Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A válogatottak védelmében

2008.07.10. 15:59 _benito

Mi amikor lent fociztunk a szomszédos általános iskola pályáján, mindig átkeresztelkedtünk valamelyik aktuális focisztárrá (nincs értelme tagadnod neked sem…), aztán ahogy cseperedtünk, már olyat is játszottunk, hogy a szabadrúgásnak nekifutva neveztük meg, kinek a technikájához hasonlóan kívánjuk a sarokba tekerni/bombázni/ejteni, vagy éppen Nagytibizni (= csukott szemmel és nyitott szájjal történő bombázás minimum kilenc méterről ráfutva, ami ritkábban hoz látványos eredményt, ámde akkor…!), a labdát. Általában azért válogatott játékosokat választottunk, nekünk már ugyan nem Puskásék jutottak, de azért még sokkal könnyebb dolgunk volt, mint a maiaknak – mármint azoknak, akik még nem szarnak rá iszonyat magasról.

A válogatott, az fontos dolog. A szurkolóknak legalábbis nagyon. És a szurkoló nem érti meg, hogy létezhet olyan, hogy valakinek mégsem olyan fontos. Mármint olyannak, aki az lehetne. Mert amikor az ember elkezd sportolni, és már elég idős ahhoz, hogy nem csak időt tölt el vele, hanem komolyabban is veszi, egyetlen cél lebeg előtte: a válogatott. Képviselni akarja az országot, látja magát a dobogó tetején, aranyérem, himnusz, papírzsepi. És mégis előfordul, hogy hívnak valakit, aki nem jön. Őt ez olyan nagyon nem érdekli. Vagy jön(ne), de feltételeket szab. Nem kiugrik a bőréből, hogy ott lehet, hanem bemondja, hogy izé. Csak ha ő lehet a tízes.

Ezen felbátorodva a klubok odáig merészkednek, hogy kijelentik: nem engednek el egy játékost… hova is? Ja, igen, az olimpiára. Mert akkor az ott megsérül, vagy elfárad, vagy összeszed valamit egy helyi lízingtyúktól (bizony, volt ilyen, megírta a zinternet). A dolog védhető, hiszen nem kevés pénzt áldoznak egy-egy játékosra, és érthető, hogy szeretnék a milliókért vásárolt emberkéket arra használni, amiért vették őket, de azért álljon már meg a menet.

A Real Madrid az argentin Heinzét nem engedi ki Pekingbe, az Inter Burdissóval pörlekedik (majdnem mindegy, úgyis lelép Párizsba) ugyanezért, Benítez a hollandjait nem szeretne a felkészülés végén elveszíteni, a Barcelona pedig kerek perec kijelentette, hogy Ronaldinho nem megy az olimpiára, és kész. Aztán Ronnie fogta magát, és Dunga hívásának eleget téve közölte, hogy ő bizony ott lesz (és kész). Neki egészen más motivációja is van a válogatottban való szerepléshez, az egész évben – sőt, most már lassan másfél éve – mutatott formája messze van attól, ahova az egész világ pozícionálta a játékost 3-4 évvel ezelőtt, így neki különösen kapóra jön a lehetőség – és élni is fog vele, hiába erősködik a Barca.

A válogatott a futball csúcsa. A klubok, a BL és a többi csak utána jön, egyik sem lehet olyan fontos, mint az embernek a saját hazáját képviselni egy nemzetközi meccsen. Mégis, a legtöbb játékosnak sokkal fontosabb, hogy sérülés nélkül megússzon egy-egy válogatott meccset – ha egyáltalán haza méltóztatik fáradni. Tudjuk mi is, mit teljesítenek a top-játékosok szezononként, ennek ellenére elfogadhatatlannak tartjuk, hogy valaki lemondja a válogatottságot úgy, hogy közben vidáman rohangál a klubjában (van magyar példa, de le sem írjuk a nevét az átokfajzatnak).

Az áldozat pedig pont az olimpia lett. A legnemesebb sportesemény, amit megnyerni minden sportoló álma – kivéve a futballistákat. A futball azonban az évek során egyszerűen túlnőtte, és ez odáig vezetett, hogy az olimpiai focitorna leginkább az U21-es Vb-hez hasonlít. Szegény szövetségi kapitányok meg vihetnek ugyan magukkal három túlkorost, de általában hiába kilincselnek azoknál a játékosoknál, akik a nagyválogatott meghatározói (ha még megpróbálják egyáltalán), ezért inkább olyanokkal töltik fel a keretet, akik a felnőtt válogatottban nem jutnak szóhoz, és belefér nekik egy kis nyárvégi focizgatás.

Ezek után persze nem csoda, hogy az olimpiai focitornát csak a legelvetemültebb szurkolók várják, meg persze azok, akik a közvetlen utánpótlásra kíváncsiak (meg mi az NST-nél, akik majd jól végigvezetjük az egész tornát). Szomorú dolog ez, hiszen a világ legnagyobb sporteseményének igenis jogos volna otthont adnia a világ legjelentősebb futballeseményének is, ez azonban nem több, mint utópia. Pont úgy, mint az, hogy a klubok büszkék legyenek rá, hogy játékosaikat elviszik a szövetségeik az olimpiára, vagy az, hogy a játékosoknak mindennél többet jelent a címeres mez.

83 komment

Címkék: olimpia több mint foci válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr43562404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.07.10. 17:34:41

A modern futball megforduló preferenciákról is szól, nem valami szép, de el kell fogadni, a válogatott már gyakran csak púp. Ez ellen felszólalni jogos, lépni az ügyben viszont minimum aggályos.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.07.10. 17:48:58

OJ kommentjéről ez a hír ugrott be, ez kb. két hete volt:

Gigi Becali, a Steaua Bucuresti labdarúgócsapatának elnöke százezer euró prémiumot fizet minden játékosának, aki visszautasítja Victor Piturca szövetségi kapitány meghívását a válogatottba

'-Nem azért igazolok le egy futballistát, hogy ne játsszon a válogatottban, viszont azt gondolom, hogy mi egy család vagyunk, és a játékosok szolidárisak velem - mondta Becali a Gazeta Sporturilor című sportnapilapnak.

Tudja ezt valaki értelmezni?

wilbury 2008.07.10. 17:53:10

"A legnemesebb sportesemény, amit megnyerni minden sportoló álma". Sajnos ezt igaznak gondolják sokan. Nekem személy szerint hányingerem van az olimpiától, ettől a művi, mesterkélt világtól. Sokkal szimpatikusabb egy adott sportág VB-je, ahová tényleg a legjobbak jutnak ki, nem pedig a "nagy-nagy barátság a népek között, így minden földrész ugyanúgy képviselje magát hazugság" típusú kvalifikáció.

