Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

U20-as VB, Egyiptom - Harcoltatok, harcoltatok!

2009.10.14. 01:32 heinrich

Ismét azt kell hogy mondjuk: bandákba verődött kóbor kutyák marcangoljanak szét, ha nem a miénk a legfaszább kis csapat a VB-n. Lélekölő, bátortalan, kiábrándító kezdés után machetével a fogunk között jöttünk ki a második félidőre, érezni lehetett, hogy ez a csapat inkább a gyepen pusztul el, de nem adja az elődöntőt. Végül nem sikerült a bravúr, de újra két lábbal taposták a legendásnak mondott magyaros kishitűséget. Így bármikor ki lehet kapni, megint egy emlékezetes, nagy meccset játszottunk.

Az első félidőben történteket csak találgatni lehet; emlegethetjük a komisz meleget, az ólmos fáradtságot, a túlságosan defenzívnek bizonyuló felállást, a nyomasztó tétet vagy akár Koman hiányát, megspékelve a bosszantóan korai, bosszantóan elkerülhető góllal. Ha a szerencsétlenül hazatett labda után Présingert nem bénítja meg az atyaúristen-mit-csináltam idegméreg, Gulácsi mögé visszazárva még menthetett is volna, de egy húszéves játékoson nehéz számonkérni egy ilyen ösztönös reakciót – a lényeg, hogy tanuljon belőle.

Pokoli volt nézni, ahogy tehetetlenül vergődünk a musztángokként nyargaló ghánaiak szorításában, a hondurasi-rém köszönt vissza, mikor még a legelemibb megoldásunk sem sikerült. Elképesztően pontatlanul passzoltunk, saját magunkat fojtottuk meg az örökös labdavesztéseinkkel, ha ezt a meccset szünet nélkül kell lejátszani, sima hatost kapunk. Azt viszont el kell fogadni, meg kell érteni, hogy ha az ember egy este maga alá gyűri Eva Herzigovát, majd kisvártatva Monica Belluccit, akkor Anulu húgaira – bármennyire csábosak is – már nincs ereje. 

(A szünetet kihasználva, csak a tények kedvéért megkérdenénk, hogy Némethet vajon szabályosan szerelték-e a második percben a tizenhatoson belül (nemigen), és hogy mi a bánatot fújt a varnyú Simon labdaszerzésénél. Még egyszer: csak a tények kedvéért.)

És akkor most tegye fel a kezét, aki istenbizony számított a második félidőben látottakra.

Magunk is kezdtük tudomásul venni, hogy lefőtt a kávé, ma, ezen a meccsen egyszerűen nincs muníciónk Ghána ellen, épp ésszel nincs miben bízni, jobb az ellen.

Amúgy a bal herénket odaadnánk, ha meghallgathatnánk, mi történt, mi hangzott el az öltözőben, mert nem telt bele öt perc, mikor érkezett habitang kolléga sms-e [megtaláltuk a tökeinket, és ez csodálatos], vérszagot sodort felénk az esti szél, újra meccsben voltunk, kérges szívű hitelügyintéző legyen, akit nem ragadott magával a csapat játéka. Néha körülményesen, olykor botlogva, de összeszorított fogakkal, égő tüdővel, kalapáló halántékkal mentünk előre, és oxigéndúsabb pillanatainkban ötletes támadásaink is bőven voltak. Pátoszos vagy nem, ez a sportemberi tartás, a másikért való küzdelem kézzel fogható példája.

A bal oldalon Varga beállítása után rendszeresen a védők mögé tudtunk kerülni, jöttek az átlövéseink, de pontrúgások után is veszélyesek voltunk, nagyon bennünk volt a gól. Bátran felvállaltuk a párharcokat - még ha sokszor el is veszítettük a labdát -, meglódultunk az üres területek felé, igyekeztünk a kapu felé fordulni, Simon pedig huszadszor is megharcolt a labdáért, gyönyörűen tette középre – ahol Futács nemhibázott.

Egy kis mázli, egy pici szerencse kellett volna, ez minden. A helyzeteink megvoltak, a srácok eksztázis-közeli állapotban harcoltak az egyenlítésért, Gosztonyi fain labdákat tekert középre, de Balajti és Szabó helyzete is kimaradt.

Erre jön Quansah, és belövi élete gólját, miközben Varga bombája húsz centivel fölé ment egy támadással korábban.

Az ember idegeit a meccskezdés óta cibáló kommentátor (eurosport) újra elővette a nekrológot, temetett élőt, élettelent, pedig a csapaton még bőven érződött, hogy nem adta fel, és a szerencsétlenkedő ghánai balhátvéd mellől Balajti remegő lábakkal a kapuba is terelte a második gólunkat. 

Tíz perc volt hátra, lehetőségeink még adódtak, de kidolgozott helyzetre már nem futjotta az erőnkből, miközben megúsztunk egy egészen bődületes ghánai kapufát is. (Ebből is látszik, még mennyit kell tanulniuk, egy valamirevaló olasz csatár ilyenkor mindkét szögletzászló érintésével játssza meg a balhátvédet, de hát ez legyen az afrikaiak baja)
 
Ilyen meccs után egyedül a csapatnak van joga sírni az elúszott VB-döntő miatt, rossz szájízük csak nekik lehet – de ne legyen.

Ezen a meccsen – ismert körülmények között – összességében jogos győzelmet aratott Ghána, még ha szívfacsaró is ezt elfogadni, mert mi is nagyon megérdemeltük volna. Pontosabban: ezek a srácok nagyon megérdemelték volna. Mindent megtettek érte, hatalmasat küzdöttek a második félidőben, de ezen az estén a rekkenő délutánon Ghána hajszállal jobb volt – hiszen egy-egy vereséget ebből az irányból is meg lehet közelíteni, nemcsak a vélt vagy valós felelősök felkutatásával, a mi-lett-volna-ha sorjázásával. 

A ghánaiak gyorsak, céltudatosak, nyomasztó fizikai fölényben játszottak – ami akárhogy nézzük, a játék szerves - még ha kevésbé tetszetős része is.  Ránk kényszerítették a párharcokat, egy emberüket kétszer kellett kicselezni mire leráztuk, és akadt köztük néhány kimondottan ügyes játékos, Adiyiah nyolc gólját meg nehéz nem észrevenni.

Most már azt is tudni, hogy Costa Ricával toljuk a bronzért, immár Egervári Sándorral a padon. Sokan, sokféleképp’ támadták az instant kinevezéssel a csapat élére kerülő kapitányt, mi magunk sem voltunk elájulva az ötlettől. Ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy az elért eredményben ne lenne komoly szerepe, és a srácok edzői hozzáértés nélkül kerültek a legjobb négybe. Az eddigieket látva egyetlen komoly hibát tudunk felróni neki, azt is még az olasz meccsről, midőn Simon helyett Dudást küldte a pályára. De ennyi, más fogást nehéz találni a döntésein; a mai meccshez pedig annyit, hogy a huszadik percben kettős cserét követelni tőle finoman szólva sem reális, az összes többi húzása bejött, Varga, Futács és Balajti érkezése felrázta a csapatot, mindannyian sokat tettek az egyenlítésért.

Még egyszer fel kell fújni az arcokat, a bronz nem lehet másé.

252 komment

Címkék: h u válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr811448787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hartog 2009.10.14. 02:01:27

Én csak azt nem értettem, bár nem vagyok kapus, hogy Gulácsi mi a túróért nem kézzel ment a labdáért az első gólnál. És ilyen helyzetekben ezt sokat látom magyar kapusoknál.

"kommentátor (eurosport) újra elővette a nekrológot"

na, akkor nyomtam át m1-re... a skacok olyan kubaszov jól tolták a második félidőben, hogy simán bnne volt az is, hogy nyomunk tíz perc alatt még hármat is nekik. Nagyon tökös kiscsávók ezek, maxiriszpekt! Pénteken bronz, jövőre Eb-arany, aztán fel a London-2012 hadműveletre!!!

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 02:05:10

"Gosztonyit nem bénítja meg"

az nem Présinger volt? csak mert ordítottam a nevét, onnan rémlik :)

egyébként a harmadik ghánai gól után Egri (m1) is kimondta, h akkor ennyi a vége..

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 02:10:53

@mocsing: ja, de, egy állat vagyok, köszi.

Makukula 2009.10.14. 02:15:21

Remek poszt!
Ha nem is szamitottam ra, én biztam a sracokban a szunetben is, hogy megfordithatjak. És ez a legjobb erzes egy szurkolonak.
És szerintem az lehet a legnagyobb tanulsaga ennek a tornanak nekunk szurkoloknak, h ugyanolyan megalkuvas nelkul higgyunk bennuk és tamogassuk oket, amilyen megalkuvas nelkul ok kuzdottek.
Nekik sikerult kitorniuk elodeik/kornyezetuk poshadtsagabol, es nekunk, a 'kozhangulatnak' is hasonloan kene cselekednunk ( amire latok pozitiv jeleket)

Szep volt fiuk, koszonjuk az elmult heteket!!

szbszig 2009.10.14. 02:21:52

@Hartog: A lábad lent van, a kezed fent. Elvileg az előbbivel hamarabb bele tudsz piszkálni egy földön guruló labdába, szóval van ebben ráció.

@mocsing: De, Présinger volt.

Komlósy Cs 2009.10.14. 03:03:18

Ez hülyeség hogy kézzel kellett volna a labdára vetődni, rácsúszni sokkal gyorsabb. Gulácsival más a baj, amit én a torna előtt nem is tudtam (nem is tudhattam igazán), és ez a vb világított rá. Nevezetesen az, hogy borzalmasan oda van ragadva a vonalra. Ennyire nem lehet vonalkapusnak lenni, ha visszanézzük a vb összes meccsét, akkor láthatjuk hogy volt belőle galiba. A beadásokat (ami a kapu 7-8 méteres körzetébe megy) ki kellene ütni, de ő nem szokott kimozdulni ezekre - vagy ritkán. A második ghánai gól például egy ilyen kifutással talán elkerülhető lett volna. Kiöklözi aztán viszonluppá'. A másik, hogy ritkán vetődik el veszélyes (de ali mellészálló) labdáknál. Most vagy ennyire profin érzi a kaput, vagy már nem tehet semmit és szemmel ver - viszont vetődni nem vetődik. Ha ezeken kicsit "fejleszt" és uralni fogja a 16-ost, akkor elég jó kapus lehet belőle.

Dzsúd Horse 2009.10.14. 03:25:34

@Komlósy Cs: Gulácsi kéri a számod, jelenleg nincs kapus edzője, se a válogatottnál, se a klubjában. De te meggyőzted őt a pár sorral!

A Hercigova-Belluci vonalra rátérve, akkor a csúcson hagytuk abba szerintem. Nagyon jó hasonlat, marhára tetszik, terjeszteni fogom ha le van védetve, ha nem :D

1728 2009.10.14. 05:25:22

Jók nagyon a fiúk, és ha jól tudom, ez nem is annyira egyedi eset. Az U17 is most jutott be az EB selejtező elitkörébe, ott is van pár nagyon tehetséges srác.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.10.14. 08:13:45

a poszt minden sorával egyetértek, ugyanakkor még van itt valami, amit hozzátennék.

ez a csapat nagyon egységes, nagyon szép dolgokat tud, de egyénileg is van benne néhány játékos, akire régóta várunk már: ez a debreceni, szekeres, szabójoe, présinger védősor minden egyes tagja király, de korcsmár is fasza volt, és jó magyar védőnk (az egy szem juhászon kívül) egyáltalán nincs, úgyhoz ez mnost ezért is örömteli.

egervári elbaszta az elejét, hülyeség volt a 4-3-1-2, az nem ment.

Mourinho már nem a király 2009.10.14. 08:14:20

Az első félidőért nagyon kár volt, valamiért nem a megfelelő mentalitással léptek pályára a srácok.
- 2 hosszabításos meccs utáni fásultság
- edző + Koman hiánya
- nagoybb teher, elvárások
Ki tudja ezek közül melyik. Mindenesetre a második félidő az nagyon szép volt, megérdemeltük volna a hosszabbítást.

kroos 2009.10.14. 08:29:28

@_benito: mind a lesajnált agyonfikázott nb1-ben játszik, az hogy ök jók nekem egyálltalán nem ujdonság.Balajtiról nem is beszélve, aki róla véleményt alkotott az tuti sose látott még Diosgyör meccset, meg korcsmár akinek nem is ez a posztja de Andrissal együtt csapatkapitányok a klubjukban 19 évesen...
hajrá fiuk!

nordsee 2009.10.14. 08:30:52

@Anthony - awkward silence: Szófogadó gyerekek ezek, belepaszírozták magukat ebbe a lehetetlen taktikába, amiből több irányba is kilógott a csapat. Szűk volt, kényelmetlen. Bár lehet, hogy a hondurasi rém kísértett, amikor szűrés nélkül jöttek át a tizenhatosunkhoz, hogy zavartalanul lődözhessenek aztán. Ezt akarták elkerülni agyonbiztosított védelemmel, ami kétélű fegyver.
De Egervári nem volt rest.

bonaventura 2009.10.14. 08:37:07

az első félidő gáz volt, de aztán helyrebillentek a dolgok
utolsó meccs, nyerjük meg és mindenki boldog

drosiii 2009.10.14. 08:38:10

@_benito: @nordsee: Felejtsük már el, hogy ha jó a csapat akkor Egervári se tudta tönkre tenni őket, ha pedig nem megy a játék, akkor rossz taktikával álltak fel. Az első félidőben az a rengeteg pontatlan labda (gyakorlatilag 5 m-re is alig volt pontos passz a félpályátl felfelé), azt nem lehet se edzőre, se taktikára fogni.

hajrá a bronzért!

IronRock 2009.10.14. 08:40:37

Nagyon sajnáltam a srácokat, megérdemeltük volna a hosszabbítást! De függetlenül minden tiszteletem az övék, egy ország büszke most rájuk!
Mellesleg, én nem láttam ettől a ghánai csapattól semmi olyat, ami egetrengető lenne. Ha Koman és Németh játszik végig, lehet hogy a 3-at megkapjuk hátul, de elől többet rúgunk az fix.
Kicsit már most sajnálom Costa Rica-t. Mert a srácok pokolian felspannolva, az utolsó meccsre apait-anyait beleadva mennek ki a pályára majd, ráadásul Koman és Szekeres is visszatérhet, Németh is játszhat már...hát remélem a Costa Rica szeret veszíteni, mert a srácok éhes oroszlánként szétkapják őket mint üzbég paraszt a tangóharmonikát!! És ezzel üzennek majd Ghánának is: "Bogyókák! Kaptatok most tőlünk most két és fél emberfórt meg egy félidő előnyt, és így is majdnem döntetlenre mentettük a meccset! Élvezzétek ki a sikert, mert ha az olimpián esetleg találkozunk megint, nem lesz kegyelem!"

Iustizmord 2009.10.14. 08:44:19

remélem ezt a sorozatot egyszer előadják az U40-es vb-n is.

Walmer 2009.10.14. 08:46:32

A poszt vegytiszta ömlengés. Ilyet írna Hegyi Iván ha 30 évvel fiatalabb lenne és a Botafogo 5-0-ra legyalázná az aktuális angol bajnokot.

A fiúknak max respect, kiderült, hogy van egy jó csapatunk U20-as szinten és hogy Egervári mégsem olyan fogalmtlan fasz, mint sokan gondoltuk.

