Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Euro 2008 - II. elődöntő

2008.06.26. 16:24 _benito

Pancho annak idején már jól beharangozta ezt a párharcot, és valljuk be, akkoriban nem sokan számítottunk rá, hogy az elődöntőben másodszor is összecsap a spanyol és az orosz válogatott – még kevésbé azután, hogy a spanyolok fecnikre szedték Hiddink fiait a csoport nyitómeccsén. A 4-1 óta viszont sok minden történt, így ha odáig nem is mennénk el, hogy Oroszországot egyértelmű esélyesnek kiáltsuk ki, nagyon meg lennénk lepve, ha ugyanazt – vagy akár csak hasonló – spanyol diadalmenetet látnánk az Eb két legszebb futballját játszó csapatának elődöntőjében.

Bár nem szeretnék az első összecsapásból kiindulni, egy gondolat erejéig azért visszakanyarodnánk, hiszen hiába sugall magabiztos, már-már megalázó mértékű spanyol győzelmet az eredmény, az igazság az, hogy a kapufát is eltaláló oroszok egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet, sőt, kicsit több szerencsével akár egy szép eredmény is kifuthatott volna a nyitómeccsből. Hogy nem így lett, az természetesen elsősorban a spanyoloknak köszönhető, akik remek csatárpárosuknak köszönhetően végül addig répázták ellenfelüket, míg az fel nem adta (Fabregas gólja egyébként akkora les volt, mint ide Hanoi).

Tehát lássuk, mi változott azóta, amiért nem szeretnénk a június 10-én lejátszott meccsből kiindulni. Először is az oroszok. Meg a spanyolok. Leegyszerűsítve ennyi.

Szóval itt van ez az Arsavin gyerek, aki után visszatérését követően nyálát csorgatva kapkod fél Európa (a Barca tűnik befutónak, muhaha!), ami nem véletlen: a vadlábú irányítóval ritmus, fantázia és sebesség költözött az orosz támadásokba, melyeknek bár egyébként sem voltak krónikusan híján, azért mindjárt másképp fest a történet az egész csapat számára, ha a pályán van Arsavin. Egyrészt ugye sokkal több helye van a helyzeteket bőkezűen pazarló, de azért kifejezetten ügyesnek mondható Pavljucsenkónak, hogy ne passzoljon, hanem a dicső orosz hagyományokat felidézve tüzeljen, míg ki nem fogy a tár (ennek egyelőre nem látjuk jelét). Másrészt Arsavin visszatérésével Szemaknak nem kell törődnie az olyan tért ölelő átadások kivitelezésével, melyek egyébként sem sajátjai, azon kívül a két szélső is könnyebben indul meg, ha van, aki leossza nekik a labdát, és ezzel meg is érkeztünk a harmadik orosz változáshoz. Ez pedig nem más, mint az a magabiztosság, melyet újfent kénytelenek vagyunk az irányító visszatérésének tulajdonítani.

Az orosz válogatott ugyanis a hollandok lemészárlása után jogosan duzzad a Hiddink-féle tudd és tedd mentalitásból táplálkozó önbizalomtól, hiszen a csoportból való továbbjutás kiharcolása óta folyamatosan javul a játéka, ha pedig tudnak még a Van Bastenék ellen bemutatottnál is jobban játszani, akkor itt bizony nem bikaviadal lesz, hanem egyszerű eszközökkel operáló vágóhídi előadás, temérdek spanyol vérrel. Oroszország nem csak a semleges szurkolók szimpátiáját vívta ki, de az egycsatáros célfocitól megcsömörlött szurkeszek nagy része is rágerjedt a középpályát rövid, látványos passzokkal átjátszó vörös hadsereg szemet gyönyörködtető játékára, ezért az első fordulóban látott áldozati bárány szerepet csak a mi tátott szánktól kísérve tudunk elképzelni.

Spanyolország nem tévesztett lépést, még mielőtt bárki azt gondolná, hogy az olaszok elleni szenvedés az ő gyengeségük eredménye volt. A Squadra Azzura ha mást nem is tudott felvillantani ezen az Eb-n, azért ismét megmutatta, hogy zsigerből képes kifingatni bármilyen ellenfél játékát, legyenek maguk bármilyen fogalmatlanok, és legyen az ellenfél akármilyen erősségű. A rontást tehát elűzték a fejük fölül Aragonés tanítványai, most már csak vissza kellene találniuk ahhoz a szélvészgyors, pár passzból felépülő gólhelyzetekre alapozó támadójátékhoz, mely a nyitómeccs óta egyre kevésbé a sajátjuk. Svédország ellen nem is ment olyan gördülékenyen, a görögök ellen jött az idióta pihentetés (őszintén szólva azt vártuk, hogy az olaszok ellen csúnyán visszaüt… még annál is csúnyábban, mint láttuk), mostanra pedig már nem is vagyunk benne olyan nagyon biztosak, hogy a nyitómeccsen látott önmagát keresgélő Villa és a kapitánnyal kimondottan rossz viszonyt ápoló Torres az Eb legerősebb csatársorát alkotnák. Szó se róla, meggyőzhetők vagyunk, és el is várjuk a spanyoloktól, hogy ha 1964 óta Európa trónjára vágynak, akkor hozzák, amit tudnak.

