Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Mindenki menjen jorkyzni

2009.02.04. 14:38 heinrich

A magam részéről van bennem valami alapvető idegenkedés a frissiben kitalált sportoktól, a jorky mégis hamar befészkelte magát sportkonzervatív szívembe. Már első alkalommal is élvezhető, gyors, pörgős észjáték, a helyzetfelismerésnek döntő szerepe van. Ha muszáj asszociálnunk, akkor a futsal és a squash szerelemgyermekének kell vizionálnunk a jorkyt, hivatalos nevén a jorkyballt. Tovább után alapvető szabálymagyarázattal, személyes élményeinkkel és néhány videóval szolgálunk a magyarországi tömegsport oltárán.

Emígyen néz ki egy jorky pálya felülnézetből, amit 2x2 játékos vesz birtokba. A csapatot egy védő és egy támadó alkotja, a szerepek szettenként cserélődnek, amiből az is kiderül, hogy a jorkyt nem gólarányra, hanem szettekre játsszák. Egy szett hét gólig tart, a meccs pedig két nyert szettig. A játéktér 50m2 (5x10m), 110cm x 110cm falba süllyesztett kapuba kell betalálni egy kettes labdával, ami kb. egy kézilabda méretének felel meg. Maga a pálya egy squashoz hasonló üvegketrecre hajaz

A ~ padlószőnyeg borítású játéktér zónákra van osztva. A szabályokat némileg egyszerűsítve elmondhatjuk, hogy a védő csak a félpályáig mehet fel, a csatár viszont az ellenfél kiindulási zónájától eltekintve bárhol mozoghat. Mind a négy oldalfal és a plafont helyettesítő háló is érvényes felület.

•    A labda sosem állhat meg, nem ér hetvenkét biciklit bemutatni, mielőtt az ember továbbteszi a zsugát. Cselezni ugyan szabad, de legtöbbször felesleges.
•    Nincs test-test elleni küzdelem.
•    A jorky az ős fair-play szellemében zajlik, létezik ugyan a szabálytalanság és a büntető fogalma, de az esetek 99%-ban a csapatok szándékosan kihagyják/el sem végzik.
•    Alapvető taktika, hogy a védő mandinerből próbálja az ellenfél kapujával szemben – tehát neki háttal – álló csatártársat megjátszani, aki egy bespeedezett gaboni vipera sebességével reagál a hirtelen felbukkanó prédára, majd begyilkolja a kapuba.
•    Egy meccs cca. 20 percig tart.



A védő csak ritkán hagyja el a kiindulási zónát, egy moszkvai őrkutya éberségével védi territóriumát, különben falról azonnal megbüntetik. Lábbal neház védeni, inkább testtel, kufferral kell blokkolni. Eközben a csatártárs pörög-forog a mandinerek után, védekezik, pozíciós harcot vív, zárja a passz-sávot és szélsebesen gondolkodik. Itt kezdődnek a problémák.

A szűk tér kb. ~ 1 másodpercre redukálja a csatár cselekvési idejét. A játék nemcsak rendkívül lüktető, de a labda útja is szinte kiszámíthatatlan a falak konstans használata miatt, így a reakcióidőnek, helyzetfelismerésnek döntő szerepe van. Meglátásom szerint a skizofrén versenyzők szinte behozhatatlan előnyt élveznek, hiszen agyunkat ketté kell osztani: egy hidegvérű gyilkos kiszámított precizitásával gondolkodunk és egy órarugó-gerincű felpattanó sebességével cselekszünk. Ha nem így teszünk, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy harmadszor tesszük vissza saját le- és kipattanónkat anélkül, hogy elemi veszélyt jelentenénk a kapura, de már horpadtra zuholtuk a támfalakat. Attól, hogy egy fast-food restaurantban fogyasztunk, még nem kell fuldokolva magunkba tömni a kaját.

A játék közelebbi megismertetése érdekében a magyarországi jorky pápához, a szövetség elnökéhez, Nemes Koppányhoz fordultunk:

NST: Kezdjük a legfontosabbal: miért kockáztassa az egyszeri kispolgár a mindennapok megszokott punnyadását azzal, hogy elmegy és kipróbálja a jorky-t?

N.K.: Azért mert rendkívül szórakoztató játék, de egyben komoly sport is. Nagyon dinamikus, pörgős és szinte észrevétlenül fáradsz el annyira, hogy csak akkor veszed észre mennyire elfáradtál, amikor abbahagyod. De ilyenkor mindig ez az utánozhatatlan "de jó volt" érzés fog el. Nem kell hozzá túl sok ember, mégis közösségben, haverok között lehetsz, és a futball új dimenzióját nyitja meg feléd.

