Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Serie A, 36-37. forduló - Egy pipa lent, egy fent

2009.05.23. 10:21 _benito

Megint összecsúszott két forduló, így viszont két végleges dologról is be tudunk számolni a 36-37. olasz fordulók kapcsán: bajnok az Inter és kiesett a Reggina. A nyitott kérdések száma kettőre csökkent: melyik ússza meg a Lecce, Torino, Bologna hármasból és ki lesz a Lazio és a Genoa mellett a harmadik Europa Liga-csapat? Lassan eljön az ideje a számvetésnek is, de még csak óvatosan, mert például két fordulóval a vége előtt új edző mutatkozik be a Serie A-ban, és ugyebár rangadót is látunk Milánóban, ahol furcsamód mindkét csapatnak fontos lesz még a meccs. Hajtás után erős szavakkal korholunk, és kiálltunk farkast még az előző fordulóból, de már alább rejteznek a 37. játéknap tippjei is.

A Milan maga mutatta be, pontosan mire is gondoltunk, amikor jeleztük: nem téveszt meg minket a kiscsapatok kardélre hányása. Az egész szezon hű tükre volt, hogy az Inter úgy lehetett bajnok, hogy nem kellett pályára lépnie, az üldözők (a gyalogkakukkot üldöző prérifarkasra tessenek gondolni) odaszerencsétlenkedték nekik az aranyat. A szezon előtt mi magunk is a Milant éreztük a bajnokság esélyesének, persze nem Ronaldinho és még kevésbé Beckham miatt, aztán az esélyesek közül a Milan szállt ki először az aranycsatából, aminek rengeteg oka közül nem a legfontosabb Ancelotti. Hanem a kor, és a formák. A csapat játékát alapjaiban meghatározó Pirlo, Seedorf kettős egész évben katasztrofális játékot nyújtott, Kaká sokat volt sérült, így hiába fejlődött a Serie A egyik legjobb csatárává Pato, és hiába ontja a gólokat 100 évesen is Pippo, ez csak a kiscsapatok ellen volt elég – rosszabb formájukban azok ellen sem. Az Udinese elleni vereséget nem is kell ragozni, tök sima volt. (Udinese-Milan 2-1)

A Romát – idén nem először – Panucci húzta ki a szarból, a Catania elleni bolondozás (4-3) végén már azzal a gondolattal játszadozott a csapat, hogy jövőre semmilyen európai programot nem csinál, de a közép/jobb/balhátvéd még érez vágyat az utazgatásra. Bár most, hogy elérte az aggastyánkort, akár le is igazolhatja a Milan, hiszen valóban ő volt az utóbbi 15 év egyetlen olasz hátvédje, aki nem égett szénné, amint kitette a lábát az országból (Grosso és a Lyon más sztori). A Roma így őrzi szűk előnyét a Laziót ledöngölő (2-0) Palermóval szemben, de a következő fordulóban a Milan otthonában kellene maga mögött tartania a szicíliaiakat. A Chievo kétszer is vezetett Genovában, de a hazaiak mindkétszer egyenlíteni tudtak (2-2), így a Genoa már szinte biztosan nem fogja be a Fiorentinát. Mindenki fújhat egy nagyot, a Roma már nem veszélyes rájuk igazán, a Genoa pedig szinte tökéletesen alakította a megbokrosodott kiscsapat szerepét, egyértelműen jár nekik az Arany Alavés-térdszalagrend középkeresztje. 

A Juventus a szezon különböző szakaszaiban mindenféle öreg hölgy szerepét eljátszotta már, volt sikeres, de se nem jó, se nem szép Cher, aztán néhány meccs erejéig felbukkant a zseniális Tina Turner (Ike Turner szerepében: FC Chelsea), a szezon végére pedig arra a kazah asszonyságra emlékeztetett, aki múlt héten a világ legöregebb hölgyeként hunyt el 130 évesen. Abban a fürdőszobában elcsúszva, amelyet a kazah állam adott neki ajándékba 130. születésnapjára. Köszi. Az Atalanta (2-2) ellen 15 percig volt képes futballozni a Juventus, a fennmaradó időben mindenki tátott szájjal nézte, ahogy a 129 éves Nedved feltúrja a pályát körülöttük. Ez a jó periódus pedig csak majdnem volt elég a terjengő vérszagot jó orral megérző bergamóiak ellen, Mellberg harmadik kísérletét már siker koronázta, és rúgatott egy gólt a vendégekkel, ami könnyen lehet, hogy a Ranieri állásába kerül (amikor ezt írtuk, még csak könnyen lehetett). A szerződése magától is lejárna, ha 4. lenne a csapat, tehát ki sem kellene rúgni az év végén, csakhogy van még hátra két meccs, és a lendületesen közeledő Fiorentina már csak egy pontra van (a 4. már selejtezőt játszik), így komoly döntés előtt állnak a torinóiak. Rosszat egészen biztosan nem tenne a csapattal, ha Ciro Ferrara dübörögne be az öltözőbe taktikai értekezletet tartani, amit a játékosok egy pisszenés nélkül, megfeszített záróizmokkal hallgatnának végig (lásd fent). A bociszemű leszereplése már nem kérdés, bár az is tény, hogy ilyen formában lévő játékosokkal még az Atalanta ellen is bravúr a győzelem.

Mindkét milánói csapat hozta magát, az Inter közepes játékkal, még az esti bulival a lábában simán lelépte a Sienát. Mourinho olyan megértőnek bizonyult Ibrahimoviccsal, mint az állami hivatalnokok, amikor személyes problémával fordulsz hozzájuk, a bulizás után nyűgösködve cserét követelő svédet metsző kegyetlenséggel góllövésre kényszerítette a portugál. Ibra nagy duzzogva megtette, miután látta, hogy kapuscserére készül az edzője, és rájött, hogy direkt genyázik vele Mourinho. Az Inter bajnoki címéről, és az odáig vezető útról külön posztban fogunk megemlékezni, és ha megnézzük, hány játékostól kell búcsút vennünk az idény végén, megállapíthatjuk, hogy az olasz szezon lecsengetése az NST-n a nyár közepéig fog tartani. Kitartás. (Inter-Siena 3-0)

Talán nem is az Atalanta elleni Juve-szarakodás miatt kellett mennie Ranierinek, hanem a Fiorentina Samp kárára elkövetett orrba vágása miatt, hiszen így már csak egy ponttal megy az Öreg Hölgy. A 4. már selejtezőt játszik, ezzel pedig jobb nem szórakozni, mert jön egy megbokrosodott Slavia Praha, és lezúzza a formálódó zebrákat. Vagy a formálódó Fiorentinát. Firenzében mégis kisebb a baj, a szezon vége kifejezetten formásra sikeredik (szerintünk nincs összefüggés a belelendülés és Mutu sérülése között), a lilák jelenlegi formájukban teljesen jogosan indulhatnak el a BL-ben, nem fognak kilógni. Egyébként a győztes gólhoz most is volt köze Vargasnak, ő tette be Gilának. Fúj. (Fiorentina-Sampdoria 1-0)

Orsato nem Lecce-szurkoló, az fix. A mindkét fél számára életről és halálról döntő Bologna-Leccén először elengedte Di Vaio lesgólját (amivel egyenlítettek a hazaiak), aztán egy műesés miatt kiállította a vendégektől Papadopouloszt, ami szokatlan eljárás a félpályánál egy lábat átugró játékos szankcionálására. A kötőtűt aztán megint Di Vaio szúrta bele szegény Lecce homloklebenyébe, mikor a 94. percben tökéletes gólpasszt tett Volpi lábára, ezzel együtt könnyen lehet, hogy mindketten távoznak. A Leccének már nagyon-nagyon nehéz lesz megkapaszkodnia, és persze utolsó helyével az is jár, hogy nem a saját kezében van a sorsa, de a Bolognának is van miért izgulnia, hiába nincsenek messze előttük a torinóiak. (Bologna-Lecce 2-1) Pedig ugye normál esetben a Rossoblunak előznie kellett volna, de a sors kifürkészhetetlen akaratából a Torino nyerni tudott Nápolyban. Ahelyett, hogy szépen körülírnánk, mit gondolunk, inkább kimondjuk, ahogy van: pofátlan csalás történt, punktum. Ez már csak azért is bosszantó, mert a Toro megpróbálhatott volna saját erejéből is bent maradni, az utolsó előtti fordulóban a Genoa ellen hősies küzdelemben sokkal többet ért volna, mint egy ilyen méterekre kilógó lóláb. Ejnye. (Napoli-Torino 1-2)

És már a 37.-ből:
Lazio-Reggina 1-0
Itt a legszomorúbb nap, elbúcsúzunk a hősies Granatától. Az UEFA kérésére szerdára előrehozott meccsen Zarate gólja rúgta ki a sámlit a calabriaiak alól, akik még ugyan utolérhetik a Bolognát, de - nem meglepően - rosszabbak az összevetésben. Mondjuk nem valószínű, hogy az Atalantát leszámítva (őket ugye oda-vissza megcsinálták) bárkivel szemben jobbak lennének, és valóban sokat tettek azért, hogy kiessenek. Nem győzzük hangsúlyozni: a rengeteg döntetlen az oka! Ég veled, Reggina Calcio, figyelni fogunk, és várunk vissza.

