal sem szívesen sétáltam volna. Alighanem nem árt némi helyismeret, és google review elolvasása az utazóknak.

Woland 2010.01.09. 09:59:59

@_Maverick: jaja, pontosan! mindenfajta szinu baratom van onnan, meg nyugati haverok is voltak ott latogatoba, mindenki azt mondja hogy el kell kerulni a veszelyes kornyekeket es akkor oke vagy. de ez igy van pl. NYC-ben, Londonban, Parizsban, Pesten is.(LA meg plane nagyon huzos.) helyismeret, tajekozodj mielott odamesz, ennyi kell.

a vebe alatt amugy a fel hadsereg az utcan lesz szerintem. mas kerdes hogy pl. az a szarkupac Al-Kaida is tokeletes celpontnak gondolhatja a VB-t.

Titi120 2010.01.09. 10:21:58

@Artsuhtaraz:
Hőha, akkor ez picit mellé ment. :)

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.09. 10:25:45

@Shikaka:
Nem a politikai helyzetet kérdőjeleztem meg, hanem a kommentjének ezt a felét:
"Észak - Afrika ezen részén"
Angola nagyon messze van Észak-Afrikától. A többiben igaza van mindenkinek. Kivéve @váév építők: -nek, mert nem a "fekák" vették át a hatalmat.

Tavaly Kanada menedékjogot adott egy Dél-Afrikából menekült fehérnek, azzal a címszóval, hogy a bőrszíne miatt veszélyben volt az élete.

Azt érzem igazságtalannak, hogy az a nyugati civilizáció, amelyik a gyarmatosítással úgy elkúrt azon a kontinensen mindent, ahogy körülbelül most is van, az most megszóljon ott bárkit is, csak azért mert nem tud odamenni nyugodtan meccset nézni.

Papp Sanyi 2010.01.09. 10:52:05

Ott lett ez elrontva, hogy Afrikának mindenképp VB-t kell rendeznie. Tegyük fel, hogy igen. Kezdhették volna Egyiptommal, vagy Marokkó, Tunézia. Európához közelebb lettek volna és talán biztonságosabbak, mint fekete Afrika országai. Én biztos vagyok benne, hogy sok gond lesz a biztonsággal a vb idején, de ne legyen igazam.

Hispan07 2010.01.09. 11:55:19

egy ismerős Dél-Afrikában volt kiküldetésen egy nagyvállalat helyi vezetője pár évig. egy nap Johannesburgban álltak a piros lámpánál, sofőr, főnök, tikárnő. a kocsi ablaka pár centinyit lehúzva. egyszer csak benyúl a egy fekete kéz, megragadja a titkárnőt, és megpróbálja lehúzni a gyűrűjét. sofőr azonnal reagál, húzná fel az ablakot + elindul az autóval. fekete kéz tulajdonosa gyorsabb: nem jön a gyűrű, megy az autó - bumm, levágja a nő ujját és viszi azzal együtt a gyűrűt.

trú sztori.

viva Dél-Afrika, viva nyugati liberális politika

raoul_duke 2010.01.09. 12:20:03

Európa: Németország, UK, Benelux, Skandinávia, Svájc, Ausztria, Franciaország, Spanyolország.
Európa határeset: Portugália, Magyaro., Lengyelo., Írország, Csehország, Szlovénia, Olaszország, balti államok.
Európán kívül: USA, Kanada.
Európán kívül határeset: Ausztrália, Japán, Dél-Korea.

Máshol nem rendeznék versenyt, a határeset kalapból is csak ritkán (3-4 eseményenként egyszer) húznék.

