Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Nincs olasz a nyolc között

2009.03.12. 07:00 donnelly

Olaszországban valami nem stimmel. Márciusra már csak egyetlen csapatuk áll a nemzetközi sorozatokban, mégpedig az Udinese az Uefa kupában. A BL-ben Andrea Dossena, Guiseppe Rossi, Luca Toni és Massimo Oddo, na meg Roberto Rosetti képviseli a továbbiakban Itáliát, tehát a 6+5-ös szabály nem az olasz klubokon fog segíteni - hacsak abban nem, hogy legyengíti a többieket az ő szintjükre. Ez az átlagos enestéolvasó számára viszont kétes kimenetelű játék, hiszen ebben a formában 3,6-os gólarányt produkáltak a csapatok ezen a héten, ami nekünk bőven megteszi. Inkább az idegenben lőtt gólok szabályán gondolkodnánk el, vagy bele kell törődnünk abba, hogy az első meccs mindig unalmas lesz, nem úgy, mint a visszavágók.

 
A gyakorlott BL-néző a kezdők láttán bizony felhúzta az összes szemöldökét, amikor meglátta Vieira nevét a középpályán, és ekkor - kivételesen - mi is őszintén sajnáltuk az Inter szurkolóit, a negyedik percben pedig magát a francia fedezetet is. Embert még nem aláztak meg úgy szögletnél, ahogy Vidić csinált hülyét tragikomikus hősünkből, és ezzel gyakorlatilag el is döntötte a párosítás kimenetelét. Merthogy az Inter addig semmit, DE SEMMIT nem fog elérni távol az otthontól, amíg Ibra jelenti a támadójátékukat. (Egyébként vajon Mourinho hogyan gondolta a nyáron azt, hogy neki nem kell Zlatan?) Ebből, na meg a mérkőzésből is levonható az a végkövetkeztetés, hogy jelenleg mégis Ferguson a jobb edző (pl. mert ő nem játszat olyanokat, mint Vieira, vagy Figo - akinek a becserélése 0-2-nél azért megér egy LOL-t), és a MU a jobb csapat. A mérkőzés legszebb jelenete persze Adriano kapufája volt, de a két vas ellenére sem volt meccsben az Inter, már csak azért sem, mert a sportág zseniális bélférge - a poén kedvéért a második félidő negyedik percében, ő is fejesből - pontott tett a csörte végére, így az előszeretettel öltönyben és rákosszendvicset evő közönség már csak egzotikus érdekességként szemlélhette azt, hogy milyen, amikor a szerb orgyilkos összeakad az argentín rablóval.
 
Az ibér rangadó a várt módon, döntetlennel dőlt el, vagyis az idegenben lőtt gól duplán számított és a Porto kihasználta a hazai pálya előnyét arra, hogy nehogymá' gólokat kapjanak egy olyan Atletitől, aki még a Realt se tudta elintézni. A kapuk közül a vendégeké volt inkább veszélynek kitéve, Hulk és Lisandro is lőtt lécet, illetve fát - a Mokány egyébként szögletből találta el a mestergerendát -, volt szokásos meg nem adott büntető is, meg kaput eltaláló lövések, 9-2-es arányban megosztva. A nullull a forduló leggyengébb meccsére, és a Cale-kikötőiek továbbjutására volt elég.
 
A Romáért vérzik a szívünk, pote a helyszínen volt tanúja az izgalmaknak, de annyira higgadtan rúgták a büntiket a srácok - és Riise is rácáfolt a képességeiben kétkedőkre -, hogy csak a moirák tudták, mi fog itt történni, és náluk Tonetto fonalára került a bog, így került a labda az égbe, az Arsenal pedig a nyolc közé. Persze ez az egész adrenalinvihar nem lett volna, ha mondjuk Juan nem teheti meg, hogy a Fegyveresek ötösén átveszi a bőrt-felnéz-igazít-felnéz-ásít-felnéz-egyenlít, vagy ha mondjuk a londoniak értelmes megoldást választanak valamelyik kontrájuk végén, esetleg szegény Capiteno nem készül ki annyira, hogy a hosszabbításban végig a tizijére gyűjtsön erőt, vagy ha talán nem Bendtner kezd a Vieiráéhoz hasonló pozícióban. Ezen mellesleg nem kevésbé lepődtünk meg, mint azon, hogy Eduardo nem sarokkal lőtte a nyitó büntetőt. A Roma helytállt, ők bírták a legtovább a BL-ben az olaszok közül - több, mint másfél órával múlták felül az Intert, ha helyi idővel számolunk - két egyenrangú társaságot láttunk ezeken a csatákon, és ez a befejezés fair volt.
 

A gallorománok már az első félidőben gurítottak egy négyest a gaul tesóknak, így nem volt miről beszélni, még akkor sem, ha a gyengébb idegzetű katalánok már levegőért kapkodtak Juninho egyenlítésénél, ugyanis az nem volt benne a pakliban, hogy a Barsza itt kiesik. Volt helyette egy jól megszokott parádé Henry duplával (Márquez tanár úr alakítása is megérdemli, hogy megemlítsük), Messi-szólóval, Eto'óval és Keitával. Még egy Guðjohnsen dugó jót tett volna a germán részleg közérzetének, de Eiður Smári nem volt a keretben, így be kellett érnünk azzal, hogy Juninho pernambucói cukornádmunkás módjára kiállíttatta magát. (Pernambuco állam, és Bahia, ahonnan Dani Alves jön, szomszédosak, így valamiféle regionális konfliktus húzódhat meg az incidens mögött...)

 
Arsenal FC, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Bayern München, Liverpool FC, Manchester United FC, FC Porto, Villareal CF a legjobb nyolc névsora, lesz angol csapat a döntőben.

404 komment

Címkék: barcelona d összefoglaló bl inter mu

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr51997100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avenger13 2009.03.12. 13:24:55

@Rooney82: köszi.

@Everred: és igen nekünk is vannak EU parlamenti képviselőink.

lehetne baszk válogatott, akarhatnak is de nincs könyörgöm. ez a különbség. walesi van.

United82 2009.03.12. 13:25:27

@Azazello007:

én sem értem mi van itt, nem ezen kéne vitázni, hanem a meccsekről....
De ha leírom h Rooney és Ronaldo milyen szép gólt hozott össze akkor jön a válasz h könnyű egy összevásárolt zsoldossereggel...mintha tehetnék arról hogy a színolasz és olcsó Ibra-Stankovic-Cambiasso tengely nem tudott gólt lőni....

r_magpie 2009.03.12. 13:25:29

off
mostanában alig olvastam már a kommenteket, hát, innentől kezdve egyáltalán nem fogom

nem azért írom, mintha ez bárkit is érdekelne, csak szomorú, hogy így levittük a színvonalat
on

calcio_di_rigore 2009.03.12. 13:26:35

@neeskens: Meg lehet találni, csak eddig szerintem nem keresték. Az olaszok azt hitték, hogy ami elég volt 5 éve, az elég most is. Nézem ahogy Rooney a saját szögletzászlójuknál becsúszva szerel: a Serie A-ban ha egy támadó ilyet tesz, mindenki el van hűlve meg csodálkozik. Ott van a Milan: nem veszik észre hogy annak a csapatnak vége. Elvegetálnak, aztán várják a csodát.
Persze az erősödéshez pénz is kell, a Roma máshol levedlett Baptistákat meg Riiséket igazol erősítésre, a Juve drágállja Xabit, inkább elhozza Poulsent...
Nagy baj nincs, mert egyik párharcban sem volt nagy különbség, de fel kell most már ébredni. Reméljük ez a 0-3 segít ebben.

neeskens 2009.03.12. 13:27:12

@Azazello007: Sajnos igen. Nem beszélve arról, hogy itt mindjárt a wales-i és a katalán autonómia törvényi hátterének összehasonlító politológiai elemzése következik. Nevetséges.

