Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Bundesliga breaking - Nem bíznak tovább Klinsmannban

2009.04.27. 14:56 heinrich

Öt meccsel a bajnokság vége előtt kirúgták Klinsmannt – na, ennek súlyos üzenete van. A klub teljesen inkompetensnek nyilvánította az utolsó német csatárt, akivel még a legalapvetőbb célok elérését sem látják biztosítottnak. Mindenki tudta, hogy Jürgen és Jogi Löw közül utóbbinak nagyobb szerepe volt a német válogatott sikereiben, azt viszont nem lehetett pontosan tudni, mennyivel. Most már tudjuk. Amikor Münchenbe került, azt várták tőle, hogy mind eredményekben, mind játékban felülmúlja Ottmar Hitzfeld csapatát. Egyik elvárásnak sem tudott megfelelni, a szezonban igazából csak akkor irányult Münchenre a figyelem, ha éppen belenéztek egy-egy parasztlengőbe.

Igaz, Klinsinek mostohább körülmények jutottak. Hitzfeld egy sikeréhes, becsvágyó, hetven millió euróból felduzzasztott keretet kapott egy ultra motivált Ribéry-vel, aki egész Európának készült megmutatni tehetségét. A mostani keretnek nem az volt a dolga, hogy egy komoly pofonból felállva azonnal visszavegye a domináns hím pozícióját. Ez a keret már bizonyított, a kupa és a bajnokság elhódításával Toni és Ribéry egy év alatt mindent megnyert a klubbal, amit a realitások engedélyeznek, a keret nagyobbik részének meg ez a plafon. Az egység megtört, az elérhető célok nem jelentettek kellő motivációt a csapatnak, edző és vezetés között generációs ellentétek feszültek.  

Klinsinek egy jó széria is alig jutott a bajnokságban. A BL szereplés bizonyítja, hogy egy-egy olyan meccsre, amin kiemelt szerep jut a lelki tényezőknek, Klinsmann kiválóan fel tudja készíteni csapatát, de ennél komolyabb feladatot képességei nem tesznek lehetővé, legalábbis nem egy Bayern szintű klubnál. A tények mindenesetre ezt mutatják. Az első naptól csak kereste csapatát, variálta a játékrendszereket, hajmeresztő igazolásokat ütött nyélbe (Kroos, Donovan, Jansen, Oddo), felfoghatatlan logika alapján cserélt, a Bayern legyengült immunrendszere pedig már nem bírta ki a sérüléseket, bírói tévedéseket és az egyre nagyobb súllyal jelentkező nyomást.

Márpedig ehhez Münchenben nincsenek hozzászokva, az uralkodó leselejtezte a padavant. 

Klinsmann szellemisége, lendülete akár jót is tehetett volna a klubnak, mely kétség kívül megújulásra szorul. A Bundesliga csapatai vezetőségi szinten is törekszenek a fiatalításra, a folyamatnak pedig a válogatott a kirakata. Erről a hullámról a Bayern egyszerűen lemaradt.

Stratégiailag ugyan jó döntést hozott mind a hetven milliós költéssel, mind Klinsmann leigazolásával, de a kivitelezésbe hiba csúszott. A csapatban hemzsegnek a hiányposztok, borzalmas az összetétel, Donovan diplomáciai látogatása szakmailag igazolhatatlan, még Makaay reaktiválása is nagyobb ötlet lett volna.

A kialakult helyzetben egységes a felelősség, a Bayern vezérkara felett pont annyival járt el az idő, mint a Bundesliga felett, Klinsi sem tanult az elkövetett hibákból és a játékosok is beletörölték olykor lábukat a klubba.

Nem aggódom értük, meg fogják oldani, a mostani krízis csak egy porszem a klub történetében.

