Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Hirzer Ferenc, a Juventus gazellája

2010.01.07. 14:00 Vendégszerző

A mai magyar közvélemény nem igazán ismeri Hirzer Ferenc nevét (nevezték őt Híres Ferencnek is itthon), ám jelentősége a Juventus életében elévülhetetlen, olyan játékosok sorát nyitotta meg, mint Orsi, Sivori, Platini, Zidane. A Szőke Gazella, a Juventus első profi csapatának sztárja, játéka után nevezték el a torinói sztárcsapatot Signorának (amiből a 60-as években lett Signora Vecchia, vagyis Öreg Hölgy). Hosszú, Puskáséhoz mérhető karrier nem adatott neki olasz földön; sportpolitikai okokból, második szezonja után megtiltották az olasz csapatoknak a külföldi játékosok igazolását. Nünü-t illeti a köszönet az újabb kiváló régi idők posztért.

1902-ben született Budapesten, és 1957. április 28-án halt meg Trentóban.
Pályafutását a budapesti Törekvés SC-ben kedte még 1913-ban, a 20-as évekre stabil alapember lett, majd játszott a csehszlovákiai Maccabi Brno-ban (annak ellenére, hogy ő maga nem volt zsidó származású), meg egy szezont a hamburgi Union 03 Altonában, onnan került 1925-ben a Juventusba. Ekkorra már 15-szörös magyar válogatott volt, kiemelkedő meccse volt a párizsi olimpián az első fordulóban a lengyeleknek berámolt duplája (amivel 5:0-ra nyertünk).

A juventusos évek

Az 1920-as években megindult Itália földjén a labdarúgás profi szintre emelése, és ebben a Juventus is élen járt. 1923-ban történt meg a történelmi tett, amikor az akkori Juve-vezetők fölkeresték Giovanni Agnelli szenátort, a FIAT megalapítóját, aki nem hajtotta el a lelkes amatőröket, hanem fiát, Edoardo Agnellit ajánlotta föl. Innentől kezdődik a Juventus profi történelme, amihez mindjárt kezdésnek profi edzőre volt szükség. Nem más lett ez a személy, mint Károly Jenő.

Károly Jenő a kapitánya volt annak a magyar válogatottnak, amely 6:1-re mosta le a második nemzetközi meccsét játszó olasz válogatottat, maga is a kapuba talált. Károly Jenő komolyan vette a feladatot, bajnoki címet ígért. Egy szellemes, fantáziadús játékot talált ki (szemben a sablonosabb, erőfocit játszó, akkori angol csapatokat másoló edzőkkel), ehhez megerősítette a védelmet, méghozzá Viola József magyar középfedezettel. 1925-re nagyjából össze is állt minden, egyedül egy igazán gólerős csatár, egy európai klasszis hiányzott, és ez lett Hirzer Ferenc, a balösszekötő posztján.

Hirzer egy hihetetlenül gyors, technikás játékos volt, mindenki másnál gyorsabban futott a Juvéban. Ám erős, robosztus felépítésű volt, és úgy tudta fedezni a labdát, hogy a védők még felrúgni sem nagyon tudták. 1925. őszén érkezett Torinóba, az első komolyabb barátságos meccsén, az Inter ellen mindjárt 4 gólt vágott (4:1-re nyertek), majd okt. 4-én elindult a bajnokság. (Ekkor még a régi rendszer volt, vagyis volt egy Északi Liga meg egy Közép- és Déli Liga. A két liga győztese játszotta egymással a bajnoki döntőt, oda-visszavágó alapon.)

Hirzer Ferenc parádézott első olasz bajnoki idényében.
Mindjárt az első mérkőzésen (a stadionavatón) három gólt lőtt a Parmának egy 6:1-re megnyert találkozón. Ekkor nevezték el Signorának a Juventust, mondván, hogy a csapat játéka olyan elegáns, mint egy igazi úrhölgy. Az ősz folyamán Hirzerre ráragadt a Gazella jelző, gyors, váratlan megoldásait látva.