Azt sajnos valószínűnek tartom, hogy ebből a csapatból felnőtt szinten ugyanúgy nem lesz semmi, mint az atlantai olimpiára kijutó mansaftból, de talán egy Németh, vagy Koman elér valamit.

nordsee 2009.10.14. 08:51:26

@drosiii: Pont az ellenkezőjét mondtam. :))Ráadásul arra utaltam, hogy Egervárinak volt annyi belátása (ellentétben Koemannal), hogy újra szabta a fazont.
Mondjuk az tény, hogy biztos nem úgy engedte ki a pályára őket, hogy ne ütközzetek, ne fussátok le őket, passzolni meg csak vészhelyzetben se. Arra viszont te is számítottál gondolom, hogy az utolsó 3 meccsel ellentétben itt nem lesznek improvizatív akciók.

christvhu 2009.10.14. 08:53:30

Hatalmas Gratula a Csapatnak, nagyot harcoltak és visszaadták a hitünket a magyar foci vonatkozásában, ez olyan ajándék, amit meg kell becsülnünk!
Talán ez volt az a meccs, ahol először érezték béklyónak a fiuk a tét nagyságát, szerintem ezen ment el az első félidő, hogy aztán a másodikban megint bizonyítsák, ez a csapat soha nem adja fel és nem csak akar nyerni minden helyzetben, hanem képes is rá! Max. riszpekt Egervárinak, nagyon komoly érdemei vannak ebben az eredményben, pedig én is azt hittem hibás döntés volt odarakni közvetlenül a VB előtt!
A poszt amúgy korrekt, egyetértek.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.10.14. 08:54:58

gratuláció a srácoknak
sajnos csak a tegnapi meccs első félidejét láttam, más meccsből semmit, de örülök a sikerüknek
csak így tovább

christvhu 2009.10.14. 08:56:20

@Iustizmord: lol))))) mondjuk 2014-ben!

Mindenesetre az a tapasztalat, amit itt szereztek, szerintem óriási lökést ad nekik! Ezt nem lehet edzésen mgtanulni, nem lehet rá felkészülni, ezt át kell élni és ők átélték. Remélem - biztos vagyok benne -, hogy a többségük komoly karriert fog befutni, mert megérdemlik.

A bronzért pedig szétszedik Costa Ricát, ebben biztos vagyok!

tjunior 2009.10.14. 08:57:01

Nem a legjobb csapat a miénk, de hogy a legnagyobb harcos és a legjobban szerethető az biztos. Állva haltunk meg már ez is nagy szó, de a legszebb hogy ezt egy VB-elődöntőben tettük.
Nagyon remélem hogy az itthon játszó srácok felhívták a figyelmet magukra, és sokukat kivisznek külföldre, így van esélyük fejlődni.

Walmer 2009.10.14. 09:02:30

@nordsee: nekem pont ez volt a meglepetés Egervárival kapcsolatban, hogy "újra szabta a fazont". De lehet csak azért, mert olyan régóta szar edző, hogy már nem is emlékszem m ilyen volt, mikor jó volt.
Itt a vébén mindenesetre nagyon tökösen irányította ezt a csapatot.

balu11 2009.10.14. 09:03:20

@Walmer: hát, reméljük, igazad lesz, és nem lesz ebből a csapatból felnőtt szinten semmi... Bárcsak! De jó is lenne! De nem akarok itt ömlengeni, úgyhogy befejezem.

balu11 2009.10.14. 09:07:59

Egyébként tényleg fantasztikusak voltak a srácok, jó volt látni, hogy ekkorát váltottak meccsen belül is. Egervári többször is remekül döntött ezen a VB-n, a mai meccs is ilyen volt (sőt, talán ez volt a leginkább ilyen). Sztem igenis kellett a defenzívebb felállás, ez nem jelentette, hogy csökkentenünk kell a passzhatékonyságunkat 75-ről 30%-ra (nyilván kb.). Azt meg ne feledjük, hogy a 3 cseréje mérlege: 2 gól, 1 gólpassz. És azért nem ők kezdtek, mert a többiek jobban összeszoktak a VB előtt is, az elmúlt hetekben meg pláne.

Szép v..., illetve HAJRÁ fiúk pénteken!!!

nordsee 2009.10.14. 09:08:33

@Walmer: Tökösen... Éééérted? ;-)

meroving 2009.10.14. 09:08:37

Köszi a postot!
Nagyon egyet értek.

Ami nekem nagyon szembetűnő volt - főleg a végén - az az egyetlen hiányosságunk (és hagyjuk is az első 45 percet), hogy a ghánaiak fizikálisan, robbanékonyságban, sebességben sokkal erősebbek voltak.

Ez egyrészt köszönhető annak, hogy a fekete rassz fizikálisan erősebb, atletikusabb (lásd sprinterek), azonban ilyen különbségekkel azért hosszútávon vmit kezdeni kell.

Mindettől függetlenül sztem mindenki csak megköszönheti a srácoknak, hogy magyarként fociélményt adtak nekünk!

ui.: Németh K. a 2-ik percben elesik, amint vállal is hozzáérnek (ami szabályos), míg az ismétlésen sztem jól látszik - ha valsz nem is szándékosan - de összekoccan a két térde is hirtelen, úgy meg nehéz tovább futni :(

Boxi_911 2009.10.14. 09:13:14

Maximális riszpekt a fiúknak! Hajrá a bronzért előre!

reader613 2009.10.14. 09:19:50

ha a válogatottnak lehetett brazil és argentin kirakatmérkőzése a Puskásban...

ha a ligaválogatott megérdemelte, hogy a Real Madriddal játszhasson, ugyanott...

akkor az a minimum, hogy tavasszal U20 magyar-brazil barátságos, a Puskásban. Vagyishát addigra U21, ugye.

Nekünk, szurkolóknak, ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy személyesen köszönjük meg a srácoknak az eredményt, amit hoztak. Az egyetlen lehetőség arra, hogy ők is érezzék: mellettük állunk, mégpedig sokan.

Követeljük!

pattopo · http://100ev.uw.hu 2009.10.14. 09:29:52

Balajtiról ne felejtsük el,
hogy még csak 18 éves.

Ő még tolhatja tovább a következő u20-szal is (amiről fogalmam sincs milyen...),
bár gondolom megy 'tovább' ezzel a csapattal

Salvatore Bonanno 2009.10.14. 09:30:40

@kroos: A srácok tényleg ügyesek, de az Újpest csk-ja tudtommal Kabát...

Walmer 2009.10.14. 09:33:14

@balu11: tudod balu van egy mondás, miszerint szarból nem fonsz ostort, vagy ha fonsz is nem pattogtatsz vele.

Ez ide is igaz. A mostani eredmény gyönyörű, örülni kell neki, de egy ország futballjának alfája és omegája a hazai bajnokság. Amíg az nem változik, csak részeredményeink lesznek.

Egy U20-as vébé presztisenem hasonlítható még egy vb selejtező presztiséhez sem. Eredményt is könnyebb felmutatni. Nm könnyű, könnyebb.

kroos 2009.10.14. 09:37:56

@Salvatore Bonanno: Bocsánat igazad van de biztos láttam már Korcsmárt Csk-ként az Utéban talán akkor ö a helyettes vagy ilyesmi.

Salvatore Bonanno 2009.10.14. 09:39:06

@kroos: Lehet. Azt tudom, hogy McStay adta a szalagot Kabátnak, előtte pedig Balajcza volt. De Debreczeni tutibiztos. :-)

kroos 2009.10.14. 09:39:51

@Walmer: ,,de egy ország futballjának alfája és omegája a hazai bajnokság. "
Nigéri bajnoksága nem tudom milyen de a 94 és 98-as Vb-n jól nyomták...

montipájton 2009.10.14. 09:41:41

@kroos: Nekem meg pont az a bajom, hogy még most sem tudom igazán elhinni, hogy ebben az NB I-ben nődögélve bármelyikükből igazán klasszis játékos lesz.
Anno a Bicskei-csapatban Pintérről írták, hogy a klasszisok klasszisa lesz, igazi vezér, stb., tudjuk, meddig jutott (meg vele a válogatott).
Menni kell, külföldre, máshova, fejlődni, nincs mese. Én a következő Vidi-meccseken vörösre fogom tapsolni a tenyerem Présingernek, de ha nem akarom, hogy max. egy új Kovács Ervin-Pintér-Telek Manci szintű tengelyünk legyen (ami nemzetközileg tudjuk, mennyit ért), ennél jóval erősebb tempó, több inspiráció, keményebb iskola kell nekik.
De nem vitatom, most még elmegy az NB I is. Két év múlva megrekedt játékosok lesznek, ha itt maradnak. Ez szerintem nem kérdés.

T.F.E. 2009.10.14. 09:42:07

Szerintem az első félidőre a tét (remegtek a lábak), a meleg és a fáradtság nyomta rá a bélyegét. (A ghánaiak nem izgultak, ők ugyanúgy élvezték a játékot, mint korábban, és ezért nem álltak be védekezni, nem vitték a szögletzászlóhoz a labdát, mindig jöttek előre.)
Az is bebizonyosodott, hogy pontos, hosszú passzokat egyedül Koman tud adni, ezért teljességgel hatástalan volt az olaszok ellen is játszott taktika. Mindenképp Egervári érdeme, hogy volt más is a tarsolyban, és tudott váltani. Több támadó, feljebb tolt játék, rövidebb passzok, ezeknek meg is lett az eredménye.

Nem irigylem a ghánaiakat, pont az utóbbi játék a brazilok védjegye, ha ugyanilyen ingatag lesz a ghánai védelem, nem ússzák meg 3 kapott gól alatt.

balu11 2009.10.14. 09:44:31

@Walmer: ezekkel a megállapításaiddal egyet is értek - mégpedig teljesen, szerintem sem folytatható a fejlődés a hátország (NBI) fejlődése nélkül, illetve az nem lesz tartós.

A bajom azzal volt, hogy "ömlengésnek" tituláltad a posztot (nem tilos persze, csak nekem nem tetszett), illetve, hogy egyből elő kellett venni a negatív víziót.

Pedig, ahogyan te is írtad az előbb: "A mostani eredmény gyönyörű, örülni kell neki" Pont.

(Hozzáteszem - nem akarván erről feltétlenül vitát generálni - hogy a magyar bajnokság fejlődik. kroos állandóan jelzi, hogy aki nem nézi, nem is fogja észrevenni, ez tökéletesen igaz. De itt van a Loki, vagy pl. az U20-as keret.)

Irapuatótól Szuezig 2009.10.14. 09:45:42

Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy az első félidőben - nagyrészt - a tét súlya miatt voltak indiszponáltak a fiúk. Ez a jövőben két okból sem kellene, hogy nyomassza őket. Először is, nem Brazíliának fociznak, ahol minden világeseményen a minimum elvárás a döntőbe kerülés. Másodszor, a média és szurkolók sem fogják leszedni róluk a keresztvizet, ha jó játékkal nem jutnak be egy döntőbe.

Nekem - de a kommentek alapján itt a többségnek is - elég annyi, hogy a képességeik legjavát adva végig harcosan küzdjenek, és ne adják fel. Ha ezt megteszik, akkor a szurkolók többsége már elégedett.

Ha a tegnapi meccs vége 0:3, akkor is ugyanúgy örülnék, mint most a 2:3-nak, mert a 2. félidőben a maximumot hozták ki magukból. Ezt a küzdőszellemet őrizzék meg a felnőtt válogatottban is, és meglátják, hogy a szurkolók elvárásai nem kell, hogy nyomasszák őket.

A cikkhez hasonlóan kicsit csöpögős lett ez a komment is, de ezt most megérdemlik. A bronz-meccset is végig fogom szurkolni.

u.i.: ja, és gyúrjatok, wazze! :)

montipájton 2009.10.14. 09:47:25

@Walmer: Ja, a dánoknak, svédeknek, cseheknek milyen fasza kis bajnokságuk van. Mégis ott vannak a világversenyeken.
Ez az, amit mindig azok hajtogatnak, akik belőle élnek: hogy jó magyar foci majd akkor lesz, ha jó a bajnokság.
Jó magyar focit egy jó válogatott jelentene, mert azt még mindig könnyebb összehozni, mint 10 jó klubcsapatot. Ki kell valahogy termelni azt az eladható két tucat játékost, akik a magyar futball nevű márkaterméket ismét jegyzetté (legalábbis a mostaninál jegyzettebbé) teszik a világban - a bajnokságunk akkor sem fog érdekelni senkit a világban, de a magyar futball kifejezésről lesz ami eszükbe jusson.

Ugyanezt mondjuk - rengeteg pénzzel, kis mázlival - egy-egy szezonban el lehet érni egy klubcsapattal is, de tartósan szinten tartani ma már lehetetlen. A klasszis játékosok mind külföldre mennek.

montipájton 2009.10.14. 09:53:56

@_benito: Debreceni kellő kitartással és kis szerencsével szerintem eljuthat odáig, mint Juhász, a többi említettre most még nem fogadnék.

De nem is az a kérdés, milyen védő lesz később Szabó vagy Présinger, meg hogy Korcsmár lesz-e az új Dárdai, engem sokkal jobban izgat, hogy Koman és Németh befutja-e azt a pályát, amit most sokan jósolnak nekik (nemcsak itthon).

Zongoracipelőink mindig voltak (ilyenek-olyanok), a válogatottunk akkor lesz megint tényező, ha lesz végre egy vagy két klasszis támadónk. Mert az nagyobb hiánycikk itthon 25 éve, mint a pálmafa az északi sarkon.

Mr.AT 2009.10.14. 10:08:09

Fontolgattam, hogy véges szabad perceimben írjak-e egy nagyobb lélegzetvételű véleményt a tegnapi történésekről, de heinrich megtette helyettem.

Minden sorral teljesen egyetértek.

Walmer 2009.10.14. 10:11:55

@kroos: jól? Mit értek el? És azóta? Kivételek mindig vannak.

kroos 2009.10.14. 10:13:10

@montipájton: igy van viszont az mégis csak jobb lejátszani a kispestben 40 bajnokit mint samp. edzésit látogatni,a meccsrutinnál kevés fontosabb dolog van. Legalábbis 20 éves korig...

kroos 2009.10.14. 10:14:05

@Walmer: ok a Vb-t nem nyerték meg ez igaz de akkor az angol válogatott is szar mert ök meg ott se voltak 94-ben.

Mr.AT 2009.10.14. 10:16:54

@Walmer: "egy ország futballjának alfája és omegája a hazai bajnokság"

Ha az ország futballjába beleértjük azt is, hogy te meg én focizgatunk a haverokkal munka után egy bérelt pályán, akkor igaz ez a megállapítás, ha viszont a nemzeti csapat, tehát a válogatott jelenti az ország futballját (mert hát mégis csak ők képviselik az országot mindenhol foci terén), akkor nem.

A jó bajnokság egy next step - első körben ne 200, csak mondjuk 20 (valóban) jó játékosunk legyen, aki nívós helyen játszik rendszeresen.

f.fredericks 2009.10.14. 10:17:09

Nagyon jó poszt! Gratulálok a srácoknak és heinrich-nek is. Egy ilyen első félidő után, így kijönni a másodikra eddig nem igazán volt jellemző magyar csapatra (nem csak foci, hanem minden csapatsport). Remélem ezek a srácok nem kallódnak el, és pár év múlva a pénteken megszerzett U20-as VB bronz mellé szereznek még egy két szép sikert a felnőtt válogatottba is.
Hajrá srácok, előre a bronzért!!!!!
off.: az első meccs lefújása előtt nem gondoltam volna, hogy idáig jutunk (de sztem Honduras se, hogy csak az a 3 pontjuk lesz)

kroos 2009.10.14. 10:17:36

elsö félidö..sokindokot olvastam már itt...nekem is lenne egy..Németh nem csinált semmit, látszott rajta hogy kb. 10%-os formában van, ö maga is mondta hogy alig futott, nem kapott levegöt, szinte emberhátrányban voltunk...talán jobb lett volna az utolsó 20 percre berakni...

szferi 2009.10.14. 10:20:38

@montipájton: azt ne felejtsd el, hogy az ezredforduló környékén, amikor a cseh válogatott igazán jó volt, a sparta tényező volt európában, és cseh csapatok rendszeresen 8 vagy legalább 16 közé jutottak az uefa kupában is. nem volt az gyenge bajnokság.

Elismerés a srácoknak a második félidőért, kár volt ennyire elkúrni az elejét. Costa Rica sem lesz könnyű ellenfél.

