Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Az apokalipszis lovasa

2009.09.06. 12:31 heinrich

Ilyen márpedig nincs, ez nem történhet meg. Hova futottál, Halmosi; miért nem lőtted el, Gerzson; fújtad volna le, te varnyú; Tímár, a jóisten megáldjon, mire gondoltál, fiam; Babos, Gabikám, hát miért nem fogtad meg inkább? A káosz-mozaik összeállt, mi pedig megsemmisültünk, mégis a kék drótot kellett volna elvágni. Rutintalanok voltunk, elhittük, hogy előre, fiúk, miénk a győzelem, és rettentő rémesen ráfaragtunk. Kikaptunk a svédektől, mert nem hoztunk ki magunkból mindent, anélkül pedig nincs esélyünk senki ellen. (hosszabb értekezés a magyar válogatottról és a további VB-selejtezőkről ma este 21.00-tól a Rádió Q-n).

Mégis, a tudat, hogy nem fogcsikorgató bekkelés, vagdalkozás után kaptunk ki, hogy ha nem is tudatosan, de ösztönösen a győzelemért mentünk a végén, fogyaszthatóvá teszi a fertelmesen keserű végeredményt. Van különbség harmadik-negyedik hely között? Nemigen. Ha valóban komolyan gondoltuk, hogy mi a VB-ért játszunk, ennyi kockázatot fel lehetett vállalni, különösen egy olyan szerény, alázatos csapatnak, mint a miénk. Az persze egy másik kérdés, hogy nem így, de egyszer talán majd azt is megtanuljuk.
 
Ismét bebizonyosodott: a magyar válogatott nem bírja el, ha akár csak egy kulcsjátékosa is gyengén játszik, azt meg főleg nem, ha gyakorlatilag mindegyik.

Lehet vitatkozni, hogy jó ötlet volt-e klasszik csatár nélkül kezdeni. Szerintem alapjában véve nem, de ezzel egy időben egyetlen labdát sem lett volna szabad a szélről beadni. Laposan-félmagasan, erőből begyilkolni az ötös és a tizenegyes közé vagy egyenesen a tizenhatosra, az frankó, második hullámban érkezni ráadásul nem is akkora energiabefektetés.

Szintén jó ötletnek tűnt a svédek letámadása, megfojtása, de mire istenigazából kiderült volna a taktika létjogosultsága, máris gólt kaptunk – amit a körülményekhez képest egyébként egészen jól kihordtunk, de morálunkat tekintve igen távol kerültünk attól, hogy rá tudjuk kényszeríteni akaratunkat az ellenfélre.

Nem gondolom, hogy Buzsákyval, Torghellével előbbre lettünk volna - felesleges olyan számban (fizikai csata) megmérkőznünk a svédekkel, amelyben eleve halálra vagyunk ítélve.

Az ívelgetések mellett a ki nem kényszerített szabadrúgásokkal volt a másik probléma. Huszti, Gera, Dzsudzsák vagy Hajnal kereshette volna a lehetőséget, hogy valaki alápakoljon, ahogy egy átlövő is bemegy a falba a pofonért. Addig cselezget, míg ki nem provokál egy faultot 20-30 méterre a kaputól, mert ezek a beadások akkor is esélytelenek lettek volna, ha a Balog Torony-Fischer-Klausz csatársorral rohamozunk. Azonban meccs közben nagyon kevés sikerélmény érte a játékosokat, szinte minden párharcot elvesztettünk, nem volt önbizalmunk, féltünk váratlan megoldásokat választani, a cselezésre nem is gondoltunk, ráadásul a svédek bántóan sok labdát szereztek szabályosan a pálya minden pontján.

Dzsudzsák legalább próbálkozott, Gerától – szokatlan módon – egy fél szellemes megoldásra sem futotta, de legalább végigzakatolta a második félidőt. Huszti a tizenegyesen kívül semmit sem csinált, viszont azt prímán belőtte, míg Hajnalnak – nemszokatlan módon – egyetlen egy említésre méltó megmozdulása nem akadt. Egy sem. Márpedig a letámadás, az ellenfél térfelén történő labdatartás elképzelhetetlen egy irányító nélkül, de a játékosok számára is demoralizáló azt látni, hogy szellemi vezérünk megjátszhatatlan, szabadul a labdától, jószerével azt sem tudni, merre jár, mivel múlatja az időt.

Ha öt labdát kirúg a Stefániára, és másik tízet elcselez a középpályán, azt mondom, Hajnal megtette a magáét. Nem ment neki, de legalább egy morzsányi felelősséget képes volt érezni a csapatért. Hát nem. Ilyen vérlázító, semmirekellő játékot talán Balog Rókától láttam utoljára.

Ami a hátsó alakzatot illeti, Juhászon kívül teljesen mindegy, hogy ki és melyik poszton szerepel, a késztermék ugyanaz: egy jobb napján masszív, de egy-két szarvashibára mindig kész védelem; tegnap Szélesi és Tímár volt soron.

Rengeteg középre kifejelt labdánk, meg erőtlen stukkolásunk akadt, de azon azért ne lepődjünk meg, hogy amelyik magasságon egy svéd játékos még izomból rá tud bólintani a labdára, mi már csak fejtetővel tudunk csúsztatni.

A korai gól, a párharcok egyoldalúságából következő konstans labdakergetés felmorzsolta, elbizonytalanította a vezér nélküli csapatot. Lassan, körülményesen, ráadásul pontatlanul játszottunk, kevés mozgással, sablonosan araszoltunk előre, nyoma sem volt az idegenbeli rövid, lapos, pontos passzoknak. Hitnek, önbizalomnak pedig még kevesebb.

Ha valamit, akkor ezt mindenképp számon lehet kérni a csapaton. Senki nem tett extra erőfeszítéseket, a védők nem léptek be a támadásokba, a védekező középpályások nem lőttek távolról, a kreatív embereink sem cselekben, sem összjátékban nem tudtak túllépni a minimumon. A közönség, vagy egy svéd hiba után kialakuló alkalomszerű helyzet rövid időszakokra magával tudta ragadni a csapatot, de belülről, saját erőből egészen a tizenegyesig nem tudtunk felpörögni.

A svédek sokkal rosszabbul kezelték a bekapott gólt, mint mi a meccs elején, higgadtabb döntéseket hozva meg is fordíthattuk volna a meccset. Nem mintha jogos vagy megérdemelt lett volna, de ez akkor is tény. Ez volt az egyetlen időszak, amikor egyértelműen érződött, a csapat elhiszi, hogy meg tudja nyerni a meccset, és ezért mindent el is követ. Még olyan butaságokat is, amit egyébként nem kellene. De mi a lehetőségtől megrészegülve rámentünk a nagyvadra, és rajtavesztettünk.

Nem lett volna rossz az iksz, de a gondolat, hogy végre igazi, színes-szagos tétmeccset nyerhetünk Európa egyik meghatározó csapata ellen, elhomályosította ítélőképességünk, és végül nemhogy isteni segítségnyújtás, meg deus ex machina nem érkezett, de egyenesen az apokalipszis vérhabot prüszkölő lovasa nyerített fel a kapunk előtt.

Ilyen helyzetben még nem láttuk a kapitányt, most egyértelműen rajta a sor, meg kell mutatnia a különbséget az évtizedek óta az NBI posványában dagonyázó ártányok, és egy profi, nyugat-európai edző között.

Az ökölvívó szaklapok kedvelt fordulata a career-defining fight. Ez alatt olyan összecsapást kell érteni, melynek kimenetele alapjaiban meghatározza egy boxoló általános megítélését. Valami hasonló következik a hátralévő három meccsen, elsősorban persze a portugálok ellen.

Nem, nem az eredményt értjük alatta elsősorban, sorsdöntőnek kikiáltani meg akkor is felesleges, ha a továbbjutás szempontjából valóban az.

Jellemről, igazi karakterről kell számot adnia csapatnak, kapitánynak egyaránt, bebizonyítani, hogy méltóak arra a szeretetre és támogatásra, amivel eddig körülvettük őket.

---

Lapzárta után érkezett videót adunk közre, egy lelkes olvasónk pont a svéd csapatba botlott a meccs után. Nem is örülnek, favágó, fapofájú, fatökű banda.

 

389 komment

Címkék: magyar h magyar válogatott válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr791363444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

impulzusmoduláció 2009.09.06. 12:54:04

Az Isten a végén állt be,de rossz helyre!

gamtab (törölt) 2009.09.06. 12:55:03

rémes érzés volt így kikapni,de ez benne volt a játékban... a portugálok győzelmi kényszerben lépnek majd pályára ami nagyon jól de nagyon rosszul is elsülhet.Harcosan,higgadtan kell játszani és akkor nem érheti bántás a csapatot.Hajrá magyarok

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.09.06. 12:57:47

Rá kellett menni a három pontra, mert egyrészt a számolgatás miatt fontos lett volna (legjobb nyolc második), másrészt meg döntetlenekkel nem lehet továbbjutni. Az igazi probléma ott kezdődött, hogy a dánokat itthon meg kellett volna verni...:S

poolfanati 2009.09.06. 13:07:58

"Jellemről, igazi karakterről kell számot adnia csapatnak, kapitánynak egyaránt, bebizonyítani, hogy méltóak arra a szeretetre és támogatásra, amivel eddig körülvettük őket."

hát már hogy ne lennének méltóak rá? ez a dolgunk, hogy mindig szorítsunk a csapatért.
egy vereség után pártoljunk el tőlük mint egy divatszurkoló tenné?

Leeroy of SMV Design 2009.09.06. 13:12:59

Lehet pesszimista vagyok, de én úgy érzem, ezzel a szerencsétlen mozdulattal elment a hajó, a srácok nem fogják kiheverni és innentől számolatlanul kapjuk a pofonokat. Ne lenne igazam...

neeskens 2009.09.06. 13:13:47

@donnelly: nem.

Már a másik poszthoz is leírtam, ha egy alapvetően jobb képességű és jobban is játszó csapat ellen mázlival kiegyenlítesz és nem kell feltétlenül győzni, akkor ne kezdjünk már el fejetlenül támadni.Ne hagyjuk a Tímárt egy-az-egyben Zlatannal.

Okosabban, nyugodtabban kell játszani, nem ész nélkül rohanni.

1116001 2009.09.06. 13:15:33

Ívelgettünk folyamatosan de minek és kinek?
Az egy szem Dzsudzsák lövésen kívül nem lőttünk rá kapura távolról.
Inkább haltunk volna meg szépen, nem lenne ekkora letargia.

szbszig 2009.09.06. 13:17:06

"Babos, Gabikám, hát miért nem fogtad meg inkább?"

Azért mert a vonalon kívül vagy a vonalon történt az eset, és semmiképpen sem tudta volna bent tartani.

Az más kérdés, hogy ettől függetlenül elég bénán futott neki, de az esetek jó részében még így sem pattan pont ilyen szerencsétlenül a kapu közepébe a labda a csatárról.

Az meg megint másik kérdés, hogy a 94. percben talán még akkor is megkockáztathatta volna a kézzel labdába érést és kicsúszást, ha ezért automatikusan kiállítás jár.

bastard 2009.09.06. 13:20:58

Az igazság szerintem abban van, hogy a középpálya játszó játékosai nem voltak sehol. Nem vagyok szakember, de Hajnalnak már nagyon régótan nincsenek jó mérkőzései. Valóban csatárokkal sem állunk jól (hol vannak nekünk legalább olyan emberünk, mint Elamnder????). Ennyi játékosunk van és ebből kell főzni. Csak 100%-kal van esélyünk minden mérkőzésen, de nagy győzelmek nélkül nincs értelme VB-re menni

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.09.06. 13:24:20

@poolfanati: nem, de ha te úgy láttad, hogy minden játékosunk mindent megtett a sikerért, és te ezt a teljesítményt örömmel látnád a hátralévő hárommeccsen is...

retroflexus 2009.09.06. 13:26:20

a tímárhoz hasonló képességű játékosból tucat van minden megyei bajnokságban. Azért lehet válogatott, mert viszonylag jó felépítésű, magasabb pl., mint a Vidic. De nem jobb. Az a baj, hogy ehhez a játékhoz ész, vele született intelligencia is kellene, ebből a szempontból a magyar válogatott fele még mindíg fogyatékosnak tekinthető.

BK 2009.09.06. 13:31:40

ilyen meccsek sajnos vannak. ha egy támadó játékos a labdaátvétel után, vagy a csel után az első négy alkalommal beleforog a védőjébe, akkor nagy eséllyel annyira ideges lesz, hogy egész meccsen bele fog forogni... de hogy ez legyen mindegyik támadónkkal...

ladislaus 2009.09.06. 13:32:54

egy. rá kellett volna lőni és akkor nincs kontra, megvan az egy pont. kettő, fel kellett volna rugni ibrahimovicot és piros, de akkor nem sétál a kapuig, három csatárral kellene kezdeni és nem félidőben torgellét behozni négy azért nem játszatni csatárt mert van egy sárgája már... Koeman, takarodj!

Titi120 2009.09.06. 13:36:09

@heinrich:
Én Hajnalon kívül senkin nem láttam, hogy ne tett volna meg minden tőle telhetőt tegnap.

ladislaus 2009.09.06. 13:38:11

@donnelly: mit örüljön? tette a dolgát, nyertek. koncentrál a következő fordulora már. mert profi.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.09.06. 13:38:40

Felrúgni Ibrahimovicot, megfogni kézzel a labdát, akár védőként, akár kapusként kint a 16-oson kívül is. Ilyenkor már nincs tétje egy kiállításnak...

Amúgy nem értem, miért ezt az ívelgetést erőltettük szinte végig. Nem tudom mennyire igaz az, hogy Gera nem az "igazi" posztján játszott, de tény, hogy hiányzott a középpályáról a kreativitás, rövid, lapos passzos játék. Most hirtelen egy olyan jelent ugrik be, amikor Huszti adott egy kötényt valamelyik svéd középpályásnak, aki utána futott, és fizikai előnyét kihasználva visszaszerezte Husztitól a labdát... :(

Remélem, azért még szerzünk pontokat a hátralévő meccseken, szerintem annak is örülni kellene, hogy eddig a kötelezőket hoztuk, ez egyáltalán nem triviális az utóbbi két sorozat alapján. Ez a tegnapi meccs meg tényleg iszonyatos pech...

states1 2009.09.06. 13:38:47

A játékot, az eredményt talán hagyjuk is. Az utolsó gól mellett viszont nem lehet szó nélkül elmenni. Ebben ugyanis benne volt besűrítve nem csak a magyar foci utóbbi 25-30 éve, hanem egy kis túlzással talán az egész magyar múlt a mohácsi vésztől napjainkig, s a teljes magyar néplélek. A balfaszkodásnak, a szerencsétlenkedésnek, eszetlenségnek ilyen esszenciáját nincs még egy náció, aki össze tudná hozni rajtunk kívül. Igazi unikum vagyunk. S hogy ne legyek igazságtalan, Babos a magyar csapat legjobbja volt, a gólokról nem tehetett. Az utolsóról sem...

ladislaus 2009.09.06. 13:39:07

@Titi120: Dzsudzsák és Juhász aki valamit tett. Senki más semmit! Jah, Huszti belőtte, és ennyi.

ladislaus 2009.09.06. 13:40:56

@states1: én Dzsudzsákot is ide venném... De szégyen hogy szinte mindig a kapus a csapat legjobbja. Ez elmond mindent a taktikánkrol.

Más Magyar · http://masmagyar.blog.hu 2009.09.06. 13:42:05

Percekig meredtem a képernyőre a lefújás után...Ilyen nincs!!De mégis megtörtént..
Azért én gratulálok a fiúknak,mert minden görcsösség ellenére ők meghalni is készek lettek volna a pályán!
Én ezt hiányoltam az eddigi válogatottaktól...
Hajrá srácok,fel a fejjel!!!

BK 2009.09.06. 13:42:24

@states1: túlozni azért nem muszáj. ilyen gól hetente 30 esik mindenfelé a világban.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.09.06. 13:44:21

@Titi120: Nem nagy dolgokra gondolok, egy jelenet, egy lövés, egy megindulás, egy csel elég, de Dzsudzsákon kívül ezt senkiről nem lehet elmondani.

Ha kilenc ember egy kapuralövést nem tud összehozni, az tényleg mindent megtett?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.09.06. 13:44:56

Szerintem ez a meccs nagyban Koeman hibája volt. A legnagyobb hibákat az összeállításnál követte el: kényszercsatár játszott (miért, nincs egy darab épkézláb magyar csatár a világon? Nemá'!), az óriási formában lévő, s BL selejtezőkön bizonyító debreceni Vargát be sem hívta, aztán meg jött ez a fogalmatlan Tímár ahelyett, hogy a szintén játékban lévő Mészárost hozta volna be. Mindig ugyanazok a játékosok játszanak, Juhásznak eltörhet a lába, Hajnal berúghat a meccs előtt, Dárdai lassan bevonulhat a nyugdíjasotthonba, de olyan nincs, hogy ne játszanak! Miért nem lehet egy kicsit frissíteni? Az oké, hogy kialakít egy csapatgerincet, de könyörgöm, ha a csatárok ilyen-olyan problémákkal küszködnek, akkor ne kényszermegoldásokat alkalmazzunk, hanem hívjon be olyan csatárt, aki rendben van!

A taktikáról most nem is beszélnék, azt már leírták sokan...

Na, meg hát nem teli gatyával kellett volna pályára lépni...

Makumba4 2009.09.06. 13:46:39

Igen, sajnos én is csak azt tudom mondani: az utolsó percben, ilyen helyzetben vagy a védőnek vagy a kapusnak még a 16-oson kívül úgy fel kell rúgni a csatárt, hogy csak a buszon térjen magához. Remember Tony Schumacher...

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2009.09.06. 13:49:16

Láttam a Dán-Portugált. Ne reménykedjünk.

Cipődoktor (törölt) 2009.09.06. 13:51:57

Legjobb esetben talán egy 3.hely kinéz a csoportban,de ha reálisak akarunk lenni inkább a 4.

szbszig 2009.09.06. 13:55:14

"fújtad volna le, te varnyú"

Most próbálom visszanézegetni, mert ugye tegnap a meccset sem láthattam sajnos rendesen, így az órára esélyem sem volt figyelni, meg hang nélkül azt se tudtuk, hány perc egyáltalán a hosszabbítás.

Az a baj, hogy sajnos több felvétel is található az interneten, de az óra nem egységes, és az egyik alapján bizony szabályos a gól, a másik szerint nem.

Furcsa módon pont a svéd tévé adásában siet az óra, ennél Nilsson 92:56-kor vágja ki a labdát a saját tizenhatosa közepéről. Utána elszáll Elmhez, aki nyugodtan lekezeli, így a labda 93:00-kor még vígan a svéd térfél közepén pattog. Ezen a ponton vége, le kell fújni.

Az RTL Klub felvételén viszont Elm 92:57-kor íveli előre, és 93:00-kor Ibrahimović már gyakorlatilag egyedül fut a kapura vele. Ezt már én sem fújnám le így utólag.

(Összehasonlítás- vagy érdekességképpen az emlékezetes tavalyi török-horvát Eb-negyeddöntőn Rüştü 120:56-kor ívelte előre a labdát, és az 121:00-kor már rég a horvát tizenhatoson belül volt található. Mégis mekkora nemzetközi felháborodás kísérte sokak részéről már azt a gólt is...)

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2009.09.06. 13:55:58

"Ilyen vérlázító, semmirekellő játékot talán Balog Rókától láttam utoljára. "

költői túlzásnak szántad, de te is tudod, hogy ez hülyeség. vagy nem jártál meccsen az elmúlt a xxi. században :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.06. 13:56:29

Emlékszik itt valaki az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság magyar-francia nyolcaddöntőjére?

Na, akkor éreztem utoljára olyan hülyén magam, mint tegnap este.

davidmoyes 2009.09.06. 13:56:53

@Makumba4: Ugyanezt gondolom. Ha nem vagyok biztos benne, hogy el tudom fejelni, akkor megpróbálom Ibrát megtartani, ha nem megy, felrúgom. Szabadrúgás, lap. Esetleg piros. És?

Egyébként a cikk jó, nem nagyon lehet mit hozzátenni..

2009.09.06. 13:57:50

Hajnalnak, Halmosinak semmi kersnivalója nincs a válogatottban. Nem illenek ide egyszerűen. Furcsa vereség volt ez, jogos mégis balszerencsés. És hazai pályán támadó(k) nélkül játszani.... na mindegy.

A lényeg, hogy ne forduljunk el a srácoktól, mert legalább már odáig eljutottunk, hogy 3 meccsel a vége előtt még megvan az esélyünk kijutni.

És az utolsó 10 perces győzni fogok játékból akarok többet látni!

poolfanati 2009.09.06. 13:58:04

rasmus elm az origo kérdésére válaszolva:
Ki volt a magyar csapat legjobbja?
- Mi is a neve a gyors, alacsony játékosnak a középpályáról? Hajnal Tamás, igen, szerintem ő remek játékos, roppant labdabiztos és magas a játékintelligenciája.

hátha a svédek szerint ő volt a legjobb tőlünk, akkor jó szarok lehettünk...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.06. 13:58:57

@szbszig:

Én az utolsó öt percben már csak és kizárólag az órát figyeltem.

Ezért tudom: amikor Gera ívelt, volt 92:57, amikor Elmhez került a labda, 93:00. (Az RTL Klub felvételén.)

Titi120 2009.09.06. 14:00:51

@heinrich:
Ha a "minden megtett" alatt arra gondolsz, hogy miért nem voltak bátrabbak, vállalkozó szelleműbbek, akkor azt mondom nem, nem tettek meg mindent.

Amennyiben arra célzol, hogy nem is akarták kellőképpen a sikert, akkor azt mondom ez nem igaz. Rossz felfogásban, sablonosan játszottak. De én az akarati tényezőt továbbra sem kérem számon ettől függetlenül.

poolfanati 2009.09.06. 14:02:46

pont most olvastam, hogy koeman a földön akarta tartani a labdát és kombinatív játékot szeretett volna. ezért kezdett huszti(eredetileg rudolf kezdett volna) de a srácok mért nem azt csinálták? ha az odavágón sikerült most mért mentek ellen a "parancsnak"?

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.09.06. 14:05:31

@Titi120: én csak azt mondom, hogy a _mindent megtesz_ kategória azt is magában foglalja, h egy játékos nem tologatja a felelősséget, nem a legkönnyebb, legalibibb megoldást választja örökké.

A sikert nem elég akarni, tenni is kell érte, szóval én változatlanul azt gondolom, h messze nem tettünk meg mindent.

szbszig 2009.09.06. 14:08:53

@Csöncsön: Erről a videóról hittem valamiért, hogy az RTL Klub kiírását vették át, mert német csatorna, és valami hasonló az eredményjelző a miénkhez:

www.youtube.com/watch?v=691wSLJzNR8

Az viszont tény, hogy ez is fordított kamerállásból van, mint az összes külföldi adás, szóval nem tudom. Valószínűleg akkor neked van igazad, ha kimondottan ezt figyelted. Ebben az esetben viszont le kell volna fújni a bírónak egyértelműen...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.06. 14:12:52

@szbszig: "Ebben az esetben viszont le kell volna fújni a bírónak egyértelműen..."

Igen, nekem is ez volt a legelső reakcióm, amikor Gera lábát elhagyta a labda. Mire vársz, fújd már le?!

Ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy Rizzoli órája hogyan járt.

micu · http://www.ingyentv.hu 2009.09.06. 14:13:47

Sajnálom a csapatot, maguknak tették nehézzé a meccset.Már a meccs előtt tudhatták, hogy a svédek fizikailag erősebbek és magasabbak.CSAK a
földön tartott labdákkal lett volna esélyünk, ehhez képest 80%-ban az ívelgetéseket, fejről-fejre való játékot erőltették..Nem hiába mondta azt egy világhíres holland mester /sajnos a neve nem ugrik be/ miszerint tévedés, hogy a focit lábbal játsszák.
Fejjel játsszák.

sempreLippi 2009.09.06. 14:14:17

fogalmunk (illetve az edzőnek fogalma) nem volt, hogy mit kéne játszani. nem csoda, hogy helyzetünk sem volt. úgy meg mondjuk elég nehéz.

Guido (törölt) 2009.09.06. 14:14:40

Az volt a baj, hogy a köcsög rtl adta a meccset... olyankor mindig kikapunk

A másik : a lokis focistákat kellett volna felküldeni + dzsudzsákot, nem pedig torghelle "kóbász" sanyit meg fogyatékos gerát!

davidmoyes 2009.09.06. 14:15:32

@heinrich: Ami tegnap este először lejött, hogy milyen borzalmas erőállapotban vagyunk a svédekhez képest.
De könyörgöm, mééér'? Miért futja le az a darabos verőlegény a Bröndbyből, vagy az AEK-ből a Bundesliga-szintű erőállapotban lévő Hajnalt?
Nem fér a fejembe..

fighting 2009.09.06. 14:16:19

Látva a tegnapi dán-portugált, azt hiszem ismét helyére kerül nagyszerű focink.
A legnagyobb esélyünk a szerdai meccs előtt, az hogy C. és bandája ismét olyan nagyvonalúan szórja el a kialakított lehetőségeit, mint tegnap. Ha a dánok kapnak egy hármast otthon, kb. egy szót sem szólhattak volna. Félő, hogy a luzitánok csak úgy dühből agyonvernek bennünket.
Az viszont nagyszerű a mieinktől, hogy legalább a mögöttünk rangsorolt csapatokat oda-vissza verte.Ez van!

Roeder 2009.09.06. 14:19:00

@davidmoyes:
hajnalon látszott,hogy kurvára nem érdekli őt az egész meccs,egy labdáért sem futott rendesen,mindig csak visszafelé passzolt,egy normális cselt nem csinált meg
csak tudnám akkor miért nem mondja le a válogatottságot

szbszig 2009.09.06. 14:19:43

@Csöncsön: Hát, feltételezem, hogy az ő órájának pontosan kell járnia. Nála még az sem merülhet fel hibatényezőként, hogy rosszkor indítja el, mert amikor belefúj a sípjába kezdésnél, akkor indítja el a stoppert is vele egyszerre.

Itt inkább azzal mentegetőzhet akkor, hogy velünk ellentétben nem figyelheti másodpercre pontosan az órát, csak rá-rápillant időnként, hiszen elsősorban a pályán történteket kell nyomon követnie.

states1 2009.09.06. 14:20:01

@Makumba4: Megnéztem felvételről vagy 5x az utolsó gólt, Ibra közelében a kutya sem volt, a középső védőnk a svéd előreívelésnél eléje helyezkedett vagy 3-4 méterrel, a felrúgásához is legalább a környékén kellett volna lenni. olyan orbitális hibát büntetlenül nem lehet elkövetni, hogy egyedül hagyom az ellenfél legjobb csatárát a kaputól 30 méterre...

davidmoyes 2009.09.06. 14:21:33

@Roeder: Lehet. Pont azért címeztem Heinrichnek, mert számomra ez is a "mindent megtettem" kérdésbe tartozik..

szbszig 2009.09.06. 14:22:24

@szbszig: Mondjuk erre is lehetne találni megoldást egy kis technikai újítással. Olyan óra kéne, ami az utolsó fél percben hangosan számol vissza, és ezzel biztosan elkerülhetők lennének az ilyen esetek...

ladislaus 2009.09.06. 14:23:11

www.youtube.com/watch?v=1C7CtRn5BOU

A kérdés hogy gera mi a faszért ivelte be 3 védő közé akik eltakarták a 2 játékosunkat? Rálőni nem lehet? visszapassz annak aki érkezik és akkor max a Stefánián köt ki a labda... Nem értem!

Leeroy of SMV Design 2009.09.06. 14:26:48

@fighting: Ettől félek én is, hogy egy feltüzelt portugál válogatott agyonver minket...

SamS 2009.09.06. 14:28:14

@davidmoyes: Mivel a svéd védő 195, Hajnal meg 160.

4-4-2 2009.09.06. 14:28:20

Én nem bántanám a csapatot: ha reálisan nézzük a játékosokat, akkor a magyar válogatott egy Európa középmezőnyébe igyekvő (de oda még messze nem tartozó) együttes, amelyben van 1-2 európai szinten közepesen jónak mondható focista (Juhász, Dzsudzsák, jobb napjain Huszti, a klubjában Hajnal). Ennyi.