Milan-Roma 1-1 (A Roma az UEFA-kupás helyekért, a Milan a 2. hely megőrzéséért indul neki. Az egyiknek sikerül.)

Cagliari-Inter 2-1 (Buli van a parton, a szabadstrandon.)

Siena-Juventus 1-2 (A marcona nem a 2. helyért jött, hanem a harmadikért. Ahhoz már ez is elég lesz.)

Lecce-Fiorentina 2-1 (A hazaiak az utolsó esélyüket játsszák meg, a Viola meg maga sem hitte el, hogy ebből dobogó lehet.)

Torino-Genoa 1-0 (Ezzel bent is marad a Toro, a Granata meg már be van betonozva amúgy is.)

Sampdoria-Udinese 1-2 (Egy ilyen szezonnak csak ilyen vége lehet - ez áll mindkettőjükre.)

Chievo-Bologna 2-0 (Csak hogy már semmiféle izgalom ne maradjon az utolsó fordulóra.)
 
Atalanta-Palermo 1-2 (Nem mintha a komcsiknak nem lenne tök mindegy, de a Palermo még kiérhet Európába.)

Catania-Napoli 1-0 (Illik szépen búcsúzni a hazai szurkolóktól.)

174 komment

Címkék: olasz beharangozó üveggömb serie a beharang

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr901138828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

de niro 2009.05.24. 22:16:39

@Hispan07: Hol látod, mi történt?

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2009.05.24. 22:26:11

@popp: Nem gondolod, hogy a Roma elért a Fio szintjére? Aki bárkit megver, de ugyanúgy kikap bárkitől. :)

freiwald 2009.05.24. 22:30:58

Igazad volt popp, de Marco... Na mindegy. szóval Rosella a héten felvette a telefont és egy gyanús számra tárcsázott, ahol nem a lottó ötöst, hanem a kért végösszeget mondták be, bár megeshet szémjegyben az lottó ötösre hajazott az összeg :) A csapatod egyébként szépen küzdött és rászolgált a pontra, de Paolo a bírótól, meg a "hűségesektől" nem ezt érdemelte! Csúnyán beleköptek a levesbe egy Capello korszak béli story okán. Apropó story, tán elmaradt az "I'm sorry" - de egyrészt jogos volt, másrészt a reakció gyerekes. Ők y dobták 25 év gyümölcsét kútba és helyezték Baresit kényes, kellemetlen szituációba, amit szegény Franco biztosan nagyon bán. Sose gondoltam volna, hogy ezt mondom a kanyarral kapcsolatban, de Kurva Sud! Hogy vágna titeket vágóhídra a kanyar-ó!

GRAZIE PAOLO!
MALDINI NOSTRO CAPITANO UNICO!!!
E NOI VERI TIFOSI RICORDIAMO ANCHE TU INDIMENTICABILE FRANCO!!!

nakamura · http://mozimocsok.blog.hu/ 2009.05.24. 22:32:37

@rexford: a Curva Sud a '96-97-es szezon utolsó hazai meccsén kifejezte nem tetszését a Milan csapnivaló szereplésével kapcsolatban, üzenetüket bedobált tárgyakkal és jó nagy csörömpöléssel nyomatékosították. Paolo odament lenyugtatni őket, és _állítólag_ dühében zsoldosoknak nevezte a megbokrosodott kurváékat.
Mindenesetre a Curva Sud bekaphatja az éjsötét szelektív memóriájával együtt, amíg világ a világ, a 3-as számról minden épeszű embernek Paolo Maldini fog beugrani és kész.

calcio_di_rigore 2009.05.24. 22:33:52

@rexford: az a bajuk, hogy kb. 10 évvel ezelőtt Mladini zsoldosoknak és koldusoknak(?) nevezte őket. Nem szeretnek felejteni az ultrák.

Cannavaronak sem fognak, frankó kis füttykoncert lesz minden labdaérintésénél.

Klárensz 2009.05.24. 22:52:48

Már így is túl sok szót fecséreltünk ezekre a kurvákra.

Az megvan ahogy félidőben Totti fenéken billentette Pippot? :)

nakamura · http://mozimocsok.blog.hu/ 2009.05.24. 22:56:07

@Klárensz: billenthetett volna nagyobbat is, mert ma este nem volt benne Pippo lábában a boogie (értsd: nem lőtt gólt)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.24. 23:00:29

@Great Cornholio: A Fio idén kiegyensúlyozotabb is volt nálunk.Én az utóbbi két évben is rettegtem egy komolyabb és tartós sérüléshullámtól. Ahhoz vékony a keret, hogy egy hónap kivételével, hol több, hol kevesebb (inkább több) meghatározó játékosát nélkülözze.

@freiwald: Igen, komoly érdeklődőről szólnak a hírek a klubbal kapcsolatban, bár én a hivatalos bejelentésig már semmit sem hiszek el. Viszont Spalletti meccs utáni nyilatkoztának utolsó mondata érdekes: "A jövő mindenképpen rózsás a csapat és a klub számára is." - talán ő már tud valamit. és ha jól tudja, akkor újra retteghet a kaján GC Interkéje.

touristique 2009.05.24. 23:05:50

Maldini, a legszimpatikusabb rossonero akit valaha láttam játszani. Tényleg hiányozni fog.

freiwald 2009.05.24. 23:09:26

@popp: Állok elébe :) Mindkettőnknek érdekes nyara lesz azt hiszem. Jó lenne egy olyan Serie A mint amilyen egykoron volt. Bizony szép volt 6-7 esélyes nevét olvasgatni a bajnoki címre. Lehet túlzóak voltak akkoriban azok a sorok, de azért másként szólt a muzsika, más volt a milliő és nem az NSO regélt róla. Bár abból is volt egykoron egy másik fajta...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.24. 23:23:12

@freiwald: Én örülnék egy erős Milannak is, ti menetelnétek a Bl-ben, mi az Euroligában, a bajnokságot meg eldöntjük egymás közt ;-).

giacinto 2009.05.24. 23:32:04

@popp: "újra retteghet a kaján GC Interkéje"

mitől, kitől? :)

drosiii 2009.05.24. 23:46:21

@giacinto: talán a BL-ben az angoloktól. Roma szerencséjére az angolokat nem érdekli az Euroliga. Bár lehet a Fulham kivételesen kitesz magáért ;> (ha Euroliga győztese indulhatna a BL-ben akkor sokkal nagyobb lenne ott is a versengés)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.24. 23:46:53

popp Romácskájától ;-), de remélem másoktól is, nyílt bajnokságot szeretnék, most már tényleg kezd unalmassá válni az Inter sorozat ;-).

drosiii 2009.05.24. 23:49:27

@popp: jobb mint a csoportban égni és sírni a hollandoknak ;>

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.24. 23:52:17

@drosiii: mi hogy, jobb mint világbajnokságot nyerni? Jelzem ha az olaszokról és az EB-ről beszélünk, csak tizikkel kaptak ki a későbbi Európa-bajnoktól, akik csak nekik nem tudtak gólt rúgni, sőt az olaszoknak volt nagyobb helyzete ;-).

drosiii 2009.05.24. 23:56:15

@popp: ha már tizik akkor inkább Mutu. szerencsével nem kaptak ki azoktól akik csak feröer szigeteket tudják megelőzni a VB csoportjukban. Kemény eredmény :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.25. 00:01:51

@drosiii: Ja meg Toni szabályos gólja, melyet Överebo íde ismerős a név) elfelejtett megadni az első félidő végén 0-0-nál. Esetleg Mladen Petrics megadott gólja a Wembleyben.

gabenito 2009.05.25. 00:11:47

@giacinto: de egy lesgóllal, egy jó góllal, és egy megnem adott fio tizivel, és egy megnem adott gila góllal. viszont lényegében akkor is uralták a játékot abban az értelemben, h nemtudott a fio a labdabirtoklásnál értékesebbet felmutatni, és a Lecce kíméletlenül bevágta a két helyzetét. Ma viszont minden tekintetben jobbak voltak, és győzelmet érdemeltek volna. szerencsére nem így történt... nem szívesen izgulnám magam darabokra a milan ellen

rexford 2009.05.25. 01:41:23

@nakamura: Azért se volt szép, hogy egy tizenakárhányadik hely miatti elégedetlenkedés után lezsoldosozza és koldusozza azokat, akik bálványozzák és rá költik egy csomó pénzüket. Igaz, tisztázhatták volna a dolgot 10 év alatt. Most meg örül, hogy nem közülük való.
Egy kicsit csúnya lett a vége, na.

yuuzer_ · http://juventuz.freeblog.hu 2009.05.25. 08:30:25

Szeretnék köszönetet mondani a Farkasoknak, hogy segítenek feltenni a szépségtapaszt, erre a randa szezonra. Remélem a héten a Violák is asszisztálnak :)

_benito · www.nst.blog.hu 2009.05.25. 08:32:58

@rexford: ha a pálya közepére szart, akkor is csak kézcsók illeti maldinit minden milan-szurkolótól.

kroos 2009.05.25. 08:48:40

Érdekes..Carlo lehozza Pathot aki az egyik legjobb volt csak azért hogy a szponzorok ne kurják seggbe dinya mellözése miatt.(benito visszatérhetnénk a brazilhoz akit még összel hypoltál)...