Máskülönben a posttal egyetértek a válogatott vs. klubfoci ügyében.

horas 2008.07.10. 18:18:29

jó dolog az olimpia de teljesen felesleges szerintem oda a foci,ebben a formájában már szerintem felesleges,a fiataloknak ott vannak a korosztályos vb k,eb k a nagyoknak meg a bajnokság,a kupa,a BL,az Uefa kupa,Eb k Vb k minek az olimpiára ílyen felemás csapatokat kiküldeni...engem nem érdekel az biztos ha menni fog a tv be megnézem de nem fogok semmit lemondani miatta...

horas 2008.07.10. 18:24:29

A válogattot témahoz meg annyit,van különbség Huszti féle hazamegyek a picsába ha nem játszom meg Totti féle már nem tudok játszani,örülök ha Roma meccseken ott tudok lenni...Meg a Raul,meg a Del Piero elkispadozna a válogatottban a kis faszopó Huszti gyerek meg haza megy mert ő nem kezdő elszállt az agya mert lőtt egy gólt egyszer a BAyernnek amivel meccset nyertek..húúú soha többet nem hívnám meg,akár mennyire foghíjas a magyar válogatott és megérzi a Husztit akkor se hívnám meg soha többet azt a kis buzit!!!rohadjon meg hannoverbe

Lojzi_ 2008.07.10. 18:32:25

Erről enyhén szólva is más a véleményem.

. Olimpia.
a.) Az Olimpia nevű doppingversenynek a sporthoz szerintem kevés köze van.
Olyan sportokat, amelyeknél csak az erő, a sebesség, állóképesség, stb számít nem érdemes nézni, mert aki ott van az mind doppingol.
Van akinek annyi pénze van, hogy kiváló új szereket engedhet meg magának, de alapvatően ő is doppingol. Az ő mai doppingjaikkal fognak lebukni a szegényebb országok képviselői Londonban. Szerintem a focisták is nyomnak valamit, de sok értelme nincs, mert cseszheted a doppingszert, ha a kapus kiejti a kezéből a vizes labdát.
b.) Az Olimpiának elvileg az amatőr sportról kellene szólnia, legalábbis az ókori játékok célja is ez volt, meg az újkori feltámasztáskor is ez volt az alapötlet. Ehhez képest mindenki látja, hogy miről szól. Nem másról, mint a profit maximalizálásáról.
c.) Nem szóltunk még az undorító helyszínválasztásokról, a propagandáról és az egész hisztiről, ami körülveszi. Nekem hányhatnékom van tőle.

2. Foci és Olimpia
A FIFA sosem hagyja, hogy más szervezet komoly világversenyt rendezhessen, mert nem esett a fejére. A focit én kivenném az olimpiai sportok közül inkább, minthogy ezt a bohózatot négyévente végig kelljen szenvedni. Arról nem beszélve, hogy a klubok teljesen jogosan háborognak, ha kulcsjátékosaik döntenek úgy, hogy egy kis haknizás kedvéért szarnak a komoly munkára és a szezon első komoly mérkőzéseire. Én sem örülnék, ha a munkavállalóm lelépne egy hónapra a törvényben meghatározott éves szabadságkeretén túl. Pláne akkor, ha ezzel még a munkaképességét is veszélyeztetné.

3. Válogatottak.
A FIFÁ-nak át kellene gondolnia, hogy meddig van értelme fenntartani a válogatott tornákat. Ha az első csapat áll fel 11 olyan játékossal, akik - a múltkori Olimpiai megnyitó riporterének szavajárását használva - nem a szülőföldjükön látták meg a napvilágot? Vagy ha a csapatok fele? Vagy ha minden csapat?

4. Klubok és válogatottak.
a.) Szerintem teljesen jogos a klubbok igénye, hogy ha kötelező elengedni egy játékost, akkor térítse meg a kárukat a nemzeti szövetség, ha a játékos válogatott találkozón sérül meg. Például marhára megérte Riberyt EB-re küldeni. Azért a három bukott meccsért kihagyja a teljes felkészülést, meg a szezon első két hónapját. Rumennige,m vagy Klinsmann helyében én sem csapkodnám földhöz a seggem örömömben.
b.) Ha már így van, hogy el kell engedni a játékosokat tornára, akkor miért nincs a jégkoronghoz hasonló lebonyolítás, ahol a világverseny egyben selejtező a következőre. A tököm kiváncsi a legizgalmasabb szezon közben arra, hogy Hollandia veri meg jobban Grúziát, vagy Németország Máltát. Esetleg az olaszok Albániát.

5. Válogatottságot lemondó játékosok
Inkább mondja le 5-10 sztár országonként a válogatottságot, minthogy látványosan alibizzen a címerrel a mellén. Játszon az, akinek valóban fontos.

Strigo 2008.07.10. 19:20:40

Akik most itt kárognak, azok mit csináltak '96-ban, mikor az olimpiai csapatunk játszott a csoportmeccseken?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.07.10. 19:27:08

heinrich

Itt az értelmezés: "A porondmester én vagyok. Ha nem tetszik, mutatom a kijáratot." :)

halareaal 2008.07.10. 20:41:48

"Szomorú dolog ez, hiszen a világ legnagyobb sporteseményének igenis jogos volna otthont adnia a világ legjelentősebb futballeseményének is, ez azonban nem több, mint utópia."

ez valóban utópia a futball annyira kinőtte magát, hogy egyszerűen nem fér be az Olimpiára. gyakorlatban is lehetetlen lenne, megszervezni/lebonyolítani.
az Olimpia pedig pont hogy az amatőr sportolóké(elvileg), ezért teljesen jól van így, h a fiataloik játszhatnak. sőt, ez akár a kluboknk is jó lehet, mert lehet válogatni az utánpótlásból. még annyit, hogy Argentína csapatában ennek ellenére ott lesz Riquelme, Aguero, Messi, Mascherano, Gago, és még vki az u21en kívül. fossá vernék a magyar nagyválogatottat.

egyébként ha Gagot elengedik a Realnál, Heinzét miért nem? a védelem elbírná, szinte nemis játszott.

szferi 2008.07.10. 21:04:33

Tökéletesen egyetértek a válogatottak mitizálásával - a válogatott tornák a sportág csúcsa, ehhez képest akármilyen klubverseny-kiírás csak halovány utánzat.

Az utolsó gondolatsor viszont sántít, csak egy trónja lehet a válogatott focinak - vagy olimpia, vagy vb, a kettő együtt nem menne, az egyiknek törvényszerűen degradálódnia kell. a sportág szempontjából, sztem benito, előtted sem kétséges melyik a jobb választás (és az olimpia szempontjából is talán így a jobb, egy erős focitorna mértéktelenül elhalványítaná a többi sportesemény jelentőségét)

Viszont így az olimpiai torna tényleg csak bohózat, a NOB és a FIFA együttes szégyene. Ha pedig, mint valaki fentebb javasolta, kivennék a focit az olimpiai sportok közül, az az egyik szervezetnek óriási pofon lenne. Igazából nincs jobb megoldás.

