Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Az instant világsztárok kora

2008.07.21. 06:15 heinrich

Gyarló az ember - azt lesi, hogy hol tömheti jobban a hasát. Gyarló az ember - azt lesi, hogy hol adhatja jobban el magát. Volt is, lesz is, ez itt a praxis, mindenkinek helyzete van. Volt is, lesz is, fent is, de lent is, minden kornak rendszere van, de rendszere van. Gyarló az ember - mindenre képes a kényelemért. Gyarló az ember- bűnben fogant és a bűnben él.

Gyarló az ember- igazat mindig annak ad, ki többet ígér. Gyarló az ember- ahhoz a párthoz áll, ahonnan többet remél.

Emlékszem egy Harry Kewell nevű ausztrálra, akinek a Big Brother tehetséggondozó program során lehetősége adódott angliai próbajátékra utazni – végül a Leeds szerződtette, ahol földijével, Mark Vidukával párban BL elődöntőig (2000-01) jutott. Egy évvel később a tejjel-pénzzel folyó Kánaánban elapadtak a csapok, a Leeds lassan a másodosztályba kényszerült, a mindennapi birkanyírás elől megmenekülő Kewell pedig könnyes búcsúval odébb is állt – hopp, Liverpoolba.

2005 májusában a BL döntőn megsérül (combizomszakadás), le kell cserélni, és csak egy fél éves kihagyás után tér vissza – remek szezonnal. Az FA kupa döntőn azonban újra előveszi a balsors, ezúttal lágyéksérülés formájában, szinte egy teljes évig sérült. Eközben a Liverpool továbbra is folyósítja vaskos fizetését, sőt, akkor sincs ez másként, mikor a 2007/08-as szezont újabb sérüléssel nyitja.

Kewell hálát rebeg a vezetőknek, áldja Benitez nevét, megfeszül a hála generálta extra bizonyítási vágytól, majd többször lenyilatkozza, ő bizony a PL-ben szeretné befejezni a pályafutását, leginkább a Liverpoolban. Persze, ekkor még nem tudja, hogy lejáró szerződését a klub meghosszabbítja ugyan, de csökkentett fizetést ajánl az összességében majd két évig padozó ausztrálnak. Kewell feje klubszíneket meghazudtoló vörösbe vált, majd jó tett helyében jót várj – a Galatasaray-hoz igazol. Ahhoz a Galatához, mellyel még a Leeds színeiben találkozott utoljára. Ez sajnos elmondható arról a két vendégszurkolóról is, akik elkísérték a csapatot a 2000-es UEFA kupa elődöntőjében Isztanbulba, és sosem tértek vissza. De ez kit érdekel.

A példa kiragadott. Beszélhetnénk itt egy alig ismert West Ham középpályásról is, aki szinte a névtelenségből esett be a Stamford Bridge-re, majd Frank Lampard néven Milánóba vágyakozó világsztár lett. Esetleg a Kewellhez hasonló történetet produkáló Ronaldóról, aki pont az Inter rehabilitációs osztályáról szaladt egészen Madridig, amint tehette. És kivel találkozik? A Barcában alulfizetett, de távozási szándékát soha el nem ismerő puhatestűvel, Luis Figóval. Meg persze a kispadról kirobbanthatatlan, ám igazi sztárgázsit besöprő Steven "El Macca" McManaman-nel, aki végül kertek alatti transzport keretében Manchesterbe sunnyog vissza. Ott éppen (2005) Rio Ferdinandot hallja nyilatkozni:

Megértem a MU drukkereket, amiért kifütyültek. Úgy hallom, kapzsinak titulálnak, de a számok, amivel egyesek dobálódznak, nevetségesek. Azzal vádolnak, hogy heti £150,000-t kérek az új szerződésemért. Sosem sérteném meg a klubot egy ilyen igénnyel.

Vagy mégis, Mr. Ferdinand?

Gyarló az ember - mindenre képes a kényelemért.
Most itt van nekünk a szintén machesteri CéRonaldo-saga. Persze, az ő esetében nem csak puszta kényelemről van szó, de azért sosem titkolta, hogy aki Madeira kókuszpálmái között nevelkedett, az nem fogja a mennyekben érezni magát egy észak-angliai gyártelepen. No, meg az a fránya ego. A Real Madrid ajánlatát nem illik elutasítani, hiszen ez történelmileg egyet jelent azzal, hogy az ember az adott poszton a világ legjobbja. Vagy csak egyszerűen, a világ legjobbja. Fehér mez, napsütés, lágyan ringó csípők és csekkeken tobzódó nullák. Gerinc legyen a talpán, amelyik nem roppan meg. Hát megroppan. A profi világ láthatatlan mérge beissza magát az ember csontjaiba, és végzetes elváltozásokat okoz.

A szurkolónál csak könnyebb lefolyású emésztési probléma, esetenként szúró mellkasi fájdalom, nehéz légzés léphet fel, de a tünetek legtöbbször maguktól megszűnnek. Nem úgy a játékosok esetében.

David Beckham madridi szerződése minden szempontból védhető volt – elméletileg. Ugyanakkor senki sem tagadta, hogy leigazolását elsősorban a klub könyvelője szorgalmazta, hiszen kockás papíron gyorsan kimatekozható, mennyit hoz, és mennyit visz a David gyerek. Csakhogy ezáltal David Beckham lett az elsőszámú megasztár, A Labdarúgó, a nagyságnak pedig ára van. Ő a karrierjével fizetett, bár nem elsősorban egyéni érdekei motiválták.

David Beckham érkezésének nagyobb hatása lesz az amerikai futballra (focira), mint bármely más sportolónak valaha volt a Sport globális történetében. -  Timothy J. Leiweke, az AEG elnöke, a Galaxy tulajdonosa.

Ezt a csapdát – az MLS felfuttatását – nem kerülhette el. Ám ugyanúgy kudarcra volt ítélve, mint Pelé, Beckenbauer, vagy Neeskens a Cosmos-szal.

Volt is, lesz is, fent is, de lent is, minden kornak rendszere van, de rendszere van.

Csakhogy a rendszer felgyorsult, őrült malomként darálja be a (tini)sztárokat. Owen, Ronaldo, Ronaldinho – csak néhány név, akik sosem futották be a nekik rendelt karriert. 25 évesen már öreg vagy, kiégett, aszottra facsart. Az egyszer használatos sztárok világát éljük. Nincs több Giggs, Raul, Maldini, Del Piero. Ők már a nagy öregek. Köztük és az ügyeletes címlapok közt tíz év a különbség.

A folyamat öngerjesztő. Emberi gyarlóságokból táplálkozó sztárgyárak működtetik a futballt. Készül a máglya, oltáron az áldozat. CéRonaldo. A csúcsmodell. Gyanúsan ötvözi a Ronaldinho&Beckham történet vonásait. Az egyetlen sansza, ha Ferguson keze alatt marad Manchesterben, és újra megtanulja a tízméteres, minden tirádát nélkülöző passzokat, és nem akar percenként Istent játszani.

Törvényszerűnek látszik, hogy a következő szezonja csak gyengébb lehet az ideinél. A hanyatlás jeleit már tavasszal is produkálta a Barca, vagy a Chelsea ellen, de az EB-n sem váltott éppen világot. Bárhová is megy, nem állhat meg negyven gól és BL cím alatt. Nem fog sikerülni, ilyen körülmények között nem is sikerülhet.

Ebben a helyzetben a Madrid az erő sötét oldala. Újabb és újabb reklámszerződésekhez, forgatásokhoz, hírnévhez vezet. Talán épp Hollywoodba. Adunk rá valami jelmezt, szuperhősnek pont jó lesz…

Van-e valami tanulság? Szerintem nincs. A rendszer ciklikus. De addig, amíg visszatér a sport, a futball hagyományos értékeihez, még rengeteg gerinc- és pályatörést kell végignéznünk. Hiszen gyarló az ember - bűnben fogant és a bűnben él.

