Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

I. NST interjú - Raphael Honigstein

2008.09.04. 02:28 heinrich

A szurkoló már csak olyan, hogy a labdarúgást érintő kérdésekben hatalmas fenntartásokkal kezel minden, az övével nem egyező véleményt. Raphael Honigstein azok közé a nemzetközileg is elismert szakírók közé tartozik, akinek munkáit csak a legnagyobb áhítattal forgatjuk, olvassuk. Raphael tizenöt éve él Londonban, mint a Süddeutsche Zeitung kiküldött tudósítója, de ha már ott volt, egyben Bundesliga szakíróvá is lett a The Guardiannél. Jó néhány csatornánál szerepel szakértőként (Sky TV, Setanta Sport, Setanta Sport News) és részt vesz a talkSport rádióadás szerkesztésében is. Közismert fociguru, száraz humora szinte védjegyévé vált. Hátunk mögött az NST minden komolyságával kerestük meg, és legnagyobb megtiszteltetésünkre azonnal felkarolta ügyünk. Az NST büszkén mutatja be első interjúját, melyet remélhetőleg számos másik követ majd, hiszen igen belelkesedtünk.

Nou San Trafford: Mit gondolsz, mikor kerül eltörlésre a Bundesligában mai napig érvényben lévő 51%-os tulajdonjogi korlátozás?

Raphael Honigstein: Mikor a Hoffenheim végleg elfoglalja a helyét a nagyok között, valószínűleg a korlátozás is megszűnik majd, szerintem erre öt éven belül sor kerülhet. Természetes, hogy más klubok is szeretnék majd megőrizni a versenyképességüket, és támogatják az ügyet - előbb utóbb átpasszírozzák, hogy további befektetőkkel erősíthessék meg a klubot.

NST: Egyetértesz a folyamattal?
RH: Vegyes érzéseim vannak. A demokratikus klub modellnek sok előnye van, megőrzi a felelősségteljes, átlátható működést. Biztosítja, hogy a pénz nem kerül ki a klubok kasszájából osztalék formájában, még a tőzsdén jegyzett klubok esetében sem. Szeretném, ha a Bundesliga továbbra is saját erőforrásaira támaszkodna, és átlátható, szisztematikus munkával épülne fel, mint a Bayern, Schalke, Bremen, vagy a Hamburg, ahogy eddig is történt.
 
NST: Mi lehet a várható következmény?
RH: Leegyszerűsítve, a profi labdarúgás arról szól, hogy ki tud több pénzt befektetni, ami természetesen vonzza a játékosokat is. Ha, tegyük fel, az Adidas a jelenlegi 10%-os részesedését 60%-ra emelné egy 1 milliárd eurós tőkeinjekcióval, nem hiszem, hogy túl sok Bayern drukker bánná. 
 
NST: A ‘Magath-kísérlet’ – az új klubmodell megjelenése a fejlődés szükséges velejárója, vagy ez csak a Wolfsburg különcködése?

RH: Véleményem szerint nem törvényszerű, de nem is hóbort. A Wolfsburgnál sem a technikai igazgatók, sem az edzők nem hozták a tulajdonosok minőségi elvárásait. Az, hogy most a teljes működés egy ember kezében összpontosul, szerintem egy kicsit kétségbeesett lépés a részükről, de csak kiszámított kockázatot vállaltak vele. Magath már a Stuttgartnál is bebizonyította, hogy tudja kezelni a hatalommal járó felelősséget. Mindazonáltal nem hinném, hogy ez lenne a jövő útja, én a megosztott felelősségben és a rendelkezésre álló erőforrások hatékony megosztásában hiszek. A Bundesligában/kontinensen használt edző+technikai igazgató felállás alapjában véve jól működik, és így megelőzhető a George Graham-féle érdekellentétek kialakulása, amire Angliában rendszeresen akad példa. Lehetnek belső ellentétek, ‘politikai’ játszmák, de a klub érdeke azt kívánja, hogy a hatalom ne összpontosuljon egy kézben. Ráadásul, ne felejtsük el, hogy a Magath-típusú diktátorok kirúgása hatalmas terhet ró a klubra, hiszen új játékosokra, stábra van szükség, mindent a nulláról kell kezdeni.
 
NST: Manapság a 4-2-3-1 játékrendszer nevezhető – szándékos szóhasználattal – a legdivatosabbnak. A játékrendszerek fejlődését tekintve, mit jósolsz a közeljövőre? Ha feltételezzük, hogy a történelem ciklikussága a sportpályákon is jelentkezik majd, láthatunk újra 3-4 csatárt a kezdőcsapatokban?

RH: Az egy csatáros rendszer a futball legelső taktikai hadrendjét – mindenki csatár, kivéve egy védőt – állítja fejtetőre. Egy-két évvel ezelőtt, még semmiféle ismétlődést nem lehetett tapasztalni, a csapatok minden generációval egyre defenzívebben játszanak, a felállást tekintve mindenképp.

Meg lennék lepve, ha a négy védős rendszer a közeljövőben megváltozna, egyszerűen ez a leghatékonyabb, legkiegyensúlyozottabb módja a terület leszűkítésének. Ettől eltekintve viszont a dolgok nagyon is képlékenyek. Ha megnézzük pl.: a Manchestert, azt is mondhatjuk, hogy a tavalyi szezont négy támadóval, de középcsatár nélkül játszották le, vagyis 4-2-4-0 rendszerben, ha úgy tetszik. Azt gondolom, ez a trend lesz megfigyelhető a jövőben is. Több Christiano Ronaldóhoz hasonló támadó-középpályás lesz a pályákon, aki képes feltolódni a csatársorba is, de inkább a középpályáról, lendületből érkezik a védelemre. A klasszikus középcsatár szerepköre egyre inkább el fog tűnni.

NST: Lehet, hogy csak én vagyok így ezzel, de az utolsó ember, aki nyíltan hallottam beszélni a doppingról, az Toni Schumacher volt. Mit gondolsz, mennyire van jelen a dopping a nemzetközi labdarúgásban?

RH: Bizonyára előfordul, de klubszinten még épp a legális határok között mozog. Gondoljunk csak a Juve esetére a fájdalomcsillapítókkal és az anti-depresszánsokkal, vagy a Chelsea-nél is használt vér-manipulációra, mely a játékosok (pl.: Arjen Robben) felépülését gyorsította. Biztos vagyok benne, hogy a dopping perifériáján mozgó szerek a ‘70-es évek óta jelen vannak a labdarúgásban. 

NST: Fenntartható fejlődés vs. Premier League. 