Lojzi_ 2008.07.10. 21:22:58

Mondok mást!
Legyen amatőr foci az Olimpián! Az simán beleférne.
Olyan srácok, akik pékek, meg kamionsofőrök, meg mérnökök, és nem valamelyik elitliga profijai. Az Olimpiai kapitány járhatná körbe a legmagasabb szintű országos bajnokságokat, és gyűjthetné a tehetségeket.
Azok a srácok biztos meg is dolgoznának a pénzükért.
És érdemes lenne nézni is. Nem az a hideg profizmus, hanem lelkesedés, de néha buta hibák, potyagólok, itt tényleg váratlan lehetne egy gyönyörű csel, vagy egy klasszis megoldás. Olyantól mindig jobban szeretem ezeketis, akiben nem vagyok biztos, hogy másodszor is meg tudná csinálni...

rexford 2008.07.10. 21:30:38

Lojzi, mást most már ne mondjál. Hadd emésszük egy kicsit azt, amit eddig mondtál.

Romanes eunt domus 2008.07.10. 22:33:32

Pont erről az olimpia vs. foci témáról olvastam mostanában egy írást Hegyi Ivántól. Azt taglalta benne, hogy ha a nagyválogatottak szerepelnének Pekingben, az lényegében egy második vb lenne; két évvel az előző, és 2 hónappal az EB után. Más megközelítésből, mindenki a focival törődne (mivel lényegében megint egy VB lenne, ami a világ legnézettebb sporteseménye), és a kutyát nem érdekelné pl. Tyson, a Búza újabb világcsúcsa, Phelps újabb 154 aranyérme vagy vmi kis csöves nemzet (pl. Grúzia) vmilyen nemzeti csapatának hihetetlen győzelme a tökesélyes amerikaiak ellen.

madbalee 2008.07.10. 22:38:28

benito_ által levezetett módon lehet pl Rocchi az olimpiai keret tagja. Az EB-keretnél fel sem merült a neve:)

horas 2008.07.10. 22:39:18

Strigo és arra emlékszel,hogy jutottunk ki?

Vaader 2008.07.10. 23:44:28

Szerintem a foci egyszerűen csak kinőtte az olimpia kereteit, kb. 80 éve. Én abszolút nem bánom ezt, tényleg fura lenne 2 évente csúcstornát látni (olimpia VB) és akkor még az EB-kről nem is beszéltünk. Az olimpiai cirkusz meg főleg nem hiányzik. Papolnak itt a sportszerűségről. Mégis mitől sportszerűbb egy olimpiai kézilabdameccs egy kézi VB-nél? A doppingról meg ne is beszéjünk.

krystian · http://detektorok.blog.hu/ 2008.07.10. 23:44:50

"A legnemesebb sportesemény, amit megnyerni minden sportoló álma – kivéve a futballistákat."

Tenisz?

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.07.10. 23:59:17

hát srácok, én nézni fogom az biztos,

bár semmit nem tok előre, mik a csoporto, drága kolumbia kinn van? azért jó az olimpiai foci, mert annyira nem szarja torkon az egészet dél amerika és afrika. lásd keménytökú ronaldinho

persze magyar embernek alapvetően az olimpia a vizilabdáról szól....

szbszig 2008.07.11. 03:55:14

Akkor játszunk 1-2-3-at itt is:

1. Számomra mindig is a válogatott tornák fogják a csúcsot jelenteni. Összevásárolhatnak a sztárklubok akármilyen sztárcsapatot, indíthatnak akármilyen szuperligát, a válogatott meccsek hangulatát sosem fogják tudni visszaadni. Arról nem is beszélve, hogy vb és Eb csak négyévente van (egyéb kontinentális bajnokságok sem sokkal gyakrabban), így a presztízs is sokkal nagyobb egy-egy ilyen tornán.

2. Az olimpián viszont a foci számomra csak egy sportág lesz a sok közül. Természetesen figyelemmel követem majd az eredmények alakulását, meg legalább a döntőt biztos megnézem, de alapvetően nem erre fogok koncentrálni. Mint ahogy igyekszem a többi közül se semelyikre.

3. Azért az nem olyan egyszerűen történik általában, hogy egy játékos megunja a válogatottságot, és egyik pillanatról a másikra bejelenti, hogy ennyi volt, köszöni szépen. Pont ma olvastam a hírt, hogy Trézéguet "örökre, megmásíthatatlanul és visszavonhatatlanul" lemondta a válogatottságot a paprikajancsi (a Domenech) miatt. Mert hogy már évek óta hadilábon állnak egymással, de a paprikajancsinak az Eb-n nyújtott alakítása tette be nála végleg a kaput. Pedig ő ment volna szívesen, de a franciáknak inkább a paprikajancsi kellett, és kell továbbra is.

szbszig 2008.07.11. 04:31:37

Lojzi_ fenti kommentje is érdekes, és elég sok mindenben igaza van neki is. De azért itt sem kell mindent ilyen szigorú nézőpontból tekinteni.

A világ változik. A modernkori olimpiák indulásakor még csak férfiak vehettek részt a játékokon. Aztán később engedték a nőket is. Jó döntés volt ez? Jó. Az elején sokáig csak amatőrök indulhattak. Aztán engedték a profikat is. Jó döntés volt ez? Szerintem jó. Hagyhatták volna a régi szabályt, de akkor most az olimpia kb. olyan népszerűségnek örvendene, mint mondjuk a paralimpia vagy az univerziádé. Magyarul a kutya se foglalkozna vele a rendező városon kívül.

A dopping és a helyszínválasztás körüli mizéria persze valóban undorító dolgok, de egyrészt az amatőrök között is ugyanúgy lenne, aki megpróbálna doppingolni, másrészt meg valahogy helyszínt kell találni, ez minden nagy világesemény velejárója.

Aztán persze ott vannak az egyéb problémák is. A legégetőbb rögtön a honosítások kérdése. Még az Eb előtt nézegettem a kereteket, és összeszámoltam, például a svájciaknál több volt az olyan játékos, akinek egyik vagy mindkét szülője nem svájci állampolgár... Szóval ezt már sikerült elérni. Egyébként nem tudom, mi lenne az igazán üdvözítő megoldás. Most kitalálták megint, hogy a kluboknak limitálják, hány külföldit alkalmazhatnak. Esetleg a válogatottaknak limitálhatnák, hány olyan játékos léphet egyszerre pályára bennük, aki nem az adott országban született? Mert az állampolgárság igénylésébe azért mégse szólhatnak bele...

Aztán a 4.a)-val például egyetértek. A FIFA/UEFA létrehozhatna valami segélyalapot, amiből a válogatott tornákon megsérült játékosok klubjait kárpótolhatnák. Bár amilyen csillagászati összegek forognak jelenleg kockán, ez eleve képtelenség.

