Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

60 éve halt meg az olasz futball

2009.05.04. 12:45 _benito

A valaha volt legnagyobb olasz csapat – ha lenne értelme az ilyen összehasonlításoknak -  nem az első hét bajnokságból hatot behúzó Genoa, vagy a 60-as években megcsodált Grande Inter, a 90-es években parádézó Milan, és nem is a 30-as éveket uraló, zsinórban öt bajnoki címet nyerő Juventus lenne. Hanem utóbbi városi riválisa, a Grande Torino. A legyőzhetetlen Granata, melynek gólt sem lehetett lőni, az olasz válogatott gerincét alkotó Toro, mely előtt sorra hajoltak meg az ellenfelek – legnagyobb büszkeségükként a Puskással felálló magyarok elleni győzelmet emlegetik, amikor egy félidő erejéig 11 Toro-játékos alkotta az olasz válogatottat. Az első olasz csapat, melyet külföldi haknikra hívtak (a háború után!), a Serie A jelenleg is fennálló rekordjai közül többet is magáénak tudó Grande Torino, melynek tagjai ma 60 éve vesztették életüket az ország történetének legsúlyosabb sporttragédiájában.

1949 május 4-én a zsinórban négy bajnoki címet szerzett Torino éppen Lisszabonból tartott hazafelé, ahol a kapitány, Valentino Mazzola jó barátja, José Ferreira búcsúmeccsén vett részt a csapat. A nagy köd miatt a Fiat G-212-es nem tudott leszállni Torinóban, ezért Milánó felé fordult, de a pilóta rosszul tájékozódott, és a város fölé magasodó domb tetején álló Superga Bazilika oldalába vezette a gépet. A gépen utazó 31 játékos, edző és vezető életét vesztette, a balesetnek egyetlen túlélője sem volt. Köztük volt a csapat magyar edzője, Egri-Erbstein Ernő is, és a szintén magyar származású, de cseh színekben is futballozó Schubert Gyula (az áldozatok között Julius Schubert néven találjuk - köszönet a kiegészítésért az olasz fórumnak).

A Toro a tragédia után ificsapatával (az ellenfelek ificsapatai ellen) megnyerte zsinórban ötödik scudettóját, és ezzel minden idők legeredményesebb olasz csapata lett, hiszen bár a Juve is képes volt hasonló sorozatra, a Torino verhetetlen időszakába beleesett két háborús évek miatt kimaradt bajnokság is, melyeket egészen biztosan megnyert volna a Granata. Ahogy Manchester United a müncheni katasztrófa után a világ meghatározó csapata tudott maradni, az olaszoknak más sorsot szánt az élet, a Grande Torino emléke megmaradt, de a csapat soha nem tudott feltápászkodni az őket ért csapásból. 



Nehéz 60 év távlatából megmondani, mit jelentett az a Toro Olaszországnak. Az utolsó háborús bajnokság győztesét (1943 után két évig nem osztottak bajnoki címet) a II. világháború alatt is együtt tartották, Kutik András bajnokcsapatának játékosai a FIAT gyárában dolgozva úszták meg, hogy a frontra vezényeljék őket. Ebben a haladó gondolkodású elnök, Ferruccio Novo keze is benne volt, az újításokra nyitott üzletember már a 43-as bajnoki cím után érezte, hogy együtt kell tartani a csapatot.

Novo szisztematikusan, az edzőkkel egyetértésben és a korabeli futballrendekkel – melyek alakításához ők maguk is hozzájárultak – szinkronban igazoltak játékosokat. A kapitány, minden idők egyik legnagyobb olasz futballistája, Valentino Mazzola (Sandro nevű fiacskája a bizonyíték, hogy a tehetség nem mindig ugrik át egy generációt) az első igazi all-around játékos volt. Amikor Mazzola feltűrte meze ujját, csapattársai tudták, hogy a kapitány elégedetlen a játékkal, és minden beleadva rendszerint megnyerték a meccset.

Mazzola mellett ott volt Ezio Elefánt Loik, a Venezia tankja, vagy az első kapus, aki kifutásokra is vállakozott, Valerio Bacigalupo. Romeo Menti sebessége, Aldo Ballarin harcossága, Giuseppe Grezar csodálatos szeme, és gólt érő passzai, és persze a legnagyobb adu, a városi riválistól elszipkázott Báró, Guglielmo Gabetto mind hozzátették a részüket az olasz futballtörténelem legnagyobb csapatának játékához.

