Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A kisfiúk és az oroszlán

2008.07.08. 12:00 Vendégszerző

Emlékezetes szezonon vagyunk túl, hiszen hosszú évek óta először olyan utolsó fordulót produkáltak a csapatok, hogy ihaj. A 38. játéknapon lejátszott 10 mérkőzésből mindössze egy volt totál tétnélküli, a többi kilenc kimenetele így vagy úgy befolyásolta valamelyik együttes helyezését. Tavasszal még sima címvédést jósoltunk a bajnoknak, ami meglett ugyan, de arra nem számítottunk, hogy a fiatal bordeaux-i legények egészen az utolsó fordulóig ráncigálják az oroszlán (Lion, értitek?!) bajszát. Tovább után mikroszkóp alá tesszük a nagyokat, a meglepetést okozókat és a csalódást keltőket.

Csökkenő dominanciája ellenére ismét megérdemelten vasalta be sorozatban hetedik aranyérmét az Olympique Lyon, sőt, megkaparintották a Francia Kupát is, így a klub történetének első duplázásának örülhettek a fanok. Az edzőt meg kirúgták. Bizony, Aulas elnököt ennyivel nem lehetett kielégíteni, mivel az öreg a BL-re izgult elsősorban. Pedig Alain Perrin-nek a munkakönyve helyett inkább plusz cafeteria-juttatást adtunk volna, amiért a raklapnyi sérült (Coupet, Cris és Fred hónapokat hiányzott) és az elbaltázott új igazolások (Keita, Delgado, Baros) ellenére két trófeát tett a vitrinbe. Az egyéni teljesítményeket vizsgálva természetesen Karim Benzema neve kívánkozik az élre, aki 20 találatával gólkirály lett, láttuk az Eb-n, vinné boldog-boldogtalan. Maradjon még inkább, vegyen vissza az arcából (nem kéne durcáskodni a lecseréléskor, kedves Karim), szívjon magába friss nemzetközi levegőt, aztán jöhet a Real Madrid. A többiek átlagos idényen vannak túl, kivéve a stabil válogatottá érett, 25 évesen ősz hajszálai mellett a labdákat is szépen gyűjtögető Jeremy Toulalant.

LEG…LEG…LEG…
…jobb játékos: Karim Benzema (20 gól, 6 gólpassz)
…nagyobb lúzer: Milan Baros (irány Mexikó?!)
…inkább meglepő: Jeremy Toulalan (nagyon megbízható)
…szebb jövő előtt áll: Karim Benzema (lásd fentebb)

Szezon előtt óvatosan álltunk hozzá az első igazi edzői feladatát kapó, Laurent Blanc által irányított Bordeaux-hoz. A boros város csöppet sem koros fiai pici hullámvölgy után a 20. fordulóban vitorláztak a második helyre, ahol aztán végleg kikötöttek. A vasággyal együtt 60 kilós Wendel vezérletével mutatós, lendületes futballt produkáltak, sokunk szimpátiáját elnyerték, és csak azért nem érezzük erőn felülinek a második helyet, mert néhány nagycsapat megint átverte a jónépet. A siker sokadik titka azon pár ember kimagasló teljesítménye, akiket vagy elzavartak máshonnan (Cavenaghi, 15 gól, Bellion, 12), hulladékká minősítették (Alou Diarra) vagy épp öregnek gondoltak. (Micoud, Ramé)

LEG…LEG…LEG…
…jobb játékos: Wendel (12 gól)
…nagyobb lúzer: Florian Marange (nem lesz új Lizarazu)
…inkább meglepő: Fernando Cavenaghi (reszkess, Crespo!)
…szebb jövő előtt áll: Wendel (hízni kéne azért)

Zidane szülővárosának világoskék mezes kedvencei ezúttal is szenvedélyekkel teli idényt hagytak maguk mögött, amiben volt minden: edzőváltás, sérülések, új csillagok, pazar hajrá. Eric Gerets kieső helyről vezette seregét egészen a BL-indulásig, igaz, csak az utolsó fordulóban sikerült lezavarni a dobogó alsó fokáról a Nancyt. A csapat, melynek egy igazi vaddisznó személyében olyan albán(!) kapitánya van, aki két éve még a gyűlölt Paris SG futballistája volt, leginkább hazai szereplésének és a Nasri, Cissé, Niang támadótriónak (az 58 gólból ez a hármas 40-et szerzett) köszönheti szép helyezését. A középső és főleg a hátsó sorban viszont alig alakult ki állandóság, ami leginkább a kapott gólok számán látszik meg.

