Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A katalán remények csapata

2009.12.23. 13:00 Vendégszerző

Katalónia - mint bizonyára minden földrajzban jártas ember nagyon jól tudja - Spanyolország észak-keleti részén helyezkedik el, központja a modernkori metropolisz, napjaink egyik legnagyobb városlátogatási úticélja, azaz Barcelona. Ugye mindenki hallott a csodás katalán tengerpartról, a Costa Braváról, vagy Gaudi mester művéről, a Sagrada Familiáról? Vagy az FC Barcelonáról? Ugye, hogy mindenki. Hallott már mindenki a jórészt az említett Barcelonára és ősrégi vetélytársára a szintén barcelonai Espanyolra épülő tartományi tizenegyről, a katalán válogatottról és történetéről? Ugye, hogy nem mindenki. Itt az alkalom, hogy közelebbről is megismerkedjünk Katalónia nemzeti tizenegyével, amelyre egyébként a Katalónia-Argentína barátságos mérkőzés adott apropót - írja nekünk mai vendégszerzőnk, Őri Tamás, a Goalissimo blog jegyzője, neki köszönjük a posztot.


A történet megismeréséhez célszerű a katalán nép történelmével kezdeni, hogy lehető legjobban megérthessük miért van szükség a tartományi csapatra.

A katalán nemzet- és államépítés már a 12. században megkezdődött, amikor 1137-ben sor került a Katalán és az Aragón királyság megalapítására. A spanyol király viszont az önálló spanyol állam létrehozása után a központosítás jegyében megpróbálta bekebelezni azt, ami 1716-ban meg is történt, és sikerült a katalánokat bizonyos szoros keretek közé szorították be, a kasztíliait tették meg hivatalos nyelvnek, központi kormányzó irányítása alá kerültek. Mondhatjuk, hogy ekkor alakult ki a katalán nacionalizmus. Nemzeti mozgalmuk alapját az etnikai hovatartozás és a katalán nyelv jelentette. A XIX. században a központosított állam modelljével szemben az autonómia és a föderáció igénye fogalmazódott meg.

Az 1873-ban elfogadott Alkotmány a spanyol nemzet összetevőjeként 17 államot sorolt fel, s régióként említette a baszk provinciákat és Katalóniát. Ettől fogva az itt élők függetlenségi akarata csak nőttön-nőtt.

Az 1936-ban kezdődő spanyol polgárháborúban a katalánok a köztársaságpártiak oldalára álltak. A háború számukra rosszul, Franco tábornok győzelmével végződött. A tábornok csapatai elfoglalták Barcelonát, Katalónia központját és ettől kezdve betiltották a katalán nyelv és nemzeti szimbólumok (zászló, himnusz) használatát is. Franco az egységes spanyol állam jegyében kormányzott, így nem volt hajlandó a kisebbségeket semmilyen formában sem elismerni.

A tartomány gazdasági fejlődésével párhuzamosan megerősödött egy olyan megerősödött középosztály jött létre, amely célul tűzte ki maga elé a katalánok kárára hozott politikai döntések visszavonását és a teljes függetlenség elérését. Az erőfeszítéseiket siker koronázta, hiszen 1971-ben megalakult a Katalán Közgyűlés. Ők a politikai szabadságjogok visszaadását követelték (szólás- sajtó- és gyülekezési szabadság).

Az 1977-es katalán parlamenti választások győztese, a Pujol vezette Katalónia Demokratikus Békéért pártja lett és ezután a spanyol parlamentben is helyet kaptak Catalunya képviselői. Megírták és elfogadták Katalónia Alkotmányát és ekkor kapott Katalónia autonóm státuszt.

A katalán nép tulajdonképpen ugyanabban a cipőben jár, mint baszk sorstáraik. További harcokat vívnak a teljes függetlenségért, azaz a Katalán Köztársaság megalapításáért, de amíg azok a radikális eszközöktől sem riadnak vissza, Katalónia létrehozott egy a gazdasági-, társadalmi-, és politikai feszültségek levezetésére alkalmas kulturális öntudatot, amelynek gyümölcse lett a jelenlegi rugalmas, befogadó, és erőszakmentes autonómia.

Mára Katalónia úgymond a béke szigetévé vált, nagyon szeretik a tengert, a történelmi helyszíneket és leginkább az FC Barcelonát, amely történelmet írva idén 6 kupát nyert és az aranylabdát is az ő játékosuk, Lionel Messi zsebelte be. Válogatott szinten a katalán ember nem szurkol teljes szívből a spanyol nemzeti tizenegynek, még ha több tartománybeli focista játszik is benne (pl. Xavi, Fabregas, Puyol). Azonban létezik saját válogatottjuk is, a katalán válogatott.

