Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Kell a franc(e)-nak, I. rész

2008.08.07. 09:00 Vendégszerző

Fekszem a laptoppal az ölemben, próbálom úgy csűrni-csavarni a szavakat, hogy a mondathalmazok végén azt hozzam ki, nem lesz meg a nyolcadik. Nem, nem Molnár Anikó következő mellműtétjére és nem is Kiszel Tünde legújabb naptárának aktuális számára gondolok, hanem a Lyon sorozatbeli bajnoki elsőségére. De nem megy. A tovább után megpróbálom a lehetetlen küldetést: megtippelni a 2008/2009-es francia bajnokság végeredményét. A disc öt másodpercen belül megsemmisíti önmagát, sok sikert, Jim Quentin!

Mielőtt alfabetikus sorrendben végigvenném - két részletben - a szombaton este rajtoló idény összes résztvevő együttesét, nézzük meg, mi vár arra a focibarátra, aki a gall pontvadászat követésére is megpróbál időt szakítani. Az elmúlt szezonok alapján túl sok gólra nem számíthat, meglepetésekre viszont dögivel! Mert hát melyik bajnokságban fordul elő, hogy nevesincs kiscsapatok kitúrják a nagyokat a dobogó közeléből, hogy aztán következő szezonban majdnem vagy simán kizuhanjanak? Segítek: a Ligue1-ben. Vagy ha már nagyok: hol máshol vergődnek ennyire a tradicionális klubok évek óta, mint a Tour de Dopping France országában? Segítek: a Ligue1-ben. Mely liga ad ennyi fekete csiszolatlan gyémántot Európa pénzeszsákjainak? Kell segítenem?

AUXERRE

Guy Roux aligha adná a nevét ahhoz, ami mostanában Kovács Kálmán Eric Cantona egykori klubjában történik. Szürkeség van, unalom. Keressük a következő Mexes-t, Cissét, Diaby-t, helyettük Dudkát, Gnakpát, Chafnit találunk. Hiába TAMASkodunk legalább egy góllövő csatárért, JELENleg csak egy lengyellel tudnak szolgálni.

Nagy vétel volt: A. Coulibaly (Lens)
Hiányozni fog: F. Thomas (Le Mans)
Benne bíznak: Kahlenberg
Figyeljünk oda rá: Lejeune
Jók, mert: egyben maradt a társaság
Gyengék, mert: nincs góllövő.
Várható kezdőcsapat: Riou – Tamas, A. COULIBALY, Mignot, BERTHOD – Kahlenberg, DUDKA, Pedretti, Lejeune – D. Niculae, Jelen.
Tipp: 9. hely

BORDEAUX

Akár esélyes is lehetne a detronizálásra, csakhogy ilyenkor jön a de…Most már nem elég az egyhetes felkészülés a Lorient ellen, kegyetlenül felcsendül a BL-himnusz minden második kedden vagy szerdán. MTK-mintára a fiatal társaságnak jól jönne egy helyi Garami; nekik egy Laurent Blanc-juk van, aki frankó meg minden, de nemzetközi edzői tapasztalatból pontosan annyi gyűjtött, mint David Hasselhoff Oscar-díjból. Elment Micoud személyében egy megbízható öreg, jött viszont Gouffran és Gourcuff jól összezavarni a horváthferit.

Nagy vétel volt: Gouffran (Caen)
Hiányozni fog: Micoud (visszavonul?)
Benne bíznak: Wendel
Figyeljünk oda rá: Obertan
Jók, mert: egyszerűen jók
Gyengék, mert: a BL elszívja az erőt
Várható kezdőcsapat: Ramé – Chalmé, Planus, Henrique, PLACENTE – Fernando, A. Diarra – GOURCUFF, GOUFFRAN, Wendel – Cavenaghi.
Tipp: 3. hely

CAEN

Kevés kiscsapat mondhatja el magáról azt, amit a Caen: 5 millió eurót költött egyetlen játékosra. Ő persze nem akárki, az ismeretlenségből válogatott kerettagságig jutó Steve Savidan, aki sikerrel tartotta bent a Valenciennes-t. Ugyanez nem jön össze Mészöly Géza korábbi lakhelyének klubjával.

