Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Világversenyek magyar szemmel I. (1924-1958)

2009.11.17. 14:06 Vendégszerző

Végiggondolva a múlt emlékeit, feltűnő az a kontraszt, amit a tehetségek tömege és az eredmények csekély száma jelentett már a múltban is. Gondoljunk csak az 1924-es párizsi olimpiai kudarcra, amikor mi kifejezetten esélyesek voltunk akár a végső győzelemre is. Vagy ott van 1938 esete, amikor csak az összeállítási hiba, na meg a politika akadályozta meg a nagyobb sikert. 1950-ben a pénzhiány miatt nem mentünk a brazíliai világbajnokságra, pedig ott is lett volna esélyünk. 1954-ben kárpótolhattuk volna magunkat mindenért, de a végét nagyon elrontottuk - mondja ismét termékeny vendégszerzőnk, medco, aki ezúttal a magyar válogatott történetének első ötven évét foglalja össze röviden, a világversenyek tükrében. 

1/ A párizsi olimpia (1924)
Magyarországon tombolt az álamatőrizmus, sokan pedig külföldre mentek a jobb élet reményében. A teljesség igénye nélkül: Konrád I és II, Schaffer, Hirzer, Eisenhoffer, Guttmann, Platkó. Az olimpia előtt lesérült Zsák, Hlavay és Molnár. Takács II-t a kapitány nem vitte magával, pedig a Vasasban már akkor is ő volt a gólzsák, valamint nem került be a keretbe Blum Zoltán sem, aki az egyik legjobb fedezet volt akkoriban. Vegyes csapattal léptünk pályára, az itthoni amatőrök, és a külföldről hazahívott profik között nem volt összhang. Ráadásul nagy létszámú futballhivatalnok ment ki, és első osztályú szálláson laktak a belvárosban, míg a játékosoknak egy harmadosztályú szállást foglaltak, ahol patkányok szaladgáltak, volt, ahol ketten egy ágyban aludtak, fürdőszoba a folyosó végén volt, stb. Ezek után el tudjuk képzelni a lelkesedésünket. A második fordulóban az egyiptomi csapattal kerültünk szembe. Kicsit lebecsültük őket. Az összeállítás a következő volt: Biri – Fogl II, Mándi – Orth, Guttmann, Obitz – Braun, Eisenhoffer, Opata, Hirzer, Jeny. 

Mindenki önzősködött, a csatárok nem értették egymást, Braun Csibi megijedt a néger, szálfatermetű, Sálem nevű védőtől. Az első félidő 0:1-re végződött. A második félidőre Orth bement centerhalfnak, de az eredményen nem tudtak fordítani. Védelmünk fellazult, és kaptunk még két gólt. A mérkőzés az egyiptomi csapás néven vonult be a futballtörténelembe. Az egész MLSZ vezérkar lemondott. Egy haszna volt mindössze: sürgősen bevezették a profizmust, és 1926-ban elindult az első profi bajnokság.

2/ Labdarúgó VB Olaszország 1934


Az első, Európában rendezett világbajnokság. Nagyreményű csapatunk az első fordulóban Egyiptomot kapta. Visszavágtunk 1924-ért, és négy-kettővel mentünk tovább. A második fordulóban azonban megkaptuk a sógorokat. Több volt a kedvezőtlen előjel. Cseh II-t nem vitte ki a kapitány, Sárosi pedig nem volt teljesen egészséges. A helyzetet tovább nehezítette, hogy csatát vesztett a magyar sportdiplomácia. Hugo Meisl kijárta, hogy nem az eredetileg kijelölt belga bíró, hanem az olasz Mattea vezesse a mérkőzést! Ennek meg is lett az eredménye. Előbb nem adott tizenegyest Sesta kezezéséért 0:1-nél, majd Markost állította ki 1:2-nél. Ezt követően ráadásul Avar lesérült, kifordult a bokája. Ennek ellenére még őt is kiállította a 73. percben. Kettős emberhátrányban, és egy nem teljesen egészséges játékossal (Sárosi) nehéz nyerni. Azt is mondhatnám, hogy lehetetlen.