Walmer 2009.10.14. 10:20:38

@montipájton: monti, a cseh bajnokság egy világbajnok a mi szarunkhoz képest.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.14. 10:21:26

Szép volt fiúk, az meg most teljesen lényegtelen, hogy reálisan mennyit ér ez a siker, a lényeg az, hogy végre magyar sikereknek tudtunk örülni, és ezt nem kell magyarázni. Jó poszt!

mickeyknox 2009.10.14. 10:22:07

szép volt fiúk, a második félidő meg kifejezetten izgalmas volt, és meg is fordíthatták volna a srácok, de basszus mi a F.SZT csináltak az elsőben????

az annyira emlékeztetett arra, miért nem néztem évekig magyar válogatott meccset... majdnem el is kapcsoltam. tele gatya, sírásra görbülő száj, egy magabiztos megmozdulásuk sem volt. akkor látszott rajtuk, hogy ezek kölykök, és hogy java része az nb1-ben gurigázik. borzasztó volt.

a második félidő viszont rendben volt, az alapján megérdemeltük volna a hosszabítást.

costa rica ellen felszabadultan játszani, úgy, mint a második félidőben, és nem lesz gond! HAJRÁ FIÚK!!

t.o.d. 2009.10.14. 10:22:30

Az egész U20-as vébé alatt (na jó, a második meccstől kezdve) otthon a nappaliban négy-öt hülyével körülvéve üvöltöttük a riariát, miközben először az olasz meccsel nem nyertünk a tippmixen, és tegnap is olyan élményt kaptam, ami felért a lengyelek elleni 5-3-mal, pedig az már nem ma volt. Szóval így tovább, jó lenne, ha ezekre a srácokra felfigyelne egy olyan klub, ahol tanulhatnak, de játéklehetőséget is kapnak. Olasz, spanyol, angol (szándékosan nem írtam németet, az valahogy nekünk, magyaroknak nem jön be) középcsapatok kiáltanak olyan arcokért, mint Szekeres, Gosztonyi, Futács, vagy Debreczeni, Komannak is lehet még feljebb, mint most. Németh jó helyen van, Gulácsi meg sose lesz a Pool kezdő kapusa, szerintem ideje lenne valahová nem kispadra szerződnie. Szóval maxriszpekt a fiúknak, köszönjük, reméljük a MENTALITÁSUKAT megőrzik, mire egyikük-másikuk nagyválogatott lesz, és akkor hátha terem babér a minősített ellenfelekkel szemben is? Ez újabb lépcső lehetne az után, hogy most legalább már a kötelezőket maradéktalanul hoztuk. Hajrá Magyarok, Ria-ria...

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 10:23:40

@Walmer: Milyen kivételekre gondolsz?

A félelmetes horvát bajnokságra például, amely miatt csöcsre futottak a híres angolok az EB előtt? Esetleg az egetverő szlovén bajnokságra, akik most vezetik a csoportjukat? Az elefántcsonpartira? Esetleg a román, portugál, svéd bajnokságra?

A hazai bajnokság csak a legkisebb országoknak, meg a német-angol-olasz triónál alfa és omega, félig meddig a spanyoloknál. Ennyit a kivételekről.

Meccseket nézed amúgy, vagy csak rutinból lesz itt mindenki szar játékos?

nordsee 2009.10.14. 10:23:51

@kroos: Nem biztos. Az a hype, ami körülötte van nem csak magyar jelenség. Elég, ha tartanak tőle, leköti a védők figyelmét.
Az viszont igaz, hogy tegnapi formájában erre sem volt alkalmas.

zsakfos 2009.10.14. 10:24:22

@Komlósy Cs:
Ehhez hozzátéve, engem sokkal jobban bosszantott a 2. ghánai gól. Az első egy szerencsétlen mozdulatból adódott ami bennevan a játékban-kurva nagy hiba,de benne van.
A másodiknál olyan hibákat követtünk el, aminek már 15 éves korban sem szabadna előfordulnia és ösztönösnek kell lennie:
ad1, ötösről nem fejelhet csatár, az a kapusé, jövök és min. öklözök, nem állt előtte senki, a labda is ívelt volt.
ad2, első dolog amit egy védőnek megtanítanak, hogy egy csatárt mindig belülről fogunk nem kívülről...
De ha ezen a hibán múlik, hogy örökre megtanulják ezeket belefér.
A csapattal kapcsolatban pedig sok minden ki lehetne emelni,de egyet biztos, a hozzáállást.
Lehet ezt ragozni, de ha ez az egy megváltozna a magyar futballban, már sokkal többen ki mennének a meccsekre és sokkal nagyobb lenne a respekt.
Egy kérdés még: a bronzérem tényleg olimpiai részvételt jelent?

szferi 2009.10.14. 10:25:20

@kroos: ezt nem akartam elsőként leírni, de igazad van. akkor javultunk fel támadásban, mikor az elől játszók végre csináltak is valamit. akármilyen tehetséges, mi a fasznak játszatni, ha ennyire szar állapotban van? pláne egy ilyen atletikus ellenféllel szemben. mondjuk tény, hogy a többiek se voltak a helyzet magaslatán.a másodikat látva sajnáltam csak igazán az első félidőben mutatott siralmas játékot.

Walmer 2009.10.14. 10:28:39

@Mr.AT:
" első körben ne 200, csak mondjuk 20 (valóban) jó játékosunk legyen, aki nívós helyen játszik rendszeresen. "

Ez nagy kedvencem volt mindig is. Hogy lesz 20 jó játékosunk, versenyhelyzet nélkül? Megmondom: sehogy

Walmer 2009.10.14. 10:34:42

@heinrich: hó te hó, hőhehő;-)
1. senki nem beszélt szar játékosokról
2. hondurasi és az olasz meccset láttam
3. meccsről nem nyilvánítottam véleményt
4. a horvát válogatott megmutatta mit tud (1-9-es gólarány az angolok ellen). Erős bajnokság nélkül fellángolások vannak csak.
5. portugália. Ott azért van egy Porto, Sporting, benfica hármas. Nem olyan szarok szerintem. A Porto egy MU-val volt pariban tavaly.
6. Elefántcsontpart????? Mit értek el? ja, van egy Drogbájuk
7. Románia? szar a bajnokság, szar a válogatott.
8. Szlovénia/Szerbia. ma ők az angolverő Horvátország.

digitime 2009.10.14. 10:35:09

Minek szétszedni a csapatot? Vitázni itt, hogy melyik mikor mit csinál? Bronzért mennek. A csapat. Nem Németh, nem Gosztonyi, nem Korcsmár, hanem a MAGYAR VÁLOGATOTT. Maxirespekt (ahogy Jar-Jar mondaná)! :)

szferi 2009.10.14. 10:35:47

@heinrich: szlovénia szereplése csak egy anomália az európai futballban, egyébként is másodikak a csoportjukban, azt szlovákia vezeti. ha rájuk gondoltál, meglepődnél, hogy mennyivel magasabb az iram náluk, mint egy magyar bajnokin. és sok az ütközés, a kemény játék. ezt viszik át a válogatottba is, emiatt tudnak külföldre szerződni: magasak, erősek, nagyon tudnak rombolni. ettől függetlenül nem érdemelnék meg a kijutást. a szlovének meg pláne nem. hétvégén megnéztem a szlovákia-szlovéniát, 15 perc jó játék után nagyon szar volt mindkét csapat.

kroos 2009.10.14. 10:36:07

@Walmer: vigyázz Heinrichel mostanában ugrik mindenre:)

Walmer 2009.10.14. 10:36:41

@kroos: nigéria egy fellángolás volt. kamerun is az volt.

4-4-2 2009.10.14. 10:41:03

1. Csak a második félidőt láttam, a fentiek alapján szerencsére. Ami a legjobban tetszett: a ghánaiak 3. gólja után (magyaros beidegződéssel) én is legyintettem - de ez a csapat MÁS. Hála Istennek!
2. Ne becsüljük le Costa Ricát, mert csúnya vége lehet! Valamiért ők is eljutottak idáig (legyőzve a házigazdákat is...). Amikor ezen a vb-n nagy arcunk volt (Honduras) rusnya vége lett.
3. Ezt a csapatot azért nem lehet összehasonlítani a '96-os olimpiaival, mert ott a játékosok döntő többsége itthon játszott. Itt meg sokan játszanak külföldi klubban, meg is látszik a mentalitáson.
4. Ehhez kapcsolódik: ezek a srácok képesek voltak megragadni életük nagy lehetőségét, ami hatalmas lelki tartást mutat. A mai fociban 20 évesen már nem kifejezetten fiatal egy játékos, ez a kor az utolsó pillanat, hogy valaki kiemelkedő nemzetközi karrierben reménykedjen. (Értem ezalatt a TOP4-5 bajnokság valamelyik élcsapatának többé-kevésbé állandó kezdőtagságát.) Koman és a többiek helyzet a klubjukban annyiban változhat, hogy az egyiptomi teljesítményük hatására megkaphatják azt a lehetőséget, amire eddig jórészt hiába vártak. Most már "csak" élniük kell vele...

4-4-2 2009.10.14. 10:44:16

Ja, és még valami: az, hogy egy játékosnak egy elveszített vb-elődöntő után van lelkiereje elnézést kérni a szurkolóktól, az olyan alázatot és profi gondolkodást feltételez, ami nagyon szép jövőt vetíthet előre. Ha komolyan gondolta, ha nem, de miért ne gondolta volna komolyan...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.14. 10:45:02

@Walmer: Szerbia mostanában mindig jól szerepel, vannak leégéseik, mint a 2006-os VB, na de akkor is nyerték a selejtezőcsoportjuk meg most is. Romániának pedig éppen nem szar a bajnoksága, a bajnoknak selejtezőt se kellett játszani a BL-ért, most nem jó a román válogatott, de ők meg az EB-n voltak ott, nem sokon múlt, hogy tovább is mennek a csoportjukból. A portugál bajnokság "erejét" meg a Beleneses, meg Guimares szintű csapatok mutatják.

Strigo 2009.10.14. 10:47:04

Nektek feltűnt már, hogy Gosztonyi mindig rossz megoldásokat választ a kapu előtt? Nagyon ügyes játékos, de fejben még lenne mit fejlődnie.

szferi 2009.10.14. 10:48:49

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: szerbia mostanában mindig kap egy brutális zakót ha kijut valahova, ez nem tünt fel? modjuk nem is jutnak ki sűrűn se vb-re, se eb-re.

Shikaka 2009.10.14. 10:52:43

@Walmer: Melyik válogatott nem fellángolás/sz.r? Gondolom csak a német meg az olasz maradt...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.14. 10:54:29

@szferi: Csak a legutóbbi 2 VB-re, remek eredménnyel, csoportelsőként.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 10:55:23

@Walmer: ja, mindenki fellángolás, meg mindenki szar, Elefántcsontpart is, meg a románok is, és az angolok nem is kaptak ki, az nem is úgy volt...

Csak az nem tűnik fel, h semmivel nem bírtad alátámasztani a véleményed, különösen nem, hogy miért nem lesz ebből a csapatból semmi, nagy kegyesen egy _talán Koman, Némethet_ elengedtél a levegőben. Ezt mire alapozod?

Vajon milyen párhuzamot látsz a Dunai-féle olimpiai válogatott és a mostani U20 között?

kroos 2009.10.14. 10:59:18

@heinrich: baromság=ha valaki mást gondol mit te
nem voltál te ilyen...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.14. 11:02:56

@kroos: Baromság az, aminek semmi értelme, ld. Walmer fentebbi hozzászólásait. Miért kell ilyenkor is kellemetlenkedni...

Mr.AT 2009.10.14. 11:03:53

@Walmer: Megosztom veled az általam frissen feltalált spanyolviasz receptjét: úgy, hogy tizenpár évesen elviszik őket más országbeli klubok. That's all. Tehetségesnek születni kell, az alapokat meg megtanítják nekik ott.

Illúzió azt várni, hogy pár éven belül nemzetközi szintű bajnokságunk legyen. Ez az U20as VB is arra volt igazán jó, hogy a fél világ játékosmegfigyelőinek a szemét ráirányította ezekre a srácokra. Szívből kívánom nekik, hogy mind kapjanak mihamarabb lehetőséget vmi értelmes csapatnál külföldön - nekik is így lenne jobb, meg nekünk is.

kroos 2009.10.14. 11:04:37

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: azzal én se értettem egyet de azért vagyunk itt mert val.szeg érdekel más véleménye is, én is irtam már más hsz.-ére hogy hülyeség, kaptam is utána a fejemre.

balu11 2009.10.14. 11:07:09

@4-4-2:

3., 4. pontodhoz: a magyar válogatott tegnapi kezdője klubcsapataik szerint:

Pool - ETO, Honvéd, Paks, Vidi - UTE, Hali, ETO, MTK - Pool, Pool

Azért ez nem túlnyomórész... Vagyis de: 8-3 az NBI-nek! Egyébként a keretben 14-7 az arány (ehhez még maximum Kádárt lehetne hozzászámolni).

Csak a tények kedvéért.

És én nem hiszem, hogy ezeket a srácokat most aztán azonnal el kell adni külfödre, mindegy hova, csak a hazai mételyből el! Van, akinek tényleg ez segít (látszik, hogy Némethnél, Gulánál bejött), de van olyan is, aki igenis szerezzen itthon rutint, tapasztalatot, aztán menjen külföldre 22-23 évesen. Addig segít a játékával az NBI szintjének emelkedésében. Mondom, szerintem ez nagyon egyén-függő.

A jelenleg legjobb formában lévő magyar focista (Dzsudzsák) pl. 22 évesen ment ki külföldre. És nehogy valaki azzal jöjjön, hogy mekkora istenkirály lenne most, ha előbb kiviszik - nem vitték, mert nem mutatott annyit, hogy felfigyeljenek rá. És bejött a dolog - évekig az NBI-ben tolta, segítette a Lokit, emelte a színvonalat, aztán irány külföld, és még jobb lett.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.14. 11:07:52

@kroos: Ez igaz, de éppen Walmer az, akit általában egyáltalán nem érdekel más véleménye, amennyiben az elüt az sajátjától.

kroos 2009.10.14. 11:09:36

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: vagy amiben van valami negativum az angol atyauristenekre:)

balu11 2009.10.14. 11:11:39

@balu11: bocs, nem "túlnyomórészt" írtál, azt csak haluztam :))

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 11:14:37

@kroos: nem. A baromság az baromság az én véleményemtől függetlenül.

Egyébként meg ne általánosíts, csak mert nem értettem veled egyet Németh-ügyben :)

neeskens 2009.10.14. 11:16:17

@Walmer: Nana. Azért a horvátoknak, szerbeknek, cseheknek, románoknak nemcsak fellángolásai vannak. Az elmúlt másfél évtizedben ott vannak a vb-k, EB-k többségén. Valóban vannak kiemelkedő eredményeik és gyengébb periódusaik, de nem kerültek olyan mélyre, mint mi ugyanebben az időszakban.

Egyébként a véleményem az, hogy ezeknek a srácoknak a jövője a következő 2-3 szezonban dől majd el. Szerintem erősödik a magyar bajnokság, megszilárdult a tulajdonosi háttér stb. 21-22 éves korig itt is lehet fejlődni, Tulajdonképpen az egész rendszernek ez lenne a lényege, hogy az Akadémiákról kikerülő fiatal magyar játékosok lehetőséget kapjanak.

balu11 2009.10.14. 11:19:57

@neeskens: teljesen egyetértek (különösen a 2. bekezdéssel)

kroos 2009.10.14. 11:25:42

@heinrich: a baromság realitv,mindenesetre valakinek le lehet baromságozni más véleményét (mert az egzaktul baromság) valakinek meg nem.
?mindegy,lépjünk tul ezen.

balu11 2009.10.14. 11:28:16

(Szerintem baromság azon vitázni, hogy mi baromság. Persze, csak szerintem baromság. Viszont szerintem objektíve baromság.)

szferi 2009.10.14. 11:28:27

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: csak a legutóbbira, és nagyot faszoltak. 2002ben sztem nem voltak kint.

szferi 2009.10.14. 11:31:39

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: csak a legutóbbira, és nagyot kaptak. 2002ben szerintem nem voltak ott.

kroos 2009.10.14. 11:31:39

@balu11: valaki véleményét baromságnak nyilvánitani egy blogon szerintem baromság.

balu11 2009.10.14. 11:35:13

@kroos: bocs, lemaradt a :) az előző kommentemről

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 11:35:43

@kroos: sokat segítene, ha ilyenkor konkrét példát írnál, nem csak homályos utalásokat tennél. Egyébként ha egy kommentelő mondhatja, hogy ez vagy az baromság, vagy hogy ez vagy az a poszt szar - márpedig minden további nélkül mondhatja - akkor ugyanez nem illeti meg a szerzőket is? Mi a különbség?