Nagy vétel volt: Savidan (Valenciennes)
Hiányozni fog: Gouffran (Bordeaux)
Benne bíznak: Proment
Figyeljünk oda rá: Planté
Jók, mert: megszerezték Savidant
Gyengék, mert: elvesztették Gouffrant
Várható kezdőcsapat: Planté – BARZOLA, K. Svensson, Sorbon, Seube – Nivet, Deroin, Proment, Leca – SAVIDAN, Mazure.
Tipp: 18. hely

GRENOBLE

„Újoncnak szurkolunk; az újoncot az első évben viszi a lendület; újonc először is ne essen ki.” A Grenoble Le Crom és Batlles elhappolásával két kipróbált harcost tett hozzá a feljutott gárdához (melyben akad bőven ismerős név), ami talán elég lesz. Vagy nem.

Nagy vétel volt: Batlles (Toulouse)
Hiányozni fog: L. Touré (Lille)
Benne bíznak: Moreira
Figyeljünk oda rá: Dja Djedjé
Jók, mert: nem kapkodták szét őket
Gyengék, mert: öregecske a védelem
Várható kezdőcsapat: Wimbeé – Jemmali, Regragui, Vitakics, Robin – Dimitrijevics, Courtois, Romao, BATLLES – Moreira, Dja Djedjé.
Tipp: 19. hely

LE HAVRE

Mészöly Géza – másik – exklubja megszenvedte a feljutást: a PSG vicces összegért (500 000 euró) elszippantotta a másodosztály gólkirályát, Guillome Hoarau-t. A mindenhonnan elzavart Dieuze próbálkozik a 28 gólos támadó feledtetésével - esélytelenül.

Nagy vétel volt: Noro (Troyes)
Hiányozni fog: Hoarau (Paris SG)
Benne bíznak: Fauré
Figyeljünk oda rá: Lo Sombou
Jók, mert: A hátsó sor egész jó nevekből áll
Gyengék, mert: Nincs Hoarau-pótló
Várható kezdőcsapat: Revault – LO SOMBOU, Henin, N. Gillet, Baca – NORO, Davidas, Ben Ildir, NORBERT – DIEUZE, Fauré.
Tipp: 20. hely


LE MANS

A sárga-pirosak lesznek a „na én megmondtam!” egyik díszpéldányai idén: várakozáson felüli idény után egy gyengus következik, mert Macui, De Melo, Sessegnon és Romaric távozásával a négy legjobb játékosuk húzott el, nem is akárhová: St. Etienne, Palermo, PSG, Sevilla volt a négy célállomás. A helyükre érkezettek pedig annyira mozgatják meg az ember fantáziáját, mint egy néma palesztin gyurmafilm.

Nagy vétel volt: Le Tallec (Liverpool)
Hiányozni fog: De Melo (Palermo)
Benne bíznak: Basa
Figyeljünk oda rá: Y. Pelé
Jók, mert: az otthon melege miatt
Gyengék, mert: lásd a négy nagy távozót
Várható kezdőcsapat: Y. Pelé – Cerdan, Geder, Basa, I. Camara – STRÖMSTAD, Coutadeur, F. THOMAS - LE TALLEC, HELSTAD, Gervinho.
Tipp: 14. hely

LILLE


Mészöly Géza harmadik excsapata, A Lille szakított korábbi szokásaival, azaz nyáron mindössze egy alapemberét adta el – Makounról van szó – akit hasonló kaliberű és stílusú futballistával – Mavuba – pótolt. Claude Puel vezetőedző munkájának kell-e annál nagyobb elismerés, hogy a Lyon őt választotta ki Alain Perrin helyére? Ugye, hogy nem. Ennek persze a városban nem örülnek – az utód Rudy Garciát kivéve. Neki kell a papíron középszerű gárdából olyan kvázi csodacsapatot csinálnia, mint elődjének.

