Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Skócia virágai, IV. fejezet, Első rész...

2008.09.02. 13:00 donnelly

...melyben kizárólag a vasárnapi örökrangadóval foglalkozunk. A szezon első Old Firm-mérkőzését a Parkhead stadionban, a Celtic pályáján rendezték. A Rangers minimum egy Boruccal jobb volt riválisánál, de véleményünk szerint a Pedro Mendes vezette Világoskékek akkor is legyűrték volna a korábban megszokott bajnoki formájukat továbbra is csak időnként felvillantó Csíkosakat, ha Artúr király nem pont ma tér vissza Avalon szigetéről.


 

A szövetség a mérkőzés előtt külön megkérte a játékosokat (és a szurkolókat), hogy példamutató magatartást tanúsítva végre viselkedjenek sporteseményhez illő módon. Thomson csulázott először hatalmasat a felhívás közepébe, amikor Lars Ulrich ütemérzéketlenségét megcsúfolva gyakta le hátulról a jelenleg nem éppen cirkálósúlyú Nakamurát sárga lapot érően. Majd a Shrácok kapitánya, Stephen McManus folytatta a parasztkodást, amikor az asszisztenshez próbálta vágni a gólyót, miután az be merte fújni a Cousinnal szemben elkövetett faultot. Ez is sárgát ért, és durván ennyi volt az első negyed óra eseménye - egyébként összesen kilenc lapot kellett kiosztania McDonald játékvezetőnek (köztük két pirosat is), tehát a fiúk tartották magukat a hagyományokhoz.

Walter Smith, a Gers menedzsere ezúttal mindenkit meglepve két támadóval állta fel, a Cousin-Miller ékpárral, végre félrehajítva a szörnyű 4-5-1-et. Néhány tapogatózó probálkozás után a protestánsok húzásának - na meg Boruc helyezkedésének - meg is érett az első gyümölcse. A 37. percben a vendégek gaboni csatára elviharzott a jobbszélen, legyűrte a vele szemben nem a legkeményebben védekezekő Wilsont majd nehéz, éles szögböl a rövid alsóba (!) helyezte a labdát. A Celtic lengyel hálóőrének annyi köze nem volt a kapusmesterséghez ennél az akciónál, mint Jamie Carraghernek saját góljához a 'Boro ellen. Körülbelül másfél percig örülhetett előnyének a tavalyi ezüstérmes, ekkor ugyanis Aiden McGeady (aki egyébként annyira skót, hogy a skótok őshazájának válogatottjában játszik - bürokratikus jellegű problémák miatt választotta az ír korosztályos válogatottat kamaszkorában, majd ezután is hű maradt Hiberniához) adott be balról, majd Papac próbált meg felszabadítani, csak mivel David Weir az útjában állt, a lecsorgó labda Szamaraszhoz került, aki a hálóba vágta az egyenlítő gólt - ez volt a görög Freddie Mercury harmadik találata a szezonban.

Az első félidő tehát 1-1 volt egy nem rossz mérkőzésen, és a szünet után a Rangers még egy-két lapát szenet rátett a tűzre, Boruc meg egy újabb rossz fát. A félmaláj Maloney az öltözőből kijövet megeresztett egy próbálkozást, de néhány perccel később mégis az ellenfél örülhetett. A baloldalon felosonó Charlie Adam, kicsit kijjebb és hátrébb a Celtic tizenhatosának sarkától, jól vette észre, hogy a zöld-fehér védők üresen hagyták a túloldalt a büntetőterületen belül érkező Kenny Miller Kenny Millert, aki hangosan tapsolt és ezért cserébe kapott egy pontos labdát a balszélsőtől, amit szépen kapásból be is lőtt a hosszú alsóba. Scott Brown, a Kelták középső középpályása megint hasznosan játszott nem csinált semmit egész meccsen - nem értjük Strachan, hogyan hagyhatta végig a pályán - nem úgy Rangers-ös kollégája, a nyáron a Pompeytól érkezett Pedro Mendes, aki szerelt, szervezett, a mezőny legjobbja volt, és még egy bombagólra is futotta az erejéből. Nagyon úgy tűnik, hogy személyében megvan a nyáron megejtett műtéte után novemberig hiányzó kapitány, Barry Ferguson helyettese. A 62. percben Davis gurított hátra egy baloldali szögletet a pálya közepéről érkező portugálnak, aki kényelmesen átvehette a lasztit és 25 méterről a jobb alsó sarokba bombázhatott minden különösebb probléma nélkül - itt teheti fel a kérdést a Celtic-játékosoknak a futballmérkőzésen már megfordult szurkoló: mért nem állt ember a tizenhatos előterében, illetve, ha tudatos volt a terület feladása, akkor mért nem váltott ki valaki a hátrapassznál? (Igaz, hogy Mendes nagyon mélyről érkezett és meglepő húzás volt neki hátratenni a játékot, de a hazaiaknak tudniuk kell reagálni a hasonló szituációkra, ha eredményesen akarnak szerepelni otthon és Európában.)