Csak néhány a Toro által a mai napig tartott rekordok közül:

  • Egy szezon során szerzett legtöbb gól (125 – 1948-ban)
  • Egy szezon során szerzett legtöbb pont (65 – a hárompontos rendszer előtt)
  • Leghosszabb hazai pályán elért veretlenségi sorozat (4 teljes szezon)
  • Leghosszabb hazai pályán elért veretlenségi sorozat (93 meccs – 83 győzelem, 11 döntetlen)
  • Legtöbb zsinórban megnyert bajnoki cím (5, holtversenyben a Juventusszal)
  • Legtöbb egy szezonon belül aratott győzelem (20 – 30 meccsen, majd 29 – 40 meccsen)

Marco Cassardo Belli e dannati c. könyve (A csodálatos elátkozottak) szerint a Grande Torino Olaszország reneszánsza volt, a barbár háború után a szépség, a sport és az életöröm ünnepét hozta a meggyötört országba. A veszteség, ami az olasz válogatottat, és a csapatot érte, a mai napig kiheverhetetlen, ahogy felejthetetlen az is, amit az országgal tett a háborús vereség, és a százezrek életét követelő öldöklés után a csodálatos Granata. „A remény visszatért, bearanyozta életünket, majd a Superga-tragédiában kihunyt.” – írja Belli.



Valerio Bacigalupo, Aldo Ballarin, Dino Ballarin, Milo Bongiorni, Eusebio Castigliano, Rubens Fadini, Guglielmo Gabetto, Ruggero Grava, Giuseppe Grezar, Ezio Loik, Virgilio Maroso, Danilo Martelli, Valentino Mazzola, Piero Operto, Romeo Menti, Franco Ossola, Mario Rigamonti, Julius Schubertjátékosok

Arnaldo Agnisetta, Ippolito Civalleri, Egri-Erbstein Ernő, Leslie Lievesley, Ottavio Corinasportvezetők

Renato Casalbore (a Tuttosport alapítója), Luigi Cavallero (La Stampa), Renato Tosatti (Gazzetta del Popolo) – újságírók

Pierluigi Meroni (kapitány), Antonio Pangrazi, Celestion D’Inca, Cesare Biancardia repülőgép személyzete

Andrea Bonaiuti a túra szervezője

25 komment

Címkék: olasz gyász több mint foci

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr961102025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kroos 2009.05.04. 13:09:38

Akkoriban Kubala is a Toro-val edzett,és hajszál hiján ö is rajta ült a gépen.De felesége és gyereke (akiket x éve nem látott) épp akkor tudtak diszidálni,igy a velük való találkozás miatt lemondta a turán való szereplést.
Egyébként kössz benito.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.05.04. 13:12:06

@kroos: bármikor, toni. én egy korábbi írásban olyat találtam, hgoy ment volna, de pont megbetegedett a kisfia, csak azért nem volt a gépen.

és szegény 3.számú kapus, aki akkor lépett előre második számúvá? :(

spangol 2009.05.04. 13:25:51

Riszpekt a posztnak - RIP a csapatnak.

kroos 2009.05.04. 13:26:46

és még igy is kimentek az 50-es VB-re.
Kb 1 db Boniperti-vel aki megközelitette tudásban az elhunytakat.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.05.04. 13:37:10

Érdekes, hogy a Torino azóta sem talált magára. Superga az oka annak is, hogy akármilyen színtelen a Toro nem szeretném , ha kiesnének, nekik minimum a Serie A-ban a helyük.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.05.04. 13:56:26

Erről a katasztrófáról csak nagyon nagy vonalakban tudtam korábban. Alapos írás, RIP Torino.

flimo13 2009.05.04. 13:57:30

"93 meccs – 83 győzelem, 11 döntetlen"

Ez nem kóser.

Mourinho már nem a király 2009.05.04. 14:26:42

Erről én sem tudtam sokat, köszi.

Az a 4 szezonos veretlenségi sorozat nem semmi. És a háború vége után 1 évvel történt a tragédia. Ezt nem lehetett könnyű kiheverni.

ZenZo 2009.05.04. 14:27:37

@JClayton: csatlakozom. Felszínesen én is hallottam róla korábban, de a cikk kimerítően részletes. Nem semmi, hogy egy baleset milyen hosszú időn keresztül visszavetheti egy klub teljesítményét. Persze nyilván hihetetlen tragédia ez egy városnak, egy szurkolótábornak, egy országnak, és mindenkinek. RIP

vagye 2009.05.04. 15:08:41

A poszt nagyon jó és összeszedett, egy kérdésem lenne és egy kritikai észrevételem.
Én valahol azt olvastam, hogy az első ligás csapatok adtak játékosokat a Torinónak, hogy le tudja játszani a bajnokságot, itt valami olyasmi van, hogy ifisták játszottak ifisták ellen. Ebben nem vagyok biztos, de lehet. Kicsit erősnek tartom a címet, mert ez a halott azóta mégiscsak nyert két világbajnokságot. Bár a Torino futballja , mármint a Torino calcio-é tényleg halott.
De összeségében gratulálok az íráshoz.

Viszlat 2009.05.04. 15:29:18

Én is köszönöm a cikket, nem sokat tudtam eddig erről a tragédiáról.

