Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

U19-es EB - Bojan nélkül is?

2009.07.22. 11:35 OJ

Az a príbrami délután legkedvesebb emlékeim közé tartozik. Egy egész országot sikerült mozgósítani azzal a spanyolok elleni győzelemmel - igaz, a cseh sportnapilap bántó tömörséggel csak ennyit közölt: SPANELSKO-MADARSKO 0:1 Branka: 70. Nagy. Az ukrán lapokból hasonló részleteket már nem ollózhatunk ki, mivel a korosztályból való kiöregedés és egyéb okok miatt rendesen megborogatott válogatottunknak az idei U19-es EB-re már nem sikerült kijutnia: a Gulácsi-Koman-Németh-féle társaságra majd szeptemberben Egyiptomban vár nagy munka. Ezúttal Donyeck és Mariupol két-két pályája ad otthont a tornának, amelyről kovácsgézalászlói lényeglátással kecsegtető, kimerítően informatív poszt következik a hajtás után. Ez még messze nem a világ legjobb focija, de sokan előbb vagy utóbb bekerülnek a kerékbe, ami azt pörgeti. Az ismerkedés tehát célszerű.

A részletek előtt némi flash a tavalyi torna sztárjairól. A cseh futball túlélésének egyik záloga, Necid a naptári évet már Moszkvában kezdte. Csapattársát, Moráveket - aki a támadások motorja volt - Magath bácsi tartja vasmarkában. Sturridge hiába lett az év fiatalja, sötétebb kékre váltott és a Chelsea-be szerződött. A két ősfritz, Sukuta-Pasu és Savio is alakul: előbbi idén második cserecsatár lehet a Leverkusenben, utóbbi szintén Londonba került, bár az érte kiadott horror összegből három másik futóbajnokra is jutott volna a West Hamnek. Hát igen, a hülyeség korlátozza az ítélőképességet. A döntőző olaszok legjobbjai a B-ben épülgettek tavaly: Okaka Bresciában, Poli a Sassuolóban (ez az a klub, ugye, ahol Filkor jóformán nem játszott), Paloschi meg a Parmában termelte a gólokat.

És a mieink? Gulácsi egyre közelebb araszol Reinához, de azért még tisztes távolból figyeli a nagyokat - Krisznek és Simonnak erre esélye sincs -, Koman pedig rövid alászállás után az élvonalba visszajutó Bariban próbálkozhat. Bajner a Kalapácsosok tartalékjából hazajött a Lokihoz próbajátékra, de két hét alatt képtelen volt meggyőzni a szakvezetést... Debreceni alapember a Honvédban, akárcsak Korcsmár az Újpestben - utóbbinak rendesen megnőtt az arca, lásd múlt csütörtök -, ahonnan egyébként a spanyolok ellen össznépileg ünnepelt Nagy Olivért Pécsig hajtották, ott meg kishíján bajnok lett, ne részletezzük, hogy miért nem, mert az az egész történet úgy gáz, ahogy van. Pécsett játszott Présinger is, ő nemrég az épülő-szépülő Vidinél (újra sic!) kapott szerződést, nagyon helyesen. Iszlai és Lengyel múlthéten az Elfsborg műfüvével ismerkedett. A paksi cserekapus Pokorni felkerült a csapat gerincét adó MTK-hoz, ahol Gosztonyi és Szekeres már tavaly alapemberré vált, a többiek (Gál, Busai, Nikházi, Szabó) viszont csak a másodosztályban készülgettek - az nb1-re kérdés, hogy mire. Folyt. köv. szeptemberben, a '84-es sikercsapattal való összevetésről is majd bővebben akkor.

Sikercsapata a spanyoloknak is volt, csak az elmúlt hét évben konkrétan négy (2002-ben az Iniesta-Reyes-Sergio García-Torres-, 2004-ben Ramos-Silva-Albiol-Soldado-De la Red-féle sor, 2006-ban Piqué, Capel, Javi García, Mata és Bueno, 2007-ben Sergio Asenjo és Parejo volt többek közt a csapat tagja). Olyanok tűntek még fel itt az elmúlt években, mint Gourcuff, Trochowski, Lahm, Glen Johnson, Jenas, Chiellini, Aquilani, Pazzini, Arda, Hoffer, Özil, Hugo Almeida, Csigrinszkij, Neuer vagy Fellaini - veretes névsor, persze a teljesség igénye nélkül.

Meglepő, de a tavalyi nyolcas döntő négy legjobb csapata - köztük a házigazdák és a címvédő - ki se jutott Ukrajnába, mi is maximum Vad II sporttársnak szoríthatunk. A G8-ban csak a tavaly beégő spanyol-angol duó tartósította magát, egyébiránt az U19 két legeredményesebb nemzetéről beszélünk. Habár a résztvevők köre kicserélődött, a generációk folytatólagossága valamelyest tettenérhető, hiszen a két évvel ezelőtti U17-es EB nyolc csapata közül négy (angol, francia, spanyol, ukrán) itt van. Hozzájuk csatlakozott további négy olyan válogatott, amely szintén sikerrel vette a tavaly őszi első és az idén májusban szervezett második, ún. elitkört. Mivel csak az 1990. január 1. után született játékosok szerepelhetnek, néhányan kimaradtak a pakliból, egyeseknek meg annyira megszaladt a karrierje, hogy lánctalpasokkal se lehetne kikényszeríteni őket a klubjaiktól.