Nagyban ment a nyáron pl. Juhász kapcsán a "nagycsapatok állnak érte sorban" kezdetű népi játék, de valamiért mégsem vitte el se a Bayern München, se egy PL-csapat. Azaz a legtöbbre tartott magyar labdarúgó az Anderlechtben játszik, a többiek meg Bundesliga, Premier League középcsapatban, vagy rosszabb esetben a spanyol élvonal kiesőjelöltjében, esetleg az angol másodosztályban (és ott sem mindig kezdők).

Akkor meg mit akarunk?

Szerintem a jelenleginél többet botorság várni, a legígéretesebb magyar focistát most küldte el a Liverpool a görög bajnokságba, holott már 20 éves. Ugye demagógia lenne sorolni, hogy az igazán nagy focisták ebben a korban már hol tartottak / tartanak?

Ha reálisan nézzük a magyar válogatottat, akkor a selejtezőbeli 3.-4. hely a valóság, és már az is nagy dolog, hogy 3 fordulóval a vége előtt (függetlenül a programtól) előrébb állunk, mint ahol a helyünk van.

Persze, lehetne harcosabban, ne adj' Isten, jobban játszani, de amikor Hajnaltól hiányoljuk a klubbéli játékot, azért nézzük meg azt is, hogy a Dortmundban ki a csatár, akinek passzolni kell és hol játszik Torghelle! Vagy, hogy a PSV-ben kinek adja be a labdát Dzsudzsák...

zsoltix 2009.09.06. 14:30:18

Ekkora potyagòlt beszopni az utolsò percben... Hol voltak a vèdök, màr indultak az öltözöbe?

SamS 2009.09.06. 14:30:52

A végén még az isteni magasságokba emelt Koeman-ról kiderül, hogy egyetlen ponttal sem szerzünk vele többet, mint Lotharral. Ne így legyen.

bag 2009.09.06. 14:31:00

kint voltunk a fiammal.
A legjobban az fáj a vereségben, hogy mikor bekaptuk a másodikat, szegény sírva fakadt.
nem tudtam mivel vigasztalni...

states1 2009.09.06. 14:32:37

@ladislaus: Egyetértek, Gera és a középső védőnk hozták össze a gólt, Babos azt tette, amit tenni lehetett, majdnem egyszerre érték el a labdát Ibrával, sem tere, sem ideje nem volt más megoldásra...

davidmoyes 2009.09.06. 14:33:44

@SamS: Futni attól még lehet.. Lásd Thomas Häßler.

SamS 2009.09.06. 14:33:58

@4-4-2: Nálunk nincs egy vezér, egy nemzetközi szinten klasszis játékos.

Gera, Hajnal, Huszti, Dárdai, Dzsudzsák mind rendkívül hasznos játékosok a saját szintjükön: egy közepes csapatban kiegészítő emberek. De amikor nincsen kire támaszkodni, amikor nekik kéne előlépni, és nyakukba venni a csapatot, ahhoz már nagyon kevesek.

porthosz 2009.09.06. 14:34:07

Szerintem az órán felesleges köröket futni.
Egyrészt, mert ahogy az eddzőnk mondta (amikor még az iskolai foci válogattot tagja voltam) a meccset meccsidőben kell megnyerni van rá 90 perc és akkor nem kell azon agyalni hogy vajon egy másodpercel siett vagy késett-e a lefújás...

Másrészt meg a svédek gyakorlatilag lemostak minket (az utolsó 10 percet nem számitva). Sokkal jobbak voltak, gyorsabbak, erősebbek, lényegesen több veszélyesebb támadásuk volt és több volt a fantázia a játékukban. Ha nincs az a véletlen 11-es, akkor most kb. 2-0 vagy 3-0-ra kaptunk volna ki és akkor nem lenne téma hogy mikor járt le a hosszabitás.

Mondjuk legalább az rlt-es kommentátorokon sokat röhögtem :)
Mikor már kb. 20 perce nem jutott át a labda svéd térfélre, sőt már a leghátsóbb svéd játékos is 5 perce a felezővonal magyar térfelén tanyázott (kivéve a kapust), akkor valami ilyesmit szólt be a kommentátor:
azt azért látnunk kell hogy a svédek nem erőltetik a támadást miután megszerezték a vezető góljukat...

polak 2009.09.06. 14:34:16

Dzsudzsák hogy képes ekkora faszságot nyilatkozni: www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/dzsudzsak-aki-szerint-jogosan-kaptunk-ki-az-nem-magyar-es-hazudik-1996332/

a svédek egyértelműen jobbak voltak, a magyar válogatottnak momentumai is alig akadtak. a fenti cikk tökéletesen írja le a helyzetet. mindenesetre valóban előrelépés, hogy egyáltalán már ilyen tétmeccsig eljutottunk, és a ereség ellenére is van még remény. de ne áltassuk magunkat, ez a csapat messze van a világ elitjétől, és tartok tőle hogy teljesítőképessége határán mozog, hiszen látványosan gyengébbek és képzetlenebbek a svédeknél. és ezen még Koeman se változtathat, csak a komoly utánpótlás-nevelés.

Ja és Koemanhoz visszatérve: elgondolkodtatott amit a meccs eleén nyilatkozott, hogy ő nem foglalkozik a játékosok mentális felkészítésével, mert arra ott a pszichológus. Hát milyen kapitány az ilyen???

betaberta 2009.09.06. 14:37:34

visszaolvasva a kommenteket -meg a cikket persze-, úgy látom, hogy ugyanazokat a dolgokat, momentumokat nem értette a magyar közönség nagy része. Kb ugyanezek hangoztak el a TV előtt este, mint amiket itt olvasni, hogy miért ívelgetünk a lób.szó svédek ellen tizenhatoson belülre, miért nem a rövid, kis passzokat erőltetjük, miért nincs normális befejező csatár az első félidőben, és főleg az, hogy MIÉRT kell az utolsó pillanatokban előre menni, és fejetlenül -ismét hibásan- középre ívelni a labdát...ami meg utána történt, az meg persze nonszensz, és megérdemelték a svédek, de talán a mi magyar lelkünknek jobb lett volna, ha nem így szereznek találatot. Remélem ki tudják heverni az érintettek szerdáig, és leszűri mindenki a tanulságot, akinek le kell...kíváncsi leszek...

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.09.06. 14:40:09

@polak: látod, látod. a MÁSIK meccset kellett volna nézned :) (Btw. mi mobiltelefonon kaptuk a híreket a kollégával. összenéztünk és a magyar válogatott emlékének szenteltünk egy „óbazmeg“ arckifejezést. Na mindegy, majd a portugálok ellen).

4-4-2 2009.09.06. 14:41:52

@SamS: Kevés olyan, az európai középmezőnybe tartozó válogatottat tudok mondani, ahol ennyire ne legyen egyetlen klasszis sem. De nem kell bántani a fiúkat, mert az tegnap is látszott, hogy mentek előre és szemben a korábbi válogatottakkal, nem estek össze. Ilyen szempontból igaz, hogy a következő 3 meccs fontos lesz: képesek-e akkor is menni és akarni, amikor már nincsen akkora tétje? Ha igen, akkor akár még lehet is ebből a csapatból valami, ha beérik 3-4 most 18-21 éves játékos (Németh, Szalai, Koman, stb.) Azért mennyivel könnyebb lenne a mindenkori kapitány dolga, ha egy kiforrott Németh-Szalai kettős lenne a csatárválaszték és nem egy harcos, de Bundesliga 2-es Torghelle...

states1 2009.09.06. 14:42:19

@ladislaus: Gera és Tímár lelkén szárad a gól, Babosnak sem ideje, sem helye nem volt más megoldásra, Gera egyébként is végig színtelen, szagtalan volt, itt is eladta a labdát, ha Buzsáki nem őt választja, hanem a balra a szintén egyedül felfutót választja akkor is megvan az egyik pont...

halihalo 2009.09.06. 14:42:49

Azért nem a világ vége jött el. Csak egy olyan meccsen, ahol a 11-esen kívül egy labdánk gurult el a kapuig úgy, hogy a kapusnak fognia kellet, kikaptunk. Mondjuk annyi a szomorú benne, hogy még ezzel a fogalmatan játékkal is meg lehetett volna az egy pont (és ami fontosabb, mínusz kettő a svédeknek), ha az utolsó 2-3 percben végre lövünk kapura, vagy egy kicsit húzzuk az időt.

Kivlov 2009.09.06. 14:43:03

Szerdán javítani kell!

halihalo 2009.09.06. 14:44:45

@polak: Nagyon fejbe rúghatták Balázskát. ti láttátok, mikor?

4-4-2 2009.09.06. 14:44:47

@polak: Szerintem meg igaza van Koemannak. Ha mindenki azzal foglalkozna, ami a dolga, előrébb tartanánk. Neki az a dolga, hogy meghatározza a stratégiát és a taktikát (ez mondjuk tegnap nem sikerült túl fényesen...), de nem neki kell kivinni a labdát a pályára, nem neki kell kimosni a szerelést és nem ő főzi az ebédet sem - egyszerűen azért, mert van erre jobb. Pszichológiával jobb, ha a pszichológus foglalkozik, ami nem azt jelenti, hogy neki nem kell lelkesíteni, irányítani a labdarúgókat.

polak 2009.09.06. 14:45:27

@JClayton: a másik meccs sajnos engem NEM ÉRDEKELT (a szlovák-csehről van szó, a többi fórumozó kedvéért..)
Azért az egyenlítő gólért megszenvedtünk, a sok bénázást követően amik miatt a kábé 15 fős társaság végigmorogta a meccset. Aztán gólnál kitört ordításnál felvertük Somorja csendjét :), talán még Bugár Béla házáig is elhallatszott (ott lakik valahol a környéken..)

Kivlov 2009.09.06. 14:46:12

A svéd gólról:
- Buzsákynak lendületből el kellett volna lőni 25-ről nem leadni.
- de ha leadta, Gerának nem belöbbölni, hanem belőni izomból, hátha bepattan valakiről
- de ha nem lőte be, akkor nem szabadott volna indítani engedni a komát
- ha már indított, Tímárnak ki kellett volna bólintani
- ez sem ment, Babosnak kézzel zlatan nyakár kellett volna ugrani, eléfeküdni, elgáncsolni stb. kiállítás, 20ról szabi semmi. 1:1, köszönjük

Ehelyett rúgtunk magunknak még egyet. Fakkk

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.06. 14:46:41

@4-4-2:

Bár minden BuLi/PL-játékosunk spanyol kiesőjelöltnél játszana!

Gyanítom, előrébb tartanánk. Tegnap is Vadócz volt a talán legintelligensebben játszó futballistánk.

4-4-2 2009.09.06. 14:50:11

@Csöncsön: Nincsenek olyan sokan...:) De egyetértek, Vadócz rendben volt tegnap. A kulcsszó egyébként a "játszana". (Lsd. pl. Halmosi)

ladislaus 2009.09.06. 14:52:23

@states1: Buzsáky pályán volt? :D Én mondjuk már akkor részeg voltam a pub-ban mikor beállhatott, valoszínű ezért nem vettem észre :D
de igazad van!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.06. 14:54:06

@4-4-2:

Az a baj, hogy ezeknél az északi (angol, német) csapatoknál beléjük idegzik, hogy ívelgetni kell. Direkt figyeltem Vadóczot: kivétel nélkül mindig laposan játszotta meg a labdát. A magyar stílushoz ez sokkal közelebb áll. És pláne a svédek ellen lett volna ez a megoldás. Gera legelső lapos beadásából azonnal gólhelyzetünk lett.

amfiteatrum 2009.09.06. 14:54:36

Lehet elmélkedni, hogy letelt-e a 3 perc, de fordított esetben nem reklamálnánk, és régi igazság, hogy a meccs addid tart,amíg a bíró le nem fújja. És a bíró még mondhatja azt is, hogy az ő órája szerint még volt 5 mp. Nem az retek órája a mérvadó.

De ez az idő kérdés mellékvágány. A svédek jobbak voltak. Mind nagydarab, fizikailag és mentálisan erős, győzni akaró sportember.

Mi meg csak kínlódtunk,kapura is csak tán egyszer lőttünk, miközbe mindenki arról beszélt, hogy az Isaksson bizonytalan.

Koemannak meg javaslom, hogy a portugálok ellen 8 védővel és 2 középpályással álljunk fe, csatárt még véletlenül se állítson be,mert hátha véletlen gólt akarna rúgni.

Tímár meg leveszi a pályáról CR-t :)))))

ladislaus 2009.09.06. 14:55:38

@polak: saját maga szemszögéből Ő nem érdemelt vereséget. De a csapat... pfff

polak 2009.09.06. 14:55:50

@4-4-2: a kapitán valószínűleg azért kapitány, mert összefogja a teljes irányítást, minden téren. nem azt mondtam hogy nem kell pszichológus. de a egy edzőt szerintem inkább az tesz naggyá, hogy a taktika stb. mellett mentálisan olyan állapotba tudja meccsre hozni játékosait, hogy a maximumot adják ki magukból. nézd meg pl. Ferguson, olyan kezelhetetlen idiótákból csinált kezesbárányt, mint Rooney, CÉronaldó. kétlem, hogy ez pszichológus keze munkáját dícsérné. Vagy nézz meg egy kézimeccset, ott látványosabb a dolog időkérésnél, mennyire tudja egy edző fanatizálni a játékosait. ergo szerintem egy edző nem mondhat ilyet, hogy nem foglalkozik a mentális felkészítéssel, mert akkor nem is edző. olyan, mintha egy szakács lelketlenül főzne: minden benne van ami kell, de mégsincs íze a főztjének.

ladislaus 2009.09.06. 14:56:44

Jah és egyértelmű Koeman felelősége!!!

bag 2009.09.06. 15:02:20

@ladislaus: A szektorunkban ülök egyöntetű véleménye volt, hogy Gera felelőssége.
Kapott rendesen, a lépcsőházban mindenki őt küldte ahová való.

4-4-2 2009.09.06. 15:03:36

@polak: Ebben igazad van, bár szerintem a mentális felkészítés és a meccsre hangolás nem feltétlenül ugyanaz, de végül is mindegy. Ami Fergusont illeti: én az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb edzőjének tartom, de más azért klubcsapatnál dolgozni, ahol napi szinten tudsz hatni a játékosokra és más a válogatottnál, ahol pár havonta vagy velük 3-5 napot.

OFF: ezért is gondolom én, hogy CéRonaldo nagy hülyeséget csinált azzal, hogy a Real Madridba szerződött, mert az ő habitusával (hadd ne mondjam: köcsögségével) elég könnyen eltűnhet a semmiben (lsd. Ronaldo és még jó páran).

Herlock Sholmes 2009.09.06. 15:06:47

Sóbánya!
Foci az ettől nem lenne.
Nade só, az annyi!

Romanes eunt domus 2009.09.06. 15:07:30

@Csöncsön:
Nem arra gondolsz, amikor az 59.55-nél még mi álltunk továbbjutásra, a franciák meg a társaihoz ünnepelni kifutó, a középkezdésnél a térfél közepén battyogó Szatmári (?) felett áthajították a labdát?
Kb 10 éve lehetett, de emlékszem valami ilyesmire.

kroos 2009.09.06. 15:08:07

,,aki szerint jogosan kaptunk ki, az nem magyar és hazudik."

nem tudom mit képzel magáról ez a nyirlugosi kis bunkó de azért mert a Psv-ben volt 2-3 jó meccs ne ö döntse már el ki magyar meg ki nem.

nasteey 2009.09.06. 15:09:26

OFF: nem tudja valaki, indul majd Debrecenből külön vonat a Loki három "hazai" meccsére? Vagyis inkább Pestről vissza, mert inkább azzal van a gáz. :)

ladislaus 2009.09.06. 15:10:56

@bag: Gera felelősége a gól, de hogy ilyen szarul tolta a csapat abban Koemané 90%-ban! Csatár nélkül otthon 41 ezer szurkolo előtt tétmeccsen???

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.06. 15:14:14

@balinhosa:

Emlékeim szerint (de majd kijavít, aki jobban emlékszik) egy góllal mentek az utolsó fél percben a franciák, amikor lehoztuk a kapusunkat, így emberelőnyben támadhattunk. És láss csodát! Két másodperccel a vége előtt sikerült is kiegyenlítenünk! Vagyis jött volna a hosszabbítás. Már mindenki ünnepelt, amikor a franciák bedobták a labdát az üresen maradt magyar kapuba, és kiestünk...

fingerbangs 2009.09.06. 15:14:48

szerdán eltapossuk a portugálokat
no para


:D

zsoltix 2009.09.06. 15:19:25

Nekem erröl a pàr èvvel ezelötti szaùdiak elleni meccs jutott eszembe, akkor is a 90. perc tàjàn kaptunk be 2 gòlt is, ha jòl emlèkszem.

BK 2009.09.06. 15:26:11

@kroos: jó ég... eddig bírtam a srácot.

zauberpferde (törölt) 2009.09.06. 15:27:31

@polak:
Szerintem ezt nem Dzsudzsák találta ki, csak hirtelen felindulásból idézte a "Főszurkolót".

csillagkutya seven 2009.09.06. 15:28:31

kudarcra itélt taktika és kezdő 11! nem vette észre, hogy hajnal, gera, szart sem csinált! tímár válogatott? ez viccnek is rossz!
gera kapitális hibája , tímár csak azt hozta, amit tud, azaz bénázni...
babos pedig a lehető legrosszabbat válaszotta, ahelyett, hogy elüti élből a bosnyák bunkót!
a fák nem nőnek az égig és mi mindig maradunk a posványban...ehhez pedig felesleges kuman, mert töketlen, csatár nélkül kezdeni és sorolhatnám! lúzerek!
és elbaxták a szombat estémet....még szerencse, hogy volt hol és kin levezetnem a feszültséget:)))

halihalo 2009.09.06. 15:31:34

@BK: Ja, nem a nyilatkozataiért szeretjük... bár ha abban is példát mutatna, még akár példakép is lehetne kis srácoknak egy idő után.

lübecker 2009.09.06. 15:31:51

Én eddig bírtam ezt a Koeman gyereket, de tegnap nagyot hibázott.
Miért nem ugatta le a csapatot a szüneteben - ha már előtte nem tudta - hogy ne ívelgessenek, mert
1, nincs kinek
2, a svédek mellett ők csak kertitörpék ?
Ha meg leugatta őket és csak ennyit ért, akkor el kellene gondolkoznia..
Torghelle nem bír még ki két meccset 4 nap alatt?
A két meccs közül ez lett volna a nyerhető, lenne 3 pontunk, így meg talán lesz 1.
Na mind1. HAJRÁ JÉGKORONG ! HAJRÁ KAJAK-KENU, HAJRÁ ÚSZÓK !

kroos 2009.09.06. 15:38:53

@BK: én azt nem értem hogy ha van valami véleménykülönbség akkor mindig ez jön elö érvként ha meg nem értessz egyet valamivel akkor nem vagy magyar.

kroos 2009.09.06. 15:40:23

aki Babost is hibáztatja a gólért az az életben nem állt kapuba...

polak 2009.09.06. 15:41:52

még hozzátenném, hogy ez a svéd válogatott elég középszerű csapat, 10 atléta plusz egy zseni. a portugáloknál sokkal több kreatív játékos lesz, ilyen játékkal, ennyi hibával 4-5 góllal szórnak meg minket...

kroos 2009.09.06. 15:46:02

@polak: aha csak náluk olyan markus berg meg Toivonen (aki be se áll) csatárok vannak a PADON amilyenek nekünk Kiprich óta nincs.
Ez egy régi és ostoba sztereotipia amit már csak Mészölyék szajkóznak.Kallström,Svenson,Elmander,Kolmen
Ras. Elm? Ilyen favágó középszerü szarokat szeretnék én is.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.09.06. 15:47:25

Nem rossz elemzés, nagyjából egyetértek vele, az ívelgetések nekem se tetszettek, a cselek hiánya szintén idegesített. Dzsudzsáknak bocsássuk meg, hogy hülyeségeket beszél, nyilván ő mindent megtett ezen a meccsen, szörnyű érzés lehet így kikapni a végén (nekem is az volt nézni...)

Annyit megjegyeznék, hogy szerintem nagyon nem mindegy, hogy 3. vagy 4. hely. Mert hosszabb távon ezek a csoportbeli eredmények fogják meghatározni a következő selejtezőcsoportok beosztását. És ennek igenis motiválni kéne a fiúkat, mert lehet, hogy egy mostani látszólag lényegtelen pont vagy győzelem 4 vagy 6 év múlva olyan csoportbeosztást eredményezhet, ami után végre továbbjuthatunk.

Mentolosmájkrém 2009.09.06. 15:48:18

Svedorszagi magyarkent meg szarabb volt vegighallgatni a meccset.
Lehet, hogy a jatekosok nem örultek a sikernek, de a riporter fejhangon sikolotzott a vegen. Nagyon nem hittek el ök sem, hogy ekkora malacuk lesz.
A Zlatan meg mehetett volna inkabb moziba tegnap este.

J.W. Booth 2009.09.06. 15:48:22

szerintem azért kaptunk ki mert a svédek jók, mi meg nem. Ők jobban játszottak, mi rosszabbul. Ők 2 gól lőttek, mi egyet.

És a java még hátravan...

ASRM 2009.09.06. 15:48:54

Na talán idemásolom a svéd kezdő 11 játékosait, hogy hol is játszanak:
Isaksson - PSV
Mellberg - Olympiakos
Safari - Basel
Majstorovic - AEK
Nilsson - Brøndby
Källström - Lyon
Svensson - Elfsborg
Holmén - Brøndby
Elm - Kalmar
Ibrahimovic - Barcelona
Elmander - Bolton Wanderers

Vitán felüli, hogy tegnap jobbak voltak és megérdemelten nyertek. De most komolyan, miért kell olyanokat irogatni, hogy "Európa egyik meghatározó csapata" ellen tulajdonképpen papírforma vereséget szenvedtünk. Kétségtelen, hogy Ibra világklasszi és Kallström is nagyon jó játékos, de a többi? Egyéni szinten, a fenti lista alapján nem tűnik egy világverő társaságnak. És nem Ibra klasszisa döntötte el ezt a meccset (bár eldönthette volna). Szerintem kezdő 11-ek alapján, hazai pályán egyáltalán nem volt irreális legalább egy x-et elvárni és pont e meccs kapcsán hülyeség olyanokat irkálni, hogy nézzük már reálisan, hol a helyünk, meg kis lépések, meg stb.. Jogosan kaptunk ki, de most spec. egyáltalán nem abban keresném ennek okát, hogy mi eleve gyengébbek vagyunk.

Davide-76 2009.09.06. 15:50:29

eddig csak lelkes olvasója voltam a oldalnak azonban a tegnapi nap traumája okán, ehhez már hozzá kell tennem valamit:
kérdése annyi lenne csak hogy miért kell a magyar nemzeti csapatnak mérkőzések óta irányító nélkül játszania, tudomásul kellene venni hogy Hajnalka Tamáska nem alkalmas erre a szerepre.

Árpádka 2009.09.06. 15:50:47

Túl sok a mi let volna ha most mégis mit várunk egy olyan védőtől aki az angol b ligában nem játszik. A kezdő csapat fele 2 hete nem játszott tétmeccsen pl: Gyepes Szélesi Halmosi Gera meg egy nulla mar kb egy éve. Koeman elcseszte mivel egy csatár kellet volna legalább úgy hogy egy félidő Priskin meg egy Sanyi. A gólnál meg a teljes csapat leszerepelt egy szimpla fegyelmezetlenségből kaptunk gólt ja meg a védők bénázásából.

Leeroy of SMV Design 2009.09.06. 15:52:53

@ASRM: Rasmus Elm immár az Alkmaar játékosa... persze a regnáló holland bajnokról van szó.

sporttárs 2009.09.06. 15:56:08

- Miért nem játszottunk olyan higgadtan és jól, mint Svédországban, erényeinkre építve és magabiztosan?
- Miért kaptunk ki ott, ha amúgy jól játszottunk?
- Miért sz..tunk bele egy románok elleni felkészülési meccsbe közvetlenül a legfontosabb tétmeccs előtt?
- Ha már azután fogadkoztunk, hogy a svédek ellen nem lesz baj a hozzáállással, miért görcsöltünk mégis?

Fentiekre szerintem mind ugyanaz a válasz, csak nehezen megfogalmazható. Mentális erővel, lelki felkészültséggel és ezzel összefüggésben nyilván a valós tudással van kapcsolatban. Ha nincs rajtunk a teher, ha nincs veszítenivaló, eljátszogatunk, mint Stockholmban, de amikor ott is kellett volna erősnek lenni, a kapott gól után, hamar összehoztunk még egyet. Aztán, amikor tényleg virítani kellene, kiderül, hogy a fogadkozások mögött a teljesítéshez szükséges fedezet hiányzik, akarni tudunk, de az kevés. A barátságos meccs félvállról vevésében már olyanok vagyunk, mint a profik, csak amíg azok pontosan tudják, hogy a "nagy meccsen" majd jönni fog, aminek kell (hiába látszik úgy Ibrahimovicson, hogy nem érdekli, mennyivel jobb ez, mit hatalmas rössel nem menni semmire), nálunk az őszinte vágy és akarat nem vezet eredményhez.

Persze nagyon röviden ezt úgy hívják, hogy még mindig nem tudunk eléggé futballozni, és ebből a szemszögből én már azt komoly előrelépésnek tekintem, hogy legalább a gyengébbeket megvertük.

S persze reménykedem, hogy majd szerdán, mert tényleg nyugodtan játszhatunk. :)

neeskens 2009.09.06. 15:56:44

@ASRM: Teljesen egyetértek. Annyit azért hozzátennék, hogy már a meccs előtt tartalékos volt erősen a védelem, a második félidőben meg levette a Dárdait, mert elfáradt és Juhászt, mert megsérült. ezzel kidőlt a védelmünk és a középpályá s védekezésünk alapja.

A portugál csapat pedig sokkal erősebb lesz.

no-grady 2009.09.06. 16:02:28

Nem igazán azzal kellene foglalkozni, hogy a játékvezető mért várt még 15-20 másodpercet.
Megtehette volna, hogy még hosszabbít, senki nem kérhetné számon rajta mivel Ő a játékvezető.
Inkább azzal, hogy a Dortmund irányítója egy sikeres cselt nem tud vagy nem mer megcsinálni, vagy inkább azzal, hogy Gera kipukkadt. Hol van már az a Gera aki bárki ellen bármilyen trükkös megoldásra képes volt. Emlékezzünk mit csinált Cannaváróval.
Nem a Dárdait kellett volna lehozni, mert Juhászon kívül Ö az egyedüli légiósunk aki meg tudja azt csinálni ami miatt külföldi klubban játszik.
Az a szomorú, hogy hiába van több jó szabadrúgáslövőnk, egy azaz egy darab szabadrugást nem tudtunk kiharcolni a kaputól 25-30 m-re. És ez a gera-hajnal-dzsudzsák középpálya óriási hibája.
Egyetlen direkt cselt, vagy cseleket nem mertek megtenni a 16-os előterében!!!
A portugáloktól meg simán ki fogunk kapni, negyedikek leszünk a csoportunkban.
Timár szintü középhátvéd minden megyei csapatban van: nem értem mit kereshet a válogatottban az öngólkirállyal /gyepes/ együtt!

ASRM 2009.09.06. 16:06:02

@neeskens: Jól van, tartalékosak voltunk, de azért ezt sem érzem akkora különbségnek.
Nem gondolom azt, hogy az akarással volt a baj, én még Hajnalról is feltételezem, hogy maximálisan akarta a sikert.
Én azt érzem, hogy ha itthon kell 40 ezer ember előtt jól játszani tétmeccsen, akkor begörcsölünk, beszarunk. Nem tudom miért van ez, illetve sejtem, de ha a szurkolók tényleg ennyire frusztrálják a csapatot, akkor én inkább legközelebb otthon maradok. Pedig általában nem.

victorsirius 2009.09.06. 16:07:13

tulajdonképpen mit vártok? kisteleki a 'teljesítményéért' tiszti keresztet vagy mi a lószart kapott, a focistáink agyon vannak fizetve... majdnem olyan jó biznisz, mint politikusnak lenni, teljesítmény ugyanaz.

hoel 2009.09.06. 16:12:15

Jobbak voltak a svédek és nyertek is a svédek. Szinte mind1, hogy az utolsó vagy az első mp- ben, de megérdemelten nyertek.
A magyaroknak bazi nagy arca van mostanában mindig, mindenhol, nem csak a fociban. Kisebb arc,+ nagyobb teljesitmény= több siker. Ilyen egyszerü a recept, most már csak alkalmazni kéne.

sörbarát 2009.09.06. 16:15:31

én gratulálni szeretnék a csapatnak, mert küzdöttek. Rizikót vállaltak azzal, hogy végén megprobálnak támadni, sajnos nem jött össze, de annak már örülök, hogy idáig eljutottunk! Remegtünk azért mert volt pici esély azért, hogy gyözhetünk!