A barcelonai középpályások valamiért szintén Aragonés bögyében vannak, hiszen Olaszország ellen már másodszor kapta le őket egyszerre, pedig egyikük sem játszott megközelítőleg sem olyan szarul, mint a helyükre beálló Fabregas és Cazorla. Márpedig a középpályán kiharcolt fölény kulcsfontosságú lehet, és minden bizonnyal több eredményt is hozna, mint az olaszok ellen, ahol hiába járatták a labdát a Buffon kapuja elé ásott, krokodilokkal, szögesdróttal, taposóaknákkal és parkoló-ellenőrökkel zsúfolt árok előtt, az ég adta világon semmire nem mentek vele. Az oroszok játéka azonban egészen más, és furcsamód ez kínál esélyt a spanyoloknak is, hogy visszataláljanak a saját játékukhoz. Ha így lesz, izgalmas, színvonalas, igazi közönségfocit látunk majd, még egy portugál-angolhoz fogható klasszikus kibontakozását sem tartjuk elképzelhetetlennek. Azt meg kár is ragoznunk, hogy mennyire szeretnénk, ha így lenne.

Külön jó, hogy majdnem a legerősebb összeállításában lép pályára mindkét csapat, a majdnemet az orosz középhátvéd, Kologyin jelenti, aki ha bár a posztján hajlamos néha hibázni, de egy tarack van a lábába építve, amivel ha éppen úgy hozza az élet, negyvenről is bátran elereszti, ráadásul ritkán veszélytelenül. Helyén Berezuckij pályára lépése esélyes.  A spanyoloknál nincs majdnem, Aragonés ezt a felállást tartja a legerősebbnek, és valószínűleg igaza is van.

Kulcsfontosságú lesz az orosz jobboldal (hehe, van ilyen, bizony!), ami ugye a spanyol balnak felel meg, és az a Capdevila védekezik ott, akire ma rászakad az ég, ha Hiddink is úgy akarja. A védekezés egyik csapatnak sem sajátja annyira, inkább a labdatartásra épülő domináns középpályás viselkedést vallják magukénak, ebből pedig egyenesen következik, hogy rohadt jó kis meccset fogunk látni. Tippelni nem szeretnénk, mert félünk, hogy félrevisz minket az oroszok játékának hatására bennünk felriadt egykori úttörő, de nagyon csalódottak lennénk, ha próféciánk ellenére feledhető mezőnyjátékkal untatnának minket a felek.

Nem fognak. Hajrá ruszkik. Bocs.

313 komment

Címkék: beharangozó válogatott eb 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr88540770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BruceWayne 2008.06.26. 23:23:06

visszafogottabb formában, de teljesen egyet értek szferivel

troy 2008.06.26. 23:24:06



rex
az még nekem is, :)
de a mai este kicsit hűtötte a sebet :)

brassmonkey12 2008.06.26. 23:24:28

casillasnak nem is kell semmit védenie,klose és gomez egy sétáló szarkupacként mozognak a pályán,rexford LOL

crouchy 2008.06.26. 23:24:37

Nerazzurri azzal már nincs baj:)

troy 2008.06.26. 23:25:04


és holnap ne merje senki az l-lel kezdődő angol focista tételmondatát idézni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

rizla 2008.06.26. 23:25:05

a spanyoloknál nincs rengeteg befektetett munka, ők csak nyugisan sangriázgattak az edzőtábor idején, mint platini 86ban. igazatok van.

troy 2008.06.26. 23:26:08


nem holnap, holnapTÓL

Lojzi_ 2008.06.26. 23:26:23

De a spanyolok már úgy hozzászoktak, hogy nem nyernek. Nekik már az ezüst is siker.
Nem kell elkapkodni. Fiatal még a csapatuk, az elején járnak az útnak, nem kell mindjárt nyerniük, mert akkor elbízzák magukat.
Szép apró lépésekben. Először ezüst, aztán még egy-két jobb szereplés, és majd utána lehet meg is nyerni, ha addig nem kurvulnak el.
Nézd meg a görögöket. Nekik sem tett jót, hogy kapásból nyertek. Nagyon visszavetette a teljesítményüket.

Egy német győzelem igazi win-win szituáció, mindenki boldogan mehet haza, hogy a lehető legtöbbet kihozta a tornából.
Nem szép?

crouchy 2008.06.26. 23:26:45

jah értem troy:) Hát én még nem vok otthon lagzikban:)

troy 2008.06.26. 23:27:59


én már az alföldön részese voltam egy-két tragikus esetnek :)

Lencse. 2008.06.26. 23:28:02

Mindenesetre vicces lesz, ahogy Almunia cigivel-sörrel a kezében nézi, ahogy az általa kiszorított Lehmann megpróbál védeni a spanyolok ellen, ahova ő be sem fért.

crouchy 2008.06.26. 23:28:24

Lojzi: nem szép:) a németeknek a lehető legtöbb a második hely, az elődöntő alapján, meg az alapján hogy a spanyolok ellen játszanak..

Dr House 2008.06.26. 23:28:58

Lojzi: a görög-spanyol párhuzam után nem is kellett továbbolvasnom..