3/ Labdarúgó VB Franciaország 1938

Dietz Károly lett a kapitány, Schaffer Alfréd a szövetségi edző. Cseh Matyit megint nem vitték ki, mert előzőleg tüdőszanatóriumban kezelték, igaz, a VB-re meggyógyult, de nem fért bele a kapitány elképzeléseibe. Kint csatlakozott a kerethez Kohut Vili, aki Franciaországban játszott akkor. A selejtezőn a görög csapaton könnyen jutottunk túl (11:1). Az első fordulóban Holland-India (Indonézia) ellen sima 6:0, de a nyolc között a svájci retesz sem jelentett akadályt (2:0). Majd következett az elődöntő a svédek ellen. Itt a Szabó – Korányi, Bíró – Szalay, Turay, Lázár – Sas, Zsengellér, Sárosi, Toldi, Titkos csapat briliáns játékkal öt-egyre leiskolázta azokat a svédeket, akik az előző fordulóban 8:0-ra lépték le Kubát.

Az előző világbajnokkal, Olaszországgal kerültünk szembe a döntőben. Tudni kell, hogy 1925-ig ellenük minden mérkőzésünket megnyertük, azóta viszont semmit, így a magyar játékosokban erős olasz-fóbia alakult ki. Tabi László pesti vicce erről így szólt: - Mondja, fogunk mi még az olaszok ellen nyerni? Hány éves? Huszonöt. Akkor még remélhet.

A helyzetet súlyosbította, hogy Turay már a svédek elleni meccset ki akarta hagyni fáradtság miatt, de a kapitány nem engedte, mert tartott a svédektől. A döntőre viszont kihagyta Toldit azzal az indokkal, hogy heves vérmérsékletű, és összeugorhat az olaszokkal, kiállíthatják. Hozzá kell tenni azt a lényeges körülményt, hogy szemtanúk állítása szerint a döntő előtt Vittorio Pozzo, az olasz kapitány két másik férfi társaságában bement Dietz Károly szobájába és tárgyaltak. Toldit ezután hagyta ki a kapitány.
Mindez annyira indokolatlan volt, hogy tiltakozásul Turay és Korányi is lemondta a részvételt. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy Korányi az edzésen egyszer összeszólalkozott állandó bekk-társával, Bíró Sándorral. A kapitány Turay helyett betette Szűcs Györgyöt centerhalfnak, Polgár Drumit pedig Korányi helyett jobb bekknek. A mérkőzésen az olaszok sokkal gyorsabban és erőszakosabban játszottak, kettő-egyes félidő után négy-kettőre győztek – teljesen megérdemelten. A mi lett volna, ha kérdést nem lehet feltenni, de változatlan összeállításban győzelmi esélyeink lettek volna. Schaffer Spéci nem értett egyet a kapitánnyal, ő a győztes csapatot játszatta volna, mint ahogy akkoriban mindenki. A hazaérkezés után a kapitányt majdnem meglincselték a Keletiben …

4/ A svájci világbajnokság 1954

Végre, ez egy olyan VB volt, ahol mi voltunk kimagaslóan esélyesek, a fogadóirodáknál nem is lehetett a mi győzelmünkre fogadni. Akkor már négy éve volt veretlen az Aranycsapat, bár a dél-amerikaiakkal nem játszottunk. 1953-ban Rómában megvertük az olaszokat, ősszel pedig 6:3-ra az angolokat a Wembley-ben.

1954-ben a magyar-angol előtt prémiumosztás történt, amivel a vezetőknek sikerült teljesen szétzilálni a csapategységet. Három kategóriába sorolták a játékosokat. Az első kaszt volt Puskás és Bozsik, utána jött majdnem az összes többi játékos a tartalékokat is beleértve. A végén büntetésből Kocsis, Czibor és Budai, akik – úgymond – a fasiszta Ferencvárosból jöttek. Puskás kétszáz-, Bozsik százezer forintot kapott, a második csoport egységesen ötvenezret, Budai tizenötöt, Kocsis és Czibor pedig csak tízet. A magyar-angolon Czibor az első félidőben csak lézengett, a második félidőben viszont csak azért is megmutatta, hogy ő is ér annyit. Kockában is dolgozott a bizonyítási vágy. A VB-n az első meccsen Dél-Korea ellen könnyű dolgunk volt (9:0). Nyugat-Németország tartalékosan állt fel ellenünk. Liebrich megkapta a harci feladatot Herbergertől, hogy semlegesítse Puskást. Ezt úgy túlteljesítette, hogy bokarepedésig lerúgta. Ling angol játékvezető nem állította ki! Hozzátartozik az igazsághoz, hogy Puskás provokálta Liebrich-et és Posipal, aki tudott magyarul is, megpróbálta ebben Öcsit leállítani. Végül tíz emberrel is 8:3-ra győztünk.
A nyolc között jöttek a félelmetes hírű brazilok. Összeállításunk a következő volt: Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Tóth II, Kocsis, Hidegkuti, Czibor, Tóth M. Gyorsak voltunk és technikásak, mindig mi vezettünk. A brazilok a végén egyre durvábban lettek. Izomszakadásig lerúgták Tóth II-t. A második félidőben kiállították Bauer-t és Bozsikot. Hidegkuti hátrajött irányító fedezetnek. Végül nagy küzdelemben nyertünk 4:2-re Kocsis két góljával. Az öltözőben jött a harmadik félidő, mert a brazilok az otthon elveszített VB-döntő után nem tudtak belenyugodni az újabb kudarcba.