226 komment

Címkék: h christiano ronaldo több mint foci jobb labdarúgásért alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr74577518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kardinálispinty 2008.07.21. 16:18:30

halareal: én? nyugodt lehetsz, hogy a brazil-argentint. Ezzel, gondolom minden további kérdést meg is válaszoltam. Ha te a magyar-németet, akkor azt hiszem, nem tudjuk ennél közelebb vinni az álláspontjainkat. De azért én embernek tartom a más véleménnyel bírót is:)

díszbohóc 2008.07.21. 16:22:01

Sertes nelkul: Kardinalis pinty divatszurkolo.
Es van a fotelszurkolo: aki nemigen jar meccsre, de kepes barmit megtenni, hogy lassa TV-ben a meccset.
Es van a SZURKOLO, aki kirugaja magat, mintsem kihagyja a szerda esti kupadonto szemelyes megtekinteset.

halareaal 2008.07.21. 16:24:02

egyébként pedig, én a másik oldalát is leírtam a dolgoknak, hogy a semlegesek, de még én sem várhatom el mondjuk a Barca-szurkolóktól hogy megértsék és elfogadják Figot, fordított esetben én se tenném. az igaz viszont, hogy az nem tetszik ha mondjuk egy Chelsea drukker kezdi el hangoztatni, hogy Figo mennyire köcsög. persze ebben van 1 kis ellentmondás.

Ronaldinho meg sokkal többet tesz annál, minthogy labdát kerget, úgyhogy én speciel tőle nem sajnálom a pénzt, bármennyit is kap.

kardinálispinty 2008.07.21. 16:25:03

Isarsturm: én látom, hogy te miért nem értesz meg engem, és fordítva: az érvtenger, amit felsoroltál, számomra egyetlen szó, az "irracionális". Ugyanazt érzem, mint amikor azt hallom, hogy "büszke vagyok, hogy magyar vagyok" "ezeréves nemzet" meg a "múlt értékei, hagyományok". ezek a szavak nekem egy hatnapos kiflit sem érnek, nem jelentenek semmit. Magyarnak lenni nem büszkeség, se nem szégyen, legfeljebb állapot, amit érezhetsz szerencsésnek vagy szerencsétlennek. A hagyomány nekem azt jelenti, hogy a ma kérdéseire a tegnapelőtt válaszait akarjuk adni. Hogy nekem azért kellene tisztelnem valakit, mert nagypapája tett valami nagy dolgot. Megint leírom: azt hiszem, ennél nem kerülhetünk közelebb egymás álláspontjához, mert a te szavaid nekem nem ugyanazt jelentik, és fordítva. De nem baj, mert nem kell egyformának lennünk. Én majd a szélről nézlek titeket, kicsit ijedten, hogy mikor kezdtek el sörösüveggel dobálni:)

kardinálispinty 2008.07.21. 16:27:28

v1ktor: divatszurkoló? ezt melyik szavamból vetted ki? pont azt magyarázom, hogy én általában SENKINEK nem szurkolok, csak szeretnék egy jó meccset látni. A fotelszurkoló az már inkább illik rám, mert egyrészt elérhető távolságban nincsenek jó meccsek, másrészt nem érzem, hogy az élő környezet többet mutatna a meccsből (sőt, szerintem kevesebbet), de nyilván ebben sem értünk egyet:)

davidmoyes 2008.07.21. 16:29:19

Viszlát urak, mennem kell..

halareaal 2008.07.21. 16:29:33

kardinális, no de melyik meccs végén érzel elképesztő örömöt, amit végülis a foci nyújtott, melyik közben vagy végig feszült, melyikre fogsz emlékezni? sztem meglepődnél, ha a 2 meccs létrejönne, ezt így látatlanban mondom, de persze lehet nincs igazam.

díszbohóc 2008.07.21. 16:31:00

Real:
A penzt en sem sajnalnam, de valljuk be, hogy a fenn emlitett osszeg meg testverek kozott is tulzas. Meg akkor is, ha nem Ronaldinhorol volt szo, hanem ez speciel Terry fizetese. Amit hosszas alkudozas utan fogadtak el....

díszbohóc 2008.07.21. 16:35:35

A divatszrurkolot ugy ertem: csak olyan meccseket nezel meg, amelyeken jo foci van. (ide jon meg az olyan kedvencem, amit egyik ismerosom mondott: Ronaldo a kedvenc jatekosom, es most Milan szurkolo vagyok, mert oda igazolt)
A fotelszurkolonal mar feltetelezem a klub oder valogatottszimpatiat (bar melysegesen elitelem azt, ha valaki tobbesszam elso szemelyben beszel egy spanyol valogatott gyozelem utan), aki nagy szurkesznek vallja magat a TV elol, de meg nem dobtak a nyakaba kismotort egyetlen stadionban sem.

2008.07.21. 16:36:09

kardinálispinty, értelek ne félj :) miközben fogalmaztam írásomat, egy pillanatra sem az vezérelt hogy meggyőzzelek, így ne érveknek vedd, amit írtam csupán arra szolgált, hogy kifejezzem az én szemléletem, nos írásaidból már az elején kísértetiesen hasonlóra következtettem magamban, mint amit az előbb leírtál. Megtudom érteni, habár teljesen idegen tőlem a te szemléleted, de hát ez van. ;)

kardinálispinty 2008.07.21. 16:37:12

halareal: valószínűleg ezúttal nincs igazad, mégpedig azért, amit már mondtam, nem jelent többletet számomra, hogy "magyar" meccs, "hazai", vagy bármi más. Ha elképzelhető olyan, hogy két egyforma meccs, akkor igazad van, hogy ha minden másban egyenértékűek, akkor az, hogy a hazai csapat játssza, jelenthet valamennyit. De sajna egyelőre a magyar válogatott és klubfoci olyan messze van a nagyoktól, hogy ezt a különbséget az a csekély plusz nem tudja áthidalni. Tudom, hogy én vagyok az érzelmi csökevény, már ami a futballt illeti, de sajna ez van.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2008.07.21. 16:39:17

azért ne vicceljünk már, ha már egyszer benne van a fociban ez a rahedli pénz, akkor kinek a zsebében látnátok szívesebben, mint a játékosokéban? minden hatalmat a futballmunkásoknak! :D

kardinálispinty 2008.07.21. 16:40:25

viktor: én ezt tényleg nem értem: ha csak jó meccset nézek, abban ki a divat? lehet, hogy a divat szó mást jelent mától? mert nekem azt, hogy a annak szurkolok, aki épp népszerű, akinek sokan szurkolnak, aki épp jól áll. Én meg nem szurkolok. Értve ezalatt, hogy nekem édesmindegy, ki nyer, ha jó meccset láttam (az más kérdés, hogy megállapítom, hogy na, ez mondjuk jobban megérdemelte volna, de nem volt szerencséje). A kismotorról meg lemondanék, épp azt testesíted meg, akit én irracionálisnak neveztem. Mindegy, a te dolgod, de a divat szót ne használd rám jelentéskörén túl. Köszi.

kardinálispinty 2008.07.21. 16:42:29

Isarsturm: na ugye. Te valószínűleg nem dobnál a nyakamba kismotort:) Ezt nagyra értékelem:)

díszbohóc 2008.07.21. 16:53:25

Akkor legyen fotel. Nekem mind1 ezen nem fogunk osszeveszni.Nyelveszeti vitaba meg nem megyek bele, marcsak azert sem, mert nem biztos, hogy felulkerekednek. Csak kulonbseget probaltam erzekeltetni, ezek szerint nem ment.

kardinálispinty 2008.07.21. 16:56:13

Nem nyelvészet, de ha szavakkal érintkezünk, nem árt, ha legalább közel ugyanazt jelenti mindkettőnknek:) A fotelszurkoló kifejezés nem dehonesztáló, elfogadom:)

díszbohóc 2008.07.21. 16:58:09

Rendben, megy a kismotor.

kardinálispinty 2008.07.21. 17:04:34

Mivel az én energiáimat nem köti le az értelmetlen hőbörgés a másodosztályban, eddigre már ki is fejlesztettem a kismotorálló esőköpenyt:)

brassmonkey12 2008.07.21. 17:29:12

lehet az instant világsztárok csak 2-3 évig vannak a szeren,de azalatt bajnokságokat és bl-t nyernek csapatnak,giggs,raúl,del piero és maldini csak a győztes csapatnak egyik fontos elemei voltak,raúl amugy nagyon alulértékelt,csoda hogy tulélte a galaktikus idöszakot és utána lásd csodát megrugja a maga 15-20 golját második csatárként

kardinálispinty 2008.07.21. 17:54:22

brass: hát ez az. és za alatt a 2 év alatt meg kell keresni egész életére a betevőt. A focisták között ugyanis nemigen hemzsegnek a leendő potenciális agysebészek höhö.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.07.21. 18:02:06

Kardinális, Ért téged mindenki, lehet úgy maccset nézni, hogy nem drukkolsz senkinek, csak nincs semmi értelme. kb olyan a hozzáállásod a meccsnézéshez, mintha egy gruppenszex partyn állnál a szoba közepén és magadon dolgoznál.
Bocs de ez jutott eszembe.

bag 2008.07.21. 18:13:57

végre egy színvonalas vita.