Nézzünk vissza az EB selejtezőkre... magyar-norvég meccs... ahhoz képest sztem nagyon nagyot léptünk előre.

Nem várhatjuk el tőlük, h mindent nyerni fognak mostantól, de szerintem azt igen, hogy fejlődjenek akár kis lépésekben és most véleményem szerint ezt teszik.

Ha így lépünk tovább, akkor kövi eb selejtezőn az ilyen 1:2ből már lehet egy minimális győzelem esetleg x...

EMU 2009.09.06. 16:24:38

Gyönyörű nyár végi idő van, kit érdekel a futball sportágnak a magyarországi változata, meg annak elkövetői? Szarok. És akkor is szarok lennének, ha százszor ennyit szerepelnének a médiában, ha Dzsudzsákkal kelne ez az ország és Juhásszal feküdne, ha minden szar hazai sört ezekkel a magyar gyerekekkel akarnának eladni, ha ez a magyar válogatott folyna a csapból, illetve folyik ez már most is, ez a vicc benne, kik ezek vaze, ezeket már nem csak a labda zavarja, hanem a gyepszőnyeg is, szóval ha százszor ekkora sztárokat akarna belőlük faragni a magyar média, ezek akkor is kutyaütők lennének. Nem pénz kérdése, hogy miért nem tud futballozni egyik sem. Szarok. Tessék menni ki a jó levegőre, és magyar futballal nem foglalkozni, mert méltatlan dolog 80-as IQ fölött. A sportág persze minden figyelmet megérdemel, csak a honi változatot illik elfelejteni, mert megalázó ezzel foglalkozni.

polak 2009.09.06. 16:25:17

azért az is durva, hogy azzal próbálja megzavarni az ellenfelet a kapitány, hogy nem állít be csatárt a csapatba... javaslom, a portugálok ellen legyen az a meglepetés, hogy nem csak a csatárok, hanem az egész csapat nem áll ki a pályára, bent marad az öltözőben... biztosan teljesen megzavarodnak majd a portugálok!

halihalo 2009.09.06. 16:25:32

Lássátok be, senki nem tudja átugrani a saját árnyékát. Ha reálisan nézzük, már az szép, hogy eddig azokat a meccseket megnyertük, amiket meg kellett nyerni a helyezések alapján. Korábban még ez sem ment. Most legalább az ment. Hogy a világranglista 17. portugálokat, a 16. dánokat és a 41. svédeket 47-dikként nem vertük/verjük meg, hát ez azért nem katasztrófa. Vannak biztató jelek, és amik közé számítom, hogy Koeman szerződést még akkor meghosszabbították, amikor nem lehetett (?) tudni, mi lesz a csoport végeredménye. Mert nyugodtan csak biztos háttérrel és hosszú távra és bizalommal lehet dolgozni. Egy ilyen meccs után nem kell mindenfélét kiabálni. Mindenkinek lehet rossz napja, egy csapatnak, egy edzőnek is.
Biztos furcsa, hogy pont én hozom fel Ferguson példáját, de 1986-tól a MU edzője, és "csak" 1993-ban nyerte az első bajnokságot. Kirúghatták volna már 90-ben, de nem tették.

BlazeHun 2009.09.06. 16:26:47

Nem vagyok egy szaktekintély, de szerintem megint rém gyengék voltunk. Kaptunk egy ajándékgólt (színművészetire illene a technika), persze ez is hozzátartozik a "modern" focihoz.
Ívelgetés, normális passz és labdaátvétel nélküli rohangálás, fizikailag gyenge játékosok.

A megoldást én sem tudom. Talán a tömegsport, meg a rátermett fiatalok korai kiválasztása és megfelelő nevelése... De az nekünk túl drága és túl sokáig tart.

Olyan a focink mint mindenmásunk!

Ennek ellenére szurkolok, hogy legközelebb jobbat tudjunk felmutatni!

Parasite 2009.09.06. 16:27:17

sok a komment, nem olvasom végig sorry, bocs ha már más is írta, de annyi biztos, hogyha a nyomorék gera a végén rábikázza a labdát és nem beíveli középre, akkor döntetlen. ha így tesz, akkor vagy mellé megy, vagy gól. ha mellé megy, akkor a kapus mire labdát kap, elvégzi a kirúgást, mindenki visszaér, zlatan nem kap labdát és a bíró lefújja a meccset. a gólt meg nem kell magyarázni.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.09.06. 16:27:49

@EMU:
80-as IQ fölött ostoba tanácsokat adni legalább olyan méltatlan dolog. Sőt, inkább ciki.

CsJP 2009.09.06. 16:32:55

szerintem a Kisteleki iszonyatosan nagyot hibazott. Ha engedte volna a Madonna koncertet a Napstadionban, most lenne mire fogni a vereseget. Es aki komolyan elhitte, hogy mi jatszunk negy dontetlent, kozben pedig mindenki jol korbeveri egymast es ugy majd tovabbjutunk, az kb annyit ert a focihoz, mint a Kisteleki

Biscione · http://axl-zizzenetek.blogspot.com/ 2009.09.06. 16:35:20

Ha Ibrahimovic-ot derékig leásod a kezdőkörbe a meccs elején, akkor is gólt lő bármikor. Ezt lehet tudni. És nekünk nincs ilyen. Ennyi.

lápi lidérc 2009.09.06. 16:36:38

Alapből kőmen bá baszta el az összeállítással.
Gerát szélen játszatni vétek. Halmosit hátvédként szintén. Csatár nélkül játszani egy félidőt úgyszintén.

Dárdait, Gyepest, Tímárt, Priskint, Királyt már beválogatni is bűn (persze, nem léptek mind pályára, de foglalták a helyet a keretben).
Ahogy Németh Krisztiánt nem beválogatni is.
Vagy Husztit, Hajnalt nem lehozni 20 pőerc után, amikor látszott, hogy mennyire semmi közük a meccshez (Huszti mondjuk a Zenitben sem játszik, nem volt ez neki jó vásár, lehet, hogy el kéne felejteni, mint válogatottat).
Vagy Torghellét nem játszani az elejétől (amikor beállt, onnantól legalább eljutottunk a kapu környékére, az első félidőben összesen 1 azaz egy kapu felé menő lövésünk volt - hazai pályán ez szégyen). Lehet, hogy Sanyink nem egy labdazsonglőr, meg nem is egy Usain Bolt, de azért mellette az ellenfélnek minden labdáért meg kell küzdenie, amitől legalább fáradnak ők is.
Szóval nagyon szarok voltunk tegnap 45 percen át, közepesen szarok még vagy 30 percig, de ez nagyrészt Koeman összeállításának bűne.
Mikor megláttam a kezdőt, már azt mondtam, hogy kész, kikaptunk.

sporttárs 2009.09.06. 16:36:54

@Biscione: Stockholmban ellenünk momentuma se volt, nem is érdekelte. Sokáig úgy tűnt, tegnap se. De ilyen ajándékot azért megköszön.

Hefe 2009.09.06. 16:36:56

A svedektol ebben a sorozatban nullla (0) pontot szereztunk, a danoktol egyet (1). A sorozat vegen ezek a szamok nem valtoznak, csak a legszemellenzosebb betokosodott drukkerek hittek, hogy nekunk itt barmi keresnivalonk lett volna.
Peldat kellene venni az egyebkent nem tul szimpatikus ibrarol, igy kell a 94. percben menni egy labdara.

sporttárs 2009.09.06. 16:38:20

@CsJP: Ha lett volna Madonna, talán olyan szar a talaj, hogy Ibra elől elpattan a labda a Keletiig. Tényleg jobb lett volna, és szerdáig még beleférne egy kisebb koncert. :)))

füligjimmy77 2009.09.06. 16:45:18

Nézzük a jó oldalát, nem is olyan régen a jóval kevesebbre taksált norvégok úgy verték bucira a válogatottat, hogy csak pislogott mindenki szégyenében. Pedig ott aztán Gera kötetlenül játszott, nem szélen, amit sokan hibának rónak fel, és vérbeli csatárnak nevezett játékossal. Sanyika, és Tomika a bundás kettőben, meg a kólásban talán eléri a tíz gólos álomhatárt. Az ő széles vállaikra lehet terhet rakni bőven.

BruceWayne 2009.09.06. 16:46:30

Babost nem lehet hibáztatni a 2. gólért, ideje se nagyon volt átfutni az agyán hogy itt fel kéne áldoznia magát..

meg ha sikerül is leteperni Ibrát, a aszabadot még engedte volna a bíró, és akkor lehet úgy járunk mint ezen a videón a győr 4 percnél :-)

www.youtube.com/watch?v=0-u0uHHOGjU

Nádasi Balázs 2009.09.06. 16:55:45

Valóban. Néztem a visszajátszást, hihetetlen. Aláfut az Ibrahimovicsnál amúgy 40 centivel alacsonyabb focista a labdának, Babos meg úgy jött ki, ahogy tudott... most mondhatják szerencsének, hogy pont oda pattant a labda, rá, róla meg a hálóba, de nem, ő úgy jött előre, hogy ha a lapbda lepattan róla, egyesenes pattanjon. Nagyon jól csinálta, zseni, még a mellével is képes gólt lőni. De ehhez az egészhez az kellett, hogy a hozzá képest miniatűr védő aláfusson.

netsrot5 2009.09.06. 16:58:22

Kijutni? ezzel a csapattal? és edzővel? hoha! Ha ki is jutottunk volna, mindenki megverne szarrá bennünket!
Mardjunk a jó kis kapitalista fopcizásban, üzleteljünk a játékosainkkal, gazdagodjanak, na meg a közvetitő harácsolók is...rohadjon meg a kapitalista foci és a rabló harácsoló kapitalizmus is!

halihalo 2009.09.06. 17:02:54

@netsrot5: Hűha... hogyhogy Castro kiengedett??

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.06. 17:05:13

a svédek kurva jók voltak. jobbak, mint az első meccsen. minden párharcot vesztettünk, nincs vezér, van viszont annyi igen jó gömbérzékű futballistánk, mint az európa már-már elitébe tartozó svédeknél. becsülendő az a munka, amit végzett egyelőre a válogatott, meg koeman. de ezt már sokszor sok ember elmondta.

a meccsről látottakról minden igazság le van itt írva a posztban. ennyire egyszerű. ha iksznél nem támadunk, most arról beszélünk, hogy puhapöcsűek vagyunk. így meg gera beívelte, rárúghatta volna, mindegy, elmúlt. szoptunk, mint sokszor, de rengeteg düh maradt bennünk játékosokban, szurkolókban és ez kifog jönni a portugálok ellen.

tisztességgel kell csinálni, ezzel talán nem volt baj a meccsen, de ne felejtsük el, hogy mi isten igazából az eb-re gyúrunk.

hepe 2009.09.06. 17:07:52

Én valamikor nagyon drukkoltam Gerának,de látva néhány meccsét,árnyéka még az egy évvel ezelőtti önmagának is.eszméletlenül falábúvá vált.Viszont máig nem értm,hogy ha Német Krisztián olyan jó,mint ahogy újságokban olvasni róla,akkor miért nincs a keretben?Vagy az Ő ajnározása is csak az ütődött sportújságírók túlbecslése?Míért nem tették be a debreceni középcsatárt?Szerintem többet ért volna mint a sok naplopó!Felmerült bennem az a gyanú is,hogy a külföldön játszók azért nem kapálnak szívvel-lélekkel,mert ha megsérülnének,kevesebbet keresnének,vagyis nem érdekük mindent beleadni a játékba!

Ferguson 2009.09.06. 17:10:11

"Nem is örülnek, favágó, fapofájú, fatökű banda." - asszem a svédek nem szolgáltak rá ezekre a jelzőkre (akármilyen elkeseredett a szerző...), ellenben pár dicsérő szót inkább megérdemeltek volna a tegnapi teljesítményükért. Amúgy meg minek örüljenek? Nem értek még el semmit, csak megtettek egy lépést: megvertek idegenben egy náluk elvileg gyengébb csapatot. Mondhatni: rutinfeladat kezdőknek... :)

BruceWayne 2009.09.06. 17:13:36

@Ferguson: ja, bár a svédek a nehezét már megcsinálták azért még egy dán kiruccanás hátravan

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.09.06. 17:15:54

@Nádasi Balázs: Tímár konkrétan 5 centivel alacsonyabb Ibránál. az más kérdés, hogy a súlypontemelkedése is kábé ennyi volt a fejelési kísérletnél.

calcio_di_rigore 2009.09.06. 17:16:39

@hoel: A nagy arcon nem kell csodálkozni, ha nálunk a holland bajnokságban egy jól megcsinált csel és egy lecsúszott szabadrúgás elég ahhoz, hogy valakit az egekig hypeoljanak. Nincs egyetlen komolyan vehető, nemzetközi szinten elismert focistánk, de megvertük az albánokat, úgyhogy kijuthatunk a vb-re, és apokalipszis ha kikapunk a svédektől. Igen, persze. Vannak akik semmiből sem tanulnak.

SamS 2009.09.06. 17:17:42

@EMU: Nagyon el vagy te tévedve.

"Nem pénz kérdése, hogy miért nem tud futballozni egyik sem."

Akkor mié, barátom?

Ha ennyire nem éri meg ezzel foglalkozni, akkor mi vitt rá arra, hogy egyáltalán kommentelj?

2009.09.06. 17:22:04

Csak annyit kellett volna tenni, hogy Gera a büdös francba kirúgja a labdát a nézőtérre. A bíró az órájára néz, látja, hogy letelt a 93 perc, és háromszor a sípjába fúj. Egy ország pedig örül az egy pontnak.

Vajon az edzéseken esik szó ilyesmiről, hogy mit kell csinálni egy meccs utolsó percében?

Zzoorroo 2009.09.06. 17:22:49

Na mi, volt valami meccs a hétvégén?

BruceWayne 2009.09.06. 17:24:51

@calcio_di_rigore: na azért Dzsudzsákot se kell ennyire leírni, még egyedül ő volt az aki próbálkozott valamit tegnap, az más kérdés milyen sikerrel, de amit azért az utóbbi fél évben játszott a PSV-be az igenis dícsérendő. a nyilatkozata mondjuk oltári baromság, meg a tróger nemzeti sport is amit hoz a címlapon hogy fantasztikusan küzdöttünk, meg az értékeléseknél hogy Gera hasznos volt,... mit néztek ezek?

M3 János · http://m3road.addel.hu 2009.09.06. 17:32:07

@Zzoorroo: "Na mi, volt valami meccs a hétvégén?"
Az is volt, de leginkább felfokozott, mondhatni hisztérikus hangulat.
Négy fordulóval a vége előtt kikiálltották: "most vagy soha!"

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.06. 17:33:26

Gyerekek, tegnap megint sikerült felbaszniuk az agyamat...

Tudniillik: mindig, amikor végre a focistáknak sikerül a közönségnek valami eredményt feltálalni, amire OLYAN NAGYON ÁHÍTOZIK A MAGYAR (ez a kommentátorok szavain is érződik ez rendesen), AMIKOR VÉGRE BECSÁBULNAK AZ EMBEREK AZ AMÚGY ÜRES STADIONOKBA, AKKOR CSINÁLNAK ILYEN BAKIKAT, AKKOR KAPJÁK A LEGSZÉGYENLETESEBB POFONOKAT...
És ez már évtizedek óta így van! Mindig kezdem elhinni, aztán pofára esek.
Lőnek 2 gólt - és bekapnak 3-at... Miért?

A magyar foci állójáték.
Az emberek állva várják a labdát. A passzokat adók vagy értelmetlenül előrevágják a labdát (jaj, labda = felelősség: gyorsan szabaduljunk tőle), vagy csigalassúsággal gurítják a golyóbist, hogy a társnak esélye se legyen belőle időben indulni... :-(

Mert hát minek is indulnánk előre, hiszen, valami gaz, egyre inkább taszító és növekvő erőtér vár minket úgy a saját tizenhatosunk tájékától egészen az ellenfél kapujáig... Emiatt aztán, hogy nehogy elfáradjunk, inkább hátrapasszolunk...

És ha valaki mégis előre indulna, azt senki sem követi, senki sem támogatja, mondván: ha már ilyen bolond vagy, hogy az ellenfél kapuja felé viszed a labdát, gebedj meg, mi nem akarunk elfáradni... :-( Mi nem akarunk rettegni attól, hogy a kapu előtt valamit csinálnunk kelljen a labdával... Úristen, még történne valami!

Az erőtér egyben valami rettegéskeltő generátor is, hogy ha NETALÁN támadásra gondolnék, gyorsan elbizonytalanodjak... jaj, hát hova is vigyem a labdát... mit csináljak vele???? Jjjjjuuujjj, nálam a labda, gyorsan szabadulni kell tőle!!!

Beteg a magyar futball, gyerekek!

Szégyen és gyalázat, hogy a magyar közfocista, aki nagy képén kívül elég keveset produkál, sokszorta többet keres, mint a lelkes átlagmagyar...

500-800 ezer forint havonta? Oszt miért???

Ne haragudjatok, de mikor NB2-ben próbálkoztam, elképedtem, hogy ki mindenkit bevettek, csak mert nem volt utánpótlás, meg mert csókos ember volt...
És már akkor a helyi kispályás bajnokságban 3(!) osztály volt, mert annyian neveztek be! Csupa LELKES EMBER! Akik hajtottak! Akik emellett DOLGOZTAK IS.

Ne haragudjatok, de idejön egy külföldi edző és 10 perc után hazamegy az NB1-es meccsről, és azt mondja: nálunk ilyen az öregfoci!

És miért van az, hogy más sportágak dugig vannak eredménnyel, de PONT A FOCI, AMINEK A SIKERÉRE OLYAN SOKAN ÁHÍTOZNAK, ez dől mindig a saját kardjába???

Honnan ez a sok pénz a focistákra, akik ILYEN SZÍNVONALON PRODUKÁLNAK?

Miért van, hogy a Csőszer világszínvonalon focizik, hogy a futsal-ban királyok vagyunk?

Ott honnan vannak lelkes emberek?! Ott miért szívvel-lélekkel fociznak?
Ott miért nem tojják össze magukat?!

Kedvesem azt ajánlotta: adjanak kevesebb pénzt a focistáknak - és akkor csak azok maradnak, akik valóban a játékot szeretik és azért hajtanak!

Szóval a meccsről még annyit: nekem az fájt a legjobban, hogy a Jóisten annyit segített a meccsen... és mégis elbalfafkodták!

A Szerencse Istene megmentett minket egy flegma Zlatannal, egy olyan lenézős-lekezelős svéd csapathozzáállással, tulajdonképpen 3-4 olyan svéd lehetőségbe beleszólt - és azokból nem lett gól, és mindezek mellett egy esésért kaptunk egy tizenegyest!

És a fájó pont, hogy miután kiszurkoltam a fejem, mert a szar játék mellett is döntetlenre állunk egy fizikálisan, mentálisan és minden szempontból felettünk álló csapattal, akkor hidegzuhanyként jön, hogy a játékosok BIRKA MÓDJÁRA EZT IS ELSZÚRJÁK!

Gyerekek, ha kiviszem az alapvonalra és kiharcolok bármit: szabadrúgást, szögletet, stb., vagy csak kirúgom a labdát és elesem és kezeltetem magam, azzal is eltelik az a kicserkészett 30 másodperc!!!

Ha ezek a válogatottjaink, akik a legjobbak közülünk, akkor a magyar foci halott... Akkor nincs miről beszélnünk és csak örülhetünk, hogy nem jutunk ki - hogy ott még nagyobbat égjünk...

A magyar védelem olyan, hogy csak az ellenfélen múlik, hogy nem rúg gólt. A támadó szekció meg olyan, hogy fél a labdától, fél vállalkozni...
Ez lenne a magyar foci?

Nem kéne lemondaniuk? Énnekem egy ilyen meccs után égne a képem kiállni a pályára...
Én így képviseljem a magyarokat, én legyen Magyarország lába és arca?
Anya, ne már!

Sajnálom Koeman-t, mint Mattheus-t is sajnáltam anno, de rá kéne jönni, hogy nem külföldről kéne a megváltást várni, hanem saját hazánk fiaitól...

Mi a franc romlik el a gépezetben, hogy az U válogatottjaink leverik a hollandokat, meg mindenféle népeket, aztán valahogy elromlanak a felnőtt éveikre???

Hogy van, hogy a Bundesliga 2-es meccseken hajtanak és TELE VANNAK A STADIONOK?
Hogy egy francia harmadosztályos csapat játszik kupadöntőt?

Miért támogatjuk az olyan futballt, ami nem hoz a konyhára? Az egészségügyet, oktatást leépítjük - akkor a focit miért nem?
Mert kenyeret - vagy cirkuszt???

Miért nem a lelkes és merész emberek kerülnek ide? Az nem lehet, hogy minden magyar falábú!!!

Én anno végigszurkoltam az FTC-Newcastle-t és reméltem, hogy feltámad ismét a magyar remény...

De most elvesztettem a hitem végleg. Inkább nézek kézilabdát, minthogy ilyen szégyenteljes, megalázó, farokbehúzó "játékot"...

És ha legalább az elején kaptunk volna 2 gólt, akkor megnyugodtam volna... DE ÍGY!!!

Le kéne mondaniuk és olyanoknak játszani, akik MERNEK is. Mit bánom, legyen Csernus a tréner, ha az kell, hogy végre HITÜK LEGYEN MAGUKBAN!!!

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.06. 17:39:34

@Ferguson: valószinűleg az ő arcukon a lefutott kilométerek okozta fáradtság látszik.

halihalo 2009.09.06. 17:39:45

@durumdara: "Le kéne mondaniuk és olyanoknak játszani, akik MERNEK is"
TUDÁS is kell, nem csak MERÉSZSÉG... Az meg nem lesz csak úgy, mert a tehetség mellett munka is kell hozzá sokáig, kitartóan, no meg olyanok kellenek, akiktől el lehet lesni a fortélyokat. Az meg még/már nincs

SamS 2009.09.06. 17:48:00

@durumdara: Látod, te mégis csak az NB II-ig vitted ebben az "ócska, langyos, dilettánsok gyülekezetében". Miért? Te sem voltál lelkesebb? Tehetségesebb sem voltál? Vagy bátrabb? Valószínűleg nem, hiszen ha annyira jó lettél volna, nyilván nem játszatnak a helyeden csókosokat.

"500-800 ezer forint havonta? Oszt miért???"

Mert ők a legjobbak az országban.

Az egész a pénzről szól. Nincs elég pénz a magyar fociban a többi országhoz képest, így még jó, hogy le vagyunk maradva.

"És miért van az, hogy más sportágak dugig vannak eredménnyel, de PONT A FOCI, AMINEK A SIKERÉRE OLYAN SOKAN ÁHÍTOZNAK, ez dől mindig a saját kardjába???"

Csak azokban a sportágakban vagyunk sikeresek, amiben semmi pénz nincs és mindenki más szarik bele. Kajak-kenu. Vízilabda.

jazs 2009.09.06. 17:50:40

@Kroos
Aki nem tud szorítani a magyar sikerért, az nem magyar.
Aki elismeri, hogy a csapat mindent beleadott, ami az erejéből telt, az nem magyar.Akinek a szíve nem magyar, az hiába rendelkezik állampolgársággal, nem magyar.
Szerintem Dzsudzsi valami ilyesmit akart mondani...
Én örülök, hogy van önbizalma és mer ilyeneket mondani, csak ne törjön Ő is meg, mint ebben az országban olyan sokan, merjen álmodni a Nyírlugosi parasztgyerek!
Amúgy ez mióta is gáz, ha valaki alulról jön?
Vagy te tényleg annyira sötét vagy, hogy azt hiszed nagyobb értéke van valaminek, ha úgy éred el, hogy tálcán kapod?
Vagy a társadalom alacsonyabb rétegei ne is merjenek álmodni? Ott dögöljenek meg Nyírlugoson?


Hajnalt bassza meg a 220...de amúgy mindenki más kiadott magából mindent.
Ferguson és Kroos nem is értem minek írogattok ide, hisz nyilvánvaló, hogy nem ennek a csapatnak szorítotok.
Biztos lesz még angol meg német poszt, inkább oda...

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.06. 17:51:33

@Nerazzurri: azt a három pontot megkapják, ha a portugálok kivéreztetése ezen fog múlni. anno volt egy vb-csoportmeccsen egy gyönyörű 2:2-jük, mert csak az volt jó mindkettőjüknek. be szépen meg is jáccották... már nem emlékszem, kit pottyantottak így ki.

halihalo 2009.09.06. 17:52:03

@SamS: Kicsit OFF, de a vizilabdában az USA, Spanyolország, Németország azért a jók között van, és nem szegények.

Asidotus 2009.09.06. 17:53:22

Néztem a Debrecennek a Levszki elleni meccseit, és olyat láttam, amit mostanában nem nagyon (én legalábbis nem szoktam Loki meccseket nézni). Lőttek. Nem tököltek a 16-osnál, hogyan vigyék beljebb, hanem lőttek, két meccsen 3-at is. Ezt vajon az elméletileg jobb válogatott miért nem csinálta? Miért kellett a benga nagy állat svédekkel birkózni? A Loki kipróbálta, hogy milyen ha rálövik. Jé, gól lesz belőle.

faszorrúbába 2009.09.06. 17:54:07

Dzsuzsák, még ha faszságokat is nyilatkozik, az egyetlen ütőképes emberünk volt. Torgi meg tökmindegy hol játszik, bármikor belebotolhat egy gólba, vétek nem játszatni.
Ezek a benga svédek viszont kurva gyorsan futnak. Hol a péróban tanulták vajon? Ezt kéne megtudni...

BruceWayne 2009.09.06. 17:54:09

@anonim222 [semleges néző]: az olaszokat, de amúgy meg lehet nincsenek is jóba

Mélységi bepassz 2009.09.06. 17:54:38

Az Úr a hetedik játéknapon azt mondta vala: "Helyetekre!" - majd megpihent.
Ha a hátralévő három meccsen szerzünk 9, esetleg hét pontot, akkor ott lehetünk a világbajnokságon. Ha ez nem jön össze, akkor meg sem érdemeljük. Ilyen egyszerű dolog ez.
Viszont valaki (Gyurcsók, vagy bánomisén) már levehetné rólunk a rontást, mert ebből baromira elegem van.

értelmetlen_nevű 2009.09.06. 17:54:49

A tegnapi meccs legszomorúbb tanulsága az itt megjelenő hozzászólások színvonala. Ha nekem ilyen "szurkolóim" lennének, valószínűleg lehugyoznám a labdát a kezdőkörben, és visszasétálnék az öltözőbe. Nagyon remélem, hogy a poszt kommentjei nem reprezentálják az általános hozzáállást, mert ha igen, akkor még ezt a csapatot sem érdemeljük meg.

BruceWayne 2009.09.06. 17:55:32

@SamS: a pontos passz nem pénzkérdés

halihalo 2009.09.06. 17:55:33

@jazs: Azért ha valaki nem fogad el kritikátlanul mindent a "magyaroktól", az még lehet magyar szerintem. Ha nem, akkor javíts ki, és írd meg, hol tesztelhetem magam magyarságból. Olyan hely kéne, ahol papírt is adnak róla...
Ez mit jelent, amúgy: "Aki elismeri, hogy a csapat mindent beleadott, ami az erejéből telt, az nem magyar."

értelmetlen_nevű 2009.09.06. 17:56:09

@Nűnű: azért a svéd válogatott és a levszki nem ugyanaz a szint. Nyilván lőttek volna, ha lett volna rá lehetőségük.

egyittlakó (törölt) 2009.09.06. 17:56:15

Gera egy fasz. Hogy tehet ilyet profi játékos, hogy 30 másodpercre a meccs végétől ellenfélhez rúgja a labdát, ahelyett hogy kikúrta volna a stadionból?
Be lehetett volna állni a kapu elé betonfalnak, de mindegy. Jó, ha ez a csapat sem jut ki a VB-re, mert ott meg leégnénk, mint a Reichstag. Focizni tudni kell, akkor is ha szar játékosaink vannak, de a magyar csapat már 20 éve nem tud ütőképes csatárjátékot felmutatni. Mindig a klasszikus témát látom: egy szem támadó játékosnak rosszul beívelt labdák, átlagosan negyedóránként. A tegnapi meccsen azt láttam, hogy a svéd játékosok előre tudták, hova rúgják a labdát a magyarok. A retek tévé kretén kommentátora pedig a rohadt statisztikáival vonta el a figyelmet a meccsről, holott több szaklap is van erre a célra. Amikor meghallottam a hangját, már tudtam, hogy veszítünk. Hiába vettem le a hangot...