LEG…LEG…LEG…
…jobb játékos: Mamadou Niang (18 gól)
…nagyobb lúzer: Kanga Akalé (az egygólos támadó)
…inkább meglepő: Lorik Cana (valóságos erőmű)
…szebb jövő előtt áll: Steve Mandanda (a fekete Barthez)

Ha valaki azt mondja egy hétköznapi, Nancyból származó polgárnak mondjuk 2007 júliusának végén, hogy a helyi aranylábú gyerekek legrosszabb helyezése a 4. lesz a következő bajnokságban, akkor az rögtön kontrázott volna, hogy ennél rosszabb viccet csak Sas József talált ki fénykorában. Az észak-francia klub tipikus példája a ”Nincsenek sztárjaink, csapategység van” című klasszikusnak, és tényleg! Jellemző példa: a házi gólkirály hét góllal lett Juszuf Hadzsi, mögötte két hat és egy ötgólos tanyázik. A védelem az olasz származású Bracigliano kapussal az élen zárt, mint a frakcióülés, egy sorral előrébb angol mintára két emberevő aprított, két szélső gyorsan szaladt, beadott, Kimék meg ritkán érkeztek, de jókor.

LEG…LEG…LEG…
…jobb játékos: Sebastian Puygrenier (az összetartó)
…nagyobb lúzer: Adrian Sarkissian (vissza is vonult)
…inkább meglepő: Pascal Berenguer (tavaly egy gólt sem lőtt)
…szebb jövő előtt áll: Kim (mondjuk nem Katarba kellett volna menni)


Bafetimbi, a Gomis

Végre szurkolótáborához méltóan szerepelt a Lyon tartományi riválisa. A zöld-fehérek fanatikus közönsége megérdemelte már, hogy ne alul, hanem felül legyen (a tabellán) a St. Etienne. Hazai mérlegük nagyon durva: mindössze egyszer baktattak leszegett fejjel az öltözőbe és összesen 4(!) gólt kaptak. Mégsem hátulról emelünk ki valakit, hanem a frontvonalból, mégpedig Bafetimbi Gomist. Az új Drogba, vagy inkább új Adebayor érdekes hajviselete és szénfekete bőre mellett 16 góljával tűnt ki leginkább, kár, hogy az Európa-bajnokságon hasra esett még az oldalvonal mészporában is.

LEG…LEG…LEG…
…jobb játékos: Bafetimbi Gomis (irány a PL)
…nagyobb lúzer: Rudolph Douala (mit látott benne a Sporting anno?)
…inkább meglepő: Christoph Landrin (Párizsban leégett)
…szebb jövő előtt áll: Bafetimbi Gomis (még Domenech is észrevette)