De,

bevalljuk v nem, mindannyian azt szeretnénk ha a kedvenc csapatunkban csupa világsztár játszana.
tökmindegy h mi neveltük v megvettük őket, lényeg h a miénk legyen.
Sajnos a sztárocskák idejét éljük, dehát még mindig szívesebben nézzük őket mint a kertévék celebshowit.
PS: Én is jobban szeretném a csapatunkban látni David Villát és Silvát, R Kín helyett dehát ez van...

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2008.07.21. 19:39:47

Érdekes témakör ez. Több szempontból is. Jómagam egyfelől Real Madrid szurkoló vagyok, amióta elkezdtem focit nézni és 1-2 év alatt a puszta lelkes meccs nézés helyét átvette a szurkolás még 1998 környékén (azaz a nagy Real sikerszéria kezdetén/előtt). Másrészt magam is sportolok, de amatőr sportban, azaz fizetés és minden felhajtás nélkül, de évi 30 meccsel, heti 3-4 edzéssel és országos bajnokságban. A sors úgy hozta, hogy ez lesz a hetedik szezonom, összesen a harmadik csapatomban… Ennek kapcsán felmerült bennem néhány gondolat a klubhűségről. Sok minden elhangzott, de szerintem a csapatváltások okainak boncolgatásánál nem igen volt szempont a játékos cspattársaihoz való viszony, az öltözőbeli hangulat. Erről pedig gyakorlatilag egyikünk sem tudhat semmit! Első csapatváltásom egyszerűen egy költözés miatt volt, a második viszont ilyen okok miatt. A keret változásával egyszerűen megbomlott az összhang, jött néhány ember, akivel nem lehetett kijönni, és a csapat legalább két részre bomlott… Egyszerűen nem volt ugyanaz az érzés edzésre menni, nem volt ugyanolyan a meccseken játszani. Örökös viták, egymás háta mögötti furkálások. Ennek eredménye egy igazolás lett. A régi mezem ott lóg a falamon, a csapat meccseire így 3 év után már rendszeresen kijárok, jobban szurkolok néha nekik mint saját magunknak, de már más gárda jelenti az „otthont”. És azért, mert egyszerűen ugyanolyan mentalitású, emberileg ugyanolyan beállítottságú emberekkel vagyok körülvéve.

Ezek a srácok több időt töltenek egymással mint a családjukkal, és lehet beszélni profizmusról, meg arról hogy ez egy munka, de aki kicsit komolyabban is sportolt valami csapatjátékban, az tudhatja, hogy nem ugyanolyan egy feszültségekkel teli légkörben, általunk nem kedvelt emberekkel együtt játszani, mint olyanokkal, akikkel félszavakból is megérti magát az ember és még az edzés is szórakoztató. És ha egy társaság megbomlik, onnan már nincs nagyon visszaút. Néha ezt profi csapatokon is jól lehet látni (pl.: idei Valencia a szétesés példája, és a társaság összeállására a Capello féle Madrid, ahol tavaszra látszott, hogy a fiúk egymásért is játszanak, és nem munkának tekintik a dolgot, hanem szívesen játszanak együtt), máskor csak sejtjük, hogy valami nincs rendben.

Ezzel persze nem akarom felmenteni a játékosokat, mert számtalan példa van, amiket a postban is olvashatunk, de érdemes meggondolni a dolgokat egy számunkra „láthatatlan” aspektusból is.

zebaek 2008.07.21. 20:20:14

Kardinalispinty: Veled nagyon mellelottek pl a maestercard marketingesei. Te teszem fel nem erted a reklamjukat - a kulonbseget megfizetheto es megfizethetetlen kozott. Harmadikutaskent elismeroen csettinteni egy Barca-Realon: megfizetheto, de...
Masfel orat libaborosen orditani, ha a csapatod/valogatottad tetmeccset jatszik..... Az az elet soja.. - a meccsek, amikhez 'kozod' van.
Valami ami MINDEN penzt meger. nyilvan ezert ekkora business a foci.

sporttárs 2008.07.21. 22:51:27

Heinrich, kiváló cikk, gratulálok! Nem mindennel értek egyet, de a felvetést és a stílust is élvezettel vettem, több ilyen kellene, nemcsak az nst-n (bár nektek nyilván az lenne jó :)) ).

Amivel nagyon vitatkoznék, mert egyszerű elfogultságnak érzem minden tényszerűség nélkül (persze ezért jó egy blogon írni :) ), hogy a Realt a "sötét erők zászlóshajójának" nevezed, illetve magát a tényt,hogy "sötét erőknek" tekinted a nagy lóvéval csábítást.
Csókolom, ez a foci manapság. Ha a régi szép falelátós, Albertbenegöröcsfarkas és a szertárosok c. mesét akarom hallani, akkor másik újságot olvasok, de nem nagy örömmel. Bizony, ezek a csúnya klubok manapság kurva nagy lóvékat fizetnek, a játékosok meg hát szeretik elfogadni, nagyjából ezzel le is írtuk a modern futball szervezőelvét.

Persze, persze, hogy vigyázba vágom magam a klubhűség apostolai előtt, de hát ők se éheznek, lássuk be, még ha közben tiszteletre méltó értékeket képviselnek is. Viszont nagyon nem értem, hogy ha a kiindulópontod Kewell, vagyis egy játékos, aki egy hűtlen szemét, akkor hogyan jutsz el egy klub ekézéséig - ezek szerint a kluboknak nem szabadna már bizonyított labdarúgókat megkörnyékezni?

Most azt, hogy ezt az égvilágon mindegyik klub csinálja - már amelyik teheti, persze - azt hagyjuk is. Miben lenne különb a a Barcelona a Madridban nem éppen megalázott Luis Enrique leigazolásával vagy a Manchester az Evertonban felnevelt Rooney szerény összegű elcsábításával? Illetve említett játékosok mennyivel voltak kevésbé lekötelezettek régebbi csapatuknál, mint C. Ronaldo most? (Akit, nota bene, szintén nem saját sufnijában talált az MU ugye.)

Zászlóshajó, hagyjuk már.

Mindezzel együtt tökéletesen értem, mit akarsz mondani, és igazat is adok, csak a jó meglátást ne rontsuk el egyoldalú hangsúlyozással! :)

nem jut a lyon el messzire, ha nem figyel lionel m 2008.07.21. 23:19:32

Istenem, mióta bűn az, ha valaki, akinek van pénze, vesz rajta valamit? Utálom a real-t, de nem azért mert PÉNZÉRT VÁSÁROLNAK. Lopják a játékosokat, vagy mi? Ha valaki nem akar odamenni, odaajánlhatják érte a csillagos eget is. Értem, hogy nem ez a cikk lényege, de vannak itt, akik ezt látják ki belőle. PFÚJ CHELSEA PFEJ REALT SOK PÉNZT FIZETNEK JÓ LABDARÚGÓKÉRT!!!... A másik meg, mondjatok a "klubhűség" mintaképei közül valakit, aki rosszul járt azzal, hogy nem igazolt el! Raul, aki sorra nyerte a bl-eket meg a bajnokságokat a reallal, vagy Maldini, akire ugyanez elmondható? Fene nagy áldozatot hoztak vele, hogy a klubbjukban maradtak? Mert így állítjátok be... Ronaldinhóval kapcsolatban meg azt tudom mondani, hogy vele is ugyanaz fog történni a Milanban, ami Ronaldóval történt a Milanban és ami Rivaldóval is történt a Milanban. A Milan (meg a serie A) a nagy brazil csatárok temetője.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.07.22. 00:37:58

@sporttárs és lyon

Furcsa, hogy sokaknak ez jön le, valószínűleg én nem fogalmazok pontosan.