RH: Szinte hihetetlen, de a különböző marketing szakértők azt mondják, a futballal kapcsolatos jogok értéke – különösen a Premier League-ben – még messze van a piaci érték maximalizálásától. A futball, mint termék, egyszerűen  minden mást lesöpör a kínálati palettáról, természetszerű, hogy a kereskedelmi és reklámjogok értéke is csak növekedni fog. Különösen, ha és amikor, a klubok képesek lesznek önállóan, élőben közvetíteni a meccseiket az Interneten keresztül a milliónyi ázsiai rajongó számára, meccsenként mondjuk egy dollárért. Ezek szinte beláthatatlan távlatok.

NST: Raphael, te belülről ismered a Bundesligát és a Premier League-t is. Király Gábor 7 éven keresztül volt a Hertha egyik meghatározó pillére. Egy 1-1-es, Milan elleni BL meccs után Karl-Heinz Rummenigge élő adásban nyilatkozta, hogy Király a vonalon jobb kapus, mint Oliver Kahn. Gábor később Angliába igazolt, és első évében Petr Cech mögött a második helyen végzett a kapusok rangsorában.

Most a Burnley-ben véd. A FourFourTwo szezon előtti különkiadásában a csapat egyik szurkolója őt nevezte meg, mint a játékos, akitől a klubnak meg kellene szabadulni. Miért nem tudott Király Gábor befutni a Premier League-ben?

RH: Alapjában véve Király nagyszerű kapus, különösen, ha átlövésekről van szó. De Angliában, elsősorban az alsóbb osztályokban, sokkal fontosabb feladat, hogy a kapus jól kezelje a beadásokat, és uralja a teljes tizenhatost. Szerintem sem elég erős, sem elég atletikus nem volt a feladathoz. A mackónadrág szintén nem volt szerencsés, olykor úgy tűnt, esőben erősen lehúzza...

NST: Egyre több magyar játszik Németországban és Angliában. Van valaki, akinek külön is követed a pályáját?

RH: Gera a szezon egyik legjobb átigazolásának tűnik, szeretnék szép dolgokat látni tőle az idén. Rajta kívül Hajnal pályafutása érdekes külön is számomra a magyarok közül.   

NST: Megtörhet-e a négy nagy uralma a Premier League-ben?

RH: Szerintem igen. A City nagyon erős lesz, és a Spurs is csak hajszállal van lemaradva.

NST: Mi motivál elsősorban az írásban, blogolásban?

RH:Az ember szereti megosztani a gondolatait, ütköztetni a véleményét másokkal. Hatalmas kiváltság és egyben nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezt óriási média-vállalatok segítségével tehetem.
 
NST: Ha egy mottót kellene adnod a futballnak, mi lenne az? Szerinted mi a játék magja, lényege?

RH: Uhh, ez nehéz. Talán “Winning with Integrity” ~ Játssz tisztán, nyerj stílusosan.

NST: Nemrég olvastam, hogy Ben Welsch (FourFourTwo) részt vett a Swindon felkészülési tréningjein, sőt, a Steaua ellen be is állt néhány percre. Ha neked is lenne rá lehetőséged, melyik csapatban játszanál, és kit próbálnál meg felbőrözni?

RH: A keresztszalagom háromszor is elszakadt, ezért 2002 óta nem játszom, bár gyakran ábrándozok róla. A mez nem számít, csak David Beckham belelépjen egy kötőbe…

Raphael, köszönjük szépen.

2008. 08. 31.


Az interjú eredeti, angol változatát a későbbiekben fogjuk közzétenni.

229 komment

Címkék: interjú bundesliga h szakértelem premier league

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr45647504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ApukadHUN 2008.09.05. 12:19:17

Rekdal nekünk is vert hármat:)

heizer 2008.09.05. 13:20:24

És az elsőt egy kamu szabadrúgásból!!

giacinto 2008.09.05. 14:10:58

popp:

"egymástól SZINTE soha nem vesznek TOP-játékost"

Ibráék esete más volt, mindenképpen távozni akartak az ismert körülmények miatt. Vieri mint top-játékos? ezt ugye te sem gondoltad komolyan? egy vicc volt már az utolsó 2 szezonban csak a csapatot bomlasztotta a cirkuszaival és végülis milyen jól bevált a milannak, ha jól emlékszem még gólt sem lőtt. Pirlo nem saját nevelés, ugyanis bresciai. 2 évet volt itt, amikor éppen Roby Baggio játszott a posztján, messze nem top-játékosként távozott huszonegy-két évesen.

De a példáid tök jók.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.05. 15:08:33

OFF LESZ!


"A kézi remek sport, méltán fog harcolni a helyéért a népszerűségi listán a röplabdával vagy a krikettel, messze a foci, kosár, hoki, amerikai futball mögött." (montipájton)

Nagyon érdekes ez a téma! Én pl. a kosárlabda nevű sportágat kimondottan utálom, szerintem undorító. Az amerikai "futballról" nem is beszélve. Ennek ellenére el kell ismernem, hogy sajnos mindkettőt jobban kajálja a nép (bár szerintem ez a nép hibája...:-)), mint a kifejezetten intelligens, nagyon sokféle képességet és alkatot igénylő kézilabdát.

Kéziben még a semleges meccseket is meg tudom nézni; a kosárlabdát viszont akkor sem, ha magyar csapat játszik. Egészen egyszerűen unalmas, a játékosok meg ellenszenvesek, ráadásul az egész olyan amerikaiasan gagyis.

A röplabda és a jéghoki nálam a kézi és a kosár között van. Ha magyar csapat játszik, akkor nagyon izgalmas tud lenni mindkettő. A hokival egy baj van: soha nem látom a korongot... :-) A röpiből meg hiányzik a test-test elleni küzdelem. Meg hát azért... ott is eléggé véges a támadási variációk száma, míg ellenben fociban és kéziben (de hokiban is) gyakorlatilag végtelen.

A legjobban persze a snookert meg a curlinget szeretem.

De tényleg. :-)


ON

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.05. 15:11:51

A Real vs. bayern témához, főleg Lojzi_-nak:

A Bayern csak szeretne olyan klub lenni, mint a Real Madrid (tipikus németes görcsölés), de sohasem lesz az. Mert a Real az a világ minden pontján egy fogalom. És minden idők legsikeresebb klubja is egyben.

kroos 2008.09.05. 15:12:52

Ki akar olyan lenni mint a Real:P Ezt honnan vettetd?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.05. 15:37:11

kroos, ez volt a jó Frank egyetlen kiállítása, tehát valami komoly sérelem vihette erre cselekedetre, szerintem egy rasszista beszólás!

giacinto, Ibráék el akartak menni, de nem volt muszáj nekik az Interhez. Cannavaro és Zambro például Spanyolországba igazolt!