Szerencsére túléltük. Azonban a négy között következtek a világbajnoki cím védői, az uruguayiak. Az összeállítás: A védelem ugyanaz, Sebes pedig elérte, hogy Bozsik is játszhasson. A csatársor: Budai II, Kocsis, Palotás, Hidegkuti, Czibor. Sziporkáztunk, 2:0-ra vezettünk. Azonban a második félidőre feljöttek az uruk, és a végére kiegyenlítettek. Ez az előrehozott döntő – mondták ekkor sokan. A hosszabbítás elején Hohberg majdnem gólt szerzett, ha lövése bemegy, nem biztos, hogy bejutunk a döntőbe. Végül a 112. és a 117. percben Kocsis két gyönyörű fejessel megszerezte a győzelmet. A mérkőzés után mindenkin ólmos fáradtság lett úrrá. Még elmentek vacsorázni, végül lekésték a vonatot. Párosával, taxival mentek a solothurni szállásra, mindenki csak másnap (csütörtök) hajnalban került ágyba.

A döntő: ezt már olyan sokszor megírták, hogy nem akarok feltétlenül ismétlésekbe bocsátkozni, csak röviden összefoglalnám a jó részt már ismert körülményeket. Tudjuk, hogy rossz helyen volt a szállásunk (kisváros főtere). Hiba volt a feleségek ide hozatala a mérkőzés előtti napon (szombat). A döntő előtti éjszaka Kocsis és Zakariás összejöttek a konyhalányokkal.  A döntő napján Puskás bejelentette, hogy játszani akar. Kreisz dr. megvizsgálta a lábát, és kijelentette, hogy teljesen egészséges! Később a röntgen kimutatta, hogy repedt volt a bokája. Emiatt Sebes is úgy kommentálta a beállítását, hogy nem teljes értékű játékos, csak 80%-ban az. Fel kellett forgatni a csatársor összetételét. Tóth Mihályt betette balszélsőnek Puskás mellé, hogy helyette végezze a védőmunkát, menjen hátra. Czibort pedig áttette jobbszélsőnek. Ez nem lett volna akkora probléma, mert Kohlmeyer lassan forduló játékos volt, és Czibor pedig jobblábas. A nagyobb gondot az jelentette, hogy hatalmi szóra (Hegyi Gyula, az OTSB elnöke) a félidőben a két szélsőt megcserélték. Tóth Mihály soha sem játszott jobbszélsőt, és egyértelműen ballábas volt. Kocsis és Hidegkuti megsértődött Puskás beállítása miatt, mert addig hátukon vitték a csapatot a döntőbe. Ráadásul Puskás önzősödött, cipelte a labdát, mert igazolnia kellett beállítása helyességét. A gyors két gól mindenkit megnyugtatott, azt hitték, ölükbe hullt a mérkőzés. A fáradtság és a csúszós talaj azonban megbosszulta magát. A németek az Adidas gyár által biztosított cserélhető, hegyes stoplis cipőkben sokkal jobban álltak a lábukon. Zakariás röviden adott haza, Grosics későn mozdult, és máris 2:1. Ezt követte azonban egy bírói hiba. Fritz Walter szögleténél Schafer elnyomta Grosicsot és Rahn bevágta a gólt. 2:2. Le kellett volna fújni szabálytalanság miatt!

Innentől kezdve görcsössé vált az igyekezetünk. A 35. percben jött a másik óriási bírói hiba, nem fújták le a Kocsis felvágásáért jogosan járó 11-est! Ha helyesen vezetik a mérkőzést, akkor már 3:1 a javunkra. A 84. percben Bozsikot Schafer szabálytalanul elválasztja a labdától (sípszó itt sincs), előreível, Lantos röviden és rossz helyre fejel, Rahn elhúzza a labdát, és takarásból ballal kilövi a jobb sarkot: 2:3. A 87. percben Puskás egy teljesen szabályos góllal egyenlít.