Azzal vagdalkozni, hogy ez a csapat sem viszi majd semmire, mert szar az NB I, nemcsak azért _baromság_, mert a keret fele nem is itthon játszik (meg azok sem, akikkel valószínűleg kiegészül majd; Stieber, Szalai, Kádár stb), hanem azért is, mert ez nem igaz sem az afrikai csapatokra, sem a komoly dél-amerikaiakra, sem a KK európaiakra, sem a hollandokra, sem a skandinávokra, szóval csak elvétve akad olyan ország, amelyre walmer kinyilatkoztatása igaz lenne.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 11:39:07

@kroos: amúgy biztos hülye vagyok, de mintha előfordult volna, hogy pl popp Bundesligás vendégjátékait - így vagy úgy - baromságnak minősítetted, de ha jól emlékszem, az is előfordult már, hogy a komplett blogot (engem külön is) kommentelőstül, mindenestül a büdös picsába küldted - ezek után kicsit álságosnak hat, amit írsz 11:31-kor.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.14. 11:39:26

@szferi: 2006 és 2010, akkor félreérthető voltam. De az áll, hogy mindkettőre remek eredménnyel, csoportelsőként, akkor a spanyolokat, most meg a franciákat megelőzve, ez ne mond hogy nem nagy dolog. Az igaz, hogy 2006-ban szívtak, de ez a mostani teljesítményükből, meg a 2006-os selejtezőcsoporti teljesítményükből semmit sem von le.

jazs 2009.10.14. 11:40:09

@balu11: "A jelenleg legjobb formában lévő magyar focista (Dzsudzsák) pl. 22 évesen ment ki külföldre. És nehogy valaki azzal jöjjön, hogy mekkora istenkirály lenne most, ha előbb kiviszik - nem vitték, mert nem mutatott annyit, hogy felfigyeljenek rá. És bejött a dolog - évekig az NBI-ben tolta, segítette a Lokit, emelte a színvonalat, aztán irány külföld, és még jobb lett."

Az olasz meccs miatt figyeltek fel rá, ha korábban kiviszik szerintem még jobb lett volna neki.
A lényeg nem a mikor, hanem a hova. A Liverpoolba meg a Realba még a kész játékosoknak is nehéz bekerülni. Szerintem Némethék nem hoztak jó döntést, jobb lett volna elsőre is egy AEK szintű európai kis/középcsapatba menni. Portugál bajnokság, spanyol kiscsapatok, holland bajnokság, bundás esetleg francia.
Ezekbe kéne megpróbálni először bekerülni.
Legyen meg a folyamatosság, ne akarjuk Piripócsról egyből Anglia sztárjai lenni, mert elsőre esélyt sem adnak majd megpróbálni.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 11:41:03

@balu11: jelenségre objektíve írhatom, h baromság, csak véleményre nem? Balukám, hát ez baromság :)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 11:42:29

@jazs: ha jól tudom, a Liverpoolnak elővásárlási joga van az összes gárdonyi akadémistára, tehát akire szükségük van, azt egyszerűen elviszik, ebből a szempontból nem lehet őket megkerülni.

jazs 2009.10.14. 11:44:02

@heinrich: Azért aromán bajnokság a magyarhoz képest nagyon jó.
Minimum annyival erősebb nála, mint a spanyol a románnál.
Ha egy olyan bajnokságunk lenne, akkor én már látnám a fényt az alagút végén.

balu11 2009.10.14. 11:44:49

@4-4-2: ez tényleg nagyon szép volt!

A többiek is szimpatikusan nyilatkoztak, önkritikusan:
www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/debreceni-nem-ok-nyertek-meg-mi-rontottuk-el-2003159/

(mondjuk ezt a "nem ők nyerték meg, mi veszítettük el" dolgot annyira nem szeretem, de belefért)

@heinrich: a keret pont 2/3-a NBI-es, és ez szerintem nagyon is jó hír. A magyar bajnokság ugyanis jelenleg tényleg nem jó, viszont ez is jó példa arra, hogy van fejlődés. Nem hiszek benne, hogy csak úgy maradhat szinten/fejlődhet ez a garnitúra (v. az egész magyarfoci), hogy ha ez a 14 ember most azonnal elmegy a Twentéhez, Ipswichhez, Mainzhoz, ... (lásd fentebb: @balu11: ) Összetettebb kérdés ez, és nagyon fontosak lehetnek lelki, alkatbeli kérdések, hiszen még szinte gyerekekről beszélünk.

kroos 2009.10.14. 11:46:50

@heinrich: Fentebb jeleztem hogy én sem vagyok kivétel, biztos nem fogok most példák után guglizni annál fontosabb dolgom is van, ha tudom hogy így mellre veszed akkor inkább nem irtam volna eleve semmit.Az viszont tény hogy mostanában ugrassz mindenre és presztiskérdést csinálsz a véleményedböl.

szferi 2009.10.14. 11:48:36

@heinrich: nincs teljesen igazad, a kelet -európai ligák többsége erősebb, mint a magyar, és ha már egy előző kommentben a szlovákokat (?) hoztad szóba, hamsikon kívül minden komolyabb játékosuk lenyomott pár évet a szlovák és cseh ligában. és mint az előző kommentben írtam, nem vált hátrányukra. nem akarom ismételni magam, de több okból is erősebb a bajnokságuk, mint a miénk. 12 csapat van az első, 12 a második ligában - már azért is meg kell dolgozni, hogy oda eljusson valaki. keményebb, gyorsabb,hajtósabb meccsek vannak. amíg magyarországon 46 csapat lesz az első két ligában, nem lehet színvonalas meccseket várni, ez a rendszer csak elvétve fog tudni valamire való focistát kinevelni.

jazs 2009.10.14. 11:48:40

@heinrich: Ezt én megértem, de a legtehetségesebbnek mondott játékosunk lehet, hogy emiatt fog eltűnni...
Bár hozzáteszem nagy balszerencse is kellett az arccsont töréshez, nem is értettem Dárdai kritikájában, hogy annak mi köze van a szorgalomhoz. Vagy Ő arcra is gyúr és nem tud ott megsérülni? Na mind1. Amúgy azt hiszem a megállapodás csak utána lett a klubok között, vagy mindenképpen szerepe volt benne, hogy Némethéket odavitték, de lehet, hogy tévedek.

Az is eszembe jutott már, hogy a mentális felkészítéssel is lehetnek gondok, lásd Hrepka Ádám esetét.

Boxi_911 2009.10.14. 11:51:19

@heinrich: Nem is kell, sztem sokkal nagyobbat fejlődnek a Liverpool tarcsiban, mintha egy belga középcsapatba mentek vna rögtön csak a játéklehetőség miatt. Németh is egy év alatt mennyit fejlődött, meg izmosodott. Sztem ha egyből az AEK-ba megy, akkor fele olyan jó játékos nem lenne most.

papika 2009.10.14. 11:52:33

Én azt mondom, tízből nyolcszor megverjük Ghánát.
Hihetetlen feltámadás volt a második félidőben, nagy kár, hogy nem sikerült. Ez egy baromi erős csapat.
Sajnos az első féidőben mindenkiből előjött a benne rejtőző Vanczák Vili, de másodikban én nem is hittem a szememnek. Csak ömlengeni tudok én is! Meg szidni a riporterket, én az m1-en néztem, legalább ott drukkoljanak nekünk!
Ide a bronzot!

jazs 2009.10.14. 11:53:18

@Boxi_911: pont fordítva gondolom.

neeskens 2009.10.14. 11:53:19

@jazs: Szerintem tök ugyanazt írjátok Baluval. Egyetértek veled is.Kár Némethéknek sztárcsapatba menni, egy ideig lehet fejlődni (profi edzéskörülmények, példaképek közelsége stb.), de a nagycsapatban stabilan játszani igen nehéz.

Farkas Balázs, Filkor, Hrepka is hatalmas tehetségként indultak, mégsem sikerült az áttörés. Ezeknek a srácoknak vannak követendő és intő példák.

Walmer 2009.10.14. 11:53:44

@heinrich: az angolok kikaptak, a román bajnokság fényévekkel jobb a magyarnál, egyébként a horvát is, meg a szerb is. A viszonylagos horvát eb sikeresség anomália, kivétel, zavar a rendszerben. Olyan, mint a görögök eb győzelme. tartósan azok a z országok vannak az elitben, akiknek erős bajnoksága van. ha nem így gondolod, akkor nem így. leszarom.
Ha a lelkedbe gázoltam, hogy nem osztom derűlátásod, azt is. 1984-ben is volt egy éppenséggel eb győztes csapat, abból sem lett semmi. Szerintem ebből sem lesz. mert ahhoz, hogy legyen, egy erős, szervezett, szabályozott itthoni futballélet/bajnokság kell. Olyan, mint az olaszoké, angoloké, németeké, hollandoké, spanyoloké, portugáloké, cseheké, románoké, franciáké, stb.

ha még mindig nem esett volna le, az erőn nem csak azt értem, hogy az aktuális bajnok nyerje a BL-t.

De ha neked Elefántcsontpart a követendő példa, akkor hajrá.

szferi 2009.10.14. 11:54:22

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: ez igaz, mint ahogy a vb szereplésük fényét sem emelik a selejtezőbeli eredmények. Ettől függetlenül egy ekkora országtól ez teljesítmény. de ennyit összehoznak pl. a lengyelek is. tőlük meg tényleg nem szarja össze magát senki. mindenesetre elismerem, a szerbek azért veszélyesebbek.

Boxi_911 2009.10.14. 11:56:04

@jazs: Sorry, különbözik a véleményünk, és ez nem baj, sőt nem is "baromság" :)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 11:59:44

@kroos: már másodszor jössz ezzel az "ugrok mindenre" állítással, de példát még egyet sem írtál.

Amúgy aki 'nem csinál presztízst' a véleményéből, annak nincs is kiforrott véleménye - legalábbis nem változtathatok rajta kétnaponta, mint mondjuk Szőllősi, akinek ez frankón megy.

@szferi: @jazs: nem azt mondtam, h nem klasszissal jobb a bajnokságuk, hanem azt, h ez nem akkora szempont, ha egyszer úgy is külföldön játszanak a legjobbak.

@balu11: egyelőre még nem katasztrófa, h itthon vannak sokan a csapatból, de az NB I-ben való fejlődésnek nagyon is tapintható korlátai vannak.

Az első agárdi korosztály ugye (Urbán, Rodenbücher, Kanta, Hrepka stb) 2008-ban agyonverte a ligát és bajnok lett - szóval olyan marha sokat nincs kitől tanulniuk.

christvhu 2009.10.14. 12:00:37

@Walmer: ezt most már sokadszor olvasom itt, hogy a román bajnokság fényévekkel jobb, mint a magyar.......
Te mikor láttál román bajnokit??
mert én láttam mostanában párat! Siralmas, pont olyan sz.r mint a miénk. Van egy két jó csapat, de az átlgos meccs szinvonal, a játékosok tudása és hozzáállása is siralmas. Meggyőződésem, hogy a Debrecen dobogós volna ott is.
Szóval nézz meg egy két román bajnokit lécci....

montipájton 2009.10.14. 12:01:23

@neeskens: Hát igen, Walmer álláspontjával az a baj, hogy nála kb. minden olyan válogatott csak fellángolni tud, amelyik nem nyert egyszer legalább vb-t.
(a vb-ket illetően pedig csak fellángolásuk volt az angoloknak és a franciáknak.))) )

Én borzasztóan boldog lennék, ha hátralévő életemben fellángoló kis válogatottamnak nagyjából minden második vb-n meg Eb-n szurkolhatnék.

balu11 2009.10.14. 12:02:21

@heinrich: na ezt már nem is értem, úgyhogy biztos baromság :)

jazs 2009.10.14. 12:06:18

@heinrich: Szerintem igenis szempont, jobban felfigyelnek egy közepesen erős bajnokságban jól teljesítő játékosra, mint egy nem jegyzettben.
A brazil bajnokságból pl. még 25 fölött sem nehéz kitörni. Egy jó szezon kell semmi más.
Bár már az összehasonlítás is sértő a brazilokra nézve, de nézzük meg pl Kabát esetét, az ő korában a magyar bajnokságból szinte lehetetlen kijutni.
Rudolfért sem tolonganak, pedig mi tudjuk, hogy nem rossz, de ő is már lassan 25 felé jár.
Ha addig nem talál klubot, akkor utána iszonyú nehéz lesz kimenni külföldre.

Boxi_911 2009.10.14. 12:06:26

@jazs: Szerintem a Liverpool az MTK-val szigorúan csak üzleti célból kötött egyezséget. A legtehetségesebb magyarokat elviszi tőlük, majd profi körülmények közt kinevel belőle egy eladható terméket. Némethnél, Gulácsinál, Simonnál is ugyanez a lényeg. Nem fognak soha a büdös életben a Liverpool kezdőjében tétmeccsen pályára lépni. Kinevelik őket és eladják jópénzért középcsapatoknak. Ha meg esetleg gyémántra bukkantak az nekik csak jó, de csak számoljátok meg, hogy hány saját nevelés játszik jelenleg a Poolban. 2? 3? A többit pontosan az ilyen tudatosan ingyen megszerzett és kinevelt játékosok eladásaiból származó bevételekből fizeti ki Rafa. The business is business.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szerintem Némethék nem hibáztak akkor, amikor "igent" mondtak Liverpoolnak, mert pontosan tudták, hogy középcsapat lesz belőle valamikor + biztos anyagi háttér. Jobb mintha itthon 20-ad annyi pénzért kezdő minden hétvégén az MTK-ban sztem.

Mourinho már nem a király 2009.10.14. 12:08:10

@christvhu: lehet a játék nem valami nagy a román bajnokikon, de az eredmények mégis mást mutatnak. Stabil BL résztvevő, 4 Európa Ligás csapat a 0-val szemben. (az hogy ott hogy szerepelnek az most tárgytalan).
Szerintem a Debrecen az 5-be nem férne bele (az Újpestet agyonverő Steaua a 6-ik jelenleg) szerintem.

montipájton 2009.10.14. 12:08:21

@Walmer: Ha egyszer egy olyan csoda-fellángolásunk lenne, mint a görögöknek volt (apropó, nekik meg szar a bajnokságuk szerinted?), és megnyernénk az Eb-t - csupa külföldön játszó játékossal persze... -, nyilván te lennél az egyetlen, aki az őrületes ünneplés közepette löknéd a kommenteket a "mit ér az egész, ez csak fellángolás" témában. ))) De nem bánom, legyen.

Képtelen vagy megérteni, hogy a futball egyebek mellett pont az ilyen csodákról szól. Ja, csináljunk egy koordinátarendszert, tápláljuk bele a futballbajnokságok erő-együtthatóit és számítsuk ki négyévente, ki lesz a világbajnok.

Jó magyar bajnokság nem lesz többé, ezt nyugodtan veheted ténynek. Jó kis magyar válogatott meg - reményeink szerint - egyszer még csak összejön, ha nem is nyer vb-t. (IGEN, az is jó lenne, ha legalább kijutna egyre, IGEN, tudnék neki örülni, bár a te fogalmaid szerint ez még szart se ér.) Ettől még hajrá, Vidi (Diósgyőr, MTK stb.), szurkolni gyenge csapatoknak is lehet igazi öröm.

neeskens 2009.10.14. 12:09:04

@montipájton: igen, Walmer más dimenzióban gondolkodik. Az ő álláspontjából tényleg csak 7-8 (olasz, spanyol, német, angol, francia, brazil, argentin)csapat van, amelyik igazán jó. De a focivilág 99%-a nem ez.

