Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #17 Az év párosa

2009.12.16. 16:00 OJ

A tizenhét az már majdnem tizennyolc, ebből az alkalomból MTI-stílusban harangozzuk be a hétközi meccseket: a francia bajnokság elhalasztott fordulójában a másodikhoz látogat a listavezető. Bővebben: az élvonalba bombaősszel visszatérő Montpellier Blanc-ékat látja vendégül, aki először kanyarodik edzőként arra, ahol válogatott focistát faragtak belől és ahol kismilliószor vezette pályára társait kapitányként. Szóba kerül a másik hat találka is (kettőt a múlthéten nyomtak le, egyet tegnap), de előtte még az év legjobbjait éltetjük egy forró tea társaságában.

Tigana és Jacquet, 1984. Wiltord és Élie Baup, 1999. Gourcuff és Blanc, 2009. Az év játékosai és edzői, egyben a bordeaux-i duplázók, a France Football éves szavazásán. Nem igényel különösebb kommentárt, a közelmúlt legegyhangúbb döntésével szemben nem lehetnek fenntartásaink. Totálisan megérdemelt.

Az edzői karriert már a válogatott tengelyében elkezdő Blanc legnagyobb eredménye az, hogy rájött: a jó téglák se érnek sokat, ha a meleg közben kiszökik a házból. Blanc munkája nem merült ki abban, hogy tető alá hozott egy masszív, egységes, sztármentes társaságot: sikeresen illesztette bele a képbe a legkényesebb darabkát, a motivált, virtuóz játékmestert, akinek személye hasonló valószínűség mellett katalizálja a szakma és a nézők elképzeléseit, illetve dönti be azokat. A tézis szerint: mikor Gourcuff a kezdőben szerepel, ötből négy bajnokin arat a Girondins - és az a négy a fentiek ellenére se fordul egyszemélyes showműsorba, Planus, Trémoulinas, Diarra, Wendel vagy Chamakh legalább annyi minőséget pakol hozzá a sikerekhez, mint az, akire Lolo a pálcát bízta.

Ez a csapat gyakorlatilag az egész naptári év során megbonthatatlannak bizonyult (egyik bizonyítéka egy félévesre prolongált veretlenségi széria), átadva egyrészt a múltnak az irreálisan hosszú, egyre komolyabb közönnyel kezelt lyoni uralmat, másrészt megalapozva azt a precíz, egyszersmind váratlan BL-szereplést, amit francia klubok közül hat-nyolc éven át csak a Lyontól várhatott az értő közönség - és vár tán még most is, a bajnoki teljesítmények ellenére. És ez a csapat kiérdemelte a három körrel zárás előtt megelőlegezett őszi elsőséget is.

Tippek

Kedden, tetű hidegben  találkozott a Valenciennes és az Auxerre: bár ne tették volna, igaz, kőkemény egy ponttól estek volna el...  [Valenciennes-Auxerre 0-0] Ezúttal ismét bjoe0502 a vendégünk egy kellemes tippelésre, igaz, rögtön az elsővel el is szállt, mivel három gólt és sormintában érkező hazai sikert remélt (2-1), de még értelmes támadások se nagyon születtek. Pirossal a cimbora, kékkel a szerző vázolja föl a tutit.

Le Mans-Grenoble  

2-1  A Grenoble tök utolsó, a Le Mans sincs sokkal feljebb - kiesési rangadó a javából. Le Tallec anno még a Liverpoolban is űzte a zsugát, sőt még a Bl-ben is szerepelt, így 1 gólt felírok a neve mellé. A másik oldalon is van egy vándor, Ljuboja néhány francia csapat és bundás kitérő után újra a galloknál kergeti a labdát. Idén végre a gólokat is rúgja, de lehet hogy csak a "vakok között a félszemű is" csokorba van benne, se baj, 1 gólt megérdemel...

1-1  A mindenkori kiesésre jelölt csapatok réme a hóbagoly azon fajtája, ami egy bazi nagy ikszet visel a hátán és vészjóslóan fürkészi a ködben tipródó feleket, mígnem lemondóan vacsora után néz.

Lorient-Marseille

2-3  Nehéz kérdés, ha az OM tapadni akar az elejéhez hoznia kell, idén pedig különösen nem egyszerű a lorienti kitérő. Hajtós meccs lesz, a marseille-i védelemről tudjuk, hogy minden értelemben gólképes. A Lorient-ban benne maradt még az előző csörtéből pár dugó, úgyhogy izgalmas meccsre van kilátás.

2-2  DD úgy döntött, bevárja a Lyont. Elegáns gesztus, nemdeugye?

Lyon-Boulogne  

3-1  Cipőzni fog a Lyon, történelmi mélység már ez a 9.hely... Nézhetjük úgy, hogy a vendégeknek pont most van esélye, de úgyis hogy most nincs leginkább és az utóbbira teszek...

4-0  Tud élni a Boulogne: Vélodrome-ra Gerland - csak most a kapuvasra fagynak a mezek.

Monaco-Rennes  

1-1  A Monaco 6 meccse nem nyert, a Rennes 2 győzelemből jön. Az izlandi vitéz megszerzi első gólját idén /de az is lehet h Nené folytatja a termelést/. A Rennes is szerez gólt....igazságtalan x...bírói hibákkal.

2-0  Bár a hétvégén mindkét fél játéka a hulladék kategóriát hozta (eltérő eredményesség mellett), a deresbajszúnak ma se lesz ideje felfázni, több látnivaló lesz itt, kérem, mint a karácsonyi vásárban. Gudjohnsen nincs, ez megváltás - Gyan sincs, ez meg probléma.

Montpellier-Bordeaux

1-2  Az 1. és 2. helyezett csatája. Az első kijelentés nem meglepő, a 2. annál inkább. Vendég győzelem lesz biza, Chamakh lesz a differencia.

0-2  Carrasso ihletett formáját ezúttal is csak sóváran követi a tesó, Blanc szünetben meghívja egy epres nyalókára.

Nancy-Nice  

0-0  Ugyanannyi pontszámmal állnak a tabellán egymás mögött, a Nancy fogalmatlanságát már csak az előttem megénekelt Bagayoko tudná ellensúlyozni. A Nancy-ból egy rénszarvas hiányzik, a Nice-ből meg minden. Egy rossz x még ki is sülhet belőle.

6-0  A Cliffhangerben van egy jelenet, amikor a barlangban bujdokló hegyimentő gyengéden jégcsapra húzza a bicskás rosszfiút és csak bugyog a vér...

PSG-Lens  

2-1  A párizsi támadó egység Erdinc-kel kiegészülve nagyon ütőképes, így otthon tartják a 3 pontot. A Lens erre a fordulóra kicsit megakad, de a következőben tovább lépdel előre, nekem nagyon szimpatikusak /hajh, régi BL-emlékek/.

2-1  Öt éven át nyerni járt a Parc-ba a Lens, most a szűk esztendők következnek. 2008-ban emlékezetes ligakupadöntőt játszottak egymással, ami a 94. percben dőlt el - nem sokkal utána az RCL ki is esett...

2 komment

Címkék: francia videó beharangozó üveggömb tippverseny ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr691602382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papp Sanyi 2009.12.16. 18:47:40

"A Lens erre a fordulóra kicsit megakad, de a következőben tovább lépdel előre, nekem nagyon szimpatikusak /hajh, régi BL-emlékek/." Ebben teljesen igazad van! Remélem meglepetést tudnak okozni!

bjoe0502 2009.12.17. 13:23:53

nah így visszanézve aránylag jól tippeltem...
süti beállítások módosítása