Woland 2010.01.09. 12:26:55

@Papp Sanyi:

hat Eszak-Afrika kurvara biztonsagos lenne. ott ha lehet meg nagyobb divat a nyugati turistak legeppisztolyozasa/felrobbantasa. egyiptomban svajciakat es nemeteket nyirtak ki, ha jol emlekszem. Marokkoban rengeteg aldozattal jaro ongyilkos merenyletek voltak egymas utan par eve, mellesleg megszallas alatt tartanak evtizedek ota egy szomszedos allamot. Libia echte diktatura. Algeriaban is hatalmas hagyomanyai vannak a tuszejtesnek.

ha valahol lehet Afrikaban VB-t rendezni az a Del-Afrikai Koztarsasag.

lexx 2010.01.09. 12:29:06

elmondom sokadszorra es utoljara sajat tru sztorimat:

ket del-afrikai beszelget(eloben ott voltam).
-remek te is del-afrikai vagy?
-yaaa!
-es honnan?
-Cape town
-hmm es melyik resze?
-Cape Flats
-Holy s... and you are still alive?
persze vazzeg ne menj oda de mint itt emlitettek ha az idegenvezetod is benne van a buliban (marpedig sok benne van) akkor ugy is azt mondja,hogy nem gaz menj csak.aztan ha szerencsed van csak az ertekeid hagyod ott a beleid nem.
@váév építők: a burkolt negerezeshez gratz csak azt nem art tudni, hogy Del afrikaban feketebol is van eleg sok fele. pl Mandela az "oreg harcos" es a jelenlegi gore Zuma is mas tipusu(nem csak emberi ertekekben hanem szarmazastanilag)
de felesleges ezt ragozni remelhetoleg Del-Afrikaban is eszbe kapnak es idoben jott a figyelmeztetes,hogy hiaba a jo szandek abbol nem lehet rendet csinalni.

lexx 2010.01.09. 12:33:23

@Woland:
"ha valahol lehet Afrikaban VB-t rendezni az a Del-Afrikai Koztarsasag."

ez is ketsegtelen teny sajnos

krz 2010.01.09. 12:46:17

@Artsuhtaraz:
Off, de egyáltalán nem triviális, hogy Afrikát a gyarmatosítás "kúrta el".

lexx 2010.01.09. 12:49:07

@krz: inkabb az ahogy kivonultak onnan mindenhol csak a szart hagyva maguk utan

krz 2010.01.09. 13:22:42

@lexx: Ötven év után szerintem elég kínos erre fogni a problémákat. De ez tényleg off.

Kövi 2010.01.09. 13:27:52

@lexx: mondjuk érdekes beszélgetés lenne egyszer, hogy a gyarmati uralom és annak megszűnése mlyen szerepet játszott az egykori gyarmatok többségében uralkodó állapotok létrejöttekor (idesorolva Indiát, Pakisztánt, Dél-Kelet- Ázsiát is). Mert jelen pillanatban azt lehet mondani, hogy a gyarmati időkhöz képest sokkal rosszabb a helyzet, nem?

Lacóka 2010.01.09. 13:43:29

Afrika legélhetőbb (~vállalható) helyei az északi országok, ahol arabok (berberek? pontosat nem tudok...) vannak és Dél-Afrika, ahova az angolok-hollandok egész jól odahatottak. Minden rasszizmus nélkül, ahol feketék irányítanak, a középső részeken, az maga a pokol. Mondom, nem rasszizmus, minden sirámunk ellenére történelmileg összehasonlíthatatlanul szerencsésebbek vagyunk. Pár havonta jön egy ilyen hír, h megtámadtak vkiket (európaiakat), akkor felkapjuk a fejünket, ott meg ez mindennapos. Jól értem az index cikket, nem szabadott volna a togóiaknak busszal utazni? El se tudom képzelni...

Ajánlott olvasmány TótaW megoldási javaslata, ami azért elég radikális, de nekem ez jutott eszembe a hírről: w.blog.hu/2007/02/27/a_modest_proposal

Shikaka 2010.01.09. 14:02:29

@Lacóka: "Minden rasszizmus nélkül, ahol feketék irányítanak, a középső részeken, az maga a pokol. "

Afrikában nem az a baj, hogy kik irányitanak, hanem az, hogy mikor a gyarmatositók kivonultak, és felosztották a területeket új országokra,
1. nem voltak tekintettel a törzsekre. Össze vissza laknak ősellenségek, valahol többségben, valahol kisebbségben, azért vannak ezek a gerillák, mert az ő törzsük abban az országban el van nyomva.
2. a franciák meg az angolok azt csinálták, hogy kiválasztottak egy fickót, manipuláták az első független szavazást hogy ő nyerjen, és kérjen egy pl. idegenlégiós ejtőernyős zászlóaljat bérbe, rendfenntartásra. Ahol ez megtörtént, ott könnyebb volt az átmenet (a kormányhű légiósok/ghurkák/SAS hamar leverte az ellenfeleket), ahol nem (Kongó, Angola) ott meg a különböző csoportok néha a mai napig acsarkodnak.