Elsősorban a játékosokat 'ekézem', akik maximálisan parnerek az elvtelen élvhajhászathoz. Egyszerűen nem fér a fejembe, mi lehet a különbség heti 100.000 és 130.000 font között, én csak azt látom, hogy sorra robbannak le idő előtt. Nem tanították meg nekik, hogy 'kislányom, nem kell mindent a szádba venni, amivel megkínálnak?'

Biztos én vagyok idealista, de az általános értékvesztés/hiány nekem bazira nem tetszik. Kezd büdösödni a komplett közeg a FIFA&UEFA párossal az élen.

A Realt (most) nem állt szándékomban külön basztatni, hülyék lennének nem megpróbálni, Cé meg ordas nagyot bukhat a váltással, ésszerűtlen kockázatokat vállal az ostoba egója miatt. Mire aláír - ha aláír - az egész öltöző utálni fogja, de szerintem Manchesterben sem tapsolnak a mostani produkciójához, még ha marad is végül, amit nem hiszek.

'A másik meg, mondjatok a "klubhűség" mintaképei közül valakit, aki rosszul járt azzal, hogy nem igazolt el! Raul, aki sorra nyerte a bl-eket meg a bajnokságokat a reallal, vagy Maldini, akire ugyanez elmondható' - ez lenne a lényeg.

halareaal 2008.07.22. 00:45:33

nem jut el:

Raul esetében sztem nemis a klubhűségről van szó, mert télleg semmi oka nem volt rá sose, hogy elmenjen, hanem inkább arról mennyire egybeforrt a klubbal, illetve milyen alázatos és példamutató mentalitása van, holott nyugodtan elszállhatott volna magától már 18 éves korában is. Maldinit meg az tette naggyá, vagy legalábbis ennyire speciálissá, hogy 40 évesen is tud focizni meg hogy ilyeneket elmondhat magáról, minth az apját váltotta egy meccsen.
ilyen szempontból mindig Totti jut eszembe, őt ugyan nagyon bálványozzák Romában, de ennek ellenére a legtöbben az ő helyében valszeg eligazoltak volna.

halareaal 2008.07.22. 00:56:09

Ronaldonál azért figyelembe lehetne venni azt is, hogy ha úgy vesszük, Angliában már mindent elért, azt is, hogy utálják. 23 v 4 évesen azért érthető ha az ember nem akar megnyugodni, hanem változatosságot, új kihívásokat akar. olyan eleve nem lehet, mint Raul elég ránézni az emberre, meg hát ugye neki nem adatott meg, hogy feltétlen klubhű legyen, mert a Sportingban nevelkedett. könnyen lehet, hogy magához képest gyenge szezont produkálna, ha a Realhoz jönne, arra viszont feltétlen kiváncsi vok, a MU milyen nélküle. hosszútávon meg jobb lenne neki Spanyolországban, ja és azt se felejtsük, hogy jelenleg a Realnak nincs hozzá hasonlóan hypeolt sztárja, talán olyan szintű focistája se, mégis Madridban előbb-utóbb inkább egy lenne a sok közül, mint Manchesterben.
és ugyanez lenne a véleményem, ha a Barcelonához igazolna, akkor a Barcát anyáznám, nem őt.

díszbohóc 2008.07.22. 01:28:56

Lyon:
èn is úgy vagyok vele, hogy Ronaldinho inkább reklámfogás, de remélem, hogy jelen esetben a Milan Nyugdíjasképzöközpont (8 éves kornál ez viccesen hangzik, és alátámasztjuk a cikk jogosságát) megteszi a hatását és újra szárnyalni fog. A Rivaldo jelenséget nem értem, Ronaldo meg a kurvázással cseszte el. Mert azért a tavaszi szezonban termelt szépen egészen e sérülésig.
ès heinrichnél a pöttyös. Az az 50ezer plusz hetente annyit jelent, hogy Londonban átköltözik Hampstead A-ból drágábbik B-be (errefelé laknak a pénzesebbek, pl. legutóbb Hlebnek kellett megválnia a pecótól), meg vesz az Aston Martin helyett egy Lamorghinit.
C.Ronaldo meg csak rosszul jár innentöl. ès sajnos még mindíg róla kell beszélni, amikor ennyit sem érdemelne meg. Jelenleg nem tudnék egy olyan teljes mérkében (ár/érték arány) megtérülö igazolást mondani, mint pl. anno Zidane Madridba történö átpakolása volt...

Mazsa- 2008.07.22. 02:28:21

Beckham-el anno egy új korszakba lépett a futball, amelyben a célközönség már nem csupán a futballszerető egyén, hanem a média, bulvár fogyasztó réteg is. Egy Florentino Perez nevű zseni kezdte el ezt először módszeresen alkalmazni, amikor Figo-t Madridba vitte rekordáron. Ezzel útjára is indította a "Galactico" projectet, ami a Real Madridot gazdasági szempontból soha nem látott magasságokba repítette. A Perez éra csúcspontja Beckham leigazolása volt. Akkor megőrült a világ, minden címlapon Beckham átigazolása (a sportlapoktól kezdve, a bulvárlapokon át, egészen a tini magazinokig mindenhol), az emberek 2 kézzel lapátolták magukba az egészet a világ minden pontján, majd természetesen meglátogatták a helyi sportboltot egy Beckham feliratú mezért.
A többi nagy klub csak úgy kapkodott a levegőért, "Ezt meg hogy? Ilyen van?" - kérdezték ledöbbenten, majd ők is meglátták ebben a lehetőséget (meg a Nike, Adidas, Gilette, Pepsi,stb,stb és a média persze). Azóta nem lehet a világon olyan sztárjátékost találni, akinek ne lenne komoly reklámszerződése, és ne tűnne fel a bulvár-,tinilapok oldalain. Ezeket a játékosokat persze a top klubok nonstop próbálják elraboli egymástól, bármi áron.
A kis csapatoknak ebből az egészből semmi hasznuk sincs. Gazdasági szemponból ők ugyanott tartanak, mint 15 éve (eltekintve attól, hogy a Perez éra alatt rakétaszerűen megugrott játékosáraknak köszönhetően drágábban tudják eladni a tehetségeket, kulcsjátékosokat).

Számtalan "Galactico" szintű (vagy még annál is jobb) csapat volt a futballtörténelem során (a 90-es években pl a Milan, Barcelona, Bayern, Ajax, MU is rendelkezett ilyen gárdával), csak akkor még más világ volt. Senki se volt kíváncsi arra, hogy van Basten vagy Stoichkov mit csinál a pályán kívül, ki a nője, stb stb., nem voltak médiasztárok (kivéve talán George Best)

Egyszerű példa: tessék felmenni a YouTube-ra és beírni, hogy Cristiano Ronaldo. Az eredmény 80%-a tinilányok által felrakott videók, amelyekben Ronaldo félmeztelenül szerepel és több ezer hozzászóláson át azt vitatják, hogy ki mennyire szerelmes Ronaldoba, ki az aktuális nője, stb. Egészen elképesztő. Az egyszerű fociszerető ember nem is gondolná, hogy mennyire részévé vált ez az egész a futballvilágnak.

Amúgy ez is a csodálatos Amerikából indult (mint ahogy az egész médiasztár, őrjöngő tinilány jelenség is), ott már nagyon régóta megszokott dolog ez a sportban, viszont a "Draft" rendszernek köszönhetően ott megvan a szükséges egyensúly.

kroos 2008.07.22. 07:48:17

Dinya nem kapta meg a 10-est,jobb helyen van az Seedorfnál.

kroos 2008.07.22. 07:53:40

,,megtérülö igazolást mondani, mint pl. anno Zidane Madridba történö átpakolása volt..."
azért 75 millio-rt könnyü igazolni.Igy könnyü okosnak lenni.
De pl a Stuttgart vagy a Roma,3-ad ennyiböl gazdákodik,abból nehezebb mert nincs tul sok esélyed 1 van és ha az nem jön be akkor sanyi.
A madridban meg ha vesznek pl egy Gago-t 26 milláért és nem jön be akkor sincs gáz mert legközelebb vesznek egy Alonsot 30-ért.pl.

kroos 2008.07.22. 07:54:59

,,Egyszerű példa: tessék felmenni a YouTube-ra és beírni, hogy Cristiano Ronaldo. Az eredmény 80%-a tinilányok által felrakott videók,"
ha ronaldinho-t irom be akkor vagy az jön be amikor piroslapokat kap,vagy 3 évvel ezelötti cselei.