BruceWayne 2008.06.26. 23:29:40

lojzi ez nem szolidaritás-díj....

troy 2008.06.26. 23:30:02


lojzi.
ez olyan szép gondolatmenet, elmorzsoltam egy könnycseppet,
de szerintem meg nyerjenek, ki tudja, mi lesz két meg négy év múlva?

crouchy 2008.06.26. 23:30:24

House: azt szerencsére kihagytam:D Tényleg fájdalmas:) de sztem direkt csinálja. ugye lojzi?:)

rizla 2008.06.26. 23:31:33

lojzi: sajnos tényleg csak ironikusan tudom értelmezni amit írsz, ne haragudj. annak amúgy jó, mosolyogtam.

troy 2008.06.26. 23:34:28


na, mindenkinek szép kellemetes éjszakát kívánok, az orosz drukkerek ne keseredjenek el, fiatal a csapat, és ide beszúrnám Lojzi eszmefutattását, a megfelelő nációk nevét cserélve:)

jócakát

Lojzi_ 2008.06.26. 23:35:13

Én a Bayern ifi óta nyomonkövetem Schweini, Podolski, Lahm, Klose és a többiek fejlődését.
Gyönyörűszép munkát végeztek, nyerniük kell.
Nehogy már a honosított brazilokkal feláló spanyolok legyenek az EB győztesei.

troy 2008.06.26. 23:36:10

ne hülyéskedj már lojzi
mer a németeknél csupa német van :)

Dr House 2008.06.26. 23:36:23

Lojzi: Most ebbe ne menjünk bele, h a 2 csapat közül kinél több a "honosított" játékos.

crouchy 2008.06.26. 23:38:52

"nyomonkövetem Schweini, PODOLSKI, Lahm, KLOSE és a többiek fejlődését" ezekután honosítás?:D:D:D:

titi14 2008.06.26. 23:39:21

Hát az a szar Fabregas 3 gólpassznál és 1 gólnál jár...csereként

crouchy 2008.06.26. 23:40:59

Jószakát Troy! Majd még gondolkodm, de te is légyszi:)

BruceWayne 2008.06.26. 23:44:43

egyrészt Klose nem bayern ifi, másrészt a másik 3-ból 2 mehet majd vissza a fasza Recaro ülésekbe, úgyis megszokták már az előző szezonban.... erre az eb-re rápihentek, azért jók (mint a valenciások), bár lehet klinsmann majd kihoz belőlük valamit, de egyenlőre 2(3) jó meccsel a htuk mögött még ne vegyük fel őket az aranylabda jelöltjei közé, még ha nagy valószínűséggel az EB kandai táblázatát ők is nyerik

rizla 2008.06.26. 23:45:38

lojzi: "Nehogy már a honosított brazilokkal feláló spanyolok legyenek az EB győztesei."

senna. sorold a többit.

rexford 2008.06.26. 23:46:42

Podolski és Klose német származású lengyel kivándorlók (Aussiedlerek), olyanok, mint Ilyés Feri kézilabdában nálunk. Senna pedig olyan mint Carlos Perez. Lassan fel kéne fogni.

BruceWayne 2008.06.26. 23:46:47

meg igazából podolski se :-)

crouchy 2008.06.26. 23:47:29

rizla veled jó harcolni, ellened nem:)

BruceWayne 2008.06.26. 23:47:52

rizla: puyol, xavi, iniesta (biztos őket katalánnak kell venni) :-) baszk is van?

crouchy 2008.06.26. 23:48:15

na jószakát én is megyek! Hagyjátok szegény Lojzit:)

Lojzi_ 2008.06.26. 23:51:32

Komolyra fordítva a szót:
A németek jobban jártak a spanyolokkal. Nekik akkor megy igazán, ha nem ők az esélyesek, ilyenkor 150%-ot nyújtanak, lehetetlen helyekre érnek oda, olyan megmozdulásaik vannak, amiket soha ki sem néznék belőlük.
A sikerük igazi titka szerintem ez, és ez a magyarázat arra is, hogy barátságos és selejtező meccseken miért bukdácsolnak. Meg hogy miért a törökök és a horvátok szorítják meg őket jobban, mint portugália.

A spanyolokat nem utálom, sőt egyénileg a klubjukban sokakkal szimpatizálok, de valahogy spanyol válogatottként mégsem tetszettek meg. Nem tudom miért. Az angolokra, az olaszokra, vagy a hollandokra tudnék racionális magyarázatot hozni.

Dr House 2008.06.26. 23:52:25

eddig az eb csapatom

buffon
kolodin-puyol-chiellini-ramos
snejder-senna-arshavin-zirkov
villa-podolski

rizla 2008.06.26. 23:53:07

tudtam én, hogy ennyi baromságot nem lehet komolyan leírni, lol

2008.06.26. 23:55:27

"Nerazzurri 2008.06.26. 23:47:52
rizla: puyol, xavi, iniesta (biztos őket katalánnak kell venni) :-) baszk is van? "

Xabi Alonso :) Egyébként Fabregas is katalán.

rizla 2008.06.27. 00:00:21

iniesta nem katalán

rexford 2008.06.27. 00:01:44

Capdevila és Sergio Garcia viszont az.

Lojzi_ 2008.06.27. 00:02:07

A pontosság kedvéért:
A Bayern ifi, akart lenni a közösség elleni izgatásom, (Klose és Podolski) nem a származásuk.
A tény az, hogy mindketten németek. Az, hogy van lengyel kötődésük, az nem sokat számít, ott nőtek fel, ott jártak iskolába.
Ellentétben Camoranesivel ismerik a nemzeti himnuszt.
A német válogatottban megjelent néhány olyan nemzetiségű, vagy származású srác, amely a kevert, sok bevándorlós német társadalomra jellemző.
De az égadta egy világon senkit nem honosítottak a foci kedvéért. Sőt! Több német születésű játékos játszik például török mezben.

Senna egész más eset. Vagy Pepe, Deco, esetleg "Mehmet" Aurelio, vagy a fent említett Camoranesi. Erről persze nem ők tehetnek, ez egy jelenség.
Viszont a német srácok hol a túróban legyenek válogatottak, amikor szegények többsége nem is látta az általatok említett "hazáját".
Ha én holnap elmennék a kisfiammal Németországba és ő felnőve német válogatott focista lenne, akkor tőle is max annyit várhatnánk el, hogy a magyaroknak lőtt gól után nem szaggatja le a mezét örömében.