Everred 2009.03.12. 13:27:12

@BENIARRIVO: elsősorban a légiósok és a pénz miatt, ezt szokták itt mondani. Meg még sok más helyen is.

A tényeket meg a jelek szerint hiába írjuk le itt többen is, többször is, nem használ.

kisdead99 2009.03.12. 13:27:12

Nem gondoltam volna, hogy valaha is szimpatikusabb lesz a Pool, mint a Barca. Köszönöm neked, Csöncsön!

avenger13 2009.03.12. 13:27:17

@glorymanunited: mondjuk ki melyik válogatottban játszik? tényleg nagyon nehéz, azért ezt is el tudták dönteni. van egy olyan szabály is, hogy egy válogatottban játszhatsz csak. így azért elég könnyű. mindenki eldöntheti, ahogy giggs is eldöntötte.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 13:27:53

@f.fredericks: Röpke 8 éve volt, akkor már Getafe - Bayern, no persze az is UEFA, az EB-k, VB-k is egyre szarabbak a Bl-lel együtt.

Everred 2009.03.12. 13:29:04

@avenger13: igen, ezt mondom, hogy van válogatottjuk, ez elegendő alap a légiósnak tekintésre, ha Blatter ostoba szabálya bevezetésre kerül. Csak a közigazgatási rendszert meg az autonómiát meg efféléket hagyd ki a dologból, és akkor oké.

Glory 2009.03.12. 13:29:56

amugy szerintem tenyleg hulyeseg hogy hany ilyen-olyan nemzetbeli van egy csapatban. ez klubfutball. a valogatott meg csak sajat nemzetbeliekkel allhat ki. majd ok eldontik ki a jobb az angola spanyol stb.... mint latjuk sajna ebben az angolok sehol nincsenek a balfasz edzoik miatt. de majd lehet hogy eltelik par ev es majd ott is fordul a kocka.

Azazello007 2009.03.12. 13:30:30

@neeskens: egyébként ha megnézel BÁRMILYEN blogot, a kommenteket tanulmányozva rájöhetsz, hogy valamiért mindenki rettenetesen frusztrált és dühös mostanában. Azért reméltem, hogy ide ez nem jut el...

Ferguson 2009.03.12. 13:30:37

Fölösleges levitt színvonalról pampogni és sértődöttet játszani. Aki akar normálisan kommentelni, az tud az anyázások közepette is. Hol van színvonal egyébként ebben az országban amúgy is? Sehol! Akkor neh már egy focifórumon legyen.

Everred 2009.03.12. 13:31:30

@calcio_di_rigore: Sokak szerint egyébként Rooney rosszul teszi ezt, többet kéne koncentrálnia a támadófeladataira :-)

Ezzel együtt nagyon megfogta az Intert az, hogy tegnap ki lett téve a balszélre, végre mindkét oldalon volt emberünk, és onnantól nem volt esélyük. Félve mondom ki, de az alapfelállás szerintem taktikailag el volt baszva, még jó, hogy Fergie a félidőben belenyúlt a meccsbe.

Glory 2009.03.12. 13:32:39

@avenger13: de arrol nincs papir. ha a jatekvezeto bemegy es azt mondja hogy kerem a nemzeti hovatartozast igazolo papirjaikat akkor csak szep (vagy csunya) utleveleket kap a tetejen a: UNITED KINGDOM felirattal

Azazello007 2009.03.12. 13:33:28

Olasz szurkolókat kérdezném, hogy mi a véleményük az ígéretes olasz utánpótlásról -- illetve annak szinte teljes hiányáról? És ez most tényleg nem rosszindulatú szurka-piszka: úgy érzem, hogy Itáliában most ez a legnagyobb gond.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 13:34:32

Külön a svédek, külön a velsziek...

United82 2009.03.12. 13:35:06

na vitázzatok ezen nyugodtan én "focizok"

nálam a BArca a legesélyesebb, kérdés hogy a kicsi védelmi bizonytalanságot ki tudják-e küszöbölni illetve tudnak e több gólt rúgni mondjuk egy angol védelemnek mint amennyit hátul bekapnak, ha igen, akkor nagy az esélyük a győzelemre.

második körben a Unitedet említem, nem ragozom, egyszerűen hihetetlenül össze van rakva a csapat és a Rio,Vidic kettősnél jelenleg nincs jobb (egy adat az utóbbi 9 kieséses BL meccsen 2 gólt kaptunk összesen)

harmadik esélyesként két csapatot említek: Pool és Chelsea.
Mindkettőnek a BL lehet a legfontosabb mert a PL-ben már nagyon nagy csoda kéne, Benitez BL specialista, a Chelsea pedig ugyanaz a csapat akik tavaly eljutottak a döntőig és alig maradtak alúl, legalábbis most Hiddinkel újra azon az úton vannak hogy odaérhetnek...

utánuk a Bayern,Arsenal kettőst említem, bár ha az Arsenalnal egészséges lesz mindenki akkor még nagyobb meglepetést is okozhat, a Bayernt megmondom őszintén nem nagyon ismerem, mert nem sok Bundesliga meccset láttam, de a 12-1 azért nem a véletlen műve, de a védelemben gondok lehetnek egy jó támadócsapat ellen és hiába Ribery,Toni,Klose nem tudnak majd többet lőni...

Villareal,Porto- akkor van esélyük a 4be jutásra ha egymással sorsolják össze őket, bár a Villareal nagyon masszív csapat de nem érzem bennük hogy pl egy egyenes kieséses meccsen mondjuk 2db 0-0át játszanak pl a Uniteddel:)

Hát ennyi.

lezsolt 2009.03.12. 13:35:20

@Azazello007: Miről beszélsz? Látszik, hogy nem túl sok Serie A meccset nézel.

avenger13 2009.03.12. 13:36:21

@glorymanunited: igen, de giggs azért mégse játszhat az angol válogatottban. ne legyél már nevetséges. ha megpróbálná iszonyú büntetést kapna... szóval ezt nyugodtan el lehet dönteni, csak te nem szeretnéd. ez van.

@Everred: jó kihagyom, nekem nem fontos, tényleg kár idekeverni. egyébként ezzel kapcsolatban írtam az EUs válogatottat is, persze nem komolyan. szép párhuzamot lehet vonni. :)

Everred 2009.03.12. 13:37:56

@glorymanunited: jó, de a Blatter-féle elképzelés szerint Messi hiába mutogatná a spanyol útlevelét, légiósnak számítana, mert argentin válogatott.