Everred 2009.05.04. 15:51:53

"Ahogy Manchester United a müncheni katasztrófa után a világ meghatározó csapata tudott maradni, az olaszoknak más sorsot szánt az élet, a Grande Torino emléke megmaradt, de a csapat soha nem tudott feltápászkodni az őket ért csapásból."

Elnézve az elhunytak sokkoló listáját, ennek egyszerű mennyiségi okai vannak :-((

Kár, hogy soha nem tudhatjuk meg, mi lett volna, ha a Torino a csúcson tud maradni a BEK létrehozásáig.

Csomorkány 2009.05.04. 15:58:08

A cikkhez én is gratulálok, de a cím valóban lehetett volna kevésbé szenzációhajhász. Örülnék én, ha a magyar futball csak annyira lenne halott, mint az olasz.

Viszont a tényleg meghaltakat Isten nyugosztalja.

Zigi 2009.05.04. 16:37:05

Remek a cikk,gratulálok.Csak egy apró megjegyzést fűznék hozzá,ha megengeded.A Torino egyszer még talpra tudott állni:az 1975-76-os idényben, többek között Grazianival és a gólkirály Pulicival a soraiban,még egyszer bajnokságot tudott nyerni.De azóta valóban csak a kínlódás folyik,ingázás az első és a második vonal között.

Asidotus 2009.05.04. 16:42:13

@Everred:
Lehet, hogy a Real Madridnak nem lenne annyi BEK-címe, ha megmarad a Grande Torino.
Ilyenkor eszembe jut Morientesnek egy nyilatkozata (vagy Guti volt, de ebből szempontból lényegtelen), hogy egy moszkvai BL-meccs után gondjaik voltak a repülőgéppel, még lángokat is látott a motornál.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.05.04. 17:52:51

És Julius Schubert is magyar ember volt, Schubert Gyula, olyannyira, hogy Kőbányán született.

@kroos: Most olvasom, hogy Kubalát hívta Egri-Erbstein imondván, hogy meg tudná győzni a Toro-vezetőket, hogy kell nekik.

Kubala maga mondta :,,Azért nem mentem el Portugáliába, mert megtudtam lehet, hogy akkorra érkezik meg Udinébe a fiam és a feleségem... Nekik köszönhetem az életem, mert a Torino gépe Superga fölött lezuhant.

Én most hívtam fel pár órája valakit , hogy segítsen egy ügyben, pontosan Superga-témában. Az illető Szőke Lászlóról mesélt a Kubaláéhoz nagyon hasonlót.

Azt is beleírtam a supergai posztomba.

vagye 2009.05.04. 18:39:58

Csak egy érdekesség, nagyon közvetlen a témához.
A MU gépe München Riem ( München régi reptere )-nél túlfutott a kifutón. Az akkori repülőtér most vásárváros, a fő kifutó nyomokban megvan, a végénél új házak is épültek,de a google map olyan éles felvétellel van rajta, hogy az ütközés helyére letett emléktábla teljesen tisztán látszik. Az Empistrasse és a Rappenweg kereszteződésében.
De ha valaki beüti a google útvonaltervezőbe, hogy Superga ez is nagyon tisztán behozza a bazilikát és az is jól látható, hogy a baloldali hajó eleje sérült, javítva van.

kelta 2009.05.04. 18:59:53

RIP az áldozatoknak.
De a cím tényleg túlzás.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2009.05.04. 19:03:15

No az a Julius Schubert született Schubert Gyula pesti gyerek...most olvastam az olasz fórumon. kegyeleti okokból, szerintem jó lenne ilyen néven megemlékezni róla.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.05.05. 07:55:24

@kroos: már a szöveg elejében is megtalálod linkben, de ha a sporttárs neve melletti url-re kattintasz, akkor is előbukkan.

kroos 2009.05.05. 11:22:14

@mbemba: @_benito: kössz srácok.
Most már csak azt szeretném tudni Rosina miért volt megint csere.(meg barone is).

mann 2009.05.06. 11:51:01

Benito kösz. Jó írás.
Isten nyugosztalja őket!

Matrix23 2009.05.22. 22:20:48

Óriási csapat lehetett, ez az egész tragédia kihatott a Torinora, és máig nem nagyon tudtak talpraállni, ha nincs ez a tragédia, akkor még most is Olaszország egyik nagycsapata lenne a Torino az Inter, Milan, Juve hármas mellett valószínű a legeredményesebb is..
Címet meg nem értem, mire fel? Az olasz válogatott azóta nyert 2 világbajnokságot, és mindig a világ egyik legerősebb bajnoksága volt az olasz, és most is az, a világon az olasz futball a legeredményesebb, szal nem értem a címet, a Torino halt meg sajnos akkor..
süti beállítások módosítása