BruceWayne 2008.06.27. 00:03:05

Aragones meg a Majmok Bolygójáról jött.... de jó a csapat, ha nyernek vasárnap mindenki mindent megbocsát neki (na jó, Henry meg Gattuso nem biztos)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 00:03:48

Hát ez fantasztikus volt. Kipukkadt az orosz lufi.

Most aztán nagyon könnyű lenne önigazoló tirádákat mondanom, hiszen én, ugye, megmondtam. :-) (Mit is írtam a holland-orosz előtt? "Akárki is jut tovább, kéjes örömmel fogom nézni, ahogy a spanyolok az elődöntőben lefocizzák...")

Csak egy megjegyzés: jellemző, hogy Várhidi Péter kb. nulla Barcelona-meccset látott az idén. Méghogy lőni akart Iniesta az első gól előtt! Számtalan ilyen gyönyörű lőtt passza volt a bajnokságban, és nem egyből gól is lett. Teljesen tudatos, fantasztikus akció volt!

nem jut a lyon el messzire, ha nem figyel lionel m 2008.06.27. 00:04:09

"végre befejeződik az orosz szarháziak istenítése, vagy mit képzeltek az újsütetű oroszbuzik, ha véresre szopják az oroszok faszát, majd olcsób lesz a benzin? büdös ruszkik, legfőbb ideje hogy hazatakarodtak, rakás szar, örüljenek hogy hiddink berugdosta őket az elődöntőbe. 100 év múlva legyen a legközelebb nagy sikerük egy 3-0ás vereség"

Nem értem, hogy tudja valaki ennyire utálni az orosz csapatot, mert a játékukkal erre nem szolgáltak rá, az biztos. Megértem, ha valaki másnak szurkol, én sem szeretem a spanyolokat, de nem írok olyat, hogy "szarházi, büdös, buzi" spanyolok. Csak arra tudok gondolni, hogy a nagyszüleidet 60 éve elvitték a szovjetek, és ezért a mostani focivállogatotton éled ki magadat... Ha neked ettől jobb...

BruceWayne 2008.06.27. 00:04:21

és Asamoah hol van mostanában? :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 00:06:39

@Dr House:

Buffon??? Iker Casillas szó szerint hibátlanul védett az EB-n, és voltak bravúrjai is, pl. most is a 90. percben.

Dr House 2008.06.27. 00:07:33

lojzi: "De az égadta egy világon senkit nem honosítottak a foci kedvéért"

Szalai Ádámnak felajánlották, h legyen tagja a korosztályos német válogatottnak, de ő nemet mondott, ezt ő mondta anno egy tv interjúban.

slowmotion 2008.06.27. 00:10:25

rizla 2008.06.26. 21:32:12
slowmotion: "ez a bíró egy kib*xott nagy idióta. már megint." indoklás?

bocs, h csak most válaszolok, szóval - bár késve érkeztem meg, és nem az elejétől láttam a meccset - szóval kb 3 perc alatt két rossz bírói ítéletet láttam. az egyik egy le nem fújt faultból egy ellenfaultocska, amit viszont lefújt, a másik egy elég rossz ütemű becsúszás hátulról/oldalról, nézni is rossz volt, lap semmi.
lehet h nekem gyenge az idegzetem, de ez azért meredek volt.
plusz ott volt a tegnapi szakember, aki a világon egyedüliként (na jó, még a fenti partjelző is) nem látta a teljesen egyértelmű 11-est 11-esnek.
baszki, pont ilyenek vezetnek EB-elődöntőt???
persze, én sem díjazom, ha szétfújnak meg lapoznak egy meccset, de ami jár, az jár...

Dr House 2008.06.27. 00:10:34

csöncsön: ez valóban igaz, csak akartam olaszt is betenni:) ezt csak első blikkre írtam, ha átgondolom jobban akkor akadna változás...

Szerintem Boruc is rohadt jól védett, az más kérdés, h a csapata nagyon gyenge..

Lojzi_ 2008.06.27. 00:11:01

Én például a francia csapatot nem tudom utálni Trianonért.
Hiszen az ő nagypapájuk/dédapájuk tuti nem volt ott.
Egyedül Sagnol és Ribéry gyanúsak, de őket meg másért kedvelem.

Az oroszokat nem kell lehúzni. Szépen játszottak, sokáig jutottak, de még nem jött el az ő idejük.
Valamelyik poszthoz már írtam, hogy hosszú távon mindenképpen számolni kell majd velük. A válogatotjukkal csakúgy, mint a klubjaikkal a kupákban meg az igazolási piacon.
A mai mezőny nagyon kiegyenlített, gyakorlatilag akárki legyőzhet akárkit (2004 - Görögország). Egy kis nemzetközi tapasztalat, néhány jól kinevelt játékos és simán kifér egy tornagyőzelem is tőlük a jövőben.

rizla 2008.06.27. 00:15:11

csöncsön: iniesta lőni akart szerintem is, pedig jóformán az összes barca-meccset láttam. mindenesetre gyönyörű akció volt ígyis-úgyis. egyébként ha nincs tökéletes íve a labdának, akkor xavinak esélye sincs beleérni, ugye ez olyan, mint amikor belőnek egy szabadrúgást, vagy szögletet, de ha nem ér bele senki, akkor is gólveszélyes.