Pirlot meg akkor az egyik legnagyobb olasz tehetségként tartották számon és mikor Milanba ment akkor ott Rui Costa volt a trequartista, ezért találta ki Ancelotti a hátravont irányító szerepet neki.

kroos 2008.09.05. 15:41:46

Völler arca a legjobb...még nem is sejti mi következik:DDD

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.05. 15:41:48

"Ki akar olyan lenni mint a Real?" (kroos)

Minden gigantomán klub. Például a Bayern.

kroos 2008.09.05. 15:43:29

A Bayern drukkerek többsége azért Bayern-es mert az k*-ra nem oylan mint a Real.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.05. 15:48:47

Csöncsön, az ötvenes hatvanas években irigykedhetett a Bayern. A hetvenes éveket viszont az Ajax mellett a bajorok határozták meg. De alapjába véve egyetértek veled.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.09.05. 15:50:49

ezek mindig jók. szerintem meg mindenki olyan szeretne lenni mint én.

érvelni nehéz lenne ezzel kapcsolatban, így mindenki akkora baromságot nyilatkoztat ki az olümposz tetjéről, amekkorát épp jólesik uzsonna után.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.05. 15:57:27

Hát, mocsing és kroos, azért vannak nyilvánvaló jelei ennek.

Szemléltető példának hadd idézzem Lojzi_ egyik korábbi kommentjét, amelyben azt írta, hogy ő örülne, ha tavaszra "Európa leglátványosabb és legszebb fociját játszaná" a Bayern.

Ez nem véletlen példa, asszem sokan helyeseltek neki (talán mocsing is). A gigantománia tipikus megnyilvánulása.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.09.05. 16:05:46

csöncsön,
az, hogy szeretném-e, az én csapatom olyan legyen, mint a real, nem egyenlő azzal, hogy akarom-e, hogy nagyon szép focit játsszanak.

mivel a Bayern a legnagyobbak közt van, a leglátványosabb futballt játszók közé is szeretne tartozni. mindig jó, ha valami pozitív dologban a "leg" a csapatom. ezt, ha gondolod, hívhatjuk gigantomániának.

de egyszerre tartom furcsának és felettébb megmosolyogtatónak, hogy valaki egyenlőségjelet tesz a "hasonlítsunk a real-ra!" és a "világ leglátványosabb fociját játsszuk!" mondatok közé.

írok is ide egy szmájlit ennek örömére:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.05. 16:12:23

"de egyszerre tartom furcsának és felettébb megmosolyogtatónak, hogy valaki egyenlőségjelet tesz a "hasonlítsunk a real-ra!" és a "világ leglátványosabb fociját játsszuk!" mondatok közé."

Mi ebben a furcsa? A Real Madrid mániája az már időtlen idők óta, hogy nekik nem elég a győzelem, hanem lehetőleg a világ leglátványosabb focija is kell.

kroos 2008.09.05. 16:13:10

Vyg csak a reál játszik szépen senki más.Ilyen mondanivaloja is lehet ám ennek...:P

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.05. 16:14:03

Félreértelmezni bármit lehet. :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.05. 16:14:08

"világ leglátványosabb fociját játsszuk!" - pedig a Calderon-éra előtt mindig ez volt a Margit jelszava, ezt hiányolja Hegyi Iván és Pancho is úton-útfélen, úgyhogy egy kisebb/egyenlő jel odaférne a megállapítások közé.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.09.05. 16:17:12

"Mi ebben a furcsa? A Real Madrid mániája az már időtlen idők óta, hogy nekik nem elég a győzelem, hanem lehetőleg a világ leglátványosabb focija is kell."

én értem, hogy ilyen magasztos célok is vannak ennél a klubnál, a kérdés inkább az, hogy ez a világ leglátványosabb focija tényleg mindekni szerint egyenlő-e velük, vagy véletlenül csak a real-szurkolók gondolják így.

nekem pl teljesen mindegy, hogyan, pénzért, vagy akárhogyan, de meg akarom dugni jessica albát, az se baj, ha belehalok. ám ettől még nem lettem a világ legnagyobb nőcsábásza.

kroos 2008.09.05. 16:22:18

+a Reálnál minden alap megvan ahhoz hogy igy gondolják.

kroos 2008.09.05. 16:22:48

máskérdés hogy nem tudnak vele élni

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.05. 16:36:49

@mocsing:

Nem lettél, igaz. De amíg nem is AKARSZ az lenni, addig még nem indultál el a realmadridosodás göröngyös útján.

kroos 2008.09.05. 16:41:20

Most megint elkezdhetném ecsetelni Franco tábornak szerepét a madridizmusban...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.05. 16:50:54

@kroos:

Én meg megint megemlíthetném Santiago Bernabéuét...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.05. 17:00:09

Összegeznék: A Bayern München egy tisztes szerény költségvetésű klub, amelyik ennek ellenére játszik látványos futballt és tör a legnagyobb csúcsokra! Olyan gátlásos és szentéletű vezetőkkel, mint Uli Hoeness, aki sohasem szól be a vetélytárs kluboknak és nem gyakorol nyomást azok játékosaira, nem fúr meg görény módon szövetségi kapitányokat (Daum). A Bayernnél sohasem elégedetlenek a játékosok (nincs Poldi-Hoeness affér) és nincsenek túlfizetett sztárok sem, csak a rosszindulatú sajtó szereti ráaggatni az FC Hollywood nevet.

BruceWayne 2008.09.05. 17:26:40

popp: lélekben most veled együtt morzsolok egy könnycseppet a szemem sarkában

halareaal 2008.09.05. 19:54:15

"Azt kapásból nem vágom, hogy azért, mert Metzelder ingyen ment attól miért kéne neki számítani rá, hogy keveset játszik.
A kettő nem függ össze szerintem."

nem erre próbáltam utalni, hanem arra, hogy ha Metzelderért is ki kellett volna fizetni 20m eurót, valszeg nem jött volna. így azonban megszerezték, de már akkor egyértelűnek látszott, h inkább a cserepadra jön. aztán pechére sok sérülése volt, így esélye sem volt csapatba kerülni. a mai fociban a nagyklubok amúgyis csomó magas kvalitású játékost vesznek csereembernek, sérülések esetére, nem hiszem h a Realt ezért kellene hibáztatni, főleg mivel Metzelder biztosan mehett volna mmás csapatba, hisz jó védő és ingyen lehetett megszerezni. vagy most szted a Real komolyan azért hozta Madridba és állja a fizetését, hogy tönkretegye a karrierjét?