A katalán válogatottat sem a FIFA, sem az UEFA nem ismeri el önálló válogatottként, ezért nem tekintik hivatalos eseménynek a fellépését, emiatt sosem szerepelhetett VB-n vagy EB-n. A Selecció Catalana csapatának csak a barátságos és jótékonysági mérkőzések maradnak.

A katalán tizenegy 1904-ben alakult és a kezdeti időkben kizárólag klubcsapatok ellen meccselt, például a Barcelona és az Espanyol ellen. 1912 azonban a nemzetközi színtéren is feltűntek, Párizsban ki is kaptak 7:0-ra, a visszavágón pár hónappal később azonban már 1:0 arányban diadalmaskodtak a gallok felett. 1914 újabb történelmi időpont a függetlenségi harcot vívó tartományok életében, hiszen a katalán és a baszk válogatott ekkor mérte össze erejét először, majd 1915 másodszor, ám ekkor Catalunya fiai kikaptak 6:1-re a bilbaói San Mames stadionban. A katalán válogatott otthona a barcelonai Les Corts volt.

Az 1920-as években több tartományi csapattal is összecsaptak, váltakozó sikerekkel. 1924. március 13-án először játszott Katalónia a spanyol válogatott ellen, amelynek a korszak két legjobb katalán játékosa Samitier és Zamora is helyet kapott. Győztek is a spanyolok. Samitier, Zamora, Alcántara és Sagibarbá mindkét csapatban szerepelt ezekben az években. Ekkor a csehszlovák válogatott két vállra fektetésével is begyűjtöttek egy nagy skalpot a katalán játékosok. A Prágában sorra kerülő visszavágót azonban elbukták egy szoros meccsen 2:1-re.

1934-ben az olaszországi világbajnokságra készülő Brazíliával többször is megmérkőztek. Előbb nyertek 2:1, majd 2:2-es döntetlen született a másodikon Gironában. Rendkívül jól sikerült év volt ez a válogatott életében, hiszen még az aktuális bajnokot, az Athletic Bilbaót is legázolták 5:1-re.

A Franco-érában a fentebb taglalt kisebbségi korlátozások részben a katalán futball válogatottat is érintették, de ritkábban léphettek pályára, mint azelőtt. Kétszer is találkoztak a spanyolokkal és óriási 3:1-es győzelmet arattak, ezzel borsot törve Franco tábornok orra alá. Ennek fényében nem meglepő, hogy a "visszavágóra" a spanyolok meggyengített ellenfelüket 6:0-val lépték le.

Híres játékosok sora játszott a Selecció Catalana sárga-piros színeiben, például Luis Suarez és Evaristo, sőt a Barcelonában még ma is legendaként emlegetett Kubala László is, aki egyébként a katalánon kívül a csehszlovák, spanyol és magyar válogatottnak is mondhatta magát a pályafutása során. Alfredo Di Stefano Madridba szerződése előtt a Barcelonával tárgyalt. Az argentín származású klasszis csatlakozott egy ideig Katalónia nemzeti tizenegyéhez is. Az ő egy és Kubala góljával verték meg például az olasz Bolognát 6:2-re.

A Franco-éra lezárása után 1976-ban a Szovjetuniót fogadták a Nou Campban és 1:1-re végeztek. Ekkor két holland vendégjátékos is pályára lépett, Johan Cruyff és Johan Neeskens. Előbbiről érdemes tudni, hogy annak idején azért választotta a Barcelonát a Real Madrid helyett, mert elhatárolódott a spanyol kormány kisebbségi politikájától és szimpátiáját fejezte ki a katalánokkal szemben. A fia, Jordi még mostanában is rendszeresen szerepet kapott a  katalán válogatottban.

Ettől kezdve már rendszeressé váltak a válogatott nemzetközi mérkőzések Barcelonában, például Chile, Jugoszlávia, Nigéria, Bulgária és Litvánia ellen. A 2002-es vébé előtt edzőtáborozó brazil csapat ismét ellenfél volt, és nyerni is tudtak a dél-amerikaiak 3:1-re. 

2004-ben ismét visszatértek Ronaldoék, ezúttal 5:2-es csapást mértek Katalóniára.
Argentínával is játszottak már a 2000-es években, ki is kaptak 3:0-ra, amely nehezen ismétlődhetett meg, elég ha csak a lentebb látható erős katalán keretre és a meghatározó játékosait nélkülöző argentinokra gondolunk.