Lojzi_ 2008.06.27. 00:15:40

"Szalai Ádámnak felajánlották, h legyen tagja a korosztályos német válogatottnak, de ő nemet mondott, ezt ő mondta anno egy tv interjúban."

Bocs, de a korosztályos válogatottakon nem vonultattam végig vigyázó szemeimet.
A fenti arcról meg ugyanúgy nem hallottam sohasem, mint ahogy valamelyik nap a "szakértő" kölyökről, akiről később kiderült, hogy az Inter valamelyik fiókcsapatában rúgja a bőrt.
Mielőtt megint mindenki nekem esik, hogy mi az, hogy nem ismerem Szalai Ádámot, előre jelzem, hogy bocsánat, az én hibám. Ne haragudjatok!

rizla 2008.06.27. 00:16:24

csöncsön2: "Hát ez fantasztikus volt. Kipukkadt az orosz lufi."

nem volt semmiféle orosz lufi. az oroszok lefocizták az EB-n az ellenfeleiket, kivéve a spanyolokat.

rizla 2008.06.27. 00:17:26

egyébként is, ha az orosz válogatott lufi, akkor micsoda a holland...? ha a hollandok jutnak tovább olyan játékkal, mint az oroszok, és kapnak most ki az elődöntőben, akkor is azt írnád, hogy kipukkant a lufi? nem hiszem.

Dr House 2008.06.27. 00:17:32

A Real Madridnál van a srác, de nem is ez a lényeg, hanem az, h a Stuttgartnál húzott le kb 3 évet, és akkor keresték meg ezzel az ajánlattal

rizla 2008.06.27. 00:18:56

lojzi: tényleg elég ciki, hogy nem ismered szalait, miközben a német fiatalokra már jóelőre masztizol.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 00:21:07

@rizla1:

Iniesta szinte soha nem lő a 16-oson kívülről. Annál többször passzol. És milyen véletlen, hogy pont Xavi volt ott?!... Én megmaradok a tudatos verziónál, úgy, hogy a Barca meccseinek 80%-át láttam az idén.

rizla2:

A lufi az volt, hogy két jó meccs alapján rögtön mindenki már az orosz csodáról, az EB-győzelemről és az Aranylabdáról beszélt. Az 1-4 meg nem számított semmit, az spanyol mázli volt, meg lesgólok...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 00:21:55

@rizla3:

A hollandoké is lufi volt. A túl korai istenítés nálam mindig az.

Mourinho már nem a király 2008.06.27. 00:23:10

Jólvan, megmenekült az EB.
Német-Spanyol döntő.
Teljesen korrekt.
Jó kis meccs lesz remélhetőleg.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 00:23:25

@Lojzi_:

Ebben rizlával értek egyet.

Dr House 2008.06.27. 00:24:50

Az oroszok fikázása sztem tök vicces. nálam a lufijelenség akkor jelenik meg ha egy előre beharangozott a végső győzelemre esélyes csapat pottyan ki nagyképű focival. lásd. portugália.
az oroszok ezzel az eb-vel csak győztek, és gyakorlatilag 3. lettek.. sztem így is lesz nagy fogadtatás, meg hiddink szobor stb..

Dr House 2008.06.27. 00:25:37

nem győztek, nyertek

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 00:26:43

Szómagyarázat jön.

Lufi: nagy, de belül üres. Nincs igazi masszivitás, erő és konzisztencia benne.

BruceWayne 2008.06.27. 00:27:19

száljunk már le végre a hollandokról akurvaéletbe!

Dr House 2008.06.27. 00:31:39

Meg ez is milyen már, h egy csapat szimpatikus jó focit játszik, és élvezetes meccseket láthatunk nekik köszönhetően, de az utolsó meccsüket elbukják akkor mindenki az alapján ítéli meg őket. Én az olaszoknak szurkoltam de botrány volt amit műveltek, és nem csak az utolsó meccsen...
a hollandok, oroszok üdítő kivételek voltak, és jelenleg a spanyolok

Lencse. 2008.06.27. 00:33:47

EB-csapat:

Volkan
Boulahrouz Puyol Simunic Servet
Schweinsteiger N.Kovac Engelaar Sneijder
Torres Nistelrooy

Csöncsön, jól sejtem, hogy a két kedvenced jutott döntőbe?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 00:37:42

"jelenleg a spanyolok" (Dr House)

Hadd hívjam föl figyelmedet, hogy az egész torna legkiegyensúlyozottabb és legjobb teljesítményét vitathatatlanul a spanyol válogatott nyújtotta.

Az olaszok elleni meccsről már többször megírtam a véleményem, és az újabb meccs csak megerősített benne: egy gólnélküli döntetlenre játszó olasz válogatott ellen nincs az a csapat (talán még Puskásékat is ideértve), amely látványos meccsre volna képes.

Az összes többi mérkőzésükön a spanyolok kifejezetten látványos, akciódús és élvezetes játékot nyújtottak.

Szerintem egyszerűen kiemelkednek ebből a mezőnyből.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 00:38:35

@Lencse.:

De mennyire! :-)

Eddig olyan ez az Eb, mintha én rendeztem volna...