Dr Keynes 2008.07.22. 08:08:11

A szurkoló a kulcs szerintem: amíg a csapat-ot szereti és bármit megtesz / megvesz, addig ez fog menni. Ha júniusban még utáljuk a játékost, augusztusban meg, amikor hozzánk igazol visszük a sok pólót, akkor ezzel igazoljuk ezt a mentalitást, sőt: épenhogy megéri a váltogatás, hiszen Totti meg Raul meze már mindenkinek van.
Amint az érzelmes focirajongó azt mondja, hogy a csapat fontos nekem, azok akiket szeretek, ne jöjjenek ide mindig új arcok, ne cserélgessék a csapatot - akkor ez megváltozhat.

Dr Keynes 2008.07.22. 08:20:37

Kardinálispinty: igen a morál és az érzelmek mindig is irracionálisak lesznek. De az emberek többsége már csak ilyen. Vannak dolgok, amikhez érzelmileg viszonyul, vannak az anyagiaknál fontosabb értékei is.

És igazad van: a kesztyűgyártótól nem várunk el "klubhűséget" - ha az csak egy lecserélhető munka. De azért elég sok munkát lehet (kellene) nem csak munkaként tekinteni. Sokhelyütt hülyén veszi ki magát, ha egy ideig megteszel mindent legjobb tudásod szerint valakinek a sikeréért, aztán egyik napról a másikra a rivális sikeréért kezdesz el ugyanilyen elánnal küzdeni. Ennyiben persze nem egyedi a foci: ezer iparágban viszik a rivális legjobb embereit, és nemigen ütköznek a lojalitás korlátaiba: mérnökök, tervezők, menedzserek is vándorolnak.

A zenei példádra pedig (ha már ez áll közel hozzád): ez olyan, mintha a punkénekes másnaptól átmenne a Tokyo Hotelbe énekelni, mert ott több pénzt fizetnek neki.

drani 2008.07.22. 09:34:21

Szerintem az nem hangzott el, hogy azért sántítanak a profizmus-példák, mert a foci esetében jelentős szurkolói elvárások vannak olyan téren, amire egyrészt nem készítik fel a játékosokat, másrészt nem lehet üzletileg kifejezni.
Arra gondolok, hogy a szurkoló önkéntelenül is azonosulni akar a játékossal-csapattal. Amikor nyer a csapat, nem csak fizikailag megveri 2-0-ra az ellenfelet, hanem erkölcsi győzelmet arat. Ebből következően erkölcsi értékeket is rávetítenek a játékosokra mint valami mesehősökre.
Ezt pénzügyileg nem lehet kifejzni, pedig ez a motorja a 'biznisznek'. Az ebből fakadó ellentmondásokat legjobban a válogatott vs. klubok ellentétben lehet tetten érni. De ez jelentkezik a játékosok eligazolásakor is. Mert ugye miért kellene elítélni valakit, aki több fizetésért vagy jobb előmeneteli lehetőségért munkahelyet vált?
Na, hát a focistákat el lehet ítélni, mert hát ő a mi csapatunkban játszik, tehát jó ember, ő , aki győzedelmeskedik a gonosz felett. Csakhogy a játékosokat erre nem készítik fel. A futball-akadémiákon nem megingathatatlan hősöket képeznek, hanem sportolókat.

davidmoyes 2008.07.22. 09:40:39

Minderről az jutott eszembe, amit itt a kis magyar focivalóságban megélünk. Nevezetesen ha egy játékos külföldre igazol vagy csak esélye van rá (Pl:Horváth Pera és a fulhami próbajáték) akkor mindenki hozsannázik. Ugyanolyan képességű csapatok esetében ez árulás. Érdekes nem? Akkor most mi van?
Hülyék ezek a szurkolók.. :)

tjunior 2008.07.22. 09:54:58

a reklám margit átigazolási taktikája.
Kalderon vagy akárki a vezetőségtől elkezdi puhítani a kiszemeltet, mert az a tévképzetük,hogy a margit nevétől az összes játékos szájában megindul a nyáltermelés, aztán bekapcsolódik a bulvárlapjuk az AS, különböző álhírekkel, összemontírozott fotókkal,félremagyarázásokkal hátha sikerül összeugrasztani a vezetőséget a játékossal és ez megy egy jó darabig.
Kakanál ez tavaly nem jött össze, céronaldó viszont emberileg a környékén nincs a brazilnak,nála ez összejött, hát grat.

davidmoyes 2008.07.22. 10:05:14

Maverickre figyelt valaki?
Abban is sok igazság van amit ő írt, pedig én csak kispályáztam.

Walmer 2008.07.22. 10:05:43

Kardinálispintynek:

Az emberek szeretnek valamihez, valakihez tartozni, azonosulni vele. Bármi legyen is az. Én -bevallom őszintén -most találkozom először olyannal, akinek ez nem fontos. Gondolom azt is csak egy "állapotnak" éled meg, hogy éppen az az apád, aki. Vagy az a csajod, aki, vagy a kutyád, stb.
Halareal baromi jól írta. A győzelem fontosabb, mint a játék. Én kispöcskorom óta angol szurkoló vagyok. Olyan, aki inkább megnéz Egy Colchester - Exeter meccset, mint egy el Classicot. És ha Ferdinand eltöri Torres lábát az angol 16-on belül, akkor kifelé jár a szabad és esetleg sárga Torresnek szimulálásért:-) Bármilyen sportot csak így érdemes.
A profi, üzleti sport Mekkájában, az Usa-ban ez szintén így van. Filmek készültek még a 90-es években is arról a Brooklyn Dodgersről, amely 1957-ben költözött el New Yorkból. Még olyanok is nehezményezik a mai napig, akik nem is éltek akkor. De ők akkor is brooklyniak, akik sem a Metsnek, sem a Yankeesnek nem tudnak szurkolni.
Ez nem egy termék, mint a péknél a kenyér. Ez Te magad vagy.
Ha tényleg úgy viszonyulsz a dolgokhoz, mint írod, akkor nem értheted milyen az, mikor egy elbukott büntetőpárbaj után reggel hatig piálsz és filozofálgatsz a hasonló érzelmű haverjaiddal az élet igazságtalanságáról, a spori mocsokságáról, a színészkedő portugálokról, meg a kibaszott, lúzer angolokról, akik képtelenek egy kurva tizenegyespárbajt nyerni csiszolt kőkorszak kezdete óta.
Lehet nem is hiányzik és valszeg soha nem is fogod ezt megérteni, mert hát ugye ennek, az ember zsenge korában kell(ene) kialakulnia.
De azért egy kicsit irigyellek is. Baromi nyugodt életed lehet:-)

PS. Ajánlott olvsamány: Camus: Közöny

díszbohóc 2008.07.22. 10:10:24

Barnetta:
Persze penz volt ra, de a megterulest ugy ertettem, hogy Zidane nem egett ki 2 ev utan, a jateka erte meg a penzt, nem pedig a reklamerteke, mint Beckhamnek.
Na de ha meg egyet akarnek mondani, akkor Seedorf.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.07.22. 10:37:34

Fizetési sapka, draft rendszer - az NBA-ben rövidre zárták hamar a financiális problémákat. Aztán a Larry Bird szabállyal a klubhűség kibontakozására is adtak egy jó lehetőséget (igaz az állami törvények miatt kellett) , ami nagyjából működik is, bár néha csalásra is használják az általa nyitott kiskapukat.