Az idén kinevezett, imádott Cruyff, akinek az argentinok elleni volt a debütáló mérkőzése szövetségi kapitányként, sikerült is emlékezetessé tennie a bemutatkozást egy gólgazdag 4:2-es győzelemmel.

A katalán válogatott kerete:
KAPUSOK: Victor Valdés (Barcelona), Jordi Codina (Getafe)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK:  Carles Puyol, Xavi Hernández, Gerard Piqué, Sergi Busquets Bojan Krkic (mind Barcelona), Ferran Corominas, Joan Verdú, Moisés Hurtado (mindhárom Espanyol), Presas Oleguer, Gabri (mindkettő Ajax), Bruno Saltor (Valencia), Fernando Navarro (Sevilla), Oscar Serrano (Santander), Sergio García (Betis), Joan Capdevila (Villarreal), Cesc Fabregas (Arsenal).

(Fabregast a kedves Wenger mester, aki a válogatottak közismert ellensége, nem engedte a jótékonysági meccsre.)

Az argentin válogatott kerete:
KAPUSOK: Mariano Andújar (Catania), Diego Pozo (Colón de Santa Fe)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Nicolás Pareja (Espanyol), Martin Demichelis (Bayern München), Cristian Ansaldi (Rubin Kazany), Nicolás Otamendi (Vélez Sársfield), Cristian Álvarez (Arsenal de Sarandí), Fernando Gago, Gonzalo Higuaín (mindkettő Real Madrid), Maxi Rodríguez (Atlético Madrid), Jesús Dátolo, Ezequiel Lavezzi (mindkettő Napoli), Ángel Di María, Pablo Aimar (mindkettő Benfica), Éver Banega (Valencia), Mario Bolatti (Huracán), Sergio Agüero (Atlético Madrid), Lionel Messi (Barcelona), Martin Palermo (Boca Juniors).

A gólokon Garcia, Krkic, Sergio, Hurtado illetve Pastore és Di Maria osztozott.

A mérkőzés egyébként kiváló iramot és szép gólokat hozott. Összességében elmondható, hogy a nagyon jól összerakott katalánoknak sikerült meglepniük a nagyon tartalékos összeállításban pályára lépő argentin válogatottat.


 

Reméljük még megérjük, hogy a katalán válogatott eléri a walesi és a skót válogatott státuszát és külön is indulhat a világversenyek selejtezőiben, bár ez nagy katasztrófát hozna az összspanyol labdarúgásnak, hiszen a hispán csapat alighanem széthullana, ugyanis az Európa-bajnok csapat alapembereit veszítené el, és ez valószínűleg a sikerek végét is jelentené ez egyben. Én azért szurkolok a katalánoknak!

61 komment

Címkék: barcelona történelem spanyol több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr241617768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2009.12.23. 13:08:38

"Fabregast a kedves Wenger mester, aki a válogatottak közismert ellensége, nem engedte a jótékonysági meccsre."

Nagyon helyesen. A PL most ért a legkeményebb szakaszába, majd egy topcsapat egy ilyen bohócmeccs miatt kockáztatja a kapitányának a sérülését. (mondjuk egyébként sem lehetett volna ott, hisz amúgy is sérült.)

sundin 2009.12.23. 13:19:54

Mily meglepő, hogy a katalán válogatott keretében csak Barcelona és Espanyol nevelések vannak :)
Egyébként érdekes kérdés ez, nemrég megkérdezték LLorrentét, hogy ha lenne elismert baszk válogatott, hol játszana, és ő a spanyolt válaszolta...

rizla 2009.12.23. 13:23:33

mezszámokat tud valaki a katalán csapathoz?

bojan fantasztikus gólt lőtt, ideje lenne kölcsönadni.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.23. 13:30:56

Nagyon jó cikk, gratula. Kiváncsi volnék Csöncsön véleményére az utolsó bekezdéssel kapcsolatban.
Szerintem nem lenne jó, ha baszk és katalán válogatottat elismerné a FiFA, mert annál kevesebb esélyünk lenne nekünk magyaroknak. Képzeljük csak el, hogy az első három kalapos csapat mellé kihúznánk még Katalóniát a hatodikból. Egy fifa által elismert katalán válogatott ezenkívül még degradálná is a Barca több, mint egy klub lózungját is.

Egyébként katalán ismerősöm még 2000-ben, éppen azt hozta föl a spanyol válogatott évtizedes gyengélkedésének okaként, hogy nemcsak Baszkföldön és Katalóniában, de Kasztíliában is sokkal fontosaabbak a klubok, mint a nemzeti csapat, de ő azért drukkolt a spanyoloknak. Egy másik katalán srác viszont azt mondta, hogy ő a portugáloknak drukkol inkább, mint a spanyoloknak.

rizla 2009.12.23. 13:35:05

a lezárás kissé "mit láttam az állatkertben?" jellegű, de amúgy az összefoglaló rendben van. mindenesetre elég szar helyzetbe kerülne xavi vagy puyol, ha döntésre kényszerítenék őket, hogy hol akarnak játszani.