Dr House 2008.06.27. 00:41:10

a "JELENLEG a spanyolok" alatt azt értettem, h akik ill. aki még versenyben van

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 00:44:44

@Dr House:

Ja. :-D
Elég szűk kategória. :-)

Azazello007 2008.06.27. 00:45:13

Csöncsön:

Ahogy ígértem: gratulálok. De akkor ajánlom a spanyoloknak, hogy a döntőt most már húzzák be:-)

Dr House 2008.06.27. 00:45:58

Miért a németek nem játszanak jól:)

Lencse. 2008.06.27. 00:46:44

"egy gólnélküli döntetlenre játszó olasz válogatott ellen nincs az a csapat (talán még Puskásékat is ideértve), amely látványos meccsre volna képes" - Én megnézném, mit nyújtanának 11 alaszkai farkas, vagy kiéheztetett berberoroszlán ellen. Kifejezetten élvezném azt a meccset. :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 00:52:24

@Azazello007:

Ne nekem gratulálj, hanem a játékosoknak! :-)

Hihetetlen, hogy még a csoportmérkőzések után is mennyire lekezelték őket sokan; mindenki portugálozott meg hollandozott, aztán oroszozott. Hát nem igaz, hogy senki sem látta, hol van igazán masszív, minden poszton erős, mindenféle ellenféllel szemben, hátrányban, döntetlennél és vezetésnél is erős csapat?!

Én egyedül attól féltettem őket, hogy az árnyékukat nem tudják átlépni. Őszintén szólva minden ellenfél közül csak az olaszoktól (és a franciáktól) féltettem őket. És pont kikapták! Szörnyű belegondolni, mi van, ha Camoranesi lövésénél nem Casillas áll a kapuban...

Az oroszok ellen nem féltettem, a németek ellen nem féltem őket. Kemény és kegyetlen meccs lesz, de az ilyenekhez hozzá vannak edződve a spanyolok. (Aztán, tekintve, hogy a másik kedvenc csapatom a német, túl sokat nem veszíthetek...)
:-)

Dr House 2008.06.27. 00:53:11

Beckenbauer mondta, h a futball 10évente új sportággá változik. Össze se lehet hasonlítani a mostanit a "régiekkel". Ezek a mostani játékosok zseniális képzettségű atléták. Puskásék meg a kor ill. a korszak legjobbja voltak.. 10évente új korszak van.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 00:58:46

@Dr House:

Puskásék természetesen a (mindenkori, ellenállhatatlan és feltétel nélküli) támadófoci szimbólumai nálam.

rizla 2008.06.27. 01:03:14

csöncsön: bazzeg, nem 2 meccs alapján lettek az oroszok elkönyvelve jónak, hanem 3 alapján. játszottak 5öt az EB-n. eleve max 6 meccs van. azért így nem rossz arány. amikor nem a spanyolokkal játszottak, akkor fantasztikusan jók voltak, tény.
egyébként milyen lesgólokról beszélsz az 1-4nél? fabregasé les volt, de melyik volt a másik? várhidi most kivételesen nagy baromságot mondott, mert ha iniesta gólpasszáról van szó, az minden, csak nem les.

rizla 2008.06.27. 01:03:50

egyébként ezek szerint minden csapat lufi, amelyik nem játszik döntőt. bár ott majd biztos azt hallgathatjuk, hogy kipukkant a német/spanyol lufi.

rizla 2008.06.27. 01:06:09

"Hát nem igaz, hogy senki sem látta, hol van igazán masszív, minden poszton erős, mindenféle ellenféllel szemben, hátrányban, döntetlennél és vezetésnél is erős csapat?!"

bazmeg, most tényleg hülye vagy, végletekben gondolkozol. ÉN LÁTTAM például, hogy kurva jók a spanyolok, ÉS? csak egy jó csapat létezhet egy EB-n, vagy mi? az oroszok baromi jók voltak, a spanyol csapat viszont az EB legjobbja. ettől máris lufi mindenki más?

bakító 2008.06.27. 01:06:34

Most nem olvasom végig a kommenteket, majd holnap. De mindeképpen kikívánkozik egy csomó mondanivaló egy ilyen remek meccs után:

1: Vártam, hogy jó foci lesz, sőt úgy ültem le a meccs elé, hogy nem szurkolok előre senkinek, aki jobb az nyerjen. Nem kétséges, hogy a jobb nyert. És persze igen igen jó meccs volt.

2: Aragones: Mea culpa, mea maxima culpa. Zseniális taktikával mentek ki, és legeslegzseniálisabban cserélt. Az öreg fószert utáltam mint a meccs utáni tükörképemet, de ma mindent jól csinált. Milyet hördültem a cseréi után, aztán teljesen igaza lett.

3: Aragones 2: Nem volt Arshavin, levették a pályáról. Ezt még most sem értem pontosan hogy csinálta, de biztos hogy az Ő érdeme.

4: Amikor két csapat focit játszik, akkor az rém élvezetes, fölülmúlhatatlan. Áhitattal követtem az eseményeket, és mint két Lagardel lovag küzdöttek az utolsó vérig. Aki most lát először focit, az biztos hogy rabja lesz a világ legnépszerűbb sportjának. KÖSZÖNJÜK mindkét csapatnak. (Az olaszokról most nem ejtenék szót, csak annyit, hogy ez AZ. Az övék csak egy paródia.)

5: A spanyolok annyira jók, hogy most már megérdemlik. Régen láttam ilyen szimpatikus és jó csapatot. Semmi faxni, gyönyörű összjáték, hatékony támadások, és precíz védekezés. Summa summárom: Ge*i jók.

6. Szeretnék hazabeszélni: Fabregas mit játszott? Állati. Egyébként mindhárom gól zseniális volt, de talán a második a legigazibb.. ahogy felpörgette.. ááá.

7. Szpossziba, hogy nem tetszettek bunker focit játszani. Minden tiszteletem a ruszkiké. Bátran és vesztesen játszottak, de ha választani kéne az Úr színe előtt, ezerszer inkább ruszki mint olasz.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 01:08:20

@rizla:

Hát nálam ott kezdődik az egész, hogy az orosz válogatott mocsok nagy mázlival jutott ki a tornára.

