Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Csak a matek nem segíthet

2009.12.09. 14:33 Garcia bőrmester

Az idei BL csoportkörének utolsó fordulójában a keddi játéknap a hazai csapatok jelentős részének kegyetlen megalázásáról marad emlékezetes. Nincs bocsánat a Juventus és az Atlético Madrid számára, de a Wolfsburg, a Besiktas, a Marseille és a Maccabbi Haifa sem erre számított. Ki gondolta volna előzetesen, hogy a Zürich hozza a legjobb hazai eredményt és még a tét nélkül kiálló Chelsea sem tud elbánni a ciprusiakkal. A pályákon született eredmények alapján a tegnapi nyolc továbbjutót hét ország adja, mint a legfőbb európai kupa hőskorában. AB jelű csoport továbbjutójának kiléte kis időre bizonytalanná vált a CSKA Moszkva két játékosa körül kirobbant dopping-ügy miatt.

A-csoport

Nemhogy felszínre tört a Juventus minden egyes hibája, de pusztító, letaglózó erővel, hajókürtként bődült az ember fejébe bele. Már a meccs elején látni lehetett, hogy van Gaal 3-5-2-es taktikája két wingback-kel a középpályán (Pranjic, Lahm) kinyírja a Juve amúgy is koszlott szélsőjátékát, amire Ferrara csak velőtrázóan ostoba cserékkel tudott válaszolni. Ennél is dühítőbb volt látni, hogy amíg a Bayern – igaz, hosszú idő után először – képes volt átérezni a viselt mezzel járó íratlan kötelességeket, addig a hazaiak csak méla undorral toszogatták egymásnak a labdát. A keret csapnivaló összetétele, és az egykori oroszlánból a padon tépelődő kotlóssá változó Ciro akut tehetetlensége a klub újkori történelmének legszégyenteljesebb fejezetével végződött, megmagyarázhatatlan bizonyítványt nyomva manager, edző és játékos kezébe: ti vagytok az elmúlt harminc év legszánalmasabb kompániája, gratulálunk. Eközben a Bayern minden elismerést megérdemel, szívvel, akarattal ledózerolták a középszerűség bádogszobrát formázó Juvét, melyben Melo és Diego akkor sem érne ötven millió eurót, ha az egyik a Mona Lisát, a másik meg a Guernicát rejtegetné a seggében, mint Butch Coolidge faterja. A bajorok nemcsak szimpatikusan (Istenem, hova jutottunk), de dinamikusan, hatékonyan tették a dolgukat, besöpörve minden erkölcsi és nagyon is kézzelfogható elismerést. Mondhatnánk, hogy akkor most ez volt a Wunder von Turin, ha nem lennénk fájdalmasan tisztában azzal, hogy amit tegnap láttunk, az maga volt a csontdermesztő valóság. (Juventus-Bayern 1-4) – heinrich

Laurent Blanc előzetesen azt ígérte, hogy egy soha nem látott összeállításban pályára lépő Bordeaux fogja szállítani a zsinórban ötödik BL-győzelmet, és lőn. A Bordeaux behúzta annak rendje és módja szerint, kőbe vésve a már korábban bebiztosított továbbjutását. Tsepo Masilela nevét itt érdemes megjegyezni, mert ő az a fiatalember, aki eljutott gyermekkori álmai küszöbére, hogy életében egyszer, egy BL-meccsen, akkorát rúgjon a hőn szeretett játékszerbe, amekkorát csak bír. A küszöbön túl nem jutott, ugyanis igyekezetében, a valaha látott egyik legnagyobb luftot produkálta, amit Abdou Traoré – a Barcelona kiszemeltje – használt ki és beadásából Jussié megszerezte a győzelmet jelentő gólt. Az izraeli Maccabi Haifa több mérkőzésen is szerezhetett volna pontot, így a tegnapin is. Próbálkozásaikat nem koronázta siker és így a 200405-ös kiírásban szereplő Depor után a második csapat lettek, aki nem szerzett gólt. Említésre érdemes, hogy Alon Harazi tizennyolcadik szezonjában 720. alkalommal szerepelt a zöldeknél, ami világviszonylatban is megsüvegelendő teljesítmény. Összességében az izraeliek talán ennek örülhettek a legjobban ebben a sorozatban. (Maccabi-Bordeaux 0-1)

A csoport végeredménye 1. Bordeaux 16, 2. Bayern 10, 3. Juventus 8, 4. Maccabi Haifa 0

B-csoport

Hidegzuhany a Wolfsburg kiesése, főleg azért, mert a német bajnok támadósora a szedett-vedett manchesteri védelem ellen egyetlen gólra volt képes egy olyan meccsen, amelyet a fogadók már alig vártak. Fletcher, Carrick és Park is a hátsó alakzatot erősítette, míg a hazai oldal teljes fegyverzetben vette fel a küzdelmet. A jelenleg is aktív aranylabdások közül legkevesebb figyelmet kapó Michael Owen ütötte el a Wolfsburgot a továbbjutástól, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a németek védelmét ezen az estén a Torghelle-Coulibaly páros is kényszerítőkkel játszotta volna át. A nyáron 3 millió fontért, a Bordeauxtól igazolt Gabriel Obertan parádés betörése volt a mérkőzés legemlékezetesebb pillanata, amikor egy-két látványos csel után pontosan játszotta meg Owent. Dzeko ugyan egy fejessel szétszaggatta Kuszczak hálóját, de ez kevésnek bizonyult. A Wolfsburg elszámította magát, rutintalannak bizonyultak egy olyan alapvető tétel tekintetében, hogy védekezés nélkül még akkor sem mehet biztosra valaki, ha az ellenfélről azt feltételezi, hogy gyenge lábakon áll a védelme. Természetesen láttunk már olyat, hogy Owen egyedül marad a kapu előtt és ki is használja az adódó lehetőségeket, de ez a meccs sokkal inkább a hazaiak lehetősége volt. Nem gondoljuk, hogy lekezelték volna az ellenfelet, de, hogy magukban elkönyvelték az esélyességet az szinte biztos. (Wolfsburg-Manchester United 1-3)

A Besiktas-CSKA Moszkva összecsapáson leginkább a Milan szurkolói dörzsölhették a tenyerüket. Leendő játékosuk Milos Krasic ugyanis szenzációs gólt szerzett és az egész BL csoportkörben mutatott játékával pont azt a játékelemet valósította meg, amit az olasz csapat gyakran nélkülöz, ez pedig a lendületes egyéni akciók bemutatása. Az oroszok továbbjutása győzelme csak a hosszabbításban vált teljesen biztossá Aldonyinnak köszönhetően. Ekkor legalábbis még mindenki ezt hitte. A reggeli lapok arról cikkeztek, hogy a moszkvaiak kizárására is van esély ugyanis két játékosuk szervezetében is tiltott szert találtak a Manchester United elleni mérkőzést követő doppingvizsgálaton. Berezutsky és Ignashevich, az orvosok állítása szerint az orosz válogatottnál töltött idő alatt, megfázásra szedett olyan gyógyszert, ami az UEFA tiltó listáján szerepel. A szabályzat szerint, ha egy csapat egynél több játékosánál bizonyosodik be tiltott szer használata, az az adott klub folyamatban lévő ésvagy jövőbeli versenysorozatokból történő kizárását vonhatja maga után. Orvosokon, doppingbizottságon a sor. Mindenesetre Teddy KGB és Valujev után itt a következő orosz, aki nagyon csúnyán tud nézni, ha bosszantják és valószínűleg mérges lett volna, ha elmeszelik. Lehet, hogy nem az Ignashevich  okozta rémületében, de a legfrissebb hírek szerint az UEFA nem fogja kizárni az oroszokat. (Besiktas-CSKA Moszkva 1-2)

A csoport végeredménye 1. Manchester United 13, 2. CSKA 10, 3. Wolfsburg 7, 4. Besiktas 4.