Labdarúgás a mindenem · http://labdarugas.cimpa.hu/ 2009.12.23. 13:35:44

@peter135: Osztom a véleményedet, ez a mérkőzés nem egy Vb. vagy Eb-selejtező, ezért én sem engedtem volna el Fabregast, hiszen Ő az Arsenal egyik meghatározó embere és nem kockáztattam volna hogy megsérül.

moltisanti 2009.12.23. 13:37:00

Az mondjuk egy csodás döntés volt, hogy az argentínok világoskék-fehérben, a katalánok pedig szinte teljesen fehérben játszottak. Élmény volt így nézni a meccset.

sundin 2009.12.23. 13:37:21

@popp:
A 2008-as EB után mind több katalán és baszk vallotta magáénak a győztes csapatot, amit előtte úgy utáltak. Bilbao utcáit pl. ellepték az ünneplő fiatalok a döntő estéjén, nem kis csalódást okozva ezzel az idősebb baszkoknak. Az pedig igaz, hogy az eddigi spanyol válogatottak azért is voltak szarok, mert baszk és katalán klikkek alakultak ki a csapaton belül, az öreg Aragones valahogy megoldotta ezt a problémát is. Az pedig hiú ábránd, hogy mostanában legyen FIFA által elismert katalán vagy baszk válogatott...

Henke 2009.12.23. 13:39:00

@rizla: adnák is Barcelonában mindenfelé, de ő nem akar menni... azt mondta, Messitől tud annyit tanulni edzéseken, mint rendszeresen éles meccseken. Wow! Úgy látszik Pedro, és Jeffren jobban figyelnek :)

2009.12.23. 13:47:53

@Henke:
Bojan is jól tudja, hogy akit a Barca kölcsönbe ad az már soha nem tér vissza.
Sokkal többet érdemelne a srác. Nincs még egy klub ahol -csak megközelítőleg is- ilyen tehetséges gyerek mellőzve lenne.:(

Összefoglaló:
www.youtube.com/watch?v=fTmcRoA4hhk

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.23. 13:49:17

@sundin: Ez igaz, a siker összehoz. Ráadásul nyugodtan érezhetik magukénak a katalánok vagy a baszkok, hiszen Xavi, Iniesta, Fabregas, Puyol illetve Xabi Alonso és a többiek szép részt vállaltak a sikerből.

Amúgy szerintem nem is baj, hogy oldódik az egymás iránti ellenszenv a fiatalabb generációban, bár ezt látnám a Duna és az Olt partján is.

rizla 2009.12.23. 13:49:41

@Blaugrana: "Nincs még egy klub ahol -csak megközelítőleg is- ilyen tehetséges gyerek mellőzve lenne.:("

jó, hagyjuk már a siránkozást. szerinted ki helyett kéne játszania? ibrahimovic? a csapat érdeke az első.

bojan visszatérne a kölcsönből, efelől nincs kétségem. muszáj lenne többet játszania, de ebben a csapatban most nem fog tudni.

Shikaka 2009.12.23. 13:49:57

"A spanyol király viszont az önálló spanyol állam létrehozása után a központosítás jegyében megpróbálta bekebelezni azt, ami 1716-ban meg is történt"

Ez így nem jó.
Spanyolország Aragóniai Ferdinánd és Kasztiliai Izabella házasságával alakult ki.

A spanyol király nem 'akarta bekebelezni', mert a házasság után mind a kasztíliai, mind az aragóniai koronával rendelkezett. (a Leon-i, Mallorca-i, Nápolyi, stb. mellett)

Itt van Károly (Ferdinánd unokája) cimerpajzsa, rajta van a katalán is.
en.wikipedia.org/wiki/File:Charles_V_Arms-imperial.svg

rizla 2009.12.23. 13:51:59

@popp: iniesta nem katalán (és nem is baszk)

Henke 2009.12.23. 13:52:21

@Blaugrana: ha rajtam múlna, szivem szerint én is 6 támadóval küldeném fel a pályára a Barcát: Messi-Ibra-Henry-Pedro-Bojan-Jeffren. De szerencsére nem rajtam múlik :) nem fér be, ez van. Szerintem Henry nyári távozására várna ő, de jelenleg Pedronak áll a zászló nagyon a jelenlegi keretből arra a posztra. És Jeffren is elég rágós falat

2009.12.23. 13:53:37

@rizla: A rotáció látom nálad is épp oly homályos fogalom, mint Pepnél.

rizla 2009.12.23. 13:56:16

@Blaugrana: mikor kellett volna bojannak játszania ibrahimovic helyett? mert máshova nem lehet rakni, szélsőnek használhatatlan.