Ferguson 2009.03.12. 13:38:21

@Everred: Igaz! Én anderson-t játszattam volna kezdőként scholes helyett. A brazil nagyon zsír szerintem. Berba helyett már a félidőben hoztam volna tevezt és parkot is hamarabb hoztam volna rooney helyére, mert félő volt, h kiállítattja magát a nagy védekezőfeladatok közepette. Amúgy megfigyeltem már, h a Főnök rendszeresen későn cserél, nem tudom miért. Tegnap is hamarabb kellett volna frissíteni a csapatot, mert a középpálya a meccs egyes periódusaiban csúnyán szétesett. Carrick és scholes elég szürke volt (mentségükre legyen mondva, h támadtak és védekeztek is), scholes ráadásul szokatlanul sok labdát adott el a saját térfélen (!). Go MU

kroos 2009.03.12. 13:38:37

@avenger13: ,,de giggs azért mégse játszhat az angol válogatottban." mondjuk azért az nem sokon mulott-....Beckett-et kérdezték
-Ön angol?
-Nem az ellenkezöje.

Glory 2009.03.12. 13:41:12

@avenger13: de en eleve nem szeretnem ha barmi korlatozas lenne. mi koze klubszinten barkinek is hogy hova valosi vagy. miert kell kulonbseget tenni. arra ott vannak a valogatottak. es az hogy van kulon skot csapat meg walesi (oszinten mondom nem tudom) szerintem vmi spec engedely miatt lehet. ennyi erovel a uefanak lehetne az a torekvese hogy egy orszagbol csak egy valogatott es a problema orvosolva.

avenger13 2009.03.12. 13:43:41

@kroos: :)

@Rooney82: na igen. a mu barca legesélyesebbel nincs min vitatkozni, a sorrend is tök mindegy. persze ha a következő körben egymással játszanak mit sem ér:)

a pool a blben hol ezért hol azért igen jól szerepel a 3. hely lehet talán az övék. a chelseat a bayern mellétenném be a következő helyekre de ide osztanám be a többi csapatot is. ahogy a sporting bayern párharc előtt is mondták a sporting megfoghatja a bayernt ugyanígy a porto és a villareal is. szép a 12-1 csak kissé drasztikusan hullámzik a teljesítmény. igazából szerintem nem lehet konkrét esélyeket mondani, mert sok minden múlik a sorsoláson és a pillanatnyi formán, szóval már márc. 20-án felborul minden. :) utána meg április 7-8-án amikor az első forduló lezajlik. :)

r_magpie 2009.03.12. 13:44:43

@Ferguson: dehogy sértődtem meg, csak sajnálom, hogy már nem tudok olyan jót szórakozni/olvasgatni

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.03.12. 13:45:31

Fura ez a vita, egy csomó érv elhangzott, mindenki megcáfol mindenkit, pedig olyasmiről beszélünk, amiről max másodlagos tudásunk lehet. Elmondják ezek a csapatok, milyen döntéseket hoznak valójában? Nem. Elmondják hogy működik a pénzügyi rendszerük? Nem.

Az látszik, hogy a PL nagy csapatainak most jobban ad a gép, de őszíntén szólva szerintem erre nincs egyértelmű tényszerű magyarázat. Nézzünk néhány gyakori érvet!

- "A PL big 4 klubbok gazdagabbak." Szerintem, ha megnézzük a leggazdagabb európai klubbok listáját, nincs túl sok változás az első 10ben az elmúlt évtizedben. Papíron ugyanolyan gazdag még számos másik klub is, olasz, spanyol, sőt német is. Szerintem ez nem magyarázat.

- "Ez igaz, de a PL-ben nem csak a négy nagy gazdag, hanem a többiek is, így nagyobb a verseny." Oké. Akkor miért van az, hogy az elmúlt tizenöt évben nem nyert 4 nagyon kívüli bajnokságot, de még az első négy helyen is 4-5 kivételtől eltekintve ugyanazok osztoznak? Ha annyival nagyobb erőt képviselnek az angol kis-közepes klubok, akkor miért megdönthetetlen a big4 uralma? Nem néztem utána, de élek a gyanuperrel, hogy sem 'olaszba' sem 'spanyolba' nincs ennyire egyértelműen leosztva az összes lap (vö: a spanyol kiscsapat legendája). Szóval szerintem ez sem érv.

- "A PL-ben a legtöbb a légiós." Ha a statisztika ezt mondja, akkor így is van. És ha a statisztika ezt mondja, akkor nyilván a kis-közepes klubbokban több van, mint más országok kis-közepes klubbjainál, ez is kétségtelen. A kérdés csak az, hoz-e ez bármit is a konyhára a BL szintjén? Hiszen akik a legjobb 16 közé bejutnak, azok döntő részében nagyjából hasonló mennyiségű légióssal dolgoznak. A PL kis klubbjai pedig nem erősebbek a Serie A, vagy a La Liga kis klubjainál, ebben egyetértünk, ahogy előbb is írtam, hiába van több légiósuk.

Szóval én akárhogy nézem, látom ugyan, hogy vannak különbségek, de valahogy nem látom akkorának ezeket a különbségeket, hogy bármelyik megmagyarázza ezt a hegemóniát. Nem, szerintem itt inkább valamilyen szemléletbeli, vagy szerencsebeli különbség lehet. Vagy valami olyasmi, ami szabad szemmel, körön kívülről nem látható. De önmagában a pénz és a légiósok nem magyarázzák ezt az ügyet, nekem nem.

avenger13 2009.03.12. 13:45:54

@glorymanunited: az nekem is feltűnt, hogy nem szeretnéd. és az 5+6 szabály alapján nagyon nagy megszorítás lenne, ha légiósnak tekintenék őket.

Ferguson 2009.03.12. 13:46:06

@r_magpie: oks :) hát sajna ez van. Amúgy az nst blog még mindig színvonalas a többihez képest. Üdv neked

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 13:46:17

@glorymanunited: például azért van külön skót válogatott, mert a világ második legrégebbi szövetsége a Scottish FA + Skócia külön ország, perszonálunió fűzi Angliához, míg Katalónia és Baszkföld csupán tartományok.

Egyébként a FIFA szabályalkotó bizottságában 1-1 szavazattal rendelkezik az angol, a skót, a walesi, és az északír labdarúgó szövetség, és néggyel az összes többi FIFA-tagország. Ezekben az országokban született meg ez a szabályrendszer, ez a sportág, ezért indulnak külön, na meg a speciális politikai viszonyok miatt.

Csak, ha valaki nem értette volna.

f.fredericks 2009.03.12. 13:46:49

@heinrich: akkor már a másik kedvencemet nem is írom neked a 2000-es Milan-Barca 3-3-at:D

Everred 2009.03.12. 13:47:11

@Ferguson: Anderson idén elég gyenge, szerintem Fletchnek kellett volna kezdenie. Tevezzel nem lettünk volna előrébb, nem az a típus, aki meg tudja tartani a felpasszolt labdákat, tavaly ezért is voltak gondjaink a BL-ben a labdabirtoklással. Szóval egy ilyen meccsen inkább Berba, még úgy is, hogy tegnap elég halovány volt.

Scholes: bár szokatlan lenne... idén nem szokatlan egyáltalán, hogy elszórja a labdákat, a saját térfelén tötymörög... lehet, hogy még majd kivirágzik utoljára, mint most Giggs, de az idei teljesítménye nagyon kevés.

neeskens 2009.03.12. 13:47:15

@Azazello007: Ez az utánpótlás dolog abszolút ül.
A Seria A hazai sztárjai - egy-két kivételtől eltekintve - ugyanazok, akik 7-8 évvel ezelőtt.
Del Piero, Totti, Inzaghi, Maldini, Pirlo, Gattuso, Di Vaio, Panucci és még sorolhatnám. Ami nem lenne baj, ha jöttek volna újak.