Nagy vétel volt: Mavuba (Villarreal)
Hiányozni fog: Makoun (Lyon)
Benne bíznak: Cabaye
Figyeljünk oda rá: Bastos
Jók, mert: masszívak
Gyengék, mert: hiányzik egy center
Várható kezdőcsapat: Malicki – Beria, Plestan, Rami, Tafforeau – Debuchy, BALMONT, MAVUBA, Cabaye, Bastos – Frau.
Tipp: 6. hely

LORIENT

Végigfutva a kereten, nem bretagne-i városban termelődik majd a legtöbb boldogsághormon -  mondjuk tavaly ilyenkor ugyanezt írtam volna. A Szaifi, Vahirua, Gameiro támadótrión van a teher, ha ők elmaradnak a gólok szállításával, nagy baj lesz.

Nagy vétel volt: Gameiro (Strasbourg)
Hiányozni fog: Hautcoeur (St. Etienne)
Benne bíznak: Vahirua
Figyeljünk oda rá: Amalfitano
Jók, mert: gyors a csatársor
Gyengék, mert: súlytalan védelem
Várható kezdőcsapat: Audard – Jallet, Marcha, Ciani, Le Lan – Abriel, Namusi, Manszuri, Szaifi – Vahirua, GAMEIRO.
Tipp: 17. hely


LYON

Lassan közhellyé válik a kérdés: meglesz-e az újabb bajnoki arany? Meg. Nem - feltétlenül - a piacon elköltött 53 (!) millió miatt, hanem mert nincs komolyan vehető delikvens, aki jelentkezett a Bajnok Akarok Lenni jeligére, a kiadóba. Pedig a veszteség oldalon akad bőven említésre méltó név; Coupet, Squillaci, és Ben Arfa távozása után rosszabb helyeken már nyúlnának az ajzószerek után. Ebből a hármasból Coupet-t tudja pótolni a több nagy klub által vadászott Lloris, Squillaci helyettesítését megoldja a pár éve még a Chievo padján csücsülő Mensah, ugyanakkor Ben Arfa elengedése a nem értem kategória. Pláne, hogy az egyetlen kihívónak tekinthető Marseille-be küldték a 21 éves, klasszikus balszélsőt játszó srácot. Igaz, ha a posztjára szerződtetett szupertalentum, Miralem Pjanic beválik, visszaszívok mindent. Érdemes még megemlíteni az új arcok közül a Diarra, Essien-vonulatba tartozó emberevő izomgépet, Jean II Makount, valamint az új Kakának tartott Edersont.  A kameruni lehet a következő, egy-két nyár múlva Manchesterbe vagy Liverpoolba 35 millióért igazoló takarítógép, míg a brazil egyelőre szedje le Juninhóról a mezt, aztán visszatérhetünk rá.

Nagy vétel volt: Ederson (Nice)
Hiányozni fog: Ben Arfa (Marseille)
Benne bíznak: Benzema
Figyeljünk oda rá: Pjanic
Jók, mert: majd’ minden posztra két ember van
Gyengék, mert: a védelem közepére ne kössön senki biztosítást
Várható kezdőcsapat: LLORIS – Reveillere, MENSAH, Cris, Grosso – MAKOUN, Toulalan – Govou, Juninho, EDERSON – Benzema.
Tipp: 1. hely

MARSEILLE

A déli kikötővárosnak (Párizst és Lyont leszámítva) az egész ország eszeveszetten fog drukkolni. Vagy ők törik meg a hét szűk esztendőt, vagy senki. A trónfosztáshoz épp a trónt otthagyó Ben Arfa jelentheti a legfőbb muníciót - milyen jó kis párost alkothatott volna Nasrival…A Hiltonnal és a világ legkisebb csatárával (B. Koné) kiegészült keret ígéretes, hazai földön sokra hivatott, egyedül az eddig inkább tűzoltásban jeleskedő Gerets mester hosszú távú alkalmazásával kapcsolatban vannak fenntartásaink.