Kérdeztem Dél-Afrikáról egy munkatársamat (tiszta hollandnak néz ki, ő viszi a cégnél a BeNeLux szerződéseket, mert beszél afrikaans-t) és ő azt mondta, hogy vannak helyek, akár a nagyvárosokon belül, ahol két sarok legyaloglása helyett taxit hiv, de azért alapjáraton nem vészes. Csak vannak dolgok, amikre figyelni kell.
Ő mondjuk teljesen kiakadt, mikor kivittem Diósgyőr meccs után egy avasi kocsmába, pedig az se gáz :D

Lezuzius 2010.01.09. 14:03:08

Ugy nez ki Togo visszalep.

Shikaka 2010.01.09. 14:05:23

@Kövi: Egyáltalán nem rosszabb.
Az életszinvonal jobb, bár ahhoz képest, hogy az angolok elveszik a földedet, aztán láncra kötve dolgozol 16 órákat a bányában, nem nehéz jobb életszinvonalat elérni.

Igaz, a gyarmati időkben rend volt, de akkor nem voltak szabadok, és a rend a gyarmatositók, gyarmatositó cégek nyugalmát, és nem az őslakók nyugalmát szolgálta.

Shikaka 2010.01.09. 14:07:09

@Lezuzius: Ezen nem csodálkozom, de Kamerun szövkapja is azt mondta, hogy el kéne gondolkodni a torna lefújásán.

Sajnálnám, de ha nem tudják garantálni a játékosok biztonságát...
Lehet az is elég lenne, ha azt a csoportot máshol rendeznék meg (pl. a fővárosban lenne délelőtti meccs vagy valami)

(amúgy azt hittem hogy a buszt nem kisérték, de a mai sportban azt irták, hogy rendőrök biztositották a csapatbuszt, és ennek ellenére támadták meg őket)

raoul_duke 2010.01.09. 14:08:04

@Lezuzius: kb. egy órája majdnem elküldtem egy hozzászólást arról, hogy a buszra lövöldözés után az egész AK-t lefújnám (A to the K, érted!! :)), igazából a vébét is áthelyezném (mondjuk egy berlini döntőt megnéznék).

Persze lehet, hogy ez elsőre kicsit erős, de bazmeg, az mi, hogy tüzet nyitnak egy buszra, amiben ráadásul sportolókat visznek?!?!

SaulTigh 2010.01.09. 14:42:08

@Shikaka: Valószínű ezért nem volt több áldozata a támadásnak, mert volt 1-2 rendőr, aki visszalőtt. Különben mi akadályozta volna meg a fegyvereseket, hogy feltépjék a busz ajtót és egyenként kivégezzenek mindenkit.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.01.09. 16:06:45

@SaulTigh:
A sérült togói kapus is elhunyt. Nem hiszem, hogy lesz torna.

crazy_horse · http://mancityfc.blog.hu/ 2010.01.09. 16:15:11

összesen 4 halottról írnak eddig, a sofőr , a tartalékkapus és a válogatottat kísérő stábból még ketten vesztették életüket

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.01.09. 19:00:14

@OJ: egy halott futballista nem számít.

dollármilliók forognak kockán. biztos, hogy megtartják.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.01.09. 19:02:17

@raoul_duke: nem is csak a sportolókon van itt a lényeg. a tornára szurkoló ezrei utaznak, a vb-re százezreket várnak.

és a drukkereket nem kíséri fegyveres rendőrautó...