Ezek a fiatalabbak: Marchisio, Perrotta, Ballotta stb. nem rossz focisták, de nem is kiemelkedőek.
Ehhez még hozzátartozik. hogy az olasz ligába az utóbbi években többségében már a zeniten túl lévő játékosok érkeztek: Ronaldinho, Figo, Ronaldo, Beckham, Riise.

És akkor megint ott vagyunk a gazdasági dolgoknál.

Everred 2009.03.12. 13:49:16

@morphine: nem tudom, mennyire vagy jó barátságban az angol nyelvvel, de azért belinkelem ezt:

www.guardian.co.uk/sport/blog/2009/mar/10/the-question-champions-league-premier

Nagyon kiváló értekezés a témában.

Ferguson 2009.03.12. 13:52:19

@Everred: Anderson sérülés után tért vissza, ezt ne felejtsd, amúgy nem mondanám gyengének. A fulham ellen a kupában szenzációs volt carrick-el párban. Arról nem is beszélve, h korából fakadóan bizonyos értelemben már frissebb lehet, mint scholesy. Tevezt azért hoztam volna be, mert sokkal agilisebb, mint a bolgár, a neki felpasszolt labdákat elvitte volna üres területre, keményebben támadta volna az inter labdafelhozatalait. Nem mondom, h veszélyesebb lett volna, de mindenképpen hasznosabb. Tevez-t mindenképp behoztam volna legalább csereként. Giggs istenkirály idén, ez vitán felüli. Tegnap a manchester legjobbja volt a támadók közül, annak ellenére h roni szerzett gólt...

Ferguson 2009.03.12. 14:05:16

Most néztem vissza vidic fejesgólját :) Hááát ez a testcsel amit nyomott vieira ellen?! Tényleg szanaszét alázta, pedig patrick papa nem kezdő a szakmában...

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.03.12. 14:08:21

@Everred: Köszönöm, angolból tényleg jó vagyok, el is olvastam most, és tényleg érdekes. És mellesleg alátámasztja, legalább részben, amit írtam: bár a pénz tényleg számít, ennek ellenére sincs semmi "különös" oka a PL Big4 dominanciájának, egyszerűen szerencsés körülmények toppon tartják őket - pontosabban arra kényszerítik őket, hogy toppon legyenek. Ennyi ez, hogy ezért miért kell fröcsögni......... lassan Belsőség színvonal, kár érte.

Walmer 2009.03.12. 14:09:11

@heinrich: "Mért van az, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi?" :-)

tomcsi71 2009.03.12. 14:18:05

Kívülállóként... Katalóniának, Baszkföldnek legalább olyan autonómiája van (ha nem erősebb), mint Skócioának vagy Walesnek... Az hogy külön skót, walesi, angol bajnokság-válogatott-szövetség van (hangsúly az utolsón) az "a sziget a modern football szülőhazája" hagyomány mellett elsősorban sportdiplomáciai kérdés... Így a briteknek 4 szavazatuk van a kezdetektől fogva a sportág nemzetközi szervezeteiben 1 helyett... Egyébként meg a legtöbb hozzászóló szerintem elmebeteg: a jó foci az egyetlen mérce... Azt meg játszák itt is ott is... Mostanában az angoloknál és a spanyoloknál jobban, a németeknél színtelenebbül, az olaszoknál meg perpillanat az arc van meg a foci hiányzik... néhány év és valószínűleg változik a kép - talán ettől szeretjük még mindig ezt a játékot... vagy nem?

Walmer 2009.03.12. 14:21:00

@donnelly: Perszonálunió az Nagy Lajos királyunk idején volt a magyar Királyság, meg a Lengyel királyság között, ha jó tudom 1371-től, Lajosunk haláláig.
Azt jelentette, hogy a király közös, de a két államnak az égvilágon semmi köze nem volt egymáshoz. Na most ez Skócia és Anglia esetében nem mondható el. A skót parlament és skócia nem szuverén, hanem az Egyesült Királyság része. Nem külön ország. Sem az ENSZ.nek sem a NATO-nak sem semminek nem tagja Skócia.
Kivétel sportszövetségek, de nem a NOB.
Tudod ez most olyan tudd, hogy értsd helyzet:-)

avenger13 2009.03.12. 14:21:25

@Everred: jó cikk.

@morphine: a pénz számít, de a második pont is érdekes. folyamatosan ez a 4 csapat van a blben,és ezért a tapasztalatok... miatt elég jól megy nekik itt is.

a big 4 klubbok gazdagabbak tényleg nem ér semmit.

az, hogy a kis csapatok gazdagabbak az már szerintem fontos. jobb igazolási és fizetési képességek csábítóbb az angol liga, ezért erősebb is. állandó versenyre van késztetve a big 4 ennek egyelőre meg tudtak felelni. de a verseny miatt megvan a motiváció és azért a big4 gazdagabb a többi pl klubnál, és erősebb keretük is van (ami azért a blben is számít, mivel pl. a bayernnek nincsenek igazán minőségi cseréi nagyon kevés kivételtől eltekintve), így nem meglepő szerintem a dominanciájuk. a bayernnek ez az egyik legfőbb baja. annyira érdektelen a bajnokság mostanában, kiemelkednek a mezőnyből, hogy nincs motiváció és máris nem jönnek az eredmények. maguknak kell motivációt teremteni. de a szar szereplés ellenére is második helyen vannak és alig vannak lemaradva.

a légiósok is nagyon sokat számítanak, mert az angoloknak megvan a sajátságos játékstílusuk (ahogy minden nemzetnek), és a sok légiós miatt ez nem érvényesül annyira a ligában, színesebb lesz a paletta, sokkal felkészültebbek így egy spanyol csapat ellen, mert sok spanyol játszik ott is, mint fordítva. a barcások elvétve találkoznak angol játékosokkal otthon.

horas 2009.03.12. 14:23:37

Egy kicsit kitérve az Inter-re,nincs mese át kell alakítani a középpályát.Meg kell szerezni vagy Silva-t vagy Fabregas-t,meg Cambiasso mellé egy Mascherano/Gattuso szerű emberevő középpályást aki egy kicsit teher mentesíti és tudja támogatni a támadásokat mert abban is nagyon jó,és egy igazi klasszis csatárt Ibra mellé.Amúgy az Inter erejét mutatja,hogy ilyen defenzív taktikával a semmiből is eljutottak ziccerekig,de nincs vita egyenlőre ez kevés.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 14:39:55

@Walmer: Vedd le a szemellenzőt!

Nagy-Britannia egy perszonálunió eredménye, nenm csak nálunk volt ilyen, és nem csak geyetlen fokozata van ennek.
Ugyanilyen perszonálunió kapcsolja össze Nagy-Britanniát és Észak Írországot, ezért UNITED Kingdom a neve.