Van egy jelenet, ami nagyon megmaradt bennem a szezonból. Bayern München – Wolfsburg drámai feltámadás után négy-kettő, mindenki ünnepel, hejj, hát mégis szép az élet, Klinsi legyőzi Felix Magath-ot, Rummenigge mellkasa atyai büszkeségtől duzzad. A lefújás pillanatában  felszabadultan ünnepelni kezdő hatvanezer müncheni között azonban akad egy arc, aki szabotálja az össznépi fiesztát. Uli Hoenessnek ünneplés előtt, helyett (?) az az első dolga, hogy besétáljon a pályára, és a helyére taposson egy kifordult gyeptéglát. Egy egész élet, de legalábbis harminc év menedzseri tapasztalata sűrűsödik egy mozdulatsorban. Minden meccs vége egy új meccs kezdete.

Klinsmann kirúgása önmagában nem túl érdekes, csak az időzítés volt a kérdés. Jupp Heynckes a szezon végéig vezetheti a csapatot, ami sem hosszú távú, sem különösebben jó ötletnek nem tűnik, hiszen két utolsó Bundesliga szerepvállalása (Schalke, Mönchengladbach) targikusra sikerült, de ez még mindig nem olyan fontos. A legérdekesebb kérdés az, kivel vágnak neki a következő szezonnak, hiszen ez a döntés a klub stratégiai terveit is tükrözni fogja. Német, vagy nem? Tapasztalt, vagy ambiciózus? Kockázat és megújulás, vagy maradnak a feudális viszonyok?

A klubot ismerve a stratégiai kérdések megoldását nem fogják idegenekre bízni. Hoeness maradása mellett be lehetne vállalni egy fiatalabb edzőt, egy Babbelt, Kloppot, de Klinsi példája elrettentő lehet. Viszont ebben a változatban legalább benne van a kiugró siker lehetősége, mert egy őskövület megint csak elodázná a problémákat.

Persze menedzseri szinten is lehet váltani, Ziege, Bierhoff, vagy még inkább Oliver Kahn számára nem lenne hülyeség feladatot találni, és bár a helyzetet nem ők fogják megoldani, indulásnak megteszi.

Összességében Löw megdumálása lehet a legjobb megoldás. Német is, fiatal is, már bizonyított, van tekintélye. Kérdés, hogy maga az érintett, és a német szövetség vajon mit szólna ehhez. Jobb ötletünk egyelőre nincs, még ha Bernd Schuster elérhető is.

39 komment

Címkék: német bundesliga h bayern münchen klinsmann

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr231089376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.04.27. 15:27:50

ennek a hírnek legkevésbé Berlinben és Wolfsburgban örülnek.
sztem a BL indulást is veszélyben érezték, s nem mertek kockáztatni, bár így is nagyon sűrű az eleje.

Löw eléggé kézenfekvő, de sztem egy korosztállyal feljebb fognak keresgélni!

(Koemant nem adjuk)

avenger13 2009.04.27. 15:29:25

kösz heinrich.

egyet tudok érteni a legtöbb meglátással. Nem csak Klisninek kell mennie, hanem az új edző megkeresése után Ulinak is. Kell új menedzser... Löw megoldás lehet, a német szövetség pedig belenyugszik. Erre azért még csak elég a Bayern monopólium. :)

és igazolni is kell.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.04.27. 15:40:46

Schuster és Klopp elfogadható alternatívák.

Löw-öt sose engednék szerintem és jönni se akarna.

viszont abban is biztos vagyok, hogy ha Heynckes véletlenül megnyerné a salátást, ő maradna jövőre. láttunk már ilyet pár helyen.