MirwaisJanan · http://mindenaminem.blog.hu/ 2009.05.25. 08:50:53

@_benito: így van. nem is értettem mire fel ez a nagy felháborodás. "büszke vagyok, hogy nem közülük való vagyok" maldini nemcsak az egyik legjobb védő volt, hanem az egyik legintelligensebb ember is az elmúlt 25 év labdarúgásában, ez a mondata is ezt támasztja alá.

41 évesen fejezi be, te jószagú atyaúristen!

mickeyknox 2009.05.25. 08:59:08

hogy lehetnek ekkora tűrhők a milan ultrákok, b+?
nem tudom, hol a helyük a san siróban, de le kéne rombolni, aztán beszórni sóval.
ezek azt sem érdemlik meg hogy nekik focizzon favalli, nemhogy maldini....

Romanista 2009.05.25. 09:02:01

@_benito: abszolút ezzel értek egyet. ha 24 (vagy az adott eset idején 14) évet ad egy játékos az életéből egy csapatnak az akármit mondhat a szurkolóknak. (egyébként akik kifütyülik a búcsú meccsén, vagy amikor épp nem megy nekik X meccsen keresztül azok hozzá képest tényleg zsoldosok)
egyébként nem csak egy csoport fütyülte?

czudarpesta 2009.05.25. 09:14:14

Azt nem tudja valaki, hogy ez a Curva Sud csoport teljesen különálló banda? Én eddig csak a Brigate-t a FdeL-t és a Commandos Tigrét ismertem. Remélem lesznek elhatárolódó nyilatkozatok.

BK 2009.05.25. 09:15:23

amúgy a curva sud átlagéletkora eléri a 24-et?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.25. 10:23:27

@_benito: ott a pont.

Egyébként az ilyen vérem is adom ultrák hozzállása elég távol áll az én szurkolói felfogásomtól. Ezek hangoztatják, hogy ők az igazi fradisták, romanisták, milanisták, Elismerem én, hogy ezeknél életmód a szurkolás, és jó kedvükben olyan atmoszférát teremtenek, hogy hátadon föláll a szőr és elkísérik a csapatot a világ végére is. Rosszkedvükben persze, törnek-zúznakbalhéznak, amiért a klubjukat büntetik. Aztán itt csak származása miatt elhajtják az egyetlen embert, aki hajlandó pénzt ölni a klubjukba. Ott ordenáré módon szidalmazzák a családot és annak is egy hölgytagját, amelyik erőn felül áldoz az imádott egyesületükért. Amott kifütyülik a klub valaha volt legnagyobb ikonját a búcsúmeccsén.

Szerintem tisztázni kéne magukban bizonyos prioritásokat, hogyha már igazi szurkolóknak tartják magukat, ők vannak-e a csapatért, vagy csapa van-e értük

Lebowski Őtökisége 2009.05.25. 10:27:21

tegnap a milan abszolút a róma tizenhatosában akart megdögleni, csakhogy fütyüljenek már egy tizenegyest, amit majd maldini öregapósan, artur mellett csábos mosollyal begurít a sarokba. Mekkora búcsú hahaha.

szóval inzagi minden labdaérintésnél kettétört gerinccel feküdt ki Juan mellé, de semmi...

Eközben a róma két szépségdíjas szabadrúgásgóllal gyakorolt a következő szezonra, és végre-valahára menez is benyomott egy sikeres szólót. De azért nagyon látszik, hogy mennyire utálja Tottit :)

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.05.25. 10:31:15

@popp:
ezeket a csoportokat azért a balhé mozgatja leginkább. Szociológusoknak hálás téma

de ezen a maldinis dolog én is dobtam egy hátast.
a vicc az, h még a Vödörfoltozót is egységesen megtapsolták Madridban, pedig le se tett semmit sem, meg nem is ott nőtt fel, volt ott három évet talán.

Sath 2009.05.25. 10:36:37

Én azt hallottam, hogy ezzel a Maldini dologgal kapcsolatban Drogba pl azt nyilatkozta:
"That's a fucking disgrace"

kroos 2009.05.25. 10:44:00

Majd talán a Franchiban a fio-drukkerek megadják Maldnininek ami jár.

Klárensz 2009.05.25. 10:48:42

inkább itt dühöngjön mindenki minthogy a Maldini-posztba kerüljön bele, de szerintem nem az egész Curva Sud egységesen tervelte ki ezt, hanem csak néhány renitens köcsög, nagyon remélem legalábbis

csak még nagyobbra nőtt a szememben Maldini azzal, hogy nem azonosul a huligánokkal, sőt anno szembeszállt velük, és a tegnapi meccs utáni mondata is a huligánokhoz szólt

még idebiggyesztem Ancelotti véleményét is zárásképpen:
"They’re irrelevant. A few poisonous drops in an ocean of love for Maldini."

Zici 2009.05.25. 12:37:07

@Sath: :D:D:D
Ez nagyon nagy!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.25. 12:45:24

@pote: "ezeket a csoportokat azért a balhé mozgatja leginkább. Szociológusoknak hálás téma" - de azért az csak vicces, hogy telitorokból hívják magukat igazi szurkolóknak, elég kirekesztő módon.

freiwald 2009.05.25. 13:05:17

@czudarpesta: A Curva Sud név a Déli Kanyart takarja, ami a Milan körül csoportosuló ultrák és azok csoportjainak gyűjtőneve. Az FDL pár éve feloszlott. Az avatarom csak mementó, de most hánynom kell a kanyartól. Belső hierarchia okán ugyanis nehezen tudom elképzelni, hogy a vezetés ne tudott volna az akcióról, mikor már a 97-98-as szezonban is volt egy striscione, ami előrevetítette: Maldini a Curva személyében sosem lesz Capitano. Ők csak Baresit ismerik el, Paolo pedagógiája miatt.

rexford 2009.05.25. 13:26:22

Annál azért összetettebb a dolog, hogy ezeket a szurkolókat a balhé mozgatja. Nem is kell szociológusnak lenni, hogy ezt belássuk.
Maldini esetében elfogadható az a konklúzió, hogy bunkók voltak, amiért kifütyülték a búcsúmeccsén, de az okán, a részleteken érdemes elgondolkodni.

Sath 2009.05.25. 13:37:45

Srácok!
írjatok vmi cikket légyszi, mert marhára unatkozom.
köszi

calcio_di_rigore 2009.05.25. 13:43:09

"25 éves dicsőséges pályafutásod végén fogadd hát azok köszöntését, akiket te zsoldosoknak és koldusoknak neveztél".

Ez azér' üt.:)

czudarpesta 2009.05.25. 14:36:17

@freiwald: Köszi az infót. Mindnenesetre elég jól sikerült elrontani a búcsúmeccset, remélem büszkék magukra. Lehet, hogy valóban néhány hülye gyerekről van szó, viszont most egész Európa ezen lovagolhat.

freiwald 2009.05.25. 16:07:34

@dino vercotti: A SZURKOLÓK VEZETŐJE: "NEM TÁMADÁS VOLT"

Giancarlo Capelli, a Curva Sud (Déli Kanyar) képviselője, a Controcampo c. műsor kamerái elé állt, hogy elmagyarázza mi is történt a San Siroban: "Nincs szó támadásról - mondta Capelli - Csupán egy pontosítás volt, hogy megértessük, hogyan állunk pár a múltban tett állításához és viselkedéséhez. A pálya körül történtek nem szép pillanatok, de mindenesetre nem volt szó ellene irányuló támadásról." Szavak, melyek azt sejtetik, hogy a vita inkább az egyesülettel szemben irányul. És ím a szurkolósereg jobbját nyújtja Maldini felé a béke jeléül. Most Maldinin a sor, hogy nyilatkozzék.

www.sportmediaset.it

freiwald 2009.05.25. 16:19:33

Firenzeviola invita tutti i tifosi della Fiorentina a riservare un'accoglienza degna ad una leggenda del calcio come Paolo Maldini.

A lila Firenze meghívja a Fiorentina összes szurkolóját, hogy közösen részesítsenek méltó fogadtatásban egy olyan focilegendát mint Paolo Maldini.

P.S: Legalább Firenzében tudják, kicsoda a Storico 3.

Gabez 2009.05.25. 16:28:39

Na ez ütős volt a javából: Paolo Maldinit huszonvalahány év után a saját ultrái küldik el a fenébe a búcsúmeccsén...

Nemrég pedig még az Inter ultrái is kalapot emeltek neki.

Erre mit lehet mondani?

Mr.AT 2009.05.25. 16:37:40

Ahogy elnézem, nem leszek túl népszerű a következő állásfoglalásommal, de ha már ekkora vita kerekedett mindebből, pár szót én is vesztegetek rá.

Nem tudjuk, pontosan mit is mondott anno Maldini, mert ha jól sejtem, egyikünk sem volt ott akkor, de amennyiben tényleg azt mondta, "zsoldosok és koldusok vagytok", akkor valamennyire jogos a mostani szurkolói reakció.