Az első öt helyezett részletesebb elemzése után zanzásítva emlékezünk meg a többiekről, Misur Tamás után szabadon „távirati stílusban”. Az OM-hez hasonló szép hajrát kivágva futott be hatodiknak a Rennes, soraiban a liga gólpasszkirályával (10 assziszt), Jerome Leroy-val. Évek óta „hozza a stabilt” a Lille, ilyen szempontból most sem okoztak csalódást, kivéve Patrick Kluivert-et (ki tudta, hogy itt játszik, hm?). Nizzában várakozáson felül szerepeltek a Sir Alkesz jóvoltából elzavart Bellion és a Lyon által már megszerzett Ederson, Lloris duó  vezetésével a piros-feketék. Kicsit sajnáljuk a Le Mans-t, kiváló légiósai révén többet érdemeltek volna a posvány középmezőnynél. Bizonyíték, nem ígéret: Basát a PSG, Romaricot a Sevilla, Macuit a St. Etienne, De Melot a Palermo szippantotta el… A Lorient-tól és a Caen-tól szintén nem várt eredmény a középmezőny, csak épp fordított előjellel. Steve Savidanról bizonyára hallott már minden koca fociszurkoló, ő az, aki évekig a harmadosztályból sem tudott kitűnni, aztán francia válogatott kerettag lett. Neki és a Lille-től elzavart Audel-nek köszönhető főleg az északi város csapatának 13. helye. A Sochaux megmenekülésére karácsony környékén kb. akkora oddsot fizettek volna a fogadóirodák, mint mondjuk VV Zsanettnek, ha ki tudja ejteni hibátlanul a robotgépet. A Peugeot-gyáriak megcsinálták! Az Auxerre rég futott ilyen szürke és unalmas idényt, Guy Roux úgy hiányzik az Abbé Deschamps stadionból, mint Robbie Williams a Take That-ből. Tavaly ilyenkor a BL-indulást ünnepelték Toulouse-ban, most legalább akkora meglepetés érte a lila-fehéreket – örülhettek a bentmaradásnak… A kieső elzászi duóról sok jót elmondani nem lehet: Szélesi Zoltán se tudta megmenteni a Strasbourgot, Miralem Pjanic számára ugyanilyen lehetetlen küldésnek bizonyult a Metz életben tartása. Hogy ő meg kicsoda? Tessék nyártól sasolni a bajnok meccseit.

Röngtenszemű olvasóink kiszúrhatták, hogy három csapatról nem esett szó. A Monaco, PSG, Lens trió büntetésből megérdemli a bővebb kiemelést. Kezdjük a hercegségbeliekkel, akik 4 éve még Bajnokok Ligája-döntőben szerepeltek, manapság viszont Albert herceget leszámítva senkit sem érdekelnek. Nincsenek nézők (eddig se voltak), nincsenek sztárok, csak néhány fiatal tehetség (Gakpé, Menez), várjuk a felemelkedést. A Paris SG annyira szánalmas, hogy a sírás kerülgeti az embert velük kapcsolatban. Hiába a város vonzereje, hírneve, szinte korlátlan lehetőségei, stadionja(i), évek óta döglődnek. Idén sem történt másként, Pauleta bácsinak megcsókolhatják a… A Ligakupa-győzelemmel valamelyest sikerült elhallgattatni a fővárosi kemény fickókat (tényleg azok…), kérdés, meddig tehetik meg még ezt büntetlenül.

 
A Sampdoriába tartó Bisevacnak (jobbra) jövőre nem kell a másodosztályban poshadni a Lens-szal

A végére maradt a harmadik búcsúzó, a sárga-pirosakért vérzik a szívünk. Szegény Jean-Pierre Papin ebből az egyébként formázható alapanyagból sem tudott értékelhetőt összegyúrni. Kár, nagy kár. Mi lesz most a szénbányászokkal? Az átlagban 33 ezer néző előtt futballozó Runje-Hilton-Keita-Dindane tengelyre épülő Lensnak normális esetben a 6-10. hely környékén kellett volna végezni, csak hát a Ligue1-ről minden évben kiderül, hogy semmi sem úgy történik, ahogy.

Búcsúzóul pedig lehet csemegézni a szezon tíz legszebb góljából.

A Ligakupa döntőjéből:

 

A hagyományos kupa döntőjéből:

 

Au revoir!