Ling a már megadott gólt visszavonja, Griffiths partjelző intésére. A vége marad a 2:3. A döntő után Sebes bemegy a német öltözőbe és gratulál a játékosoknak, és Herbergernek. Több dolog miatt nem tekinthető ez a döntő mérkőzés tiszta és manipulálatlan sporteredménynek:

1/ Az angol Ling vezette az első magyar-nyugatnémet mérkőzést, ahol hagyta, hogy Liebrich lerúgja Puskást. A döntőn nem fújt le egy szabálytalanságot, nem ítélt meg egy 11-est a javunkra, és visszavonta az egyenlítő gólt. Ha korrektül vezeti a mérkőzést, akkor mi nyerünk 4:2-re!

2/ A németek öltözőjében a mérkőzés után találtak injekciós ampullákat. A sportorvos beismerte, hogy C-vitamint adtak a félidőben, valamint azt, hogy a szovjetektől kaptak injekciós tűket! (Nem tudjuk, hogy valójában mit kaptak, mert a németeknek valószínűleg volt tűjük és fecskendőjük is) Más játékosok szőlőcukorról beszélnek. A lényeg az, hogy injekcióban kapták. A döntő után egy héttel hét játékos májgyulladással kórházba került! A német magyarázat erre az, hogy valakinek már volt lappangva hepatitise, és ezt vitték át a fecskendővel. Valószínűtlen, hogy a precíz németek nem cseréltek tűt és fecskendőt.

3/ A magyar állam a döntő után kapott 320 ezer svájci frankot, a győztes 370 ezret. Rákosi Tatán fogadta a csapatot, és elégedett volt a második hellyel!

4/ Ez az információ már kevésbé ellenőrizhető, de Czibor apósa a Kossuth téren lakott, és látta ott sorakozni a Mercedeseket a VB döntő után. Államminiszterek 180-as Mercedest kaptak, de Sebes 300-ast. A csapatból többen látták Sebest beülni a 300-as Mercedesbe, többek között Budai is. Ez felháborodást váltott ki sokakban. Buzánszky egy élménybeszámolón mondta el, hogy a szerelvényük után Svájcban hat vagon csatoltak. Benne voltak a Lanckor traktorok, valamint a Mercedesek. Ebben hozhatták a „szokásos” csempészárut is a játékosok. Ha el is adták a meccset, akkor a vezetők, a mérkőzés képe alapján az utolsó pillanatig hajtottak a játékosok, rájuk nem lehet panasz.

5/ Labdarúgó VB Svédország 1958

Jelentős veszteséget könyveltünk el, mert 1956-ban kint maradt az Aranycsapat három oszlopos tagja, Kocsis, Puskás és Czibor. A VB egyik legöregebb csapatával indultunk, Hidegkuti már 36 éves volt akkor. Az első mérkőzésen Wales ellen 1:1-es döntetlent értünk el. A második mérkőzésen a házigazda svédek voltak az ellenfelek, és 2:1-re kikaptunk. Hiába győztünk utána 4:0-ra Mexikó ellen, pontegyenlőség miatt a továbbjutásért újabb meccset kellett játszanunk a walesi csapattal. Az első félidőben Tichy szerezte meg a vezetést. Az 55. percben Latisev lesről elengedte Allchurch-öt, több védő is leállt. A régi játékosok szerint az akkor nem sok dicséretet kapó szovjet bíró bosszúból nem adta meg négy évvel később Tichy szabályos gólját a csehek ellen. Megint kapushiba… Grosics Medwint játszotta meg, aki élt a lehetőséggel, 2:1, és ez lett a vége.
Ráadásul a mérkőzés előtt végezték ki Nagy Imrét, és az emigránsok a lelátón tüntettek a magyar állam ellen. Ez a hangulat sem tett jót a fiúknak. Baróti elvállalta a felelősséget a kiesésért, nem a körülményekre hivatkozott, de 1966-ig így is ő maradt a szövetségi kapitány. Elmondhatjuk, hogy ami rajta múlt, azt megtette, jól látta el feladatát, mert nehéz lett volna akkor jobb csapatot összeállítani. 1975-ben ismét őt kérték fel, és így listavezető 121 válogatott mérkőzéssel!