Mert bármekkora sztár is valaki, és bármely hosszú időn át bármely kiváló teljesítményt is nyújt egy klub színeiben, soha nem feledkezhet el arról, hogy ő van a szurkolókért és nem fordítva.
Neki és a klubjának is abból van pénze, hogy gyakran tényleg kispénzű emberek a félrerakosgatott kis pénzükből megveszik a jegybelépőt, hétről hétre, hosszú éveken, évtizedeken át.

A mai modern labdarúgás, különösen a klubfutball nem egy l'art pour l'art művészeti ág, hanem egy tökéletesen profitorientált, s egyben az egyik legnépszerűbb szórakoztatóipari kategória, amelynek (pár Abramovics, Hopp vagy al-Nahjan féle kalandort leszámítva) az a célja, hogy profitot termeljen és eltartsa azokat, akik művelik - méghozzá azok pénzén, akik nézik, vagy élőben, vagy a tv-ben (s így a reklámok révén).

Pontosan ezt tudatosítom én is az embereimben a cégnél: mindegy, hogy valaki mennyire magasra jut (keres sok pénzt, lesz elismert vagy híres), a munkája mégis az (és ez szinte mindenki munkájára igaz), hogy kiszolgál valakit, vagy előállít valamit, ami majd kiszolgál valakit.
Mindig az ügyfél az, aki a pénzt adja - s ezért mindig az ügyfél az, akinek igaza van, s akinek az igényeit ki kell elégíteni.
Teljesen mindegy, hogy pék vagy, és 12 forintos kiflit süt, vagy befektetési bankár, aki 500 milliós bef.alapot értékesít.

Vagy akár Paolo Maldini. Aki nyilván nem azonos mondjuk Dragóner Attilával, semmilyen értelemben sem, mert mind játékában, mind az olasz válogatottban, mind a klubjában betöltött szerepében igazi ikonná vált - de még ilyen a saját kategóriájában mindennek felettivé vált sztárként sem vonhatja ki magát az alól, hogy ő is csak a színház egyik szereplője, aki a nézőért és a színházért játszik.

S legyen az a néző egyszerű, buta, arrogáns, vagy szimplán csak egy beb*szott állat, aki minden szembejövőt leqrvaanyáz, mégiscsak Ő fizetett azért, hogy mindketten ott legyenek - Maldini a pályán, a néző a lelátón.
Ha ennek szentelte az életét, fogadja el, hogy mindig is lesznek kritikusai, és tudja ezt elegánsan kezelni - legfőképp pedig ne köpje szembe azokat, akik (közvetve ugyan, de) eltartják őt is és a klubját is.

Mindennek a fényében én némiképp megértem azokat a drukkereket, akik fütyülték a nyilatkozatára emlékezve - még akkor is, ha nemcsak kritizálni, de sérelmeken felülemelkedni is tudni kell, és azt senki nem veheti el Maldinitől, hogy a Milan valaha volt egyik legnagyobb legendája már most, életében is.

freiwald 2009.05.25. 17:04:03

@Mr.AT: Van ráció abban, amit mondasz, de amint mondtad egy ikonról beszélünk. Egy olyan fickóról, akinek a gyermekéért már évek óta kiált a Curva Sud. Ez a csoport elvárja, hogy egy ilyen ikon minden körülmények között állja a sarat és elvárja, hogy sosem szakadjon el a cérna. Akkor sem, ha igaztalanul szemen köpik. Azon állításod, mely kétdégbe vonja a striscione igaz mivoltát, amit a C.S. kifeszített, kétdégbe vonja magát a tényt, hogy Maldini szurkolóival ill. közszereplői mivoltával szemben vétett. Maldini is csak egy ember, aki olykor lépett és nem csak a szurkolóit védte, hanem elsősorban a csapattársait és azt a klubot, akik ezeknek a barmoknak alapot, adtak arra, hogy jó kedvük legyen. Vajon az a szurkoló, aki nem a kanyar tagja, miért nem érezte fontosságát a meghurcolásnak és miért fötyülte ki az ultrákat? Tán mert sosem adtak rá maldininek alapot, hogy őket zsoldosoknak nevezze. Pedig ők is fizetnek, ők is bérletesek, nekük is egy picit életforma a Milannak való szurkolás. Mi köze ennek az egésznek ahhoz a színházhoz amiről regélsz. Mi köze egy Daniel Nivel féle esetnek a labdarúgáshoz, a családias hangulathoz, a kölcsönös megbecsüléshez, meg a sporthoz. A péked is el fogja küldeni a kurva anyjába a vásárlóját, ha az mosoly ellenében a munkááért csak szemrehányást és szemenköpést kap. Jó lenne kicsit helyrerakni a fogalmakat, mert meccsre járni sem kötelezp, illetve a szurkoló nem azért fizet, hogy azt csináljon a lelátón és azon kívül, amit akar, hanem, hogy szurkoljon és focit lásson. Meg kell húzni egy vonalat, amin nincs tovább! Mindannyian emberek vagyunk és mindenkinek joga van a maga kis sérelmeire, de csak normális keretek között!

freiwald 2009.05.25. 17:07:31

@Mr.AT: Elnézést a nyelvtani félreütésekért! Pace!

Mr.AT 2009.05.25. 17:20:58

@freiwald: Nem vonom kétségbe, hogy mit mondott vagy mit nem - ezzel a résszel csak arra akartam célozni, hogy az egész sztori hozzánk a sajtón át jutott el, s az meg hajlamos kiragadni bizonyos momentumokat egy szövegkörnyezetből csak a szenzációhajhászás miatt.
Ezzel ergo mentegetni akartam Maldinit - könnyen lehet, hogy nem is azt, vagy nem úgy mondta, ahogy azt most idézik, s lehet, hogy az egész sztori egy félreértésen alapszik.

De ha (és ezért fogalmaztam így) tényleg azt mondta, amit most idéznek, akkor én jogosnak érzem a kritikát.

Azt írod: "a péked is el fogja küldeni a kurva anyjába a vásárlóját, ha az mosoly ellenében a munkááért csak szemrehányást és szemenköpést kap".

Egy lépést kihagytál: azt, hogy ezt megelőzően ugye a vásárló bement a boltba, fizetett a kifliért, és az ehetetlenül szar volt. Csak EZUTÁN jött a kritika a pék felé - szerintem teljesen jogosan.

Mégha az akkori kritika, amit az akkor Milan kénytelen volt benyelni, nyilván nem elsősorban Maldini-nek szólt, aki ha volt is olyan, hogy nem játszott jól, mindig lelkiismeretesen kitette a lelkét a pályára - ettől függetlenül viszont akkor olyat szólt, amit nem kellett volna.

Az pedig érthető, hogy drukkerek, akiknek az a 50-60 euró, ami a meccsjegy, egy napi munkabérük, nehezen tűrik, ha egy kb. heti 100 ezer eurót kereső focista "lekoldusozza" őket.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.25. 17:46:13

@Mr.AT: Na kezdjük ott, hogy Berlusconi volt az egyik első klubtulaj, akinek sohasem az AC Milan volt a tevékenységének főiránya Először sokrétű imitt-amott illegállis üzleti tevékenységet folytatott, aztán meg hol hatalom csúcsait ostromolja, hol pedig ott csücsül. Ma már a giga klubok nagyobb része és nem csak Abramovicsé a dubaiiaké vagy Hoppé óriási adósságokat görget maga előtt. amelyet részban e tulaj zsebéből finanszíroznak.

Aztán ezek a nagy pofájú "mi vagyunk a legeslegigazibb szurkolók" ultrák azért elég komoly károkat okoznak kluboknak amellett, hogy megveszik a bérletet. Balhéikkal nemcsak a klub jóhírnevének áltanak, de sokszor a randalírozás árát is a klubnak kell megfizetni.

Azt valóban nem lehett tudni mit mondott pontosanan Maldini a Sudnak, de nehezen tudnám elképzelni, hogy olyat amiért el kéne rontani szertetett klub egyik legnagyobb ikonjának búcsúját.

Végül nem értem, hogy jön ide, hogy te cégednél mit mondasz a munkavállaóidnak, egyáltalán miért jössz elő mindig a pozícióddal. A véleményed érdekel, de hogy mit csinálsz, az nem annyira.

freiwald 2009.05.25. 17:49:01

@Mr.AT:

Hozzám nem a sajtón keresztül jutott el az özenet olyan értelemben, hogy megnéztem és elolvastam mi ált a drapin, majd értelmeztem azt. Egyszerű matematika. A storyt ismerem, mert a régmúltba gyökeredzik, de nem gondoltam volna, hogy ennek okán ezt teszik. Ezektől a szurkolóktól Maldini már kapott hideget-meleget. Mint mondtam nincs az a törvény, ami téged meccsnézésre kötelez. Önszántadból szánod rá az euróidat a meccsre, amelyet meg akarsz nézni és a jegy árában nincs benne a mocskolódás, csak a csürhe ezt nehezen dolgozza fel.