Az 1-3 kialakulását követően a Gers olaszosra vette a tempót - fetrengés azért természetesen így sem volt, és időhúzó cseréket sem vetett be a Smith-McCoist vezette szakmai stáb, de McGregor kapus sárga lapot érően nem sietett a kirúgásokkal. A 72. percben túl nagy rössel érkező Cousin egy felugrásnál letarolta McManust, ezért megkapta második sárgalapját - a visszajátszáson nem látszott semmi különös, de az élő képből érzékelhető volt a támadó túlzott vehemenciája - majd egy perccel később a másik térfélen a védőjét csípő-rúgó-harapó, négy perccel korábban becserélt Vennegor of Hesselinket küldte be McDonald az öltözőbe gondolkodni. A tíz a tíz elleni játék legjobban Borucot zavarta meg, aki három perc elteltével Broadfoot lapos beadását paskolta Kenny Miller elé, és a hűség allegóriája némi totyogás után az üres kapuba tessékelte a bőrt. 1-4-nél az összes Rangers-szurkoló megbocsájtott neki és minden Celtic-rajongó elátkozta. A hazaiak ezután már csak a verés mérsékléséért futkároztak előre, ami meg is lett: a 92 percben Nakamura gurított be egy szabadrúgást húszról, de így is szégyenteljes az évkezdés a Parkhead stadionban, a Celtic négy fordulót követően csak negyedik, míg az ősi ellenség a tabella élén áll. CELTIC-RANGERS 2-4.
 


BRÉKING:


NEIL LENNONT
, a Celtic edzőjét a meccs utáni éjszaka a pubból hazafelé megtámadták. Miután leütötték, a korábbi északír válogatott elvesztette az eszméletét. Kisebb sérülésekkel kórházba szállították, majd hazaengedték, szerencsére nem esett komolyabb baja.

A Celtic Parkban mellőzött DEREK RIORDAN visszatér a Hibernianhez.

DANIEL COUSIN a PL-be igazolt. A támadót az erősítésre szoruló Hull City szerződtette, miután januárban a FIFA nem engedélyezte Fulhambe költözését, hiszen az lett volna egy szezon alatt a harmadik klubja.

7 komment

Címkék: d skót old firm spl

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr83644690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redcard · http://redcard.tumblr.com/ 2008.09.02. 16:41:46

na, egyszer állnak fel 2 csatárral, erre az egyik annyira megijed, hogy gyorsan elmenekül...borucot meg most láttam először rosszul védeni, mondjuk bevallom, hogy a minta nem túl nagy (pár BL meccs meg 2 lengyel meccs az EBről)
mi a baj lars ulrich ütemérzékével?

donnelly · http://nst.blog.hu 2008.09.02. 19:44:31

Ulrich az utóbbi 10 évben elfelejtett dobolni. Élőben katasztrófa, stúdió meg nem számít, ott úgyis kattintgatnak.

_benito · www.nst.blog.hu 2008.09.02. 19:52:53

ez egy nst commentbox, a chat-ablakban mellette van. :)

Phil Laak 2008.09.03. 11:07:39

Off: nem értem, hogy mit keres még Skóciában McGeady, szerintem ő "az új Giggs".

Rangers10 2008.09.03. 20:21:57

"hűség allegóriája" :D
Millernek még nincs megbocsájtva, majd ha a köv. 3 Old Firmön is rúg 2-2 gólt, akkor talán :P

Elején beijedtem, hogy már megint milyen taktika ez, az eddig alig játszó Cousin és Adam kezd, Boyd még a padon sincs, de aztán csak igaza lett WS-nek ;)

Sztem mindkét kiállítás jogos volt, a hosszúnevű hollandé pedig főleg, hiszen az elmúlt két OF-n is megérdemelte volna, de akkor elmaradtak a piros lapok.

Tavaly akárhogy is játszott év közben a Gers, a Celtic elleni meccsek mindig izgalmasak voltak, idén is folytatódik ez a hagyomány.

Viszont a harc még nincs megnyerve, ez csak egy csata volt, májusban kell örülni (tavaly 3-0 volt az első OF, aztán végül a zöldek örültek...)

mickeyknox 2008.09.04. 11:20:31

ha a skót bajnokság összes meccse old firm lenne, színvonalas is lehetne az spl.
süti beállítások módosítása