Ugyanakkor a 4.b)-vel egyáltalán nem értek egyet. Az előző kommentemben is leírtam, számomra ezek a világbajnoki selejtezők nagyon élvezetesek. Még egy izgalmas és kiélezett szezon közepén is. Szomorú lennék, ha nem rendeznének selejtezőket év közben. (Mellesleg az alternatíva valóban a jégkorongos rendszer lenne. Divízió 1-2-3-stb. világbajnokság a megfelelő erősségű csapatoknak. A divíziók között feljutásos-kieséses rendszerrel. Erről talán itt is olvastam egyszer. De ennek is csomó hátránya van azért.)

Stb., stb.

Dr Keynes 2008.07.11. 06:42:39

A doppingot nem az olimpiával kell összekötni - aki ezt teszi itt az durván csúsztat - hanem a sporttal. A dopping által leginkáébb érintett sportok versenyzői (kerékpár, atlétika, birkózás, súlyemelés stb.) mindenütt doppingolnak, szóval lehet ezeket a sportokat nem szeretni, de ezt ne varrjátok az olimpia nyakába.

Dr Keynes 2008.07.11. 06:47:27

Sportokat kihagyni az olimpiáról nem lenne nyerő, hiába lett a tenisz, a labdarúgás meg talán még 1-2 sport számára ez sokadrangú esemény.
A három túlkorost el kéne felejteni és meghagyni azt a szabályt, hogy az a játékos, aki szerepelt VB-n nem lehet ott az olimpián. Így egyfajta B válogatottak lennének, amiben azért érdemes lenne hajtani, megmutatni magukat a játékosoknak - és a szurkolóknak is érdekes lehetne.

kroos 2008.07.11. 07:58:52

Azért Nagy Tibi nem egészen igy rugott,összekeveritek Plokai-val. aki 30-ról eltalálta a kaput de 20-rol már nem tudta leszoritani...
És ezekböl a Nagytibi-szabadrugásokbol,Füle meg Répási rengeteg gólt fejelt a mi bajnoki cimet is ért.

kroos 2008.07.11. 08:04:23

,,vidáman rohangál a klubjában (van magyar példa, de le sem írjuk a nevét az átokfajzatnak)."
ez Dárdai?

kroos 2008.07.11. 08:07:09

Azért ne feleddjük a legutobbi Copa-t.Kaka és Dinho lemondta mert fáradtak....(más kérdés hogy nélküle is nyertek)

Basti. · http://borgatya.hu/ 2008.07.11. 08:17:58

"A Real Madrid az argentin Heinzét nem engedi ki Pekingbe, az Inter Burdissóval pörlekedik (majdnem mindegy, úgyis lelép Párizsba) ugyanezért, Benítez a hollandjait nem szeretne a felkészülés végén elveszíteni, a Barcelona pedig kerek perec kijelentette, hogy Ronaldinho nem megy az olimpiára"

es Lucio, Demichelis v. van Bommel esete???
.. jah tudom, az nem Zelitliga :X

kgabesz · http://pussymagnet.blog.hu 2008.07.11. 08:42:06

barnetta, én biztosan tudom hogy nem Dárdaira gondolt a tisztelt Szerző Úr, hanem valami Sándor nevezetű Tamásra...

Matfu 2008.07.11. 08:49:18

Van valaki, aki szerint az egész jó úgy, ahogy van?
Na?
:-)

kroos 2008.07.11. 08:49:39

De 1-szer Pali is lenyilatkozta hogy fontosabb a Hertha bajnoki hajrája mint egy barátségos válogatott meccs...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.07.11. 09:04:51

szbszig: Ha jól emlékszem, akkor Trezeguetnek nem volt ilyen nagy arca két évvel ezelőtt, pedig akkor a kispadról szemlélhette a paprikajancsi munkáját.

szferi 2008.07.11. 09:07:50

Barnetta: ezzel azért nehéz lenne vitatkozni (mármint dárdai nyilatkozatával), egy barátságos meccs nem jelent feltétlenül felkészülési meccset, és minimum ebben a kontextusban nézve igaza van.

kroos 2008.07.11. 09:15:57

Akkor van különbség válogatott meccs és válogatott meccs között?

kroos 2008.07.11. 09:38:24

Nekem az sem volt szimpatikus hogy 2004 után páran lemondták a válogatotságot, hogy ne kelljen játszani a barimeccseken meg a selejtezökön hogy aztán 2006-os vb-re pl nedved+ zidane megondolja magát..áááá inkább mégis játszok a válogatottban....
Shearer nem volt még 30 mikor visszavonult a válogatottságtol,unszolták öt is de nem tért visza.Tottinak sem kellene.A válogatott nem esti program hogy bármikor le lehet mondani vagy vissza lehet térni.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.07.11. 09:56:14

szerintem az átokfajzat, az nem a nyálfejű huszti? mert hogy ő volt ilyen keménytökű gyerek, mindegy is.

a válogatott szerepléssel kapcsolatban meg annyi, hogy a játékosok vagy morális kérdést csinálnak belőle vagy nem. illetve a harmadik megoldás,amikot kétszínűek és visszavonulnak, majd mégse. mondom, ez csak európában lett bevett szokás. az afrikaiak, meg a dél-amcsik ha tehetik mennek.

valaki tud vmit az olimpiai futballtorna lebonyolításáról?

kroos 2008.07.11. 10:04:33

Mindenkinek joga van eldönteni hogy akar -e válogatott lenni.Shearer döntése igen felelöségteljes volt mert óriási ürt hagyott maga után,(légysz ne gyertek Owennel).De következetse maradt,és nem játszotta el hogy visszatér mint pl Larsson aki már nem is akar visszavonulni.Pedig a svédek most is jobbak lettek volnat egy Rosembergel helyette....vagy ha Elmandernek nem jobbfutót kell játszania....

szferi 2008.07.11. 11:21:10

"ez csak európában lett bevett szokás. az afrikaiak, meg a dél-amcsik ha tehetik mennek"

Ez nem igaz. A legutóbbi copa americát fentebb már felhozta valaki, de ide is tökéletesen illik.

rexford 2008.07.11. 11:23:47

Matfu, az egész szerintem úgy jó, ahogy van. U23-as vb egy-két túlkoros sztárral, és a figyelmet sem tereli el a többi sportágról.

halareaal 2008.07.11. 11:29:21

"hogy aztán 2006-os vb-re pl nedved+ zidane megondolja magát..áááá inkább mégis játszok a válogatottban...."

ezek a játékosok speciel nem hiszem h ezt előre kitervelték volna, 1xüen szükségük volt rájuk a válogatottaknak. pl a franciák sinte biztos h jobban jártak így, h Zidane csak a vbre tért vissza (sztem azzal is jól jártak volna ha erre az ebre visszatér focizgatni 1 kicsit). egyébként pedig akik ennyit tettek a nemzeti csapataikért, simán megtehetik, ha olyan önérzetes az ország, ill. a válogatott, akkor ne könyörögjék vissza őket.