ZenZo 2009.04.27. 15:48:49

Azért érdemes körülnézni kicsit a világban, nem csak a Bayern háza táján. Az utóbbi 2-3 évben mintha megszűnt volna létezni egy olyan dolog, mint a türelem az edzőkkel szemben. A nagy csapatok edzőfejei sorban hullottak a porba, olyanok, akik megváltóként érkeztek, s mégsem lett belőle az, ami. Real, Barca, Chelsea, Bayern, Valencia, PSV, Hamburg, és ezek most csak akik hirtelen eszembe jutottak a legnagyobbak közül. Emlékszem még itt is úgy várták Klinsmannt a legtöbben, mint a Messiást, s követelték ugyanazok a fejét már a bajnokság harmadánál. Igazából én itt párhuzamot vonnék kicsit Scolarival: valaki, aki felmutatott valamit egy válogatottal, relatíve közkedvelt, igazából már-már szimpatikus, újult erővel, elképzelésekkel, nagy tervekkel - és semmi. Mi történt? Bár a Bayernnél nyilván mindazon okok is szerepet játszottak, amit itt heinrich felvonultatott (ez az ő reszortja), de én kicsit azt látom, amit a brazil esetében: Scolari is odakerült egy csapathoz, ahol nem a meglévő csapathoz, játékosokhoz kerestek jó edzőt, hanem kerestek valakit, nyerő imázzsal és koncepcióval. Scolari is azt próbálta játszatni a Chelseavel, ami nem ment. S ami Klinsmannak Podolski, az Scolarinak Anelka. Igazából a brazilt is a francia tette naggyá, majd állástalanná. Amíg ment neki (kvázi lőtte a gólokat), addig a világ rózsaszín, aztán jöttek a rangadók, Nico pedig képtelen volt betalálni. Nem jöttek az eredmények, Scolari pedig mehetett. Igazából én is vártam a távozását, de csak a szezon végén. Ettől persze nem lepett meg, hogy kirúgták, mint ahogyan most az sem, hogy Klinsi lapátra került, csak értelmetlen húzásnak tartom. Ugyan mennyivel lenne rosszabb, ha meghagyják neki a szezon végét...

Abban egyetértek, hogy a Bayernnek egy igazán karakán, karakteres, proaktív edzőre van szüksége. Olyan valakire, aki a meglévő embereket képes motiválni, a megfelelőeket megtartani, s rendelkezik némi aggyal, hogy a hiányposztokat használható emberekkel töltse fel. Nyilván nincs az az edző, aki Riberyt a bőrgatyásoknál tudja tartani, de ez van. Az elérhető trénerek közül én talán Deschampot tartanám a jó választásnak, persze a bájern fanok ezzel nem feltétlenül értenek egyet.

lazlo85 2009.04.27. 15:52:56

deschamp kéne ide!! ha a juvét kihuzta a seria B- ből akkor a bayern (leendő)keretével+pénzével jővőre minimum bl döntőig menetelnének!

neeskens 2009.04.27. 16:05:27

Lothar Mattheus kéne jövőre, meg a pozitív szemlélet.
muhahaha

zyndar 2009.04.27. 16:05:37

Van Gaal vagy László Csaba kell ide, ez nem kérdés! :)

sundin 2009.04.27. 16:13:32

Én Heynckesről hallottam.

Basti · http://borgatya.hu/ 2009.04.27. 16:13:50

hmm...addigra úgyis befejezem a zegyetemet, és rá fogok érni ;))

Viccet félre: sztem Hiddink legyen a mi megváltónk!

Mailand oder Madrid - Hauptsache Italien 2009.04.27. 16:17:06

Nehogy Wenger kimaradjon a felsorolásokból:)

BK 2009.04.27. 16:25:17

Hiddink elvállalja harmadiknak. de. London, du. München, UEFA-napokon Moszkva.

avenger13 2009.04.27. 16:26:07

@mocsing: szerintem ha valaki, akkor mi meg tudjuk győzni Löw-öt is és a szövetséget is. Ennyire azért csak jó a nagy monopol helyzet. Más kérdés, hogy akarjuk-e. Ha megnyerjük a bajnokságot, akkor sajnos marad, ezt én is így gondolom. De én jobban örülnék ha menne is. Keressünk hosszú távra valakit, akivel nagy eredményeket lehet elérni, és nem egy Uli-Karl haver.