Történelmi kategóriák boncolgatásában rossz ellenfélre akadtál;)

@tomcsi71: @Walmer:
Skócia, mind Wales ORSZÁGOK, nem tartományok! Ezzel tisztában kéne lenni, még úgy is, hogy nincs önálló külpolitikájuk. Nem csak fehér és fekete létezik, ez nagyon fontos a történelemben és a nemzetközi politikában...

drosiii 2009.03.12. 14:41:45

@donnelly: Történelmi kategóriák boncolgatásában rossz ellenfélre akadtál;)

Akkor nézd meg Németországot vagy Olaszországot.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 14:43:51

Szó szerint:

"Both Ireland and England had been in personal union with Scotland since the Union of the Crowns in 1603. Both Acts remain in force (with amendments) in the United Kingdom."

itten bővebben:
en.wikipedia.org/wiki/Act_of_Union_1800

(Szorri a wikipedia linkért, de ez a leggyorsabb;) )

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.03.12. 14:49:12

@morphine: azért ott van más is. "...különböző stilusban ugyan, de ötvözik a fittséget a technikával..." (nyersfordítás). nekem is ez tűnt fel az eddigi angol hegemóniában. everred, köszi a cikket... :respect:

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 14:54:49

@Walmer: Ehhez még annyit, hogy a középiskolai történelemkönyvek csupán arra elegendőek, hogy "valami fogalmunk" legyen a dolgokról, de sajnos leegyszerűsítenek és sarkítanak, és így torzítanak is mindent...:(

Itt lehet böngészni: www.statutelaw.gov.uk/legResults.aspx?LegType=All+Legislation&title=act+of+union&searchEnacted=0&extentMatchOnly=0&confersPower=0&blanketAmendment=0&TYPE=QS&NavFrom=0&activeTextDocId=2678772&PageNumber=1&SortAlpha=0

Csókjaim!

dr. orter 2009.03.12. 14:57:05

Őszintén szólva én értem, miért gondolta azt, hogy Ibra nem kell az Internek: mert ameddig Ibra ott van, addig a támadójáték kénytelen-kelletlen azonos Ibrával. És ez nem azért baj, mert Ibra nem zseniális játékos, merthogy az, és lenyűgöző, amit tud, de ugyanakkor abszolút nem csapatember (akkor sem, ha vannak olyan meccsei, amikor passzol is, netán gólpasszt ad valakinek), és ameddig ő a pályán van, addig ötletes és kombinatív, sokszereplős támadójátéka nem lesz az Internek, merthogy a labda nem jön vissza Ibrától, az meg nem kombináció, hogy lepasszolom neki, ő meg tartogatja tartogatja, aztán vagy rálövi, vagy hátrapassz.

Úgyhogy én is azt gondolom, az Internek nem "egy klassziscsatár kell Ibra mellé", hanem adott esetben egy klassziscsatár Ibra helyett, a többi támadó meg felszabadulva játszhat, akik már most is a keretben vannak (Cruz, Adriano, Crespo, né má mennyi argentin, Balotelli, Muntari).

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.03.12. 14:59:09

Csak szőrmentén futottam át az eddigi kommenteket, de felvetnék valamit. Ha a "nemzeti karaktert" kérjük számon a PL-klubokon, illetve az angol labdarúgás működésén, akkor teljesen rossz nyomon járunk. Ugyanis épp, hogy a jelenlegi helyzet felel meg a "nemzeti karakternek": az angol klubfutball egészen egyszerűen épp annyira nyitott, mint az angol gazdaság/társadalom. Már írtam korábban, de pl. az Arsenalban nincs arányaiban több külföldi focista, mint amennyi külföldi dolgozót egy tetszőlegesen kiválasztott londoni étteremben találnánk. EZ a nemzeti/lokális karakter. Miért kéne épp a futballnak másmilyennek lennie? Nem az volna "nemzetidegen"?

Ugyanez igaz a gazdasági oldalra is. Az angol foci-businessben egyszerűen az angolszász-típusú kapitalizmus sajátosságai érvényesülnek: relatíve kevés korlátozás, szabad és erőteljes külföldi tőkebeáramlás, stb. Éppen úgy, mint ahogy a német klubok működési módja pedig a német típusú kapitalizmus sajátosságait tükrözi. Mind a kettőnek vannak előnyei és hátrányai, de a legfontosabb, hogy mindkettőt egy komplex rendszer részeként kell kezelni, és egyes elemeit önmagukban nem lehet adminisztratív eszközökkel büntetlenül változtatgatni.

Egyszerűen a társadalmi/gazdasági/történeti adottságok tükröződnek a különböző országok klubfutballjában, és ahogy nevetséges volna azon felháborodni, hogy sok a dél-amerikai játékos a spanyol ligában, vagy az ex-szovjet az oroszoknál, úgy az angol modell sajátosságait is el kell fogadni. Épp ez adja az európai foci sokszínűségét, és épp ez veszne el, ha ész nélkül, baltával kezdenék el egyes elemeit farigcsálni.

Walmer 2009.03.12. 15:08:18

@donnelly: ajjaj....én ugyan csak egy szerencsétlen töri bölcsész vagyok, de azt azért még én is tudom, hogy olyan, hogy szuverén Skócia, nincs. Szuverén É-Írország sincs. Szuverén Írország van. Meg szuverén UK. Olimpián van Nagy Britannia, az ENSZ BT áll. tagja Nagy Britannia, mint ahogy Nagy Britannia tagja a NATO-nak is.
Az, amit írtál: " Skócia külön ország, perszonálunió fűzi Angliához"
Ez nem igaz, ill. nem így igaz. Közös az uralkodó is, meg egy csomó minden más is. Nem a királynő személye köti össze őket.

rizla 2009.03.12. 15:09:35

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki: abszolút jogos, amit írsz, dehát ezt a véres bárddal hőzöngő, fekete-fehér gondolkodású emberek nem fogják belátni, ez nekik túl bonyolult. csak elterjedt az, hogy az, hogy felháborító, hogy az arsenalban nincs elég angol, mégis hogy képzelik ezt, a kurva anyjukat. mindezt innen, magyarországról. az arsenal szurkolókat nem nagyon zavarja mindenesetre.
szerintem platini egy nagyon geci érdekember, vagy egy buta fasiszta. az tuti, hogy az angolokat rühelli.

Walmer 2009.03.12. 15:12:50

@Walmer: Ja, hogy én is wikizzek egyet:

"The Kingdom of Scotland was an independent state until 1 May 1707 when it joined in a political union with the Kingdom of England to create a united Kingdom of Great Britain.[14][15] This union was the result of the Treaty of Union agreed in 1706 and put into effect by the Acts of Union that were passed by the Parliaments of both countries despite widespread protest across Scotland.[16][17] Scotland's legal system continues to be separate from those of England, Wales, and Northern Ireland and Scotland still constitutes a distinct jurisdiction in public and in private law.[18] The continued independence of Scots law, the Scottish education system, and the Church of Scotland have all contributed to the continuation of Scottish culture and Scottish national identity since the Union.[19] Although Scotland is no longer a separate sovereign state, the constitutional future of Scotland continues to give rise to debate.

Puszillak

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 15:14:53

@Walmer: Úgy látom, hogy még csak nem rég kezdted a törit, illetve az angol nem megy. A perszonálunió nem azt jelenti, hogy "csak a király személye közös", az már más kérdés, hogy a magyar történelemben ez csak ilyen formában került elő.