"n abban már akkor se láttam semmi értelmeset, hogy Ronaldo, Raul, Owen mellé még kell egy Cassano is"

én meg igen, tekintve hogy Ronaldo és Owen is formán kívül volt. Owen amúgyis szinte rögtön utánna elment (ha jól emlékszem). amúgymeg ha Cassano nem azzal lett volna folyamatosan elfoglalva, hogy az edzőt szidja összevissza, hanem úgy játszik ahogy olasz csapataiban szokott, akkor ez is máshogy nézne ki.

egyébként nem azt állítom alapvetően, hogy a Real játékospolitikája annyira helyes vagy feddhetetlen volna, mert nyilván nem az, sőt, hanem azt, hogy - mint ahogy a többi nagycsapaté - a Bayerné se "jobb". nyilván, mivel mások a lehetőségeik, ez nem világlik ki ennyire, de ha egyenlő feltételek lennének, nem hiszem h sokban különböznének a Realtól. elvégre ugyanígy sokszor őrült módon költekezik a komplett PL, a Barcelona, az Inter, a Milan, a calciopoli előtti Juve is szinte minden posztra világklasszist hozott, és tavaly a Bayern is ezt csinálta. tehát mindenki akinek megvan rá a lehetősége. ha azért nem bírjátok a Realt, mert sok pénze van, arra nemtok mit mondani.

halareaal 2008.09.05. 20:09:07

"halareaal:
Mitől magasabbak az elvárások a Realnal, mint a Bayernnél?"

a Bayernek alap, h megnyeri a bajnokságot, mivel gyakorlatilag egyedüli topfavorit. ha ránézünk a keretükre aztán mondjuk a Werder v a Schalke keretére, a meggyőző, szép játék tulajdonképpen csak annyit tesz, hogy a Bayernel szemben az az elvárás, hogy érvényesítse a (nem kicsi) erőfölényét a többi csapattal szemben. nemtom ez így érthető-e de inkább nem futnék neki mégeygszer.
a Real esetében ezzel szemben kapásból ottvan a Barcelona, amelynek (legalábbis papíron) eleve erősebb kerete van, de minimum ugyanolyan. és a többi csapat is közelebb van, elég csak arra gondolni, hogy a Depor mostani győzelme szinte papírforma volt a la ligában. ilyen körülmények közt az az elvárás, h szép játékkal legyenek bajnokok. hát kösz.
abban igazad van egyébként, hogy szakmailag nincs jelentős különbség, de a szurkolók és a (nemzetközi) média azért nagyobb terhet rak sztem a Realra. pl az mennyire a köztudatban van, hogy a Real milyen gyenge már évek óta a BLben, pedig a Bayern se ér el sokkal jobb eredményeket mostanában. sőt, ha belegondolok, mi lett volna, ha a Real az uefáan tölt egy évet...

Titi120 2008.09.05. 21:47:54

Ömlik a hülyeség a topicba úgy látom, Csöncsön már - már Hegy Iváni magasságokban ... ;-)

halareal!
Nem a Real sok, több pénze szúrja a szemét sokaknak, hanem az, ahogy bánik vele.
Nem lehet nem észrevenni azt a számomra negítav folyamatot, ami nemcsak Calderon, de már előtte Perez és előtte sok más prezidente regnálása során jellemző volt a királyiaknál: a koncepciótlanság, a "vegyük meg csak azé',mert népszerű & sokbakerül & sok mezt lehet eladni vele világszerte" elve, ami ráragadt erre a klubra.

Ez a játékospolitika ami nekem (és nagyon sok másnak is) szúrja a szemét, s ez a Bayernre messze nem jellemző.

A lehetőségeink korlátjai miatt ?
Részben bizonyára így van, de azért akárhogy is nézzük manapság is tehetős klubok elitjéhez tartozunk, de például a 70-es években még inkább, és se most, se akkor nem voltak jellemzőek azok a folymatok, amelyek jelen vannak, voltak az Internél, a Realnál, Chelseanél ...

És amire még büszkék lehetünk, hogy ennek ellenére nemzetközi porondon a legtöbb ilyen klub csak köszöngethet nekünk az eredményességet illetően (Inter, Chelsea), és napjainkban is bármely több százmillió euroból összevásárolt csapattal felvesszük a versenyt.

halareaal 2008.09.06. 00:08:28

Titi120:

" és napjainkban is bármely több százmillió euroból összevásárolt csapattal felvesszük a versenyt. "
lehet h leírtam már, de azért leírom mégegyszer: a tavaly szintén súlyos pénzekből összevásárolt sztárok nélkül nem hiszem h ez így lenne.

"Nem lehet nem észrevenni azt a számomra negítav folyamatot, ami nemcsak Calderon, de már előtte Perez és előtte sok más prezidente regnálása során jellemző volt a királyiaknál: a koncepciótlanság, a "vegyük meg csak azé',mert népszerű & sokbakerül & sok mezt lehet eladni vele világszerte" elve, ami ráragadt erre a klubra."

de miért? a régi idők Realja is összevásárolt mindenkit, annyira koncepció nélkül, hogy azóta is ők a világ legeredményesebb klubja. a galaktikus sztárok közül sem volt mindegyik csupán esztelen költekezés. Figo, Zidane vagy Ronaldo leigazolásában pl nemtom mi kivetnivaló van. bármelyik másik klub is leigazolta volna őket, ha tehette volna. nyilván volt egy csomó baklövés, mint pl Owen, aki az akkor még jó Ronaldo és Raul mögé nem kellett volna, vagy a Gravesen féle elborzasztó igazolások, de ezt már kitárgyaltuk, h minden klub követ el ilyen hibákat, nem lehet előre látni h mondjuk Baptista v Emerson több jó szezon után Madridba érkezve 1xüen elfelejt focizni.
amúgy eleve már azis koncepció, hogy óriási profitot termelt így a klub. most erre lehet mondani, hogy ennek semmi köze a focihoz, csak hülyeség, mert éppenhogy a világ legjobb játékosai érkeztek Madridba, az más kérdés h aztán rosszul sült el a dolog.

" "vegyük meg csak azé',mert népszerű & sokbakerül & sok mezt lehet eladni vele világszerte" elve, ami ráragadt erre a klubra."

miért Zidane, Figo v Ronaldo nem tudtak focizni? de nyugodtan mondhatnám Beckhamet is, aki nélkül 2007ben nem lett volna bajnok a Real. a Realnak több pénze van, ezért többet igazol. nem tudhatjuk, hogy a Bayern hogy tenne hasonló helyzetben, azt viszont igen, hogy akik pénzügyileg közel 1 szinten vannak a Reallal, ugyanezt csinálják (Chelsea, Inter, Milan , Barca, MU, Manchester City:))

végezetül azt ne felejtsük el, hogy amiről itt vitatkozunk, az gyakorlatilag a múlt. az, hogy koncepció nélkül igazolnának, már 2-3 éve semmiképpen sem jellemző a Realra. 2 éve la liga címvédő a csapat, és az európai élklubok közül az egyik legfiatalbb az átlagéletkor. ha mondjuk Raul és Guti végre kikerülenk a kezdőből, az Arsenallal is felveszik a versenyt ilyen téren, pedig ott aztán mindeki el van ájulva h miylen jól építenek a fiatalokra (jogosan). és attól, hogy egy játékosnak irreálisan felverik az árát, ahogy a Real érte megy, még nem lesz indokolatlan az igazolás, főleg mivel a Real ki is tudja fizetni. az egyetlen komoly hiba pont az most a madridiaknál, hogy nem erősítettek eléggé a nyáron:)