halareaal 2008.07.11. 11:30:32

Maftu, sztem is jó így.:)

díszbohóc 2008.07.11. 12:05:11

Vegyuk ugy az egeszet, hogy elkezdesz a helyi gyarba kedvtelesbol bejarni dolgozni, mert szereted, ez a munka volt az almod. Aztan felvesznek teljes munkaidobe, es kapsz ert egy jo fizetest. Egyre jobban es jobban dolgozol, mert latod, hoy megbecsulik a munkad, elvallalod a pluszfeladatoakat, tulorazol, szep kis vagyon uti a markodat. Aztan 5 ev utan kezded azon eszrevenni magad, hogy mar annyira nem kot le a dolog, kisse lankad a lelkesedesed, a fejed folott tobb igazgatot levaltottak, ezeknek mar termeszetes, hogy rabszolgaszeruen dolgozol. Kevesebb az elismeres, tobb az elvaras, es ezek utan te mar nem erzed ugy, hogy olyan sokat kellene dolgoznod. Igy mar nem olyan nagy elvezet tulorazni sem, amit meg amugy sem fizetnek meg rendesen.
Valahogy igy jatszodhat le ez is egy focista fejeben a dolog...

davidmoyes 2008.07.11. 12:06:54

Rexforddal értek egyet..
Ami pedig a válogatottat illeti, csatlakozom a Huszti fikázók klubjához. Sosem értettem miért fikázta mindenki a Várhidit amikor a Huszti kegyvesztett lett nála. Ez volt a MINIMUM! Tökmindegy mekkora futballista vagyok, a válogatottért le kell ülni a kispadra. Sosem tartottam magam egy véresszájú nemzetmentőnek, de a címeres mezben meg kell szakadni. Ez a legkevesebb amit a hazádért megtehetsz.

Matfu 2008.07.11. 12:20:12

Na látjátok...!
:-)
(amúgy szerintem kurvajó EB volt, tudni kell megelégedetten hátradőlni. Kettőt pislogsz, és itt a VB)

davidmoyes 2008.07.11. 12:26:26

"Kettőt pislogsz, és itt a VB"
Egy liter Visine-el esetleg.. :)
De nem lenne rossz.

kroos 2008.07.11. 12:54:05

Mondjuk Tözsérnek meg tudnám bocsájtani ha lemondaná a válogatottságot...

davidmoyes 2008.07.11. 13:00:47

He-he! Minden relatív...

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.07.11. 13:14:11

ha úgy ébredtek, akkor meg olyan cikk jön, h a zolimpia szellemiségéhez milyen csodálatosan illeszkedik, hogy inkább a fiatalok tűnhetnek ki tehetségükkel, ide tényleg csak az jön, akinek valóban fontos és egyébként se lenne jó, ha egy eb után három héttel vbt rendeznénk, stb.

és ennek sztem több értelme lett volna.

nem tudom, mi azzal a gond, ha valaki bármi miatt lemondja a válogatottságot. hadd ne legyen már kötelező. csak ne csináljon segget a szájából és a selejtezők végére ne jöjjön vissza. túl van ez az egész lihegve sztem.

mickeyknox 2008.07.11. 13:56:26

lojzi:
"Olimpia.
a.) Az Olimpia nevű doppingversenynek a sporthoz szerintem kevés köze van.
Olyan sportokat, amelyeknél csak az erő, a sebesség, állóképesség, stb számít nem érdemes nézni, mert aki ott van az mind doppingol."

:-)
barátom, maradt neked nézni a curling, meg a sakk. esetleg a pingpong.

danesdzsu2 2008.07.11. 14:16:20

Azért egy-két tévhit kevereg itt erősen a hozzászólások között.

1. Ez most a dogmákban gondolkodók számára megdöbbentő lesz, de szerintem mára már a kerékpársport tisztább, mint a futball. A kerékpárban iszonyatosan kemények a szabályok. Nem is oly rég a legnagyobb versenyről hazaküldték Rasmussen-t, aki biztos pöttyös trikós volt, és esélyes a sárgára. És miért? Mert egy olasz újságíró a második napon megdicsérte, hogy milyen szorgalmasan edz, ő is látta a Dolomitokban. Holott neki akkor éppen Mexikóban kellett volna lennie.
Ennyi. Ez alapján hazazavarták. Kíváncsi vagyok, mikor lesznek hasonló dolgok más sportágakban is.

2. A kerékpársportban máig tartó hullámokat vető "nagy ügy" a dr. Fuentes-féle akció volt. Kerékpáros nem versenyezhetett évekig azért, mert a kutyájának nevét találták egy zacskón. Ehhez képest én hallottam az ügy kapcsán eltiltott futballistáról, pedig voltak a páciensek közt.

3. Mindenki elhiszi, hogy a pályán és edzés közben meghalt focisták halálának a mai fiatalok általános fizikai gyengeségének, vagy a légkörben elszaporodott allergiás tüneteket okozó részecskék az okai?

4. Időnként nagyon nehéz megmondani, mi dopping.

IronRock 2008.07.11. 14:22:25

Jó a poszt. Az olimpiára meg felesleges a foci tényleg, azt se nagyon tudom hogy kik játszanak a csapatokban mert az az utánpótlás. A 3 túlkoros szerepeltetése szabály meg egész egyszerűen röhejes. Ha U23 torna akkor legyen is az, de ha egy csapatnak a 3 túlkoros klasszisa mondjuk bombaformában van és eldönti a meccseket, az nem fair. Valószínűleg azért hozták ezt a szabályt, hogy ne fulladjon totál érdektelenségbe az olimpián a focimeccsek közvetítése, mert így azért az 1-2 sztárért talán többen fogják nézni...
A válogatottság lemondásáról meg annyit, hogy minden játékosnak magának kell tudnia, éreznie hogy mennyit bír. Ha valaki lemondja (Totti, Shearer) mert már nem bírja azt a terhelést és következetesen ragaszkodik a döntéséhez, az egy korrekt dolog.
Husztinak meg amúgy is kezd elszállni az agya, nem ártana neki egy-két év jegelés egy Bundesliga3 csapatnál a tartalékok közt, hátha fejéhez kap...

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.07.11. 14:46:38

Én úgy tudom, a Rasmussen eset teljesen másképp történt, ő egyértelműen a doppingellenőrök elől bújkált, meg fals tartózkodási helyeket adott meg, landisnek elvetteék a tour győzelmét, ulrich, armstrong, ascani, komplett Cofidis csapat stb. mindenkiről kiderült a dopping, a Kalóz öngiylkosságáról nem is beszélve, szóval IRTÓZATOS ferdítés, hogy a kerékpár tisztább lenne a focinál, vagy egyáltalán bárminél. Kivéve talán a súlyemelést.

A kerékpár borzalmas mélyponton van a dopping miatt, a főszponzorok alig-alig újítják meg a szerződéseket (pl.: Bodrogi csapata sem ), esik szét a tour, az egész sportág.