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.01.09. 19:04:25

@Lacóka: nem kell őket kiíratni, de nem szabad világeseményt adni nekik.

civilizálatlan népek a dél-afrikaiak is.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.01.09. 19:06:03

hivatalos, hogy visszalép Togo.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.01.09. 19:06:56

immáron hivatalos a visszalépés.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.01.09. 19:07:26

(na jót floodoltam, ezeket nyugodtan moderáljátok ki, elnézést, megszopatott a több ablakos böngészés)

raoul_duke 2010.01.09. 19:10:54

@gio: nem a sportolók és a szurkolók, hanem a civilek és a katonák között akartam különbséget tenni.
Persze ott sem rendeznék semmit, ahol azzal ütik el az időt, hogy gerillák/partizánok/stbk. egymásra vadásznak, de az még 1-gyel jobb, mint a civilekre lövöldözés.

váév építők (törölt) 2010.01.10. 08:01:19

@Artsuhtaraz: rasszizmus nélkül: szerintem meg az afrikai népek képtelenek arra, hogy országaikat fegyelmezetten, minimális korrupcióval vezessék.
vannak dolgok, amiben sokkal jobbak nálunk, de szürkeállomány terén nem.
nem mi kúrtuk el afrikát a gyarmatosítással, dél-afrika pl kiválóan működött a fehérek vezetésével, leszámítva az apartheid-et, ami valóban csúnya dolog volt.

váév építők (törölt) 2010.01.10. 08:09:05

@lexx: köszi agratulációt...nekem is van történetem: amerikában laktam egy angolai csávóval, aki mesélt nekünk az ő polgárháborúikról, hogy a tucik, meg a vutuk, meg a tökömtuggya még kik, hogy utálják egymást. elmondta, hogy a törzsi viszálykodásoknak soha nem lesz vége, mert így nevelik a gyerekeiket.
ha éppen vutu az ország vezetője, akkor tucik lázadoznak, ha meg a tucik vannak kormányon, akkor fordítva. afehéreket kollektíve egyik sem utálja, de mindegyik népben vannak csoportok , akik igen...szóval amit átadni akartam a hsz-omban, az az, hogy az afrikai népek kételenek civilizált módon vezetni az országaikat jó részt a saját belső ellentéteik miatt.

Woland 2010.01.10. 10:38:22

megtartjak a kupat es Togo is jatszani fog. a muncheni olimpiat sem fujtak le anno. sokkal tobbrol szol ez az ANK mint a focirol. es nem a penzre gondolok.

semmi koze a focihoz, de akik azt bizonygatjak hogy "minden rasszizmus nelkul, a feketeknek nincs eleg esze ahhoz hogy vezessek az orszagaikat" mindig nevetesre fakasztanak.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.10. 11:56:35

@váév építők:
Szerinted az micsoda, ha nem rasszizmus, hogy a fehérember szürkeállomány terén jobb a feketénél?

bz249 2010.01.10. 11:57:01

@Artsuhtaraz: kar, hogy ok Ruandaban vannak... szoval teljesen helyes vutuk es tucik megfogalmazas (ugymint random afrikai nepnevnek hangzo szavak)

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.10. 12:11:52

@bz249:
Szerintem ez a grafikon annyit bizonyít, hogy európában, észak-amerikában, ázsiában jobb a közoktatás. Amíg afrikában az osztálytermek így néznek ki:
en.wikipedia.org/wiki/File:Angola_school.jpg
addig emberi hülyeség azt mondani, hogy minden fekete hülye.

Ágyúsfiú 2010.01.10. 12:59:30

@Artsuhtaraz: de jelenleg sajnos nagy többségben kijelenthető.
Ha neked adnának a kezedbe egy űrhajót biztos lerombolnál egy fél várost. Jóval meghaladná a korodat. Ott ez történik, csak kalasnyikovot kaptak...

Woland 2010.01.10. 13:01:36

@bz249:

Alfred Binet (az IQ-teszt megalkotoja) argued that with proper remedial education programs, most students regardless of background could catch up and perform quite well in school. He did not believe that intelligence was a measurable fixed entity.