mickeyknox 2008.07.22. 10:54:38

ennek az egésznek részben az emberekre szabadított hatalmas informáci-tömeg is az oka, a sok tv csatorna, meg a rengeteg nyomtatott és internetes sajtótermék. mint ahogy valaki írta, 10-15 éve senkit nem érdekelt, hogy kinek ki a nője, mennyit keres, mennyiért megy egyik klubból a másikba. most, ha valamelyik pukizik egyet, fél órán belül három xyz.com oldalon ezt megírják, a kiválasztott puki hplc-analízésével együtt. itt már mindenki tud mindent egy adott focistáról, és ennek egyik következménye, hogy a szurkolók jelentős hányada úgy lett fanatikus, hogy még életében nem volt egy meccsen sem. az internet és a többi médium elég ahhoz, hogy tökéletes ismeretekkel rendelkező divat- vagy fotel szurkesz legyen belőle (nem biztos, hogy pejoratív). a klubok meg ezt meglovagolják, mert ez már üzletág, nem csak sport. ez van. kifacsarják őket 30 éves korukra, de ezzel nem biztos, hogy akárki is rosszul jár. a klubnak jó, mert lesz sok pénze, a játékosnak is jó, mert neki is sok pénze lesz, a szurkolóknak is jó, mert nap mint nap sokat olvashat kedvenc játékosáról/csapatáról, és így jó mindenkinek. vannak emberek, akik ennek nem feltétlenül örül (többek közt én sem, meg még innen néhányan).... de visszafelé biztos nem fog fejlődni a foci, ez biztos, hiába tornázik platini

Walmer 2008.07.22. 11:48:04

A fizetési sapka, draftrendszer minden major sportban megvan az Usa-ban, mint ahogy kiesni sem lehet a bajnokságból. Európában azért egy draft elég nehezen elképzelhető. Ki, kik lennének a drafton? Mondjuk a salary cap nem lenne rossz, mint ahogy az sem, ha megint limitálnák a külföldi zsoldosok létszámát legalább a kezdőkben.

hmikey 2008.07.22. 12:03:24

Ronaldinho-tól azért az mindenképpen szimpatikus lépés, hogy "kevesebb" pénzért is inkább a Milan-ba ment, ebben én csak annyit látok, hogy szeretne ő focizni még, nem a fizu az elsődleges. Hogy ebből mennyi a háttérmunka, a management, azt nem tudom, de reménykedek egy kicsit. Azt a felesleget még simán le lehet dobni két hónap alatt, sőt. Amúgy nem teljesen értem, hogy mit nevezünk részéről rossz szereplésnek, 2007-2008-as idényben százalékosan alig rúgott kevesebb gólt, mint az előtte lévő idényekben, és én is sokkal fancsalibb lennék, meg elmennék bandázni, ha az edzőm le se szar (ki tudja, kinek van igaza, akármelyik lehetett pöcs simán).

hmikey 2008.07.22. 12:13:31

A másik, a klubok költségvetése, és a múltkori (asszem) ZTE - Napoli meccs kapcsán megjelent cikk, ahol a különbség a két klub között ilyen téren kb. 50 szeres (!) azt a bizonyos ábrát juttatja eszembe, amikor egymás mellett a Föld, a Jupiter meg a Nap méretét szemléltetik. Itt a Föld a Zalaegerszeg, a Jupiter a Napoli, a Nap meg a Real (v. a többi gigantoklub). Hát. Izé. Maverick meg nagyon jól írja, amit ír.

domifer 2008.07.22. 12:19:27

hmikey 2008.07.22. 12:03:24
"...Ronaldinho-tól azért az mindenképpen szimpatikus lépés, hogy "kevesebb" pénzért is inkább a Milan-ba ment.."

hmikey:

Történetesen másfél éve barcelonában élek, és így "élesben" követhettem végig az utolsó Ronaldinho utolsó 2 évéek az eredménytelensége. Nem csak a médiákból (sajtó, tv, internet) de személyesen ismerem annak az étterem vezetöje, ahová Ronaldinho rendszeresen járt külön VIP termet bérelve, oriási zabalásokat, italozásokat , drogozásokat és orgiákat produkálva (szemtanúk alapján nem a média alapján ) emiatt nagyon sokszor másnaposan jelent meg az edzésekre ha egyáltalán megjelent, sokszor rosszullétre hivatkozott stb és mindenki tudja mit produkált amikor ritkán játszott. A pénz és a dicsöség a fejére szállt, semmi fegyelem, semmi sport- vagy fociszeretet, itt Barcelonában mindenkinagyon megkönnyebült amikor megszabadultak töle, és szerencséje, hogy a Milán mégis átvette. Szóval nem volt ö egyáltalán olyan helyzetben, hogy tudott volna valogatni az ájanlatok között, nemhogy nagyobb pénzösszegért átigazolni valahová!

hmikey 2008.07.22. 12:35:40

domifer: Hát akkor neked előbb hiszek, asszem :)
Mindenesetre én szeretem, amikor jól játszik, szal' drukkolok neki, hogy vissza tudjon térni önmagához. Talán Kaká segíthet neki, meglelkipásztorkodja :D

domifer 2008.07.22. 12:39:10

hmikey:

Igen, valami máris meginduhatott benne, mert lefogyott (többek között meghízott is) és lelkesnek tünt az átigazolás miatt , tovabbá nagyon akart játszani a Brazil valogatottban az Olimpián, szóval a foci miatt én is úgy gondolom, hogy jó lenne, drukkolok hogy úgy játsszon mint régebben! Szóval az ö esetében az átigazolás (kevesebb pénzért) kijozanító hatással is lehetne :)

kroos 2008.07.22. 13:06:45

Fergi ugyanazt a gusztustalanságot csinálja minr a Reál, pedig mindig ö van a legjobban kiakadva.

kroos 2008.07.22. 13:35:13

Ha már nagy igazolások...a Zidane árából vett buffon-nedved thuram- 3-as.

neeskens 2008.07.22. 13:52:11

Való igaz, a foci egész kultúrája megváltozóban van. Ez talán Angliában a legszembetűnőbb, körülbelül a 80-es évekig a foci egy volt a nagyon népszerű sportok közül. A meccsekre elsősorban az alsó középosztályból, illetve a munkásosztályból jártak szurkolók.
A 90-es évek elejétől - nem mellékesen a tragédiák hatására - megváltoztak a stadionok, az ülőhelyek olyan drágák lettek, hogy a szurkolókat középosztályos, nagyobb vásárlóerőt jelentő nézők váltották fel. A műholdas közvetítések révén a meccsek a világ minden tájáról elérhetővé váltak a nagy klubok pedig fokozatosan globális intézményekké alakultak át. Elvesztették a városhoz, vagy a városrészhez való kötődésüket, bizonyos értelemben a hagyományaikat is.

Szerintem az elmúlt évtized pedig fokozatosan a showbusiness felé nyomta el a sportágat, Beckham ennek a tipikus példája. Sokkal inkább médiaszemélyiség,mint focista.

A játékosok vándorlása tulajdonképpen ennek a folyamatnak a természetes része.a játékosok gyakori klubváltása. Egyre kevésbbé érvényesülnek érzelmi,vagy sportszakmai szempontok.

kroos 2008.07.22. 14:15:25

Blatter Reál drukker....

BruceWayne 2008.07.22. 14:21:24

Az is megérne egy külön cikket ami az Arsenalnál folyik egy ideje, alig tudnak valakit megtartani a húzóembereikből....

díszbohóc 2008.07.22. 14:25:27

A normalis kepessegekkel rendelkezo kulfoldi jatekosok elobb-utobb lelepnek Angliabol. Lehet, hogy sok a penz, de azert egy (gumicsont) CR-nek hosszutavon nem jelent kihivast ugyanazzal a csellel megetetni az angol [...] vedoket.
Csak felve jegyzem meg: a PL-neg szerintem csak a sajtoja nagyon jo...

szferi 2008.07.22. 14:39:34

nerazzuri: csak mert nem is igazán akarnak

CS0ki 2008.07.22. 14:40:27

"A madridban meg ha vesznek pl egy Gago-t 26 milláért és nem jön be akkor sincs gáz mert legközelebb vesznek egy Alonsot 30-ért.pl."