Egyébként az orosz-görög meccs volt az egyetlen, amelyet csak összefoglalóban láttam. Annak alapján ott sem voltak valami lehengerlők az oroszok. Szóval, az egész ajnározás két meccsnek szólt, a svédek és a hollandok elleninek. Ennél még a mélyen lesajnált német csapat is többször játszott jól ezen az Eb-n (hogy a selejtezőket most akkor ne említsük).

Lencse. 2008.06.27. 01:14:48

A görögöket is hülyére verték, csak elkúrták a ziccereket. Az meg már mindegy hogy jutottak ki.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 01:16:42

(De oks, elismerem, hogy az oroszok nekem is kellemes meglepetést okoztak a tornán, és szerintem is megérdemlik a bronzérmet.)

rizla 2008.06.27. 01:19:36

"Egyébként az orosz-görög meccs volt az egyetlen, amelyet csak összefoglalóban láttam. Annak alapján ott sem voltak valami lehengerlők az oroszok."

ha nem láttad, akkor meg miről beszélünk? egyébként lehetett volna több is közte, mint 1, másrészt megverték az EB-címvédőt, mégha amaz tényleg csak lufi volt is, ezen nincs mit ragozni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 01:26:51

Ja igen, szerintem ezt értitek félre: nem maga csapat volt a lufi, hanem a felhajtás körülötte. Hogy például az m1 stúdiójában is mindenki csak az oroszokról beszélt. Mintha a spanyolok ott se lettek volna.

Nem a csapat, hanem az ajnározás lufija pukkadt ki, elég látványosan méghozzá.

mxplanet 2008.06.27. 01:46:07

"ebben a blogban csak betépett felhasználók kommentezhetnek.Kattintson ide a betépéshez."
/me kattintott és kérdi ki is jutott tovább?:)

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2008.06.27. 03:44:51

ennyire nem lehet levenni egy játékost a pályáról, Arsavin már a barcelonai szerződéséről álmodozhatott... az oroszok nagyon gyengék voltak. a holland meccs után gondoltam, hogy nem fognak akkorát focizni még1x, na de ennyire leereszteni... az 1. félidő kissé punnyadt volt, mindkét csapat részéről :) a nagy tét, ugye. :)

Boxi_911 2008.06.27. 08:13:14

Nagyon jók voltak a Spanyolok tegnap este. Komoly esélyük van a Németek elllen is vasárnap. Jól szervezett védelem, masszív és ugyanakkor kreatív középpálya, és egy hatékony támadósor Győzikével :) - ez volt tegnap a Spanyol csapat. Az Oroszok pedig egy halvány, semmitmondó együttes volt, mondjuk ehhez az is kellett, hogy ne tudjanak kontrázni, és persze Arsavin levétele a pályáról...
MU szurker vagyok, de Fabregas, meg Iniesta nagyot alakított tegnap este, le a kalappal a Spanyolok előtt!

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.06.27. 08:27:47

Nem kellett arsavint levenni a pályáról, ő óvatosan vigyázott, arra, hogy nehogy csúnya szemmel nézzenek rá a Barca vezetői, amiért borsot tör a spanyolok orra alá.

tb 2008.06.27. 08:40:22

Csöncsön: "az orosz válogatott mocsok nagy mázlival jutott ki a tornára. "

és akkor mi van? emlékszel pl a brazilok hogy jutottak ki 94-ben? vagy a bolgárok? vagy a belgák 86-ban? mind elődöntőt játszottak, a brazilok meg is nyerték, semmit nem számít ki hogy jutott ki egy tornára

tb 2008.06.27. 08:41:10

Arsavin meg nehogy úgy járjon mint Belanov...

Lojzi_ 2008.06.27. 09:07:37

@rizla, Csöncsön:
Nem masztizok a fiatal németekre sem, csak őket lehet látni néha.
Toni Kroos például bemutatkozott az UEFA kupában, a DFB kupában és a Bundesligában is, ahogy korábban Lahm, Schweinsteiger, Podolski, vagy a többi fiatal tehetség is.
Szalaira nem emlékszem, pedig nem kevés Stuttgart mecset láttam az elmúlt években. De nemcsak én nem vetem észre, mert a hazai Bundesliga riportok is csak a Dárdai-Huszti-Hajnal tengelyről számolnak be rendszeresen.

Komolyan: honnan kéne ismernem ezeket az arcokat? Honnan van nektek ezekről információtok?
Van valami weboldal, ahol bemutatnak minden 15 és 20 év közötti magyar srácot, aki a "Nagy Ígéret" felíratú kalapba belekerült, vagy figyeli valamelyik sztárcsapat?

rizla 2008.06.27. 09:19:16

az olaszok/franciák (már nem emlékszem melyik) talán nem szerencsével jutottak ki idén? a skótok bénázták el nekik. a törököknek talán nem volt szerencséjük azzal, hogy csak egy agyhalott/megkent bíró miatt nem ütötte el őket a továbbjutástól egy már biztos otthonmaradó kiscsapat? a románok bezzeg magabiztosan jutottak ki. király, nagyon élveztük őket.

rizla 2008.06.27. 09:21:19

lojzi: lehet ciki, de van aki figyelemmel kíséri a magyar tehetségek pályafutását. igen, van több ilyen weboldal, az egyik például a nemzeti sport, biztos ismered. szalai egyébként korosztályos válogatott játékos, a stuttgartban pedig megnyertek az ifjúsági csapattal valami kupát, és ő lett a nagy sztár, a felnőttcsapatban viszont kb akkor mutatkozhatott volna be, amikor úgy döntött, hogy ő inkább elkezd kaparni a realnál..