@Basti: és hogyan kaparjuk el a chelsea, és az oroszok elől? :)

@ZenZo: igen megszűnt. De ennek az az oka, hogy a bayernnél nem elfogadható az, hogy ugyanazzal a kerettel amivel tavaly egyértelmű volt a bajnoki cím és a kupa is, azzal most a a bajnoki címért küzdünk, és egyáltalán nem rajtunk múlik, hogy sikerül-e. Ha mindent nyerünk még akkor is simán lehetünk 3.-ak is. Klinsmann pedig sokat is hibázott. Heinrich felsorolt párat, az értelmetlen felállásoktól és a leghülyébb cserékre gondolok elsősorban, és a buta játékospolitikára, aminek Ulival együtt része volt. De ez most már múlt. A szezon vége előtt azért kellett edzőt váltani, mert ez talán kicsit felrázza a csapatot, és meglesz a bl hely.

Basti · http://borgatya.hu/ 2009.04.27. 16:31:52

OFF

most aljas leszek, mint a kúszóbab, és Klinsi nyomorúságát meglovagolva spammelek egy kicsit... (csakis heinrich engedélyével :)

Júl 29-re a Münchenbe megrendezésre kerülő AUDI-kupára (FCB, MU, AC Mialn, Boca) buszos utazást szervezek...és még akad kb 5 helyem (Debrecenbeől indulnánk)...
akit érdekel itt a többi részlet borgatya.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=656&Itemid=129

... elsőként láthatnánk élőben az új edzőt és a csomó új világsztárt xD

ON

2009.04.27. 16:33:58

Lehet, én örülök csak egyedül Klinsi menesztésének. Én már kezdetektől mondtam, hogy nem való ő edzőnek, maximum a Kansas City kispadjára lenne jó. Felesleges találgatni ki lesz az új edző, úgyis olyan csapatot kap, amivel szarrá nyerik a Bundesligat jövőre. Ez a baj a németeknél: egy évben megveri valaki a Bayert, aztán az felszívja magát, a következő évben meg 15 ponttal nyernek. Edzőnek egy nem túl nagy egoval rendelkező, mégis rendteremtő képességgel bíró egyént kell szerválni. Az már a vezetőség dolga, hogy megtalálja...
Utálom a Bajorokat, de kellene egy jó München a Bundesliganak, nem ilyen anyámasszony katonái Podlicsekek, és Lell-ek.

drdugo 2009.04.27. 16:34:23

sztem jokora f*szsag vt elkuldeni klinsit, idot kellett vna hagyni neki. mit vártak h rogton elso évében olyan hipercsapatot csinál h végigverik europát? a bayernnel is megerthetnek hogy nem nyerhetik mindig ok a bajnoksagot. szep is lenne a bundesliga ha néha nem lenne egy meglepetés wolfsburg, stuttgart, lautern bajnoki cim... sajnos ide jutott a foci, semmi masrol nem szol csak penz es teljesitmenyhajhaszasrol, amiben a jatekosok, edzok csak mellékszereplok es bármikor behelyettesitheto fogyoeszkozok. remelem a kov. 5 évben sem fog bajnokságot nyerni a bayern.

ZenZo 2009.04.27. 16:44:44

@Basti: hát ha nem marad a Chelseanél az orosz válogatott miatt, akkor valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy a Bayernért mégis otthagyná ;)

avenger13 2009.04.27. 16:46:08

@drdugo: probléma nem a bundesliga meg nem nyerésével van. ezért nem küldtek el még edzőt a bajoroknál. A probléma azzal van, hogy egy sokkal jobb képességű csapat lehet, hogy még a bl helyre sem ér oda, és elképesztő gyengén játszik. Mire kellett volna klinsinek ennél is több időt hagyni? A tavalyi csapathoz képest semmilyen előrelépés nem történt. Jövőre hirtelen jobb lett volna? Kapott egy jó formában lévő viszonylag jól felépített csapatot, ezzel pedig szánalmas teljesítményt nyújtott. ha idén is kb. ugyanannyi pontunk lenne mint tavaly, és jól játszanánk, de bárki előttünk lenne, még jobb játékkal, nem küldenék el Jürgent. de 9 ponttal van kevesebbünk mint tavaly ilyenkor, és mutatott játék, még a tavalyinál is rosszabb.