NST: A Jobb Labdarúgásért Alapítvány nevében felszólítalak, ismertesd a jó jorky játékos erényeit, hadd ismerjenek magukra a jorkyra született tömegek.

N.K.: Szerintem a jó jorky játékos legfőbb erénye a helyzetfelismerés és a gyors reagálás, az átlagon felüli taktikai érzék és persze nem árt, ha eltalálod a kaput 5-8m-ről is. Kell azért egy viszonylagos gyorsaság, lövőerő és reflex is. De a legfontosabb a fair-play.

NST: Milyen a jorky helyzete Magyarországon, hol tartunk a nemzetközi mezőnyhöz képest?

N.K.: Hála Istennek egyre jobb a jorky helyzete Magyarországon, egyre többen ismerik meg ezt a remek játékot. A versenysport részén is érezhető a fejlődés, immár két osztályban (NB I, NB II) zajlanak a küzdelmek. A franciák egyelőre verhetetlenek, ők 18 évvel és 35 klubbal előznek minket. Előttünk jár még Portugália, Olaszország és Izrael is, de a magyar bajnok Crystal Palack csapata tavaly júliusban a Bajnokok Ligájában már a 6. helyen végzett, legyőzött olasz, portugál és francia klubcsapatot is.

NST: Hogyan látod a játék fejlődését: tömegsport vagy versenysport?

N.K.: Mindkettő. A sportág jellegéből adódóan kiválóan alkalmas akár családi programnak is. Nők, gyerekek, férfiak, apa-fiú meccsek. Ez a tömegsport része, de már elindult a versenysport fejlődése is. 2007-ben megalakult a Magyar Jorkyball Szövetség, rendezünk NB I-et, NB II-őt és Magyar Kupát. Nemzetközi szinten az Európa Bajnokság, a Klubvilágbajnokság és a Bajnokok Ligája versenysorozat alkotja a versenyrendszert.

NST: 30 másodperc alatt sorold fel a jorky előnyeit a kispályás focihoz képest. Mehet!

N.K.: Fontos hangsúlyozni, hogy a jorky nem a kispályás foci ellen alakult, hanem annak akár kiegészítésére is szolgálhat. Előnyei: sokkal gyorsabb, nincs holtidő, kevesebb embert kell összeszervezni és itt az is érvényesülhet, aki esetleg kispályán nem annyira ügyes. További nagyon fontos előny a generációk együttsportolásának lehetősége.

NST: Milyen a jorky magyarországi lefedettsége? Hol van lehetőségünk kipróbálni és mit vigyünk magunkkal?

N.K.: Jelen pillanatban csak Budapesten a Lurdy Házban és a Pólus Centerben lehet kipróbálni, de két éven belül minden megyeszékhelyen lesz jorky klub. Semmit sem kell magaddal hozni, csak egy sima talpú teremcipőt. A labdát és az élmény lehetőségét mi adjuk.

Mééég több jorky, közkívánatra:

A jorkyval kapcsolatban megszólaltattuk az NST stábját is, én például ezt mondom:
A jorky hatalmas előnye, hogy nem igényel különösebb szervezést, csak négy arcot kell összerántani, megmossuk a hajunkat és már indulunk is – az ember mégis megkapja a focizás élményét. Bivaly kondit fejleszt. Eleinte furcsa, hogy ugyanúgy zöld pálya, gól meg labda, mint kispályán, de rémesen idegenül mozog az elsőjorkyzó. Mázli, hogy mindez kb. fél óráig tart, utána jóleső nyihogással veti bele magát az ember, könnyű felvenni a játék ritmusát. Szuper-addiktív, már az első használat függőséget okozott, egy hónapja testületileg űzzük.

_benito meg ezt: Első blikkre nem tűnik annyira jónak, pedig az. Kicsit attól tartottam, hogy kimagasló technikai képzettségem és páratlan játékintelligenciám pocsékba megy a Wyatt Earp Fanklub lőgyakorlata miatt, de kiderült: a jorky egyáltalán nem arról szól, hogy az ember becsukott szemmel bombázza az ellenfél kapuját. Lehet ezt is csinálni, csak nyerni nem lehet vele. Nyerni azzal lehet, ha okosan használod a falakat, támadásban inkább az eszedet használod, védekezésnél pedig nem félted a töködet, amit óhatatlanul szétrúgnak néha. Ha így teszel, még az is kiderül, hogy nincs kimagasló technikai képzettséged és páratlan játékintelligenciád. De jorkyzni akkor is imádni fogsz.

További, minden részletre kiterjedő információk elérhetőek a szövetség honlapján.