59 komment

Címkék: történelem h régi idők focija

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr61531782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.17. 16:39:25

Jó írás. Gyerekkormban már angolt tanulva csodálkoztam, hogy miért a középhátvédet és miért nem a középső középpályást hívják centerhalfnak. Aztán megtudtam a nagypapámtól, hogy eredetileg a középső fedezet volt a centerhalf, aztán fölállás módosulásval ez a poszt hátrébb szorult a két back közé.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.17. 16:50:00

Fölmerülhet a kérdés, hogy a nyugat-német Posipal, hogy a viharba beszélte a mi világnyelvünket. Nos, erdélyi szász volt az ember. Ha valaki megtudná mondani, hogy került ő az NSZK-ba, azt megköszönném..

medco 2009.11.17. 18:24:13

@popp: Én csak annyit tudok, hogy ő tolmácsolt a mérkőzésen Puskásnak. Azt mondta Liebrichnek, hogy annyiszor viszem el a labdát a lábad között, ahányszor csak akarom. Posipal közölte Puskással, hogy nem lesz ennek jó vége. Mindezt Török Péter mondta el, aki akkoriban a csapat mellett volt.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.17. 18:30:08

@medco: Én is Töröktől hallottam ezt a Posipal sztorit a Sport tévén.

mujure 2009.11.17. 18:44:43

ez szép és jó, meg az ötlet is igazán remek, folytassuk csak:)
azt azért elmondanám, hogy az 1954-es részt úgy ahogy van kihagytam, annyit olvastam meg hallottam már róla, nem akarom magam megint idegelni:) ha lesz 1986-ról szó, azt is átugrom:)

gogo boly 2009.11.17. 18:52:07

Jajj !!!! Dejo Emlekezni . Az a sok jo MLSZ-es buzi akinek 1/2 milla üti a markat havonta hat ezek a jo sport vezetök!!!!!

medco 2009.11.17. 19:51:27

@mujure: Nem azért írok róla, hogy idegesítsük magunkat, hanem, hogy tanuljunk belőle. A Sebes is azt írta könyvében, hogy tanult a 38-as VB-ből. De nem tanult mégsem, mert a győztes csapaton változtatott.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.11.17. 20:52:33

Köszi szépen medco!

Posipalról Wikipédia írja, hogy 43-ban ment ki (16 évesen). Lugoson született (Temes megye). Édesapja is.

A német wikipédián van egy szöveg a siebenbuerger.de cikke, vagyis erdélyiekről szóló lap. Lehet, hogy többet tudnak (nem beszélek németül):

www.siebenbuerger.de/zeitung/artikel/alteartikel/3305-posipal-schrieb-fussballgeschichte.html

Nem azt mondom, hogy elégedett vagyok teljesen, azzal amit elért a magyar foci, de a legnagyobb focinemzetek nyertek aranyat, aztán jövünk mi két ezüsttel.
Végeláthatatlan vita lenne ez, de mégis meg kellett jegyeznem. Lehet nem kellett volna.

Iustizmord 2009.11.17. 22:37:15

mindig mások a felelősek.

Iustizmord 2009.11.17. 22:37:58

a bíró. ersten mal.

Iustizmord 2009.11.17. 22:44:31

meg a partjelző. k.

aztán a szöv.kap.

meg a talaj.

meg a labda.

meg a politikusok (akik mercit kapnak, direkte e kossuth tére kirakva)

meg a szovjetek. oroszok.

a szögletzászló.

a nézők.

a helyszín.

a kor.

meg a körülmények.

de mi (vagy a játékosok) sosem.

szerintetek hány ilyen nst-cikket írtak hollandiában (74, 78) argentínában (90), olaszországban (70, 94), németországban (66,, 86), brazíliában (50, 98), franciáknál (2002).

az eb-kről (pl 2000, olaszo.) ne is beszéljünk...

medco 2009.11.17. 22:45:17

@Iustizmord: Pont ezt próbáltam elkerülni, hogy csak másokat hibáztassunk. Amennyiben átjön, a saját hibáinkat kellene nagyon lecsökkenteni, hogy kijöjjön az, ami a tehetségünkből következik. Más országokban, mint például Németország, rakkolós játékosokkal is képesek döntőbe kerülni. Mi pedig az Aranycsapatunkkal is csak ezüstösek lettünk.Én ezt nem látom végzetszerűnek. Ld U20, U21-esek.