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr7557846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BruceWayne 2008.07.08. 11:49:30

már annyira nem emlékszem, de a fordulók gólátlaga mintha megint ilyen 10-15 körüli lett volna sokszor :-)
hihetetlen mennyi 0-0 1-0 1-1 volt korábban, meg talán idén is, bár a gólkirály most meglepően jól termelt.

a PSG-ről sajnos mindent elmond ez a videó:
www.youtube.com/watch?v=2KvyCGxXlHY

a Lyont meg már tényleg leszoríthatná valaki.

kroos 2008.07.08. 12:33:24

nagyon korrekt irás kenterbe ver jónéhány másikat amiket eddig itt olvasni lehetett,föleg hogy a francia bajnokságról nehezebb irni mind más topligáról föleg ilyen autentikusan.

krysal 2008.07.08. 17:15:29

Grat, Vendégszerző. Ez TÉNYLEG autentikus írás, ahogy barnetta kolléga írja:) Már várom, hogy felhangozzon a háttérben a kakaskukorékolás...

Quentin Montargis-ból 2008.07.08. 17:30:05

Köszönöm a gartulációt!

Krysal, nem pontosan értem, mire céloztál a kakasokkal.

Nerazzurri, észrevetéled jogos, csak ha ezt is beleírom (mint ahogy sok minden más kimaradt még), betelt volna a tárhely. :-)

Üdv.,
a vendégszerző

Quentin Montargis-ból 2008.07.08. 17:30:44

szóval: gratulációt, észrevételed

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.07.08. 19:06:42

kedves vendég quentin szerző,

az írás remek, csak meg kellett volna említeni, hogy a francia bírók elcsalták

az AS Nancy L - Bordeaux és a
az OM - AS Nancy L -t is!

így kedvenc francia csapatomnak csak az UEFA jut (persze lehet ez nem baj), és mondjuk az uccsó meccset meg kellett volna nyerni. nagyon durva volt az utolsó forduló az biztos!

qui s'y frotte s'y pique

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.07.08. 19:12:08

ja és évközben is írhatnál a franciákról, ha ennyire nem esik nehezedre,mert én a francia bajnokságot is annyira élvezem, mint ezt az írást...

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.07.08. 21:31:01

Szép írás. Nálam Wendel volt az év játékosa, nagyon nagy dolgokat művelt, úgy, hogy kisebb-nagyobb sérülései is voltak. Az új szezonban a Nantes-tól sokat várok, nem csak megragadást, de minimum a mezőny első felébe kéne kerülniük, ami a ligában jellemző fluktuációt tekintve távolról sem lehetetlen. Amin csodálkozom, hogy Digard még ebből a puding PSG-ből is képes volt külföldre igazolni, ráadásul nem kevés pénzért.

kroos 2008.07.09. 07:57:16

A kérédés valóban az hogy ez a Gakpé,menez gomis féle vonal merre indul tovább,habár ezek a játékosok már az Arsenal-ban lennének ha ténylgeg világklasszisok.Meriem is igy indult.És vendel mellet kik kell emelni még Micoud-ot is.Az ,,öreg" szenzáciosan játzsott,a brémai önmagát idézte néhány meccsen.

Quentin Montargis-ból 2008.07.09. 13:58:41

Bastille,

az általad említett mérkőzéseknek az összefoglalóját láttam, azokból nem tudom megítélni, és nem is nagyon emlékszem a történtekre (arra igen, hogy az OM a vége felé fordított).

Köszönöm, de a francia liga kevésbé érdekli az embereket, mint tudjuk, egy idő után csökkenne a látogatottsága a rendszeresen jelentkező posztoknak. Annyit megígérthetek, hogy szezon előtti beharangozóval, jóslatokkal, átigazolási összefoglalókkal biztosan jelentkezem és tervezek az esetleges OM-PSG rangadó előtti és utáni írást is.