 

 

 

 

 


C-csoport

Végül a papírforma érvényesült a csoportban, és a Real Madrid a Milannal karöltve jutott tovább. A Marseille hazai pályán mindkét továbbjutótól kikapott és ez megengedhetetlen luxusnak bizonyult a franciák szempontjából. A korai gólváltás C. Ronaldo 30 méteres szabadrúgásbombájával kezdődött, hasonlóképpen a 2003-as meccsükhöz, amikor egy szintén volt MU-játékos, David Beckham talált be az elején. Lucho hamar kiegyenlített és a Zürichből érkezett fejlemények tükrében a franciák kettőzött erővel kezdtek támadni. Albiol találatára azonban már csak egy kapufára lőtt tizenegyessel tudott válaszolni a Marseille, így az EL-ben folytathatják. A Zidane szerint végső esélyes királyiak pedig a góllövőlistát mostani duplájával vezető C.-vel a fedélzeten várhatják a tavaszi párosítás sorsolását. A spanyol sajtó Lassana Diarra játékát emeli ki, aki amellett, hogy sziklakeményen védekezett, a mindent eldöntő találat előtt gólpasszt adott a portugál kilencesnek (Marseille-Real Madrid 1-3)

A Milan végül úgy jutott tovább, ahogyan a szurkolói elfogadják, az ellenszurkolói pedig gyűlölik. Valószínűleg még a Debrecenre is megorrolnánk, ha nem jutna tovább a Zürich ellen egy kieséses párharcban, nem még a Milan-drukkerek Pirloékra. A Zürich véghezvitte ezt a bravúrt, egyszer legyőzte neves riválisát otthon pedig döntetlent ért el az olaszok ellen. A svájciak szabadrúgásból megszerzett vezetését Ronaldinho a második félidőben tizenegyesből egalizálta, melynek jogosságát és a hozzá kapcsolódó kiállítást a svájciak vitatják. A Milan, ha csak az utolsó forduló eseményeit vesszük figyelembe a Realnak köszönheti a továbbjutást, ami annak fényében hangzik kicsit viccesen, hogy a madridiakkal szemben pedig nekik jobb a mérlegük. Továbbra is érthetetlen számunkra, hogy a Milan miért nem verte meg oda-vissza a svájci csapatot, akik azért egy-két méretes pofonba beleszaladtak a másik két ellenfelük kezei által. (Zürich-Milan 1-1)

A csoport végeredménye 1. Real Madrid 13, 2. Milan 9, 3. Marseille 7, 4. Zürich 4.

D-csoport

A negyedik csoportban kizárólag a harmadik hely sorsa volt kérdéses az utolsó játéknap előtt. Ezt végül az Atlético Madrid teljesen megérdemelten megszerezte a ciprusi Apoel előtt, miután a játékosai nem doppingoltak, nem kapott a csapat pontlevonást mondjuk szurkolói rendbontások miatt és nem jár mínuszpont azért sem, ha a csapat már negyedóra elteltével lefekszik a tét nélkül futballozó Porto előtt. Az Atlético idei formáját figyelembe véve a felsoroltakon kívül semmi pozitívumot nem tudunk elmondani. Az azért felettébb aggályos lehet a szurkolóik számára, hogy két bajnoki győzelmet követően, az elvileg felfelé ívelő pályára állt alakulat, ahelyett, hogy megragadná a kézenfekvő lehetőséget, arra, hogy futbalozzon ilyen lélektelen játékkal rukkol ki. (Atlético Madrid-Porto 0-3)

A néhány fiatalt is bevető, már biztosan csoportelső, de azért nem a fakóval kiálló Chelsea Essien és Drogba vezérletével érdemelte ki az x-et a Stamford Bridge közönsége előtt. Le a kalappal a ciprusiak előtt, akik versenyben voltak a harmadik helyért és úgy maradtak alul, hogy az Atlético Madrid egyszer sem tudta megverni őket és csak idegenben lőtt több góljával maradt a harmadik helyen.Valószínűleg a ciprusiak szereplése lehet a követendő példa a következő évek magyar bajnokai számára, az alapján, ahogyan tavaly az Anorthoszisz idén pedig az Apoel szerepelt. Ez reális cél lehet. (Chelsea-Apoel 2-2)

A csoport végeredménye 1. Chelsea 14, 2. Porto 12, 3. Atlético Madrid 3, 4. Apoel 3.

151 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr901585852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabyjuve 2009.12.09. 17:52:41

Tegnap leültem és végre a tv-ben néztem meg egy juve meccset.Nálunk nő uralom van ,de most mondtam ,hogy csönd, bl ,továbbjutás,stb.
Szóval leültem és megnéztem.Az elsö félidő végére már nem volt bennem az az izgalom ami ilyenkor az emberben lenni szokott.A második végére már azon gondolkodtam ,hogy milyen szó illik erre a játékra amit a csapatomtól láttam.Ma sem találok rá szavakat.
Mert az hogy szánalmas az enyhe kifejezés.A szakmai dolgokhoz nem értek ,mert én csak szeretem a focit,de ez nem volt más mint a labdarúgás arcul köpése.
De ma már ez csak történelem.Én maradok juve szurkoló és csak remélem hogy ez a szerencsétlenkedés amit ez a csapat mutat egyszer véget ér.
FORZA JUVE

csillagkutya seven 2009.12.09. 18:01:58

utálok egy pár csapatot, a bayern és juve előkelő helyen van ott, sajnos csak az egyik eshetett ki:))
nehéz volt eldöntenem, hogy kiért izgulok, végül a németek mellett döntöttem, jaj szegény juve, szép volt az alázás:))
CR9 lőtt egy pazar gólt, ez az ember nem egy szerény valaki, de focizni azt tud! így megrúgni a bőrt 30ról...

calciomax 2009.12.09. 18:16:36

@Mr.AT: " nehéz lesz bekerülnie úgy a brazil VB-keretbe, hogy az EL-ben hajkurássza (sikertelenül) a labdát máltai kiscsapatok ellen."
Figyu ha bejutnak mondjuk a legjobb 8-ba onnantól Te is úgy fogod várni a meccseikat mint tegnap plane ha olyan csapatok esznek még ott mint Liverpool,Valencia, Marseille, Vilareal,Wolfsburg,Roma. Ma ez a realitás a Juvénak (és egyébként az Internek is)

_alerob 2009.12.09. 18:19:37

Hát most egy óriási szarkupac kellős közepén van a Juventus. Nem az a szégyen, hogy kiesett a Juve, hanem ahogyan. Most már kár siránkozni,gőzerővel a scudettón és az EL győzelmen kell gondolkozni, meg a lényegen, hogy itt tenni kell valamit, remélem a tegnapi meccs (alázás) meghatotta az összes Juventus játékost és az egész vezetőséget. Ha ez kellett ahhoz, hogy a Juventus 180 fokot forduljon, okés, felőlem mehet...