ZenZo 2009.04.27. 16:50:34

@drdugo: nagyjából ugyanezt írtam le én is, csak általánosítva. Mert nem a Bayern az egyetlen sötét ló, sőt, csak egy a ménesből. Az edzőkkel szemben semmi türelem nincs. És nem feltétlenül az első év/szezon alapján, hanem később is elég egy botlás. Lásd Mourinho. Azóta sem értem, min rúghatták össze annyira a port Abraval, hogy mennie kellett.

drdugo 2009.04.27. 16:53:16

avenger:

jobb képességu csapat? kezdjuk ott h szvsz a bayernnek jelenleg akarhogyis nezzuk, de gyakorlatilag se kapusa, se védelme nincs. szerintem nem klinsi tehet rola h bárki bohocot csinál a hátso alakzatbol annyira fogalmatlanok.
hemzseg a keretuk olyan játekosoktol, akik meltatlanok arra h egy ekkora klub mezét viseljék. a nagytakaritást nyáron kellett volna kezdeni a játékosgarniturával.
mondjuk hozzáteszem nem vagyok bayern szurker, jürgent meg birtam mindig is, de kivulrol igy látom a helyzetet.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2009.04.27. 16:55:07

Kroos mint "hajmeresztő igazolás" ???????

Quentin Montargis-ból 2009.04.27. 16:55:57

Az új igazolások közül Kroost nem bántanám egyrészt igen zsenge kora miatt, másrészt kölcsönadták, harmadrészt Ribery játszik a posztján, negyedrészt amikor játszott, nem lógott ki lefelé. Igaz, felfelé sem.

Jansen is határeset, amennyiben Lell-hez hasonlítjuk.

avenger13 2009.04.27. 17:02:34

@drdugo: ez lehet. de tavaly visszavonult kahn. És még mi változott? jansent már az új garnitúra küldte el. A védelembe már Klisniék hozták oddot. és egyébként ugyanaz a csapat égeti magát az egész szezonban. egyetértek a nagytakarítással, és nem utálom klinsit, de sok hibát vétett, és szerintem jövőre se tudott volna új dolgot kitalálni. Az igazság az, hogy nem tudta kihozni a keretből, ami benne van.

drdugo 2009.04.27. 17:10:41

en azt nem hinnem h klinsmann szerette vna kifejezetten leigazolni pl. a szélhámos oddot : D igaz nem is játszatta tul sokat, de a barca elleni meccs szunetében én felpofoztam volna jürgen helyében.
pezsgot bontottam mikor elhuzott a milanbol.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.04.27. 17:17:51

@Quentin Montargis-ból: @makimalyom: Úgy értettem, Kroost hiba volt kölcsönadni, különösen a Leverkusenbe, különösen úgy, hogy valódi lehetőséget nem is kapott a bizonyításra.

avenger13 2009.04.27. 17:20:51

@drdugo: tulajdonképpen mindegy is. ha semmi sem úgy történt, ahogy ő akarta, akkor sem változott volna jövőre semmi. Tuti nem kapta volna meg egyben az edzőség mellé a menedzseri posztot.

biohouse 2009.04.27. 17:37:02

Az a bökkenő, hogy a Bayern még így is a
legesélyesebb a bajnoki címre, ld sorsolás.
És ha megnyerik, akkor óvatosabbat lépnek, mintha nem nyernék meg.
Uli Hoeness mit keres a kispadon? Ez általában nem szokás...

drani 2009.04.27. 19:38:47

oddot már a milanban sem értettem, teljesen fogalmatlan. viszont egy dologban világbajnok: be tud kerülni jó csapatokba, ahol bűnrosszul játszva is eléldegél (milan, italia, bayern)

váév építők (törölt) 2009.04.27. 19:51:31

"Bayern legyengült immunrendszere pedig már nem bírta ki a sérüléseket, bírói tévedéseket "....???? inkább nem annyira feltünő bírói segítséget, amit idén is rendszeresen megkaptak...egyenlő elbírálás mellett a bayern feleannyi bajnokságot sem nyert volna az elmúlt 15 évben...többek között ezért sem nézem a bundesligát már egy ideje...

váév építők (törölt) 2009.04.27. 19:57:40

ha világhírű, sikeres, fiatal , ambíciózus edző lennék, akkor a bayern lenne az utolsó, ahova mennék és nem azért mert nem szeretem , hanem, mert ott eleve bukásra van utalva, kb olyan, mint az olasz válogatott kispadja...: ha vb-t nyersz, másnap dícsérnek, de egy hét múlva már takarodót kiálltanak...