Iustizmord 2009.11.17. 22:50:27

szóval ennyit az érdemről. szvsz kvés 2. vagy 3.-ról mondható el hogy nem érdemelte volna ugyanúgy. vagy majnem ugyanúgy. mert ha van életműdíj a vb-n, akkor pl crujff-ék megkaphatták volna, maldini vagy pláne baresi dettó (sőt !: 82 gold, 90 bronze, 94silver), pl. ne ilyen nem van.

Iustizmord 2009.11.17. 22:51:13

@medco: akor félreértettelek. lehet h az én hibám, sorry.

Iustizmord 2009.11.17. 22:54:45

@medco: nézd, én ölég penge vagyok, szvsz. kispályán. de sajna, a rakkolásom már elmúlt. tehát tisztára tudom magam jáccani easily, de csak 3-5 méterig, onnan a rakolás győz. vagí visszajátszok, visszafordulok, passzolok. erőből már nem megy. sajna erő nélkül kevés dolog megy.

s régen a zasszony is jobbnak tartott, pediog a technikám csak javult. de ő aZERŐT követeli :o)))

kroos 2009.11.18. 08:04:37

@popp: hogy került? Hát ugy hogy odament:)
Pesten tanult valami szakmát, asztalos vagy valami ilyesmi, aztán kiment nürnbergbe, tudod hogy a II vh után a svábok helyzete nem volt tul istenes itthon, szóval a szülei meg mondták neki hogy inkább ne is jöjjön vissza haza.
Sajnos kb ennyire emlékszem mert kb ezt 10 évvel ezelöt olvastam.
Amugy Lugoson játszott Barotival is,..

medco 2009.11.18. 08:11:00

@Iustizmord: Valószínüleg nem néztél utána, de Brazíliában 1950-ben csak a karhatalom tudott rendet rakni az elvesztett döntő után. Az 1966-os Hurst gólt a németek még évekig vitatták. 1990-ben az elveszített döntő után Maradona kijelentette, hogy a futball világában német maffia működik stb...Tehát máshol is nehezen emésztik meg a kudarcokat. Ha becsületes küzdelemben győz a jobb, akkor könnyebb elviselni.

kroos 2009.11.18. 08:17:23

@medco: Pontosabban azt mondta hogy habár Itályában vagyunk , a futballban müködő maffia nem olasz.

RoFä 2009.11.18. 09:40:54

Egyvalamit nem értek: Puskás (a Sváb) nem tudott németül? Tudja valaki?

zsakfos 2009.11.18. 10:25:14

@kroos:
Ő már csak tudta, Nápolyban a Camorra kokainját szippantotta:)

kroos 2009.11.18. 10:57:53

@RoFä: néhány szót, de amugy nem.Miután kiment a Madridhoz meg az edzöi munkássága révén aztán megtanult 6 nyelven perfektül.

kroos 2009.11.18. 10:59:13

@kroos: Végh Antal találta ki hogy mivel Puskás sváb volt, így tudott németül és ö beszélte le a fricekkel a döntöt.-no komment

medco 2009.11.18. 12:28:37

@kroos: Az Öcsi csak a Rimet-kupát akarta átvenni önző módon, sérülten is. Egyébként, ha bundázott volna, akkor nem lőtte volna be az egyenlítő gólt.

kroos 2009.11.18. 12:34:50

@medco: fentebb irtam hogy nem is tudott németül.akkor még......

medco 2009.11.18. 13:50:10

@kroos: Posipal tolmácsolt neki, ahogy tudjuk Török Pétertől. Egyébként érdekes, hogy sok, nem magyar származású játékos játszott az Aranycsapatban. Lóránt-Lipovics, Lantos-Liendenmayer, Budai-Bednarik, Palotás-Poteleczki. Ezen kívűl Zakariás sváb volt, ugyanúgy, ahogy Sebes-Scharenpeck-Gusztáv.

kroos 2009.11.18. 13:53:47

@medco: te olvasod a fentebb lévö kommenteket?

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.11.18. 14:03:29

@mbemba: posipal-cikk röviden:
16 éves koráig élt lugoson, ahol a helyi csapatban is játszott.
ezután került németországba, hannover mellé. egy harckocsi-üzemben dolgozott.
a háború végén kapott egy levelet anyjától, hogy ne jöjjön haza, mert a romániai németeket vitték a szu-ba kényszermunkára, ő megfogadta a tanácsot.
focikarrier: 43-tól Badenstedt, aztán Linden, aztán 47-től arminia bielefeld, 49-től hsv. (állítólag a hsv helyett az usába akart kivándorolni, de herberger lebeszélte :) itt nyolcszoros északnémet bajnok lett.
56-ban játszotta 32., utolsó válogatott meccsét. több sérülés után 59-ben hagyta abba a focit. 97-ben halt meg. blpf.