Mourinho már nem a király 2008.09.06. 10:49:16

Jah és azt hogy a nagytudású Bayern z UEFA kupát sem tudta megnyerni, sőt az elődöntőig is nyögvenyelősen érte el ne említsük ugye?
Meg azt, hogy egyáltalán miér is UEFÁ-ban indultak? Na mindegy.

czipi 2008.09.06. 11:32:58

azért azt ne felejtsük el, hogy a Bayer van olyan gazdag mint a Real, meg hasonlók, csak ott nem szórják a pénzt, ja és míg a Bayernnek nincsenek tartozásai, addig a Realt, Barcat nyakig van adósággal, csak az állam nem kéri vissza tőlük (nemzeti kincs címen), hasonló a helyzet az angol élcsapatokkal is

BruceWayne 2008.09.06. 14:46:42

magyar poszt a meccs után majd?

crouchy 2008.09.06. 16:39:50

off: a Vb-kvalifikációs 2-es csoport milyen szar már?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.06. 19:30:18

Nem tudja valaki, hol közvetítik a meccset?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.06. 19:46:37

Mocsing, köszi! Hajrá magyarok!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.06. 20:04:09

Ez a luxemburgi spori egy jó nagy fasz. Lett volna egy tizi!

BruceWayne 2008.09.06. 20:41:20

Miért 4-6-0?
Miért nem tud helyezni Huszti?
Miért csak a 35. percben vettem észre hogy Dárdai is játszik?
Miért ilyen halvány Dzsudzsák (és Gerai is)?


dzsudzsák le, huszti a helyére, középre torghelle, akkor talán....

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.06. 20:52:32

Azér az milyen, hogy Torghellét úgy várjuk, mint a messiást! Nera, nem volt az tizi az elején? Ja és Varga Zoli nagyon jó szakkommentátor, nagyon jó megállapításai vannak.

_alerob 2008.09.06. 21:52:35

ennél sokkal jobbak is lehetünk, és még így is nyerhettünk volna.

BruceWayne 2008.09.06. 22:05:02

nem volt 11-es. svédországban így nem tudom hogy fogunk pontot szerezni, mert ott gondolom kell lőni minimum 1 gólt...

megmondó 2008.09.06. 22:53:38

torghelle még mindig a legszarabb csatárok egyike aki valaha is szóhoz jutott a válogatottban, bár most ne mvolt sokat lesen.

azt meg nem értem hogy ha dárdai nem játszott, vissza kell rázódnia, akkor miért kell játszatni. ennyit egy nb1-es fiatal is kihozott volna.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.06. 23:05:23

"azt meg nem értem hogy ha dárdai nem játszott, vissza kell rázódnia, akkor miért kell játszatni. ennyit egy nb1-es fiatal is kihozott volna." -na ez egy ordas nagy baromság, már ne is haragudj! Torghellével kapcsolatban viszont igazad van.

rizla 2008.09.07. 00:11:03

kint voltam a meccsen, jó szar volt, de az eredmény OK, a hozzáállással sem volt gond, már "csak" játszani kellene tudni.
torghelle alap volt, ahogy beállt, lerúgott egy dánt, szabadrúgás kifele, egyből zúgott a SZÉP VOLT SANYI! SZÉP VOLT SANYI!
: DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

rizla 2008.09.07. 00:15:01

huszti jó volt, gerával sem volt bajom, ezek az arcok vérprofik, végig hajtottak, dolgoztak, és a labdát is képesek kezelni. vadócz jó volt még. hajnal a szokásos alibi, miért is törné össze magát, dzsudzsák hatalmas zéró, dárdai láthatatlan-üzemmód. viszont a védelem csodák csodájára kibírta gól nélkül, mondjuk mák is kellett hozzá, de nem baj, hogy most tétmeccsen volt szerencsénk.
kumant meg nem értem. a dzsudzsák-torghelle csere nagyszerű, innentől kezdve viszont a 90. percig semmi, ezt hogy gondolta? 1 cserét fel sem használt, de a másik is csak időhúzás volt. valaki szóljon már neki, hogy hármat lehet. rudolf helyett meg nyugodtan labdázgathatna németh is, ő is be tud állni egy percre, és lehet, hogy még egy befutott labdát sem terel ki bedobásra (tudom sérült, de majd)

poolfanati 2008.09.07. 10:32:35

azzal mindenki egyetért én is hogy huszti nagyon jó volt, be kellett volna rúgnia a ziccerét, szerintem megijedt a lehetőségtől... dárdait nem értem mért fikázzátok szerintem nagyon jól játszott főleg a 2. félidőben. labdákat szerzett, és bodnárt mindig megtalálta egy 40mes labdával. szerintem még a stadionon kívülről is odarúgta volna neki:D hajnal a területén eléggé szar volt, nem értem mért csak a 16osnál tud cselezni meg passzolni... dzsudzsák meg egyszerűen nem kapott labdát csak a jobboldalra koncentráltunk! és még valami: juhász szerintem az összes párharcát megnyerte bendnerrel szemben( a fontosakat), rendre lefejelte őt! védelem kiváló és azért szerintem a középpályásaink is jók voltak. csak nem volt csatárunk. a kommentátor meg nagy szar volt, csak röhögtem a sok aggő-n:D meg azt se értem mért sztárolták bendtnert.... meg se lepődtem hogy kapufát rúg ő ilyen:D 2mről is kihagyta volna meg beleugrik a "gólba":D
rizla: koeman meg azért nem cserélt mert nem volt minősigi cserénk, csak gyengítette volna a csapatot ha hamarabb cserél. és szerintem a fiúk nagyon jól bírták nem kellett a frissítés...
heinrich vagy valaki: cikket nem írtok a meccsről????

poolfanati 2008.09.07. 10:36:10

albánia-svédország: 0-0
málta-portugália: 0-4
ha most megvertük volna a dánokat akkor szinte nem számítana az idegenbeli meccs a svédek ellen, mert ha kikapnánk is: nekünk 3, nekik 4 pont. de most így nagyon jó lenne idegenbe egy döntetlen!

giacinto 2008.09.07. 10:49:14

minek számolgatni?
kit kellett volna becserélni? az utolsó csere is totál felesleges volt már. egyenlőre ennyit tudunk, nálunk egy picivel jegyzettebb csapat ellen már tudunk X-elni.

drdugo 2008.09.07. 11:28:11

annyit már elértek, hogy végigbírják a meccseket, de ne feledjük, hogy még a '90-es években is jók voltunk bárki ellen itthon egy X-re tétmeccsen. szóval pezsgőt ne bontsunk már, mert évek után ismét sikerült tétmeccsen nem kikapni egy nálunk magasabban jegyzett csapattól hazai pályán.