Na ez a dopping, és ezt nem is olyan nehéz megmondani - kinyírja az embert, aztán kinyírja a sportágat is.

Hál istennek a fociban - bár természetesen lézetik - sosem lesz perdöntő szerepe a cuccnak

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.11. 14:56:51

Nem is kell kommentelnem, mert szferi 21:04:33 -kor pontosan leírta, amit én is gondolok.

ciru717 2008.07.11. 15:02:09

De mivel a kerékpársportban gyakorlatilag mindenki(az élmezőny legalábbis) doppingol, szinte egyenlő esélyekkel indulnak...így is fel lehet fogni... habár én is elítélem a doppingolókat...viszont manapság sok sportágban(az említett kerékpár, atlétika...valamint az úszás, és még kitudja miben) egyszerűen nem lehet világraszóló eredményeket elérni dopping nélkül...sajnos ezt mindenki tudja, a vezetők is tudják, de megpróbálják elhitetni a közönséggel, hogy ők bizony harcolnak a dopping ellen...és ha valaki van olyan béna hogy valamit nem takarít el maga után és lebukik(vagy csak szimplán őt sorsolták ki, mint áldozat), az onnantól kezdve rossz ember...egy ideig legalábbis...aztán egy aránytalanul rövid eltiltás(sztem elsőre örökös kéne), majd folytatódik minden...bocs, hogy nem a fociról beszéltem, de ha már előjött, leírtam a véleményem.

tb 2008.07.11. 15:15:55

keynesszel értek egyet: olyan játékosok szerepelhessenek az olimpián, akik még nem vettek részt VB-n vagy kontinentális tornán
az hülyeség lenne, hogy csak amatőrök indulhassanak, mert akkor nézhetnénk egy Kína-Kuba döntőt, mint 52 és 88 között, amikor csak szocialista országok jutottak nyertek, mert ugye ott csak szín amatőr sportolók voltak (mondjuk ez nekünk jó volt...)
a másik megoldás, hogy csak a női szakág képviseltetné magát

tb 2008.07.11. 15:19:06

sem doppinggal sem dopping nélkül nincsenek egyenlő feltételek, ez nyilvánvaló

pl fociban : magyar utánpótlás - holland utánpótlás
a tehetség hiába van meg, soha nem jön ki úgy egy magyar játékosból, mint egy hollandból

danesdzsu2 2008.07.11. 15:21:32

Heinrich: Jól tudod, de én is ezt írtam. Mexikót jelentett be tartózkodási helynek, és a Dolomitokban látták. Nem került el egyetlen elrendelt doppingvizsgálatot sem, tehát ez a "bújdosás" sem egyértelmű.

A többiről: hát épp ez az: Landisnek elvették a Tour győzelmét. Fociban hasonló eset?
(Ha Maradonát mondod, akkor szólok, hogy az efedrin már komikus volt:) )

1.Ullrichról tudtommal sosem derült ki dopping. Valószínűleg doppingolt, de sosem kapták el.
2.Armstrong egy régi mintáját előkapták, abban volt EPO, de akkor ez még nem szerepelt a tiltott szerek listáján. (Aki bírja gyomorral, az nézzen utána az EPO sztorinak, az amcsik valami hihetetlen álszent szemforgató banda). Tehát nem doppingolt.
3.A komplett Cofidist elkapták. Igen. Mi a helyzet a Barcelonával? Érted miért gondolom tisztábbnak a kerékpárt?:) Azt nem vitatom, hogy a kerékpárnál SOKKAL több eset kerül napvilágra, csak szerintem naivitás lenne azt gondolni, hogy azért, mert kevesebb az eset.

A fociban is nagyon jelentősek a fizikai képességek. Persze, elsősorban nem árt, ha tudsz két egyeneset is rúgni a labdába, de két hasonló techinkai képzettségű játékos között a fizikai adottságok fognak dönteni.
Emellett hiába nyomják beléd a világ összes csodaszerét, valszeg engem sem hagysz le kerékpárral, pedig engem se szokott fenyegetni a Tour győzelem esélye:D

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.07.11. 15:30:02

Válogatott téma, de mégis off: egy 2002-es Focivilág-cikk alapötletét nyúlva kereteket hirdettünk 2012-re. Ha a fociblogkultúra még jelen lesz négy év múlva, leolthat mindenki a fals válogatás miatt, de azért kezeljük csak simán játékként. A magyar válogatott összeállítását engedem az olvasónak, merthogy kijutunk, ez evidens. :)

azbennvolt.blog.hu/2008/07/11/kerethirdetes_2012

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.07.11. 15:33:53

OJ, az a cikk az angolokkal foglalkozott nem? És '98-ban, vagy '99-ben próbálták megjósolni a 2002-es válogatottat. Vagy volt ennek folytatása? Már nem emlékszem.

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.07.11. 15:35:44

Ja, OK, már vágom:)
De hol van Kuijt?:)))

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.07.11. 15:36:25

Nem, amiről én beszélek, az egy 2002-es cikk: végigvették benne az összes csapatot, persze ők előregondolták azt is, hogy ki fog kijutni. Hogy volt-e előzménye, nem tudom, ha volt is, akkor 99 előtt, amikor még csak alkalmi olvasójuk voltam.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.07.11. 15:37:07

Kuyt alulmaradt a versenyben, sajnos. :)

kroos 2008.07.11. 15:41:09

én is rendszeres olvasojuk voltam de mi lett velük?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.07.11. 15:43:44

Megszűnt az újság, DE:
- az origo Focivilág rovata maradt
- csináltak egy naponta frissülő, félig-meddig archívumból élő oldalt: ww.infosport-focivilag.hu

ktn 2008.07.11. 15:46:20

heinrich,

piturcához: ismert, hogy becali gyűlöli piturcát, aki már 2000-re is kivitte a válogatottat, de becali egyszerűen leváltatta az eb előtt, így került ki az eb-re jenei (és végül angliát is kiverték). kábé ez van mögötte, én legalábbis ezt olvastam.

kroos 2008.07.11. 15:47:17

azt ismerem én is...ez volt az egyetlen ujság amiben benne voltak a topligás jegyzökönyvek.És (minz ez is )tök jó rovatok voltak benne.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.07.11. 15:50:59

ktn,

Köszi, ezt nem tudtam, valószínűleg ez magyarázat is arra, amit Becali 'mi egy család vagyunk' címszóval összehordott, mert önmagában nem sok értelme van.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2008.07.11. 15:56:51

nagyeszű Becali tevékenységét értelmezze akinek hét anyja van.

viszont OJ, ez az ötlet tetszik, majd átnézek okoskodni.

kroos 2008.07.11. 16:07:04

itt is csinálhatnánk ilyen jellegü dolgokat.pl volt egy olyan rovatuk hogy megmodnták ki lesz az ujj Ryan Giggs....ez 8 évvel ezelött volt és Van pörszit tippelték,amikor öt még szinte nem is ismerte senki...az tuti hogy az uj Materazzi az Chiellini..

hmikey 2008.07.11. 17:01:24

Azért az jó érzés ám, amikor rajtad van a címeres mez. Ugyan én nem fociban voltam, de azért jó :)

halareaal 2008.07.11. 18:48:55

"Ez most a dogmákban gondolkodók számára megdöbbentő lesz, de szerintem mára már a kerékpársport tisztább, mint a futball."

danedzsu, ehhez csak annyit, hogy teljesen evidens hogy pl a tour de francet v a giro d'italiát fizikailag lehetetlen dopping nélkül teljesíteni. nem, nem megnyerni, hanem csak beérnbi a célba minden szakaszon, versenyidővel. az meg nevetséges, hogy kiderült Armstronggról, h régen doppingolt, erre ahelyett, hogy megfosztanák mindentől, eltiltják a komplett mezőnyt, mert náluk épp a jelenben pattant ki a dolog.