 
A-csoport (Anglia, Svájc, Szlovénia, Ukrajna)
 
A házigazdák szerencséjére nem lehet panasz, mivel a kevésbé rázós csoportba kerültek. A kijevi-donyecki vegyest a sokszoros válogatott Kalitvincev vezeti, aki korábban a Dinamo utánpótlásával dolgozott, így elég jól kiismeri magát a témában. A hozzáértők elsősorban a csapatkapitány Kirilo Petrov, Artur Karnoza, illetve a korosztályban már közel tucatszor eredményes Dmitro Korkisko nevét emlegetik, számukra az első csapattal való edzés ünnepnap lehet a brazil-afro áradat fényében. A kapitány ambíciózus szavait olvasva azért nem bólintunk meggyőződéssel - pláne, hogy csak egy pontot sikerült kipréselni a szlovénok elleni nyitányból -, messze az a döntő.
 
Igaz, a svájciakhoz sincs sokkal közelebb, bár az angolok ellen a hajrában megcsípett pont még sokat érhet. Köszönhetően a tekintélyes inputnak, amit a bevándorlás hoz a konyhára, Svájc se áll gyéren a tehetségekkel, látta ezt mindenki tavaly, mintahogy azt is, hogy főként a csapatban rejlik az erejük. A GC-Zürich-Basel trióból kerül ki a Nati zöme, külön figyelem összpontosul a Baselben már értékes gólokat jegyző macedón-albán Orhan Mustafira, valamint Daniel Ünalra és Marco Schönbachlerre, akik szintén támadásban jeleskednek. A szlovénoktól van talán legtávolabb a továbbjutás, bár finom lenne egy finálé a szerbekkel. Az U19-es tornákon debütáló szomszédról végképp kevés az információ, máshonnan megközelítve az ismeretlenség fegyvernek minősül. Nehéz csoportokból jutottak idáig, összességében a legkevésbé meggyőző eredménysorral. A hazai rendezésű elitkörben a holland-orosz tandemet előzték meg gólkülönbséggel. Hat góljukból ötöt a Celje focistája, Rajko Rep vágott, ebben volt egy tripla a ruszkiknak. Rajta kívül a nemrég Newcastle-be szerződött Haris Vucskicsra és a genoás Dejan Lazarevicsre lehet érdemes odafigyelni. A legtöbb élvonalbeli rutinnal bíró Robert Berics sérült, ketten meg Amerikában túráznak: a Chelsea ellen Vid Belec védte az Inter kapuját, a középpályás René Krhin pár percre szállhatott csak be.
 
Ha a hagyományok mellett a részvételek és az ismertebb nevek száma mérvadónak vehető ebben az esélylatolgatásban, akkor Anglia elődöntőbe jutását tényként kezelhetjük, bár óva intheti őket a szerbektől kapott méretes pofon (0-4), amit a selejtezők során szedtek be. A két éve U17-ben döntős társaságból sokan megmaradtak. A kezdőkapus Jason Steeleről (Boro) már most kiderülhet, hogy mennyire áll rá az angol kapusátok. PL-rutinnal csak páran - az Aston villa csatára, Delfouneso, az evertonos Gosling vagy a manchesteri Welbeck - rendelkeznek, a csapat zöme egy szinttel lejjebb játszik (Joe Mattock két éve alapember Leicesterben), mégha csak kölcsönben is. Megemlítenénk még az Arsenalhoz tartozó Lansburyt és a kisebbik Hoyte srácot, Gavint, továbbá az elitkörben négygólos newcastle-i Nile Rangert, valamint a szintén MU-s Danny Drinkwatert, aki a legjobb nevű angol spíler Dexter Blackstock óta. Brian Eastick csapatában ott van Matthew Briggs (Fulham) is, aki 16 évvel és 65 nappal a PL legfiatalabb debütánsa, ő egyenesen az ausztráliai edzőtáborból érkezett Ukrajnába. Velük ellentétben hiányzik Moses (Crystal Palace), Rodwell (Everton) és Wenger legújabb csodagyereke, Wilshere.
 
B-csoport (Franciaország, Spanyolország, Szerbia, Törökország)
 
A tavalyi bőgő óta fenntartásokkal kezelnék minden olyan kijelentést, melyben a spanyolok motyóját fényezik, hiszen akkor címvédőként pityergésig szenvedtek közel megegyező csapattal. Másfelől meg a generáció legjobb európai csapatáról van szó, zsebben egy-egy EB-arannyal és VB-ezüsttel, amely csapat egyébként a cseheken és a németeken is könnyen lépett át a selejtezőkben. Egyetlen oka van, hogy a csapatuk "csak" komoly esélyes és nem toronymagas: Bojan nincs. Gólja aranyat ért két éve, ám ő ezzel a lendülettel ki is nőtte a korosztályt. Mellesleg az atléticos Ignácio Camacho se játékképes, de talán pótolható. Mérida (Arsenal) és Aquino (Murcia) együtt kilenc gól értékben tettek hozzá a repülőjegyekhez, rajtuk kívül a védősorban Pulido, középen Jordi, Sielva és a Barca B-ből ismert Mazinho-fiú Thiago, elöl meg Iago és San Martín villoghat (utóbbi meg is tette a törökök ellen), bár a győzelem ellenére többen elég visszafogottan játszottak a nyitányon. Kuriózumnak számít az edző Luis Milla is, első helyes megfejtőnk vendég egy bambira.
 