Nagy vétel volt: Ben Arfa (Lyon)
Hiányozni fog: Nasri (Arsenal)
Benne bíznak: Cissé
Figyeljünk oda rá: Kabore
Jók, mert: van egy erős tengely
Gyengék, mert: picit rövid a kispad
Várható kezdőcsapat: Mandanda – Bonnart, Givet, HILTON, Taiwo – Valbuena, Cana, Cheyrou, BEN ARFA – Niang, Cissé.
Tipp: 2. hely

43 komment · 1 trackback

Címkék: francia ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr71604605

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: fun78 2018.01.27. 00:17:37

Kerékpár bolt - Kerékpár turizmus - Kerékpár bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kroos 2008.08.07. 09:25:38

Ez klubtulajatom.az AUXERRE-es rész diabetikus.

kroos 2008.08.07. 09:34:25

Mavuba-ra is hasonlokat mondtak mint most Jean II Makoun-ra...aztán mi lett belöle...+ben arfa eddig se hiányzott szerintem a Lyonnak+Obertan az én emberem,már 2 éve kinéztem magamnak.
+koné Cissé-t ki fogaj szoritani,mert k*jó.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.08.07. 09:45:00

Ha az OM ezzel a csapattal se tudja megszorítani a Lyont, akkor semmivel.

kroos 2008.08.07. 09:59:51

Pedig nem.Ribery-vel Nasrival,se ment.-

Quentin Montargis-ból 2008.08.07. 10:34:33

Nasri akkor még nem volt komoly tényező, Ribery távozása után bontakozott ki igazán.

Mavuba valóban többnek indult, még nem írnám le.

marvin__42 2008.08.07. 10:47:00

Köszi az írást! Jó belelátni egy kicsit a kulisszák mögé egy kevésbé ismert, de számomra érdekes bajnokságban. Kíváncsi vagyok, mi lesz ebből, a baknokságon belül is, meg nemzetközileg is (bár ebben az idényben is igaz, hogy a BL-t azért aligha francia csapat nyeri).
Hadd szóljon!

Hyni 2008.08.07. 11:31:51

Sajnos a Marseille nem tudja megtartani a nagy játékosait,elég megnézni hogy az utóbbi években milyen neveket happoltak el tőlük. Erősíteni nem tudnak évről-évre,már annak örülhetnek ha a távozókat minőségileg pótolni tudják. Csoda hogy Taiwo még mindig kék.

ZenZo 2008.08.07. 11:34:57

Te Quentin, kérdeznék egyet: mi van most Keitaval a Lyonban? Irtó jó játékosnak tartom, de amennyire tudom, nem futott nagy szezont , és akkor még finom voltam. A szezonbeli legjobbját az ANK-on futotta.

Quentin Montargis-ból 2008.08.07. 11:43:17

Keita a padról fogja végignézni, ahogy Govou száguldozik helyette a jobbszélen. Az elmúlt szezonban négyszer talált be, vagyis a góljai fejenként 4 millióba kerültek Aulas-nak...Ráadásul a másik nagy mellényúlás, Delgado is az ő posztján szerepel.

ZenZo 2008.08.07. 12:15:03

Az kemény. Asszem az ANK-on is négyet rúgott... :) mind1, ettől még én jó játékosnak tartom, de tény, hogy nagy melléfogás volt ez a Lyonnak és neki is

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.08.07. 12:19:03

és még a psg-ről egy szó sem esett, pedig idén a 10be benne lesznek. részemről persze a lyon elveszíti a bajnokságot és remélem az om nyeri, persze kishitű sosem voltam, így első a nancy, második a psg.

az írást örömmel konstatálom, várom a köv. részt. minden jót.