(off: a háború után kb 10millió németet zavartak el kelet és középeurópából, főként a csehek és a lengyelek, de a mi "svábjaink" is ekkor kényszerültek távozni.)

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.11.18. 14:06:36

amúgy nem örülök, hogy kedvenc sport-blogomon (még ha vendégszerző által is) fitymálgatják azt a két vb-ezüstöt.
a világ második legjobbjának lenni igenis hatalmas teljesítmény.
(pláne a mából nézve....)

kroos 2009.11.18. 14:11:41

@Radio Free Aberrania: VAZZ tényleg nem nürberg hanem Hannover...valami szerszámgyártó..vagy esztergályos vagy valami..ilyesmi volt.----

cooper (törölt) 2009.11.18. 14:41:29

....meg az a rohadt akác!(C by Hofi) :)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.18. 14:45:17

@cooper: az a hülye akác - egész pontosan.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.18. 14:46:29

@Radio Free Aberrania: Na kösz az infókat Posipalról az egyenigy erdélyi foci világbajnokról.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.11.18. 15:10:52

@kroos: harckocsikat gyártó cégnél, lakatos. ennyire fontos ez? :)

kroos 2009.11.18. 15:29:01

@Radio Free Aberrania: tudom hülyeség de nekem ezek számitanak....ne tud meg mennyi idöt ba*ok el azzal hogy ilyeneknek nézek utána....

medco 2009.11.18. 16:35:52

@Radio Free Aberrania: Én sem becsülöm le, sőt óriási dolog bekerülni a döntőbe kétszer is. A cikk inkább, szerintem arról szól, hogy milyen tipushibákat kellene a jövőben elkerülni.

Iustizmord 2009.11.18. 17:26:29

@medco: pl a helyezetek kihagyását, mind típushibát, ha javítjuk sokkal jobbak lennénk. asszem.

Irapuatótól Szuezig 2009.11.18. 17:56:16

kicsit off:
nem lesz poszt az u21-es meccsről?

amúgy jó hír: wales kikapott boszniában és már 4 vesztett pontja van.

a rossz hír meg, hogy nyert bosznia wales ellen, és ha hozzáadjuk ehhez az olaszországban elért döncit, akkor nehéz lesz ellenük 6 ponttal számolni.

on

drani 2009.11.18. 18:01:51

nagyon jó ez a kis összefoglaló, mert így elég jól látszik, hogy egyetlen egy dolog hiányzott ahhoz, hogy világbajnokok lehessünk:
a kellő mértékű közös akarat.

értelmetlen_nevű 2009.11.18. 18:11:59

@Irapuatótól Szuezig: szerintem egyre reálisabb a csoportelsőség, a második hely pedig valószínűleg semmit sem ér, nagyon erős csoportmásodikok lesznek.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.11.18. 19:00:44

@Radio Free Aberrania: Köszönöm!!

Annak idején a leventék - többek között -menekültek arra a ruszkik elől. Lehet, hogy ő is. Bár, ha jól tudom az a terület, mármint Lugos maradt a románoké, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy levente volt.

Irapuatótól Szuezig 2009.11.18. 19:01:09

@értelmetlen_nevű: hát neked legyen igazad, de a hátralévő 4 meccsből 3 legalább olyan nehéz lesz, mint az olasz. a negyedik meg ...?

medco 2009.11.18. 19:12:36

@drani: Igazad van, így egy mondatban összefoglalható a lényeg. Talán az U21-eseknél ez már máshogy van. Érzem bennük a motiváltságot és az ambíciót. Még nem romlott el a csapatszellem sem.