ZenZo 2009.12.09. 19:33:00

A nagy elmúlások/kihullások árnyékában pár szót a mi meccsünkről: nem láttam, mert annyira érdektelen volt, hogy stream sem nagyon akadt, ami volt, az meg... na mind1, livetext meg összefoglalók alapján:
két egyéni hibából kaptunk két elkerülhető gólt, sem a védelem, sem Turnbull nem állt helyzete magaslatán. Abszolut tét nélküli mérkőzés, de majdnem oda lett a hazai veretlenségi sorozat, ennyire talán nem kellett volna beleszarni, ha már fél A csapattal álltunk ki. Drogba beszarás már, amit idén csinál, de jól teszi, mert a többiek gólínységben szenvednek. Tegyük hozzá rúgtunk tegnap négyet, csak kettőt adtak meg. A live texten mást sem lehetett olvasni, csak hogy a Chelsea uralja a meccset, ~80-20% labdabirtoklások, meg ilyenek, mind1, 2-2, a szar a két kapott gól, meg hogy Essien megsérült... térd, 2 hét minimum, ami azt jelenti, hogy január végéig valószínűleg már nem látjuk.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.09. 20:22:30

@imici77: nem értünk egyet. Olyan céghez megyek el dolgozni, amelyiknek a filozófiájával (stb.) egyetértek, sőt megtiszteltetésnek veszem, ha ott dolgozhatok. Blikkhez nem megy ember újságot írni, HVG-hez igen.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.12.09. 20:24:38

@Neil Blender: Melótól többet vártam, és lesz ő még jobb is. Diegótól fáztam az elejétől.

zsakfos 2009.12.09. 20:36:20

Istenem Bozsik....
Aszondja nincs tétje a Lyon szempontjából a meccsnek..Ja végül is mindegy, hogy a Chelsea vagy a CSZKA lesz az ellenfél tavasszal...
Idióta.

zsakfos 2009.12.09. 20:39:31

Na mi a manó: Murinnyó támadó szellemű csapatot küld pályára. Eto'o, Baromtelli, Miliito, Sneijder, Motta is kezd.

zsakfos 2009.12.09. 20:45:38

Ezt most miért ide írtam? :) áh iszok egy sört

calcio_di_rigore 2009.12.09. 21:10:54

@imici77: melyik "bundázott" Juve-mezben?

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2009.12.09. 22:16:16

@heinrich: diegonak és melonak mit jelentett a juve mez amikor odaigazoltak? a történelmi hagyományok meg minden?

a jelen számít. kik a csapattársak, milyen a közeg, milyenek a lehetőségek, milyen célok vannak, ki az edző, stb... meg a pénz... :)

Szóval egyetértünk, mert a jelenről beszélünk, de hogy milyen a mez, ki viselte előtte, hányszoros bajnok, klubhagyományok, meg mit tudom én... kevésbé...

Üdv, ymy

A harkály (törölt) 2009.12.09. 22:29:27

a tegnapi meccsről csak ennyit: a juve elolvadt, mint mikulás a számban... :-D

rizla 2009.12.10. 05:58:35

@anonim222 [semleges néző]: a játékosok a klubjukban kapják a nagy lét, elég vicces azt gondolni, hogy a válogatott miatt majd direkt kijátsszák magukat a csapataikból. diego egyszerűen csak túlértékelt, persze nagyon tehetséges, de a fejével valami gond van. anno dunga rá építette a csapatot a copa americán, 2 meccs után gyorsan megbánta, leültette a padra, és kb onnantól indult be a szekér, azóta nem akarja fél brazília kirúgni a francba.

rizla 2009.12.10. 06:00:11

@imici77: bár te tottinak a válogatotthoz való hűségét és hozzáállását kérdőjelezted meg, azért nem tudom nem lecsapni a labdát: kurvára örülnél, ha az arsenalban csak egy olyan ember lenne, mint totti. aki világklasszis, mégsem volt hajlandó elhagyni egy olyan csapatot, ami soha nem nyer semmit.
mondjuk arsenal-drukkerként érthető a cinizmusod
: DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

rizla 2009.12.10. 06:01:24

@imici77: "diegonak és melonak mit jelentett a juve mez amikor odaigazoltak? a történelmi hagyományok meg minden? "

nem ez a lényeg. hanem az, hogy ha te focistaként el akarsz érni valamit, akkor az a tény, hogy egy juventusban, vagy bayernben futballozhatsz, nem csak a pénz szempontjából kell, hogy jelentsen valamit. az a szó mond valamit, hogy presztízs?

Walmer 2009.12.10. 08:23:10

@imici77: beszarok rajtad.
Gondolkodó ember nem érvel egyértelmű dolgok/axiómák mellett, mint ahogy úriember sem fogd a tutira.
Ha jönnél azzal, hogy gravitáció márpedig nincs, értelmes ember nem állna le veled vitázni, hogy de van, mert Newton szerint.....

Úgy nagyjából világos most már, vagy felrajzoljam a folyamatábrát is?

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.12.10. 08:45:08

@rizla: no, azért nem teljesen légből kapott elmélet... anno volt olyan vb, ahol sokan azzal magyarázkodtak, hogy a játékosok kizsigerelve jöttek a hosszú bajnokságokból... a VB-n meg nem a pénz számít. ezeket a dolgokat nem lehet pénzzel megvenni (a la ECMC). (nem állítom, hogy szándékosan csinálják. inkább érzésből.)

szferi 2009.12.10. 09:15:26

@rizla: a presztízzsel egy játékosnak csak a sajtótájékoztatók röpke ötperceiben kell foglalkoznia, fennmaradó időben kizárólag a pénz számít, az igényesebbeket még a rendszeres játéklehetőség motiválhatja.
presztízshez hasonló faszságok csak a szurkolói klubok felduzzasztására vannak kitalálva.

de ezt nyilván te is tudod: "a játékosok a klubjukban kapják a nagy lét, elég vicces azt gondolni, hogy a válogatott miatt majd direkt kijátsszák magukat a csapataikból"

Shikaka 2009.12.10. 09:32:09

Habár a Juve keddi produkciója elég gáz volt, azért nem kell temetni a csapatot.

Volt már Bl-kiesés a Depor/Pana/HSV mögött, Contéval, Tacchinardival, Ferraraval, Zambrottával a csapatban...
Moggi alatt (ha minden igaz).

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2009.12.10. 09:49:53

@Walmer: Öcsém, Te aztán nagy bohóc vagy :)

sztem hagyjuk egymást békén, vicces, hogy minősítesz mindenféle magyarázat nélkül... légy jó és vigyázz magadra!