Dr Keynes 2008.07.11. 19:30:09

Armstrong nem doppingolt. Az akkori szabályoknak megfefelkő mintát adott. Amikortól tiltott volt, akkor már nem mutattak ki nála EPO-t. Ez lehet etikátlan, vagy szemét viselkedés, de a szabályoknak megfelelő.

Nem csak a tour-t nem lehet teljesíteni: de eléggé megkérdőjelezhetőek az összes sportág teljesítményei.

danesdzsu2 2008.07.11. 20:22:00

halareaal:
A Giro-n szerintem simán be lehet futni minden szakaszon a mezőnnyel. Valószínűleg a Touron is, bár arra nem dobnám be a ciánkapszulát.

Hogy egyértelmű legyen: én csak amatőr szinten kerékpározom, de tavalyelőtt pl. sík szakaszon, 200 km-nél hosszabb versenyen, _0 felkészüléssel_ 35 km/ó átlagsebességgel mentem. (Emelkedőnek felfele vagyok inkább jó) Ez pl. az idén 500 indulóból a 170-edik hely környékére lett volna elég. (A győztes 40 km/ó átlaggal ment, mondjuk ő profi versenyző volt)

Az idei Tour 5. szakaszán 232 km nagyjából sík terep volt. A győztes Mark Cavendish kb. 42,3-as km/ó átlaggal nyert.

Nekem ez nem tűnik lehetetlennek. Szakszerű felkészítés, és megfelelő ráfordított idő mellett elérhetőnek tűnik ez akár nekem is. Perzse, tévedhetek:)

halareaal 2008.07.11. 23:46:26

"Armstrong nem doppingolt"

az EPO-t csak azért nem tiltották, mert akkor még nem ismerték. egyébként lehet, hogy kijátszották a szabálykönyvet, én nemtudom, de sztem ez nem elfogadható, kellett volna egy olyan szabály, ami úgy általában tiltja az olyan hatású szereket, mint az EPO, anélkül, hogy konkrétan megnevezné azokat. és akkor a csaló Armstrongnak védekezni se lenne mivel. persze mindenki doppingolt, de mindenki vált világsztárrá a doppingnak és az orvosi stábjának köszönhetően, ezért írok ilyeneket. egyébként ezen az sem változtat semmit, hogy ha mindenki dopping nélkül ment volna, jó eséllyel akkor is többször nyer.


"Nekem ez nem tűnik lehetetlennek. Szakszerű felkészítés, és megfelelő ráfordított idő mellett elérhetőnek tűnik ez akár nekem is. Perzse, tévedhetek:)"

danesdzsu: úgy gondoltam, hogy a tornát teljesíteni nem lehet, nem 1-1 szakaszt. az ok, h Cavendish (vagy bárki) megnyer egy szakaszt, de aztán egy következő napon 200 km es hegyi szakasznál a képernyőn látom, hogyan szenvedi ki magát, néha épphogy vissza nem gurul. de beér félholtan, mint a többiek is. rá 1 nappal pedig ismét nyer egy 300 kmes szakaszt. ez vhogy nem tűnik természetesnek.

halareaal 2008.07.11. 23:47:11

"persze mindenki doppingolt, de mindenki vált világsztárrá a doppingnak és az orvosi stábjának köszönhetően"

azazhogy nem mindenki.

danesdzsu2 2008.07.12. 00:43:30

halareaal:
Én sem vagyok egy Armstrong rajongó, de épp azt mondtad, amit én is: a dopping nem sokat változtat a végső sorrenden. Amennyiben mindenkinek kb. egyforma lehetőségei vannak:)
Armstrong nem csak az orvosi stábjának köszönhette a világsztárrá válást. Biztos nem nyert volna nélkülük 7 Tourt, de azért jónéhány összejött volna.

Azt írtad, hogy a touron befutni a mezőnnyel nem lehet mindig. (Hegyi szakaszok esetén lefordítottam a sprinterek átlagára ;) )

Szerintem be lehet, sőt, szerintem erre dopping nélkül is nagyon sok versenyző képes. Az már egy egész más kérdés, hogy csak ezért senki sem viszi ki a tourra az illetőt.(Az is, hogy vannak jópáran, akiknek csak ennyi sikerül)

A távok misztikusnak hangzanak (bár szerintem egyetlen többnapos versenyen sincs már jó ideje 300km-es szakasz, legalábbis a 3 nagyról nem rémlik ilyen), de a valóságban nem ilyen szörnyű. Én a magányos hosszútávú edzéseim során, átlag dombos terepen úgy 100-120 km között kezdek fáradni. Pedig a jóval sűrűbb 30km-es edzéseimen is ki tudom magam készíteni teljesen. (Azért írok ennyit magamról, mert amíg nem kezdtem tekerni, nekem is óriásinak tűntek a számok, és a teljesítmények. Ma már nem annyira. És én azért nem vagyok közelebb a Tourhoz, mint egy megye I-NB3 szint között ingadozó játékos egy PL csapat kezdőjéhez.)

Azt gondolom neked nem kell mondanom, hogy pl. egy Cavendish jó eséllyel képes nyerni egy sprintbefutót, de egy komoly hegyen kéthetes intenzív pihenéssel sem esélyes.:) A kerékpárban az a furcsa eset van egy többhetes versenyen, mintha együtt versenyeztetnék a sprintereket a hosszútávfutókkal. A hegynek, a domboknak, a sprinteknek, és az időfutamoknak is megvannak a maga specialistái, ezért is láthatsz ekkora különbségeket a versenynapok közt.