Quentin Montargis-ból 2008.08.07. 13:38:08

Igen, Bastille, a PSG-től idén domborítást várok, mint ahogy mindig az elmúlt 4-5 évben...

RickyTerror 2008.08.07. 15:06:33

Keita a szezon vége felé nagyon elkapta a fonalat, ekkortól kezdve asszem már kezdő is volt.

Egyébként a Lyonban a legnagyobb üstökös Mathieu Bodmer, aki amellett, hogy batár nagy védekező középpályás, lehelletfinom passzokat oszt. Ja, és az év gólját is ő jegyzei nálam:

www.youtube.com/watch?v=j4HTffRZV9A&feature=related

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.08.07. 16:56:40

A sok áthúzogatás már leveri a lécet, de a cikk érdemi része nagyon jó. Én majd a Marseillenek szoritok.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.08.07. 19:10:57

puygrenier elment a zenitbe, bazz... ennyit a nancyról...szomorú ez, de pénz beszél, a kutya meg ugat!

crouchy 2008.08.07. 21:53:45

OFF Most hallom a szomorú hírt Sir Bobbyról:(

kroos 2008.08.08. 10:47:46

Bodmer k* jó de nem ebben a szezonban robbant be már a Lill-ben is jó volt.Keita-t én se irnám le,szeritem ki fogja nyomni Govu-t.
A Nancy meg Rudolf távozását nem tudta még kiheverni..?!!

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.08.08. 10:56:17

a rudolf gyerek az még olyan messze van a kezdőtől, mint én meg te....

viszont ugyebár a nancy kapta a legkevesebb gólt a tavalyi évben, s ebből oroszlánrészt vállalt magára a középhátvéd, a randa, fehérbőrű nagy puygrenier, s így hogy pétervárra költözik, az a csodás hátvédsor, nem hogy az uefaban, de még a ligue1ben sem megy majd semmire. de próféta nem vagyok....

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.08.08. 11:03:56

A Rudolf gyerek olyan messze van a Nancy-kezdőtől, hogy hihetetlen. Úgy 1500 kilométerre.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.08.08. 11:09:59

Már egy éve Debrecenben játszik...

kroos 2008.08.08. 11:17:27

Mi már csak tudjuk OJ.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.08.08. 11:27:05

óóó, de sajnálom, teljesen mindegy, ott se láttam, meg itt se fogom és legalább ügyes? táhétséges?

de tavasszal még a sport1ben szakkomentátorkodott az ASNL-GB meccs szünetében, s bár beszélni még nem nagyon tudott, azt megértettem, hogy ő még lotharingiában tolja...

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.08.08. 11:31:18

Nézd, az első x tétmeccsen csak ő szerzett gólt, egyre magabiztosabban focizik, Erwin bátya már a válogatott keretbe is nevezte, nem mintha ez érdem lenne manapság, de az ő esetében jelzésértékű.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.08.08. 11:36:18

és ő kölcsönben volt kinn, vagy a loki vette kölcsönbe? mindenképp jelzésrtékű, csak tudod, én tegnap tudtam meg, hogy már két forduló lement a bohócligából....

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.08.08. 11:51:46

Nem kölcsönben volt és nem is kölcsönbe jött. A franciákok még annyira se számoltak vele, mint addig. Szomorú, hogy nem követed kis ligánkat, pótolhatatlan élményekről maradsz le, ezt bármelyik kolléga megerősíti. :)

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.08.08. 12:03:25

a lényeget azért látom, mint pl. durica gólja, több érdekes dolog most nem jut eszembe, de ellátogattam a loki oldalára, meg a labdabiztosra néha felnézek, mert elképesztően tetszik ez a pesszimista szarkazmus....mészőly kitörése és pityergése is meghatott...mindenesetre én töretlenül hiszek a magyar fociban amíg világ a világ!
allez asnl!

kroos 2008.08.08. 12:04:39

Csatlakozom.Én is.És nem csak akkor amikor van egy kis U19-ES siker.

kroos 2008.08.12. 08:47:42

Szoval a Marseille...