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2009.12.10. 09:55:05

@rizla: hidd el, nem kellene az Arsenalba egy Totti, minek? h ne nyerjünk semmit? Ő az olasz illésbéci, köszi, nem kell... :)

ps: asszem a sikertelen évek után nem az Arsenalban cseréltek edzőt, tudod, presztízs...

Üdv, ymy - a barca idén kit nézett ki tőlünk?

Bergkamp sem hagyta el a csapatot...

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.12.10. 09:58:06

@imici77: totti az olasz illésbéci, ezért is megérte ma felkelni :)))))))

bár bécinek a selejtezőkön se derogált ott lenni, zúzott is egyet a jugóknak :)

_benito · www.nst.blog.hu 2009.12.10. 09:58:28

@imici77: ne hozzuk ide a nemzetisport fórumát, ha kérhetem, sem a hozzászólások stílusában, tartalmában meg még kevésbé.

az arsenalnak nem sok tottihoz hasonló zsenije volt története során, bergkampon kívül talán egy sem.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2009.12.10. 10:19:03

@_benito: ok.

sztem egy henry letett annyit az asztalra, mint totti, de ezen nem fogunk összeveszni...
és akkor még egy név gondolkodás nélkül: David O'Leary.

szferi 2009.12.10. 10:37:52

@imici77: ez telitalálat... :)))

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.10. 10:53:48

@imici77: Akinek megfelel a Bendtner, az nem is érdemli Tottit ;-).

Walmer 2009.12.10. 11:19:49

@imici77: Ahonnan én jövök, ott a magadfajtát úgy hívják: műmájer. feldobsz egy teljesen védhetetlen állítást (aka hülyeség) és elvárod hogy bárki is komolyan foglalkozzon vele.

Tényleg ne raboljuk egymás idejét öreg.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.12.10. 11:21:29

@popp:
Nicolas még kiköthet nálunk...

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.12.10. 11:22:29

@imici77: @Walmer:
ezt tényleg fejezzétek be!
(nem érdekel, ki kezdte!
nem érdekel, ki mit írt!)

Walmer 2009.12.10. 11:24:11

@imici77: azért el ne sírd magad.
legközelebb legalább nem írsz olyat hogy egy futballklub olyan mint az IKEA.

Mr.AT 2009.12.10. 11:24:41

@pote: Ne, nehogy befejezzék, SŐT, nyomják durvábban! :-) Legyen anyázás, belezés, esetleg kis kurvaanyázás-zsidózás! :-)

rexford 2009.12.10. 11:27:29

@szferi: Az elismerés/presztízs iránti vágy alapvető emberi ösztön, gondolom, a nagy ego még dob is egy kicsit rajta. Ki nem szeret a legfasszább lenni abban, amit csinál, lóvétól függetlenül?

vadkutya 2009.12.10. 11:29:34

@popp: @pote: @imici77: Nicklasból még könnyen lehet egy fél-Totti, ha megtanul rendesen szabálytalankodni. A tudásanyag másik felét megkapja dvd-n az esti fakultáción, hátha... :)

A nap futball-poénja pedig: "Úgy érzem az első félidőben jól játszottunk, nem talált rajtunk fogást a Lyon, de két elkerülhető gólt kaptunk." /Herczeg András/

Még jó,h ott az a "DE", különben nem érteném... :D

Mr.AT 2009.12.10. 11:31:09

@Walmer: Tényleg rossz hasonlat. Ha pl. nálunk is lett volna olyan felvételi teszt, mint az IKEÁ-nál szokás (ugyebár "rakja össze a széket, és foglaljon helyet"), talán soha nem kellett volna Poulsent vagy pl. Tiagot bohóckodni a csapatomban... :-)

rizla 2009.12.10. 13:35:20

@anonim222 [semleges néző]: "anno volt olyan vb, ahol sokan azzal magyarázkodtak, hogy a játékosok kizsigerelve jöttek a hosszú bajnokságokból"

CSAK ilyen vb van már szinte. ebből neked az jön le, hogy a válogatott kiharcolhatja a prioritást a profi játékosainál? épp, hogy nem. számtalan válogatott játékos teljesít nagyszerűen idén, diego meg melo legyen a juventus gondja.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.10. 13:36:36

@pote: Remélem a Cityre gondoltál ;-).

rizla 2009.12.10. 13:38:12

@szferi: bizonyára vannak játékosok, akiket csak a pénz érdekel, azok olyanok is (saviola). de az igazság az, hogy egy bizonyos szint után mindegy, hogy mennyi pénzük van. hogy a klub adja a fizetést, az azért fontos, mert a klub felé több a hivatalos, szerződésbe foglalt kötelezettség, az ember nem akar saját magával kibaszni a munkahelyén ugye. ez még nem jelenti azt, hogy az értelmesebb játékosok ne fognák fel, hogy mit jelent egy nagy klubban játszani. ők is voltak gyerekek, ők is nézték a tv-t, szurkoltak, stb. és nem csak a saját nevelések játszanak szívből, nem az a lényeg, hogy A KLUBÉRT kell játszani, hanem az, hogy sportemberként nem hozok szégyent magamra egy milliók által nézett meccsen azzal, hogy nem próbálom kihozni magamból a maximumot.
amit nyomtok imicivel közösen, az ilyen álfelvilágosult, álcinikus okoskodás.

rizla 2009.12.10. 13:39:54

@imici77: "hidd el, nem kellene az Arsenalba egy Totti, minek? h ne nyerjünk semmit? Ő az olasz illésbéci, köszi, nem kell... :)"

jó, látom nem érted. az arsenalnak jelenleg egyetlen olyan játékosa sincs, akit azonosítani lehetne a klubbal. bergkamp sem távozott? húha, mikor is vonult vissza? kit érdekel ez már? évek teltek el..
a klub legnagyobb, legfontosabb játékosa egy kedvezőtlen spanyol törvény miatt ellopott barcelona-nevelés, akiről minden nyáron pletykálnak.

rizla 2009.12.10. 13:41:50

@_benito: nem a zseniség a lényeg.
és azt hiszem tottit a hülye feje miatt méltatlanul alulértékelik, holott a klubhűség legnagyobb szimbóluma. maldini, del piero, raúl nálam nem játszik ebben a versenyben, de még csak xavi, vagy iniesta sem.
egy olyan csapatban eltölteni egy pályafutást, ami nyilvánvalóan esélytelen a legtöbb szezonban arra, hogy nagy kupákat nyerjen, az a valami. pedig totti tényleg a legnagyobbak közé tartozott, szívesen látta volna bármelyik élcsapat.
az arsenalnak jó ideje nincs ilyen hűséges játékosa.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2009.12.10. 13:56:09

@rizla: "az arsenalnak jó ideje nincs ilyen hűséges játékosa"
"a klub legnagyobb, legfontosabb játékosa egy kedvezőtlen spanyol törvény miatt ellopott barcelona-nevelés, akiről minden nyáron pletykálnak."

2.:változzanak a spanyol törvények. ezért ugye nem az angolok a hibásak, hogy bénák a spanyol törvények? cserébe eddig elvittétek henryt és hlebet is. ha pénz nem számít, akkor ez könnyű... mikor írsz Meridáról? Most meg Messi saját nevelésű aranylabdás, ugye vagy a kedvezőtlen argentín gazdaságra fogjuk?