Másrészt egy magyar bajnokság soha nem fogja felvenni a versenyt egy német, de még egy ukrán bajnoksággal sem. Egyszerű gazdasági okokból. Ettől függetlenül lehetnek jó játékosaink, a magyar nemzeti bajnokságnak az adna értelmet, hogy lehetőséget ad a fiatal magyar játékosoknak, hogy megmutassák magukat.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 12:11:11

@Walmer: a 84-es csapatnak még nem volt lehetősége külföldre szerződni, csak jóval később, de Kovács Kálmán azért elég frankó játékos lett így is.

Még mindig nem mondtál semmit, h miféle párhuzamot látsz az u20 és az olimpiai csapat között. Nem azzal van a bajom, h nem osztod az optimizmusom, hanem hogy semmi konkrétummal nem támasztod alá a véleményed - anélkül meg szimpla fikázás marad.

A példáidban meg a válogatott keret 90%-át légiósok adják (kivéve persze a nagyok), szóval megint nem értem. Nyilván, nem vitás, h egy erős, színvonalas hazai bajnokság csak szolgálná a válogatott érdekeit, de hogy ezen múlna minden (alfa-omega), az finoman szólva is túlzás, tucatnyi ellenpéldát mondtam már.

jazs 2009.10.14. 12:11:37

@christvhu: "Meggyőződésem, hogy a Debrecen dobogós volna ott is."

Ja, de a Debrencen csak az új szabályok segítségével jutott ki a BL-be, holott a román csapatok az utóbbi években rendre ott vannak a főtáblán.

Fényévekkel nem jobbak, csak annyival, mint az angol a románnál. De ha az fényévekkel jobb a magyarnál, akkor abból az következik, hogy a román is annyival jobb, de csak ha nem értettem félre valamit fizika órán :)

balu11 2009.10.14. 12:11:52

@heinrich: részletekben tér el a véleményünk.

Én is azt gondolom, hogy nem reális (felnőtt) világversenyre való kijutást várni egy akár csak 50%-ban NBI-es játékosokra épülő (képzeletbeli) válogatottól. Csak azt akarom mondani, hogy rosszul is elsülhet a (főleg fiatalon) külfödre menés, és nem feltétlenül mindenki számára követendő példa. Simán lehet egy pl. Debreceni 3 év múlva a Lokiból, vagy az Újpestből stabil kezdő válogatott.

A lényeg, hogy temessük az NBI-et, ne úgy gondoljunk rá, mint egy kórságra, amitől minél előbb meg kell szabadítani a tehetségeket. Jelenleg nemjó, 2-3 éve még rosszabb volt, a Loki+U20-as siker+akadémiák miatt jövőre és utána egyre jobbnak kell lennie. Ezért is kell szurkolni (sztem), mert sikeres (vagy elfogadható szintű) hátország nélkül mindig csak 5-6-7 olyan tehetségünk lesz, akiből utána külföldön is játszó spíler válik.

Várom a válaszokat "Nem veszik el, aki itthon marad" jeligére :)

kroos 2009.10.14. 12:12:27

@neeskens: Igen ez pontos engem csak az zavar hogy azok aki földig porig szidták az Nb1-et azok hypolják a legjobban az u19-es teljesitményt miközben a csapat nagyrésze itthon játszik.Ez kicsit paradox.

balu11 2009.10.14. 12:15:50

"A lényeg, hogy NE temessük..."

Walmer 2009.10.14. 12:18:10

@montipájton: Igen a görögök. Olyan soha nem lesz. valójában még most sem értem hogyan tudtak
eb-t nyerni. Racionális magyarázat szerintem nincs rá.

De valóban, tegyünk különbséget eredmény és eredmény között. ha arról van szó, hogy minden harmadik, negyedik világversenyre kijutunk és ott szerepelünk, ahogy szerepelünk, az ok, az elérhető pár klasszis játékossal, meg egy tucat droiddal is. nem kell hozzá más, csak egy jól sikerült generáció (aka Norvégia).

amire én gondoltam, az a mostani eredmény átültetése, megközelítése (legjobb 16) felnőttek között. na erre nem látok esélyt erős bajnokság nélkül.

christvhu 2009.10.14. 12:20:12

@jazs: de félreértettél valamit. Az angol tényleg fényévekkel jobb, mint a román, ami viszont kilóméterekkel van a magyar előtt.
Amúgy pedig teljesen mindegy, lényeg a lényeg. Boldog volnék, ha a miénk először csak a románt előzné be, az angolt meg majd csak 10-15 év múlva követné kilóméterekről))))

balu11 2009.10.14. 12:21:41

@kroos: ebben van valami... Gulácsi, Németh, Koman, Debrecceni, Szabó, Egervári, és a többiek magasztalása mellett megérdemelne egy BRAVÓ-t az NBI (klubedzők pl.) is, tekintettel arra, hogy a keret és többször a kezdő 2/3-a ott játszik.

jazs 2009.10.14. 12:24:58

@christvhu: Nem vitatkozom, Anthony - awkward silence is tökéletesen leírta a helyzetet.
Ezek után azt hiszel, amit akarsz.
Csak annyit mondok, a tények makacs dolgok.

neeskens 2009.10.14. 12:25:41

@Walmer: Bocs, de kevered a dolgokat. Mi az, hogy megközelíteni?

Ha arra gondolsz, hogy rendszeresen részt venni világversenyeken, akkor a horvát, szerb, román, cseh foci igenis erős, különösebben erős bajnokság nélkül.
Ha arra gondolsz, hogy rendszeresen bejutni a legjobb négy közé, döntőbe, akkor tényleg nem az.

Egyébként nekem vesszőparipám, hogy a közép-európai országoknak közös bajnokság kellene. De ez már off.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.14. 12:26:40

@christvhu: Jó az a román bajnokság, és több olyan csapat is van, ami az elmúlt években megmutatta magát Európában, a legfrissebb példa erre az Unirea. Az meg sajnos teljesen igaz, hogy sokkal jobb a magyar bajnokságnál.

freiwald 2009.10.14. 12:28:17

Baromság, nem baromság... Szerintem az a baromság, ha valaki azt hiszi jobb edződni a kétségkívül szar NB1-ben mint mondjuk a Bundesligában vagy Angliában vagy bárhol másutt, ahol a focit játszák s nem csak beszélik meg rajzolják. Persze lehet ez baromság, de azért előbb talán gondolkodjunk el azon szegény talján U20-as suhanc, miért a Serie A-ban vagy a la Ligaban kíván edződni a nagymúltú Borsodi Premiership helyett?Béka veletek!:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.14. 12:29:17

Az NB1 idénre érezhetően erősödött, szerintem ezt bárki tanúsítja, aki megnézett 4-5 meccset.

Nem is az a baj az NB1-gyel, hogy el van maradva a román, horvát stb. bajnokságoktól (szerintem különben valószínűleg nincs jelentősen elmaradva), hanem hogy el van maradva a topbajnokságoktól. Márpedig komoly felnőtt nemzetközi sikert (akár egy VB-kijutást) csak topligás bajnokságokban edződő játékosokra épülő csapattól lehet elvárni.

Nézzük meg, hogy hol játszanak pl. a szerb válogatott játékosai!

Vagyis a jövőjét e generációnak én is abban látom, ha benyomjuk őket minél jobb ligákba, ahol edződhetnek, rutint szedhetnek magukra.

Walmer 2009.10.14. 12:29:49

@heinrich: tucatnyi ellenpéldát nem mondtál.
Idegenlégiósok? Hát pont ahhoz kell egy erős bajnokság. Zidane, Deschampes, Henry, Blanc, mind a francia bajnokságban játszottak. Úgy, hogy felfigyeltek rájuk.

A '84-es csapatból Kovács Kálmán frankó játékos lett valóban. Volt pár jó éve az Auxerre-ben. Ez ebből a csapatból is kijöhet. ezért említettem Némethet meg Komant.

A'96-os olimpiai csapttól is ugyanolyan sokat vártak el, mint a mostanitól. hogy ha együttartják őket, meg jól menedzselik, akkor felnőtt szinten is eredményeket fognak elérni. Aztán nem értek el lófaszt sem.

neeskens 2009.10.14. 12:29:58

@kroos: meg szerintem erősödött a magyar NB1. Sok meccset látok, kifejezetten jókat is.(Persze magyar dimenzióban)

Az 5, de főleg 10 évvel ezelőtti állapotokhoz képest stabil tulajdonosi háttér van, Akadémiákat építünk.

christvhu 2009.10.14. 12:30:45

@jazs: "Stabil BL résztvevő, 4 Európa Ligás csapat a 0-val szemben. (az hogy ott hogy szerepelnek az most tárgytalan)." erre gondolsz? egyrészt ez többek között annak köszönhető, hogy az UEFA 5 éves időszakokat vizsgál a kupaindulási jogok elosztásakor, másrészt pedig igenis valótlan képet festene a magyar nb1 megitélése pusztán a Debrecenen keresztül, márpedig a románt így itélitek meg, ami analóg. Én meg látok magyar és néha román meccseket is.
Ezért ne irigyeljetek, inkább sajnáljatok)))

mickeyknox 2009.10.14. 12:36:47

ezek alapján a görögök eb-győzelme sem akkora meglepetés, meg "anomália (bazzeg)", mert viszonylag erős a bajnokságuk.

egyébként itt van aki követi a cseh, szlovák, horvát, szerb, szlovén, boszniai, román, svéd, dán, norvég + a MAGYAR bajnokság meccseit, hogy ilyet le merjen írni, hogy ott bezzeg van futballélet, meg erősebb a bajnokság? nebazzz, sok időd lehet...

akkor meg szerintem a magyar meg erősebb, mert legyőzte a debrecen az elfsborgot. hülyeség..

jazs 2009.10.14. 12:37:56

@christvhu: mint mondtam, a tények makacs dolgok.
De megpróbálkozom még valamivel, aztán feladom.
Szerintem a román top 5 erősebb a Debrecennél, ami meg a magyar majmokságban számít extra erős keretűnek.
A Steuanak asszem konkrétan 30 millió eurós költségvetése volt/van. Szóval ha az arányokat nézzük, akkor is minimum annyival vannak előttünk, mint a top bajnokságok előttük.

neeskens 2009.10.14. 12:39:26

@Walmer: na itt vannak a cseh és a horvát válogatott eredményei:
EB:
# 2000: Csoportkör.
# 2004: Elődöntő.
# 2008: Csoportkör.

VB:
# 2002: Nem jutott be.
# 2006: Csoportkör.

Horvát:
VB:98-bronzérem
2002 csoportkör
2006 csoportkör

EB:
96-negyeddöntő
2004 csoportkör
2008 negyeddöntő

Most akkor ez jó vagy rossz?

Walmer 2009.10.14. 12:41:05

@mickeyknox: ez olyan, mit kroos "kedvence", hogy láttad egyáltalán Schlossert futballozni? akkor meg mit lököd, hogy ilyen, meg olyan jó.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.10.14. 12:41:14

Elefántcsontpart összes játékosa Európában játszik. Például Mali csatára, Kanouté, azt sem tudta hol van Afrika, míg nem lett válogatott. Az elefántcsontparti gyerekek beszélnek franciául alapból, a ghánaiak angolul valamennyire.
Fizikailag nem azért jobbak, mert a sprinterek is mind négerek, meg a futószámokban is mindig a feketék nyernek, hanem azért mert a merítésük szélesebb és eleve ki tudnak választani 20 kigyúrt srácot.Nálunk van lehetősége egy fiatalnak kosárlabdázni, teniszezni, kézilabdázni, lehet belőle ács, orvos, sportújságíró meg vadakat terelő juhász és fiatal korában addig Quakezhet, míg az autók fényszórója elől is reflexből elugrál , valamint nagy indiánkönyvet olvasgathat, addig Afrikában a sport szinte az egyetlen kiugrási lehetőség a fiatalok túlnyomó hányadának.
Olyan ez, mikor nézed a tévében a filmet, amelyben a kisgyerek a példaképével a párnája alatt alszik, és ő is híres sportolóvá akar válni: Na néhány afrikai országban ez pont ennyire jellemző, csak nincs nekik párnájuk meg fényképük, csak motivációjuk, hogy legyenek kigyúrtak 20 évesen, mert jön a villámlóbotos fehér játékosügynök, aztán megnézi a fogukat, meg a combjuk vastagságát és nem kell neki 30 játékos csak egy.
A világot két dolog jellemzi jól, hogy képmutató és szar.
Ronaldinhóról milyen jó legendák vannak, hogy iskola helyett nyomta a focit reggeltől estig. Ennyi szabadideje nincs egy átlagos európai srácnak sem. Talán nem véletlen, hogy a németek utánpótlását sem a Jürgenek és a Lotharok jellemzik, vagy, hogy a franciáknál is egyre több az olyan, aki az átlagnál szarabb életkörülmények közül érkezik.

szferi 2009.10.14. 12:42:58

@heinrich: viszont nem mindegy, hogy aki tehetségtes, de 18-20 évesen még nem tűnik ki annyira, hogy elvigyék külföldre, az 25 éves koráig - mire lenne belőle valaki - komoly(abb) meccseken edződik-e, vagy csak toszogatja a labdát a lagymatag szarban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.14. 12:43:18

Eléggé elkanyarodtunk az alapvetéstől, a lényeg az, hogy erre a generációra lehetne építeni, túlzott elvárások nem kellenek, ezen VB előtt sem voltak, sőt, elég csak a sokszor hivatkozott Bede cikkre gondolni. Apropó, kiváncsi leszek majd a bocsánatkérő cikkre.

Strigo 2009.10.14. 12:46:08

@montipájton: "szurkolni gyenge csapatoknak is lehet igazi öröm"

Szerintem ezt átérzi Walmer is, Spurs-drukker lévén :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.14. 12:46:56

@pancho_sanza: "A világot két dolog jellemzi jól, hogy képmutató és szar."

Na de Pancho! :-)))

Walmer 2009.10.14. 12:47:57

@neeskens: na ha már kikerested:-)
A horvátoknál világosan látszik, hogy a nagy eredményeket a volt jugoszláviában felnőtt generációjuk csinálta. Azóta, mondjuk 2000 után közepes eredmények. csoportból kiesés. Erre képesek lehetünk pár klasszissal és 2 tucat favágóval. A másikra, csak erős bajnokságban felnövő és futballozó, vagy onnan még jobb bajnokságokba kikerülő és ott játszó játákosokkal.

Csehek: túl rövid az intervallum az elemzéshez.
Csak 6 év. Nem lehet tendenciákat megállaptani.

nordsee 2009.10.14. 12:50:01

Szerintem meg az, hogy az U20 válogatott nagy része kezdő az NB1-ben, az pontosan a hazai bajnokság kritikája. Ebben a korban a tehetség döntő, kiaknázni csak akkor lehet, ha egy gyorsabb, erőszakosabb (modern?) felfogású ligában van próbára téve és pallérozva. Melyik magyar csapatból válogatnál be a felnőttekhez, a debrecenieken kívül, nyugodt szívvel? És pontosan ezért nem szabad itthon maradniuk.
NB1, ne már! Akár erősödött akár nem.
Ja és kb. 10 éve megkövesedett a bajnokságok rangsora, ebből már nem lehet kitörni, és ez pénz és piac kérdése.
@neeskens: Közép-európai liga rulez (tényleg jó ötlet), de előbb lesz az elitbajnokságoknak NBA-like ligájuk, minekünk közös ligánk.

jazs 2009.10.14. 12:53:50

@Walmer: egyelőre még a két klasszis és 20 favágó sem jellemez minket, sajnos.
Ha nem jutsz ki soha a VB-re, nem a győzelem kell legyen a cél, hanem a kijutás.
Ez is egy "magyar" betegség, hogy állandóan szélsőségekben gondolkodunk. Ami nem a legjobb, az szar...hát nem így van!
Ha a pólósok kikapnak a szerbektől az elődöntőben, akkor szarok, álljunk már meg!
Lehet a focink is azért ilyen rossz, mert a fasz Hofi már akkor fikázta, amikor még kurva jó volt.