BruceWayne 2009.09.06. 18:01:19

@értelmetlen_nevű: ja hogy még a szurkoló kérjen elnézést ezért a szarér? na ne már, megvolt a bizalom amivel nem is az hogy nem éltek, hanem még jele sem látszott akarnak vagy tudnak-e egyáltalán.... ezek után jogosan van felháborodva mindenki, meg amúgy is mondj már egy országot amelynek válogatottját ilyen felálásba küldik ki otthon egy sorsdöntő meccsre??

calcio_di_rigore 2009.09.06. 18:04:57

@értelmetlen_nevű: persze, még sértődjenek is meg, ugye?

Neked pl. tökéletesen megfelel a középszar. Nincs ezzel semmi baj, de ne azokat találd már meg, akik ennél azért többre is képesnek tartanák ezt az országot.

halihalo 2009.09.06. 18:17:51

@calcio_di_rigore: Azért tegnap mást is lehetett látni Bp-en, ami azt mutatta, ez az ország még sok mindenhez nem nőtt fel... Egy dologban vagyunk verhetetlenek: magyarkodásban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.06. 18:18:45

@értelmetlen_nevű:

Szerintem nagyon sokféle komment van, ilyen is, olyan is. A többség együttérez a válogatottal, és méltányolja, hogy egyetlen pillanatig sem adták föl még a győzelem lehetőségét sem. Elfogadja, hogy pillanatnyilag itt tartunk.

Persze vannak olyanok is, akik még életükben nem kommentáltak itt, aztán bejönnek ide röfögni kárörvendően és pökhendien.

Tudtuk, hogy ha kikapunk, lesznek ilyenek is. Ez a típus soha nem hal ki.

dean23 2009.09.06. 18:19:54

Hazai pályán a p...csömig érő Husztival állunk ki és csodálkozunk, h. nem mennek az ívelgetések?! Hiába játszanak ezek nyugaton, a svédek kondiban körberöhögték őket! Dzsuzsák jó focista, de kapja be és akkor is megérdemeltük a cumit az egész 93 percet tekintve!!!

értelmetlen_nevű 2009.09.06. 18:20:01

@Nerazzurri: de bazmeg, 1 rossz meccsen vagyunk túl. És most mindenki jön a nagy megfejtéseivel. Hogy Gera mekkora fasz, Hajnal mekkora fasz, Koeman mekkora fasz. Hogy ki az a fasz aki egyáltalán hisz a magyar fociban? Jönnek az okosok, és kijelentik, hogy a magyar foci _állójáték_ . Örülnek, hogy nem jutunk ki a vb-re, mert ott úgyis mindenki megverne minket. A Debrecen meccs után is nagyon sokan jöttek szakérteni, hogy 'hé, hülyék a MU még mindig jobb csapat ám'.
Úgy tűnik, hogy Magyarországon csak a VB-győzelem elfogadható eredmény, minden más esetben testületileg el van küldve az egész csapat a picsába.

Nem akarom mentegetni a tegnapi teljesítményt. SZAR volt. De melyik kurva csapatnak nem volt még szar meccse? Ha kikap a dollármilliókon összevásárolt kedvenc csapatod, akkor elintézed egy 'majd lesz ez jobb is' vagy 'nem volt szerencsénk'-el. Ha kikap a válogatott, akkor pedig MINDENKI fel van háborodva, mindenki tudja ki mit mikor baszott el. Nézd meg hogy hány új hozzászóló van, akik most írnak ide először, most hogy végre lehet (jogosan) gyalázkodni.

Eddig annyi történt, hogy a papíron gyengébb csapatokat megvertük, az erősebbektől pedig kikaptunk. Ez a meccs tényleg borzasztó volt, de a dánok ellen, vagy az első svéd meccsen igenis vállalhatóan játszottunk.

Továbbra is fenntartom, hogy az itt megjelent hozzászólások egy részén jobban felkúrtam magam, mint a meccsen.

SamS 2009.09.06. 18:25:03

@értelmetlen_nevű: Szóról szóra egyetértek.

SamS 2009.09.06. 18:26:20

@halihalo: Csak nem áldoznak bele semmi pénzt.

kroos 2009.09.06. 18:30:36

@jazs: édesfiam erre nem reagálok mert nagyon buta vagy.Bár ezúton gratulálok neked mint a legmagyarabb magyar.

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.06. 18:32:11

@SamS:
A focit azért hagytam abba, mert megundorodtam attól, ami ott zajlott. Főleg attól, hogy csókos, lelketlen emberek mindig mindent elértek, én meg (a belefektetett sok munkával) semmit.

SamS 2009.09.06. 18:37:38

@Nerazzurri: Már hogyne lenne az. Azok a játékosok passzolnak pontosan, akiket megtanítottak. Pénzből lehet edzőket képezni.

kroos 2009.09.06. 18:42:46

srácok valaki tud egy videot amin nem csak a gól van meg hanem a ,,Gera féle elözmény is"?

vin.ce (törölt) 2009.09.06. 18:47:13

én csak a helyszínen szurkoló, mindent beleadó 41 ezer nézőt sajnálom...ilyen hangulat itthon, a portugál meccs után egy ideig aligha lesz...

kpityu2 2009.09.06. 18:48:12

Van amikor nem számít, hogy milyen elszánt vagy és hogy milyen keményen hajtasz. Van hogy az ellenfél egyszerűen jobb. Aki ezt nem bírja lelkileg elviselni az ne menjen sportolónak.

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.06. 18:49:15

És még annyit, hogy én lennék a legvidámabb, ha jó eredményeket látnánk...

Engem az bánt, hogy a "kiválogatott" játékosokkal már megint ott tartunk, mint régen is.

Vagyis feltüzelik a lelkesedést, és utána jön az arcra hullás...

Mindenkinek lehet és van rossz meccse, a dél-afrikai (nyári) mérkőzéseken is jól lehetett látni, hogyan támadt fel az USA a semmiből, és hogyan hullott az arab csapat a pokolba..

Nem ezzel van baj. Csak egyszerűen kikezdi az emberek idegeit ez a sok csalódás... És ennek oka van!

A Lokinak szurkoltam és szurkolok is, mint ahogy anno az FTC-nek, ZTE-nek, stb.

Én úgy érzem, hogy valahogy háttérben vannak azok, akik tudnának és szeretnének bizonyítani. És ezen jó lenne változtatni...

zauberpferde (törölt) 2009.09.06. 18:50:21

@jazs:

"Aki elismeri, hogy a csapat mindent beleadott, ami az erejéből telt, az nem magyar. "

Tőled idéztem, olvasd el figyelmesen saját hozzászólásodat újra. Mondhatni úgy hülyeség amit írtál, ahogy van. Ha pontosan másolni sem tudsz, akkor kérlek, ne akard megmagyarázni, hogy mit akart mondani Dzsudzsák labdarúgó. Azt majd mindenki eldönti magának, hogy hogyan értse.
A labdarúgóktól játékot várunk a pályán, nem kinyilatkoztatásokat egy buta módon elvesztett mérkőzés után.

Herlock Sholmes 2009.09.06. 18:54:53

- Mondja, maga tud úszni?
- Nem.
- És ha megfizetem????

4-4-2 2009.09.06. 18:55:01

@durumdara: "más sportágak dugig vannak eredménnyel, de PONT A FOCI, AMINEK A SIKERÉRE OLYAN SOKAN ÁHÍTOZNAK, ez dől mindig a saját kardjába"
Amiben sok pénz van, azaz másokat is érdekel, nem csak 5-6 országot, ott NINCS komoly (azaz mondjuk a világélvonalba tartozó) eredmény. (Kosárlabda, tenisz, Forma-1, stb.) A kajak-kenu, a vízilabda (akármennyire is imádom őket), a kézilabda, az öttusa, stb. rétegsportág. Ettől még jó, hogy ezekben jók vagyunk, de amit máshol is komolyan vesznek, ott a fasorban sem (vagy éppen csak ott) vagyunk. Kérdezz meg egy külföldit, hogy mondjon egy magyar sportolót...

halihalo 2009.09.06. 18:57:07

@zauberpferde: Azt hittem, csak én nem értem... :) Jó, hogy nem vagyok egyedül vele.

hoel 2009.09.06. 18:59:35

@calcio_di_rigore: ezer százalékosan egyetértek.

hoel 2009.09.06. 19:02:36

A Dzsudzsák nevünek meg focizni kellene, nem a mások " magyarságát" értékelni.
Amúgy ez is Magyarország, ja, pontosan ez.

4-4-2 2009.09.06. 19:04:11

@értelmetlen_nevű: "Úgy tűnik, hogy Magyarországon csak a VB-győzelem elfogadható eredmény, minden más esetben testületileg el van küldve az egész csapat a picsába."
Hidd el, egy vb-győzelem után is lennének olyanok, akik arról írnának, mi az, hogy csak 3-2-re nyertünk a brazilok ellen, mi az, hogy két gólt kapunk egy olyan brazil csapattól, ami sehol sincs a 2002-es világbajnokhoz képest. Ja, és Kaká nem is játszott, így könnyű...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.06. 19:09:02

@4-4-2:

Pontosan. (Egy bizonyos klub szimpatizánsaként ezt a fajta gondolkodásmódot nagyon jól nyomon tudtam követni ezen a szájton. Akkor is az ellendrukkerek / irigyek / a szőlőt savanyúnak érzők részéről.)

zauberpferde (törölt) 2009.09.06. 19:13:45

@halihalo:
Szerintem ő sem érti mit ír.

Dzsudzsák meg ne minősítgessen senkit, ahhoz még kicsit keveset teljesített, inkább focizzon.

Ilyen alapon tőle is számon lehetne kérni, miért külföldön játszik. Egy igazi magyar játékos, magyar csapatban, magyar pályán, a magyar szurkolókat szolgálja ki...
És így tovább, tovább, folytathatnám...:)))

Zenoni 2009.09.06. 19:15:00

"Úgy tűnik, hogy Magyarországon csak a VB-győzelem elfogadható eredmény, minden más esetben testületileg el van küldve az egész csapat a picsába.2

Igen. Véleményem szerint minden focistának ez kell legyen az álma, s egyben ez a szurkoló álma is. Miért kéne alább adni?

Secnir 2009.09.06. 19:28:05

@SamS:
""500-800 ezer forint havonta? Oszt miért???"
Mert ők a legjobbak az országban."

baszod, én két éve nem focizok, mert eltört térdem, de tíz esetből tízszer el tudom találni a kaput. ha kapáslövés akkor is. még húsz méterről is.
nem pedig olyan faszán találom el, hogy a népstadion lámpáira nem kötnek biztosítást miattam.
ha valakit megfizetnek, attól még nem fog tudni egyeneset rúgni a labdába.

többeknek:
az nem igaz, hogy ez a tegnapi csapat a jelenlegi legjobb magyar válogatott. néha kijárok NBIII-as meccsekre, ahol félprofik-amatőrök fociznak.
na ott szívvel-lélekkel fociznak.
igaz, meccs előtt két órával a hátvéd még a hentesboltban darabolja a sertést, a csatár még összeállítja a dolgozatot hétfőre a diákoknak, de amikor a bíró spori belefúj a sípba, akkor átszellemülten, mosolyogva hajtanak és fociznak.
és nem látok olyat, hogy mondjuk valaki elfut a másik mellett, a mez hozzáér a könyökéhez, és összeesik a fájdalomtól. azt azonnal lehúzzák a pályáról, ásnak egy gödröt és elhantolják.
és nem látok olyat, hogy lihegve álldogál a pályán. mert azonnal lehozza az edző, és hazaküldi a picsába.
és nem látok olyat, hogy egy kapurarúgás méterekkel fölé menne. akkor azonnal mehet át a harmadik szomszédba visszakunyerálni a labdát.

állítom, hogy az NBII-III-ban van legalább ötven olyan játékos, aki egy válogatott meghívó esetén
-beleadná a szívét-lelkét
-tisztelettel hajlana meg az edző utasításai előtt
-van olyan fizikai állapotban, hogy egy héten két-három meccset kacagva végigjátszik

nevetségesnek tartom, hogy Juhász Rolandot (akiben becsülöm azt, hogy gyakorlatilag sérülten is fullgázon nyomta) sérülten eleve betették a kezdőbe.
nevetségesnek tartom, hogy nyerni akartunk támadók nélkül
nevetségesnek tartom, hogy beállhat a pályára olyan, aki nem tud 4 nap alatt két meccset végigjátszani
nevetségesnek és kifejezetten felháborítónak tartom, hogy az edző utasításait 11 ember -beleértve a csapatkapitányt is- nem tartják be
és legvégül igazán nevetséges az, hogy amikor a földön tartott passzos játékból kb a 60. percben 5 lépésből eljutottunk a svéd kapuig, gyakorlatilag ellenállás nélkül, akkor a 11 emberből EGY SEM volt, aki a homlokára csapott volna: "igen? ezt így is lehet csinálni? és így akár GÓLT is szerezhetünk? megnyerhetjük a meccset esetleg?"

szóval nyugodtan be lehet hívni a játékosokat egy kötetlen elbeszélgetésre, elmondani, hogy fiúk, köszönjük az eddigi részvételt (mert tényleg csak részt vettek a meccsen), majd szólunk, ha legközelebb kelletek. viszlát.
meg egy baráti kézfogás.
a játékosokat nem akarom kivesézni egyesével, mert azt már megtettétek.

mickeyknox 2009.09.06. 19:28:10

az valamit számít, hogy nyírlugosi a dzsudzsák, kroos? mert hogy nem ő einstein, azt eddig is tudtuk... debreceni, he? :D

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2009.09.06. 19:29:00

nem értem, hogy miért a meccs legutolsó momentumában keresik többen a hibát. a mérkőzést a svédek már sokkal korábban megnyerték, csak még nem váltották gólra a fölényüket. iszonyat nagy mázlijuk volt, ebből is látszik, hogy ez nem az a svéd csapat, aki a korábbi vb-kre simán kijutott. most nem fognak kijutni, bármennyire igyekeznek is.

a 60.-70. perc között a svédek gyakorlatilag feltörölték velünk a padlót, eltörölték a még foszlányaiban megmaradt magyar középpályát és a magyar 16oson belül passzolgattak tisztán, úgy, hogy 2-3 magyar játékos ezt 20 méterről állva figyelte. ekkor lőtték a két kapufát is, egyszer Ibra, egyszer Elmander.

a magyar csapaton végig az idegesség, a rögtönzés, az ész nélküliség látszott, míg a svédek a maguk szerény képességeivel (már ha a fejenként +15 kiló, +25cm és a kiváló állóképesség ennek számít) szervezetten és együttesen, csapatként játszottak. nem 10, vagy 20 percen át, hanem még a 93. percben is.

szóval ostoba nyilatkozatok helyett tessék tanulni a svédek szervezettségéből, mert ahhoz, hogy VB-re vagy EB-re kijussunk, egy hasonló erősségű csapatot oda-vissza meg kell vernünk a kijutásért.

most sem történt különösebb tragédia, mert az x-szel nem lettünk volna előrébb érdemben a kijutásért, csak lelkileg számított volna, hogy a svéd erősségű csapatokat itthon már meg tudjuk fogni. sajnos, még nem.

Laudrup 2009.09.06. 19:31:16

Tisztelt Urak.
Azért az is elgondolkodtató, ahogy Önök, az Ezerfejű Cézár viselkedik. Szerencse, hogy nem vagyok élsportoló vagy élenjáró művész, akinek ilyen drukkerhada van. Hogy ez tipikusan magyar jellegzetesség-e vagy tán nemzetközi, azt nem tudom, de hogy magukért kár küzdeni, vagy akár csak egy szalmaszálat is arrébbrakni az bizonyos.
Ha a fiúk győznek, akkor Önök rajonganak, de ha ( nevetségesen is ) veszítenek, akkor a pokolra kívánják őket. A rajongó ugyanis nem elsősorban az eredményekért szereti a csapatát, de kitart mellette jóban rosszban.Nem csalódott, ha veszetenek a gyerekek, de örül a sikernek. Nem a Magyar az egyetlen nemzet, amelynél csapnivaló a foci. Máltának pl.nem lehetnek vérmes reményei, mégis szívvel-lélekkel drukkolnak a hazaiak. Könnyű a győzteseket szeretni, de nem kunszt. Olyanok Önök mint a "profi boksz" közönsége.Csak a véres húsokat várják, de ha nincs cirkusz, "csak" box van, akkor fintorognak.Maguk nem szurkolók, hanem egy csürhe. Olyan a focink, amilyen, de ebből még nem vezethető le az a fajta gyűlölet, amit Maguk már évtizedek óta produkálnak. Nincs Mo.-on még egy olyan sportág, amelynek a szurkolói olyan engesztelhetetlen gyűlöletet mutatnak a sportág képviselői iránt, mint a foci. Maguk, kimondom, amit érzek: betegek, pszichopaták. A Maguk szeretete és gyülölete súlytalan.Nincs sportoló ( vagy művész ) a Földön, amelyik örülne egy ilyen rajongóhadnak. Aki csak imádni vagy gyűlölni tud-középút nincs!- az nem beszámítható állampolgár, az közveszélyes. Maguk azok és én nem is szeretnék Mo-n középszerű futballista lenni. Hajrá Magyarok!

polak 2009.09.06. 19:31:52

@értelmetlen_nevű: és mégis, hány komment után jogosult az ember kritizálni a válogatottat? aki eddig nem kommentált, az tegnap kezdett magyar focit nézni szerinted? Annakidején rendszeresen jártam meccsekre, és nem ülni, hanem a béközépben ordítottam rekedtre magam, még pl. Krakkóba is elmentem, de a magyar foci - elsősorban erkölcsi - leépülését látva lassacskán elmúlt a lelkesedés. Most kicsit visszatért.
Én például nem vontam kétségbe hogy a fiúk kiadtak mindent magukból. Csak azt írtam, hogy hogy ez ennyire elég egy komolyabb csapat ellen. Nem lehet nem észrevenni a magyar focisták mentális és tudásbeli hiányosságait. Ezt nekik is tudniuk kell, ha nem tudják magukról, hülyék. És ha megsértődnek mert urambocsá a néző is látja, hát akkor inkább ne álljanak ki a pályára. Hisze ez egy ilyen munka. Örüljenek hogy 40ezren kíváncisak voltak rájuk a helyszínen is. Nem kéne kétségbevonni valakinek a magyarságát csak azért, mert más a véleménye. Nyilván könnyebb nézőként ugatni, mint a pályán izzadni a svédek ellen, de ez már csak így van. nézők nélkül foci sem lenne. ÉS hogy lehugyoznád a labdát? És ezt hogyan magyaráznád meg a 40ezer fizető nézőnek, akik a pénzükért látni is szeretnének valamit?

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.06. 19:31:57

@Secnir: sajnos, most ez nem aktuális, és nem szeretnek ilyen rendszertörlést csinálni, sehol se. de amúgy igazad van, bár ez senkin nem fog segíteni. pont.

sh4d0w 2009.09.06. 19:31:59

@értelmetlen_nevű: "..Úgy tűnik, hogy Magyarországon csak a VB-győzelem elfogadható eredmény, minden más esetben testületileg el van küldve az egész csapat a picsába..." - nem tudom, más ezzel hogy van, de kölyökként szemtanúja voltam, amikor Dottore Tésztás válogatottját felkoncolták Irapuatóban és azóta várom, hogy vmilyen világeseményre kijussunk. Ebből fakadóan én nem várok VB-győzelmet, sőt, EB-győzelmet sem és kijutást is csak akkor, ha tisztességgel helyt tudunk állni (értsd: három meccsen nem 0-15-ös a gólarányunk). Sajnos az utóbbi 23 évben már a remények is elszálltak, így ne lepődj meg, ha a keserűség kiszól a gödörből...

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.06. 19:37:03

@Laudrup: ezer fej ezer különböző arc, és gondolat. ezen nem kellene csodálkozni. vannak, akik még mindig reménykednek, és megtalálják a kevés pozitív momentumot is. van, aki kissé kritikusabb. és még mindig a Cézár része. fentebb adamskij megírta, hogy nem az utolsó mp-ek számítottak. igaza van, szerintem. a drukkolás nem a feltétlen felségimádatot jelent, az abszolutizmus (remélem, jól írom) kora már lejárt.

SamS 2009.09.06. 19:38:02

@Secnir: És válogatott voltál, mielőtt megsérültél? Ha igen akkor megértelek és nagyon sajnálom, hogy emiatt kellett abbahagynod, de állításod szerint jobban lőttél kapura, mint a jelenlegi válogatott játékosok - tehát neked is tűzközelben kellett lenned.

Nekem is van szerencsém egy NBIII-as csapat munkáját hétről hétre látni. Ez a csapat már évek óta a harmadosztályban van, a kiesés soha nem fenyegeti. Heti 4 edzés, az 40 év fölöttieknek - akik között még mindig van aki rendszeresen játszik - elég 2. Az edzéseiket is néha láttam, ahogyan a válogatottét is egyszer. Ég és föld volt a kettő.

EMU 2009.09.06. 19:40:38

@SamS: Hagyjál már öreg, igenis nem pénz kérdése, hogy az alapokat megszerzi-e egy játékos, vagy nem. Elég már ebből a magyarázkodó hülyeségből. A román libalegelőkön érdekes módon értékes futballistákat lehet képezni szakadt mezben meg lyukas gatyában, bezzeg Magyarországon az USA egy éves GDP-e kell ahhoz, hogy egy kurva labda nem pattanjon el egy labdarúgótól, ahhoz meg már az isten pénze kell, hogy csellel tudjon indulni. Hagyjuk már ezt::.

Secnir 2009.09.06. 19:42:11

láttam olyan drabális, de szelíd és buta hátvédet (talán tíz éve, vagy taksonyi, vagy kiskunlacházi volt-passz), aki roppant keveset futott. de azt hasznosan. elkocogott (vagy sprintelt) a labdáig, és őrizte azt.
szó szerint.
vagy elfordult, nekifutott a csatár, hogy fellökje -de lepattant róla, vagy pedig szó szerint a két lába között tartotta a labdát, amíg oda nem ment egy csapattársa, aki elvette tőle, mert ha ő rúgott bele, akkor gyakorlatilag a káoszelmélet egyenleteit követve bárhová mehetett. beleértve a saját kapuját is.
de! ha megkapta, három csatár körbeállta, lökdösték, rugdosták, de nem adta a labdát. meccs végén kék-zöld volt, boldog volt, mert mindenki dicsérte, mert három csatárt lefoglalt.

sörbarát 2009.09.06. 19:44:00

@Secnir: bazzeg akkor a világ összes tehetség után kutató ember nagyot hibázott, hogy nem fedeztek fel téged! Lehetek a menedzsered?:D

mickeyknox 2009.09.06. 19:47:39

ja, a hétvégi sörmeccsen én is jobban cselezek, lövök és passzolok, mint ronaldinho, sőt kevesebb csíkot is szívok fel, csak senki nem akar felfedezni.

óbazmeg.

komadiz 2009.09.06. 19:47:46

Az eddigi legjobb és legreálisabb értékelés a mérkőzésről, amit eddig olvastam. Gratula!

Hozzátenném: a magyar válogatott a jugó meccs óta nem játszott ilyen éles tétmeccset. A svéd válogatott tegnap este világklasszis teljesítményt nyújtott (a befejezéseket kivéve) 75 percen keresztül. A semmiből jött gólunk megmutatta a futball sajátosságát, hasonló képességű csapatok esetén a pillanatnyi lelkiállapot, századmásodpercnyi döntések befolyásolják az eredményt. A végig irányító, önbizalomtól duzzadó ellenfél rengetegszer eldönthette volna a meccset, a gól után összeomlottak, nagyon közel álltunk a győzelemhez. Támadni kellett. Előtte a kínok-kínját éltük át, de azért keményen dolgoztunk. Amikor úgy érezték a fiúk meg van az eredménye a szenvedésnek, elhitték győzhetnek. A kapitány legnagyobb hibája az volt, hogy nem parancsolta hátra az egész társaságot.

Ríszpekt az egész csapatnak!

Secnir 2009.09.06. 19:48:50

@SamS:
nem, kispályán szigorúan - de hetente kétszer fociztunk, napi három-négy órát. és ha kispályán az egyik kaputól el tudok rúgni a másikig úgy, hogy eltalálom a kaput (ami arányaiban kisebb is), akkor nem értem, hogy a PROFIK ezt miért nem tudják megtenni? miért van az, hogy a Bodnár, meg a Rudolf, ha eltalálja a kaput 16 méterről, az olyan nagy hőstett? (jó, gól volt, és nyert vele a loki, de akkor is).
(a kézilabdapálya hossza az 40 méter), szélessége 20. ekkora távolságról kell eltalálni egy 7 méter széles kaput! és van, akinek ez hosszú évek gyakorlása után SEM sikerül. fasza.

sörbarát 2009.09.06. 19:50:29

@EMU: te meg milyen pénzről beszélsz? akik itt játszottak, azokat külföldön edzik a külföldi klubbok, onnan kapnak pénzt... Te meg mi a rákról beszélsz?

mickeyknox 2009.09.06. 19:51:57

@Secnir: azt azért fogod, nem, hogy a kaput eltalálni egy 10 éves kölök is el tudja, csak BELŐNI a labdát, ha egy nagy csúnya KAPUS is ott van, az azért nem ugyanaz, ugye? és akkor muszáj ám a kapufa melletti kis pici területet megcélozni, azt is kurva nagy erővel?

elektronik (törölt) 2009.09.06. 19:52:22

a pénzről annyit, hogy összehasonlíthatatlanul több pénz mozog tőlünk csak egy kicsit délre. amikor egy horvát klub el tud adni egy modricsot 18 milla euroért :D

sörbarát 2009.09.06. 19:54:01

@mickeyknox: meg talán a védők is probálnak zárni vlmennyire meg esetleg futás/sprintelés közben sem olyan rárugni...

Jegkoko 2009.09.06. 19:55:29

Az a vicces benne, hogy mindig van valami gyenge kifogás a rossz játékukra. Dehát ez nem változtat a lényegen, az egész válogatott béna és falábú. Szerintem azt a pénzt amit a magyar focira költenek, adják inkább akármelyik olimpiai sportágnak, mert azok tudnak eredményt is felmutatni, nem ugy mint ezek a kutyaütő barmok. Nem értem több mint 25 éve nem jutottak ki a vb re eb re, akkor itt mit kell magyarázni?

4-4-2 2009.09.06. 19:56:24

@Laudrup: Ez így igaz. Ezért lehet az, hogy mondjuk az Elland Roadon az angol harmadosztályban a Leeds meccsein tízezrek vannak kint, pedig ott aztán van mit siratni, mert amit ott elcsesztek bő pár év alatt, ahhoz itt Magyarországon kellett vagy 30 év. Mégis ott vannak és mégis drukkolnak.

Én a magam részéről azt unom már nagyon, hogy pénteken még Juhászék voltak a legjobbak, és mindenhol azt olvastam, hogy megverjük a svédeket, rossz esetben leikszelünk a portugálokkal és ha megverjük a dánokat idegenben, akkor belefér a portugáliai zakó, ma meg ők a legutolsó senkiháziak.

Ideje lenne helyén kezelni a dolgokat, minden szempontból. Sokkal boldogabb lenne az egész ország.

Secnir 2009.09.06. 20:02:57

@mickeyknox:
ebben igazad van - részben.
nem tudom, láttad-e a tegnapi meccset -vagy bármelyik magyar meccset az elmúlt évben.
a játékosok a kaput (!) nem találják el. nem azt mondtam, hogy nem gól, mert a kapus megfogta. nem találja el a kaput!
megkapja a labdát, és lelövi a kapuhoz legközelebb ülő fotóst. vagy a labdaszedő gyereket. vagy a fradi Bközép kerítésre mászó szurkolóját.
megértem, hogy nem tudnak cselezni, nem képesek ronaldinho-ronaldo-pelé-beckenbauer-féle trükköket csinálni, de nem is kell.
nézd meg: a csatárok legnagyobb betegsége, hogy be akar sétálni a kapuba a labdával. nem rálőni (tudja, hogy nem találja el), hanem bemenni. vesz egy jegyet a bírótól és ő besétál.
rudolf meg bodnár megpróbálta rálőni messziről. és mi lett belőle?