Az a pék, amelyről én beszéltem jól végezte dolgát, azzal az emberi faktorral egyetemben, ami feljogosítja a tévedésre, mert tévedni emberi dolog, legyen szó egy rosszul kalkulált becsúszásról, egy gagyi szezonról, vagy egy rosszul elsült mondatról. Tévedsz, ha azt hiszed a foci arról szól, hogy emberek meccsjegyért fizetnek és azt tesznek, amit jónak látnak. Nem anarchisták vagyunk, hanem emberek, érzésekkel, elvárásokkal, meg sérelmekkel, de mindennek van határa. Ezek az emberek 25 év munkáját dobták kútba egy mondat miatt, ami lehet félresikerült volt, de a megtörtént inzultusok okán jogos. Semmi olyat nem tett Maldini, amiért ezt érdemelte volna. Hidd el nekem, hogy az egekig emelt Franco, most bánja, hogy tegnap Maldini kárára reflektorfénybe került. Sajnálom is szegény fickót, mert ők ketten annyit tettek a klubbért, amennyit talán senki. Remélem érted mire célzok. Nincs az az alap, ami téged meccsjegy címén ilyesmire feljogosít. Tegnap egy sohanemlátott karriert ilet volna méltóképp búcsúztatni, erre beleköptek egy ikon levesébe. Az, hogy ez nekik így jó és tisztes, önmaguk szegénységi bizonyítványa. Egy olyan ember bocsánatkérését várják, annak meghurcolása után, akit egyébként is támadtak párszor és, aki egész karrierjét ennek a klubnak s azok szurkolóinak áldozta, hogy az életben legyen vasárnaponta némi örömük. Ebben a kapcsolatban egyoldalú volt a tisztelet a két fél között és ez nem helyes!

Mr.AT 2009.05.25. 18:20:52

@popp: Analógia volt, egy mondat erejéig, semmi több, amivel azt támasztom alá, hogy valóban ezt a mentalitást képviselem az életem minden területén. Az ügyfél az első, s te vagy érte, nem ő érted. Ez pedig a focira is igaz.

Amit meg Berlusconi-ról írsz, az nem tudom, mennyiben mond nekem ellent. Én pont ugyanezt írtam, három hasraütésszerű példával, melyek persze tetszőlegesen tovább sorolhatók. De nem látom az ellentmondást.

Mr.AT 2009.05.25. 18:27:38

@freiwald: Jó, ez már egy jobban kibontott válasz volt, respect is, értem mit akarsz mondani. Sokmindenben amúgy egyet is értünk - anno mikor az angol stadionok bezárásáról volt szó, magam is e mellett érveltem.

A túldemokratizált csürhék ténykedését én sem nézem jó szemmel, sőt, ebben nincs vita.

De azért van különbség aközött, hogy pár hullarészeg angol mondjuk szétveri és felgyújtja a stadiont és a környékét, meg aközött, hogy a szurkolók egy drapérián üzennek válaszként egy játékosnak.

Ne érts félre, én nem a vulgaritást vagy a primitív üzeneteket védem ezzel - pusztán azt a tényt, hogy ez egy stadionban a véleménynyilvánítás szabadságába szvsz belefér.
Az, hogy széttördeld a székeket, meg szétverd a stadiont, az nem fér bele.

De a véleménynyilvánítás egy focimeccs hangulati velejárója, itt pedig szerintem nem történt több, mégha a búcsúmeccs alkalmából kicsit több rivaldafényt kapott is a dolog. Nem kergették meg, nem dobálták meg, nem hányták le, még csak össze sem verekedtek a különböző véleményen lévők, pusztán üzentek neki.

Színházban ha rossz a darab sem kezdesz el füttyögni vagy dobálózni, hanem csak szimplán kimész az előadásról - egy focimeccsen viszont ez belefér. Attól, hogy ott valaki füttyög, vagy üvöltözik, még nem automatikusan csürhe.

Mr.AT 2009.05.25. 18:33:55

@freiwald: Még egy apróbb kiegészítés - ezt írod:
"Egy olyan ember bocsánatkérését várják, (...)aki egész karrierjét ennek a klubnak s azok szurkolóinak áldozta, hogy az életben legyen vasárnaponta némi örömük. "

Azért azt érzed, hogy ez egy kicsit pátoszos, ugye? Maldini nem Teréz anya, s nem jótét lélekként játszott itt 25 éven át, hanem jópár millió euróért, amiből luxusszinten élt ő is, meg a családja is.
Ez egy munka, azt ne felejtsük el. Lehet jól és rosszul is végezni, és aki ilyen kiemelkedően jól végzi, annak jár is az elismerés mindenhol máshol is - na de azért keresztes lovagot ne csináljunk már belőle, aki "az életét a szurkolóknak áldozta"...

kroos 2009.05.25. 18:52:24

Én ugy tudom hogy a 2005-ös Bl döntö után ,,vesztek ösze" Maldini meg a Sud.
Amennyire én tudom volt egy szerencsétlen nyilatkozata.De 1 rossz nyilatkozatot hogy lehet összevetni 25 évvel?
Nyiván ettöl még Maldini nem engedhet meg bármit magának.
Egyszer feszegette a határt és ez igy tul nagy árnak tünik emiatt...

madbalee 2009.05.25. 18:56:20

@kroos: Ibra hányszor feszegeti ezt a határt?:)

kroos 2009.05.25. 18:59:30

@madbalee: Hát ez az.Meg 25 év hosszú idö, rengeteget változik ezalatt az ember.
Lehet 10 év mulva Balotelli, Ibra vagy Mátrix lesz a következö béke-nobel dijjas,vagy unicef nagykövet.
(uppsz, véletlenül csupa interest irtam de már nem tudom kitörölni, mert közben megnyomat a küldést.).

avenger13 2009.05.25. 18:59:49

@Mr.AT: természetesen ez egy munka. de amit maldini 25 éven keresztül egy csapatnál letett azt nem lehet munkaként értékelni. Nem hinném, hogy bárhonnan kirúgták volna mégis lehúzott 25 évet a Milanban. Mindenképpen tiszteletet érdemel a szurkolóktól, amit kapott semmiképpen se.

kroos 2009.05.25. 19:03:18

@avenger13: És azt tegyük hozzá nem azért játszott még 41 évesen mert nem akarták padoztatni hanem mert szükség volt rá...mellette Favalli,alternativa még senderos.....

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.25. 19:11:27

@Mr.AT: Én viszont bonyolultabbnak látom a világot annál, hogy ezt az üzleti szemléletet ráhúzzam mindenre.

Lehet, hogy romantikus vagyok, meg hogy az istenek meghagytak gyereknek, meg hogy nem nekem áll a világ. De nekem a foci és egyáltalán a sport több, mint üzlet. És én még találok magamnak hősöket a pályán. És nem azért rajongok játékosokért amiket nyilatkoznak, hanem amit letettek az asztalra.

Nem ők kezdenek el miattunk és a pénzért focizni, hanem mi kezdjük el miattuk, majd a szeretett csapatok miatt játszani kölyökkorunkban és nézni a játékot, később fizetni egy meccsjegyért vagy tévéelőfizetésért, esetleg a 3-as számú Maldini föliratú mezért. Tehát én nem várom a játékosoktól és csapatokról hogy fényesre nyalják nekem, mert leülök a tévé elé vagy kiülök a lelátóra, csak azt várom, hogy játszanak. Maldini ezt a legmagasabb szinten tette 25 éven keresztül.

Aztán azok kisstílű a csoportok, akik egyébként a klub legnagyobb szurkolóinak tartják magukat és siránkoznak a tradíciók kiveszése miatt, zsoldosoznak, ha esetleg egy klubjukért sokat tévő játékos, ki tudja milyen megfontolásból elhagyja a klubot. Akármelyik spílerbe beletaposnak, aki valami nekik nem tetszőt tesz, bárki önérzetébe belegázolnak, ha úgy érzik igazuk van, legyen Seedorf vagy más.

Aztán végül azt is fütyülik, aki csak az ő szeretett klubjukat szolgálta egy negyed századon át. Csak azért, mert megvédte csapatársait, a méltánytalannak érzett kritikáik után.

Uff és bocs ez egy kicsit patetikusra sikeredett.

freiwald 2009.05.25. 20:56:26

@Mr.AT: Nincs ebben semmi pátosz. Neki annyi lenne a dolga, hogy a pénzért amit kap a munkáját végzi. Ennél ő sokkal, de sokkal többet tett, legyen szó akár a klubról, akár azon szurkolók öröméről, akik közül sokan azért ballagnak jeles naponta a stadionba, hogy a maguk sikertelenségét mások sikereivel kompenzálják. Nem azért áradozik róla a sajtó világszerte, mert átlagos, hanem azért mert mint játékos s mint ember is kiemelkedik az átlagból. Ez tette naggyá, ez emelte ikonná. Eljött a búcsúmeccsének ideje, a Curva gyermeteg sérelmekre hivatkozva és a sok pomodorot elfeledve, hamut hintett a San Siro gyepére és megtervezte azt a busójárást, amiben Paolo lesz a várva várt megújhodás áldozati báránya. Fittyet hánytak 25 eberöltőnyi karrierre, amit a csapatba, az egyesületbe, a szurkolók reményeinek kiteljesítésébe ölt. Mondod, nem Terézanya. Nem is az. Ő is csak egy halandó, aki a munkájáért pénzt kap. Tízezrek elvárásai, olykor mégis meghaladják az emberi teljesítőképesség határait. Pár százan tévedhetetlenséget kívánnak egy embertől és hajlandóak a búcsúját romba dönteni, csak, hogy híresek legyenek x percre. Játékosok jönnek-mennek, de a Milan örök, szoktam mondogatni. No, de azért álljon meg a menet elvtársak! Talán játékosok nélkül sem lenne történelem. Pátosz-patetizmus-elfogultság-miegymás. Nüansznyi baki egy szurkoló oldaláról, ha látja mire képes a tömeg kenyérért meg cirkuszért. Tegnap megvolt minden, ami szem-szájnak ingere. És ez az érvágás visszafordíthatalan, mert több búcsú a San Siro gyepén aligha lesz. 25 év szolgálat semmisnek tekintése egy mondatért.