értelmetlen_nevű 2009.11.18. 19:14:11

@Irapuatótól Szuezig: nem lesz könnyű az biztos. sajnos a kiesés is benne van a pakliban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.18. 20:00:54

@Irapuatótól Szuezig:

Egészen pontosan öt vesztett pontja van. Annyi, mint nekünk. És a magyar-walesi meccs Magyarországon.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.11.18. 20:42:06

Jól látta apöcspingáló, alakulnak a megjósolt körbe verések, Szerintem ha a két hazai meccset hozzuk és egy pontot Olaszországból vagy Boszniából, azaz 16 pont elég lehet.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.11.18. 21:16:07

@Csöncsön: @popp:

Ráadásul el is számoltam magam: nekünk csak három vesztett pontunk van. (Már öntudatlanul is belekalkuláltam az itáliai ikszet. Dehát miért ne lehetne Balotelliék ellen akár a kinti meccset is megnyerni?)

drani 2009.11.18. 21:44:43

@medco: az a baj, hogy nem csak a csapat tagjain és az edzőkön múlik, hanem (kis pátosszal élve) az egész országnak kell akarnia. (lásd korábban a politika beleszólása, a csapategység megbontása pénzzel, egyéni érdekek előtérbe helyezése stb.)

medco 2009.11.18. 22:47:43

@drani: Igen, pont ezért is írtam meg a visszaemlékezést, hogy végre tudjunk a múltból is tanulni. Az egyéni érdeket mindíg alá kel rendelni a csapat érdekének. Többet ér, ha a csapat győz, mint ha egy játékos jól szerepel. Ezek a fiatalok ezt már tudják - így nevelték, képezték őket.

Iustizmord 2009.11.18. 23:22:28

pedig 1szerű: mindég 1-gyel többet kell rúgni mint kapni. a ngy problémál indíg leredukálhatóak 1 kis kérdésre.

drani 2009.11.19. 09:17:07

@medco: azért ennek az U21-es csapatnak is vannak ellendrukkerei, de remélem ők nem tudják érvényesíteni az érdekeiket

medco 2009.11.19. 14:57:10

@Iustizmord: Ez Puskás mondása volt. Nem baj, ha gólt kapunk, többet rúgunk-valami ilyet mondott. Valóban, 4,61-es átlaggal rúgták a gólokat.

Irapuatótól Szuezig 2009.11.19. 19:39:30

@Csöncsön: így van. köszi. és a további 6-7 pont reálisan benne van a maradék 4 meccsben. Ebből csak a hazai bosnyák meccset venném fix 1-esnek. a többit megtippelni se merem.

ugyanúgy benne van egy hazai wales verés mint egy szopás boszniában. olaszországban a öntetlen is bravúr lenne.

bár, németh azt mondta mindet meg akarják nyerni. hozzáállás ötös. remélem, nem csak az ifjonti hév beszél belőle.

saintkilda 2009.11.28. 20:20:47

Köszönöm a jó összefoglalót, néhány dolgot pontosítanék, nehogy berögzüljön hibásan: 1934-ben az osztrákok ellen Avart nem állították ki (az igaz, hogy megsérült és csak bicegni tudott), csak Markost. Íme a FIFA hivatalos jegyzőkönyve:
www.fifa.com/worldcup/archive/edition=3/results/matches/match=1106/report.html

Hiányolom az összeállításból az 1952-es helsinki olimpiai győzelmünket!! Ez csak véletlen, vagy valami más oka van? Pont a győzelmünk marad ki?

És még valami: az edzői bakik a futball részét képezik, és ez mindenhol előfordul. Erre nem foghatjuk a két elvesztett döntőt. Egy 5-6 sorozatmérkőzést tartalmazó tornán a végén az nyer, akinek elég széles ahhoz a kerete, hogy a kieső játékosokat azonos kvalitásúakkal (vagy formában lévőkkel) pótolni tudja. Nálunk mindkét vb-n ez hiányzott: ha újakat állítottunk be azok nem hozták a színvonalat (38), ha meg ragaszkodtunk az eredeti csapathoz, akkor elfáradtunk (54). És főleg a védelemben! Tessenek megnézni, hány játékossal nyert 1934-ben, 38-ban Olaszország és 54-ben az NSZK.

medco 2010.01.03. 21:35:25

@saintkilda: Mindenben igazad van. Hegyi Iván írta a VB könyvében, hogy Avar-t is kiállították, én meg nem néztem utána. De azért egyértelmű, hogy Sárosi 11-ese után szinte azonnal kiállították Markost. Az 54-es VB után Sebes elismerte, hogy a döntőre elfáradtunk, és Kárpátit, Várhidit és Csordást kellett volna játszatnia.

medco 2010.01.03. 21:37:36

@saintkilda: Az olimpiai győzelmeket szándékosan hagytam ki, mert úgy gondoltam, más kategória, mint a világbajnokság. Az 1924-es olimpián még nem volt profizmus, tehát azt belevettem.
süti beállítások módosítása