Skócia nem szuverén ország, de ország a státusza, nem pedig tartomány. Ez nagyon fontos, mert annak ellenére, hogy nem rendelkezik önálló külpolitikával, A STÁTUSZA ORSZÁG. Persze ez fura kelet-közép-európai államjogi szemléletünknek, de akkor sem szabad elfelejteni, hogy sokkal sokszínűbb a politikai filozófia, és az államjog, annál minthogy magyar történelmi kategóriákat húzzunk rá mindenre.

rizla 2009.03.12. 15:16:05

csöncsön példálózássa az idegenlégiós statisztikákkal és a válogatottak teljesítményével meg rohadt idegesítő. a spanyolok PONTOSAN UGYANOLYAN BALFASZOK voltak mindig is a világversenyeken, mint az angolok. ha jól játszottak, ha nem, kiestek. most egy darab EB-győzelem miatt bezzeg máris másmilyenek. pedig ugyanígy nyerhettek volna az angolok is világversenyeket az elmúlt években, volt, hogy jól is játszottak, nem sikerült. hát istenem, mi szerintem nem panaszkodnánk a jelenlegi helyzetünkhöz képest arra, hogy folyton kiesünk a negyeddöntőben.. az angol válogatott kezdői szinte kivétel nélkül a világ legerősebb klubjaiban játszanak, és alapemberek is, ezen nincs mit ragozni. a többiek bénák? hát istenem, tanítsák meg őket focizni.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 15:19:23

@Walmer: Ezzel elbeszéltél mellettem, a legutóbbi kommentemben is erre világítottam rá.

Az ilyen alapvető dolgokat se ignoráljuk, hogy
"Scotland is a country that is part of the United Kingdom"

meg hogy

"Catalonia is an Autonomous Community in northeast Spain."

Abból indult ki a vita, hogy rávilágítsunk a két dolog közti különbségre, szerintem kézenfekvő, annál is inkább, mint hogy fentebb idéztem, a perszonálunióról szóló cikkek máig érvényben vannak.

Walmer 2009.03.12. 15:24:15

@donnelly: soha sehol nem írtam, hogy tartomány Skócia.
Szegeden végeztem töri bölcsészként egy pár éve...

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 15:25:47

@Walmer: Yo, a végén már rájöttem, hogy csak elbeszélünk egymás mellett;)

Walmer 2009.03.12. 15:30:29

@donnelly: na, akkor mégegyszer. Sehol nem írtam, hogy baszkföld ország, ill. Skócia tartomány. Nem tudom minek jössz ezzel folyton. De nehogy már azt találjuk mondani, hogy Skócia olyan önálló ország, mint Magyarország, vagy Burkina Faso. Mert nem az. És a vita ebből indult ki. Hogy mennyire lehet külföldinek tekinthetni egy skótot Angliában. Hát ennyire. vagyis: egy francia játékos Angliában marhára nem ugyanaz, mint egy skót.
Franciaország ugyanis egy önálló, független ország, Skócia meg nem.
Szerintem néhe tedd le a könyveid és csapd szét az agyad. Egy bölcsésznél ez a minimum. Rád meg nagyon rádfér.

Walmer 2009.03.12. 15:36:51

Egyébként ez az egész hülye vita nem alakul ki, ha a frusztrált Csöncsön nem okádja ide, hogy milyen klassz is a spanyol válogatott, az angolok meg kapják be. Én meg voltam olyan hülye és pár hasonló marhával elkezdtem vitázni ezen.

Ilu 2009.03.12. 15:38:29

Ez a jo a fociban, illetve a focihoz valo hozzaszolasokban:
Elindult onnan a komment aradat, hogy jo az angol foci szar az olasz, eljutott gyorsan oda, hogy az angol valogatott viszont szar, termeszetesen azert mert sok az idegenlegios,viszont a csapatoknak sok a penze ezert megiscsak jok,erintettuk a kikerem magamnak a szemelyeskedest es kulonben is ha en irom le hogy taplo vagy az nem is az, es vegul eler oda, hogy most skocia orszag avagy nem :)

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.03.12. 15:42:03

Még valami: a 6+5 szabály kapcsán felvetődött az a teljesen abszurd vélekedés, hogy ez majd "rászorítaná" az angol klubokat az utánpótlásnevelésre, mint hogyha ezek a klubok most valami rejtélyes okból "nem akarnának" játékosokat nevelni.

Nos, itt egy kurva jó cikk arról, hol is vannak a problémák _valójában_ az angol utánpótlásnevelésben

www.telegraph.co.uk/sport/football/4938593/Football-academies-kicking-and-screaming.html:

Mr.AT 2009.03.12. 15:49:30

@Azazello007: "Olasz szurkolókat kérdezném, hogy mi a véleményük az ígéretes olasz utánpótlásról -- illetve annak szinte teljes hiányáról?"

Azt, hogy ez többé-kevésbé baromság. Az tény, hogy a három tradicionális nagycsapat közül az Inter jelenleg nem a fiatal olaszokról híres, míg a Milanból Ancelotti kíméletlenül elüldöz mkit, aki nem legalább 40 éves, de az összes többi csapatnál sorban állnak az ígéretes játékosok.

Montolivo 24 éves (Fiorentina), Foggia 25 (Lazio), Acquafresca 21 (Cagliari), Balotelli 18 (Inter), Aquilani 24 (Roma), Nocerino 23 (Palermo), de folytathatnám a sort a Juve új leendő aranygenerációjával:) is - Chiellini, De Ceglie, Giovinco, Marchisio, Ariaudo és a többiek mind kölykök még, de már 20-22 évesen válogatott-közeli teljesítményt nyújtanak, és idén komoly meccseken is sorban bizonyítanak.

Nem az olasz válogatottat kell félteni az enyészettől, az egyszer biztos... inkább ott a szigetországban kellene előkeresni a nagyítót utánpótlás terén.

Francescoli · http://smints.blog.hu/ 2009.03.12. 15:52:42

(Nem olvastam végig az összes kommentet, ha már írta vki. akkor sorry!)

Re:lesz angol csapat a döntőben. -> szvsz. itt kimaradt egy "elő" szócska. Meg egy "valószínűleg" a mondat elejéről...

No nem mintha azt hinném (a tegnapiak után pláne), hogy Porto-Villarreal és Barca-Bayern elődöntők lesznek...de amíg nem volt meg a sorsolás, addig kicsit erősnek érzem az ilyen kijelentéseket.

Az viszont matematikailag (is!) megkérdőjelezhetetlen, hogy "a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy angol csapat nyeri a BL-t."

Na jó, elismerem: csak kötözködtem! Én lennék a legboldogabb a világon, ha a Barca 5:5 után tizenegyesekkel verné a Liverpoolt! :-)))

rizla 2009.03.12. 15:55:47

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki: "felvetődött az a teljesen abszurd vélekedés, hogy ez majd "rászorítaná" az angol klubokat az utánpótlásnevelésre,"

igen, igen, ezt az érvelést mindig is röhejesen gyengének tartottam. egyébként rossz a linked

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 16:01:14

"Szerintem néhe tedd le a könyveid és csapd szét az agyad. Egy bölcsésznél ez a minimum. Rád meg nagyon rádfér."