@popp: Köszi ez iménti állásfoglalásod egész kerekre sikeredett!

raoul_duke 2009.05.25. 21:07:44

@Mr.AT: nincs mindig annak igaza, aki fizet. Hiába adok 40% borravalót a pincérnek, ha azt mondom mellé kísérőnek, hogy "kurva anyád", nincs "igazam".

Maldini utolsó hazai meccsén így viselkedni szánalmas és undorító. Beteg emberek önmaguknak bemesélt 15 perces hírneve.

Abban viszont biztos vagyok, hogy ő is tudja, hogy pár ezren kifütyülték, a többi sok millió pedig nem.

avenger13 2009.05.25. 21:08:48

egyébként érdemes belegondolni, hogy a bayern hogyan búcsúzott egy hasonló ikonjától. ezért szeretem azt a csapatot.

czudarpesta 2009.05.25. 21:13:41

@popp: Köszi. Roma szurkerként a szívemből szóltál. Némi pátoszt hozzátéve, "a mai modern labdarúgásban" Paolo Maldini jelentette számomra a "csapatjátékost". Majdnem egyidős vagyok vele (sajnos egy évvel idősebb vagyok), és igazán azóta vagyok Milan drukker mióta Ő elkezdett játszani. Persze nem miatta lettem az, csak egész véletelnül így alakult. Azt hiszem nyugodtan mondhatom, ha valakinek van oka bármiben is véleményt formálni bárkivel szemben, az pontosan Maldini. Ennek ellenére nem tudom elképzelni, hogy olyat mondott volna bármikor, bárkinek amiért ezt érdemelte volna.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.25. 21:16:58

@avenger13: Az tény, hogy Bayern mindig megadja a módját, ha nagy játékosai búcsúztatásáról van szó, Kahné mellet hirtelen Scholl búcsúja jut eszembe De én sok egyéb ok miatt nem szeretem a Bayernt.

avenger13 2009.05.25. 22:19:22

@popp: az nem volt most kérdés. :) a milannal is ez lenen a helyes megoldás. és mindenhol, ahogy kahn megérdemelte, hogy egy egész stadion őt tapsolja külön meccset kapjon, úgy megérdemli maldini, totti is.

Titi120 2009.05.25. 22:21:57

Nézegetem a Serie A góllövőlistáját, néha egészen megdöbbenek, hogy jé, ez, hogy a fenébe rúgott ennyit !

Kaka 15 ? Nem igazán úgy marad meg ez az idény, mint Kaka éve, ehhez képest 5-dik.

Totti 12 ? Idén pályán se láttám szinte. :)

Ennél durvább már csak Kuyt 12 gólja (egyben holtversenyben 6-dik helye) a PL -ben.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.25. 22:26:52

@Titi120: Totti mindig tavalyi meg idén is bőven húsz fölött vágott volna , ha elkerülik a sérülések. Hosszú sérülések ellenére is tizenégyet vágott, tavaly és ez idén is meglehet, ha komolyan vesszük a Toro elleni meccset. Jelenleg 177 Serie A gólnál jár, azt mondom, ha sérülés nélkül végig játsza a következő évet meg is lehet a bűvös kétszáz.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.25. 22:30:22

@avenger13: Amúgy Maldininek is terveznek/terveztek külön meccsek és ezekről a taplókról nem a normális szurkolók és a klub tehet.

Tika_ 2009.05.25. 22:33:39

@Mr.AT: szerintem az alapgondolat nem rossz, de azért pár csúcstatást érzek benne.
Először is egy Roma elleni Milan-meccsen, főleg ami Maldini búcsúja a San Siroban, finoman szólva sem probléma minden jegyet eladni. Tehát köszi, hogy jön az ellenvéleményen lévő szurkoló, de ugyanennyit fizetett volna a Maldini-mezben lelkesen szurkoló is.
Aztán itt nem arról van szó, hogy egy fő mester elkészített egy széket, ami összetörött, mikor először ráültem, mert akkor nem kérdés, hogy sz*r munkát végzett (még ha egyébként jó szakember is). Ok, a vereség a Romától mérhető, de olvasgattam itt meg nem adott tizikről, akkor azért más a szitu + ez csapatsport, lehet, hogy nem Maldinin múlott. Ugyanez igaz lehet az x évvel ezelőtti meccsekre, mélyrepülésre.
Egyetértve azzal, hogy egy sztárnak, aki a mi pénzünkből (de nem azért, mert bárki meg tudná csinálni, amit ő!) milliomos, _illik_ (de szerintem nem kell) tűrnie a rajongók rohamát mondjuk autogramért, de azért az anyázás túlmegy ezen a határon, mert ehhez még a szurkolónak sincs joga.
Végül azt se feledjük, hogy a jegybevételen kívül vannak még ott komoly tételek: mondjuk tévé és mechandising. Amik simán milliókat érintenek. Na, és ahhoz aztán már rohadtul VIP-vevőnek kell lennie valakinek, hogy tönkretehesse más fizetővendégek szórakozását. Mert ok, a moziból is kimehetek, de azért az erős, hogy mondjuk ordibáljak, mert lehet, hogy másnak tetszik - vagy nem, de még remél, vagy már nem, és csendben hazamegy. Tehát ugye valahol jogos ha idegenben kifütyülik a csapatot, mert az x ezer ember nem azért ment ki a melegbe/hidegbe/esőbe, hogy azt nézze, ahogy kedvenceit szopatják, de az is, ha én meg ezen kapom fel a vizet, mert az én szórakozásomat ne tegye már tönkre néhány ott ülő arc. Pusztán üzleti szemszögből akkor tehetné meg, ha 3 ezer fütyülő hozna annyit, mint 3 millió tévé előtti.

Végezetül egy szerintem igen fontos szempont: néhány fizetővendég transzparenseken véleményt nyilvánított. Nem tört-zúzott, ha jól fogom, még nem is anyázott. Az az utolsó aljadék csúszómászó féreg médiamunkás, aki ezzel nagyban foglalkozik! Ugyanis az arányos tájékoztatás az lenne, hogy 70 ezren éltették, 70-en transzparenseltek negatív dolgokra emlékeztetve, akkor utóbbinak ezredannyi karakter/fényképet/képet, stb. szentelek. De nem így tettek a rohadtak, kiemelték, megszázszorozták, mert szenzációhajhász g*czyk. Tehát még a mocskolódó ultránál is van lejjebb :). Aki a véleménynyilvánító ultrát mocskolja :(.

calcio_di_rigore 2009.05.25. 23:20:10

Nem akarok ebbe belemenni, mert nekem Maldini mindig is közömbös volt, az átlagos futballszurkoló meg nyilván fel van háborodva, ha egy ilyen játékost így búcsúztatnak, de ez a koldusos sztori nekem új volt, és teljesen ledöbbentett.

Hogy valaki koldusnak nevezze azokat, akik miatt ő milliárdos lehet... hát az a pofátlanság netovábbja gyerekek...

freiwald 2009.05.25. 23:30:34

calcio_di_rigore: Aki minden szarral megdobál, mert úgy érzi neki a meccsjegy megvételével kijár a cirkusz, azt vajon milyen jelzővel illetnéd? A szurkoló tévedhet, mert állat a játékos nem, mert ember? Hogy is van ez?

calcio_di_rigore 2009.05.25. 23:47:21

@freiwald: Gondolom nem őt dobálták, de ez most lényegtelen is. Ennyire buta nem lehet egy játékos, ez nem Anglia vagy Spanyolország ahol a néző max. nem vesz jegyet a következő előadásra, mert beszóltak neki. Itt a "kanyar" a csapat része, és a csapatról kialakított kép egy meghatározó darabja. Biztos sokaknak nem tetszik ez, de amikor a koldusok több száz kilométert utazva "leszurkolnak" mondjuk 75 ezer madridistát, akkor persze milyen frankó gyerekek.

De mondom, ez az egész annyira azért nem érdekel, felőlem úgy búcsúztatják a legendájukat ahogy akarják, Maldini nekem csak az általam látott egyik legjobb védőt jelenti, semmi többet. A lényeg az, hogy Nedveddel nem fog ilyen történni, mert az már engem is megviselne.:)

freiwald 2009.05.26. 00:21:14

Pontosan ezzel van itt a probléma. Tűzön-vizen át. 10 éves storyról beszélünk. Egy mondata miatt hurcolták meg a búcsúmeccsén. Saját maguk alatt vágták a fát, amikor így cselekedtek Paoloval. Kit érdekel mit mondott egyszer spontán felindultságból? A szurkolók x esetben cselekednek helytelenül mégsem törnek pálcát felettük. Nápolyban Maradonaról istenként beszélnek, miközben embernek nem egy nagy kunszt. Fura egy mérce azzal szemben,aki él s hal a klubbért. Hol itt az ész!? Eközben Baresi is kijelentette: "Paolo nem ezt érdemelte." - most akkor Francott is kitagadják a maguk kis szektorából?