Nameg azért is, mert amikor azt látod, hogy Cavendish megnyert egy sík szakaszt, 42 km-es átlaggal, miközben ennél gyorsabban mentek egyéni időfutamon (nem, az időfutamkerékpár nem ad annyit, mint a boly), akkor valszeg te is arra következtetésre jutsz, hogy egy átlagos sík napon úgy gondolkodnak, hogy majd hülyék lesznek agyonhajtani magukat a semmiért (ha menne az élen egy csapat kb. 50-es átlagot, azzal semmit se érnének el, csak jól kifárasztanák magukat, a szélárnyékban mögöttük vigyorogva menne a többi), és ehelyett az időfutamokon, meg a hegyi szökésekben gondolkodnak (a sík terepen szökés is érdekes, bár az elsősorban reklám, azt hiszem, az kb. biztosra vehető, hogy ha egy ilyen szökés beér, akkor vagy senkit sem érdekelt igazán, vagy a csapatok edzői hibáztak), mert akkor érdemes leadni a 100%-ot, egyébként pihennek.
Tehát ha csapatidőfutamban képesek 50-55-ös átlagra, akkor a mezőnybefutónál a 42 azt jelenti, hogy láblógázás ment ezerrel. Pihenés. Mert miért hajtsanak a konkurrensnek?

Bocs ha kicsit összefüggéstelen lett, már délben iszonyatosan fáradt voltam, most meg pláne.

gibson 2008.07.12. 20:44:11

danesdzsu2, én mindenesetre köszönöm a "bennfentes" infókat a kerékpársportról, jópár, korábban emberfelettinek, misztikusnak tűnő dolgot érthetővé tettél számomra. A Tour egyébként az év sporteseménye nálam, imádom nézni, nem tudom, miért, pedig még egyetlenegy napot sem sikerült végignéznem elalvás nélkül. Bár, jobban belegondolva, pont ezért szeretem, mert geci jókat lehet aludni alatta, és mégsem a napot lopom közben, ugye, hanem "a Tour-t nézem"... :)
(Kicsit olyan, mint a Forma-1, de az túl rövid, mire igazán elaludnék, már vége is...)

Lojzi_ 2008.07.12. 22:08:46

danesdzsu2:
A levezetés szép, de csak akkor van értelme, ha Te nem doppingolsz... :o)))

danesdzsu2 2008.07.13. 12:49:48

gibson: szívesen, bár bennfentesnek túlzás volna nevezni, bárki, aki részt vett már egy kerékpárversenyen, ezeket kb. tudja. Azért írtam le, mert mert az életben lényegesen több ember focizott már, mint kerékpárversenyen indult, ezen a blogon meg pláne.
Azért a hegyi szakaszokon nem alszik el az ember:)

Lojzi: mókás, de nem vagyok benne biztos. Hogy mást ne mondjak, pl. a Nasivin orcsepp is doppinglistás, azt mondjuk még nem használtam, de pl. több bőrsérülést összeszedtem már (csúszás negyvennel az aszfaltom, tízzel murván(ez utóbbi sokkal durvább volt)), és így utólag visszagondolva, egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a használt kenőcsök között nem szerepelt cortizon-tartalmú. És még mennyi van, amiről fogalmam sincs:)

Pseudo 2008.07.14. 16:37:30

Egész furcsa irányba fejlődött ez a topic. Az én véleményem: egyenlő feltételeket teremteni képtelenség. Cserébe azt is arcpirítónak tartom, hogy az uszodában élők (úszó, vízilabdás, stb) lábgomba elleni kenőcse tiltólistán van. Egy urbánus legenda szerint (?) a sakk azért nem olimpiai sportág, mert a sakkozók annyi kávét elfogyasztanak, ami miatt fennakadnának a dopping-vizsgálaton. Ha ez így van, akkor ennyi erővel viszont az ulti is lehetne olimpiai sportág, ami azok után, hogy a bmx meg a gördeszka felkerült a listára, kellő Schmidt-lobbival akár meg is valósulhatna:)

Más. Nem tudok jobb megoldást, de alapvetően rossznak tartom azokat a kezdeményezéseket (pl: WADA), amelyeknek valamivel szemben kell bizonyítaniuk saját létjogosultságukat. Minél több szabálytalanságot találnak, annál inkább domboríthatja saját jelentőségét, így aztán az élő fába is belekötnek. A versenyzőket (csapatokat) a hírnév csábítása és az eladhatóság jobbnál jobb eredmények elérésére ösztönzi, emiatt mindent megtesznek, amit csak tudnak (vérvisszaömlesztés, epo, stb). Egy idő után elérik azt a korlátot, ami az emberi teljesítőképesség korlátja. Mivel már 20-25 évvel ezelőtt is profik voltak a sportolók, azaz az egész életüket azért élték, hogy sportoljanak, tehát nem csak úgy heccből futottak/úsztak napi 8 óra meló után, így ezeket a korlátokat már nagyjából a profizmus terjedésével el is érték. És ekkor jött az, hogy nézzünk körül még a világban, hogy lehetne erősebbé válni és jöttek a kerülőutas megoldások. Ezek nyilván a techinkai sportágakban nem annyira jellemzők, mint az egyéni (néha csapat) fizikai sportokban. De az egyenlő feltétel-rendszert képtelenség megteremteni és főleg kontrollálni. Most a fizikai dolgokat tudják mérni, ezért ezeket szabályozzák. Nekem azonban meggyőződésem, hogy a pszichés tényezők legalább annyira fontosak, mint a fizikaiak és erre egyelőre nincs se pró, se kontra ráhatás. Mondok egy borzasztó egyszerű példát: az a csapat, amelyik hazai pályán játszik, előnyt élvez, annak ellenére, hogy a kapu mérete, a 16-os, egy szóval a fontosabb tényezők ugyanazok. Mégis megvan az a pici előny, amit a hazai pálya jelent. Ha valaki ezt a pszichés gátat képes átlépni, máris óriási előnyt élvez a többiekkel szemben - ezt mégse büntetik.

Van azonban egy másik dilemma is: büntetendő-e az, hogy ha valaki (haszon és nyereségvágyból) sportszerűtlenül nem ad ki magából mindent, amit tud? Pl: Szergej Bubka centiről centire javította a rúdugrás világcsúcsát csak azért, mert minden új eredmény után fölvehette a világcsúcsért járó díjat. Egy futó nem tudja beállítani, hogy századról századra javítson a saját PB-jén - így nem teheti meg, amit Bubka, ráadásul sokkal "kevesebbet" keres a pályafutása során.

És a végére egy Csapó "Dudi" Gábor hasonlat: ha 16 évesen felajánlják neked, hogy kapsz egy olyan pirulát, amit ha beveszel, akkor 10 éven keresztül minden meccsen betalálsz a Juventus színeiben, cserébe viszont 40 évesen meghalsz. Bevennéd-e a tablettát? Ő gondolkodás nélkül beventte volna (én nem). Ő viszont sportoló (én nem) és lehet, más a hozzáállása...

daneeka 2008.07.15. 11:16:50

Érdekes. Wenger nyilatkozta régebben, hogy szerinte meg kellene szüntetni a válogatott focit, mert nem érdekes. Ehhez képest mégis ott virított az EB-n a spanyol-olaszon...
süti beállítások módosítása