Strigo 2009.10.14. 12:54:18

@neeskens: Közép-európai bajnokság, magyar-román és horvát-szerb meccsekkel? Remek ötlet, kíváló lehetőség tömegoszlatás gyakorlására.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 12:57:42

@Walmer: akkor pár példa, gondolom az összefüggést felismered.

Szűcs Lali - Gulácsi
Hrutka, Porsche Vili - Debreczeni, Szabó
Dombi - Gosztonyi
Szanyó Karcsi - Koman
Egressy, Herczeg - Németh, Simon

stb.

Abból a csapatból nulla gyerek nevelkedett/játszott külföldön, mire valamelyikük kijutott, már közelebb volt a harminchoz.

De ha te jobban hiszel azoknak, akik az olimpiai csapatban komoly potenciált láttak, mint most a saját szemednek, akkor rádbízom.

Walmer 2009.10.14. 13:00:09

@pancho_sanza:
Ezzel a véleményeddel már akkor sem értettem egyet egészen, mikor először elővezetted egy post keretei között.
Amit leírsz, az inkább városi legenda, mint valóság. Igazság mindazonáltal vagyon benne.

"Ronaldinhóról milyen jó legendák vannak, hogy iskola helyett nyomta a focit reggeltől estig. Ennyi szabadideje nincs egy átlagos európai srácnak sem."

Valszeg semmi valóságalapja nincs, ráadásul Kaka családja meg kifejezetten gazdag és nem hiszem, hogy a favellában nyomta volna egész nap és nem rosszabb játékos, mit Ronaldinho.

" németek utánpótlását sem a Jürgenek és a Lotharok jellemzik"

Viszont mindannyian Németországban születtek. A nevük török, meg arab, de németül sokkal jobban beszélnek, mint a szüleik anyanyelvén.

"Olyan ez, mikor nézed a tévében a filmet, amelyben a kisgyerek a példaképével a párnája alatt alszik, és ő is híres sportolóvá akar válni: Na néhány afrikai országban ez pont ennyire jellemző, csak nincs nekik párnájuk meg fényképük, csak motivációjuk, hogy legyenek kigyúrtak 20 évesen, mert jön a villámlóbotos fehér játékosügynök, aztán megnézi a fogukat, meg a combjuk vastagságát és nem kell neki 30 játékos csak egy."

Ez elég erős leegyszerűsítése az afrikai viszonyoknak. Ott is a XXI- századot írják, nem a XIX-et. Ahol meg valóban durva a helyzet, oda nem jut el semmiféle ügynök. Egyrészt mert veszélyes, másrészt meg ha elmegy, akkor inkább fegyvert/gyémántot vesz/ad el.

kroos 2009.10.14. 13:02:10

@nordsee: ,,10 éve megkövesedett a bajnokságok rangsora, ebből már nem lehet kitörni, és ez pénz és piac kérdése. "
akár a PL?

christvhu 2009.10.14. 13:03:43

@jazs: ok. meggyőztél)))
Kénytelen vagyok jobban hinni Neked, mint a saját szememnek és annak a mintegy 35 évnyi tapasztalatnak, amit focimeccseken való részvétellel, azok látogatásával és nézésével töltöttem. (az első 10 évben történteket még nem tekintem tapasztalatszerzés szempontjából releváns időszaknak....)

kroos 2009.10.14. 13:05:32

@heinrich: ,,mire valamelyikük kijutott, "
Babos Gabi nyilatkozta pár éve hogy most sokkal könnyebb kijutni az Eu tagság miatt, ha ök is élhettek volna ezzel a lehetöséggel lehet nem csak hollandiáig jutnak el.
Ez a társaság szerintem is tehetségesebb mint a 96-os de a külföldreigazolásnak ehhez szerintem semmi köze.A cottbusban befértek 5. eunkivülinek de pl. már a hannoverbe nem.

Walmer 2009.10.14. 13:07:27

@heinrich: de ezek a jövő ismeretében történő okoskodások. lehet hogy 15 év múlva ha- lesz NST-
ismét vitázni fog 2 ember, hogy mennyire lehet összehasonlítani a 2009-es U20-at a 2024-es U20-al, mert ugye:
Gulácsi-Gipsz Jakab
Koman Vlagyimir-Gipsz jakab II
stb.

Én örülnék, ha lenne ezekből a srácokból valami. valszeg a többségéből lesz is. De ez a magyar focit csak egy nagyon picit viszi előre. Ami kell az az alapok megteremtése. Erre már vannak jelek, de még mindig nagyon halovány az a fény az alagút végén. Csodálkozom, hogy téged mégis elvakít.

szferi 2009.10.14. 13:08:02

@Walmer: csak hat év? bátran ide veheted a 96os eb ezüstérmüket is, így már tendencia, méghozzá romló. veled értek egyet, a cseh bajnokság 96-2004 között jóval erősebb volt a mostaninál, jobb volt a válogatottjuk is.

Walmer 2009.10.14. 13:08:38

@jazs: igen, minderől Hofi tehet:-)

mickeyknox 2009.10.14. 13:10:35

@Walmer: ja, most már minden világos

nordsee 2009.10.14. 13:11:08

@kroos: Igen.
Platini ezért kapálózik annyira, hogy föloldja a status quót. Nézd meg, amíg BEK volt, egy-két évente föltűnt egy görög, belga, francia stb. Csapat, mára ez föl sem merül.

jazs 2009.10.14. 13:13:00

@Walmer: igen, valóban az volt a legfontosabb mondata a kommentemnek, gratulálok, hogy sikerült megtalálni!

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 13:14:56

@Walmer: 1) NST nyilván lesz :)

2) Nem vakít el, de legalább észreveszem.

Kettőnk közül nem én fantáziálok VB legjobb 16-ról, beérem azzal, hogy van egy tehetséges generációnk, pár akadémiánk, néhány kiemelkedő fiatalunk, és valós esélyünk, hogy 3-5 év alatt felzárkózzunk az európai középcsapatokhoz (svájc, szlovák, belga, szlovén, norvég stb).

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.10.14. 13:15:25

@Walmer: Olvasd el Elefántcsontpart XXi. századi történelmét.

andree 2009.10.14. 13:17:33

Hát, én csak annyit tudok mondani a meccshez, hogy "Köszönöm!" Mikor bekaptuk a harmadikat, és a kommentátor már eltemette a csapatot, reflexszerűen elindultam volna elrágni egy cigit a konyhában, ahogy azt szertartásszerűen szoktam minden válogatott meccs x. percében, de valahogy belém villant, hogy itt ezek a srácok még tehetnek csodát. Amikor berúgtuk a 2. gólunk, csak annyit mormogtam magam elé, hogy "Bazze, én imádom ezt a csapatot" amit tekintve, hogy 25 éves vagyok nem volt még lehetőségem elmondani, magyar csapattal kapcsolatban. Remélem a bronz meglesz, és győztes meccsel jöhetnek haza.

kroos 2009.10.14. 13:18:52

szerintem a Tottenham drukker az Wholand nem walmer

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.10.14. 13:21:08

@Walmer: Nézd meg a francia válogatottat, hogy mondjuk milyen arányban vannak muzulmánok és keresztények benne. Nézd meg a francia orvosi kamarában milyen az arány. Nézd meg a németek utánpótlás válogatottjait, hogy mennyi arab és török van benne. Aztán nézd meg az egyetemi arányokat. Józan paraszti ésszel nem szeretnék spanyolajkú lenni Floridában, török leszármazott Németországban vagy mondjuk Elefántcsontparton felnőni.

neeskens 2009.10.14. 13:26:03

@Strigo a divatdrukker: ez rendészeti kérdés, ahogy az angolok is pl. megoldották.

Szakmai és gazdasági érvek indokolnák egy olyan sorozat elindítását, amely összefogja a kis kelet-európai országok csapatait.

christvhu 2009.10.14. 13:27:29

@neeskens: nem beszélve arról, hogy legalább kiderülne, hol is tartunk pl a románokkal szemben))) igaz, Jazs?

Walmer 2009.10.14. 13:27:35

@heinrich: ez így tök korrekt. Egyetértek, kivétel az időintervallum. A postodból nem ez jött le számomra. lehet én értelmeztem félre.

Walmer 2009.10.14. 13:33:58

@pancho_sanza: Hú ez már nagyon kemény.
A foci valóban a szociálisan lent lévő rétegek sportja volt, nem vitatom. Általában a professzionális sportot a szegényebb néprétegeknek találták ki (golf, krokett, lovaspóló, stb. kivétel).

Vitatkozni csak azzal szándékozom, hogy Afrikát valami olyasminek állítsuk be, hogy oda még mindig a kufárok járnak a faktorokhoz, akik üveggolyóval fizettek a vadaknak a tehetséges gyerekekért, akiknek csak a foci van, mert ácsra, asztalosra, munkásra, orvosra, tanárra, stb ott nincs szükség, mert kiirtottak mindenkit a hutuk.

És a francia orvosi kamara meg mondjuk a Le havre balbunkója között azért van még néhány grádics.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 13:36:08

@Walmer: az u20 válogatottunk legjobbjai (4-6 ember) + Dzsudzsi, Huszti, Juhász, Varga Józsi, Stieber, Kádár, Szalai stb. - sztem ez már elég jó alap ahhoz, hogy a középmezőnnyel rövidesen partiba legyünk, legalábbis ebben bízom.

neeskens 2009.10.14. 13:39:22

@Walmer: Szerintem amit te közepesnek nevezel az az álmok netovábbja a magyar futball számára.

Walmer 2009.10.14. 13:40:29

@heinrich: legyen így bazmeg:-)!!!

Mr.AT 2009.10.14. 13:43:26

@pancho_sanza: Ez a lényeg, meg amit az előző hozzászólásodban írtál. A modern kori jóléti társadalmakban (a legszegényebb rétegeket leszámítva) egyszerűen nem vonzó és reális alternatíva egy kisgyereknek (s az ő életéről döntő szülőknek) az, hogy élsportoló, ezen belül focista legyen.

Népességarányosan elhanyagolható számú kiugró "sztár" van, aki ebből jól megél, s bizony népességarányosan ennél lényegesen nagyobb számú ügyvéd, orvos, bankár, stb. van, akik ráadásul sokkal biztosabban, de legalábbis jóval nagyobb eséllyel érik el a céljaikat, mint egy sportoló, ahol a szerencsefaktor lényegesen komolyabb.
(Leegyszerűsítve: pl. Németországban van a 37 vezető pénzintézetnél kb. 120.000 banki alkalmazott, ezek kb. 30%-a, 36.000 bankár keres évi 100.000 EUR felett. Meg van a BL2-t is ideszámítva kb. 40 csapat, ahol játszik mondjuk 600 német játékos, akik közül keresnek mondjuk 300an ezen összeg felett.
Most akkor egy német szülő mit tanácsol a 6 éves gyerekének: kisfiam tanulj, mint a güzü, érettségizz, majd menj diplomázni a Humboldtra közgáz szakon, vagy menj focisuliba.)

Ugyanez Afrikában a gyökeresen eltérő társadalmi szerkezet miatt teljesen másképp megy: a társadalom nagy része még most, 2009ben is hihetetlenül szegény, európai szemmel nézve nyomortanyákon él, és jó esetben épp hogy nem éhezik. Számára nem alternatíva, hogy orvos, jogász vagy bankár legyen, mert se pénze nincs ehhez, se igény nincs rá (se bank, se ügyvédi iroda nincs a lakhelyén), se a neveltetése/alapképzése nem teszi ezt lehetővé (teljesen trendszerű közép-afrikai országokban, hogy 12-14 évesen tanulnak meg írni/olvasni).

Ergo az van, amit pancho is ír: vagy a társadalmi devianciák (a drog-, a gyémánt- és fegyvercsempészet, vagy a prostítúció, vagy a kalózkodás és a turisták elrablása/fosztogatása), vagy a szimpla fizikális invesztíciót igénylő teljesítmények, mint pl. a sport jelent kiugrási lehetőséget.
Nem is (csak) szabadidős kérdés ez (most playstation-ön focizzak, vagy lent a parkban), hanem a társadalmi kilátástalanság teljesen más szintje.

Walmer 2009.10.14. 14:14:04

@Mr.AT: nem értek veled egyet. Focizni nem úgy kezd egy gyerek, hogy a szülő kiszámolja mennyit fog keresni majd évek múlva. A focisuliban derül ki, van-e olyan jó, hogy érdemes legyen a focival foglalkozni. A fociban többek között azért van jóval több szociálisan hátrányos gyerek, mert olcsó és gyorsan pénzre váltható. Ellentétben egy iskolával.
A számokat a bankárok fizetéséről meg számáról nem tudom honnan vetted (basszus a banki alkalmazottak majd' harmada 100,000 eurót keres évente???), de szerintem több, mint 300 német játékos keres havi 10,000 eurot Németországban.

Afrikát én továbbra sem tartom olyan kontinensnek, ahol a lakosok majd' mindegyike az éhhalál küszöbén van és alig várja, hogy egy francia ügynök elvigye focizni. Az etióp nagy éhínség ('80-as évek második fele) idején lehetett rengeteg képet látni a száhel-övezetből, ahogy csonttá fogyott kisgyerekek haldokolnak. Onnan senkit sem vittek el focistának.

Focizni azt viszik, aki tud futni.
Ha az lenne, amit te meg pancho írtok, akkor ezek az országok nem léteznének. valahonnan Londonból kormányoznák őket kinevezett brit tisztviselők által. Senki nem mondja, hogy Afrika nincs szörnyű elmaradottságban, de azért ne menjünk el a végletekig.

Egyébként melyik afrikai országról beszélsz? ahol nyomortanyákon, éppen éhen nem halva az emberek egyetlen lehetősége a futball?

Ronal-d'oh! 2009.10.14. 14:19:29

@Mr.AT: Ugyan. A kis Hans 4 évesen már focilabdát kap a focibuzi fatertól, legkésőbb 6 évesen már jár focizni, 10-12 éves korára meg már nagyjából látszik, hogy mennyi tálentuma van a dologhoz. És ha egy apukának azt mondják, hogy a fia tehetséges focista lehet, akkor szerinted majd inkább azt mondja neki, hogy menj inkább jogásznak/orvosnak/mérnöknek? Ugyan, dehogy!

És ez Angliában, spanyoloknál, olaszoknál így megy.

Hispan07 2009.10.14. 14:23:32

Mr AT. és Pancho már leírta a Trút nagy T-vel, én csak annyit fűznék hozzá, hogy baromi büszke vagyok a fiúkra és remélem lehetek is majd még.

Szép volt srácok, a 2014-es VB-n majd fordított lesz az eredmény az elődöntőben ;)

neeskens 2009.10.14. 14:25:56

@nekedX: Szerintem Mr. AT-nak van igaza. Nem arról van szó, hogy extraklasszis a srác, és ezt tudják róla.

Hanem arról, hogy jól sportol, de nem világklasszis . És választás elé kényszerül, hogy egyetemre menjen, vagy sportoljon (direkt írom, vonatkoztassunk el a focitól) és bizony, ott az egyetemi tanulmányok egy biztosabb, kiszámíthatóbb és anyagilag nem is feltétlenül rosszabb lehetőséget kínál, mint mondjuk, a Bundesliga II, vagy egy közepes kézilabdázó,atléta stb.

Walmer 2009.10.14. 14:32:31

@neeskens: de ott egyetemre is csak az mehet, akinek agya is van hozzá. Ott nincs faszkarajenői tanítóképző, ahol ingyen, hülyén ellébecolhatunk 4 évig, azt majd' lesz valami.