Barnetta, te állandóan többet írsz, ha reál igazolásról van szó...Miért? Gago 20,4 milla volt. Nem kevés egyébként, de szerintem az utóbbi évek egyik legjobb madridi igazolása volt, szenzációs játékos már most is, és mi lesz még belőle...

kroos 2008.07.22. 14:48:59

Én csak azt mondtam hogy van olyan csapat akinek belefér 3.4 rossz döntés van akinek az élete függ egy döntéstöl is.
,,az utóbbi évek egyik legjobb madridi igazolása volt"
ezt te se hiszed el. Ha Guti Diarra Sneider együtt van akkor be se fért.

kroos 2008.07.22. 14:52:29

ns:
„Valóban elköszöntem a klubtól, s a vezetők igen korrektek voltak velem. Sok sikert kívántam az együttesnek, de úgy tűnik, lesz jobb, külföldi lehetőségem. A Nyíregyházához nem térek már vissza, hiszen ott most épül a gárda, és nem lenne sportszerű a részemről, ha ezután újra jelentkeznék” – mondta Bárányos Zsolt július 8-án.

megmondó 2008.07.22. 14:52:38

amúgy tényleg nem értem hogy miért van mindenki kiakadva gagon, szerintem nagyszerű játékos, diarránál mindenképp jobb. a hibás igazolás saviola volt - illetve ő sem lett volna az csakhát a faszfej edző esélyt sem adott neki. c. ronaldo érkezése azért lenne szar mert akkor robben még ennyire sem tudna kibontakozni pedig az egyik legkedvencebb játékosom.

kroos 2008.07.22. 14:52:59

Bárányos Zsolt hétfőn aláírt a Nyíregyházához…

CS0ki 2008.07.22. 14:57:07

",,az utóbbi évek egyik legjobb madridi igazolása volt"
ezt te se hiszed el. Ha Guti Diarra Sneider együtt van akkor be se fért. "

De, így gondolom. Ha ők hárman együtt vannak a pályán, akkor valóban nem fér be, csakhogy a szezon vége felé Diarrát padoztatta és Gago játszott, ráadásul remekül. És még csak most kezd belejönni.

danesdzsu2 2008.07.22. 15:16:20

Kardinálispinty: ha téged csak a profizmus, meg a jó játék érdekel, akkor gondolom kizárólag Bach-ot és Mozartot hallgatsz, a legnagyobb profik előadásában.

kroos 2008.07.22. 15:21:22

Nem Gago-val van bajom,hanem azzal hogy valakiért kiad valaki 26 millio-t,akkor az a minimum hogy jó legyen.És akkor még be se fér + ha játszik minden második passza rossz.
Ha valakiért ennyi pénzt adnak akkor óriási az elvárás vele szemben,ez + terhet jelenthet a Gagoknak.Mert attol hogy annyi pénzt adnak ki ért mint Vieira-ért attol még a francia 2 klasszisal jobb.

kroos 2008.07.22. 15:22:59

A lényeg hogy játékos-párti vagyok,és sokszor a játékosok(akik emberek) isszák meg a levét a Mijatovic Abramovic stb féle hülyeségeknek.

shinigami 2008.07.22. 15:34:39

persze csak ha nem a madridrol lenne szo akkor gagoert sem kertek volna 20at nembeszelve a pepert adott 30rol...
es ugye gago meg fiatal...

"A lényeg hogy játékos-párti vagyok,és sokszor a játékosok(akik emberek) isszák meg a levét a Mijatovic Abramovic stb féle hülyeségeknek."
ez pedig igaz

BruceWayne 2008.07.22. 15:38:29

barnetta: nyílván épeszű játékos ha nem világklasszis vagy őstehetség akkor nem igazol a realba

kroos 2008.07.22. 15:40:14

és azt ki dönti el?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.22. 15:51:52

@Walmer:

Ez a másik véglet. Focit (meg bármit) nézni nagyon sokféleképpen lehet, illetve érdemes.

Én például nem tudom, hogy irigyeljem vagy sajnáljam-e a futballszakembereket, akik eredménytől függetlenül csak a játékot szemlélik, és szinte tudományos módon magyarázzák, hogy mi miért történik.

De ugyanígy nem tudom, hogy irigyeljem vagy sajnáljam-e azokat a fanatikus drukkereket, akikben olyan erős a kötődés egy klub vagy csapat iránt, ahogyan írod.

Azt látom, hogy a foci e téren valóban átalakult kissé. Minél több meccs elérhető, annál kevésbé ünnep egy-egy nagy csata, annál jobban lazulnak a kötődések, annál inkább termék és nem élmény lesz a foci. De ez nem jelenti azt, hogy az igazi szurkolók "kihalnának". Csak tendencia, hogy egyre több olyan focinéző lesz, mint kardinálispinty, akit pusztán a játék színvonala érdekel, és nem ÁTÉLŐ, hanem FOGYASZTÓ.

davidmoyes 2008.07.22. 16:00:43

Pedig az átélés emeli az élvezeti értéket.. ..szerintem.

BruceWayne 2008.07.22. 16:02:22

OFF:
Oleguer az Ajaxé,yippiájéééóóó!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.22. 16:18:34

@davidmoyes:

Naná, hogy emeli. :-)

Példa jön. Mindenki szerint dögletesen unalmas volt az Eb-n a spanyol-olasz meccs, én meg, mivel elfogult voltam, hihetetlenül élveztem, és máig tartom, hogy az Európa-bajnokság egyik legjobb meccse volt.

(Vicces különben, hogy e tekintetben a véleményem valószínűleg egybeesett az igazi szakértőkéével, igaz, voltaképpen véletlenül.)

BruceWayne 2008.07.22. 17:07:34

az Eb egyik legrosszabb meccse volt, más kérdés hogy mivel elfogult voltál így nagy volt benned a feszültség a meccs alatt, így neked izgalmasak tűnhetett, mint ahogy egy magyar bajnoki is pl lehet jó meccs a pálya széléről a lelátói hangulatban, a tévén keresztül ez pl sokszor nem jön át így aki a fotelből nézi lehet lefikázza

nordsee 2008.07.22. 18:11:39

Annó, Körmenden nagyon erős volt az utánpótlásnevelés, mindig lehetett a fakóba markolni jó képességű patriótákért. Kisvárosi, rosszul pénzelt csapatként nem is volt más lehetőségük. A szigorú helyi mag köré max. néhány légiósra volt pénz. Jóleső érzés volt a Fehérvárnak, Honvédnak üvölteni, hogy "Össze vagytok vásárolva, hejj, hejj!"
Halm Roland őshonvédos érkezésétől datálható, hogy ezek a rigmusok kezdtek eltűnni. Már a szurkoló sem árulózta a tőlünk "összevásárolt" ellenfelet. Most, hogy négy külföldi kezdő van, már csak mosolykeltő emlékek ezek.

Ahogy Heinrich is írta, a ciklus úgyis fordul majd egyet. Helyrezökkennek ezek.

Az NBA-t is hozta valaki, ott egy fizetési sapka alá kell beszorítani a játékosbéreket. Ha a BL tényleg liga lenne ott is lehetne szabályozni ezt. De minek? Ott azt a célt szolgálja, hogy egy gazdag csapat ne tudjon értékes játékosból többet tartani, így erőfölénybe kerülni. Az Európai fociban az értékes játékos az, akiért sok pénzt adnak. Így lehet, hogy nem mindig a Reál nyeri a BL-t, de még a hazája bajnokságát sem. De hát nem az én pénzemet költik, meg azt sem gondolom, hogy kétségbeesve keresik, melyik vánkos hajába dugták a megtakarítást.
Majd egyszer csak nem éri meg ezeket a pénzeket kifizetni. Kicsit lejjebb ereszt majd a lufi. Újra "értelmet" nyer a klubhűség. (Mi az?)
Pár Juvés meg egyébként is tudja már, hogy jobb lett volna Turinban, mint kurválkodni. :))

davidmoyes 2008.07.22. 20:02:42

:) Csöncsön ez jó!
Nekem is volt már ilyen..
Holnap is elégedett lennék, ha egy lesgóllal és egy "véleményes" tizivel jutnánk a döntőbe "nagy taktikai csata" után. De ez már visszavezet pinty szurkolással kapcsolatos vitájához.

Romanes eunt domus 2008.07.22. 20:29:44

#Csöncsön 2008.07.22. 16:18:34

Nekem detto ugyanilyen volt a 2003-as BL-döntő. kb. 3 óráig a körmöm lerágtam izgalmamban,az egészet fokozta, hogy 13 évesen életem első Milan BL-döntőjére készülődtem. (99 óta vagyok Milan-drukker) másnap pedig egész nap hallgathattam a suliban, hogy mekkora szar volt az egész meccs. Azóta se néztem meg újra soha, csak a büntetőpárbajt.

davidmoyes 2008.07.22. 21:05:34

Nem tudom.. én már többször végignéztem a vidi-vasas kupadöntőt. :)

danesdzsu2 2008.07.22. 21:23:06

davidmoyes: ha másodszor is izgultál, menj terápiára.