1.: ha a jó idő 3 év, akkor igazad van, de tavaly pl itt volt touré is, tavaly nem mondhattad volna ezt...

amúgy most a Róma mindig Totti mögé bújik, hogy nem vagyunk sikeresek, de van egy Tottink? Ha lemondja a válogatottságot, akkor az is belefér, mert mekkora játékos... hmmmm....

Walmer 2009.12.10. 14:00:41

@rizla:
"egy olyan csapatban eltölteni egy pályafutást, ami nyilvánvalóan esélytelen a legtöbb szezonban arra, hogy nagy kupákat nyerjen, az a valami"
Talán még Tottinál is jobb példa erre Matt Le Tissier. 16 év a Southamptonban

_benito · www.nst.blog.hu 2009.12.10. 14:09:39

@rizla: szerintem ez egy olyan dolog, amiről magyarországról nehéz nyilatkozni. rómainak lenni egészen más, mint olasznak, ráadásul a kis feri egy jómódú család csimotája, soha nem foglalkoztatta, hogy csak a pénzért elmenjen. egyébként meg a roma minden évet úgy kezdett az elmúlt 8-10 évben, hogy akár bajnok is lehet, ha...

montipájton 2009.12.10. 14:30:34

@_benito: Jogos, szerintem sem kell azért túlhájpolni Totti maradásait, megvoltak a kényelmi szempontjai is nyilván.

Olyan ő, mint Palkovics Krisztián az Alba Volánban. Elmehetett volna jóval rangosabb csapatokba, de minek, ha egyszer itt király, másutt nem lenne az. És a pénze, presztízse így is megvan.

Nagy játékos, nagy sportember nyilván, de Maldini vagy Raúl semmivel sem érdemli meg kevésbé az elismerést a klubhűségért.

szferi 2009.12.10. 14:34:53

@rizla:
1. sohasem mindegy, mennyi pénzed van
2. az ember egy idő után elszemtelenedik a munkahelyén, meg már nem is érdekli
3. ők is voltak gyerekek nyilván, és az esetek 99,9 százalékában biztos hogy nem a munkaadójuknak szurkoltak, ugyhogy ez nem érv
4. kiafaszt érdekelnek a szurkolók, mikor ők (a játékosok) egy teljesen más világban élnek ?!

rizla 2009.12.10. 14:49:07

@imici77: "változzanak a spanyol törvények. ezért ugye nem az angolok a hibásak, hogy bénák a spanyol törvények?"

ki mondta, hogy az angolok a hibásak? egyébként miféle angolok? : DDDD viszont a jelenlegi arsenalról sokat elárul, hogy egy 22 éves katalán srác viseli a CSK-szalagot (akit egyébként mérhetetlenül sokra tartok, mielőtt félreérti), ahelyett, hogy egy tapasztalt, sokat próbált gunner lenne a kapitány, mint eddig.

"Most meg Messi saját nevelésű aranylabdás, ugye vagy a kedvezőtlen argentín gazdaságra fogjuk?"

te miről beszélsz? messi nem kellett a nagy argentin kluboknak, egyedül a barca volt az, aki mert hinni benne, hogy lehet még belőle igazi játékos a hormonproblémái ellenére, átköltöztették családostul barcelonába 12 évesen. semmi köze nem volt semmiféle gazdaságnak ahhoz, hogy messi nem argentinában kapott elit akadémiai képzést.
fabregas ezzel szemben pontosan ugyanott lett megtanítva focizni, ahol messi, csak bizonyos kor alatt a spanyol nem köthetnek profi szerződést egy játékossal, ellenben angliában nincs ilyen szabályozás, így került cesc az arsenalhoz, elcsábult, és persze nem feltétlenül döntött rosszul.

"ha a jó idő 3 év, akkor igazad van, de tavaly pl itt volt touré is, tavaly nem mondhattad volna ezt..."

és most hol van touré?? miért ment el ő is?

"amúgy most a Róma mindig Totti mögé bújik, hogy nem vagyunk sikeresek, de van egy Tottink?"

mivan?

rizla 2009.12.10. 14:50:08

@rizla: *bizonyos kor alatt a spanyol klubok

rizla 2009.12.10. 14:52:51

@_benito: persze, lehet ragozni így meg úgy, de a tény attól még tény marad, totti igazi lokálpatrióta, és bármilyen háttérrel is rendelkezik, a legnagyobbak közé sorolható zsenijével csak nagyon nagyon kevesen nem csábultak volna el egy erősebb, jobb klubba. és nem is lehet őket elítélni, ez a természet rendje, a legjobbaknak a legjobb klubokban van a helyük (ezért eszement baromság ez a 6+5 szabály), ettől még totti üde színfolt.

rizla 2009.12.10. 14:54:01

@montipájton: "Elmehetett volna jóval rangosabb csapatokba, de minek, ha egyszer itt király, másutt nem lenne az."

bruhaha. értsd meg, totti a legnagyobb klasszisok közé tartozik, akárhol megállta volna a helyét, ha érzelmileg, értelmileg, egy szóval mentálisan képes lett volna az elszakadásra. palkovics krisztián, hát beszarok, komolyan..

rizla 2009.12.10. 14:55:08

@montipájton: "de Maldini vagy Raúl semmivel sem érdemli meg kevésbé az elismerést a klubhűségért. "

ja, raúl, aki atletico nevelés, de jó neki a real is. hagyjuk már ezt.
maldini természetesen fantasztikus, de egy milant, főleg AZOKAT a milanokat, amikben ő játszhatott, nem otthagyni nem olyan nagy durranás, mint egy soha semmit sem nyerő csapatot.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2009.12.10. 14:56:19

@rizla: az Arsenal milyen klub, ha nem angol?

Cesc meg jobb lehetőséget látott egy Arsenalban, mint egy Barcában, ez van. Gondolom azért jót tett Neki, hogy rendszeresen játszott, játszik éveken keresztül., Lehet h az alapokat megkapta, de arra építkezni kellett, nálunk vált ilyen játékossá. Ahol most tart Cesc, azaz Arsenal érdeme.

ps: amikor Gallas volt a CsK, az sem volt jó...

rizla 2009.12.10. 15:00:34

@szferi:

1. mindenki magából indul ki ugye. én elolvastam egy torres interjút, és megnyugodtam, hogy vannak azért bőven tiszta lelkű emberek a futballban is. természetesen a jobb fizetésért mindenki harcol, de ez nem azt jelenti, hogy ez az elsődleges. szerinted miért nem igazolt kaká a manchester citybe? vagy ronaldinho?

2. igazi magyar vagy, hadd rázzam meg a kezed.

3. nem az a lényeg, hogy kinek szurkoltak, hanem az, hogy átérzik a játék jelentőségét szerte a világban. egy xavi, aki bőgött, amiért a szülei nem engedték el a wembley-be a testvéreivel, akkor is pontosan tudná, milyen fontos egy BL-döntő, ha végül nem abban a csapatban maradt volna, amelyiknek már '92-ben is drukkolt. egy beckham, aki a futballon kívül is szupersztárrá vált, átigazolt télen a madridból a még több pénzt hozó amerikai bajnokságba, és utána ki tudja miért, volt képe ahhoz, hogy visszaküzdje magát abba a csapatba, amelyiknek az edzője már jóelőre kiadta az útját. meg is nyerte a bajnokságot nekik. miért?