Pályafoglalás
Email: info@jorkyball.hu
Telefon: 06-20-913-29-83

Jorkyzzatok feleim lábtokkal serényen, az magyar futball-ugar felvirágzására!

35 komment

Címkék: h több mint foci jobb labdarúgásért alapítvány kisszínes

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr98922376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quentin Montargis-ból 2009.02.04. 15:11:11

Volt szerencsém többször hozzá, csak ajánlani tudom. A kollégákkal mentünk párszor, mindannyiuknak tetszett, jó hangulatban zaljottak a meccsek, sokat röhögtünk a másik bénázásán, vagy épp fejen rúgásán (persze véletlenül, labdával).

Koppány pedig jó arc.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.04. 15:21:55

lehet, hogy ez nekem való volna, hullámvasútszerű futball-pályafutásom egyetlen stabil jellemzője az volt, hogy soha nem voltam képes senkit egy-az-egyben megverni, tehát a cselezgetés mellőzése nagyon vonzó. :) na meg a jelenlegi kondimra gondolva a futkározást sem hiányolom belőle. :D

calcio_di_rigore 2009.02.04. 15:36:13

Hívtak már egy párszor, de még nem próbáltam. A nagypálya után még a kispályát is visszalépésnek éreztem, nemhogy ezt.:)

"itt az is érvényesülhet, aki esetleg kispályán nem annyira ügyes."

Erről beszélek. Eltűnnek a különbségek, ami nekem nem jó.:)

Titi120 2009.02.04. 15:41:15

Nekem első ránézésre nem tűnik annyira vonzónak (nem lehet a kapunak háttal állva átvenni a labdát ? pfff ), illetve a 2-es labdától is nagyon idegenkedek, meg persze a robbanékonyság fontossága se vonz annyira.:)

Ennek ellenére ha tehetem kipróbálom majd, amúgy is menjen mindenki focizni, futsallozni, és jorkyzni, ne a tévé előtti chipszabálásban legyünk világelsők !

MOZGÁS ! :)

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.02.04. 15:48:38

@Titi120: '(nem lehet a kapunak háttal állva átvenni a labdát ? pfff )'

Ez így nem teljesen igaz. Azt pl.: tényleg nem lehet, hogy a kapunak háttal átveszed a labdát, majd testtel fedezve talppal behúzogatod a kapu szájába, de egyébként simán átveheted úgy is.

A robbanékonyságot is módjával kell elképzelni, szóval próbáld csak ki bátran.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.02.04. 15:49:28

@calcio_di_rigore:
"Eltűnnek a különbségek"

azért, mert másféle különbségek vannak, mint a nagy/kispályán, még vannak döntő jelentőségű differenciák. nem véletlenül veri bucira 2-3 csapat a mezőnyt a bajnokságban. főleg fejben igényel másféle játékost.

@Titi120:
"(nem lehet a kapunak háttal állva átvenni a labdát ? pfff )"

hogyne lehetne. csak akkor még meg is kell fordulnod, a védő kilép rád, a támadó hátralép, stb.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.02.04. 15:51:48

Mocsing szavaira érdemes figyelni, a sportág nagy és színes egyénisége beszél :)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.02.04. 15:53:01

a talppal húzogatás (borításnak hívjuk a köznyelvben) egyébként is tiltja a szabálykönyv, mivel gond nélkül halad így bárki 2-3- métert, miközben csak fedezi a labdát. jorkypályán 2-3 méter kb 20-30 méter lenne nagypályán. a semmiből.

erre azt találták ki, hogy ha borítasz és testtel fedezed, azt csak úgy lehet, ha falat ér a labda labdavezetés közben. úgy máris nem olyan könnyű.

F. Kapus 2009.02.04. 15:53:01

nem tudjátok, melyik magyar csapat szerezte meg az első nemzetközi győzelmet Jorkyballban?

Basti · http://borgatya.hu/ 2009.02.04. 15:54:47

"... kimagasló technikai képzettségem és páratlan játékintelligenciám pocsékba megy a Wyatt Earp Fanklub lőgyakorlata miatt..."