Egyébként értem, hogy téged nem hat meg Paolo. Engem Nedved nem hat meg, habár elismerem, mert minden mit elért hatalmas akaraterőre vall.

Korábban valaki itt azt mondta Maldini azért nem kapta meg az aranylabdát, mert az nem érdemelte meg őt. Nos elmondhatom: a Sud azért nem lelt egy újabb Kapitányra, mert ez az állítás rájuk hatványozottan igaz.

kroos 2009.05.26. 08:02:01

@freiwald: ugyanakkor meg a San siroba jártak az utóbbi 25 évben 10 millioan meccsre,és ezt a mostani balhét meg pár 100-an csinálhatták.
Ez a baj nálunk is.Kimegy pár 100 olyan ember akinek a stilusával szurkolásával annyira nem tudsz azonosulni hogy inkább otthonmaradsz.
És mit érsz el vele? Hogy 1-2 év mulva csak az a pár 100 ember jár ki meccsre.

Mr.AT 2009.05.26. 10:43:23

@kroos: Ezzel az egy hozzászólásoddal maximálisan egyetértek.

Nálunk pontosan ez a baj a magyar focival: tisztelet a kivételnek, de gyakorlatilag a legaljanép jár ki a balhé miatt az átlagos hétköznapi bajnokikra, pár százas nagyságrendben, s a folyamatos primitív közeg miatt értelmes ember max. a válogatott meccsekre megy ki, bajnokira nem nagyon.

Ez is jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar foci ott tart, ahol -> kevesebb szurkoló -> kevesebb pénz -> kevesebb médiaérdeklődés -> hatványozottan kevesebb pénz -> qrva alacsony színvonal.

Mr.AT 2009.05.26. 11:05:16

@popp: OK, értem amit mondasz, s ezzel nincs is semmi baj.
Nézd, valahol természetes, hogy az élcsapatsportokban, s különösen a fociban van valamely irracionális, minden logikának ellentmondó - hogy mást ne mondjak, már a szurkolás folyamata is az, hisz ha szigorúan tényszeűen nézzük, mondjuk neked vagy nekem kézzelfoghatóan mennyivel lesz jobb az életünk attól, hogy egy többszáz kilométerre létező olasz klubcsapat épp megnyeri az aktuális bajnokiját? Semmivel. Semmi közünk ahhoz a bő 50-60 emberhez, aki épp az adott klubot jelenti, ők meg azt sem tudják, hogy mi létezünk.

Mégis drukkolunk nekik - mi több, falnak megyünk, ha idióta hibák miatt vesztenek, és közösségileg piálunk a boldogságtól úszva, ha nyernek. Rengeteg pénzt kiadunk amúgy giccses és nem túl értékes mezekre, sálakra, és egyéb szurkolói relikviákra, stb. stb.

Racionálisan szemlélve mindez orbitális nagy hülyeség - mégsem kell egyetlen drukkernek sem elmagyarázni, hogy mi a jó ebben.

Ettől viszont azt látni kell, hogy a klubtulajdonosoknak, pláne a klub tőkéje mögött álló részvényeseknek (ahol vannak ilyenek) ez az egész színtiszta üzlet. Pl.: nem azért vesszük meg Beckhamet a Realba, mert kell az adott csapatba, sőt, hanem mert másfél hónap alatt az árának a többszörösét keressük a nevével eladott mezek révén.

Termsézetesen minden elnök, edző és játékos elmondja, hogy "így a klub tradíciói, meg úgy, a hagyomány és a mez kötelez, bla-bla", de közben pontosan tudják, hogy elsősorban nem azért fontos a BL, mert az olyan jól hangzik, hanem azért, mert mocskos sok pénzt, médiafelületet, hirdetést és közönségigényt jelent szerte a világon mindenhol, aminek révén a mezeladásoktól a tvadókra gyakorolt szurkolói nyomáson át ezer úton keresztül csorog majd be egy kis zseton a klubhoz - és persze az elnökhöz, az edzőhöz és a játékoshoz is.

Természetesen 40 éves korára, mikor visszavonul, mindenki kissé pátoszos lesz, és mindettől függetlenül természetesen lehet is büszke mindarra, amit sportszakmailag elért - de azt azért látni kell, hogy ez anno, mikor tizeniksz évesen aláírta az első profi szerződését, az első új sportkocsiról, a csajokról meg a hírnévről szólt, majd évről évre több eurómillióról.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.05.26. 11:06:06

@Mr.AT: Ezzel most bőven lehet vitatkozni.

A magyar focit nem a szurkolók tették tönkre, hanem szélhámos vezetők és senkiházi focisták (köztük sok bohóc idegenlégiós). Ez a "balhé miatt járnak ki a meccsre" kissé sztereotíp és igazságtalan, mintha a TV2 Mokkájának sms-falát olvasnám. Az meg nem a Te szinted, ebben egyetérthetünk.

Az is megérne egy külön elemzést, hogy a külföldi meccsdömping hány embert tett hithű külföldi klubrajongóvá, akik királyi többesben beszélnek kedvenc csapatukról, miközben...

Cannavaro, takarodj!

Mr.AT 2009.05.26. 11:13:52

@freiwald: Én ebben érzem a csúsztatást: megint egyenlőségjelet teszel a dobálózó, törő-zúzó csürhe és azok közé, akik egy szimpla drapérián üzennek valamit, ami amióta világ a világ, teljesen elfogadott dolog egy focistadionban.
Innentől már csak egy lépés a "mindenki huligán, aki nem ért egyet velünk".

@Tika_: Jól megfogtad a lényeget, és gyakorlatilag ez az én véleményem is a dologról: nem elítélni kell azokat, akik véleményt nyilvánítanak egy adott kérdésben (amiben akár igazuk is lehet, ez már nézőpont kérdése), hanem a helyén kezelni. Ha 70 ezren ünneplik, akkor ne a 300 fős stadionbeli kisebbségről szóljon a teljes világsajtó.

kroos 2009.05.26. 11:20:55

@dino vercotti: Pedig nem sajnos...
Hornby is irt erröl..hogy az ö érzékeny liberális galamb lelke nem tudta elviselni a nézötéri rasszizmust.
De pont emiatt még többet járt ki meccsre mert ahogy ö irta
,,ha már csak ez a néhány 100 ember jár ki a meccsre ott a futball óriási bajban van"
És nálunk pont ez van.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.05.26. 11:48:33

@kroos: jó, tehát akkor summázzuk: a magyar bajnokikra kilátogatókat már csak a rasszizmus mozgatja, meg a balhé. Naná. Ha pedig sokan fognak kimenni egy magyar bajnokira, az a rasszista elemekkel szembeni demonstráció megnyilvánulása lesz.

Mr.AT 2009.05.26. 11:59:19

@dino vercotti: Nem akartam ebbe mélyebben belemenni, mert elvégre ez mégis csak az olasz fórum, nem a magyar bajnokikról kellene, hogy szóljon, de akkor pár mondat erejéig remélem megbocsát mki az offtopicért.

Nem tudom, hogy kit és miért lehetne hibáztatni azért, hogy a magyar foci jelen pillanatban ott tart, ahol - abban szerintem megegyezhetünk, hogy az "ott" kb. 20-30 éve stabilan eléggé lent van.
A szurkoló a vezetőt hibáztatja, a vezető a tulajdonost, a tulajdonos a szurkolót - s közösségileg mind anyázzák a falábú Kovács Zolit, aki ugye lő... majd bedobás. Valószínűleg mindenkinek van egy kis igazsága, objektív eredményt hirdetni a sok szubjektivitás miatt meg nem is lehet.

First of all viszont egy kérdés, amivel megint nem leszek népszerűbb: egyáltalán van értelme felelősöket keresni?

1. Egyáltalán természetellenes ez a jelenlegi állapot? Adott egy 10 milliós kis ország, amely a világ legprofitálisabb, legprofesszionálisabb és legnépszerűbb sportján belül kb. az 50. helyen áll a világranglistán - kicsit még feljebb is, mint ahol a racionalitás mutatná (jólétiség- és népességarányosan egyszerre).
Nyilván mindenki az Aranycsapatra vizionál, de nem lehet, hogy akkor (50 éve) még szimplán töredékennyi pénz sem volt a sportágban, s mint ahogy most a vízilabdásaink, úgy az akkori született zsenijeink kibontakozhattak egy pénztől kevésbé meghatározott közegben?

2. Nem mindegy már most, hogy ki a felelős? Úgy értem, ha most kiraknánk pengellérre Kovács 14. József klubelnököt/vezetőedzőt/törzsszurkolót, hogy "ő a felelős", attól bármi jobb lenne?