én semmi pozitivat nem láttam. volt pár helyzetünk, de azt is annak köszönhettük, hogy a dán védelem gyermetegebb volt a mai napon, mint a mienk, illetve annak, hogy ki tudja miért, de tiszteltek minket a dánok és nem mertek nagyon ránkjönni.
a játékban nem sok tudatosságot fedeztem fel, sajnos nem sokan tudják a játékosok közül, hogy mit is kellene csinálniuk, 1-2 jó teljesítmény mindig akad, de a többiek csak alibiznek, semmit nem mernek vállalni.

valszeg ez volt az utolsó esély, hogy legyőzzük valamelyik nagyot a csoportban.
ilyenkor a 'sztárcsapatok' még alszanak, szeptemberben bárki megfogható, anno így játszottunk 2-2-t az olaszokkal, és 1-1-et a svédekkel.
ez a nagy lehetőség most nem csak egy pontot hordozott magában, simán lehetett volna 3 is.
sokan ki is használták ezt a sanszot (osztrákok, litvánia, macedonia, de az albánok svédek elleni pontszerzése is értékesebb eredmény, mint a mi 1 pontunk).
ráadásul pl. albánia máris jelezte, hogy komolyan számolni kell velük, idegenben sztem kb. úgy nekünk fognak esni, mint a moldávok...
amugy moldáviát most verték a lettek 2-1-re kisinyovban.... mi meg 0-3-ra égtünk ott, úgyhogy erről ennyit.

sztem továbbra is az a realitás, hogy máltát és ha minden jól megy akkor albániát megelőzzük.

arra kár számítani, hogy majd a nagyok körbeverik, körbedöntetlenezik egymást, mert azalatt minket is jól körbe fognak verni rendesen. még albániában és máltán is vért fogunk izzadni.

BruceWayne 2008.09.07. 11:52:03

az a baj hogy ugye van pár nagycsapat akik ellen tétmeccsen ugye 1% az esélyünk (olasz spanyol angol német (ex)francia meg mondjuk holland portugál), meg van még pár csapat akik "paípron" szintén jóval nagyobb erőt képviselnek nálunk, meg kb van egy 3. vonal akik alapjában véve verhetőek lennének, na kb a dánok ilyenek, évek óta agonizálnak, ma is simán meg lehetett volna fogni, egy ilyen 0-0 a svédek vagy portugálok ellen nagy eredmény, de ezeket a dánokat (ha akarunk valamit a csoportban) le kellett volna győzni, mert látszott hogy szarok. Portugáliának bitang a kerete (talán középcsatáruk nincs csak), az kapitánnyal nem tudom milyenek de nekik kinéz a csoportelsőség, és bár a svédek nagyon jók voltak az előző selejtezősorozatban ha jól emlékszem, de az eb-n is látszott hogy ott váltásra van szükség, amit nem léptek meg, szerintem ellenük lehetne kezdeni valamit, mondjuk ahhoz jobb összetételű és felállású csapat kellene meg a tegnapinál hatékonyabb játék (azét ne feledjük hogy anno képesek voltunk egy stockholmi 1-1re)

BruceWayne 2008.09.07. 11:55:25

meg nekem még az volt furcsa hogy huszti meg hajnal annyira alacsonyak, néha úgy tűnt mintha gödörből passzolnának :-DDD
Husztinak is az a 2 suta lövése, nagyon gyerekes mozdulat volt

BruceWayne 2008.09.07. 11:56:38

jaj és még a legnagyobb poén: kokó annál a közvetítőpultnál XDDD

a melléig ért, mint egy kisgyereknek a kocsmában :-)

svéd meccset mi adja majd?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.07. 12:29:27

A meccsben simán benne volt a magyar győzelem. De én azért nem vagyok nagyon szomorú. A magyar-norvég 1-4-hez képest ez az eredmény maga a mennyország.

rizla 2008.09.07. 13:16:28

"rizla: koeman meg azért nem cserélt mert nem volt minősigi cserénk, csak gyengítette volna a csapatot ha hamarabb cserél. és szerintem a fiúk nagyon jól bírták nem kellett a frissítés..."

"kit kellett volna becserélni? az utolsó csere is totál felesleges volt már."

hát pl hajnal le, halmosi be, gera középre. olyan nincs, hogy nem kell frissíteni, szerdán is lesz meccsünk.

rizla 2008.09.07. 13:18:18

bírom az olyan véleményeket, hogy "dániát meg KELLETT volna verni, mert szarok". miért, mi jók vagyunk? nem értem.

BruceWayne 2008.09.07. 13:21:29

nem, ha a csoport 3. helye a cél akkor teljesen jó ez az X.

BruceWayne 2008.09.07. 13:23:48

persze kis előrelépés ez is, selejtezők kezdetén mindig kikapunk a nálunk előrébb jegyzett csapatoknál. csak hát ha csatár is lett volna a pályán nyerhettünk volna, a dánok semmit nem nyújtottak tegnap.

rizla 2008.09.07. 13:25:36

miért, szerinted a továbbjutás reális cél (tehát elvárás)?

rizla 2008.09.07. 13:27:04

"valszeg ez volt az utolsó esély, hogy legyőzzük valamelyik nagyot a csoportban.
ilyenkor a 'sztárcsapatok' még alszanak"

ezt sem értem. mi talán nem alszunk? a játékosaink 99,9%-a légiós, ugyanúgy csak most kezdte el a szezont, mint a többiek. annyi különbséggel, hogy nem volt világversenyen nyáron, dehát ott pont a dánok sem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.07. 13:31:02

Szerintem az a cél, hogy tartsuk meagunkat, amíg bírjuk. Erre ez az iksz pont jó.

poolfanati 2008.09.07. 15:39:21

bocs rizla halmosit elfelejtettem. de akkor dzsudzsák helyére kellet volna behozni szerintem, és akkor huszti marad elöl csatárnak. de abban igazam van hogy torghelle meg rudolf nem minőségi csere!

BruceWayne 2008.09.07. 15:43:44

miért mi a cél? a tisztes helytállás? jobb csapatunk van mint 2 vagy 4 évvel ezelőtti szeptemberi rajton, nem? nyilván portugálok megfoghatatlan, de a dánok mélyponton vannak és a svédeket is most lehetne megfogni. nem azt mondom hogy reális esélyünk van de akkor is van egy bizonyos elvárt szint, gondolom senki nem lenne elégedett összesen 3 győzelemmel és 2 döntetlennel

BruceWayne 2008.09.07. 15:45:42

őszintén szólva én előzetesen győzelmet vártam tegnap, nem vagyok teljesen elégedetlen de látszik hogy többet is elérhettünk volna tegnap, ennél jobb esély nem lesz a 3 pont megszerzésére a portugál-svéd-dán hármas ellen

poolfanati 2008.09.07. 16:05:35

tegnap nem azért kellet volna nyerni mert mi vagyunk a legjobbak a csoporban és elvárás a VB. azért kellet volna nyernünk mert a dánok szarok voltak!
az UEFA tagok 13an mehetnek a VB-re. az 9 csoportelső és a maradék 4 hely hogy jön ki??