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.04.27. 20:13:45

@ váév építők: ha egyszer nem nézed, miből gondolod, hogy idén nem tévedtek jó párszor a Bayern kárára? A hétvégi meccsen Jonest már korábban ki kellett volna állítani, és elmaradt egy tizenegyes is. Nem eze(ke)n múlt, de ez is közrejátszott a gyenge szereplésben.

avenger13 2009.04.27. 21:03:30

@váév építők: mert hova mennél? melyik nagy csapathoz? nincs az a csapat, amelyiknél megtűrnék azt, hogy nem érsz el semmit, az előző évben kupagyőztes és bajnok gárdával. Ezt sehol nem díjazzák. Egyébként meg nem volt olyan sok edzője a bayernnek az elmúlt 40 évben, és csak akkor bontottak szerződést, ha a csapat egyértelműen hanyatlott. ez jelenleg fen áll, és ha nem akarják, hogy mindenki elmenjen, akkor eredményesnek kell lenni. nem csak azért mert ez hozza a pénzt, hanem mert enélkül meg bl nélkül nehéz rendes játékosokat igazolni.

az előző kommenteddel kapcsolatban heinrichel kell egyetértenem. ha nem nézed honnan tudod? Pl. a Hamburg ellen elvett 3 pont, vagy a stuttgart elleni meccs ősszel, vagy a schalke meccs. idén nem emlékszem még olyan meccsre, ahol a bírói segítségnek bármit is köszönhettünk volna.

avenger13 2009.04.27. 21:19:33

egyébként elég lesz valamelyik csapatnak a wolfsburgon kívül az ha minden maradék meccsét megnyeri? ehhez az kell, hogy kétszer ne nyerjen a wolfsburg, vagy egyszer kikapjon, de az utóbbi csak a hertha esélyeit növeli igazából, vagy a stuttgartét, de nekik csak akkor, ha megverik a wolfokat 7-1 arányban. talán még a bayern is profitálhat belőle, de ahhoz nem kicsit kell hozni a maradék meccset. Erre egyébként igen gyorsan rá kell jönniük, mert a gladbach és a cottbus ellen van talán erre a legtöbb esély. mármint a gólarány javításra.

kroos 2009.04.28. 06:56:02

@heinrich: @avenger13: Egyetértek.
Hiba lenne bármit is ezekre fogni.Ugyanakkor nekem is a Hsv elleni meccs fáj a legjobban.

Mourinho már nem a király 2009.04.28. 07:57:20

Szerintem a Bayernnél a vezetőségben van a hiba. Ulli-Karl kicsit régóta be vannak oda betonozva. A Császár meg elhiszem hogy kurva jó játékos volt valamikor, de ettől még nem segít azzal, hogy minden 2-ik héten valami nyilatkozatban bealázza a saját csapatát (rosszabb mint Pelé).

Roeder 2009.04.28. 09:37:35

szerintem meg rohadtul nem lenne jó ötlet elhozni joggit a válogatottól,mert akkor meg oda kéne új arcot keresni.löw marha jó munkát végez ott,és nem kéne ezt félbehagyni.
mondjuk én elsősorban a német válogatottnak drukkolok,a bayern csak második nálam.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.04.28. 09:40:28

@Roeder: Láttunk már ilyet, hogy összeegyeztetik a két munkakört. Edzőként amúgy is készülnie kell az ellenfelekből, a válogatottak otthon játszanak, nem tűnik megoldhatatlannak - ha minden érintett akarja.

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.05.06. 18:34:36

jöhet a Magath-os poszt is...

zyndar 2009.05.18. 11:21:38

Mondtam én, hogy van Gaal lesz az új tréner. Kíváncsi vagyok, él-e a lehetőséggel.
süti beállítások módosítása