Hát ez LOL.
A hozzászólásaid alapján én simán rávághatnám erre, hogy "utazz, nézz körül mert sokkal színesebb a világ élőben, mint a tévé meg a monitor elől", de ez kábé ugyanannyira lenne releváns, mint az amit nekem ajánlottál;)

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.03.12. 16:09:34

egyébként, ha valaki nem tudná/akarná végigrágni magát a cikken, a lényeg szerintem az, hogy bár vannak nyilvánvaló problémák az angol utánpótlásnevelésben, mindössze 10 éve működik a futballakadémiai modell (tehát nem sokkal korábban kezdték, mint mondjuk az MTK). Így aztán valahol érthető, hogy sok finomításra szorul még a rendszer, de előbb-utóbb rátalálnak szerintem az optimális megoldásra. De hogy a 6+5nek ehhez igen kevés köze lesz, az hétszentség.

Walmer 2009.03.12. 16:11:31

@donnelly: ugyan miért vághatnád rá? mert olyanról vitáztál velem, amit nem is én mondtam? Arcoskodás helyett szállj vissza a földre és tanulj meg szöveget értelmezni. Ja és hagyd ezt a nagyon cool dumát "az utazgass mert a világ csodás és színes és annyira hepi" mert már egy ideje nagyon nem menő.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 16:12:14

@Mr.AT: bocs, nekem régi vesszőparipám az olasz utánpótlás hanyatlása, szóval ezt kifejtenéd jobban:
'és idén komoly meccseken is sorban bizonyítanak.'

Magam részéről mindössze Chiellinit, Santont és Marchisiot látom valóban tehetségesnek, akik a válogatottnak is erősségei lehetnek.

(Foggia viszont kurvára hasonlít Messire: www.forza-roma.com/wp-content/uploads/image/foggia.jpg )

redcard · http://redcard.tumblr.com/ 2009.03.12. 16:13:55

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki: egyetértek, az utánpótlásnevelésre a benne levő nem kis biznic plusz a válogatott jövőbeni sikereinek reménye sokkal nagyobb motiváció mint egy majom által hasraütéssel kitalált adminisztratív hülyeség.
annak meg örülök, hogy talán vége ennek az én apukám erősebb jellegű vitának

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.03.12. 16:39:38

@Walmer: a "Szerintem néhe tedd le a könyveid és csapd szét az agyad. Egy bölcsésznél ez a minimum. Rád meg nagyon rádfér. " duma viszont mindig is menő lesz, amíg világ a világ, de legalábbis amíg nem 20 évesen születnek az emberek. :D

Mr.AT 2009.03.12. 16:58:34

@heinrich: Acquafresca vagy Aquilani egyáltalán nincs meg? :-) Vagy De Ceglie-t nem láttad, amíg meg nem sérült (megint)? :-)

Foggia-hoz konkrétan ragad a labda, nem csak fejre hasonlít Messire. (Nem, nem állítom, hogy egy szint, mielőtt elkezdeni hörögni a Messi-tábor, csak azt, hogy szintén zseniálisan jó játékos, aki egy méltatlanul szar csapatban devalválódik jelenleg - érzésem szerint már csak nyárig.)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 17:09:48

@Mr.AT: a gülüt nem tartom sokra, ráadásul örökké sérült a szerencsétlen. Acquában minden csatárskillből van egy kicsi, de összességében nincs arculata.

De Ceglie balbunkóban kelebóla, középpályához meg se nem kreatív, se nem gyors, se semmi, de cáfoljon rám. Láttam már jól játszani, de az a ritkább.

Foggia meg nem 18 már, hogy senkinek ne tűnjön fel az égbekiáltó tudása. Nekem kb. Albertini testesíti meg a tipikus olasz tehetséget és ilyet mostanában nem látok.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.12. 17:12:17

@heinrich: Akkor javaslom figyelgesd Marco Mottát.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.12. 17:14:31

@heinrich: Ja, ráadásaul Olaszországban az sem példátlan, hogy valaki 25-26 éves korábvan kerül elő a B-ből és 26-27 évesen lesz válogatott, majd 29 évesen meghatározó játékosa a világbajnok csapatnak (Grosso, Toni).

2009.03.12. 18:18:21

@Walmer
"A barca az utóbbi években esett már ki a Pool ellen, a Mu ellen, a Chelsea ellen. Az Arsenalon kívül még nem tudtak angol klubot megverni, ha az 11 emberrel játszott. Ezért gondolom."

Barca-Mu: 0:0 D
Mu-Barca: 1:0 L ->kiesés

Barca:Pool 1:2 L
Pool-Barca 0:1 W ->kiesés

Chelsea:Barca 1:0 L
Barca:Chelsea 2:2 D ->továbbjutás

Barca:Arsenal 2:1 W(döntő, semleges pálya) ->győzelem

Chelsea:Barca 1:2 L(csoportkörös meccsek)
Barca:Chelsea 2:1 W(csoportkörös meccsek)

Barca:Chelsea 2:1 W
Chelsea:Barca 4:2 L ->kiesés

Szerintem ezen nincs mit szégyelnie a Barcanak. 1-1 góllal, illetve 1x az idegenben lőtt több gól szabály miatt estünk ki estünk ki. Nem otthon kezdtük volna ezeket a párharcokat, simán tovább is mehetett volna a csapat.

2009.03.12. 18:21:37

@ballábas
kis javítás:
Chelsea:Barca 1:0 L(csoportkörös meccsek)
Barca:Chelsea 2:2 D(csoportkörös meccsek)

Barca:Arsenal 2:1 W(döntő, semleges pálya) ->győzelem

Chelsea:Barca 1:2 L
Barca:Chelsea 1:1 W ->továbbjutás

2009.03.12. 18:22:52

ááá, kicsit belekavarodatm :)
Chelsea:Barca 1:2 W
Barca:Chelsea 1:1 D ->továbbjutás

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.12. 18:26:14

@ballábas: amikor továbbjutott a Barca a Chelsea ellen, mintha lett volna kis zavar a létszámban. Sőt mintha az Arsenal ellen is. Ez NEM a Barcelona hibája, de azért komoly következtetéseket nem kéne levonni belőle a létszámban kiegyensúlyozott mérkőzésekkel szembeállítva.

2009.03.12. 18:36:27

11 a 11 ellen kezdett vagy tévedek? Mi kérünk elnézést, mert az arsenal kapusa utolsó emberként elkaszálja gólhelyzetben a támadónkat és a chelsea védői lekaszabolták az egyik játékosunk!
Bocs, nem tudtam, hogy az ilyen győzelem nem számít. Gondolom akkor Zambrotta gólpassza miatt az mu egyetlen gólja sem számít.
Egyébként milyen logika alapján nem érvényes az emberelőnyben szerzett győzelem?

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 19:33:43

@Walmer:

"Arcoskodás helyett szállj vissza a földre és tanulj meg szöveget értelmezni."

>>>

"Ja és hagyd ezt a nagyon cool dumát "az utazgass mert a világ csodás és színes és annyira hepi" mert már egy ideje nagyon nem menő."

Azt elhiszem, hogy bölcsészkaron nem oktatnak emotikonokat, de az idézőjelet asszem, igen.

Amúgy milyen szövegértelmezésről beszélsz?