2009.12.23. 13:57:07

Pep rendszerint a meccsek 95%-ban nem cserél a 85. perc előtt és mind a 3 cserét 100-ból 1x használja ki. Simán játszhatna ennél jóval többet, de mind1.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.23. 13:58:02

@rizla: Eddig föl sem merült bennem, hogy nem katalán. Látod-látod még tőled is tanulhatok ;-). Bár attól, hogy nem katalán, attól még a katalánok sajátjuknak tekinthetik ;-).

szeme közé, laposan! 2009.12.23. 13:58:41

A spanyol válogatott szerintem csak akkor esne szét, ha a katalán és egyéb nemzetiségű tagjai az újonnan alakult egyéb nemzetiségű új válogatottakban lépnének pályára. Erősen kétlem azonban, hogy Puyolék lemondanának egy jóval több sikerélménnyel kecsegtető SPANYOL válogatottbeli szereplésről azért, hogy a szívük szerinti mezt húzhassák magukra... Meg különben is, szerintem ez utóbbin az anyukájukon/nagyapjukon kívül nem nagyon érdekelne bárkit is.

sundin 2009.12.23. 14:00:31

@rizla: @popp:
Kasztíliai (Albacete), de ha jól tudom egyszer már pályára lépett a katalán válogatottban. Még Güiza és Sergio Garcia volt "nemspanyol" abban a keretben, na meg a jó öreg Marcos Senna, akinek talán a legtöbbet köszönhetik.

rizla 2009.12.23. 14:03:26

@Blaugrana: jó, ő máshogy gondolja, máshogy gondolkodik a futballról, más nála a prioritás, minthogy éppen tud-e plusz 15 percet játszani egy fiatal (amire amúgy figyel, de van, amikor ezt nem lépheti meg, és kész). mindenesetre megnézném, ahogy peppel - aki épp minden idők legsikeresebb naptári évét produkálta a klubfutballban - vitatkozol erről. a csapatnak nagyon ritkán van szüksége bojan játékára, lényegében szinte soha (ami pl pedroról már nem mondható el, aki pontosan azt hozza, amit bojannak kellene.. gyenguska a mezőnyben ő is, de a kapu előtt halálos). ahhoz képest azért néha játszik.

rizla 2009.12.23. 14:04:26

@szeme közé, laposan!: szerintem ha a spanyol megnyerik a VB-t, akkor azután xaviék simán játszanának csak katalóniáért, feltéve, hogy addigra el fogja ismerni őket a fifa. de nem fogja.

rdani · http://eurosport.blog.hu 2009.12.23. 14:10:06

A törihez annyit: Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd 1469-ben házasodott meg, ekkor alakult ki az, amit ma Spanyolországként ismerünk. Viszont 1714-ig a katalán területeknek megvolt a maga kis autonómiája, saját nyelv, saját alkotmány, stb. A spanyol örökösödési háború végén 1716-ban jött a központi hatalom megerősödése, és kb ez az a dátum, amelytől elnyomva érzik magukat a mai katalánok. Jelenleg egyébként az 1979-es "alkotmány" van érvényben, amit 2006-ban egy népszavazás során kiegészítettek, hogy még több kérdésben dönthessen Katalónia a központi hatalom nélkül. Ezt a kiegészítést támadták meg egy madridi bíróságon, várhatóan jövő év elején lesz ítélet.

A Barcelona "Més que un club" jelszava már régóta nem csak erről szól, hanem arról az irgalmatlan méretű jótékony tevékenységről, amit a klub csinál.

Amúgy a kezdő: 1-Valdés, 2-Bruno Saltor, 3-Piqué, 4-Oleguer, 5-Puyol, 6-Xavi, 7-Sergio Garcia, 8-Capdevila, 9-Bojan, 10-Busquets, 11-Verdú.

rizla 2009.12.23. 14:13:50

@rdani: köszi. busquets 10! és oleguer újra a camp nouban, cruyff-fal együtt. azért nem kicsit volt pikáns a meccs. nem hittem volna amúgy, hogy piqué, puyol, vagy xavi játszani fognak.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.23. 14:14:52

@rdani: Tudjuk miről szól a "Més que un club" jelszó. Amelynek jelentése nem változik attól, hogy újabban ezt az Unicefes izét is beleakarják magyarázni. Szerintem.

rizla 2009.12.23. 14:20:43

@popp: nem bele akarják magyarázni, hanem igyekeznek rászolgálni a jól csengő (de ma már kevésbé aktuális) szlogenjükre, feltölteni tartalommal. nem véletlenül a barcelona egyezett meg az uniceffel. ugyan a helyzet már kevéssé polgárháborús, mint annak idején, ettől még a barcelonában megmaradt a különbözés utáni vágy egy globálisabb formában. részben ezért az unicefes izé.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.12.23. 14:23:59

@popp:

Én is kíváncsi vagyok a saját véleményemre ezzel kapcsolatban. :-) Tényleg nem tudom.