4. a helyedben nem reklámoznám ilyen látványosan a kisebbségi komplexusomat

nils_h 2009.12.10. 15:04:18

@rizla: 1. mer örökké esik. és gánya a mezük is (bocs pote)
:)

rizla 2009.12.10. 15:04:43

@imici77: "az Arsenal milyen klub, ha nem angol?"

wenger, aki legtöbb döntést hozza, nem angol.

"Cesc meg jobb lehetőséget látott egy Arsenalban, mint egy Barcában, ez van. Gondolom azért jót tett Neki, hogy rendszeresen játszott, játszik éveken keresztül."

egyetértünk, én nem is kárhoztatom. és?

"Lehet h az alapokat megkapta, de arra építkezni kellett, nálunk vált ilyen játékossá."

fabregas 100%-ig katalán gyártmány, legalábbis ami a legfontosabb képességeit illeti. hogy az arsenalban tanult meg futni, védekezni, együtt játszani a csapattal, harcolni szívvel-lélekkel, az fontos, de nem azért ad 10-20 gólpasszt szezononként.
rá kell nézni a játékára, igazi la masia gyártmány, xavi hasonmása. a STÍLUS az, amit magával hozott.
elhiszem, hogy neked ez fáj, de ez az igazság.

"ps: amikor Gallas volt a CsK, az sem volt jó... "

ps: nyilván nem volt jó, hiszen már eleve nem volt fiatal, amikor egy állati sikeres chelsea-ből elhozta wenger, egyébként meg egy balhés alak. de semmiképpen sem Mr Arsenal, soha nem is lesz az, szóval az ő CSK-sága is csak az én állításomat támasztja alá. egyszerűen jelenleg nem létezik Mr Arsenal.

chevyfan 2009.12.10. 15:16:37

Raul 13 évesen ment az atletico-hoz. 15 évesen (mert megszűnt az atletico utánpótláscsapata) ment a real.hoz. 17 évesen már az első csapatban játszott, 2 meccsén gólt rúgott. Szerintem NEM atletico nevelés.

Azért ne mindent a barcelona csináljon már a legjobban, és mindenki onnan vigye a tehetségeit...

szferi 2009.12.10. 15:17:54

@rizla:

1. "természetesen a jobb fizetésért mindenki harcol", másrészt az említett futballistáknak derogált a citynél játszani, de ha mondjuk a chelsea nevét írod be, mindjárt más lenne a helyzet. egy bajnoki cím, és minden megváltozik

2. köszi. egyébként lelkesedni egy munkáért és lelkesedni egy cégért nem ugyanaz, és nyilván nem is adatik meg a kettő egyszerre mindenkinek. sőt.

3. nem a klubhűség miatt. egyéni motiváció.

4. itt persze magamból indultam ki, de nem úgy ahogy neked lejött: kurvára nem érdekel engem sem, hogy bizonyos emberek vagy csoportok mit gondolnak rólam vagy a munkámról, bizonyos ésszerű határokon belül persze. nem feltételezem, hogy a focisták másképp vannak ezzel.

De természetesen lehet őket heroizálni, vagy rózsaszín felhőcskéket rajzolni a klubcímer köré, de ne akard már hogy mindenki így legyen ezzel. nekem konkrétan nem kell a sekélyes pátosz ahhoz, hogy élvezni tudjam a csapatom meccseit, már ha épp élvezhetőek :)

chevyfan 2009.12.10. 15:18:33

2. meccsén - bocs

Azért szeretem a barcát, mert csak saját nevelésű játékosaik vannak

szferi 2009.12.10. 15:21:41

@rexford: persze, az egyéni presztízs a második legfontosabb dolog, nade itt a klubok presztízséről beszélgetünk.

szferi 2009.12.10. 15:27:03

@rizla: "én elolvastam egy torres interjút, és megnyugodtam, hogy vannak azért bőven tiszta lelkű emberek a futballban is" - én is pont amellett érvelek, hogy szerintem nem lesz senkiből mocskos áruló azért, mert jó sok pénzért eligazol valahová, ahol a személyes becsvágyát is kielégítheti. ha valaki kifut a pályára minden héten, megteszi ami tőle telik és kész, nem kell hogy a klubcímert tetováltassa a homlokára. ha meg elege van, menjen tovább, ennyi.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2009.12.10. 15:33:33

@rizla: Cescben nem értünk egyet, a többiben hasonló a véleményünk.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2009.12.10. 15:40:20

@imici77: dehogy... meg az angol csapat, azért, mert szted wenger hozza a döntéseket, nem angol a csapat...

akkor gondolom a barca sem nagyon spanyol/katalán, ha henry, messi, ibra, etoo lövi, lőtte a gólokat és a bl-t egy hollanddal (? :)) nyerte...

vagy szted wenger azt mondta, h srácok, kell egy stadion, és lőn, lett...

rizla 2009.12.10. 15:44:05

@szferi: én nem mondtam, hogy személyes áruló lesz, félreérted. nem azt akarom bizonygatni, hogy a KLUB IMÁDATA a legfontosabb, pusztán annyit, hogy a játékosok jó része (a jó játékosoké), nem egyszerűen a pénzért játszik, hanem a dicsőségért. az ilyen klubok, mint a juventus mindig is a legsikeresebbek közé tartoztak, ezért aki oda megy, az tudja, hogy itt trófeákat kell nyerni. mert ha felveszi ezt a mezt, akkor vagy győztes lesz, vagy elfelejtik. a klub kultúrájához hozzátartozik a győzelem, és itt nem az a lényeg, hogy a játékos fel tud-e sorolni egyáltalán 5 híres játékost a múltból, hanem hogy mindenki tudja, hogy kik a nagy klubok. és nem csak a pénz, hanem a hagyomány miatt is.

rizla 2009.12.10. 15:48:26

@szferi: "másrészt az említett futballistáknak derogált a citynél játszani"

de ha csak a pénz a lényeg, miért?

"de ha mondjuk a chelsea nevét írod be, mindjárt más lenne a helyzet. egy bajnoki cím, és minden megváltozik"

pontosan! nagyon jól mondod. mert onnantól kezdve az a klub is győztes, és ha annak a klubnak a mezét viseled, folytatnod kell a hagyomány szerint. még akkor is, ha az a hagyomány frissiben született.

"egyébként lelkesedni egy munkáért és lelkesedni egy cégért nem ugyanaz, és nyilván nem is adatik meg a kettő egyszerre mindenkinek."

oké, de ezek a nagy klubok ennek a szakmának a krémjét jelentik. ha te mérnök vagy, és a nasahoz mehetsz dolgozni, akkor gondolom nem fogsz felháborodni, ha a gyenge teljesítményed számonkérése mellett azzal érvelnek majd, hogy ez a cég a legjobbaknak van, a nevük összeforrt a legmagasabb szintű munkával, tehát tiszteld.