SamS 2009.09.06. 20:07:03

@EMU: Mást erre nem tudok mondani, de nagyon rosszul látsz bizonyos dolgokat. Alapok? Az egyáltalán nem alap dolog, hogy gyilkos iramú mérkőzésen, a svédek ellen (akik ellen a sima EB győztes, technikailag nagyon durván képzett spanyolok is kínkeservesen szenvedtek) valakinek az összes passza hajszálpontos legyen.

Szarul játszottunk. És? Az előző meccseken viszont jól, és akkor mindenki dicsérte a csapatot, hogy milyen modern, gyors, rövidpasszos játékot játszunk. Nevetségesen kezelik egyesek a kudarcot, ami 5 mp híján bravúr lett.

Azért az már egy mélység, ha valaki nem képes belátni azt, hogy fényévekkel több pénz van akármelyik külföldi bajnokságban, mint a magyar fociban, vagy azt állítja, hogy ő jobban focizik, mint a válogatott játékos. Innentől nem érdemes folytatni az egész vitát.

mickeyknox 2009.09.06. 20:08:26

@Secnir: ők azért nem megpróbálták, hanem megnézték azt a sarkot, és odalőtték. tegnap nem sok tiszta lövőhelyzet alakult ki a svéd kapu előtt.

az sem megoldás ha mindenhonnan rálövöd, mert a kapus könnyedén fogja azt, ami nem a sarokra megy. az nem ér többet, mintha 10 centivel mellémegy.....

Secnir 2009.09.06. 20:14:05

@mickeyknox:
"az sem megoldás ha mindenhonnan rálövöd, mert a kapus könnyedén fogja azt, ami nem a sarokra megy."

1. legalább megpróbálja
2. gyakran védtem. tapasztalatból tudom, hogy rengeteg távoli rúgás (ami ráadásul még tekeredik, felpattan, megpattan stb.) előbb-utóbb bizonytalanná teszi a kapust. fokozatosan tudatosul benne, hogy elég egy hiba is. és ha nincs, akkor is hibázik.
3. ha nem rúgja rá senki, soha nem fogod megtudni, hogy el tudja-e kapni a kapus.
4. a szurkolók (és néhány menedzser) statisztikát készít, hogy melyik játékos hányszor rúgott kapura és abból hány gól. namármost a 2/0 a jobb vagy a 25/2 ?

BruceWayne 2009.09.06. 20:16:19

@SamS: "ami 5 mp híján bravúr lett. "

az még nem változtatott volna azon a tényen hogy kurvaszar volt mindenki és fél pontot se érdemelt a csapat...

EMU 2009.09.06. 20:19:13

@sörbarát: Nem baj, ha nem érted. Szted külföldön tanítják meg ezeket beadni meg labdát kezelni? Nem. A román meg bolgár játékosokat sem a helyi Kempinskiben edzik, sőt saját szememmel láttam, hogy milyen körülmények között folyik arra labdarúgó-képzés, mégis megtanulnak úgy futballozni, hogy eladhatók, és azt követően már nyilván sok pénz van a pályafutásukban. Erről volt szó, de reflektálj csak, ahogy akarsz, mindegy, hogy érted-e, amihez csak kedved van, tessék...

EMU 2009.09.06. 20:23:23

@SamS: Mindig szarul játszunk az a baj, ha nem haragszol, én azért ezzel a román meccsel a hátuk mögött nem dumálnék ilyenekről, hogy azért bárkinél becsúszhat egyszer-egyszer egy rosszabb játék, legalább engem ne nézz hülyének, magadból úgy csinálsz, ahogy akarsz, ezek sem játszottak egyszer sem jól, bármikor belenéztem egy meccsükbe. Nézhetetlenül akaratgyenge, ügyetlen játékra képesek csak. Az utolsó bekezdésednek meg se füle se farka.

SamS 2009.09.06. 20:33:34

@Nerazzurri: Küzdöttek. Ha nem vagy hajlandó elismerni ezt a tényt, akkor valami nem OK veled.

@EMU: Számodra lehet h nézhetetlen, de én speciel élveztem a 2. félidőben, ahogyan akart, ment a csapat a győzelemért.

Bezzeg ha elcsípjük az 1 pontot, akkor milyen küzdőszellem....

Szánalom.

davidmoyes 2009.09.06. 20:38:32

@értelmetlen_nevű: Tökéletesen egyetértünk...
A legtöbbünkből pusztán a csalódottság beszél, ami azért sajnos nagy úr.

davidmoyes 2009.09.06. 20:44:43

@SamS: Abszolút igazad van. A küzdelem, a szenvedés, az nagyon átjött.. ...mint ahogy az is, hogy ez ma nem fog összejönni akármit játszunk

f.fredericks 2009.09.06. 20:48:08

A tegnapi meccs tipikus "magyar" meccs volt sajnos.
Amikor megláttam a kezdőt nem hittem a szememnek (vagyis nem a kezdő kiírásánál, hanem amikor a Himnusz alatt mutatták a játékosokat), mert nem láttam a Sanyit. Nem tudom felfogni, hogy, hogyan lehet egy nagy téttel bíró, telt házas, nyerhető meccsen CSATÁR NÉLKÜL kezdeni? Ezt nekem nem tudja megmagyarázni senki? Mit várt Koeman? Hogy az elszálló sirály tarkójáról, majd bepattan a svéd kapuba Gera egyik lecsúszott beadása, vagy, hogy majd kapunk egy 11-est (ha erre, akkor nagy mágus, mert ez bejött). Csatár nélkül nem lehet meccset nyerni. Hol van Németh Krisztián, vagy Rudolf, vagy akárki, akinek a csapatában csatár a posztja? Nem szeretem Sanyit, de igaza van pár előttem szólónak, ő legalább megdolgozta volna a svéd bekkeket, teret adott volna a középpályásainkank. A másik amit még senki sem említett, az első gól. Azért az se volt piskóta, Mellbergről nagyon csúnyán lemaradt az embere (sajna nem tudom kinek kellett volna fognia). A 2. gólról meg nekem egy az egyben a Borsodi reklám ugrott be, csak sajna fordítva:(
egy kis OFF nem kéne minősítei az embereket, attól, még hogy valaki nem ír minden poszthoz átlag 20-30 kommentet, attól, még érthet a focihoz, valamint olvashatja a blogot. Jómagam nagyon ritkán kommentelek, főleg a személyeskedések miatt, de ha valakinek van véleménye, akkor legyen már joga kifejezni. Ez az ország legjobb focival foglalkozó oldala, sok hozzáértő kommentelővel, hát akkor hol máshol fejtse ki a véleményét? NSO-n vagy NB1.hu-n, ahol az 50. hozzászólás után kommunistáznak, meg cigányoznak?
ON

bozsi.´ ´ ´ 2009.09.06. 20:52:39

Ezaz. Adjatok neki. Megy ám a mocskolódás. Szóval megvan a véleményem nekem is, de ezt igazából leírta @adamskij (a meccsről) és @Laudrup (rólatok). Szóval igen, így megy Mo.-n a szurkolás. Emlékszem, mikor Máltán kikaptunk, akkor hú meg há, meg balfasz magyarok, balfasz focisták. Kicsivel később, mikor megvertük a világbajnok olaszokat minden 'szurkoló' odavolt, "most megverünk mindenkit, ez az". mentek a gratulációk. aztán tegnap ismét kikaptunk, és a 'hozzáértő' publikum ismét füttyög.
Miazhogy számon kérik a szövetségi kapitányon a felállítást? Talán neked van edzői végzettséged, és értesz hozzá? Hát persze. Ez Magyarország, itt mindenki ért mindenhez (szájban).

Dr Keynes 2009.09.06. 20:53:53

@ladislaus: Még nem olvastam végig mindent, de egyet mondjon meg valaki: miéprt Dárdai helyett jött Torghelle, miért nem Hajnal helyett?

Nem feltétlenül hiba az alapfelállás, és persze ha nem megy váltani kell: de miért éppen Dárdait?!

halihalo 2009.09.06. 20:55:19

@EMU: Spanyol kollégákkal dolgozom napi szinten. Rendszeresen járunk kirándulni az ország különféle vidékeire. Nem szűnnek meg csodálkozni azon, hogy itt még a legkisebb faluban is FÜVES focipálya van. Nagyon irigyelnek érte, mert náluk ez elképzelhetetlen az időjárás miatt. És nem értik, miért tart itt a magyar foci, ha az alapfeltételek ennyie adottak. Valakinek magyarázata van? :))

bozsi.´ ´ ´ 2009.09.06. 20:58:35

ja és Torghelle azért nem játszott az elejétől, mert a klubcsapatában nem kapott játéklehetőséget, vagyis nem kapott elegendő terhelést, vagyis nem bírta volna a svéd védők ellen szusszal.

Mala Suerte 2009.09.06. 20:58:45

@f.fredericks: Torghelle nem tudott volna végigzúzni 90 percet, Rudolf pedig sajnos megsérült. (Ő kezdett volna.) Priskin... na, ő tényleg rejtély.

BruceWayne 2009.09.06. 20:58:54

@Dr Keynes: mert Palinak érett a piros

BruceWayne 2009.09.06. 21:00:56

amúgy szerintetek Argentina hogy viszonyulna Maradonához ha most nem jutnának ki a VB-re?

josepapa 2009.09.06. 21:04:10

A svéd csapat sokkal jobb a magyar csapatnál és a legtöbb svéd játékos egyénileg is jobb a mieinknél. Ez a tegnapi meccsen is egyértelműen látszott, és tudja mindenki, aki picit is konyít a focihoz. Attól, hogy tegnap egy elképesztően amatőr és nevetséges góllal kaptunk ki, de ugyanúgy lehetett volna 0-4 is, mint ahogy az utolsó támadásunkból simán lőhettünk volna egy gólt, mert emberfórban voltunk, a meccsen talán akkor először és utoljára. Volt a meccsnek 10 perce, ami kifejezetten élvezetes, izgalmas volt a gólunk után, a többi nyomasztó svéd fölény minden szinten. Ennek ellenére kevésen múlt és sajnálhatjuk az elpuskázott lehetőséget. A profit egyébként az különbözteti meg az amatőrtől, hogy kiélezett helyzetben is tud hideg fejjel gondolkodni.

f.fredericks 2009.09.06. 21:04:27

@matthe07: akkor viszont be kellett volna hívnia valaki mást a keretbe a Feczét, vagy Ferenczit legvégső esetben a Kenőt.

értelmetlen_nevű 2009.09.06. 21:04:40

@Nerazzurri: Én jót röhögnék az biztos. Egyébként szinte biztos, hogy kijutnak, de szerintem le fognak szerepelni. Azért Cambiasso nagyon hiányzott tegnap is (meg egy edző, és egy védelem).

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.06. 21:06:23

csak ezt a tipikus magyarozást hagynánk már. nem vagyunk bénák. ez a csapat most rosszul játszott. játszottak már jobban is. mohácsot, meg a többit meg hagyjuk, nem ide tartozik. de ha az átlagember szemét kiveri már a Himnusz alatt, hogy nincs csatár magyar mezben a pályán, akkor van valami ciki az adott napon.

Árpádka 2009.09.06. 21:06:51

@Nerazzurri: Hát furán az tuti. Legalább egy évig közellenség lenne és nem kapna sehol munkát ( azért ezzel a kerettel Dél-Amerikából nem kijutni oda nagy tehetség kell). Azért be kell látni Maradona nem edzőnek való. De úgy 5-10 év múlva elfelejtenék neki

BruceWayne 2009.09.06. 21:09:36

miután lejár a 10 év kitoloncolása :-)

f.fredericks 2009.09.06. 21:11:27

@Árpádka: hát azért az elég valószínütlen, még ha csak 5. lesznek a csoportban, akkor is egy Costa Ricát csak megvernek oda vissza, még az isteni Diegoval is:D

SimiTomi 2009.09.06. 21:11:36

Kikaptunk, rossz játékkal - de azért az nagyon nagy élmény volt, hogy végre a magyar csapat miatt telt meg a stadion, s az utolsó tíz percben mindenki állva szurkolt. Ilyet még nem tapasztaltam itthon, focimeccsen.

Pfuj, milyen szentimentális lettem, ehhehhe...

értelmetlen_nevű 2009.09.06. 21:14:09

@Nerazzurri: Egyébként teljesen tanácstalannak látszott, végig rágta a körmét, 2:0 után már úgy tűnt, mintha az esti kokainadagjára gondolna. Egyébként az ő védelmük is borzasztó amatőr volt, a brazilok meg sem erőltették magukat. Szegény Messit sajnáltam egy kicsit, látszott, hogy nagyon akar.

Árpádka 2009.09.06. 21:20:08

@Nerazzurri: Azt Tudjuk hogy 3 országba nem menekülhet Olaszország, Anglia, Brazilia. Van egy olyan érzésem hogy a drukkerek miat nevezték ki.

Árpádka 2009.09.06. 21:21:17

@Nerazzurri: Letelepedés céljábol Anglia, Olaszország, Brazilia kilöve :D

Árpádka 2009.09.06. 21:21:51

hoppá hülye rendszer még hülyébb felhasználó

Dr Minimum 2009.09.06. 21:23:48

@durumdara: és a többi hasonszőrű!

Szánalmas ez a sok gyalázkodó f@sz... Eddig hol voltatok? Ja, hogy ti csak akkor mentek ki meccsre, támogatni a csapatot, amikor jól megy nekik? Értem. Aztán persze ha nem jön össze a bravúr, akkor meg úgy fröcsögtök, mintha direkt baszták volna el. Nem érdemeltek ti semmit. Ha ennyire utáljátok a magyar focit, akkor takarodjatok a stadionok közeléből, és hagyjátok meg azoknak, akik helyén tudják kezelni a sikert, és a kudarcot is, és akkor is kiállnak a csapat mellett, amikor nem sikerül nyerni. Mert ti nem szurkolók vagytok, csak a sikerből akarjátok kivenni a részeteket, kudarc esetén pedig a ti pofátok a leghatalmasabb. Szánalmas bagázs.

Amúgy a cikk elég korrekt, de sajnos tovább olvastam a kommenteket is...

nemezisazis 2009.09.06. 21:32:06

én csak azt az egyet nem értem, hogy miből gondolta bárki, hogy van esély?
persze egyre jobb a csapat, de ez az elvárás teljesen ésszerűtlen volt a fiúkkal szemben
egyszerűen fejlődni kell, meglesz még a magyar foci

Secnir 2009.09.06. 21:33:28

csak egy példa
2008/2009
NBI DVSC 70 lőtt gól/ 29kapott gól
Békés megye I.o. Battonyai TK. 89/36
Budapest I.o RKSK 84/14
Baranya NBIII. Dráva csop. Szentlőrinci se 82/23
BAZ I.o. 1. hely. Cigánd 84/24
BAZ I.o 2. hely. Tállya 92/44
GyMS megye: 1. hely Hévíz 106/21
GyMS megye: 2. hely VFC 84/16
Csongrád NBIII. Alföldi csop. Honvéd kft 73/29

tehát az alsóbbosztályban vannak szép számmal gólerős csatárok - és ugyanott remek hátvédek.
csak az NBI van sztárolva, illetve az onnan szedett (vedett) válogatott (sic) sztárok.
a jónép pedig a gólokért megy ki. mint én is.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.09.06. 21:44:02

@Secnir: Nem biztos, hogy jól értelmezem, amit írsz, de szerinted a megyekettes 103/11-es mérleggel rendelkező Simagöröngyösi SE ugyanakkora esélyekkel állt volna ki a svédek ellen és balból lenyomná a ... (hasamra ütök) Fradit is? :-o

SamS 2009.09.06. 21:47:45

@Secnir: Gólerős csatárok, remek hátvédek? Az NBI-ben esélytelen lenne az összes. A maguk szintjén, persze.

Secnir 2009.09.06. 21:53:02

@JClayton: öööö....
....igen.
nem tudom, hogy az elmúlt években láttál-e magyar kupameccset, ahol NBI-es csapat találkozott mondjuk NBIII vagy megyeI.-es csapattal.
az MTK és az Újpest pl. notóriusan fél ezektől a meccsektől, mert tuti, hogy nem jut tovább.
Hirtelen a Bőcs, a Kozármislény meg talán a Gyirmót jut így az eszembe.
de utánanézek.

jazs 2009.09.06. 21:57:30

@halihalo:
@zauberpferde
Eltoltam, mert nem azt akartam írni, sietnem kellett, és nem néztem át.
"Aki elismeri, hogy a csapat mindent beleadott, ami az erejéből telt, és mégis úgy érzi nem érdemel ez a csapat semmit, az nem magyar. "

Szerintem valami ilyesmi járhatott Dzsudzsi fejében, csak ahogy én sem, ő sem tudta elsőre megfogalmazni. Nem állítottam, hogy ezt Ő mondta, csak próbáltam Kroossal megértetni, bár úgysem fogja.
Amúgy feltétlenül nem is értek egyet Dzsudzsákkal, de nem is ítélem el a nyilatkozata miatt, valahol megértem. Ennyire képes ez a válogatott, ha a végén jobban figyel, meglehetett volna a bravúros döntetlen.

@Kroos pont ezt vártam tőled :)

gyurma6 2009.09.06. 22:03:37

Teljesen igazad van. Lásd Ferenczit a csodacsatárt, ebben a gyenge NBI-ben ., nemhogy golt nem rugott, de labdához se nagyon ért. Meglátszanak az osztálykülönbségek itt is, hirtelen nem is emlékszem NBII-es golkirályra, aki felsöbb osztályban is vitézkedett.
A szombati meccs sajnálatos, lehet vitázni a csapatösszetételröl, de hajtottak becsülettel , viszont azt is látni kell, ez a svéd jobb csapat.Attol függetlenül nem volt szerncsénk, ill. egy kis gondolkodás is hiányzott, mertthogy ( szerintem ) a gol elötti magyar akciot Gerának lövéssel kellett volna befejezni , megy ahova megy, s ha mellé akkor már svéd akcio sincs.Ellenben jol fejelö védök felé ilyen gyenge beadást megprobálni nagy vétek.Egy támadást lövéssel kell befejezni, s erre ö lett volna a pont.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.09.06. 22:05:25

@Secnir:
Hát. Szóval. Először is leszögezném, hogy játékszínvonalban sokszor ugyanazt tudja nyújtani egy megyei meccs, mint egy nb1-es, vagy akár topligás bajnoki. Két ősi rivális falu csapata legalább annyira megszakadhat a pályán, mint a Chelsea túlfizetett sztárjai. Még azt is elismerem, hogy Kovács Pityunak összejöhet jobb napján egy félfordulatos bombagól, amit később versekbe foglalnak a sarki kocsmában, Bumbi, az átjárhatatlan bekk pedig a népfolklór része lesz.

Viszont.

Nehogymár. Alacsonyabb osztályú csapatok mindig vernek meg magasabban jegyzetteket, ebben semmi különös nincs. Nem kell okvetlenül tudásbeli különbséget látni. Egyébként is, az amatőr Sanyiért, aki a megyei ligán meglövi a maga huszonöt gólját stabilan, miért nem kapkodnak az NB 1-ből? Vagy tényleg ott van a fradi példája - a másodosztályban mindenkit öt-hat góllal szórtak meg, erre föl pedig most bajban vannak. Egy dolog: az első osztály azért első osztály, mert a legjobbak ott játszanak. Aki nem, és jó, az előbb-utóbb oda kerül, kész.

Secnir 2009.09.06. 22:07:10

példák:
Integrál DAC a Vasast
Kaposvár az FTC-t
Gyirmót a Nyírgyházát
Kazincbarcika a Diósgyőrt
igen,
Kozármislényt tizenegyesekkel 6-5-re tudta csak verni az MTK, 2008-2009-ben a Vasast a Kazincbarcika verte ki 4-2-re, Makó a Diósgyőrt 1-0-ra.
igen.

Secnir 2009.09.06. 22:13:04

@gyurma6:
"Meglátszanak az osztálykülönbségek itt is, hirtelen nem is emlékszem NBII-es golkirályra, aki felsöbb osztályban is vitézkedett."
@JClayton:
"Egyébként is, az amatőr Sanyiért, aki a megyei ligán meglövi a maga huszonöt gólját stabilan, miért nem kapkodnak az NB 1-ből?"

már vagy tizenöt éve nem követem a játékosmozgásokat, de példának okáért '88 vagy 89-ben a Honvéd a III-osztályból hozott csatárt - Gergics vagy Gorovics vagy valahogy így hívták.
Az MTK is hozott nem kevés játékost az alsó osztályokból - és ne feledjük a Diósgyőrt, a Pécset, a Kecskemétet stb. akik szintén az alsó osztályból jöttek...

SamS 2009.09.06. 22:13:12

@Secnir: De baszki, ilyen eredményeket Angliából is lehetne mondani. Man United - Burton Albion, MU - Exeter, Arsenal - Burnley...

Ez most komoly? -_-

calcio_di_rigore 2009.09.06. 22:17:52

Sokszor olvasom az olasz fórumokat, egy-egy gyengébb Juve-teljesítmény után a nagyságrendileg jobb játékosok is megkapják a magukét. Ott még van elvárás.

Nálunk mi az elvárás? Hajlandóak végighajtani a meccset a srácok? Nebazdki, tényleg? Pontos, kidolgozott támadásunk mikor lesz tétmeccsen? Mikor lesz csatárunk? Mikor lesz nemzetközi szinten komolyan vehető játékosunk? Mikor lesz bravúrgyőzelmünk?

Mindannyian tudjuk, hogy megy a fiatalok kiválasztása Magyarországon, ismerjük a fater-edző kapcsolatok fontosságát és a hihetetlenül tehetséges gyerekeket, akiknek ebből, és a "kurvaanyázó" edzőjükből elegük lesz és inkább kiszállnak. Ennek ellenére mindenki szurkol a magyar válogatottnak, mert ők képviselnek minket, képviselik a hazánkat. De engedtessék már meg, hogy ha alapvető technikai és taktikai hibákat követ el egy állítólag VB-re igyekvő válogatott, akkor azt szóvá tegyük.

Különben maradunk a mocsárban, ahol néhányan itt biztos jól érzitek magatokat, olyannyira, hogy azt hiszitek nem is lehet már ennél jobb.

FeroxX 2009.09.06. 22:18:30

én csak annyit mondok..

HAJRÁ MAGYAROK !

a portugál primadonnákat megkell fogni !

davidmoyes 2009.09.06. 22:23:10

@Secnir: Bocs, ez így marhaság. Magyarország nem az a hely, ahol csodacsatárok tűnnek fel a semmiből a másod,- harmadosztályban.

Secnir 2009.09.06. 22:25:20

@SamS:
:)
akár komoly is lehetne.
de ne feledjük, hogy ezeknek a csapatoknak van egy nagy hátránya: amatőrcsapatok. nem rendelkeznek olyan financiális háttérrel, hogy az MLSZ kvázi 'beengedje' az NBI-be.
A Fradi például hogy esett ki az NBI-ből? túl rossz volt? (2005/2006).

FeroxX 2009.09.06. 22:26:52

amúgy a legnagyobb baj szerintem a válogatottunkal a morállal van.. hogy lehet az, hogy 0-1 nél alig szereztünk/tartottunk meg labdát, hogy lehet az, hogy 0-1 nél alig támadtunk stb. és ahogy meglett az 1-1 mintha egy egész más válogatottat láttam volna.. szal ha fejben eltudnák hinni, hogy igen is lehet 0-1 ről egyenlíteni/nyerni a swédek meg bárki ellen, (mivel ők is csak emberek) akkor sokkal jobban menne az egész. de valahogy ott van minden magyarban egy nagyon mélyről táplálkozó félelem/önbizalomhiány amit illene már legyőzni.

Secnir 2009.09.06. 22:28:33

@davidmoyes: @JClayton: @gyurma6:
Gregor József, rájöttem.
90/91-es évad, a Budapesti Honvéd lett a bajnok, és 19 góllal gólkirály lett.

SamS 2009.09.06. 22:34:21

@Secnir: Az nem zavar, hogy 20 éve volt?

gyurma6 2009.09.06. 22:34:28

@Secnir: Igy igaz, de nagyon kevés.
Egymás közöt nagyon, izgalmas meccseket játszhatnak és jatszanak is, de tartosan feljebb nem megy.

FeroxX 2009.09.06. 22:36:37

szal.. én amióta a grundon a barátommal a ketrecben ketten kiálltunk 17 cigány ellen és megnyertük a meccset 20-19-re azóta azt mondom, hogy bármi lehetséges :D

davidmoyes 2009.09.06. 22:37:02

Jó, oké példának elfogadható..
DE, érdekelne milyen nevelés volt Gregor. Mert ha egy első osztályú csapatban nevelkedett, esetleg kölcsönadták vagy eladták és onnan kerüt vissza, akkor az elméleted megint csak sántít..

FeroxX 2009.09.06. 22:44:55

ja meg persze iszonyat sokat kéne futnia meg gyúrnia a válogattotnak, mert fizikailag nagyon helyben hagytak minket.. azt meg senki ne mondja nekem, hogy fekvőzni, meg körözni a pálya körül pénzkérdés :P

Secnir 2009.09.06. 22:46:42

@davidmoyes:
nem, NBIII-as saját nevelés volt, szezonkezdés előtt röhögött a sajtó, hogy Pisont-Csehi-Urbányi mellé egy tajparaszt vidékit hoznak fel.
évvégén meg a nemzeti sport vérré sztárolta, hogy ugye ők megmondták...

@SamS:
hát ez az. lásd fentebb.

@gyurma6:
ezt azért megkérdőjelezném. nézd meg a fradit -ha már valaki felhozta példának- az NBII-ben miért töltöttek el három évet, ha a fradi NBI-es csapat?

davidmoyes 2009.09.06. 22:52:14

@Secnir: De ha "hát ez az " akkor megint csak nincs igazad :)
Egyébként a példád jó, de amiből kiindultunk az nem állja meg a helyét. Ma ezt nem lehetne megcsinálni..

davidmoyes 2009.09.06. 22:55:30

Ha arra akarsz kilyukadni, hogy esetleg a Kozármisleny is csodákra lenne képes egy vagon lóvéval, hát igazad van. De a mi vitánk nem erről szólt.

Secnir 2009.09.06. 22:59:01

@davidmoyes:
szerintem azért állja meg a helyét, mert (szerintem) az NBI-es csapatok nagyon -hogy mondjam- egymás közül válogatnak, mint a habsburgok, csak egymás között házasodtak, hogy tiszta legyen a vérvonal. mintha bűn lenne alsóbb osztályból felhozni játékosokat vérfrissítés céljából, aki esetleg egy kis színt vihetne a játékba.
nézz meg egy angol-német-spanyol stb. másod-harmadosztályú meccset. a megfigyelők szinte törzstagok, mert nem tudni, mikor bukkannak fel leendő sztárok. ezért örülnek a magyarok, ha már az angol másodosztályban játszhatnak, mert tartósan jó játék esetén felfigyelnek rájuk. németország dettó.
csak itt nem divat.

Secnir 2009.09.06. 23:07:46

@davidmoyes:
kozármislény?
hát mostmár elbizonytalanodtam, hogy egy kiscsapat sok pénzzel tud-e valamit kezdeni az NBI-ben.
1994-ben felkerült a Stadler FC, és 9. lett, a Győr és a Pécs esett ki. 95-ben is 9, volt, a Budapesti Vasutas pedig 2. lett.
aztán józsi aput 97-ben lecsukták, pénzcsap meg stádium bezárva, ki is estek.
viszont két évig bentragadt a Gázszer FC.

Secnir 2009.09.06. 23:14:50

@davidmoyes:
hm.
maga a post sem erről szól - elvileg.
azonban a válogatott problémája az a magyar fociból - ergo a magyar bajnokságból ered.
ott kell keresni a hibákat - és a megoldást is.
ez azonban nem egy hét alatt oldódik meg. nem is egy év alatt, szerintem a következő VB-re sem jutunk ki, az azutáni már esélyesebb.

nasteey 2009.09.06. 23:21:58

@FeroxX: Úszni kell. Úszni, vizilabdázni. Múltkor volt egy Kemény Fecsó bá interjú, ő mondta, hogy ez lenne az egyik kulcs. Nem mindegy, hogy 2-3 literes tüdővel játsszák végig a 90 percet, vagy 5 literessel.