Mellesleg azután, hogy kicsúszott, hogy lövésed sincs alapvető államjogi fogalmakról, hiba volt ellőni a történész diplomát...:-|

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 19:53:11

De most visszanéztem, mert tiszta vicc!:D

1) belekötöttél a perszonálunióba (~a középiskolai definícióra hivatkozva) - teljesen alaptalanul
2) belekötöttél abba, hogy Skócia szuverén állam - amit én sehol nem írtam le

És én olvassak a sorok között, én értelmezzek szöveget? MUHAHA

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2009.03.12. 20:34:08

ezt sem olvasom végig... :)

mondjuk a cím lehet a következő PL beharangozó címe is :)

Strigo 2009.03.12. 21:54:31

Azt reméltem, hogy az Inter után majd a Juve, aztán meg a Bayern jön, mint '99-ben (plusz egy döntő). Juve már sajnos nincs, mint ahogyan olaszok egyáltalán nem. Nyolcaddöntőben legjobban a Bayernnek, vagy a Poolnak örülnék. Villarealt semmiképp se, mert az tuti két 0-0 és büntetők, Barcát meg majd a döntőben. Bár Platinit ismerve a négy angol egy ágra fog kerülni :)

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.03.12. 21:58:05

ON

@Strigo: szerintem simán ütnétek a Villarealt, nem lenn ugyanaz, mint a csoportmeccseken.

Strigo 2009.03.12. 22:04:03

@donnelly: Nem, azoknak egyszerűen nem lehet gólt lőni :) Túlgörcsölnénk a meccset, és jöhetnének a büntetők. Bár abban az utóbbi két szezon alapján igencsak jó a csapat.

caralho voador 2009.03.12. 22:08:18

Nem gondoltam volna, hogy olyan baromságot képes leszel leírni, hogy nem volt meccsben az inter. Ez a meccs lehetett volna 4-4 is, uazzal az erővel, ahogy 2-0 lett. Még Ferguson is elismerte, h mákjuk volt. Pedig nem szeretem az intert, az első meccsen pedig egyértelműen jobb volt az mu. Nyilván leírtak valami hasonlót már többen, de nem olvastam végig a kommenteket.
Már a tavalyi bl-döntőt sem néztem, ha így megy tovább, az ideit sem fogom. Basszameg, ha premier league meccset akarok nézni, bekapcsolom szombat délután a tévét. A Bl legyen már Bl.

Strigo 2009.03.12. 22:24:07

A United tegnapi mezén volt a szponzor neve felett egy jel, hogy World Champions. Valami érthetetlen indokból ezt a PL meccseken nem lehet rárakni a mezre, csak az FA kupában.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.03.12. 23:20:58

@donnelly:

VillarReal. Két R-rel. Tessék megjegyezni! ;-)

OnduldBaar (törölt) 2009.03.12. 23:39:37


akik az angol csapatokat szidják, abból a szempontból, hogy bezzeg az az olasz és spanyol válogatott milyen szuper, azok mit vettek be?

klubfutball vs. válogatott ?

1-1 csúcsformában lévő klubcsapat úgy vágja szájon a legjobb spanyol és olasz válogatottat, hogy beleremeg...

semmi köze a klubfutball erőviszonyainak a válogatott erőviszonyokhoz képest, főleg nem úgy, hogy hogy X válogatott miatt az X bajnokság erős
a 92-es dán bajnokság is huh de erős volt...,
nem beszélve a 2002-es brazilról...

4 angol csapat a legjobb 8-ban, volt amelyik mákkal,de nem érdemtelenül jutott tovább, és volt 3 sima párharc(MU,Pool,Chelsea)

ez a 3 a fő esélyes, sztem és mellettük persze a Barcelona, annyi kitétel mellett, hogy a Barca támadásban lehet hogy trükkösebb és hatékonyabb , de védekezésben sokkal rosszabb átlagosan,mint a fenti 3 angol csapat...

ugye a Barca a bajnokságban is kapja a 2-3 gólokat középcsapatoktól néha, a Lyon is bevert nekik 3-at, csak itt még válaszoltak 4-5 rúgott góllal, meg az Almeriak-k ellen is

a MU,Pool-nak aligha rúgnak 4-5 gólokat, de ha Puyol meg Valdes így játszik,ahogy mostanában Sylvinho+Marquez-el egyetemben, akkor ki lesznek tömve, ahogy a Madrid...

ennek ellenére egy jó védekezéssel a Barca megnyerheti a BL-t, de remélem legalább 2 angol csapatot kell ehhez még legyőzniük, és nem egy kamusorsolás útján jutnak döntőbe...

pl. ha ki mernek hozni egy Barca-Porto párosítást,ami az elődöntőben a Villareal-Bayern győztesével játszik,akkor megba...ák ám a ...

remélem a 4 angol külön lesz teljesen, erre sincs sok esély persze:)

a 4 angol, 0 olasz, 2 spanyol meg egyértelmű, hogy mit jelent az európai futball szemszögéből, pláne úgy, hogy az angolok olasz és spanyol topcsapatokat vertek ki,akik egyesével mind nagyobb erőt képviseltek(volna később),mint a továbbjutó Bayern, Villareal,Porto...

Sporting,Lyon szintű szégyenfoltok meg a Európa legjobb 16 csapatába jutottak, a rajtuk továbbjutó két csapat megérdemelné egymást a köv. körben:D, bár asszem nem parádézna egyiksem akkor már:)

én egy ilyet szeretnék:

MU-Barca
Pool-Villareal
Arsenal-Porto
Chelsea-Bayern

na és innen ha a Barca nyerne, akkor le kell borulni előttük, mert még 3 angolt kéne legyőzniük, akkor Messi aranylabdája is borítékolható LENNE:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.03.12. 23:44:11

"1-1 csúcsformában lévő klubcsapat úgy vágja szájon a legjobb spanyol és olasz válogatottat, hogy beleremeg..."

No, látom, érkezett egy újabb nagyarcú anglomán...

Villarreal továbbra is két R, tessék végre megtanulni! ;-)

avenger13 2009.03.12. 23:47:12

várom a sorsolást. iszonyú érdekes lesz, milyen párharcok lehetnek.

sajnos szerintem lesz egy villarreal-porto meccs. az utóbbi időben egy ilyen mindig kinéz, hogy legyen kis csapat a 4 között. a többin bármi lehet. semmilyen sorsolás esetén nem lehet semmit előre megmondani. még a bayernt sem tartom esélytelennek senki ellen, ha jó napot fognak ki. :)

kroos 2009.03.13. 07:05:01

@avenger13: mikor is lesz a sorsolás?

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.03.13. 07:11:39

@Csöncsön: Ja, az egy R-es a Fülöp-szigeteken van:)

szoRRy;)

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2009.03.13. 10:39:50

@caralho voador:

hát legyen, de ne az angol csapatoktól várjuk már el, hogy kiessenek, hanem tessenek kiverni őket. hihetetlen ez a rinyálás.

nasteey 2009.03.13. 12:30:01

Egy hétig még voodoozok a következő sorsolásért:

Barca - Porto
Arsenal - Villareal

Manchester - Liverpool
Chelsea - Bayern

Szerintem igazságos lenne. :)))

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.03.13. 13:43:31

@nasteey:

Ennek én is nagyon örülnék!

És akkor elképzelhetőnek is tartanám, hogy nem is lenne angol a négy között. (Hiszen a Liverpool ugyebár spanyol csapat...)
:-)
süti beállítások módosítása