"Jó napot, davidmoyes vagyok Videoton-függő vagyok, már egy hónapja nem voltam meccsen..."

davidmoyes 2008.07.22. 21:35:07

előfordulhatnak látási problémák is: "egy ideje mindent piros-kékben látok"
esetleg "felugrom a teraszon ünnepelni, ha egy nagyobb rovar a szunyoghálóba vágódik"

Biztos lennének még szimptómák.. :)

BruceWayne 2008.07.22. 22:16:00

moyes Hajrá Diósgyőr! :-)

kroos 2008.07.23. 07:47:25

Official: Roma Make Mutu Bid
ha már ugyis elment Guily meg Mancini,akkor nem kell eröltetbi a szélsöjátékot,lehetne egy agrssziv 4-3-3, elöl Mutu,Totti,Vucinic 3-assal.Középen Aquillani,Pizza,De rossi.
Popp várom véleményed.

kardinálispinty 2008.07.23. 09:33:36

Walmer!
Most hagyjuk is azt, hogy én szerintetek mit veszítek vagy sem, lényegtelen, azt hiszem elmondtam, nem fogunk ezügyben közelebb kerülni. A lényegesebb: az én hozzáállásom kellene ahhoz, hogy a futball olyan legyen, amilyennek ti akarjátok, de mivel a hozzáállásotok olyan, amilyen, ezért a futball olyan, ami inkább az én mentalitásomnak felel meg. Szar ügy. Valaki fentebb írta, remekül, hogy ti a focistában mesehősi tulajdonságokat véltek felfedezni, az aktuális csapattag mindig az abszolút jó, és ha eligazol, attitűdöt kell váltani, ami bizony meghasonláshoz vezet. Megint szar ügy. Mondom, én megértelek téged, semmi baj nincs ezzel, csak lásd be, hogy pont attól lett a futball kurva, hogy ti sport helyett vallásnak érzitek. És ezért van benne nagy pénz (ld. szcientológia, katolicizmus). A Camus-mű jó, hogy szóba került, úgyis rég olvastam, most majd legalább előveszem, hogy így emlékeztettél:)

kardinálispinty 2008.07.23. 09:38:11

Ha foci "csak sport" lene, ehhez mért mennyiségű pénzzel, akkor kik mennének focistának? csakis azok, akik számára futball és a csapat valami több. De mivel óriási pénzek vannak benne, ezért érdemes szakmaként is művelni. Márpedig a szakmunkástól az ember ne várja el a családi vállalkozás tulajának hűségét.

kardinálispinty 2008.07.23. 09:41:55

+ még egy dolog: a mai focihoz leginkább a mai forma1 hasonlít, csak ott nem képmutatóak, és száguldó cirkusznak hívják eleve. Erről mi a véleményetek?

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.07.23. 10:20:58

Barnetta, most te vagy Roma drukker vagy, v csak szimplán be akarsz nyalni poppnak.

kroos 2008.07.23. 10:23:23

Nem vagyok Roma drukker.
Ezzel válaszoltam is :DDDDDDD

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.07.23. 11:04:39

Attól, hogy ajánlatot tettek mutuért még nem biztos hogy elmegy, ill. elengedik. Bár miért ne menne, hisz "A" Roma a kérő. Ha nincs szélső játék, akkor az egresszív 4-3-3-at hogy kell elképzelni, hogy nekirontanak a 4 védő 1-2 előszűrős középpályás védelemnek szemből?

kroos 2008.07.23. 11:15:57

Ha a Barca megtudta csinálni ezt Giulyval,edmilsonnal,Deco-val,Marquezzel.,akkor miért ne menne Mexes-sel,Tottival Aquilannival?

ApukadHUN 2008.07.23. 11:25:28

szép dolog a férfibarátság:)

kroos 2008.07.23. 11:29:31

Persze nem ugyanaz a 4-3-3 lenne,mert ez inkább karácsonyfa és a rombusz közötti átmenet lennea 3 kp elött mutu totti oszt élöl Vucinic..vagy ilyesmi.

mickeyknox 2008.07.23. 11:51:00

kardinális:

a forma 1-es hasonlat azért sántít... ez még nem technikai sport, az új, sokba kerülő játékost azért nem nevezném új fejlesztésű alkatrésznek...

kroos 2008.07.23. 12:23:54

És Meira mi a sz* ért cserélte el a Stuttgarti karszalogot a Galata Mezéért?

kroos 2008.07.23. 12:42:50

Ok ez a pénzes cucc meg hogy tul sokat keresnek de Kezdem megérteni Adebayor-t aki nyavajog hogy ,,csak" 30 ezret keres hetente, mig a hasonlo csapatokban játszok ennek 3-4 ill. 5-szörösét.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.23. 17:26:28

"a mai focihoz leginkább a mai forma1 hasonlít, csak ott nem képmutatóak"

Mi a véleményem? (Ha már kérdezted?)

Az a véleményem, hogy a Forma1-nél unalmasabb sport nem létezik. Még az országúti kerékpárt is veri, mert ott legalább a táj szép.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.07.27. 00:44:23

"+ még egy dolog: a mai focihoz leginkább a mai forma1 hasonlít, csak ott nem képmutatóak, és száguldó cirkusznak hívják eleve. Erről mi a véleményetek?" - szóval a foci azért volt olyan népszerű a kezdetektől fogva és azért lehetett a nép játéka, mert egy labda elég hozzá, oszt máris szólhat, akár a grundon, a strandon, az udvaron és a pitvaron, de hagyományosan sok a foci pálya is. Ezért aztán a nép körében hamar népszerűvé válhatott. Csakhamar megteltek lelátók is mert megalakultak a kerületek, falvak, városok csapatai, melyekkel faszán lehetett azonosulni, annál is inkább, mert a saját vagy a szomszéd fiú, a kuzin és az unokaöccs is bekerülhetett, ha elég tehetséges volt.

Ma már máshogyan, de még nagyobb kiemelkedési lehetőség a szegény kölyköknek ez a játék. Ezek miatt annak ellenére sem fog hasonlítani sohasem Forma-1-hez, hogy hasonszőrű tőkések állnak mindkettő mögött (bár szerintem a nagy forma 1-es guruk Ecclestone és Briatore a Queens Park Rangers tulajaként könnyűnek bizonyulnak Abramoviccsal, Morattival vagy Malcolm Galzerrel szemben). A Formula 1-ben viszont ahhoz, hogy valaki naggyá válhasson bizony szükség van a papa nem kevés pénzére és áldozatvállalására még ma is.

És persze valóban kialakult egy globális kör amelyik már mint terméket fogyasztja a focit is, de a tőke által brandekké formált nagycsapatoknak meg van a maguk történelme, így az apák és nagyapák klubszeretetétől megfertőzött lokális szurkolói is. A képmutatásnak nevezett eltértő Formula 1-es tőkésektől eltérő mentalitás meg épp helyi szurkolók érzékenysége miatt lehet. A Real Madridnál és Barcelonánál például még mindig a regisztrált szurkolók döntik el, hogy ki legyen klub elnöke, és nem az ázsiai fogyasztó, aki a Ronaldo mezeket vásárolja.

Az európai fociban elképzelhetetlen, hogy a semmiből alakuljon egy csapat, és pár év alatt ott legyen a legnagyobbak között, a Formula 1-ben viszont igen.

barnetta megszólításra továbboffolva pedig: azért nem szép letagadni szimpátiádat a farkasok iránt. Sajnos Mutura tett ajánlatunkat egyelőre visszautasította Fio. Meglátásodban viszont lehet valami már csak az egész pályát bejátszani képes szélsőhátvédeink miatt is, de főleg azért, mert két év alatt kiismerhette csapat taktikáját az európai élmezőny is. Úgyhogy én is amondó vagyok, hogy Spalletti újítani fog.

kroos 2008.07.28. 08:09:32

Jellemzö rád Popp...sosem vagy itt mikor igazán szükség lenne rád...
süti beállítások módosítása