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2008.09.07. 16:51:21

Nyerhető meccs volt, ez a bosszantó.

Dzsudzsákkal sajnos nagy bajok vannak, ha valaki nem teszi helyre fejben, akkor megy a süllyesztőbe.

Huszti tényleg jó volt, a helyzeténél nem tudom mi volt vele, nem volt magabiztos, de az is igaz, hogy a kapus hatalmasat védett.

Igazából a nagy kérdés az, hogy a dánok maguktól voltak ennyire gyengék, vagy tényleg ilyen jól szűrtünk a középpályán. Ha az utóbbi, az azért nagyon jó jel. Sajnos ezt nem tudtam megállapítani, mert olyan másnapos voltam, hogy alig láttam ki a fejemből.

Ami viszont teljesen érthetetlen, az Németh teljes mellőzése, pláne így, hogy a helyette játszókkal csak nevetség tárgyává válunk. Nagyon remélem, hogy az ő (nem)beépítése mögött valami koncepció van és nem hatalmi játszmák és pénzügyi érdekellentétek.

rexford 2008.09.07. 16:53:31

A 8 legjobb csoportmásodikat sorsolják párokba.

halareaal 2008.09.07. 16:53:49

egyébként csak én látom úgy, hogy Léderer az elmúlt időszakban fejlődött vmicskét? mondjuk ez az aggő valóban nem kellett volna, dehát ez semmi, ahhot képest, amit régebben csinált. az viszont vicces volt, hogy Bendtner helyett 2x is Batmant mondott, de lehet h csak félrehallottam.

ezeket a dánokat simán meg lehetett volna verni, az első 2 hely felosztásába kb annyi beleszólásuk lesz, mint nekünk, legalábbis ezzel a játékkal. egyébként Némethet simán be lehetne tenni, nműemhogy a keretbe, de még a kezdőbe is odaférne. mondjuk annyira sokszor nem láttam játszani, de aki a Poolba akar bekerülni, annak egy magyar szintű válogatottban kb alapembernek kéne lennie.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.07. 16:54:12

Szerintem a svédek sem olyan félelmetesek most, ráadásul nekik volt egy EB is a nyáron, szerintem lehet fogni ott is egy pontot. Az biztos, hogy most kéne, mert később nehezebb lesz.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2008.09.07. 16:59:23

ja, még annyi, hogy ha már egyszer (relatíve) jól fel tudtuk vinni a labdát a FÖLDÖN a 16os közelébe, akkor ott vajon miért kezdtünk el ívelgetni? Miért nem lehetett megpróbálni laposan bejátszani?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.07. 17:01:22

"csak én látom úgy, hogy Léderer az elmúlt időszakban fejlődött vmicskét?" (halareaal)

Nem csak te látod úgy. Most már messze nem ő az a riporter, aki engem a legjobban idegesít. A Batmant pedig te hallottad félre. :-))

Én se látok semmi félelmeteset most se a svédekben, se a dánokban. Sőt a portugálok is sokat gyengültek tíz évvel ezelőtti önmagukhoz képest.

Szokás szerint megint kifogtunk egy gyenge csoportot, csak hogy még jobban bosszankodhassunk, hogy még itt is csak ötödikek leszünk...

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2008.09.07. 17:07:07

"Szokás szerint megint kifogtunk egy gyenge csoportot, csak hogy még jobban bosszankodhassunk, hogy még itt is csak ötödikek leszünk..."

az igaz, hogy az előző 1-2 selejtezőcsoportot jól kihalásztuk, de ne vicceljünk már, most a(z egyik) legerősebb csoportban vagyunk.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.07. 17:15:59

@bedobásnál nincs les, ezt használta ki:

Hát, szerintem a franciák és az angolok csoportja egészen biztosan erősebb. A spanyoloké is. Vagy a német-orosz mögött se tudom, mire mennénk... Talán csak a 2-es számú nagyon gyenge tényleg.

De mindegy, hajrá, hajrá! A Huszti-Gera-Hajnal tengely egész ütős, és Dárdait se tessék szidni: a második félidőben adott néhány olyan passzt, hogy csak pislogtam.

Ha Dzsudzsák följavul, a védelem pedig hozza magát, semmi okunk félni a svéd-meccstől.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.07. 17:34:37

Egyébként érdekes figurája volt meccsnek a visszatérő Torghelle. A szünetben az összes a pályára énekelte a faltörő Sanyit, Koeman be is cserélte, de Torghelle ha kisebb falak feltörésére alkalmas is, a nagyobbak ról lepereg..

Igaz, hogy egyik szóba jöhető magyar csatár sem kezdett három góllal, csak a nagy Torghelle, de egy komoly vébéselejtező, nem a Bundesliga II. Ráadásul a dán védőknek épp az az erőssége mint a nemzet Sanyijának, a birkózás és dörzsöltebbek is, mint a mi Sanyánk. Kínomban röhögtem, ahogy Agger (Léderer szerint Aggő) kiprovokált a bíróból egy kamu sárgát Torghelle ellen. Az ilyen védők ellen sokkal több esélye van egy Husztinak, mert gyors és jól cselez. Ezt az is mutatja, hogy az első félidőben veszélyesebbek is voltunk Torghelle nélkül.

Szóval be kell látni, hogy nincs nemzetközi szintű befejező csatárunk, tehát az erősebb csapatok ellen meg kell próbálnunk csatár nélkül is hatékony támadójátékot mutatni és ez Gerával, Husztival, Dzsuzsákkal, Halmosival, Buzsákyval el is képzelhető.

De épp itt az újabb probléma. Az a baj , hogy legmagasabban jegyzett játékosaink mind hasonló poszton játszanak, ennyi támadó típusú középpályás viszont nem fér egy csapatba, mondjuk legalább lehet válogatni. Még a középpálya védekező szekciója (Dárdai, Vadócz, Vass Á.) is rendben van úgy, ahogy. De ugye csatárunk nincs és a védelmünk is szedett-vedett (bár tegnap jól teljesítettek).

Ez van, Koemannak ebből kell főznie, nekünk meg ehhez a garnitúrához kell viszonyítanunk az elvárásainkat. Szóval továbbra is azt mondom, hogy a negyedik hely a realitás, de lehetünk harmadikok vagy ötödikek is. Az első két hely valamelyikében reménykedni, hiú ábránd.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.07. 17:51:17

Szerintem Thorgelle majdnem annyit javult, mint Léderer. Sokkal higgadtabb, kevesebbet reklamál, és lesen is kevesebbszer ragadt.