OJ,

Wendellel kapcsolatban egyetértünk, a Nantes-tal már nem annyira. Abban maximálisan igazad van, hogy bármi megtörténhet, de a kanárik egyelőre örüljenek a feljutásnak. Digard valóban meglepetés (az ára se volt olcsó), viszont reményteljes fiatalról van szó.

barnetta,

Azért akad jónéhány későn érő játékos, mondok egy extrém példát: Prso.

marvin__42 2008.07.09. 14:37:49

Jó volt Quentin, vas-y, il faut continuer!
Nem ismerem nagyon a francia bajnokságot, de érdekelne, és tényleg autentikus írás, amilyeneket érdekes lenne olvasni év közben is.

kroos 2008.07.09. 14:58:53

Az a gáz hogy a bundesliga poszt-okhoz is kb 1-2 napig jönnek kommentek aztán semmi.Lehet tényleg nem élne meg itt egy Franciaposzt,én biztosan elolvasnám.

krysal 2008.07.09. 15:35:58

Nane - Gall kakas, mint másik autentikus francia. Oui?

Ramon Serrano 2008.07.09. 16:18:24

Nem hiszem, hogy a hozzaszolasok mnnyisegebol erdemes kovetkeztetni az olvasok szamara. A francia bajnoksag nincs annyira szem elott, ezert az emberek kevesebbet tudnak rola. Ha pedig kevesebbet tudnak, nincs is miert hozzaszolni.

De gondolom heti osszefoglalokat nagy munka irni, es nincs mindig ra ido (lasd a Premier League hanyagoltsagat tavasszal). Azert gyakoribb, mondjuk kethavi bejelentkezest szivesen vennek, hogy tudjuk, merre tartanak a csapatk es kik az aktualis sztarok.

A poszthoz gratula, igazan elvezetes volt ilvasni.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.07.09. 19:07:37

kiváló ötlet, mert bár heinrich bebizonyította, hogy a spanyol bajnokság után a német a legjobb, mégis ha nem domenech lenne a szövkap, te is tudnál, quentin, hivatkozni a válogatott teljesítményre, mindegy, a kivááló ötlet a mondjuk kéthetenkénti bejelentkezés, én annak nagyon örülnék, és igen pl az olasz bajnokságra érkezik a legtöbb komment, engem az teljesen hidegen hagy (bocs!).

és igen a bordeaux elleni meccsen a nancyban volt egy teljesen jogtalan kiállítás, az OM ellen meg 1 meg nem adott gól illetve a marseille-i labdarúgók konkrét seggnyalása a bíró részéről.

sebaj! gyere kéthetenként! az is jó! :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.09. 19:20:04

@Bastille:

Heinrich éppen azt bizonyította be, hogy a német bajnokság mindegyiknél jobb az egész világon. :-)

BruceWayne 2008.07.09. 22:51:05

és ki kinek szurkol...?

PSG

kroos 2008.07.10. 08:12:32

Pedretti nevelöegyesülete..ö is többet érdemelt volna....

Quentin Montargis-ból 2008.07.10. 08:27:53

Így van, "akkor szerettem bele" , amikor rajta kívül Monsoreau, Santos, Oruma, Mathieu, Ilan, Zairi, vagy épp Menez náluk játszottak. Jó kis csapat volt.

Quentin Montargis-ból 2008.07.10. 08:30:49

A kétheti bejelentkezés egészen biztosan nem férne bele az időmbe, sokat kell szöszölni vele, utána járni egy-két dolognak, pl. hogy ne írjak hülyeséget. Panchoék sem fél óra dobják össze a posztokat.

kroos 2008.07.10. 08:49:44

Nekem a zokora,sable,Piquionne,Feindouno , féle etienne volt ilyen....

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.07.10. 08:51:15

AS Nancy Lorraine (sztem itt lett futballista az öreg platini.)

quentin, legyen havonta akkor, nem bánom, nem fél óra, persze, de két-három nap alatt megvan, nem?

kroos 2008.07.10. 08:52:57

Meg persze Roux össze Auxerre.Különösen a mexes,Boumsong,Cisse Tainio Fadiga-féle csapat pedig a Diomed Guivas féle generácio lett a bajnok.

kroos 2008.07.10. 09:09:55

Wendel hosszabitot...nem megy sehová.(egyenlöre)

kroos 2008.07.18. 09:56:57

párizsban megint összeáll a rothen Giuly tengely.
süti beállítások módosítása