A 12 csapatos északi liga 22 meccséből 17-et nyert meg a Juventus, a három döntetlen mellett csak kétszer kaptak ki. Ekkor következett a tragédiával is terhes, Bologna elleni Liga-döntő. Az első meccsen 2:2 lett Bolognában, majd ezt egy torinói 0:0 követte, és ezt a Mister (így nevezték Itáliában a neves, tisztelt, valódi szaktudású mesteredzőket), Károly Jenő beteg szíve nem bírta, és a Milánóban megrendezett 3. találkozó előtt elhunyt. Végül 2:1-re nyert a Juventus, és következhetett az augusztusi nagydöntő az Alba Roma ellen*. Torinóban 7:1-re majd Rómában 5:0-ra diadalmaskodtak, 1905 után megszerezve a klub második bajnoki címét. Ez a siker garantálta, hogy az elképzelés működik, a Juventus valóban profi klub lett, és az is maradt innentől kezdve.

Hirzer Ferenc ebben a szezonban 26 meccsen lépett pályára, melyeken a Juve góljainak a felét (35 gólt) ő szerezte – ezzel olasz gólkirály is lett!

A tragikus bajnoki címet egy harmadik hely követte (17 meccsen 15 gól), és ebben a szezonban már csak 1 külföldi játékos lehetett a csapatban, a következőben viszont már egy sem, így hősünknek csomagolnia kellett. Itthon az MTK játékosa lett, egy bajnoki és egy kupasikert ünnpelhetett.

1932-ben fejezte be a játékos pályafutását, majd edzőként visszatért Itáliába, ahol több, kisebb (nem elsőosztályú) csapatot irányított 1955-ig.

*: 1927-ben három római klub, a Fortitudo, a Roman és az Alba Roma egyesültek AS Roma néven.

13 komment

Címkék: történelem juventus h régi idők focija

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr411653633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.07. 14:26:29

Lehet én olvastam figyelmetlenül, de nem láttam hogy k írta, mindenesetre remek poszt.

zsakfos 2010.01.07. 14:57:40

Asszem Nünü írta, mintha ő említette volna múltkor heinrichnek.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.07. 16:27:00

Köszönjük az írást!

A 700. után könyv 32/14 a válogatottbeli mutatója.
A Mister ma is kijár a jobbaknak.

Az utolsó meccsén így néz ki a csatársorunk - az olaszok ellen: Titkos, Cseh II, Turay, Toldy, Hirzer

medco 2010.01.07. 17:31:02

Jó ezekről a régi játékosokról olvasni ilyen alapos írásokat. Mindenesetre az látszik, hogy 1925-ig mi tanítottuk az olaszokat. Utána azonban 1952-ig csak vereség volt. Nyers Pista volt hasonló nagy sztár az Interben.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.01.07. 18:14:05

Valóban, Nünütől kaptuk, elnézést, figyelmetlen voltam. Utólag persze belefrissítettem.

b.s. (törölt) 2010.01.07. 21:31:41

Szeretem ezeket az írásokat, így legalább tudok azokról a dolgokról amikről a nagyapám beszélt kölyökként nekem, ő rá és az összes 'régi csibészre' emlékezhetek ha olvasom ezeket a posztokat.. köszönöm.

Asidotus 2010.01.07. 23:48:03

Károly Jenőről, a legendás Juve-trénerről csak egy "apróság":
az 1925/26-os bajnokcsapat 3 tagja, a kapus Combi, és a két védő, Virginio Rosetta és Luigi Allemandi meghatározó tagjai voltak (különösen a kapus és Allemandi) az 1934-ben világbajnokságot nyerő olasz válogatottnak is.

kelta 2010.01.08. 14:33:32

Fasza pozt lett, Grat!

Labdarúgás a mindenem · http://labdarugas.cimpa.hu/ 2010.01.08. 14:57:08

Azt én is fontos dolognak tartom, hogy bemutassuk a múltat az olvasoknak, hiszen régen sok olyan magyar kiválóság volt, akik nemzetközi szinten is maradandot alkottak. Gratula az írásért!

GGG77 2010.01.09. 10:36:26

De jó ilyet olvasni, gratula a szerzőnek!
süti beállítások módosítása