Az biztos, hogy ha lenne külön katalán és spanyol válogatott is, akkor én mindkettőnek szurkolnék. Elnézve például a fönti keretet, bizony ez a katalán válogatott simán kvalifikálni tudná magát a nagy versenyekre. Sőt...

Összességében viszont talán mégis jobb, hogy egy csapatban játszik Xavi és Torres, Villa és Fabregas. (Puyol és Llorrente.)

Szerintem sokan sírják vissza most is az összjugoszláv válogatottat, és spekulálnak, mi lenne, ha. Micsoda csapat lett volna a '90-es évek végén, ha Suker és Mijátovics és a többiek egy válogatottat erősítettek volna! Egyértelmű vb-esélyes. Kicsit hasonló a helyzet most a spanyol válogatottal. Szóval nem bánom, hogy egybe vannak.

rdani · http://eurosport.blog.hu 2009.12.23. 14:27:14

@popp: persze, hogy tudjuk, miről szól. De ha véletlenül Katalónia független lesz, akkor az eredeti értelem megszűnik. Keresnek helyette másikat...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.23. 14:49:41

@rizla: @rdani: Nem feltétlenül szűnik meg az eredeti értelem, mert ez a mondat akkor is emlékeztet egy korra, amikor sok katalán ember számára a Barca jelentette a vigaszt.

Ha meg a klub akadémiáján különleges figyelmet szentelnek a klub történetének oktatsára, akkor ezt a mindenkkori játékosok is tudni fogják.

rizla 2009.12.23. 14:58:40

@popp: nem szűnik meg, de már nem olyan erőteljes. a régi történelemre hivatkozó húszéves nacionalisták java csak politikai érdekből zavart agyú pózer itthon is.
mindenesetre a klub törekvéseit csak díjazni lehet, hogy még több értelmet nyerjen a jól ismert szlogen, mert nem puszta sznoboskodás az egyénieskedés.

Shikaka 2009.12.23. 15:04:11

Van néhány kasztíliai és katalán munkatársam, és az a dúrva, hogy ez a fasiszta-komcsi kérdés még most is aktuális, akár családon belül is.
A katalánoknál még kiegészül azzal, hogy 'többet tesznek a közösbe' mint amennyit visszakapnak, lévén az ország legfejlettebb és leggazdagabb régiója.

Utólag nekik is nehéz pártatlanul nézni a dolgokat, de abban talán egyetértenek, hogy János Károly faszacsávó.

Annyit pártatlanként megjegyeznék, hogy ha a polgárháborúban a kommunisták nyernek (előszeretettel említik őket köztársaságpártinak, de a kommunisták voltak a főnökök). REAL madrid helyett lett volna CSZKA Barcelona :D

Jó példa a megítélésben lévő zavarra, hogy míg pl. Hemingway egyértelműen a 'jónak' látta azokat akik Franco ellen harcoltak, Orwellnél ez már inkább két egyformában rossz oldal lett.
A spanyolok maguk is elismerik, hogy elég kevés ember volt akkoriban nem radikális.

Shikaka 2009.12.23. 15:16:09

Még érdekességképp annyit, hogy az aragóniai címer és a magyar közötti hasonlóság - néhány történész szerint, ld. aktuális Rubicon - nem véletlen.
Sokan az első aragóniai ara kiséretében található lovagok cimerpajzsában látják a magyar 'árpád-sáv' elődjét.

A legenda szerint egyébként az arany alapon vörös csíkok a pajzson végighúzott véres ujjakat jelképezik.

rdani · http://eurosport.blog.hu 2009.12.23. 15:32:49

@Shikaka: tulajdonképpen a köztársaságpártiak legnagyobb baja az volt, hogy nem volt "főnök", mint Francoéknál, hanem kisebb-nagyobb anarchista/kommunista/szabadelvű csoportok voltak. Katalóniában az is dob egyet a képen, hogy voltak mindezekből még függetlenségpártiak is :)

GeoThrasher 2009.12.23. 15:40:33

Énis támogatnám a baszk és a katalán csapat indulását. Kevesebb esélyünk lenne? Most sincs a nullánál több, úgyhogy emiatt felesleges félni.