Binet cautioned:
"Some recent thinkers seem to have given their moral support to these deplorable verdicts by affirming that an individual's intelligence is a fixed quantity, a quantity that cannot be increased. We must protest and react against this brutal pessimism; we must try to demonstrate that it is founded on nothing."

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.10. 13:21:25

@Ágyúsfiú:
De nem azért történik, mert a négerek buták és hülyébbek a fehérembernél, hanem mert lemaradottságuk miatt az oktatás egyenlő a nullával. Meg úgy minden más a béka segge felé mozog.

Ha kezembe adnának egy űrhajót eladnám a feketepiacon.

Woland 2010.01.10. 13:27:53

@Ágyúsfiú:

aki ilyet leir, hogy 1 milliard ember, akinek hasonloan sotet a borszine nagy tobbsegben hulye, azzal ertelmes beszelgetes kizarhato. felek beleolvasni a kommentekbe egy-egy ilyen szomorubb temaju cikknel, megdobbento.

remelem lesz alkalmad talalkozni egyszer Alexander Songgal es megosztanod vele is a velemenyedet, miszerint, ha a nagybatyjanak a kezebe nyomnak egy AK-47-est akkor nagy valoszinuseggel lemeszarolja a fel falut, mert jobbat nem tud a hulyeje.

crouchy 2010.01.10. 13:48:52

jajj hát persze. A Feketékből hiányzik a Civilizáció-gén. Amíg a jóságos fehérek ott voltak, persze csak hogy a javukat szolgálják, minden rendben volt. Afrikának még külön meg kéne köszönni a kedves, irgalmas gyarmatosítóknak, hogy hosszú éveken át megóvták őket a veszedelmektől. De a mindig a másiknak jót akaró fejlett országok, annyira hihetetlenül aranyosak voltak, hogy 1944-ben, a kivonulás utáni aranyéletért is megtettek minden tőlük telhetőt. Szívmelengető ez a szeretet amellyel keblükre ölelték ezt a bajba jutott nehéz sorsú kontinenst.

Árpádka 2010.01.10. 14:46:34

Nem azé de az IQ teszt egy tipusa nagyon nem függ össze a tanulási képességgel legalábbis amit én oldottam meg ott csak vonalak meg háromszögek voltak szóval.
A rasszizmushoz meg annyit hogy a feketéktől sem áll távol a fehérek gyülölette például Szomália vagy Zimbabwe.
Az apartheidben meg azt nem értem hogy a fenébe tudta 10% fehér a 90% feketét elnyomni?
Egyébként a CAF vezetőit sem értem hogy lehetett oda adni a rendezést egy olyan országnak ahol polgárháboru van.

Ágyúsfiú 2010.01.10. 14:55:11

@Woland: én a jelenlegi helyzetre írtam, hogy sajnos Afrikában ez majd hogy mindenhol igaz...

dali76 2010.01.10. 16:04:05

Adebayor ezután súlyos kritikát fogalmazott meg egész Afrikának.

„Meg kellene változtatnunk a rólunk kialakult képet, ha azt akarjuk, hogy tiszteljenek bennünket, de sajnos ennek semmi jelét sem látom. Hatalmas esélyt kaptunk azzal, hogy egy olyan hatalmas eseményt, mint a világbajnokság, mi rendezhetünk meg. Ezek után mi következik? Szégyellem magam.”

Woland 2010.01.10. 17:30:05

@Árpádka:

gondolom nem latod az ironiat abban hogy az IQ-tesztrol osztod a frankot, de azt el sem tudod kepzelni hogy egy kisebbseg mikent tudja elnyomni a tobbseget.

az emberiseg tortenelme ugy tunik kimaradt neked a sok IQ-teszt kozott.

latom neked az is emlitesre erdemes info hogy a rasszizmusra valo hajlam nem fugg a borszintol.