A kismilliószoros válogatott Ogün által gardírozott törökök kezdték a leglátványosabban ezt a tornát, húsz percig lefocizták a spanyolokat, egy szép kontrát Eren Albayrak klasszis módon fejezett be, mégis vereségbe fordult a nyitómeccs. Az óriás Batuhan Karadeniz távollétében Sercan Yildirim virít: kezdőként 11 gólt szerzett a Bursasporban és túl van már az első A-válogatott meccsén is, ami ebből a korosztályból bizony éktelen bravúrnak számít. A hamburgi Tunay Torun hat gólt szerzett az Ukrajnáig vezető úton, amelyet amúgy pontveszteség nélkül, két kapott góllal abszolváltak. A Fener nem ad játékost a keretbe, a Galata viszont többet is, például egy NBA-kompatibilis bekket, Sinan Osmanoglut. A középpálya jobb oldalán ténykedő Ridvan Simsekből is egész jó kis focista lehet. Nem zárható ki, hogy az lesz, ami már 2004-ben is volt: török-spanyol döntő.
 
Ezzel viszont leírnánk a franciákat és a szerbeket, ami ordas nagy baromság lenne. Már a touloni torna kapcsán emlegettük a PSG bekkjét, Mamadou Sakhót, aki hamarosan a nagyválogatottba teleportálhat. Az utazók közt már nem kapott helyet sem ő, sem ű a regnáló bajnoknál berobbanásra váró Saivet. Az élvonalbeli rutint többen is képviselik, mint például Alfred N'Diaye (Nancy), Ryad Boudebouz (Sochaux) és Emmanuel Riviére (St. Étienne), a csapatot mégis inkább a Gambardella-kupában is alkotó rennes-iek röpítik: a selejtezőkön öt gólt szerző Yacine Brahimi, a legifjabb Le Tallec, Damien és a karszalagot viselő  Yann M'Vila. Brahimi szerbeknek lőtt gólja pontot ért. Akárcsak Alekszics találata, akit Adem Ljajiccsal (képen balra) együtt óriási tehetségnek tartanak, utóbbit nem véletlenül csípte meg Fergie papa. Szívósságukban bízhatnak most is a déli szomszédok, akik egyébként Szabadkán húzták be az elitkört, rajtunk keresztül. A hagyományosan jó nevelőegyesületek közé tartozó Zemun-OFK-Vojvodina trió adja a felhozatal zömét, légiósok akadnak Hollandiából, Moszkvából és Kassáról is. Némi verítékre ad okot, hogy a válogatott nélkülözni kénytelen a sérült kapitány Krszticsics játékát.

 

A torna menetrendje: www.uefa.com/competitions/under19/fixturesresults/index.html

Több csoportmérkőzést, valamint az elődöntőket és a döntőt az Eurosport közvetíti.

9 komment

Címkék: francia török angol beharangozó svájc válogatott u19

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr591260681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-LinoSonego- 2009.07.22. 14:24:55

ellenünk mutatkozott be a válogatottban ;)

_benito · www.nst.blog.hu 2009.07.22. 14:33:02

a spanyoloknál ki ne maradjon falqué, aki egyrészt gólt lőtt, másrészt a világ legjobb csapatának játékosa :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.07.22. 17:28:03

Belenéztem tegnap a spanyol-török meccsbe. A 85. percben kiírták a képernyőre a szabálytalanságszámot. Azt hittem, nem jól látok. 19-3 volt a törököknek. (Vagyis a spanyolok összfix 3-szor szabálytalankodtak az egész mérkőzésen.)

Nem tudom, följegyzett-e már hasonlót a futballtörténelem.

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2009.07.23. 14:46:27

"a németeken is könnyen lépett át a selejtezőkben"

No, hiszen. 0-1 lett a meccs... Ez aztán a könnyű átlépés! :-) A gól is tiziből esett...

nasteey 2009.07.23. 14:48:13

@_benito: Már csak azért se maradjon ki, mert a 'legjobb' utánpótlás fészekből "rabolták". :) Aztán kíváncsi leszek, hogy Iago és Merida a Fabregas féle útra lép, vagy megy G2S után az Ipswich-be.

sundin 2009.07.24. 13:30:40

@-LinoSonego-:
És ez akkora különlegesség? Ezt még Messi is tudja :)
1 hét ban.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2009.08.02. 14:57:00

Fél 4-től angol-ukrán döntő (Eurosport, stream), utána rövid összefoglalása a történteknek.
süti beállítások módosítása