Ja amúgy lassan úgyis lehet készülni a flamand-vallon derbire, úgyhogy miért ne?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.23. 16:03:08

@rizla: Szerintem nem kéne idekeverni azokat a kölyköket. Egyébként rossz szokásomnak hódolva vitatkoztam egyikkel-másikkal, többségüknek lövése sincs a törihez.

badblood 2009.12.23. 16:28:11

@peter135:
Van a PL-nek "lájtos" szakasza? :))

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 16:31:09

Remek poszt. No meg Garcia is örülhet, hisz ezúttal tehermentesítve lett a spanyol poszt. :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 16:33:33

Egyébként érdekes kérdés, hogy mi lenne, ha selejtezőben ezek a csapatok indulhatnának. Én személy szerint megnézném, egy spanyol-katalán derbi lehetne akkora élmény, mint egy angol-skót. Hangulatban természetesen.

Henke 2009.12.23. 17:16:33

Katalónia 32ezer nkm, 7,1millió fő
Portugália 92ezer nkm, 10 millió fő

lakosságban nem is olyan kicsi ez a Katalónia. Legalább vannak elegen, hogy ássák a katalán gödört :)

bög 2009.12.23. 17:42:58

@rizla: mivel valami ritka zombi fajzat. régebben halvány citromsárga volt a bőre, mennyit röhögtünk rajta.

nasteey 2009.12.23. 18:20:41

Semmi értelme nem lenne (szerintem legalábbis) külön spanyol katalán és baszk válogatottnak (és a Bilbao kerete FIFA-rendezvényekkor sem pihenne).

Így jó ez, ahogy most van, szerintem senkinek nem érdeke ezen változtatni.
Van potenciál a katalánok keretében, de inkább a kezdőcsapat erős, de a pad meg vékony, tehát hosszabb távon szerintem nem lenne egy sikeres válogatott.

@rizla: Pedig mintha arra emlékeztem volna, hogy Rijkaard-nál balszélen (is) játszott Bojan.
Amúgy szerintem lehetne neki helyet szorítani. Az Estudiantes ellen is 4 támadó volt fent, Pedro és Jeffren személyében két szélső, Messi meg kicsit visszavontabban középen. Szerintem valami hasonló szisztémában Bojan sem lenne elveszve, tehát Ibra előtte, a két szélen mondjuk Pedro és Iniesta.
Sajnálnám, ha elkallódna, mert potenciál van benne, bár valószínűleg nem akkora, mint amekkora hype vette körül 16-17 évesen. Mindenestre a hétfői barátságos meccsen és a tegnapi meccsen is gyönyörű gólt lőtt (és jól láttam, hogy az első gólnál ő adja a gólpasszt?). Szóval hajrá Bojan! :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 18:30:09

@nasteey: Bojan bemutatkozott már a spanyol válogatottban? Ha nem, komolyabban nem merült fel benne, hogy szerb válogatott legyen?

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2009.12.23. 19:51:05

A témához kapcsolódóan, én azzal sem értek egyet, hogy Nagy-Britannia 4 helyen is versenybe szállhat a világon egyedüliként... Egy ország, egy csapat, ennek így kéne lennie véleményem szerint. A téli olimpia elég kemény lenne például hokiban, ha Alberta, Ontario és főleg Quebec is külön csapatot indíthatna, a túloldalon meg Jakut föld, meg Szibéria meg mit tudom én még mi... Ez utóbbi példa nyilván sántít, de a Quebec-es bőven megállja helyét analógiaként.

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2009.12.23. 19:52:40

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Tudomásom szerint az EB előtt már játszott legalább egyszer.

S-1-5-7 2009.12.23. 20:22:46

Szerintem a spanyol válogatottnál érdekesebb a bajnokság.
Mi lenne az FC Barcelonaból, ha a katalán bajnokságban játszana?
Talán csak emlék.

rizla 2009.12.23. 21:01:45

@nasteey: "Pedig mintha arra emlékeztem volna, hogy Rijkaard-nál balszélen (is) játszott Bojan."

jó gyenge is volt. meg pepnél is szerepelt a szélen, az eredmény szintén gyászos.

"Szerintem valami hasonló szisztémában Bojan sem lenne elveszve, tehát Ibra előtte, a két szélen mondjuk Pedro és Iniesta."

tehát bojan játsszon árnyékéket? nem hiszem, hogy feküdne neki az osztogatás a sűrűjében.