Kíváncsi vagyok hány generáció fut majd ki, mire komolyan veszik. Szerintem egyáltalán nem hülyeség.

davidmoyes 2009.09.06. 23:25:56

@Secnir: Hűű, ez most hosszú lenne.
A lényeg az, hogy nálunk pont az a legnagyobb baj, hogy egyosztályos a labdarúgásunk. A második vonalunk nem összehasonlítható az általad említett országokéval.
Egyébként, ha a pénzt jól használják fel, bármilyen kis csapat is legyen, nagy dolgokra lehet képes (általánosságban)..

davidmoyes 2009.09.06. 23:27:47

@nasteey: Szerintem sem hülyeség. Érdekelne, hogy más országokban milyen kiegészítő sportokat vonnak be a fizikai felkészítésbe..

kutyacica 2009.09.06. 23:48:43

total off: uk.eurosport.yahoo.com/06092009/58/top-100-greatest-matches-80.html 80. a Magyar-Uru '54bol. Kivancsian varom a donto vagy a 6-3 hova kerul a sorban.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.09.06. 23:51:49

@davidmoyes: Klinsmann például szívesen jógáztatta a srácokat. csak az volt a baj, h mikor Lell leült törökülésbe Dzeko előtt és intenzíven tisztította az auráját, az továbbment. Jürgen ezek szerint szarul választott kiegészítő sportot.

kroos 2009.09.07. 07:52:03

@Tika_: már kitárgyaltuk...

Asidotus 2009.09.07. 08:38:37

A magyar foci legfőbb baja az utánpótlásban keresendő. Elsősorban ott a gond, hogy a gyerekek és szüleik, tanáraik nem gondolnak a labdarúgásra úgy, mint karrierre. Tanuljál kisfiam, hogy jogász legyél, informatikus, mérnök vagy legalább egy jó szakmunkás (ez utóbbi is hiánycikk mostanság), de a foci csak utána jöhet. Kevés gyerek megy el focisuliba, így a tehetségek elsikkadnak, és nincs valódi verseny. A szülők nyomják be a gyereket az edző'bánál? Ezzel ott a baj, hogy talán egy csapatnyit, ha tolnak, nem 2-3 csapatnyit, így nekik nem kell versenyezniük.
Amíg Magyarország lakossága nem tekinti a labdarúgást rendes, komoly szakmának a fiai számára, addig ilyen lesz a focink.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.09.07. 09:46:32

a magyar labdarúgás egyik legnagyobb baja, hogy még nem klónoztuk az aranycsapat tagjait, pedig még azelőtt kéne megpróbálni, mielőtt a fifa betiltaná a klónozott játékosok szerepeltetését,
és így simán összejönne még egy ezüst

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.09.07. 10:09:27

@Artsuhtaraz: komolyan mondom 86 óta ez a legértelmesebb javaslat válogatott témában...

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.07. 10:25:09

érdekes olvasgatni a játékosok, edzők, prominensek nyilatkozatait, "bennt"-ről, meg a pályáról teljesen másmilyen volt a meccs, mint tv-n nézve :sóhaj:

Mérgező Hulladék 2009.09.07. 10:37:47

@Secnir: kétszer is előfordult abban a húsz évben, hogy valaki a másodosztály után gólkirály lett az elsőben is: Preisinger és Tieber.
Ettől függetlenül szerintem óriási hülyeségeket írtál ebben az "NBIII-as játékosok a világ királyai" témakörben.

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.07. 10:50:41

@Dr Minimum: "Szánalmas ez a sok gyalázkodó fisz... Eddig hol voltatok? Ja, hogy ti csak akkor mentek ki meccsre, támogatni a csapatot, amikor jól megy nekik? Mert ti nem szurkolók vagytok, csak a sikerből akarjátok kivenni a részeteket, kudarc esetén pedig a ti pofátok a leghatalmasabb. Szánalmas bagázs."

Hát, kedves Dr. Minimum, úgy látom, a színvonalad is Minimum, nem csak a neved... gyalázkodásban lehet, hogy mégis te viszed a pálmát???

Én 25 éve követem a magyar focit, az első botlásaitól kezdve... Mindig megdobban a szívem, hogy ha arról van szó, hogy focisiker...
A youtube-on megkerestem az összes efféle, fociról szóló videót, ami erről szól, hogy gyerekeimnek megmutathassam. FTC-Ajax 5-1? Istenem, az az 1 gól milyen édes volt a lelkünknek!

De talán észre kéne venned, hogy ez a foci nem a fociról, hanem a pénz eltűntetéséről szól és igenis felháborítónak tartom, hogy egy focista ennyit keres, miközben rengeteg ember nyomorog illetve szétdolgozza magát.

És azt is, hogy ez is olyanná vált, mint a politika...
A 25 év alatt sok minden történt, és én megértem a nehézségeket is, ám ez is, mint a politika, kezd az agyamra menni...

Tudod, jönnek itt azzal, hogy mi pénz kéne még... Braziliában meg evolúció zajlik, mert az tud életben maradni, aki fel tud kapaszkodni a favellákból focistának...

Láttam sajnos sokszor élőben, ahogy, akárcsak a politikában, az ismerősök, a csókosok kerültek előbbre, aki meg tényleg dolgozott, azt meg elküldték, vagy kinézték maguk közül.

És ez bánt, ezt írtam meg. Nem azt, hogy csak a sikerek a jók. Nem azt, hogy ne lehetne botlani.
Egyszerűen elkeserítőnek tartom, hogy a magyar nép ezt kapja. A nép, aki annyira éhes a sikererre, mert annyira béka se*e alatt vagyunk, depisek, önbizalom nélküliek, félelemmel és fájdalommal teliek, hogy már minden jobb lenne, mint ami van. Ez közéletre és focira is igaz...

És bántó, hogy mikor már az ember tudna hinni valamiben, akkor egy ilyen eset történik...

És ekkor jön a kérdés, hogy MIÉRT történik mindez?

Mert nem Gera az oka, nem Dzsu, nem a kapus, nem Koeman, hanem valami alapvetően nem jó, valami alapvetően van elmismásolva...

Mint a BKV-nál, mint a politikában, mint a MÁV-nál és mint igen-igen sok esetben.

Tudod, más dolog a szurkolás és az, hogy hajrá magyarok és más dolog a vakhitűség...

Mert vakhitűen azt mondanám: minden rendben van ez így, semmin nem kell változtatni...Csak kimegyünk szurkolni és minden frankó lesz!!! Csak lelki támogatás kell, és feltámad, megtáltosodik a Magyar Csikó!

Mint a közéletben!

Minden jó lesz!

Nyugodtan költsétek a pénzemet, kedves politikusok, hát olyan jó emberek vagytok, ti csak jót akartok!

Meg persze, hát adjatok csak sok 100.000 bérletnyi végkielégítéseket a pénzemből... Én pedig szurkolok nektek!!! És ennyi elég is, nem?!

Ugyanígy: okés magyar foci, minden rendben van, csak reménykedjünk és menjük szurkolni, támogassuk a belépőkkel...
Na persze... Kisteleki urat és tsait... nemde...?
Tehát erről nem kell beszélni?

Sok tehetség van az országban és szerintem őket fel kéne emelni. Én őket is sajnálom egyúttal. Erről van szó. Én erről beszéltem.

Meg arról, hogy Uxx alatt még megvan valami és aztán elvész, vagy átalakul.
Vagy elmegy a kedve attól, hogy ha látja, mi van a háttérben...

Erről még mellékelek egy sztorit.

Mello: Sziklás tengerparton, ahol a hajók gyakran zátonyra futottak, csak egy kis omladozó életmentő állomás állt. Egy kunyhóból és egy csónakból állt az egész, de az a pár ember, aki ott dolgozott, nagyon elkötelezett volt. Szemüket állandóan a tengeren tartották, magukkal és biztonságukkal nem törődve, félelem nélkül tengerre szálltak a vihar kellős közepén, ha egy hajótörésnek csak a legkisebb hírét vették. Sok életet mentettek meg így, és az állomás híres lett. Ahogy az állomás híre nőtt, úgy nőtt a környék lakosainak is a vágya, hogy valahogy kapcsolatba kerüljenek annak nagyszerű munkájával. Nagylelkű adományaik és önkéntes munkájuk új tagok jelentkezését eredményezte, új csónakokat vettek, és új személyzetet képeztek ki. A kunyhó helyére is egy kényelmes épület épült, ami a tengerből kimentett hajótöröttek minden szükségletét kielégítette, és természetesen, mivel hajótörés nem történik minden nap, közkedvelt hellyé vált, egyfajta helyi klubbá. Ahogy telt az idő, a tagok annyira belemerültek a társasági életbe, hogy szinte semmi kedvük sem maradt az életmentéshez, bár a jelvényükön továbbra is ott díszelgett az életmentő mottó. Valójában, ha néhány embert mégis kimentettek a tengerből, az csak nyűg volt számukra, mert a hajótöröttek piszkosak és betegek voltak, összepiszkolták a szőnyegeket és a bútorokat. Nemsokára a társasági élet eseményei annyira megszaporodtak, az életmentő tevékenység meg olyan kevés lett, hogy az egyik gyűlésen összetűzésre került sor. Néhány tag azt hangsúlyozta, hogy illene visszatérni eredeti céljukhoz és tevékenységükhöz. Szavazásra került sor, s a bajkeverőket, akikről kiderült, hogy igencsak kisebbségben vannak, távozásra kérték fel. El is mentek. Kissé lejjebb a parton olyan önzetlenséggel és bátorsággal folytatták tevékenységüket, hogy nemsokára hősiességüknek híre kelt. Erre aztán a taglétszámuk megnövekedett, a kunyhójukat felújították, és lelkesedésük kialudt. Ha valaki ma arra a környékre vetődik, jó néhány exkluzív klubot talál a part mentén. Mindegyik jogosan büszke az eredetére és a hagyományaira. A hajók még most is zátonyra futnak arrafelé, de azzal már nem nagyon törődnek.
---


Uff.

Mr.AT 2009.09.07. 10:52:43

@nasteey: Teljesen egyetértek.

Nem az a gond, hogy a 94. percben az egész csapat sorozatosan rossz döntést hoz, Ibráról meg bepattan a labda, hanem az, hogy a 70. percben a svéd 16osnál Hajnal Tomika meg a ránézésre kb. 95 kilós svéd középhátvéd, a Majstorovic együtt rajtolnak egy labdára, s 8 méteren belül a svéd 2 métert ver Tomikára, aki mintegy mellékesen aztán oda-vissza le is pattan róla, természetesen...

Komolyan mondom, a kezdőcsapatunkban egy olyan játékos nem volt, akire azt mondom, ideális fizikális adottságai vannak a focihoz.
El nem tudom képzelni, miért nem lehet befektetni a srácokat a fekvenyomó pad meg a válltoló gép alá, aztán addig ki nem engedni őket, míg mindegyik nem lesz 90

Mr.AT 2009.09.07. 10:55:40

@calcio_di_rigore: Szintén egyetértek, szívemből szóltál.

montipájton 2009.09.07. 11:11:12

Maradonáról nem készül egy jó kis poszt?)))

Szerintem az argentinok szoptak igazán magyarosan: előzetesen üzengetés, nagypofájúskodás, aztán tükörsima szívás. Hú, de örültem.
Ehhez képest mi abszolút szerethető és sajnálnivaló módon voltunk balfaszok.

idiotapocs 2009.09.07. 11:22:06

@no-grady: Már az olaszok elleni teljesítmény is inkább kicsúszott volt, akkoriban sem ment már neki igazán...

Titi120 2009.09.07. 11:26:00

@Mr.AT:
Nem hinném, hogy Messit, Robinhot vagy Diegot a válltoló gép tette nagy futballistává, egy dekával nincs több izom rajtuk, ugyanolyan nyeszlett srácok, mint a Hajnal.

És mégse nyomják el őket, mint láncdohányos a csikket, ezt fejtse meg nekem valaki !

Egyébként is, ezeket a játékosokat már nem a helyi Pityu bácsik edzik a Pénzügyőr salakpályáján, és még csak nem is Csank félék erdei futtatásából szerzik a fizikumukat, hanem ugyanazt a munkát végzik, mint társaik a Dortmundnál / Fulhamnél / Hull City -nél stb.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 11:40:51

@calcio_di_rigore:

Már ne is haragudj, de a Juventus alig tíz éve még a világ egyértelműen legjobb csapata volt, most pedig éppen jobb, mint egy átlagos olasz középcsapat. Még jó, hogy elégedetlenek a szurkolók. A magyar válogatottnál hol láttál te tíz év távlatában ilyen (vagy akármilyen) visszaesést? Mindent egy csapat erjéhez és lehetőségeihez kell viszonyítani.

@montipájton:

Ezt csak argentingyűlöletből írod. A világ legtermészetesebb dolga, hogy egy csapat az év meccse előtt fogadkozik.

Sajnos úgy tűnik, nem működik ez a "Maradona mint talizmán" ötlet, pedig nagyon drukkoltam nekik, hogy működjön.

Mr.AT 2009.09.07. 11:45:46

@Titi120: Diegoról annyit, hogy bár közel ugyanolyan magas, mint Hajnal, 73 kg, míg Hajnal 66. Ez eleve 7 kg izomtömegkülönbség - ami amúgy szabad szemmel is jól látszik, Diego konkrétan kis izomgolyó, míg Hajnalon mindenfelé száll a mez, még szélcsendben is.

(Ha mondjuk megnézed Diego AS Roma-Juventus meccsen lőtt első gólját, ahol Cassetti és Riise is lepattant róla, meglátod, hogy hol a különbség.)

A másik pedig, hogy nyilván nem Diego vagy Messi az összehasonlítási alap, mert ezek a világ abszolút legjobb elitjátékosai, akik azért azok, akik, mert úgy bánnak a labdával, mint rajtuk kívül csak roppant kevesen.
Ezekhez képest a mi legjobbjaink is legalább két szinttel gyengébb szorgos iparosnak tűnnek talán - ahol viszont pont emiatt már elengedhetetlen a jó fizikum.

Erős közepes technikai képzettség már nem áll meg fizikum nélkül.

És itt nem az erdei futtatásról van szó, ami alap, hanem a szisztematikus súlyzós edzésről, precízen kalkulált táplálékkiegészítőkkel kombinálva. Míg nálunk a híres-neves első osztályban is az a jófej arc, aki a bevezető kocogást levágja, amint a domb mögé kerül, s már nem látja az edző, addig az angolok meg az olaszok heti 4 súlyzós edzés nyomnak, alsó- és felsőtestre egyaránt.

Nem arról van szó, hogy néha csinálunk egy-két combfeszítést, alibiből, hanem dekára pontosan, ismétlésszámra előírva, személyi edzővel követve fejlődnek, gyakorlatilag napról napra.

Ez hiányzik nálunk, s erre nekem senki ne mondja, hogy infrastrukturális meg pénzkérdés - ha én magánemberként simán csinálom ezt 8-10 éve, szisztematikusan, akkor egy embernél, aki elméletileg a sporton keresztül a testéből él, ez lenne a minimum.

Mr.AT 2009.09.07. 11:53:29

@Csöncsön: Viszonylag kevés Juve-drukkert ismerek, aki jelen pillanatban elégedetlen lenne.

A Juventus "elmúlt években vett visszaesésének" egyetlen oka volt, az az arcátlan, lejárató összeesküvés, amit Milánóban sikeresen kifőztek, s ennyi (ennek részleteibe itt most nem is mennék bele).

A Juve addig egyértelműen uralta Olaszországot, s jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy újból ez a helyzet - egyetlen reális ellenfelünk van idén, az pedig az Inter. E között a két csapat közt dől el idén a bajnoki cím, s a helyedben arra sem tennék komoly pénzt, hogy eközül a két csapat közül valamelyik nem dob idén nagyot a BL-ben. (Ha megnézed, sikeresen befoltozták az idei igazolásokkal pont azokat a lyukakat, amik korábban jellemezték őket.)

Szóval ez a "most pedig éppen jobb, mint egy átlagos olasz középcsapat" duma finoman szólva is öntelt és ugyanakkor köze nincs a valósághoz.

Dr Minimum 2009.09.07. 11:58:32

@durumdara:

Ha valóban 25 éve figyelemmel követed a magyar focit, akkor nem tudom mi ez a hatalmas katarzis (lehet nem a legmegfelelőbb szó rá) részedről? Ez a 2:1 semmi a 1:12-es pótselejtezőhöz, vagy a 0:6-os szovjetek elleni meccshez képest. Kikaptunk egy papíron sokkal esélyesebb csapat ellen. A fél védelmünk hiányzott, csatárunk egyszerűen nincs, erre mindenki úgy éli meg ezt a vereséget, mint a berni vb-döntőt...

Minden józan ember tudta a selejtezők előtt, hogy itt a 4. hely a papírforma. Most meg megy a hiszti, hogy nem leszünk 2-ak. Szerintem az, hogy még most is versenyben vagyunk a 2. helyért, dicséretre ad okot, nem gyalázkodásra. Nem azt mondom, hogy ne is legyenek elvárásaink a csapattal szemben, de ami menni szokott 1-1 vereség (és győzelem) után, az azt mutatja, hogy itt az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy milyen helyzetben van a magyar foci...

Amúgy nem értem mi köze van a politikának (ahol szarháziak szánt szándékkal tesznek tönkre mindent) ahhoz, hogy a magyar foci gyenge. A mai fiatalok igen komoly része külföldön lesz felnőtt játékos, ahol elvileg nem úgy mennek a dolgok mint a magyar posványban. Csak az a baj, hogy többségük még most is olasz 2cserepadon, meg spanyol 3ban szórakozik. És még ott is többszörösét keresik annak, amit itthon. Annak, amit mindenki úgy irigyel tőlük. Szóval nem csak a rendszerrel van baj, bár azt elismerem, hogy ott hatamas problémák vannak, de ezzel se te, se én nem tudunk mit kezdeni.

Magyar focisták túl sok pénzt keresnek? Osztrák másodosztályban vannak ilyen fizetések... Jó pár országban hetente kapnak ekkora fizetéseket, mint itt ezek 1 év alatt.

Aztán persze jön az az unalmas mondat, hogy majd akkor megyek meccsre itthon, ha jó lesz a foci. Angliában is azért járnak annyian, mert jó. Hát persze. Kérdezz meg egy falusi szurkolót, aki a 4-ed, 5-ödosztályú csapatnak szurkol. Ott a 10ezer fős városkában 2hetente kimegy 5ezer ember, biztos azért, mert az angol 4-edosztály olyan marha színvonalas. Ja, mert ott hajtás van.
Itthon megye1-ben is vannak hatalmas rangadók. Hajtással, drámával, küzdelemmel. Csak épp arra sincs pénz, hogy a mezeket kifizesse az egyesület. De a fiatalok inkább otthon nézik a real és a juve meccseit a tv-ben.

A válogatott nem játszott jól szombaton, de mindent megtettek amit tudtak.1-2 játékos kivételével sajnos, akit nem fogok szidni, illetve fogok, de nem ezen lesz a hangsúly. Majd az edző feladata, hogy kitegye a szűrüket, ez már az ő felelőssége. Koemannak vannak hibái, most többet is láthattunk tőle, de szarból nem lehet várat építeni, Mourinho, Ferguson, Wenger sem tudna többet kihozni ebből az alapanyagból. Sőt, szerintem sírva szaladna innen. Nemzetközi szintű csatárunk nincs, védelmünk épp egy kezdőcsapatnyi. Kapus poszton és középpályán van választék. És így vagyunk versenyben (még ha alul maradunk is) a portugálokkal és a svédekkel.

Lehet, hogy azért látom másképp, mint a barca, mu, inter "szurkolók", mert én a helyi kiscsapat szurkolója vagyok, és tisztában vagyok vele, hogy nem a bajnoki cím a cél, és bár letör 1-1 fájóbb vereség, de a helyén tudom kezelni a dolgokat, és minden kis győzelemnek őszintén tudok örülni. És sajnos a nemzetközi porondon a magyar csapat is kiscsapatnak számít.

Próbálok úgy hozzáállni a dolgokhoz, hogy a foci örömöt adjon, ne bánatot. És ez a válogatott rengeteg örömet okozott, sokkal többet, mint az ezt megelőző pár évben. De vannak olyanok, akik abban lelik örömüket, hogy panaszkodhatnak. Ő dolguk, de sajnos most annyi ilyen ember vesz körül, hogy megmérgezik még a levegőt is a rosszindulatukkal. Kösz ebből nem kérek. És most, amikor nem történt tragédia, egyszerűen elmaradt a remélt csoda, mindenhol csak ezt hallani.

Nem személyeskedni akartam, meg kötekedni, csak engem ez a meccs utáni anyázás, meg világvége hangulat jobban zavar, mint maga a vereség.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 12:03:35

@Mr.AT:

Pedig te egyetértettél calcio_di_rigore-vel, hogy elégedetlenkednek a szurkolók...

A Juventus a kilencvenes évek végén olyan volt, mint most a Barca: élmény volt nézni őket, még a semlegeseknek is! Most? Én megpróbálom néha megnézni egy-egy meccsüket, de általában negyed óránál tovább nem bírom. Lehet, hogy idénre ez megváltozik majd.

De nem ez a lényeg. Hanem hogy minden csapatot a saját lehetőségeihez kell viszonyítani. Önmagához képest a magyar válogatottól már az is szép eredmény, hogy a papíron nála gyengébbeket biztosan megveri. Nem volt ez mindig így.

Hispan07 2009.09.07. 12:21:04

@durumdara: riszpekt, a tengerparti történet nagyon-nagyon találó

Mr.AT 2009.09.07. 12:28:34

@Csöncsön: Az, hogy te személy szerint nem élvezed egy meccsüket, s az, hogy "most pedig éppen jobb, mint egy átlagos olasz középcsapat", ettől még messze nem ugyanaz.

Ha meg nem élvezed, ne nézd. Semmi sem kötelező - fikázni sem.

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2009.09.07. 12:33:06

@Mr.AT:
Abszolút egyetértek azzal, amit a fizikum, és a fizikai felkészítés fontosságáról írsz.

Más:
Számomra fura olyan mondatokat hallani, hogy "meccshiány", "nem bírná végigfocizni a 90 percet", stb..
Én normális esetben hetente kétszer futok, ha valamilyen versenyre (tömegrendezvények) készülök, akkor heti háromszor, a megelőző 3 hétben. Van egy pár kiló túlsúlyom, de a félmaraton (21km) megvan két óra
alatt. A focisták 90 perc alatt futnak extrém esetben 13-15 km-et úgy, hogy van közte 15 perc szünet. Nyilván más mindezt labdával, meg más rohanni, megállni, rohanni, de szerintem akár egy hét kihagyás után is végig kellene bírni egy meccset. Aki ezt nem bírja, az nem való futballistának.

Mr.AT 2009.09.07. 12:38:31

@Csöncsön: Mire nem válaszoltam, ó, vizsgáztató nagymester? Egy árva kérdést nem látok a hozzászólásodban, a frappáns "most?" megjegyzést nem számítva, amit viszont gyanítom költői kérdésnek szántál.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 12:42:18

@Mr.AT:

"De nem ez a lényeg. Hanem hogy minden csapatot a saját lehetőségeihez kell viszonyítani. Önmagához képest a magyar válogatottól már az is szép eredmény, hogy a papíron nála gyengébbeket biztosan megveri. Nem volt ez mindig így."

Mr.AT 2009.09.07. 12:48:29

@Csöncsön: És? Én ezt se nem cáfoltam, se nem vitatkoztam vele, semmi. Miért kellett volna erre reagálnom?

Én nem az eredményt, a szép játékot, vagy a rengeteg támadást hiányolom, mert tisztában vagyok a magyar labdarúgás helyzetével és lehetőségeivel.
Én azt hiányolom, hogy miért nem pakoljuk tele a válogatottat olyan játékosokkal, akik alkalmasak arra, amit évtizedek óta a skandináv csapatok játszanak - ütközzenek, zárjanak, elfejeljenek, stb., azaz fizikálisan őröljék fel az ellenfelet.

Zsugában meg húzogatásban nem mostanában fogjuk még csak a középmezőnyben sem stabilizálni a helyünket, mikor pl. épp Portugáliát fogadjuk, ahol a közröhejnek örvendő Quaresma is 2x akkora zsugás, mint tőlünk bárki.

Ez a fizikális felkészítés része, aminek a hagyománya, a mindennapok szerves részévé válása az, ami szvsz hiányzik.
Hogy Hajnal Tamás ha már 168 centi, legalább ne 66 kiló legyen, hanem 73, de az vállban és mellben, és legalább küzdjön, csípjen és harapjon, 90 percen át, ha már egy cselt nem mer irányító létére megcsinálni.

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.07. 13:13:45

@Dr Minimum:

Kedves Dr Minimum!

Én is elnézést kérek a kirohanásért.
Csak tudod nem szeretem, amikor a fórumok a csak másik anyázásával vannak tele. Mindenki kicsit másképp látja a dolgokat, de ettől még az is egy lehetséges igazság.

Én is tudom, hogy a magyar foci - sajnos! - nem való világbajnoki porondra.

Tisztában vagyok azzal, hogy mi nem adunk olyan sok jó játékost profi kluboknak, mint mondjuk a csehek, vagy a közelünkben oly sokan.

De szerintem a színvonal egy lokális probléma, ami azt jelenti, hogy ha a magyar kormány két évi megtakarításból megvenné Ronaldinho-t, akkor Ronaldinho pár év múlva sokadrangú senkivé fejlődne vissza az itteni viszonyok között...

És ezt látom gondnak.

Figyu: NB2-ben, mikor láttam, hogy mik mennek, elképedtem. Aztán NB3-ban is kijutott az, hogy új edző érkezett, aki hozta a saját embereit, és puszipajtásait. Na itt lett elegem az egészből és eldöntöttem, hogy nem, nem leszek focista.
Mert az, hogy 30 km-ről járok oda szívből, se pénz, se bérlet, heti 6 edzés, este 10-kor szállok fel a visszabuszra és ott állva alszom, ez még elmegy. De az, hogy mikor már kezdtem beleélni magam, akkor megint meg kell harcolni az új fejes új puszipajtásaival és ez félévente várható - na ekkor vesztettem el a reményeimet... Akkor már inkább kispálya és lelkes amatőrök...

Érted, széllel szemben nem lehet... Vagy kell egy jó rokon!

És kispályánál, meg sok kis csapatnál láttam, hogy sok ezer lelkes ember van, és azt is láttam, amikor az kispályás csapatka emberei szétcselezték az NB2-es játékosokat, mert azok a nagy térhez voltak szokva, meg amolyan lassabb játékhoz...

Tegnap volt valami Vasas-Honvéd, v. milyen meccs a Sport TV-n.
És ugyanazt láttam, mint kint, a nagyon. Valahogy - figyeljétek meg - az emberek állva várják a labdát, és úgy is passzolnak, hogy a másik áll. Nagyon-nagyon ritka, vagy érdemben kevés az, amikor futva kap labdát, vagy úgy is adja tovább...
Pedig a foci egyik alapja: fusson a labda, ne te. Ha pedig nem a labda, akkor fusson a játékos.
Figyeltétek, hogy Zlatan kapunak háttal adta a svédtársnak a labdát, aki futva vette volna át?

Abban igazad van, hogy 25 év mérlege szegény.
És nem kéne csodát várni. De másik oldalról meg azt kéred számon, hogy így miért nem szurkolunk, támogatunk? Hát pont ezért... Az ember sok pofáraesés után már nem szívesen teszi oda a másik orczáját...

Én azt látom, hogy itt is elkezdődött egy külföldiesedés. Sokadrangú idegen osztályokból jönnek ide játszani... Nem vagyok rasszista, nem azért zavar. Azért zavar, hogy hol vannak a mieink?
Az, hogy a francia válogatott csupa fekete emberből áll és hogy az olimpián is a futók szinte mind feketék, a fehérek meg kalapácsvetők, meg úszók, szerintem elmond valamit arról, hogy azért vannak különbségek valahogy fizikumban, amik talán genetikában, talán társadalmi szinten jelennek meg.

De ha nekünk is vannak jó olimpikonjaink, akkor a foci terén miért kell idegen zsoldosokat alkalmaznunk, akik utána a válogatottba csak honosítás révén kerülhetnek be?

Mondom, nem vagyok nagymagyar, csak egyszerűen nem értem, mint ahogy anno azt sem értettem, hogy az NB2-es csapatban már a sérülteket játszatták, mert nem volt utánpótlás, közben meg 3 osztálya volt a kispályás bajnokságnak nálunk; illetve amikor hétvégén ki akartam menni játszani csak úgy, akkor üresen pangtak a dühöngők... Mind a 10...
Nem értettem, hogy hol vannak ezek az emberek és honnan jönnek, ha mégsincsenek?