Jelenleg elsősorban rengeteg pénzt kellene ölni ebbe a sportágba, méghozzá két fronton:

a.) A stadionokat és az ottani hétvégi focit nívós, színvonalas társadalmi eseménnyé kell tenni, megfizethető szinten, ahova családok mennek ki egy napos délután. Maga a játék minősége még hosszú ideig (évekig) nem fog változni, de a körítés, a show legyen olyan, hogy az vonzóvá és eladhatóvá tegye mindez. Ma kimegyek a Puskás stadionba, körbenézek és sírni támad kedvem, pedig alapból egy gyönyörű stadionról beszélünk.

b.) A gyerekekbe kell pénzt ölni - a mai "sztárokat", főként a többé-kevésbé valamennyire valóban marketingelhető légiósainkat (Dzsudzsákot, Husztit, Gerát, Priskint és a többieket) meg sztárolni kell a médiában, hogy legyen példakép a gyerekek előtt.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.26. 13:16:50

@Mr.AT: Nem teljesen értek egyet, az lehet, hogy az elnököt jobban érdeklik a gazdasági szempontok, de azért a játékost meg az edzőt legalább annyira érdekli a sportszakmai siker is. Sok átigazolást a ugyan tényleg a pénz motivál, de azért Beckham ebből a szempontból elég szélsőséges példa és véletlenül sem ő az átlag. Sokszor igenis azért vált klubot a tag , mert az eredmények egy bajnoki cím, vagy egy esetleges Bl-győzelem motiválja. Nézd az NBA-t, amelyik aztán tényleg kőkemény üzleti vállalkozás, de egy Carl Malone, egy Gary Payton, egy Ray Allen, vagy egy Kevin Garnett képes volt lemondani fizetése nagy részéről, hogy végre aranygyűrűt nyerjen. Szerintem Henry is kevesebbet keres a Barcánál, mint amennyit az Arsenalnál kapott.

kroos 2009.05.26. 13:17:54

@dino vercotti: te jársz magyar meccsekre?

freiwald 2009.05.26. 13:19:03

@Mr.AT: Lévén van némi személyes kötődésem a Sud-hoz, úgy gondolom véleményt is formálhatok arról, ami ezen a meccsen történt. Nincs szó csúsztatásról. Nem teszek egyenlőségjelet törő-zúzó és drapin üzengető között. Viszont a Te elmondásod szerint itt csak akkor lett volna bibi, ha törnek-zúznak. Tettek már olyat is. Nem árt viszont elfeledni, hogy ez egy olyan platform volt egy olyan helyen, ahol az ünnep volt a lényeg. Az ovisnak idő előtt felfedték a fényben úszó fenyő előtt, hogy nincs Jézuska, nincs fény, csak sötétség van... Demoralizáló azzal szembesülni, hogy amiről 25 évig azt hitted az otthonod, sokak szemében csupán a munkahelyed volt. Az a pátosz kérlek, amikor a szurkoló dicshimnuszokat zeng, és az az illúziórombolás, amikor a munkádért egy vacak "A kurva anyátokat!" miatt - ami mellesleg jogos is volt - szembeköp. És ne jöjjön már nekem senki ezzel a meccsjegyet vettem, cirkuszt érdemlek szöveggel. Mert, aki kegyelmet nem ismer a játékban, az valóban zsoldos és lélekben koldus.

FORZA MILAN!!!
VERGOGNA SUD!!!

Mr.AT 2009.05.26. 13:34:32

@freiwald: Nem akarlak győzködni, mert szimplán más szemszögből nézzük a dolgokat - és ez jól is van így, nem vagyunk egyformák.

Ami az én nézőpontomat illeti, viszont annyit finomítanék, hogy nem azzal van problémám, hogy megünneplünk egy játékost, aki egész pályafutását egy klubban töltötte - s ráadásul ugye nem akármilyen pályafutás volt ez, amiről beszélünk. Ez rendjén való, mi több, elvárható - Del Pieronak vagy épp Tottinak is kijár majd ez annak idején Torinóban vagy Rómában.

Nekem problémám mindösszesen az ominózus nyilatkozattal van, aminek egy kicsit olyan "odasz*runk a saját lakásunk közepére" íze van. Ha 25 évet lehúzott ott, pontosan tudja, kik a szurkolói, melyik az a közösség, amelyik tűzön-vízen vele volt a lelátón - hát finoman szólva sem szerencsés őket lekoldusozni.

Ettől függetlenül én személy szerint nem tartom elegáns dolognak, hogy emiatt belerondítottak némiképp a hazai búcsúmeccsébe - mindenki hibázhat, ő is, és tudni kell felülemelkedni sérelmeken, különösen egy ilyen ünnepi alkalommal.

MEGÉRTENI viszont megértem azokat, akik esetleg mégsem tudtak felülemelkedni az akkori sérelmen - tekintve, hogy nem arról volt szó, hogy kimutogatott, vagy anyázott egyet első indulatából, hanem lezsoldosozta és koldusnak nevezte azokat, akik (ahogy te írod) egész addigi életében a "családja" voltak. Van ebben valami gőgös felsőbbrendűség, ahogy egy focimilliárdos lekoldusozza az egyszerű hétköznapi emberekből álló szurkolóit, s nem csodálom, hogy ezt nem könnyen felejtik el neki. Ennyi, amit írtam.

freiwald 2009.05.26. 13:40:13

@Mr.AT: Még annyit, hogy ez az egész nem ellened irányul. Jó, ha az ember véleményével szemben valaki más tükröt állít. Egyszerűen csak azt gondolom nem volt helyénvaló, amit a Sud művelt. A véleménnyilvánításukkal eddig sem volt sok bajom, hiszen pl. a meccsen most is szidták Berlusconit, de pl. éltették Shevát(? - kissé fura a nyelvlecke után, ami akkor annyira bántotta őket). A gond az időzítéssel volt, nem azzal, hogy volt véleményük. Kitervelték az ünneprontást és véghezvitték. Ilyenkor már az sem érdekes bánják-e vagy sem - a jelek szerint nem nagyon - mivel még egy búcsúmeccs nem lesz, a tüske pedig mélyre fúródott. Ez van. Lezártam a témát. Nem az én dolgom, hogy tisztázzam a felek vélt vagy valós sérelmeit.

de niro 2009.05.26. 13:45:08

@dino vercotti: Ez sajnos - természetesen az MTK meccsein megjelenő 342 szurkolót leszámítva:) - többé-kevésbé igaz a magyar pályákra.

Én rengeteg MTK meccsen voltam otthon, idegenben ritkábban - az már tényleg az elviselhetetlen kategória -, de gondolom nem kell részletesen kifejtenem az ott elhangzottakat.

kroos 2009.05.26. 13:52:37

@de niro: Én nagyon szeretem az Mtk-t.
Azon a pályán még sosem volt balhé.
Hires Gabiról meg nem is oly rég beszéltünk itt.

de niro 2009.05.26. 13:59:02

@kroos: Szerencsére ott nem, mert olyan a stadion és a bejáratok, hogy ezt könnyedén meg lehet oldani. Ettől függetlenül az 1-es villamoson voltak gondok meccsek után, bár sokszor nem derült ki, hogy valójában mi történt.

De én főleg a "verbális akciókra" gondoltam, amelyek tulajdonképpen már teljesen bevett fordulatok mindenhol, ahol játszunk. És nagyon bántó. (Auschwitzi vonat, libások, hajrá magyarok, stb.)

Ja, ami Híres Gabit illeti, szép emlékek, akkortájt voltam hat éves, amikor a Mágussal bajnokok lettünk, soha nem múló szerelem lett:)

kroos 2009.05.26. 14:01:20

@de niro: akkor talán te segithetsz nekem...régóta kutatok egy játékos után akiröl nem találok semmit.
Kékesi Rezsö.Emlékszel rá?

de niro 2009.05.26. 14:10:19

@kroos: Hogy a fenébe ne emlékeznék, lehet őt elfelejteni? Talapa Janival együtt:))

de niro 2009.05.26. 14:10:53

@kroos: Hogy a fenébe ne emlékeznék, lehet őt elfelejteni? Talapa Janival együtt:))

kroos 2009.05.26. 14:15:11

@de niro: akkor adjál már valami linket hozzá ha van.
Azt hiszem válogatott is volt 3 kapitánynál is..Verebesnél,bicskeinél meg a 2- mezei korszakban.

de niro 2009.05.26. 14:17:02

@kroos: jó, majd keresek vmit, Verebesnél biztos volt válogatott

rexford 2009.05.26. 14:17:50

Kroos, a gugli nem a barátod?

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.05.26. 15:08:48

@kroos: az elmúlt két évben nem, de a 80-as évektől egészen két évvel ezelőttig nagyon is rendszeresen (rengeteg mérkőzést jelent ez, hazait, idegenbelit). Hogy melyik csapat, az most nem lényeg, de olyan változások történtek, ami miatt hányok az egésztől (ahogy a Cannavaro-féle Juventustól is, oda sem fogok kimenni egy ideig). Gyakorlatilag szurkolók között nőttem fel, ott szocializálódtam, onnan vannak mai napig is az itteni barátaim és az olaszországi ismerőseim.
süti beállítások módosítása