"Sajnálnám, ha elkallódna, mert potenciál van benne, bár valószínűleg nem akkora, mint amekkora hype vette körül 16-17 évesen. "

azért az nem volt véletlen, és talán még lehet akkora zseni, mint amekkorának kikiáltották. brutális mennyiségű gólt rúgott a korosztályos csapatokban. csak fejben és fizikálisan nem az igazi valahogy ezen a szinten. jó lenne tudni, hogy mire lenne képes állandó kezdőként, ezért kéne kölcsönadni. vannak, akikből csak úgy jön ki, ami bennük van. bojan mióta a nagycsapatban van, csak harmadik számú a saját posztján, franknél is csak a sérülések miatt került valamivel jobban előtérbe. más kérdés, hogy az akkori teljesítményét is sokan erősen túlértékelték.

rizla 2009.12.23. 21:02:48

@MVP-pajzs: kétlem, hogy bajnokságot váltana a barcelona, ha véletlenül valahogy katalóniából önálló ország válna.
nem csak a barca érdeke ugyanis, hogy ott maradjon, ahol van, hanem mindenkié. nézőké, befektetőké, szponzoroké, a ligáé, még a real madridé is.

rizla 2009.12.23. 21:07:01

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: nekem nem rémlett, a wiki szerint kétszer volt válogatott, egyszer még 2008 elején, amikor pályára nem lépett, mert megsérült, csak a keret tagja volt. 2008 szeptemberében viszont már játszott is örményország ellen.
amúgy ő egyértelműen spanyol válogatott akar lenni, ami nem meglepő. igazából csak a neve szerb, katalóniában született, ott nőtt fel, katalán az anyja, ott él, ott a klubcsapata.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.23. 21:16:02

@rizla: Köszönöm, arra emlékszem, hogy erősen kapacitálta a szerb szövetség, arra viszont nem, hogy erre ő hogy reagált.

Tepes 2009.12.23. 21:55:19

Szerintem nincs sok esélyük a FIFA tagságra, mert mostanában általában a FIFA a NOB tagsághoz köti a felvételt, a NOB tagsághoz meg általában ENSZ tagság kell. Így például Koszovót sem fogják jó sokáig engedni az oroszok...

nasteey 2009.12.23. 22:25:23

@rizla: "tehát bojan játsszon árnyékéket? nem hiszem, hogy feküdne neki az osztogatás a sűrűjében."

Nem is konkréten arra gondoltam, hogy azt játssza, amit Messi, csak abban a pozícióban. Az osztogatást hagyja meg Xavinak. Mondjuk az a veszély nem fenyeget, hogy Pep megbontaná a játékrendszerét, hiszen az eredményei igazolják. Csak eljátszottam a gondolattal, hogy egy kétcsatáros rendszerben, kicsit hátrébb talán nagyobb hasznára lenne a csapatnak. Mert az látszik, hogy szélen se az igazi, középen meg megeszik. Elküldeni meg véleményem szerint nem igazán fogják.

nepáli 2009.12.24. 08:40:54

azért érdekes, hogy askóciának, wales-nek, észak-írországnak lehet saját hivatalos válogatottja, de katalóniának nem...
mindig is igazságtalannak éreztem, hogy a britt birodalom 4 válogatottat indíthat a különböző eseményeken, míg pl atlétikában egységes csapattal mennek, hol a következetesség?

váév építők (törölt) 2009.12.24. 08:55:04

@nasteey: a bojan-kérdésnek van egy egyszerű megoldása: kölcsön kell adni a liverpoolnak, ott most biztos állandó kezdő lehetne..;)

danesdzsu2 2009.12.24. 22:13:41

@_Daytona: Skóciának, Wales-nek, Észak-Írországnak van saját bajnoksága.

luqe 2009.12.25. 14:34:36

Rajtam kívül ki gondolja úgy, hogy Argentína a vb-n nem jut tovább a csoportjából? :)

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.12.26. 12:16:52

most vettem csak eszre a cikket,remek iras. naon orulnek,ha egyszer onallo katalonianak szurkolhatnek vilagversenyeken (komoly dilemmat okozna,h nekik v hollandianak,de valszeg katalonia mellett voksolnek). spanyoloknak en sem tudok szivbol szoritani,kedvelem oket a barca-jatekosok miatt,de ez nem az igazi...

Antoni Torres 2009.12.31. 16:41:40

Nem tudom valaki megjegyezte-e már, de a "Katalánok otthona a Les Corts volt" állítás bár igaz, a épen mégis a Camp Nou díszeleg. :D

A cikk tűrhető, igaz számomra nem szolgált újdonsággal.
süti beállítások módosítása