Most a 8-kerben mesélte nekem egy tanítónő, hogy rengeteg tehetséges roma játékos (kis Pisont Pista) szeretne focizni, és NEM ENGEDIK ŐKET. Elutasítják a kérelmüket, pedig nekik pl. kilépési lehetőség lenne a szegénységből.

És végül vannak elit klubok (pl. MTK), ahova igen szigorú elbírálással lehetett anno bejutni...

Szóval én azt érzem, hogy az, hogy egy Csernus kellett anno nemistudommelyik csapatnak (talán Győr?), hogy a játékosaikba önbizalmat öntsön, ez elmond valamit...

Közben meg láttam élőben nagyképű NB1-es játékosokat a legújabb autó- és női modellekkel furikázni és nyilatkozni, mintha istenek lennének.

Nekem ez nagyon nem fér meg a fejemben, értitek.

Azt gondolom, hogy a focit valahogy meg kéne tanítani, a tehetségeket pedig ápolni kéne. És akkor még itt a szív kérdése is. Ha nem érzem, hogy megbecsülnek, ha elég a bajnokságban fele erőbedobás is, ha nem jutok előre, mert brazilok, horvátok, stb. játszanak a posztomon - nos ezek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ott tartunk, ahol.

Nekem nagyon tetszett, mikor a Chelsea alig bírt továbbjutni a kupában X éve, mert egy negyedosztályú csapat megszorongatta és ha lehet, mindig kiscsapatnak szurkolok ilyenkor. És ők mennek, mint a gép... Pedig esélytelenek.

Valahogy a magyar szív félelemmel van teli (jaj, mi lesz, ha), amikor a mieink vannak a pályán. És ha félnek, vétenek és akkor még jobban félnek, hogy vétenek...

Hogy ez azért van, mert kishitűek vagyunk, vagy nagy a teher rajtuk nem tudom.

Ha a 25 évet nézem, akkor nincs teher, mert ennél lejjebb már nincs. Ennél csak jobb lehet, nem?

Ha azt nézem, hogy a közönség mindenért hálás, akkor is próbálkozni kéne.

Ha azt nézem, hogy bármit teszek, már jobb, mint csak úgy kikapni, akkor is inkább tenniük kéne.

Én megértem, hogy ráadásul a magyarok kiéhezettek és most bizonyítást szeretnének - annak ellenére, hogy az előélet nem rózsás - ez pedig teher.

De aki odakint focizik, annak szerintem minden hét teher, hiszen hogy bent maradjon az adott csapatban, keményen kell küzdenie.

Tudod az, hogy a kedvesemmel befogott füllel magunkra húztuk a takarót a tizenegyesnél, mert úgy éreztük, hogy na most bukjuk el, ez elmond valamit arról, hogy valahol a háttérben mennyire bízunk az egészben...

Mert ez is kérdés: vakhitű ősbizalom, és Málta után nagyképű nyilatkozatok, svédek után meg kis pokol, vagy inkább tényszerűen tekinteni a dolgokat és inkább másnap csak az eredményt megnézni.

Hidegen tudomásul venni a tényeket, vagy pedig elkeseredett vörös fejjel felrobbanni a tehetetlenségtől...

Egyébként a szombati meccs után nekem az a hülye borsodi reklám, amiben a lelátóról fújják be a golyóbist, még fájóbb: hát már a közönség segítsége kell, hogy a labda az ellenfél hálójába jusson...????? :-( vö. Legyen Ön is Milliomos...

Mourinho már nem a király 2009.09.07. 13:54:27

@durumdara: @Dr Minimum: az a baj, hogy mindkettőtöknek igaza van :(

shinigami 2009.09.07. 14:05:32

@durumdara:
a kis pisontos reszhez annyit, h ja, tenyleg vannak akik iszonyat jol nyomjak, jatszottunk tobb csak romakbol allo cspattal is (tobbnyire igencsak meg lettunk verve, peig nem ma kezdtuk)
ellenben, 1 roma csapattarsam volt, 2 edzesen jelent meg es a masodik vege elott kozolte h elkell mennie, el is engedte az edzo
na mire mi az oltozobe ertunk senkinel nemvolt penz..
gondolom ha ez 1 egyesulet eleteben tobbszor elofordul akkor ertheto a dolog valahol...

balu11 2009.09.07. 14:25:06

a megmaradt (nyilvánvalóan ostoba) válogatott-drukkerek nevében azért kérnénk szerdára is egy posztot... pl. egy Bodor-CR párharc már önmagában megérne néhány mondatot :)

csakazértis: Hajrá, magyarok!

montipájton 2009.09.07. 14:32:00

@Csöncsön: Mi az, hogy argentingyűlölet? Betegre röhögöm magam az ilyen kifejezéseken. Egy magyar, aki gyűlöli az argentinokat. Hagyjuk már.

A "fogadkozáshoz" meg nyilván hozzátartozik, hogy a másik szövkapnál nagyobbnak hirdetem magam, meg 5-0-ás győzelmet jósolok, persze.
Ahogy eddig tejesítettek, illett volna csendben és elszántan készülniük. Mert elég egyértelmű, melyik a jobb csapat, ki is derült szépen.

(Hogy Kaká jobb mint Messi, azt csak brazilgyűlöletem miatt nem teszem hozzá. )) )

kroos 2009.09.07. 14:33:05

@shinigami: Nem, akkor sem érthetö.

Titi120 2009.09.07. 14:41:11

@Mr.AT:
De nem értem miért a hazai első osztályról magyarázol, amikor a válogatott 90 % -a évek óta külföldön játszik, ugyanazt az edzémunkát végzik, mint az ottani csapattársaik.

Gera is ugyanazokat a gyakorlatokat, ugyanúgy elvégzi, mint Andy Johnson, Murphy, Damien Duff vagy Clint Dempsey .

Valamint Hajnal is ugyanazt a terhelést kapja, amit Kehl, Frei vagy Zidan.

Szóval elég meredek a szisztematikus edzésmunka hiányára visszavezetni a dolgokat, ez már rég nem a Mracskó, Bánfi, Illés, Keresztúri Bandi féle alakulat ...

üvöltő dervis 2009.09.07. 14:44:01

Én nem bántom a magyar srácokat, csak szerdán ne így játszanak. Jobban, sokkal jobban.

shinigami 2009.09.07. 14:50:45

@kroos:
szerintem teljesen ertheto, h hiaba lesz 1 jo jatekossal tobb a csapatban ha a masodik utan a fel csapat elmegy...

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.07. 15:07:22

@balu11:

Hát legyen nektek, bár én megígértettem kedvesemmel, hogy rácsap a kezemre valami súlyos tárggyal, ha szerdán a távirányító felé nyúlok... (ő még jobban felhúzta magát a szombati meccsen):

HAJRÁ, MAGYAR VÁLOGATOTT!

kroos 2009.09.07. 15:13:57

@Titi120: Keresztúri Bandi a kedvenc balbekkem volt, öt ne bántsd!

neeskens 2009.09.07. 15:15:03

Gyerekek, ha Tímár nem szalad alá, akkor most arról beszélhetünk, hogy fejlődik a magyar foci?

Őszintén szólva tavaly ősszel Stockholmban jobban játszottunk, mit szombaton. Ez elgondolkodtató azért.

Ezt az olimpiát hagyjuk már, meg a kajakosok, meg a vízilabdások. Meg lehet nézni hány országban űzik ezeket profi szinten.Meg az idegenlégiósok, egyáltalán nem a meglétükkel van gond. Ld. MKB Veszprém.

Ne temessünk és ne emeljünk mennybe . Várjuk meg a selejtező végét és értékeljük higgadtan.

Mr.AT 2009.09.07. 15:24:50

@Titi120: Az alapfizikumát viszont itthonról hozta. Aki 20-22 évesen, külföldre kikerülve kezd ismerkedni a fekvenyomópaddal (lásd. pl. a mindig is látványosan csont és bőr Gera), az olyan komoly alaplemaradásban van, amit extra munkával is csak nagyon nehezen tud később behozni.

Teljesen másképp fejlődnek a csontjai, az ízületei, de akár az alapizomzata is.

Ezenkívül alapvető gondok vannak a kiválasztással is - nálunk nincs egyfajta fizikális minimum, ahol meghúzzuk a határt a kissrácoknál (magasság, alkat, stb.), hanem abból lesz focista, aki tud kettőt dekázni úgy, hogy nem esik le a labda.
Nézd meg az olaszokat, vagy az angolokat (alkatilag), hogy náluk kik játszanak az első osztályban, s nézd meg ugyanezt nálunk.

neeskens 2009.09.07. 15:28:17

@Mr.AT: Most nem azért, de nézd meg Messit, vagy akár Kakát. Egyik sem az az izomkolosszus.

Mr.AT 2009.09.07. 15:44:08

@neeskens: Pár hozzászólással fentebb írtam erről. Nyilván van pár kivételes képességű, de apró játékos (Messi, Kaká, Diego, Robinho, vagy akár régebben pl. R.Baggio), aki klasszis, de ők
- egyrészt a világ futballelitjének kis százalékát adják (tehát nem az a jellemző, hogy 10ből 8 klasszis focista így nézne ki),
- másrészt ők technikailag annyival az átlag fölé nőnek, hogy a hihetetlenül jó képességeik kompenzálják a fizikális lemaradásukat.

Mi (azaz a bő magyar válogatott keret tagjai) nagyon messze vagyunk ettől a szinttől. A legjobbjaink is annyira messze vannak Messi vagy Kaká technikai képzettségétől, hogy nem megengedhető az, hogy egyben fizikális lemaradásban is legyenek.
Erre tényleg jó példa az északi ("skandináv") foci - senki sem színezi túl a játékot (nagyítóval lehet csak találni egy Ibrahimovicot vagy egy Laudrupot), de fizikálisan gyakorlatilag lehetetlen megverni őket.

montipájton 2009.09.07. 15:50:20

@neeskens: Jó, de a kézit se hasonlítsd a focihoz, ne csak a kajakot.
Az igazán nagy magyar siker igazán kvalifikált sportágban a hokiválogatott A.csoportja volt.

neeskens 2009.09.07. 15:53:33

@Mr.AT: Ebben teljesen egyetértünk.Nem akarom szétoffolni a posztot, de számomra a tavalyi MTK-Fenerbahcse volt ebből a szempontból durva élmény élőben. Nem az hogy ennyivel jobbak a törökök, hanem, hogy a "bezzeg" Akadémiáról kikerülő játékosok milyen fizikai állapotban vannak az ellenfélhez képest. Csapatszinten 100 kiló izom volt legalább a differencia.

neeskens 2009.09.07. 15:56:17

@montipájton: őkez az idegenlégiósok miatt hoztam fel példának.
Ott a meghatározó játékosok nagy része külföldi, mégsincs ezzel probléma, mert szállítják az eredményeket. Szóval önmagában nem gond a sok légiós, szerintem.

Mr.AT 2009.09.07. 16:25:48

@neeskens: Pontosan. Én, ha klubedző lennék ma Magyarországon, ott kezdeném, hogy szisztematikusan, valóban heti négyszer súlyzós edzést nyomatnék a srácokkal. Tovább megyek, ha mai magyar NB1es focista lennék, ezt el is várnám, vagy ha nem kapnám, csinálnám magamtól - ahogy most, nem a sport területén dolgozva is csinálom, mintegy kedvtelésből, illetve az egészségem és a formám megőrzése miatt.

Aki akár kispályán, akár nagypályán focizott már, pontosan tudja, mit jelent, ha egy plusz 10 (neadjisten 20-30) kilós izomtömegű játékos ellen kell játszania, akár védőként, akár csatárként.

Mi, mint igazi klasszis tehetségekben régóta szűkölködő ország, ebben kompenzálhatnánk valamennyire a lemaradásunkat: az első osztály 10-12 csapata legyen Terminátor FC, legyenek robusztus, kidolgozott, nagydarab iparosaink, akik tetszőlegesen bevethetők és egyben behelyettesíthetők.

Igazából a világ elitlabdarúgása is ebbe az irányba halad: az igazi elitklubok nagy részében már nagyítóval kell keresni a 180 cm és 80 kg alatti játékosokat, akik pedig mégis kisebbek, azok mind kivételes képességű, technikailag hihetetlenül képzett labdarúgók.

neeskens 2009.09.07. 16:46:43

@Mr.AT: Szerintem az Akadémiai képzést kell átformálni, de ez tök más téma.

Viszont tény, rengeteg párharcot vesztettünk a svédek ellen és a fizikai fölényüknek köszönhetően is uralták a meccset. Elmander, Kallström vagy Mellberg nem jobb "focista" a szó klasszikus értemében, mint Hajnal, Gera vagy Juhász.Viszont élőben iszonyú lendületesek, erősek, ami a tv-n gyakran nem is jön át.

neeskens 2009.09.07. 16:55:08

Persze nem feltétlen izomtömegről van szó, ott van pl a spanyol válogatott: Iniesta, Xavi, Villa, Torres, David Silva-mind kifejezetten vékony, alacsony játékosok.Más kérdés, hogy csupa szálkás izom az összes és borzasztó labdabiztosak.Nyilván a gond az volt, hogy a svéd csapat ráerőltette akaratát a magyarra.

SamS 2009.09.07. 16:59:11

@fesztiválozó: Aki normális edzettségi állapotban van, annak iszonyatosan sok egy hét kihagyás.

Egyébként ez a fizikum egyáltalán nem csak súlyzózás kérdése. Pl. Zlatan állítása szerint a Juventusban találkozott először konditeremmel. Ahhoz képest kicsit megerősödött.

janek91 2009.09.07. 17:50:27

minden lényegset leírtak már előttem. Egyébként írni akartam már korábban is, de körülbelül eddig tartott szombat óta míg magamhoz tértem a meccs után. Mostmár ócsak annyit fűznék hozzá, hogy az egyetlen örömteli dolog a mieinkkel kapcsolatban az volt, hogy végre lecserélték azokat az idejétmúlt kocka számokat a mezen.

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.07. 17:53:58

@Mr.AT:
Egyszer 2 évig fociztam kispályán Jakab Kungfusokkal...

Na ők bírták az iramot, pedig 2 órás mérkőzések voltak. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy a 75-80 kilómmal úgy pattantam le róluk, hogy mint ló a rallyautóról...

És akkor néztek, hogy miért kérek elnézést, mikor ők nem éreztek semmit... :-)

Lojzi_ 2009.09.07. 18:21:21

@SamS: Én meg mindjárt elhiszem, hogy az Ajaxnak nem volt konditerme, vagy nem mutatták meg a srácnak...

SamS 2009.09.07. 18:43:29

@Lojzi_: Legtöbb helyen a játékoson múlik, hogy igénybeveszi-e a kondigépeket. Senki nem teszi kötelezővé, van akinek semmi szüksége rá.

SamS 2009.09.07. 18:47:06

@Mr.AT: "Ezenkívül alapvető gondok vannak a kiválasztással is - nálunk nincs egyfajta fizikális minimum, ahol meghúzzuk a határt a kissrácoknál (magasság, alkat, stb.), hanem abból lesz focista, aki tud kettőt dekázni úgy, hogy nem esik le a labda."

Pont fordítva működik, legalábbis jelenleg. Magas, erős, gyors gyerekeket választanak ki, és hiába kőbuta a játékos, sokkal több eséllyel indul, mint egy nagyon ügyes, okos, de gyengébb fizikumú srác.

Mondjuk a spanyol válogatott és a Barca példája után el lehetne gondolkodni azért ezen.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 18:56:01

@montipájton:

Maradona nyilván kokain hatása alatt nyilatkozott, nem kell az ilyesmit túl komolyan venni, és pláne nem túl komoly következtetéseket levonni belőle.

Az argentinok örökmérlege tudtommal még mindig pozitív a brazilokkal szemben, és a Libertadores Kupákat is számítva nemzetközi eredményeik is jobbak. A történelem alapján teljesen jogos, ha volt önbizalmuk. Más kérdés, hogy én is jobban örültem volna, ha ez leginkább a pályán nyilvánult volna meg. Mondjuk a meccs kimagaslóan legszebb gólját nem brazil ember szerezte, ezt, gondolom, te is elismered. ;-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 18:58:10

@montipájton:

Maradona nyilván kokain hatása alatt nyilatkozott, nem kell az ilyesmit túl komolyan venni, és pláne nem túl komoly következtetéseket levonni belőle.

Az argentinok örökmérlege tudtommal még mindig pozitív a brazilokkal szemben, és a Libertadores Kupákat is számítva nemzetközi eredményeik is jobbak. A történelem alapján teljesen jogos, ha volt önbizalmuk. Más kérdés, hogy én is jobban örültem volna, ha ez leginkább a pályán nyilvánult volna meg. Mondjuk a meccs kimagaslóan legszebb gólját nem brazil ember szerezte, ezt, gondolom, te is elismered. ;-)

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.07. 19:10:44

Szóval összességében még annyi maradt ki a fizetések kapcsán, hogy a fizetés elvégzett munka alapján jár(na).

Egy olyan sportnál, ami időre megy, ott teljesíteni kell, vagy sehova sem jutsz...
Ami nem időre megy, az meg egyéb eredményre.

Azon van kibukva sok ismerősöm - szerintem valahol jogosan - ,hogy igazán nagy teljesítmény nélkül is megvan a pénzük. És nézzük meg, ki keres ilyen kategóriában manapság, mikor az átlagos fizetés ehhez képest nudli?

Vagyis ha egy közalkalmazott lötyögne ilyen szinten, repülne és felvennék a kövezkezőt.

Nézzétek meg a Tesco-t, ahol pisilni sem engedik ki az embereket...

Itt meg: semmi baj, majd legközelebb, végülis a talaj a hibás, meg a hülye bíró, ej, ez a kapufa besegített, stb., mindig van magyarázat.

Jól tudom, milyen vacak, amikor mindent megteszel, de nem sikerül, és minél jobban erőlködsz, annál inkább nem megy a gólszerzés...

De nem minden meccsen - mert ha úgy lenne, akkor miért is kapja az illető a (hazai szinten kiugró) fizetését?

Amikor gyengéd teljesítmény is elég, ott az általános teljesítőképesség is lecsökken - mert nincs rá szükség.

Szerintem ezen kéne változtatni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 19:28:26

@durumdara:

Miért, meccs közben kiengedik pisilni az embereket?

Ekkora demagóg marhaságot se olvastam még. SamS-sel 100%-ig egyetértek. A sok nagyszájú egy ilyen svédek elleni meccsen 5 perc alatt meghalna, és a fülén venné a levegőt.

Mourinho már nem a király 2009.09.07. 19:41:17

@Csöncsön: szerintem meg az örökmérlegen is a brazilok a jobbak. Meg nemzetközileg a vb győzelmeket nézném, ott szintén.
Nameg nemcsak Maradona nyilatkozott, Messike is azt mondta h. sima ügy lesz.
Én örülök, hogy pofára estek.Megint.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.09.07. 19:44:58

@durumdara: a közalkalmazotti szféra éppen arról híres, h simáén kivágják az embert, ha rosszul tartja a körömreszelőt :D

jazs 2009.09.07. 19:52:35

@Csöncsön: Én sajnálom az argentinokat, bár Maradonat nem, mert ő csak az idejüket rabolja, mégis azt mondom, a legszebb gólt Fabiano rúgta a végén.
De kinek mi a szép:)

lexx 2009.09.07. 19:59:56

@Árpádka: viszont itt skociaban O az isten.

hmikey 2009.09.07. 20:24:46

Gera, Hajnal out :S

Azt nem értem, hogy nem jönnek rá a srácok odabenn, hogy a foci csapatjáték. Ha jó ütemben, pontosan passzol a csapat nagy része, akkor kurvamindegy, mekkora batár a védő/középpályás/támadósor, a labda mindig ugyanakkora, és elmegy a lábak között...

Ritmusérzék, gyerekek, ritmusérzék.

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.07. 20:48:03

@Csöncsön:

a.) pisi: egy meccs nem 8-12 órán keresztül tart, mint a munkaidőnk.

b.) a magyar fociról általánosságban volt szó, nem pedig a svéd meccsről. Vagyis arról, hogy erről az oldalról (ld. fizetés + retorzió) érthetőbb a dolog, miért nem MUSZÁJ meghalni a pályán.

c.) nekem anno sok közalkalmazott kollégámat rúgták ki - de nem körömreszelésért. Jött a multivilág - szocialista környezetben.

d.) biztos megfulladnék az első 5 percben - mivel nem erre szerződtem és nem erre edzettem, nem ezért fizetnek. De nekik ez a dolguk, nem?

Utolsó megjegyzés: anno Inter-MU meccs után volt értékelés. Kiemelték Rooney-t, mert támadóként hátrajött Ibráékat szerelni, nem úgy, mint akkor az Interesek tették.
De ez a dolga. Milliós havi keresettel is. Mert ha nem, kiesik a pixisből...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 20:52:17

@Anthony - awkward silence:

Igazad van. Direkt megnéztem a FIFA honlapján.

36 brazil,
34 argentin győzelem és
21 döntetlen a mérleg.

A 60-as évekig a brazilok labdába se rúgtak az albiceleste ellen. Én számolnám a Libertadores Kupát, mert az legalább akkora presztízsű ott, mint itt az EB. Abban pedig még mindig irdatlan az argentinok fölénye a brazilokkal szemben. A klubfutballban úgyszintén.

Összességében legalább akkora az argentin futballkultúra, mint a brazil. De nyilván azért szimpatikusabbak, mert az argentin futballistákban jóval több az alázat. Ezt nem néhány (nyilván elferdített, sajtó által fölpumpált) nyilatkozaton kéne lemérni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 20:54:25

@durumdara:

Csak arra akartam utalni, hogy jobban kéne tisztelni az élsportolókat.

christvhu 2009.09.07. 20:56:04

@durumdara:
DE Mello, hát igen. van mit tanulni tőle.......
De a mentalitás akkor is értékelendő az utolsó húsz percben!
Ha azt megtartjuk és pár ember összeszedi magát, vagy kikerül (hajnal? ilyen rosszul soha nem láttam játszani, pedig eddig sem törte össze magát a válogatottban...) van jövője ennek a csapatnak!
Ria Ria Hungária

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2009.09.07. 20:58:04

@Csöncsön: "A 60-as évekig a brazilok labdába se rúgtak az albiceleste ellen. Én számolnám a Libertadores Kupát, mert az legalább akkora presztízsű ott, mint itt az EB."

Az inkább az itteni BL-nek felel meg. Amiről te beszélsz, az a Copa America.

SamS 2009.09.07. 21:04:13

@durumdara: Azért a te személyes sérelmeid miatt nehogymár a magyar válogatott játékosok legyenek hibásak.

Kb. ugyanannyira teszik oda magukat, mint egy átlag magyar ember, néha annál még jobban is. Nem is értem ezt az egészet, hogy egy válogatott sportolótól miért sajnálod a pénzt, akik ráadásul külföldön karriert csináltak maguknak.

BruceWayne 2009.09.07. 21:16:14

A brazilok úgy tartják hogy az argentin ember az az mikor keresztezel egy adag bennszülöttet, egy adag cigányt és egy adag szart. Ha ugyanezt két adag szarral csinálod az az uruguayi :-)
/asszem így volt pontosan/

Lojzi_ 2009.09.07. 21:29:49

Maradjunk annyiban, hogy ez az öt perc után kifulladnánk duma ez egy agyament baromság.

Szerinted mit csinálna Hajnal, ha hirtelenmódon kenyeret kellene sütnie, számítógépet szerelnie, vagy embert gyógyítania?

Lehet azt mondaná, hogy az első feladat egy kicsit korán jött.

Annyi a különbség mindössze, hogy a pék nem mondhatja, hogy korán jött a liszt, az orvos nem mondhatja, hogy ez az első beteg volt aznap reggel és rám is furcsán néznének, ha az első problémát, vagy feladatot úgy oldanám meg, hogy összeomlik egy szerver valahol.

SamS 2009.09.07. 21:41:46

@Lojzi_: A futball egyáltalán nem olyan létszükség, mint a kaja vagy az egészség.

A játékos a nézők és saját maga szórakoztatása miatt játszik elsősorban, azt meg te döntöd el, hogy kimész-e a meccsre vagy megnézed a tévében, esetleg leszarod az egészet és inkább moziba mész a meccs idején. Ha annyira szarok lennének ezek a fiúk a szakmájukban, nem drukkolt volna nekik 10 millió ember a hétvégén, de mivel legalább ennyien kíváncsiak voltak rájuk, nyilván ők is megérik a pénzüket.

Lojzi_ 2009.09.07. 21:42:55

@Csöncsön: Kit tekintünk élsportolónak?
Egy NB1-es posványvban tingli-tanglizó, hetente két edzést és egy meccset lealibiző, gyakorlatilag teljesítménykényszer nélkül, nagy lóvéért békésen elfröccsözgető, sörözgető ún. "sportember"-eket remélem nem.

A válogatott szintű focistáink is hol lehetnek a világ élmezőnyéhez képest?
A világ legerősebb 5000 játékosába vajon hány magyar fér be?
És az 500-ba?

Lojzi_ 2009.09.07. 21:52:41

@SamS: Persze. Kutyákkal, macskákkal, háztetőcserepekkel együtt lehet.
Amerre én elő szoktam fordulni (munkahely, baráti kör, rokonság, volt iskolatársak, stb.), ott már azzal kisebbségben vagyok általában, hogy érdekel a foci, de míg a BL, a VB és az EB eseményeiről (ugye ezek nem magyar érdekeltségű rendezvények szoktak lenni...) el lehet beszélgetni a maradékkal, addig a legtöbbje az itthoni focit egy olyan komolytalan "sport"-nak tekinti, ami az ún. labdarúgástól alapjaiban különbözik. Jelzem velem teljes egyetértésben.

Vagy az RTL Klub is azért akarta a Barátok Közt miatt csúsztatni a meccset, mert ki akart cseszni 10 millió tűkön ülő szurkolóval?

Ha megfigyeled, akkor itt is vagyunk vagy 100-an, 150-en fociőrültek, akik rendszeresen kommentelünk, de azért itt is van jópár ember, aki csak a válogatottnak szurkol, az NB1-re, vagy a Debrecen könnyített sorsolással elért sikerére magasról tesz, meg van olyan is, aki a válogatotton is csak röhög és/vagy szidja őket, hogy megint elvettek az életéből értékes perceket a semmiért.

10 millió mi? Röhög a vakbelem.

shinigami 2009.09.07. 22:39:16

@Lojzi_:
mondjuk baratok koztet sem neznek 10 millioan...

Lojzi_ 2009.09.07. 22:51:11

@shinigami: Én ezt pontosan tudom.
Sőt, televíziót sem.

Nem is én kezdtem el nagy számokkal dobálózni, hanem SamS kolléga.

Der Beste 2009.09.07. 23:05:43

@Mr.AT: Nagyon jól látod a dolgokat, ami a fizikai adottságokat illeti.
Madárcsontú, 170 centi alatti emberekkel nem lehet felvenni a versenyt 2009-ben szinte egyetlen válogatottal sem.

Ebben a tekintetben számomra az NBA az etalon. Ott a játékosok döntő többsége úgy néz ki, mint egy főállású testépítő. Ok, tudom, hogy koksz meg minden, de akkor is. Egy sportoló legyen izmos.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 23:21:07

@Lojzi_:

Szó se róla, azt is furcsának tartanám, ha a futballisták meg a pékeken és orvosokon köszörülnék a nyelvüket, mondván, de hülye, nem is olyan szikével kellene műtenie, hanem másfélével...

@Der Beste:

A spanyolok azért eléggé fölveszik...

Én pont azt szeretem a fociban, hogy itt nem csak izomagyú vadbarmok érvényesülhetnek, mint ugye másutt... Persze raknak izmokat mindenkire, de Kaká például olyan cingár volt kamaszkorában, hogy kórházi esetnek számított, vagy a komplett spanyol középpályát is nehéz volna bodybilderekkel összetéveszteni.

Részemről jó éjt!

Lojzi_ 2009.09.07. 23:29:09

@Csöncsön: Viszont azért azt csak megkérdezhetzi már az átlagember is, hogy "Dokikám, biztosan a végbelemen keresztül kell szemműtétet végezni?" (vö.: svédek ellen 90 perc beívelgetés...)