Woland 2010.01.10. 17:44:22

@Ágyúsfiú:

foallasu gerillak megtamadtak egy hires milliardosokat szallito buszt egy, a polgarhaborutol nemreg megszabadult, 1975 ota fuggetlen volt portugal gyarmat szakadar elemeket is tartalmazo tartomanyanak legveszelyesebb reszen, ahol az egvilagon semmi keresnivaloja nem volt a fent emlitett focistaknak, leven hogy Cabinda-ban van repuloter. Egy olyan hatalmas es olyan szegeny orszagban mint Angola mindig lesznek teruletek a kibaszott dzsungel kozepen ahol el tudnak bujni a nihilista milicistak, ezeket a helyeket el kellene kerulni. a varosokban nem lesz semmi problema, a dzsungel kozepen nem eletbiztositas autokazni egy olyan jargannyal amire ra van irva hogy a rakomany milliardosokbol all.

az angolaiak kibaszott nagy tobbsegenek eszebe se jutna Kalasnyikovval Adebayort loni.

Ágyúsfiú 2010.01.10. 17:48:46

@Woland: jó lenne tudni, miért nem ültek repülőre a srácok, nem hiszem, hogy senki nem sejtette mi várhat rájuk.

váév építők (törölt) 2010.01.10. 18:22:44

@Woland: továbbra sem tartom magam rasszistának(főleg azért mert nem utálok más színű és vallású embereket), azért mert azt írtam, hogy a feketék gyengébbek agyban. az lehet, hogy oktatásban hátrányban vannak az afrikai gyerekek, de azt az afrikai felnőtteknek köszönhetik.
ami tény, hogy nincs és nem is volt soha európai mércével mért civilizált ország, amit feketék vezettek.
lehetne ám ott fasza oktatás, meg jólét, annyi ásványkincsük van, meg a munkaerő is olcsó, de mégsem képesek rá.
.

váév építők (törölt) 2010.01.10. 18:28:32

@Árpádka: "Az apartheidben meg azt nem értem hogy a fenébe tudta 10% fehér a 90% feketét elnyomni?"
-biztos nem azért mert nagyobb taktikusok voltak?
(már nem merem azt írni, hogy okosabbak)

crouchy 2010.01.10. 18:52:27

@váév építők: "de azt az afrikai felnőtteknek köszönhetik." Szerintem rohanj ki abból a szobából ahol most tartózkodsz, mert közvetlen életveszélynek vagy kitéve a plafon által.

váév építők (törölt) 2010.01.10. 19:16:33

@crouchy: beb@szna...egy 90 éves vak bácsi lakik fölöttem, nem hinném, hogy akkora bulit rendez, hogy rámszakad...
-miért, amúgy szerinted?
-ha leírom, hogy a feketék jobb testfelépítésűek és ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben a többi népnél, akkor meg fehér ellenes rasszista vagyok?

crouchy 2010.01.10. 19:36:00

@váév építők: én nem erről beszéltem. arról beszéltem hogy a gyarmatosítók további többszáz évre hazabaszták Afrikát.

váév építők (törölt) 2010.01.11. 12:19:03

@crouchy: milyen szempontból?
gyarmatosítások nélkül hol tartanának?
....de ha akarod, akkor már hagyhatjuk a témát, már nagyon offszagú

Árpádka 2010.01.11. 15:20:55

@Woland: "gondolom nem latod az ironiat abban hogy az IQ-tesztrol osztod a frankot, de azt el sem tudod kepzelni hogy egy kisebbseg mikent tudja elnyomni a tobbseget." például? de olyant ahol a többség sokkal nagyobb létszámu volt mint a kisebbség én tudok csak akkor kijön az hogy a kisebbség sokkal fejletebb legjobb tudomásom szerint az apartdheid volt az egyetlen ilyen ahol a többség közelitette a kisebbség szintjét ez van :D