"De természetesen lehet őket heroizálni, vagy rózsaszín felhőcskéket rajzolni a klubcímer köré, de ne akard már hogy mindenki így legyen ezzel."

én nem heroizálok, inkább te démonizálsz. én csak azt mondom, hogy van ilyen is, olyan is, te meg hallani sem akarsz arról, hogy léteznek olyanok, akiknél nem a pénz az elsődleges, és képesek felfogni, hogy mekkora szégyen egy juventus szintű klub mezében kikapni 1-4re, és hogy hány millió embernek okoznak ezzel csalódást.

rizla 2009.12.10. 15:54:55

@szferi: csakhogy a klub presztízse életbevágóan fontos, ha a személyes presztízsről van szó, nem érted? a legnagyobb presztízsű klubokba kellenek azok a játékosok, akik a legnagyobb személyes presztízs eléréséért hajtanak. a klub tisztelete éppen azt jelenti, hogy a játékos mindent megtesz, hogy a legjobbak között tartsák számon. mert a mez ezt követeli meg, különben nem vagy méltó a viselésére, tehát nem vagy alkalmas erre a szintre. és akkor ugrik a lé is.

chevyfan 2009.12.10. 16:00:52

A foci már régen nem arról szól, hogy az A utcai srácok versengenek a B utcai srácokkal. Gondolom senki sem annyira szemellenzős, hogy belássa, minden csapatnál a pénz számít elsősorban. Legyen az spanyol, olasz vagy angol klub. Morális igazságot keresni már rég veszett ügy. Szemét valaki, mert A utcaiként a C utcaiak között játszik? Döntse el mindenki magának.

chevyfan 2009.12.10. 16:02:43

@rizla: a presztizs az oké. A címercsókolgatás más tészta:-)

szferi 2009.12.10. 16:05:15

@rizla: nem hiszem, hogy kaká - ronaldo nem jó példa, ő el akart menni angliából - a sokszorosát kapná a cityben annak a pénznek, amit a realtól kap. érthető a választása persze, de a city csak kétszer végezzen 4ben a plben és jusson tovább a Bl csoportkörből, már lesz esélye a legnagyobb nevek megszerzésére.

igen, léteznek olyanok is, akik a klub szégyeneként élnek meg egy ilyen kiesést, de legtöbbjüket csak annyiban érinti, hogy a személyes céljait nem tudja elérni a klubján keresztül, keveseknek számítanak a szurkolók. nem azt mondom, hogy egy játékosnak sem számít a klub, de a legtöbbjöknek messze nem jelent annyit, mint egy fanatikus szurkolónak.

szferi 2009.12.10. 16:07:26

@rizla: ez meg egy szép elméleti feltevés, amitől a gyakorlat jelentős eltéréseket IS mutat.

nils_h 2009.12.10. 16:07:43

@szferi: egy fanatikus szurkoló vajon eldaná a kedvenc csapata egy meccsét annyiért, amennyiért a játékosok megteszik?
sztem igen.

rizla 2009.12.10. 16:09:12

@szferi: de értsd meg, tök mindegy, hogy a játékosnak mi számít, a klub érdeke ugyanaz, mint a játékosoké: a legnagyobbá válni. pénzügyileg, presztízsből, mindenhogyan. az teljesen mindegy, hogy a játékos fejében a győzelemkor egy szívbe foglalt klubcímer jár, vagy az aranylabda.
lásd pl ronaldot, bár nem kétlem, hogy tényleg már gyerekkorában a real madridnak szurkolt (hiszen melyik köcsög nem?: DDDD), de ő tényleg szinte minden meccsen önmagáért játszik, a legutolsó cseppig maximalista, mindent el akar érni, amit játékos elérhet. és éppen ezzel emeli a legmagasabbra a klub zászlaját, mert ezek a klubok PONTOSAN EZT követelik meg a mezük viselőitől.

szferi 2009.12.10. 16:12:10

@nils_h: ha a méltányosság kedvéért a fizetésekkel arányos összeget ajánlanánk fel, nem vagyok benne biztos. jelzem, én eladnám, nem vagyok fanatikus, csak sima mezei szurkoló.

rizla 2009.12.10. 16:13:51

@nils_h: erősen kétlem, hogy ilyen szinten (juventus, stb) csak úgy meg lehetne venni a játékosokat. annyi pénze még a legjobb maffiának sincs egy játékosra, hogy a fizetését üsse.
ugye az olasz bundabotrány idején sem játékosokat vettek elő, pedig bizonyára arra is fény derült volna, ha már idáig sikerült leásni.

szferi 2009.12.10. 16:15:01

@rizla: te értsd meg, hogy nem lehet mindenki a legjobb, másrészt azért kurva sokat kell tenni, ami nem mindenkinek fekszik, valaki megelégszik a könnyen elért és könnyen kiélvezhető középszerrel is. vagy szerinted mindenki olyan hipermotivált extraklasszis mint ronaldo?

nils_h 2009.12.10. 16:15:30

@szferi: @rizla: nem kell a maffia pénze hozzá, elég ha a sajátjával sportfogad...

szferi 2009.12.10. 16:20:53

@rizla: "tényleg már gyerekkorában a real madridnak szurkolt (hiszen melyik köcsög nem?: DDDD)"

hinnéd, hogy van otthon egy viseletes barca-mezem, csak már szégyenleném felvenni? a szurkolói miatt megutáltam a barcát, de ezt ne vedd sértésnek :)

rizla 2009.12.10. 16:21:43

@szferi: nem kell A LEGJOBBNAK lenni, csak törekedni rá. magadból kihozni a maximumot, ez a sport lényege. akkor is, ha nem előzöl meg vele sokakat. amelyik játékos ezt nem tartja szem előtt, diego, saviola, stb, azokból soha nem lesz akkora játékos, mint a képességeik alapján lehetne.

"vagy szerinted mindenki olyan hipermotivált extraklasszis mint ronaldo? "

nem. és nem is érnek olyan magasra, mint ronaldo, még akkor sem, ha tehetségesebbek nála.

rizla 2009.12.10. 16:22:23

@szferi: nem veszem sértésnek, megértem. lassan én is megutálom a barcát csöncsön miatt: DDDDD
csak vicceltem, idióta vagy, max a szurkolókat utálom.

szferi 2009.12.10. 16:36:44

@rizla: az egyes embereket nem utálom, csak az intézményt, ami ezt tette velük. :)

szferi 2009.12.10. 16:38:37

@rizla: megértetted, grat :)

szferi 2009.12.10. 16:43:18

rizla: ami az anyagiak motivációs hatását illeti, még nem vagyunk egy nézőponton, de szerintem ejtsük is a témát.

montipájton 2009.12.10. 16:55:15

@rizla: Azt, hogy király, nemcsak a tudására értettem, hanem mindarra, amit Rómában megkap. Rajongásban, pénzben, státuszban. Szakmailag lehet, hogy ugyanígy megállná a helyét mondjuk Angliában, de ott nem az lenne, aki Rómában lehet. Erre írtam párhuzamnak Palkovicsot, ha nem érted, nem érted, pedig nem bonyolult.