De mondok valamit, valszeg egy német kőműves is többet kap, mint egy közepes kézilabdázó. Sportot az ember nem úgy választ, mint szakmát/munkát.
Én olyat már soxor hallottam, hogy egy ügyvéd nagyon utálta a saját munkáját. Olyat még nem, hogy egy focista nem szeretett volna focizni.

mickeyknox 2009.10.14. 14:34:00

@nekedX: ha a fiam okos ÉS jól sportol, nem biztos hogy a sport felé erőszakolnám. csak ha akarja. legyen ő hans vagy petike.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.10.14. 14:36:06

@nekedX: @neeskens: nem mindenki tud egyetemi diplomával banki állást szerezni... a fejlettebb nyugati országokban komoly iskolai sportélet (napi 1 tornaóra min!) és helyi bajnokságok, de emellett professzionális utánpótlásképzés a profi klubokban, amit nálunk most kezdenek utánozni kábé... van rá idejük és pénzük is, meg helyük, ahol csinálhatják. ilyen közegből azért több tehetség, illetve profi játékos kerül ki. nálunk még az iskolai tornaterem építés, meg a pályaépítés támogatása (izé, nem vagyok politikus, ki ne utáljatok :)). pár éve hoztak egy szabályt, hogy oviban is kötelező a tornaterem (bár ez lehet pesti sajátság). mi még itt tartunk. nem is tudunk futni (igaz, én se tudtam sose :)).

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.10.14. 14:37:42

@Walmer:
azér' ezt "az egyetemre csak az mehet, akinek agya is van" dolgot még futtasd át egyszer.
akkor rájössz, h mekkora baromság (áthúz)

nordsee 2009.10.14. 14:42:26

@nekedX: Pont ezt keztem írni, Angliában a középiskolások meccsére nézők mennek ki (az apukákon kívül). Van merítés.
Nálunk a 90-es években a focista szinonímája volt a lilazakó-fehérzoknis vállalkozónak. Egyszerűen ciki volt focistának lenni. Viccek, élcek célpontja volt a (z ostoba) focista. Ezt még mindig cipeljük szerintem.

neeskens 2009.10.14. 14:43:53

@Walmer: Ok, én olyan szituációról beszélek, amikor a gyerek jól tanul és döntési helyzetbe kerül. Nyilván, ha hülye mindenhez és/vagy mindenképpen focista akar lenni, akkor az lesz.

Csak annyit akart szerintem AT érzékeltetni, hogy egy német gyerek előtt egész egyszerűen több választási lehetőség is van.

kroos 2009.10.14. 14:46:59

hát a 84-es ifi Eb-t nyert csapatból sajnos semmi nem lett...emlékszem az atlantai fiukkal kapcsolatban is mekkora volt a hype, aztán most visszanézve sebökröl, mátyusról beszélünk....

Mr.AT 2009.10.14. 14:54:12

@Walmer: A focisulikban többnyire annyi derül ki egy 6-10 éves gyerekről, hogy ügyes. Ez alapján még az égegyadta világon semmi nincs garantálva - az akadémiákon százszámra vannak szintén ügyesnek titulált kissrácok, akik aztán évről évre hullanak majd ki az egyre több rostán.

Ha nekem egy bárhonnan jött (legyen akár európai élklub) játékosmegfigyelő azt mondaná, hogy "nézze, apuka, ügyesen mozgott a fia ezeken az edzéseken, amiket tartottunk itt, szerződnénk vele az egyik akadémiánkra", szinte biztosan nemet mondanék rá - különösen, ha a fiam csak az apja agyának a felét is örökli. ;-)

Az egyik úton adott egy jó szellemi alapkészség, mellé pedig szorgalom és kitartás, a végeredmény pedig egy társadalmilag elismert pozíció, s biztos anyagi egzisztencia - a másik oldalon meg az ezer buktatóponttal terhelt, végtelenül bizonytalan sportjövő, s egy homályos, roppant kicsi esély, ami vagy bejön, vagy nem.

(Gondolj csak bele: épp a kiválasztások napján pont jól játszik-e, vagy nem, ő kap-e lehetőséget szép sorban, éveken át különböző akadémiákon, vagy az edző unokaöccse, megsérül-e komolyabban neadjisten, vagy nem, stb. stb. S egyszer majd, 10-12 év múlva, ESETLEG kap szerződést egy csapatnál. Szerintem felelős szülő (hangsúlyozom: akinek van választása) biztosan nem ezt az utat választja.)

Ami a kereseti viszonyokat illeti, az általános évi 10-15%-os bónuszokkal együtt a havi 7.000 EUR bruttó bér még csak kiemelkedőnek sem mondható a bankszektorban Németországban. (Ezt aláhúznám: most Németországról beszélünk, Magyarországon értelemszerűen jóval gyengébbek a viszonyok.) 10ből legalább 3 német bankár jóval e fölött keres, még egy kicsit alul is becsültem ezt, de nem is ez volt a lényeg, hanem a volumenek és az eshetőségek számszerű összehasonlítása.
A "honnan vettem" kérdésre: személyes tapasztalatból.

Az Afrikát firtató kérdés kapcsán: a legtöbb európai Egyiptomból, Tunéziából meg Dél-Afrikából, a kicsit merészebbek meg Botswanából és Tanzániából szerzik a tapasztalataikat - elárulom, azért, mert ide viszik a turistákat, mégpedig azért, mert ezek a legszebb, leggazdagabb országok a kontinensen. Egyben adják az afrikai kontinens népességének kb. 10%-át.

Ruanda, Niger, Mali, Kongó, Angola, Namíbia, Ghána, Etiópia, s sorolhatnám ezekhez képest olyanok, mint a nyolcker Magdolna utcai része a Rózsadombhoz képest. Az ottani viszonyok nagy része európai ember számára gyakorlatilag felfoghatatlan, sok esetben társadalmi szervezettségről sem lehet beszélni, nemhogy közbiztonságról meg közigazgatásról. Teljesen hétköznapiak a törzsi villongások, és a kormánypuccsok. Ruandában alig 10 éve, hogy 3 hét alatt bozótvágó késekkel kiirtottak több, mint 1 millió embert, csak azért, mert tutszik voltak, nem hutuk, egyik napról a másikra.
Társadalmi devianciákból hirtelen meggazdagodó lokális "urak" több száz fegyverest tudnak könnyedén megvenni aprópénzért, hogy aztán kedvükre végigrabolják a fél országot, nemegyszer mintegy passzióból megdöntve a kormányhatalmat is.
Tudom, hogy egy fotelből nézve ez szürreálisnak tűnhet, de ott ez a mindennapos realitás. Ez alapján kell megítélni, hogy ott mik az esélyei egy 6-10 éves kissrácnak - s azok pontosan azok, amiket pancho fentebb leírt.

Ronal-d'oh! 2009.10.14. 14:55:13

@kroos: Kishitűség lenne ezt a csapatot is leírni.

Szurkolj, és bízva bízzál!

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.10.14. 14:58:15

@kroos:
bizakodni akarunk, vagyis az az érvünk, h ez az "évjárat" más, mint az előzőek.
akkor mi a pélónak hasonlítjuk őket a 96-osokhoz? (akik nem jutottak tovább az olimpia csoportból)

és mindenki tudja, h nem arról van szó, h az olaszok elleni kezdő lesz öt év múlva a nagyválogatott kezdője...
4-5 srác ebből a csapatból lehet "tényező" az európai futballéeltben a brazil vébé környékén.
ennyi, nem több,
de ezt a SIKERt ki lehet aknázni, mert a közvélemény iszonyatosan fogékony bármire, már lassan a szándékra is
("tisztelet" a kivételeknek)

zsakfos 2009.10.14. 15:03:26

@heinrich:
Összeraktam egy 36os keretet, amiből tehetség alapján úgy 4év múlva szerintem össze lehetne rakni egy ütőképes csapatot ( persze a fiataloknál kérdés mi is lesz belőlük...)
Fülöp, Köteles, Gulácsi, Bogdán kapusok; Juhász, Bodor, Horváth G., Vermes, Kádár, Szekeres, Debreczeni, Szabó J., Présinger, Fodor M., Laczkó védők ( messze itt állunk a legszarabbul); Buzsáky, Dzsudzsák, Huszti, Vadócz, Varga J., Koman, Varga R., Gosztonyi, Filkor, Vass Á., Otigba középpályások; Rudolf, Priskin, Szalai, Németh, Simon A., Stieber, Futács, Balajti, Fecezsin csatárok;

kroos 2009.10.14. 15:07:01

@nekedX: @pote: álj,állj állj!
Nem irtam le senkit és semmit csak eszembe jutott a polemizálás hogy ha Csank Bepépiti az atlantai srácokat akkor a yugok ellen...meg ilyesmi. Aki emlékszik az tudja miröl beszélek. Hihetetlen sokat reméltek attól a generáciotól, és hogy végigböngésztem az akkori nevek ledöbbentem egy picit ennyi az egész.
Az meg a saját véleményem hogy akik mai 20 évesek valószinüleg tényezök lesznek az Anderson,Walcott,Pato,Krikic,
egyszerüen mert magas szinten van viszonylag sok játéklehetöségük.
Ahogy fentebb valaki irta arra lesz szerintem esélyünk hogy a mai szlovák vagy bosnyák válogatott szintjét elérjük.Ez szerintem nem leirás, ha az akkor bocs.

Paul Newman Jr. 2009.10.14. 15:10:14

@kroos: aki attól a csapattól bármit remélt, az vagy idióta volt, vagy csak szédítette a közvéleményt.

Tennék smileyt, de nem bírok.

neeskens 2009.10.14. 15:11:04

Csapjatok agyon, de szerintem Gulácsinak nagyon sokat kell még fejlődnie. Kiváló reflexei vannak, mentálisan erős, de nagyon vonalkapus, ha nem tanul meg kijönni Angliában nem sok sót eszik meg.

Walmer 2009.10.14. 15:12:59

@pote: nem einsteini agyra gondolok és valóban az megy akinek pénze van de az végzi el, akinek agya is. Nálunk nem. Ha másként gondolod, az baromság (áthúzva):-)

kroos 2009.10.14. 15:15:29

@kroos: amit még mindenképp le szeretnék irni -bár kapni fogok érte, hogy a Fifa
kegyetlenül elkurta hogy nem vették fel a versenynaptárba ezt a Vb-t. Mert pl. 96-ban nézd meg kik játszottak a braziloknál ellenünk,jó japántól is kikaptunk
de szerintem nagyon látszik kik vették komolyan az Vb-t, pl Ghána aki még a felnött válogatottból is hozott embereket.Milyenk Europa legjobb u20-as csapat mig az angolokat meg üzbegisztán is megelözte a csoportban...az argentinok pl. aki 10 ilyen csapatot ki tudnak állitani meg itt sincsennek.Furcsa.
Ami mindenképp jobb ebben a válogatottban az a küzdeni tudás, és hogy tudnak mecsközben váltani.Én csak azt mondom ne tegyünk rájuk olyan sulyt amit nem birnak el.

Zici 2009.10.14. 15:19:10

@zsakfos : És Sanyi??!!
Sanyink 4 év múlva is lesz olyan jó csatár mint most, vétek lenne kihagyni :-)))

Hispan07 2009.10.14. 15:19:40

@kroos: mondjuk nekem még Anderson, Krikic és Walcott se bízonyított a be, hogy A kategóriás sztár lesz valaha... Pato már közelebb van, de eddig ebben az idényben ő sem tolja vmi fényesen

kroos 2009.10.14. 15:20:56

@Paul Newman Jr.: elég sokan voltak,mondom aki emlékszik rá az tudja.

Paul Newman Jr. 2009.10.14. 15:23:15

@kroos: hát, én emlékszem rá, azért is írtam :)

A srácok döntő többségén látni lehetett, h teljesen fogalmatlan. Egy Hrutka, egy Herczeg, egy Lendvai ki a jóistent tudott volna megtéveszteni? :)

neeskens 2009.10.14. 15:24:59

@kroos: Egyetértek. Ez a vb nem tükrözi a jelenlegi erőviszonyokat sem a korosztályban, nemhogy az 5-6, 8 év múlva lehetséges sikereket.

Walmer 2009.10.14. 15:26:09

@Mr.AT:
"az általános évi 10-15%-os bónuszokkal együtt a havi 7.000 EUR bruttó bér még csak kiemelkedőnek sem mondható a bankszektorban Németországban"
A havi 7000 euró az nem évi 100,000. és te banki alkalmazottat írtál azt hiszem. abban nem csak "bankárok" vannak.

Senki nem mondta, hogy Ruandában, maliban, Ghánában minden fenékig tejfel. Sőt. De amit ti írtatok, az a XIX. század. ha egy országban polgárháború van az nyilván megint más. De az, hogy vagy foci, vagy gyerekkatonaként megdögleni, az túlzás. nem is kicsi.
ha ellátogatsz mondjuk az ózdi cigánysorra, ott is érdekes viszonyokat találsz, még csak Nigerbe se kell elmenni.
amilyen állapotokról beszélsz, az a polgárháborús ruanda, angola, elefántcsontpart. Ezeken az országokon kívül van még kb.50 Afrikában. jelentős népességgel.
A nyomor és a kilátástalanság egyértelmű, de közel sem akkora mértékben, mint írod.
nem a frei tamási torz Afrika képet kell alapul venni . Mint ahogy annyi más dolog, ez sem fekete-fehér.

Walmer 2009.10.14. 15:27:50

@kroos:
"Nem irtam le senkit és semmit csak eszembe jutott a polemizálás hogy ha Csank Bepépiti az atlantai srácokat akkor a yugok ellen...meg ilyesmi. Aki emlékszik az tudja miröl beszélek. Hihetetlen sokat reméltek attól a generáciotól"

Én még emlékszem...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.14. 15:28:35

Azon gondolkodtam el közben, olvasva a vitát, hogy talán semmi sem hoz létre a mai világban akkora társadalmi mobilitást, mint az élsport. Tényleg utcagyerekekből (!) lesznek pár év alatt (!) milliárdosok (!), és ez nem egy speciális történet, hanem hasonlókról tucatnyit hallani. Vajon van-e még egy olyan területe az életnek, amely hasonló változásokat képes előidézni emberek ezreinek egzisztenciájában?

Bankár az lesz, akinek már a szülei is jómódúak voltak. Élsporoló viszont mindenki lehet.

Ráadásul tényleg úgy, hogy azzal foglalkozhat a gyerek, amit szeret. Bankár senki se szeretne lenni. Ünnepelt futballsztár -- ki nem? Ez is magyarázza, hogy sokan (pl. napjaink brazil klasszisai közül) nem is bírják földolgozni ezt az életmódban bekövetkezett ugrásszerű változást, és elzüllenek, ellustulnak, elszürkülnek.

Walmer 2009.10.14. 15:31:15

@Csöncsön: lehet hogy már késő, de én szeretnék egy jómódú bankár lenni valahol ott a Kajmán-szigeteken.

kroos 2009.10.14. 15:33:32

@Walmer: @neeskens:
szóval nagyon örülök,nagyon optimista vagyok csak elgondolkodtam hogy ha beülök egy idögépbe és pl. kiszállok 84 ben akkor mindenki az Ifi Eb-t nyert srácokban bizna aki nem az meg barom.
98-ben mindenki Fischer Palit szopná mert az Ajaxban egy bizonyos Van Basten helyére vitték és elsö 16 meccsén 10 gólt lött.
96 atlanta ugye+a fradi Bl szereplése ,mindenki látta a fejlödést.
98 Bicskeinek volt egy jó sorozata,mindenki hirdette a felzárkózást.
Ha esetleg 2009-ben egy picit szkeptikus vagyok akkor ne szedjetek szét könyörgöm.......

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.14. 15:34:19

@Walmer:

Te már nem vagy gyerek. :-)

"Mi szeretnél lenni, kisfiam?"
"Én bankár!"

Na ilyen párbeszéd szerintem a világegyetem pár milliárd éves történetében még, azt hiszem, sehol sem zajlott le.

Paul Newman Jr. 2009.10.14. 15:34:52

@Walmer: Ha te mondod, akkor tutira.

Most különbséget tudzs tenni Cé, Ribéry, SWP, meg Nani szélsőjátéka között? Miért gondolod, h akkor mindneki vak volt ebben az országban?

Persze, bíztunk bennük is, mert az ember olyan, de látni látta, h ezek a játékosok kutyaütők.