Lojzi_ 2008.06.27. 09:35:14

Nem mondtam, hogy ciki.
Sőt, ha jól melékszem Te mondtad, hogy az a ciki, ha valaki nem.
Ráadásul azt sem mondtam, hogy nem érdekel, csak azt, hogy eleddig nem hallottam róluk.
Kivégzésre jelentkezem.

cooper (törölt) 2008.06.27. 10:29:45

Részemről: ennyit Arsavinról meg a ruszkikról. S Donadoni még inkább a bögyömben van, mert ez is egy fing spanyol csapat, mert a valóban elbaszarintott olasz csapat simán le0-0ot velük.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2008.06.27. 10:33:26

már néztem mi van Belanovval..

"Az egykori aranylabdás, aki pályafutása során megfordult a német Borussia Mönchengladbachban is, pályafutása befejezése után az acéliparban "szedte meg magát", de nem szakadt el teljesen a labdarúgástól. Szülővárosában, Ogyesszában létrehozott egy futballakadémiát, ahol 350 fiatal tanulhat tíz tréner irányítása alatt, majd tagja volt a Metalurh Mariupol vezetőségének, amikor a klub feljutott a legjobbak közé. Belanov egykori csapattársával, Hennagyij Perepagyenkóval együtt létrehozott egy New Building Design nevű céget, amelyet Madridban jegyeztek be, és ez a cég vásárolta meg a Wil részvényeinek 51 százalékát júniusban. Az új tulajdonosok persze nem olyan nagy reményekkel érkeztek, mint Abramovics a Chelsea-hez, hanem kifejtették, hogy a szisztematikus munkában hisznek, és legalábbis középtávra terveznek." by origo 2003

nem rossz, nem rossz, azért Arsavin még focizhatna egy kicsit... legyen a Barcelona. :)

ZenZo 2008.06.27. 10:46:12

Nos. Lehet, hogy nem vagyok oda a spanyolokért és az oroszokért sem, s láttam már tőlük szép játékot és jó meccseket, de hogy a tegnapi mérkőzésre úgy komplette nem tudom ráhúzni azt - amit itt sokan - hogy jó meccs jólt, az tuti. Helyenként kifejezetten unalmas, semmitmondó játék volt, amit az oroszok halálfélelmének köszönhetünk. Annyira féltek attól, hogy ismét kapnak négyet, hogy beálltak védekezni, (és kaptak hármat...). Egyszerűen érthetetlen volt számomra, hogy hogyan csinálták/csinálhatták meg velük azt a spanyolok, amit ők a hollandokkal: amint átléptek az ellenfél térfelére, a labdás embert egyből hárman támadták. Az oroszoknak közük nem volt a támadásokhoz, s még csak nem is nagyon hajtottak. Nem volt elképzelés a támadójátékukban, ami nagyrészt köszönhető annak, hogy a spanyolok levették a pályáról Arshavint. Tény, hogy a német-spanyol döntő az, ami lesz, és egyik csapat sem érdemtelenül lesz ott. Én sokkal szívesebben néztem volna egy holland-spanyolt (merthogy őket vártam volna oda, de ezt már a sorsolással ellehetetlenítették). Csak nagyon félek tőle, hogy unalmas döntőt fogunk látni. Viszont ha a németek követik a sormintát, akkor most a spanyolok elverése jön 3-2-re :)
Viccet félre téve: az oroszok jók voltak, de eddig. Jó meccseket játszottak, egyébként is jó volt az EB, sok jó mérkőzéssel. Számomra két csapat okozott igazán csalódást, az pedig az olasz és a francia.

tb 2008.06.27. 11:04:50

anonim: hát nem erre gondoltam mert erről nem is tudtam :)
sokkal inkább a kabátlopási ügyére, amikor Németországba igazolt. A feleségével nem tudtak mit kezdeni a nem üresen tátongó boltok látványával...

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2008.06.27. 12:00:37

Akkor lehet, hogy az nem is az acélipar volt, hanem a "kabátboltipar" :))

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2008.06.27. 15:01:56

én meg azt hittem, elszállt valami anyagtól... :) megijedtem, hogy megártottak neki azok a sprintek Irapuato-ban, meg a cucc, amit kapott hozzá :) abban a nagy melegben. nagyon hasonlónak érzem (analógia) a mostani orosz szereplést is.

hmikey 2008.06.27. 16:05:46

Annyira tudok röhögni (kínomban), amikor ilyeneket olvasok, hogy "így nem lehet levenni játékost a pályáról", meg "fing spanyol csapat .. az olasz simán le 0-0-zott velük". Könyörgöm, aki már életében játszott a labdával élőben is, két csapattal, két kapura, az biztos nem mond ekkora baromságot. Igenis, ki lehet kapcsolni játékosokat (nehéz, az biztos, de korántsem lehetetlen), az olaszok meg pont arról híresek, hogy beállnak mint erdész a bokor alá, és onnantól senki semerre... Bah.

Az oroszok piszok jók, a spanyolok meg mégjobbak, a németek meg ugyan alapvetően gyengébbek sok tekintetben, de 1. felszívják magukat agyilag, 2. ha nem hagyják a spanyolokat passzolni, akkor nyerhetnek. Én a spanyoloknak drukkolok, az biztos, ha sikerül ezt a jobbik fajta Barcelonás játékot produkálniuk, akkor simán nyernek.
süti beállítások módosítása