(Ja, Krisztián semmivel sem kisebb király, legfeljebb az ortodox focibuzik nem fogják fel, miért.)) )

montipájton 2009.12.10. 17:00:49

@rizla: ja, Raúl, aki nálad tipikus Atletico-nevelés, csak jó volt neki a Real is - hát igen, mint Messi, aki argentin kisgyerek, de megtette neki a Barca is. Mégis elalél mindenki a klubhűségétől, mintha lett volna más választása, muhaha.

(Ha Fabregast "ellopták" az angolok, akkor a szintén kiskorú Messit mitől nem "ellopták", hanem "beiskolázták" a Katalánok? Mitől is más a módszer, ha valakit nem 15, hanem 11 évesen "szerződtetnek"? Kérdezem, azzal együtt persze megértem, hogy fáj a barcásoknak, ha egy tehetségük lelép. De van ilyen. És lécci anélkül fejtsd ki a véleményed, hogy lemarházol, mert így gondolom, köszi!)

rizla 2009.12.10. 17:10:39

@montipájton: "Szakmailag lehet, hogy ugyanígy megállná a helyét mondjuk Angliában, de ott nem az lenne, aki Rómában lehet."

már nem.

raúl nyilván nem teljesen atletico nevelés, de maradjunk annyiban, hogy nem makulátlan a hűsége, ellenben tottival. de akkor gyorsan tisztázzuk, mi az, hogy saját nevelés, mert úgy látom, ezzel komoly gondjaid vannak: a klub akadémiájára járt.
messi tehát abszolút barcelona nevelés, hiszen a la masiában csináltak belőle játékost, tanították meg mindenre, természetesen a képességeit hozta magával, de amit tud, azt amúgy sem iskolában tanulta, nem is lehet.

a különbség a 15, és a 11 éves "szerződtetés" között annyi, hogy pl fabregas szinte azonnal az arsenal első csapatában találta magát, akárcsak raúl a madridnál, bár utóbbiról nincsenek pontos információm, így nem akarok hülyeséget mondani. ami tény, hogy fabregas a tanulóéveit a barcelona iskolapadjaiban töltötte, az arsenalban már "élesben" játszott.
németh sem lesz liverpool nevelés ugye, csak azért, mert nyomott pár évet a reservesben..

rizla 2009.12.10. 17:13:39

@montipájton: "Mégis elalél mindenki a klubhűségétől, mintha lett volna más választása, muhaha."

egyébként senki sem alél el messi klubhűségétől, majd ha tényleg 30 éves koráig a barcánál lesz, és sosem fog más európai klubban focizni (az nyílt titok, hogy argentinában fogja befejezni). a barca klubszimbólumai puyol és xavi. utóbbiért sir alex ferguson pl bármennyit kifizetett volna.
de mint mondtam, xavit sem tartom olyan sokra ebből a szempontból, mint tottit.

rizla 2009.12.10. 17:19:09

de igazából egyetlen mondattal könnyebben meg tudom indokolni az egészet: bár fabregas az arsenalban vált felnőtté, ott fejlődött ki igazán a klasszisa, afelől semmi kétség, hogy ez a barcelonában is megtörtént volna, HA ott is ennyi időt kaphat az első csapatban. viszont ha az arsenal sulijába jár a barca helyett, akkor már egyáltalán nem biztos, hogy ugyanilyen játékos lenne, mint ma. stílusra biztosan nem.

raúlt hagyjuk, necces kérdés igazából. mindenesetre atletico madridból real madridba váltani minden korú játékosnak ciki : DDDDDD

montipájton 2009.12.10. 17:21:35

@rizla: a határokon vitázhatunk, régen mondjuk nem voltak akadémiák, ha Raúl a Real Madridban lett élvonalbeli labdarúgó, nevezhetjük Real-nevelésnek szerintem. De tökmindegy, minek nevezzük, amit elért, amitől az lett aki, azt a Realnak köszönheti (és viszont), úgyhogy itt nem a statisztikai adatok számítanak.

Ugyanez igaz persze Messire is, és szeretném, ha egyszer Németh Krisztián neveltetésén is vitatkozna a liverpooli szurkoló valakivel. ))

montipájton 2009.12.10. 17:24:51

@rizla: Maradjunk annyiban, az utolsó belezdéseddel kapcsolatban, hogy az ilyen kijelentéseket játékostól, csapatoktól és életkortól függetlenül mindig tőrőlmetszett baromságnak tartottam, mindenki oda igazol, ahova akar, erről szól a piac, a sport meg a személyes döntés joga.

Ami vérciki, az agyérgörcsöt kapni felnőtt embernek attól, hogy valaki a Barcából a Realba igazol, na látod, ezeken én is csak röhögni tudok.))))

chevyfan 2009.12.10. 18:37:45

@rizla: Raul dolgot kicsit elfogultan látod... madridi gyerek, apja atletico drukker. Elviszi a fiát focisuliba 13 évesen. 2 év múlva megszűnik a suli. Mit tegyen? A kicsi Raul-nak volt olyan meccse, hogy 8 gólt lőtt. Tehetséges. Költözzön Barcelonába? Marad a Real. Ha Raul nem érezte volna át teljesen a Real Madrid "érzést", valószínűleg tovább áll. Szerencsére nem tette, így ma sokaknak (pl nekem is) Raul=Real, és Real=Raul.

Figo, Ronaldo más volt. Örültem nekik (mondjuk nem rögtön:-)), sokat tettek a csapatért. Cével kapcsolatban is hasonlóak az érzéseim. Nem szimpatikus, de a tudása... mondjuk ő sosem lesz madridi ikon

szferi 2009.12.10. 23:00:54

"ha az arsenal sulijába jár a barca helyett, akkor már egyáltalán nem biztos, hogy ugyanilyen játékos lenne, mint ma." - valószínű jobb lenne.

papercut 2009.12.10. 23:41:23

Kedves mindenki! Fabregas három, azaz 3 évig élvezte a Barcelona vendégszeretetét. Nem tovább. Értem én, hogy jó tudni, hogy egy másik csapat sztárjához is van közünk, de ez egy kicsit sok. Nyilván 12 évesen is tudott valamit, és azalatt a 3 év alatt is sokat tanult, de nem abban az időszakban lett focista, kérem. Az me óg hogy az Arsenalba már éles meccsekre került, megfordított érvelés. jó volt, ezért játszahatott nagy meccseken(meg mert sok volt a sérült milyen ismerős) de nem a nagycsapatnak vettük. Évi 5-10 ilyen stranszfer lemegy, jönnek játékosok mennek játékosok, van aki felkerül a nagycsapathoz, van aki elvész és megy kb a Notts Countyba. Szerintem Fabregas szava a döntő, sohasem tagadta Barcelonai gyökereit,de Wengert szokta dícsérni mint mentort nem a Barca utánpótlás stábját. Ennyi, a többi csak szájtépés.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.10. 23:57:31

@papercut: A Notts County kérlek egy remek hely, maga Sven-Göran Eriksson a sportigazgatója, és nemrég felmerült, hogy Roberto Mancini lesz az edzőjük. :)

Glory 2009.12.11. 00:51:57

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: illetve felmerult hogy a jo kis sven meg is veszi a klubbot
süti beállítások módosítása