BruceWayne 2008.08.12. 10:13:09

a PSG az eredmény tekintetében sajnos újra önmagához hűen kezdte a szezont, na de egyszer minden rossz sorozat megszakad (meg jó is, szóval idén már ne a Lyon nyerjen)

kroos 2008.08.12. 10:19:37

Jót tenne a Fr. bajnokságnak az is hogy a Lyon nemhogy nem nyer de márciusra 20 pontos hátrányban legyen a tabellán,igy rágyurnának a Bl-re,hátha kijönne nekik egyszer a lépés.

BruceWayne 2008.08.12. 14:25:46

volt egy ütős csapatuk pár évig, azzal még lett is volna esély a BL-ben egy jó szereplésre, de aztán sorra eladogatták azokat a meghatározó embereiket, most már ott tartanak hogy a csoportból való továbbjutással is megszenvedtek tavaly. nincs már realitása ennek szerintem. Idén Barca vagy Chelsea győzelem lesz a végén.

kroos 2008.08.12. 15:00:27

Ezt szerinted komolyan lehet venni egy Chelsea-Barca drukkertöl?

BruceWayne 2008.08.12. 15:42:52

nyílván nem, de a Mu-nak 10 évente jön össze, a Roma még mindig kevés hozzá, az Arsenalt ugye ne is mondjam, a pool nyílván nem nyerhet, a juve meg a bayern most tért vissza és örüljenek csak ennyinek, Milan nincs idén, a Real talán, ja, marad az Inter, na de Joséval első évben? bár sokan hiszik, benne van a pakliban de azért meglepetés lenne egyből (főleg úgy hogy a Serie A-t is kötelező megnyerni).

többi csapat meg nem igazán esélyes.

kroos 2008.08.12. 15:49:58

Kihagytál valakit..

BruceWayne 2008.08.12. 15:59:45

kit is? durván 10 esélyes, a többi mint pl.
fiorentina villareal atletico/schalke werder lyon marseille celtic porto psv nem igazán tekinthető esélyesnek...

kroos 2008.08.12. 16:00:47

Nem is értem miért indulnak el....

BruceWayne 2008.08.12. 17:00:51

mert még 6 vereségért is retek sok pénzt kapnak. Most ilyen alapon mind a 32 főtáblás csapat esélyes, de nyilván a valódi esélyesek száma 10 körül van. a Porto se volt esélyes a kezdés előtt, mégis megnyerte, van ilyen természetesen, de azért legyünk már tisztában az erőviszonyokkal....

szferi 2008.08.12. 20:19:48

Nera. a gondolatmenetedhez annyit, hogy a barca szar lesz mint tavaly, a chelsea meg kipukkan - 2x egymás után nem fognak döntőt játszani, ez tutti. Az én tippem a bayern vagy a pool (és most nem vagyok elfogult).

szferi 2008.08.12. 20:21:59

ja, és a zenit, fiorentina, athletico hármasból fog kikerülni a szezon legnagyobb csalódása, de ehhez már tényleg nem kell jóstehetség :)

kroos 2008.08.13. 08:02:05

Zenit tuti.+ Lehet a Schalke is nagy falat lesz a madridnak.Föleg Reyes nélkül..PPP
Az eröviszonyokat meg nem tudom ki határozza meg de nem mi az biztos.

Martin Astin 2009.05.02. 20:02:51

A Lyon ma végleg elbúcsúzik a bajnoki elsőségtől...Félidőben 0-2 a Valenciennes vendégeként.

Juan de Keserű, a keselyű 2009.05.17. 22:57:35

A Lyon azért stílusosan szopatja a Marseille-t.
süti beállítások módosítása