én is ettől tartok, de ha oda kerül a sor, akkor fix, hogy kipróbálom ;))

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.02.04. 15:56:49

@heinrich: szürke eminenciás vagyok, mint halmai gábor a 97-es emtékában :)

Titi120 2009.02.04. 16:02:18

@heinrich: @mocsing:

Értem, csak a sport tévés riportban (6:15 -től van róla szó) a bányász mezben ülő srác szabálytalannak említette a háttal átveszem, majd befordulok mozdulatsort, de értem miről van szó, húzogatni és kifelé tolni az ellenfelet háttal nem lehet.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.02.04. 16:07:06

csak annyit, hogy az összes kétely elszáll, ha kipróbálod, először én is gyanakodva figyeltem, de ki kell próbálni: sokkal jobb, mint amilyennek látszik.

még akkor is, ha 2-2-nél az ellenSÉG bemondja, hogy 5-2 oda. :D

mickeyknox 2009.02.04. 16:12:38

majd ha lesz szegeden is, biztos elmegyek :D

pote · http://nst.blog.hu/ 2009.02.04. 16:14:14

@_benito:
jut eszembe.
öngól van?
mert akkor óriási csata lehetett az ellenség és közted :)
(és pancho még ott sem volt)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.02.04. 16:21:10

@Titi120: nem láttam a videót, mert dolgozom (elvileg:), de szerintem arra célzott a kolléga, hogy ha a védő egyazegybe a saját kapuja felé fordulva veszi át a labdát, elvileg nem fordulhat meg, hanem a saját kapuja mellett (körül) lévő falat kell használni, azaz a labdát arra rúgva juttatja azt a társához. ez a szabály valóban létezik, de egyelőre a nehezebben betarthatóak közé tartozik. támadóra nincs ilyen megkötés.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.04. 16:31:28

@F. Kapus: Dehogynem, az igen jó erőkből összeállított CSSZK ez a csapat. A rutinos közel-keleti ellenfél csak úgy kereste a labdát.
A magyarok jorkisaitól ments meg minket Uram -rebegik azóta is a valenciennes-i polgárok:)))

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.02.04. 17:01:07

Amikor először hívtak, nekem is kb. "Hagyjatokahülyeségetekkel!" volt a reakcióm, de mocsingék kedves invitálását már nem utasíthattuk vissza:)

Én leginkább a csocsóhoz hasonlítanám, mentálisan kb. úgy kell hozzáállni, és legalább annyira élvezetes, csak ezután egy jó szauna meg egy zuhany nem árt:)

Ja, és a piálás + jorky a következő szint, azt még nem próbáltam:)))

DelPipa 2009.02.04. 17:09:19

bedobásnál biztos nincs :)

Hát ez jó nagy baromságnak tűnik... én maradok a focinál inkább

Titi120 2009.02.04. 17:09:35

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki:

Bedobásból nincs les, ezt kihasználhatod. :)

DelPipa 2009.02.04. 17:11:59

tényleg, NST foci lesz? Nem tudom mindig az összes kommentet elolvasni, lehet h lemaradtam valamiről...

Henke 2009.02.04. 17:29:50

Bedobásnál nincs :)

crouchy 2009.02.04. 17:43:29

"itt az is érvényesülhet, aki esetleg kispályán nem annyira ügyes." na ezt nem tudom elhinni. Ha egyszer béna vagyok, akkor ha 4 en játszunk akkor a csapatunk 25%-a béna, így meg 50.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.02.04. 18:20:45

@donnelly: "Te perverz vagy:) "

furcsa ezt a skót _pontvadászat_ megszállottjától olvasni :)

Gabez 2009.02.04. 18:26:52

Az a legnagyobb baj ezzel, hogy pálya kell hozzá, az meg sok pénzbe kerül...pénzért sportolni?? Egyszerűbb lemenni a placcra és rúgni illetve tengózni. Az ingyér' van.

Valakik nagyon unatkozhattak, amikor ezt kitalálták...valszeg azok a franciák, akik "kispályán nem olyan ügyesek". ;)

De azért hajrá!

wilco 2009.02.04. 18:57:36

@crouchy:
de nem arról van szó hogy a csapat nem érvényesül, hanem az hogy te nem ;)

crouchy 2009.02.04. 19:23:50

@wilco: jah értem,de én csak csapatban tudok gondolkodni:)

Hartog 2009.02.05. 01:31:49

émmá próbáltam többször is, nagggyonállat. pulzus kettő másodperc alatt az egekben, rohangálsz, mint pók a falon, a kis labda is poén. viszont egyszer úgy kiment miatta a bokám, hogy azóta is fáj

TaDaM87 2009.02.05. 12:54:16

nekem mindig ellenszenves volt Várkonyi Attila. sajnálom, de ezt muszáj volt elmondanom :(

doktor.dikhed 2009.02.05. 16:15:08

A SZINen volt. Kipróbáltuk és tényleg nagyon jó, de egyelőre itt Szegeden nincs állandó pálya, meg gyanítom, hogy az országban sincs sok.

miszerint 2009.02.12. 15:53:08

nekem olyannak tűnik, mint a csocsózás élőben. de csak képen, nem próbáltam

_benito · www.nst.blog.hu 2009.02.12. 19:12:55

pedig el sem mondtam, mire gondolok :)
süti beállítások módosítása