latom neked az is emlitesre erdemes info hogy a rasszizmusra valo hajlam nem fugg a borszintol. Nekem nem új csak unóm már ha valaki egy kicsit leszól egy más rasszhoz vagy alrasszhoz tartózo embert az már rögtön rasszista meg neó náci stb pedig lehet hogy nem ismeri azt a kulturát amit a másik képvisel
A gyarmatositásra nem lehet mindent kenni miért van az hogy a szintén etnikailag sokszinű Indiában miért nincs polgárháború ( ja tom fokozatosan vették át a hatalmat csak ez Afrikában senkinek nem jutott eszébe hát ez van) Ja és Afrika fejletségéhez annyit hogy a vas használat az egész kontinensen kb 10 ban terjedt el Kr U. Szóval Részemről ennyi lehet bunkózni meg rasszistázni attól még alszok ma éjjel. :)

papercut 2010.01.11. 15:33:50

@Árpádka: Fiú, kicsit olvass már utána a dolgoknak, mielőtt bármilyen fórumon ekkora badarságokat írsz. Szerinted ez egy érv, hogy egy kisebbség el tudott nyomni egy többséget bármi mellett? Ha adsz egy puskát, 100 embert is sakkban tudok tartani, és nem azért mert ők kulturálisan fejletlenek... Ezzel lényegében ratifikálod az elnyomást, mert ha olyan hülyék, hogy nem bírtak felülkerekedni, akkor meg is érdemlik???? Az intézményesült elnyomásnak pont az a lényege, hogy társadalmi változások nélkül nem mozdítható ki a status quo-ból, mert a vezető rétegnek nem áll érdekében. Mo szerinted hány orosz katona kellett hogy 56-nak vége legyen? 100 ezer? Több mint 10x túlerőben voltunk, mégis fennmard a rendszer 50 évig! Az Iq tesztet meg felejtsétek már el. Az intelligencia ugyanolyan, mint a testmagasság: Alapvetően genetikailag meghatározott DE: ki kell fejeződni, mert ha nem kap jobb szó híján táptalajt akkor nem tud kifejeződni a genetikai potenciál. A testmagasság az 1500-as években 20-30 centivel volt alacsonyabb a mainál, de nem azért mert genetikailag annyit fejlődtünk azóta, hanem mert a rossz táplálkozás elnyomta a géneket. Az Intelligencia esetében is rendkívül fontos a gén-környezet kölcsönhatás. Ja és szerinted Indiában nincsenek zavargások nap-mint-nap? Welcome to the real world!

Árpádka 2010.01.11. 16:01:24

@papercut: Ja akkor a zavargás az polgárháboru és én olvasak utána a dolgoknak?
Hiába van laptopom ha az ellenségnek van egy Ak47 se melyikünk a fejletebb?
1500 as években 45 év volt az átlag 80 ban 70 most 80 van és fejlödünk cserélödnek a génjeink ezért egyre magassabak és erősebbek vagyunk és?
Az inkák utakat épitetek naponta fürödtek sok aranyuk volt csak egy hibájuk volt féltek a lótól akkor ki a fejlettebb az inka vagy a spanyol aki hisz minden féle szörnyben és nem tud irni ?
Ez egy olyan vita AMIKNEK NEM LEHET VÉGE =))

papercut 2010.01.11. 18:17:37

@Árpádka: Pont hogy nem... Nem azért élünk tovább,leszünk mert a génjeink cserélődnek. Azok lényegében változatlanok az írott történelem óta eltelt idő alatt, ami evolúciósan semmi. A környezet, az ami kihozza a génekben rejlő potenciált. Ezért azt állítani,hogy afrika azért tart ott mert az ott élő emberek fejletlenebbek, őrületes badarság és nem védhető. 10 éve még tőlünk 200 kilométerre az afrikaitól abszolút nem különböző módon ölték egymást az emberek. mitől is vagyunk olyan sokkal fejlettebbek? Amit írtam, azt a te remek buták a fekák analógiádra írtam, ami tudományosan cáfolható, mert azonos környezetben felnőtt fekete és fehér gyermekek között nem mutatható ki signifikáns különbség az intelligenciában. EZ a tudomány. A többi csak színtiszta előítélet. Ők buszra lőnek Ak-val, mi meg gépeket robbantunk bombával, vagy sörétessel lövünk cigányra. Nem nagy különbség.
süti beállítások módosítása