Kivéve Mátyust, ő persze király volt :))

neeskens 2009.10.14. 15:37:05

@Walmer: Igen. Nem Hrutkára kell gondolni(de pl. kérdem én Szabótól mit vár a közvélemény, az ő mostani szerepe megfelel Rudi akkori szerepének)

DE: Lisztes, Sándor Tobe, Madar Csaba, Zavadszky olyan játékosok voltak, akikkel szemben komoly elvárások voltak

Walmer 2009.10.14. 15:38:00

@kroos: hülye vagy? veled értek egyet!!!!
Ezt ugatom már én is két tucat komment óta.

szemeteske 2009.10.14. 15:39:18

Azért én nem voltam elájulva Egervári taktikai húzásától. Megértem, hogy Koman rettenetesen hiányzott, de az első félidőre a szokásos (felnőtt) magyar válogatott felállással ment ki a csapat (gyk.: védekezzünk, aztán az egy szem csatár majd csak összehoz valamit elől).
Na ebből mindig az jön ki, hogy magunkra húzzuk az amúgy is erősebb elenfelünket, és csak idő kérdése a gól.
A második félidőben normális felállásban, támadva már sokkal jobban nézett ki a játék.

Walmer 2009.10.14. 15:42:04

@Paul Newman Jr.:
"Miért gondolod, h akkor mindneki vak volt ebben az országban?"
egyrészt mert ebben az országban voltam akkor is
másrészt meg most sincs másként

Semmi nem változott, csak a nevek cserélődtek.
15 év múlva majd azt mondod:
Németh? Mindenki látta, hogy egy hisztis kis primadonna. Miért gondoljátok, hogy mindenki vak volt ebben az országban?

Adná isten, hogy ne így legyen, elvtársak.

freiwald 2009.10.14. 15:47:12

@Mr.AT: Nagyon racionális elképzelés. Hotel Ruanda - nagyon igaz. Sajnos...:(

IronRock 2009.10.14. 15:50:57

@kroos: Akarod írni hogy 88-ban szopná mindenki Fischer Palit. :-) 98-ban már ő is meg nagy elődje is nyugdíjasok voltak. :-)

szemeteske 2009.10.14. 15:53:12

Szóval összességében gratula a fiúknak, tényleg nagy dolgot értek el, de ettől a magyar labdarúgás még egy szemernyit sem emelkedett.
A jövő szerintem elég egyértelmű: ebből a csapatból páran eljutnak nagy bajnokságok cserepadjára (Németh, Koman, Gulácsi, Gosztonyi), a többség pedig a belga, holland középcsapatokba.
A magyar válogatottba a javát bemazsolázzák, de pl. Koman a kényelmesen kocogó Huszti mellett nem fogja azt nyújtani mint ebben a tüzes csikó-csapatban.
Ennek akkor lenne értelme ha ezt az összeszokott csapatot egyben (7-8 ember) felvinnék a nagyválogatottba.
Amíg nincs rendes magyar bajnokság, addig nem lesz rendes jó magyar (felnőtt)foci.

kroos 2009.10.14. 16:06:50

Mi is ugyanugy örülünk és értékeljük ezt a sikert csak épp talán a jövöt látjuk másként.
Pl. a tények, a légiosok közül senki sem játszik a klubjában még csak elvétve sem általában.
Itthoniak közül,Debreceni,Korcsmár, Szekere, Szabó szerintem tényleg nagyon jók, erösségeik csapataiknak.
De,Présinger nem nagyon kezd Andic mellett, Zámbó se fér be a györ légiosai közé,ahogy Kiss se
Dudás se stabil kezöd föleg ha kink játszik a helyén.Tothból és Takácsból nem láttunk sokat
Balajti igéretes tehetség,belöle bármi lehet még.
Ha 20 évesen valaki nem kezdö az Nb1-ben akkor.....és ekkor elgondolkodtam Présinger szavain aki azt mondta hogy az nb1-es meccsek hajtósabbak mint ez a Vb.

freiwald 2009.10.14. 16:28:45

Szerintem a srácokat mindenképpen megilleti a gratuláció! A nevelő ostorcsapást pedig már az első félidei játékkal kiosztották maguknak. Edző és csapata viseli most azon 45 percnek keserű terhét. Elsősorban önmagukat fosztották meg egy korosztályos világesemény döntőjétől, mely momentumra a karrierjükben tán már sosem érlkezik el kellő tapasz hiába a bronzmeccs. Viszont nincs mit szégyenkezni, hiszen max sajnálkozni lehet egy elszalasztott lehetőség felett, ami nem visz előre és csak elvonja a figyelmet a következő fontos meccsről. Ha érem lóg a nyakban már senkit sem fog érdekelni a ghánaiak elleni meccs. Ezt azért mondom, mert úgy gondolom Magyarország lakossága döntő hányadának szemében mint, ahogyan a határokon kívül élő magyarok többségének szemében is, ez a csapat már győztes, hiszen minden elvárást felülmúltak.Ezen már a 3. helyért folyó párharc esetleges negatív kimenetele sem változtathat! Ott - amint korábban is - elsősorban ők bukhatnak. Egy rossz eredmény miatt neki fáj majd jobban a fejük, mivel a mai magyar szurkolónak ez a VB már így is maga volt az érzelmek netovábbja. Most csak a hit, a részükről már megtapasztalt töretlen akarat és a bronzmeccs a fontos! A többi várhat. Szóval előre fiúk! Hajrá magyarok!!! Ez sem lesz könnyebb mint Ghána.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 16:30:56

@kroos: nem fűztem én hozzá kommentárt, mindenesetre fura. még ha oszlopos tagja lenne a Fulhamnek... valahol lehet olvasni már a kezdőt amúgy?

kroos 2009.10.14. 16:33:45

@mocsing: itt:kezdő
D
Azt hittem tudod miért lép le azért irtam a miértet...

christvhu 2009.10.14. 16:43:15

érdekes, én úgy emlékszem, Gera nem az a sértődős fajta. Úgy tűnik kicsit megviselte a csapatot az elmúlt három mérkőzés......
Kár. Nagy kár.

nordsee 2009.10.14. 16:46:01

Lehet, hogy ők sem bíznak a mesterben?

MAti 2009.10.14. 16:56:52

Most olvastam az Egervári által mondottaka Zindexen - korrekt.
Ezt a Présinger srácot sajnálom - rettentő szar érzés az ilyen. Fel kell dolgoznia, ilyenek nélkül nincs pályafutás...

A bronzmeccsre fel kell pörögni, a srácok büszkék lehetnek az elmúlt 2 hetükre. Magyarországon a futballista általában nem sportoló, de itt a kivétel... :)

Mr.AT 2009.10.14. 17:00:03

@Walmer: Ez már erősen offtopic, de a teljesség kedvéért: 7.000 x 12 = 84.000
+ 15% bónusz: 84.000*1,15=96.600

Any more questions?

Az Afrika-kérdést nem szeretném sokáig ragozni, mert szemmel láthatóan nem akarod megérteni, amit írtam, s melynek lényege az az alapvető, vitán felüli tény, amit pancho is írt korábban: nevezetesen hogy a társadalmi viszonyok alapján sokkal kézenfekvőbben következik az, hogy valaki Afrikában az élsportban látja a kiugrási lehetőséget, mint mondjuk Németországban.

storman 2009.10.14. 17:19:42

Nyerj 2x2 jegyet a DVSC-Fiorentina BL meccsre!
Regisztrálj és nyerj: fogyhat.hu/jatek

balu11 2009.10.14. 17:24:16

@mocsing: az ilyet nagyon nem komálom... még nem alkotnék ítéletet, mert ez egyelőre egy nso-cikk, de azért egy fél bazdmeg már itt figyel a szám szélén...

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.10.14. 17:26:22

@balu11: ott van az már mindenhol (a cikkekben a hír, persze).

Hispan07 2009.10.14. 17:32:11

Ha ez igaz, akkor a továbbiakban (és többet) én sem tekintem Gerát kerettagnak a válogatottnál. Az őszi meccsek alapján valahogy kiheverjük majd a hiányát.

Ilyet egy Cé vagy Messi se merjen megengedni magának, nem hogy egy Gera.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.14. 19:14:37

@kroos: van erről (u20 VB irama vs NB I) valami forrásod? Mert Korcsmár a rádióban egész mást mondott, azért kérdezem.

sporttárs 2009.10.14. 21:52:23

Gyerekek, ez az erős bajnokság kell a jó válogatotthoz szöveg mekkora már, mintha nem külöldi labdarúgók tennék ki az erős bajnokságok erős csapatainak úgy nyolcvan százalékát. :))

A világ egyik legerősebb bajnoksága az angol, a válogatottjuk pedig két kisebb periódusban nem nyert semmit: az utóbbi 43 évben, meg az előtt 1965 éven át (de Krisztus előtt se, ha minden igaz). :)))

ZenZo 2009.10.15. 00:06:56

Most nézem milyen frankó vitán vagytok túl ma, pont erről beszélgettünk pár haverral (röviden bele is szőttem a másik topikos fejtegetésembe).

Az érintett témákon felül ill. azokkal kapcsolatban azért mi elmentünk kicsit még abba az irányba is, hogy hiába kitörési lehetőség a sport, vagy hiába van a sportra sok-sok pénz, az még azért nem minden, hiszen elég ránézni olyan országokra, mint India, az USA vagy Kanada. Előbbit persze nem lehet egy afrikai országhoz hasonlítani, hiszen inkább kitörési lehetőség az informatika, mint a sport, de elméleti síkon ugyanúgy adott a dolog, míg utóbb említett két országban pedig lehetne baromi nagy a merítési mélység, hiszen rengetegen vannak, sokan sportolnak is, pénz is van a sportra/sportban, csak a soccer rohadtul nem érdekli őket (lassan mára talán, de 15 éve VB-t rendeztek, s mostanra jutottak el oda, hogy összeszedjenek egy használható válogatottat). Pedig az USA-ban is bőven van feka, csak lesz belőlük futó, kosaras, boxoló, amerikai focista, baseball játékos, satubbi.

AT analógiájára visszatérve ma Magyarországon egy fiatal srácnak komoly lehetőségei is lehetnének a futballban, (más kérdés, mit gondol a szülő), s ez valahol igaz a többi nemzetre is, már abban a vonatkozásban, hogy a gyerekek többsége füvet sem lát mostanság, nemhogy labdát meg focipályát... nem állítom, hogy mi (már én és társaim) olyan rendkívül jók lettünk volna anno, de köztünk azért volt pár ügyes srác, akin már akkor látszott, hogy lehet belőle valaki majd, egyik legjobb példa talán Remili Mohamed, akivel volt szerencsém serdülő szinten együtt játszani. Most, ha kimegyünk kicsit rugdosni a mozgás kedvéért, rossz ránézni a korosztályos srácokra. És ez közös felelősség szülők, tanárok, edzők, klubok részéről.

kulalak 2009.10.15. 04:17:10

Jo volt ez a meccs, koszonet erte.

Valahol olvastam, hogy Harlembol jovo gyereknek TOBB eselye van idegsebessze valni mint profi sportolova mert akkora a merites.
Masszoval; a csillagok egyuttallasara van szukseg egy generacios csapathoz. Mert akarhogy allitjuk, hogy protein, viz, napfeny kell az elethez, mi tudjuk, hogy leginkabb egy jo nagy adag szerencse kell.

Walmer 2009.10.15. 08:20:14

@Mr.AT:
"a társadalmi viszonyok alapján sokkal kézenfekvőbben következik az, hogy valaki Afrikában az élsportban látja a kiugrási lehetőséget, mint mondjuk Németországban. "

Senki nem vitatta.
Azt már inkább amit az afrikai viszonyokról írtál.

kroos 2009.10.15. 08:31:39

a Bari edzöje Komanról

,,Ha visszajön, minimum egy fülest kap tőlem, amiért csak a magyar válogatottnak tartalékolta ezt a formát. Itt a Bariban lábujjhegyen játszott, ott meg lövi a gólokat és adja az asszisztokat. Ezután itt is ezt várom tőle, vagy megcibálom a fülét - mondta Ventura a Bari honlapján."

kroos 2009.10.15. 08:37:14

@heinrich: Nem elöször fordul elö hogy nem hiszed el amit mondok, Koman kapcsán is kértél linket adtam de te nem tudtál mikor én kértem töled. Ennyit erröl.
Ha nem hiszed el amit irok nem kell olvasni a hozzászólásaimat.
Egyébként meg itt van
www.pepsifoci.hu/node/45302.

,,– Talán sokak számára meglepő lesz, amit mondok, de a hazai NB I-es meccseken nagyobb a küzdelem, keményebbek az ellenfelek. Az azért mégis csak felnőtt bajnokság. Itt van néhány nagyon képzett csatár, de a küzdelem nem olyan öldöklő'"

montipájton 2009.10.15. 09:35:05

@sporttárs: Igen, az angolok vb-címe is csak egy fellángolás volt, semmi több. )))

balu11 2009.10.15. 10:10:21

heinrich: "Amúgy a bal herénket odaadnánk, ha meghallgathatnánk, mi történt, mi hangzott el az öltözőben..."

Pisont István, a magyar U20-as válogatott másodedzője: "A szünetben Sanyi bá’ azt mondta a srácoknak, hogy ne adják föl, játsszanak bátrabban." (forrás: pisont.blogzona.hu/archives/2009/10/14/Jo_meccs_lesz_Costa_Rica_ellen/)

A kilátásba helyezett "díj"at felajánlom a legutóbbi NST-torna ezüstérmesének :)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.15. 10:15:57

@kroos: istenem, kroos, komolyan, érzékenykedsz, mint egy rossz primadonna.

Már akkor is írtam, h azért érdekel a forrás, mert volt aki mást mondott, egyébként meg szemre is nyilvánvaló, hogy a felnőttekhez képest az iram nem egetverő. Olykor talán eléri azt, de komplett meccset nézve biztosan nem.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.15. 10:17:22

@balu11: ez így kevés, nekem a konkrét szófordulatok és a hangerő is kellene :) A díj marad nálunk :))

kroos 2009.10.15. 10:19:08

@heinrich: de akkor nem értem hogy akarsz beépiteni 6 embert a felnöttbe? Olyan torna alapjána minek a szinvonala nem éri el az Nb1-et?

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.15. 10:25:16

@kroos: szó nem volt színvonalról, az iram volt a kérdés.

Az NB I színvonala örök; előre tudod, adott helyzetben ki-mit fog csinálni, és azt is, hogyan qrja majd el.

balu11 2009.10.15. 10:33:48

@heinrich: OK, remélem, készült video, megpróbálom megszerezni :)

kroos 2009.10.15. 10:35:18

@heinrich: Nem baj én már várom nagyon a MTK-Videoton-t...ajánlom figyelmedbe azt a meccset.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.15. 10:45:19

@kroos: köszönöm, majdnem biztos, h élőben fogom nézni.

kroos 2009.10.15. 13:44:35

@heinrich: linkel alá tudod támasztani?:)
Ha beszaladsz majd a pályára meccsközben akkor feltétlenül elhiszem.!!!!!!!!!!

balu11 2009.10.15. 14:15:42

@heinrich: na, még egy próbálkozás...

"Ritkán vagyok vehemens, de a szünetben éppen az voltam. Emelt hangon azt mondtam a srácoknak, hogy felépítettek valamit, egy ország szerette meg őket, ne tegyék tönkre." (www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/szerezzunk-ermet-az-orok-emlek-lehet-2003278/)

hmmm...? :)

sporttárs 2009.10.16. 09:23:48

Heinrich, az iramon túl lényegesebb különbség a test test elleni küzdelem keménysége, főleg, mivel itt még valóban fiatalokról van szó. Ezt simán lehet nagyobb erőpróba az NB I-ben, mint U-20-ban.

Az iramon amúgy könnyebb lenne változtatni, hiszen csak gyorsabban kellene futni, az meg elvileg könnyebb fiatalon. :) Kivéve persze, ha még mindig vannak jó kis Nyilasi meg Lipcsei féle "ne szaladgálj már, hülye vagy?" típusú nagy öregek...
süti beállítások módosítása