Szerintem a csapat is veszélyesebb volt a második félidőben, mint az elsőben.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2008.09.07. 17:55:23

közben épp örökre elveszik az u21-eseink kedvét a focitól a szerbek...

rizla 2008.09.07. 17:56:17

nera: totális álomvilágban élsz. attól, hogy a dánok és a svédek nem jók, még szarabbak vagyunk náluk. fifa-világranglista, ezen nincs mit ragozni.

"miért mi a cél? a tisztes helytállás? jobb csapatunk van mint 2 vagy 4 évvel ezelőtti szeptemberi rajton, nem?"

a 3. hely egy jó cél, szép eredmény lenne.

rizla 2008.09.07. 17:57:08

egyébként igen, jobb csapatunk van, mint 2 vagy 4 éve, de nem annyival jobb. egyébként 2 éve az volt a célkitűzés, hogy továbbjutás, láttuk a végét.

rizla 2008.09.07. 17:58:19

"Szokás szerint megint kifogtunk egy gyenge csoportot,"

istenem, ezek a beszólások, te jó ég. két éve is ez volt, "gyenge csoport", ezt sujkolták mindenki fejébe, de értsétek már meg, nem 1953at írunk. a magyar csapatnak minden csoport baromi nehéz.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.07. 18:07:43

Mondjuk az is igaz, hogy Tomasson még szarabb volt , mint Torghelle. Meg az is, hogy a második félidőben Olsennek sem volt jobb elképzelése, mint magas játékosokat be küldeni, azt várni, hogy a szögletekből és az oldalsó szabadrúgásokból csak lesz valami.

Ismerve védelmünket joggal lehetett, fosnunk attől, hogy kapunk valami bárgyú gólt egy tizenhatoson belüli tumultusban pattogó labdából (hosszú idő óta az első meccsünk volt egyébként, amikor a védőink nem hoztak össze valami orbitális potyát). Ugyanakkor látva a dánok játékát abban is bízhattunk, hogy mi találunk egy gólt a vége felé.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.07. 18:15:39

@rizla:

A gyenge csoportot objektíve értem, nem az esetleges továbbjutási esélyeink szempontjából.

@popp:

Ja, ja, ha Vanczákhoz vagy Szélesihez került a labda, mindig a szívemhez kaptam. Meg hát hagyomány, hogy északi csapatoktól az utolsó percekben mindig kapunk gólt. Szóval, a végén már örültem, hogy ezt legalább megúsztuk.

poolfanati 2008.09.07. 18:27:01

a dán támadók a mi védőink miatt voltak szarok! nem véletlenül emelte ki koeman hogy nem kaptunk gólt!
én is meglepődtem de nagyon jók voltak a védőink! ez azért jó mert akkor így lehet fejleszteni a támadást.
és csatár nélkül VB-selejtezőn elindulni nagy hülyeség nem muszáj rögtön némethet de legalább nem kéne abbahagyni a fiatalitást! feczesin vagy szalai is megteszi szerintem egyelőre. egy 3. hely pedig tényleg nagyon szép lenne már csak azért is mert akkor 3. kalapból húznának ki minket az EB-selejtezőn! és akkor nem dánia ellen kéne 2 erős csapat mellet játszani hanem mondjuk egy szlovénia, egy balti állam vagy egy kaukázusi. szóval ha nem is jutunk ki a VB-re(mert azért bivaly erős a csoport!) fontos hogy jó eredményeink legyenek és minél előrébb végezzünk!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.07. 18:30:30

"mert azért bivaly erős a csoport!"

Látom, megint sokakat megbántottam...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.07. 18:33:41

De most komolyan. Ha a spanyolok és törökök mellett játszanánk a belgákkal, az mennyivel volna jobb? Vagy ha a franciák és románok mellett a szerbekkel (és osztrákokkal és litvánokkal...)?

Nem mondom, az utóbbi évtizedek eredményei alapján ez egy igen erős csoport. De csak a vak nem látja, hogy a svédek és dánok most nagyon mélyen vannak önmagukhoz képest.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.07. 18:41:42

poolfanati, de ha egy csatár nem üti nemzetközi szintet, akkor ha pályán van olyan mint ha eggyel kevesebben lennénk. Egy csatárnak mint Torghelle (Németh egyébként teljesen más, ő kábé azt játszaná elől, mint Huszti), nyerje meg párharcai egy részét és legyen megjátszható, különben semmit nem ér. Ha a centert mindig szerelik lefejelik, akkor fölösleges a pályán tartani. Akkor mát jobb plusz egy kreatív középpályás és több esélyünk van veszélyes támadásokat vezetni.

rizla 2008.09.07. 18:50:01

csöncsön: "A gyenge csoportot objektíve értem, nem az esetleges továbbjutási esélyeink szempontjából."

de akkor minek hozod fel olyan hangnemben, mintha óriási kijutási esélyeket puskáznánk el ezekben a csoportbokban?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.07. 18:51:15

Beszéltek zöldeket. Torghelle egy csomó párharcot megnyert, és kiharcolt vagy öt szögletet is. Egyértelműen veszélyesebbek voltunk a második félidőben, még ha ez nem is tiszta gólhelyzetekben nyilvánult meg.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.07. 18:52:17

@rizla:

Sehol sem beszéltem "óriási kijutási esélyekről". Szerintem keversz valakivel.

szferi 2008.09.08. 11:27:45

csöncsön, igazán veszélyesek csak az első húsz percben voltunk, a második félidőben nem - és ehhez kellett az is, hogy Sanyi néhány könyöklés és ütközés után már csak menekült a labda útjából - sohasem volt megjátszható, és nem is tett érte semmit.

a csoport pedig az erősebbek közé tartozik, már ami az első két helyet illeti, és a dánokat sem írnám le végleg. Szerintem kedvezőbb lett volna a 2,3,9es csoport, de például a négyesben is könnyebben meg lehetett volna fogni a harmadik helyet. persze ezek csak felesleges találgatások, részemről örülni fogok ha negyedik helyen végzünk, úgy, hogy 10 meccsen legalább 12 gólt rúgunk (és nem csak máltának).

szferi 2008.09.08. 11:44:36

igazából 15öt szerettem volna írni, de lejjebb adtam.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.08. 13:52:35

Oké, szferi, egyezzünk ki abban, hogy ez egy közepes erősségű csoport. Van nála erősebb, és van nála gyengébb is.

Torghellét szerintem egyszerűen nem hagyta kibontakozni a bíró. Nevetséges, hogy miket fújt le ellene.

poolfanati 2008.09.08. 18:38:40

jólvan jólvan lehet hogy torghelle egy picit jó volt, de van jobb is nála!!

probinho10 2008.09.11. 11:39:24

Közzétettétek valahol a neten az interjút angolul? Mert a SoccelLens-szen ugyanez az interjú teljes egészében fent van angolul szeptember 9-ei dátummal.
soccerlens.com/interview-with-raphael-honigstein/11602/
süti beállítások módosítása