És a teljesítményt sem olyan nehéz kívülről megítélni. El lehet tépni foggal a zsemlét, vagy olyan, mint a rágógumi? Netalántán tele van, vagy beszakad a teteje.
Vagy túlélte a beteg a rutinműtétet, avagy sem.
Egyáltalán! Van olyan orvos, aki MEG SEM PRÓBÁLJA megmenteni a beteg életét?
És ha van is: főorvosi pozicióban maradhat a következő műtétre is?

Vagy mondja-e a oék, hogy aki szerint sületlen a kenyér, az nem magyar?

calcio_di_rigore 2009.09.08. 00:43:07

@Csöncsön: Már megint ez a középcsapatos duma, nem unjátok még? Nagyon meg fogsz Te még lepődni...

A szurkolók meg akkor elégedetlenek, ha van rá okuk, nyilván sokkal kevesebbszer mint a magyar válogatott esetében. Most azt akarod megmagyarázni, hogy Albánia és Málta legyőzése után már ne is lássuk meg, ne tegyük szóvá a hibákat? Hogyan fogják akkor kijavítani? Ennyire alacsonyan van a léc? Sajnálom, én ezt nem fogom elfogadni.

Újabb Juvés példát hoznék, mivel őket figyelem: Felipe Melot leigazolták 25 millióért, aztán a felkészülés végén volt 1-2 gyengébb edzőmeccse(!), veszélyes helyen eladott labdája stb. Néhány szurkoló megkérdőjelezte hogy valóban megért-e ennyi pénzt. Melo csak annyit mondott, hogy nagyon keveset pihent a nyáron, fáradtnak érzi magát, de a bajnokságra összeszedi magát fizikailag. És lám, tényleg, a Roma ellen világklasszis teljesítményt nyújtott, mindenhol ott volt, 3 ember helyett dolgozott, gólt rúgott.

Nálunk mi van? Aki szerint jogosan kaptunk ki, az nem magyar.
Hát b+.

Asidotus 2009.09.08. 00:49:14

Beszélünk itt technikai képzettségről, fizikumról, állóképességről, de szerintem a magyar foci legnagyobb gyengesége a játékosok fejében keresendő. Egyszerűen lassan gondolkodnak. Azért állva passzolnak, mert közben ki kell találniuk, hogy hová, kinek passzoljanak. És azért állva várják, hogy a társuk ki tudja találni. És hiába vannak jó európai klubokban, ha ott is csak padoznak, akkor nem tanulnak meg gyorsan gondolkozni, előre kalkulálni. Mert azt csak gyors iramú (ahol nem a futás sebességét értem, hanem a döntések meghozatalának gyorsaságát.) Nem véletlen, hogy a két legjobbunk, Juhász és Dzsudzsák mostanában alapemberei a csapatuknak. Játszanak, gyorsan kell dönteniük.

Mourinho már nem a király 2009.09.08. 07:19:43

@Nűnű: a másik dolog, hogy teher alatt nem tudnak játszani. Az első meccseken még nem volt akkora a tét. De ha azt mondanák, hogy Albániát meg kell verni ki-ki meccsen és kint vagyunk a vb-n nem menne. Összefosnák magukat és 2 egyenest nem tudnának rugni a labdába.
Mért játszunk jól bari meccseken ilyen olasz meg németek ellen (azon kívül h. ott az ellenfél le se sz@rja) ??

kroos 2009.09.08. 07:59:09

@Lojzi_: ,,Debrecen könnyített sorsolással elért sikerére magasról tesz"

azért lehet volt szerencsénk a sorsolásnál de ez már kijárt nekünk nagyon.
+másoknak is volt ám szerencséja,a a Sparta Praha akivel a Fradi játszott?
Én erröl irtam egy kis szösszenetet .
foci.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=110321

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.08. 08:04:42

@Csöncsön:
Tisztelem az élsportolókat, tegnap néztem Cseh Lászlót, aki nagyon elégedetlen volt magával és megdöbbentem, mennyire kritikus volt saját magával szemben, pedig az edzését látva ott 1,5 perc alatt haltam volna le (továbbá betegen állt oda anno).

Csak valahogy néha kettősnek érzem azt, hogy elvileg szerintem AZ EGY MEGTISZTELTETÉS, HOGY ÉN KÉPVISELHETEK SOK MILLIÓ EMBERT, A HAZÁMAT. Hogy ENGEM TEKINTENEK ANNYIRA JÓNAK, A LEGJOBBAK EGYIKÉNEK, HOGY ŐKET KÉPVISELJEM.

A politikusok-vezetők fizetését ezért nem nyomnám az egekbe, mert ők már azzal kiemelt személyek, hogy bennük a bizalom, őket bíztuk meg a képviseletünkkel... Ok, tudom, idealista szemlélet, de akkor is...

Egyébiránt: bár esélyt kell adni, támogatni kell (szurkolással is), de nem szabad világmegváltó csodákat várni és én a kommentjeimmel inkább arra akartam felhívni a figyelmet, hogy itthon mi van. A válogatott a jéghegy csúcsa, ráadásul általában nem is honiak játszanak.

Nem saját sérelmeimről van szó, hanem arról, hogy sok szimpla anya, vagy közember mennyi mindent kénytelen vállalni és néha az életben maradásért küzd elég alacsony fizetéssel, és itt meg ez a nagy helyzet... no tudjátok.

Abban igazatok van, hogy az utolsó időszakban (a 93. percet kivéve) megtáltosodtak a fiúk, kezdtek ráérezni, hogy van keresnivalójuk... Na ebből kéne sokkal-sokkal több!

De le kell szűrni a tanulságokat (20 év):
- állóképesség, futásmennyiség
- harciasság, ütközések
- mozgó játék, mozgó emberek
- földön vitt labda (ehhez értünk), cselek
- több mozgás, hogy több passzolás, háromszögelés lehessen
- nem kell megijedni a labdától, és rögtön szabadulni tőle (általában hátrafelé, vagy amerre állok)
- több szív, több hit abban, hogy igenis lehet, igenis merhetünk (pszichikus támogatás)
- több kapuralövés - még a próbálkozás is több, mint a holt játék
- a védelemben SZOROS emberfogás, jobban az emberre kell tapadni, és az embert figyelni (sokszor 3 ember kóvályog 1 támadó körül)

Én ezeket láttam a meccseken kívülről. Belülről más érzés, ismerős dolog ez.

Szerdán pedig Hajrá!

drosiii 2009.09.08. 08:44:02

Ismételten csak annyit tudok mondani, hogy a 3. selejtezőcsoport mezőnye VICC.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.09.08. 09:51:45

@durumdara: a szurkolókon kívül maga a szakma miért nem akarja levonni a tanulságokat? mért jó nekik a lassan apadó szar? mert nem lötyögtetik?
itthon pl mért nem fognak össze szurkolói csoportok és mért nem veszik meg közösen a klubjukat, ha mindenki ennyire unja ami a fociban van és mindenki ennyire változtatni akar?

bárki bármit mond, szerintem ez a mi felelősségünk is, de lehet csak "vétkesek közt cinkos aki néma" elv alapján

van egy cseh mondás, ami úgy érzem hűen tükrözi hogy látják máshol a dolgokhoz való hozzáállásunkat (azt is mennyire jó a szakmának a langyos állóvíz), így szól: majd megcsinálom egy magyar év múlva, jelentése pedig: soha nem csinálom meg

fentebbieket felfoghatjátok költői kérdéseknek is, főleg mert valószínűleg innentől kezdődne a sport és a politika halmaznak a közös metszete, arról mi meg nem akarunk beszélni, mert mi csak szurkolni akarunk

Mérgező Hulladék 2009.09.08. 10:02:35

Lehet, mégsem kellene az nst-n magyar focival foglalkozni. Akkor talán nem jönnének elő a "jó kis hajtós játékosok vannak az NBIII-ban, talán belőlük is lehetne válogatni a szövetségi kapitánynak" meg a "miért adnak annyi pénzt ezeknek a naplopó focistáknak, amikor a pék meg sokkal többet dolgozik kevesebbért" típusú kommentek. Itt valahogy már nem számítok ilyenekre.

Titi120 2009.09.08. 10:36:57

@Mr.AT:
Ezt alapvetően elfogadom, de az ugye megvan, hogy pont Hajnal volt az, aki már tinidzserként, 17 évesen kikerült a Schalkéhez ?

Én nem vagyok szakértő, de úgy gondolom, hogy ez nagyrészt alkati kérdés is.

"Ezenkívül alapvető gondok vannak a kiválasztással is - nálunk nincs egyfajta fizikális minimum, ahol meghúzzuk a határt a kissrácoknál (magasság, alkat, stb.), hanem abból lesz focista, aki tud kettőt dekázni úgy, hogy nem esik le a labda."

Még szerencse.
Ha a világban ez fordítva lenne, akkor szegényebbek lennénk egy Maradonával, Kakával, Messivel, az biztos ...

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.08. 10:48:15

@Artsuhtaraz:

Szerintem észrevenni egy dolog, de érdekeltnek lenni benne egy másik...

És lehet érdekeltnek lenni a saját tájamon, meg lehet érdekeltnek lenni globálisan.

Lokális érdekeltség, hogy nekem, meg a pár havernek jó, a többiekre meg teszek... Ha túl jó focistáim vannak, lenyúlják őket, vagy külföldre mennek. Így viszont forog a kerék, jön a lé. Ha túl kiugróak az eredmények, még rájönnek az emberek, hogy így is tudunk játszani és jaj, netalán még megkövetelik a jövőben...

Globális érdekeltség pedig az, hogy ha a magyar foci állapota nagyon megjavul, akkor az UEFA irányából jönni fog a pénz (Bajnokok Ligája, stb.) a csapatokhoz, a nemzethez (mert idejön a külföldi szurkolni) és a nagyobb kihívás több eredményt szül, illetve a nemzetközi porond révén több pénzt hoznak az igazolások és reklámbevételek.
Ez pedig mindenkire hat, mert akkor már a stadionok sem konganak, lehet mezt eladni, magyarán a sport termel is.

Mello:
Annak a farmernak, aki kukoricájával rendszeresen az első helyezést érte el az állami vetőmag-kiállításon, az volt a szokása, hogy megosztotta szomszédaival a legjobb vetőmagkészletét. Amikor rákérdeztek, hogy miért teszi ezt, így válaszolt:
- Valójában önző érdekből. A szél ugyanis felkapja a virágport, és tábláról táblára hordja. Ha tehát a szomszédom hitványabb fajtát termeszt, az ő táblájáról érkező virágpor lerontaná az én állományomat is. Ezért nagy súlyt fektetek arra, hogy ők is a legjobb fajtát termesszék.

Nem akarok politizálni: de igazad van, Pató Pál urak vagyunk és velünk mindent megtehetnek, mert nem tiltakozunk... Ha gáz van, elég egy pár új sorozat a TV-be, néhány cikk-cakk-celeb-csihi-puhi, kis uszítás valaki másra, stb., és meg van oldva.

balu11 2009.09.08. 10:53:06

@Anthony - awkward silence: De ha azt mondanák, hogy Albániát meg kell verni ki-ki meccsen és kint vagyunk a vb-n nem menne.

Ez nem igaz. Albániát meg kellett verni idegenben, hogy legyen sanszunk a továbbiakban, és ezt megtettük - pont az az akarat, hajtás, önbizalom hiányzott a svédek ellen, ami Albániában megvolt.

Sztem nem is annyira a tét, mint az ellenfél túlzott tisztelete a legnagyobb baj (mentálisan). Egyedül Dzsudzsáknak és Husztinak (meg Saníinak) van töke az előrejátékosok közül. Ez nagyon kevés, főleg, h még nem volt olyan, ők mind jók is lettek volna egyszerre.

Fázok a holnapi meccstől nagyon! Örülnék egy x-nek, hog ymegtartsuk a böcsületünket + az esélyt a 3. helyre (ami akár 5. helyett 4. kalapot érhet jövőre!).

Viszont lehet, h túlzottan szurkoló vagyok, de igenis látok fejlődést a játékban és az eredményekben is. Nem nagyot, de látok. Újabb lépés lenne, ha következő meccsekből 1 v. két pontot tudnánk hozni. Én ezt várom a portugál*2, dán meccsektől - 2 pont (ami azt jelentené, hogy 3 nálunk sokkal jobb együttes 6 meccsen 3szor tudott csak lenyomni minket - nem nagy dicsőség, OK, de valami, ... egy lépés előre).

Mr.AT 2009.09.08. 10:54:53

@Mérgező Hulladék: :-) Respect, egyetértek. :-)

Mr.AT 2009.09.08. 11:04:10

@Titi120: Hadd ne írjam már le századszor, hogy Kaká meg Messi a mai elitfoci játékosainak jellemzően 2%át teszik ki, alkati szempontból.

Olasz vagy angol csapatban akkor játszhatsz 80 kg alatti testsúllyal, vagy 180 centi alatt, ha aranylabdás vagy, vagy szemmel láthatóan reális esélyed van rá, hogy pár éven belül Aranylabdát nyerj.

Mi meg erőltetjük Tomikát meg Gerát, miközben az, ami miatt erőltetjük őket, hosszú idő óta nem jellemzi őket a válogatottban. Helyettük lett volna egy jó kis Varga Józsis ütköző középpályánk, akkor talán nem fordult volna elő az, hogy 10 percig nem jövünk ki a saját térfélről.

Be kellene már látni, hogy nem mi vagyunk a világ legnagyobb zsugásainak hazája. Dzsudzsákban benne van a zsuga, és szerencsére neki kezd fizikuma is lenni, mellé kell Sanyi meg a túloldalra Huszti, a többiek meg pusztítsanak, amit tudnak.

Itt focit régóta néző emberek leírnak olyanokat, hogy meg kell vernünk Portugáliát. Emberek, ébresztő! A keretük leggyengébb játékosa is legalább egy klasszissal jobb a mi legerősebb játékosunknál.
Ezeket megölni, leütközni, befenyíteni lehet (ahogy azt a dánok is tették), megverni vagy lejátszani (pláne ezzel a kerettel, ami nekünk van) soha.

Ha mi itt húzogatni meg kényszerítőzni akarunk, az lesz, mint a 97es pótselejtezőn, a 10. percben 0:3. Csak felsorolnék pár nevet: Deco, Tiago, Nani, Bosingwa, Ricardo Carvalho, Pepe, Maniche, Nuno Gomes, Simao vagy hát ugye a főkancigány, CR7, akik mind tudják, hogy a továbbjutásuk múlhat azon, ha minket nem vernek meg. Gondolkozzunk már reálisan.

balu11 2009.09.08. 11:17:30

@Mr.AT: @Mérgező Hulladék: nem kötelező kommentelni a magyarfocival kapcsolatos posztokban. Sőt! Elolvasni sem kell őket. Mindenki megmaradhat a saját szuperligája szupercsapatánál. (no offense)

Mr.AT 2009.09.08. 11:26:25

@balu11: Easy. MH szvsz arra írta, amit írt, hogy ne essünk már egy bizonyos színvonal alá, legalábbis ami a fociszakmai szintet illeti. Nem a magyar foci ellen irányult a komment, hanem a "miért keres a focista többet, mint a pék" szintű okfejtések elkerülésére.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.09.08. 11:39:49

@Mérgező Hulladék: ezzel kb te is azt mondtad, hogy ne beszéljünk magyar fociról, mert még vmi történne

@durumdara: most is szombat este óta annyi történt, hogy elkezdték a kommentelők piszkálni azt a bizonyos szart - , amit ebben a szövegkörnyezetben tekinthetünk a magyar focika szinonímájának - , de inkább nem beszélünk arról, hogy milyen nagyfejesek miért nem csinálnak semmit, mert nehogymár belevonjuk a politikát és az mlsz vezetését, pedig be kéne végre látni, hogy amíg csak a szar legtetejéről fölözgetünk, néhány galacsint arrébb pöckölünk, addig semmi nem fog változni, le kell merülni az aljára és ahhoz le kellene anyázni az összes felsőbb vezetőt

amíg nem merünk szembesülni a hibák valós okával, addig értelmetlen a hibákat feszegetni,
vagy maradjunk mezei szurkolók, akik nézik focit, örömködnek vagy búslakodnak, megbeszélik melyik játékos szar, melyiknek van jövője a pályán, ha pedig érdemi szurkolók akarunk lenni, akiknek tényleg szívügye a sportág hazai helyzete, akkor piszkáljuk már meg és ne féljünk attól, hogy darázsfészekbe nyúlunk

@Mr.AT: ha nem egyértelmű most mit írtam: az is hozzátartozik ahhoz (részben biztosan), hogy miért tart ott a magyar fodbal ahol

Mr.AT 2009.09.08. 11:52:42

@Artsuhtaraz: Magunk közt szólva én nem holmi vezetésekben látom a hibát. Inkompetens vagy akár masszívan zsebre dolgozó korrupt vezetők mindenhol, minden országban vannak, az élvonalbeli politikában és sportszakmai vezetésekben egyaránt.

Nálunk valahol ott a gond, hogy nagyon kevés fiatal van az utánpótlásban - s ez inkább társadalmi, semmint társadalomirányítási kérdés.
Ha lenne 300.000 igazolt labdarúgó az országban (3%), a mostani 90.000 helyett, s korunk gyermekei éppúgy a füvön (salakon, aszfalton, stb.) rúgnák a labdát, mint mi 25-30 éve, akkor lenne egy olyan merítési lehetőség, ami a nagy számok törvénye alapján termelne ki pár tucat jó (ha nem is extraklasszis) focistát, aki számba vehető pl. egy válogatott összeállításánál.

Ez nem darázsfészek kérdése, hanem társadalmi szemléleté, amiben egy kb. 10 éves lemaradásban még vagyunk - ugyanis bárhol járok az országban, rengeteg focipályát látok, ami üresen áll, lakótelepeken éppúgy, mint falvakban. (Mikor mi kissrácok voltunk, a pályát ki kellett várni, vagy meg kellett küzdeni érte.)
Nálunk még az a trend (főként alsó- és középrétegeknél), ha a gép vagy a tv előtt punnyadsz. Az osztrákoknál már pl. sokkal inkább szervesen része a rendszeres és csoportos mozgás (akár családi kereteken belül) a mindennapoknak.
Ennek nyilván vannak anyagi és társadalmi okai is, amelyek messzire vezetnek, ebbe keretek híján nem is mennék bele - de valahogy kicsit mindig demagógiának érzem, mikor 1-2-3, stb. vezetőt nevesítve látjuk megfogni a probléma lényegét.

balu11 2009.09.08. 12:02:18

@Mr.AT: OK

csak erre írtam:

"Lehet, mégsem kellene az nst-n magyar focival foglalkozni" (MH)

a többivel (többé-kevésbé) egyet tudok érteni

peace :)

Tika_ 2009.09.08. 12:04:32

@balu11: Kérlek. Egyetértek. Várom a posztot a spanyol, argentin, brazil, stb. válogatottak meccseiről, a szupercsapatok játékosairól szóló latolgatásokról, vagy akár csak pletykákról, stb.
Tök jogosan, mert ugye blog a világ legjobb futballjáról.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.09.08. 12:14:27

@Mr.AT: az anyagi és társadalmi okokért ki felelős? többek között azokról beszél itt mindenki szombat este óta, azok nem felelősek azért a helyzetért, aminek mi most nem tudunk örülni?
másrészt azt próbáltam mondani (még ha nem is volt annyira egyértelmű), hogy a vezetők IS hibásak és minden hibáról kéne beszélni, nem csak arról hogy hajnal mért nem fekszik fekvenyomópadra,
ugyanúgy probléma hogy kevés igazolt játékos van, mint az hogy ami pénzt állambácsi beleölt a fociba az nagyon látványosan eltűnt, és hogy az mlsznek az a legfontosabb, hogy madonna ne rondítsa el a népstadion gyepét és pr kampányának részévé tegye marian cozma halálát

Mr.AT 2009.09.08. 12:24:53

@Artsuhtaraz: Nem hinném, hogy ez a blog arról szólna, hogy a politikai értelemben vett anyagi és társadalmi okokról beszélgessünk.

Én viszonylag sokat foglalkoztam ezzel a témával az életem elmúlt 15 évében, aztán pár éve teljesen leálltam vele, annyira kiábrándultam az egész témából. Ha egy kicsit közel kerülsz a tűzhöz, 90es IQ felett rögtön meglátod, hogy az egész frontkommunikáció színház, melyet teljesen világosan felrajzolható anyagi érdekek vezérelnek, amit oldaltól függetlenül mindenki gondosan leplezni próbál.

Annak az esélye, hogy ez valaha, valahol, valamikor megváltozzon, egyenlő a nullával, ezt látatlanban hidd el nekem, még úgy is, hogy nem ismersz - de tudom, miről beszélek. Teljesen felesleges arról bekezdéseket írnia itt bárkinek, vagy tüntetgetnie, vagy dobálóznia, vagy bármely módon kifejtenie a politikai-társadalmi nézeteit, hogy mit és hogyan KELLENE tenni - nincsenek már kérdések, itt szilárd és stabil válaszok vannak csupán, s csak színben különböző érdekcsoportok, akik mind ugyanezt képviselik.

Párhuzamosan pedig a felelősség nélküliség országa vagyunk - itt egy bizonyos szint felett kvázi BÁRMIT meg lehet tenni, következmények és vállalt felelősségek sosincsenek, mégpedig azért nincsenek, mert ha kell, a kör mindig bezárul, s kicsit értő szemmel gyorsan meglátható, hogy a kör zárását ilyenkor valamennyi oldal pont ugyanilyen lelkesen segíti.

Nem az a kérdés, hogy szomorú-e ez, mert nyilvánvaló, hogy az. Az sem kérdés, hogy jól van-e így, mert nyilvánvaló, hogy nincs. Az a kérdés, hogy van-e értelme neked, nekem, meg a másik itt kommentelő kb. 100-200 embernek erről bekezdéseket írnia itt. Az a válasz, hogy nincs. Semmi, de SEMMI értelme nincs, maximum lehangoljuk még ezt a kis kellemesen pezsgő és színes blogot is a nagy magyar valósággal.

Titi120 2009.09.08. 12:39:49

@Mr.AT:
"Olasz vagy angol csapatban akkor játszhatsz 80 kg alatti testsúllyal, vagy 180 centi alatt, ha aranylabdás vagy, vagy szemmel láthatóan reális esélyed van rá, hogy pár éven belül Aranylabdát nyerj."

Viszont ehhez képest egész jól megállta, megállja a helyét a PL -ben (akkor is ha mostanában inkább pados) Gera, vagy az olasznál kategóriákkal biztos nem gyengébb (sőt ... de ebbe most ne menjünk bele) Bundesligában Hajnal.

"A keretük leggyengébb játékosa is legalább egy klasszissal jobb a mi legerősebb játékosunknál."

Mégha így is lenne, akkor is felmerül bennem, hogy mennyivel áll jobban e téren a portugálokhoz képest, az ellenük 4 pontot szerző Dánia.
Mert szerintem nem sokkal, legalábbis én a magyar - dánon nem láttam ennek ellenkezőjére utaló jeleket.

Sokszor ellőtt közhely, mégse veszik sokan elég komolyan: a futball csapatjáték.
Ha egységesebbek, összeszedetebbek leszünk, az bőven kompenzálhatja az egyéni képeségek terén valóban meglévő fölényüket. Ebben voltak jobbak a dánok náluk.

Amennyiben viszont csapatként nem tudunk föléjük kerekedni, akkor az egyéni képességek fognak dominálni, és akkor nem lesz szép esténk, az garantálható ...

Der Beste 2009.09.08. 12:47:56

@Titi120: Nem vagyok teljesen képben a Dortmund illetve a Fulham keretének fizikai adottságait illetően, de azt hiszem, a másik 8-10 ember hoz annyi erőt, izmot pluszban, hogy a csapat elbírja Gera illetve Hajnal testalkatát.

Viszont egy magyar válogatott nem bírja el, főleg nem a svédek ellen, ha Gera, Hajnal és Huszti egyszerre van a pályán.

Titi120 2009.09.08. 12:55:38

@Der Beste:
A dánok ellen elbírtuk, meg Svédországban is egész jól.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.08. 12:57:07

@Mr.AT: ha már feladták a portugálok lélekben, akár jó napunk is lehet, hiába jobbak sokkal.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.09.08. 13:01:53

@Mr.AT: egyrészt nagyon igazad van, sajnos
szombat óta 90%ban olyan kommentet írtak, amiben arra akartak rávilágítani, hogy mi a szar, mit kellett volna másképp csinálni, az edzéstervtől a taktikán keresztül bezárólag az utánpótlásneveléssel
ezekután én úgy érzem, hogyha ilyen problémákról szó esik, akkor a többiről is szó kellene hogy essen, az is a dolog része, azt is nagyon elképzelhetőnek tartom, hogy még igény is lenne rá (lőjjetek le ha nincs igazam és bekussolok),
ha pedig nincs értelme beszélni róla, mert úgyse fog megváltozni, akkor meg miért panaszkodik mindenki, hogy kikaptunk és ez nekünk így nem jó?

Mr.AT 2009.09.08. 13:49:37

@Artsuhtaraz: Mert senki nem szeret veszíteni. Ilyenek a szurkolók. Teljesen racionális eredmény egy Magyarország-Svédország meccsen az 1:2, azt ne mondjam, a világ nagy részében alighanem "papírforma" eredménynek minősítenék ezt.

A szurkoló persze (s ez halmozottan igaz a hazájának szurkoló szurkolóra) szereti mindig rózsaszínben látni a dolgokat, mindig bizakodik, mindig kapaszkodik valamibe, hogy "azért nyerünk, mert..." és itt vérmérséklet szerint felsorol vagy 1000 dolgot.

De ettől még ez a realitás. Az nem reális, hogy Magyarország Svédországot és Portugáliát megelőzve jelen pillanatban a VB-selejtezőcsoport 2. helyén áll. Az szerencse, a sorsolás szeszélye vagy bravúr - kinek kinek elkötelezettség szerint. De azt kell mondjam, semmiképp sem a közeljövő.

SamS 2009.09.08. 14:04:10

@Lojzi_: Akkor 5. Teljesen mindegy abból a szempontból, amit mondtam. De tényleg nem érdemes folytatni ezt a miért keres többet a focista, mint az pék? című vitát.

Azért ez a 180 centi - 80 kiló erős túlzás, de tényleg kezd ebbe az irányba haladni a foci.

@Mr.AT: "Az nem reális, hogy Magyarország Svédországot és Portugáliát megelőzve jelen pillanatban a VB-selejtezőcsoport 2. helyén áll."

Pontosan. Az EB-n emlékszik még vki a spanyol-svéd meccsre? Az utolsó percekben szerezték meg a győzelmet az amúgy elég sima tornagyőztes spanyolok, magyarul ők is megszenvedtek ellenük.

Éppen ezért nem értem, hogy egy svédek elleni peches vereség után miért kell azzal vádolni a csapatot h nem futnak, nem is tudnak focizni, a pék is többet ér mint ők, nem érdemelnek meg 100 000 forintot sem...

hmikey 2009.09.08. 15:08:55

@SamS: Öööö, én is reálisan 3-4. helyre rakom már most (sajnos) a csapatot, de azért hadd szapuljam már Hajnalt meg Gerát, mert látványosan gyengén játszottak. Meg ha már egyszer-kétszer tudnak ellenük focizni, akkor most mi volt az a 70 perc? Tésztát ettek talán?

SamS 2009.09.08. 20:12:56

@hmikey: Mindenki játszhat látványosan gyengén és játszik is. Gera meg Hajnal szapulása is leginkább az utolsó percben kapott gólnak köszönhető, játszottak már ők ilyen gyengén sokszor, csak Málta meg Albánia ellen így is sikerült nyerni.

Még a kemény kritikákkal sincs bajom, csak ezek az eszetlen "el kéne küldeni a picsába", meg "minimálbért neki" típusú kommentek zavarnak. Én is elismerem, hogy mindketten igen szarul játszottak.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.09.08. 22:16:38

@Mr.AT: mindenben teljesen igazad van, de én nem azt akartam feszegetni, milyen a szurkolók lelkivilága, de asszem kezd leesni, hogy hiába mondanám tovább...
nem is ragozom inkább, mert talán nincs is hová;
azért köszönöm, hogy elmondhattam a véleményemet ezzel kapcsolatban

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.18. 12:23:35

Nem szó szerint idézem, de mintha arról beszélnének, amiről írtam volt:

"... míg otthon van idő átvenni a labdát, itt már ketten zúdulnak rád. Nagy az iram. Jó lenne, ha otthon is ilyen meccseket lehetne játszani..."

index.hu/video/2009/09/17/benitez_nagy_volt_a_debreceni_nyomas/
süti beállítások módosítása